mojpes.net

aktualno => Literarni natečaji => Sporočilo, začeto od: Jana , nedelja, 03.04.2011 : 09:26:57



Naslov: zz08 - Živalsko kraljestvo
Poslano od: Jana , nedelja, 03.04.2011 : 09:26:57
(http://www.mojpes.net/uploads/mojpes_zabavno.gif)
Živalsko kraljestvo

Že od malih nog je bila moja največja želja pes. Uresničila se mi je v rosnem sedmem letu starosti. Moj prvi pes. Toda to mi ni bilo dovolj. Že kot osnovnošolka sem si želela legvana ali kačo, a takrat ni bilo pogojev in znanja ...
Tako se začne moja zgodba. Z željo, vztrajnostjo in predanim srcem.

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja01.jpg)
Avtor: Nenad Martinovič

Odkar pomnim, moje srce bije za pernata, luskinasta in kosmata bitja ter vse, kar je povezano z njihovo dobrobitjo. Občudujem vse; od tistih, ki letajo po zraku, tistih, ki hodijo ali se plazijo po zemlji, do bitij pod morsko gladino ...
Nikoli ne bom pozabila osvobojenih ribic. Bili smo na morju, jaz pa sem pod vodno gladino naletela na ribice, zaprte v nekakšni 'kletki'. Zbala sem se za njihovo življenje, zato sem se odločila za ekspresno misijo 'osvoboditev ribje jate'. Kar nekaj časa sem se trudila, da so vse odplavale na svobodo. Najprej sem morala narediti luknjo v mrežo, potem pa je bilo treba ribice tudi prepričati, da skozi luknjo odplavajo novim zmagam naproti. Vmes je bilo seveda treba tudi po zrak na površje morja. Po misiji sem se vsa zadovoljna iz vode vrnila na kopno. Na žalost zadovoljstvo ni dolgo trajalo, saj so domačini naredili pravo paniko zaradi pobeglih ribic in iskali krivca ... Na srečo niti pomislili niso, da je to storil otrok, jaz pa sem doživljala pravo grozo, saj mi takrat ni bilo jasno, zakaj se na obali dogaja takšna panika.

V živalskem kraljestvu ni nikoli dolgčas. Pestro je tako v hiši kot v njeni okolici, kjer se poleti ob ograjenem ribniku sončijo želve, vrt pa se napolni z živalskimi prebivalci.
A po zunanjosti hiše se ne da slutiti njene vsebine. Bratova soba ni za strahopetne. Najprej te prestraši velik moder pajek v velikem terariju, kjer je iz svoje neverjetne niti naredil pravo 'pajkocesto'. Ko že misliš, da si videl vse; pajke, pitona, kalifornijske kače, velikega udava, te iz kotov prestraši še več terarijev z goži, škorpijoni in mokarji ... Raje glej pod noge, da ne prevrneš kakšne posode z mokarji. Če bi njihova množica začela lesti naokoli, dvomim, da bi bil junak, ki se ne bi podelal v hlače. :)

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja02.jpg)
Avtor: Tadej Martinovič

Kače pa kraljujejo tudi pri meni. Najbolj sta mi všeč udavka Nika in rumena podganarica Lara, ker sta veliki. Vsaka ima svoj velik bazenček, v katerem neizmerno uživa.

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja03.jpg)
Lara v svojem bazenčku
Avtor: Teja Martinovič


Večja bo tudi kitajska podganarica Mao-Maya. Ta je že po svoji naravi pretirano živahna, zato včasih čisto refleksno kričim in se smejim obenem, saj s svojimi zobmi precej seka naokoli. Spomnim se dogodka, ko me je ugriznila v prst in - presenetljivo - ni spustila. Navadno kače spustijo, ko dojamejo, da niso ugriznile v plen. V redu, sem si mislila, kaj boš pa sedaj, Mao-Maya? Kača pa kar ni popustila, temveč je - prav nasprotno in šokantno - počasi začela goltati moj prst! Najprej sem se smejala, potem sem med razmišljanjem, kaj narediti, tekla v kuhinjo ... Seveda sem prestrašila vse navzoče in nisem več vedela, kako naj se neham smejati in vklopim možgane za rešitev. Med izginjanjem mojega prsta v kačjem gobcu se je oči spomnil genialne ideje - prst pod vodo. Joj, ha ha, kako se nisem sama spomnila tega? Stvar je bila v trenutku rešena, kača je takoj spustila moj prst.

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja04.jpg)
Najbolj pogumna kača
Avtor: Teja Martinovič


Sožitje med različnimi vrstami živali je neverjetno. Legvan pleza čez pse, prečka kletke glodalcev, spi skupaj z nimfo ... Muca pozimi ponoči včasih spi pri kopenski želvi ... Ptič Chick se sprehaja po kletki morskega pujska, pristane na pasjih hrbtih, najbolj pa obožuje telefonske pogovore. Kadar imam kolegico med telefonskim pogovorom na zvočniku, se začne Chick dreti kot za stavo, saj sliši njeno nimfo. Takrat naju ptiča celo preglasita!

