mojpes.net

o psih => Vzgoja pasjega mladička => Sporočilo, začeto od: Annie , sreda, 10.08.2005 : 20:51:08



Naslov: ovratnica, povodec
Poslano od: Annie , sreda, 10.08.2005 : 20:51:08
 Pozdravljeni!

 Je normalno, da se trimesečni psiček sploh ne pusti prijti oz. držati za ovratnico? Takrat se namreč na vse pretege zvija, skače, grize in se poskuša otresti. Bo to prešlo ko bo starejši ali je treba glede tega ukrepati? Enako vprašanje velja tudi za povodec, ki ga ves čas grize oz. drži v gobčku kadar sva na sprehodu. Ne upam si ga namreč prevečkrat kaznovati, ker se mi zdi, da potem kuha zamero, se ne odziva na klice, ipd. Po vaših nasvetih ga poskušam odvaditi že grizenja rok, nog in oblačil, toda ta ovratnica je pa posebej trdovraten problem. Star je pa 11 tednov.

Pozdravček vsem, Annie


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Uma , sreda, 10.08.2005 : 21:00:29
Vec kot normalno, vse ga je treba naucit pocasi in postopoma,pa ne ga kaznovat, rajsi ignoirat, pa pohvalit kadar je priden. Pa zacni zdaj ali pa cimprej v solo, da ne nardis prevec napak, potem jih bo tezko popravljat.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Ory , sreda, 10.08.2005 : 21:40:21
To je popolnoma normalna reakcija. Jaz sem mladičku najprej dala ovratnico, kateri se je seveda upiral. Začel se je praskati, otresati z glavo, itd. Ko enkrat sprejme ovratnico in pozabi, da jo ima, pride na vrsto povodec. Moj mali se je prva dva dni vlekel, upiral in poskušal pregrizniti vrvico.....ampak jaz sem ignorirala. Stala sem pri miru, dokler ni ugotovil, da z upiranjem nikamor ne pride. Skratka, počasi in vztrajno...... noben pes še ni učen na svet prišel  ;).

lp


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Moon , sreda, 10.08.2005 : 22:03:13
Jap, mojadva tudi najprej nista vedela kaj bi. Tekla, sedela, stala , se ''prirastla'' na tla, tulila, lajala, grizla. Scasoma se kuza navadi. In potem je ok ;D Seveda pa mora biti ovratnica primerna, npr. Mishkotu ali Billyu ki sta civave ne mores dati nevem kako tezke in debele ovratnice gor, ane Ory. ;)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: hipo , sreda, 10.08.2005 : 22:13:37
no ja...jaz nisem imela s tem nobenih problemov, prvič ko sem mu dala gor ovratnico(prvi dan ko je bil doma) se je ni nič otepal, nič grizel itd...zgleda izjema ???
tudi potem nobenih problemov...povodec je nekaj grizel ampak smo ga hitro odvadli, jih pa je nagrizel par ja.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: scythe , četrtek, 11.08.2005 : 09:27:30
No, tudi jaz imam 3 mesečno mrcinico, ki jo navajam na ovratnico in povodec.  :)

Ovratnica - ni mu všeč, ampak ne dela kravala. Seveda se mi izmika, ko mu jo poskušam nadeti, vendar slej ko prej ga "ulovim"  ;D Potem pa se občasno še "počoha", ker pač ni navajen nositi ovratnice.

Povodec - joooooj kakšna groza je bila to. Najprej sem mu pripela povodec in mu dovolila, da se je sprehajal z njim. Potem pa sem prijela povodec in ko se je povodec napel - je mali znorel!  :o Videli smo vse - od cviljenja, lajanja, kozolcev, prevalov, joka, skakanja....vse.  >:( Ampak povodca nisem spustila. ;D 8) Nato se je pomiril, vendar ko se je povodec spet napel - je mali spet ponorel.  ::) In spet sem ignorirala njegovo vratolomno početje. Ko se je umiril v drugo je bilo vsega konec - povodcu se ne upira več in greva vsak dan za 5 minut na sprehod z povodcem.  ;D


