mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: daisy , sreda, 30.07.2003 : 10:52:56



Naslov: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: daisy , sreda, 30.07.2003 : 10:52:56
pred mnogimi leti ko sem kupila svojega prvega psa briketov nismo poznali. zato smo hrano pripravljali doma. potem so prišli briketi in konzervice in tako se je tudi pasja prehrana spremenila za nas lastnike pa bistveno poenostavila.
vse večji pa je zopet trend kuhane hrane. nabavila sem si razne recepte in tako začela kuhat. tako za vikend na štedilniku vre in multipraktik dela s polno paro. in kaj je rezultat? babe pojejo z velikim veseljem. vedno pa imajo na voljo tudi brikete. sem pa ravno včeraj ugotovila da bom morala obrisat prah iz sklede z briketi.
bom pa v kratkem dala oglas: PRODAM VREČO BRIKETOV MALO RABLJENO  ;D
kuhana hrana je sigurno zdrava če je pravilno pripravljena, toda glede na tempo življenja ki ga imamo ni ravno praktična. pa tudi na razstave ne morem za nekaj dni vzet s sabo zmrznjenih lončkov.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Peibie , sreda, 30.07.2003 : 12:26:39
Pri nas se pravkar na stedilniku kuha pasja kosta za nekaj dni. ;) :D :D

Sama sem se za to moznost odlocila predvsem iz zdravstvenih razlogov. Najprej zato, ker je imela ena od psic kronicne glivicne infekcije in so zato pogosto vzrok zitarice, predvsem psenica. No, po 4 mesecih je stanje z usesi fantasticno. Vmes se ji je najprej iz enega, potem pa se iz drugega dobesedno vlilo. Smo zbrisali in to je to. Drugi razlog je bila nagnjenost pasem k ledvicnim obolenjem. Pac ne zelim vec tvegati z vso svinjarijo, ki gre v pasjo hrano. Sploh po raziskovanju in ugotovitvi, da v blizino Slovenije ne pride niti ena od za moje pojme zadovoljivih briketiranih hran.

Preden sem novost vpeljala, sem seveda, panicna, kot sem, precej raziskovala, brala in zaslisevala ljudi, ki psom kuhajo ze dlje. Kot vse je tudi mene najbolj skrbelo, ali bodo dobili vse, kar potrebujejo, v primernih kolicinah in razmerjih. Z nekaj raziskovanja in novo pridobljenega znanja, tudi to kar gre.

Eko, to so nasi kuhalni zacetki. Ce koga zanima kaksno branje s podrocja prehrane in podobnih zadev, pa naj kar pocinglja. Sem v zadnjih dneh ze veckrat rekla, da moji pogledi na skrb za psa ne bojo nikdar vec taki, kot so bili.

Lp in dober tek, Mojca


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Ivana , sreda, 30.07.2003 : 12:41:14
Tudi jaz sem začela s kuhanjem hrane iz zdravstvenih razlogov. Manjši problem je, ko pri treh psih samo en je kuhano hrano. Ali ste vedeli da kar 30% psov ne "prenaša" industrijsko pripravljene hrane???Mene je ta podatek šokiral. Dlaka se je pri psički izboljšala in stanje se je umirilo. Paziti moraš samo na dodatek vitaminov in esencialnih maščob, kar pa je tudi odvisno od vrste kuhane hrane.

lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kaja , sreda, 30.07.2003 : 13:58:56
Trenutno se tudi pri nas ze 14 dni samo kuha (oz. daje surovo hrano). Psici itak vse pojesta brez problemov, najbolj pa sem vesela, da ze vec 14 dni  ni bilo treba praznit analnih vreck pri Kaji. Prej smo to poceli na tri dni (pravzaprav veterinar, ker se jaz temu izogibam). Pred enim mesecem je dobila zadnjo dozo antibiotikov, potem smo ji pred tremi tedni se enkrat scistili vrecke (gnoja ni bilo opaziti) in od takrat je v redu. Ker se je vnetje ze nekajkrat ponovilo, mi je veterinarka predlagala operacijo in ce sem se kuhano hrano (ocitno so iztrebki trsi in bolj redno cistijo vrecke) temu izognila sem vesela. Bomo pa kuhali do konca zivljenja.
Malo me samo skrbi, ker grem za nekaj dni na morje in jo bom morala hranit z briketi (tasca pac ni navdusena, da se v njenih piskrih kuhajo pasje zadeve ;D).
Sem za izmenjavo receptov, pasjih seveda! ;) lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 30.07.2003 : 14:07:36
Se eno potencialno kuharsko bitje se javlja  ;). Taron ze od vsega zacetka je malo mesano (surova in kuhana zelenjava, kuhano meso idr. stvari). Edini manjsi problemcek je-Nuki ne zna kuhat, vsaj ne kaksnih kompliciranih zadev. Kaksen bolj enostaven recept bi pa se kako prav prisel.  :)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 31.10.2003 : 15:50:18
No jaz imam pa mogoce malo bolj nenavaden problem in sicer moj pes veliko raje je brikete kot kuhano hrano.No zacelo se je tako,da sem mu zacela dajati kuhano hrano nad katero je bil sprva(prve tri dni)navdusen,nato pa je zacel vihati svoj pasji nosek,ko sem mu ponudila brikete jih je z veseljem pojedel.Nakar se spet spravim kuhati hrano (in tisti dan sem imela se poseben inspiracijski navdih ;D),lepo zelenjavo,meso,nekaj makaronov,..itd. dam niti poskusit ni hotel...
Zdaj veliko raje poje brikete kot kuhano hrano.Tega res ne razumem ??? ::) :-\

lp,pia


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , petek, 31.10.2003 : 17:05:42
Hojla, pa smo spet tu. Mi tudi kuhamo nasim pesjanckom. Vedno makarone, riz, kamor zakuhamo kak mesek in obilico zelenjave (ogromno zelene, korencka, cesna, buck, pora...). Imam pa dve tezavici in bi vas prosila, ce ima kdo kaksne primerne recepte: nas Redik mora vzdrzevati tezo zaradi hude displazije (kar nam nekako s kuhano hrano ne uspeva), malcek Darcek ima pa ocitno hudo obcutljivo prebavo (driskari po vseh briketih in po kar precejsnjem delu kuhane hrane).  Ima morda kdo kake 'dieteticne recepte'? Hvala in lep dan, Neža


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Peibie , petek, 31.10.2003 : 21:08:09
Ola, Neza! :)

Za Rdeckota bi se jaz kratko malo spravila preracunati, koliko kalorij dobi in potem na to prilagajala hrano. Ce hoces kaksne slastne 'lahke' receptke, pocakaj, da Yo Strombecka prestudira, jaz bom pa po ostalih se malo pobrskala. V vsakem primeru bi bilo pa fino vsaj priblizno pogruntati, koliko Redick kuri na dan.

DarkoBarko pa se mi zdi enu majckenu bolj kompliciran. Bos morala kaj vec povedati o njegovih prehranjevalnih navadah od prvih poskusov papcanja naprej, to je vse od zacetka odstavljanja.

Pocohaj irski posastki,
Mojca


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: jessy , petek, 31.10.2003 : 21:59:01
daisy in kaja- bi mi lahko posredovale vsaj nekaj receptov(pasjih)? ;)

Tudi jaz uporabljam doma pripravljeno hrano, saj je v briketih veliko slabih stvari.

LP

                                          jessy


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mefisto , nedelja, 02.11.2003 : 10:39:24

Živjo, Agnes:

Naši psi že več kot leto dni živijo izključno od surove oz. domače hrane, edino stvari, ki se ne dajo pojesti surove, kuhamo. No, da ne bom lagala, naša psica še vedno bolj uživa ob kuhani hrani, zato ji večino stvari popečem, da dobi meso skorjico, notri pa je še surovo-krvavo, pes pa prisega na "surovino".

1. prevelika teža: 70% mesa, samo ostalo neredilne priloge, ne pa "nekaj meska" kot si napisala. Kakšni makaroni neki!-kvečjemu kosmiči,  in podobno. Pa zelenjava, sadje, oreščki, oljčno, ribje olje,...
za preprečitev problemov z okostjem, displazijo in podobno:
- priporočljivo, predvsem še v razvoju psa, je dodajanje čim več mišičnega mesa in jeter, C ( bio C, zelje,...), A ( korenček )in D ( ribe, ribje olje ) vitamina

2. driska: k hrani dodaj žlico, dve kostnega žaganja  ali pa posnemaj proizvajalce briket, ki v njih dodajajo pepel, pa dodaj psu kakšno tableto oglja, dokler se mu prebava ne normalizira

Dela je veliko, se pa izplača!

Upam, da bodo nasveti kaj koristili, LP


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , nedelja, 02.11.2003 : 11:58:24
Hojla, Mefisto. Hvala za nasvete. Res je, malo nerodno sem se izrazila.  :( Vedno je bilo v kuhani hrani pri nas pol mesa, ostalo polovico pa makaroni ali riz in zelenjava. Ko je bil se mlad, je pojedel ogromno skute in popil zelo veliko mleka, se vedno mu pa dajemo kdaj kake ribe iz konzerve, ko je bil mladicek, je pa sploh obozeval ribe in suh kruh.  Bom poskusila se s kosmici, ceprav gospod hudo frkajo smrcek nad njimi. Hvala in lp, Neza


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tinca_marinca , nedelja, 02.11.2003 : 12:29:42
Ojla.

Moj mladicek visavski terier je zdaj star 2 mesece.pa me zanima, kaj mu naj skuham in posebej kaj mu naj dam od zelenjave (korenja kao ne bi smel jest, ker obarva dlako). pridite na dan z recepti ali idejami  ::)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: musher , nedelja, 02.11.2003 : 12:37:38

2. driska: k hrani dodaj žlico, dve kostnega žaganja  ali pa posnemaj proizvajalce briket, ki v njih dodajajo pepel, pa dodaj psu kakšno tableto oglja, dokler se mu prebava ne normalizira


 :D ;D :D ;D Ob tem sem se pa res od srca nasmejal. Proizvajalci dodajajo pepel za preprečevanje driske  ;D :D ;D  Pepel je v vsaki hrani, ne samo tovarniško pripravljeni. To je tisti del hrane, ki ob sežigu ne zgori in to so predvsem minerali - makro in mikroelementi, ki se nahajajo tako v osnovnih hranilih kot v različnih vitaminsko mineralnih mešanicah, ki jih pač vsak proizvajalec po svojem receptu dodaja pripravljenim hranam, da bi zadovoljil pasje dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. Pepel na listi sestavin so torej vsi minerali skupaj (za razdelitev koliko je česa glej kemično analizo), ne pa dodan pepel iz zažganih drv. Tudi od šnicla, če ga "pozabiš" v pečici in ga do konca skuriš, nekaj ostane in to nikakor ni pepel, ki bi ga mesar dodal mesu za preprečevanje driske.
Obstaja pa hrana, ki ji za preprečevanje driske dodajajo Farmatan (kostanjev tanin), kar lahko samo govori o "kvaliteti" osnovnih sestavin hrane :-\
Pa brez zamere. Upam, da nisem bil preveč žaljiv, oz. podcenjevalen, ampak to je samo en dokaz več o tem, koliko se lastniki psov spoznamo na prehrano naših ljubljenčkov in kako lahko konkuriramo proizvajalcem KVALITETNE HRANE, kjer se z recepturo leta in leta ukvarjajo cele ekipe strokovnjakov s tega področja.

LP
Aleš


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mefisto , nedelja, 02.11.2003 : 14:10:19


Užaljena? Saj zato pa je Forum, da vsak pove oz. zagovarja svoje.

Sicer pa ti zagotavljam, da vem kaj sem napisala, predvsem pa sem napisala razumljivo vsem, ne samo tistim, ki so pred meseci "sodelovali" v tvoji in vonFurensed ( najbrž sem malo narobe napisala?) diskusiji na temo: jaz pa več vem in se bolj strokovno izražam.

Pa brez zamere. Upam, da nisem bil preveč žaljiva ;D



Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 03.11.2003 : 11:02:20
Ce vas zanima kuhanje, toplo priporocam naslednji link: http://dir.groups.yahoo.com/dir/Science/Biology/Animals/Mammals/Dogs/Diet_and_Nutrition?show_groups=1 (http://dir.groups.yahoo.com/dir/Science/Biology/Animals/Mammals/Dogs/Diet_and_Nutrition?show_groups=1)

Med moje favorite trenutno spadajo K9Kidney Diet, Totally Home cooking, K9Kitchen, K9Nutrition in Alternative K9Nutrition.

Ce koga zanimajo briketi, je tudi nekaj takih list.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 03.11.2003 : 14:56:00
Agnes:Ko si rekla,da tvoji psi ne marajo kosmicev.No moj pes spada tudi med te bolj "sobno"varijanto psov-torej med razvajene pse ;D.Jaz mu dajem kosmice v mleku,med katerega zamesam zlico medu,da je mleko boljsega okusa.Poskusi! ;)


lp,pia


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , sreda, 05.11.2003 : 15:18:23
Poskusi! ;)

Hehe, sem ze! Pia, to je skorajda moj zajtrk.  ;D ;) Kosmice sem mu dala v mleko, pa je najprej malo cudno gledal. potem je pa ugotovil, da je to cisto dobra papica. Hvala za nasvet! Lp Neza


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: majchi , sreda, 26.11.2003 : 11:41:00
kaj doma pripravljenega dajete svojim psom?tudi moja psicka je namrec zelo izbircna.to s kosmici se pa obnese  ;)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 26.11.2003 : 16:59:50
Mene pa zanima predvsem katero zelenjavo poleg paprike in korenja dajete sojim psom in kako jo pripravite?

lp,pia


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , sreda, 26.11.2003 : 17:04:11
Mene pa zanima predvsem katero zelenjavo poleg paprike in korenja dajete sojim psom in kako jo pripravite?

lp,pia

Ta tema je že odprta:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=889


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: jessy , sreda, 26.11.2003 : 20:13:34
Kakšne in katere vrste kosmičev dajete svojim psom? ???
Navadne ali prav pasje(če sploh obstajajo)?  ???

LP, jessy


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 26.11.2003 : 20:22:03
Kakšne in katere vrste kosmičev dajete svojim psom? ???
Navadne ali prav pasje(če sploh obstajajo)?  ???

LP, jessy

Jaz svojemu dajem navadne muslije ali corn flakese.Vendar nikakor ne kaksnih cokoladnih!dodajam tudi mleko ter med...

lp,pia


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tajči , četrtek, 27.11.2003 : 12:16:05
Tudi vsi moji kosmatinci so veliki ljubitelji hrane - domače in briketov. Po moji oceni je domača hrana boljša, vendar dajem iz komoditete tudi brikete (Nutro), tako da so na oboje navajeni. Na netu sem našla tale recept, ki se mi zelo obnese.
Vzamem 50% mesa (puran, govedina), v malo vode ga na hitro zakrknem, dodam ovsene kosmiče ali pa ješprenj (navadno za ljudi), ščepec soli in žlico domačega olivnega olja. Kuham dokler se kosmiči ne napnejo. Ohladim in na vrh dodam naribano surovo korenje ali pa jabolko. Jemo pa tudi vse ostalo sadje, za pribljšek namesto kupljenih piškotov ipd. Poleg tega moji psi obožujejo surovo kislo zelje in ga malo tudi dobijo. Tudi navaden jogurt imajo zelo radi, pa sir ... Z driskami nimamo nikoli težav, le po briketih sta dva malo bolj zaprta.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tara , sobota, 29.11.2003 : 14:29:25
Jessy, obstajajo neke vrste pasji kosmiči, sestavljeni iz žitaric in posušene zelenjave. Običajno jih je potrebno samo malo namočiti, zraven pa potem lahko dodaš meso, konzervo, itd. Sama kupujem žitarice od Bewi dog, videla sem jih tudi pri Royal Caninu, pa najbrž se še kaj najde.

Lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flufi , četrtek, 29.01.2004 : 20:01:22
Mefisto,

v eni podobnih rubrik si napisala, da dodajaš psom poleg mesa in ostalega tudi zmiksane orescke.

Zanima me, kaksne orescke in kje jih dobis ??

Hvala !


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bajki , četrtek, 29.01.2004 : 21:36:06
Tudi jaz se javim za recepte, čeprav moja psa pojeta čisto vse kar pade iz mojega lonca.Se trudim, da dobita vse, vendar še nimam ravno izkušen in ju nočem imeti za poskusna zajčka.Po težavah s tačkami pri tamalem, smo zdaj samo na briketih Hills.Pa še nekaj me zanima.Ta velik je imel kot mladiček vedno drisko, kadar je dobil mleko ali mlečne izdelke.Potem mu jih pač nisem več dala.
Ne me kregat, ampak nekje, pa ne vem kje, sem zasledila, da nekateri dajete psom samo piščana in purana in to zmletega s kostmi?? ???Kako pa to izvedete?

Lp in dober tek


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: MISSA , petek, 30.01.2004 : 07:37:03
Bajki,LP!
Dala ti bom nasvet, kako zmleti piščanca ali purana s kostmi vred.( lahko ga upoštevaš ali pa tudi ne)
Najbolj je pomembna priprava na delo: na trdo podlago postaviš kuhanega purana in ga držiš z levo roko za vrat.Z desno držiš sekiro ali močnejši nož, ki ne sme biti nazobčan.Vmes odganjaš lačne mrcine in si pomagaš z nogami, saj imaš roke zasedene.S kratkimi zamahi zdrobiš glavo.Če ti ta manever uspe nadaljuj.Če nisi lačnih mrcin ustavila z nogami ti svetujem, da jih zapreš v drugi prostor.Primeš purana za ritko in ponoviš nekontrolirano seklanje najprej iz leve proti desnim nato ša iz desne proti levi.Na koncu ti ostanejo še noge.Preden postrežeš psom dobro preveri, da niso kakšni večji ostanki kosti, ki jih moraš obvezno sama prežvečiti, saj bi bilo za tvoje ljubljenčke to usodno nevarno.Sedaj lahko ponudiš hrano tudi njim. Če se ti zdi postopek preveč komliciran lahko poizkusiš še drugi način z multipraktikom ali  v navadnem mixerju.

Pa dober tek!

Draga Bajki, brez zamere!

 Malo heca mora biti, saj ga na tem forumu zadnje čase zelo primanjkuje.

Želim ti veliko kulinaričnih uspehov in da bi jih tvoji z užitkom jedli.

LP,Miša


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bajki , petek, 30.01.2004 : 22:19:20
Hojla!

Priznam, najprej sem pomislila, da nimam tako velikega lonca, da bi notri spravila celega purana,potem pa sem se šele začudila, kaj vse eni naredijo za svoje kužke! Hvalabogu, da si se le šalila, ker bi drugače moj pes ostal na briketih! ;D
Ne vem pa, če bi moj multipraktik tole zmogel!Bomo poskusili, drugače gremo po drugega.Katero znamko mi priporočaš? ::)

pozdravček, moja psa pa ti pošiljata houuuuuuuuuu


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: MISSA , sobota, 31.01.2004 : 07:56:06
LP,bajki!
Moje zverine ti vračajo in pošiljajo jedilni list:
http://www.geocities.com/kdptuj/info/recept.htm (http://www.geocities.com/kdptuj/info/recept.htm)
Izberi takšnega,ki bo vzdržljiv!
LP,Miša


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 02.02.2004 : 08:51:11
Citat
Mefisto,

v eni podobnih rubrik si napisala, da dodajaš psom poleg mesa in ostalega tudi zmiksane orescke.

Zanima me, kaksne orescke in kje jih dobis ??
Živ, Manja, res nisem opazila vprašanja, hvala za opozorilo.
Torej: oreščki...sem malo skrajšala, pa nisem naštevala, mislila sem
orehi, lešniki, mandlji ( kikirikijev ne, ker so baje tudi za ljudi precej alergeni), sezamovo seme, laneno seme, sončnično seme. Kupujem v normalnih trgovinah, semena se splača kupovati v Žitu diskontu.
Zmiksam v multipraktiku skupaj s surovo zelenjavo. Dodane količine pa so približno pest oreščkov na psa/obrok oziroma 2 VŽ semen na psa/obrok.
Pa vedno tudi rozine ( če krepijo srčno mišico pri ljudeh, zakaj ne bi koristile tudi psom? ).

Zdaj smo kupili tudi mlin za mletje žit, pa ne samo zaradi psov :), tako da frajerja jesta tudi žgance iz polnozrnatih mok oz. polnozrnate kosmiče.
Razen v bio trgovinah, je dobra izbira žit tudi v Žito diskontu v BTC.
Mline in kosmičnike pa prodaja  http://www.litija.net/marino/index.htm (http://www.litija.net/marino/index.htm)http://www.litija.net/marino/index.htm


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.02.2004 : 11:27:01
Samo opozorilo glede rozin in svezega grozdja-vecina oboje odsvetuje, saj baje povzroca odpoved ledvic (in jeter). Jaz mojemu ne dajem ne enega ne drugega. Studije o skodljivosti se nisem zasledila, je pa cisto dovolj (tudi smrtnih) primerov, ki nakazujejo povezavo.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 02.02.2004 : 11:49:35
Citat
Samo opozorilo glede rozin in svezega grozdja-vecina oboje odsvetuje, saj baje povzroca odpoved ledvic (in jeter).

????? :o ??? A imaš mogoče naslov, kje si to našla oz. kje piše??????


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.02.2004 : 11:58:32
Skoraj 100% na eni izmed mailing list, ampak jih je toliko, da se brskam. Nekaj je tudi tule: http://scottymed.com/grapes.htm (http://scottymed.com/grapes.htm) (za jetra, za ledvicka se iscem).


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Peibie , ponedeljek, 02.02.2004 : 13:26:40
Jap, Natasa, pusti rozine in grozdje pri miru. :-\ Odtipkaj v brskalnik Yahoo 'renal failure grapes', pa dobis tole: http://search.yahoo.com/search?fr=slv1&ei=UTF-8&p=kidney+failure+grapes (http://search.yahoo.com/search?fr=slv1&ei=UTF-8&p=kidney+failure+grapes), pa 'liver failure grapes' in dobis tole: http://search.yahoo.com/search?p=liver+failure+grapes&ei=UTF-8&fr=slv1&n=20&fl=0&x=wrt (http://search.yahoo.com/search?p=liver+failure+grapes&ei=UTF-8&fr=slv1&n=20&fl=0&x=wrt). :-X :(

Pri nasih sicer nikdar ni bilo kaksnih tezav, pa je Fik 17 let jedel grozdje, ce je le prisel do njega ::), ampak vseeno se ne bi ravno hecala, tako kot se ne bi s cebulo.

Lp, Mojca


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , ponedeljek, 02.02.2004 : 13:40:13
... tako kot se ne bi s cebulo.


a čebula je tut nevarna za psa? Kaj pa v majhnih količinah, npr. samo v juhi (ko najprej popražiš čebulo), pa to ne vsak dan? Kaj pa potem por (saj je tut neki sorodnik čebule)?

Lp jana


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.02.2004 : 14:21:39
Tudi tudi:
http://www.jlhweb.net/BOSS/onions.html (http://www.jlhweb.net/BOSS/onions.html)



Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Medo , torek, 23.03.2004 : 10:21:22
Moj pes je star nekaj več kot tri mesece in tudi jaz mu hrano pripravljam doma. Rada bi vedela koliko  je količinsko dovolj za takega mladiča.
(500 g ali 1 kg...ne vem) ?

LP!



Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Medo , torek, 23.03.2004 : 10:23:40
Pozabila sem povedati, da je mešanec med nemškim ovčarjem in nemškim terierjem.



Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Medo , četrtek, 25.03.2004 : 15:44:03
A nobeden ne ve koliko hrane čez dan poje njegov pes ?

LP!


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kaja , četrtek, 25.03.2004 : 16:29:35
Nisi napisala koliko tehta tvoj pes. 1 kg je sigurno prevec za trimesecnega mladica, razen ce je ogromen. Kot primer ti lahko povem, da moja 6 mesecna psicka za en obrok dobi veliko zlico mesa, pol zlice zelenjave in recimo pol zlice riza. Dobiva tri obroke na dan. Tezka pa je manj kot 4 kg. Starejsa psica ima 9 kg in na dan dobi (vsaj mislim, nikoli ne tehtam) malo vec kot 200 g mesa + zelenjava in vse ostalo. Dobi pa se priboljske cez dan tako, da tezko povem koliko sploh poje. lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Peibie , četrtek, 25.03.2004 : 16:43:56
A nobeden ne ve koliko hrane čez dan poje njegov pes ?

LP!


5,5 let stara sar pejka, 24 kg -- cca 1200 cal/dan
6,5 let stara sar pejka, 19 kg -- cca 1000 cal/dan
7 let stara buldoginja, 22 kg -- cca 900 cal/dan

Od 500 do 1000 g hrane, odvisno, kaj jejo.

Lp, Mojca


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Petra , četrtek, 25.03.2004 : 18:47:03
uu kakšni fajn recepti, :o jih je kdo že probal?

Kakšnega bom probala sigurno nardit....bom poročala ;D. Upam, da bo Blu kaj jedel, ker zdej že malo postrani gleda svojega kuhanega piščančka  :-\


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Caterpillar , petek, 26.03.2004 : 00:29:39
Oj,
morda kdo ve kako je s suhim sadjem v pasji prehrani? Tu mislim predvsem na tropsko sadje: papaja, mango, ananas...
Kaj pa jabolcni krhlji, hruske, slive, fige...
Morda kdo hrani dodaja brusnice?

Glede na to, da imam v blizini trgovino z ogromno ponudbo oresckov takih in drugacnih, soljenih, preprazenih, naravnih, obarvanih....bi vprasala kateri orescki pa so se primerni za pse poleg orehov, lesnikov in mandljev, ki jih vsi omenjate.
Se morda kaj pozitivnega skriva v: cashew, brazil nut, pecan, pistachio, filbert.....Sori za angleske izraze, ampak sem bolj zelena v prevajanju :-\ .
Zaenkrat smo navduseni nad brusnicami, za te vem da naredijo dobro delo mehurju in ledvickam, glede drugih stvari pa je treba narediti se malo domace naloge, ceprav pesjan prav uziva ob obcasnem papanju sladkega ananasa in manga  :) .

LP


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: jessy , petek, 26.03.2004 : 06:46:40

Citat
Kaj pa jabolcni krhlji, hruske, slive, fige...

Suho sadje baje ni dobro za pse. ::)

Prebereš pa si lahko še o:
*zelenjavi (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=889)
*pasjih jedilnikih (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=433)



Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Caterpillar , sobota, 27.03.2004 : 00:53:59
jessy,
Citat
Suho sadje baje ni dobro za pse.
 

kje pa bi se o tem dalo kaj prebrati?

Razlog zakaj sprasujem o ostalih oresckih in suhem sadju je, ker velikokrat kupim kar raznorazne mesanice, ki vsebujejo vsakega po malo in me zanima kaj bi bilo dobro ven pobrati oz. ce bi bilo bolje, da kupim vsako stvar posebej in ne ze namesano-ti miksi so pac namenjeni za clovesko polezavanje pred TV-jem in prigrizovanje ne pa za pasjo prehrano. Da pa bi psa namerno hranila s papajo in pistacijo, tako dalec pa se nisem.

LP


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Petra , sobota, 27.03.2004 : 07:23:42
o včeraj smo pa kuhali  ;D, ne ravno točno po receptu ampak smo malo pokonbinirali  ;)

In pesjan je pojedel vse oz. VSE, s takim navdušenjem kot ga še nisem doživela  :o ;D

No očitno se tudi za zbirčno belgijsko rit najde kaj dobrega  8) ;D


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 13.04.2004 : 22:54:24
Za vse kuharje (no, pa tudi briketarje); minimalne oz. optimalne vrednosti mineralov za pse (odrasle, mladice) so se spremenile-novejsa raziskava (2003, prejsnja 1986) je pokazala, da je pravilno razmerje Ca:P 1:1 in ne 1,2:1 oz. 1,3:1, dnevna vsebnost pa je 0,05g/kg telesne teze. Pri ostalih ni nevemkaksnih sprememb. Ce koga zanima, lahko prepisem.

Popravek:
se opravicujem, malo nerodno je napisano; ti nasteti podatki so za odrasle, spremembe so pa pri obeh (odrasli, mladici). Vrednosti za mladice so pa 0,54g/kg telesne teze za Ca in 0,43g/kg telesne teze za P. Hvala Cat!  ;) :-*

Kar se vitaminov tice, pa novih podatkov se nimam.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lilit , sobota, 08.05.2004 : 13:33:59
No, jaz mam eno vprašanje...

Sem pregledala že ful linkov o pasji hrani, samo nikjer nisem našla v kakšnih deležih mora pes dobit različne sestavine - oziroma, od nešteto pregledanih strani je to pisalo na treh, in sicer na vsaki popolnoma različni podatki :-X
(BARF-erji svetujejo 75% mesa in ostalo zelenjava, na eni strani je pisalo 50% žitaric, 25% mesa in 25% zelenjave, na tretji pa 1/3 mesa, 1/3 žitaric, 1/3 zelenjave)

Zato me zanima, v kakšnih deležih dajate različne sestavine vašim pesom - se pravi, kakšen delež mesa, kakšen delež žitaric in kakšen delež zelenjave.

