mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: valentin , nedelja, 01.05.2011 : 18:36:22



Naslov: ne odzivanje na odpoklic
Poslano od: valentin , nedelja, 01.05.2011 : 18:36:22
sem nov na forumu in imam prav tako probleme pri vzajanju moje psičke kot tudi marsikdo med vami.
Imam namrec ta problem da se je psicna nekoč že odzivala na odpoklic sedaj ima 13 mesecev . pa ko je v neko stvar zatopljena in jo poklicem po imenu niti ne trzne zglavo. in prav tako ne pride do mene. Do mene pride la ce ni v nic zatopljena in nima nic za delati.
Rad bi dosegel da bi pod vsakim pogojem neglede na to kaj počne ko jo pokličem z veseljem priteče do mene.
lp


Naslov: Re: ne odzivanje na odpoklic
Poslano od: Lanabela , nedelja, 01.05.2011 : 19:07:14
Daj jo na dolg povodec, ki ga vleče za sabo - tega povodca se čimmnaj dotikaš, tako da ne opazi da je privezana ali vsaj ne ve, koliko je dolg. Pokličeš jo samo tedaj, ko lahko stopiš na povodec. Ko pride jo pohvališ, narediš kakšen trikec, ki ga ima rada ali se poigraš in jo šele potem pripneš ali pa spet spustiš - zaželjeno je, da jo večinoma spet spustiš. Če ne pride, imaš še vedno na voljo povodec, da si pomagaš z njim.
Naslednja stvar ki pomaga je skrivanje - ko psica ni pozorna nate se ji skriješ in te mora poiskati (seveda samo, če ni tako samostojna, da se zaradi tvojega izginotja  nič ne sekira - zato ta metoda najbolje deluje pri mladičih) tako da se navadi, da mora biti nate pozorna, ker ji sicer lahko uideš.
Pa še en način je, in sicer jo naučiš kakšen preprost trikec, ki ga zelo bogato nagrajuješ in po njem vedno pride na spored kaj zanimivega - igra ali drug trikec.
Ta trikec pa mora biti tak, da ga lahko naredi samo, če pride k tebi (recimo da se ti dotakne roke s smrčkom ali kaj podobnega)
Skratka znajdi se, psica je v puberteti in si poskuša razširiti svoje meje. Če je imela prej dober odpoklic, ti bo uspelo. Če odpoklic že prej ni bil bohve kaj, pa bo teba v šolo.
PS: da se popravi odpoklic, mora vleči vrv za sabo vsaj dva meseca, po vsakem uspešnem pobegu moraš začeti šteti od začetka. za pse, ki bežijo daleč stran od vodnika ali gonijo divjad, ta način ni primeren.