mojpes.net

o psih => Socializacija in habitualizacija => Sporočilo, začeto od: andi , ponedeljek, 09.06.2003 : 15:22:15



Naslov: Kuža+muca
Poslano od: andi , ponedeljek, 09.06.2003 : 15:22:15
Ne vem če ste o tem že pisali ampak jaz nisem našla.Moja mama si zelo želi imeti muco.Problem je v tem ker že imamo enega odraščajočega pobalina(psa) in ne vem kako bi se do mačke obnašal.A je možno da bi ji hotel škodovati oz.uveljavljati svojo prevlado?Zraven hiše je cesta,ki sicer ni zelo prometna in vsi zelo pazijo,ker ima vsaka hiša po več mačk.Pa vseeno sem malo paranoična in me skrbi,da je ne bi avto povozil.A je potem bolje zanjo,da jo imam zaprto v hiši ali ji omogočim "lovljenje mišk" na travniku.Mogoče bom pa mamo vseeno prepričala da si umisli ptička ali ribice ::)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 09.06.2003 : 16:08:29
Jaz imam z takim primerom nekaj izkusenj,ker je tudi pri nas bilo tako.Sem ze imela zlato prinasalko,staro 9 mesecev in potem smo dobili mlado mucko.Nismo imeli cisto nic tezav.Smo pac Lizo navadili,da je muca njena prijateljica.Samo je pa odvisno tudi od pasme,ker eni psi sploh ne prenasajo muc.
Mogoce bi bilo pa vseeno bolje,da si tvoja mama omisli ribice ali pticka,zelo prisrcne zivali so pa tudi morski prasicki,ki ne smrdijo in se radi crkljajo,ce so udomeceni :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Jana , ponedeljek, 09.06.2003 : 16:43:22
Osebno mislim, da je bolj na mestu skrb o tem, kako se bo muc odzval na psa, kot obratno. Ce muc ni navajen pasje druzbe, se lahko zgodi, da ne bo dobro prenasal vsiljivosti in radovednosti pesjana in hitro je lahko nesreca - spraskane oci, smrcek...
Kuza, ki zivi ves cas med svojimi krdelniki (beri: v hisi in ne na verigi ali ves cas sam v pesjaku) je obicajno toleranten do drugih zivali, se posebej do mladickov. Ce imas takega psa, potem isci mucka, ki je navajen pasje druzbe. Ce je tvoj kuza napadalen do sosedovih muc, raje opusti misel na novega zivalskega druzinskega clana.

Pri nas smo imeli sreco, da je 7-mesecni muc, ko je prisel v nas dom, ze poznal pse (Kaja, mislim, da je bilo odlocilno bivanje tisti dan s tvojo pesjanko ;D ;D). Nikoli se nisem bala, kaj mu bosta naredila Maks (9-letni bokser) in Lara (6-letna mesanka). Zmaj (zdaj 1-letni mackon) ni niti enkrat zapihal ali proti psom uporabil svojega orozja - krempljev. Lahko verjamete, da se ves cas, ko ne spijo, igrajo.
Vec najdes v rubriki Kajin koticek v temi Mucki.

Lep pozdrav,
Jana


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: andi , ponedeljek, 09.06.2003 : 19:21:40
Seveda me zanima kako bo za mucka,zato bi pa rada nasvet kako naj jih privadim na skupno bivanje.Kakšen je do mačk ne vem,ko kakšno zagleda bi se najraje pognal za njo,ampak mislim da ni napadalni razlog-prej radoveden.Je še mladič(11 mesecev),zato ne vem ali je bolje počakati da se malo umiri ali je bolje da čim prej prideta skupaj.Koliko vprašanj! ???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: simi , torek, 10.06.2003 : 07:53:57
Mi imamo vseskozi macka in psa.
Na zadnje je bi lmuc star 5 mesecev in se nikoli ni videl psa. Dva dni je pihal, tretji dan prisel povohat rep, zdaj pa spita skupaj v postelji, na sprehod hodimo skupaj, v bistvu spolh ne vem ali se pes obnasa po macje ali macek po pasje.

Ko bos prinesel mucka, pazi, da ne bo kuza sel direkt proti njemu. Pocakaj da muc pride povohat "velikega in smrdljivega macka".
Tudi potem pazi, da ne bo prislo do kaksnega pretepa.
Potem pa bos kmalu uzival, ko bos gledal "najvecja naravna sovraznika" v skupnih norcijah.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brin , torek, 10.06.2003 : 08:20:35
Ko bi jaz imela tako srečo....Moj prinašalko je star 2,5 let, je ful priden, ampak ko srečamo mačka na sprehodu, se najprej začne plaziti kot volk, potem se požene, renči....čisto podivja....Sploh jih ne prenese. Sicer še ni raztrgal mačka, ampak se mi zdi, da je vsako leto manj strpen do mačkov in da bo tudi zagrabil mačka, ko bo starejši. Doma pri starših sta bila nekaj časa skupaj z belim perzijskim mačkom in ni šlo. Kuža je preveč rinil vanj, tako da še dandanes maček beži pred njim in se ga boji....Škoda.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: yo , torek, 10.06.2003 : 08:54:24
Tudi jaz imam te smrduhe skupaj. Inca (macka) je prisla iz zavetisca ze odrasla. Ce je prej poznala pse, ne vem. Shia (pudljica) je z macki odrascala in jih ima rajsi kot pse. Thor (skot) je do prihoda Ince na macke reagiral nekako tako kot opisuje Brin  :( :-/.
Ko sem Inco prinesla, sem jo dala v spalnico na posteljo in jo tam pustila, da je malo raziskala novo okolje. Potem sem najprej poklicala Shio. Povohali sta se in to je bilo vse. Potem sem poklicala Thora. Takoj sem mu povedala, da je to "moje" (to v besednjaku, ki ga uporabljam za smrduhe pomeni, da se stvar/ zival... ne sme vzeti, razdreti, pozreti, raztrgati... 8)). Prisel je in sta se povohala, Inco je malo vrgla s tira velikost in je pihnila, kar je Thoru ocitno povedalo dovolj.
Potem smo sli v dnevno, Inca je prisla za nami... Nobene panike, ponoci sta s Shio ze skupaj spali v kosari  :D, naslednji dan se je ze igrala s Thorom... Zdaj sta ravno onadva najboljsa prijatelja. Thor jo grizlja po telesu, kar njej blazno pase  ::), vcasih zagrabi njeno glavo (celo jo da v gobec  :o :o :o) in jo potem ziba sem in tja (kaj naj bi to pomenilo, ne vem ???)...
Vodo pijejo iz skupne posode, vcasih si delijo hrano (kadar je kaj takega, da je vsec vsem) in jedo iz iste posode...
Resil se je tudi problem preganjanja zunanjih mack  :D
Uh, spet sem bila dolga. Torej... da se. Vedno pa moramo paziti, da se tista zival, ki je bila "prva pri hisi" ne pocuti zapostavljene in da se zaradi prihoda novega clana zanjo ne spremeni nic (no, ce odstejemo prijetne stvari: druzba...).

Lp, Yo


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja , torek, 10.06.2003 : 09:12:46
Hojla!

Tudi pri nas smo vedno imeli tako pse in mačke. Tudi prihajali so k hiši različno stari. Imeli smo vse kombinacije, starejše pse, ki niso bili navajeni psov in tudi že odrasle mačke, ki niso bile navajene psov. Res pa je, da živijo v hiši z vrtom, kjer je prostorsko sobivanje lažje, ker se ne ogrožajo cel dan. Vsi se navadijo, le čas in volja je potrebna. Je pa treba na začetku malo paziti, da jim ti poveš kakšno obnašanje je sprejemljivo.

Bilo je tudi tako, da smo imeli dva psa in dve mački. Razen mlade mačke in manjše psičke se niso marali med seboj. Ampak so se pa tolerirali in sobivanje je bilo čisto normalno. Da ne boste mislili, lahko so bili vsi skupaj na parih kvadratnih metrih in ni bilo problemov. Tako ali tako so vedeli, da sem jaz vodja krdela in da je medsebojno pretepanje ali teženje prepovedano. Mogoče se sliši to malo ekstremno, a tako pač je pri nas. Tudi ptiče imamo in naše mačke bi jih z veseljem malo "počohale", a vedo da se to ne sme, da je območje okoli kletke nedovoljeno. Tudi ko jih spustimo in se mačke včasih znajdejo v istem prostoru vedo, da morajo ta prostor takoj zapustiti.

lp

Maja


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: yo , torek, 10.06.2003 : 09:17:32
Aja, se to. Pri meni so omejeni na bivanje v stanovanju. Imamo pa tudi budro, ki jo macka pusti pri miru  :D

Lp, Yo


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: kajci , torek, 10.06.2003 : 09:29:35
Živjo!

Tudi pri nas živita psička in macek skupaj. Maček je bil brezdomček (malo manj kot leto star) in se je lani oktobra kar priselil k nam. Kaja (5 let) najprej ni bila navdušena nad njim, saj mačk ni marala , nekaj dni je bila precejšnja norišnica v hiši. Vendar maček  se je ni bal in tako se je sprijaznila s posvojenim "bratcem".
Zdaj pa je tako. Kakšen dan (kadar je maček priden in se ne potepa) skupaj spita, se ližeta, maček lahko je iz njene sklede,...  Že čez nekaj minut pa je spet preganjanje po hiši. Ampak maček kadar mu je dolgčas to prav izziva. Nikoli pa se še nista zares stepla, nobene  praske še ni bilo.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: andi , torek, 10.06.2003 : 09:47:44
Ok,zdej ste me prepricali da zna biti zanimivo sobivanje macka in psa,vendar pa me skrbi cesta.Naj tvegam in mačko spustim na vrt,ki je sicer ograjen ampak to ne igra vloge.Naj jo imam raje zaprto v hisi?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: yo , torek, 10.06.2003 : 09:54:50
Ce zivis ob cesti, bi ti spuscanje odsvetovala.
V z macki prenaseljenih obmocjih jaz osebno macke tudi ne bi spuscala ven. Zakaj? Zaradi prevelike moznosti okuzb z nalezljivimi boleznimi.

Lp, Yo


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Bela01 , torek, 10.06.2003 : 12:40:53
Tudi jaz imam macka in psa skupaj, s tem da je muc ze star 18 let, kuzika pa je prisla z 8 tedni. Nazalost neka velika kolega se nista postala in vrjetno tudi ne bosta. Vendar sem pricakovala da bo hujse, namrec mackon je bil v svoji rani mladosti napaden od psa in od takrat dalje jih ni "prebavljal". Zanimivo je da se ravnmo pri hrani razumeta, namrec takrat vidita samo skledo in nic drugega. Mackon (Miki) trpi Belo tako dolgo dokler mu da mir, potem pa se zacne "vojna", cetudi ga Bela zeli prepricati z zogico ali pa kaksno coto in mu jo moli pred nos ;D ;D ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: kaja , sreda, 11.06.2003 : 14:47:34
Andi, saj bo slo! Ce tvoj kuza nima slabih izkusenj z mackami ali pa ce ni pretirano ljubosumen, se bo muce hitro navadil. Ceprav so moje izkusnje ravno obratne in psica noce sprejeti nobene macke, ti predlagam, da poizkusis. Je pa res, da so pri nas macke le prehodno obdobje (med drugim sem jaz tudi alergicna nanje, tako, da bi jih tezje obdrzala) in se psica sploh nima casa navadit nanje. Ves kako je ploskala, ko je Zmajcek odsel k Jani.  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Teja , sreda, 11.06.2003 : 21:41:02
Moje izkusnje pa so pozitivne. Imela sem ze kar nekaj mack, ki pa niso dolgo zivele. Zadnjo muco je povozil avto, muc pa je kar izginil. ???
Sedaj pa imam kastriranega mackona. Super se razumejo!

Vedno sem imela obcutek, da se psici z vsakim naslednjim mucom bolje razumeta. In zato se mi je zdelo nemogoce, kako bi se z naslednjim razumeli se bolje... Ampak nemogoce je mogoce! ;)

Pes+muc=nekaj enkratnega!! :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: muca , četrtek, 12.06.2003 : 07:22:45
Tudi pri nas se muce (5) in psi razumejo vendar ne od vsega zacetka. Muco sem nasla, ko sem imela Kalo 7 mescev, stara je bila priblizno 2,5 let. Ko sem ji pokazala muco so ji zacele teci sline, tako, da so na tleh nastale luze. Muco sem tako "kazala" vec kot en mesec. Muci sem vedno dala za povohati roko, da se je navadila na vonj psice. Počasi sem Kali dopovedala, da je muca nasa in je ne sme ubiti ali preganjati. Sedaj se dobro razumeta in tudi z ostalimi macki ni bilo tezav,
kala mi je celo pomagala enega od njih vzrediti (higiena).
Tuje macke pa bi se vedno preganjala ce bi ji dovolila.
Sedaj na muce navajam drugo psicko na enak nacin.

LP



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Spikie , petek, 13.06.2003 : 16:14:49
Hoj!

Macki in psi.... ni problema! Pri nas smo imeli najprej macka, ki je bil skoraj na pol divji (nekdo ga je premajhnega pustil pred hiso in ni znal niti plezt na drevo, niti prest), pa cez nekaj let kuzka, po se cez kasno leto se enaga muca. Nobenih problemov, so bili prava banda! Ce je prisel kasen tuj muc na vrt, so se vsi trije druzno zapodili v njega. Ali pa ce je bil en muc "v tezavah" sta takoj pridirjala se ostala dva na pomoc. ;D Potem sta muca umrla in smo vzeli dva druga, majhna muca -> isto! Nobenih problemov. So pa vsi macki poznali "domacega" psa, pred drugimi so bezali. Zdej nam je umrl kuza in smo k odraslima (kastriranima) mackoma prinesli kuzka mladicka, pa so meli par uvajalnih dni, pa je spet vse ok. Ce se hoce kuza igrat po pasje, pa macka nista za to, mu dasta klofuto (brez krempljev!), pa je mir.
Kar vzami mucka, pa kastriraj ga dovolj zgodaj, da se ne bo potepal, pa tudi s cesto ne bo tezav! Pa veliko veselja!  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Vixen , ponedeljek, 16.06.2003 : 21:15:28
Tole slikco sem objavla že pri goldijih, pa vseeno: (http://home.amis.net/lknova/timbuca.jpg)
Ta zlat je Timi (oz. Tim Boltvinski), ta črna pa njegova Buča, ko je bila še majhna. Vsakič ko se Timi vrne domov, najprej umije mačko od ušes do repa. Kadar ni razpoložena za to, jo s taco nežno pritisne ob tla in opravi svoje delo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Spikie , torek, 17.06.2003 : 12:20:51
:) :) ijoooooooooooooooj kaj sta srckana. Pri nas sicer se nismo tako prijatli, se pa nekako poskusamo igrat. Samo kompromisa se ni ali se bomo igrali po pasje, po macje ali nekako vmes.  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: sirtaki , torek, 17.06.2003 : 12:32:17

pri nas dobimo mucka jutri...vam sporocim kako bo to izpadlo :)

sicer pa vse ganjajo macke dokler se te ne ustavijo in pljunejo/zapihajo.....potem vidis tri zelo sokirane frise k se poberejo stran cimprej :)
drugace pa zadnje case na sprehodu srecujemo muco, ki zivi z enim kokrom in ta muca se nasih cisto nic ne boji in pusti da prisibajo k njej, vmes pa ona mirno lezi raztegnjena na tleh  :o
jasn se moje hitr navelicajo take nezanimive muce in grejo po svoje...zadnje case pa nas ta muca vedno pricaka in skoci iz grmovja ko pridemo mimo. Potem pa to zgleda tako, da se gre drgniti ob eno mojo, pa po vratu pa pod trebuhom pa...ja no si lahko predstavljate kako zacudenje je sele to  ;D
Vceri pa muce ni bilo tam in so vse tri kot blesave letale naokol in kr jokcale malo k sm jih odvlekla naprej  ::)

torje ja jutri je pri nas dan - d, ko dobijo moja sceneta svojega lastnega mackona...



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Teja , sreda, 18.06.2003 : 01:10:14
Citat
muca se nasih cisto nic ne boji in pusti da prisibajo k njej, vmes pa ona mirno lezi raztegnjena na tleh  

Podobno je bilo, ko sem bila na sprehodu samo z Oxo. Bili sva na travniku, ko sem tam zagledala muco. Pa sva sel tja in jaz sem mislila, da bo muca seveda zbezala, jaz pa bom preverila Oxino ubogljivost ;D ;D
Pa se muc ni nikamor pramaknil. Jaz pa :o :D!
Zanimivo! Nepoznani muc in pes skupaj na travniku... To sem se 'nasmejala'
;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: sirtaki , četrtek, 19.06.2003 : 11:31:09

No mackon Neo je prisel k hisi vceri zvecer...za zacetek je spljuval in spihal vse tri boge revice...iz svojega boksa ven  ;D
Nato se mu se cel vecer ni upala nobena priblizati na vec kot 2m, ena si ga pa niti pogledat ne upa   ::)

Sicer pa je zacel dane szjutraj koncno raziskovat po hisi, odkril kje ima wc itd. Jasno smo psice preventivno poslali na vrt, pol sem pa ze sla tko da nevem kak so se zadeve odvijale  :) No ja bomo vidl cez par ur, ko bom spet doma ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brin , četrtek, 19.06.2003 : 12:52:41
Sirtaki,
to je pa ful dobro, da jih je muc malo pokomandiral. Je že na začetku zastavil temelje za nadaljne odnose  ;D.
Takega mucka bi tudi jaz rabila, da bi mojega pesjana malo pokomandiral ;D ;D ;D.... ker sedaj se pa prav izživlja nad ubogim muckom in se počuti kot gazda v hiši...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: mikica , sreda, 02.07.2003 : 16:53:56
Ojej, napaka.... ::)

Vse mi je izginilo..... :'(

No, takole. Pa pojdimo še enkrat od začetka.

Jutri dobim psa mladička. Problem? Niti ne, če ne bi doma že imela dveh "tigrov"------->beri mačkonov, ki sta zelo vase zaverovana, ljubosumna, predvsem pa TAGLAVNA na svojem teritoriju.

Mačkona sta sicer v hiši, pesjanar pa bo zunaj, pa vseeno.... rada bi jih navadila na neko sožitje. Tudi nasploh si ne želim, da bi moj pes lovil mačke zunaj, saj sem nekako v vasi, kjer je pri vsaki hiši vsaj en mačkon.

Kaj bi torej bilo najboljše? Mladička že takoj na začetku dati skupaj z mačkami, da se spoznajo (naj vas potolažim, da mačkona nimata ostrih krempeljcev  ;D), naj vztrajam, naj pustim če se ne marajo se ne marajo... Kako?

Vesela bom vsake vaše izkušnje..... še posebno pozitivne. :D

Lp, Mikica.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tara , sobota, 05.07.2003 : 13:47:31
Mladička že takoj seznani z mačkicami. Najbrž bo njihova prva reakcija pihanje, kar pa še ne pomeni, da se ne bodo spoprijateljile z njim. Pazi le na to, da mladička ne bodo opraskale. Čez čas se bodo navadili eden na drugega. Pri nas je tako, da ena mačka nima pretirano proti Tari, medtem pa ji druga že na daleč pokaže naj se je izogiba. Tako nimamo problemov, saj mačka hitro pokaže psu, če ji kaj ni všeč.  :)

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: mikica , sobota, 05.07.2003 : 13:57:42
Tara, hvala za odgovor. Sedaj je mladiček že pri meni doma in smo že prvi dan imeli učno uro.  :) Moji stanovanjski muci sta ga sprejeli s pihanjem, bližje si ne upata niti mački niti pes, zunanji muci pa so malo bolj trdi oreh. En mladi muc je psičko že opraskal s krempeljci in psica je sedaj jezna in se bojim, da jih bo začela preganjati. Tega si pa ne želim, saj je psica rottweiller.  :-/

Tam, kjer je psička odraščala, so bili mački in psi v sožitju, zato se naša želi igrati z njimi, moje mačke pa je ne sprejmejo. Upam, da jo bom (psičko) lahko naučila, da ne bo uganjala kakšnih neprijetnosti ker je pri nas naletela na negativen odziv mačkonk.  :'(

Lp, Mikica.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Bela01 , četrtek, 10.07.2003 : 20:50:49
Moj Miki in Bela sta se cist spoprijateljila!!!  :D :D :D
Skoraj nisem mogal vrerjet ko sem vidla kak se miki coha ob Belo in prede, Bela pa mu pere uhice  ;D. In ta preobrat se je zgodil sedaj ko Mikija ni bilo kar lep cas doma - je bil na vikendu in smo ga sedaj pripeljali domov. Sem mislila da bo sedaj mal slabse in je ne bo ravno Miki prenasal, pa se je zgodilo ravno obratno.
Slikce za dokaz (cist "frisne" - danasnje) - prav cas sta si vzela - jaz pa tut da sem slikala  ;D:

(http://www.imagestation.com/picture/sraid69/pccd401a75d81bdb9fb534bd81ff20411/fbb5654b.jpg)

(http://www.imagestation.com/picture/sraid69/p155b509b30fadb913f940347ca8fa62b/fbb5654a.jpg)

(http://www.imagestation.com/picture/sraid69/pe4dea8cd44208d0af9f52c96b18a6589/fbb56549.jpg)

P.S. Na zadnji slikici se prav vidi - skoraj ze slisi kak Miki zadovoljno prede  :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tosa , petek, 11.07.2003 : 11:02:45
Ko sem še živela pri starših je naši, zdaj 10-letni NO, delala družbo polperzijka. NO smo navadili, da je lepo delala z njo, mucko pa tudi, da ni pihala in praskala naše pasje dame. Najboljše je bilo, ko je imela NO čas gonitve. Večkrat smo šli na vikend in tam je bila NO ves čas spuščena. In enkrat lahko ugibate zakaj smo bili tako brez skrbi in jo pustili prosto tekat okrog....Muca je bila tako "huda", da je prepodila z ozemlja vse pse, ki so prišli osvajat našo psičko ;)! Zdaj sva se z NO odselili na svoje in večkrat gremo na obisk k staršem (in muci). Muci je zelo, zelo dolgčas po psički (veliko bolj kot psički po muci). Morali bi videti kaj vse počne macika, ko jih obiščemo (pleza po psički, se valja pod njo, jo liže, umiva, itd. itd.). V glavnem, če človek pomaga ustvarit sožitje med muco in kužkom, se zna splesti čudovito partnerstvo,prijateljstvo,.. med t.i. "naravnima sovražnikoma"!!! LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Vixen , petek, 11.07.2003 : 21:16:36
Jaz mam doma en posnetek, ki bi ga morali vsi videt - moja sestrična ima mopse in mačke. Moja mama je snemala tigrasto muco, ki umiva enega od mopsov - prelizala ga je sistematično od ušes do repa. Mopsi se obrača in nastavlja, da ne bi muca kaj spustila. Za crknit smešno.
Pa še to - prvič, ko smo imeli psa in mačka skupaj, sem bila še čisto majhna (prb. 5 let). Mačkon je bil star kakšnih 7 let, dolgodlak gospod, ki je vedel, da je kralj našega stanovanja. Kuža, mešanec z NO, je bil star kakšna 2 meseca, ko je prišel k nam. Nikoli ni bilo problema - drugače dominanten, velik in močan pes je vedno priznaval mačkovo premoč.

Lp!
5ra


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: pzorko , nedelja, 07.12.2003 : 09:16:43
Ja, zelo je odvisno od pasme.
Naša labradorka je pomorila ogromno mačkov. Huh, pravi mačkomorilec.
Medtem kot beauceron jih tudi ne prenaša zaradi svoje neizmerne DOMINANCE  ;), tako da se zažene za njimi in jih odrine z gobčkom.

Imajo pa sosedi po 14 mačk, ki se rade zadržujejo na našem dvorišču.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Tosa , nedelja, 07.12.2003 : 11:49:04
Jaz bi rekla, da je predvsem odvisno od dominantnosti psa! Oz. verjetno tudi od dominantnosti mačka. Naša mlajša psička landseerka je veliko bolj dominantna kot NO, a smo jo vseeno na vikendu navadili na družbo mnogih mačkonov. Seveda ji še vedno ni jasno, da se z njimi ne more igrati kot s kakim večjim "sovrstnikom", tako da se ponavadi kar zapodi za mačkom, le-ta pa se ali ustavi in postavi v bran ali pa se skrije in se potem iz skrivališča igra s Tošo. Seveda iz takega skrivališča, da on/ona lahko "beza" vanjo, Toša pa ga ne doseže  ;D ;D. To je laježa in našega smeha... ;D Ampak mi se ne damo in vsakič, ko pridemo na vikend poskušamo ustvarjati sožitje in imamo od tega tako mi ogromno (veselja, smeha, crkljanja), kot tudi psički (divjanja, laježa, ipd.) ;). LP


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: janja512 , sreda, 10.12.2003 : 21:59:24
Jaz sem šla namerno iskat enega mucka, da bi se Nanuk razumel z njim.. Na začetku je bil malo problem, ker je bil Murč (muc) preplašen, nato pa smo ju počasi privajali in zdaj spita z Nanukom skupaj v utici. Muc je tako požrešen, da ko poje svojo hrano, se loti še Nanukove (posledice so vidne- Murč je postal mortadela na štirih nogah  ;D ) In ko se igram z Nanukom, ko mu mečem žogo, se Murč večkrat zakadi Nanuku med noge, ne vem ali si misli da je tudi sam pes ali kaj  ;) . V glavnem se ful dobro razumeta; se je treba malo potrudit, ko privajaš muco in psa na skupno življenje, vendar se splača.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: ninci , četrtek, 11.12.2003 : 11:49:57
Če mačka že imaš in bo pes prišel kasneje pomeje ne bi smel biti prav velik problem. Je pa lahko težava v tem, da je maček dominanten in bi lahko kužka popraskal po očeh, nosu itd. Pri naših dveh (mačka in pes) smo imeli problem ravno pri smrčku, ker ga je mačka v igri rada s tačkam grabila zanj. Vendar sta se kmalu naučila, in je mačka nehala uporabljati krempje.
Pravijo, da je najbolje da prideta mačkon in pes skupaj k hiši, se pravi oba mlada in ju lepo navajaš. :)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Suni , petek, 12.12.2003 : 20:45:42
No, pri nas je pa takole: imamo že 4 mačke in zdaj smo dobili kužata. Zaenkrat ga mačke še niso navajene in se ga izogibajo, če je le možno. Kadar se srečajo, bežijo pred njim in njemu je seveda to zelo zabavno in jih lovi. Glede na to, da je najstarejša mačka "ta glavna" na našem dvorišču (sosedje s katerimi si delimo dvorišče imajo psa, katerega ima mačka precej pod kontrolo) me malo skrbi, da se bo enkrat v begu obrnila za 180 stopinj in malega po nosu. Torej bomo poskušali našega ovčarja naučit, da se mačk pač ne lovi. Moje vprašanje - ima kdo izkušnje kako?    


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: ninci , petek, 12.12.2003 : 21:06:20
hehe mojega je naučila kar ena mačka pred blokom. Ona je sedela pri kontejnerjih, ko pa je on prišel pofirbcat in hotel povohat mačko je ona zapihala in zamahnila s tačko. Ni se ga niti dotaklna, samo sedaj ko srečeva zunaj mačko samo cvili in greva lahko mimo. Mačk ne lovi in zaenkrat ni hotel še nobeni nič. Tako da mislim, da tudi ti s svojimi mačkami in mladim psičkom ne bi smela imeti težav. Kuža je sedaj še mlad, pusti ga, pa bo sam spoznal kako in kaj.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Tosa , nedelja, 14.12.2003 : 21:44:25
Mi poskušamo našo damo (10 mesecev je stara) že skoz od majhnega naučit tako, da ji vedno, ko hoče zašibat za muco rečemo "fuj", jo primemo in pomirimo (se malce pogovorimo z njo-npr. "pusti muco, naša muca..."). Zaenkrat še ne deluje popolnoma, je pa razlika od njenega ravnanja pred meseci, ko je bila gluha za vsa naša prigovarjanja. Poleg tega ji v primeru, da se z muckom le srečata govorimo "lepo", "počasi", ipd., da se ne zažene in ne potaca koga (glede na njeno velikost, bi bilo to za muca skrajno neprijetno  ;D)... Veliko potrpljenja in veliko uspeha želim! LP


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Sarika , sreda, 31.12.2003 : 14:38:49
HOJLA,rebrala sem ,da imate probleme združitimačko in psa skupaj! PHHHHH ::) JA ZDAJ JE TAKO , čeprav sem stara komaj12 let sem to izkušnjo doživela že pri 5-letih. In tudi to je kakšen je pes po značaju. Imeli smo kužka MEDIJA ,starega 6 let .Enkrat januarja se je mami odločila da bomo imeli muco. ko smo jo pripeljali domov je začel jo medi ovohavati lajati nanjo ipd.Mami je prijela muco in ati medija počasi sta ju prebliževala skupaj ravno toliko da sta se ovohala. Nato sta ju spustila in da se še bližje ovohata .Nato je medi začel lajati in se poditi zanjo dokler ga ni ati prijel v roke. okregal ga je in ga narahlo mahnil po smrčku.In takose je še ene 3 x,4x, zgodilo in bila sta čista prijetelja celo spala sta skupaj vzenaj v medijovi uti, in jedla iz medijove sklede isto hrano in ponavadi je medi večino hrane pripostil muci,še huje je pa bilo ko je bila muca breja jo je pa medi tako pazil vedno je bil ob njej in če prav je bil najmanjši kuža v veliki vasi so se ga vsi psi bali ,ker se je takuj razjezil in je začel napadati sosedove pse če so našo muco sploh pogledali.

probaj na takšen način?

lp sara ;) :)



Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Pudlica , sreda, 31.12.2003 : 23:41:53
(http://delta.sloweb.net/1hxry6_Pp.jpg)

Hov,hov!
No,kot je iz fotke razvidno,je pri nas pravo prijateljstvo med Pierrom in Paksi.



Naslov: Prosim za delitev izkušenj pod temo "pes in mačke"
Poslano od: fortuna , sreda, 31.03.2004 : 16:27:35
Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje in sicer:

sprašujem vse lastnike psov, ki imate doma tudi muce. Še posebno tiste, ki so v stanovanju.

Jaz imam dve mački in psico. Mački sta notranji, ne gresta nič ven, psica pa sicer ima pesjak, toda po operaciji je večinoma ostala hišna ljubljenka. Saj ne rečem, le da se temperature malo dvignejo, bo tudi do pesjaka prišla ;D, zaenkrat pa se še malo bojim prehladov, temperature so še vedno nizke.

Da ne zaidem iz teme :) kaj me zanima:

v stanovanju smo sicer morali skleniti nek kompromis ala mački in pes, zunaj pa je malo drugače (o tem malo kasneje). Ker sta mački že starejši, pa tudi nista imeli ravno lepih izkušenj s psi ko sta bili še zunanji, psice v popolnosti ne sprejmeta. Toda ni neke groze, smo potrebovali ogromno časa in smo dopovedali vsem skupaj, da so vsi naši pa da imamo vse radi pa tako naprej  ;D ;D, čeprav je psica groooznooo ljubosumna, če slučajno kdo posveti kanček časa več muci kot pa njej.  ::)

Primer: vse tri recimo lahko ležijo brez problema ena poleg druge, se pravi mački skupaj, potem pa se poleg uleže tudi psica, važno je edino to, da se ne vidijo z očmi. Pozimi sem celo opazila eno muco, kako je hodila okoli psičke kot mačka okoli vrele kaše  ;D ;D ;D, ker se je želela stisniti k njej, da bi bilo bolj toplo. Psica tudi sicer ni nikoli pokazala agresije nad mačkami, če že mora kaj ušpičiti je to, da skoči pred muco in jo tako ustraši, ve, da bo muca zapihala in če bo sreča tudi stekla stran, da lahko psička teče za njo  ;D. Do tukaj vse lepo in prav.

Zadnjič pa sem zunaj imela primer (prvi, da me psica ni poslusala  >:() ko je psica zagledala neznano mačko in se z vsem veseljem zapodila za njo. Čez cesto.  >:( Sicer že tako neprijetna zadeva, sem pa pomislila tudi na to, kaj bi če bi itd...

Prehajam na glavnino oz bistvo tega pisanja: spraševala sem se kaj bi se zgodilo, če bi psica ujela mačko? No ja, saj ne vem kako se mačko ujame, predvidevam, da je mačka "ujeta", ko je že v pasjem gobcu... Mislite da je možno da bi ji kaj storila? Sprašujem glede na to, da živi skupaj z njimi in doma nikoli ne pokaže agresije... razen seveda če katera muca pride mimo, ko ima psica kost  ;D ;D. Takrat zna tudi renčati.  8)

Slišala sem že, da je pes raztrgal mačko, zato se sprašujem, če je kaj manj možnosti da do tega pride, če psica živi v nekem "sožitju" z njimi.

No, če se še niste naveličali branja, pa pridajam še tole dogodivščino:

nečakinja (btw sestrina družina živi na našem vrtu) je dobila za darilo zajčka. Je hišni, ker pa psi v njihovo hišo nimajo vstopa, moja psica zajca še ni videla, niti zavohala. No, zadnjič greva s psico ven, na vrt, ko zagledam nečakinjo, kako pase zajčka :o :o :o. Še sreča da jo zagledam pred psico. Psico dam na povodec in upam na mirno rešitev za vse nas. Jok! Psica zagleda nekaj kosmatega, sivega, pa da to ni mačka..... jaooooo, to smo imeli merjenje moči. Noben ukaz ni pomagal, bila je čisto gluha... tako da mi ni preostalo drugega, kot da sem enostavno podrla psico na tla.  ??? ::) Ker še tam ni dala miru in merila moči, sem se morala še enkrat pošteno prekobaliti in jo s tem dobesedno "vreči" čez mene, da ni skočila na zajca.  :o

No, sicer ne morem trditi da bi mu kaj naredila, morda jo je tako gnala naprej le njena radovednost, toda ne bi bila rada jaz in moja psica krivi, da se zajcu kaj zgodi.  :-\

Lepo prosim za kakšno mnenje, ima morda kdo podobne izkušnje, v stanovanju sožitje živali, zunaj neodobravanje?

Najlepša hvala vsem, ki ste prišli do konca, pa seveda vsem tistim, ki se boste oglasili na to temo.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Prosim za delitev izkušenj pod temo "pes in mačke"
Poslano od: Lilit , sreda, 31.03.2004 : 16:59:55
Oj,

naše mačke in psi so vsi zunaj, po teoriji moje mame mačke niti ne sodijo na dvorišče, ampak za hišo, tako da jih vedno preganja z dvorišča ::) ::)
Obe psici in maček se zelo dobro razumejo, občasno tudi spijo skupaj. Ampak vseeno, če zagledata na sprehodu kakšno mačko, se z veseljem zapodita za njo (no, če jima dovolim, ampak rajši ne, ker potem sta gluhi za vse). Če ju dovolj "naščuvamo", potem bosta preganjali tudi domačega mačka.
Se je tudi že zgodilo, da sta po nesreči kakšno mačko stisnili v kot, ampak potem nista dobro vedeli, kaj naj z njo. Samo gledali sta jo in malo lajali, potem pa se začeli dolgočasiti in šli proč.
Mlajšo so tudi zelo vznemirjale kokoši, ampak potem, ko smo ji eno enkrat pokazali od blizu, tudi ni bla čisto sigurna, kaj naj in na koncu jo je začela lizat.

Po mojem, če ne kaže neke agresije nad mačkami in če drugače ni agresivna, ne bo nič naredila mačkam zunaj, tudi če jih dohiti. Je pa najbrž odvisno od vsakega psa posebej...

Sigurno pa ni fajn, da leti čez cesto :-X


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Petra , sreda, 31.03.2004 : 18:53:19
Mi imamo tudi gospo mačko (je najbolj razvajena mačka pod soncem) ::) in našega pesjana.

Najprej je bla mačka pri hiši potem Blu zato se je nekako nekaj časa počutla ogrožena in je pihala nanj on nanjo pa lajal, zdaj pa spita skupaj ;D (u glavnem je mački potegnilo, da Blu preganja mačkone, ki se jih boji od kar je sterilizirana) oz. ona spi na njegovi dekici on pa na ploščicah zdraven  ??? ::)  ;D

Druge mačke pa vztrajno preganja ampak ne, da bi jim kaj naredil ampak ker je tako zanimivo dokler tečejo pred njim  8) ;D


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: maja01 , sreda, 31.03.2004 : 20:18:09
Mi imamo poleg Spele (ki je prisla zadnja) se tri macke, ki sicer stanujejo nadstropje vise in eno dihurcico (ki stanuje pri nas). Macke in Spela se vsak dan srecujejo na dvoriscu. Vsake toliko Spela sicer kaksno spodi na drvo ali za vogal, ampak za njo stece bolj provizoricno - le dva ali tri korake. Macka pa tudi hitro pride nazaj. Je pa seveda odvisno tudi od zivali same. Najstarejsa macka se Spele ogne, ce se le da, ena od tamalih dveh ves cas piha in se sploh sopiri, ampak vseeno pride "taveliko zver izzivat", druga tamala mackica pa itak ves cas spijonira skozi nase okno in se motovili Speli pred nosom. Sicer z enim ocesom "cekira" dogajanje in ce vidi, da Spela zavzame startni polozaj, zvizne na drevo.
Se moram pa pohvalit (oziroma Spelo, Kuno in Lukata) - ze dva dni namrec zunaj na vrtu skupaj "pasemo" Spelo in dihurcico Kuno. Kuna sicer prvih par minut lovi Spelo (hi, hi, hi - se kar smesno, ko rec, ki je pol manjsa od malega macka "skace" za dogo), potem pa se navelica in gre po svoje. Pri Speli smo v teh dveh dneh odkrili pravi pastirski nagon... Kuno namrec non-stop cekira in zasleduje, da ji ja ne bi kam usla. Ok, ni sicer, da bi zevrini pustil sami in ju imava ves cas na oceh, ampak pozrli se pa ne bosta...
m.  