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja05.jpg)
Avtor: Teja Martinovič

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja06.jpg)
Oskar skoči tudi na psa :)
Avtor: Teja Martinovič


Glodalci so tudi komunikativni, še posebno Miško. Njega sem dobila kot izredno agresivnega deguja. Rečeno je bilo, da ljudi grize tako močno, da pri ukvarjanju z njim potrebuješ rokavice, pa tudi vse druge glodalce je (naj bi) napadal. Zanimivo. Pri meni namreč agresije ni bilo zaznati, prej preplašenost. Revež mali. Nikoli še ni pokazal agresije do preostalih glodalcev, še nikoli me ni ugriznil. Najbolj je komunikativen, kadar se z mano pogaja za priboljšek.
Činči je činčila, ki najraje teka z Miškotom gor in dol po hodniku, skače, do koder doseže, in se pred večernim obrokom nastavlja za čohanje za ušesi. On je pravi frajer. Med božanjem daje svilnato-puhast občutek. Pogumno vzame priboljške iz roke. Včasih je navihan in noče nazaj v kletko. Takrat ga premami samo njegova posodica s posebnim peskom. Obožuje valjanje in umivanje v njej.

Jutra so v živalskem kraljestvu najbolj zanimiva. Najprej se Chick pridruži melodijam radia, ko se ta avtomatsko prižge. Po vsej verjetnosti še preleti sobo in pristane na kakšnem psu.

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja07.jpg)
Oxa vedno 'nastrada'
Avtor: Teja Martinovič


Potem se zasliši, ko nekaj pleza po lestvi navzdol z omare prek psov in moje postelje. Odprem oči ... Huh, vame strmita dve vesoljski očesi! Na začetku je bil občutek čuden, se pa človek izredno hitro privadi. To je Oskar, legvan, ki pravi: ''Kdor prej vstane, prej opravi vsakdanje dolžnosti!''

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja08.jpg)
Avtor: Teja Martinovič

Z njim je še največ dela. Zjutraj greva v kopalnico, da mu pripravim kopel v topli vodi. V vodi zelo uživa. Zraven mu obvezno prižgem radio, da mu ni dolgčas. Je prav zabaven; obrača glavico, kadar posluša, kaj mu govorim. Za zajtrk potrebuje čim bolj pestro ponudbo zelenjave. Vse mu je treba narezati na koščke. Ugotovila sem, da se mi to najbolj splača narediti ob kuhanju kavice, tako ubijem dve muhi na en mah. Oskar se najbolj razveseli, ko občasno dobi pravo poslastico - koščke sadja. Ima tudi pravi solarij. Potrebuje namreč UVA- in UVB-žarke, zato se mora vsak dan sončiti. Ker obožuje plezanje po drevesih, sem morala sobo prilagoditi zanj in na strop obesiti njegovo drevo. Poleti se bo preselil v zunanjo ogrado, kjer se bo na pravem sončku sončil in plaval v svojem bazenu po mili volji. Ne zna pa pospravljati za sabo. Kadar pleza po sobi, veliko stvari razmeče. Kadar gre na največjo omaro, vrže iz nje kakšnega plišastega psa in potem imajo moji psi pravo zabavo z nošenjem le tega naokoli. Je pa Oskar vsaj kulturen. Nikoli ne kaka ali lula drugje kot v banji.
Spi, kakor ga prime - na svojem drevesu, ptičji kletki, plišastih igračah (simpatično do konca), tudi v kakšno omaro gre, pozimi pa tudi na radiatorju ... Če je bil dan prehud, pa zaspi kar za svojo mizo. :)

Moje najboljše prijatelje sem prihranila za slajši konec. Štiri najbolj potrpežljive pse sestavljajo Oxa, Tayos, Indy in Maik.
Ni je živali, ki je ne bi tolerirali, ni je živali, ki je ne bi sprejeli v naše kraljestvo. Radi imajo tudi obiskovalce svoje vrste; kužke, ki pridejo na počitnice, ali kužke, ki pridejo v naše kraljestvo v začasni dom. O njih je bilo že veliko napisanega, slike pa so dovolj zgovorne.

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja09.jpg)
Moji štirje in eden izmed začasnih pasjih stanovalcev na reševalnem treningu
Avtor: Teja Martinovič

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/zgodbe11/zz_teja10.jpg)
Avtor: Teja Martinovič

So moja največja sreča, moje življenje.
V našem kraljestvu ni nikoli dolgčas, ravno nasprotno - zabavno in pestro je.

Avtorica zgodbe in fotografij je Teja Martinovič.
Zgodba sodeluje v natečaju "Življenje je zabavno".