mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: Fifi , ponedeljek, 09.05.2005 : 08:57:25



Naslov: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Fifi , ponedeljek, 09.05.2005 : 08:57:25
Jaz sem na tem forumu novinka, ampak se glede na prebrano kar bojim vprašat...
No ja... bomo poskusili srečo:

Kakšna metoda učenja je po vašem najboljša:
- pozitivna (nagrajuješ pravilne stvari, pa reskiraš da pes ne bo vedel kaj je potem narobe);
- negativna (kaznuješ za napake, pa reskiraš, da se te bo bal);

[spremenjen naslov teme; Jana]


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Ozzy , ponedeljek, 09.05.2005 : 09:08:41
Fifi za to je ze odprta tematika pa nic se bat, sej ne grize nihce ;)
Jaz uporabljam metodo: nagrada za pozitivno delovanje in ignoriranje za negativno.  Moras tudi povedat za kaj se gre. Kaj bi ga ti ucila...ker je odvisno tudi od tega.
Za ukaze sedi, lezi smo mi delali tako. Ce se je pes usedel smo ga pohvalili, ce je nato dvignil ritko reces odlocno ne in ga posedes nazaj in ga takoj pohvalis.
Kaznovanje nikoli ne pripelje dalec, mora pa pri ucenju bit odlocnost. Marsikateri kuza je tudi prevec obcutljiv za trde prijeme in pri tistem kuzku moras res samo z vztrajnostjo. Kot trde prijeme mislim cukanje za poleg ali jezen glas za ne... Ves, psi niso butasti in slej ko prej skapirajo, eni prej, drugi pozneje... Za sobno cistoco, pa smo lulanje zunaj full pohvalili, noter pa ignorirali in je kuza hitro skapiral, da se mu lulanje noter ne splaca, ker je zunaj dobil pohvalo in lep priboljsek, noter pa nic...
res je odvisno od tega kaksnega kuzka imas in kaj ga mislis naucit, ker metod je malo morje, med te pa nikakor ne sodi ustrahovanje in kaznovanje (tepez, dretje na vse pretege - to kaze samo na sibkost in slabe zivcke lastnika)...mora pa bit trdnost, odlocnost in vztrajnost...


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 09.05.2005 : 09:09:28
pozitivna.
cisto mimogrede pa tole vprasanje ne sodi v to temo, ampak v kaksno od tistih v forumu vzgoja. Ce pa preberes se kaksno temo tam notri, pise pa se kaj vec ;)
lp, m.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: klovn , ponedeljek, 09.05.2005 : 09:20:48
A ja, se nekaj (ko sem ravno v pravem razpolozenju, he he): klovn, nehaj se dreti, prosim... Ce si si prebral pravila pisanja na internetu (pa ne veljajo le za tale forum, ampak tudi za e-posto pa chate), je pisanje z velikimi tiskanimi crkami dretje. Ce hoces kaj poudarit, oznaci znakec za odebeljene crke. Simpl ko pasulj...

Ja, priznam, pravil nisem prebral, se pa učim - tudi na podlagi izkušenj in tudi kakega takega blagohotnega nasveta. Sorry! 


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , sreda, 10.08.2005 : 20:35:05
ozzy kak mu ti rit dol potisnes to ni vec metoda pozitivnega ucenja ampak prisile


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Ozzy , sreda, 10.08.2005 : 23:05:34
hm o tem bi se dalo razglabljat... Zame je metoda prisile, oziroma agresivna metoda, ce se ti znasas nad psom psihicno ali fizicno. Mislim pa, da tisanje dol ritke, oziroma potisk ritnega dela dol, glih tolko, da zasteka kaj mora spustit ni nikakrsna agresija. Niti ga ne boli, niti ne psihira zaradi tega in ceprav mu pomagas ti izvesti ukaz, je za tem pohvaljen. Moj pes je zelo trmast in on ceprav ve kaj mora narediti noce in tehta tehta ali se mu splaca ali ne (ker pac ni pasma, ki komaj caka, da ugodi gospodarju, ampak se vedno bojuje za prevlado). Ko prevec casa tehta, mu nezno pritisnem na zadnji del in potem cisto sam da ritko dol.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 11.08.2005 : 08:34:57
jaz imam enakega psa. vendar pozitivna metoda je, da mu ti das offer he cant refuse oz kak kos mesa in bo naredil vse za njega. ce pa on ve kaj more narediti in noce pa ga ti potisnes dol je prisila, ker ga fizicno prisilis v neko dejanje. ni znasanje nad psom vendar je prisila.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Bonie , četrtek, 11.08.2005 : 10:45:19
pozitivna metoda je, da mu ti das offer he cant refuse oz kak kos mesa in bo naredil vse za njega