Pa še eno vprašanje... naš vet je rekel, da moramo Voni dajat hrano s čimmanj proteini in čimveč ogljikovimi hidrati, ker kot češ so proteini alergeni - jaz pa povsod berem, da so žitarice glavni vir alergij in sem v dvomih - ali naj verjamem podatkom na internetu, za katere pa nisem 100%, če držijo - ali veterinarju, ki je do sedaj sicer dokazal, da ve, kaj dela, ampak vseeno mi je vse skupaj čudno.
(Namreč, v dvomih sem, ker kot sem ga razumela, je vet naredil vse, kar je mogel in znal, in to je največ, kar se da naredit - da bo na minimalni količini kortizonov, ki ji še pomagajo, drugega pa se kao ne da nič naredit; eksperimentiranje s hrano pa nam odsvetuje. Jaz s tem nisem ravno zadovoljna :-\)
Ma kdo kakšno izkušnjo s tem?

lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sobota, 08.05.2004 : 15:35:00
Moj papca po tretjinah-1/3 mesa, 1/3 "zitaric", 1/3 zelejnave in sadja. Prilagajas se psu, odvisno kaj mu pase in ali ima kaksno bolezen, nagnjenost k cemu itd..

Na kaj pa je Vona alergicna, ste ugotovili? Glede proteinov je tak, cel kup psov je alergicnih recimo na razlicne tipe mesa oz. postanejo alergicni cez dolocen cas (oz po doloceni kolicini zauzitih proteinov). Drugi ne prenasajo koruze, pese, soje, celo riza,... Se razlikuje od psa do psa.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lilit , sobota, 08.05.2004 : 19:39:11
Ne, nismo ugotovili, sej če bi vedli, ji tega ne bi dajali ::) ;)

Oziroma, niti ne vemo, če je na hrano - celo mislimo, da ni. Jaz bi se sicer lotila kakšnih eliminacijskih diet, ker sem doma in se temu lahko posvetim in se mi ne zdi nobeno eksperimentiranje, ker slabše kot tako sigurno ne more bit :-X

Sem vprašala, ker trenutno dobiva eno puranjo perut/piščančjo drobovino, polento in malo zelenjave, kar se mi ne zdi uredu razmerje. Tudi dlake nima ne vem kako lepe in mehke - ampak to nam je predpisal vet - in ne vem, s koliko rezerve naj vse skupaj jemljem.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , nedelja, 09.05.2004 : 12:04:17
Hojla, jaz lenoba imam se eno vprasanje: ima morda kdo kaksen nasvet, kaj lahko oz. cesa ne smemo dajati pesjanu, ki je imel kamne v mehurju (struvite). Za en dober mesec imamo se Royal Canin Urinary (ki je res cudezna hrana za odpravljanje te svinjarije), potem bi pa vseeno kaj dodajala, pa ne bi rada zapackala situacije bolj, kot je nujno potrebno. Hvala in lp, N-


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 10.05.2004 : 17:23:46
Pa mogoce na kaj ciljas, Lilit. Glede alergije mislim.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: caroline , ponedeljek, 10.05.2004 : 20:00:52
Kaj daje kdo od vas svojem psu tuno? Moj jo obožuje, vse bi naredil za njo, tisto v rastlinskem olju, je lahko kaj narobe? Dobi jo 1x na teden, pomešano recimo z testeninami. Je to dobro?
Lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lizika , četrtek, 01.07.2004 : 19:00:26
Tudi jaz bi vas prosila za nekaj pasjih receptov... Stvar je namrec taka, da moj 1 leto star maltežan sploh noče jesti hrane iz konzerv. Brikete sicer je, vendar v bolj majhnih kolicinah, drugace pa samo domaco hrano. In sedaj mi ze pocasi res zmanjkuje idej in zadnje case na jedilniku prevladujejo hrenovke. Prosim za nasvete in recepte. Hvala!

Lep pozdrav


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 01.07.2004 : 19:49:14
Caroline, jap, obcasno dobi malce tunine. Predvsem, ko meni ostane (takrat je z limono in se najprej zmrduje potem pa s kislim frisom vse pozre).
Rio mare v olivnem olju seveda. Pa sardine, lososa, sardelice, postrv, brancina.

Lizika, pusti domisljiji svojo pot.  ;) Kaj pa recimo goveje srce (kuhano) z zelenjavo (korenje, koleraba, blitva, spinaca, bucke,...), 1/2 banane (zmeckane), malo skute, zlica olivnega olja in vmes se pest briketov (da hrusta).
Namesto srcka lahko puranje zelodcke in jetra, ali pa vampe (vse kuhano), pa malo makaronov (kadar mati kuhajo pasto), namesto banane nastrgano jabolko,...
Ali pa ribja vecerja s sardinami (pecenimi), rizem in blitvo,...
Namesto sardin lahko lososa, postrv, brancina...

Kolicino seveda prilagodis pesjanu.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 02.07.2004 : 12:46:44
Lizika: Sicer je prav,da tvoj pes je tudi kuhano hrano,vendar pazi tudi to,da veliko grize. Maltezani imajo namrec velike probleme z zobmin kamnom. Zato ti predlagam,da dajes psu recimo 4x tedensko jesti brikete in 3x tedensko kuhano hrano ;)
Ce ne je konzerv je v bistvu vseeno,ker tako ali tako niso kaj prevec kvalitetne(Ok,mogoce razen od Hillsa te pa moj ne mara ::) ).

lp,Pia


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Chris , petek, 02.07.2004 : 14:21:57
Citat
Ce ne je konzerv je v bistvu vseeno,ker tako ali tako niso kaj prevec kvalitetne(Ok,mogoce razen od Hillsa

A res, kar se konzerv tiče?


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 02.07.2004 : 14:33:54
Ja kolikor so meni rekli in sodec po prebavi mojih psov,konzerve niso ne vem kaj. Veliko boljse je skuhano sveze pripravljeno meso, kot pa konzerva polna konzervansov ::)
Poleg vsega je konzerva hitro pokvarljiva in za na potovanja cisto neprakticna(posebaj ce pes ne poje v enem obroku cele)...

lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , petek, 02.07.2004 : 14:55:04
Poleg vsega je konzerva hitro pokvarljiva in za na potovanja cisto neprakticna(posebej ce pes ne poje v enem obroku cele)...

Kaj pa pokrovcek in hladilnik? Se strinjam, da je veliko boljsa hrana kuhana. Konzerve za potovanje neprakticne? Se ti zdi veliko bolj prakticno tovoriti s seboj meso, zelenjavo, riz, makarone, pa poseben pisker, v katerem bos kuhala psu? Se strinjam, da je pravilno pripravljena in uravnotezena kuhana hrana mnogo bolj zdrava kot briketirana ali konzervirana, ampak tistih nekaj dni, ko sem s psi na pocitnicah, bosta pa ze prezivela ob briketih. Mi je prav zal, ampak se nikoli jima ni bilo nic hudega. Lp Neza


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2004 : 15:21:29
Citat
Ja kolikor so meni rekli in sodec po prebavi mojih psov,konzerve niso ne vem kaj. Veliko boljse je skuhano sveze pripravljeno meso, kot pa konzerva polna konzervansov  
Poleg vsega je konzerva hitro pokvarljiva in za na potovanja cisto neprakticna(posebaj ce pes ne poje v enem obroku cele)...

Hehehehe, ja, bi rekla, da je doma pripravljena hrana (kuhana)-ce clovek ve kaj dela, boljsa kot konzerve. In boljsa kot briketi, katerikoli.

Pia, saj so tudi v briketih konzervansi. Upam, da ne enacite konzerv s konzervansi zaradi besede konzerva? Konzerviranje je proces "shranjevanja". Konzerviranje se ne pomeni avtomaticno, da je zdaj pa v "konzervi" 99% "konzervansov". ;D

Konzerviranje:

"a process in which a food is sealed and heated so as to kill all livin organisms, or at least to ensure that there will be no growth of residual organisms in the can...it's a type of heat sterilization. When the can is properly sealed and treated, the food should remain stable and unspoiled indefinitely, even when stored in the absence of refrigeration.

The environment inside a can is anoxic and microbial growth in a canned food frequently is the result of fermentative organisms that produce extensive amounts of gas.

Because many of the anoxic bacteria that grow in canned foods are powerful toxin producers of the genus Clostridium, food from a visibly altered can should never be eaten."

Vir: Biology of microorganisms, Brock; Madigan, Martinko, Parker, 9th edition.

Ce pogledamo same roke trajanja. Briketi-v vreci, rok trajanja-okrog leto, leto in pol (se ne spomnim, kdaj sem kupila vreco).

Konzerva-sestavine konzervirane-rok trajanja ca. 1 leto, leto in pol (spet, ne spomnim se kdaj sem kupila :().

V glavnem, glede na datume, se mi zdi, da je rok trajanja pri obeh priblizno enak (zaprte vrece in konzerve, ne odprte; niti v sanjah ne bi imela konzerve ali vrece briketov odprte eno leto ;D).

Glede na to, da so roki priblizno "glih" in da v konzervah NI prisotnega kisika (okolje je anoksicno), bi rekla, da briketi potrebujejo precej vec konzervansov kot pa konzerve. Ce torej gledamo kvaliteto enega ali drugega glede na kolicino konzervansov, bi rekla, da briketi popusijo na celi crti.
Konzervansi (simpl receno) preprecujejo kvarjenje hrane, kvarjenje pa "povzroca" kisik, izpostavljenost zraku. Glede na to, da v konzervah kisika, izpostavljenosti zraku, ni, logika torej pravi, da mora biti v briketih vec konzervansov kot v konzervah. Moje mnenje.

Ce govorimo o vsebini, imajo briketi (primerjam konzervo Lamb and Rice in brikete Lamb and Rice) vec proteinov, v konzervah pa je ogromno vode.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 02.07.2004 : 17:08:36
Agnes:Odprte konzerve na poti ne mores shranit v hladilnik,ker ga pac ni :) Ne ne bi tovorila s sabo piskrov,vendar bi raje vzela brikete...

Sama ne hranim psov s konzervami in jih tudi ne bom. Eden od razlogov je tudi driska ::) :P Veliko bolj priporocam kuhano hrano in brikete....

lp


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2004 : 17:34:32
Za vse potencialne kuharje, zelo uporabna je Strombeckova knjigica z naslovom Home-Prepared Dog & Cat Diets: the Healthful Alternative. http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0813821495/qid=1088785998/sr=8-1/ref=pd_ka_1/102-8905868-4151339?v=glance&s=books&n=507846 (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0813821495/qid=1088785998/sr=8-1/ref=pd_ka_1/102-8905868-4151339?v=glance&s=books&n=507846)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , petek, 02.07.2004 : 17:43:14
Agnes:Odprte konzerve na poti ne mores shranit v hladilnik,ker ga pac ni :)

Pia, v katero dzunglo pa ti hodis na pocitnice?  ;) ;)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , petek, 02.07.2004 : 21:51:35
Za vse potencialne kuharje, zelo uporabna je Strombeckova knjigica z naslovom Home-Prepared Dog & Cat Diets: the Healthful Alternative.
Hehe, stric Amazon mi jo je koncno poslal in ze par dni jo povsod nosim s seboj (in berem).
m.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2004 : 22:15:39
Piflarkaaaa!  :P ::)  ;D ;D ;D ;)

Si ze kaj skuhala?


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sobota, 03.07.2004 : 11:53:07
Seveda sem piflarka, ce pa gre za mojega psa. Zmeraj najprej preberem celo knjigo, potem pa lotim umetnicenja. ;D Kuhala torej se nisem. Imam pa ze eno vprasanje. Stric S. v vsokraj vseh receptih dodaja tablete iz kostne moke, ponekod tablete calcijevega karbonata, multivitamine, multiminerale, Bkomplex, ... Kaj pa vi daste notri namesto tega?
m.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sobota, 03.07.2004 : 14:40:01
Kalcijev karbonat (od Canine), za vitamine se se odlocam kaj kupit (verjetno bom od Pfizerja), drugace pa vsaj jaz dodam precej zelenjave. Ni vsak obrok uravnotezen sam po sebi, ce razumes, ampak prehrana kot celota ima pa vse potrebno, s tem da vcasih dobi malce vec tega, drugic malo vec onega.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sobota, 03.07.2004 : 21:23:08
Ja to mi je nekako jasno, da je za vsak obrok precej tezko (ce ne neverjetno) zadeti cisto vse vrednosti v nulo in da se enkrat malo minusa tam in malo plusa drugje naslednjic zamenja in je vse ok.
Glede vitaminov - so to "dog specific" ali gre za "normalne" = cloveske dodatke?
lp, m.

p.s. aja, zakaj tudi se ne kuham, ker sem ravno v fazi menjanja briketov (na Canidae) in me zanimajo rezultati. Kratkorocne tako lahko vidim takoj, ce pa bi dajala se kuhano hrano pa ne bi bila prepricana kaj je vzrok...


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sobota, 03.07.2004 : 21:30:49
V veliko pomoc pri ustvarjanju takega obroka je Excel. Sama trenutno prilagajam eno tako tabelico, za zabavo, ne zato, ker bi potem temu dejansko sledila (cisto do mg mislim). Ampak je fino vedeti kako in kaj, za vsak primer.
Zaenkrat sem tak nacin hranjenja opazila pri tistih, ki imajo pse z dolocenimi tezavami na katere hrana zelo vpliva. Npr. IBD, kamni, pa tudi kaksne tezave s srcem.

Ti vitamini so dog specific, jap. Nekateri sicer uporabljajo tudi cloveske, npr. Spirulino.

Midva greva tudi na Canidae, kot dodatek. Konzerve bodo pa kar lepo Nutro Natural Choice.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 21.07.2004 : 10:33:25
Izracun kcal potreb psa (http://www.mycockerspaniel.com/mer.htm)

Ni idealno, jasno se je treba prilagajati svojemu psu, ampak je pa eden najboljsih kalkulatorjev kar sem jih zasledila, zaenkrat.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Maja , torek, 24.08.2004 : 12:29:22
Hoj!

Mene še vedno matrajo količine. Zadnje čase berem zelo različne podatke. Najprej sem hranila razmerje 1/3 ogljikovi hidrati, 1/3 mesa in 1/3 zelenjave, zdaj pa prebiram o čisto drugačnih razmerjih.
Moj pes je cca. 30 kg in zelo aktiven. Trenutno izboljšujem njegovo kondicijo in rada bi tudi povečala mišično maso.
Hranim ga dvakrat na dan. Prvi obrok je v večini primerov briketi + tuna (moram porabiti brikete) in alternativa je skuta+jogurt ali jajček+med (kar pa ne poje vedno), drugi obrok pa je kuhan.
Zdaj ugotavljam, da bi mu morala dajati skoraj 500 g mesa oz. beljakovin na dan, oz. manj glede na to, da je to drugi obrok. koliko bi mu morala torej dodati ogljikovih hidratov in zelenjave. ker jaz tehtam vedno suho težo, ki seveda vedno naraste po kuhanju in ponavadi vsega pride veliko preveč.
Brala sem tudi o dadatkih kot so kostna moka, je to sploh nujno potrebno? Jaz mu dodajam vitamine v obliki praškov (missing link, bh 500 ali različne tablete in olja).
No zanima me kako vi prilagajate količine glede na potrebe psa seveda?


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: irena_p , torek, 24.08.2004 : 13:26:43
Maja jaz hranim svojega psa po občutku. Točno vidim ali je preveč ali premalo. Ker imam še mladička ga hranim petkrat na dan.
Prvi obrok dobi namočene brikete, potem kuhano ( konjsko ali telečje meso+riž ali makaroni in zelenjava)-ta obrok enkrat na teden zamenjava z ribami sledi mlečni obrok ( skuta ali keksolino ali kruh in mleko), nato sledijo zopet namočeni briketi na koncu pa zopet kuhano. Vmes pa skupaj jeva jabolka, jagode in paradižnik. A to le po kakšen košček ali dva.
Pa saj veš psu se ne smejo videti rebra, čutiti pa jih moraš. V glavnem svojega psa opazujem, kako se razvija in rasre. In glede na to dodajam oz. manjšam količino hrane. Nikoli pa ne tehtam hrane. Saj si ti tudi gotovo sama sebi ne stehtaš hrane.
Z dodajanjem vitaminov pa tudi ne smemo  pretiravati.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , torek, 24.08.2004 : 13:35:20
jaz razdelim hrano priblizno na tretjine. in ravno tako kot ti hranim pol-pol. Polovica hrane so briketi polovica pa kuhana hrana (ok, trenutno smo na kuhariji, en obrok pa je konzerva, saj v sluzbi Speli ne morem ravno packati pasjih jedi  ::) ).
glede porabe imas v Strombecku neko priblizno tabelco, v kateri so neke povprecne vrednosti, ki jih potem prilagodis svojemu psu.
malo si lahko pomagas tudi s temle linkom: http://www.nutritiondata.com/index.html (http://www.nutritiondata.com/index.html) - kjer so za vsako zivilo napisane vrednosti (kcal, proteini, mascobe, katere minerale in vitamine vsebuje, ....)
Jaz Speli dodajam missing link, spirulino, suh pivski kvas, olivno olje, zacimbe (rozmarin, cesen, se mi zdi, da tudi majaron), lanena in bucna semena...  Nekja casa sva uporabljali dermanorm kapsule, zdaj pa bom rajsi mesala ribje in soncnicno olje.
m.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Maja , torek, 24.08.2004 : 13:37:13
Ja sej ne pretiravam s tehtanjem. Za meso približno vem, ker ga pač kupujem na kile oz. je vedno označeno na embalaži.
Sicer je pa trajalo skoraj leto, da sem ga vsaj malo poredila. Je tudi take pasme, da je zelo vitek in tudi vse sproti pokuri. Na briketih sem ga težko zredila, ker jih pač ni hotel toliko pojesti, da bi se to poznalo.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: linchaich , torek, 24.08.2004 : 13:49:23
Za misicno maso pravijo, da je surovo meso - kaksna govedina - drugega jaz ne bi dajala!

Kdo ve kaj vec o tem?
(Upam, da se bilo napisano!)

Lp, Ursa


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Maja , torek, 24.08.2004 : 15:07:44
Hojla!

Aja pa še to, za vse, ki kuhate, koliko plačujete za govedino in kje jo kupujete?


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: irena_p , torek, 24.08.2004 : 15:44:06
Jaz ti lahko povem točne cene za žrebička. To sem namreč kupovala nazadnje in imam še račun. Kupujem pa kar v mesnici.
žrebe-pleče,bočnik 2.kat.:2067 sit/kg
žrebe rebra:1287 sit/kg
Od govedine pa kupim telička.
Včasih imajo v Mercatorju, Tušu oz. Sparu kakšne akcije.


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 27.08.2004 : 00:02:07
Za poredit-povecat kalorije.
Za shujsat-zmanjsat kalorije.
Nic Atkinsa.  ;)
Za izracunat kalorije-Excel tabela (stil-naredi si sam).
Za dobit podatke o kalorijah posameznih hran-USDA (http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl). :)


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Maja , petek, 27.08.2004 : 08:32:31
Ne, ne Nanook ni tako enostavno. Jaz rabim povečati mišično maso, ne ga zrediti. Sicer smo pa na pravi poti...
Računat pa še nisem šla, koliko me pride na mesec ta "naravni" način prehranjevanja. Je kdo šel slučajno?


Naslov: Re:DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 27.08.2004 : 09:21:21
Ce smo posteni, je stvar bolj ajnfoh kot si folk predstavlja. Samo kaj, ko Atkins in razni weight watcherji tako fletkano sluzijo. ;) ;D
Kalorije, trening in cimmanj balasta.

A dajete pesjanom samo en tip mesa?

Glede cen pa...se dobro, da imam mickenega peseka, je zadnjic papcal lososa (100sit/kg), pa je imel za dvakrat (glava in rep). :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 20.05.2005 : 18:53:11
Za vse, ki vas zanima domace pripravljanje hrane, pa vam je Strombeck premalo in iscete kaj bolj strokovnega, a vseeno razumljivega (tudi kar se tice posameznih tegob kot npr. ledvice, srce, kamni itd.), tule je ena zanimiva knjigica: Canine and feline nutrition (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0323004431/qid=1116611531/sr=8-1/ref=pd_csp_1/104-2932168-1914323?v=glance&s=books&n=507846)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 24.08.2005 : 09:50:26
Spet se moram malo poglobiti v razmerja, kolicine, ... Nanook, ti imas to knjigo?
m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: jasminaj , sreda, 24.08.2005 : 10:17:28
mene pa zanima ko dodate zelenjavo, kaj tocno? pa vse to skupaj zmesate in kuhate skupaj z mesom in makaroni?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sebi , sreda, 24.08.2005 : 10:23:18
Jaz dodajam korenček (ali ga skuham ali ga surovega naribam), peteršilj (kuhan), cvetačo (kuhano), bučke (kuhane), papriko (surovo ali kuhano), paradižnik (surov) trenutno se drugega ne spomnim.

Od sadja pa jemo vse razen grozdja.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 24.08.2005 : 10:37:27
jaz od sadja najveckrat dam jabolka in hruske, pa banane, jedla pa je tudi ze melono, lubenico, breskve, marelice, jagode, borovnice, ... od zelenjave pa vse razen cvetace (Spela je alergicna nanjo) in cebule - npr. korenje, paradiznik, bucke, kumare, zelje, papriko, malancane, radic, spinaco, krompir ... Vcasih kuham posebej, vcasih v rizoti, vcasih skupaj z mesom, vcasih pa sploh ne. Odvisno od navdiha, casa in prilike.
m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sebi , sreda, 24.08.2005 : 10:44:35
Ja, moja Žiža je nora na borovnice in maline.

Maja01 kako pripraviš zelje. ji daješ za jest tudi kislo zelje?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 24.08.2005 : 11:17:09
Ali ga skuham ali pa ji ga surovega narezem med ostalo hrano. Kislega zelja ji ne dajem.
m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sebi , sreda, 24.08.2005 : 11:22:19
Sprašujem zato ker se nekje prebrala, da v primeru kadar je pes kaj čudnega pogoltnil (kaj?) mu damo za jest kislo zelje. Ne najdem kje sem to prebrala...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lanabela , sreda, 24.08.2005 : 14:55:08
Samo pripomba. Kostno moko smo včasih uporabljali in bila je v redu dodatek, sedaj ne pride več v poštev. Nekoč davno, ko smo se lahko zanesli samo nase, smo psom kot Ca/P dodatek dajali kar jajčne lupine (od domačih kur, ki so se pasle) lepo rahlo popečene v pečici in zdrobljene.
Kislo zelje je v ne prevelikih količinah povsem v redu, moje ga včasih dobijo kar surovega, če mi ga ravno kaj ostane.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tia , sreda, 24.08.2005 : 18:00:41
V Missing linku pa je dodana kostna moka, je to ok?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tessy , nedelja, 18.09.2005 : 12:54:03
Ola ,vsem ! ;D
V temi sem že zasledila da hrana ,ki jo jemo ljudje ni primerna za pse tusi zato ,ker je preveč soljena . Kaj pa ribe iz konzerve ? Ni tudi to precej soljena zadeva ,malo preslana ? ???


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Sammy , nedelja, 18.09.2005 : 13:06:44
Tessy, jaz ti lahk osvetujem samo glede tunine. vem, da ima Calvo eno vrsto konzerv, ki vsebuje  minimalno soli in je v lastnem soku (baje ni ok, če je v olivnem olju).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 13:12:59
Moj dobi iz konzerve kvecjemu tunino (zelo redko!), tisto olje, ki je notri, je itak sajze, sardin pa ne dobiva vec; ko jih je, sem olje odcedila, pa se takrat je dobil bolj malo. Rajsi mu kupim sveze v ribarnici in jih popecem.
Ribje olje dodajam v kapsulah.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: piia , nedelja, 18.09.2005 : 13:26:10
jaz svojemu dajem tudi tuno. ampak zelo malokrat baje ni dobro če mu daješ prevečkrat. a da kdo kdaj svojemu psu mleko, jajce(samo rumenjak beljaka ne smejo) in malo vode. jaz sem svojemu ene parkrat dala pravijo da je to dobro za dlako.
pia


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 13:31:51
Nic mleka, kuhano jajce (celo), pri dlaki ni problemov, tako da prav samo za dlako ne dodajam nicesar.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: damayanti , nedelja, 18.09.2005 : 14:12:45
Jajce-  zvrkljano  in  pečeno+ kruh(  dobi sigurno enkrat na  teden)
Mleko-  če dobimo  kozje,  ga dobi surovega,  kravje  dobi  ravno tako z  kruhom( moj nič ne driska ;))
zelenjavo- ponavadi  kuhano+makaroni+ovseni kosmiči in ostale  žitarice
zelje, korenje, koleraba, paradižnik, peteršilj,cvetača
sadje- je pri nas posladek,  jabolka , hruške,  slive(  brez  pešk ;)),breskve(  Damster  še celo  jagode  hodi  rabutat  skozi  ciprese, na sosedov  vrt :P)
Meso:  govedina,teletina,piščančje(  najraje ima  drobovino-jetrca-mlinčke-srčke)puranje,  divjačino,  ribe(tudi  merkatorjeve  sardele-  vedno  zmešane  med  makarone  da ne moreta  prebitati  ven ;))
Mesa nikoli  surovega  ali pečenega  vedno  kuhano.
Če  dajem olje  dam  žlico  sončničnega,  in  včasih  olivno
čeprav  vse  to  še vedno  ob  briketih.  Katere pa ponavadi  naknadno  vmešam  med  kuhano...  drugače  pristanejo izven sklede.

Sem pa zadnjič  slišala  še  nekaj  zanimivega,    baje je  dobro  vmes  nasekljati  mlad regrad-surov( liste)... ???  je kdo  že  probal  to?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 14:21:37
Ja, smo dajali regrat, nic posebnega, je pojedel-nobene driske oz. kakih tezav. Je pa treba pazit, da naberes res samo tam, kjer je cist.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Sammy , nedelja, 18.09.2005 : 19:03:23
Sem pa zadnjič  slišala  še  nekaj  zanimivega,    baje je  dobro  vmes  nasekljati  mlad regrad-surov( liste)... ???

zakaj pa naj bi bilo točno dobro?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , nedelja, 18.09.2005 : 19:29:48
V regratu je veliko vitamina C in železa. Vitamin C pa je dober za kosti in sklepe (nekateri pravijo, da se vitamin C dodaja ob težavah s kolki in da naj bi preprečeval nastanek displazije).

Lp Jana


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 19.09.2005 : 11:22:48
V regratu je veliko vitamina C in železa. Vitamin C pa je dober za kosti in sklepe (nekateri pravijo, da se vitamin C dodaja ob težavah s kolki in da naj bi preprečeval nastanek displazije).

Lp Jana

zanimivo :)...  no  ja    bomo  pa  še  regrat  začeli  vmes  sekljat :D  Škodovat  ne more.
Koliko  regrada  pa naj  bi se dodajalo?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: piia , ponedeljek, 19.09.2005 : 20:40:30
tole z regratom se pa sliši dobro.  :) a mislite da bi bilo dobro če bi mu dala samo regrat? ali je bolje da mu ponudim še kaj zraven?
mejte se
pia


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.09.2005 : 21:56:33
Jaz dam vedno med hrano, ni sans, da bi jedel samo regrat, pa tudi meni to ne bi bilo prevec vsec.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 19.09.2005 : 22:11:50
piia, ja ce mislis, da bos psa prepricala, da bo sam regrat jedel... ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Busy Bee , torek, 18.10.2005 : 10:32:37
Kaj je narobe s tunino? Midva sva mu jo mešala med brikete in je full cmakal. Drugače briketov sploh ni jedel.

A je kdo že poskusil vampe?

A jim potem dodajate tudi VMP tablete med kuhano hrano ali ne?