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: fortuna , četrtek, 01.04.2004 : 14:06:48
Hvala vsem, ki ste mi zaupale vaše izkušnje. Malo sem že bolj potolažena.  ::)

Moja mala res še ni nikoli pokazala agresije, niti na žival, še manj na človeka, no ja, če odštejemo potrmuleno renčanje, ki meji skoraj na cviljenje, če ji nekaj odločno prepovem  ;D.

Obilo užitkov z vašimi kosmatinci vam želiva Fortuna & Shiva.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: maja01 , četrtek, 01.04.2004 : 21:59:06
Spela&Kuna ;D
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=26;action=display;threadid=1204;start=45#lastPost (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=26;action=display;threadid=1204;start=45#lastPost)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: fedra , torek, 06.04.2004 : 14:46:45
Mi smo vedno imeli pse in mačke pa nikoli ni bilo problemov. Zelo je pomembno (po mojih nestrokovnih izkušnjah), da že mladička (pa naj bo pes al mačka) navadiš na druge živali. Pri nas imamo trenutno psa in mačka. Maček je "otrok" naše žal že poginule muce, tako da ga je pes že takoj vzel za svojega. Moram še reč, da pes živi v stanovanju, maček pa ma proste poti... Le včasih se pes zaganja v mačka (pa še to le nežno), kadar preveč crkljamo mačka, njega pa ne opazmo... No, sta pač oba preveč razvajena. Sosedov pes je približno enake rasti (majhne) kot naš, pa se ne razume z nobeno mačko. To si razlagam s tem, da soseda ne mara mačk (čeprav imajo eno) in ga vedno ščuva nanje.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: jessy , nedelja, 11.04.2004 : 19:47:02
Ojla!

Kako pa se maltežani razumejo s psi? Razmišljamo o prihodu novega družinskega člana- mucka.

Lp


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Quenyi , nedelja, 25.04.2004 : 13:55:10
HI!!


Kot že vsete imam jazbečarko, že prej pa sem imela mucko. ta je stara 8 mescev. psička je zeloooo nagajiva in mački nagaja, jo lovi mačka pobegne..... No saj imam psičko komaj en dan, a kako se jazbečarji razumejo z mačkami, še posebej, če je mucika starejša?
Hvala za odgovore

(s)mejte se Quenyi ;)



Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Vanessa , sreda, 28.04.2004 : 23:53:59
No,jaz imam tudi mačko in psa pri hiši(oz.stanovanju :P)Muc Miki je prišel k nam kakih 6 mesecev pred psom Luckyjem.Potem ko je prišel Lucky,je Miki bil ljubosumen in jezen(samo meni se je pustil božati ;D),Lucky pa sramežljiv in se je stiskal ob kotu.Potem,čez kakih...2 tedna,Luckyja ni bilo več sram,bolj samozavesten in je nagajal Mikiju(čeprav je Miki večji od njega ;D).Mikija sem zdaj spreobrnila,in ni več jezen seveda že veliko časa in....tako je.V bistvu se sploh ne "prepirata".Samo Lucky mu kdaj nagaja. ;D


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Vanessa , četrtek, 29.04.2004 : 00:00:43
Ojla!

Kako pa se maltežani razumejo s psi? Razmišljamo o prihodu novega družinskega člana- mucka.

Lp
Ne skrbi,moj se še kar dobro razume.Čeprav moj maltežanček Lucky večkrat nagaja mucku Mikiju.Ampak Miki spretno skoči na mizo in ...Lucky ne more! ;D


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Quenyi , nedelja, 09.05.2004 : 06:53:45
Vanessa, se polnoma strinjam s tabo. Moja Žuža zdaj kar pridno nagaja muciki, mucika pa nagaja nazaj, pa je vse lepo in prav. ;)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: hipo , ponedeljek, 17.05.2004 : 18:39:40
pri nas se pa kuža in muc ne gledata prav lepo.
maček je star že približno 6 let in je bi do sedaj navajen, da je bil vedno v središču pozornosti, vsaj dokler nismo dobili novega družinskega člana....kužka!
potem je bilo pa vse narobe!pes je hotel biti prijatelj z mačkom, in ko se mu je približal je maček zamahnil s krempljem proti njemu in prijateljstva je bilo konec ;)
potem se je to zgodilo še trikrat in sedaj se pes mačka na smrt boji!
izogiba se ga na 10m!!!


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Nejc Kikelj , petek, 21.05.2004 : 11:45:04
 ??? No! Jaz imam iste težave, le da se pes privaja na mačko, no pa kar uspeva. Mam zlatega prinašalca.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: hipo , petek, 21.05.2004 : 18:37:27
nejc, upam da se bosta tvoja dva "prijateljčka" razumela, ker pri nas ne kaže prav dobro...zdej se je pes že opogumil in je začel lajat in skakat okoli mačka, mačka pa seveda daje ljubosumje in je zraven še trmast, tako da...iz tega pri nas ne bo izgleda nič :-\


Naslov: Pes h macki!
Poslano od: Nejc Kikelj , sobota, 22.05.2004 : 20:53:24
A mi lahko kdo pomaga pripeljat macko k psu? Mislim, da se privadita drug na drugo. Napiste svoje mnenje!

*Papa!* 8) 8) 8)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Teja , sobota, 12.06.2004 : 09:12:37
 Ne vem, če sem se že kdaj oglasila v tej temi, pa sem bom sedaj z zanimivim utrjevanjem učenja ''sem''  8)
Na včerajšnjem večernem sprehodu (bila sem le z mlajšo psičko, če bi imela obe tega ne bi naredila NIKOLI!! ::) ) in nedaleč stran sem zagledala muco, ki se je potuhnila. ''O, super!'' sem si mislila in se s prosto psičko namenila prav proti obmirujoči muci. Ko sva s psico prišli čisto blizu se je muca pognala v ''beg za življenje'', moja kokoška je seveda želela za njo, vendar se je po ulici razlegel glasen ''sem!''  ;)
Psica se je v trenutku obrnila, prišla k meni in si zaslužila pasji piškotek z mentolom ;D ;D
Seveda tega ne bi nikoli naredila, če se psička ne bi razumela z vsemi mucami in bila 99%, da psička uboga ::)

Da opišem še našo situacijo:
kuže in muc se razumejo super. Le enkrat je bil ''problemček'';
muc je bil še mlajši in iz balkona se je zapodil čez sobo, psici pa seveda za njim. Niso pa bila odprta vrata v hodnik, zato se je znašel v ''pasti''. Ker takrat še ni vedel, kaj pomeni igrivo lovljenje med muco in psom se je ustrašil, nasršil in se skušal braniti. Teja pa je potem izvajala ''reševanje'' mačka Nicka ;) ;) To pa je bilo tudi prvič in zadnjič)
Če kdo ne verjame, da bi lahko med lovljenjem drug drugega uživali- zakaj so potem moji čisto navdušeni, ko se preganjajo iz enga konca vrta na drugega!
Pa še nekaj glede teh mačkonov- včeraj pozno zvečer, ko sem v temi nesla ostanke lubenice na kompost, me je lastni maček tako ustrašil, da sem zakričala, saj se mi je v popolni temi zapodil pod noge. Upam, da so vaši muci kaj bolj prizanesljivi ;D ;D

LP
Teja


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: irenchy , sobota, 12.06.2004 : 11:41:15
oj!  pri meni je pa situacija taka, da že imamo psa-zlatega prinašalca.  Zdej pa dubimo še mačka. moj zlati prinašalec pa ne prenese mačkov. klub temu da bo maček notr me malo skrbi da mu nebo naš kuža kaj naredil, včasih pa se sploh ne zmeni zanje in jih kar pusti na miru. kako mislite da se bo obnašal do novega družinskega člana ???


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: sallys , sobota, 12.06.2004 : 21:44:14
Irenchy težko je napovedati...  ::)
Lahko, da bo tvoj zlatko čez nekaj časa sprejel muco in ne bo znal biti brez nje; lahko pa si bosta ves čas bolj tuja. Ta druga varianta je pri nas. Mačka ne šmirgla Sally, ta pa skače pred njo jo vabi z igračo;mačja lenoba pa nič! :P
Tako da smo zdaj po treh mesecih obupali in se sprijaznili, da sicer živita blizu, a si nikoli ne bosta blizu! :-\

Želimo veliko uspešnega prilagajanja,


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: mark:) , nedelja, 13.06.2004 : 08:05:22
Živjo!

Tudi meni so po glavi hodila ista vprašanja. Sem se bal, da bo pes naredil kaj mačkonu, pa se je izkazalo, da se je treba bati mačkona ;D. Je pravi divjak in podi psa :D.

Irenchy naj te ne skrbi, ker se mačkoni znajo zelo dobro postaviti zase. Na začetku bo zlatko najbrš silil vanj, a mu bo maček hitro pokazal kje so meje ;D.

Lp in poročaj


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Smokica , ponedeljek, 28.06.2004 : 00:22:03
Oi!

Imam mačka, ki je star že 7 let. Sedaj pa bi radi imeli še psa. Zanima me, če bo maček sprejel psa, saj, ko je bil majhen mu je pes črevesa pretrgal in je moral na operacijo. Ali lahko kaj storim, da se bosta razumela?

LP Anja


Naslov: muce in pasji mladički
Poslano od: lusi , torek, 20.07.2004 : 21:38:29
Ali ima kdo slučajno izkušnje z mucami in pasjimi mladički? Mi namreč pričakujemo pasji naraščaj, imamo pa tudi dve muci. Med sabo se drugače v redu razumejo, a ne vemo, kdaj bi bilo najbolj pametno mladičke ''predstaviti'' mucam, da ne bo preveč ljubosumja. Psička je yorkshirska terierka.

Hvala že v naprej,
Lusi  


Naslov: Re:muce in pasji mladički
Poslano od: Teja , torek, 20.07.2004 : 21:55:32
Živjo!
Moje trenutne izkušnje so takšne, da se muc dejansko mladiča boji. Tako muc ne rine vanj, pes pa tudi ne v muca.
Rečem ti lahko le to, da muci ne zapostavljaj, predstaviš jih pa lahko takoj. V primeru, da so problemi, jih loči in jih postopoma navajaj drug na drugega.
Pa še nekaj bi te opozorila- pazi, da muca ne opraska mladička, da ne bo že takoj dobil kakšnih slabih izkušenj! ;)

LP
Teja


Naslov: Re:muce in pasji mladički
Poslano od: hgvkjcvajgvbsgdfb , torek, 20.07.2004 : 22:42:47
Oi!

Tudi jaz imam doma macka ki je star ze skoraj 8 let. Nekje spomladi pa dobim psa, vendar me je strah, da macek ne bo sprejel mladicka, saj ima slabe izkusnje s psi, ker, ko je bil se cisto majhen mi je macka pes strgal iz narocja :o in je moral na operacijo :( Zanima me, ce mi lahko svetujete, kaj naj storim, ce ga macek ne bo sprejel?

LP Anja


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: lusi , sreda, 21.07.2004 : 20:59:58
kaj pa ljubosumje s strani matere? malo me je strah, da bi želela mladiče braniti in bi zato postala napadalna do muc.


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Teja , sreda, 21.07.2004 : 23:25:13
lusi,
se opravičujem, sem spregledala, da boste imeli naraščaj. Jaz sem razumela, da boste dobili mlado yorkico :-[
To je pa druga zgodba! Moje mnenje je, da so žverce ločene v kolikor bodo prisotna kakšna ''agresivna'' nagnjenja ::)
Drugače pa bi jaz prve tedne mladičke imela ločeno od muc.
ALi živijo muci in psička v tesnem sožitju; npr. skupaj v stanovanju??

LP


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: lusi , četrtek, 22.07.2004 : 23:04:13
hvala za odgovor. :D
muci in psička se dobro razumejo. tudi spijo in igrajo se skupaj. muce so le v stanovanju, saj živimo v 11. nadstropju. če pride kakšen kuža na obisk, ni nobenih problemov.
čez približno tri tedne bo prišel naraščaj.  ;) kot že rečeno nas skrbi ljubosumje s strani matere, ki bo svoje male najverjetneje želela zaščititi in pa tudi ljubosumje in prestrašenost s strani mačk, ko se bo kar naenkrat pojavilo nekaj zverinic, ki pa bodo vsaj v začetku zelo zelo majhne, še posebej ker je yorkshirski terier pač majhen.


lp,
lusi  ::)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Teja , sobota, 24.07.2004 : 10:06:34
lusi,
kaj pa če muci in kužke ločiš vsakega v svojo sobo?
Pod nadzorom bi lahko bili skupaj ( v kolikor vidiš, da ni nobenih problemov), ko pa so sami- odločitev prepuščam tebi ::)
Poročaj ;)


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: lusi , sobota, 24.07.2004 : 13:55:43
ločeni bodo vsekakor.  mamica z mladički bo v moji (najmirnejši) sobi, muce pa po ostalem stanovanju.
v bistvu me je zanimalo kdaj (vsekakor pod nadzorstvom) mucam pustiti blizu. nekateri so nam svetovali, da muc vsaj prva dva tedna ne pustimo blizu, ker bi mladiče lahko zamenjala za miške ali podgane in jih v najslabšem primeru tudi ubili. res pa je, da sta muci v stanovanju in mišk še nikoli nista videli.
ugotavljam, da bo še najboljša rešitev, da počakamo, da pridejo mladički potem pa bomo že videli kako in kaj. vsekakor se bomo potrudili, da bo za vse zverinice rešitev kar se da ugodna. :D

še enkrat hvala za odgovor. mladičke pa že vsi komaj čakamo  ::)

lusi


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: beagle , četrtek, 29.07.2004 : 11:21:48
Glede cest in muckov nimam ravno lepih izkušen. Naš maček je šel na sredo ceste. Jaz sem ga opazila, on pa je opazil mene. Mislil je, da je sedaj, ko sem ob cesti še jaz varno, zatato se je sredi ceste začel umivati! :-X Odkar sem ga takrat tako prestrašila, da je zbežal, nimam več težav s tem. Avtomobilov se sicer boji(ampak za spati je vse dobro ;D vsaj zanj).
Muc in psiček pa zaenkrat nimata težav, ker je v bistvu muc večji od psička.Nobeden od njiju ni več tako mlad, da bi se en igračkal, drug pa ne, zato se le povohata potem pa adijo. Sicer pa poskusi v primeru, če tvoja mama dobi mačko, živalci nekako dopovedati naj ne gre na cesto oz. naj vsaj beži pred avtomobili. Naša soseda ima namreč prav dobro "zdresirane" muce ;D Ta soseda ima tudi velikega psa, ki mačke preprosto ignorira ali pa jih le gleda. Sicer pa dobro razmislite in se odločite tako kot je za vas najboljše...


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Sammy , nedelja, 12.09.2004 : 15:31:31
Mene zanima ali je možno dveletnega psa navadit na mačjega mladiča? Ker sem slišala, da lahko pes postane bolj toleranten do mačk, oz. se ne zanima toliko za njih, če je mačka pri hiši oz. da ga vsaj lahko pokličeš, ko zagleda mačko. Sammy jih preganja le, če bežijo. Če pa so pri miru so ok. In mislim, da bi lahko mladega mačka navadila na psa in obratno ker maček ne bi imel slabih izkušenj s psi in se ne bi izmikal. Imam prav? Zanima me še, kako ju naj navajam na skupno življenje? Naj bo najprej maček mojem naročju in naj pohvalim Sammyja, ko bo miren? Ali naj bo v zaboju?


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: sirtaki , nedelja, 12.09.2004 : 17:08:42

Sammy, moje "cucke" so dobile svojega lastnega mačka, ko so bile stare 9, 6 in 3 leta  :)
Prvič so se srečali tako, da sem box (plastičen) t dvomesečnim mucko postavila sredi dnevne sobe. So vse tri šle jasno povohat in je samo nekaj zapihalo in pljunilo skozi mrežo. In so se raje pobrale na varno razdaljo  ::)
Čez nekaj ur se je maček že šetal po dnevni sobi, sicer po robovih kavča in fotelje, na varni višini.
V roku dveh tednov je že samozavestno marširal mimo njih, v roku dve mesecev pa so bili najboljši prijatelji (spanje skupaj, hranjenje, crkljanje itd).  8)
Najprej je maček priznal in sprejel najmlajšo psico, najkasneje pa najstarejšo.
Nikoli jih nismo silili biti skupaj, vedno so bili prepuščeni sami sebi kar se tiče njihove interakcije. In so se vse zmenili jasno.

So pa vse tri psice vedno ganjale mačke zunaj (še vedno jih - ampak samo ganjajo, blizu si ne upa nobena jasn), domačega pa pustile pri miru.
Tudi zdaj če rečem kje je muca, obe še živi bezlata naokol po bajti ali vrti in iščeta mačko, naš muc pa laufa za njima in ugiba kaj iščeta (v njunih očeh pač ni maček  ;D





Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 13.09.2004 : 08:24:50
Sammy, tudi jaz mislim, da če imaš odraslega psa in boš zdaj dobila še mačjega mladiča, da ni nobenih problemov. Tudi moje izkušnje so takšne, da odrasli psi sprejmejo mačjega mladiča kot svojega mladiča. Vsaj tako je bilo pri nas pred leti. Naš takratni NO je mačjega mladička ves čas čuval in ga celo branil pred ostalimi mačkami in psmi. Pa kar hitro sta postala najboljša prijatelja. Včasih je bilo prav smešno, ko sta se na dvorišču lovila in v eno smer je pes lovil mačka, v drugo smer pa maček psa...
V začetku moraš samo mladiča primerno "predstaviti" psu. Vsekakor pa na začetku nameni dovolj pozornosti tudi psu, da se ne bo poučutil zapostavljen.
Pri nas pa je zdaj malo drugačna situacija, saj smo pri dveh odraslih mačkonih dobili še pasjega mladiča. In moram reči, da sedaj zadeva ni tako idealna, saj verjetno nikoli ne bodo npr. spali skupaj in bili takšni prijatelji kot NO in tista muca. Mladič je namreč že od malega zelo igriv in mačka sta se mu zdela idealna za igro. Ker pa gre za stara mačkona, ki najraje samo poležavata, kje na soncu, sta mu seveda takoj pokazala, da iz te igre ne bo nič. Zanimivo pa je, da oba mačka točno vesta, da psu ne smeta nič narediti, tako ga samo tu in tam, ko preveč sili vanju, s taco vdarita po smrčku, samo vedno brez krempljev.  Toliko da psica odneha. Je pa zanimivo, da psica meni, da je hierarhični vrstni red med njimi takšen: najprej en maček, potem ona, potem pa drug maček. En maček je namreč malo bolj hinavski in stalno hoče iti mimo točno tam, kjer ona leži, in če se mu ne umakne, dobi s taco po gobcu (brez krempljev, seveda)... Pa če psico božam, je takoj zraven ta prvi maček in hoče tudi on dobiti svojo dozo božanja...  Drugi maček pa se psici vedno umakne izpred poti... Če pa božam tega drugega mačka, pa hoče psica vedno zraven...


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Sassy , petek, 17.09.2004 : 19:56:40
doma imam mačko kateri se je pridružila še psička.. se odlično razumeta, igrata, itd.  imam pa problem. mačka je skorajda nehala jesti svojo hrano in mali zmeraj vse poje. se mi zdi da je bolj podobna psu kot  pa mački. tudi ibo bo redkokdaj pojedla. saj imam ločeno hrano da pes ne prode do mačje, samo mački pa skorajda to težko preprečim. jo vedno zrine in ji vse poje. ima kdo podoben poblem? je pasja hrana za mačko slaba?


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Sammy , sobota, 18.09.2004 : 18:52:54
Hvala za odgovore! Nisem še čisto prepričana, ali bom vzela mačjega mladiča...


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: irenchy , sobota, 18.09.2004 : 20:50:15
 :)Živijo!!
Pred 6 meseci sem pisala v to rubriko, ker je bil v tistem času k nam namenjen mačkon!!! Težava je bila le v tem, da naš kuža ne prenaša mačkov. Samo, da je kakšnega zagledal je že šprintal za njim!!! Zato sem se zelo bala, ali se bosta razumela ali ne??
Po enem tednu, ko je bil Tiggy(mačkon) pri nas sem ga počasi navajala na Rondota(psa). Zgladalo je odlično ;D !!

Kar naenkrat se je pojavil mačkon pred mano in psom :o.  Najprej nisem vedea kaj narediti, a sem se odločila,da bo najbolje če ju pustim. Na začetku sta se 10min. gledala, kar naenkrat pa se je mačkon začel približevati ter začel Rondiju skakat v rep!!! Od takrat naprej skupaj spita, se igrata in meni nagajata!!! ;D !! 5 mesečni mačkon je pri nas zdaj glavni in 4-letni pes ga mora vse ubogat, sicer mu tiggy skače v rep!!! :P

Upam, da bo vsem uspelo spopritaljiti ljubljenčke! :)

LP Irena


Naslov: Kuza proti muci
Poslano od: Lizika , nedelja, 19.09.2004 : 23:35:29
Pozdravljeni!

Hmmm, imam problem kot najbrz tudi nemalo drugih lastnikov psov. Moj kuza ne mara muc. In ker imamo v soseski veliko muc (potepuskih in ne), ki se seveda rade veselo sprehajajo tudi po nasem dvorišču, me zanima ali obstaja kakšen sprej ali kakšen drug nacin kako mucam "povedati" da naj ne bi hodile na nase dvorisce.

Kar se tice muc, ki imajo lastnike pa me zanima ali ni lastnik nekako dolzen nadzorovati kod hodi njegova muca. Sosedova muca je namrec tako vsiljiva da prihaja v nase stanovanje, ce je odprto okno (zivimo v pritlicju) pa ne vem vec kaj naj. S sosedom se ne da nic zmenit, ker za njih je pac njihova muca sveta. Kaj lahko storim?
 
Če je pes sam na cesti in ga povozi avto - bo lastnik psa placal kazen, ker je bil pes nenadzorovan na cesti. Kaj pa lastniki mack? Se da tudi njih kako kaznovati, ker njihove macke hodijo nenadzorovane po tujih hisah?

Hvala za odgovore!


Naslov: Re:Kuza proti muci
Poslano od: irenchy , ponedeljek, 20.09.2004 : 18:13:13
Živijo Lizika!
Tudi mi smo imeli take težave. Kakšne štiri leta nazaj, ko so pri sosedovih dobili psičko, so ji mačke hodile nagajati, enkrat so jo celo napadle. In takrat je moj sosed popenil in šel do lastnikov muc, ta pa mu je hladno odgovoril, da mu nemore pomagati. Ker zaradi tega že nebo zapiral mačk v hišo. Ko je psica odrasla in so ji mačke še vedno nagajale, se je zapodila za njimi in tekla kolikor je lahko. Od takrat naprej ni nobene. Sedaj, ko pa imamo še pri nas psa jih sploh ne srečam več!! Naš namreč ne prenaša mačkov, (razen mojega) enkrat je mačko prijel, na srečo samo prijel zgledalo je kot, da je mrtva potem jo spustil(na srečp je bila živa) in zdaj imamo mir-KONČNO!!  Aja tudi k nam so hodile v hišo in isto nismo vedeli kaj narediti. Strinjam se s tabo, da bi mogli ljudje skrbeti za svoje mačke ne pa, da se potepajo povsod okrog. Verjetno tudi drugim nebi bilo všeč, če bi mu spustil mačka polnega bolh v stanovanje. Tudi to se strinjam, da bi morale biti kazni. Enkrat je šel moj pes dve hiši od naše stran na dvorišče in uni so že klicali policijo, potem smo pa mi rekli kaj pa zaradi mačk, ker njihove so pa pri nas, pa so rekli, da se ne spuščajmo v podrobnosti!!!

Koliko pa je pes star ???


LP Irena :)


Naslov: Re:Kuza proti muci
Poslano od: Lizika , torek, 21.09.2004 : 11:50:52
Ja mojemu psu se je pa zgodilo, da je macka, ki jo je priganjal skocila na cipreso - ta se je upognila in je macka z vsemi 4 tacami padla direktno na hrbet mojega psička. Predstavljajte si to cviljenje! :o

Star je 1 leto in je maltežan, tako da v boju proti mackam ne more biti tako uspešen razen z mojo pomočjo.  :)

Ni prijetno, ko psa spustis dejansko na njegov vrt, vendar moras non stop stati zraven da ga kje ne napade kaka macka :) Poleg tega so te potepuške mačke tako predrzne da se jih se odgnati ne da kar tako.

Slišala sem ze za neke pripomočke, ko lahko mačke odganjas z zvokom višjih frekvenc, ki nas ne motijo. Vendar pa, ce motijo mačke, potem motijo tudi pse kajne?

lp


Naslov: Re:Kuza proti muci
Poslano od: irenchy , četrtek, 23.09.2004 : 14:37:59
Bogi kuži!! :o Mislim, da bo bolje, če se nebi srečal sam s kakšno mačko. Te potepuške so prav napadalne, od prijatelce psico so že 2krat napadle ampak na srečo ni blo nič narobe!! Misliš, da bodo zbežale ampak te se direktno proti psu usmerijo in ga napadejo.!!

by


Naslov: Pes sovraži mačka
Poslano od: WildAngel , torek, 25.01.2005 : 09:17:52
Živjo! Na tem forumu sem nova, saj sem imela tehnične probleme z registracijo ??? No končno mi je uspelo... ;)

Zdaj bi vas pa rada še na tem forumu vprašala za nasvet. Imam namreč velik problem. Doma imam dobermanko staro 4,5 let. Že od kar pomnim ne mara mačk. Potem pa so okoliščine nanesle tako, da je k hiši prišel zavržen muc, ki je vsem prirasel k srcu....razen naši Fabiji ne :-[ Imeti moramo strogo ločena, zaklepati vrata, da pes ne bi prišel do mačka. Se je že zgodila, da sta imela par bližnjih srečanj in maček je pobegnil, pes pa za njim na konec sveta, če je treba! Sicer ga še nikdar (kolikor je meni znano) ni ujela ali napadlka, ga pa lovi in laja nanj pa tudi, če bi ga ujela bi ga onemogočila.

Probala sem že raznorazne prijeme, pa nič...Malo napredka je sicer bilo, ampak to samo, če imam mačka v naročju. Ko ga položim na tla, se ji utrga! Sedaj hodimo skupaj na sprehod. Sestra mačka v naročju, jaz psa na povodcu. To seveda pali dokler je maček pri miru, pa še to moram biti previdna, toda vsaj utrga se ji ne...

Kaj svetujete? A je kaj upanja? Ker jaz ga na vsake toliko časa popolnoma izgubim! Tudi, če ne mara mačk, ampak da bi vsaj domačega sprejela toliko, da ga ne bi ravno raztrgala, če bi ji prišel blizu!

Precej lastnikov dobermanov mi reče naj kar pozabim, da bo iz te moke kaj kruha...

Joj joj...kaj naj?


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 26.01.2005 : 09:32:38
jana se opravičujem, ker sem še enkrat pisala, samo nisem vedela, da ta tema sploh obstaja... :-[


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: Yorki , sreda, 26.01.2005 : 14:26:52
WildAngel, pri nas je bilo ravno obratno.
Adija smo domov pripeljali skupaj z rottweilerjem Nerom. Čeprav se nista poznala, niti v avtomobilu ni bilo problemov (ko smo ju peljali domov). Bilo je super, ker sta domov prišla na isti dan in sta lahko skupaj raziskovala novo okolico. Bila sta super prijatelja, zato je izguba Nera bila verjetno nekoliko boleča tudi za Adija. Res sta se super razumela! No, potem je prišla Tera. Za Adija je bila preveč igriva, ker je Adi bolj miren muc, ki pa se vseeno kdaj pa kdaj še rad poigra iz razdivja. S Torijem prav tako ni bilo večjih problemov, samo ko je Toro bil mladič. Takrat je bil zelooo igriv in je Adija imel za starejšega brata, za Adija pa je bil 'preotročji'. Sedaj sta se navadila drug na drugega in ni nobenih problemov, kdaj pa kdaj celo jesta in spita skupaj...
Psičko na muco raje počasi pripravljaj, ampak jaz bi bila zelo previdna, ker... pes in mačke... Nam je sosedov pes že raztrgal prejšnjega mačka. Želim ti čim več uspeha.
Aha, pa še dokaz[/u] (http://metka.moj-album.com/slike/45307/nveQGkk41hAHDxrC.v.jpg), da pri nas ni problemov. Uf, tale slika je tudi dokaz, kako neolikan je Toro - jeziček, jeziček... ::)

lp


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 27.01.2005 : 08:38:00
ja samo nasa ni "gor rastla" z mački! pa najbrž je tud malo razlike v pasmi pa lovskem nagonu...

uh bognadej, da bi Fabija vedela, da maček ponoči spi pri meni v postelji!


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: branka , petek, 28.01.2005 : 14:25:22
Ja, mi imamo enake probleme. Tudi naš Bučko ne prenese mačk. Velikokrat sem se spraševala, če bi k hiši pripeljala muco (vzela bi kakšno revčko s foruma ali zavetišča), potem sem pa enkrat to tudi naredila. S fantom sva našla zapuščeno mucko, ki je jokala pred trgovino. Moški, ki je stal zraven (nekakšen vaški pijanček, ki vse ve), mi je rekel, da jo je nekdo pripeljal in spustil, ter da jo naj mirne duše vzamem, ker ni od nobenega. Seveda sva jo vzela, doma pa je bilo vse narobe. Bučko je dobesedno znorel, ko jo je zagledal, tako da sva jih morala imeti popolnoma ločena. Ni se izšlo, mogoče tudi zaradi tega, ker sva šla takoj drugi, tretji dan na morje, ko pa sva prišla domov, je bila muca na žalost povožena.
Prepričal me je, da ne mara muck in ga tudi nima smisla prepričevati v nasprotno. Ali pač?  ???


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: fortuna , petek, 28.01.2005 : 19:37:53
Pri nas je bilo pa takole:

s psico in mačkami ni bilo nikoli problemov, saj je bila psica že v leglu oz pri prejšnjem lastniku vajena sobivanja z mačkami. Tudi njena mama je bila vajena tega in po mojem je naša tamala to sožitje med psi in mačkami prinesla že od tam.

Sem imela pa drug problem. Dve mački, mačji seniorki, nekoč vajeni bivanja zunaj in zeloooooo pasje nastrojeni proti psom. Nikoli ne bom pozabila da so se naših muc bali vsi vaški spuščeni psi, ki so kdajkoli zašli na naše dvorišče. To je bil boj. Pa ne pasji, mačji. Napadle so vedno skupaj in to zeloooo agresivno. Psu na hrbet, druga na gobec in podobno. Res, vsi psi, tudi tisti, ki bi mačkam z veseljem "pregriznili vrat", si na naše dvorišče ali niso upali, če pa že, in so zagledali mačke, so šli s tako spodvitim repom, da je bilo res smešno za pogledati.

No, in ti dve mački sta sedaj že nekaj let "kraljični" v svojem kraljestvu, mojem stanovanju. Že tako je težko navaditi starejšo mačko na mlajšega psa, veliko lažje je kontra, moje so bile pa sploh klasa zase. Prav strah me je bilo kako bosta sprejeli Shivo.

Da vse skupaj skrajšam.... Nobenih velikih problemov ni bilo, Shiva je bila mlada razigranka in sta mački kmalu pogruntali da ni nek zmaj. V prvem dnevu sta mački že pili iz Shivine skodelice vodo. Sobivanje je čisto znosno in kadarkoli grem zdoma brez psice, so vedno skupaj v živalski sobi. Shiva spi, mački pa tudi.

Za dokaz da je nemogoče lahko tudi mogoče, prilagam fotki:



[attachment deleted by admin]


Naslov: Re:Kuža+muca
Poslano od: fortuna , petek, 28.01.2005 : 19:42:05
No, pa še druga obljubljena fotka:



[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 06.04.2005 : 14:32:13
POZDRAV

NEKAJ BI VAS VPRAŠALA,KAR SICER NE SODI NAJBOLJ V TO TEMO.ŽIVIM NA KMETIJI IN IMAMO 6 MAČK TER SEVEDA PSA.LETOS SEM OPAZILA DA JE KUŽA NAVEZAL STIK Z ENO OD MUC.OVOHAVA JI RITKO,JO CELO PRELIŽE,GRIZLJA,A KAR JE NAJHUJE NASKAKUJE JO! :o :o ??? NE VEM ALI JE TO NORMALNO(MENI SE ZDI DA NI).MUCA,KI PA JE BREJA,MU TO CELO PUSTI.KUŽA JO CELO SUVA V TREBUŠČEK >:( ČE HOČEŠ POBOŽATI MUCO PS ZAČNE RENČATI :( IN SILITI VATE.

MENI TU NI ČISTO JASNO ZAKAJ SE GRE,AMPAK LEPO POROSIM ZA ODGOVOR :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Lanabela , sreda, 06.04.2005 : 14:43:21
Ja kaj neki! Kuža si je udomačil mucko, ki jo ima sedaj za svojo. Muca pa očitno nima nič proti.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 06.04.2005 : 15:12:25
ŽE AMPAK DA JO NASKAKUJE!!!!!
MOJ BRATRANEC JE IMEL TUDI PSA,KI JE SPAL Z MAČKI AMPAK JIH NI NASKAKOVAL.
PA HVALA ZA ODGOVOR


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , sreda, 06.04.2005 : 15:18:19
ŽE AMPAK DA JO NASKAKUJE!!!!!
MOJ BRATRANEC JE IMEL TUDI PSA,KI JE SPAL Z MAÈKI AMPAK JIH NI NASKAKOVAL.
PA HVALA ZA ODGOVOR
Še enkrat: vgasni Caps Lock! Moj predlog.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 06.04.2005 : 15:46:01
Branka

Sem ga,pa mi prosim oprosti ker semše čisto nova na forumu :-\(sicer pa me že brat opozarja na to).




Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , sobota, 09.04.2005 : 09:52:35
Branka

Sem ga,pa mi prosim oprosti ker semše èisto nova na forumu :-\(sicer pa me že brat opozarja na to).




Vidim da ti je uspelo, super! No, boš pa za naprej vedela. LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Lanabela , torek, 12.04.2005 : 11:29:49
Kadar pes naskakuje kaj drugega kot gonečo se psičko (torej drugega psa, svojega lastnika ali pa mačka, ) s tem ponavadi hoče pokazati  svojo nadvlado nad tistim, ki je spodaj ali pa kar to, da je taspodnji njegova lastnina. Tudi mladički v leglu se naskakujejo med seboj in se s tem rangirajo. Tako vedenje ni nič posebnega, pri nas smo vedno imeli kakšnega psa ali psičko, ki je na moč uživala v "tlačenju" mačkov.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , torek, 12.04.2005 : 14:22:29
Ja hvala bogu.Ker naš ps je biu pa že čist ubseden s tem.No sej zdej ga je pa minilo.

 (s)mejte se;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , torek, 12.04.2005 : 15:57:41
WildAngel

Kako je sedaj pri vas? Se ze razume Fabija z mackonom!?
Kaj pa mac se brani ali samo, ko vidi tvojo psicko tece in se skrije!

Mi imamo na sreco takega mackona, ki se je takoj postavil zase in ni pustil Rondotu zraven..nisem mogla verjeti,da se je rondo bal mačka. Ker je vedno, ko je zagledal macka v dir za njem in ga hotel pohamsati ampak sem bila tam vedno jaz zraven in mu ni uspelo! Z našim se pa na ogromno srečo razumeta in takole (http://irenchy.moj-album.com/slike/29628/EcN1ATXrBmn4naNA.v.jpg)spita na moji postelji !

lp in poročaj


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , torek, 12.04.2005 : 17:30:06


nisem mogla verjeti,da se je rondo bal mačka.