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Ory , četrtek, 11.08.2005 : 09:31:49
Citat
Mishkotu ali Billyu ki sta civave ne mores dati nevem kako tezke in debele ovratnice gor, ane Ory.
Jaz sem domov prinesla 3 ovratnice in vse so bile prevelike  ;D.....šele četrta je bila prava. No bo vsaj imel veliko izbiro, ko malo zraste.
Citat
Videli smo vse - od cviljenja, lajanja, kozolcev, prevalov, joka, skakanja....vse.   Ampak povodca nisem spustila.
Ha, ha, mi je znano. Ampak treba je bit vztrajen in kuža se zelo hitro navadi  ;)....

lp


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Moon , četrtek, 11.08.2005 : 09:36:29
Jaz sem domov prinesla 3 ovratnice in vse so bile prevelike ;D.....šele četrta je bila prava. No bo vsaj imel veliko izbiro, ko malo zraste.Ha, ha, mi je znano. Ampak treba je bit vztrajen in kuža se zelo hitro navadi ;)....

lp
Verjamem ja. Zudi jaz sem za Mishkota nabavila zeelooo veliko ovratnic pa mu niso bile prav. Zdaj so pa mu, in jih lahko nosi. Ceprav sem ta lepse jaz kreten, zgubila :(


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Annie , četrtek, 11.08.2005 : 10:17:17

Hey!

Hvala vsem za odgovore. Tudi moj kuži se je ovratnice hitro navadil, problem pa je v tem, da ga nihče ne sme zanjo prijeti oz. držati ali še huje odvleči od česa. Takrat grize in skače kot nor. Kaj pa menite o tem? Ker ko bo starejši predvidevam da ga bom morala kdaj prijeti za ovratnico. Poleg tega, kaj menite o kaznovanju trimesečnega mladička? Sicer ga ne udarim, ampak ga nekako (pač prisilno) umirim, ker ko se loti grizti hlače ali pa roke, ga nič drugega ne premami, niti igračke in priboljški.

Pozdravček, Annie


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: tjashybosty , četrtek, 11.08.2005 : 12:53:40
Ojla!

Annie, poskusi mu doma nadeti ovratnico in potem se igraj z njim, da bo malo pozabil na 'to zadevo okoli vratu', nato ga malo božaj, po hrbtu, po glavi, po vratu, zraven ga hvali in mu dajaj kaki priboljšek, potem ga poskusi čisto narahlo prijeti za ovratnico in ga spet ful ful hvali pa mu dajaj priboljše etc ;)...

Upam, da ti bo uspelo, bodi pa čimbolj nežna in vztrajna, ko te pa prime, da bi ga kaznovala se pa spomni, da je še čisto mali pes, ki se uči in raziskuje svet okoli sebe :P. Njegovo neprimerno vedenje rajši ignoriraj ali pa malce povzdigni glas, kakor pa da se poslužuješ kake fizične sile. Vse se da na lep način, boš videla ;).

Moja maltežanka se ni upirala oprsnici, tudi povodcu ne, edinole prvo srečanje z ovratnico je bilo bolj bogo... Ko se je flexi med njenim tekom do konca raztegnil, se je mala kar zavrtela. :(.. In potem še dvakrat isto, nato se je spuntala in sploh ni hotela nikamor več, enostavno se je usedla in me gledala v smislu: kaj pa si ti mislis :-\... Hehe... No, zdaj je stara pet mesecev, ovratnico nosi slab mesec in, ko jo zagleda, se usede in počaka, da ji jo nadanem :D

Veliko sreče, pa sporoči, kako napredujeta!

Pozdravček, Tjaša.

p.s. katere pasme pa je tvoj kuža?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: tjashybosty , četrtek, 11.08.2005 : 13:02:08
Sicer ga ne udarim, ampak ga nekako (pač prisilno) umirim, ker ko se loti grizti hlače ali pa roke, ga nič drugega ne premami, niti igračke in priboljški.

To sem pa spregledala :-[... Šia je bila ista, ko je zagledala hlače ali rokave, se ji je čisto utrgalo in je bilo skoraj nemogoče iti z njo na sprehod, ker mi je ves čas visela na nogi ::)... Po nasvetu inštruktorice iz pasje šole (ŠVRK), sem dogle hlače zamenjala za krajše oziroma oprijete in malo je počasi minilo.