Ja, to pišejo v knjigah, ampak očitno ti še niso videli trmastega psa... Moja je trma od trme in če se ona odloči, da nekaj ne bo naredila, ne bo, pa če se jaz postavim na glavo... Pa tudi če ji postavim pred nos celega odrtega vola, se bo ona samo vstran obrnila... Res je, da jo bolj motivira igra, ampak v takih primerih lahko skačem z žogicami in kaj jaz vem čem še kot opica okrog nje, pa me bo samo gledala, kot kaj pa ti je, a se ti je zmešalo... Edino kar učinkuje je, da grem v takšnih situacijah vstran od nje in jo za nekaj časa pustim samo. To ji je najhujša kazen...
Na vsako prisilo, cukanje ali kaj takega, pa reagira tako, da se vrže na hrbet in potem še vsaj pol ure ne pride k sebi...
In kaj sem se jaz iz tega naučila, da ko ni pri pravi volji, pač ne delama vaj... Pa v situacijah, kjer vem, da se ne počuti dobro, jo tudi ne silim v nekaj...
Pa še ena zgodba: ko sma hodile v tečaj poslušnosti, je najprej delala vse ok, na koncu tečaja pa je ponavadi že bila trava zvečer mokra (pozno jeseni) in psica ni več hotela dati prostora. Vse drugo je delala ok, samo ukaz prostor je ignorirala. Pa lahko si misliš, kako so super priboljški in igrače pomagale... Gospodični pač mokra trava na trebuščku ni pasala...


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 11.08.2005 : 11:06:11
uf moj je enako izjemno trmast. osnova je, da ucis psa ko je pri volji in ce ga ucis z priboljski vedno ko je lacen. ce ga pa motiviras z igro pa more na zacetku ucenja tisti dan prvic videt svojo najljubso igraco.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: damayanti , četrtek, 11.08.2005 : 11:15:03
dogue:  Ti  imaš  še  mladička  če se ne motim? :)

Boš potem povedal  kaj več o metodah  ,ko  bo tvoj pes postal pubertetnik ;) ;D


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 11.08.2005 : 11:35:36
mislim, da zdajle prehaja v puberteto ali pa je ze, ker se ubogljivost manjsa. vendar vztrajam na svoji metodi in ko imam dunajski zrezek v roki me se ni zavrnala. rada ima meso. tudi jaz bi sedel na ukaz, ce bi dobil v zameno zrezek. ce me bos pa hotel prisiliti me bos pa mogu fajn pretepst preden se bom vsedu. psi so zelo podobni ljudem, sam da so boljsi.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Bonie , četrtek, 11.08.2005 : 11:44:19
osnova je, da ucis psa ko je pri volji in ce ga ucis z priboljski vedno ko je lacen.

A to, da je pes lačen in da MORA delati za hrano oz. za preživetje, če tako rečem, pa ni mučenje oz. prisila!?!

Sicer pa bi se moja izbirčnica samo vstran obrnila, četudi bi ji pokazal ogromen zrezek ;) Pa tudi jedla ne bo cel teden, če ji ne bo... Trma trmasta...

Se mi zdi, da smo malo zgrešili temo...