Naš se je tudi bal mačk.Samo ženskega spola (no to smo pa me);D.Ko je bil star tem nekje 7 mesecev je lezel k eni muci z mladički in jih povohal.Mačka pa je v paniki skočila nanj in lahko si predstavljate kakšen rompompom je bil to :D:D.Pritekel je k meni in skočil v naročje.No muc se od takrat ni več dotikal,do nadalnjega.
No imeli pa smo enkrat eno kritično nasrečo:Mami je Ronu vrgla kos mesa zraven pa je prišel naš muco in Ron je šavsnil......................muc je zacvilil in ................................................:'(Bolje da ne veste kaj je bilo.

No mucota sedaj ni več in naj sveti tudi njegova zvezdica na nebu :-\ :-\ :-[


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , torek, 12.04.2005 : 17:47:18
Pri nam sta obadva moskega spola. Ampak je glavni seveda mackon tiggy..no vec pise ze kaksno stran nazaj, ko sem o tem pisala!

T.M.T.
O bogi vas mackon! :'( :'(

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , torek, 12.04.2005 : 18:17:34
T.M.T.
O bogi vas mackon! :'( :'(

Saj trpel ni preveč :'(.Čeprav mu je ati pomagal na oni svet.Ni bilo za operacijo :'( (ne mislim denarno,da ne bo pomote)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 25.04.2005 : 18:09:12
Citat
WildAngel

Kako je sedaj pri vas? Se ze razume Fabija z mackonom!?
Kaj pa mac se brani ali samo, ko vidi tvojo psicko tece in se skrije!

Mi imamo na sreco takega mackona, ki se je takoj postavil zase in ni pustil Rondotu zraven..nisem mogla verjeti,da se je rondo bal mačka. Ker je vedno, ko je zagledal macka v dir za njem in ga hotel pohamsati ampak sem bila tam vedno jaz zraven in mu ni uspelo! Z našim se pa na ogromno srečo razumeta in takolespita na moji postelji !

lp in poročaj

Sorry šele sedaj sem videla post.

Tako je: kadar imam psa pripetega ali sem zraven (da maček čuti neko varnost) le primiru stoji in gleda, čim pes plane nadenj, maček zbeži in se skrije. tako, da do bližnjega srečanja še ni prišlo in ne vem kaj bi bilo, če bi. jaz mislim, da bi Fabija mačka lovila in ko bi ga ujela (in  stem lahko poškodovala) bi dala mir. Ker ona lovi vse kar beži, napade ali ugrizne pa potem ne. Če bi mačkon stal pri miru in ne bi začel bežat, temveč renčat nadnjo, bi pomoje le lajala vanj in mu grozila in ga izzivala naj teče pred njo.

Danes recimo je psica ležala na kavču, sestrica pa je prinesla dol mačka in se z njim v naročju usedla na kavč. Jaz sem bila zraven psice, da bi jo zagrabila, če bi hotela skočit. Psica je le nepremično ležala, strmela vanj in se tresla kot potres. Tudi ko se je maček začel počasi premikat po dnevni in kuhinji je le strmela vanj. Vedela pa je, da sem zraven jaz. Kaj bi bilo, ko bi ji počil film in ne bi več ležala, ne vem.! Najbrž bi maček skočil kam visoko ali se skril pod pult, psica pa bi noro lajala vanj!

KAj praviš?

Sedaj je maček pri nas že 1 leto.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , torek, 26.04.2005 : 11:47:29
Ja to je kriza. Nas mackon je od prvega dne glavni in pika ::), je tak da se nobenega ne boji in nikoli ne zbezi pred psom ali kako drugo zivalco. vedno sedi in ga gleda, ponavadi pri nas pride do tega da pes laufa pred mackom.

Nas pes prenasa samo nasega macka, ker vsi drugi bezijo pred njim in potem zganja take kakor jih vasa Fabija.
Mogoce bi dala mackona v tisto kletko za prenasat in jo dala v blizino psice, da jo/ga psico vsaj malo povoha. Vrjetno se psico hoce igrat z njo macek se jo pa boji pa spura pod omaro!

lp :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 26.04.2005 : 12:30:19
samo a se ti ne zdi, da bo to mučenje mačka? ker ga bo pomoje ful strah...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , torek, 26.04.2005 : 12:36:59
Citat
samo a se ti ne zdi, da bo to mučenje mačka? ker ga bo pomoje ful strah...
No to imas prav.
hm..potem pa nevem :-[. se kaksen drug predlog od ostalih clanov foruma???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , torek, 26.04.2005 : 14:06:49
Tisti predlog s kletko ni slab.Ni mučenje-sej mislim. ::)
Mi smo muce navajal na Rona da si jo prijel in jo potisnil k gobčku psa.Jo je povohal in se obrnil ter odšel.Samo mucka je treba za noge držat ker drgače praska.

Aja,pa še to.Naš kuža je že kot mladič spal zunaj in mu je bilo grooooozno dolgčas.Pa sta se k njemu preselila dva mačja mladiča-Tom in Đery.Ni bilo krize ;).

Poskusi in kaj sporoči.
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 04.05.2005 : 11:43:35
hmmm...

danes sem se odločila, da bom res naredila to s kletko. mačka bom zaprla notri in seveda dala čez vratca. kletko bom postavila na kavč, kjer leži tudi psica. potem bo pa kletka tam dokler se fabija ne bo naveličala...oziroma po presoji ane... to bom ene parkrat ponovila in videli bomo kaj bo.

tisto, da mačka približaš gobcu psa sem tudi že poskusila. sestra je držala mačka in njegove prednje tace, jaz pa psu gobec skupaj (čeprav bi ga lahko kadarkoli odprla s silo) - v tistem kratkem času ni bilo nič, razen treneja psice. če bi še malo počakala bi se ji najbrž utrgalo in ugriznila bi ga.

če pa to ne bo palilo, bom enkrat psu nadela nagobčnik, mačku pa povila tace in jih spustila. samo me je že zdele strah.

pomembno je pa to tudi zato, ker bomo sedaj imeli ograjo in se bo psica lahko okoli hiše sprehajala prosto. do sedaj to ni bilo mogoče in je bil maček zunaj okrog hiše varen, ker je bila psica tsalno pod nadzorom.  sedaj pa muc ne bo mogel več nikamor it, oziroma se bo mogel ves čas skrivati in bežati :-[ :-\


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 04.05.2005 : 12:11:46
o my god!

zdele je maček v kletki na kavču, pes pa pred njim nepremično zre vanj in se trese kot potres, trda je pa kot skala, na vsake tolko mal zalaja, drgač ji pa pomoje nio čist jasno...maček pa notri brunda....

upam, da ga ni strah!kaj mislite?? a se zaveda, da je varen, ča ga mam pod nadzorom in če je za rešetkami.....joj joj joj...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 04.05.2005 : 12:43:05
Dokler je muco v kletki mu ne bo nič hudega :).Samo tisto z nagobčnikom :/.....Če bo imel nagobčnik gor še vedno lahko teče za muco samo šavsniti je ne more.
Sporoči kaj bo ;).

Lp,T in R


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 04.05.2005 : 13:54:42
no kakšno uro sem ju  pustila skupaj (maček v zaprti kletki). fabija se je kmalu naveličala stati pred kletko, tako da se je raje ulegla na kavč in od tam nepremično stremla v mačka- tresti se je nehala, trda kot skala je bila pa še vedno. ni šmirglala nobene hrane, niti povabila na sprehod, samo gledala je v mačka. on je bil pa tudi čisto pri miru in jo gledal nazaj...to je bilo to....

drugič pa spet jovo na novo, potem bomo pa videli kakšen bo učinek...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , sreda, 04.05.2005 : 14:10:18
o superca, da vam pocasi uspeva :D :D :) :) :)

WildAngel.....porocaj, kako se bo vse izteklo!!!
na koncu daj pribolsek psu in macku ;)

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , sreda, 04.05.2005 : 15:28:03
WildAngel samo malo potrpljenja in bo ratalo.
Pri nas imamo tudi muco. Najprej jo je psička morala vso prelizati in s tem vzeti za svojo. Najslabše je bilo, ko smo ju hoteli spraviti narazen. Takrat se je enako kakor fabija tresla in bila kakor kip in strmela v muco. Moraš biti previdna le na počasne gibe, da ne razdražiš psa in prestrašiš muce. Kasneje se je naveličala strmenja in navadili sta se ena na drugo. Enaka situacija je bila z zajčkom  :P.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 04.05.2005 : 16:59:23
Ja Wildangel poročaj ;).Sicer pa enkrat poskusi z muco v naročju.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 05.05.2005 : 09:14:22
ja saj z muco v naročju sem že poskusila. pa je enako kot s košaro. samo razlika je v tem, da se mi ne da 2 uri stat pred psom z mačkom v naročju, pa še mislim, da je bolje, da sta sama in se zmenita brez mene...

danes pa vaja 2!

bom poročala...

zdi se mi pa, da mačka ni strah....pomoje ve, da je na varnem...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , četrtek, 05.05.2005 : 12:59:04
Je vaja 2 uspela?

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 05.05.2005 : 13:41:12
hmmm..uspela z kakcem v košari :-[

potekalo je približno tako kot včeraj, le da dalj časa.  Fabija se je celo malo že naveličala in vmes šla do terase in nazaj. Ko sem ji v posodo vrgla hrano je sploh ni porajtala, le strmela je v mačka. Ene parkrat se je zaganjala v košaro, maček je notri renčal in jo enkrat celo popraskal (nič se ji ne pozna) in takrat je potem utihnila. Na koncu se ji ni več dalo non stop bulit v košaro!

Ampak...muc se je pa pokakal ??? A zarad strahu najbrž??? Potem sem ga nesla vn in je čisto normalno šel iz košare, nič ni zgledalo, da bi bil kej prestrašen....ne vem ne vem...muc se mi smili! Pa ne vem, če bo sploh kej haska...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 06.05.2005 : 12:52:02
ponovi vajo: 3

maček ves prestrašen v kotu košare. psica najprej tako kot prejšnja dva dni, potem vse bolj živčna. začela je piskati, ker ni mogla do mačka v košari, kljub temu, da se je z zobmi zaganjala v rešetke. obupano je migala z repkom in cvilila, me gledala in spet bum v košaro. enkrat ji je že celo uspelo premaknit rešetke-hvala bogu sem bila zraven. maček ves prestrašen. psici se je na koncu čisto utrgalo. zaganjala se je do onomeglosti, jaz sem jo mirila. skoraj bi še mene zraven zagrabila, ker je na vsak način hotela do mačka v kletki.

ona bi kletko enostavno razgrizla in prav tako rešetke, da bi ga dobila in zagrabila in pokončala.

maček se je seveda podriskal...potem sem ga takoj nesla vn in spustila. normalno je jedel in skakal mnaokrog, tako, da mu kakšnih travm tole ne bo pustilo.

se pravi 3. je bilo še slabše. psica ne da bi se naveličala, ampak je še večjo željo dobila po tem, da bi ga zagrabila.

zaključek: nikoli več! pač ga ne prenese. maček je danes niti praskat ni hotel, samo skrival se je. 1 leto nam je uspelo, da smo jih držali toliko narazen, da se mu ni nič zgodilo. ampak nikoli ne veš, kdaj pride do situacije, ko se srečata.... saj bi ji najbrž pobegnil...ampak kaj pa ,če ne....



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , petek, 06.05.2005 : 13:27:01
o skoda :'( :'( :'(...kaj pa ce bi poskusila cez nekaj dni! ???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 06.05.2005 : 13:40:49
ne, ne bom več maltretirala mačka...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Yo , petek, 06.05.2005 : 14:59:37
Čakaj malo  :o Meni se te tvoje metode zdijo, kot da učiš psico agresije do mačka. Pa kdo za vraga ti je svetoval kaj takega? Ubogi maček! Glede psice pa, zdaj pa zelo zelo pazi, da ti ne bo skočila na cesto za kakšnim mačkonom. Tole mene spominja dejansko na npr. 2 psa, ki ju lastnika držita tako, da se lahko fiksirata. In ja, velik problem nastane, če eden psa spusti ali pa poči karabin...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 06.05.2005 : 16:57:00
ja Yo potem mi pa ti povej kaj naj naredim!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 06.05.2005 : 17:00:56
ker meni se zdi, da sem probala že vse živo, pa nič ne pali! Če imaš kakšno dobro idejo (metodo) kar na plan z njo - z veseljem bom poskusila še kaj novega.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Yo , petek, 06.05.2005 : 17:01:52
ja Yo potem mi pa ti povej kaj naj naredim!

Mislim, da smo se nekaj na to temo že pogovarjali na sosednjem forumu? Mogoče se motim.

Jaz bi na tvojem mestu dala Fabijo na povodec, tako da je pod kontrolo, mačka pa bi imela spuščenega, da se lahko varno umakne, zapusti prostor ipd. Če bi srečanja potekala vedno pod kontrolo in z nagrajevanjem Fabije, ko bi pozornost usmerila vate in ne v mačka, bi se morala en na drugega že zdavnaj navaditi. To, da pa imaš mačka zaprtega nekam, od koder se ne more umakniti, povrhu vsega pa dopuščaš, da se psica zaganja v košaro in laja, je pa nič drugega kot ščuvanje psa na mačka. Razmisli, kaj se plete v njeni glavi. On renči in laja v mačka ter se zaganja v košaro, ti to dopuščaš, na koncu jo pa še nagradiš s tem, da zadevo celo ponavljata. Glej s pasje perspektive.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 06.05.2005 : 17:18:43
Citat
Jaz bi na tvojem mestu dala Fabijo na povodec, tako da je pod kontrolo, mačka pa bi imela spuščenega, da se lahko varno umakne, zapusti prostor ipd

ja samo fora je v tem, da ko maček vidi psa, zbeži stran in to je fabiji najboljš, ker bi takoj laufala za njim, če bi lahko!

Citat
nagrajevanjem Fabije, ko bi pozornost usmerila vate in ne v mačka

hmmm..ko ona zagleda mačka, ne vidi nič ve drugega. lahko bi jo z macolo po glavi, pa ne bi dojela. do te stopnje z nagrajevanjem in pozornosti sploh ne bi prišla, ker maček ne bi bil na miru.


vseeno hvala lepa. bom poskušala upoštevati tvoj nasvet. ja kar si pa rekla glede ščuvanja psa na mačka... moj namen je bil, da ga ona sprejme, vidi, da je samo muc in da se ji ne da več ukvarjat z njim. dosegla sem pa ravno nasprotno. pa ja, smo govorili že na mojpes.com o tem....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Yo , petek, 06.05.2005 : 17:25:22
ja samo fora je v tem, da ko maček vidi psa, zbeži stran in to je fabiji najboljš, ker bi takoj laufala za njim, če bi lahko!

Lej, tega ne boš rešila čez noč. Več takšnih, kontroliranih srečanj bo, manj bo tudi maček bežal. Tudi on potrebuje čas. Tvoja naloga pa je, da kontroliraš Fabijo. Ja, verjamem, da bi se ona pognala za njim. Zato pa si tu ti, ki boš strenirala pozornost. Preusmeri jo nase in nagrada!
Nagrajevanje in pozornost uvedi takrat, ko se bo maček toliko navadil na njeno prisotnost, da ne bo panično bežal. Do takrat pa za Fabijo obstaja oster NE. Ti si tista, ki nosiš hlače, ne ona!

ja kar si pa rekla glede ščuvanja psa na mačka... moj namen je bil, da ga ona sprejme, vidi, da je samo muc in da se ji ne da več ukvarjat z njim. dosegla sem pa ravno nasprotno.

Saj vem. S svojim postom sem te hotela opozoriti na to, da poglej na dogajanje s pasje perspektive.

Lp, Yo


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , petek, 06.05.2005 : 18:07:01
Ja WildAngel tudi jaz se strinjam z Yo!
Tudi sama sem ti povedala, da smo našo muco in psičko navadili tako, da sta se prelizali, prevohali,... Res pa je, da je tvoja psička čisto drugačnega garakterja. Mogoče bi potrebovala še od nekoga pomoč, da bi bil zraven. Eden bi gledal muco, da se ne bi oddaljila, drug pa bi se s fobijo počasi približal do muce (seveda z ukazom, npr. počas, ne,...) Sicer je sedaj tvoja psička tako razdražena, da boš potrebovala veliko potrpljenja.
Mislim, da tudi muc ni kaj preveč navdušen nad pasjo družbo, če praviš, da raje zbeži. Prisotnost ljubezni mora biti obojestranska, saj drugače živali čutita napetost.
Veliko uspeha in potrpljenja!!!  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 09.05.2005 : 09:14:47
ja hvala lepa za nasvete.

drugače nimam občutka, da bi se maček panično bal psa. predvsem se zaveda, da ko sem jaz zraven je varen. naprimer maček je bil na vrhu stopnic in gledal dol v vežo, kjer je bila fabija. fabija ga je nepremično gledala gor (ona v zgornje nadstropje ne sme). jaz sembila zraven in jo držala ter mirila in hvalila, in spodbujala muka naj gre lepo mimo počasi dol skozi vrata ven. in res je šel. počasi, previdno, jaz pa sem mirno držala fabijo. če mene ne bi bilo zraven maček ne bi upal dol, fabija bi se pa zagnala vanj in on bi zbežal.

meni se zdi, da bi se muc rad "spoprijateljil" s psom in da ne goji sovraštva do njega. tudi nikdar ne praska proti njej. problem je v psu.

no bom poskusila s tem načinom, ki si ga predlagala Yo. mogoče sem jaz preveč neučakana in bi rada zadevo kar čez noč rešila, pri tem načinu bo pa potrebnega veliko potrpljena.

bom poročala...

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , ponedeljek, 09.05.2005 : 14:14:56
Ja čim prej poročaj, kako napreduje.
Ali misliš, da bi Fabija zagrabila muco, ali se želi samo igrati z njo in ima nagon preganjanja?
Naj ti omenim še to. Pri nas je bilo huje, če smo Šoto trdo držali nazaj, jo vlekli stran od muce,... Morala jo je povohati,... Samo se bojim, da bi mogoče tvoja Fabija zagrabila muco. kaj misliš?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 09.05.2005 : 14:49:36
mislim, da bi ga zagrabila, ampak ne pa hotela pokončat. ne bi ga kar grizla in grizla, ampak le umirila. samo za mačka bi bilo hitro preveč. sem jih že dala povohat, tako da sem ji gobec držala (če bi ga hotela, bi ga komot odprla), ni vonjala ampak je le nepremično stala. če bi še nekaj časa jih tako držala, bi ga zagrabila...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , ponedeljek, 09.05.2005 : 15:32:06
Kako pa veš kako  močno ga bo zagrabila?Pri mojem bratrancu je pes itak ves čas grizel mačke.Če ga je preveč ga je muc čofnil.NO in tako so se navadli biti skupaj v sožitju-z grizenjem.Skupaj so spali,jedle,ležali...in se grizli.
razkeri mačka pa od mene dobiš novega ;D.Hecam se! ;)
Poročaj
Lp,T in R


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , ponedeljek, 09.05.2005 : 16:46:56
Joj, pri takem pasjem karakterju boš potrebovala potrpljenje. Vendar, če si rekla, da je muco pustila na stopnicah pri meru, da je odšla dol, mislim, da kar bo.
Kaj pa če bi poiskusila z nagobčnikom? Seveda, če je psička navajena. Res pa moraš biti vseeno previdna, da je ne spodi, potem ji bo zopet v veselje, da jo splaši in spodi.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 12.05.2005 : 09:40:39
danes sem spet ponovila to s hodnikom.

jaz sem bila spodaj pod stopnicami s psom, maček pa na vrhu stopnic. spodaj sem odprla zunanje vrata, da je šel lahko ven. mačkona sem poklicala in najprej je le od zgoraj opazoval psa, nato je šel po stopničko nižje. psica ga je gledala, jaz sem bila zraven, da bi jo zagrabila, če bi skočila. maček je zelo počasi in previdno stopal eno stopnico za drugo. zavedal se je, da sem zraven jaz in da ga bom obvarovala (vsaj pomoje, saj drugače ne bi šel prostovoljno mimo psa). prišel je do hodnika in nato lepo počasi skozi vhodna vrata vem. midve s fabijo sva bile kak meter stran. ona je ležala na tleh in ga opazovala.  potem sem jo pohvalila in ji dala priboljšek. mogla je sedeti na mestu dokler nisem zapla vrat in potem je dobila še en priboljšek. niti ni norela in bila živčna in noro vohala okrog, tako kot ponavadi.

no to je bilo to. ne bom nič več silila ju skupaj, ampak bom poskusila počasi kolikor bosta sama hotela...

kaj mislite, a je to kakšen napredek? čeprav, če mene ne bi bilo, bi se ona še vedno zagnala za njim. je pa res, da je bolj mirna ostala, ker maček ni bežala ampak je lepo počasi šel mimo...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , četrtek, 12.05.2005 : 16:02:50
Če je mirna, mislim da je napredek. Vendar, če se je to zgodilo prvič, še ne pomeni, da se bo vedno tako obnašala. mogoče je imela tudi tak dan. Zgleda, da ji tak način vaje ustreza. Vsak pes ima svoj način. Sedaj le ponavljaj in po korakih zmanjšuj razdaljo bližine. Vendar ne hiti! S trudom ti bo ratalo, da se mirno povohata  :D.
Kar poročaj kako napreduje prijateljstvo!  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , četrtek, 12.05.2005 : 16:08:31
Aja, lahko si pogledate ljubezen in prijateljstvo naše psičke in mucke, že od prvih korakov srečanja  :D  ;D!!!
Na strani: http://sota.moj-album.com/ , pod Šota in Mika.  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , torek, 17.05.2005 : 20:26:23
WildAngel ali se pri vas kaj povečuje ljubezen in prijateljstvo med Fabijo in mucom?  :D

Poročaj  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 18.05.2005 : 09:42:31
mah niti ne... sedaj ne delam nič na silo... ponavljam tisto vajo s stopnicami in gre prav v redu. pa ko je fabija na hodniku in nesem mačka gor oz. ga spustim na drugo stopnico - fabija se pa sploh ne zakadi za njim, ko odide v zg. nadstropje. zaenkrat bom ostala pri tem, potem pa bo kar bo...

bom probala zrihtat kakšno fotko iz našega "treninga" :D

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , sreda, 18.05.2005 : 14:37:03
Ja probaj dobiti slikce. Da vidimo ali je pogled ljubezni ali sovraštva.  :P
Če jima odgovarja taka vaja s stopnicami je v redu. Navsezadnje se lahko gledata od daleč, le da se ne strgata.  ;) Saj še najbolje, da greš po majhnih korakih, se bo že Fabija s časoma naveličala in jo tudi ignorirala.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 20.05.2005 : 09:45:11
no evo zdej mam pa slikce. so bolj slabe, ampak glede na to, da sem z eno roko mogla drzla fabijo, z drugo fotoaparat, zraven pa še prepričat mačka, da je šel mimo, bo kar nekako...

http://www.moj-album.com/uredi/wildangel/459555/


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 20.05.2005 : 09:46:42
http://wildangel.moj-album.com/album/459555/


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , petek, 20.05.2005 : 11:08:14
da še malo jaz komentiram: imela sem 2 dobermanna, eden je bil od malih nog (tačk) navajen na mačke, ta drugi pa je šele prišel v stik s mačko ko je bil že odrasel. Na začetku sem imela iste probleme, mačka tega psa ni bila navajena in se ga je bala, čim se je hotela odmakniti je hotel pes za njo. Jaz sem rešila to zadevo relativno hitro v parih dneh. Ker je pes (predvsem dobermann) zelo velik in močen kuža lahko mački v sekundi povzroči hude rane - tudi če to ni hotel. Dovolj je že, da s vso silo da tačo na hrbet mačke in lahko pride do zloma! To nisem hotela riskirati in sem zato dala psa in mačko v isti prostor (zelo velik) in sem psa imela na povodcu z nagobčnikom (tudi če se psa nevem kako dobro pozna, se neve kako bo reagiral, če ka mačka npr. s tačo mahne po obrazu - sigurno je sigurno). Ko se je mačka malo navadila tudi na tega psa (lažje je bilo, kar je pse že poznala), je pustila da počasi pridem bližje nje. Seveda je pes vlekel ko nor proti mački. S povodcem sem mu pa pokazala, da to ni zaželjeno, in da mora hoditi "poleg" do mačke. Ko se je naučil počasnega približanja, jo je lahko tudi povohal. Potem ko je videl, da to ni nič hudega je interes takoj izginil. To je seveda trajalo par ur, da se je mačka in pes umiril. To vajo sem delala par dni in sem vedno, ko je bila mačka v bližini imela psa na povodcu. Kasneje sem pustila tudi nagobčnik stran, ko sem videla, da pes nima več interesa loviti mačko. Čes par dni moj dobi sploh ni več "videl" mačko, kar ga ni več zanimala. Od trenutka dalje ko sem videla, da jo ignorira, sem ga lahko tudi pustila brez povodca in nagobčnika v mačji bližini. Seveda na začetku pod kontrolo, potem pa je šlo tudi že brez.

Meni je ta način prišel prav, kar je kuža zelo hitro opazil da mačka ni nič posebnega. Če se samo na daleč vidijo, ostane le vedno tisti interes - no načelo: to kaj je prepovedano je zanimivo!

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 20.05.2005 : 12:18:05
waw...zanimivo.. a se nisi nič bala, da bi maček mogoče psa po očeh? kakšen je bil pa pes potem do ostalih mačk?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , petek, 20.05.2005 : 12:49:32
Mačko, ki sem jo izbrala za ta eksperiment (imam jih namreč cel kup) je bila bolj mirne narave. Seveda je vedno možnost napada mačke na psa. Ampak, jaz sem kot prvo psa naučila, da se zelo počasi približa mački. Ko je mačka videla, da ta "veliki monster" zna naenkrat biti zelo miren in previden, se je kar hiter sprostila. Večina mačk (vsaj mojih 10) se psa predvsem zaradi tega pojij, če ko zmešan zalaufa nasproti. Čim je kuža umirjen in ne bezla ko zmešan proti mački se sploh ne boji. Zato mi je bilo to kot prvo najbolj pomembno, da navadim psa mirno priti do mačke, ne vlečt, čvilit, lajat,..itd. Ko je kuža to vajo pogruntal, smo se pa lahko bližali čisto mački (po sistemu: če boš priden in miren dobiš nagardo --> in to je, da smeš povohati mačko). In ko je videl, da to ni igrača, ki zelo zanimivo miga je zelo hiter izgubil interes. Sploh pa dobermanni, ki so zelo podvrženi k temu, da jih vse kaj miga zelo zanima, in kaj ne miga je dolgočasno in ne vredno ogleda/interesa.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 20.05.2005 : 16:21:56
ivanhoe: kaj pa do drugih mačk?

sej jaz sem tudi že pogruntala, da gre maček zadnje čase rajši bolj počasi mimo, ker je pomoje dojel, da se pes tako ne bo tako hitro zakadil.

bom nabavila nagobčnik, našla en prostor za vajo (garaža najbrž, ker se maček nima takoj v kakšno luknjo za skrit).

naš maček se drugače ne boji psov. ustraši se takrat, ko pes zalaufa ali pa zalaja. če je pes miren, je tudi maček miren. napasti ga maček še nikoli ni poskusil.

zadnje čase tudi delam na tem, kar je Yo svetovala. Psa sprehajam mimo mačk (sosedova se prav nastavlja) in jo ves čas opozarjam, da more bit pridna, na koncu jo pohvalim. Moram rečt, da je malo bolj eže, ne zaganja se več toliko, ampak še vedno bi pa zalaufala za njim, če bi imela možnost. V stanovanju se mi zdi, da je drugače, kot zunaj in da je bolj potrpežljiva. Mačka dam na pult in opazujem psa, ki ga gleda. Sicer je vsa trda, ampak ne skoči in ne zalaja. Vsaj ne v tistem kratkem času, dokler maček ne pobegne...

Enkrat, ko je bila še mlajša (ene 2leti) in še nismo imeli mačka, niti ona ne stikov z njimi, nam je ušla in stekla za mačkom. maček se je obrnil in začel renčat vanjo ter praskat s taco. ona je stala pred njim in lajala vanj, ni pa skočila.

tudi, ko sva našli srako, ki ni mogla letat na tleh, je fabija stala pred njo in lajala, sraka vpila nanjo....

če bi se v teh dveh situacijah maček ali ptič premaknil, bi ga pa takoj zagrabila - ujela. isto je s srnami. če je pri miru ona le laja....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , ponedeljek, 23.05.2005 : 06:27:01
Ko sem še imela dobermanne sem imela samo 3 mačke - tistih so se navadili in nisem imela problema. Problem je bil, če smo srečali druge muce. Če so tiste panično zbezale se je vsake toliko zgudilo, da je zbezlav za nimi - predvsem tisti, ki sem ga kasneje dobila in poskusila privaditi na muce. Pri zdajšnem psu (imam zdaj 10 mačk) je pa situacija čisto drugačna. On je takorekoč zadnji prišel v hišo in za njega so mačke čisto nekaj normalnega. Tudi, kaj sem s veseljem opazila, druge, tuje muce. Tudi če panično tečejo stran ko vidijo mojega psa njega prav nič ne tangira. Verjetno misli, da vsaka mačka spada v njegov krdel  ;D !
Pomembno je, ko se pelje psa po cesti, in ko zagleda drugo muco, da si ti prva ki reagiraš, da poskušaš preusmeriti pozornost psa nase. Če mi je to pravočasno uspelo, tudi prejšna dva psa nista divjala stran. Če sem pa pravi trenutek zamudila... Jaz sem to vedno tako interpretirala: ko je pes samo še "lov" videl oz. ze štartal, ga nič več ni ustavilo, tudi kričanje ne! Če se pa je uspelo psa upozarjati preden je zdivjal, je pa pes vedno odnehal - seveda, če je bil naučen kaj pomeni komanda "ne!". Potem pa je vedno sledila pohvala s kakšnem koščkom vamp, klobase in podobno.
Ja, tudi jaz sem trenirala kuzke na druge mačke. Mislim, da je to zelo pomembno, ker se res pes čes čas sprosti.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 24.05.2005 : 09:44:49
včeraj sem bila pri prijateljici, ki ima mačka, mačko in 3 mladičke. noben se ne boji psov in niso bežali. fabija je samo čudno gledala kaj je zdaj to...za mladički sploh ni potegnila, nemo je opazovala mačka, ki se je igral z drevesom. mčka, ki je ležala jo v tistem trnutku ni zanimala. če bi jo spustila, bi vseeno najbrž zalaufala tja. moram pa rečt, da nikoli ni zalajala ali potegnila, tudi ko sem ji rekla greva domov, je takoj obrnila in šla (brez, da bi jo cukala s povodcem)...no potem sva šli pa v gozd in tam je bila ena mačka, ki jo je fabija seveda takoj zaganjala, mačka pa hop na drevo :o

kaj pa ta možnost, da bi fabijo pripeljala v mojo sobo (kjer je maček, ona pa nima dostopa, si pa seveda želi gor).. da bi ji pač enkrat dovolila, da pride gor, seveda pod pogojem, da bi bila strpna do mačka...drugače pa takoj nazaj dol.
a je to varianta? ker ene parkrat je že potihoma prišla gor in gledala mčaka, samo sem jo jaz takoj dol napodila... ker ona ve, da tam ni njen teritorij in bi se mogoče drugače obnašala? ali bi bila samo še bolj ljubosumna?



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , torek, 24.05.2005 : 10:04:41
Mislim, da bi bila to kar dobra ideja! Če  psička nima dostopa do določene sobe, je to za njo velika nagrada, če lahko vstopi. Že avtomatično bi se bolj "prijazno" obnašala zaradi straha, da če bo kaj naredila narobe, da bo morala spet ven. Tudi imaš ti večjo avtoriteto nad psom, če je to prostor v katerem samo ti "kraljuješ".

Ljubosumje tukaj nebi smela povezovati - bi bilo malo pre komplicirano za pasje možganče. Samo,če bi ti demonstrativno božala samo mačko, ne pa njo. Ko jo daš v sobo ji daj kakšno komando, ki bi naj izrazila: "če boš pridna do mačke lahko ostaneš, če ne pa ven!" npr. "muca pridna" ali kaj podobnega, najdi kaj, kaj si lahko zapomni in kaj boš tudi drugot potem lahko uporabljala. To je res boljše kot pa npr. garaža. Dodatna pohvala je vstop v prepovedano sobo.

Da ti je bila psička prida na obisku pokaže tudi, da se ni upala na tujem terenu pokazati kakšno dominaco. Predvsem pa ker so mačke bile pridne in mirne je super funkcioniralo. Puskuši it še tja na obiske - več mačk kot bo tvoja kokica videla, bol normalno bo to za njo postalo! No, en napredek že imamo...če pozabimo tisto s mačko na drevesu ;D....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 24.05.2005 : 10:16:42
no potlej bom pa poskusila...samo takrat, ko staršev ne bo doma, ker bognedaj, da bi vedeli, da sem jo gor spustila >:( >:(

pa še balkon ima moja soba, kjer fabija rada leži, maček pa tudi..

no bom poročala...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , torek, 24.05.2005 : 10:57:39
želim veliko uspeha!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , torek, 24.05.2005 : 13:23:10
Ta možnost s tvojo sobo je verjetno res učinkovita, kakor je rekla Ivanhoe

Citat
Mislim, da bi bila to kar dobra ideja! Če  psička nima dostopa do določene sobe, je to za njo velika nagrada, če lahko vstopi. Že avtomatično bi se bolj "prijazno" obnašala zaradi straha, da če bo kaj naredila narobe, da bo morala spet ven. Tudi imaš ti večjo avtoriteto nad psom, če je to prostor v katerem samo ti "kraljuješ".

Vendar ji moraš nazorno pokazati, da ji izrecno dovoliš v ta prostor. Da ne boš mešala ukazov in psička na koncu res ne bo vedela kaj lahko naredi in kaj ne.
V tem prostoru je glavni maček in Fabija naj bi bila bolj zadržana.
Pri nas je tako, da našo muco pusti pri miru, ostale, če nisem dovolj hitra z ukazom NE, pa zelo rada, z velikim veseljem spodi.
Verjetno gre pri vas ravno obratno, domačo podi, ostale pa pusti pri miru. Mogoče si nekje nevede naredila napako, saj ji je slajše tisto kar je bolj prepovedano. Doma si ji bolj prepovedovala, kako zunaj. Za vse mora biti enako. Zato se osredotoči, da domača muca ne bo prepovedana, vendar dovoljena, pod pogojem, da bo lepo ravnala z njo!!!  ;D  ;D  ;D

Tudi jaz ti želim veliko uspeha!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 24.05.2005 : 14:10:16
upam, da ne bom še večje štale naredila..da bo pes začel gor hodit, maček se pa ne bo več varnega počutil...

ivanhoe: a imaš ti sedaj dobija?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , torek, 24.05.2005 : 16:35:03
ups, to bi znal biti problem. Vendar lahko hitro urediš. Enostavno jo pokličeš gor, nato se nekaj časa ukvarjaš z mačko in psom. Da vidiš, če ti bo ratalo na tak način. Ju čim bolj, počasi zbližaš,... nato pa odpelješ Fabijo nazaj dol. Takoj ji zopet prepoveš prehod po stopnicah. Sama greš gor, njej pa ukažeš, da ne sme. (ne vem kakšen ukaz imaš za to)
Za mucka pa mislim, da ne bi smel biti problem, saj bo že opazil, da Fabija ne hodi več gor. Zato pa muce ne smeš prestrašiti, potem boš zopet na istem. S počasnimi gibi ju boš lahko zbližala. Ali si kupila nagobčnik?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 24.05.2005 : 17:56:29
ne nisem še... ???

sej tega se bom lotila šele, ko ga bom kupila..upam, da čimprej. kakšnega nej pa kupim? a je važno? kolko pa sploh stanejo nagobčniki?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , torek, 24.05.2005 : 22:42:11
joj jaz se ne spoznam za nagobčnike, mogoče poglej pod temo oprema, ali kaj takega- gotovo je kaj.

Bojim se le, da Fabija ne bo navajena nanj.  :-\ Poglej kako se bo obnašala in če ji ne bo odgovarjalo je ne sili. Mislim, da ne bi bilo dobro, če bi mešala učenje nagobčnika in muce.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Łyra , sreda, 25.05.2005 : 14:56:13
Pozdravljeni!

Tudi mi imamo težave z mačkami. ::) Ampak to bi enkrat lahko Lyro stalo življenja. Hodili smo po cesti (Lyra je bila še zeloooo mlada) in na drugi strani na pločniku je hodila mačka. Moja psica jo je zagledala in se zagnala čez cesto. V tistem trenutku je z veliko hitrostjo pripeljal avtomobil. Lyro je vrglo pod avto in z ovratnico se je zataknila za del podvozja. Na srečo je voznik hitro ustavil, Lyra pa je poletela izpod avta in stekla naprej. Kasneje se je vrnila k meni in mi cvilila v naročju. Vse se je zgodilo le v nekaj sekundah in pred tem jaz nisem mogla ukrepati. Najbolj čudno pa je to, da cesta sploh ni prometna! Na srečo Lyra ni bila poškodovana in kmalu je dogodek pozabila. Ampak vseeno je dogodek ni izučil. :( Še vedno se zaganja v muce in ko jih zagleda ni sile, ki bi jo lahko ustavila. :'( Mi lahko kdo pomaga in mi pove kako jo naj navadim na mačke??