Drugače so pa sprehodi včasih zgledali nekako takole: midve ven, po petih metrih se mi mala obesi na hlače, jaz se ustavim, ona spusti hlače in me butasto pogleda, midve naprej, ona po petih metrih spet na mojih hlačah, se ustaviva, spusti hlače, spet naprej itd., dokler mi ni prišla vrh glave in sem zavpila nanjo, potem je bil mir ::).

Sedaj pa se, hvala bogu, v hlače na zaganja več ;).

Kaj pa, če bi psa peljala v šolo?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Annie , četrtek, 11.08.2005 : 18:39:24

Čau!

OK, vsaj nekaj spodbudnega:) Tjaša moj Toy je husky, trmast kot strela:) Se mi zdi, da poskuša malo dominirat (renčanje itd), zato sem ga strožje prijela. V pasjo šolo pa seveda nujno, ampak se začne šele jeseni, poleg tega je tukaj v moji okolici (Žalec- štajerska) težko dobit kakšne informacije v zvezi s šolo, nič ni na netu.

No, bom poročala kako gre:)

Čaubau


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Zoia , petek, 12.08.2005 : 09:58:01
Kinolosko drustvo Celeia (Celje): http://www.skd-celeia.com/
Na tej strani je tudi forum, kjer debatirajo nekateri "tecajniki"

KD Pluton pa nima svoje spletne strani, nahaja se pa malo ven iz Žalca, trenutno se ne spomnim kraja (nekaj na P..?). Tam nekje ko gres proti Velenju


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: nalim63 , petek, 27.01.2006 : 11:25:32
Pozdrav
Moje izkušnje so sledeče: z ovratnico ni bilo nekih večjih težav; ko je prišel na vrsto povodec, pa je hodil samo rikverc. Ker je velik ''požeruh'', sem mu na vsake pol metra oz. en meter nastavil en briket, tako sva se hitro navadila tudi na povodec.
Star je 3 mesece in pol - ''firma'': zlati prinašalec.
Lp
Milan


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: megli , ponedeljek, 22.05.2006 : 20:18:33
vas smem prositi za en nasvet..imamo mešančka ki smo ga dobili v zavetišču star je prav tako 3-4 mesece..problem je če ga imam na sprehodu spuščenega mi lepo sledi..če ga pa dam na povodec se mi pa samo uleže na tla in ne gre nikamor..se mora privaditi?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: najci , petek, 26.05.2006 : 22:07:02
hehe, megli... kot da bi opisovala mojo psicko.  ???


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: megli , nedelja, 28.05.2006 : 08:21:20
NO ZDAJ SMO Z VELIKO DELA KUŽATA RECIMO NEKAKO PRIVADILI NA POVODEC ::)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: najci , nedelja, 28.05.2006 : 16:06:07
pri nas gre tudi malo na bolje, pa vseeno.. bi prisel prav kaksen nasvet.  :) kako vam je uspelo?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: bugoslav , nedelja, 11.06.2006 : 15:50:07
holja!
Tudi jaz počasi mojo maltežanko privajam na ovratnico doma (stara je 3 mesece), vendar se hudo boriva še preden jo dam gor, kar se pa tiče povodca, sem ji na začetku obesil vrvico )ne povodca) s katerim je nato hodila po stanovanju, vendar jo je neprestano grizla, je to normalno, kako jo nato navaditi na povodec in kdaj jo peljati ven na povodcu?

Hvala in lp Bugy


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 19.06.2006 : 22:05:05
to,da grize je normalno saj večina mladih psi grize vse kar jim pride pod gobček.

kako jo navaditi na povodec:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4504.30.html




Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: balu07 , sreda, 04.07.2007 : 08:30:42
Ko sem mojemu psičku dala prvič ovratnico si je hotel "dol vzeti" ker se je kotal po travi.No zdaj je že navajen.Povodec...kaj se tiče povodca ni bilo problemov lepo je šel če semseustavila se je on ustavil zmes je moral počivat ker je taka lena,trmasta pasma a smo spet hitro šli.
LP urša


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Patrishk. , nedelja, 19.04.2009 : 16:10:45
Jaz nisem imela težav ne z ovratnico ne z povodcem , zanima pa me , kako je z zatezno ovratnico na 8 mesečnem psu. Tarzan je pekinezer in ima srednje dolgo dlako, ki še vedno raste. Smem uporabljati zatezno ali ne ? Kako zatezna vpliva na psa in psiho psa ?
Hvala !