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Ozzy , četrtek, 11.08.2005 : 12:07:26
Jap jap se strinjam in s tem, da smo zasli s teme in s tem, da bos vec povedal, ko bo tvoj pes v puberteti in to tisti tapravi :). Tudi moj je vse delal in zame in za posladke - oh kje so tisti lepi cajti ;). Pa tudi ne mores ti celo zivljenje nosit s sabo zrezke (oziroma nasa hrana - dunajski zrezek niti ni zdrava za psa) na sprehode in kamorkoli se odpravis. Pes mora vedet kdo je gospodar in mora vedet, da mora ubogat. A tebi je mama vedno zrezek pod nos tisala, ko je htela da ubogas? Al si moral razumet, da je ona mama in da moras ubogat. To zame ni prisila, ampak samo dejstvo, ki ga mora pes sprejet - pa je lahko v pasjem ali cloveskem krdelu. Mislim, da tisanje ritke dol napram ugrizu, ki ga dobi pes od drugega psa, ko prestopi mejo, ni niti blizu prisili... Dolocene pasme pac rabijo trdo roko. In s tem ne mislim agresije ampak doslednost pri izvajanju zahtev. Ce ne, potem pridejo ven psi, ki ce jim kaj ne pase kar lepo ugriznejo gospodarja, ker jim ta nikoli ni pokazal svoje doslednosti, ampak ga je prosil in podkupoval, da je pes kaj naredil. Absolutno sem za posladke kot nagrade, ampak vcasih prides v situacijo, ko posladek ne zaleze, igra in tvoje navdusenje pa se manj in takrat pride na vrsto doslednost - potisk ritke dol.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Ozzy , četrtek, 11.08.2005 : 12:10:07
jana kaj bi lahko prestavila nekam te nase poste, ker mislim, da ne spadajo vec v to temo
hvala :)


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 11.08.2005 : 16:37:48
ozzy pes ugrizne ravno zaradi sile, ne pa prijaznih gospodarjev. nikoli nisem silil psa in me nikoli ni ugriznil. kdo ti je rekel, da psi grizejo prijazne ljudi? moj ve, da sem alfa in da mora ubogati, ceprav ga nisem nikoli silil. dokler traja ucenje moras gledati, da je pri volji in ga nauciti, da mora vedno ubogati in se to da brez tisanja riti pri trmastih psih in se je dalo tudi pri prejsni trmi, ki je ze sla cez puberteto.


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: Babalu , četrtek, 11.08.2005 : 18:48:27
Ves kaj primer grizenja ti lahko kar moja vzrediteljica poda...psica je delala vedno na "pozitivnih metodah" in jo zacela na koncu izkoriscat in zahtevat nagrade z grizenjem.
In kaj naj bi jaz po tvoje?Mu 10 rekla "sedi" in cakala da bo to on milostljivo naredil?Sem bla tudi na taki taktiki,pa prav nikamor ne prides.Prvi sedi,drugi sedi in ce ni hop ritka dol.Pol pa lahko dobi pol dunajskega in je najbolj priiiden pes na svetu.Pa tukaj ne vidim nic agresivnega....ga ne tepem s koli,kricim nanj ali se kakorkoli izzivljam tako da bi psu povzrocila bolecino.To je agresivnost.Ne pa da mu glasno recem Lump! ko naredi nekaj slabega ali mu potisnem dol ritko pri sedi.
Sicer pa mi je vseeno kaj si bos mislim...moj pes se ob meni pocuti varno in popolnoma sprosceno.Lahko grem z nji kamorkoli,pa ni treba da je lacen da bo ubogal na moj ukaz.Ve da sem alfa krdela in imam vso njegovo pozornost.
Lp


Naslov: Re: Javite se prevarani!
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 11.08.2005 : 20:27:29
mojega nikoli ne ucim lacnega. dal sem nasvet, ki ga lahko sprobas ali pa ne


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: marko006 , nedelja, 21.08.2005 : 21:07:34
Jaz sem na tem forumu novinka, ampak se glede na prebrano kar bojim vprašat...
No ja... bomo poskusili sreèo:

Kakšna metoda uèenja je po vašem najboljša:
- pozitivna (nagrajuješ pravilne stvari, pa reskiraš da pes ne bo vedel kaj je potem narobe);
- negativna (kaznuješ za napake, pa reskiraš, da se te bo bal);