LP, Barbara


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 18.10.2005 : 10:58:31
Moj dobi tunino bolj malokrat. Vampe dobi se manjkrat hehe. VMP ne dodajam, mi niso prevec vsec. Dodajam druge zadeve.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Busy Bee , torek, 18.10.2005 : 11:04:32
Kaj pa? Midva sva ravno od vet in nam je odsvetoval brikete, ker naj mu ne bi naredili dobro. Tako,da bom začela kuhat in me zanima kaj naj mu dam zraven.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , torek, 18.10.2005 : 11:30:55
Sem šla v Ašičevo knjigo gledat, zakaj je regrat uporaben in piše tole:
Liste nabiramo, preden cvete, cvetove med cvetenjem ;D (a jih je možno po cvetenju :D), korenine kopljemo zgodaj spomladi ali pa od avgusta do oktobra. Vsa rastlina je bogata z vitaminom C. Regrat zdravilno vpliva zlasti na jetra in ledvice, primeren je za spomladansko in jesensko zdravljenje. Posebno koristna je korenina: topi, čisti, pospešuje potenje in krepi telo. Pospešuje iločanje seča in žolča, odpravlja zastoje, raztruplja telo, poživlja, vrača moč. Izboljša celotno presnovo in pospešuje čiščenje krvi. Ob degeneraciji hrustanca nam lahko dosti pomaga, zato ga uživajmo v vseh oblikah.

količina ni nič napisana.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: lunca , torek, 18.10.2005 : 11:35:20
Pri nas pa naši občasno dobijo celo malo kislega zelja,ki ga z užitkom pospravijo.Za ribe se Berry proda v enem kosu,ne glede na to ali so kuhane, pečene,surove ali pa iz konzerve.Makaroni pa pri nas niso na pasjem  jedilniku.Nimam o njih nikakršnega pozitivnega mišljenja.Za mene so nekako tako kot pljuča-stiropor,ki na hitro nasiti,pes pa od njih nima nič.Rajši,če že imam dodam riž ali pa polento.Zelenjavo dobijo vso ali kuhano ali pečeno,razen čebule in česna,jajc noben ne mara, mleko so nazadnje pili ko so še sesali pri materi.Je pa doma največja veselica, ko približno 1-2x na mesec dobita lepo surovo govejo kost.
LP Tjaša


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Busy Bee , torek, 18.10.2005 : 11:46:29
.Je pa doma najveèja veselica, ko približno 1-2x na mesec dobita lepo surovo govejo kost.
LP Tjaša

Mi smo Perryu - koker španjelu - dajali tiste iz juhe - potem jih je pa pamnetnjakovič v sedežko v dnevni nesel, ali pa v posteljo pod kakšen polšter, obdelal jih je pa redko - sedaj je že starček, pa mu zobje ne dopuščajo več.
Bom probala pri Bertelnu - potem, ko se mu stanje popravi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 18.10.2005 : 15:09:52
Kaj pa? Midva sva ravno od vet in nam je odsvetoval brikete, ker naj mu ne bi naredili dobro. Tako,da bom zaèela kuhat in me zanima kaj naj mu dam zraven.



To je pa cisto odvisno od psa in njegovih potreb. Ni nekega splosnega recepta, ceprav se da enkup zadev najti na internetu. Pac je treba kuharijo prilagoditi psu.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Busy Bee , torek, 18.10.2005 : 15:31:14
Zanima me še to koliko riža pa nja dobi na dan - na briketih itak piše vse glede na kilažo - tuki  me je pa strah, da ne bo premalo.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Sammy , torek, 18.10.2005 : 16:23:36
prej preveč, ker se baje riževa zrna v želodcu napihnejo in je zato riž zelo sitosten ...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 18.10.2005 : 18:26:29
Zanima me še to koliko riža pa nja dobi na dan - na briketih itak piše vse glede na kilažo - tuki me je pa strah, da ne bo premalo.



Cisto odvisno od psa. Kaj pa je s tvojim narobe (ce je kaj)? Glede kalorij-toliko, da ohranja normalno tezo (ni predebel, ni presuh). Moj glede na kalkulatorje in tabelice dobi premalo kalorij za svojo tezo...ampak ce bi jih dobival toliko, kolikor sem preracunala, bi bil debel kot pujs.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tessy , nedelja, 23.10.2005 : 19:17:46
ja ,jaz bom glede doma pripravljene hrane ,verjetno tudi kaj probala . ::)
upam da bo ok . če ne pa je baje itak najboljše če so samo briketi in pa kaj malega za zraven ;D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Agnes , četrtek, 27.10.2005 : 13:41:03
Mogoce to ni najprimernejsa tema, pa vseeno: Morda kdo pozna kdo kako primerno jetrno dieto? Hvala in lp, Neza


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kaja , četrtek, 27.10.2005 : 20:25:21
Agnes, peibie bo pravi naslov. ;) Upam, da se ni zacela zaracunavat nasvetov. ;D lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: NyNy , petek, 27.01.2006 : 23:01:46
Evo tukaj je še en link, na katerem je veeeeliko receptov za pripravljanje hrane doma (zajtrk, kosilo, večerja ;D), med drugim je pa tudi veliko receptov za posladke, razne tortice za roj. dneve itd.

http://pugs.ultraevil.com/clanki.php


Lp, Nina!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , četrtek, 02.02.2006 : 08:36:55
jaz imam pa en problem pri doma pripravljeni hrani. Stvar je namreč taka:

ko je bil Bero še mlajši, je 1x na teden dobil 1 kg surove govedine (to je vse, kar je dobil zraven briketov). Vse lepo in prav. Ampak počasi je začel prdet po tem mesu. In smo mu vse ukinili. Od kar imamo Bino, ji večkrat skuham juho (1 kg mesa, veliko zelenjave). In Bero po tej juhi (pa tudi če dobi mali košček mesa ali zelenjave), prdi. Pri Bini sprva teh problemov ni bilo, sedaj se pa pojavljajo. In sedaj jima sploh ne morem več dajat nič dodatkov. Prdita tudi po ribah (sardine), hrenovkah, jajcu... razen po briketih ne.

Kaj je narobe? Kaj naj spremenim? Zakaj prdita (verjetno zato, ker jima hrana ne ustreza)? Ampak kako imate narejeni tisti, ki psov stalno kuhate?
 
Sem pa vedno imela brikete za osnovo, vse ostalo je bilo pa max. 1/2 obroka. Recimo včeraj zvečer je Bina dobila cca. 1/2 kg purana in brikete. Prdi....

Ne bi pa rada, da ne bi smela dobit čisto nobene druge hrane. Drugače jez njo vse OK (dlaka-čeprav sedaj izpada kot hudič), počutje (razen malo preveč energije ima :D)...

Kakšna ideja? Nasvet?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lilit , četrtek, 02.02.2006 : 08:56:27
Na sosednjem forumu je nekdo povedal, da pri svojem bokserju uspesno odpravlja prdenje z laneno sluzjo.

Mogoce poskusis dajat posebej kuhano in posebej brikete, ker se baje prebavljajo malo drugace.

Drugace je pa mozno, da je pac zdaj odrasla do konca (saj ima 3 leta, ce prav vem?) in ima drugacno prebavo kot ko je bila mlajsa.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , četrtek, 02.02.2006 : 09:11:20
ja, 3 leta bo kmlau stara.

Da bi ločevala brikete in ostalo me malo moti... predvsem zato, ker imam full slab občutek, da ne dobi dovolj hrane, če ne dobi briketov. Ker se mi niti sanja ne, koliko naj dobi :-\ Bom pa sprobala še ločiti. Samo to ne bo rezultata v enem obroku? Ali pač?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lilit , četrtek, 02.02.2006 : 09:30:17
Neko splosno vodilo pri kolicini hrane je 2% telesne teze/dan (kuhane hrane), ceprav je seveda ful odvisno od tega, kaj je v tej hrani...

Ce je problem v prebavi, bi se moral rezultat po mojem hitro pokazat.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: gina1 , četrtek, 02.02.2006 : 16:08:47
Na sosednjem forumu je nekdo povedal, da pri svojem bokserju uspesno odpravlja prdenje z laneno sluzjo.
Lilit - jaz sem omenjala laneno sluz. Vendar jaz zadevo uporabljam pri prebavnih motnjah, bolj pri driski, bruhanju, napenjanju..., da bi zato kaj manj prdela  ??? hmmmm, no, pri nas je to že vsakdanji pojav, pa pri par drugih bokserjih tudi.
Če pa se to pojavi kar naenkrat, pri določeni hrani, drugače pa ne, je pa verjetno res, da nekaj ne štima .


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Pehta , četrtek, 02.02.2006 : 16:27:12
Pri naši bokserki pa je to zadnje čase redek pojav. Naša je sicer samo na briketih.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: rem , četrtek, 02.02.2006 : 16:32:08
. Ampak počasi je začel prdet po tem mesu. In smo mu vse ukinili.

Kaj je narobe? Kaj naj spremenim? Zakaj prdita (verjetno zato, ker jima hrana ne ustreza)? 
Sem pa vedno imela brikete za osnovo, vse ostalo je bilo pa max. 1/2 obroka.



Po mojih opažanjih, tudi briketi sodelujejo pri prdenju, oba psa smo prvih deset mesecev hranili s Hilsom,  oba sta prdela kot zmaja, predvsem zelo smrdeče,  poznavalci so rekli bokser prdi, to je normalno ,Rem je odšel Bond je pa prenehal jesti Hils, začeli smo z Eukanubo, prdci so sicer bili, vendar nobenega posebnega smradu, po par mesecih smo zaradi oranžno obarvane belime prešli na RC in Bio Mill, prdenje zmerno in v glavnem brez smradu. Vse hrane je peso dobro prenašal, razen obarvanosti dlake, zraven obroka vedno dobi kakšno žlico polente, ribe, meseka, zelenjave..., se pa prdenje poveča,če uživa pomaranče ali mandarine.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Pehta , četrtek, 02.02.2006 : 16:38:56
No naša je tudi na eukanubi. Je sicer bela bokserka, ampak ta hrana ne vpliva na njeno belino.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: rem , petek, 03.02.2006 : 13:38:48
Zanimivo,naš jo je imel izredno rad,vse je bilo v redu,samo dlaka se je obarvala,po  menjavi hrane nekako po 8. tednih RC je bila dlaka lepa bela. Sama razlike v barvi niti nisem opazila,prvič takrat, ko je bil skupaj s psom, ki je imel tudi belino in je bila drugačna kot naša. Podobno so potem opazili tudi prijatelji.
Koliko časa jo pa že je?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Pehta , petek, 03.02.2006 : 15:03:12
Pehta je eukanubo že od njenega rojstva.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: _Bučka_ , sobota, 04.02.2006 : 20:27:04
Moj pesjanko je brikete vedno kot samostojen obrok - nikoli mu jih z ničemer ne mešam, ker so  briketi že sami po sebi dovolj močna hrana - samo enkrat sem mu jih z nečim zmešala in je bila takoj driska. Zdaj briketov ne je skoraj nič več, imam jih le za dneve, ko nimam časa za kuhanje.
Od kuhane hrane pa poje čisto vse, kar mu dam, večja packarija zgleda, bolj z užitkom poje :D. Dobi pa: riž, polnovredne makarone, ješprenj, ovsene kosmiče, ržene kosmiče, piro, ajdovo kašo, včasih polento, tudi ajdove žgance, prosene kosmiče, proseno kašo, pirin kruh ... Od zelenjave mu dam  največ korenje, kolerabo, včasih malo zelene, česna, brokolija, pese. Tudi grah, fižol, sojo je že dobil, pa ni bilo videti kakšnih težav. Poleg tega mu dajem še skuto, jogurt, jajca (kuhana), sir, olivno olje, sončnično olje, laneno seme, sezam, od sadja pa ima rad suhe banane (bananin čips), jabolka in lupino od grozdja.

Pri vsem tem imam še vedno težave s količino hrane, še vedno nevem koliko hrane (koliko beljakovin, ogljikovih hidratov in ostalih stvari naj bi dobil na dan). A obstaja kakšna dobra literatura o tem (o prehrani)? Prosim pomoč ... Kuža je star 8 mesecev (novofundlandec). 


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: evrosad , sreda, 08.02.2006 : 21:22:25
Draga Bučka, zgleda da sem ravno ob pravem času zabredel na ledeno ploskev-in to brez drsalk! Čestitam! Tudi sam pri osemletni kraševki ugotavljam, da sem glede prehrane zadel v polno že pred osmimi leti. Vaše (tvoje) navedbe so precej podobne, kot bi bile moje, če bi se lotil naštevanja. Tudi kuhana čebula ne škoduje, pa paradižnik, kisla repa, kosmiči, riž in obe vrsti kaš, pa orehi, najbolje domači in še v lupinah za povrhu, pa doma posušeno sadje (suhe sljive, krhlji jabolk in hrušk,...). Včasih z rižem skuham kar sveže krhlje neolupljenuh jabolk in malo zabelim z domačim kozjim maslom ali kupljeno margarino namesto olja, ki z jabolki ne gre preveč skupaj. Odlična je skuta (lahko skupaj z rižem in jabolki pa tistikrat brez mesa), tudi navaden jogurt (jaz uporabljam kozjega) ali kefir iz posnetega kozjega mleka. Moja kraševka ima vseskozi fantastično prebavo. Edini problem je pa prevelik apetit, ki ga skušam kompenzirati z manjšo količino. Pri tem pa nastopijo težave, ko greva na sprehod, ker vseskozi vohlja za raznoraznimi "svinjarijami", ki si jih predstavlja kot specialitete iz lastne posode... Skoraj vedno pa tako pripravljeni hrani dodam slabo polovico mesa iz hilsovih konzerv, kakšne koščke surovih govejih obreznin (npr. ostanki pri pripravi golaža ali segedina) ter govegine iz nedeljskih govejih juh... Na takšno prehrano pa moramo navaditi psa takoj, ko ga dobimo v hišo. Navadno skuham za dva dni (včasih tudi tri) in pozimi postavim pokrito na balkon, sicer pa v hladilnik. Skratka čimbolj enostavno z veliko domišljije in samo trtjino soli glede na človeške potrebe! Seveda pa nimamo vedno časa skuhati, zato moramo že mladička naučiti tudi na briketke. Jaz psički dam povprečno enkrat na štirinajst dni brikete, ki jih prav tako z veseljem pohrusta.
         Vendar pa so si psi med seboj različni, kot smo si različni tudi ljudje, zato vsakega psa ni mogoče naučiti na obe (ali upoštevajoč konzerve) celo tri vrste hrane. Zelo pomembno ali celo že odločilno je vzrediteljevo dohranjevanje (biti mora kar se le da raznoliko) po osemnajstem (odvisno od mlečnosti mame in števila mladičkov) dnevu starosti mladičkov.
         Sedaj sem pa že preveč naložil, a izkušnje tudi nekaj veljajo...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: evrosad , sreda, 08.02.2006 : 21:30:00
Draga Bučka, zgleda da sem ravno ob pravem času zabredel na ledeno ploskev-in to brez drsalk! Čestitam! Tudi sam pri osemletni kraševki ugotavljam, da sem glede prehrane zadel v polno že pred osmimi leti. Vaše (tvoje) navedbe so precej podobne, kot bi bile moje, če bi se lotil naštevanja. Tudi kuhana čebula ne škoduje, pa paradižnik, kisla repa, kosmiči, riž in obe vrsti kaš, pa orehi, najbolje domači in še v lupinah za povrhu, pa doma posušeno sadje (suhe sljive, krhlji jabolk in hrušk,...). Včasih z rižem skuham kar sveže krhlje neolupljenuh jabolk in malo zabelim z domačim kozjim maslom ali kupljeno margarino namesto olja, ki z jabolki ne gre preveč skupaj. Odlična je skuta (lahko skupaj z rižem in jabolki pa tistikrat brez mesa), tudi navaden jogurt (jaz uporabljam kozjega) ali kefir iz posnetega kozjega mleka. Moja kraševka ima vseskozi fantastično prebavo. Edini problem je pa prevelik apetit, ki ga skušam kompenzirati z manjšo količino. Pri tem pa nastopijo težave, ko greva na sprehod, ker vseskozi vohlja za raznoraznimi "svinjarijami", ki si jih predstavlja kot specialitete iz lastne posode... Skoraj vedno pa tako pripravljeni hrani dodam slabo polovico mesa iz hilsovih konzerv (400gr), kakšne koščke surovih govejih obreznin (npr. ostanki pri pripravi golaža ali segedina) ter sorazmeren delež govegine od nedeljskih govejih juh... Na takšno prehrano pa moramo navaditi psa takoj, ko ga dobimo v hišo. Navadno skuham za dva dni (včasih tudi tri) in pozimi postavim pokrito na balkon, sicer pa v hladilnik. Skratka čimbolj enostavno z veliko domišljije in samo trtjino soli glede na človeške potrebe! Seveda pa nimamo vedno časa skuhati, zato moramo že mladička naučiti tudi na briketke. Jaz psički dam povprečno enkrat na štirinajst dni brikete, ki jih prav tako z veseljem pohrusta.
 Vendar pa so si psi med seboj različni, kot smo si različni tudi ljudje, zato vsakega psa ni mogoče naučiti na obe (ali upoštevajoč konzerve) celo tri vrste hrane. Zelo pomembno ali celo že odločilno je vzrediteljevo dohranjevanje (biti mora kar se le da raznoliko) po osemnajstem (odvisno od mlečnosti mame in števila mladičkov) dnevu starosti mladičkov.
 Sedaj sem pa že preveč naložil, a izkušnje tudi nekaj veljajo...

Pa še nekaj! Psi, ki uživajo preveč mesa (nekdo navaja 70%) bolj smrdijo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: siberianhusky , petek, 10.03.2006 : 19:03:38
Moje psice imajo 100X rajši doma pripravljeno hrano... kuhano ali pa tudi surovo... jetrca, ribe, želodke, mleto meso, puranje meso s pašto ali rižem...  brez soli, čebula ali pa česen imajo pa zanje dobre učinke..
enkrat na teden al manj jajčni rumenjak...
vsako toliko kosti...

seveda ko ni nič pripravljenega brikete ali konzerve...

 ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , petek, 10.03.2006 : 19:59:24
_Bucka_ preberi temo od zacetka, je notri navedenih precej uporabnih povezav, kar se pa knjig tice, pa je "zakon" Strombeck http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,428.60.html.
m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: evrosad , ponedeljek, 13.03.2006 : 22:32:14
siberianhusky, skratka vse kuhano ali surovo... Jaz sem mojo psičko navadil na slabo polovičko Hilsove 400gr. konzerve, kot dodatek pri skoraj vsakem obroku. Sem pa tudi mnenja, da bi morda namesto dragih pločevink z mesom v prihodnje raje poskusil z mesnino iz hribovskih kmetij (delno to že izvajam). Mesnina pa raznovrstna, ne sano govedina! Od kosti je pa najboljše telečje koleno ali kaj podobnega z veliko hrustanca...   :o

Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , ponedeljek, 19.06.2006 : 23:58:22
Pozdravljeni
Tudi moja psica je pretežno doma kuhano hrano vendar me zanima ali je res da doma kuhana hrana zelo redi.Sicer imam s psičko težave glede debelosti in mi ni nič več jasno.Nekaj časa že ima kot eno manjšo dieto pa po nekaj časa za malo shujša potem pa se zopet naenkrat zredi.
Če kdo ve kaj več glede tega bi ga prosil za odgovor.
Lep pozdrav


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , torek, 20.06.2006 : 10:17:14
flosarka - kaj ji pa dajes - ocitno so obroki prevec kaloricni glede na energijo, ki jo potrebuje. Potrebno jih je  ali zmanjsat, ali prilagodit razmerje med sestavinami, ali pa psici nudit vec gibanja.
No, za zacetek povej kaj ji kuhas ...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , torek, 20.06.2006 : 20:03:26
Ja, al se premal giba (oziroma ji preveč daješ), al pa preveč kalorij. Ful morš pazit na to kaj daješ sploh pr mesu (samo obrezano meso ni najbolj fino, je preveč maščob - holesterol). Moja Stella (5 let) je mela povišanga, pa ni predebela. Tko da smo pol prešaltal za neki časa na piščanca, ribe pa pusto govedino, poleg riža in podobnih zadev. Sej če ji zmanjšaš obroke ne bo nč narobe, če ma preveč kil ma itak zalogo :) . Loh ji pa daš tud večkrat po mal, da te ne bo skrbel da je lačna.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , ponedeljek, 26.06.2006 : 01:25:56
Zdravo Maja
Ja kuha ji žena razne stvari kot je golaž,potem srčke damo ji tudi brikete in tako dalje.
Večinoma ji pri obrokih daje zreven testenine makarone in podobno.Včasih ji da med testenine
tudi kupljeno konzervo.Ne vem,če morda niso vzrok ravno testenine.Gibanja ima koliko toliko dovolj ker je lahko po celi dan zunaj za ograjenim dvoriščem pa tudi vsak dan jo ženem ven na sprehod,ker je tako navajena.Psička je pasme Rotwailer.
Hvala za odgovor že v naprej in lep pozdrav.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , ponedeljek, 26.06.2006 : 01:50:26
Hvala tudi tebi Stellka.
Ravno to me najbolj skrbi,če je lačna ali ne,ker tega ne morem nikakor ugotoviti saj,ko se naje
pa če ji daš ne vem koliko bi če bi ji dal še enkrat toliko ona pojedla vse tako,da ji nikoli ni dovolj.In tudi neprestano prosjači za hrano,če vidi,da gdo kaj je.
V kratkem ima tudi reden pregled na katerega jo peljem in bom veterinarju naročil naj ji pregleda tudi holesterol,če mu samemu to ne bo prišlo na misel.
Hvala za nasvet saj se tudi jaz tega ne bi spomnil.
Ja da še omenim Ribe in Govedino še je Piščanca pa se absolutno noče dotakniti pa tudi ne
vem zakaj ne.Morda zato ker je daleč nazaj ko je bila še mlajša imela operacijo na sklepu,ker je pričela šepati in ko ji je veterinar predpisal neke tablete proti bolečinam je dobila nekakšen gastritis ali nekaj takega ker bi naj bila kot je on rekel alergična prav na tiste tablete.Takrat pa smo ji dolgo časa morali po veterinarjevem navodilu dajati samo piščanca in mislim,da se ga je takrat prenajedla ali kaj podobnega ne vem v glavnem se piščanca sploh ne takne.
Hvala tudi tebi za nasvet in lep pozdrav.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 26.06.2006 : 12:15:42
Glede na anpisano bi rekla, da dobi prevec testenin - poskusite zmanjsat kolicino (se bolje, ce jih zamenjate z rizem - ampak kolicino vseeno zmanjsajte). Kar se tice pa mesa - drobovino max. enkrat na teden, golaz ni ravno primeren za pse (razen ce kuhate pasjega), saj vsebuje sol, razlicne zacimbe in cebulo, ki je za pse lahko smrtno nevarna. Govedina je super, ampka naj ne bodo smao "obrezki", ribe so tudi ok, namesto piscanca lahko poskusite s puranom (s tem, da dajte kozo stran). Lahko dobiva tudi skuto, jajca (kuhana/pecena), dodajte malo zelenjave (samo ne cebule) in sadja (izogibajte se grozdja). Namesto testenin je super alternativa tudi ajdova kasa.
Pa briketi in konzerve naj bodo kvalitetni.
lp, m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , ponedeljek, 26.06.2006 : 22:48:26
V redu.Kot prvo ji bom zmanjšal testenine sicer pa sem ji sedaj kupil neke zelenjavne pasje testenine na katere se samo nalije nekaj vroče vode nato pa se doda samo meso in slično pa bom videl,če te testenine kaj veljajo ali ne.
Ja seveda smo ji dajali tak golaž kot ga jemo sami,ker do sedaj tudi tega nismo vedeli razen to da ne sme biti soleno.Ribe ji tu pa tam damo morske osliče vendar ji seveda vse moramo pregledovati zaradi igel.Ali ji lahko dajamo ribe v konzervi,da ne bi bilo kaj narobe zaradi olja?
Riž ima tudi zelo rada tako,da glede tega ne bo problema pa tudi kašo ji damo pomešano s praženimi jetrcami.Le piščanca noče videti v glavnem pa ni nevem kako izbirčna glede hrane.
Ja pa tudi konzerv in briketov ne je vsakih tako,da ji pač vzamem izbrano vrsto.
Še enkrat hvala lepa Maja saj si mi s tem veliko pomagala glede čebule pa sploh nisem vedel
kupil sem že tudi nekakšno knjigo pa tam tudi nič kaj dosti ni omenjeno glede prehrane je knjiga bolj o vzgoji psa.
Sedaj se bomo držali teh navodil in sem tudi siguren,da bo prišlo do kakega rezultata.
Lep pozdrav.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , torek, 27.06.2006 : 16:43:54
Jaz mam tud rotico, ki bi sicer vse pojedla, če ne bi pazili koliko lahko dobi ( se mi zdi da je tko požrešna odkar imamo ta drugega mačka in se boji za hrano ).

Ribe iz konzerve lahko dajete, saj je ponavadi poleg ribjega olja zreven tudi olivno olje, kar sploh ni slabo. Če se bojite raznih koščic pri osliču, pa mirno zamenjajte z morskim psom, cena je približno enaka.

Od govedine ponavadi za našo kupim kak lep kos stegna, ker nima maščob. Sicer pa Stella dobi tudi polento ali gres za zmešat, da ni vedno ravno riž ali pašta. Kak dan je pa lahko tudi brez mesa, pa zmešajte riž ali gres s skuto... Tud jogurtke lahko al pa kislo smetano. Za riž je fajn če je razkuhan.

Stella dobi približno 1200g na dan, s tem da se ogromno giblje in ima normalnih 43 - 45 kg. Pred kakim letom jih je mela mal več, pa sem enostavno zmanjšala obroke in jo kak dan postila. Kak dan ali dva se je delala kot da je največji revež na svetu, pol se je pa kar hitro navadila ( kot pri človeku, se tudi psu želodec skrči ).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , torek, 27.06.2006 : 21:26:52
Kolko pa je stella stara?Moja je sedaj malo čez 2 leti.Ko sem jo nazadnje vagal je imela 49.kil.
Sedaj jo bom v kratkem spet peljal,da vidim.Spomnim se ko je imela nekje 45 kilogramov pa je vseeno vsak pravil,da je predebela še celo veterinar.Res je zgledala nekako nabito in tako je tudi zdaj,če pa je to normalna teže jo bom spravil nekako na ta nivo in jo potem škušal tukaj obdržati.Mi ji dajemo jesti od prilike vendar bom sedaj tudi skušal urediti nakako po vagi.
Hvala za razlago o ribah.
Lep pozdrav


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 28.06.2006 : 11:03:09
kar se tice ribjih konzerv - lahko, ampak rajsi tiste z olivnim oljem, pa tudi tega lahko malo odlijete stran.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: popo , sreda, 28.06.2006 : 11:39:13
To mislite tiste tune, al prav ribice-npr. pakirane sardelice. jaz sem tudi razmiljal da bi dal tuno iz konzerve, pa malo olja odlil. Ali pa bi ravno samo olje uporabil in bi ga prelil preko briketov ali cesa drugega. Kaj pravite?

Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 28.06.2006 : 11:42:28
jaz uporabljam oboje - sardele in tuno. Je pa res, da ne vsak dan, ampak obcasno (kadar se mi ne ljubi kuhat). Zakaj bi pa dal olje na brikete?
m.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: popo , sreda, 28.06.2006 : 18:21:10
Hehe, sej ne vem :)
Sem mislo glede na to da pravite, da je olivno olje fajn za dlako. In ce pac nedam cele konzerve pac odlijem samo malo olja ;)
Rad malo kombiniram svega in svasta z briketi, da ni tak pusto. :)

Morem zacet dodajat nekaj za dlako, ker sem opazil da ni ravno tak vredu. Ze na repku se ji je pojavil sivi flek :(
Briketi so sicer kvalitetni (Hills) ampak kolko pomnim ze od malega ni mela ravno sijajno dlako. Zdaj ji dajem 2-3 jajcke tedensko, bom pa poskusil tudi z oljem, ampak res male! kolicine, ker mi ne disi ravno dajat olja psu.

Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , četrtek, 29.06.2006 : 09:53:49
Meni se pa ne zdi, da bi bila jajca nevem koliko dobra za dlako. Se mi zdijo bolj kot kakšen občasen dodatek k prehrani.
Za dlako je bolje olivno olje in seveda vsa tista olja in razmerja, ki so tako lepo opisana na tej temi.

Danes sem celotno temo prebrala in se mi zdi super in res same pohvale vsem piscem!

Prav zato pa močno priporočam, da PREBERETE VSI KI VAS KAJ ZANIMA CELOTNO TEMO!!!

Ker je veliko tega o čem sprašujete napisanega in to z vsemi možnimi tabelcami za izzračun količine hrane, ki naj bi jo pes pojedel, glede na svoje specifične potrebe in tudi ogromno dobrih receptov in vse, kar ni dobro, da pes dobiva in kaj je dobro, da je.

