mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: gemotli , torek, 08.02.2011 : 20:33:47Naslov: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: gemotli , torek, 08.02.2011 : 20:33:47
V tej temi povejte kako ste vi svojemu psu/psici dopovedali da ste vi vodja tropa. Kako dakazati psu "jaz sem gospodar ti pa me moras ubogati" ???
Ali ste to počeli samo z pohvalami; ali mogoče to počeli tudi z dotiki do psa. :)


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Itlam , torek, 08.02.2011 : 21:28:26
Z vsem skupaj. Recimo, začne se že preprosto s sprehodom, prvi izstopi in vstopi človek, ne pes, postavijo se meje, ki se jih je treba potem tudi striktno držati (to ima velik vpliv) psa se popravlja, se ne dela, kot on želi (npr. TI določiš, kdaj se bosta igrala, kdaj šla ven, kdaj pa se cartljala...). Vedno mu moramo pokazati, katero dejanje želimo in katerega ne, prav tako mora pes vedeti, da vse dobro pride, če se zanj potrudi, da tega ne more izsiliti (če hoče žogo, pa skos laja, mu je ne smeš dat, daš mu jo, ko se ti odločiš, da se bosta žogala, ko je miren in te uboga). Pred psom ne smeš pokazati strahu ali jeze, misli morajo biti čiste, a vaeeno močne in odločne, jasno si moraš zastaviti cilje, ki jih od psa pričakuješ. Na sprehodu hodi vzravnano, opozarjaj nase, ti odločaj, kam bosta šla in kaj bosta počela. Seveda lahko psa kaznuješ, a ne fizično, vsak alfa pokaže kje so meje tudi z kaznijo. Ne zmeni se, če bo pes želel zasesti višjo položaj, pač vztrajaj pri svojem in ga okregaj, če bo recimo vsiljiv, te bo vlekel, naganjal s kavča itd.

Nekateri pravijo, da je dobro prežvečit košček hrane in ga dat potem psu. Ker je gor človeška slina, naj bi pes nagonsko vedel, da si nadrejen, ker si jedel prvi, nekak tak ;)


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: jst , četrtek, 10.02.2011 : 20:57:49
Če se počutiš kot vodja, ti to ne bi smel biti problem. Brez kakšnih drastičnih ukrepov.


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Itlam , četrtek, 10.02.2011 : 21:24:36
e se poutiš kot vodja, ti to ne bi smel biti problem. Brez kakšnih drastinih ukrepov.
Se strinjam, a ima večina s samozavestjo majhne težave prav s tem. Zato pa obstajajo neki "triki", kako to postati, torej bolj zaupati sebi in posledično tudi psu ;)


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: jst , četrtek, 10.02.2011 : 21:37:54
Se strinjam, a ima večina s samozavestjo majhne težave prav s tem. Zato pa obstajajo neki "triki", kako to postati, torej bolj zaupati sebi in posledično tudi psu ;)

Nisem te hotela nič popraviti ali kaj takega, samo dopolniti. Se strinjam s tem, kar si napisala.
Samo primer: doslednost, kar vsi poudarjajo/poudarjamo. Če si prepričan v svoj prav, ne boš imel problemov z doslednostjo do psa ali otrok. Če nisi, potem je druga zgodba.
Se strinjam, da je dobro imeti neka "vodila". Ampak sčasoma ugotoviš, da lahko nekatera pravila kršiš, pa te pes zaradi tega ne bo imel za nič manjšega frajerja. Samo jih moraš znati kršiti. :)


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Itlam , petek, 11.02.2011 : 07:46:58
jst, saj vem ;) tudi jaz te njsem popravljala, spet samo dodajala ;D ;)

Lp


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: gemotli , petek, 11.02.2011 : 16:53:19
al se je tudi komo od vas zgodilo da ko ima pes zogico ali igrečo... ti ne posti da se mu priblizas ampak ne renci in nič samo hitro pobere zogo in leti strab
lp valentin


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Laeja , petek, 11.02.2011 : 17:05:29
si mu kdaj kaj dal preden si mu žogico vzel ali si jo samo vzel in je bilo konec zabave za njega?


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Itlam , petek, 11.02.2011 : 21:31:01
gemotil, če ti pes žogice noče prinesti nazaj, ne smeš nikoli hodit proti njemu, da bi mu jo vzel.
Najboljše je, da greš v KONTRA smer, stran od psa, da te bo ta poskusil dohiteti ali vloviti. Potem se počasi obrni proti njemu, mu hitro pokaži drugo žogo ali priboljšek (še preden gre spet stran), da bo tisto v gobcu spustil. In mu jo zopet vrzi.