Lep pomladno- poletni pozdravček! :-*


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , sreda, 25.05.2005 : 16:42:59
samo, da je sedaj vse v redu z Łyro! Koliko je pa stara? Če je že starejša boš potrebovala malo več vaje. Ko boš šla na sprehod jo imej na vrvici. V bližini poišči kakšno muco, ki se v današnjih dneh sonči na soncu. Z Łyro pridi bližje in, ko boš videla, da bo zagledala muco ji to prepovej. Pri nas pomaga: ˝Ne- Ne smeš!˝ Pri psu moraš le ujeti pravi trenutek. Ko ti steče za muco je že prepozno, takrat jo ne ustaviš!
Sicer jo boš morala verjetno skos opozarjati, ko bo zagledala muco, vendar bo vseeno bolj premišljena in ne bo v tistem trenutku stekla za muco.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Łyra , četrtek, 26.05.2005 : 05:51:28
Hojla!

samo, da je sedaj vse v redu z Łyro! Koliko je pa stara?

Lyra bo julija dopolnila 2 leti. Tisto z mačko in avtom pa se je zgodilo prib. pri pol leta.

Najlepša hvala za nasvet! :-* Bom poskusila! Upam, da bo delovalo. Naj povem še, da se Lyra uboga če z resnim in ostrim glasom rečem: "NE, Lyra! Pusti muco!" Ampak to deluje samo na sprehodu! ::) Doma (ko me slučajno ni zraven) ona izkoristi trenutek in se z vso močjo zažene v mačko! Potem pa laja in renči, sosedje (ki so zelooooo nestrpni) pa se pritožujejo nad glasnim psom. >:(

Lp, Ana & Lyra


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ivanhoe , četrtek, 26.05.2005 : 10:06:23
WildAngel: ne, zdaj nimam več dobija - sem bila preveč navezana na mojega zadnjega in bi novega samo preveč primerjala in novi kuža bi verjetno zaradi tega trpel. Zdaj sem si vzela Malinois-a, ker sem zasledila, da je po karakterju dobermannu zelo podoben. In res je, zdaj imam mojega Mali-ja eno leto in je res po obnašanju dobermannu zelo podoben.

Glede nagobčnika: nikar nataknit nagobčnika kar tako na nos! Vzemi v eno roko nagobčnik, v drugo pa kos klobase ali druge dobrote v velikosti, da jo lahko daš skozi sprednje rešetke nagobčnika (idelealne je plastičen nagobčnik, ki je bolj mehek od kovinskega in je dosti boljši od najlonskega - pri tistem kuža težko odpre gobec. Pri plastičnem lahko kuža normalno odpre gobec in diha. Samo odstani notranji spredni del nagobčnika - boš videla, da ima spredaj 2 stene, notranjo se lahko odstani. Glede velikosti, pelji psa v zoo-shop in probaj tam, cena je okoli 1000 sit.). Ko bos hotela dati nagobčnik na nos, daj spet komando, npr. "nosek" ("nagobčnik" je malo dolgo) in daj počasi nagobčnik gor in takoj za nagobčnikom pokaži salamo, da jo psička samo dobi go gre s nosom čisto do konča nagobčnika im med rešetkam dobi klobaso. Dobor je, če jo prej daš v sedi, da se ti nemore odmakniti nazaj - stena za njo. Daj nagobčnik spet dol, hvali jo in naredi spet isto vajo. Po par vaj boš opazila ko boš držala nagobčnik proti psu in dala komando "nosek", bo dala sama gobček notri, da dobi skozi rešetke spet pohvalo. Ko bo to znala ji zapreš nagobčnik, greš par korakov, spet klobasa skozi rešetko in nagobčnik spet dol ...itd. Dokler nebo to za njo čisto normalno. Šele potem začni s vajo "muča".


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: soncica , četrtek, 26.05.2005 : 14:36:59
Hojla ...

No mene tut zanima tale problem. Imamo mačko, staro 16let, ki je bila v svoji mladosti ZELO, ZELO huda. Okoli hiše ni bilo niti enega mačka, niti enega ptiča, niti enega psa. Vse je "prebutala" kar ji je prišlo pod tace.
No in jast bi pa psa. In me je kr mal strah, če po pravic povem.
Res je, da se sedaj že starejša, ampak nebi si upala trdit, da ima sedaj dobre odnose s kožati.
Ptiče in miši sicer sedaj mamo okol hiše, pa tudi martinčki se sprehajajo naokoli z repi... prej smo imeli namreč brezrepe, ampak vseeno.
Je pa res, da živim eno hišo naprej od naših, kjer kraljuje tudi mačka. Za zdej sem v svojem stanovanju samo med vikendi in mačka se z veseljem preseli kar h nama. Tako, da ne vem kako bi tole lahko izpeljala, da bi blo fajn in simpatično.
Zemljišče sicer mislim ogradit, a veste da maček vedno najde še kje kako luknjo za na obisk prit.

Kakšne izkušnje, mnenja?

Lp sonček


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , četrtek, 26.05.2005 : 21:49:53
soncica, mogoče zna biti problem, saj bi muco šok, ko bi videla mladega, nagajivega, navihanega psa. Ker je že toliko stara mislim, da nima smisla navajati na prijateljske stike s psom. Ona že ima izoblikovan način življenja.
Po drugi strani muca ne bi več hodila k vam. Vendar bi se morala to tudi na novo navaditi, saj je to območje del njenega teritorija, ki bi ga zasedel nov član družine.
Ne vem pa zagotovo trditi kako bi vaš muc reagiral.
Verjetno bi bilo fino narediti ograjo, saj bi bilo že s tem nekaj novega in bi mu le otežili prehod.

Ne strinjam se popolnoma, da starejši živali kvariš mir. Kot na primer, da starejšemu psu ˝prilepiš˝ na rep mladega, nagajivega kužka. Pri psu je verjetno še večja zamera in kvariš njegov mir.

Sicer je vaš muc le doma v sosednji hiši in bo še naprej kraljeval tam. Pri tebi bo pokukal skozi ograjo in ugotovil, da ni kaj preveč varno in se bo odmaknil.
Strinjam se s tem, da dobite v hiši novo veselje, kosmatinčka  :), vendar ne silite muce, da ga bo sprejela. Se bo že sama odmaknila.

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 27.05.2005 : 14:18:30
zadnič sem probala tisto z mojo sobo, ampak ni bilo kej preveč uspešno, ker je pes skoz streml v mačka - prvezala sem ga za balkonsko ograjo in hotela, da da prostor zraven mene, ki sem se učila. maček je šel pa pod mojo posteljo in veselja je bilo konec. da bi pa psa spustila pa ni šans (nagobčnika še nimam), pa še maček bi ga lahko popraskala, če ne to bi se pa podriskal pod posteljo (kako naj pa tam spucam, pa smrdelo bi še 100 let! tako, da sem psa dol nagnala, mačka pa ven nesla.

poslušte to foro!!! ;D :D sosedi imajo sva majhna mešančka, ki sta oba prov "pametna". no in zadnjič sva bila s fantom na dvorišču zraven pa maček. pa pride sosedov pes in maček ga je napodil :D :D začel je laufat proti njemu, dokler pes ni odšel, maček je pa nato prišel nazaj...ja halooo...tuki se vidi, da se mačkon ne boji psov, ampak le naše sitnobe...al pa mogoče zaradi velikosti...

uglavnem danes je maček šel mimo psa in stekel po stopnicah pa fabija sploh ni kej reagirala ??? mogoče je preveč utrujena od vročine ;)

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , petek, 27.05.2005 : 18:09:06
Citat
pa pride sosedov pes in maček ga je napodil   začel je laufat proti njemu, dokler pes ni odšel, maček je pa nato prišel nazaj...ja halooo...tuki se vidi, da se mačkon ne boji psov, ampak le naše sitnobe...

 ;D, tudi sama sem že videla takšen primer. Pri tem gre verjetno za teritorij. Vsak muc si prisvoji svoje območje in ga tudi brani. S Fabijo si teritorij delita, saj ve, da tudi ona živi tu, druge zunaj pa spodi.

Citat
al pa mogoče zaradi velikosti...
Ja verjetno, saj se ne bi zunaj spravila na kakšno dogico.  :P

Citat
uglavnem danes je maček šel mimo psa in stekel po stopnicah pa fabija sploh ni kej reagirala  mogoče je preveč utrujena od vročine

Saj počasi se tudi Fabiji ne bo dalo več ukvarjati z muco. Najslajše je tisto kar je novo in prepovedano. Več ko bo imela takih utrujenih, vročih dni, hitreje bo ignorirala mačko.
Mislim pa, da ju boš težko spravila skupaj. Nekateri so si pač usojeni, nekateri pa ne. Zate bo že velik napredek, da se bosta ignorirali in hodili vsaka po svoje po hiši. Pa tudi, če se izogibata!!!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 30.05.2005 : 10:22:16
mah...včerej je bila cel dan od doma, pa na Hrušici in je bila ful zmatrana... Zvečer je pa doma še vseeno na skrivaj odšla v zg. nadstropje zaganjat mačka, ki se je na srečo skril po dposteljo!

nič ne bo


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , ponedeljek, 30.05.2005 : 13:20:47
WildAngel ne obupaj, če želiš imeti obe dve!!!
Saj pravim verjetno bosta morali biti izolirani, z vzgojo Fabije doseži vsaj to, da bo domačo muco ignorirala. Ne sili ju pa v prijateljstvo!  ;)

Ali kaj veš, če sta imeli včeraj bližnje srečanje, ali je šlo takoj za napad muce? Verjetno jo je takoj spodila pod posteljo, ali ni šla Fabija tudi pod posteljo, ali je pre nizka postelja za Fabijo?

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 30.05.2005 : 13:47:11
Fabija je vedela, da sem mačka nesla gor in je ves čas stala spodaj na hodniku. jaz sem bila v kopolnici in takrat se je čisto potiho izmuznila gor, poiskala mačka, ki je takoj zbežal. ja postelja je prenizka. sicer sem pa takoj pritekla gor in fabija se je takoj obrnila, ker je vedela, da ga je polomila.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 06.06.2005 : 08:07:54
Citat
Včeraj smo dobili majhno psičko, novofundlanko, stara je 7 tednov. Tam, kjer smo jo dobili niso imeli mačk, torej se je prvič srečala z njimi tukaj, saj živimo na kmetiji. Imamo pa 5 že popolnoma odraslih mačk, mladičev nič. In včeraj, ko je bila psička prvič zunaj, je ena muca prišla kot ponavadi k hiši in psička je pač kar tako skočila proti njej, meni se je zdelo bolj tko igrivo, ne pa kar zares  samo ne vem vredu. Mačka se je seveda našopirila, ker niti ni vajena psa, tudi nobena druga ni.
Mene pa zelo skrbi, saj je zvečer psička kazala že večje zanimanje za mačke in je enkrat skočila tak proti eni in se mi je zdelo, da jo je hotela uščipnit  Pa spet ne vem, ali je to le igra, ali pa jih hoče res napasti  Vsi prejšnji psi so namreč napadali domače mačke, eden je eno celo ubil  Zato pa bi sedaj jaz rada to spremenila, samo ne vem kako... Rada bi, da bi pac bili čist kul eden do drugega, ne pa da bi mogli vedno pazit, da ne bo psička  katero poškodovala ali celo ubila.
Sploh ne vem, kako naj se s tem problemom spopadem  Imate kakšno idejo? Izkušnje? Premišljevala sem že, da bi si nabavili muco, mladička, in da bi se mogoče tako navadila? Po drugi strani pa je mladiček mucek še mali in se bojim, da bi takšnemu že v igri škodovala.
 
 

Kaj mislite o tem?

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 06.06.2005 : 08:43:26
jaz mislim, da se psička želi le igrati, saj je še mlada... mislim, da odrasli mački ne bo nič nraedila. bolj pazi, da ne bo mačka psički kaj.

drugače pa preberi to temo... mislim, da pri tebi ne bo kakega večjega problema. naj bodo skupaj - pod nadzorom.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 06.06.2005 : 09:35:42
Pri nas imamo enak primer. Mislim, da se Duka zaenkrat z mačkom le igra. Postavi se pred mačka in ga gleda, pa ga malo obkroži in čaka na Pikojevo reakcijo.  8) Če bi bil Piko na miru, bi bilo verjetno vse vredu, čez čas je po mojem, več ne bi zanimal. Problem pa je v tem, da je Duka že zdaj 2x večja in močnejša od mačka, zato se je le-ta vedno znova ustraši in začne bežat. Za Duko pa nič lepšega... :D :D :D In tako se preganjata cele dneve.  :o >:( Zdaj se je Piko začel umikati na sosednje dvorišče :(, od tu se pa ne gane, ker ga Duka pravzaprav zanima in jo od tu lahko v miru opazuje. :) Včasih se jima celo posreči spati v neposredni bližini, Piko npr. na stolu, Duka pa zraven na tleh :) :). Me prav zanima, kaj se bo iz tega izcimilo. ::) Upam samo lahko, da bo maček glede na to, da je star šele 10 mesecev, psihično zdržal tako dolgo, da se psica umiri.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , torek, 07.06.2005 : 09:12:49
Mi smo pred desetimi meseci k hisi prinesli majnhega igrivega svicarja.Doma pa smo imeli ze dve macki:mackona ki se psov sploh ne boji in jih preganja ter tecno macko ki hitro da kremplje ven.Verjetno scenarij za totalno polomijo...ampak sedaj zivijo vsi v popolnem sozitju. :)
Maja moj predlog je da se njihovem odnosu full posvecaj in okaraj tako macko ki se neprimerno vede do psicka (ga tepe s taco ali hoce opraskat,ali pregnat stran od hrane)kot novega prisleka-ne pusti mu da bi muco lovil,skakal v njo,jo hotel grizljat...
Pri nas smo takoj tudi uvedli hierarhijo...najprej sta dobili macki za jest in sele nato kuza,tako je takoj vedel kje je njegovo mesto v hisi.Zdaj zjutraj stojijo v vrsti pri skledi vode(vsi pijejo iz pasje)-najprej mackon,pol macka in na koncu pes :D
Veliko bo v naslednjih mesecev konfliktnih situacij,vendar v roku pribl.5 mesecev vse mine,verjami.Vse kar moras uloziti je veliko truda in potrepljenja.
Pri nas sta se macki hitro prilagodili in ugotovili kaj narediti da jih bo pes pustil pri miru;sedaj ne bezita vec pred njim ker sta zgleda ugotovili da ce ne teceta pes ne tece za njima,ko gresta mimo ali pod psom visoko mijavkata v stilu "sem majhen muc ki ti ne zeli nic hudega"...no,edino muca ni se cisto sigurna tako da gre k psu ko ta trdno spi in ga celega prevoha,od repa do glave.Me prav zanima kaj si misli.So pa tudi tenutki igre ko zanalasc skaceta okoli psa in pol jih malo on lovi pa malo one njega.
Pri nas je tako zraslo neko prijateljstvo med mackami in psom,lahko pa bi se samo ignorirali med sabo.To odlocitev je najboljse prepustiti zivalcam samim.
Kot prvo pa res popazi da si ne bodo kaj naredili,predvsem muce opraskale oci kuzku....
Lp,pa veliko uzitkov s kosmatinci ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , torek, 07.06.2005 : 09:25:56
Balu, jaz teh problemov nimam, sem le skopirala težavo, ki jo je imela runka in je odprla novo temo:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3345.0.html

Vseeno hvala za odgovor.

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , torek, 07.06.2005 : 09:50:30
Ups,se opravicujem... ;D
Pol pa naj bo to predlog Runki.
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , torek, 07.06.2005 : 09:53:22
Citat
jaz mislim, da se psička želi le igrati, saj je še mlada... mislim, da odrasli mački ne bo nič nraedila. bolj pazi, da ne bo mačka psički kaj.

Ja to že, da se psička želi igrati, vendar dvomim pa, da se odrasel muc ne bi postavil zase. Treba pa je paziti tudi na psa, da ne naredi kaj muci, ne pa samo na muco!!!  >:(

Mislim, da je Balu zelo dobro razložila situacijo in kdor želi dober odnos z muco in kužkom, naj si dobro prebere tekst in iz njega potegne kakšen način učenja.
Npr.:

Citat
okaraj tako macko ki se neprimerno vede do psicka
Ja, tudi mucku je treba povedati kako se obnašati. Ne pa samu psu. Tako bo tudi pes videl, da niso samo zanj pravila.
Citat
najprej sta dobili macki za jest in sele nato kuza,tako je takoj vedel kje je njegovo mesto v hisi.Zdaj zjutraj stojijo v vrsti pri skledi vode(vsi pijejo iz pasje)-
Tudi pri nas se je to obneslo. Psička dobro ve, da ne sme jesti iz mucine sklede, muca pa lahko je iz njene in pije njeno vodo.
Citat
kot novega prisleka-ne pusti mu da bi muco lovil,skakal v njo,jo hotel grizljat...
Lovljenje jim je tako v večje veselje in tako ne boste dosegli sožitja, če se bosta podili iz preganjanja in ne iz igre. (pri nas se včasih sedaj tudi igrata, da se lovita, muca pa se ji skriva in jo iziva. prav veselo ju je opazovati) Vendar to pojanje pustite za kasneje. Ljudje delajo ravno to napako, da se najprej podijo, potem pa jim skušajo dopovedati, da to ne smejo. Ne lovljenje pride ravno na koncu!!!
Na začetku pa vseeno mislim, da se morata zbližati in se prevohati (počasni gibi), če se seveda za to strinjata oba. Težko je to dosešti, ko sta se že navadili na podenje, treba je že od začetka to preprečiti. Vendar misli, da z malo truda se vse da. Mogoče ne ravno, da bosta prijateljici, verjetno bo že to dovolj, da se bosta ignorirali!  ;)

Res veliko sreče in poročajte kako napreduje prijateljstvo!  ;)

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 07.06.2005 : 13:54:25
Citat
jaz mislim, da se psička želi le igrati, saj je še mlada... mislim, da odrasli mački ne bo nič nraedila. bolj pazi, da ne bo mačka psički kaj.


Ja to že, da se psička želi igrati, vendar dvomim pa, da se odrasel muc ne bi postavil zase. Treba pa je paziti tudi na psa, da ne naredi kaj muci, ne pa samo na muco!!! 


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 07.06.2005 : 13:55:07
upsss..malo sem se zmotila.

ja mine, saj ravno to sem napisala...

pa veliko sreče.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 08.06.2005 : 08:37:59
ZDELE SMO IMELI PA BLIŽNJE SREČANJE :-\

maček je šel notri, pred vrati na hodniku pa pes. začela je lajat in ga lovit, maček pa bežat, jaz sem vpila na fabijo, maček se je skril, jaz pa prijela fabijo. ne vem, če bi ga zagrabila...je bolj lajala vanj. samo res, da sem bila jaz zraven.

ne vem, ne vem.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , sreda, 08.06.2005 : 08:56:16
Ja to že, da se psička želi igrati, vendar dvomim pa, da se odrasel muc ne bi postavil zase.


Muc se že postavi za sebe, vprašanje pa je kako!
Rada bi povedala kako je s tem pri nas. Imamo muca, ki je kastrirani. In baje (tako mi je rekel veterinar) kastrirani mački delno izgubijo nagon po borbi. In to bi bila razlaga zakaj naš muc beži, beži... Beži pred našo štirimesečno psičko, sosedovo mačko, pred vsem, revček  :(. Drugače se ne ve braniti kot da dvakrat s tačkami useka po psičkinem gobčku nato pa beži. In žal ne ugotovi, da je psički ravno to v največje veselje :D :D :D. In tu propade vsa naša vzgoja. Pa ji ukazujemo, pa se pogovarjamo, pa jo skušamo odvrniti od preganjanja s tem, da jo zamotimo z igro, priboljškom, vse propade, ko začne muc bežat. In tako bežimo: muc, za njim psička, z njo pa jaz (ki jo skušam uloviti, da ji preprečim lov na mačka) in se derem DUKA, NE SME, NE SME!!! Noro, a ne?
Ima kdo idejo, kako naj mačka prepričam, da ne bo več bežal, oziroma Duki dopovem, da to preganjanje pa res ni fer do mačka, ki je izgubil moški libido? ;) ;D
LP! :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 08.06.2005 : 09:23:27
ej pri nas je sito, samo d a psički ni do igre, ampak ga bi pohamsala pomoje... maček se tudi boji, pa beži in beži, psica pa za njim...maček se ne postavi zase, ampak beži dokler gre..to je pa psici v največje veselje...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , sreda, 08.06.2005 : 10:13:22
ej pri nas je sito, samo d a psički ni do igre, ampak ga bi pohamsala pomoje... maček se tudi boji, pa beži in beži, psica pa za njim...maček se ne postavi zase, ampak beži dokler gre..to je pa psici v največje veselje...

Koliko je stara Fabija in kdo je prišel k hiši prej pes ali maček?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , sreda, 08.06.2005 : 17:17:19
Hm,jaz dvomim da je bezanje povezano s kastracijo...ta mit da se macki spremenijo in samo se pocivajo je ovrglo ze dosti kosmatincev ki jih poznam.Sicer pa je tudi moj macek kastriran pa se se vedno tepe z drugimi macki,tepe pse...itd
Kakorkoli ,Tripikice ti samo vztrajaj in vztrajaj in psu govori "ne sme"nestetokrat ce je to potrebno,prej ali slej bo sigurno doumel da to ni prav in sprejel macka.Hm,je pa res da moj kuza nima mocnega lovskega nagona,prej ga sploh nima,tako da je to verjetno olajsalo vse skupaj.
Lp pa veliko mirnih zickov.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 08.06.2005 : 17:51:39
Fabija je stara 5 let, maček pa 1 leto. Pa mačke je sovražila še preden je naš prišel k hiši. Pa ful lovskega nagona ima.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Blackpanther , sreda, 08.06.2005 : 18:29:57
Evo vam par slikic na to temo :)

http://www.moj-album.com/slike/54654/bYyEyaURFr_gfelB.jpg

http://www.moj-album.com/slike/54654/1AUClvHEOLddO5wx.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Blackpanther , sreda, 08.06.2005 : 18:31:09
http://www.moj-album.com/slike/54654/8NRyjIoCFPDqk59J.jpg

http://www.moj-album.com/slike/54654/_0_6tx_qgtwedMtg.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , sreda, 08.06.2005 : 19:51:40
Hahaha.Ma mucek super "povšter".Lepo,da se ponekod razvije ljubezen...

Lp,Tjaša


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , sreda, 08.06.2005 : 22:47:46
Blackpanther te so pa res super slikice. Naši dve se sicer med spanjem ne marata stiskati. Ali je mogoče razlog, da sta vaš kuža in muca različnega spola?  ;D  :D  ;)

Ravno danes sem se jima smejala, ko sta se igrali in se je muca skrivala za omaro in ˝laufala˝ po celem stanovanju,... :)

Citat
Ma mucek super "povšter".
Ja ima tudi pes dober ˝povšter˝ za noge!  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 09.06.2005 : 13:51:40
Spet ena zanimiva prigoda:

Danes je Fabija spoznala enga "orenk" mačkona, ki točno ve kje je njegov teritorij in da je on car. Bil je na okenski polici, ona je skočila s prednjimi tacami nanjo in ga gledala, on pa njo. Ni niti brundal, ona pa tudi zalajala ni, samo obrnila se je in odsla stran...

Kul a?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , petek, 10.06.2005 : 10:59:56
Spet ena zanimiva prigoda:

Danes je Fabija spoznala enga "orenk" mačkona, ki točno ve kje je njegov teritorij in da je on car. Bil je na okenski polici, ona je skočila s prednjimi tacami nanjo in ga gledala, on pa njo. Ni niti brundal, ona pa tudi zalajala ni, samo obrnila se je in odsla stran...

Kul a?


Ha, to je to! 8) Zato mislim, da so si najini mačkoni sami krivi, kaj pa bežijo! >:( Se je zgodilo tudi pri nas, da je maček spal in slučajno ni opazil, da se mu je psica približala. Pa je bil na miru in psica ga je povohala, pa šla naprej.
Kaj obstaja mogoče tudi kakšna mačja šola? ;D ;D ;D najine mačkone bi bilo treba prevzgojiti, a ne, WildAngel? :)


Hm,jaz dvomim da je bezanje povezano s kastracijo...ta mit da se macki spremenijo in samo se pocivajo je ovrglo ze dosti kosmatincev ki jih poznam.Sicer pa je tudi moj macek kastriran pa se se vedno tepe z drugimi macki,tepe pse...itd
Kakorkoli ,Tripikice ti samo vztrajaj in vztrajaj in psu govori "ne sme"nestetokrat ce je to potrebno,prej ali slej bo sigurno doumel da to ni prav in sprejel macka.Hm,je pa res da moj kuza nima mocnega lovskega nagona,prej ga sploh nima,tako da je to verjetno olajsalo vse skupaj.
Lp pa veliko mirnih zickov.

Tudi za kraške ovčarje kot je naša Duka mi ni znano, da bi imeli močan lovski nagon... mislim, da je stvar v tem, da je tvoj maček MAČO :o, moj pa  evnuh (:()  ;D ;D ;D. Pa še prvi je bil pri hiši, lump, psička je prišla k hiši kasneje, ko je maček imel že pol leta. :)

Ampak te slike od Blackpantherja so pa neverjetne! Kakšno prijateljstvo!!! Saj ni montaža, a ne? ;D ;D ;D



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , ponedeljek, 13.06.2005 : 13:35:04
Danes sem bila zlo nesrecna, ko je psicka zacela lajat na muco, ko je ta jedla :(
Fora je, da imajo nase macke od prejsnjega psa zelo slabe izkusnje in se bojijo tudi novega, ceprav so ze vse odrasle in vec let pri hisi.
Dogovarjam pa se sedaj za enega mladicka, mackoncka, starega 2 meseca. Mogoce bi se je mladic prej navadil, ker ostale se je izogibajo in bojijo. Cist so brez avtoritete :'(


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , ponedeljek, 13.06.2005 : 17:39:41
runka, če se le da, se pozanimaj ali je muc navajen na pasjo družbo. Probaj dobiti takega mucka, ki je že tam v pasji družbi! Potem ti bo mnogo lažje, le tvoj pes je ne sme poditi. Takrat boš navadila lepo psa in se ti ne bo potrebno ukvarjati še z mucom!!!

Mi smo mucko dobili od tam kjer je bila že navajena psa. Nato smo morali le psičko navaditi nežnosti. Tudi naše mladičke smo navadili na psa in ljudje so jih zelo radi in hitro vzeli za svoje.  ;)

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Lanyca , četrtek, 16.06.2005 : 17:14:54
Mačko bi moral navaditi na psa najbolje bi bilo če bi ob prvem srečanju imel psa na vrvici. Prvo srečanje je zelo pomembno zato mora biti čim bolj prijazno med muco in psom seveda. Nato čez nekaj časa psa pusti bliže in vedno malo bliže. Naj se povohata in spoznata. Ko se bosta zelo dobro razumela ju lahko pustiš sama v enem prostoru. Ko smo mi kupili Lano smo imeli doma dve veliki muci muci sta psičko upale pohvohati samo, ko je spa<la. Zdaj se Lana zelo dobro razume z našim muckom Denijem včasih pa mu tudi nagaja in ga lovi. Glede ceste pa vsaka mačka mora biti svobodna ne moremo je zapreti, da ne bi šla na cesto. Tudi mi smo naredili tako ko smo imeli gluho muco. Vndar ti tega ne priporočam, Lanyca  :-* 8) ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Bonie , petek, 17.06.2005 : 08:45:42
Sicer sem že pisala v to temo, pa vseeno še enkrat. Pri nas doma smo od vedno imeli tako pse kot mačke in nikoli ni bilo nobenih problemov. Edino, kar sem opazila je, da psi prej sprejmejo mačjega mladiča, kot odrasle mačke pasjega. Trenutno imamo tako situacijo: dva odrasla mačkona (enega pritepenca, ki izsiljuje za vse od pozornosti do hrane in to tako, da je že včasih prav tečen in nič ga ne zaustavi, in drugega razvajenega mačkona do konca), in zdaj še leto in pol staro pasjo razvajenko. Psica bi se seveda rada igrala z mačkonoma, ampak njima ni več za takšne igre (nobeden ni več mlad, eden je star 9 let, pritepenec pa je tudi pri nas že kakšnih 6 let, pa bil je že odrasel, ko je prišel cel v gnojnih bulah k nam - ampak to je že druga zgodba). Moram pa reči, da je psica zdaj že pogruntala, da z igre ne bo nič. Samo tu in tam jo še prime in gnjavi mačkona, drugače pa živijo skupaj brez problema. Res pa je, da skupaj spali in se igrali, kot sta se  npr. naš prejšnji pes z takratnim mačkonom (takrat smo dobili mačjega mladiča, ko je pes bil star že kakšno leto), verjetno nikoli ne bodo. Živijo pa skupaj brez problema, spijo vsi trije celo skupaj v isti sobi. Mačka sicer na višji poziciji, ampak vseeno. Pa sami, brez našega posebnega vmešavanja, so si vzpostavili posebno hiearhijo. In sicer tako, da je pritepeni maček najvišje, potem je psica in potem naš stari maček. Mačka psici nikoli nič ne naredita, že od malega, če je šla predaleč, sta jo samo opozorila z pihanjem in s tačko po nosu, vendar brez krempljev. Je pa pritepeni maček včasih kar malo nesramen do Bonie- psice, saj se zanalašč spravi ležat na njen prostor, je iz njene sklede itd. in potem se ga ona ne upa nagnati in se vleže npr. na tla zraven. Z našim starim mačkom pa imata bolj enakopraven odnos. Ta je tudi včasih bežal pred Bonie, s časom pa se je je navadil in zdaj tudi če pride Bonie lepo mirno spi dalje na kavču, tudi če ga Bonie temeljito prevoha z gobcem... Pa oba komot spita skupaj na kavču, čeprav ne ravno eden na drugem. Če pa je pritepeni maček na kavču, se Bonie sploh ne bo vlegla na kavč... Čas pač prinese svoje. Mislim, da se psi in mačke že sami zmenijo med seboj, če jih ne hujskamo eden proti drugemu. Velikokrat namreč vidim, da lastniki prav uživajo, da bi pes nagnal mačka in ga pri tem vzpodubujajo. Praviloma moraš dajati prednost mačkam pred psom, pa ni problemov.
Imam pa jaz zdaj en drug problem, Bonie misli, da so vse muce prijazne in jih z mahajočim repom želi iti pozdraviti. Tako da se kar bojim, da bo enkrat zaradi tega nastradala. Parkrat sem jo zadnji trenutek odvlekla od kakšne mačke, ki se je samo našopirila in začela iti direkt proti nama...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 17.06.2005 : 11:17:35
dobili smo še enega mucka - mladička, pa ga prav tako sovraži!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , petek, 17.06.2005 : 11:46:43
WildAngel, ali je muc drugače navajen pasje družbe?
Če je, potem boš lažje navadila tudi Fabijo, saj bo muc toliko bolj miren. Vendar, če Fabija ne mara mačkov jih pač ne, se boš morala sprijazniti s tem, da jih je že od začetka preganjala. No kakor sem že rekla, doseži vsaj to, da jim ne bo kaj naredila.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Matic. , petek, 17.06.2005 : 20:55:04
Mislim, da se Fabija na mačka ne bo navadila.  :-\  Je že malo pozno 5 letnega psa s strašnim nagonom navajati na mladega mačka. Maček je lahko star 1 ali 300 let, problem je v Fabiji, saj prej ni imela nobenega stika z (domačim) mačkom.

Če ima kdo bolj optimistično mnenje, naj me popravi.

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , petek, 17.06.2005 : 21:43:38
No,jaz pa mislim da se vse da ce se hoce.Z dosti vztrajnosti in veliko potrpljenja.
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , petek, 17.06.2005 : 22:01:44
Ja kot sem že omenila, bo za Fabijo potrebno veliko potrpljenja. V enem dnevu pa ne bo šlo. Največja napaka je bila, ko je mačke že enkrat podila, sedaj pa ji bo težko dopovedati, da tega ne sme. Zato pa, če je muc navajen, bo tudi lažje Fabijo umiriti, ko bo opazila, da muc ne beži in naj bi ji s časoma postalo nezanimivo. Le ukvarjati se je treba na pravi način in jih ne siliti skupaj, vendar lepo počasi po korakih.

Lp  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , sobota, 18.06.2005 : 08:05:56
Mislim, da se Fabija na mačka ne bo navadila. :-\ Je že malo pozno 5 letnega psa s strašnim nagonom navajati na mladega mačka. Maček je lahko star 1 ali 300 let, problem je v Fabiji, saj prej ni imela nobenega stika z (domačim) mačkom.

Če ima kdo bolj optimistično mnenje, naj me popravi.

LP

No s tem se ne strinjam. Doma imam mesanca z zp in je nor na macke.......smo imeli ze kar nekaj bitk, ker je hotel nekaterim mackom skrajsati zivljenje. star je 5 let. Potem pa si je moja sestra zazelela mackona....no sedaj ga imam.......oba sta super sprijatelja, skupaj spita..in vse je v najlepsem redu. res pa je.....da se ta macek, ki ga imam niti malo ne boji psov in se postavi zase....tako, da se prej pes bji macka kakor macek psa. No saj to sem ze enkrat pisala;);)
...........ok.....res pa je, da je rondo mogoce kdaj ze imelk stike z mackom......je najdencek in nevem......ampak po njegovem obnasanju, ni bili videt nobenega prejsnega srecanja. aja.......rondo se lepo obnasa samo, do nasega mackona.....do drugih.......pa
No,jaz pa mislim da se vse da ce se hoce.Z dosti vztrajnosti in veliko potrpljenja.
Lp
tocno tako........WildAngel......enkrat vam bo ze uspelo.!:)

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sobota, 18.06.2005 : 10:12:51
dobili smo še enega mucka-malega. ni bežal pred fabijo,ampak se ji je vseeno utrgalo! če bi jo spulstia, bi ga.... pa še vsakič je bolj razdražena in si ga bolj želi.

pač sprijaznit se bo treba.

lahko jo pa kdo vzame v šolo...

ona že po defaultu sovraži mačke, preganja vse kar se hitro premika, brani svoj teritorij, je posesivna, dominantna in ljubosumna. tako, da tudi če odmislimo sovražnost do mačk, še vedno ostanejo ostali kriteriji. če odmislim katerega od ostalih pa še vedno ostane sovražnost...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sobota, 18.06.2005 : 10:15:58
res je, da je težko tako živeti...vedno je treba biti previden, da se ne srečajo. zaradi tega imam še ful več dela z mački, kot bi ga iemla sicer.

ampak najbolje, da se sprijaznim, ker samo mučim mačke in psa s tem "nemogočim prijateljstvom oz nesovražnostjo".

Johnny se je že lepo navadil sobivanja, kdaj kam iti, se skriti itd...tamau se bo pa še mogel...ampak tamau je ful bolj pogumen...taprav norec! Kar mogoče v teh okoliščinah niti ni najbolje.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: irenchy , sobota, 18.06.2005 : 11:53:02
Citat
lahko jo pa kdo vzame v šolo...
........kakrsna je taka je ;) :)

Citat
Johnny se je že lepo navadil sobivanja, kdaj kam iti, se skriti itd...tamau se bo pa še mogel...ampak tamau je ful bolj pogumen...taprav norec! Kar mogoče v teh okoliščinah niti ni najbolje.
mogoce ji bo pa Johnny povedal kdo je glavni ;)......pustimo se presenetiti.

no se nekaj o nasi bandi......Tiggy je zdaj star 1leto in 3 mesece. :)....in se je ze malo umiril, tako, da ne skace vec rondotu v rep, ko se premika. ampak sta super klapa......npr. rondo se zelo boji neviht, ko grmi in se bliska, tiggy pa ne in potem mac pripravi rondija, da se igrata, da rondo malo pozabi...P.S. to je mene opazoval...zdaj pa sam poskusa ;).........mackon je res pameten. ;D..vcasih ;). :P....dam rondotu za jest pa ga poklicem pa recimo, da ne pride takoj.......ga gre macek iskat. tako sta dobra......no se nekaj slabega.......kar naprej mi razmetavata sobo ::).....zdej sicer ne vec....ker sta en dan bila brez moje sobe....ampak se vedno kdaj vse knjige in zvezki lezijo po tleh..itd.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 20.06.2005 : 11:17:55
Wildangel mogoce pa ti malo prevec hitis....moj pes im macke so rabili 8 mesecev za ustvarit normalno sobivanje,pa pes nima nobene od lastnosti tvoje Fabije(nagon po plenu,agresivnost,dominanca..)....pomoje bos recimo cez eno leto pa opazila napredek,ko se bos spominjala kako je bilo na zacetku ;)
Kako pa jih "mucis s sobivanjem"?Menda jih ne silis da so skupaj?Moja mama je recimo vztrajno dajala muco pred gobec psa...ampak to je ekstrem,ki se ne bi dobro koncal ce ne bi bila jaz blizu.
Najboljse jih je pustit pri miru,da si sami najdejo nacin kako in kaj...samo nazazelena vedenja (lovljenje,tepenje,lajanje,praskenje) MORAS !!preprecit,drugo pa se bo samo od sebe popravilo ali pa se bodo sli ignoriranje.
Hocem povedat da sobivanje lahko dosezes,ne pa tudi rpijateljstva...kar pa je po mojem mnjenju tudi brezveze vsiljevat.
LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 20.06.2005 : 11:56:29
vse kar bi jaz rada dosegla je, da pes ne bi pokončal mačka, če bi mu ta slučćajno prišel nasproti.