PS: To o čebuli je bilo kar dostikrat omenjeno. In verjetno se sodelujočim ne da vsakič znova isto napisat vsakemu sproti... ::)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kokerspanjel , četrtek, 29.06.2006 : 11:10:35
Je že AngSeter omenil/omenila, ampak še enkrat:

To o jajcam skoraj NI res, da imajo potem lepo dlako... Poglejte samo sestavo jajce (sedaj se nebom spuščala v njo) ampak vsebuje veliko holesterola. Eni odrasli osebi je priporočljivo, da poje največ 1-5 jajci na teden. Pes pa sploh, do 3 jajce na mesec. Dlaka mu pa zaradi te maščobe in drugih sestavin jajca včasih še bolj izpada in se manj sveti. Mi damo psički kako 1 jajce na mesec, pa ne zaradi dlake, ampak jih pač obožuje. Kolikor vem psu najbolj pomaga prava hrana: briketi (ne pomije), pa nekateri dajejo neke vitamine... pa ribjo olje, pa druga olja, a tudi pri teh se mi zdi včasih brez veze pretiravat pa jih polivat čes hrano. Če pač ima pes slabo dlako od začetka, ko se je rodil, bol verjetnost, da mu bo taka ostala in če ni rastavni...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kokerspanjel , četrtek, 29.06.2006 : 11:11:33
Se opravičujem i-2 jajci na teden


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , četrtek, 29.06.2006 : 11:30:01
- Jajca (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,462.0.html)
- Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,889.0.html)
- Česa pes ne sme jesti (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5476.0.html)
- dodajanje česa k briketkom? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2258.0.html)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , četrtek, 29.06.2006 : 15:40:37
Flosarka - Stella je stara 5 let in je večja od večine samcev, pa ma zdaj ravno prav kil ( tko pravjo veterinarji ). Sicer pa tud za mojo kdo še reče da je debela, sam to ponavad prjav kak tak, k sploh nima pojma kako naj bi rotiji zgledal :) . Stella jih je tud mela tok kot vaša, pa smo prec ukrepal. Men se niti ni zdel, da je debela, k jo vsak dan vidim, pol je pa tehtnica pri vetu svoje povedala :) . Probajte res uredit prehrano (ob uri in zmanjšat obroke). Jaz ji dajem kar pozno 20:30-21:00, sam gre pol ob 23h al pa še kasnej ven na sprehod.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , petek, 30.06.2006 : 22:23:46
Tako je ravno pri meni.Meni se tudi ne zdi debela,ker jo vidim vsak dan,drugim pa vsem.
Vendar pa pes mora pač imeti določeno težo kolikor ima pač določena pasma predpisano kolikor sem razbral po forumu,ker je res to tudi njemu v dobro.Za prehrano že urejamo in tudi jaz ji dam hrano zjutraj potem pa ob 20.uri nato pa jo peljem ven na sprehod.Sedaj je res težko kajti po njenem sedanjem vedenju,ko smo uveljavili kot bi rekel malo več reda glede njene prehrane se mi zdi kot,da bi bila nonstop lačna vsaj tako se obnaša.Po drugi strani pa sem opazil tudi to,da je začela sedaj postajati malo manj izbirčna in je pričela jesti tudi zelje banane in razne stvari kakterih se prej sploh ni hotela dotakniti.Malo še bom počakal pa ji bom probal dati tudi piščanca katerega ne mara pa bom videl ali ga bo pričela jesti.Sicer ji tu pa tam še zaenkrat dam zraven kak priboljšek saj veste kako je,če te gleda in se ti smili,čeprav verjetno ne bi smel vendar jo moram počasi navajati,da se privadi na manj hrane.Po mojem je pa bilo tudi dosti krivo to,da ji je vsak dajal hrano dodatno pri kosilu in podobno pa tudi,če je gdo prišel na obisk.Tega pa sedaj ne dovolim več nikomur.
Počasi bom videl ali bo prišlo do kakih sprememb in takrat bom tudi najbolj videl kakšne količine hrane ji moram dajati, predvsem pa ji bom sedaj skušal dajati čimveč neredilne in dovolj kalorične hrane.
Lep pozdrav


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , sobota, 01.07.2006 : 07:52:39
Sej se bo vse zrihtal. Pol ko boste dosegli željeno težo pa mal popazite da ne boste spet začel dajat preveč al pa da ne bo premal dobila. Takrat jo kar redno tehtajte. Men se zdi, da sm mela takrat še več dela :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , sobota, 01.07.2006 : 10:59:42
Pa težo se ne določa po tem, kako pasmo mamo ali koliko je težek sosedov pes, ampak izključno glede na psa samega.
Najlažje se je držati nekega splošnega pravila (pri kratkodlakih psih se lahko prakticira), hrti izuzeti, da se psu ne smejo videt rebra, očutit jih pa moraš.
Pri tem ne mislim s posebnim pritiskanjem...

Količina hrane se tudi razlikuje po letnih časih...

Sigurno je pa napačno posploševat kile po pasmah... sej niso vsi psi enako veliki in čisto enake konstitucije in da ne zanemarimo mišične mase.

Sploh pa, če vet poda neko svojo oceno, se verjetno ni dosti zmotil.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kokerspanjel , sobota, 01.07.2006 : 11:16:31
olikor vem jaz, so skoraj vsi mladički (stari okoli enega leta), malo bolj suhi, ker tam najbolj rastejo, potem pr treh letah, pa začnejo normalno delovat in se navadno zredijo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , sobota, 01.07.2006 : 13:23:05
Vsi... niti ne... ::)
Moja, če bi mela priložnost bi imela po njeno idealno telesno težo nekje pri 200-tih kilah in ma eno leto.

Vsake toliko kaj narabuta sicer ji pa ne uspeva...  ;)

Kar se lakote tiče, se lahko volk skrije.  :(


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , sobota, 01.07.2006 : 20:30:04
AngSeter sej ne posplošujemo teže po pasmah. Samo izkušnje izmenjujemo :) . Sam pa ma od Flosarke psička pri dveh letih 49 kg kar je preveč, še za popolnoma odraslo rotico. Še moja jih ma manj pa je prevelika za psico. No sej si verjetno prebrala :) Sej veš da za vsako pasmo obstaja neka zgornja in spodnja meja kg, ki naj bi jih imeli.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: kokerspanjel , sobota, 01.07.2006 : 22:19:10
Od mojega prijatla pes, pasme srednji šnavcar je imel veliko premalo kg, ko je bil star od 1-2 leti je bil zelo suh, jedo je pa preveč, vet je potem rekel da zelo hitro raste, sedaj ko ima 5 let, je treba pa ahtat, ker bi pojedu goro pa pov vsega.
Ista pri naši psički, ko je bila mala, je bila suha da je bilo joj, sedaj pa je (skoraj "žre"), tako da pazimo koliko. o pa res nekateri zelo suhi, v tistem letu, ki najbolj rastejo. Malo se mi zdi, da sem zašla s temo saj nima veze z doma pripravljen hrano. (ko govorite o tem, sem pač povedala svoje).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 03.07.2006 : 10:00:11
Stelka, sej nisem mislila nate  ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , ponedeljek, 03.07.2006 : 18:23:25
No kul AngSeter, sm se že sprašvala kje sm zgrešla :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , sreda, 05.07.2006 : 13:11:48
Včeraj sem jo peljal k veterinarju na cepljenje ter zvagal.Sedaj ima celo 54kg še več kot prej
in mi res več ni nič jasno.Veterinar mi sedaj svetuje ogromno gibanja sastavil pa bo baje tudi nekakšen jedilnik.Pravi pa,da je to tako kot pri ljudeh eni so pač suhi eni debeli pa čeprav
naprimer debeli ljudje pojedo manj kot suhi so vseeno bolj debeli.Tak primer je dal tudi zase,ker je malo bolj debel pa pravi,da je zelo malo vendar mu vse koristi.Ne vem kaj bom sedaj delal vendar jo bom najprej peljal še na preiskavo krvi predvsem pa ne vem,če je ne bom moral res navaditi čimbolj na brikete ali podobno prehrano,če ne bo nič drugo pomagalo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , sreda, 05.07.2006 : 13:35:06
Ni samo prebava kriva. Debel pes dejansko potrebuje manj hrane, da shujša zato, ker se ne more toliko gibati kot suhi kolega!

Vso hrno je treba stehtat in nič na pamet dajat. Ko boste ugotovili koliko dejansko ji dajete, boste lahko začeli z manjšanjem obrokov. Pa da ne pozabite priboljške!

Če bo treba boste pa za tretino zmanjšali. A ni bolje, da je pes malo lačen ker je navajen na več pa zato živi bolj kakovostno in dlje in predvsem bolj zdravo!?

Sej se bo navadla na manjšo količino hrane.

In ne pozabite: hrana za ljudi NI PRIMERNA za pse.

Verjetno ne bo slabo malo z briketi kombinirat, ker jih je laže dozirat. Zmanjševat bo pa treba dokler se ne bo vidlo napredka pa če se vam zdi še tako kruto...

Pes se ne redi od zraka, razen, če ma probleme s ščitnico pa mogoče še s čim... Ampak to so izjeme!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , petek, 07.07.2006 : 23:06:07
To imate prav vendar smo ji zadnji čas zmanjšali obroke in ji dajali hrano samo dvakrat na dan
pa ni nič pomagalo tako,da res več nimam pojma za kaj se gre.Sedaj bomo še nekoliko bolj kontrolirali doziranje hrane poskusili z več briketne hrane rib itd.Že sedaj pa seveda samo hodi naokoli ter išče če je kje kaj za jest tako,da ne vem ali iz navade ali je res lačna.Kakorkoli nekaj bo treba glede tega ukrenit,da bo vsaj izgubila nekaj odvečnih kilogramov.Poskusil bom nekaj časa in,če ne bo rezultata jo bom moral dati pregledati malo bolj temeljito.Glede prebave nisem opazil,da bi imela kake težave ne vem morali bomo poskusiti z zmanjševanjem obrokov in se nekaj časa tega trdno držati pa bomo videli,če bo prišlo do kakšnih sprememb.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Stellka , sobota, 08.07.2006 : 09:04:31
Moja Stella bi tud kar jedla in jedla flosarka. kadarkoli kaj jemo, stoji zraven in tako gleda, kod da ne bi dobila za jest že cel mesec :) - boga revčka. Da ne govorim o tem, da kadar se za njo pripravlja hrana, zraven skor premete dela od veselja. Nekateri psi so pač bolj požrešni in bi pojedli trikrat več kot dejansko potrebujejo. Vem da je grozno, ko te gledajo s tistimi očkami takoooo proseče, kot da bodo umrli od lakote, ampak jim ni hudega. Imejte v glavi, da je to za pasje dobro :)

Glede tega da išče hrano, je pa pomoje krivo oboje po malem. Malo je že lačna, glede na to, da je prej dobila več za jest. Malo pa verjetno tudi iz navade, ker je prej dobila vsake toliko tudi kak priboljšek z mize. Pred Stello smo morali še mačjo hrano skrit, ker je počistila za mačko kadar ni vsega pojedla. Potem pa je še pohvalo pričakovala, ker je vse lepo počistila :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , četrtek, 13.07.2006 : 22:04:36
Ja to dela tudi moja Neli tako je psici ime.Večkrat gre in mački poje hrano,če je ta takoj ne pospravi,ko ji damo.Glede obnašanja pa je tako.Mislim,da se tako le obnaša iz navade,ker sem
ji sedaj nekajkrat nastavil po kako pest briketov dodatno,ker sem mislil,da vidim če je slučajno lačna in se jih ni dotaknila.Zato sem mnenja da če bi bila lačna bi jih sigurno pojedla.Ona je takoj lačna,če gdo kaj je drugače pa ne torej iz navade.Sedaj ji več ne dajamo od mize damo ji pa namesto tega kakšen pasji keks in podobne pasje zadeve toliko da se pomiri in je potem v redu.Ne vem pa kako vi naprimer dajete psu doma pripravljeno hrano mislim kako jo zvagate,da potem lahko določite koliko na dan mora dobiti.Glede briketov to ni teško vendar pa ostala hrana,če vzamemo za primer meso ali kašo ali jetrca in podobno tehta vsaka hrana drugače.Torej bi potem moral obstajati za vsako zvrst hrane določen spisek koliko take zvagane hrane dati psu.Ali obstaja ali pa se to dolučuje na kak drugačen način ali pa se mera hrane doliči približno nekje od oka?.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , petek, 14.07.2006 : 08:17:46
Lahko povem kako sem jaz približno določla koliko kuhane hrane lahko dobi pes, čeprav ne kuham ravno zelo pogosto. Količino mesa, zelenjave ogljikovih hidratov nekako določim na oko po deležih in skuham...
Na začetku sem ji nekajkrat dala preveč, ker se je malček zredila, zato sem zmanjšala in ko sem vidla, da se ji teža ne spreminja sem ugotovila, da je količina hrane, ki se razlikuje glede na kuhano primerna. Ne preveč strokovno, ampak deluje ;)

Kar je bilo preveč sem ali zmrznila, če je bilo tega res preveč, ali dala v hladilnik za naslednji obrok.

Pa še poleti potrebujejo kar nekaj manj hrane, da ostanejo na isti teži, ker se jim ni treba ogrevat.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , petek, 14.07.2006 : 12:47:20
Nekako tako sem nameraval tudi jaz.V njeni porciji bom določil najprej nekje med sredino nekakšno mero potem bom pa po potrebi večal ali pa manjšal dokler ne bo mera prava.
Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 14.07.2006 : 16:33:21
Ja, pac probas in ce se ti zacne rediti, dajes manj. Ce zacne hujsati, dajes vec. Nekateri smo pa pac utrgani in smo si naredili excel tabelo, ki nam izracuna vse; od kalorij, do vsebnosti aminokislin, mineralov in vitaminov itd.. :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , petek, 14.07.2006 : 18:29:27
Ne vem kako se tabela naredi.Ali bi mi lahko malo bolj pojasnili prosim.
Lp.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 14.07.2006 : 19:41:36
V en stolpec napišeš kar pač želiš vedeti (proteini, ogljikovi hidrati, maščobe, izbrane vitamine in minerale, po želji tudi maščobne kisline in aminokisline,...), v drug stolpec vnašaš količine teh stvari (maščob, OH, proteinov,... na 100g ali 1g, kakor kdo) za določene vrste mesa, testenin, riža, ajde, zelenjave in sadja, oziroma kar pač psu daješ-kolikor različnih stvari v enem obroku, toliko stolpcev, pri čemer pustiš vedno vmes en stolpec frej. V ta vmesni stolpec pa vneseš formulo za izračun koliko npr. maščob je v X gramih mesa, pri čemer je X količina mesa, ki ga psu daš v en obrok (stehtaš pač). Čisto na koncu lahko dodaš še formule za primerjavo koliko % proteinov je živalskega/rastlinskega izvora in kako se vse skupaj pogliha z NRC standardi 1985 oz. 2003.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AngSeter , sobota, 15.07.2006 : 11:03:41
Doktorca  8) ;D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: rem , sobota, 15.07.2006 : 15:05:53
Recept za laboratorij :)
upam Nanook, da boš priskočila na pomoč,pri razvozlanju kakšnega dietnega recepta,če bi bilo potrebno.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: flosarka , sobota, 15.07.2006 : 17:45:45
Bom poskusil tako nekako sestaviti,če mi bo gratalo.
Najlepša hvala Nanook.
Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 05.02.2007 : 20:04:19
Hm, pa recmo, da je izpitovanja konec (za ta teden ;) ).

V grobem so pri hrani pomembne: energija, aminokisline, minerali in vitamini.

Vir energije so proteini, ogljikovi hidrati in mascobe. Najvec energije (na gram) dajo mascobe, najmanj proteini, OH so nekje vmes. Psi ogljikovih hidratov naceloma ne potrebujejo (razen brejih in dojecih psic), potrebam po energiji zadostijo z uzivanjem mascob in proteinov. Problem pa je, ker mnogo psov mascob ne prenasa dobro in je treba torej presedlat na ogljikove hidrate. Kot drugo (moje mnenje) je pa enkup pasem (skupin), ki enostavno boljse "delujejo" na dodatku ogljikovih hidratov, so na to na nek nacin prilagojene. Problem z mascobami se recimo pojavi pri tezavah z jetri, ko mora imeti prehrana cim manj mascob. Pri tezavah z ledvicami pa mora biti vse skupaj lahko prebavljivo (kvalitetni, dobro prebavljivi proteini), kljucno je razmerje med Ca in P (ponavadi je potrebno znizati P in NE proteinov!).

Vir aminokislin so jasno beljakovine, zivalskega in rastlinskega izvora. Za pse lazje prebavljive in sploh boljse so tiste, ki so zivalskega izvora.

Minerali in vitamini so v mesu, mlecnih izdelkih, zelenjavi, sadju,... Pomembna sta predvsem Ca in P in razmerje med njima, ki naj bo med 1:1 in 1:3 (v korist Ca). Mg, Zn, Fe... se naceloma ne dodaja, spremeni se kvecjemu vrsta (tip) mesa.

Vitamine delimo v grobem na dve skupini:

-topni v mascobah (A, D, E, K); vitamina A je ponavadi dovolj povsod in dodajanje ni potrebno, enako je z vitaminom D, ki ga zapovrh se sami tvorijo (sonceva svetloba). Dodajanje vitamina E zna biti koristno (antioksidant), sploh pri psih, ki ze itak dobivajo omega 3 mascobne kislin. Vitamin K je dovolj, dodajanje je smiselno kvecjemu v primeru daljse terapije z antibiotiki, ki unici bakterije v prebavnem traktu.

-topni v vodi (B, C); dodajanje vitaminov B kompleksa naj bi povecalo apetit; C vitamin lahko normalni, zdravi psi v zadostni kolicini tvorijo sami. Nekateri ga dodajajo mladickom, kot preprecevanje tezav s sklepi, kostmi, enako pri starejsih psih. Pri tem je treba paziti predvsem pri pasmah in/ali osebkih, ki so nagnjeni k tvorbi secnih kamnov. C vitamin je namrec topen v vodi in se torej izloca z urinom, prav tako tudi Ca. Oboje skupaj lahko privede do nastanka secnih kamnov, zato se v tem primeru namesto askorbinske kisline uporablja ti. ester C (kalcijev aksorbat), kar zmanjsa moznost nastanka kamenckov.

Ce potegnem crto-praviloma je v doma pripravljeni hrani neprimerno razmerje med Ca in P in sicer primanjkuje Ca, zato ga je potrebno dodajati (kalcijev karbonat, kalcijev citrat, zdrobljene jajcne lupine in v primeru, da manjka tudi P, kostna moka).

Dodajanje vitaminov, sploh A in D, ni potrebno, razen ce dodajamo omega 3 mascobne kislin.

Glavni vir energije (ogromno hude krvi na tem podrocju) so zame oz. za Tarija se vedno ogljikovi hidrati (riz, makaroni, rzeni kosmici, ovseni kosmici...), potem proteini in na koncu mascobe, ker jih pac ne prenasa.

Vir aminokislin: v veliki meri zivalske beljakovine (meso, jajca, ribe), predvsem piscanec, puran, goveje srce (trenutno na pavzi), puranji srcki.

Ker pa se je vpisal med seniorje dobiva (oz. bomo zaceli, ko pride posiljka) tudi omega 3, CoQ10, glukozamin, hondroitin, MSM, vitamin C, verjetno tudi B compleks in silimarin (za jetra, oboje). Ja, tabletoman. :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanda , sreda, 07.02.2007 : 05:58:21
Nanook ..... tole pa je bilo zelo izčrpno  in podrobno opisano :) :) :) hvala  :D :D :D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: lunca , sreda, 07.02.2007 : 13:48:42
Pri nas to nikakor ne gre v program,saj imata oba po doma pripravljeni hrani same prebavne motnje.Edine stvari od OH,po katerih nimata problemov so riž,koruzni kosmiči,ovseni kosmiči,ali ječmenovi,polenta,kuskus.Od proteinov pride v poštev samo divjačina,perutnina,govedina.Bog ne daj da jima dam jagnjetino.To prenašata samo v briketih.Od kuhane  zelenjave nobene stvari.Redno dobivata dvakrat na teden samo kuhane ali pečene ribe.Od ostalih stvari pa probiotične jogurte,skuto.
LP Tjaša


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 08.02.2007 : 11:57:21
Kako pa jima pripravis zelenjavo in katero?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: lunca , sobota, 10.02.2007 : 09:14:49
Dajala sem nekajkrat samo kuhano,vendar pa je Lojze vedno po njej bruhal,Berry pa je imela drisko.Tako da jima rajši večkrat kupim ribe kot pa da bi jima še kuhala zelenjavo.Sem pa ugotovila,da surovo zelenjavo pa   prenašata.Poleg tega jesta tudi sadje,vendar ne preveč.
LP Tjaša


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , sreda, 07.03.2007 : 17:52:36
Ali je res, kot sem nekje prebral, da če pes je veliko rib (seveda očiščenih) ima zelo mehko dlako??? In še to. Psi nimajo incimov za razgradnjo krompirja. Ali jim potem škoduje, če krompir jejo ali gre samo skozi njihovo telo? Ali je krompir priporočljiv za dieto???
Lp Luxy


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , sreda, 07.03.2007 : 18:04:21
luxy911, predlagam, da preberes ze odprto temo o krompirju - http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,474.0.html.
Morda bos ze nasel kaksen odgovor na tvoja vprasanja.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , sreda, 07.03.2007 : 20:46:41
Jana! Ta stran nima nobenih podatkov! Kaj pa ali kdo ve kaj je z ribami??? in še akr me zanima ali psi smejo jesti krompir???
Lp Luxy
Upam, da kdo ve odgovor


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , sreda, 07.03.2007 : 21:07:26
Tudi (ali predvsem) zato sem te napotila na temo, ki je o krompirju ze odprta, da tam sprasujes naprej, kako je s krompirjem v prehrani psa. Zato pa je odprta, da se v njej zberejo kaksne informacije in ne da se potem iscejo povsod okrog po forumu.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , sreda, 07.03.2007 : 23:08:56
Ja, toda skoraj nihče niti ne ve za tisto temo. Tukaj bom našel več odgovorov in moja vprašanja tudi spadajo v to temo. Res ne bi želel pisati v forumu, kjer sta dva popolnoma nekoristna članka


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , sreda, 07.03.2007 : 23:27:22
Daj, luxy911, o kaksnih clankih govoris? To je forum, kjer ni clankov.
Sicer pa so zato teme, da vanje pisemo in ce napises ti v temo vprasanje, je popolnoma vseeno, v katero temo. Nobena ni bolj ali manj obljudena, temvec uporabniki gledajo najbolj po tistih, kjer je kaj novega. Ravno tako se ve za temo o krompirju kot za tole, v kateri zdaj tako vztrajno smetimo. In krompir definitivno spada v temo o krompirju ce je ze odprta. Sem, v to temo, pa spada debata o doma pripravljeni hrani. Torej, vprasaj, kako skuhati krompir, da bo uziten za psa.

Pa da ne bos spet skocil v luft, da ti kdo kaj hoce. Tale forum je imel svoj red se preden si ga ti prvic obiskal.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , četrtek, 08.03.2007 : 13:42:39
Ja vem, da ga ima. Če te moti, da sem tukaj napisal svoje "sporočilo" ker to ni članek (to čisto nekaj drugega) pa ga ignoriraj. Če ne želiš odgovarjati nanj. Mogoče bo pa odgovoril kdo DRUG nanj.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , četrtek, 08.03.2007 : 13:44:18
In še nekaj Jana. Ali na vprašanje o ribah pa ne znaš odgovoriti? Nič nisi rekla o tem.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , četrtek, 08.03.2007 : 13:49:46
luxy911, bi se rad malo kregal in postavljal svoja pravila? Za tako pocetje si poisci drug koticek.
Ni moja naloga odgovarjati na vprasanja, ne tvoja in ne od kogarkoli drugega, je pa moja osnovna naloga tukaj skrbeti za red, ce je tebi prav ali pa ne.

Moji psi ne jedo ne rib in ne krompirja, torej? Bi zelel, da ti napisem neumnosti? Bos ze moral pocakati, da ti odgovori kdo z izkusnjami. Nic ni od danes na jutri.

V bodoce bodo tvoji komentarji, ki se ne bodo nanasali na tematiko v temi, kamor bos pisal, izbrisani.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: alessa06 , četrtek, 08.03.2007 : 13:58:03
Luxy ne rabiš biti predrzen.
Jana ima čisto prav, tudi mojo temo ali vprašanje je že prestavila kamor spada, če jaz prej nisem našla prave strani.

Krompirja pes ne  je!!! Ga ne prebavi.  Ribe pa moja obožuje, dam ji pa konzervico riomare v oljčnem olju enkrat na teden. Drugače pa poje tudi sardince pečene, surovih rib pa ne. ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , četrtek, 08.03.2007 : 14:05:07
No sedaj, ko je kdo odgovoril bi rad postavil še eno vprašanje in to kolikokrat na dan bi bilo dobro, da pes dobi kuhan obrok?
LP Luxy


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: alessa06 , četrtek, 08.03.2007 : 14:36:09
Jaz kuhane hrane ponavadi ne dajem.
Če pa že, je to en obrok na dan in nič več. Ostalo so briketi.
Kuhano dobi samo ob sobotah in nedeljah, ko smo vsi doma in ostane od kosila zelenjava- koren, koleraba, brokoli, riž. In seveda, ko se kuha juha dobi za oglodat govejo kost iz juhe.
Makaronov ji ne dajem, ker se prehitro zredi in se bojim za kolke. Kot sem že napisala enkrat na teden dodam ribe. Potem ji dam tudi med brikete (malo jih odvzamem od porcije) lahki sir Rok.

Drugače pa vsak dan dobi jabolko ali dva, potem 3x na teden banano, pa malo pomaranče, nasploh ima rada vse sadje. :D

Glede tega kolikokrat na dan kuhana hrana ,pa je verjetno odvisno od razmerja, kako pripraviš hrano, če vsebuje dovolj vsega kar pes rabi za razvoj.
Boš moral pa še malo nazaj po mejlih prebrati, kako mora biti sestavljen pasji obrok, če se ga pripravlja doma.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Tetameta , četrtek, 08.03.2007 : 14:39:52
kolikokrat na dan bi bilo dobro, da pes dobi kuhan obrok?

Ni nujno, da dobi kuhan obrok... Zakaj bi potreboval ravno kuhan obrok?  ??? Lahko dobi tudi konzervo, brikete ali pa malo mešano konzervo + brikete (kot moja)...zraven pa lahko dodaš še kaj kuhanega, npr. riž, makarone in podobno... Moja dobi obrok 2x na dan, lahko pa ga daš tudi samo enkrat (odvisno od psa)...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , četrtek, 08.03.2007 : 14:52:53
luxy911, najprej en nasvet gospe, ki že ve kako v življenju tečejo stvari; lepa beseda lepo mesto najde!
O prehrani pa tako, moji psi so bili vsejedi. Nekateri so jedli krompir, brez težav, drugi pa so po njem bruhali. Seveda samo enkrat in nikoli več, saj ga niso več dobili. Ribe so imeli radi vsi po vrsti, najraje kakšno tunjino ki je poleg okusa še dobra za dlako. Nič hudega ni če pes je samo brikete in konzerve, sploh ni nujno, da dobiva vsak dan kuhano hrano. Pri meni je sedaj red tak; briketi trikrat na dan, če je kaj primernega za kosilo, dobi toliko manj briketov in ostanek od kosila. Poleg tega vsak dan je z menoj sadje, jabolka najraje, za banano bi pa itak ubijal ;D.
Torej; od psa je odvisno, ali prenese krompir ali ne, glede na njegovo revno vsebnost pomembnih snovi   v bistvu ni treba skrbeti če ga ne je. Ostalo boš moral pa kar sam ugotoviti, tudi psi imajo različne okuse, tako kot mi. Poskusiš in vidiš. Je pa prav, da prej povprašaš če si nesiguren ali je določena hrana sploh primerna za psa.
lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , četrtek, 08.03.2007 : 17:14:07
Ja, samo ali ni dobro da pes dobi tudi nekaj toplega? In kakšne vrste zelenjavo naj mu dajem (katero smem, kaj bo hotel bom že videl)?
LP Luxy


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Jana , četrtek, 08.03.2007 : 17:16:15
Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,889.0.html)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luxy911 , četrtek, 08.03.2007 : 17:26:33
Ja to sem mislil
Lp Luxy


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Lee Loo , torek, 28.08.2007 : 08:47:42
pozdrav,
sem že pisala pod temo neješč pes, pa bi še tukaj kar direktno vprašala po receptih za domačo kuhano hrano psa. psička seveda zavrača brikete in konzerve, je presuha, pa še mladič po vrhu! (7 mesecev). grabi nas panika, da ne dobi dovolj za rast ( je vidno premajhna), zato bi začeli z intenzivno kuho doma!
torej kje se da izbrskat recepte, količine, ....?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 28.08.2007 : 10:09:46
Za tiste prave orenk recepte za mladicka se je potrebno obrnit na kakega profija, ki pa seveda to tudi dobro zaracuna. V Sloveniji ne vem ce ja kak tak, v tujini pa so, vendar kar zasedeni. Jaz bi prebrala vse teme o prehrani tule, smo marsikaj ze napisalo. Tako, za zacetek.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: shait , petek, 07.09.2007 : 12:48:13
Lee Loo,

Jaz sem si nabavila par knjig o pasji prehrani preko Amazona, pa tudi v knjižnici se kaj najde. Prebrskala sem še internet, etikete na briketirani hrani,...
Potem moraš pa še gledat na starost in velikost psa ker doga in čivava nimata iste prehrane. Lahko se ravnaš tudi po tem kaj bi tvoj pes v naravi (s tem ne mislim kant in drugih smetišč) jedel. In kateri del živali najraje poje. Saj veš ovce so pogrižene po vratu, drobovju in stegnih.
Pa sproti moraš gledat psa ali je predebel - pol zmanjšaš oz. spremeniš obrok. Prilagajaj recepte.
Aja, pa kaj bi pokradel na kmetiji.  ;D
Pri nas je Luna od prvega dne na doma pripravljeni hrani. Nisem hotela imeti take probleme (s kožo in imunskim sistemom ) kot s Shait.  In do sedaj ni imela nobenih problemov - trkam ob les  ;).  Drisko je imela samo enkrat, ker mi je pokradla liste zelja.
Drugače za obe (dalmatinki: 5let, 5mesecev) za cca. tri dni  skuham npr. enega piščanca in potem v vodi riž in zelenjavo. Riža je ponavadi preveč in ga zamrznem. Od mesa jima dajem skoraj vse razen svinjine ne. Danes grem vprašat za sveže želodce - bljak!
Dodatni obroki pa so jajca sveža in z lupino, skuta, jogurt, sirotka za osvežit , polenta, proso, kakšna žlica medu in ribje olje,..
Ne pozabi pa na kalcijeve+vitaminske tablete. Je vseeno dobro, da pes res vse dobi.
Cenovno te bo prišlo toliko kot kvalitetna briketirana hrana. Vsaj pri meni je tako.




Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Ferry , torek, 11.09.2007 : 06:26:07
Lee Loo,

tudi mi imamo probleme z neješčnostjo in se trudimo na tisoč in en način. Tudi pri nas briketi niso več dobri, kljub temu, da ga je vzreditelj hranil z briketi,  zato smo vprašali kar njega in nam je povedal par trikov, ki pa najbrž ne vplivajo na vsakega kužka. Ker je tudi naš še mladiček, in ker pravijo, da je hrana v briketih najbolj uravnotežena in primerna za pravilno rast psa, se briketom nočemo v celoti odpovedati. Seveda, tako kot je napisala Shait, je pri doma kuhani hrani, dobro kar nabaviti kakšno knjigico, da ga kje ne pihneš in da mu seveda daš vse vitamine, ki jih kuža potrebuje. Zato mi raje kar vztrajamo na kvalitetnih briketih, ker je tako kužku najlažje zagotoviti vse potrebno.

Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 07:37:23
Ne me kregat, ampak nekje, pa ne vem kje, sem zasledila, da nekateri dajete psom samo pišèana in purana in to zmletega s kostmi?? ???Kako pa to izvedete?

Èe se ti zdi postopek preveè komliciran lahko poizkusiš še drugi naèin z multipraktikom ali  v navadnem mixerju.

Da malo odprašim tole temo: je že kdo za pse pripravljal celo raco na tak način, zmleto s kostmi vred? Jaz sem npr. včeraj spekla raco za psico v pečici in potem pozno v noč trebila meso stran od kosti...   ::)
(Da ne omenjam, da zase že skoraj 16 let nisem pripravljala drugega mesa kot zelo občasno kakšno ribo...  :P  :-X)
Torej, bi se teoretično lahko zmlela kuhana/ pečena raca in se uporabila cela?

Hvala  :).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 07:57:35
Lahko kupis uno masinco za mlet meso in probas s tem. Jaz je se nimam, jo ma pa Mojca in ce se prav spomnim kar lepo zmelje. Ne vem pa, ce je probala ze z raco.
Z multipraktikom ali navadnim mixerjem pa tudi slucajno ne bi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 08:54:11
Lahko kupis uno masinco za mlet meso in probas s tem.
Hehe, bom mogoče pisala Miklavžu. Saj račje kosti načeloma ne bi smele biti kaj posebej drugačne od kurjih/ puranjih ipd.? Mislim, ne bi škodile psu, ne?

Hvala za odgovor.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 09:10:42
Ne bi smele skodit (ce so zmlete).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 09:14:27
Zmlete, umevno samo po sebi.

Hvala Nanook, zlata si  :-*. Kaj bi moji psi brez tebe in Mojce  ;D...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 09:15:37
*edit*: kaj bi moji psi /jedli/ brez tebe in Mojce....  ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 10:44:01
Ok, še eno vprašanje  :-[. Ravnokar kombiniram deleže race in prosa v psicini prehrani za naslednja 2 meseca.

Sem izračunala, da se 250 g race (25%) in 590 g prosa (75%) perfektno izide v kcal, maščobah in fosforju glede na težo psice. Ampak. Kolikor se spomnim, naj bi bilo razmerje Ca: P 1:1 (od oka oz. v korist Ca do 3). Kalcija pa mi preračunano po http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl nanese bore malo. Po tej tabeli sem izračunala, da bi kombinaciji morala dodati še skoraj 1 g kalcija  :o?
Ali:
a) so vrednosti v tabeli prave?
b) se meni sploh ne sanja, kako to kombiniranje deluje?
c) drugo?

Se močno nagibam k b)  ;D. Prosim za pomoč, ker ne bi rada naredila kakšne škode, čeprav gre samo za 8 tednov...
Anyone? Nuki  :)?/ oprosti, ker morim

Lp.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 10:56:56
Ja, kalcija, razen ce dodas kosti, praviloma vedno primanjkuje, zato se ga dodaja.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , petek, 07.11.2008 : 11:05:24
Hvala! Super si. Imaš pijačo (-e  :P) v dobrem na klubski prednovoletni večerji.

Saj zdaj ko gledam, so tablete ca karbonata zvečine prikladnih 1g (1000mg). Če pa bom zmlela še račje kosti pa bo Ca najbrž kar dovolj in ne bo treba dodajat, ''je rekla moja kmečka pamet''.

Lp.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 11:32:22
Poglej se, ce pise koliko Ca je v taki tableti. Sem jaz ze pred leti kupila ene tablete, pa je bilo samo 25% Ca notri, ostalo pa kr ene zadeve . Vsaj fosforja ni bilo... tokrat.

Ce dodas se kosti, je pa potem odvisno od tega, koliko drugih zadev je, poleg mesa, zraven. Ce, recimo, zmeljes cel kadaver in naredis analize, se te ujemajo z NRC ciframi. Ce dodajas pa se kaksno zelenjavo, riz, pasto, proso (ta ma kar precej P se mi zdi), pa moras mogoce vseeno dodat malo Ca.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: vis in nox , nedelja, 09.11.2008 : 15:19:27
Uf, kakšna znanost. Jaz tudi kuham Aji (posledično tudi Mišku, da ni prikrajšan). Nikakor nam ne gre razmerje 25% meso - 75% ogljikovi hidrati (ajdova kaša, riž ali ješprenj), temveč obratno, ker niti slučajno Aja ne poje toliko OH. Pa še to mora biti zabeljeno z olivnim oljem, še raje pa z maslom. Jajce dodajam brez lupine in ga skuham, ker se bojim salmonele.
Od mesa kuham samo konjsko in občasno piščanec, govedine sploh ne, je takoj driska.

Zdaj pa vidim, da je očitno premalo kalcija zraven. Kaj naj dodajam, kalcij in vitamine verjetno, samo katere?

Sem že naročala čuvajevo mešanico, pa nič dobila!

Še to: za zajtrk vseeno vsilim malo briketov (res malo) z ribjim oljem.

In nimam pojma, koliko (količinsko) mora pojesti 16 in 10 kg pes.

Po tej prehrani je izredno malo kakca, po samih briketih pa 2-3 x več.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tina.g , nedelja, 09.11.2008 : 21:14:50
Citat
Po tej prehrani je izredno malo kakca, po samih briketih pa 2-3 x več.

Zato pa jaz več ne hranim z briketi, ker so mi polkilski kakci in pogoste driske dale misliti. Hranim s surovim mesom in zelenjavo, psica se počuti super, kakci so minimalni, dlaka zdrava, sveti se kot spolirana.

Jajčna lupina je super, ker vsebuje veliko kalcija. Marsikdo se boji salmonele. Vendar pa, če jaz jem surov beljak (sneg), potem ga lahko tudi moj pes.
Tudi kosti so dober (naravni) vir kalcija.Pa še zobe si čistijo z glodanjem. Moja jih ima na dnevnem redu.

Ogljikovih hidratov jaz ne hranim, samo meso s kostmi, malo drobovine, svežo zelenjavo ( zmleto, ker drugače je psi ne morejo prebaviti), sadje, ribe, mlečne izdelke, pa izogibam se raznih žvečilk in posladkov. Raje ji dam sadje ali kost za žvečit. Pa sveže goveje kite so tudi fajn žvečilka.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , ponedeljek, 10.11.2008 : 07:03:51
Meni so tudi predlagali jajčne lupine za kalcij. V vreli vodi se naj bi lupina ali celo jajce kuhalo vsaj 10 minut (baj baj salmonela) ali pa se lupine spečejo v pečici. Nekje sem brala, da posušeno lupino potem zmeljemo v mlinčku za kavo, pred uporabo pa ga lahko pretresemo še skozi cedilo za čaj, če želimo res fin kalcijev prah  ::).

Uf, kakšna znanost.
Haha, anede? Meni se je tudi vrtelo na začetku, ko sem gledala vse te številke, pa v resnici sploh ni tako zakomplicirano  ;). Kakšne vitamine dodati, je pa najbrž odvisno predvsem od posameznega psa in od tega, s čim ga v osnovi hranimo. Bo Nanook kaj več dodala?

Vis in nox, čuvajeva mešanica moji starejši psici ni preveč odgovarjala. Če želiš, ti jo podarim (manjka nekaj žlic). Samo pusti naslov na ZS.

Lp.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: miskica , ponedeljek, 10.11.2008 : 09:06:03
Heh heh heh, jaz pa moram povedat, da sva s Pego odkrile kakije  ;D
To je trenutno najboljšejši priboljšek, za katerega je pripravljena tačko dajat in milo gledat durh :P
Najprej je samo cuzala in izpljuvala lupinico, potem je pa zgleda pogruntala, da se da tut to pojest in je prežvekovala  :P

Aja, pa upam, da kakiji niso na seznami off-limits človeških živil.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 10.11.2008 : 12:10:05
Ja, kakiji so zakon, boljši od čokolade. Včeraj zvečer smo si jih privoščili, upam, da ne bo posledic (kakanje). Miško in Aja sta bila čist nora nanje! Samo jaz jima dajem samo sredico, po malo direkt v gobček (jaz pa prste obliznem). ;D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 10.11.2008 : 13:01:51
vis in nox, kaj dodajat in koliko je odvisno od tega kaj (in koliko) manjka. Od vitaminov se ponavadi dodaja, E, C in B. K samo pri dolgotrajni uporabi antibiotikov, A in D pa samo, ce jih res manjka, kar skoraj dvomim. Me je bolj strah, da bi jih bilo prevec kot pa premalo. D "naj bi" bili sposobni pridelati sami, A je pa v zelenjavi, jetrih. Boljsi je "privzem" tistega v jetrih (mislim da okrog 90, 95%) kot tistega v zelenjavi ( tm nekje 40-60%).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: miskica , ponedeljek, 17.11.2008 : 21:49:02
Eno stvar bi vprašala pri kuhani hrani. In sicer, kako naj vem, koliko? Z briketi jaz, ki sem pasji začetnik, nimam težav. Dva lončka in vem, da je to dovolj.
Pega ima 36,6 kil, je kar primerne postave, torej je ne bi želela ne hujšat ne redit. Torej koliko kuhane hrane? Koliko mesa dnevno, koliko zelenjave, koliko riža/kaše/...
Oz. kako veste, koliko morate svojemu psu dati hrane? Jaz občutka pri tej hrani nimam.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , torek, 18.11.2008 : 10:01:55
Jaz sem najprej izračunala potrebe po kalorijah glede na težo psa (saj se je že pisalo o tem, če najdem, ti pripnem).
Nato sem za izbrana živila preverila, koliko kalorij vsebujejo.
Določila sem, da bo beljakovin živalskega izvora 1/4- 1/3 (pač upoštevaš potrebe psa) in izračunala, da zaenkrat moja 20 kg težka psica potrebuje 250 g (račjega) mesa in 590 g prosene kaše dnevno. Po izračunih glede vsebnosti vitaminov moram dodati še 1000 mg kalcija dnevno. Vse skupaj razdelim na 3 dnevne obroke, ker psice pač hranim 3x dnevno. Ko bom pripravljala obroke z drugimi sestavinami, bom spet računala...

Psica izgleda zelo zadovoljna, odkar ji kuham je ratala precej bolj živahna in tudi fehtari za obrok (prej je bilo treba aplavdirati vsakič, ko je blagovolila pregrizniti briket)  ;D.

Lp.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , torek, 18.11.2008 : 10:17:35
Za start bo mogoče spodnja tabelca prav prišla. Ne pozabit, kar Nanook vedno poudarja in ji dam popolnoma prav  :-*, izhajajte iz posameznega psa (starost, kondicija, letni čas, zdravstveno stanje...)!

teža psa/ kcal (povp. potrebe)/ ''notranji'' pes/ ''zunanji'' pes/ delovni pes             

1kg             141                               130                     -                  -

2                 233                               211     

3                 305                               273

5                 451                               396                   561

10               784                                638                  968                   1078

20               1232                             1100               1627                   1892

ipd.

Eden izmed virov: http://www.phouka.com/dogs/dog_amount.html#cal_req

Tule lahko računate vrednosti živil: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ Lepim namesto ''mentorice''  ;).

Raziskovanje in kuhanje je lahko prav zabavno in ni tak bav bav, kot morda izgleda na prvi pogled.

Lp.









Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: miskica , torek, 18.11.2008 : 10:22:19
Raziskovanje in kuhanje je lahko prav zabavno in ni tak bav bav, kot morda izgleda na prvi pogled.

Lp.


Ja... ko tole berem, se mi res bliska pred očmi  :-[
Vsaj sešteti sem znala, koliko kalorij rabi. 1933  :P
Zdej moram samo še naštudirat, kolk je to v mesu in drugih živilih. Počasi pa bo.
Včeraj sem Pegi skuhala riž, korenček in govedino (ker je v nedeljo imela dan pregreh). Vsakokrat znova se čudim, kako počasi je kuhano hrano, medtem ko brikete pohlasta v največ 3 minutah. In ne vem, al je to dober znak al ne. Oblizuje se itak vedno  ;D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: vis in nox , torek, 18.11.2008 : 10:53:39
Pri nas je pa ravno obratno. Kuhana hrana je takoj v želodcu, skleda pomazana, seveda popacana vsa kuhinja (še stene). Briketi pa ostanejo, Aja da po enega v gobček, nato pa izpljune v dnevni sobi.

Glede na to, da sta se oba ful zredila, tudi jaz nimam pojma, koliko hrane mora kdo pojesti.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: urshaa , nedelja, 11.01.2009 : 12:07:17
Jaz doma psici kuham vsaj 3 krat tedensko, kolikor imam časa.
Ima kdo še kakšen nov recept, da dobi še kaj novega?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: anu , nedelja, 11.01.2009 : 20:19:45
jaz pa moja kužka hranim samo še s surovo hrano - cca. 70% mesa in kosti in cca. 30% v zelenjavi, semenih, olju..., kot sveže pripravljena sesekljana kaša. Občasno dajem tudi jajce in take priboljške.  Količinsko pa jima dajem  cca. 3% njune teže, kot predlaga Tom Lonsdale, dr.vet.med. v svoji knjigi, ki si jo lahko zastonj naložite ali pa preberete na ****
Sta živahna, zdrava, kakci pa majhni. Predvsem pa sta navdušena nad obroki.
Je pa vse skupaj tudi zelo enostavno zame, saj je priprava hitra in cenovno ugodno.
Tudi svinjata ne ob kakšni telečji goleni, saj jima njun prostor pregrnem z kosom blaga (kos stare bombažne rjuhe) in potem to blago, ko ga je za poln stroj lepo operem pa je.
Jaz sem navdušena, saj mislim da ga ni briketa, ki bi presegel kvaliteto naravne prehrane!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 12.01.2009 : 13:47:21
Urshaa, kaj ji pa kuhas?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: urshaa , ponedeljek, 12.01.2009 : 18:28:18
Ah nič posebnega nisem kak kuharski mojster ;D

Velikokrat dobi riž, makarone, zelenjavo ( jo zmiksam, ker drugače ne je), piščančje meso. Vedno ji zraven kuhane hrane dodajam zelenjavo, tudi kakšno govejo juho, neslano ima rada...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 12.01.2009 : 19:25:50
Miksanje je super, ni nic narobe s tem. :) Kaj pa ji dajes od piscanca? Mlincke, jetra, srce, misice?
Jaz bi pogledala se kaj je v briketih, ki jih dobiva. Ne bi prevec novega uvajala. Ce je recimo tudi purana, lahko kombiniras, das bedra ali drobovino. Meso iste vrste, sam razlicnih delov.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: oktalz , petek, 16.01.2009 : 19:17:04
Ali mi lahko svetujete glede surove prehrane pri 4,5 mesecev stari kužiki? Jo lahko hranim na tak način? Lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tina.g , petek, 16.01.2009 : 22:24:13

Kako hraniti, je večna dilema in polemika. Vsem psom vse ne ustreza in lastnik s preizkušanjem najbolje vidi, kaj njegovemu psu paše.

Jaz sem svojo začela hraniti s surovim mesom pri približno 4 mesecih. Jaz jo hranim z različnim mesom s kostmi zjutraj (piščančji vratovi, hrbti, perutnice, bedrce, goveji bočnik, srnina rebra...), zvečer pa dobi mešanico govedine in svinjine (ponavadi faširano) z zmiksano zelenjavo (sezonsko z vrta, ali pač kupim čimbolj raznoliko), ki ji dodam okoli 10% drobovine (jetra, srčki, želodčki, vranica...). Zraven dam še zmleto laneno seme, žlico olivnega ali sezamovega olja, včasih dodam mešanici še tuno, ribji file, jogurt, kakšne dodatke (kelp). Včasih ji dam za "malico" skuto s svežim sadjem. Dobi tudi goveje kosti za glodat (velike s hrustanci ali tiste z mozgom). Včasih ji dam tudi ribe (sardelice), ampak ima fajn zadah potem.

Vse hranim surovo, na začetku sem pazila, da je jedla počasi in je lepo vse zgrizla. Če ji meso narežem bi goltala, tako pa se lepo potrudi in zgrize. Sem pa vedno zraven, ko je, čeprav se je naučila jesti počasi. Odkar je na tej preharni nima nikakršnih prebavnih ali zdravstvenih težav in dokler ji bo ustrezalo bo jedla tako.

Ko je bila mlajša sem ji parkrat na teden zraven obroka še probiotične izdelke, kak actimel, skutico,ter veliko sadja in zelenjave.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: oktalz , sobota, 17.01.2009 : 07:08:04
Tina.g hvala za odgovor. Potem piščančje kosti npr. pri bedrcah ne predstavljajo nobene nevarnosti, da bi se mlademu psu zataknile? Sem se namreč tem kosom mesa do sedaj iz tega razloga v prehrani psa izogibala.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: ifos , sobota, 17.01.2009 : 09:34:39
jaz sem mnenja, da se je treba izogibat piščančjim kostem...najboljše je, če se posvetuješ z veterinarjem, pokličeš po telefonu in vprašaš, boš vidla kaj ti bo povedal....napr. koliko intervencij so imeli na to temo...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tina.g , sobota, 17.01.2009 : 20:30:49
Tematika s kostmi je problematična. Nekateri ne dajo nobenih, nekateri se izogibajo piščančjim. Zagovorniki surove prehrane svarijo pred kuhanimi, ker so le te bolj mehke in se rade cepijo. Moja jih lepo zgrize, ni problemov (surove seveda).  Se ji je pa že parkrat zataknila tista koža za žvečit in svinjsko uho tako, da se je kar fajn davila, pa jih več ne dobi. S kostmi nimamo težav.

Če pomisliš, se lako zgodi  marsikaj. Poznam primer, ko se je pes zadušil z briketom, ker jih je hlastal. Moja prejšnja psička je požrla zobotrebec, pa se ji je zapičil v črevo. Si nisem mislila, da se les ne bo prebavil. Po mojem mnenju je zelo pomembno, da pes kosti zgrize, ker potem ne vidim nevarnosti, da bi se ji kaj zataknilo.

Če te je strah, ke je pes mlad (nisi napisal(a) kako velik je) mu prični hraniti kurje vratove in perutničke prerezane na polovico. Drži mu jih z roko, da bo dobro prežvečil. Treba ga je naučiti, da je počasi.

Se spomnim pripetljaja, ko je moja menjavala zobke. Dala sem ji kurji vrat in ker je bila ob polovico zob, ga je jedla skoraj eno uro. Bilo jo je luštno opazovat, kako delo je imela z enim vratom!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sobota, 17.01.2009 : 23:04:53
Ce te skrbijo kosti mu jih komot lahko zmeljes.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: oktalz , nedelja, 18.01.2009 : 09:26:06
Moja  pupa je 4,5 mesečna kavkaška ovčarka s 31 kg.  Zelo rada ima surovo  meso in kosti, tako, da kurje vratove dobi večkrat in ji jih narežem. Zdaj po vaših odg. pa še bova začeli  prakticirat perutničke, no seveda se razume poleg druge hrane.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: saba , nedelja, 18.01.2009 : 09:33:09
Tina.g, koliko tehtajo tvoji kužki in koliko hrane jim daješ dnevno? Predvsem me zanima količina surovega mesa. Zanima me tudi hranjenje s svinjino: jim daješ surovo? katere dele svinjine? jim daješ tudi surove svinjske kosti in kako jih prenašajo/prebavljajo? Upam, da ni preveč vprašanj  ;)

Nanook: s čim pa melješ kosti?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.01.2009 : 09:48:03
Jaz moje hranim s kuhano hrano in ne dobijo nic kosti, prijateljica pa ma eno masino za mletje. Se dobi v nasih trgovinah, jo bom vprasala tocno katero masino ima.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tina.g , nedelja, 18.01.2009 : 14:56:28
Moja tehta okoli 23 kg. Dobi 300g mesa s kostmi dopoldne in popoldne
250 g mesa in 100g mešanice (kot sem opisala v enem od prejšnjih postov). Dopoldan dobi ponavadi kurje meso, včasih še divjačino, govedino ali ribe, popoldne pa faširano meso (mešano, goveje+svinjsko). Svinjske in goveje kosti dam ponavadi za glodanje, da poje hrustance in mozeg. Sem ji včasih dala kako svinjsko nogico in rebrce. Fajn so tudi smrčki in repi, ampak jih težje dobiš.

Moja kosti dobro prenaša, tu in tam ima malo trše blato, kar pa ni problem. Ni se še zgodilo, da bi bila zaprta, ali da bi težko šla na blato, pa tudi driske ni imela že zeeelooo dolgo.

Opozorila bi samo, da kadar prehajate na novo vrsto hrane, to storite postopoma, da se telo navadi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: _Anais_ , nedelja, 18.01.2009 : 15:16:45
Joj, ve ste čisto v tem. Jaz psu pripravim edinole zajtrk, zvečer dobi obvezno brikete. Za zajtrk mu ponavadi dam kakšno žlico polnomastne skute, dodam 1x na teden jajce, kakšno tuno, kosmiče, otrobe, kozje mleko, kruh.
Me pa zanima, kaj dejansko od teh sestavin, ki jim ponujate najbolje vpliva na kvaliteto in sijaj dlake?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: alexy , nedelja, 18.01.2009 : 15:33:27
tina.g a to pomeni 600g dnevno ali 300g dnevno? :)

Pa a mas zelo aktivnega psa ali ne?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: tina.g , nedelja, 18.01.2009 : 17:19:38
Okoli 500 g mesa dnevno in 100 g zelenjave. Ni zelo aktiven pes. Ampak ribe, kurji hrbti, vratovi in podobno (kar dobi za zajtrk) niso nevemkako hranljivi. Popoldne pa dobi faširano. Jaz kupim pri mesarju meso in ga spakiram po porcijah. Nekje na 10 dni (ker nimam velike skrinje) naredim mešanico in tudi to sporcioniram, potem pa vsak dan odtalim in nimam nobenega dela. Moji ta način prehrane zelo ustreza. Dlaka se ji sveti, prebava je super. Sem mislila koliko dela bo stem, pa sploh ni. Prejšnji psici smo kuhali, pa je bilo veliko več dela s tem.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: miskica , nedelja, 18.01.2009 : 17:40:40
Tina, a prav razumem - sveže meso zamrzneš in odtaljeno surovo daš psu? A tudi s kostmi delaš isto al kosti pa samo sveže?
Lp Tjasa


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.01.2009 : 18:05:45
_Anais_ omega 3 mascobne kisline v obliki ribjega olja (lososovo recimo, nikakor ne iz jeter).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , nedelja, 18.01.2009 : 18:51:09
Tole bi lahko naslovili Čipovi piškotki.
Danes zjutraj me je mami zelo lepo presenetila. Ko sem prišel z jutranjega sprehoda, kamor sem peljal ata, je doma že takooo lepo dišalo! Mami se je nekaj motala tam okoli tiste čudne škatle v kuhinji, kjer ponavadi malo poropota in potem diši, cvrči in je za znort. Ponavadi na koncu pade v mojo skledo kaj zelo slastnega.
Danes pa je dišalo, kot še nikoli. Vonja nisem spoznal. In sploh me ni spustila blizu, da bi tole malo raziskal. Pridno sem moral sedeti sredi sobe in vohati ter trpeti. Pravo mučenje, vam povem. Potem je nekaj vzela iz tiste škatle, ki se je medtem zelo segrela in nisem upal niti v bližino. Je mami rekla: Čip, pazi je pečica ajs. Včas tud ubogam ::)
Končno, končno je bilo muk konec. Škatla je nehala rohneti in lučka se je ugasnila. Mami je iz njenega trebuha vzela ven posodo in rekla: To je zate Čip.
Gruntal sem, kaj praznujemo, imam rojstni dan? Pa mi je povedala, da je vsak dan praznik, ker smo vsi živi, na varnem in skupaj. Meni je tako prav, če bo vsak dan takole začela, sem takoj za ;) Potem je še nekaj časa trajalo, preden sem le zaslišal; Čip, na!  :D In, joj, njamimljaskuau, bili so čisto pravi pasji piškoti :D :D. SEveda je prvega poskusil ata, kaj pa če bi bili zanič ;).
Ker so tako dobri, vam bom zaupal recept. Tak za vsak dan, ker je vsak dan praznik dokler imamo mi naše ljudi in oni nas :-*

65dag moke
30dag svinjske masti (njami)
3 jajca
velika vrečka parmezana
dva - trije ščepci naribanega korenčka
pol pecilnega praška

Vse sestavine zmešaš v skledi, da dobiš nelepljivo testo, ki odstopi od sten sklede. Pustiš počivati vsaj pol ure na hladnem, potem oblikuješ piškotke (lahko z roko ali z modelčkom za piškote), ter jih pečeš cca 10 min na 180 C (ventilatorska pečica na 160 C). Ohlajene ponudiš svojemu štirinožcu. So dokaj krhki, kar pomeni drobtine vsepovsod ;). Iz te količine pridejo tri runde, kar lepa količina.
Br tek!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: ka ty a , nedelja, 18.01.2009 : 19:03:40
Svinjska mast? Ni škodljiva?

Jaz se pa vedno mislila, da je :o


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.01.2009 : 19:15:15
Ce pes prenasa, ni alergicen, ni driske ipd., ni skodljiva. Tako kot niso apriori skodljive beljakovine, ogljikovi hidrati, mascobe (nasplosno), zitarice, zelenjava, svinjina, govedina,...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: ka ty a , nedelja, 18.01.2009 : 19:16:52
Hvala Nanook za razlago.
Bomo sprobali recept :D


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , nedelja, 18.01.2009 : 19:36:22
Jaz moje hranim s kuhano hrano in ne dobijo nic kosti, prijateljica pa ma eno masino za mletje. Se dobi v nasih trgovinah, jo bom vprasala tocno katero masino ima.
Hehe, mi imamo tudi enako mašino za mletje mesa. Račje kosti  :P zmelje super. Jaz spečem celo ptico, jo ohladim in zmeljem vse dele razen kože. Lahko napišem model, samo ne vem, če je to potem reklama?

Lp.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , nedelja, 18.01.2009 : 19:39:28
Citat
Svinjska mast? Ni škodljiva?
Veliko lovcev živi od loja in kruha :(. Čip je znorel, ko sem obešala ptičem lojevo kroglo in tako sem prišla na idejo. S piškoti ne poje veliko masti, dva piškotka na dan. Verjetno bi bila sračka, če bi tega pojedel več.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: saba , ponedeljek, 19.01.2009 : 09:18:38
Tina.g in Nanook, hvala za odgovore  :)

Psička trenutno dobiva en obrok briketov in en obrok surovega mesa z zelenjavo. In ker ji naj ne bi dajala perutnine, so me zanimale izkušnje s svinjino in svinjskimi kostmi.

Čenča: kaj pa vsaj znamko in namen uprabe te mašine  ;) Ali se temu reče prav mašina za mletje kosti?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: čenča , ponedeljek, 19.01.2009 : 10:16:53
saba, v osnovi je to električna mesoreznica tj. za meso, ampak meni lepo zmelje perutninske kosti (ostalih niti nisem poskušala mleti). Model je Kenwood MG 510 in se ga da najti na netu  ;).

Lp.

 


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: saba , ponedeljek, 19.01.2009 : 11:11:45
Hvala Čenča. A je kdo že poskušal zmleti kosti z navadno, ročno mesoreznico?


Naslov: količina kuhane hrane?
Poslano od: goldfish , nedelja, 08.11.2009 : 14:53:51
zdravo!

pričela sem s kuhanjem hrane doma namesto briketov. o sestavinah sem že nekaj prebrala. sedaj pa me zanima kakšno količino kuhane hrane naj bi pojedel kuža? ima 17 kg in je bolj suhe sorte. rada bi ga poredila za 2 kg.

s kuhanjem sem pričela ker briketov že od začetka ni kaj preveč maral, tudi po en teden je raje lačen kot pa da bi jih jedel. ne želim pa ga sestradati. poizkusila sem s tem da mu dam posodo za 15 min. pa jo potem odstranim in potem ponovi vajo dokler ne poje. ne pali  >:( je raje lačen pa na skrivaj fehta starše :*[

nekje sem zasledila da mora biti količina kuhane hrane 2-3x večja kot briketirane. torej če je priporočena količina srednje velikega psa 270g x 2 =540g ali 270g x 3 = 810g.
kaj bo bolje?

pa razmerje? 40-50% meso,
25% riz,testenine, kosmiči, kaša,...
25-30% zelenjava
dodatki: jajce, ribje ali sončnično olje,...