[spremenjen naslov teme; Jana]

psi med seboj to delajo tako - nisem še videl nobenega, ki bi kakemu članu krdela prinesel priboljšek, zato, ker je nekaj dobro naredil - sicer pa tudi noben pes drugemu nič ne "ukaže"
glede stvari, ki jih mladiček ne sme, so pa večji psi dosledni - svarijo in kaznujejo (ampak prekleto dobro vejo, koliko "sile" je potrebno uporabiti) in se zdi, da se jih mladički zaradi tega prav nič ne bojijo - nasprotno, takoj pote, ko jih je "fasal" mladič drvi za tistim ki ga je discipliniral, maha z repom in "prosi odpuščanja" za napako.
sicer pa to vprašanje ni popolno, ker ni vse tako črno-belo. tudi če si pristaš "ignoriranja slabih dejanj" boš verjetno nekako ukrepal, če kužek cefra tvoje najboljše čevlje ali če skubi sosedove kure.
tako da je po moje bolj umestno vprašanje "kdaj-kaj" kot pa "kako" in pričakovati splošno veljaven odgovor za vsako situacijo. fajn je, če znaš psa šolati brez prisile, ampak če sedi na tračnicah in ne reagira na tvoj odpoklic in vlak ravno prihaja, je mogoče le bolje, da greš do njega in ga butneš.


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Babalu , nedelja, 21.08.2005 : 21:31:18
Se strinjam popolnoma  s tem da je pomembno kdaj-kaj.Je pa kar tezko v vsaki situaciji odreagirat pravilno ali drugace povedano biti dosleden sam s sabo in lastnim konceptom o tem kaj je nujno potrebno da pes uboga(krsitev pri tem pomeni lahko tudi eno po riti)ali kaj je ze vec kot osnovno znanje.Se se vedno ucim,tudi na lastnih napakah,in mislim da tega ucenja ne bo nikoli konec.
Tako da Fifi kar pogumno,uci ga na nacin ki bo tebi sprejemljiv.Na koncu bos pa itak ugotovila da se s psom skupaj spreminjata in da on prav tako uci tebe ;)
Lp Ziva in smrceci Klark


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: dogue de bordeaux , nedelja, 21.08.2005 : 22:36:35
Marko pasji obcutek pri ugrizu ni primerljiv z nasim obcutkom za moc. Hitro se lahko naredi, da kaznujes prevec, pes pa ne bo nikoli pomotoma ugriznil oz. bo vedno ugriznil ravno prav. Pa resevanje psa iz zivljensko nevarnih situacij se ne more primerjati, ker kar je nujno je nujno.
Balu kaj pa mora tvoj pes narediti za udarec po riti?


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: marko006 , nedelja, 21.08.2005 : 22:52:48
evo, s tem se tudi jaz popolnoma strinjam - učimo se. jaz napak, ki sem jih pri vzgoji prvega psa delal pri sedmem ne delam več - zato pa druge. težko, da bo kdo pri vzgoji psa totalno in kompletno vse prav naredil.
samo: imam 10 tednov starega ....., ki grize lula in kaka - kako naj mu dopovem, da sem alfa????
ja "džizas", če si kupiš mikser, greš najprej prebrati, kako je treba z njim delati, preden ga priključiš
 - kuži dela brez elektrike - ne bi bilo "ful pametno", če si "navodila za uporabo" prej preberemo - izključiti ga namreč tudi ne moreš - in če mu daš kost, da bo vsaj pol ure pri miru si totalno falil....
ja vsaj začetek pasje poštevanke bi bilo treba vedeti...(hočem kupiti ....., kolikokrat na dan pa lula.., je ok. imam...., ali je to normalno...pa ni)


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: oliver , nedelja, 21.08.2005 : 23:00:56
Na sreče je čedalje več takih, ki si vseeno "preberejo navodila" pred kupijo kužka!
Tisti ki si ne pa imajo potem težave in iščejo pomoč. Amapak zamujeni prvi tedni se težko nadomestijo ali pa rabimo dooolgo časa.
Kar pa se tiče metode učenje sem jaz absolutno za pozitivno. Nagrajevanje pravilnega vedenja in ignoriranje napačnega. Razen seveda če gre za življenjsko ogroženost.
Drugače pa mislim da sila res ni nujno potrebna pri vzgoji in šolanju psa.
Lp K