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Samoyed lover , torek, 26.05.2009 : 15:00:17
Pri mladih psih je to normalno. Odvadiš pa jih samo z doslednostjo. Nič se ne sekiraj če kuža,potem kuha zamero. Ubogati mora in konec. Če pa ne uboga na odpoklic ga nikar ne spuščaj. Prvo ga nauči, da bo prišel na prvi klic. Naprimer počepni, ter mu z nežnim glasom izreči ime, ko bo prišel ga pohvali, to tudi ponavljaj. Normalno je, da kuža grize povodec, saj se želi igrati, namesto tega mu ponudi igračo, ki mu bo odvzela pozornost od žvečenja povodca. Tudi,kadar mu skušaš nadeti ovratnico mu ukaži naj se vsede, če ne bo ubogal mu zadek potisni na tla, ter dosledno ponavljal, kadar bo vztajal.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Samoyed lover , torek, 26.05.2009 : 15:01:42
Aja glede zatezne ovratnice. Na tej ovratnici je super, ker kuža ne more ujiti. Toda prvo se vprašaj ali to psu ne povzroča bolečin. Jaz najbolj priporočam oprsnico iz katere se ne more sneti.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Myana , ponedeljek, 01.06.2009 : 12:12:49
mi imamo 2 kužiki, pri prvi, ki je sedaj stara 4 leta ni bilo niti z ovratnico niti s povodcem nobenih težav. Ta druga, ki smo jo kupili pred tremi tedni in je bo kmalu stara 3 mesece pa so velike težave. Če ji nadenem ovratnico se kotali po travi, noče se niti igrati, še na sprehod ni hotela iti. Za enkrat sem povodec opustila dokler se ne privada na ovratnico ampak ko sem jo dala prvič na povodec pa je bilo tak kot da bi jo peljala najmanj v klavnico, brez da bi jo vlekla se je ona na veliko upirala, kolko se je premaknila se je pramknila samo nazaj, naprej ni šla niti s priboljški. Tistih briketov ki sem ji takrat ponudila sploh noče več jesti. Trma trmasta. No ampak saj bo počasi  ::)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: branka , ponedeljek, 01.06.2009 : 12:39:06
Katere pasme pa sta psici ?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: kocka , ponedeljek, 01.06.2009 : 12:51:52
Poskusi ji ponuditi kakšne boljše priboljške, ne briketov ::). Sir, Poli salama, hrenovke...
Ni zdravo, ampak za priboljške se pa lahko uporabi, pa še psi imajo to ponavadi radi.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Myana , ponedeljek, 01.06.2009 : 13:14:31
prva je mešanka, manjše rasti, ta druga ko pa ne mara ovratnice pa je nemša ovčarka. Ima politanke rada  ;D bom poskusla s politankami drugič ko se bo na ovratnico navadla.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: branka , ponedeljek, 01.06.2009 : 13:57:00
A njene mladičke ste oddajali ali prodajali ? Saj je imela mladičke, kaj ne ? Saj ne da se me tiče, me pa zanima...


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Myana , ponedeljek, 01.06.2009 : 20:37:17
Oddali smo jih - prve, zdaj jih ima drugič ti so pa danes stari 1 teden jih pa tudi nimamo namena prodajati. sicer pa je to res out of topic.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: branka , torek, 02.06.2009 : 08:13:14
Pa imate kakšen namen psico sterilizirat ? oz. obe ?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: kocka , torek, 02.06.2009 : 08:14:32
Ja, bi bilo prav, da jima ne bo treba producirat mladičev non stop....


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: bella1 , sobota, 20.06.2009 : 20:28:43
moja bella ni danes zdržala z ovratnico niti 5 minut(1,5 meseca ima)po mojem vsak dan malo več časa pa se bo navadila.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Lynn , sobota, 20.06.2009 : 21:06:52
Počasi se bo že navadila, jaz se spomnim ko sem mojega samojeda prvič pripela na povodec, mislim da je bil star približno 2 meseca in pol, bil je na vrtu in se niti premakniti ni hotel. No, ko sem ga čez par dni spet pripela se je že počasi privadil, danes pa najraje vidi svojo vrvico, ker ve, da gremo na sprehod. ;D


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Jana , sobota, 20.06.2009 : 21:32:05
moja bella ni danes zdržala z ovratnico niti 5 minut(1,5 meseca ima)po mojem vsak dan malo več časa pa se bo navadila.