Nima pa to ravno posebne veze s tem, kako dober vodja si... Tudi nekateri najbolj podrejeni psi žoge sploh ne prinašajo radi, ali pa jih sploh ne zanima. Nekateri bi že po naravi prinašali in lovili vse, kar vržeš, drugi pa (na žalost ali na veselje, kakor za koga) niti malo ne. Seveda pa obstaja mnogo načinov, kako še tako nezainteresiranega psa spreobrniti v takega, ki za žogo vsaj parkrat leti (in jo prinese). Ampak smo o tem že dosti pisali drugje...


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Drejči , nedelja, 13.02.2011 : 11:08:40
gemotli,
ce psu vzames igraco, to zanj ne sme pomeniti, da je igre nepreklicno konec. Ce mu vzames igraco, mu jo tudi vrni... ali mu jo vrzes ali pac samo vrnes, da jo vzame v gobec. Ker si psu ocitno ze dokazal nasprotno, bo treba malo vec potrpezljivosti, da mu dopoves, da igra ni nepreklicno zakljucena vsakic, ko se ti uspe dokopati do zogice.
Ko se odlocis, da je igre konec, mu igrace pac ne vrnes (in naj to ne bo prvic, ko se je dokopljes), vendar naj vidi kam si jo pospravil.
Takole preko foruma je zelo tezko usmerjati, ker ne poznamo ne tebe, ne psa. Predlagam ti, da gres z njim v pasjo solo, kjer te bodo lazje naucili kako je prav in kako narobe.

Ce govorimo o mladicu, potem je dober vodja tisti, ki mu pes zaupa, ga ne pusca, da se sam bojuje s svojimi strahovi in ga pravilno usmerja pri zadevah "prav/narobe".


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: bamfel , petek, 25.03.2011 : 23:41:29
 Pa še eno vpraanje. Stuacija je precej čudna. Sosedje imajo psa. Jaz ga pa nimam. Ta leto in pol stara psica, kljub ukvarjanju z njo, (je v stanovanju, redno na sprehodih...), je vsa naspidirana. Vleče, skače v ljudi, laja v otroke...
 Nočem soliti pameti drugim, sama se sprašujem ali lahko kako svetujem in pa kje je napaka. Ko bom sama lastnica psa si takšnih težav ne bi želela. Odraslega moškega vleče kot nič. S takšnim psom je gotovo težko živeti. Naj pristopim k njim in jim kaj svetujem ali naj bom kar tiho. Imeli so že pse. Vsi so bili pametni, pridni, lepo vzgojeni. Izkušnje imajo. A ta psica jim res dela težave.
 Želela sem jim sicer predlagati halti. Vendar jaz izkušenj nimam. Najbrž deluje halti samo v kombinaciji z vzgojo, kako pa pri takšnih hiperjih. Je sploh smiselno.
 Tudi v pasji šoli so bili. Sicer leto dni nazaj.
 Nasvetov bom vesela. Prvič zato, če bom lahko svetovala bom z veseljem( nora misel glede na to da oni imajo izkušnje, jaz pa ne). Drugič zato ker mi pogledi na to psico nekako zbijejo samozavest, da bom tudi sama kos pasjemu mladiču.   


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Lanabela , sobota, 26.03.2011 : 12:26:40
saj je čisto preprosto: psico je treba utruditi - očitno potrebuje več sprehodov ali pa bolj intenzivne (tek namesto hoje) kot jih ima, in verjetno tudi več miselne zaposlitve. Halti je sicer za obvladovanje psa povsem OK (s tem, da ne sme pozabiti na privajanje in dvojni privez) vendar ne reši nobenega problema. Bo treba v šolo, če sami ne znajo rešiti problema.


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: bamfel , sobota, 26.03.2011 : 14:19:00
Torej je najbrž "čistokrvna zlata prinašalka brez rodvnika" z geni neke haski ali ovčar variante.
Hvala Lanabela za odgovor. Saj je čisto preprost, pa vendar pomemben. 


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: moonbeam , sobota, 26.03.2011 : 14:34:48
Gibanje in veliko dela, ucenja, vzgajanja na vsakem koraku, omejevanje. Mesece in mesece dela, truda, zivcev, ampak se splaca. Dve leti truda, da potem uzivas deset let in vec.


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: Teja , nedelja, 03.04.2011 : 00:18:54
gibanje je osnova ;)
http://www.youtube.com/watch?v=la5yxRt01-4

http://www.youtube.com/watch?v=p2We5BKCZ14

situacija bamfel me spominja na enega psa... 
vlečenja se ne tolerira, lajanja na otroke še manj ::)
če ne poznaš celotne situacije težko svetuješ. morda isto stvar v dol. situaciji spodbujajo, v drugi sit. pa jih to moti... pes pa tega ne razlikuje :P


Naslov: Re: kako postati dober vodja psa?
Poslano od: marko88 , nedelja, 03.11.2013 : 10:26:30
Psa je potrebno vedno čim bolj zadati v delo  (http://najzaposlitev.si/delo/)oz. ga po domače povedano pametno zaposliti (http://najzaposlitev.si/). Kot je rekla Teja, gibanje je osnova in nujnost za zdravega kužka.