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: marko006 , nedelja, 21.08.2005 : 23:02:02
Marko pasji obcutek pri ugrizu ni primerljiv z nasim obcutkom za moc. Hitro se lahko naredi, da kaznujes prevec, pes pa ne bo nikoli pomotoma ugriznil oz. bo vedno ugriznil ravno prav. Pa resevanje psa iz zivljensko nevarnih situacij se ne more primerjati, ker kar je nujno je nujno.
jou, dragi moj dogue de bordeaux, pes bo vedno ugriznil ravno prav - namreč iz lastnega vidika - jaz ga pa seveda lahko kaznujem preveč - iz njegovega vidika. če bo pri meni luknja v roki, me je ugriznil preveč - iz mojega vidika, čeprav me je iz lastnega mogoče ravno prav.
sicer pa če gledam tvoje poste, so tebi nekateri drugi - iz lastnega vidika - za enajstletne, pametni. mene pa - iz mojega vidika - pri kakih tvojih res zanima, koliko si star...
lp
marko


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: marko006 , nedelja, 21.08.2005 : 23:07:02

Drugaèe pa mislim da sila res ni nujno potrebna pri vzgoji in šolanju psa.


vprašaj 10 petletnih otrok (ki kakorkoli niso bili pridni), kaj jim je ljubše mamina klofuta (-ica) ali 1 ura brez mame sam v sobi - pa boš vedel, kaj je hujša "sila"


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 01:26:17
Marko naucen pes ve, da ne sme ugriznit do krvi. Psica pomotoma nikoli ne poskoduje mladica in normalno je, da je ona strokovnjak v vzgoji psov in mi se ne moremo posluzevati enakih metod, ker nimamo enakih sposobnosti.

Zakaj klofuta in zakaj 1ura samote? Pri kaznovanju se uporabi 3 do 5min samote in ponavadi zadostuje. Otrok bo raje 3min sam kot pa, da bi dobil klafuto.


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 22.08.2005 : 07:06:16
DDB se sploh ne mislim zagovarjat da bos spet pridigal....povem lahko le to,da je v enem letu moj pes dvakrat dobil fajn po riti.
Se strinjam tudi s tabo Oliver da mora ucenje temeljit na pozitivnih metodah,pol pa je odvisno kaj je za nekoga pozitivna metoda-zame sem se vedno spada tudi roka na ritko ko se noce vsest in cuk za ketno ce ne caka mirno pri semaforju.Drugi bodo pa rekli da je to ze "maltratiranje".
Lp


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Jure , ponedeljek, 22.08.2005 : 08:13:56

Zakaj klofuta in zakaj 1ura samote? Pri kaznovanju se uporabi 3 do 5min samote in ponavadi zadostuje. Otrok bo raje 3min sam kot pa, da bi dobil klafuto.


Malo prebiram to temo,  pa moram tukaj nekaj dodat. Emmmm govora je o eni uri samote in 3-5min samote psa. Ne ga srat! Po domače povedano. Pes ne ve zakaj ga zapiraš (izoliraš). Nebom tvezil na dolgo, priporočam da obiščeš kakšno pasjo šolo, kjer ti bodo znali pomagat.   "Strokovnim" nasvetov te vrste se pa v bodoče izogibaj.

Lp,
Jure


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 10:24:20
Jure nikoli ga nisem zapiral, ampak sem sel stran od njega za 2min. Ne ve zakaj grem stran??? toliko se je naucil, da takoj ko se obrnem on neha delati prepovedano stvar, ker ve, da grozi samota. Ta nasvet je zagotovo boljsi kot udarec po riti. Dejstvo pa je, da ce ga tako kaznujes med dejanjem oz. najkasneje 2sec po dejanju pes poveze zakaj ga kaznujes.

Balu tu se ne gre kaj je za tebe in kaj je za mene pozitivno. Na splosno je dejstvo, da udarec po riti ni pozitivna stvar in ne mores ti spreminjat dejstev tudi, ce se tebi zdi dobro udarjati po riti ne mores reci, da je to pozitivna stvar ali pozitivno ucenje.