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sreda, 23.12.2009 : 09:27:43
Čipov jedilnik 1.: Srčki mlade govedi v korenčkovo-česnovi omaki

cca 1kg srčka mlade govedi
1 velik korenček
1glavica kitajskega česna (to je česen v glavici ne v strokih)

Meso opereš pod hladno vodo in osušiš s papirnato brisačkko, nato ga narežeš na manjše kockice. Česen olupiš, naseklaj in naribaš korenček. Na kapljici olivnega olja popražiš meso, da spremeni barvo, potem dodaš česen in korenček, za minutko, dve pustiš odkrito na očnem ognju, da se prepraži še zelenjava. Nato dodaš cca deciliter vode in pokriješ. Vodo med dušenjem dodajaš toliko časa, da se meso zmehča in da nastane malo omakce.
Spraviš v plastične posodice za zamrzovanje in ekola, v hladilniku je hranca za par dni.

Glede na to, da je goveje meso, ki ga nekateri psi slabo prenašajo, tale meni pride v poštev samo za posebne dni, pri Čipu je to 1x na dva dni, približno 5 obrokov iz navedenih količin. Pa še to je dodatek briketom.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sreda, 23.12.2009 : 09:36:20
Čipov jedilnik 2.; Ajdova kaša z drobovino in zelenjavo

cca pol kg puranjih jetrc
cca pol kg piščančjih želodčkov
dve skodelici ribanega korenčka
dve skodelici ribanih bučk
pol skodelice narezanega pora
dve skodelici ajdove kaše

(skodelica je srednje velika za kavo)

Ajdovo kašo skuhaš v nesoljeni vodi, razmerje cca 1 kaša:1,5 voda
Jetrca narežeš na lističe in na hitro popražiš na olivnem olju, dodaš na male koščke narezane želodčke, še malo popražiš in zaliješ z vodo ter pokriješ, da se poduši in da se želodčki zmehčajo.
V posebni teflonki na olivnem olju popražiš zelenjavo, dodaš kuhano kašo in premešaš. (V tej fazi si jaz evakuiram malo kaše z zelenjavo, si jo začinim in imam kosilo ;) ;))
Dodaš dušeno zelenjavo in kosilo je kuhano.

Tudi to pospravim v posode za zmrzovanje in hranim v hladilniku. Iz navedenih količin naredim 5-6 obrokov.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sreda, 23.12.2009 : 09:43:35
Čipov jedilnik 3.; Puranji file z zelenjavo in rižem

cel puranji file (cca 1kg, kupim v Hoffru tik pred iztekom roka po polovični ceni)
1 1kg paket zamrznjene mešane zelenjave ( korenček, brokoli, grah, stročji fižol...)
2 skodelici riža
1/4 zelenjavne kocke za juho

File narežeš na manjše koščke in popražiš na olivnem olju da dobi lepo zlato barvo. Dodaš zmrznjeno zelenjavo in pustiš, da se odtaja ter spusti tekočino v kateri se vse skupaj malo poduši. Dodaš riž in zaliješ z vodo, v kateri si raztopila kocko za juho (po želji). Kuhaš toliko časa, da se riž fino nakuha in jed je gotova.

Nadaljevanje že poznate; posodice, hladilnik....


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sreda, 23.12.2009 : 09:49:18
Čipov jedilnik 4.; File bele ribe z rižem

1kg zmrznjenih filejev bele ribe
dve skodelici riža

Fileje zmrznjene položiš v razgreto ponev na olivno olje, seveda  ;). Pustiš, da odmrznejo, med tem jih obračaš da se ne primejo dna. Ko so na obeh straneh zapečeni, jih pretlačiš da se razputijo v manjše kosce. Dodaš riž in vodo, ter kuhaš dokler se riž ne skuha do mehkega.
Ker je filejev kar veliko, jih je treba popražiti v dveh rundah, prvo ruidno tačas odložiš na krožnik in paziš, da ti jih pasji pomočnik ne spelje s pulta ;D.

Zaenkrat je to vse, dober tek, grem kuhat testenince. Recept kdaj drugič;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sessa , četrtek, 04.03.2010 : 17:52:11
Jaz sem ravno danes kuhala za pse malo bolj dietno hrano, ker so imeli prebavne motnje in je pomagalo :)

Pol kile mletega govejega mesa prepražimo na olivnem olju, dodamo prekuhane ovsene kosmiče in en veliki kuhan korenček. Malo kumine posipamo (proti napenjanju) in žlico lanenega olja. Tak obrok dobijo večkrat na dan po malo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AnaJ , torek, 16.03.2010 : 20:04:09
Pa da še jaz prispevam par naših receptov za naše razvajence  :D
( so pa to količine za 3 pse - škotski ovčar, nemška doga, ambruški ovčar )
Jagnjetina z rižem in zelenjavo

2 jagnječji stegni
mešano zelenjavo ( bučke, paprika, paradižnik, cvetača )
cca pol kilograma riža
olivno olje
začimbe
česen

Jagnječje meso odstranimo od kosti, razrežemo na primerne  koščke. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo meso in začimbe ( bazilika, timijan, rožmarin ). Pražimo toliko časa da se meso lepo zapeče, dodamo zelenjavo narezano na koščke. Še malo popražimo,dodamo nasesekljan česen in  dolijemo malo vode. Malo podušimo, nato dodamo riž in dušimo da se riž skuha. Po potrebi dodajamo vodo. Ko je riž skuhan, odstavimo od ognja, ohladimo in postrežemo lačnim pesjanom.

Ovčja obara

večji kosi ovčetine ( jaz sem vzela kar meso prvih nog )
zelenjava - tista ki jo vaši  psi obožujejo
začimbe
olivno olje

Meso razrežemo, kosti odstranimo. Narežemo zelenjavo. Vse skupaj damo v lonec, prilijemo vodo in dušimo toliko časa da se meso zmehča.
Še najboljše je da meso daste en dan prej v kvašo ( olivno olje in začimbe )

Ko je obara kuhana, ohladimo in postrežemo.


Žal vam ne morem povedati točnih količin, ker delam po občutku    ( navada kuharjev   )
Upam da bo komu v pomoč 


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: SILBA MIA , torek, 16.03.2010 : 23:24:34
Mene pa , glede na gornji recept nekaj zanima : ali ni paradižnik "strupen" za pse?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Yo , torek, 16.03.2010 : 23:29:08
Moji vsi jedo paradižnik in nimajo težav. V bistvu bremzamo samo čebulo, stročnice (v večkih količinah) in grozdje...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: AnaJ , torek, 16.03.2010 : 23:34:15
Eni zagovarjajo, da je paradižnik škodljiv eni da ni, nihče pa ne opredeli točno zakaj bi bil škodljiv. Moji ga jejo že ves čas, tastarejša že 12 let, pa ni nobenih problemov. Je pa seveda odvisno, če tvoj pes prenaša določene sestavine. Pa seveda nobeno pretiravanje ni dobro.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: SILBA MIA , torek, 16.03.2010 : 23:47:45
Hvala za odgovore. Zgleda, da je to tako, kot s krompirjem ( sicer oboje spada v "razhudovke").  Čeprav sedaj vem, da je krompir večkrat tudi sestavina raznih dietnih hran.
Za paradižnik pa res nisem vedela.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 17.03.2010 : 14:30:37
Razhudnikovke. ;) Kar se jaz tako nahitro spomnim je, da tako za krompir kot paradiznik govorijo, da lahko poslabsata stanje pri psih, ki imajo artritis. Ali to ze/se drzi, ali se je kdo spravil preverjat itd., tega zal ne vem. Studije mislim da nisem nasla nobene, ki bi to potrdila, tako da...
Moji psi krompirja sicer ne dobijo, nima pa to nobene veze z artritisom ali morebitno skodljivostjo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Patapižu , sreda, 17.03.2010 : 19:26:18
Jaz sem danes Župi skuhala (pa za sebe tudi :P) rižoto z morskimi sadeži. Zdaj pa že celi večer prdi, samo ne vem, ali od česna, ali od školjk ;D.
Sestavine: olivno olje, riž, morski sadeži, česen, peteršilj.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: damayanti , sreda, 17.03.2010 : 20:12:14
100%...pa še ponoči jo boš po vsej verjetnosti morala srat peljat.

Ne vprašaj kako vem ::).
Prejšnji teden je naš prinesel iz Francije neke vložene.. hudo dobro so zgledale...in sem jih dala na krožnik... pa vinček sem zraven odprla... da bova malo poipkala/ in sprobala ... no potem je pa telefon zazvonil....
Vmes je pa naš klepto sprobal tiste školjke... vse do zadnje :-X
... po kakšni uri je začel take pohat, da smo okol padal.. sredi noči je pa prišel drezat, ker ga je srat navilo... ^-^


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Patapižu , sreda, 17.03.2010 : 23:23:14
 ;b bogi klepto...  Župa se je že naprdela - te niso bile francoske ;b. Tako, da mislim, da bo ponoči mir.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Patapižu , četrtek, 18.03.2010 : 21:01:08
Prebava je bila b.p. ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sanco1a , četrtek, 18.03.2010 : 21:15:32
Ziher so bli morski sadeži kakšen poceni fake ['*


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Patapižu , četrtek, 18.03.2010 : 21:41:30
Ja, najcenejši zmrznjen pakl iz Špara.  ;b ;b


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: miskica , četrtek, 18.03.2010 : 22:12:08
Naša najpogostejša večerja je pa rižota:
en manjši korenček, nekaj koleščkov pora, malo stebelne zelene ali gomolja zelene, če imam, dodam tudi nekaj kockic kolerabe. Ko voda zavre, zmečem not nakockano zelenjavo, nekaj suhih brusnic, kak krhelj jabolk ali par koščkov suhega ananasa, dodam piščančje vratove in pustim vreti 5 do 10 minut. Nato vsujem basmati riž in skuham do konca.

Namesto piščančjih vratov občasno dam eno konzervo tune, piščančje želodčke,... uporabila sem že tudi goveje srce. Riž pa tu in tam zamenjam s testeninami.


Naslov: Kako ji zagotoviti vse potrebe?
Poslano od: Samoyed lover , četrtek, 08.04.2010 : 15:34:45
Pozdravljeni :)Imam eno vprašanje :D Razmišljam če bi mojo nehala hraniti z briketirano ali konzervirano hrano, saj ji mama kopije absolutno NEKVALITETNO hrano za pse, zato sem se odločila, da vas vprašam kaj vse mora pes potem pojesti, da mu zagotovim vse prehrambene potrebe. Za zelenjavo, sadje, testenine, jogurte itd. vem, ampak nevem kaj vse potrebuje, da ta hrana rees lahko nadomesti briketirano hrano.


Naslov: Re: Kako ji zagotoviti vse potrebe?
Poslano od: Yo , četrtek, 08.04.2010 : 15:48:23
Če mama ne želi/more kupit kvalitetne briketirane hrane, potem dvomim, da bo pripravljala kvalitetno svežo hrano. Kar si naštela, so zgolj dodatki, manjka meso, ribe... Pobrskaj po forumu, je o tem dovolj napisanega.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Samoyed lover , četrtek, 08.04.2010 : 19:40:41
Aha hvala. To sem dala samo nekaj primerov, drugače pa bi ji meso seveda tudi dajala, kar ji že sedaj dajemo rib pa na žalost ne mara.


Naslov: Kuhanje za psa
Poslano od: rok92 , ponedeljek, 07.03.2011 : 14:49:32
Zdravo. Moj pes je predvsem brikete vendar bi mu vsake toliko časa nekaj skuhal. Zanima me pri mesu, če ga pečem kakšen je postopek se doda olje itd? Zanima me tudi zelenjava kako se pripravi kuhana za psa. So kakšne razlike ali ne?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 07.03.2011 : 21:44:51
Meso bi pekel v pečici kot pečenko? ;) S kuhanim ni sicer nič narobe, lahko je tudi surovo.
Za zelenjavo/sadje nobenih posebnosti, pač kot zase. Jaz zmiksam surovo, kar sama lahko jem surovo (npr. korenje, paprika, bucke, sadje itak vse), sicer jo podusim oz. jo skuham na pari, da izgubi čim manj.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 07.03.2011 : 21:49:10
hehe rok92 ... greš na stran 1 in bereš od začetka :) ... ne boš verjel koliko je že napisanega, pa tudi kak link za kam je vmes ... lahko kar kuharico napišeš potem ;)

Na hitro pa ... kuhaš brez soli ipd, mesa ti ni treba ravno hrustljavo zapečt :), kuhanje v vodi skupaj z zelenjavo se naprimer krasno obnese, le zelenjavo izberi pravilno. Skuhaš lahko tudi kako kašo, riž (spet pač brez soli). Lahko skuhaš recimo govejo juho, ki jo pač potem zase soliš kasneje, kosmatincu jo pa daš pred soljenjem ;)
Ni se treba z oljem obremenjevat :), lahko mu pa kdaj pa kdaj brikete preliješ z žlico olivnega olja (ali pa ribjega)


Bolj podrobno pa kot sem že rekla na straneh od 1 do 19 ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: sarčy , nedelja, 11.12.2011 : 10:13:55
Paradižnik sam po sebi ni strupen za psa, samo olupki so nevarni, ko jih razkuhamo ostanejo kot neki svalji, ki so nevarni za slepič...krompir pa vedno kuhamo v posebni posodi in vodo odlijemo, je pa krompir zdrav za pse in ga pogosto najdemo tudi v pripravljeni hrani za občutljive pse!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , četrtek, 26.01.2012 : 13:24:53
Lep pozdrav,
jaz svojo psičko hranim izključno z briketi Orijen ali Taste of wild,stara je 9 mesecev,hrano pa dobi dvakrat na dan. Zjutraj brikete, zvečer pa doma pripravljeno hrano. Naredim jo takole: Kot juhco skuham npr. Piščančje prsi,dodam korenček, peteršilj,jabolko,včasih kakčno drugo sadje, kot so maline,jagode,borovnice...ko je meso kuhano, dodam tudi riž, da se zadeva zgosti- na takšnem principu pripravljam hrano za teden dni naprej. Še vročo juho nadevam v kozarce,dobro zaprem,dam v hladilnik. Ko ji juhco serviram, dodam malo vode in zagrejem v mikrovalovni. Takšno juhco obožuje,tudi prebava se ji je dobro uredila ob doma pripravljeni hrani-saj sva prej imeli težave. Skuhamo lahko tudi ribjo,govejo,ali kakšno drugo juhco. Rada pa ji dam občasno kar celo jajčko,da se z jno poigra in poje- to je zelo dobro za dlako....


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , četrtek, 26.01.2012 : 13:29:16
aja pozabila sem dodati,da me doma pripravljena hrana pride tudi bolj poceni,je bolj zdrava in jo psička obožuje. Prej pa sva jedli hrano Apllaws in Schaer- je imela tudi zelo rada ampak smo odšteli kar 2eur po konzervi,kar pa je bilo preveč za moj žep....ostale hrane kot so Cesar ali Pedigre pa niti povoha ne...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , četrtek, 26.01.2012 : 19:03:22
Super bi bilo, ce bi uporabljala se kaksno drugo meso + organe kot samo piscancje prsi. Te so bolj kot ne primerne samo za dieto.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , četrtek, 26.01.2012 : 20:01:18
hvala za nasvet,bom poskusila še s čim...mogoče kakšen dober nasvet,kaj je pravzaprav še zdravo oz. neškodljivo za pse? Nekje sem brala,da jetrce niso priporočljive. to drži?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , petek, 27.01.2012 : 09:49:57
Ce mislis hraniti z doma pripravljeno hrano v omembe vrednih kolicinah (torej npr. en obrok dnevno), bi bilo fino, da si preberes kaksen clanek (tuj) ali knjigo. Nekaj linkov je ze v tej temi.

Zdaravo oz. neskodljivo - mislis katere vrste mesa in organov? Pravzaprav vse razen crevesja. Ostale zadeve je potrebno hranit v nekem razmerju, ce hranis samo z mesom to ni ok, ker povisas predvsem vnos fosforja in podres dolocena razmerja (ki so v briketih "postimana"). Ce kuhas, ni priporocljivo dajati kuhanih kosti, ker jim toplotna obdelava spremeni strukturo in postanejo krhke (in s tem nevarne). 
Jetra so povsem ok in se jih seveda lahko daje, je pa treba biti pazljiv s kolicino (npr jih das 1x tedensko), ker sicer lahko pride do hipervitaminoze A (ta vitamin se v jetrih skladisci).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Yo , petek, 27.01.2012 : 14:00:04
Pa pri jetrih pazi glede tega, kaj psu paše - npr. surova jetra lahko povzročijo drisko, toplotno obdelana pa zapirajo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , petek, 27.01.2012 : 18:49:34
Včeraj sem ji pripravila juhco z piščancem,dodala pa sem tudi na kolobarje narezane hrenovke in lignje,vse to pa sem popestrila z malinami,jagodami,borovnicami,jabolko-na kocke narezano,korenček,peteršilj,rd. in zeleno papriko-ko je bilo vse kuhano pa še rižek,da sem zgostila. Danes je pojedla kar 2 porciji za večerjo:))sem zelo vesela,ker mi prej,ko sem hrano kupovala (pedigrree ali darling) ni želela jesti....
Imam pa še vprašanje: Ker ima en obrok na dan iz briket,bi verjetno tudi tam mogla dobiti vutamine a ne?
Dajem ji tudi vitaminske tablete VMP od znamke Pfizer-po priporočilu vet.
Občasno pa ji dam tudi kakšno kalcijevo tabletko- ko ji ga primanjkuje to tudi jasno pokaže ko popapca od naše mucke kakec....


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: MojaRia , torek, 31.01.2012 : 23:00:56
Lep pozdrav,
jaz svojo psičko hranim izključno z briketi Orijen ali Taste of wild,stara je 9 mesecev,hrano pa dobi dvakrat na dan. Zjutraj brikete, zvečer pa doma pripravljeno hrano. Naredim jo takole: Kot juhco skuham npr. Piščančje prsi,dodam korenček, peteršilj,jabolko,včasih kakčno drugo sadje, kot so maline,jagode,borovnice...ko je meso kuhano, dodam tudi riž, da se zadeva zgosti- na takšnem principu pripravljam hrano za teden dni naprej. Še vročo juho nadevam v kozarce,dobro zaprem,dam v hladilnik. Ko ji juhco serviram, dodam malo vode in zagrejem v mikrovalovni. Takšno juhco obožuje,tudi prebava se ji je dobro uredila ob doma pripravljeni hrani-saj sva prej imeli težave. Skuhamo lahko tudi ribjo,govejo,ali kakšno drugo juhco. Rada pa ji dam občasno kar celo jajčko,da se z jno poigra in poje- to je zelo dobro za dlako....

kaj potem cel teden je isto hrano ali kaj kombiniraš s čim drugim?

@ostali: Zanima me še to...povsod pišete,da je ribam potrebno odstraniti kosti. Kako je pa npr. s sardinami? Jih očistite, odrežete glavo, ali tudi odstranjujete kosti?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , torek, 31.01.2012 : 23:09:10
Jaz dam cele.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: MojaRia , torek, 31.01.2012 : 23:18:25
Cele? Tudi z drobovino in glavo?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , sreda, 01.02.2012 : 20:52:57
Ja pravzaprav ima res tedensko različico hrane,saj vsaka juhca sestavlja veliko različnih dobrot. Včasih dodatno naribam kakšno jabolko zraven,mogoče kakšno kuhano hrenovko in podobno. Drugače pa bi se lahko reklo da je hrano iz iste posode cel teden da- sicer pa, nekateri psi jedo samo brikete in če imajo srečo jedo različne okuse, drugače pa celo življenje jedo isto hrano....
Mislim da gre naši prav dobro :))in v hrani tudi uživa,sem pa šele na začetku domače kuhe za pse, zato še raziskujem kaj ji novega skuhati vsak teden in ji čimbolj popestriti jedi... občasno ji dam tudi malo surovega mesa.
Glede sardel pa-sem kuhala zdaj ribjo juho-s sardelami(sicer sem dodala tudi drugo meso ampak glavna sestavina so bile sardele) kupila sem očiščene-brez glav,kosti so bile....Sem pa brala da naj bi dal psu cele za pojesti....


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , sreda, 01.02.2012 : 21:51:09
Tistih hrenovk ... raje ne dajaj. Enako velja za salame, pastete in podobne reci.

@MojaRia - ociscene = brez drobovine. Glave pa ja. Obcasno dam tudi glave drugih rib (postrv, brancin, losos - ampak jaz tam vecje kosti ven poberem) in te kuham. Tamale ribice, sardele, sardine, girice dam surove. No, girice dam itak cele.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: špela007tomaž , četrtek, 02.02.2012 : 10:56:44
veš kaj mi je zanimivo zdaj?zakaj pa v pasji šoli,kjer sva midve želeli obiskovati tečaj -ampak sva si premislili- dajejo hrenovke namesto priboljškov? pravijo,da so mehkejše,jih prej poje in spet sodeluje.... :)mi ni jasno več. toliko literature,ampak so povsod nasveti skregani med seboj...


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mamaF , četrtek, 02.02.2012 : 14:19:44
Za učenje trikcev in ostalih stvari v pasji šoli se pač uporablja priboljške, ki so še posebej privlačni za pse :) Hrenovke in razne "poli" salame seveda zaradi svojega močnega vonja seveda eni izmed njih. Nekateri psi so recimo "nori" na sir. Pa vendar priboljšek ni enako redni prehrani, kar pomeni, da večini psov pet, deset mini koščkov hrenovk nekajkrat na teden ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Seveda pa se lahko odločiš tudi drugače in si za v šolo pripraviš domače priboljške (ki jih pes seveda lahko je, kar pomeni, da recimo ni alergičen na določeno vrsto mesa oz. hrane.
Lahko doma skuhaš piščanca, govedino, piščančke želodčke, jetra ... ali kaj drugega, meso zrežeš na drobne kockice in imaš zdrav priboljšek.

Zakaj so vam priporočali (hrenovke) mehke priboljške? Ravno zato, ke jih lahko zrežeš na čisto majhne koščke, pes jih hitro poje, hkrati pa je skupno količina takih majhnih priboljškov v pol ure treninga bistveno manjša, kot če bi dajala nekaj, kar je večje - recimo razni pasji piškoti in podobno. Pa tudi pes bi se z večjimi kosi predolgo "motil", kar bi samo zaviralo potek vaje. Pa še ena stvar je - na poligonu ne sme na tleh ostajati ostankov hrane, saj to zelo moti (privlači) tudi vse ostale pse, ki vadijo tam. Če daješ torej psu za nagrado večji pasji piškot, ga bo ta v gobcu zdrobil, delčki bodo padali po tleh in naslednji pes bo namesto na svojega vodnika pozoren na omamne vonjave drobtinic na tleh. Tega pa si seveda v šolo noben vodnik ne želi :P
Seveda pa lahko namesto mehke hrane kupiš tudi manjše pakiranje briketov (če jih seveda pes obožuje), namenjenih za manjše pasme, takega okusa, ki jih pes sicer ne dobi vsak dan. Kajti smosel priboljškov je prav v tem, da so psu boljši kot "navadna" vsakodnevna hrana :) Obstaja veliko vrst takih pol-suhih priboljškov, ki jih lahko razkosaš na velikost, prilagojeno za en mali grižljaj za btvojega psa. Sem sodijo tudi pasje palčke in razne pasje salamice (katerih sestava pa tudi ni super duper odlična in zdrava, ampak, ker gre pač za občasen priboljšek, ni panike, če se kdaj pregreši (razen seveda v primeru hude alergije - tu moraš biti pa zelo previdna).
Zato pa dosti ljudi, ki sicer hranimo pse samo z briketi in ostalo zdravo hrano, za učenje uporabljamo občasno kaj manj zdravega, ki pa je sicer psu "the best" ;)

V vsakodnevno prehrano pa na tvojem mestu vsekakor ne bi dajala takih mesnih proizvodov, kot so hrenovke. To pa res ni dobro za dolgoročno ohranjanje pasjega zdravja.
Saj si lahko predstavljaš - otrok mora vsak dan jesti neko uravnoteženo hrano, za "posebne dosežke", pa ga včasih pocartamo s čokolado ali bombonom. Ampak me bomo mu pa ob vsaki večerji ponudili še pest bombonov ;)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: maja01 , četrtek, 02.02.2012 : 14:23:33
Vecina psov jih ima rada (mocan vonj, sol). Ja, lahko kot priboljsek, en pa kot del prehrane.


Naslov: Meso v hrani
Poslano od: qwxy , sobota, 23.06.2012 : 17:48:31
Glede na to, da sem se odločila, da psoma ne bom več dajala briketov, pač pa jima bom kuhala, me zelo zanima katero meso uporabljati in v kakšnih količinah? Trenutno jim dajam mešano meso in se izogibam svinjine. Predvsem jima kupujem kurje meso ter govejo drobovino (pljuča, jetra, ledvice), občasno tudi vampe. Sem pa nekje prebrala, da imajo pljuča in jetra veliko holesterola. Zanima me torej, katero meso je najbolj optimalno dajati psom in na kakšen način si lahko preračunaš količine le tega?

Pa še to ... kaj vse je potrebno dati zraven, da pes dobi polnovredni obrok? Trenutno dajam: česen, kuhano jajce, laneno seme, malo olivnega olja in zelenjavo (korenje, brokoli, cvetačo) ... vsak dan nekaj, tako da ne dobijo zmeraj vsega.  Poleg tega jima dam občasno tudi jogurt s pretlačeno banano.


Že v naprej hvala!


LP


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 24.06.2012 : 07:14:28
Jetra imajo dosti vitamina A, zato predstavljajo le majhen del prehrane. Koliko cesa dati je odvisno od psa (velikost, teza in aktivnost, zdr. tezave itd.) in pa tega kako v podrobnosti nameravas iti.

Od mesa pride v postev vse (tudi svinjina), najvec pa naj bo misicnine. Ce dobivajo samo doma pripravljeno hrano, je treba dodajati vsaj kalcij (zmlete jajcne lupine so ok), koliko se ga doda pa je odvisno od kolicine mesa in nekoliko manj od kolicine zelenjave in/ali kaksnih zitaric, krompirja,...

Meni je najlazje naracunati koliko kalorij al pa kJ potrebuje pes in potem pogledati koliko mesa, zelenjave in "OH" mu moram dati, da se pogliha s kalorijami in je to to.

Info koliko cesa vsebuje kaksna hrana dobis tule - KLIK (http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list)

Nekateri hranijo po tretjinah, torej 1/3 mesa, 1/3 zelenjave in 1/3 zitaric, krompirja. Ena moznost je tudi 1/2 mesa, 1/2 zelenjave in zitaric. Odvisno kaj psu najbolj ustreza.

Naceloma se ne cilja na to, da bo vsak obrok po reglcih, ampak gre za uravnotezeno prehrano v daljsem obdobju, recimo v 1 tednu.

Kuhano jajce ok, boljsa izbira kot rast. olja in semena pa so omega 3 kapsule ribjega olja (za ljudi). Ce prav razumem lan. seme in olivno olje dodajas zaradi mascobnih kislin?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , torek, 26.06.2012 : 11:48:13
Hvala Nanook!

Podatke, ki sem jih navjala so iz ene knjige o pasjem kuhanju. V njej klot dodatek navajajo olivno olje in laneno seme. Je mogoče tudi kaka stran v slovenskem jeziku, kjer dobiš info, kako preračunati obrok za psa. Naj omenim, da sta moja dva bolj mala, med 7 in 8 kg in dokaj aktivna (vsak dan sprehodi in veliko hodimo v hribe), eden je star 3,5 let drugi bo kmalu 7 let .... kaj so glede na naštete podtke tudi kake razlike?

Zelo bi bla vesela pomoči pri izračunavi in sestavi kvalitetnega jedilnika.


LP


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 27.06.2012 : 15:57:14
Hm, jaz imam nekje eno tabelco, ki ti je lahko v pomoc pri racunanju. Samo najti jo moram (in mogoce malo prenoviti).

Koliko briketov pa zdaj pojesta? Najlazje je tako izracunati koliko kalorij porabita. Pac stehtas tiste brikete, ki jih dajes in na podlagi informacij proizvajalca (nekje morajo imeti cifro kcal/kg) preracunas koliko kalorij dobita.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , sreda, 27.06.2012 : 20:03:11
Nanook, mi smo že kak mesec brez briketov, jih nimam več, trenutno smo šli na približno in sem mešala po tretinah...meso, riž/makarone, zelenjavo. Zdj pa bi se rada bl poglobila, samo sem totaln laik :-[

Zakaj ponekod piše, da prašičje meso za pse ni ok? Tko, da res ne vem, a naj ga uporabim al ne? In glede česna isto ... eni trdijo, da ma snovi, ki psu škodujejo; drugi pa, da ga lahko dajaš:(

Ne vem a se samo meni dogaja, ma bolj ko berem, manj vem :o

Hvala Nanook ... pa bi se priporočla za tabelo, lahko mi jo pošlješ na mail.

lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 27.06.2012 : 20:59:32
Prasicje meso predstavlja tveganje zaradi trihinele (parazit). Ce meso skuhamo, nevarnosti ni. Odsvetuje se hranjenje surovega mesa, s tem da nekateri tezavo resujejo tako, da kose preprosto zmrznejo za nekaj casa (temp. mora biti pod -17°C in zmrznjeno mora biti 20 dni).