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , sreda, 22.06.2005 : 11:38:12
Moja mama je recimo vztrajno dajala muco pred gobec psa...ampak to je ekstrem,ki se ne bi dobro koncal ce ne bi bila jaz blizu.

Javljam se na prostovoljni linč, vendar moram reskirati, ker me je ob tem stavku prav pretreslo. A ste pomislili, kako je bilo mucku pri duši ko ga je mama držala pred pasjim gobcem??? :'(

Pri nas smo v isti situaciji, namreč tudi navajamo psa in mačka živeti pod isto streho. Vendar strogo pazimo, da to ne bi bilo na račun mačkovega strahu. Bojim se, da nekateri v želji, da bi se pes in mačka spoprijateljila, pri tem privilegirate psa. Kruto se mi zdi nekaj mesecev mučiti mačka (ker če se muc podela od strahu, je to že mučenje) zato, da dajete psu čas, da se navadi nanj.

Upam, da se s tem nisem zamerila, samo, moram se postaviti malo na stran mačkic in mačkončkov! ::) :)



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , sreda, 22.06.2005 : 12:03:09
Citat
A ste pomislili, kako je bilo mucku pri duši ko ga je mama držala pred pasjim gobcem???
Če že želiš prijateljstvo med psom in mačkom, jih moraš seveda zbližati!!! Drugače je pri Fabinem primeru, ko je enostavno agresivna do muc. In je bila napaka, ko je Fabija prestrašila muco, ali pa muc ni bil že od začetka navajen na psa. Kot smo že povedali je v tem primeru rešitev to, da jih ne siliš skupaj, ampak probaš doseči to, da se ignorirata. To je malo daljši postopek.

Jaz ne vem več kaj povedati, ker bi se samo ponavljali. Predlagam vam, da si preberete prejšnje strani, ker ko jaz berem, vidim eno in isto. Mogoče vi, ki ne poznate pravega načina, enostavno tega tudi ne vidite v tekstih. Zato vam predlagam, da si kakšne nasvete malo bolj natančno preberete. Spomnim se, da je nekaj dobro tudi napisala Balu... Naj vam ne zmanjka moči in potrpljenja in bodite vstrajni!!! (seveda s tem prej nisem mislila, da ne smete spraševati, seveda lahko, vendar kakšno podrobnost si pa le poglejte)  ;)

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , sreda, 22.06.2005 : 12:22:14
Če že želiš prijateljstvo med psom in mačkom, jih moraš seveda zbližati!!!

Že, že, ampak ne na tak agresiven način! :)  Kaj bi rekli, če bi nekdo porinil psička pred krokodilji gobec rekoč: "Bodita prijatelja!" ;D

Mislim, da je potrebno živalim pustiti suverenost in možnost izbire ::). Če je katera žival agresivnejša, jo je treba umiriti, drugače pa pustiti, da se živali same spoznajo in po svojem instinktu zbližajo ali pa tudi ne. Pomembno je le, da v hiši ni "vojnega" stanja, potem pa se pa naj same odločijo, če bodo spale skupaj ali pa vsaka na svoji strani hiše. :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , sreda, 22.06.2005 : 15:45:27
Tripikice kar sem navedla je bil primer kako NE delat.Tako je moja mama hotela doseci ne vem kaj in se dobro da sem bila blizu...je bla pa njena macka in MOJ pes tako da mi je kar srcek skocil ko sem vidla macje kremplje blizu oci mojega mladica (takrat).
To sem hotela dati samo kot primer,da ne bi kdo kaj takega pocel!!!
Se pa popolnoma strinjam s tabo,dosezt "nevojno stanje" se mi zdi dosegljiva stvar,ce pa zraste prijateljstvo pa same zivalce izberejo.
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 22.06.2005 : 17:21:06
no jaz tudi nevojnega stanja ne dosežem...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: jessy , sreda, 22.06.2005 : 19:00:23
WildAngel, kako da si potem vzela še enga mucka? Upam, da se bo Fabija navadila na mačke...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 23.06.2005 : 09:32:12
Sem upala, da bo mogoče lažje sprejela malega mucka, ki se je še ne bo bal in bežal pred njo. Pa temu ni tako, čeprav ne beži pred njo. Nekaj časa ga samo nepremično gleda, potem bi se pa zaganjala vanj, ampak jo držim.

Itak sem pa navajena ločevati psa in mačko, tako da tudi, če ga ne bo sprejela, bo to zame nekaj običajnega.

Ni fletno, ampak drugače ne gre... Kljub temu se imajo vse živali v naši hiši super, ampak je v to potrebno vložiti precej več dela in potrpljenja. Veliko lažje bi bilo, če bi se lahko vsi prosto sprehajali povsod brez bojazni za bitko... ???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: gubica , četrtek, 23.06.2005 : 10:38:19
Zivjo vsem skupaj!

Mi pa smo poleg 8 letne muce, ki jo imamo in buldoginje, stare malo cez 2 leti, prinesli domov novo pridobitev. Majceno mucko iz kmetov ::). Se nikdar je nihce ni valjal po rokah, v zivljenju ni videla psa ali druge macke, razen mame... Prvi dan je pihala za vsak gib, ki ga je kdorkoli naredil... Zato smo jo bolj pustili, da je raziskovala in se najprej navadila na prostor. Zvecer se je pojavilo vprasanje kje bo spala, ker prostora, ki smo ji ga kupili (tiste luskane plisaste plezalne kocke z luknjami, da se lahko skrije), ni prevec porajtala :) Pa je spala z nama na postelji, psicka pa ob postelji na prostoru, kot ponavadi. Ker pa se je psicka ponoci zbudila in videla macko, da sme biti na postelji, je takoj zacela jokat.. Pa smo se vsi stirje, razen starejse macke crkljali na postelji. Starejsa macka ima svoj prostor na pisalnem stolu mojega dragega :) No in minil je drugi dan. V znamenju raziskovanja, mnogo manj pihanja, vec poguma :) Cetrti dan, to je bilo predvcerajsnjem, sta se s psicko ze igrali. Ker pa buldogi nimajo obcutka za svoje robustno telo in se zgodi, da ji nehote stopi med igro na tacko, me je se vedno strah jih pustit sami po celi hisi. Da slucajno ne bi ponesreci psicka poteptala s svojimi 25 kilami malega manj kot polkilskega mucka :) torej, smo skupaj zaenkrat samo pod nadzorom. Ne da bi skrbela, ce bi psicka hotela skodit mucki, to vem, da ne. Ampak strah, ker je mala se tako krhka..
Zdej pa najbolj luskan del vsega skupej:
 :D
Cetrti dan, ko sta se s psicko sporazumeli, nista postali samo prijateljici, vendar je psicka postala muckina nadomestna mama :) ko se je moja bajsika buldoginja utrudila, se je ulegla na bok, mucica je poiskala sesek, zapredla in obe sta tako zaspali... Tudi vceraj je bilo isto. Torej, takoj ko razivjem fotke, jih pripnem :) Neverjeten pogled :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 23.06.2005 : 11:03:44
joj kako lepo.... kot v sanjah ::)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: flatka , četrtek, 23.06.2005 : 15:33:18
waw, gubica!!!  :D
Probaj čim prej razviti slike.

Citat
Že, že, ampak ne na tak agresiven način!
No saj sem nadaljevala, da je pri Fabiji drugačno.  ;) Ta način lahko uporabiš le takrat, ko veš, da se muc ne boji psa in da pes ne bo kar na hitro napadel muce. Jaz sem ju enostavno dala skupaj, ker sem vedela, da je muca navajena psa. Tako sem morala samo še psičko navaditi malo nežnosti in potrpljenja, saj ona ne bi naredila žalega kakšni živali, Fabija pa pač ima tak nagon in karakter. Vendar WildAngel, če jo boste silili z mucom bo to zanjo draženje. Zato jih ne ˝tlači˝ skupaj.
Pri nas je kaj hitro spoznala, da muca ni prepovedana in ji s časoma ni bil več tak iziv, se je umirila.

Lp  ;)



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , petek, 24.06.2005 : 09:46:12
Gubica, to kar ti opisuješ, je res idealno in sanjsko! :) :-* Bodi pa res previdna, da se psička (glede na razliko v kg) ne zameri mucu s kakšno nehote grobo potezo, potem bo pa v vašem domu rajsko.  :D Sem kar malo nevoščljiva! ;) ;D ;D[

... Fabija pa pač ima tak nagon in karakter. Vendar WildAngel, če jo boste silili z mucom bo to zanjo draženje. Zato jih ne ˝tlači˝ skupaj.

MinE, se opravičujem za nerazumevanje. Ko sem si predstavljala muca pred pasjim gobcem, mi je zgleda malo "zablokiralo". :) Se pa zelo strinjam s tvojim mnenjem, to je res že draženje psa.

WildAngel - morala se boš sprijazniti z dejstvom, da je situacija v Gubicinem domu prej redkost kot pravilo. Pri nas smo dosegli zaenkrat (v treh mesecih) le "nevojno" stanje in sem s tem zelo zadovoljna, tudi če bo tako ostalo. Samo, da je mir v hiši! Zdaj smo pa pustili mucu in psički, da naprej "rešujeta" zadeve sama. Pa naša psička sploh nima lovskih nagonov. Mislim, da se boš mogla sprijazniti, da ga pa Fabija ima oziroma, da mačke enostavno sovraži z vso svojo dušo in tega po mojem ne boš mogla odpraviti. Moje mnenje je, da ti tu drugi dajejo preveč upanja, zato se pa potem tvoj problem vleče še naprej. Če bi se to dogajalo pri meni, bi mladega muca takoj oddala nekomu, kjer mu bo dobro, enako bi skušala rešiti, seveda s težkim srcem  :'( s "staro" muco. Ker pa je slednja že najbrž navezana na svoj dom, to ne bo šlo, bi pa poskrbela, da se s psičko ne bi srečevali, da bi živeli vsaka v svojem delu doma, da bi imele vsaka svoj miren kotiček. Vem, da je to zelo težko, da ti je hudo pri srcu, ampak včasih se je pač treba sprijazniti in ne riniti z glavo skozi zid. Ne veš, lahko se bosta pa potem kdaj kasneje Fabija in muca lepše gledali! :) :) :) Včasih se pokaže sonce skozi oblake čeprav ga vremenarji niso napovedali. ::)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 24.06.2005 : 14:31:54
Tripikice: vse si prav napisala in se popolnoma strinjam s teboj. Pomoje sem res preveč upanja dobila od drugih, ki nimajo izkušenj s takšnim karakterjem psa kot je naša (kar se tiče mačk namreč). In res sem šla z glavo skozi zid. Jah sedaj je, kar je. Johny je popolnoma navajen na tak način življenja in vedno preden gre dol, pogleda iz vrha stopnic, če je Fabioja dol v veži. Če je ni, hitro odhiti ven. Mali pa še ni navajen in bi šel direkt pred psa. Se bo tudi on mogel navadit. Pa mali gre kar pod avto pa na gumo ležat :P, kar Johny ni nikdar delal. NAjbrž zato, ker je bil zavržen muc brez doma in se je mogel sam prebit skozi prvih nekaj mesecev... Mali je pa scrkljan...ampak to je druga tema ;)

Samo bi pričakovala, da se bo psica naveličala, je pa samo še bolj razdražena.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: klovn , petek, 24.06.2005 : 14:43:43
PRI NAS GRE TOLE TAKO:

http://ZOYCIK.moj-album.com/slike/42423/EITs_vKt8gBXIkRK.v.jpg

http://ZOYCIK.moj-album.com/slike/42423/QWdY_pmd9xKCUGCA.v.jpg

http://ZOYCIK.moj-album.com/slike/42423/Hanq7qGuYSvGunT3.jpg

http://ZOYCIK.moj-album.com/slike/42423/j3bZiUdVkh3irwiI.v.jpg

Ampak - samo z domačimi mucami, za druge ne bi dal roke v ogenj.

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 24.06.2005 : 14:52:35
o srečko klovn!

Ful dobro!

Kaj sta bila v reklami???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: rem , petek, 24.06.2005 : 21:04:07
Pri nas sta tud prijatelja, ker sta oba v stanovanju sta tud čisto spontano sprejela življenje skupaj,muca je stara13 let, mali pa 2leti.

     (http://www.mojpes.net/galerija/albums/userpics/13458/ATG3.jpg)



Naslov: Ljubosumje?
Poslano od: runka , nedelja, 26.06.2005 : 08:40:01
No, kot sem ze pisala pred nekaj casa nazaj o teh problemih pes- macka... Situacija je taksna, da smo pred 3 dnevi dobili mucka, ki je star priblizno toliko kot psica (2 meseca in pol).
Seveda ga je ona takoj opazila, dobili smo ga zvecer, naslednji dan pa je sledilo spoznavanje. Na moje zacudenje je izgledalo popoldan ze vse prav perfektno- oba sta bila v hisi na vezi in on je lezal na hrbtu, ona pa je sla cez njega, hodila s tistimi velikimi sapami po njem in macek pa nic... kot da mu je pasala. Potem je ona ga zacela lizat, grizt in macek spet nic, kar se mi je zdelo res cudno ??? Ko pa je izkoristil priliko in odsel izpod nje, pa se tud v tak polozaj ni nikoli vec vrnil :( Torej sm tko opazila, da mu le ni ustrezalo, ampak se ne zna branit. In po tem je situacija postala taksna:
psica se je zacela podit se za ostalimi mackami, ceprav me je prej ze ubogala, da ne sme- zdaj tega ne slisi vec :o
ko vidi malega mucka, se tud zapodi za njim, on pa le zbezi pod omaro in se ji sploh ne upa priblizat. Pravzaprav je postala cisto neznosna in studiram, da je to ljubosumje... Mcek ima zelo rad blazino, ki je bila kupljena za njo, a ona niti enkrat ni lezala na njej. Vceraj mu je to blazino polulala :( Danes zjutraj pa je se celo sla in se pokakala v hisi, ceprav je ze 2x kakala prej zunaj :(
Pa se tko, sm vceri probala, da sta oba bila na blazini, a ni slo... Sm bila poleg, mirila macka in ja, naj bi bozala tud njo, samo kak naj jo bozam, ce se moram skoz kregat, ker ga samo sciplje in s sapami hodi po njem?? Kak naj jo hvalim (pridna, pridna), ce vidi samo sebe in sploh ni dovzetna za kaj drugega, ukaze pa, ko da je vse pozabla?? Noce vec slisat ˝NE˝, se sploh, ce se gre za macke, pa tud danes res cist nic drugega ne uboga :(
Mah, spet ne vem, kaj nardit... Ko bi se le ta macek mal bolj zase postavil, ker je pa po naravi zelo zivahen tip, samo zdej ji ne gre niti blizu, ker ona kar napade :o


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , nedelja, 26.06.2005 : 11:58:21
Ja,ja vse to so lepe slikice in zgodbice....ampak ima kdo macka ki pusti da se pes polula nanj? :o  :o ;D
Prej sem bla na vrtu in mackon se lepo uleze v senco pod velik grm.Nakar pride pes,ne vidi macka,in lepo dvigne nogo ter zacne lulat.....mackon sploh nic! :o Ni spustil nobenega glasu,se ni premaknil....samo cel moker in rumen (bleak) spal naprej.Mislim,halo!!!Danes ga sigurno ne bozam vec,naj najprej to umazanijo zlize iz sebe....
LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 27.06.2005 : 08:13:02
Torej sm tko opazila, da mu le ni ustrezalo, ampak se ne zna branit. In po tem je situacija postala taksna:
psica se je zacela podit se za ostalimi mackami, ceprav me je prej ze ubogala, da ne sme- zdaj tega ne slisi vec :o
ko vidi malega mucka, se tud zapodi za njim, on pa le zbezi pod omaro in se ji sploh ne upa priblizat. Pravzaprav je postala cisto neznosna in studiram, da je to ljubosumje... Mcek ima zelo rad blazino, ki je bila kupljena za njo, a ona niti enkrat ni lezala na njej. Vceraj mu je to blazino polulala :( Danes zjutraj pa je se celo sla in se pokakala v hisi, ceprav je ze 2x kakala prej zunaj :(
Pa se tko, sm vceri probala, da sta oba bila na blazini, a ni slo... Sm bila poleg, mirila macka in ja, naj bi bozala tud njo, samo kak naj jo bozam, ce se moram skoz kregat, ker ga samo sciplje in s sapami hodi po njem?? Kak naj jo hvalim (pridna, pridna), ce vidi samo sebe in sploh ni dovzetna za kaj drugega, ukaze pa, ko da je vse pozabla?? Noce vec slisat ˝NE˝, se sploh, ce se gre za macke, pa tud danes res cist nic drugega ne uboga :(
Mah, spet ne vem, kaj nardit... Ko bi se le ta macek mal bolj zase postavil, ker je pa po naravi zelo zivahen tip, samo zdej ji ne gre niti blizu, ker ona kar napade :o

Pri nas je bilo enako, vendar od samega začetka. Maček se ni branil, pač pa vztrajno bežal. In ravno to je hotela naša psička - "dirkanje". Jaz sem pa sanjala o idili, da bi psička in muc spala skupaj, da bi se igrala, se imela rada, bila prijatelja... Nonsens! >:( Maček je vmes padel v depresijo (ne se smejat ;D, no ja, jaz bi se drugače tudi mogoče smejala, ampak ko imaš v hiši depresivnega mačka... ::) :(), tako da sem hodila teden dni z njim k veterinarju po injekcije in infuzijo.
Če pride do takšnega sožitja je fantastično, če pa ne, se je treba z zadevo sprijazniti! In ko mi je postalo to jasno, se je zadeva malo umirila. Psička je vsekakor ljubosumna na mačka, ampak nekako ga je pa le začela počasi sprejemati, to pa kaže tako, da mu vztrajno pere ušesa. Maček pa celo en čas to "trpi", nato se ji celo malo upre (včeraj se je postavil na zadnji dve tački in psičko ugriznil v uho, češ skrbi ti za svoja ušesa ne za moja! ;D), nato jo ucvre. Vse je odvisno, če je psička spočita ali utrujena. Če je utrujena, celo pusti mačku spati na njenem ležišču, če pa je spočita, pa je v hiši direndaj. Sicer je pa taka tudi z nami (stara je 4 mesece!), tako da lahko rečem, da smo dosegli nekako "nevojno" stanje.

Tako sedaj pazim le na to, da psička ni preveč agresivna in ji pri tem "dopovedujem" da NE SME preganjati mačk, drugače pa puščam, da živali same rešujejo "probleme" in položaj v hiši po njihovem instinktu.
Mislim pa, da je v vseh teh "zgodbah" o sožitju, ki si jih tukaj opisujemo zelo pomembna starost samih živali, kar je tudi treba vzeti v obzir ko primerjamo situacije drugih s svojo.
Hehe, naš muc se že ne bo pustil poscati, ker bo prej pobegnil (včasih se strahopenost lahko tudi izplača) ;D ;D ;D. LP! :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: gubica , ponedeljek, 27.06.2005 : 09:10:03
Jaz pa samo na hitro danes;
moji dve lepotici:

http://www.moj-album.com/album/625534/

pozdravcek vsem :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 27.06.2005 : 10:23:55
Gubica, tvoj pes je prava mama. Sladko in ganljivo! :-* :-* :-*

WildAngel, tega raje ne gledaj, je preveč nevarno, da padeve v depresijo ;D ;D ;D.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: klovn , ponedeljek, 27.06.2005 : 15:02:29
o srečko klovn!

Ful dobro!

Kaj sta bila v reklami???

Ja, pred leti smo delali reklamo za mačjo in pasjo hrano, pa sem uporabil kar svoja dva - Zoyko in Otota. Najprej so rekli, da gre za fotomontažo, potem pa so videli dias. Ni šlo za fotomontažo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: klovn , torek, 28.06.2005 : 09:35:16
Sm bila poleg, mirila macka in Kak naj jo hvalim (pridna, pridna), ce vidi samo sebe in sploh ni dovzetna za kaj drugega, ukaze pa, ko da je vse pozabla?? Noce vec slisat ˝NE˝, se sploh, ce se gre za macke, pa tud danes res cist nic drugega ne uboga :(
Mah, spet ne vem, kaj nardit... Ko bi se le ta macek mal bolj zase postavil, ker je pa po naravi zelo zivahen tip, samo zdej ji ne gre niti blizu, ker ona kar napade :o

Nič, psička je ljubosumna pa še rangira se, kar je normalno. NE JE KREGAT. Obnašaj se, kot da se ne dogaja nič, predvsem pa ne božat mačka pred njo, medtem ko njo lahko božaš. Maček se seveda boji in se bo še bal - kar nekaj časa bo trajalo, da se bosta navadila en na drugega - če se že ne bosta imela rada, se bosta vsaj prenašala. KREGANJE je bila ena od osnovnih napak. Maček pa se bo še prehitro postavil zase - tudi s kakim neprijetnim praskom po smrčku. Vztrajaj - vse bo prišlo na svoje mesto, zunanje mačke bo pa psička še vedno preganjala. Veliko uspeha.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , sreda, 29.06.2005 : 08:35:26
Nič, psička je ljubosumna pa še rangira se, kar je normalno. NE JE KREGAT. Obnašaj se, kot da se ne dogaja nič, predvsem pa ne božat mačka pred njo, medtem ko njo lahko božaš.

Klovn, nekako se ne strinjam s tabo ::). Mislim, da je treba božati oba in to hkrati, tako bosta živali imeli občutek, da sta obe članici družine in ščasoma ne bo več vzroka za ljubosumnost. Tako delam jaz in lahko se pohvalim, da je kar uspešno - primer: včeraj je mucek ovohaval hrano v psičkini skledi, psička mu je pa pri tem umila uho :D :D :D. In preganja ga le še, ko ima "napad" igrivnosti in bi se pravzaprav rada z mucem igrala, a žal je pri tem pregroba za mucka, zato ta takrat pobegne. Pa še to: ko je psička prijazna z mucem, jo blazno hvalim kako je pridna, včasih jo tudi nagradim s piškotkom in to ji je zelo všeč - tako ugotavlja, da se ji splača biti prijazna z mucem ;). LP! :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: klovn , sreda, 29.06.2005 : 09:51:29
Klovn, nekako se ne strinjam s tabo ::). Mislim, da je treba božati oba in to hkrati, tako bosta živali imeli občutek, da sta obe članici družine in ščasoma ne bo več vzroka za ljubosumnost.

Saj je prav, da se ne strinjaš, ampak do tega, o čemer ti pišeš,  morajo Runka, psička in muc šele priti. Prva naloga je odpraviti ogrožensot psičke - da, točno to - psička se počuti ogroženo v smislu, da bo zdaj izgubila pozicijo, ki si jo je ustvarila in se zato toliko bolj izrazito rangira, vzbuja pozornost - tudi s takimi rečmi, ki jih sicer ne počne (kakanje). Nekaj časa
bo trajalo in zanelsjivo bo prišlo do tega, da se bo stvar uredila.

Jaz sem bil v času, ko je prišel k hiši prvi muc zelo previden. Pozoren sem bil na vsak svoj gib - da ja ne bi vzbudil ljubosumnosti - saj veš, ne da bi se zavedal, sem recimo pobožal muca, pa je bilo vse narobe - psička je seveda to opazila. Tako je bilo nekaj dni, potema pa je nastopilo "skupno" božanje. vsi domači so se "porangirali" in zdaj je mir.



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , sreda, 06.07.2005 : 13:17:24
Pri nas pa je trenutno stanje taksno:
mene vec kot en teden ni bilo doma, tako da ju je ˝vzgajala˝ mama in zdej se je macek se vedno boji, ker ona samo gleda, kje je macek in vsakokrat skoci za njim, on pa samo z enega drevesa na drugega in z grma na grm, Ce pa ga ima priliko dobiti, pa ga grize, on pa se joka, dokler se ne izmuzne in uide. Torej situacija je bolj kot ne bad :(
Men je najtezje to, ker se ne znam s situacijo spoprijet in ne vem kaj v doticnem trenutku narest. Ko psica vidi macka, ne slisi in ne vidi vec nas, ceprav jo hocemo odvrnit. Pravzaprav sem po tem tednu opazila, da je postala se bolj pozorna na vse macke, ne le na malega.
Mama pa mi skoz ˝tupi˝s tem, da je to pac pasji nagon, da lovi macke in da proti temu ne moremo NIC! :o A potem so vsi vasi psi, ki se z mackami zastopijo, brez nagona, al kak naj to razumem? I am confused.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: klovn , sreda, 06.07.2005 : 13:55:34
Ne paničari, nič ne pride čez noč - enostavno pusti času čas - prej ali slej psički domača muca ne bo več tako zanimiva, oziroma se je bo navadila - še vedno pa se bo tu in tam porangirala -  to je v pasji navadi.

A potem so vsi vasi psi, ki se z mackami zastopijo, brez nagona, al kak naj to razumem? I am confused.

Ne, to, da psička ne bo preganjala drugih muc, si lahko kar izbiješ iz glave -ja, bo jih preganjala in to je res pasji nagon in ima mama prav in nič ne tupi. Do domačih mačk so moji psi cukrčki, do tujih pa lovci na kvadrat.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , sreda, 06.07.2005 : 17:56:10
Ja, ja, sej do tujih mack mi je tko vseeno, ker je tak bolj mala verjetnost, da jih bo videla kdaj. Mene skrbi samo za nase razmere doma.
Zdaj sem razmisljala o taksni strategiji: navajala bi tako, da je napr. psicka na povodcu in tko hodiva okoli in ko vidi macko in se zazene, da ustavim povodec, da ne more laufat za njo in ji recem: ˝Ne!˝ Pa ker se zlo zanima zanje, da jo zamotim s tisto piskajoco hrenovko, ki jo je danes dobila, pa mal tko pohvalim in tko. A bi blo ok?
Sej problem je tud v macku k je tko ziv in samo skace okoli in je zanimiv ko kaka zoga za psico. Odrasle macke se pa za psico tko bl malo menijo, ker se trenutno ˝zenijo˝ ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , petek, 08.07.2005 : 08:39:39
Runka, meni se zdi to vredu, me pa zanima kaj mislijo o tem drugi. Lahko ti povem le to, da so se pri nas začele zadeve umirjati, ko sem našo psičko nehala kregat ko je napadala mačka, pač pa sem jo le opozarjala, da to ne sme in vedno "bogato" pohvalila, ko je bila do mačka prijazna. Ko mu je prijazno polizala ušeske, sem jo tudi nagradila s piškotkom. Sedaj se dogaja, da mačku v nedogled umiva ušesa (tako da so že skoraj brezbarvna :D ;D ;D ;D :D ;)), zraven me pa z "enim očesom" gleda, če imam že piškotek v roki. ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , petek, 08.07.2005 : 20:57:48
Samo kak pa naj jo pohvalim, ko je do macka prijazna, ce pa trenutno cist nikoli ni prijazna do njega. Ce ga dobi, ga ne lize, ampak ga zacne kar grizt, pa ne tisto malo, temvec orenk ˝savsat˝z zobmi po njem, on se zadere in zbezi.
Danes sem imela v roki 14 dni starega zajcka in sem ji ga pokazala. Ko ga je zagledala, ga ni niti povohala, temvec je v trenutku savsnila proti njemu, se sreca, da sem ga hitr refleksno umaknila, drgac ne vem kaj bi blo ???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sobota, 09.07.2005 : 10:19:20
runka midve imava podobne probleme....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 11.07.2005 : 10:45:45
Vajina psa zgleda res ne marata ničesar na štirih nogah  ???. Mogoče sta tako posesivna ali  ljubosumna na vaju in vaju hočeta imeti samo za sebe ::).
V takem primeru se mi zdi najboljše sprijazniti se s tem, da bosta morali živali ločiti, tako, da se ne bodo več srečevale. Mogoče se bosta pa psa potem počasi sprijaznila s tem, da "tam nekje še hodi en štirinožec, ok, naj bo, samo, da mi ne prekriža poti!" ::) :) 


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 11.07.2005 : 10:49:46
runke: katero pasmo psa pa imaš?? najbrž sem spregledala v postih. jaz sem tudi mislila, da se bo mladega mačka navadila, ker ne bo bežal pred njo, pa ni bilo nič s tem...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 14.07.2005 : 09:04:21
danes je pa prišel sosedov cucek, pa sta ga samo debelo gledala...sta takoj vedela, da ju ne ogroža in nista bežala..


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , četrtek, 14.07.2005 : 14:10:25
Mi imamo novofundlanko, ki je ravno danes stara 3 mesece, macek pa bo 3 mesece cez 1 teden. Imamo pa se 5 odraslih mack.
Jaz ju drzim narazen, ker ona cist ponori, ko ga vidi... Samo tak se ne bo nikoli navadla, da so se drugi stirinozci pri nas, ki bi se tud radi svobodno gibali in bo spet isto sranje, da jih bo lovila kot so to delali ze prejsnji psi. Upam samo, da jih ne bo pobijala, kar se je tud dogajalo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , četrtek, 14.07.2005 : 14:37:45
Ponori v stilu "macek te bom pozrla"-kar dvomim glede na njeno starost,ali bi se zgolj rada igrala?Meni se zdi nekaj popolnoma normalnega da ga hoce lovit,pa mogoce malo grizljat.Dejstvo pa je da je zdaj se premlada in ne ve koliko lahko npr.ugrizne macka,ga lopne s taco,....Pa si jo kdaj mirno spustila,da bi vedli kaj je pol nardila ko je bil "lov na muco" odprt?
Jaz sem z mojim psom recimo samo opazovala najini macki:on je lepo sedel in jih gledal in ko smo to parkrat sprobali je tudi macek pocasi prisel zraven pa sem se njega cohala.Pocasi je pustil psu da ga prevoha,sploh "tazadnjo",pol psa nisem vec drzala in gledala kako se obnasa in ce je hotel "v lov" sem ga spet prijela in rekla odlocno NE!

No,jaz se vedno verjamem da obstaja nacin kako psa in macke pripraviti do normalnega sobivanja,treba je najt pri vsakem pravo taktiko in imet veliko potrpljenja.Upam da vas ne bodo vsi spodrsljaji pripravili do tega da odnehate....
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , četrtek, 14.07.2005 : 15:13:51
Runka meni se tudi malce čudno zdi,da bi njufko ponorel zaradi mačke.Mi ga imamo doma in jih kar lepo pri miru pusti...Je pa res,da ko je bil mladiček in je spal zunaj :( sta dva mucka (4mesece stara) ležala na njem ali pri njem.

Poskusi mu jo predstaviti na tak lep način.Da sev miru povohata in mogoče poližeta.Jaz mislim,da bosta lahko bivala skupaj ;):


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , petek, 15.07.2005 : 21:41:00
Samo prvi dan je vse izgledalo normal, ko sta se vidla. Sta se povohala in vse, muc je skakal okoli nje in se igral z njenim repom. No, se isti dan, pa ga je dobila v pozicijo, da je lezal na hrbtu in ga je zacela grizt, pac v igri. Ne ve pa, kolk lahko stisne, macek pa izgleda da ne zna pokazat, da ga boli, sej niti krempljev ni uporabil, samo jokal je. Ko ji je pa usel, pa ji sedaj vedno uhaja, ker ona bi kar skocila nanj in ga rolala, grizla, kaj vem, se pac igrala kot se je z brati. Samo zdej je pa tko, da ona laufa za vsako macko in lahko kricim NE, ko me ne slisi... 1x sem ze pisala o tem, da so tukaj t.i. dvojna merila, ker mama pa, ko se ona pozene za macko, nic ne reagira. Pa smo tam. Kak naj pole psica razume, ce jaz recem NE, mama pa nic ne rece za isto stvar? Samo moji mami se ne da dopovedat, ker ona skoz tezi s tistim, da ˝to je pa ja v pasjem nagonu in da bo pes vedno macko lovil˝. No, sej kot sem ze 1x omenila, je tud to, da psica se ne smatra kot ˝moja˝ ampak ˝nasa˝... oziroma vedno bolj vidim, da jo mama navezuje nase, tko da je vedno bolj njena.
Vceraj se je pa sicer pripetilo in to ne vem kako, da ko smo opazili, je psica imela macka, on je lezal na trebuhu, ona ga je grizla, no tisto bolj savskala v njega, ne vem pa kako mocno, ker macek ne bu ne ma ni izustil. Videla sem lahko le, da je imel usesa nazaj in je tolkel z repom in po tem sodim, da mu ni blo ne vem kako vsec. Aja, pa se tacke so se mu tresle.
Sam mogoc je pr vas, forumasi, to s spoznavanjem nekoliko lazje, ker lahko vse nadzorujete, ce imate napr. pse in macke v hisi ali zagrajenem vrtu. Mi imamo veliko posestvo, veliko prostora, zivali so skoz zunaj, mi pa ne vedno in tko takrat res ne morem nadzirat kaj dela psica z mackami in macke z njo. Sicer macke se je tko izognejo, ce le morejo, sploh ni dominance v njih, ceprav so ze leta tu.
Ma, res ne vem, kr pogosto obupujem nad situacijo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: T.M.T , petek, 15.07.2005 : 22:03:30
Aha to je pa že druga reč.Torej veliko posestvo...pri na studi.Pustimo to!

Kja pa,če bi poskusila z nagobčnikom.Ali pa jo enkrat imej na povodcu in jo pripeljala so muca in ko bi začel močno gristi reci "ne" in nekoliko cukni.Mogoče bo pa pomagalo ??? .Mogoče bi se pa moral muc braniti in pokazati,da se to ne sme...

Predlogi...?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sobota, 16.07.2005 : 09:09:03
Jst sem obupala. Ima Fabija preveč nagona, sovražnosti in ljubosumja!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , sobota, 16.07.2005 : 12:18:45
Ja, macek je prava jajca, kaj naj recem...
To s povodcem sem ze probala, ko je videla macko je tko planila za njo, da je skoro salto nardila, ko jo je cuknilo.
Samo je pa tud tak, da ce jo imam na povodcu, bo samo ona hotela za mackom, macek pa je tud taki, da ne stoji pri miru, da bi ga lahk povohala, ker kar naprej neki skace sem in tja in izziva.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , sobota, 16.07.2005 : 13:08:46
moja psička se pa zelo dobr ujame z obema mucama :) .
moje tri babe so prave prjatlce!

lp weimi


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , nedelja, 17.07.2005 : 12:05:05
Sem si pogledala tvoje fotke... Res lepo, prelepo, da bi lahko bilo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , nedelja, 17.07.2005 : 13:01:00
Ane  ;D ;D sej bom na moj album še naložila slike tam kjer se živa inbolhca stiskata.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , nedelja, 17.07.2005 : 20:51:12
A torej je tvoja psicka ze kar taksna ljubiteljica mack po naravi?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , ponedeljek, 18.07.2005 : 09:24:20
Ja Živa ima že od nekdaj rada muce ;D ;D ampak ona se hoče z vsako igrat zato jih velikokrat dobi po smrčku.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , ponedeljek, 18.07.2005 : 15:15:51
Vceraj sem imela naso njufko na vrvici in takrat ni skakala za muco, seveda, ker sem bila jaz poleg...  Komaj pa sem odnesla pete, je sla in si poiskala zrtev, ki jo je prepodila na drevo in potem spodaj lajala na njo.
Mama je pa tud opazila, da se je sploh ne smes nikjer dotaknit, ko je, ker ful renci.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , ponedeljek, 18.07.2005 : 18:24:58
Ali imaš boks za muco?Če ga imaš daj muco v boks in jo postavi sredi sobe,tvoja psička pa naj zaradi tebe okoli  nje skače po tripalnicah sam renčati ne sme.To delaj vsak dan.Najprej po 10-15 minut potem pa čas podaljšuj.Ko bo tvoja psička v bližini muce razpoložena za igro in to muci nakazala daš muco lahko mirne volje ven iz boksa vendar imej psičko na povodcu.Ko boš vidla da je tvoja psička uredu do muce tudi ko je zunaj pajo lahko spustiš s povodca.Probaj.Probat ni greh.

poročaj kako se je kaj obneslo

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , torek, 19.07.2005 : 08:39:31
Samo a ne bo muc s tem dejanjem tako prestrasen, da ga ze na 3 km ne bo vec kje, ko jo bo potem videl?? Ona pa bo tako vesela, da ga ima koncno iz kletke samo zase... Ne vem no, samo ravno tuki sem ze brala o tem z kletko in kako se je muc pokakal notri od strahu. Rada bi kaksno pozitivno izkusnjo v zvezi s tem prebrala.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , torek, 19.07.2005 : 08:43:46
Na začetku bo prestrašen ko pa se bo psičke navadil pa ne bo problema.
Kako vama kaj gre?