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:05:51
Med dva primera nisem navedla udarca po riti prav zato,ker tudi zame to ni vec pozitivna metoda!!(roka na ritko je blo misljeno le majhen pritisk na zadnji del da se vsede) Je pa kdaj potreben,redko kdaj ,ampak je.
Tudi jaz mojega psa pustim samega ali se sama odstranim ob nesprejemljivem vedenju iz njegove strani.V strokovnih knjigah se sicer govori o 15 min.In Jure pes zelo hitro razume da je nekaj nezazeljeno in bo pripeljalo le do tega da bo sam,kar si ne zeli.
Lp


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:15:38
To casovno je treba prilagodit glede na obcutljivost psa. Pri zelo obcutljivem je vrjetno pol minute dovolj


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:32:29
da se se jaz vkljucim.. ok strinjam se, da samota psa potre, vsaj mojega bi.. samo ne vem, kako bi potem povezal to z tem, kar je naredil narobe? :-\ .. ce ga zaprem recimo v drugo sobo, saj ga moram prvo spravit tja? ali bi potem sploh povezal to z tem, kar je naredil narobe?  ??? .. pa ko sme na sprehodu, ce npr. naredi nekaj nezazeljenega, se mu bi mogla zadret npr. "ne sme", ap odkorakat stran?,, samo jaz vem da pri mojem to ne bi zaleglo, saj sploh ne bi vedel da grem stran ker dela kaj narobe  :-\.. mislil bi si pac gre dalje, pa sploh ne bi skapiral da ga z tem ignoriram oz.hocem kaznovat? ???


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Jure , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:34:29
Za reševanje težav pri pasjem vedenju se obrni na strokovnjake in ne nasedaj bedarijam kvazi strokovnjakov, ki preberejo knjigo in potem na veliko svetujejo drugim.


Lp,
Jure


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 22.08.2005 : 14:55:00
Vsakega psa je možno vzgojiti in izšolati izključno z pozitivno motivacijo in negativno kaznijo. Nekatere je moč uspešno šolati izključno na ta način, Pri drugih si lahko privoščimo nekaj sile in prisile, če že ne vzdržimo brez tega. 


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 22.08.2005 : 15:16:37
Ma ne Jasminaj,na sprehodu tega ne mores naredit,ga osamit namrec ;) .Pri vsakemu psu je sigurno drugace.Ko je bil nas majhen je pac izsiljeval pozornost najprej z lulanjem-ce se nisi hotel igrat ko je pac on hotel se je postavil na sredo sobe,te gledal in se polulal.Najprej nismo vedli kaj,pol pa smo nekje prebrali(smo pac postali kvazi-strokovnjaki,a ne?) da naj ga ignoriramo.In po par luzicah je bilo vsega konec.Pol je imel preblisk da bi na vsakega ki je prisel na obisk skakal in lajal.Ceprav si mu stokrat rekel da je v redu,zadosti...je razumel da to ni prav samo ko smo ga ob takem vedenju zaprli v sobo za 5 min.Pol je se vedno lezel k obisku in se cohal do onemoglosti  ;) ,ni pa lajal vanj.
Mislim pa da nas je na forumu vecina le kvazi-strokovnjakov ali lastnikov psov ki se pac ucimo s pomocjo literature in izkusenj (drugi in lastnih).In ne vidim v cem je problem da si izmenjujemo mnenja. ???
Lp
 


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 16:20:34
Jasminaj jaz ga ne zaprem v sobo ampak grem jaz v drugo sobo. Tako vidi, da ce dela doloceno dejanje grem jaz stran in to je njemu huda kazen(pa ce ne zakapira v prvo, potem zagotovo v drugo). Na sprehodu pa ga imam na povodcu dokler ga ne naucim, da ne sme pobirati iz tleha(priblizno 2tedna je trajalo).
Jure jaz nisem kvazi strokovnjak, ki je prebral knjigo, res, da sem prebral zelo veliko knjig, vendar se zanasam na svoj nacin in samo povem na kaksen nacin sem jaz zelo dobro in zelo hitro naucil mojega psa. Se posebej pa zato, ker so nekateri ljudje mnenja, da se lahko uci samo z prisilo. Ni pa to moj edini nacin, saj je za vsako stvar drugacna resitev, recimo pri kopanju mi to ni pomagalo.