Cesen je vecinoma na seznamu prepovedanih stvari za pse, ker v velikih (ampak res velikih) kolicinah lahko povzroci anemijo. Tako kot cebula, samo da cebula v manjsih kolicinah kot cesen.
Nekateri ga kljub temu dajejo, ker verjamejo, da odganja klope, bolhe, gliste itd.. Ne dajejo toliko, da bi skodilo (ceprav nisem ziher, da so kdaj ugotavljali posledicne dolgorocnega uzivanja cesna).
Studija/e ucinkovitosti cesna ni/so potrdila/e.

Tabelco finisiram, upam da bo jutri fertik. :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 27.06.2012 : 21:03:46
Drugace pa priporocam tole: http://dogcathomeprepareddiet.com/ . Strombeckova "kuharska knjiga" na internetu. Doma imam paperback (sploh ne vem, ce obstaja hardcover) in je ne dam iz rok, je pa k sreci ze nekaj casa na voljo na internetu.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.06.2012 : 18:06:58
Tabelca je fertik, dobis jo tule - klik (http://nanook.si/node/107). Spisati moram se navodila. Ce kaj ne dela, javi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , četrtek, 28.06.2012 : 19:55:38
Joj Nanook, NAJBOLJŠA si, hvala ti! Od kje tebi tolk znanja? K človek spozna take kot si ti, šele vidi, kolk je neveden in kolk vsega se še mora naučit. Vidim, da ti velik črpaš z angleščine, se bom mogla tudi jst navadit počas tuje literature. Se priporočam tudi za navodila. Drgač pa meni vse odpre, kar si pripravila ... tak da načeloma, kar se mene tiče, dela.

Hvala. Bom mal poskusla, pa če kej ne bo slo bom vprašala. Btw, kolk časa se pa že baviš s psmi na tak način ... jih maš samo ljubiteljsko ali kaj treniraš skupaj z njimi?


lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , četrtek, 28.06.2012 : 20:05:24
Oky...pa le mam eno podvprašanje :-[

Jst vtipkam težo psa in se mi izpišejo vsi dodatki, v kakih količinah naj bi bili optimalni. Kako pa je z beljakovinami, k ostanejo na nuli (jih ob vpisu teže ne preračuna) ??? Pa še to...sj so mišljene živalske beljakovine v obliki mesa? Kam se šteje jajce? Je dobro celo jajce ali le rumenjak oz. le beljak?

lp


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.06.2012 : 20:50:26
Bom pogledala v tastaro tabelo, ce imam slucajno tam (ma mislim da nimam, ker je bilo v obliki % metabolne energije v obroku, pa se mi ni dalo preracunat :P in sem uporabljala kar najpogosteje omenjane cifre z neta, torej med 1-3g na kg; ker pa se ne spomnim vira, tega naceloma ne uporabljam vec in tudi ne dajem v tabelco -uporabljam torej tanova priporocila, do neke mere - vsaj kar se proteinov tice). Drugace imas pa tule (http://rdafordogs.blogspot.com/) tanova NRC priporocila.

Ker so tastara zastonj na voljo na internetu, sem jih uporabila v tabelici. Tanova priporocila pa je potrebno kupiti oz. kupiti knjigo, v kateri so objavljena (Optimal nutrition od M. Segal), zato jih v tabelo nisem vkljucila. Je pa pri tanovih treba paziti; ne gre namrec na kg teze, ampak je treba kg najprej dati na 0,75.

Naceloma proteinov ni oz. ne more biti prevec pri zdravem(!) psu. Jajce je super, oboje beljak in rumenjak. Lupino lahko zmeljes (res na fino) in uporabljas kot dodatek kalcija.
V tabeli ti sesteje vse beljakovine, kar pac das notri.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.06.2012 : 21:10:53
Pasja prehrana je moj hobi. Eni pac npr. delajo modelcke, jaz pa sestavljam tabele in recepte. :P

Tale tabela, ki sem jo zdaj naredila, je zelo poenostavljena, pa se vseeno komplicirana. Vecina ljudi ne hrani tako, ampak bolj ali manj "na uc". Vsaj dokler je s psi vse v redu. Ce pride kdaj do tezav, pa jih kar nekaj (vsaj za prebrodit tezavno obdobje) tudi kaj preracuna.

S pesjani ne pocnem nicesar kinoloskega, se gremo pa trikce, v preteklosti tudi agiliti, ze kar nekaj casa se spravljam tudi k RO. V glavnem pa imamo klikeraske zure. :)

Mimogrede, tabelo se vedno vsake toliko malo popravim, ker kar naprej najdem kaksno napako. Bom zacela kar notri v tabelo pisat kdaj je bila nazadnje popravljena. :P


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , sobota, 30.06.2012 : 20:42:05
Hey Nanook!

Lep in zanimiv hobi. Točno tako, jstaz sem jih tudi futrala na uč in še z briketi, dokler mi eden ni zbolel. Zdaj smo zdravi. Danes sem si spravila jajčne lupine, ko sem jajce kuhala, da bomo jutri jedli lupinice v hrani., nakupila meso in vse potrebno. Aja, edino ribje olje še moream :-[mi je danes v štacuni čisto ušlo iz glave >:(

Povej...v kateri hrani se skrivajo vsi dodatki, ki jih vključuje tabela. Jst jima kdaj dam tudi jogurt z banano...je to narobe? Jajčne lupinice sem pa prevrela, da ne bo kaj narobe.

Zakon si Nanook. LP


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.07.2012 : 13:15:57
Kako to mislis v kateri hrani? Info. o tem kaj je v kaksni hrani najdes tule (http://nutritiondata.self.com) in tule (http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list).

Jogurt je ok, banana tudi. :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: qwxy , petek, 27.07.2012 : 07:36:36
Hey Nanook, končno se javljam ... sem bila bolj dopustniško;)

Kaj me je zanimalo .... kje se nahaja največ:
- Vitaminov (A,D,E,C)
- Mineralov (jod, cink, mahgnezij, kalij, kalcij, železo, fosfor, natrij)

Kaj npr. vsebuje krompir koristnega za psa? Kalj je menda v bananah, kalcij v lupinah, železo v jetrih ... kaj pa ostale reči. Katera zelenjava je dobra in katera ne ... jaz jima trenutno dajam le korenje, brokoli, cvetačo in 1x smo poskusili z zeljem.

Pa še to ... vem da ne sodi v tole temo, ampak upam, da ne bo nič narobe. Kako pa je s cepljenjem psov. Slišala sem namreč, da naj se sploh ne bi cepilo vsako leto?

Lep dan želim



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 27.07.2012 : 14:37:45
Kje je najvec cesa dobis tule: Reports by Single Nutrients (http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=22114).

Krompir je v glavnem uporabljen kot vir energije (ogljikovih hidratov). Vitamini in minerali iz mesa in rib so naceloma bolj dostopni kot tisti iz zelenjave in sadja. Zelenjava? Hja, v bistvu vse, razen ce ima pes kaksne tezave. Ne daje se cebule, cesna, grozdja, rozin, oreskov makadamija, za avokado pa nisem prepricana, tako da to rajsi preveri.

Cepljenja: steklina je obvezna vsako leto, tako da tu ni debate. Ostalo pa po zelji lastnika. Zadnja leta se proti kuznim ne cepi vec vsako leto, ampak vsakih nekaj let (2-3), vsaj nazadnje sem to zasledila. Verjetno je tudi odvisno od veterinarja.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 09.08.2012 : 14:44:17
Tabelca je fertik, dobis jo tule - klik (http://nanook.si/node/107). Spisati moram se navodila. Ce kaj ne dela, javi.
Mene mal muči tole :(. Ni mi čisto jasno, kako naj bi vpisala reči noter, da bi tabelca naredila kaj uporabnega zame :-\

Torej ... npr. v prvem stolpcu "natehtam" 500 g mesa. Potem iz podatkov o sestavi preračunam, koliko osnovnih sestavin ter mineralov in vitaminov je notri. Ponovim vajo za zelenjavo itd. In potem na koncu imam težo psa in preračunano, koliko česa rabi in primerjam. Potrebe po kalorijah in osnovnih prehranskih gradnikih vpišem sama. Je to to?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 10.08.2012 : 08:31:45
Torej v tisti stolpec kjer je napisano 100g napises koliko cesa je v 100g npr. govejega srca. V oranzen kvadrat vpises kolicino govejega srca; recimo da das pol kg, je to 500g in v kvadratek vpises 5. Potem ti tabelca preracuna koliko cesa je v 500g gov. srca.

Na koncu, kjer je NRC, v zelen kvadratek vpises kilazo tvojega psa in ti tabela sama izracuna priporocila glede na NRC.

Kalorije in ostalo pa sam vpises, ja.

Jaz sem imela kar en ekstra excel fajl samo s podatki o hranilih v 100g razlicnih zadev (meso, zelenjava, riz itd.), tako da sem samo kopirala in ne vsakic posebej prepisovala, ker tisto nima smisla in nic ne olajsa zadeve.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: SunnyDay , petek, 10.08.2012 : 08:37:29
Ja sej, fajn si si pripravila teren, edino logično za redno rabo ;).

Ful hvala za pomoč! :-*


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sobota, 20.10.2012 : 10:54:37
No, ker imam obdobje kuharije, Čip uživa na polno  ;). Včeraj je imel lahko kosilo; pol narezanega jabolka, 3/4 narezane banane, tri velike žlice skute, rumenjak, ščepec brusnic. Skleda je bila pomita do visokega sijaja  :D. Danes pa se  mu kuha riž s piščančjimi jetrci, špinačo, bučkami in malo sveže koprive. Je fajn bit moj pes, a?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: mamaF , sobota, 20.10.2012 : 16:56:26
Uf, Takoda, jaz bi bila takoj tvoj pes O0 (pa tudi, če bi jetrca ven zbrskala iz tadruge jedi ;) Odličen jedilnik :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: takoda , sobota, 20.10.2012 : 17:31:15
Ja sej, meso kuham samo zanj. Ima ta privilegij, da mu ne težim z vegeterijanstvom  ;).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: anita1987 , nedelja, 25.08.2013 : 15:14:18
Pozdavljeni,

imam vprašanje glede ogljikovih hidratov v prehrani. Psička je zbolela za rakom in na temi o zdravju so mi priporočili prehrano s čimmanj ogljikovimi hidrati. Sedaj berem kako kužku skuhati uravnotežen obrok. Ampak povsod berem, da dodajajo še makarone, riž, polento...ne vem, to so vse ogljikovi hidrati...Sedaj sem ji skuhala veliko posodo. Tako za ene tri obroke mislim da bo. Dala sem mleto meso (skoraj 1kg), kos govejega rebra z kar nekaj mesa, 2 puranja vratova + veliko zelenjave. Zelenjavo sem potem s paličnim mešalnikom zmiksala. Kljub temu da sem dala veliko mesa in zelenjave se mi vse skupaj zdi nekako "vodeno". kaj bi lahko dodala, da bi bil obrok mogoče malo bolj "močen"? Morda ovsene kosmiče?

Sicer pa ali se vam zdi to dovolj mesa - trije obroki za cca. 20 kg psa? Včasih s tem nisem toliko komplicirala, kar je jedla brikete, če je bila lačna. Sedaj bi rada, da bi se nasitila od tega. Na dan bi ji dajala en obrok kuhane hrane (za surovo sem še malo skeptika), in pa en obrok z npr. kakšno skuto, jogurtom (seveda tega bolj malo), zraven pa banano ali jabolko in kakšno drugo sadje (grozdja ne).



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 28.08.2013 : 19:35:46
Najmanj naj bo enostavnih OH, sestavljeni je lahko vec, beljakovin naj bo srednje in naj bodo dobro prebavljive, torej zivalskega izvora. Mascob naj bi bilo vec, ce jih pes seveda prenasa; v korist omega 3. Vlaknine so tudi pomembne.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 21.10.2013 : 15:48:52
Dobila sem priporočilo, da naj bi kuhani hrani za kuška z ogroženimi ledvicami dodajala kalcijev karbonat (v 1:1 s fosforjem, oziroma 30-90 mg/kg za normalno serumsko koncentracijo fosforja).

Uporablja kdo kalcijev karbonat in kje ga kupi?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: marko88 , nedelja, 03.11.2013 : 10:21:19
@Nanook - hvala za koristne linke! :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: luna7 , nedelja, 03.11.2013 : 21:41:29
Dobila sem priporočilo, da naj bi kuhani hrani za kuška z ogroženimi ledvicami dodajala kalcijev karbonat (v 1:1 s fosforjem, oziroma 30-90 mg/kg za normalno serumsko koncentracijo fosforja).

Uporablja kdo kalcijev karbonat in kje ga kupi?
žužka, kalcijev kabonat dobiš v lekarni, lahko pa ga pripraviš sama iz jajčnih lupin, ki jih zemlješ v prah, ko se posušijo. Poskusi odstraniti tisto mrenico. Je ceneje. Ampak moraš pa potem natehtat sama. Jaz sem pri Luni naredila tako, da sem stresla na žličko vsebino kapsule, da sem imela oceno, koliko približno zajet "razsuto" vsebino zmeltih lupin.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Žužka , nedelja, 03.11.2013 : 21:57:13
Sem ga dobila iz lekarne.  :) Je pa sicer na recept, tako da hvala bogu za mamo farmacevtko.  :P No, verjetno lahko tudi vet napiše?
Imam še malo težav s količinami, upam, da kaj ne zaj... :-\


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: trogir , torek, 28.01.2014 : 18:09:00
ljudje dragi zakaj toliko komplicirate za prazen nič.če jim kupujete najbolše brikete zakaj bi jim morali še dodatno kuhati?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Larsy , četrtek, 02.10.2014 : 09:47:26
Pri nas se pravkar na stedilniku kuha pasja kosta za nekaj dni. ;) :D :D

Sama sem se za to moznost odlocila predvsem iz zdravstvenih razlogov. Najprej zato, ker je imela ena od psic kronicne glivicne infekcije in so zato pogosto vzrok zitarice, predvsem psenica. No, po 4 mesecih je stanje z usesi fantasticno. Vmes se ji je najprej iz enega, potem pa se iz drugega dobesedno vlilo. Smo zbrisali in to je to. Drugi razlog je bila nagnjenost pasem k ledvicnim obolenjem. Pac ne zelim vec tvegati z vso svinjarijo, ki gre v pasjo hrano. Sploh po raziskovanju in ugotovitvi, da v blizino Slovenije ne pride niti ena od za moje pojme zadovoljivih briketiranih hran.

Preden sem novost vpeljala, sem seveda, panicna, kot sem, precej raziskovala, brala in zaslisevala ljudi, ki psom kuhajo ze dlje. Kot vse je tudi mene najbolj skrbelo, ali bodo dobili vse, kar potrebujejo, v primernih kolicinah in razmerjih. Z nekaj raziskovanja in novo pridobljenega znanja, tudi to kar gre.

Eko, to so nasi kuhalni zacetki. Ce koga zanima kaksno branje s podrocja prehrane in podobnih zadev, pa naj kar pocinglja. Sem v zadnjih dneh ze veckrat rekla, da moji pogledi na skrb za psa ne bojo nikdar vec taki, kot so bili.

Lp in dober tek, Mojca

Zdravo Mojca- Peibie, prosim, če mi lahko pišeš na zasebno, ker meni ne dovoli ogled tvojega prosila in ti ne morem pisati. Rada bi ti zastavila par vprašanj glede priprave hrane. Moj pes alergičen na VSE ŽIVO.
HVALA!!!


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: M000 , sreda, 06.01.2016 : 21:16:23
Ojla!

Mi pa imamo 11 tednov staro zverinico (labradorca) in smo se tudi odlocili, da bo jedel doma pripravljeno hrano in ne konzerv in briketov. Tako mu pripravljam piscancje meso s korenckom, brokolijom in riz (in seveda se ogromno drugih stvari) in zelo rad ima sadje.
Danes pa sem se pogovarjala z veterinarjem, ki mi je rekel, da to ni najboljse zanj, ces da v briketih je preverjena hrana za mladicke in dobijo res vse vitamine, doma pe tega naj ne bi mogli regulirat.
Kaj menite? Oziroma tako bom vprasala: kaj ste vi pripravljali vasim mladickom?

Hvala lepa vsem ze vnaprej!

Lp, Maja


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bonnie6 , sreda, 06.01.2016 : 22:17:22
Jaz sem tudi novopečena lastnica (skoraj 5 mesecev stara labrador mix) in ji dajem 1 kuhan obrok na dan (kosilo - piščanec/puran/riba+riž/kaša/oh+zelenjava+včasih kak jajček zraven z zmleto lupino+par kapljic olivnega olja, vse skupaj skuhano v vodi z res pikico soli; ali pa goveje meso v juhi (ko pripravljamo sebi juho, s tem da za njo ne solimo); kak dan kak organ dušen z malo korenčka...), za zajtrk in večerjo pa brikete (občasno z malo probiotičnega jogurta čez. Z konzervo ji zmešam cca 1x na teden. Najbolj nezdrava stvar, ki je, so verjetno kupljeni priboljški, ki jih zmešam z briketi za malo šolo, da ne ve kaj bo dobila, pa da je lahko malo žura.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.01.2016 : 10:52:00
Imeti mladiča na samo doma pripravljeni hrani je res malce bolj zahtevno kot pri odraslem psu, ampak ni nemogoče. Predvsem so bolj problematični mladiči večjih pasem. Paziti je potrebno predvsem na razmerje med kalcijem in fosforjem, ki naj bo v korist kalcija. Je pa glede tega tako, da če je npr. kalcija preveč/premalo lahko pride do težav. Tule  (http://dogcathomeprepareddiet.com/feeding_a_normal_dog_or_cat.html#growing)je nekaj receptov iz Strombeckove "biblije" (celotna knjiga je prosto dostopna na spletu).

Moji so bili vsi na mešani hrani, naš prvi pesjan je samo prvi teden svojega življenja jedel samo briketke, potem pa se je spuntal in bil od takrat na mešani prehrani, dolgo tudi na samo doma pripravljeni. Babnici sta kot mladički jedli približno pol - pol, torej polovica briketki, druga polovica pa doma pripravljena hrana. Tanov smrkavec je tudi približno na pol-pol, če se pa slučajno začne puntati, dobi samo tisto, zaradi česar se punta.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bonnie6 , četrtek, 07.01.2016 : 14:15:56
Kakšne pa so lahko posledice zaradi preveč kalcija? Jaz ji dajem jajčno lupino cca. 1-2x na teden + kar dobi iz briketov in jogurta (8,5kg, hiperaktivna).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 07.01.2016 : 14:57:02
Res priporočam v branje knjigo, ki jo je omenila Nanook, tam je marsikaj razloženo. Načeloma pa podobno kot pri ljudeh. višek/manjko je škodljiv za skelet. Pač pri odraščajočih psih, starejšin in pa takih, ki imajo kako zdravstveno specifiko je treba mal natuhtat koliko česa dajat.

https://www.msu.edu/~silvar/hips.htm (https://www.msu.edu/~silvar/hips.htm)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: M000 , petek, 08.01.2016 : 17:31:37
nanook najlepse hvala!! 😊


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 08.01.2016 : 17:58:08
Kakšne pa so lahko posledice zaradi preveč kalcija?

Težave z okostjem recimo.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , sobota, 09.04.2016 : 21:03:57
A kdo pofutra surovo perutnino jetra, želodci) od Pivke? Če je že ravno v akciji bi nekaj kupila. ampak, pač ne vem od kod so ti piščanci. ker tile naši dobavitlji za humano rabo majo mal visoko ceno, da bi jo psu futrala :/


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , nedelja, 10.04.2016 : 07:10:52
Kakor vem je vse od Pivke slovensko? Če si v dvomih oziroma te skrbi, pa skuhaj. Razlike v prebavljivosti so itak tako majhne, da ni omembe vredno.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , sreda, 13.04.2016 : 10:30:32
Sem pokuhala. Menda nekateri psi tudi ne marajo surovih jeter.
No, ker sem bolj nova v pripravi hrani doma. A je potrebno dodajanje vitaminov, mineralov, omega 3? Sama sem sicer mnenja, da če pes dobro funkcionira ni potreba, če pa se kaj pokaže, pa takrat dodajat in priredit prehrano. Nisem pa še zasledila kakega članka, mnenja na to temo. In opažam da tudi večina (vsaj "mojih") veterinarjev ne more svetovat glede priprave hrane doma.

Ribe so občasno na jedilniku 1x na teden recimo. Sicer pa 50%, cca 10% organov in 10% kosti, preostalo  pa kuhana ali zblanširana raznovrstna zelenjava (korenje, špinača, šparglji, peteršilj, brokoli, ohrovt, cvetača, paprika, malo paradižnika, bučke). Zelenjavo dodajam zato, ker jo rada je in da je nekaj več vlaknin, ki zapolnijo njen vedno lačen buši. Dobiva tudi kako žlico skute, navaden polnomastni jogurt, ko bo sezona sadja si nabere maline, jagode, slive, hruške, borovnice, dobi tudi lubenico. Sadje je kot priboljšek, tega ni veliko.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 13.04.2016 : 14:20:47
Omega 3 dodajam starejšim, mlajšim načeloma ne. Eni dajejo tudi mlajšim. Jaz v glavnem pozabim. :P Oziroma tako; ko/če dam starejšemu, dobi tudi mlajši, če je takrat zraven, seveda.

Od vitaminov bi dodajala samo vitamin E, če bi redno dajala tudi omega 3. Od mineralov pa, če hraniš samo kuhano, torej nič briketov in nič kosti, se dodaja kalcij (lahko kot kupljen dodatek - kalcijev karbonat, kalcijev citrat ali pa doma zmlete jajčne lupine).

Občasno fliknem količine v tabelco (http://nanook.si/slo/racunanje_tabela), da vidim, če je vse skupaj približno ok. Načeloma je, kakšnih sprememb tako niti ni potrebnih.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , sreda, 13.04.2016 : 17:53:17
Dobi surova piščančja bedra, vrat, hrbet, če kje ujagam goveji rep. Nima težav s tem, lepo prebavi in lepo zgloda. Pokuham/zblanširam zelenjavo in drobovino. Ostalo meso pa večinoma dajem surovo, razen kako bolj mastno svinjino pokuam, da se malo maščobe izloči. Ker preveč mastno povzroča težave-bruhanje al pa driskanje. Kar vsebuje kosti dam surovo...Jah 9 let ima. Tako, da je med veterani. Bom kake omega tri z E vitaminom dodajala.  Ja, tvoja stran je precej v pomoč :D Samo tabele ne znam uporabljat. Očitno sem funkcionalno nepismena.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , sreda, 13.04.2016 : 19:17:02
Če ima težave z maščobami, dajaj omega 3 postopoma. Pa vitamin E tudi, če boš dodajala, ker je tudi tam olje. Seniorčku Tariju sem dajala tudi CoQ10 (zaradi ledvičk v glavnem).

Bom enkrat v prihodnosti dodala navodila za tabelo. Saj je dokaj enostavno, ko se enkrat navadiš.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 14.04.2016 : 07:27:54
Nasplošno je čedalje bolj občutljiva s prebavo. Zdaj mi res, res lepo uspeva preprečevanje požertisa vsega kar najde. Se še kdaj zgodi, ampak je zadeva boljša.

Sumim, da ji neka sestavina ne ustreza (nekaj sem že ugotovila, nekaj sigurno še nisem). Tako, da bom stopla do veterinarja in se še z njim posvetovala, če je mogoče smiseln kak Ranital ali pa kak pregled, test (ogromno žre travo. Na zimski čas, sem na to njeno žretje trave pozabila, sedaj pa se je njena travnat alakomnost prebudila).



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: agi , četrtek, 14.04.2016 : 13:10:32
Če že hraniš surovo meso, zakaj kuhaš drobovino? Ravno drobovina je tist glaven vir vitaminov in mineralov, ki se veliko bolje vgradijo v samo telo, kot pa vitamini rastlinskega izvora ali sintetični, kupljeni v lekarni.

Če obrok sestavlja predvsem kupljeno meso, kjer živali po večini niso hranjene s svežo travo, potem se dodaja omega 3. Če hraniš domače meso, kjer se govedo pase ali npr. divjačinsko, ovčje potem ni potrebe po dodajanju, ker ga je dovolj v samem mesu. Vitamin E, ki je ponavadi dodan omega 3 olju, se običajno pridobiva iz soje. In je spet vprašanje, če bi ga telo v takšni obliki sploh vsrkal v telo. Pasja prebava ni enaka človeški in zato niso vse stvari, ki so za ljudi ok, tud za psa koristne.

Vsako novo meso se uvaja v samo prehrano, tako kot jetra. Tudi mastno meso se uvaja v samo prehrano postopoma, da ne pride do težav s prebavo. Je pa živalska maščoba glaven vir energije za psa in je pomembna v sami prehrani.

Je pa lahko velik vir prebavnih težav sama zelenjava, na katero se ljudje premalo ozirajo. Večinoma se vedno išče težave v surovem mesu, ki je za psa najlažje prebavljivo. Za mesojedca je zelenjava težko prebavljiva in je stresna za prebavila kot tudi vse notranje organe.



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 14.04.2016 : 13:44:56
Jetra pokuham/popečem, ker se surovih ne dotakne. Mastnega mesa ne sme zaradi želodca. Se pojavi bruhanje. Je malo trajalo, ampak to smo uspeli ugotoviti. Po ovčetini je tudi bruhala, divjačina je menda tudi mastna in bo na zalogi, če ugotovimo kako intolerance na perjad, govedino....

Dobi pa 1 vrsto zelenjave naenkrat, cel teden. Recimo 1 teden je to skuhan, zmiksan korenček, ta teden je jedla domačo odmrznjeno špinačo, zdaj je je zmanjkalo, pridejo na vrsto domače odmrznjene bučke.

Moja psica se izredno hitro zredi. Njena dnevna doza je 600g. In dokler sem dajala samo mesnate zadeve, je bila lakota zeeeloooo prisotna. Ko sem dodala zelenjavo in zmanjšala mesni del, pa lakote več ni. Dobiva pa 3 obroke dnevno (ravno zaradi težav z želodcem).



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 14.04.2016 : 20:26:16
Nasplošno je čedalje bolj občutljiva s prebavo. Zdaj mi res, res lepo uspeva preprečevanje požertisa vsega kar najde. Se še kdaj zgodi, ampak je zadeva boljša.

Sumim, da ji neka sestavina ne ustreza (nekaj sem že ugotovila, nekaj sigurno še nisem). Tako, da bom stopla do veterinarja in se še z njim posvetovala, če je mogoče smiseln kak Ranital ali pa kak pregled, test (ogromno žre travo. Na zimski čas, sem na to njeno žretje trave pozabila, sedaj pa se je njena travnat alakomnost prebudila).

Tudi moja je na stara zrela leta nekoliko bolj občutljiva, malo pa prispeva tudi psiha. Spomladi se naša dva zelo rada paseta.  ::)

Glavno je, da ugotoviš kaj ji paše in kaj ne ter v kakšni obliki. Tari je bil občutljiv na maščobe in se je kuhanje zelo dobro obneslo.

Vitamin E, ki se ga dodaja ob dodajanju omega 3, ni tisti, ki je že v kapsuli omega 3, ampak se ga dodaja ločeno.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 14.04.2016 : 20:48:49
Če že hraniš surovo meso, zakaj kuhaš drobovino? Ravno drobovina je tist glaven vir vitaminov in mineralov, ki se veliko bolje vgradijo v samo telo, kot pa vitamini rastlinskega izvora ali sintetični, kupljeni v lekarni.

Če obrok sestavlja predvsem kupljeno meso, kjer živali po večini niso hranjene s svežo travo, potem se dodaja omega 3. Če hraniš domače meso, kjer se govedo pase ali npr. divjačinsko, ovčje potem ni potrebe po dodajanju, ker ga je dovolj v samem mesu. Vitamin E, ki je ponavadi dodan omega 3 olju, se običajno pridobiva iz soje. In je spet vprašanje, če bi ga telo v takšni obliki sploh vsrkal v telo. Pasja prebava ni enaka človeški in zato niso vse stvari, ki so za ljudi ok, tud za psa koristne.

Vsako novo meso se uvaja v samo prehrano, tako kot jetra. Tudi mastno meso se uvaja v samo prehrano postopoma, da ne pride do težav s prebavo. Je pa živalska maščoba glaven vir energije za psa in je pomembna v sami prehrani.

Je pa lahko velik vir prebavnih težav sama zelenjava, na katero se ljudje premalo ozirajo. Večinoma se vedno išče težave v surovem mesu, ki je za psa najlažje prebavljivo. Za mesojedca je zelenjava težko prebavljiva in je stresna za prebavila kot tudi vse notranje organe.