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 19.07.2005 : 08:47:47
weimi ne strinjam se. naši se je čisto utrgalo, ko sem nekaj časa to ponavljala. na koncu je bila že na tem, da bi zaprto košaro raztrančirala, da bi pršla do mačka. maček je bil pa čisto prestrašen in drisko je dobil. pri meni se ni obneslo.

preberi si kaj je yo napisala. to bi najbrž najbolj šlo.......pri meni ni več šans, mogoče bo tebi uspelo ker imaš še mladega psa, naša je pa prej že 5 let se zaganjala v mačke...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , torek, 19.07.2005 : 16:55:32
jaz namreč na noben načine ne morem odvrniti pozornosti fabije stran od mačka...razen, da grem stran. Zadnjič je po spletu okoliščin našega malega zaganjala in fant jo je oblil z vodo, da je nehala paničarit okrog in ga iskat.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , torek, 19.07.2005 : 19:08:15
WildAngel ptri meni se je ta sistem obnesel,nevem pa če se vo prid rugih.Jaz sem samo predlagala da naj proba.moja maček se perfektno razumeta.

še ena slikica od njiju: ;D

http://www.moj-album.com/uredi/weimi/79470/?os=79499

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , četrtek, 21.07.2005 : 20:11:14
Danes me je kar minilo do vsega, ker se ze resno sprasujem, ce ima vse to sploh kak smisel :-\
Me par dni zdaj ni bilo doma in vedno je tako, da ko se vrnem, je situacija samo se slabsa, ker pac za to sozitje skrbim samo jaz... ostalim clanom druzine je vseeno, zato v tej smeri nic ne nardijo, pol pa je situacija kot je.
Danes napr. je bla zloooo pozorna na vsako macko, nic je ni ustavlo. Mucija je spodila 1x na drevo in ko je prisel dol, ga je spodila na drog. Mojih besed ne slisi, ko jo kregam, ona veselo mahlja z repom :-[ Vem, da poslusa samo mamo, samo nje se boji, samo ona je v tej smeri ne vzgaja. Kaj naj pole jaz??? Delam Sizifovo delo???
In potem danes, ko sem bila huda na njo, je mama to slisala in me vprasala, kaj je psica nardila. Ko sem ji povedala, pa ni rekla nic, samo dobila sem tist pogled, da kako budalo sm jst :'(
Res fajn met tako mater, ki je najbl pametna in vedno vse prav dela... pa naj mi se samo 1x rece, da je to ˝nas pes˝in da jo bomo ˝skupaj vzgajali˝. Malo morgen, mene v tej ˝vzgoji˝ ne bo vec vidla. Cakam, da bom na svojem in imela SVOJEGA psa.

Cao


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , četrtek, 21.07.2005 : 20:24:02
Jah veš na začetku je bilo tako tudi pri nas samo da je bilo malo drugače " to je tvoj pes","ti ga boš vzgajala" na koncu so se pa vsi vtikali v mojo pasjo vzgojo in jo popravljali na "pravilno".

Glede muc ti pa ne morem nič svetovat moja nima nič proti njim mam srečo ;D.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tripikice , petek, 22.07.2005 : 13:06:03
Runka, res si v neprijetnem položaju ::) :(. Lahko pa se ta čas, ko čakaš na svojega psa, zamotiš in opraviš še zelo koristno delo  :) - poskrbi za muce. "Šefica" za psičko je mama, ti pa potem bodi za muce :D. Pa jim zunaj uredi na več mestih primerna ležišča na višini, kjer jih psička ne bo dosegla in bodo lahko v miru in brezskrbno dremale. Pa poskrbi, da bodo site, da se bodo lahko kje igrale, pa še ti se igraj z njimi. Prav luštne partnerice pri igri znajo biti, če vložiš le nekaj truda. Pa tako hvaležne ti bodo, ko bodo končno tudi one imele svojega zaveznika. :-* :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , sobota, 23.07.2005 : 08:16:42
Sem se odlocila, da bom sprobala to, kar je predlagala weimi, saj slabse kot je bi po mojem tezko bilo.
Samo me zanima, ce lahko ta poizkus opraviva v psickinem boksu, ali raje ne? Ker nimam cist nobene primerne sobe, kamor bi njiju dala.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , sobota, 23.07.2005 : 16:31:04
A misliš da bi dala obedve skupaj v boks?!Ali sem jaz narobe razumela?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , sobota, 23.07.2005 : 17:51:08
Muca bi dala v kletko in to kletko v psickin boks in psicko ter sebe poleg :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: weimi , sobota, 23.07.2005 : 19:28:47
Aha sej se mi je zdelo malo čudno da bi dala kar muco in pa psičko skupaj v boks ;D.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: runka , torek, 26.07.2005 : 10:44:10
DAN: 1
Sem dala muca v kosaro in kosaro v boks, ane ;)
Potem pa je bilo takole: muc je hotel ven, ko je prisla njufka, pa se je potulil in umiril (po mojem, ker se je boji). Ona pa ga je gledala, se vlegla poleg kosare, ni lajala ali pa rencala, nic. To me je presenetilo. Je pa seveda 3/4 casa, ko smo bili takole skupa, posvetila meni ;D Macek ji ni bil niti tolk zanimiv, no, ce je bila dlej pri njem, je zacela gristi kletko in ko sem ji rekla ˝NE˝, je bila za nekaj casa vsa pozornost posvecena meni, ker je prisla pac tja in me poskakala in polizala. Jaz sem bila tako nekje 2m od kletke, a je to ok?
Men se zdi, da bi le jaz mogla eno orenk veliko kletko imet in jo postavit v boks in macka not in da bi bila onadva cez noc tkole skupaj, da bi se je muc navadil.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: andi , nedelja, 07.08.2005 : 21:07:57
Trikrat hura za našega pobalina, ki se je danes pobratil z najdenčkom Zdravkotom. Po vsakodnevnem ovohavanju in oblizovanju nad muckom, mi je danes malo mače ušlo po stopnicah, naravnost v Brinov gobec ??? No, rezultat je bila ta, da je mače stalno stopicljalo za Brinom, se obešalo po njemu, tako da bo danes prvi dan preživel z nami spodaj.  :D :D :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , nedelja, 07.08.2005 : 21:19:42
Čestitam!! Kako ti je uspelo??? A ni bil on tudi ful sovražen do mačk? Kako ti ga je uspelo pripravit do ovohavanja brez, da bi se mu utrgalo?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 10.08.2005 : 11:16:47
Jaz sem pa danes poskusila sledeče:

mali muc, ki je preveč pogumen in se je ne boji je ležal zunaj na tleh. jaz sem s fabijo delala kroge okrog njega, tako, da smo si bili na cca pol metra. kadar se je zagnala, sem jo scukala, kadar se, sem ji dala priboljšek. na koncu se skoraj ni več zaganjala :D jupi. je pa res, da je bil maček pri miru in pes pod kontrolo. če bi jo spustila, bi ga po****, če bi on bežal, bi ga lovila...pri večjem to sploh ni možno, ker se umakne takoj, ko jo zagleda....

nekaj je, ampak še vedno v bistvu nič :-\


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: oliver , sreda, 10.08.2005 : 19:13:02
Wild Angel kaj če bi poizkusila samo pozitivno nagrajevanje ignoriranja mačkov in delala s klikerjem?
Tako kot si to danes ampak brez cukanja. Samo priboljšek ko mačka ignorira. Lahko ji tudi malo pomagaš in jo zamotiš, pokličeš in ko ni skoncentrirana na mačka-nagrada?!
Lp Katja


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 11.08.2005 : 08:53:10
ne ne..fora je to, da se ona zažene in brez, da bi jo cuknila, ni šans da dojame, da ne sme. pa še mačka bi....kliker - dvomim, da bi mel kakšen učinek. naši fabiji je treba kdaj pokazat z malo več sile, ker drugače izkorišča. Že ko je v šolo hodila, je kadar jo je brat začel hvalit, takoj popustila in začela izkoriščati. pozornosti od mačka ji ne preusmerim prav lahko...

zaenkrat bom probala še na ta način, kot sem včeraj-pomoje je zakapirala, da dobi priboljšek,če je pridna in pusti mačka pri miru...samo bogve kdaj bo spet takšna situacija, da bo maček mirno ležal na tleh....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: oliver , petek, 12.08.2005 : 10:05:48
Izkoristi vsako priložnost, ko mačka ignorira oz. se za začetek vsaj ne zažene. Mogoče v prvih korakih poizkusiš tako da jo motiviraš nase ko gresta mimo in ker se ni zagnala ko nagradiš.
Kar pa se tiče klikerja je dobro da si prebreš kako se s klikerjem dela. Tudi tu na forumu je bilo veliko napisano.
Veliko uspeha!
Lp K


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , petek, 12.08.2005 : 10:10:17
Kliker (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,291.0.html)  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , petek, 12.08.2005 : 17:20:39
Danes sem kupila nagobčnik (najlon) za vsak slučaj, ko bom urila Fabijo in naročila kliker, ki ga dobijo naslednji teden...Poj bom pa probala! Še to, potem pa res neham s to misijo nemogoče :-\


Naslov: maček in pes
Poslano od: ka ty a , torek, 11.10.2005 : 17:33:33
pozdravljeni! :)Mene pa zanima kao bi navadila skupaj psa in mačko.maček je  tudi se mladiček tako kot sta psa.maček se psov ne boji a ko gre  h njima onadva začneta po njemu skakati lizati,grizti,...kako naj ju navadim,da ne bosta ga grizla in pa skakala po njem???
če ima kdo s tem že izkusne(mislim,da vas ima zelo veliko psa in mucka ki sta prijatelja ;D)naj mi prosim pove kao naj ju navadim oz. odvadim da ga grizeta...

lep pozdrav!


Naslov: Re: maček in pes
Poslano od: samo , torek, 11.10.2005 : 18:44:47
Sej če mačku nebi pasal bi jima itak pobegnu.Pusti jih naj se igrajo kakor pač se.Ker so vsi mladički se bodo nadili eden drugega.


Naslov: Re: maček in pes
Poslano od: Sammy , torek, 11.10.2005 : 19:00:26
Tema je že odprta TUKAJ (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3457.0.html).


Naslov: Re: maček in pes
Poslano od: ka ty a , torek, 11.10.2005 : 19:22:28
aha.tudi jaz sem mislila da jima bo pobegnil a je začel le mjavkati in se ni umaknil  ;D ;D ;zelo pa bi ju radi tega odvadili,ker jih imamo veliko tudi v stanovanju
 :)


Naslov: Problem z mačkami
Poslano od: alesreg , torek, 11.10.2005 : 22:01:07
Imam leto in pol staro psičko. Je poslušna in ubogljiva, vendar pa se njena ubogljivost konča pri mačkah. Vedno, kadar jo peljem na vrt in zagleda mačko, se zapodi proti njej. Ko jo pokličem sicer pride nazaj, vendar je takrat lahko že kakih 10 m stran. Problem je v tem, da se po vrtu in dvorišču sprehajajo mačke in se bojim, da bi kužica kdaj stekla na cesto za mačko. Pa me zanima ali slučajno obstaja kakšen način, da bi preprečil mačkam, da bi še naprej prihajale k nam?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , torek, 16.05.2006 : 15:39:41
Pa me zanima ali slučajno obstaja kakšen način, da bi preprečil mačkam, da bi še naprej prihajale k nam?

Ne. Lahko pa ogradite in psica ne bo mogla uiti na cesto...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ovcka , nedelja, 02.07.2006 : 18:10:19
Zivjo.

Se eno vprasanje na to temo. A mislite da bi 11 let star kastriran macek, ki ze ves cas zivi v stanovanju, se nikoli ni od blizu videl psa in ima izredno mocan karakter (pac je taka pasma, da je trmast, zmer mora biti po njegovem, ce pa ni se pa kuja) sprejel mladicka zlatega prinasalca? 

Hvala za odgovore in lp..


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: tanja040 , nedelja, 02.07.2006 : 18:27:01
Pomoje ga bo sprejel, najprej ga bo podredil pol bosta pa prijatelja.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: popo , nedelja, 02.07.2006 : 20:01:11
Tezko je rect. Sam imam muco staro 8 let, ke je preden smo se preselili v hiso ves cas zivela v stanovanju in ni videla nobene druge zivali. No tukaj zdaj luta odzunaj in je ze evrjetno spoznala tudi kaksnega psa. Vglavnem, imam psicko labradorko in je macka ne mara prevec. Ves cas se ji izogiba in to iz preprostega razloga ker psicka sili v njo. Muca je bolj mala in ce ze mene kdaj zaboli ko psicka sili z glavo v mene, potem vem da macko dosti bolj. Sovraznosti ni, labradorka gre do nje do kosare in jo zacne lizat pa amcka nic ne rece, potem pa zacne sili in ze se zacne pihanje in kazanje krempljev. Glede na to da so zlatkoti pravtako zelo zivahnim tezko recem kako bo macek reagiral.
Vsaka zival je osebnost za sebe in se tezko posplosuje kako pes ali macka reagirata. MIslim, da ti noben tukaj nemore z zagotovostjo rect, da nebo ali da bodo problemi, ker tega preprosto nemores vedet.

Lp, Marko


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ovcka , ponedeljek, 03.07.2006 : 19:53:44
popo: sej vem, da mi noben ne more za zihr rect kaj bo, ampak rabm usaj mau tolazbe, da ne bosta postala smrtna sovraznika alpa kej podobnga.. k ce se potem znajdem v taki situaciji, v kteri se je WildAngel znasla, ne vem kwa bom nardila.. potem bo moja odselitev od doma edina resitev (seveda oddaja psa ali macka ne pride v postev) :-\

Lp..


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , torek, 04.07.2006 : 09:28:19
Za mačka ne znam reči, znam pa povedat za svojega psa, ki je izredno ljubosumen na druge živali (star 5 let) in je sprejel mladega mačka kot za svojega.  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: rem , torek, 04.07.2006 : 11:34:14
Pika, naša perziska muca, ki je vedno živela v stanovanju in ni bila navajena nobene živali je lepo sprejela oba naša bokserja, prvemu je bila ona šef, drugi pa si jo je čisto podredil in je ob njem imela svojo drugo mladost, ko je umirala, jo je negoval kot mladička in jo  še danes išče, če omenimo njeno ime.
Na začetku smo pazili,da ne bi bila sama in bi ga Pika slučajno popraskala, pa se mu je le umikala. Ko smo ju začeli puščati sama sta ležala vsak na svojem ležišču, Bond je pazil svoj povodec, ona pa v košari. :)
(http://www.moj-album.com/slike/1433494/LinECDHOvfv7xKVX.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , torek, 04.07.2006 : 11:52:34
naša mačka, ki je po karakterju pravi čuvaj, obiski se je na veliko izogibajo je pri štirih letih sprejela odraslo lovsko psico. Najprej jo je nekrat dobro skloftala in pol je bil mir ::)
Nikoli nista ravno ležali skupaj, ampak jedli in pili pa.
Mačka je bila seveda absolutni šef  :P

Če misliš, da bo napadalno nastrojen, ju imej kakšen teden ločene, da se bosta lahko vohala samo preko vrat in se navajala na vonj drug drugega tudi drugod po stanovanju.
Jasno moraš kužko povedat, da se mačke ne preganja in tudi, da je mačka šef. Pol pa če se bo hierarhija spremenila je njun prooblem.
Fizično obračunavanje med živalmi mora biti prepovedano... Naj se mačka spiha, če bo pa hotela skočit se pa prepove.
Preventivno malo postriži kremlje, da ne bodo preostri.

Naša je psa sicer samo enkrat s kremplji, ko se ga je ustrašla, pol je bilo pa samo kloftanje - discipliniranje.

Nikakor ne sme dobiti občutka, da se jo zaradi "vsiljivca" zanemarja. Nasprotno. Namenite ji še več pozornosti in mogoče kako pravico več kot kužku...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Stellka , torek, 04.07.2006 : 15:57:40
No, če hočeš tolažbo Ovcka - pri nas mamo dve psici, mačko, mačka, morskega prašička, ribe, mel smo pa tud zajčka, pa miši. Vsi med seboj lepo funkcionirajo. Mačka spi s psico al pa zleze kar v kletko k morskemu prašičku (prej tudi k zajcu). Maček občasno spi pri drugi psici. Vsi imajo dostop do vseh živali (izjema so ribe, k so pač v akvariju ;) ). Razumejo se not in zuni. Noben pa ne prenese tujih mačkovna vrtu. K bajti so pa prihajal tko - psica, maček, psica, mačka (ta ta zadna je potepuška s ceste pobrana, pa se je ful lepo navadla, rabla je kak teden - dva). Vmes so pa domov kapljale še druge male živali.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Ovcka , sreda, 05.07.2006 : 09:00:50
Dobr, sm potolazena zdej  ;D Sploh k vidm kasne take fotke (hvala rem), vem da je se upanje  ;) Bom pa vrjetn tko nardila k je AngSeter reku.. postrigla kremple macku predn bo kuzi prsu domov.. za usak slucaj..

Zdej me pa se zanima, kako naj poteka to privajanje en na drugega. K kuzka prinesem domov, kaj naprej? Naj kuza najprej pregleda stanovanje, pa macka zaprem v eno sobo, da ga ne bo motil, ali naj jih najprej seznanim?

Lp..


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Jana , sreda, 05.07.2006 : 09:02:16
Ovcka, brez zamere, vendar tukaj nismo sami ljubljancani, zato pisemo slovensko.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: rem , sreda, 05.07.2006 : 09:49:56
Ovcka to je odvisno od situacije, vsak sam najbolje pozna svojo žival in njene reakcije.
Pika je pri prihodu obeh psov sedela na svoji najvišji poziciji in spremljala vsak gib psa, na tleh se je pa na začetku umikala, potem pa sama ugotovila, pri Remu, da mu je lahko šef, prilastila si je večji balkon, skratka bila je gospodarica. Bond si je pa prilastil oba balkona, ona pa ni nič protestirala in je bil on šef naprej. Saj boš videla, če bo pihala in bila nasršena jo umakni v drug prostor, pa potem vsak dan malo več skupaj. Treba se je prilagoditi situaciji. :)
Pa še ena "žejna" slikca

(http://www.moj-album.com/slike/1433494/TBpvG2xkY6SohNBr.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , sreda, 05.07.2006 : 10:26:23
Pa ne ju puščat sama v istm prostoru dokler se ne navadita, sploh, če nima mačka tam možnost umika. Da se ne bo počutila ogroženo.
Pa malo jo dodatno razvajaj in ljubkuj tudi pred psom, če ti bo pustila.

PS: vem da je maček ;) moč navade...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tecka , sreda, 05.07.2006 : 14:39:01
Ena čisto mimo teme (se opravičujem)...
Rem: tale tvoja muca je pa tako zelo podobna mojemu pokojnemu Šapiju, da bi skoraj prisegla, da je on  :o . Ga pa zelo pogrešam.... :'(
lp
T.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: rem , četrtek, 06.07.2006 : 10:24:29
Tecka, tudi naše Pike od februarja ni več, odšla je stara dobrih trinajst let :'(


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , četrtek, 06.07.2006 : 11:23:10
Tako pa zgledata moja dva muc Puhec in Bučko. Puhec čuva Bučka, ga drži za povodec, ko se Bučko dvigne, pa za njim in ga vleče  ;D to so takšni smehi, zabava na vrhuncu  ;D :D :)

(http://www3.shrani.si/thumbs/mucpes676661.jpg) (http://www3.shrani.si/o.php?mucpes676661.jpg)


Puhec ga vleče:"EJ, kam greš?!"  :D
(http://www3.shrani.si/thumbs/muc676660.jpg) (http://www3.shrani.si/o.php?muc676660.jpg)

Lep pozdrav vsem!  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , četrtek, 06.07.2006 : 11:32:59
Pri nas je pa takole izgledalo 1 teden po prihodu Lukca (mačkona) v naš dom. Opomba: prej niti psica ni bila navajena na mačke (še celo podila jih je), niti maček ni bil navajen na pse 8)

http://www.euroteh2.si/fotke/bina-luk-v.JPG

 8) 8)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , četrtek, 06.07.2006 : 11:46:59
Bina, ko bi ti vedela, kako ti zavidam  :P :P


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , četrtek, 06.07.2006 : 11:50:21
Ta Lukec je takoooo zelo poseben in takaaaa faca, da kar povedat ne morem ;D Se dobro da ima Ostrzka fuč internet, ker drugace bi vsak dan brala moje romane, kaj pocne in kaj je storil in kje spi in kdaj smo ga brcnili ( :-[ :()...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , četrtek, 06.07.2006 : 11:53:58
Hm, pri Gali ne bi pomagalo, pa čeprav bi ji klobase nosil  ;D ;D. Saj tako se zdaj obnaša do mačkonov. No ja, že 2 dni ni potegnila za njimi, ker sem jih jaz prej videla in je pesjanka zaslišala moj gromozanski "NE SME!

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ostrzek , četrtek, 06.07.2006 : 12:40:19
Ostržka vsake toliko pride do interneta in potem ovekoveči takle prizor: http://www.moj-album.com/slike/54422/nce0nKMJWrh9KXTK.v.jpg  ;D ;D ;D

he he ostržkla


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , četrtek, 06.07.2006 : 13:05:11
Ej, Ostržka, če ti rata podobno fotko posnet pri meni, te častim v restavraciji po tvoji izbiri  :D :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tecka , četrtek, 06.07.2006 : 13:49:01
Citat
Tecka, tudi naše Pike od februarja ni več, odšla je stara dobrih trinajst let

Čudno, takrat kot Šapi star 16 let in pol... :'(
Se opravičujem za smetenje teme.
lp
T.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , četrtek, 06.07.2006 : 14:28:02
Maj, tudi Ostržka (v bistvu njena psica) ima malo problemov v odnosu pes-maček. Več bo povedala sama, ampak mojega mačkona (recimo) ni spustila zraven psice. Sicer pa tudi Bina ni ravno anglelcek ::) ko sem 2 leti nazaj prinesla enega mackona, je skoraj vrata podrla, ko je ugotovila, da je v sobi macek >:( In res nisem pricakovala, da bo Lukca tako lepo sprejela.... Ko sem jo Smetki opisovala (Bino), je verjetno mislila, da imam pošast doma ;D :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , četrtek, 06.07.2006 : 14:35:06
Maj, tudi Ostržka (v bistvu njena psica) ima malo problemov v odnosu pes-maček.
Ampak jaz nimam malo problemov, mi jih še zavohat ne smemo. Smo takoj pripravljeni za akcijo. Pa sploh ne vem, od kod ji to "sovraštvo".  Res pa je, da od malega ni imela bližnjih stikov z mački. Sploh se mi ne sanja, kako bi bilo, da prinesem domov. Malega kosmatinca bi najbrž kap zadela od strahu ....



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , četrtek, 06.07.2006 : 14:51:30
Naj ti Ostržka sama pove, kako je to pri njej. Jaz ne poznam situacije. Ampak verjamem pa, da če boš samo ugibala, kaj bi bilo, če bi bilo, ne bo nič bolje. Ti pa povem, kako je bilo pri nas 2 leti nazaj: skoraj 14 dni sem potrebovala, da sta bila Bina in maček lahko skupaj na postelji. Pa boh-ne-dej, da se je maček spomnil zbežat s postelje ::) to je bil divji lov po sobi :-X
Letos: prvi teden je bina izkoristila cisto vsako sekundo, da je zbežala v zgornje nadstropje, ležat pred sobo, kjer je bil Lukec. In je bila sposobna tam ležat cel dan ::)

Off topic: a dobis novega kosmatincka (pasjega)?-glede na ZS ???


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , četrtek, 06.07.2006 : 14:58:35
Ja, prav sklepaš. V bližnji prihodnosti ....


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ostrzek , petek, 07.07.2006 : 07:55:51
maj... tisto z restavracijo sem si pa zapomnila  ;D ;D ;D Za dobro večerjico ti tudi tvojo psičko prepričam, da ni pes, ampka maček!  :D

he he ostržka


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , petek, 07.07.2006 : 08:12:03
 ;D ;D

Od včeraj boš imela še težje delo. Je imela Gala bližnje praskajoče srečanje z ubogo mamo muco.
 :-X :'(

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ostrzek , petek, 07.07.2006 : 08:22:23
rezultat???  :( Vsi živi in celi?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , petek, 07.07.2006 : 08:25:24
Ne.  :'( :'(
Gala opraskana (nič večjega), mama muca šla med zvezdice (imela že zdrobljeno hrbtenico), prav  tako tudi 2 mala. 2 sta bila pa že mrtva. Pesjanka mi je iz grmovja v ribniku potegnila eno platneno zavezano vrečo ....  :-X :-X

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brina05 , petek, 07.07.2006 : 08:36:11
Ojoj.  :'(
Torej je Gala reševalka muc?  :-\


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , petek, 07.07.2006 : 08:42:48
Saj ni vedela kaj je notri. :-[

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ostrzek , petek, 07.07.2006 : 09:20:50
kristus  :(

maj, se mi zdi da boš morala v svojem življenju odpisati muce...

eh ostržka


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , petek, 07.07.2006 : 09:22:03
caki caki maj, a gala je mucki poskodovala hrbtenico? Ali jo je tako ze nasla? Jaz razumem kot drugo moznost...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brina05 , petek, 07.07.2006 : 09:27:53
Jaz sem mislila, da je takšne že našla.  :-\


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maj , petek, 07.07.2006 : 09:45:35
Z Galo smo bile včeraj na sprehodu. In ob tistem smrdečem ribniku je grmovje. In tam je Gala nekaj zavohala in potegnilo staro, napol raztrgano vrečo, zavezano. Ni potegnila meter. Potem sem jo privezala za bližnje drevo a ne dovolj daleč. Ko sem hotela pogledat, kaj notri migeta, je mama muca šavsnila in dosegla po Gali. Notri je bil obup  :-X :-X Z obem rokama sem prijela vrečo in šla tako domov. (nekaj sto metrov). Gala pa za mano. Nato v avto in k vetu. Xena ve, kdaj sem jo morila po tlf.
Vet je ugotovil, da ima mama muca zdrobljeno hrbtenico, najbrž od udarca, ...naprej raje ne bi,...2 mala sta bila  že mrtva.
Res, da ji je Gala zadala še kakšno bolečino, a za poškodbo ni bila kriva ona.

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , petek, 07.07.2006 : 09:54:57
ljudje, ki to naredijo, so navadni pra*** :-X :-X :-X

boga macja druzina :'( :'( vseeno pa mama muca ni trpela do mucnega konca :-\

Maj, jaz mislim, da bi Gala morala imeti ob sebi enega takega mackona, ki se brani, ki se postavi zase. Jaz mislim, da se Gala (potem, ko bi dobila nekajkrat po smrcku) ne bi vec upala prevec tezit psu... moje razmisljanje...
vem, ker pri moje fantu imajo 3 macke. In Bina je seveda vse tri preganjala ::) najstarejsa se ji je postavila po robu, jo nekajkrat prasknila (ampak sem pustila, da se babi zmenita sami) in sedaj bina sicer zasiba proti tej macki, a ko opazi, da je to ta macek, naredi kar lok okoli nje ;D
Drugi muc je nekajkrat se postavil zase, a vecino zbezi ::)
Tretji muc pa zbezi, ko zaslisi moj avto in ga 2 dni na spregled ;D ::)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brina05 , petek, 07.07.2006 : 09:58:47
Torej človeška roka.  >:(

Ma ne moreš verjeti, kakšne stvari se dogajajo.  >:(
Najprej super fino fajn, imejmo mačka, pol ko so pa mladi, se pa take stvari dogajajo.

katastrofa.

Naša Brina se drugače z Bučkom tudi dobro razume.  :)  Odkar sem ga po nesreči povozila  >:( (mislil je da je dvoriščni čuvaj  ;D , pa se je skril pod avto-zakaj ni stekel ko sem vžgala avto, mi ni jasno  :-\  :( )se maček je malo izogiba. Drugače sta pa prijatelja.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , petek, 07.07.2006 : 12:12:56
Tega se tudi jaz bojim, da ne bi enkrat mačka povozila. Saj se boji avtomobila, ampak velikokrat spodaj tiči... :-\


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Stellka , petek, 07.07.2006 : 15:31:04
Poznam eno gospo, ki je povozila dva mačka tko, ker ju ni videla. Zdaj vsakič predno odpelje potrobi - pri njej deluje. Probite. Naša dva mačka na srečo ležita samo na strehi al pa na havbi in zbežita takoj ko zaslišta avto.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ostrzek , petek, 07.07.2006 : 17:31:42
maj sem najprej mislila, da je Gala pokončala mamo muco  :-[
Kaj pa je z ostalima dvema mladičkoma?

lp zgrožena ostržka


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , ponedeljek, 10.07.2006 : 08:12:36
Poznam eno gospo, ki je povozila dva ma&#232;ka tko, ker ju ni videla. Zdaj vsaki&#232; predno odpelje potrobi - pri njej deluje. Probite. Naša dva ma&#232;ka na sre&#232;o ležita samo na strehi al pa na havbi in zbežita takoj ko zaslišta avto.

Ja, ja, tudi jaz potrobim, od sedaj bom pa še bolj.  :) ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: brina05 , ponedeljek, 10.07.2006 : 09:02:53
Bom poskusila z trobljenejm če bo kaj pomagalo  ;D
Je pa tak crkljivček, da ne moreš verjeti. Prav pogrešala ga bom, ko ga ne bo več


Naslov: pes in muca
Poslano od: kitty , torek, 01.08.2006 : 00:58:40
Mi imamo pa težave  :-\
Posvojili smo dve leti starega bokserja. Od prej pa imamo pri hiši muco. Muc se psov ne boji in se tudi bokserju mota med nogami...no se mu je do danes.  Ta je kakšno minutko na miru pol se pa zapodi in muca prežene. Danes ga je pa celo poiskusil šavsnit. Bokserja smo kaznovali in je bil zelo užaljen. Muc pa prestrašen in popoldan tudi jest ni prišel domov. Je sedel na zidku in sem mu tja nesla hrano.
Sedaj še nekako gre ko je muc zunaj, vendar bo kmalu konec toplih noči in bo muc prišel noter. Kako potem?

Kako naj prepričamo bokserja, da je muc naš in da ga imamo radi? Kakršen koli nasvet bo dobrodošel, ker smo čisto brez znanja.
Prejšnji kuža je bil v muce zaljubljen zato takih težav ne poznamo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , petek, 04.08.2006 : 07:43:48
Po moje, preprečit, da bi bili živalici skupaj brez vašega nadzora, ko pa sta skupaj, mora imeti maček možnost umika, psu prepovedat, kar ne želite od njega in nagrajevat stojo pri miru oz. ignoranje.
Tukaj bi si zelo lahko pomagali s klikerjem.
Hitro pa verjetno ne bo šlo. Vse je odvisno, kakšne izkušnje je imel kuža z mački preden je prišel k vam. Vztrajnost in čas bodo sigurno obrodili sadove!  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Jana , sreda, 07.03.2007 : 21:16:35
Evo, kako izgleda pri nas dremanje 3/5 nasega zivalskega kraljestva ;D

(http://www.mojpes.net/fotke/lunamarszmaj.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: PikaPoka , četrtek, 08.03.2007 : 08:36:42
Jaz bi moje dve morala omamit, če bi hotela kaj takega poslikat :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , četrtek, 08.03.2007 : 09:13:37
1. dan:
http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=733121


Potem pa:
http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=816251

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=736861

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=741639

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=816284

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=816287

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=893147

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=893153

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=893171

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=893239

http://nejc99.moj-album.com/album/733062/?os=893168




Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Babalu , četrtek, 08.03.2007 : 11:19:06
Kitty ce se kdaj preberes temo...par nacinov ki so pri nas delovali.
- macek dobi obrok pred psom! Pes ga lahko ob tem cel cas gleda ce zeli...ko macek konca das psu jest.
- macku omogoci da ima pocivalisca na visji predelih...npr. vrh omare, okenska polica,... Lep primer ucenja kam pes spada je ta, da ima samo macek dostop na posteljo. :)
- ko se pride muc bozat psa ignoriraj ali poslji stran ce se iz ljubosumnosti se on zacne silit. Lepo nakloni najprej pozornost mucu, ko koncas pa se veliko pozornosti psu
- korigiraj psa ob vsakem nepravilnem pristopu do macka (lovljenje, tacanje, grizljanje) in nagrajuj pravilno vedenje (vohanje, umirjenost..) Ni treba nic kricat, samo Ne! in Priden!
Pri nas je delovalo in sozitje je 100%. No, se vedno se lovijo in obcasno sklofajo ampak kdo pa ne gre komu kdaj na zivce ;) .
Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: doll , četrtek, 08.03.2007 : 11:40:52
Kako jih pa pustite, ko greste od doma ? A jih pustite skupaj v enem prostoru, a daste vsakega v svoj prostor ali boks ?

Lp, doll


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Jana , četrtek, 08.03.2007 : 13:12:11
Pri nas je 5 zivali vedno skupaj v vseh prostorih (beri: vsa vrata so odprta, le kuhinja in kopalnica sta zaklenjeni).
Kadar smo doma, ni nobene sanse, da bi kdorkoli pokazal kakrsnokoli agresijo proti komu drugemu. Ne smejo ne gost, ne jambrat, ne grdo gledat, ne nic, biti morajo prijatelji, saj si delijo zivljenjski prostor. Red je pri hranjenju, pri igranju, pri spanju ;). Psice imajo vsaka svoj prostor za jest (Lara, tamala psica, ki je najstarejsa in nesporno sefica, posebej v kuhinji, Luna in Bali imata stojalo z dvema skledama pred vrati v kuhinjo in vedno jesta istocasno, brez kakrsnihkoli tezav, Mars in Zmaj - macka - imata sklede v kopalnici). Lezisc je za vse dovolj in si sami namislijo, kje bo kdaj kdo lezal. Nobeden nima prav svojega prostora, vcasih lezijo vsi skupaj natlaceni (razen Lare), vcasih "raztreseni" okrog po bajti, kakor komu pase. Igranje: Luna z Bali, Bali z Laro, Lara z Zmajem, Mars se rad stuli, pa ga Zmaj ne mara prevec pri igri..., pa se mora potem zadovoljiti z Laro, vsi pa se igrajo s katerim od nas, ko je cas za to - vcasih skupaj, vcasih vsak posamezno.
Kuhinjo zaklepamo zaradi Zmaja, ker pac vsa vrata odpira, vsepovsod zleze, dol pomece in zgrize, kopalnico pa tudi zato, ker Zmaj odpre vrata, Luna ali Lara pa pocistita vse, kar se trenutno znajde v macjih skledah.
Zaenkrat kaksnih tezav z nobenim med njimi ni bilo, ko so bili sami doma in upam, da bo tako ostalo tudi v naprej.

malo mesano :D

Bali, Zmaj, Luna
(http://www.mojpes.net/fotke/vsezivali01.jpg)

Bali, Lara, Luna, Zmaj
(http://www.mojpes.net/fotke/vsezivali02.jpg)

Lara, Zmaj
(http://www.mojpes.net/fotke/vsezivali03.jpg)

Luna, Mars
(http://www.mojpes.net/fotke/vsezivali04.jpg)

pa se Zmaj s pokojnim Maksom
(http://www.mojpes.net/fotke/vsezivali05.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bina , četrtek, 08.03.2007 : 13:25:53
Ko gremo mi od doma, je ponavadi vsaka zival  v svojem prostoru. Macek je v straniscu (kjer tudi drugace ponoci spi), ker ima edino tam macji wc. Psa sta vcasih skupaj, vcasih locena.

Se pa pri nas zadnje case pojavlja problem, ker macek napada starejsega psa >:( ta pes (Bero) se je macka ze od zacetka bal in lajal na njega, macek se ga je pa isto bal in je pihal na njega. In tako sta en na drugega pihala (lajala) in se en drugega bala. To se je pocasi uredilo, sedaj je zacel pa macek napadat Berota, tako da se ga Bero ze prav boji. Ostrzka je rekla, da sem ze ob posvojitvi vedela, da je Lukec iz delovne linije ;D in da se je to sele sedaj razvilo :-\ sedaj hecamo Berota, da mora zacet lajat na Lukca (da se ga bo spet zacel malo bat). Ker drugece bomo kmalu oddajali macka in v oglasu bo pisalo:
Oddamo 3 leta starega kastriranega macka, ker napada pse :P


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: alessa06 , četrtek, 08.03.2007 : 14:07:11
Pri nas pa to ne deluje.

Je delovalo dokler je bila Alessa majhna. Takrat so jo vsi štirje mački počakali in jih je lahko ovohala, sedaj pa jih je začela preganjati. Pa če ne bi bežali jih ne bi. Ko maček miruje tudi ona miruje, ga samo gleda. Ko pa mačka  poteče, se  zakadi za njo  :D : :P in potem so dirke. ;D ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: doll , četrtek, 08.03.2007 : 14:09:49
Jana in bina hvala za odgovora, vidim, da je lahko eno in drugo.