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: NightCrawler , ponedeljek, 20.02.2006 : 10:50:21
Za reševanje težav pri pasjem vedenju se obrni na strokovnjake in ne nasedaj bedarijam kvazi strokovnjakov, ki preberejo knjigo in potem na veliko svetujejo drugim.

Lp,
Jure

Se popolnoma strinjam.

Prebiram to temo in me res moti, da vsi odgovori temeljijo na nekemu posploševanju izkušenj s svojimi psi. Vsak pes je drugačen tako kot ljudje. Pri kakšnem psu lahko s pozitivno metodo doseže vse pri kakšnem dominantnem pitu ali pa dogi pa morda samo s palico! Zato dokler niste doživeli, da se pes obrne proti gospodarju in resno zarenči ne flancajte oslarij. Nekdo je dejal, da pes ne ugrizne do krvi če je pravilno naučen - mislim, halo od kje tebi to? Samo obilo sreče imaš, da s svojim znanjem gospodariš ''nežnemu ščenetu'' ne pa dominantnemu psu!

Kot pravi Jure, če nastopijo kakršnekoli težave nemudoma k strokovnjaku.

Problemi pa dandanes nastajajo predvsem zaradi dvigovanja statusa naših ''ljubljenčkov'' v tropu. Nekateri psi sprejmejo višji status brez sprememb v vedenju (in vsi tisti lastniki, ki imate takšne bombončke za pse je to super in me veseli, da imate lahko življenje), nekateri psi pa imajo dominanco močno zapisano v genih in vam jasno povedo kdo je ''boss'', ko dosežejo status alfe (moja tamala npr.). Ko imaš takšnega psa se moraš pa malo več naučiti o ''canine psychology'' - psihologiji psov kot pa samo trobit naglas o pozitivni vzgoji in nagradicah za pozitivno vedenje.

Osebno sem pristaš obeh načinov. Pozitiva večino časa, če pa se pojavi nesprejemljivo vedenje (beri potencialno nevarno) pa nemudoma pokazati psu tudi s prisilo da s takim vedenjem v bodoče ni nobenih šans. 

Primer: Zadnjič sem šel na sprehod in se je zgodilo neprijetno potencialno res nevarno srečanje. Mojo ''milo gospodično'' je skoraj naskočila 80kg doga. Obe punci in obe privezani. Moja bi se igrala in je migala z repom, tadruga pa se je gonila in ni bila pripravljena tolerirati konkurence. Takoj sem opazil znak, ker je tadruga dvignila sprednjo taco in nato bliskovito napadla ZARES! Lastnico je potegnila na rit in jo vlekla 2 metra proti moji tamali. Postavil sem se vmes zaropotal z avtoritetnim glasom in držo telesa proti njenemu psu in zavpil NE - STRAN! - pa ni prav nič pomagalo... lastnica je komaj zadržala njeno dogo in ji nato dejala fuj ne to. Mislim halo, fuj ne to?!? - Če bi to storila moja bi jo s čisto brutalno silo podrl na tla in ji pokazal, da takšno vedenje niti pod razno ni sprejemljivo. Fuj ne to!?! To bo pa res zaleglo za v bodoče - ja! Ta situacija bi lahko vodila v spopad do smrti mi je dva dni kasneje razložil kinolog katerega mnenje zelo cenim in spoštujem, ko sem mu dogodek opisal.

Povzetek? Je tadruga doga nenormalna, agresivna?

Ja in ne. Psica je zelo dominantna kar je rezultat vzgoje razvajanja.

Kaj pa takšno vedenje?

Ja popolnoma normalno z živalske perspektive in popolnoma nenormalno oziroma neprimerno s človeške.

Zato vam svetujem, da preberite veliko knjig, opažajte in poskušajte razumeti vedenje svojih in drugih psov, predvsem pa naučite se biti alfa in omega vašemu psu in vaš pes vam bo temu hvaležen.

Lp.