Agi, poanta doma pripravljene hrane je ravno v tem, da jo lahko prilagodiš svojemu psu (in da točno veš kaj dobi za jest). Razlike v prebavljivosti surovega in kuhanega mesa so minimalne, pa tudi kuhano meso ni "mrtvo" in brez vitaminov, mineralov ipd.

Če pes recimo ne prenaša maščob, mu jih pač ne daš oziroma njihovo količino zmanjšaš.

Če zelenjavo skuhaš in pretlačiš ali sesekljaš, se kar lepo prebavi. Če psu določena zelenjava ne ustreza, mu je ne daš. Enako velja za žitarice.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: agi , petek, 15.04.2016 : 11:35:25
Sej tudi sama psu "pripravljam " hrano sama doma. Mu odrežem kos mesa, zraven dam kosti  in organe. Ne dodajam nič drugega, razen lososovo olje zaradi omega 3.
Razlika med surovim in kuhanim mesom je velika.  S kuhanjem lahko spremeniš maščobe tudi do te mere da postanejo strupene. S kuhanjem se beljakovine lahko spremenijo do te mere, da imajo nekateri psi alergijo npr. na kuhanega piščanca, po surovem nimajo nobenih problemov. S kuhanjem uničiš nekatere vitamine, minerale in tudi encime, ki pomagajo pri lažji prebavi.

Ča pes ne je surovih jeter, probaš jetra različnih živali, če tud to ne , jih lahko daš v hladilnik za 1 teden posušit in potalaš kot priboljške. Eni dajo majhne kocke jeter zamrzniti, da so bolj trda in jih potem psi pojejo. Če tud to ne gre jih vržeš za par sekund v vrelo vodo da zakrknejo na zunanji strani, noter so še surova. Če men kakšnega organa ni hotu na začetku pojest, sem mu ga zabasala v večji košček mesa in je potem vse skupaj pojedel.

Če pes nikakor ne prenaša maščob, in ti bruha tudi če mu daš 270g piščančjih prsi in 30g ovčjega mesa, potem se je že za vprašat, kaj je z njegovim zdravjem narobe. (pankreatitis?)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , petek, 15.04.2016 : 12:25:39
Ja ljubi bog, saj kaj pa ves čas pišem....Da ima moj psica občutljivo prebavo in da ni biser zdravja. To je razlog zakaj sem se lotila prehrane doma. In prebirala knjige in članke, mnenja, izkušnje. Zato sem tudi v kontaktu z veterinarjem. In zato tudi tukaj sprašujem glede prirave.

Za želodec mrzla hrana ni fajn, no, za občutljiv želodec moje psice ni. Tam nekje na sobni temperaturi ali pa malo topla.

Ovčetine sploh ne dobiva več nič. Lososovega olja tudi ne bo več dobivala. Ker je navkljub izredno majhnim količinam bil spacan kup dreka, tak, da se ga niti pobrat ne da in ostane zmazek na travi (majhno žličko na dan, nekaj zaporednih dni). Zatem sem jo hranila samo s piščancem in po nekaj dnevni stabilizaciji prebave, dala file lososa (je bil glih v akciji in za potrebe preizkusa sem se skeširala) in je dobila samo 1 obrok se pravi cca 100-150g lososa z zblanširano špinačo (to preverjetno dobro prenaša). In je bil spet isti rezultat spacan kup dreka.

Iztrebek ima OK po piščancu, govedini, lepih koncih svinjine (pleče), sardelah, oslič, slanik, glave orade, brancina, postrvi so OK. S tem, da meso ne sme biti mastno. Verjetno je losos preveč masten in ima zato težave. Če dobi dlje časa mastno hrano, se pojavi bruhanje žolča (je trajalo dobra 2 meseca, da sem si prišla gor kaj je vzrok njenem bruhanju, ob pomoči pesjanarske farmacevtke).  Od zelenjave dobro prenaša bučke, špinačo, korenje,blitvo, šparglje, cvetačo in brokoli. 

Z rižem nima težav, tudi ječmen, proso, ajda, oves. Ampak tega zaenkrat ne dajem, zaradi vzdrževanja teže. Ne prenaša pa koruze, pire.

To mi je do zdaj uspelo ugotovit, nekaj izločit.

Pri vnetju trebušne slinavke je navadno upad apetita pa krvava driska, hujšanje etc? Ker tega pri nas ni. Ona je požeruh, ona tako rada je, da je nekaj neverjetnega in zredi se tudi tako zelo hitro, da je prav neverjetno. Prav možno pa, da so kake alergije oz. 100% sem za intolerance. Bom tudi omenila veterinarju to opcijo glede trebušne slinavke.

Po tabelah ki sem jih jaz gledla je vsebnost vitaminov, mineralov in beljakovin in prebavljivosti za psa pri kuhani hrani OK.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , petek, 15.04.2016 : 12:56:27
EDIT: lahko bi šlo za težave s ščitnico. Kar po malem imam na sumu in bomo tudi to testirali ob kontroli drug mesec.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: agi , petek, 15.04.2016 : 14:12:19
Jst se za spacan drek sploh ne sekiram. Sej ma moj pes tud velikokrat spacan drek, pa če jest vem zakaj je tako se ne sekiram. Recimo je dubu mal več jeter pa ni blo kosti (ker ma moj pes večjo potrebo po kosteh), bo spacan drek. Ja itak razumljivo sej ga nima kaj sploh skupi držat. Pr whole prey-ju pravijo da je to čist normalno, da so kakci različne barve, različne trdote in da je nesmiselno pričakovati, da bo pes sral vedno tako, da bo za pobrat, kot je to pri briketih.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 18.04.2016 : 10:32:03
Razlika med kuhanim in surovim mesom ni velika. Lahko primerjaš vrednosti hranil v surovem in kuhanem mesu v USDA bazi, boš videla, da imata oba tako vitamine kot tudi minerale, da drugih stvari niti ne omenjam.

Kuhanje na visoki temperaturi lahko vodi do nastanka strupenih snovi, ki jih pri ljudeh povezujejo z rakom na debelem črevesu. Sem spada tudi predelano meso, recimo. Vendar pa jaz psom mesa ne kuham na visoki temperaturi niti jih ne hranim s predelanim mesom. Pravzaprav ne poznam nikogar, ki bi to počel, z izjemo tistih, ki sicer res spečejo meso, ampak na nekoliko nižji temperaturi, pa še to zato, da se znebijo čim večje količine maščob.

To, da psi (alergično) reagirajo na kuhano, ne pa tudi na surovo hrano,..., hja, pri moji je bilo ravno obratno. Pa ni edina.

Ti hraniš surovo, samo surovo in ničesar drugega kot surovo in tvojemu psu to odlično ustreza. V redu. Sama pa hranim kuhano in brikete in jim prihrano prilagajam glede na potrebe (posebna dieta za ledvičkarja, posebna dieta za jetra, posebna dieta za bolnika z rakom, posebna dieta za maščobnega občutljivčka, itd.). In mojim to ustreza. Tudi v redu.

Zdravo pasje telo je povsem sposobno sproducirati zadostno količino encimov, da lahko prebavi kuhano meso. Razlika med prebavljivostjo surove in kuhane hrane je zelo majhna (0,2-1,7%).

V primeru, da ima pes določene težave, kot jih ima npr. Bina, pa je edino smiselno, da mu (oziroma ji) prehrano prilagodiš. To pa včasih pomeni tudi, da moraš pogledati izven svojega kuhanega, surovega ali briketiranega vrtička.

Binas, namesto lososovega nekateri dajejo (svinjsko drago :P) olje iz krila (rakci) ali pa laneno olje (slab izkoristek). Če si ji dajala po žličkah, si sigurna da je bilo lososovo olje? Ker tekoče je ponavadi polenovkino, ki pa ni ok za dodajanje. Aja, razen če si dodajala tisto posebej za pse?

To, da pes slabo prenaša maščobe, še ne pomeni, da ima pankreatitis. Tariju je na stara leta kar pasal krompir (kuhan, jasno), ob driskajočih epizodah celo bolj kot riž.

Bina je sterilizirana, če se prav spomnim? Mogoče veš koliko kalorij dobi dnevno?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 18.04.2016 : 11:50:50
Zdaj sem naračunala za brikete koliko je dnevno dobila in sicer, če moja matematika ni preslaba, je bilo 846 kcal. PON Golden years (3528kcal/kg).

Zdaj pa nisem sigurna koliko je verodostojna tabela na cenim.se...Ampak po mojih preračunih (svinjsko pleče, jetra,srčki,  piščančji vrat, bedro s kožo, špinača). Takega miks je dobila v roku 14 dni.  in glede na količino ki sem jo hranila. Bi naj dobivala 660g. Kar je manj kcal od briketirane hrane. A je to možno?

Po moji logiki je verjetno krivo to, da je bilo preveč maščob (svinjsko pleče, bedra s kožo).

Ja, Bina je sterilizirana, ima 9 let in zmerno aktivna (2 uri laganega šetanja dnevno in nekaj minut poskokov za žogo ali igra s pasjim prijateljem, sicer pa ni atlet).

Glede lososovega olja, res ne bom dala roke v ogenj. Takole je. Najprej sem kupila od Grizliya, pa se ni dalo čiiisto malo dozirat in sem za male denarja naprej prodala. Čez nekaj let sem probala s kapsulami polenovke, od Dorvesta- BP iztrebek. Ampak sem samo 1 stekleničko porabila. Zdaj pa imam od Beapharja lososovo olje (verjetno ni presežek kvalitete) in je pač tako, da če ga dodajam več zaporednih dni, po eno žličko, pride do spacanega iztrebka. Lahko pa bi bilo res vzrok v kaki kombinaciji. Bom si zapisovala da ugotovim, če je kaka kombinacija kriva.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , ponedeljek, 18.04.2016 : 12:05:02
Kuhanje na visoki temperaturi lahko vodi do nastanka strupenih snovi, ki jih pri ljudeh povezujejo z rakom na debelem črevesu. Sem spada tudi predelano meso, recimo. Vendar pa jaz psom mesa ne kuham na visoki temperaturi niti jih ne hranim s predelanim mesom. Pravzaprav ne poznam nikogar, ki bi to počel, z izjemo tistih, ki sicer res spečejo meso, ampak na nekoliko nižji temperaturi, pa še to zato, da se znebijo čim večje količine maščob.

Sama pa hranim kuhano in brikete in jim prihrano prilagajam glede na potrebe (posebna dieta za ledvičkarja, posebna dieta za jetra, posebna dieta za bolnika z rakom, posebna dieta za maščobnega občutljivčka, itd.). In mojim to ustreza. Tudi v redu.
Nuki, a lahko ta dva podčrtana stavka še 1x razložiš?
Najprej pišeš, da jim ne daješ predelanega mesa, potem v drugem stavku pa da jim kuhaš...  :-[
Kaj pomeni "kuhanje na visoki tem"?



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 18.04.2016 : 12:25:45
Predelano meso so npr. razne salame, šunke, prekajene stvari. Delikatesne zadeve v glavnem. Kuhano meso ne spada pod predelano meso. Pod "kuhanje na visoki temperaturi" pa spada recimo cvrtje, pečenje (na žaru, v pečici na visoki temperaturi).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 18.04.2016 : 12:33:31
Binas, je možno, da na surovi/kuhani hrani dobiva manj kalorij kot na briketih. Računaj da je pri surovi/kuhani hrani cca 70% vode, pri briketih pa mislim da okrog 10% ali manj. A se mogoče spomniš koliko je bilo vsega, v teži mislim (kuhanih/surovih zadev)?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 18.04.2016 : 12:42:16
Aham aham. Zdaj do grama natančno ni, je pa precej natančno. V enem dnevu 60g piščančjih jetrc, 60g piščančjega vratu in 300g plečeta in 180g špinače/bučke/korenja (nekaj dni špinača, nekaj dni bučke, nekaj dni korenje). Zdaj nimam več svinjine, imam pa še nekaj piščančjih vratov, bedra, jetrca, dobim danes ugodno prsa, bedra in sardele. Delam na tem, da dobim goveja pljuča in srce.

In pa kak dan je dobila piščančje bedro, s kožo, surovo. S kostjo vred je bilo 1 bedro 200g. 1 bedro na dan, več ne.

Vmes je pa še vedno kdaj dobila brikete.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: bina , ponedeljek, 18.04.2016 : 13:23:37
Predelano meso so npr. razne salame, šunke, prekajene stvari. Delikatesne zadeve v glavnem. Kuhano meso ne spada pod predelano meso. Pod "kuhanje na visoki temperaturi" pa spada recimo cvrtje, pečenje (na žaru, v pečici na visoki temperaturi).
aha, super. sedaj mi je že bolj jasno ;)
hrenovke dobi samo za šolanje. Če že dobiva meso, ga kupim v trgovini in potem skuham (oz. popečem na 3/4-odvisno od mesa oz. organov).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 18.04.2016 : 16:56:04
Uhhh za treninge imam jaz mleto meso. Ali zmeljem doma (kar sploh fajn, če bi dobila 10kg naenkrat, ker je čiščenje flajš mašina vsakič). Sem si kupila tisto tubo za stiskanje pri nagrajevanju (kot ima cleanrun) in sem zadovoljna. Mogoče se lotim sušenja kakih pljuč piščančjih prsi.
Hrenovke pa so čisto preveč začinjene in noter je vsegaboga.

V glavnem sem pristaš dela z osnovno hrano tisti mali % priboljškov pa za ekstra dobro in zahtevno reč.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 19.04.2016 : 08:08:07
V enem dnevu 60g piščančjih jetrc, 60g piščančjega vratu in 300g plečeta in 180g špinače/bučke/korenja (nekaj dni špinača, nekaj dni bučke, nekaj dni korenje).

In pa kak dan je dobila piščančje bedro, s kožo, surovo. S kostjo vred je bilo 1 bedro 200g. 1 bedro na dan, več ne.


Saj samo približno. Takole na hitro sem iz tega zgoraj jaz dobila okrog 1000kcal (ključno z 1 bedrom), ampak sem res nahitro tako da ni rečeno da je prav (+ veliko je odvisno tudi od tega ali je npr. bedro s kožo ali brez, kako mastno je pleče).



Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , torek, 19.04.2016 : 09:01:18
Aham. Saj mi je bilo čudno to moje preračunavanje KCAL. Bom probala najt kako bolj verodostojno zadevo.
Zdaj dobiva bedra in prsa brez kože, malo zmanjšani količini. Pleče tako nimam več in ga tudi ne mislim več kupit.

Aja recimo kadar je dobila bedro, je bil to 1 obrok.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 19.04.2016 : 09:07:39
Aja, se pravi ali 1 bedro na dan ali pa tisto našteto (jetra, pišč. vrat, pleče, zelenjava)? Ne vse skupaj v enem dnevu (pa magari v več obrokih)?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , torek, 19.04.2016 : 09:12:47
Ja, tako ja. Ne vse skupaj v enem dnevu. Magari je dobila več obrokov. Ni pa dobila tistih 600g + še 1 bedro.

1 bedro je bilo kot 1 obrok. Recimo za zajtrk. Potem pa za večerjo še nekaj špinače, nekaj jetrc in plečeta. Tako recimo.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , torek, 19.04.2016 : 09:16:25
Aaa, ok, jaz sem računala kot da je dobila vse skupaj v enem dnevu. Potem je pa manj, seveda.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 21.04.2016 : 08:09:59
Imam opcijo od sosedov dobit svinska pljuča, srce. Nanook ali kdo drug, je to tudi bolj nizkomaščobno, nizko kalorično?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 21.04.2016 : 08:25:30
Pljuča definitivno, srce pa odvisno koliko maščobe se gor drži (pač odrežeš).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 21.04.2016 : 08:38:33
Okej hvala.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 05.05.2016 : 08:55:29
A mi lahko nekdo prosim sestavi vzorec jedilnika :D
Psica ima 9 let, sterilizirana, bolj ne aktivna kot ja. Ima 1.5 ure lahkotneg,a počasnega gibanja dnevno  in mogoče 5 šprintov za žogo. Njena idealna teža je med 31-32 kg, trenutno ima 33kg.

Sedaj smo ugotovili, da dobi dnevno 600g (pretežno mesa, občasno kakšno žlico zelenjave-korenček, šparglji...). Dobiva tudi l-carnitin in inflamex ter cortaflex prašek. Po teh izračunih s tabelo na cenim.se dobi dveno 845 kcal...Očitno še vedno preveč. Maščobo (kožo in očitne mastne delce, odrežem). Bi morala delat hmm pečenko v pečici, da se maščoba stran odcedi. Tist,a ki s prostim očesom ni ravno vidna?




Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Zoia , četrtek, 05.05.2016 : 17:25:17
Ima bolj rahle kolke, ampak kaj vama pa drugače preprečuje, da bi bili bolj aktivni? v uri in pol dnevno se da marsikaj drugega naredit kot le počasno gibanje.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 05.05.2016 : 19:35:42
Ja, saj ji nihče nič ne prepričuje. Ona pač ne mara tekat z mano in grem sama tečt, ne mara plavanja-ker se boji globoke vode (sporobano vse), za žogo steče parkrat, potem se vleže in je off. Pač ni atletski pes, niti ni hud šprinter. Je pes z nizko stopnjo energije bi se reklo. Na sprehodu se počasi špancira, vmes malo potrimčka, naredi par šprintov za žogo...Potem pa nima interesa, da bi šla še na kak sprehod ali igro. Pač se poči dol in se prestavlja iz levega na desni bok in vmes pride malo pozdravit, za nekaj pozornosti.

Res, da je bolj živahna, ko je mrzlo tam od 5 stopinj navzdol.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Alfonzo , petek, 06.05.2016 : 08:04:52
Ja, saj ji nihče nič ne prepričuje. Ona pač ne mara tekat z mano in grem sama tečt, ne mara plavanja-ker se boji globoke vode (sporobano vse), za žogo steče parkrat, potem se vleže in je off. Pač ni atletski pes, niti ni hud šprinter. Je pes z nizko stopnjo energije bi se reklo. Na sprehodu se počasi špancira, vmes malo potrimčka, naredi par šprintov za žogo...Potem pa nima interesa, da bi šla še na kak sprehod ali igro. Pač se poči dol in se prestavlja iz levega na desni bok in vmes pride malo pozdravit, za nekaj pozornosti.

Res, da je bolj živahna, ko je mrzlo tam od 5 stopinj navzdol.

Ja, nekateri psi so pač po karakterju bolj lenuhi oz. ne za igro. Tudi moja dva. Sprehodi ja, lahko tudi več ur, to imata zelo rada (najraje počasi in z nosom prilepljenim na tla), interes za tek ne preseže minute ali dveh, žogica ju ne zanima sploh, ko jima doma mečem kake igrače iz postelje na tla, mi jo prineseta nazaj max. 5x.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Alfonzo , petek, 06.05.2016 : 08:12:54
Drugače pa za hujšanje preprosto zmanjšaš količino hrane (katero koli pač običajno je) najprej za 10%, če po enem mesecu ne bo nič shujšala, za dodatnih 10%, in morda celo še za dodatnih 10%. Pa res red pri priboljških - karkoli dobi, je treba odšteti od obroka. Pa tudi zunaj je treba res paziti, da ne požre kakih smeti oz. odvržene hrane (sploh v naseljih je to velik problem).

Pri starejših psih je zelo težko spraviti vsak gram dol. Jaz sem morala mojemu psu zmanjšati obrok za 1/3, pa še to gre res počaaaasi dol.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , petek, 06.05.2016 : 11:14:54
Problem je ta, da količinsko ne smem it dol, ker že sedaj dobi manj od najnižje priporočene količine. Če bi dobila še manj, bi se ji pa metabolizem preveč upočasnil in si v začaranem krogu s kilažo.

Pa Bina ni ravno lenuh, samo, ni pa plenska in ima 9 let in kolki jo matrajo. Kdo bi si želel naporov? Pa te prehitro pretople temperature jo matrajo. Tako, da ja....Maščob nekaj vseeno rabi, to vem.  Tako, da je zdaj kompenzacija med malenkost manj kalorično in manj mastno, ampak še vedno nekje v okviru, da zadosti potrebam. Igro imava kratko in sladko. :)

V četrtek pa preverimo še ščitnične hormone.

Dobila sem tudi predlog, da je možni krivec ta, da se še ni adaptirala na domačo hrano. Ker je prej 95% dobivala brikete in to zelo nizko dozo (240g).


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , petek, 06.05.2016 : 12:17:15
A pa je Bina zamaščena ali je bolj senior-mišičnjak?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , petek, 06.05.2016 : 12:42:41
Hmmm ima bolj štruklasto postavo. Ima sicer mišice, zednje noge so lepe. Okoli rebrc pa sloj maščobe.

Tastari dalmatinc- je bil mišičnjak. Tale pa ni take sorte postave. Dve fotki, če pomagata.

Recimo taka je bila pred 7 leti, po mladičih, pred sterilizacijo, kmalu po posvojitvi-pač suhica brez mišic, z ocufano dlako, 30.5kg
(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/DSC_3303a_zps315f0ad4.jpg~original) (http://s714.photobucket.com/user/anjasanja/media/Bina/DSC_3303a_zps315f0ad4.jpg.html)

In taka je sedaj
(http://i714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/ANA_1022a_zpsd6swjzsi.jpg~original) (http://s714.photobucket.com/user/anjasanja/media/Bina/ANA_1022a_zpsd6swjzsi.jpg.html)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 09.05.2016 : 08:11:41
Pa ji normalno tipaš rebra, kolčne kosti. A ima displazijo kolkov? Če namreč ni zamaščena, potem bo tisto kilo izgubila na račun mišic, česar pa si jaz pri starejšem psu ne bi ravno želela.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 09.05.2016 : 10:54:42
Ima displazijo, ja. Ne bi sicer znala povedat kako slabo, ti pa lahko pošljem RTG iz 2013, čeprav imava ta teden podrobni sistematski in bom verjetno dala ponovno slikat kolke, nisem čisto sigurna. Reber ne otipam z lahkoto, kot sem pri 32kg. Tisto je res njen optimum, kjer ima tudi zelo lepe stegenske mišice. Kolčnih kosti ji pa sploh ne otipa, tudi hrbtenico tipam samo tam nekje 5cm pred repom se pa zgubi.

Sedaj ji hrane nisem čisto nič manjšala, delež maščob v prehrani sem malenkost zmanjšala, ne pa preveč. Gibanje sem pa malo bolj dodelala. Dodala sem 1 krajši 10min sprehod ali pa nekaj vaz ravnotežje, na blazinah, kavaleti. To ima ona ful rada. Tako, da upam, da bomo spet lepi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Zoia , sobota, 14.05.2016 : 09:18:18
Dva kilograma Surove hrane za hišne živali, dva kilograma kuhanih pljuč, pol kile špagetov in pol kile blanširanih kopriv

(http://shrani.si/f/20/kh/4dlzzesd/fotografija0338.jpg)

Zadeve zmanjka v 2,3 dneh, spomin na pomivanje vseh možnih posod pa ostane za vedno  ::)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.05.2016 : 09:10:11
1g maščob ima precej več kalorij (~9kcal/g) kot 1g beljakovin ali 1g ogljikovih hidratov (oboje okrog 4kcal/g). Tako da recimo z zmanjšanjem količine maščob v prehrani precej bolj oklestiš kalorije kot z zmanjšanjem beljakovin ali OH. Če zelo rada jed in je zdaj kar naprej lačna, bi jaz poskusila eventuelno z dodajanjem zelenjave. S tem povečaš volumen obroka, dodatnih kalorij (tudi na račun vlaknin) pa ni ravno ogromno.

Na briketih je pa lepo držala težo?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , četrtek, 19.05.2016 : 10:44:15
Z veterinarjem smo malo predebatirali in zadeva je taka, da je hormon T4 tik nad spodnjo mejo, TSH pa je še normalen. Zato  sem ukinila lcarnitine, ki bi lahko imel prste vmes in poslabšal delovanje ščitnice, po posvetu sem začela z dodajanjem kelp morske alge, da spodbudimo delovanje metabolizma, dobiva omega 3 in vsevid od Nutrilaba. Čez tri mesece ponovim test za ščitnične hormone.

In tudi pri briketih je dobivala dobro tretjino manj od priporočene doze na vreči. Tako, da sem očitno psa prefutrala s tem 600g dnevno in je sedaj na 410g dnevno. Pa ni težav s fehtarjem, kot sem se bala da bi lahko postalo.

Maščobo pa ja, klestim. Kar je vidne maščobe, razne kože ipd odrežem stran.

bo vaga pokazala, če sem na pravi poti.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , petek, 20.05.2016 : 10:41:36
POPRAVEK tipkarski škrat. 480g dnevno dobiva trenutno. 1.5% telesne teže.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: agi , petek, 20.05.2016 : 14:17:06
Kelp in drugi jodovi dodatki lahko zavrejo delovanje ščitnice, tako da pazi da ne bo še več škode nastalo s temi dodatki.

Nekateri psi imajo več kot očitno tako presnovo, da potrebujejo pod 2%. Sej 2% je samo izhodišče, potem pa se opazuje psa.

So pa na eni strani pisali, da psi ki so bili na briketirani hrani in so prešli na npr. surovo potrebujejo dolgo časa, da porabijo maščobo (zaradi OH) in jo pretvorijo v mišico. Lahko da bo oblogo okoli trebuha, ki ji je nastala zaradi briketov, počasi začela izgubljati in boš čez čas tipala rebra, bo pa pridobila na mišični masi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 23.05.2016 : 13:09:01
Uf, pa res dobiva malo. Glede joda pa res pazi.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 23.05.2016 : 13:42:07
Agi, na surovi se mi je poredila. :) Na briketih je držala težo, in bila lepa, z lahkoto otipljiva rebra, ker sem vedela kolik mora dobiti....Pri surovi pa sem brez izkušenj in ne vem še koliko potrebuje, da ohrani težo in se ne redi. Po brskanju po spletu sem našla, da so psi, ki jedo 1.5% teže, da jo vzdržujejo, tudi aktivni med njimi.

Zdaj na poletje moram kelp zmanjšat. Doza je 1-2 tbl na 10kg, poleti manj. Ker so temperature že poletn se bom posvetovala s proizvajalcem koliko manj je treba dajat.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , nedelja, 05.06.2016 : 13:12:51
Da ne bom samo jamrala...Lepo mi je shujšala 1kg. Sedaj, no v ponedeljek je imela 32.8kg. Tako, da čez dober teden ponovno na vago in bi moralo biti bližje njeni optimalni teži.

Njena prehrana je pa trenutno pretežno piščanec, 1x na teden ribe. Uspelo mi je dobiti nekaj čez kilo govejega srca  :D Še nekje se menim za govedino, ostanke, pol bo pa že bolj pisana prehrana.

2-3x na teden dobi surove vampe, kot dodatek, ne samostojni obrok.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , četrtek, 09.06.2016 : 06:58:10
Super, le tako naprej. :)


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 04.07.2016 : 09:26:24
Koliko vrst mesa mora biti na rednem meniju, da je OK? Berem, da je rdeče meso bolj hranljivo kot belo. Trenutno je piščanec prevladoval. Sedaj pa sem našla v okoliši dokaj reden in dober vir divjačine in bo redno na jediliniki 1x na teden ribji obrok, na jesen dobim več govedine, dokaj redno imam na spisku svinjski želodec, svinjska jetra. Trenutno pa je glavnina zares piščanec. Zajca/kunca, konja, si šparam, če bi razvila občutljivost na trenutne vire.

Zanimivo pa je, sem uspela stestirat. Briketi jagnjetina TOW ji niso ustrezali, sploh (ostalih TOW nisem preizkusila)....potem sem pa en čas po stabilizaciji prebave poskusila s polovičnim obrokom jagnjetine in je bilo OK. Čeprav tudi po briketih ni bilo težav takoj, ampak po določenem času. Ampak še vseeno ne upam, nabavit 10kg ovčetine. niti ne vem kaka je cena odrezkov ovce.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 04.07.2016 : 09:29:45
Ni ne spodnje, ne zgornje meje. Uravnoteženo prehrano lahko narediš tudi samo z eno vrsto mesa.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 04.07.2016 : 11:24:00
Kako pa je potem riziko, da se razvije alergija ali kaj podobnega? Če bi jedla samo eno vrsto?


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 04.07.2016 : 12:21:15
Bi rekla, da je odvisno od psa. Če je bolj občutljive sorte, potem je že dobro malo menjat (ampak spet ne preveč). Zdaj, če ni nujno, bi jaz vseeno hranila več kot eno vrsto. Ni pa nekega pravila. Lahko recimo hraniš tako, da je 1x ribji, 3x piščančji in 3x goveji dan.


Naslov: Re: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 04.07.2016 : 21:22:20
OK. Ja nekak tako bom. Divjačina/govedina, 1x riba, vmes kaj od piščanca. Na jesen dobim več govedine, nekaj svinjine. Sedaj bo piščanec malo na stranskem tiru. So pa fajn drobne kosti. Občasno kak hrbet, krača, bedro prav pride.

Opažam, da je mnooogo lažje pripravljat obroke, kot na začetku :)  In tile pred pripravljeni surovi obroki, ki se kupijo po trgovinah niti ne pridejo v poštev, ker ni OK. Večja lakota, slabši iztrebek. Lahko, da komu drugemu super ustrezajo. Binci pa ne. + še dražje je kot kupit pakl mesa.