Jana, kakšne dobre slike! Sanjsko. Samo upam lahko, da bo kaj takega, ko bomo imeli še kužka. Tastara mačka je  8), ampak bolj me skrbi, kako bo z njeno 10 mes.staro hčerko, ker je pravi vragec, grozno je živa. Zato pa sprašujem, da ne bo potem kakšne nesreče ???. Bomo počasi navajali.

Lp, doll


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: PikaPoka , četrtek, 08.03.2007 : 14:53:33
Maja, ampak Joukahainen je pa že ta pravi dec :)
Shaja OK s psičkami? In ostalimi?
Jaz ga kar ne morem pozabiti - je bil muc, ki bi 100% ostal pri meni, če ne bi ti poklicala takrat.
Ampak sem vesela,da si, ker očitno zelo uživate.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , četrtek, 08.03.2007 : 21:18:39
Pika, me je kar malo sram, ker nimam kake novejše slike. :-[

Juka in Arabella sta sedaj že kar nekaj mesecev striktno notranja muca in Juka se je totalno spremenil.
Ko bi rad pozornost - to pove, spi pod mojo odejo, s kužki se je pa takoj ujel. Na začetku se jim je sicer malo umikal, pihal pa nikoli ni nanje.
Najbolj uživa, ko ga češem; nastavlja se krtači, jo grize, se igra...

Joj, nisem vedela, da bi ga obdržala. Vem, da ga Missy ni sprejela in sem ga vzela najprej začasno...naprej pa tako veš.  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: PikaPoka , petek, 09.03.2007 : 10:54:14
Citat
Joj, nisem vedela, da bi ga obdržala. Vem, da ga Missy ni sprejela in sem ga vzela najprej začasno...naprej pa tako veš. 

Ne  narobe razumet - sem full vesela, da je šel k tebi, ker pri nas sta imela z Missy res probleme (pa smo najprej misli, da zato, ker sta obe mački ;D).....pravim samo, da sem ga nehala oglaševati, ker ni bilo nobenih (pametnih) interesentov in glede na to, kako prisrčen muc je bil, bi pač ostal pri meni......

Pofotkaj malo manekena, da vidim, v kaj se je razvila tale "moja Mei" ;D :D ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Maja. , petek, 09.03.2007 : 11:18:11
Bom bom.
Upam, da boš lahko malo počakala, ker bomo imeli čez 1 mesec mladičke in smo stalno "leteči".

Potem pa obljubim, da si bom vzela čas.   :-[


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: PikaPoka , sobota, 10.03.2007 : 13:18:03
Seveda ;) Ko boste utegnili.
In čestitke za naraščaj!


Naslov: MAČKE IN PSI?
Poslano od: Lizq , torek, 27.03.2007 : 10:29:26
HEJ! Nikjer še nisem opazila teme o mačkah in psih skupaj v stanovanju. Pa me zanima če ima kdo že kakšne izkušnje ali znanje glede tega, pa če bi mi lahko svetoval ;
imam mačko, ki bo kmalu dopolnila 3 leta. Zelo resno razmišljam o nakupu kužka, najverjetneje bi bil to kokeršpanjel ali pa šelti. Prooooosim svetujte  mi, kako naj mačko pripravim na prihod kužka, saj živimo v stanovanju in je muca notranja. Hvala vsem za odgovoree :D!!!!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , nedelja, 08.04.2007 : 09:16:55
Maja., prečudovite fotke!!!  :)

Lizq, lepo počasi, in čisto nič na silo, pa bosta sproti postajala prijatelja, ko se sploh zavedala ne bosta.  ;) :)


Naslov: Ljubosumna mačka je edini razlog da ne morem imeti psa
Poslano od: *shella , nedelja, 29.07.2007 : 13:46:36
hei!
Kakor sem že v naslovi povedala mi moja muca Mica enostavno ne dovoli imeti psa.
Če slučajno vidi kakšnega psa se napihne zatuli in zapiha ter se zapodi vanj.
Dvakrat sem domov pripeljala mladega mucka pa je tudi tega napihala začela zavijati in hotela kar oditi.
Celo svojega mladička je čez čas začela poditi na koncu pa je šla k sosedovim in šele tri dni po tem ko smo njenega mladička končno oddali je šele po 5ih dneh prišla nazaj.Res je da se z njo zelo veliko ukvarjam in jo imam zelo rada me ta ljubosumnost useeno moti.
Je potem sploh mogoče da psa imam dokler je moja Mica živa (ima 15 let in zadnje čas je malo slabše;postala je malo bolj "okorna")?
Od takrat ko sem se začela zavedati kaj pes je sem si ga želela (višavskega belega terierja) še posebej pa se nad psi navdušujem zadnje pol leta.
Tudi starši mi dovolijo imeti psa saj mi končno nekako verjamejo da se  sposobna imeti psa, pa tudi moj oče je kinolog zato  mi bo tudi pri vzgoji zagotovo pomagal!
Vem da je moj problem bolj namenjen mačkoljubom a zagoto je med vami kdo tak ki je imel podoben problem.
Že v naprej se zahvaljujem za odgovore,
lp,
shella :-*


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , petek, 03.08.2007 : 10:12:00
Tvoj oče je kinolog, pa ti ne zna svetovati, kako in kaj? Mislim da bi on še najbolj vedel.  ;)

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: MaTaAtos , ponedeljek, 06.08.2007 : 20:55:20
hojla! sem se sicer malo pomirila ko sm vidla da psi in mačke lepo shajajo skupaj. Stvar je da razmišljam o mucku, k bo vrjetno star okoli 2 meseca ko bo za oddajo, mam pa psa starega 2,5 leta, kar ljubosumen,ker je iz zavetišča, pa mačke vedno preganja ko gremo ven (v resnici se jih boji  ;D ). ok, sem prebrala da se da, fora je pa v tem, da imam zelo majhno stanovanje, samo 37m2, bova s fantom noter in če bi se mislila podit naokoli, bi me skrbelo. ker bo tut pohištvo novo, pa ne bi lih rada da se takoj uniči  :o. kaj naredit, če te ni doma, ko se še ne razumeta najbolje? nočem uletet domov in zagledat truplelca  :-[. zapirat jih v ločene prostore ne gre, ker itak ni prostorov skoraj  ;D, pa tut pes zna vrata odpret. ključev pa seveda nimamo  ::). v glavnem, sem v dilemi, ampak muc je res super in baje da je zdej v varstvu pr družini s kužijem. tko da mi je bolj problem kako bi ga atos sprejel, če že kaj.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: *shella , torek, 28.08.2007 : 15:38:42
Odgovor za Branko:kinolog nima med odnosom med psom in mačko kaj reševat.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: alexsija , torek, 28.08.2007 : 16:25:46
živjo!Veš tudi naša Mica Maca ni hotela nič blizu ,kaj šele pasjega mladiča.Problem bo takoj nastal ,ko bo muc ugotovil,da imaš pasje nadomestilo in bo zbolel oz.bo tako žalosten da bo joj in kar hitro se ti lahko zgodi,da bo od žalosti poginil.Zavedaj se ,da je muc že star in bo težko sprejel novega sostanovalca.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ka ty a , torek, 28.08.2007 : 16:27:48
Glede na to, da kot vidim muc ni hišni lahko celo odide od doma.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: *shella , četrtek, 30.08.2007 : 18:57:11
Ravno zdaj imam doma še dva mlada mucka (najdenčka) do zdaj sta bila tu 5 tednov zdaj ju bom pa počasi oddala.
NA začetku je bila z Mico kriza.Sem res že islila da bo šla od doma,ker to je ponavadi naredila,ampak se je kar navadila.
Sicer me zmeraj čudno gleda,ampak normalno je in pije.Drgače se malo manj crklja (ampak še zmeraj zelo zelo veliko prede).
Zato me tudi ne skrbi tako zelo kako bo s psom ker se bosta komaj kaj videla=).
Napište še kakšen nasvet kako bi se čim bolje navadila drug na drugega.
Hvala in lep pozdrav!!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: delavec@amis.net , četrtek, 30.08.2007 : 19:16:38
Shella,tudi moje mnenje je, da počakaj na psa še nekaj let. Muca Mica je najbrž že v tistih letih, ko ne bo prenesla spremembe. Lahko zboli ali pa oddide, tega pa najbrž ne želiš, saj sta prijateljici že od malega. :)
 MaTaOs, dokler se živali ne spoprijateljita, jih ne puščaj v skupnem prostoru, kadar si zdoma. Če je stanovanje majhno naj mucka počaka v kopalnici, vendar za zaklenjenimi vrati in s toplo posteljico. Saj mački ponavadi predremljejo čas, ko smo zdoma in mu ne bo hudega. Da le ima tudi stranišče poleg, vodo in brikete, pa kakšno igračko. :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: *shella , četrtek, 13.09.2007 : 15:56:40
ja res je prijateljici sva že od malega=)
Ampak naša mica je skoraj popolnoma zunanja mačka, in ker našega psa ne bomo spuščali na vrt, mu bomo nudili več sprehodov v naravo.
Res, skoraj nikoli se ne bosta videla!!!
Hvala za odgovore in lep pozdrrav...
Špela


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: luncica , četrtek, 27.09.2007 : 14:59:16
Uf, sem vse prebrala.

Vceraj se je nasa pasja druzina povecala za malo 2-mesecno mucko. Nasla jo je Luna, tavecja psica, in nikakor ni hotela naprej ne nazaj, mucka je postala njena, ulegla se je na tla, mucka k njej med tacke, Luna jo je zacela umivati... In to psica, ki se je panicno bala mack!

Nekako mi je uspelo to muciko spraviti domov (to je bil cel projekt, Luna jo je hotela nesti, jaz je nisem smela prijeti... koncno mi je na pomoc priskocila ena punca, ki je mucico drzala, da sem psicki odpeljala domov, in se vrnila po macico, potem pot k veterinarju, v glavnem, mucka se bo pozdravila in ostala pri nas).

Doma pa je nastal en "kr neki". Kiana, tamala psicka, rine v mucko, ker se hoce igrati z njo, Luno skrbi za njen polozaj v familiji, si prisvaja mene, 35-kilska mrcina se mi tlaci v narocje... Ko ji damo mucico (Ruby) blizu, jo hoce imeti zase... oziroma, sploh ne vem, kaj tocno hoce. Malo bi jo umivala, malo bi se igrala z njo, pa mogoce bi jo tudi malo savsnila, ce bi dobila sanso.

Zdaj pa me zanima, kako ju dati skupaj. Ruby se psick sploh ne boji, prej Kiane kot Lune, ker ji Kianci tezi, Luna pa je videti, kot da ne ve, kaj bi s tako majhnim bitjem pocela. Ruby bi se, kot je videti, najraje stisnila k Luni, to pa Luni ni prevec vsec, je postala zelo obcutljiva na svoj teritorij oziroma na teritorij, kjer sem jaz z njo. ž

Se naj jaz umaknem iz prostora in naj ju dajo skupaj (seveda bi bila Luna na povodcu in z nagobcnikom, ker se mi res ne sanja, kako bi odreagirala, ce bi videla, da se Ruby prosto sprehaja po njenem teritoriju)? Ali bi bilo bolje, da bi bila jaz pri Luni, da bi videla, da sem se vedno totalno in sploh in oh njena?

Trenutno jih imamo locene, Ruby pancka v sestrini sobi, psici imata celo ostalo stanovanje na voljo. Sem ju ze spustila noter, Luna je imela nagobcnik gor, pa ko je dregnila vanjo z gobckom, sem jo kregala, ko je bila pa pridna in ji dala mir, je pa dobila priboljsek. Samo tako rine vanjo, da res ne vem. Saj je cisto mozno, da bi se takoj razumeli, kot sta se zunaj, samo res nocem nicesar tvegati. Luna je postena mrcina s kar mocnim teritorialnim nagonom (pa nobeni izmed psick ni prevec vsec, da tretjino pozornosti, ki je do zdaj pripadala njima, zdaj dobiva mala kepica), Ruby pa tehta vsega skupaj 400 gramckov in bi jo verjetno ze samo en napacen gib psice kar posteno poskodoval. Bi ju tudi peljala ven in naj se vsaka na svojem povodcu ponovno spoznata, samo mucka je prehlajena in mora biti na toplem, tako da to odpade, dokler ne bo zdrava...

No, kakorkoli, to je nasa prva mucica sploh, in bo vsak nasvet prisel se kako prav :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: cora , torek, 27.11.2007 : 21:25:29
Živjo!
Moram povedat, da sm tuki še čist nova.. Tud jst bi prosila za nasvet. O tem je sicer že FUUUUUUUUUUL napisanga ampak vseeno je drugač, če nekdo odgovarja prav na tvoje vprašanje, kot pa če moraš prebrat vseh 23 strani, da pridš nekak do odgovora.. Sej neki sm si že prebrala, AMPAK vseeno bi prosila, če mi pomagate z nasvetki.. Hvala :P

Torej.. Konec junija smo dobili mucko Mio. Sedaj v začetku decembra pa pričakujemo še psičko (zlato prinašalko) ki bo stara 8 tednov. Problem je v tem, da smo muco dobili, ko je bila stara dober mesec in od takrat živi pri nas v stanovanju (živimo namreč v bloku), torej lahko sklepate, da je TOTALNO nesocializirana namreč od takrt ni vidla še nobene živali razen mogoče kakšnega goloba.. No, pred kratkim pa je moja kolegica k meni pripeljala mladička, kužka. Mia je totalno norela.. Obseg telesa je povečala za 2x, pihala je naježena je bla u ibr in ko sm jo dvignla je bla čist trda in res FUUUl se je drla.. ??? :-\  Zdej pa seveda prihajajo moji dvomi oz vprašanja o tem kako bo ko bo tu 2 meseca stara psička..

Torej, kot sem že omenila, vem, da je bilo o tem že veliko pisanega ampak vseeno bi želela, če bi bili dobre dušice, če bi mi napisali nekaj nasvetov kako naj ju privadim. Stanovanje je drugače 2 in pol sobno, lahko bi recimo mačko zaprla v sobo...Nevem.. Res iskreno prosim, če mi pomagate z predlogi, saj najbrž veste kako se počutim, vsaj tisti, ki se bili v podobni situaciji... :-[

Torej hvala že vnaprej (zaenkrat) ::) :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , sreda, 28.11.2007 : 09:58:03
Nikoli jih ne boš smela pustit same skupaj v začetku. Mladič je razigran in malo butast pri teh zadevah ;)

Mačka ne sme biti za nič prikrajšana, še vedno mora imeti svoj ritem življenja (kolikor je to mogoče), imeti svoj VAREN kotiček, ker bo mela mir. Najbolje kje na višini.
Mladiču je treba preprečit, da bi jo nadlegoval, ker jih bo konkretno dobil v nasprotnem primeru in je lahko hudo, če mu bo opraskala oči.
Kremplje bi bilo zato obvezno malo postrič za vsak slučaj.

Ne je kaznovat, če se bo branila, če bo pa hotela napadat jo bo pa treba vstavit.

ko ne boš imela časa, da bi nadzirala dogajanje, odmakni večkrat psa, če bo preveč mački težil.

s časoma se bo pa navadla, kot se je tudi naša.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: cora , torek, 11.12.2007 : 21:53:43
Hvala za nasvet... No.. Naj povem, da je kuža ženekaj dni pri nas doma in z muco ne kaže nič dobro.. :( Ne vem kaj naj naredim. Dokler kužica spi gre muca do nje in jo povoha ampak večino časa pa preživi na kakšni omari oz na neki višini in od tam opazuje. Ko se kužica zbudi je spet vse narobe, piha, naježi se in izgleda kot da ga hoče napasti :( :-[ :'( Tako, da je tudi v rokah ne morem držati, ker me celo popraska. Psička mački sicer nič noče, po domače jo boli k.... za muco, komaj da jo sploh pogleda ampak mačko vzemiri že to, da se psička sploh premika četudi ne v njeno smer... Pa še to je. Muca je postala TOTALNO depresivna. Komaj kaj je, cele dneve spi, ne igra se več z nami, uglavnem čisto je v depresiji. In sem totalno obupana, ker res ne vem kaj naj naredim in mi gre zaradi muce večkrat na jok. Prav smili se mi, čeprav je ne zapostavljamo in jo veliko crkljamo. Lepo prosim še za kakšen nasvet...  :-[ :-[ :-[


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: skogkatt , torek, 11.12.2007 : 22:07:39
Moj najboljši nasvet: čas!

Še vsaka "moja" mačka se je spoprijaznila s psom :) Najtrši oreh je bil odrasli maček, da je tudi on uvidel a mu s psom ne bo hudega in živi zdaj skupaj z dvema, potem ko je cel teden štrajkal, stradal, praskal, grizel, skrival in bežal.

Seveda mi je jasno, da to ne velja za prav vsako mačko, obstajajo primeri ki se nikoli ne spoprijateljijo z njimi.

Vsekakor muco ne silit v psa ali njemu dovolit ji nagajat. Mačka naj ima vedno možnost se spraviti na varno. Predvsem pa ji daj čas ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , sreda, 12.12.2007 : 16:09:20
Naša ni jedla skoraj več kot 2 tedna, ko sem mela dva mačja najdenčka pa še malo je sračkala na neprimernih mestih...  ::)
Užaljena, da bolj užaljena ni mogla biti... :-X

Jaz tudi priporočam čas. Pa ne slili ju skupaj, naj je na omari če hoče in ne je držat če je pes zraven. Ma verjetno občutek, da se nebi mogla umaknit, če bi bilo treba.
Računaj s tem, da bo lahko rabila tudi nekaj mesecev, da se bo sprijaznila. To, da pa je šla tako hitro povohat "nevarnost" je pa dober znak.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 12.12.2007 : 17:27:57
Pri nas psica še danes (po 3,5letih) ni sprejela mačkov. Moramo jih strogo ločevat, da se slučajno ne srečajo. Psica je ljubosumna na njiju (ko sem prvega dobila, je bila stara 4 leta) in ima močan plenski nagon. Ene parkrat so se po nesreči znašli skupaj zunaj in zgledalo je tako, da ju je psica neumorno lovila, mačka bežala, ubogala na odpoklic me ni nič in bi od same izčrpanosti tudi umrla, če bi bilo treba. Ko je bila stara 5 let, sem k hiši prinesla drugega mačka - še majhnega. Sem mislila, da bo drugače, se ji ga bom predstavila notri v hiši, kot člana družina, pa ni bilo uspeha. Sedaj smo se nekako navadili na to, da se ne marajo (oz. mačka ves čas kažeta na to, da bi sklenila premirje, ona ves čas na bojni nogi) in jih strogo ločujemo. Ni lahko, ampak tako je.

Kaj bi pa naredila z mačkom, če bi ga ujela pa ne vem...niti nočem vedeti.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: delavec@amis.net , sreda, 12.12.2007 : 17:41:25
Eden od mojih psov ne sprejme novega mačka toliko časa dokler maček pred njim beži. On pa v diru za njim. Oba naredita greben. Sčasoma mu dirka ni več tako zanimiva, ker se očitno sprijazni z njim. Potem tudi maček ne beži več pred njim in slej ko prej pride med njima do bližnjega srečanja, ki poteka tako, da Don mačka povoha od glave do pet, zraven pa miga z repkom. Maček je običajno ob prvem takem kontaktu čisto trd in z eno taco pripravljen na beg .Potem vidi, da mu pes nič noče in rodi se pravo prijateljstvo  :D .  Če maček ne bi tekel pred njim bi bila takoj prijatelja, drugače pa traja to spoznavanje približno 14. dni.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: WildAngel , sreda, 12.12.2007 : 17:49:52
Jaz pa nisem upala tvegati, ker nisem prepričana, da ju psica ne bi zagrabila in tudi mačka bi se ji krepko na glavo obesila...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: delavec@amis.net , sreda, 12.12.2007 : 19:57:19
Kaj pa če bi dala psici nagobčnik, tako bi imela priliko, da bi mačka povohala, seveda pa ne brez nadzora, ker jo lahko tudi ona stakne.
Eni se navadijo eden drugega hitro, drugi počasi, nekateri pa nikoli. Jaz sem imela mojega vedno na povodcu kadar sem vedela, da so zunaj tudi moje muce, potem sem kos blaga vsak dan podrgnila ob muce in ga dala blizu njegove posode, da se je navadil vonja. Če sem imela mačko v naročju je bil ljubosumen, zato sem jih združevala raje tako, da je nisem imela v naročju. Sem mislila, da se nikoli ne bo navadil takšen greben je vedno naredil kadar jo je zagledal. Sem jih pa res zelo pazljivo združevala, če bi videla, da ne bo šlo bi jih imela pa vedno ločene.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: vis in nox , četrtek, 13.12.2007 : 09:08:14
Pri nas smo po 4 mačkih dobili psičko, 4-letno Ajo, ki ima mačke čisto rada. Mlajša mačka sta se je že navadila, se pa ne znata igrati z njo in kadar dirkata po stanovanju in se jima hoče Aja pridružiti, mislita, da ju lovi in zapihata ali pa zamahneta s tačko.

Starejši mački pa se Aje še vedno malo bojita in ne marata bližnjih srečanj, zato mimo nje vedno stečeta, ali pa pihata. če se Aja preveč približa.

Problem je pa ljubosumnost. Kadar božam mačka se Aja sili zraven in ne uboga, ko ji rečem na prostor. Maček pri tem ponavadi zapusti moje naročje in se bojim, da Aja misli, da je zmagala (seveda potem nje ne crklam).

Ko so sami doma, ni nobenega problema. Ponavadi spijo vsak na svojem mestu, mačke tudi na Ajini postelji, v tem primeru Aja ne gre zraven-se uleže na tla ali na človeško posteljo.

Pazim, da mački dobijo hrano prej in tako, da Aja ne more zraven (bi jim pojedla). Ko je Aja, mačke tudi silijo v njeno posodo, ampak so že site in ni problem.

Najbolj moteče je to, da Aja ves čas (ko smo doma) hodi po stanovanju in s tem moti mačke. Deluje nekoliko nervozna in vedno caplja za nekom (najraje za mano).

Moram pa povedati, da je Aja pri nas šele 3 tedne.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Rossy , četrtek, 13.12.2007 : 09:45:43
Pri nas je bilo noro, ko sem prinesla domov dve mali muci, Pia je ponorela že če je slišala, da se samo pogovarjam z njima. Tri mesece so bile strogo ločene, med tem časom se je psica navadila, da so v hiši tudi muce, mislim na vonj, glas... Po treh mesecih je bil spoznavni večer in sedaj so lahko skupaj v prostoru vendar prav prijateljice ne bodo menda nikoli. Muce Bi Pio pustile pri miru, če ne bi bila ona tak teliček in jih preganjala, uživa namreč, če bežita pred njo, če katero slučajno dobi v kak kot jo vabi k igri, tolče s tacami ob tla, laja, kdaj pa kdaj katero tud udari s taco in mačke so ob tem čisto paf. Me je v bistvo bolj strah, da bi mačke Pio poškodovale kot obratno ampak do sedaj so mačke v kakšnem "kritičnem" primeru samo zapihale ali jo opozorile z dvignjeno tačko, tudi po smrčku jih je Pia že dobila ampak samo s tačko ne s kremplji.
So pa še vedno v ločenih prostorih kadar ni nobenga doma, skupaj so samo kadar jih imam na očeh ker toliko, da bi bile same skupaj jim pa ne zaupam, niti psici niti mucam.

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: NusaInKlaj , četrtek, 13.12.2007 : 15:24:06
Jaz muce trenutno nimam, ker nimam dovolj prostora za njeno gibanje, sem pa jo imela, ko sem še živela pri očetu v hiši. Takrat smo imeli še psa Rinota- koker španjel mix (pes, ki ga imaš enkrat v življenju). No Rino je naprimer z veseljem preganjal sosedove muce  :D , z našim mucom Tomijem pa se je odlično razumel. Najraje sta se cartala ob topli peči. Bila sta najboljša kolega. Nasplošno je imel rad vse živali (ježke, race, mojega zajčka, hrčka je tudi rad opazoval...). Je pa bilo zanimivo, da ko je preganjal sosedovo muco in jo dohitel, se je muca ustavila, Rino pa tudi. Nekaj časa jo je gledal, potem pa se je obrnil in odšel. To se je konstantno ponavljalo   ;D Je bilo kar smešno za pogledati


Naslov: muca in pes
Poslano od: Sunset_baby , sobota, 01.03.2008 : 18:34:00
Lep pozdravček!
Jaz pa imam eno vprašanje in sicer, naj vam povem da imamo doma 8 let staro muco. Je zelo scrklano bitje in nikoli ni delala nobenih težav. Ko sem imela doma dve laboratorijski podgani jima je pustila da sta plezali po njej skupaj so se igrale itd. Sedaj pa je brat kupil Jork Shire terierko sedaj je stara 3 mesece, in ker brat ne živi več doma pride samo na obisk in danes je prišel domov ter s seboj prinesel svojo ljubljenko. Spustil jo je in tekala je naokoli, muca se je samo umaknila in ni naredila nič...potem ko pa je jorki prišla do košare kjer spi naša muca se je muca postavila po konci in začela pihati. To je naredila prvič, in sem bila zelo presenečena. Sedaj pa me zanima ali je to naredila samo zato ker je branila svoj prostor ali ker enostavno ne prenese novega ljubljenčka ter je ljubosumna? Kajti mi imamo že v planu kupiti maltežanko in jo dobimo čez 14 dni, sedaj pa me skrbi kako bo muca to prenesla? ali ima kdo kake izkušnje? Zavedamo se da bo naša muca sprva malo ljubosumna ker ne bo samo ona v središču pozornosti, vendar skrbi me da bi mi ranila psičko, čeprav ima postrižene krempeljčke, saj kaj drugega ji že ne more narediti.
Hvala vam za odgovore že v naprej.
LP Suny


Naslov: Višavski terier+ 5 let star maček
Poslano od: HRABRA , torek, 04.03.2008 : 07:53:42
Spoštovani,

v stanovanju imamo že 5 let mačka, ki je katriran in vedno v stanovanju, želeli bi kupiti višavksega terierja, pa nas najbolj muči, kako ga bo maček sprejel. Če ima kdo s tem izkušnje bomo veseli vsakega odgovora. Hvala in lep pozdrav
Lidija


Naslov: Re: Višavski terier+ 5 let star maček
Poslano od: TagTu , torek, 04.03.2008 : 08:17:44
Odrasli mački znajo biti do prišlekov zelo zadržani in se umaknejo ali pa ravno obratno, napadalni in agresivni. V vsakem primeru je potrebna previdnost. Če bo maček zadržan, ga ne siliti zraven, veliko bolje je potrpežljivo čakati (lahko traja tudi več tednov ali celo mesecev), da se sam omehča in sprejme novega družinskega člana. V nasprotnem primeru pa je potrebna zelo velika previdnost, kajti s krempeljčki lahko zelo poškoduje mladička (oči, smrček...). Vsekakor ne dovoliti, da bi razigrani pasji mladiček preveč rinil v mačka. Obstoja seveda tudi možnost, da bosta takoj prijatelja. Veliko je odvisno od mačkovega značaja in njegove navezanosti na lastnike, vendar pa so to stvari, ki pogosto šele v konkretni situaciji pridejo na dan in jih je težko predvideti.

Poznam primer, ko je maček (kastriran) odlično sprejel pasjega mladička za svojega prijatelja, je pa prišel na idejo, da je treba označiti teritorij in je polulal vse od kavča, postelje, fotelja.....

Skratka, če se odločiš za to kombinacijo, boš rabila veliko zalogo potrpljenja in previdnosti in svetujem ti tudi, da daš mačku vedeti, da je še zmeraj številka ena ;)


Naslov: Re: Višavski terier+ 5 let star maček
Poslano od: tina malina , torek, 04.03.2008 : 08:31:54
Ojla,
pri nas smo imeli dva mucka stara več kot 8 osem let, in smo dobili psa starega 5 let, pa nismo imeli nobenih težav.

lp,Tina



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Uma , torek, 04.03.2008 : 23:26:42
hja, ta s prijateljstvom bo zelo tezko, ze zaradi narave visavskega terierja. V najboljsem primeru se bosta tolerirala, v najslabsem bosta smrtna sovraznika, najverjetneje pa nekaj vmes. Visavski terier bo kot mladic macku verjetno precej "najedal", saj se bo z njim htel neumorno igrat in ga priganjat. Tukaj je potrebno pazit, da ga macek ne bi poskodoval, kasneje pa je tezko rect kaj se bo dogajalo, ker je precej odvisno od vas. V primeru, da boste imeli dvojico pod kontrolo, ko vas ni doma morata biti strogo locena-ko ste doma pa res pod kontrolo, potem bi se lahko dobro izslo z vidika psa, to pomeni, da se visavec lahko na domaco macko dokaj dobro privadi. Tuje bo pa se vedno preganjal. Z vidika macke pa ne vem, vi najbolje poznato vasega macaka, kaksen karakter je - če je bolj umirejen in se raje umakne bo delo precej lazje kot ce se raje konfrontira, takrat je potrebno posebej pazit, da macek psa ne poskoduje ali da ga ne prestrasi tako, da se bo macaka ful bal.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: moonbeam , nedelja, 20.04.2008 : 21:52:34
Tole kar se mi je danes zgodilo prav paše sem  :)
Čeprav se prej nisem smejala. Ja mucki in kužki se kr ujamejo skupaj. Ampak breje mačke in psi pa ne. Danes sem bila pri prijateljici na deželi. Gor med hribčki na Kristan vrhu. Prijateljica ima muco, ki je skotila. Seveda sem na ta izlet vzela poleg tudi mojega psa-Rokija. Roki je kuža, ki obožuje muce. No sedeli smo na vrtu in roki je stal tam pri enem grmu. Potem se pa kar naenkrat iz lope prikaže mačka. Od nas je bila oddaljena kar nekaj metrov. kar naenkrat se zakadi proti Rokiju. Groza!!! :o Kaj takega nisem še videla. Skočila mu je za vrat in sreča da sem bila v sekundi pri njemu in mačko spravila dol. Rokija sem hitro dvignila v zrak in s kotičkom očesa videla kako mačka zopet napada. Po travi sem letela z Rokijem v rokah (aja Roki je mešanec med nemcem in škotom) in ga spravila na varno v hišo. Mačko so potem drugi nagnali. če se nebi odzvala hitro bi mu izpraskala ven oči. Noro je bilo. Oba sva bila v takšnem šoku. Meni so se roke tako tresle in nisem mogla verjeti. Res da je mačka breja ampak mladiča nista bila blizu nas. očitno se je vseeno počutila ogroženo. Skratka pazim, da mi kakšen pes ne pogrize Rokija potem pa takšno srečanje z mačko.
Mogoče za konec le to, da so mačke z mladiči smrtno nevarne  :)   Sej ne vem kaj si bo Roki mislil drugič ko sreča muco  :D 
Neverjeno...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Zala_ , torek, 22.04.2008 : 13:35:36
moonbeam - samo prijazen nasvet - daj nagovori tvojo prijateljico, da sterilizira muco, morebitne interesente za mladičke pa naj naslednjič napoti v enega od zavetišč, kjer imajo živalic vrh glave ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: vis in nox , torek, 22.04.2008 : 14:17:16
.... so mačke z mladiči smrtno nevarne.... 

Res je! Mamina mačka je tako napadla nič hudega slutečo huskyco. Na srečo je ta pobegnila, pri nas pa je ostalo za pulover dlake.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: moonbeam , torek, 22.04.2008 : 20:30:07
moonbeam - samo prijazen nasvet - daj nagovori tvojo prijateljico, da sterilizira muco, morebitne interesente za mladičke pa naj naslednjič napoti v enega od zavetišč, kjer imajo živalic vrh glave ;)

Sem nekako vedela, da bo kdo kaj takšnega napisal. Sem proti razmnoževanju mačk na takšen način in vem kaj se dogaja in koliko je muc. Nimam pa pravice nekomu vsilit odločitve, da naj sterilizira mačko. sem pa povedala prijateljici kaj jaz mislim in to je vse kar lahko naredim.
Tako da Zala_ hvala za prijazen nasvet.
No Roki je preživel, mi smo se pa nekaj novega naučili. Na seznam nevarnosti smo dodali - MUCE  ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Jana , sobota, 23.08.2008 : 11:55:56
Simbioza - Luna in Zmaj

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/userpics/10011/DSC01254.jpg)

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/userpics/10011/DSC01252.jpg)

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/userpics/10011/DSC01251.jpg)

pa se osameli Mars (ni mrtev :P)
(http://www.mojpes.net/fotke/DSC01239.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: skogkatt , sobota, 23.08.2008 : 12:01:43
hi hi, kaj so dobri ;D vsem  :-*

Naj še sem prilepim simbiozo pes+muc malo drugače:

(http://www.moj-album.com/slike/604712/OIYblyFhLZx507MH.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/604712/1yNoGD52kFLqvjyA.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/604712/_ozvKhQY4YFj41lJ.v.jpg)

HEEELPPP!!!  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: oaza88 , nedelja, 31.08.2008 : 09:56:04
ejejej, še dobr, da mam ušesa, drgač bi se mi zdele kr glava odprla, tko širok nasmeh se mi je napopal na faco, skogkatt, ob tvojih fotkah..... :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: utrinek , nedelja, 31.08.2008 : 18:19:06
Imam majčken problem in bi rada da mi svetujete. - kmalu bomo dobili psičko ( bernski planšar) in doma imamo 8 let staro mačko s katero bodo veliki problemi ko bo mladiček prišel k hiši. No pred kratkim je nekdo k nam prinesel pokazat pasjega mladička starega 3 mesece, ko ga je mačka zagledala, se je čisto napihnila in se postavila pokoncu, hotela ga je napasti, potiskali smo jo stran ona je pa še kar naprej čakala na priložnost da bo prišla do psa. Tako je bila jezna in ga gledala z velikimi jeznimi oči da nisem morala verjet . Mačka je tudi drugače bolj svojeglava in se čuti zelo pomembno. Zdaj me pa zanima kaj narediti da bi se mačka in novi pes razumela, kako ju zbližati? A ima kdo podobne izkušnje? Res potrebujem pomoč...

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , nedelja, 31.08.2008 : 18:42:10
Nič nimaš za naredit... skoraj...  :P

Maš jih ločene, ko ni nikogar, na začetku naj se vohata pa samo izpod vrat. Naša je bila malo bolj mila od vaše, njena mama je pa pse napadala po dolgem in po čes pa se je navadla na psa.

Torej ločene, na začetku ves čas vsaj dokler vaša mačka ne neha s pihanjem na vrata, pol pa na tak način, da mladiček nikakor ne more priti do nje.

Mačka se mora naučit, da je to čudo zdaj doma pri vas. In ga mora vsaj toliko ignorirat, da ga ne bo lovila po stanovanju.
Mladička pa morate naučit, da ne sme silit v mačko. Maka mora prit sama, če sploh hoče povohat psa. Nikakor ne silite psa v mačko alil obratno.

In zelo važno!!!
MAČKA JE ABSOLUTNI ŠEF IN IMA PREDNOST PRED PSOM!

Tega ne smete pozabit. Ko boste imeli živali ločene, mora mačka dobit večji del stanovanja!
Sej za mladička je pa itak boljše, da je na čimmanjšem prostoru, ko ni nikogar, da ne hodi po stanovanju in grize pohištvo hi hi
Pa še varnejše je ravno zaradi pohištva in raznih žic in podobno. Stanovanje je lahko smrtno nevarno za mladička.

Če se vam da, se lahko zmenite že zdaj, kje bo pes in mački občasno omejite dostop, da ne bo prevelika sprememba in zmanjšanje njenega teritorija povezana izključno s prihodom vsiljivca.

Dominantne mačke so lahko trd oreh, ampak se navadijo.

Pa nikoli je ne smete kregat, če bo mladička počla, če bo ta sam prišel k njej. Sam si je kriv, kaj pa ni upošteval njenih znakov.

Lahko je zelo nevarna zanj. Zato res nikoli brez nadzora. Do nadaljnega...


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: utrinek , ponedeljek, 01.09.2008 : 09:08:46
O hvala ti za nasvet... bomo poskusili. Bo pa kar težavno. Nekje sem prebrala da ko zbližuješ psa in mačko, moraš poskrbet da se mački takrat dogajajo lepe stvari, recimo da ji daš kak priboljšek.... Ah kje pa, pri naši mački to sploh ne pride v poštev. Ko je zadnič zagledala tistega mladička, je oči prav zapičila v njega in ga zlobno gledala, tako da bi ji lahko s celim zrezkom mahala pred gobčkom , pa ne bi nič pomagalo, kvečjemu bi jo zrezek motil, ker ne bi mela mladička na očeh. Tako da je tvoj predlog dosti boljši, hvala res. Zlo bi rada da bi se pes in mačka razumela, da ne bo tako kot pri prejšnjem psu, ko smo 9 let skrbeli da se nista srečala.