Hodis sprehajat in socializirat psico k vzreditelju ali kako?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Vixen , sobota, 20.06.2009 : 21:33:40
Jana, http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,30727.0.html ;)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Jana , sobota, 20.06.2009 : 21:34:16
Ok, sem nasla odgovor v sosednji temi.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: aljuska , torek, 22.09.2009 : 17:22:37
en teden imamo novega clana druzine, cavalier king charles spaniela. imamo pa tezavo.ali je normalno, da se pri starosti 9 tednov ne pusti sprehajati s povodcem? skoraj vsak dan mu ga dam malo in takrat veselo skace, ko pa povodec primem na drugi strani in se pripravljava na sprehod pa naredi par korakov, se ustavi, se usede in me postrani (dobesedno) pogleda. ali je mogoce da se ni dovolj star???


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: frigga , torek, 22.09.2009 : 17:31:53
Ga vzreditelji niso navajali na to?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: aljuska , torek, 22.09.2009 : 17:36:20
newem.....ampak ocitno ne. imas kaksen dober nasvet.????


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: frigga , torek, 22.09.2009 : 17:38:17
Kako ne veš? Ti niso nič svetovali, povedali, razložili?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Jana , torek, 22.09.2009 : 18:04:41
aljuski je onemogoceno pisanje, ker tole pac ni otroski vrtec.
Tudi brez moznosti pisanja ima na voljo branje in vec ali manj vse o njenem problemu ze pise. Ce ne tukaj, pa kje drugje.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Pepsi , torek, 22.09.2009 : 18:36:22
A dej no! >:(
9 tednov star pes je še dojenček in tudi če bi ga vzreditelji navajali na povodec je jasno, da tega še ne obvlada v nulo. Malo me skrbi, da se je aljuskina družina podala v dokaj nepremišljen nakup v stilu "iiii, mi bi pa imeli tegale kužka, kako je luškan".
Naj*****  ga bo pa pes.
Eh....kar brišite me. Si nisem mogla pomagat. >:(


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Jana , torek, 22.09.2009 : 19:05:44
Verjetno je moje zgornje sporocilo nekoliko nejasno vsem tistim, ki niste spremljali aktivnega dogajanja v casu, ko je bilo objavljeno.
Pojasnilo: Malo je pisala aljuska, malo pa kao menda njen bratec (tudi po drugih temah). Vecina "njenega" je ostala objavljena, "njegovo" je kot povsem neprimerno in tukaj nezazeljeno obnasanje izbrisano. Posledica nenadzorovane prijave na mojpes.net - onemogocenje pisanja.
Kako bodo shendlali s psom, pa v tem primeru res ni moj problem. Zagotovo so vpleteni kaksni odrasli, ki bi tako kot kdorkoli tukaj morali vedeti, kaj delajo


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Strelca , sobota, 02.01.2010 : 16:11:55
Moja mešanka med maltežanom in "cezarjem" ima 11 tednov in me zanima kdaj je pravi čas da se jo navaja na obratnico in potem na povodec?


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: teycha , sobota, 02.01.2010 : 17:47:02
Zdaj? Ne vem kako jo drugače sploh mislite na spehod/lulat voziti oz. kako jo vozite! Drugače pa se večino psov na to navaja že mnogo prej (preden se jih sploh odda: recimo vzreditelji s tem začnejo že pri 5 tednih).


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Strelca , sobota, 02.01.2010 : 18:42:03
jJa, no, pač vprašam, če nisem ziher a/ne.. bBolšje, kuakor če keaj narobe naredim.

dDrugače ji že dajem ovratnico vsak dan gor, da se počasi navaja.

vVen jo pa tako ali tako nosimo, imamo doma velik vrt in šiba po vrtu brez ovratnice in povodca.. jJo bomo počasi navajali, da bomo lahko šli kasneje tudi na sprehode malo dlje.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Pepsi , sobota, 02.01.2010 : 20:30:39
Bo treba kar čimprej začeti. Večina psov se na začetku upira ovratnicam - poskušajo jih sneti ali pa kar obsedijo na mestu in se tresejo od ogorčenja. Oprsnice strokovno zgrizejo in si jih prav tako snamejo. Torej - treba je biti potrpežljiv in vztrajen. Načinov, kako psa navaditi, je več. Knjigo "Psi za telebane" ste že prebrali? Ker se mi zdi, da postavljate taka čisto enostavna vprašanja, ki bi jih morali vsaj v osnovi naštudirati že pred prihodom psičke. ???