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: Polzek , četrtek, 26.10.2006 : 19:25:44
Ja, tale odgovor mi je pa všeč :)
Saj jaz sem tudi potrebovala dosti let in nekaj psov, predno sem se koncno začela učiti od PSOV.
Namreč...samo opazovala sem, kako se psi "zmenijo" med sabo.
Na hitro...in ostro....in potem je mir, vsem je vse jasno.
Nobenih prefinjenih kazni in kompliciranj.
Tole je JA in tole je NE. Jaz sem šef in ti nisi.
Se pa zato lahko krasno zabavava skupaj ;)
Meni funkcionira :)


Naslov: Re: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Poslano od: SamSvojMojster , četrtek, 26.10.2006 : 20:04:45
Sicer glede vzgoje in nacina vzgoje ne bom komentiral nic,vem pa da se spomnim,ko je nekdo pred kaksnim letom napisal da ima visavskega terrierja in da je zelo dominanten.Primerjal ga je z ne vem kaksnimi pasmami.V vsakem primeru,tudi ce bi bil tak pes izredno dominanten(ter napade gospodarja),se ga poslihta en,dva,tri.Simpaticne so mi tudi izjave, ko se lastniki ne upajo k majhnemu kuzku po igraco ali kaj podobnega.Posledice pri psu,ki izrazito kaze nagon po dominiranju in je ob tem podkrepljen se z kilazo in misicami so veliko hujse kot tistih par kilc,ki letijo ko rignes. :)
   Obenem bi rad poudaril,da se tukaj govori o dveh razlicnih sferah,ki jih marsikaksen lastnik lepega druznega psa ne bo mogel razumeti.Naj omenim lastnico druznega psa(majhen bel spic),ki mi je svetovala ,da svojega zacnem uciti lepe hoje pri devetih mesecih(videla je da ga imam na zatezni).Moj je bil star 6 mesecev takrat.Premaknil te je za kaksen meter ali vec brez problema.Rekel sem ji,gospa ali boste sprobala? :)
Pa ves ,da bom mi odvrne. :)Dam ji psa,prvo je bil dvosekundni predah,potem jo je obrnil za 360 stopinj in na vso silo potegnil.Padla je na vse stiri,strik pa se zmeraj okoli roke.Imela je sreco,da ji ni zob sesul.Kasneje smo se srecali se enkrat,a ker je bila vzstrajna ,je probala se enkrat svojo sreco.Rezultat je bil isti.Rekel sem ji,gospa jaz vam ne dam vec psa,boste se v klinicnem pristali.Takrat je dejala,da bi mogoce bilo res dobro,da se ga ze malo uci.Malo?!Pa dvakrat jo je sesul.
    Moje mnenje je,da dominanten pes ne spara.Vsako malenkost,ki jo zafrknes iskoristi do konca in je obenem trmast,da bo pokazal,da je tako tudi prav.On ima vedno prav.Se ne podreja drugim psom.Ne vem, kdo je napisal,da ima dominantnega psa,ter se pusti naskakovati.Dominanten pes se ne pusti naskakovati.Se ne pusti zafrkavati.Ne pomeni,da je napadalen,ampak ce ga bo pes napadel,bo odreagiral.Ni pogojev,da bo mirno gledal.
   Vzgoja takega psa ne more temeljiti samo na piskotkih.Mora ziveti po tocno dolocenih pravilih,obenem pa se mora zavedati,da so posledice,ce jih ne uposteva.Ne ciljam na tepez.Kazni so lahko razlicne.Osamitev dobro dela.Tudi druge stvari.Vsak lastnik mora postudirati sam, kaj zazge pri njegovemu psu.Vendar psa,ki je neizprosen do vseh clanov v krdelu, definitivno ne mores samo z motivacijo uciti.Nekako tako izgleda.Ce mu bos en dan,ko se ti res ne bo dalo z strikom ukvarjati pustil vleci,si ga nasrkal za naslednja pol leta.Vlekel bo kot zmesan,ter ga noben piskotek ne bo zaustavil,ko bo on videl nekaj kar mu bo bolj zanimivo kot nek beden keks. :)
lp