Še kakšen predlog je dobrodošel...

Lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 01.09.2008 : 15:17:49
Dobre stvari niso mišljene kot nagrajevanje v času napetosti, ampak vaša izdatna pozornost igra ali bilo kaj kar je mački všeč, brez da se zraven sili prišlek ;)

Mačka ne sme bit prikrajšana za nič kar je imela prej, kvečjemu še kaj več.

Po navadi je pa ravno obratno. Prde mladiček in vse se vrti okoli njegaga.

Ne pozabit, ko je čas hranjenja, najprej mački, pol mladičku, ne iz mize dajat psu, če mački ne (itak je bolje da se sploh nedaje hi hi )
Ko pridete domov, najprej mačko pozdravit pol psa.
V glavnem na podoben način...

Da bo vidla, da je prva. Pol ne bo imela potrebe da bi se uveljavljala.

Sicer mačke nimajo tako "hudo" rangiranje kot psi, ampak iz mojih izkušenj dajo dosti na te zadeve. Seveda dominantne mačke.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: utrinek , torek, 02.09.2008 : 09:38:42
Pri naši muci, tudi z igranjem ne bi nič dosegli ali kakšna koli pozornost. Ja grozna je ... tudi do nas ljudi . Sploh ji ne paša da jo preveč božaš, te kar fajn opraska... tudi ko ni po njeno kar sitnati in postane " nasilna" ;). Taka samosvoja je. Zdej sem dobila kar nekaj nasvetov, tako da se bom potrudila kar se da da se bosta s kužkom razumeli.


Naslov: PES/MAČKA
Poslano od: mojcaf , petek, 03.07.2009 : 10:13:37
Obračam se na vas s prošnjo, da mi svetujete kako naj spoprijateljim našega sedem let starega kuža Luna, z mladim mucom, ki smo ga posvojili pred 14 dnevi. Naš Lun je kralj naše ulice, prijazen do ljudi, a neprijazen do muc. Sedaj ko imamo tudi muca si želim da bi ga sprejel, a zaenkrat mi to še ni uspelo. Vedno ko sta skupaj sem zraven, Lun mora biti na povodcu, saj se zaganja v mucka. Kupila sem mu tudi nagobčnik, da bi ju lahko zbližala. Trudim se, vsak dan jih parkrat damo skupaj, muc bi se igral, Lun pa se vede precej napadalno. Prosim za kakršen koli nasvet, predlog, da bi stvar delovala. Zaenkrat hvala! LP Mojca


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tecka , petek, 03.07.2009 : 11:25:07
Hmmmm sicer trenutno nimam časa na dolgo in široko razpredat, samo že to, da pes dobi nagobčnik samo v mačji prisotnosti ni ravno najboljša ideja - mačka poveže z neprijetnostjo (nagobčnikom).
Najboljša rešitev je še vedno ločevanje in zelo postopno združevanje. Psu pokazat, da ne sme "penit" (odločen ne, ne sme,... in ko neha pohvala) na mačka in ga nagradit vsakič, ko je v mačji prisotnosti miren in priden. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi namesto da se daje psu nagobčnik, muca zaradi varnosti dali v bivalno kletko (ko sta v istem prostoru) in na ta način združevali. Naj se kužon ne počuti odrinjenega in naj muca poveže s prijetnimi zadevami (najljubše nagradke, igrače,...).


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , petek, 03.07.2009 : 12:50:00
Obračam se na vas s prošnjo, da mi svetujete kako naj spoprijateljim našega sedem let starega kuža Luna, z mladim mucom, ki smo ga posvojili pred 14 dnevi. Naš Lun je kralj naše ulice, prijazen do ljudi, a neprijazen do muc. Sedaj ko imamo tudi muca si želim da bi ga sprejel, a zaenkrat mi to še ni uspelo. Vedno ko sta skupaj sem zraven, Lun mora biti na povodcu, saj se zaganja v mucka. Kupila sem mu tudi nagobčnik, da bi ju lahko zbližala. Trudim se, vsak dan jih parkrat damo skupaj, muc bi se igral, Lun pa se vede precej napadalno. Prosim za kakršen koli nasvet, predlog, da bi stvar delovala. Zaenkrat hvala! LP Mojca

Kakšne pasme je pes ?
Je imel že kdaj kakšne stike z mačkami ?
Koilko časa že imate muca ?

LP


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , petek, 03.07.2009 : 12:51:45
Aha, muca imate 14 dni. Jaz mislim, da je še prekratka doba, da bi se spoprijatelila, moja dva sta potrebovala kar en mesec. Sicer je pa odvisno od psa do psa...nekateri tudi nikoli ne sprejmejo mačka, ampak to so redki. A ste v stanovanju skupaj ?  :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: mojcaf , petek, 03.07.2009 : 17:12:44
Hvala za vaše odgovore. Pes in muc bivata zunaj, sicer pes Lun spi v kleti (zvečer, ko gremo v hišo gre spat na svoj stol v kleti, tako je navajen že od začetka). Naš Lun je mešanček, manjše rasti. Drugače se prosto giba, le v dopoldanskem času ga damo v pesjak, saj se podi za poštarjem. Drugače je prijazen, vsi v ulici ga imajo radi. V ulici imajo tudi mačke, katere Lun lovi po travniku, ampak kaj preveč pozornosti jim ne namenja. Opazila sem tudi, da ko leži na vrtu in gre mimo muc, ga samo "spodi", steče in se po desetih metrih ustavi in gre ležat - brani svoj teritorij. Je pa res, da se v naši prisotnosti rad šopiri, in takrat ko je kdo zraven leta za mački, drugače pa ne preveč. Naš muc Miki pa je v naši brunarci na vrtu, notri ima svoj prostor, WC. Zelo se je scrklal, rad tudi raziskuje okolico, a to mu omogočimo le ko je Lun na povodcu. Večkrat dnevno sem z njima, muc bi se rad igral z Lunom, Lun pa skače vanj. Nagobčnik sem mu dala zato, da sta lahko blizu skupaj, da bi ga Lun lahko ovohal, saj se bojim da bi ga drugače ugriznil.
Se opravičujem za tako raztresene informacije, se bom še naprej trudila, vesela bom pa če imate kak uporaben predlog.
Hvala, LP!


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: MarušaJ , ponedeljek, 10.08.2009 : 14:42:36
Pozdravljeni,

tudi midva se soočava s podobnim problemom.
Imava namreč dve leti staro muco in 2,5 mesecev starega bokserčka. Bokserčka imava sedaj približno 14dni in naša mačka se še kar ni omehčala. Malo naju skrbi saj mačka vanj piha in ne kaže niti najmanjšega zanimanja zato, da bi se pobližje spoznala oz. če Sid spi se mu kar približa vendar ko se malo premakne jo Mici popiha.
Ali je sploh kaj upanja, da se bosta kdaj imela rada?


Lp M


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 10.08.2009 : 18:13:02
Jaz mislim, da če ne drugega se bosta navadila živeti drug ob drugem, tudi če ne pride do nesmrtnega prijateljstva.

Pri nas je bolj ali manj najbolj dominantna živalca kunec. Ima vse pod kontrolo :D tako mačko kot psa. Najstarejša pa je mačka s katero je bilo tudi največ dela s privajanjem. Samo gre, včasih počasi, ampak z nekaj truda gre. Če je na začetku res hudo naj se kak teden najprej vohajo čez vrata, da se privadijo na vonj. Muci  dat čim več stvari z vonjem psa, da se najprej privadi vonja. Mi smo potem kužata obrnili tako, da je bila glava obrnjena stran in ga je muca gledala pravzaprav v rep. Kažata je nekdo na oni strani zamotil, čohal božal in oh in sploh, muca pa, ki se je tako počutila v premoči ga je previdno hodila vohat, potem tipat s tačko ...  ampak je kar trajalo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: oaza88 , torek, 11.08.2009 : 08:57:10
eh, pa še z moje strani nekaj na tole temo...
15 mesečna kuža z 2 in 3 letnimi mačkoni shaja zelo kulsko. No, dokaj kulsko. 3 letni ji daje take buce, da jo kar zruka...res lepo videt. Z ostalima dvema gre pa za običajno shajanje. Žal nobene pretirane ljubezni  :( in posledično (uuu - skoraj! ;)) nobene kičaste fotke na to temo.

In smo dobili 3 mesečnega mačkončka na začasno. Prijazen ko strela, živahen pa ko dvesto. Se igra s pesjanko - tko, po mačje. Pretirano pač. Ona se tudi igra z njim, ampak po zelo kratkem času ji postane že ful nadležen (pa kukr ga imam rada, res ne morem rečt, da ni :P ;D). Ker je v xxl prijazni pesjanki tudi precej lovca, ju ne pustim za trenutek ne sama oz. brez obeh svojih oči, prilimanih nanju.
Gremo počasi, po korakcih, z upanjem, da bosta nekega dne lepo shajala (glej prvi odstavek). Oz. še večjim upanjem, da začasnik ne bo pri nas toliko časa, da bi se tadva kosmatinca sploh imela čas navadit lepo shajat! ::) ;) :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , torek, 11.08.2009 : 13:12:58
Moj Frka (tamlajši muc) pa najprej nama s fantom da bucike, nato ap obvezno skoči na tla, in jih daje še Bučku in Piki  ;D sploh Piki možno teži, in mu je zelo zelo všeč njen rep  ::)


Naslov: Pasje-mačja družba
Poslano od: majas , torek, 22.09.2009 : 21:58:46
Sem iskala... pa nisem našla teme, kjer bi lastniki psov in mačk pisali o sobivanju njihovih kosmatincev. Kaj počnejo skupaj, česa naj ne bi počeli skupaj, na kaj je treba biti pozoren ipd. :P

Po skoraj dveh tednih sobivanja, mi je postalo jasno že marsikaj, ampak bi nujno rabila še kak nasvet (ali pa sto).

1. umivanje
Je normalno, da moja psa mački umivata ritko? Mački je to zelo všeč in se nastavlja...

2. naskakovanje
Je normalno, da hoče pes naskakovati mačko? Ne gre za podrejanje, ampak za tisto naskakovanje, kjer se Skoki potem zabija v štange in ne vidi/sliši ničesar (razen oboževane)?
Naskakovanje mu prepovedujem in preprečujem. Mačke ne moti, še klofnit ga noče več.

3. Kam skriti mačji wc, da kakci niso na dosegu smrčkov?
(zaenkrat ga imam v banji, samo ni idealna rešitev... morda pokrit wc - samo je eden od psov velikosti mačka, tako da ga vratca po mojem ne bi ustavila)

4. Ali mački smejo jesti pasje brikete (kot priboljške)?
Mačka psoma krade brikete, ko jesta (ribji Orijen)... Je neustrašna. Isto počne, ko psa jesta kosti (žvake) - pride zraven in skupaj grizljajo. Vsi naši ostali priboljški so brez dodatkov - en beljakovinski vir in popolnoma naravni, tako da sklepam, da so ok tudi za mačke.

Tole so taglavna vprašanja. Hvala za pomoč.

(če sem sfalila temo, rubriko - se opravičujem. Sem res zares iskala, pa ne našla)

Maja :)


Naslov: Re: Pasje-mačja družba
Poslano od: Vixen , torek, 22.09.2009 : 22:17:30
1. Ja, vsekakor je normalno. (No ja, mogoče ne normalno, običajno pa.  ;D) Pranje ušes tudi.  ;)
2. Ne vem, nimam izkušenj s tako možatimi pasjimi primerki.  8)
3. Če drekci pse zanimajo, jih zaprt wc ziher ne bo ustavil. Žal pa nimam boljše ideje kot šolanje, da je to FUJ.
4. Kakšen pasji briket tu in tam mački ne bo škodil, psu pa mačji tudi ne. Razlika je predvsem v tem, da je v mačjih več beljakovin, tako da za redno prehrano menjave ne bi bile ok.


Naslov: Re: Pasje-mačja družba
Poslano od: king-roy , torek, 22.09.2009 : 22:19:21
1. Moja dva tudi obožujeta mačje "tazadnje"; še posebno,ko pridejo ravno iz peskovnika. Mačkov ponavadi ne moti, če pa sta psa hudo tečna, jih takoj dobita po glavi.
Jaz ne tečnarim prehudo glede tega.

2. naskakovanja pes-mačka še nisem doživela. Moj nekastriran pes še psice ne bi naskočil  ;)

3. Mačji kakci so bili pri nas hud problem, tamala se jih ne dotakne, z Royem smo se pa skoraj eno leto kregali glede tega. Jih je puščal po celem stanovanju, če jih ni požrl. Sem ga ful kregala in zdaj je končno razumel,da je to fuj in da se tega ne sme in pika.

4. Moji mački konstantno kradejo vso pasjo hrano; Rocco npr. obožuje svinjska ušesa, ki jih občasno kupujem za psa. Sploh se ne sekiram glede tega.
 


Naslov: Re: Pasje-mačja družba
Poslano od: skogkatt , torek, 22.09.2009 : 22:24:03
Mačji wc v pokriti obliki postavi nekam, kjer ga le muca doseže, pa magari na omaro :P


Naslov: Re: Pasje-mačja družba
Poslano od: Vixen , torek, 22.09.2009 : 22:28:13
Ma&#232;ji wc v pokriti obliki postavi nekam, kjer ga le muca doseže, pa magari na omaro :P
Čaki, ona ma veverico doma, ne vem, če bodo višave zadost.  :P


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Tecka , sreda, 23.09.2009 : 06:54:35
1. Je povsem normalno :)
2. Imam obraten problem, če si lahko predstavljaš (Bajs in Dex, ko imata svoje prebliske - bebca) :-[ :-X
3. Pri nas je zadevo rešil pokrit wc z vratci, je pa res, da ni primerjave v velikosti. Mogoče wc s predprostorom, čeprav nisem ziher, da ne bi tudi tja Poco zlezel.
4. Enako. Imamo dvignjeno glede na potrebe pasme, pa prav nič ne pomaga. Enostavno splezajo na skledo. Pasja slinasta voda je 100x boljša od njihove sveže in zadnjič sem zalotila Dexa kako Thebi vleče bikovko dobesedno iz gobca. Čakam, da ji bo enkrat prekipelo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Yo , sreda, 23.09.2009 : 07:17:30
Še moje izkušnje:

1. Ja, povsem. Tako, kot je normalno, da mačka psu umiva ušesa npr. ali pa čisti šnofljo, ki je bila ravnokar na kakšnem povsem nehigieničnem mestu  ::)

2. Naskakovanja nismo opazili (pri nas so večje razlike v velikosti, pa mogoče tudi zato), glede na opisano bi rekla, da je del igre.

3. Pokriti WC, pri nas obrnjen tako, da pes ne more zraven, pri vas bo težje, ker imaš manjše pse  :-\

4. Ni najboljše, ampak če kakšnega pojedo (in so sicer zdravi), ni težav. Pri nas tudi kradejo kot srake  8)

p.s. Tečka, ti potem vsaj nimaš težav. Pri nas se pa mačke ne pritaknejo vode, če je slinasta, kar pomeni, da moram vodo non-stop nadzorovat, če hočem, da jo imajo tako, kot želijo  ::)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: majas , sreda, 23.09.2009 : 07:37:48
Potem smo "čisto normalni"?  :P ;D :D

Hvala za nasvete. Nabavila bom pokrit wc in ga dala nekam v višave. Poco NOČE dojet, da je drekec fuj. Samo čakam, da mi skoči v banjo, da ga zalijem in na smrt prestrašim.... Mačjo hrano imamo že zdaj visoko.

Slinasta voda je tudi pri nas najboljša - pa fontana je namenjena kopanju. Igrače so si pa tudi zamenjali in moram prav pazit, da se mi fanta z mini žogicami ne zadušita.

V bistvu nam gre prav fajn! 8)

Lp, Maja



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , sreda, 23.09.2009 : 08:19:24
Še jaz:

1. Je popolnoma normalno, moj pes tudi to dela, sproti (seveda ne istočasno) pa mu umiva še ušeska
2. Tudi Bučko naskakuje Muca (tavelikega), Muc sicer malo "kao" joka vmes, ampak mu pusti. Imam tudi slikovni dokaz, ki ga prilimam kasneje
3. nimamo WC-jev
4. Tudi pri nas si kradejo hrano, tako mačka kot psa, dam pa tudi sama mačkoma po kakšen pasji briket, psema pa kakšen mačji. Nikoli veliko. Ne zdi se mi narobe.

Normalni ste, seveda  :)



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , sreda, 23.09.2009 : 13:26:24
Evo, še slikovni dokaz  ::) ::) ::)

(http://www.shrani.si/t/C/6J/3xEftRuA/filmcki-moji-ter-pag-200.jpg) (http://www.shrani.si/?C/6J/3xEftRuA/filmcki-moji-ter-pag-200.jpg)

(http://www.shrani.si/t/2e/Dj/4uusdKke/filmcki-moji-ter-pag-200.jpg) (http://www.shrani.si/?2e/Dj/4uusdKke/filmcki-moji-ter-pag-200.jpg)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Cats , sreda, 23.09.2009 : 13:41:06
 :o Kaj vaš pes ni, klistiran, gospa??  :o

 ;D ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: branka , sreda, 23.09.2009 : 13:43:34
 ;D ne, moj pes je smotan do kraja  ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: ka ty a , sreda, 23.09.2009 : 13:59:26
:P


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: bolha2 , sreda, 23.09.2009 : 14:13:12
Moja sterilizirana psica naskakuje sterilizirano mačko. :o :D Sta nekako iste velikosti. ;D Jaz dojemam to kot podrejanje, recimo, ampak ji vseeno preprečujem. Mačka se je pa tudi navadila, da se kar na tla vrže, tako da je ne more s tačkami objet, pa potem odneha.

Glede kakcev sem pri moji ta veliki psici ugotovila, da jih jé dokler so mački mladi, potem pa po določeni starosti mačke, neha. Sicer pa že tko marsikatero svinjarijo na sprehodu požre, tako da se zaradi mačjih drekov sploh ne sekiram več.>:D

Glede umivanja načeloma ni problemov, samo pazi, da ne bo mačka preveč mokra, da si potem ne prehladi mehurja. To se je zgodilo eni naši mladički, ker jim je Kana skoz ritke umivala, pa so bili konstantno mokri.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Vixen , sreda, 23.09.2009 : 14:29:34
Čist OT - a smajla z rožički >:D mamo tud? Super!!!
Koda je pa > : D (brez presledkov, seveda). :D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: skogkatt , sreda, 23.09.2009 : 15:11:33
a res al ka :D >:D noro ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: moonbeam , sreda, 23.09.2009 : 15:15:27
 ;D


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: sanco1a , sreda, 23.09.2009 : 15:57:59
Matr, kaj se pri vas ful dogaja, sploh pri majas. :D Pri nas pa tak dolgčas. :-[

Pes je poskusil mačko naskakovati isti dan, ko sem jo prinesla, če se mene vpraša, je šlo za čisto podrejanje. Mačka mu sploh ni branila, sem pa jaz stogo prepovedala in ga polila z vodo. Bilo je enkrat samkrat, že naslednji dan ga ni več zanimala, razen ko se je prištulila v moje naročje, kar mu odkrito ni bilo ok.
Mačji kakci so ga zanimali samo prve dni po prihodu mačke, ko je navdušeno  kontroliral njeno izločanje in potem to ovohaval (in bi verjetno tudi poskusil, če ne bi preprečila). Težavo sem odpravila tako, da takoj po potrebi odstranim kakce iz wc-ja - bi jih tudi sicer, že zaradi vonjav (točno veš, kdaj gre maček opravit).
Mačk tudi slučajno ne liže, se jih sploh ne pritakne, pač pa bi mačke njega umivale, če bi  pustil. Pa mu je bljak. Največ kar dovoli, je stiskanje mačke k njemu hrbet-ob-hrbet, rit-ob-rit. Videt jih ne želi, štuležev nepotrebnih.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: matiček , ponedeljek, 23.11.2009 : 22:02:53
Jaz bi rad slišal kakšno bolj elegantno rešitev od teka, da vsak mačji drek posebej odstranim iz stranišča.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AnjaB , četrtek, 09.09.2010 : 12:17:54
Mi imamo 2 leti staro mačko, ki pa ni najbolj prijazna. Saj nas ima rada, predvsem ima pa rada svoj mir. Zdaj pa bomo januarja najverjetneje dobili še kužka. Enkrat so bili pri nas na obisku prijatelji s svojim mačkom in se naša muca 3 dni ni hotela prikazat izpod kavča, kjer je njeno glavno skrivališče, ko pa je prihajala ven na stranišče in hrano, pa je pihala.
Najverjetneje se ob mladičku ne bo počutila tako ogroženo, samo se vseeno bojim, da mu kaj ne stori. Moja mama ne hodi v službo, tako da je stalno doma, januarja pa bom tudi jaz na študijskem dopustu, tako da ju ne bomo puščali sama in bosta pod stalnim nadzorom.

Ima mogoče kdo kak nasvet, kako narediti izkušnjo čim manj neprijetno za oba?


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: moksa , četrtek, 09.09.2010 : 14:10:36
Ima mogoče kdo kak nasvet, kako narediti izkušnjo čim manj neprijetno za oba?
S pazljivim ignoriranjem :) Naj se zmenita sama, ampak v začetni fazi vedno v vaši prisotnosti, da pravočasno stopite vmes, če bo (sploh) potrebno. Pri meni se je (skoraj) vedno obneslo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: AnjaB , petek, 10.09.2010 : 14:45:21
hvala  :)
tako ali tako vsaj en mesec ne bosta sama.


Naslov: pes in maček
Poslano od: all , nedelja, 10.04.2011 : 12:18:09
Če taka tema že obstaja, se res opravičujem, ker ne najdem.  :-[

Zanima me, če je možno cca. 2 leti starega psa (pes tipa bull), ki kot mladič ni bil v stiku z mački, navaditi na bivanje z mačko (ki ni dominantna)? Vem, da je to v bistvu odvisno od vsakega psa posebaj, samo nimam takih izkušenj in ne vem ali bi se z delom dalo to naredit ali ne.

Hvala!

lp


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: jst , nedelja, 10.04.2011 : 12:32:22
Če taka tema že obstaja, se res opravičujem, ker ne najdem. :-[

Zanima me, če je možno cca. 2 leti starega psa (pes tipa bull), ki kot mladič ni bil v stiku z mački, navaditi na bivanje z mačko (ki ni dominantna)? Vem, da je to v bistvu odvisno od vsakega psa posebaj, samo nimam takih izkušenj in ne vem ali bi se z delom dalo to naredit ali ne.

Hvala!

lp

Ponavadi je tako, da kompliciramo lastniki, ki mislimo, da bo to privajanje nekaj zelo zelo težavnega - pa v resnici ni tako, ampak nas pasja bitja pozitivno presenetijo.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: all , nedelja, 10.04.2011 : 15:06:38
Hvala za prestavljeno vprašanje, bom zdaj še malo to temo prebrala, ker pač obstaja. :)

Drugače se pa strinjam s tem, da ljudje kompliciramo precej bolj kot živali.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: sanco1a , nedelja, 10.04.2011 : 17:28:54
No, mislim, da tako zelo enostavno vseeno ni.
Verjetno je dobro prej preveriti pri kakšnih znancih, prijateljih, kako odreagira na mačko, ki mora biti vajena psov (drugačne jaz absolutno ne bi vzela v sobivanje z odraslim psom). Če se po postopnem privajanju še kaže izrazita agresija, je fajn dobro premisliti.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: iNina , ponedeljek, 26.12.2011 : 12:43:49
Pozdravljeni vsi,
imate mogoče kakšen nasvet zame. Imam 1,4 leta staro francosko buldoginjo. Največji prijazni srček je. Vse ima rada. Z možem sva si zelo želela še mačke, ker sva včasih živela z njo. Muc je zelo prijazen ampak tudi izredno plašen. Povsem nepričakovano je psička izredno ljubosumna. Na začetku se je hotela igrati sedaj je samo še ljubosumna... Sicer se izogibata drug dugemu ampak... Muca je izredno prijazna in samo popiha nanjo, ko pride direktno k njej. Sploh ne upa po tleh hodit ker ja kao pasji teritorij in se očitno ne počuti varno. Imela sta manjši "prepir", ko ji je psička hotela vzeti hrano. Sem jo okregala in dala na njen prostor. Sicer psički posvečava še vedno ogromno pozornosti kljub ljubosumnosti.

Imate kakšen nasvet?

Hvala in lp vsem


Naslov: Pes in Maček
Poslano od: Leibniz , petek, 17.08.2012 : 22:48:38
Imam 2 leti starega lhasa apsa. Problem, ki ga imam je, da si želim imeti tudi mačko. Pravzaprav bi začela z mačjim mladičem. Toda, ker že imam psa sem v dvomih. Moje dosedanje izkušnje z mojim psičkom ne kažejo, da bi le ta bil pretirano prijazen do mačk. Danes recimo sva bila na kmetiji pri babici in ker sem hotela videti kako se bo (pobliže) odzval na mlado mačko, sem vzela enega igrivega mačjega mladička, ki je pohajkoval okoli in lovil svoj rep, ter ga nesla mojemu psičku, da ga pod mojim nadzorom malo povoha. Ne vem zakaj je to napravil, ampak, z zobmi ga je prijel za tačko in to popolnoma nepričakovano (mucka sem držala v rokah, v naročju, tako da sta mu ti dve tački viseli dol, morda ju je zamenjal za visečo igračo). Zdel se mi je zmeden, kot da ne ve natančno kaj bi napravil z muckom in je slučajno poskusil, če sem mu prinesla kakšno malico. Saj ga ni močno prijel in ko sem zavpila nanj, je tačko takoj spustil. Ker je mucek postal paničen sem ga nesla nazaj k mami in ostalim mladičkom. Sicer pa kužka mladiči niso pretirano zanimali, večja težava je bila z večjimi mačkami. Enostavno se je hotel zagnati v njih. Pri tem je mahal z repom. Moj psiček ima namreč dokaj slabo navado, da obožuje, če se lahko v nekaj zapodi in tisto potem beži pred njim. Tega mu sicer ne pustim, vendar pa so mu moji starši pred leti ploskali, ko se je zaganjal v neke živali, saj se jim je zdelo grozno smešno, da se jih v resnici boji. Ni bilo videti, da se odraslim mačkam sploh upa prebilžati, je pa prav veselo bevskal vanje ter igrivo mahal z svojim repom, v tem, ko je mačka pihala nanj in delala grbo. Pa sem ga raje peljala stran, ker sem opazila, da si mačka želi izpraskati njegove oči. Samo enkrat je lahko pobliže povohal neko mačko, ki pa ni mogla kar zbežati, saj smo bili v zaprtem prostoru. Mačka ni bila navdušena in mu je eno primazala. Kot vidite nimam pojma kako se bo odzval na mačjega mladička, če se odločim, da ga prinesem domov, me je pa strah, ker mladički se pač ne znajo tako dobro braniti in bi ga moj kuža lahko prestrašil ali pa ga celo poškodoval. Modra bi se moj pes samo igral, vendar pa sem prepričana, da nobena mačka ne bo preveč srečna nad njegovim načinom igranja, še manj pa verjamem, da se ga ne bo prestrašila. Po drugi strani pa je problem tudi pri mački, ker ne vem kako bo ona sprejela njega. Sicer sem nameravala mačko dobiti od nekoga, ki ima doma vsaj enega psa. Tako, da ne bi bilo prevelike panike. Je pa težava, ker si želim mačko, ki prebiva v notranjih prostorih. Kar pomeni, da bosta z psom spala, jedla in se večinoma igrala skupaj. Zato bi bilo res dobro, če bi se razumela. Verjetno tudi jaz delam kakšno napako. Ali ima slučajno kdo kakšen nasvet, ki prihaja iz IZKUŠENJ? Ker bi mi prišel prav.  :)


Naslov: Re: Pes in Maček
Poslano od: sanco1a , petek, 17.08.2012 : 23:00:46
Če pes ni izrazito agresiven do mačk, kar pa tvoj po moje ni, samo zmeden,  po mojih izkušnjah ni problema, definitivno pa bi jaz vzela mačka, ki je vajen psov. V zavetišču Horjul smo mi zadeli terno.  ;)


Naslov: Re: Pes in Maček
Poslano od: riry , sobota, 18.08.2012 : 09:23:07
Se podpišem pod Sancov post ;). Mi smo sicer posvojili že odraslega mačkona in ni bilo problemov, je pa res, da je bila naša psica vajena mačk. Sicer je pa ponavadi tako, da se psi domačih mačk hitro navadijo (ok, če niso res negativno nastrojeni do njih, kar se mi zdi po opisih, da tvoj ni) in jih vsaj tolerirajo, če se že ne igrajo skupaj, medtem ko so zunanje mačke lahko še vedno "plen". Tudi naša, ki je konstantno v mačji družbi (domači maček, pri teti imajo mačke, pri vseh kolegih, doma pri starših... :D) se bo zunaj spozabila in želela tujo (bežečo) mačko loviti (lovski nagon ::)), tako da to ni ravno realen pokazatelj, kako se bo doma obnašala do nje. Seveda pa boš morala imeti psa in mačka sprva vedno pod nadzorom in ločena po potrebi, pa kako visoko poličko na razpolago, da se bo maček umaknil, če se bo počutil ogroženega.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: mamaF , sobota, 18.08.2012 : 15:58:00
Sicer je pa ponavadi tako, da se psi domačih mačk hitro navadijo (ok, če niso res negativno nastrojeni do njih, kar se mi zdi po opisih, da tvoj ni) in jih vsaj tolerirajo, če se že ne igrajo skupaj, medtem ko so zunanje mačke lahko še vedno "plen". Tudi naša, ki je konstantno v mačji družbi (domači maček, pri teti imajo mačke, pri vseh kolegih, doma pri starših... :D) se bo zunaj spozabila in želela tujo (bežečo) mačko loviti (lovski nagon ::)), tako da to ni ravno realen pokazatelj, kako se bo doma obnašala do nje.
Pri nas je popolnoma enako. Roko je prišel k nam star 4 mesece, čez dva tedna se mu je pridružil 3 mesece star najdenček, oba mladiča sta se v trenutku "zaštekala". Doma smo imeli že taktrat 2 leti starega mačkona, ki se je psu radovedno približal, pa tudi umaknil, če se mu je zdel kuža preveč vsiljiv. Tudi "focnil" ga je kdaj po glavi s tačko, ampak nikoli ni bilo nobenih groženj.

Potem pa letos (pes star že dve leti) prinesem domov 8 tedenskega mucka, najdenčka. Najprej sem ga imela v transporterju, sedla na tla, poklicala psa k sebi, je malo čukasto gledal in začel nekaj bevskati in cviliti ;) Potem sem ga dala na "prostor", odprla vratca trabsporterja in pitala psa s priboljški, ker je bil miren in ni skakal proti mucku. Ko sem mucka vzela v naročje, je malo zapihal, pes pa poskočil par korakov nazav in začel nekaj bevskati, ma je bilo videti, da se male pošasti v bistvu - boji ;D. Mucka sem nekaj časa nosila v naročju, pes mi je sledil in dobival priboljške, ko je nežno povohal mucka oz. ko ni lajal nanj in se umikal. Prvih par dni smo bili skupaj samo pod mojim nadzorom, mucku sem za čez noč naredila kotičev v ločeni sobi, po enem tednu, ko sem videla, da se pes in mali muc čisto lepo tolerirata oz. se celo že igrata, smo ločevanje ukinili :)

Do ostalih, zunajih mačk pa je pes precej "lovski" - pravzaprav ga zanimajo, če bežijo, sicer pa, ko ima priliko, da mačko ovoha, ker se ta nekje ustavi in ga imam jaz seveda na povodcu, mu mačka ni več zanimiva kot "plen". Eno, ki jo zvečer redno srečujeva celo pusti čisto pri miru oziroma tudi mačka počepne in počaka, on jo ovoha, ona ga včasih malo napiha, ampak greva potem mirno naprej, pes ne zganja nobene histerije.

Po mojem ti bo z mirnim pristopom in postopnim navajanjem čisto lepo uspelo združiti mačjega mladiča s tvojim psom :)
To, kar tvoj pes zdaj nakazuje, ni čisto nič nenavadnega, radoveden je in ne ve, kako in kaj ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Xena , sobota, 18.08.2012 : 19:14:19
Hja, :), smo pa tudi taki, ki smo združevali mačko in psa ene tri leta... 8) ::) :P


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: mamaF , nedelja, 19.08.2012 : 00:38:17
Ja, Xena, jaz sem pozabla napisat, da je Roko (pes) čistokrvni Horjulc, za te pa itak vemo, da so najnajnaj, ane ;)

In - če bi Leibnitz iskal mucko med horjulskimi varovankami ... uspeh ne more izostat :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: moksa , nedelja, 19.08.2012 : 07:13:03
No, vsekakor lahko Leibnitz poskusi tudi pri Mačji hiši- ziher je pač ziher  :) ;)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: maja01 , nedelja, 19.08.2012 : 09:48:23
Ce razmisljas o macki - vsekakor vzami tako, ki je vajena psov, starost macke ni toliko pomembna.
Moja psica ni bila vajena mack, nasprotno, preganjala bi jih, ce bi jih lahko. Pa se je po spletu okoliscin pri nas naselila sosedova macka (in kasneje njeni mladici) in je bilo treba pac nekaj narediti za prijetno sobivanje. Psici nikakor nisem pustila, da macke preganja, macke pa (naceloma) tudi niso neka napadalna bitja, ki kar skocijo vate/zival. Zunaj dvorisca je psica se vedno imela zeljo po preganjanju mack, tudi te iste macke, ki jo je na dvoriscu pustila pri miru. Kasneje se je morala sprijaznit se z marsikatero macko, ki sem jo "privlekla" domov.
Pomembno je, da zdruzevanje poteka pod kontrolo in da napadalnost v kakrsni koli obliki, s katerekoli strani, preprecis. Prav tako kaksno prevec vneto igro (obicajno s strani psa) in da ju, dokler nisi popolnoma prepricana, ne puscas samih v istem prostoru. Kdo bi ti celo svetoval nikoli, ampak, mislim, da se nas tega vecina ne drzi. Je pa seveda odvisno od obeh zivali.
Kje vzames macka niti ni tako zelo vazno, ce ga le vzames nekje, kjer ti bodo znali o njem povedati dovolj (predvsem to, ali je macek vajen psov), bo macek veterinarsko pregledan, cepljen in kastriran(a).
Poleg tega - upam, da ves, kaj vse pase zraven k imeti macka.  :)


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Lanabela , nedelja, 19.08.2012 : 09:56:19
Tudi meni se zdi najboljša odrasla mačka, ki se psov ne boji niti ni do njih agresivna in je vajena bivanja v stanovanju. Namreč - odrasla mačka se bo znala sama zmenit s psom, na mladička pa bi bilo treba vsaj od začetka ves čas paziti, lahko bi ga pes poškodoval ali pa bi mladič silil v psa.


Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: Skuiki , nedelja, 19.08.2012 : 11:17:23
Tudi jaz bi predlagala samozavestnega mačka, ki ni ravno 3-mesečni mladič, ker tukaj bo res potreben natančen nadzor. Sama bi se razgledovala po mačkih starih okoli 6-mesecev do odraslih, ki so vajeni psov in z njimi nekonfliktno sobivajo. Priporočam da se obrneš na Horjul, Mačjo hišo, DZZŽ Kranj ... in povprašaš. Kup mačkov, ki iščejo domove, namreč že živi s psi in ti bodo skrbniki znali povedati, kako se do psov obnašajo.

Sama sem pred dvema mesecema združevala psico in moja dva odrasla mačka, ki nista bila vajena življenja s psom. Psica je prišla k meni direktno z verige in imela idejo, kako bo mačke preganjala. Eden izmed mačkov pa zna biti do psov zahrbtno nasilen (izza hrbta iz grdo useka, kamor pade). Tako da je bilo potrebno, ko se je psica navadila mačk, paziti predvsem nanj in na to kaj počne za tvojim hrbtom. Ne igrajo se skupaj, spijo pa pol metra narazen, še vedno so previdni en z drugim, ni pa panike (na začetku sta se mačka npr. na smrt bala laježa). Skupaj so pod nadzorom, ko nas ni doma, jih ločujemo.

Združevala sem jih po načelu: najprej se samo vohaš in slišiš, nato tudi vidiš, šele nato srečanja pod nadzorom (pes v boksu ali na povodcu). Ko je psica mačke popolnoma ignorirala, sem jih šele spustila skupaj. Mačka sta prosto hodila naokoli, s psico sva pa vadili pozornost in odpoklic. Dobro je, da ima maček dovolj prostora za umik, če mu je do tega (predvsem višje površine).



Naslov: Re: Kuža+muca
Poslano od: rava , nedelja, 19.08.2012 : 11:40:50
tale tribarvna lepotica po fotkah sodeč skoz lupčka pse na veliko in išče dom.
http://www.youtube.com/watch?v=1aTV50EMbNQ

ime ji je Image, je pa v Horjulu :)