In kot rečeno - z navajanjem na ovratnico ali oprsnico in povodec začnite takoj. Nič ni premlada.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Strelca , nedelja, 03.01.2010 : 11:46:08
Mogoče res postavljam taka butasta vprašanja, samo je že dolgo časa ko sem imela mladega psa, ker je bila prejšnja psička stara 15 let ko je odšla na drugi svet in po pravici povedano se več ne spomnim kako je blo z njo takrat na začetku.
Pač hočem da je vse ok z njo, rada bi vse naredila tako kot je treba.

Drugače pa smo že začeli s tem da jo navajamo, na ovratnico. Za oprsnico se mi zdi še premlada, niti ne vem kako je kaj s temi malimi spi in oprsnicami, se mi zdi da so to bolj za večje pasme.


(ne vem zakaj je taka čudna pisava pa neke rdeče črke tam zgoraj v mojem odgovoru)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: ka ty a , nedelja, 03.01.2010 : 11:49:17
Rdeče črke so zato, ker nisi pisala slovnično. Na forumih pa le to moraš.



Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Strelca , nedelja, 03.01.2010 : 11:51:42
aAha, ok, hvala za pojasnilo. katya


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: ka ty a , nedelja, 03.01.2010 : 11:53:43
Ni zakaj :)

Srečno pri navajanju psičke na ovratnico in povodec ;)


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Jana , nedelja, 03.01.2010 : 11:54:41
Strelca, kaj mislis, zakaj je cudna pisava. Morda zato, ker nismo v gostilni, temvec na javnem forumu, na katerem pisemo slovensko?

Sicer pa enako kot Pepsi predlagam branje kaksne splosne literature o psih, recimo knjige Psi za telebane, pa bo vec stvari jasnih. Ne samo o ovratnici, povodcu ali oprsnici.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: skogkatt , nedelja, 03.01.2010 : 12:07:16
Če je 11tednov star pes bil do sedaj samo na domačem vrtu/v domačem okolju, je bolj kot ne zamudil najvažnejše obdobje socializacije. V tem času bi že moral obiskati "cel svet" okoli njega na povodcu, in ne samo biti doma, ker boste lahko imeli pozneje težave s strahovi. Torej čimprej ven in ne pol enkrat.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: zalarjeva , nedelja, 03.01.2010 : 16:16:51
Jaz se še zdaj spomnim kako je bilo, ko sem dobila mojega psa. Še preden smo ga šli iskat, smo imeli doma že vse pripravljeno zanj, med drugim tudi ovratnico in povodec, ter fleksi. Ovratnico je dobil kar hitro gor, prav tako sem ga hitro pripela. Se je hitro navadil in takoj po opravljenih cepljenih, sva prehodila moj kraj. Spoznal je ogromno okoliških psov in veliko otrok (sama sem bila takrat stara 14 let), mojih prijateljev. Smo se igrali in lovili skupaj z njim ter se mu skrivali, našel je vse, četudi nas je bilo 10. Eden ga je držal, ostali smo se mu poskrili. Še zdaj se me drži kot klop :) Socializacija je zelo pomembna, zato hitro med ljudi in prijazne pse z vašim psom. Ni ga dobro preveč "čuvat". Sej je majhna in sladka, vendar pes je pes.


Naslov: Re: ovratnica, povodec
Poslano od: Strelca , torek, 05.01.2010 : 15:21:23
Hvala za vaš odgovor zalarjeva!

Prav tako imam jaz namen obiskat vse, ko bodo vsa cepljenja za njo. Sicer smo bili že z njo v Mariboru pri sestri, kjer imajo bullbokserko in sta se super razumeli. Nekako ji je bila nadomestna mama hehe

Danes sem kupila še fleksi, tako da bomo trenirali še naprej. Ovratnico pa sedaj kar dobro prenaša. Na začetku jo je malo motila in se je praskala okoli vratu, zdaj je pa kar pridna že. Če smo zunaj, pozabi da ima ovratnico.