mojpes.net

aktualno => vroče teme => Sporočilo, začeto od: Drejči , torek, 11.09.2012 : 21:14:39Naslov: Tetoviranje
Poslano od: Drejči , torek, 11.09.2012 : 21:14:39
Danes v oddaji Preverjeno - PSU TETOVIRALI SMRCEK (http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61026806)Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: maja01 , torek, 11.09.2012 : 21:59:58
Mislim, da se tudi v "tej rundi" ne bo zgodilo nic posebnega. Zal.
Lastnici bo prepovedano razstavljanje, Matko bo dobil opomin in to je to ... Res je hudo, ko denar postane pomembnejsi od vsega ostalega.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: jstm , torek, 11.09.2012 : 22:04:01
bogi kuža!!! bila je uporabljena anestezija..... ja in??? nimaš kej tetoverat psa! nej svojo rit tetovera do onemoglosti če hoče. pse naj pa pustijo pri miru!!!

tatu ni neboleča slikica. 

Kako negovati tetovirano površino?
Tattoo si je treba v začetnem času redno negovati, umivati z mlačno vodo in nevtralnim milom in
maziliti s kremo, ki kožo navlaži, namasti, dezinficira in ščiti pred mikrobi. Torej gre pravzaprav za
to, da je tattoo zmeraj masten, koža se ne sme nikoli prav izsušiti. Tudi pri oblačilih je treba paziti,
da nosiš lahka, bombažna oblačila (da koža diha), ki ne dražijo ali se drgnejo ob kožo. Treba pa je
tudi paziti pri preveč vlage. Kakšna kapljica pri tuširanju sicer ne bo škodila, a namakanje in
zalivanje z vodo ni dobro. Tudi kopanje v plavalnem bazenu prvih nekaj dni strogo odpade! Prav
tako ni dobro pretirano potenje, tako da v začetku s telovadnicami malo na stran, tetovaže tudi ne
smemo izpostavljati soncu, dokler se popolnoma ne zaceli. Paziti je treba tudi na prah, umazanijo,
udarce. Tattoo se načeloma zaceli Ko se ne lupi več, ko koža ni več občutljiva na dotik, ko je
površina gladka in zdravega videza, torej približno dva tedna, a seveda odvisno od vsake kože
posebej. 
citirano iz neta...

še 1x nej zastavjo vprašanje ali je pes trpel. bom jst odgovorila..... JA JE!!!!Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: Jana , torek, 11.09.2012 : 22:26:43
Ok, vmes, ko sem pisala spodnje, je že Drejči odprla temo, pa bom priključila sem še svoje.
Mimogrede - tole ne bo postala tema izživljanja nad ničemer in nikomer, zato kakšno vpitje ni potrebno. Nikomur tukaj ni treba posebej povdarjati, da tetoviranje psov za nas ni sprejemljivo, zato pričakujem kaj bolj konstruktivnega od skakanja v luft.

Sama se ne nameravam ukvarjati z vprašanjem morale in etike glede mučenja ali nemučenja v konkretnem primeru, saj je moje nasprotovanje takim in podobnim posegom jasno, ne glede na to, kako stroka opredeljuje tak poseg. Ukvarjati se imam namen z vprašanjem sankcioniranja takih lastnikov s strani kinološke stroke (še posebej, ker uradne državne službe več kot očitno ne bodo ukrepale). Poleg nesporno nesprejemljivega početja, kar se samega posega tiče, gre namreč tukaj tudi za poskus goljufanja na razstavah. Ne samo goljufanje sodnika, temveč tudi goljufanje ostalih razstavljalcev, pa nenazadnje kupcev psov iz take vzreje, kjer se poslužujejo raznih korekcij. Tole tetoviranje smrčka je res eden od ekstremov, je pa korekcij še mnogo več in najbrž nobena med njimi ni nedolžna s stališča zakrivanja genetike.

V prispevku je bilo rečeno, da je SKVPM lastnici tega psa prepovedal sodelovanje na njihovih razstavah. To bi resnično rada videla, ker kolikor mi je znano, ni v klubih prav nobene pravne podlage za kakršnokoli tako prepoved. Statut kluba ne govori o nečlanih, temveč samo o članih. Naj me kdo razsvetli, kje so pravila, ki omogočajo nekemu kinološkemu klubu tako prepoved. Obstaja morda poseben Pravilnik o razstavah SKVPM? V Pravilniku o razstavah psov v RS (http://www.klnb-klub.si/resources/O-klubu/PRPRS.pdf) najdemo:

10. člen
Na razstavi ne morejo sodelovati:
· psi, ki niso vpisani v katalog,
· psi, ki niso vpisani v rodovno knjigo ene od članic FCI,
· bolni psi in psice,
· psi razstavljavcev, ki so vpisani na posebnem seznamu pri KZS ali FCI in imajo prepoved razstavljanja.


V pravilniku FCI (http://www.fci.be/circulaires/48-2012-annex1-en.pdf) pa tole:

REGULATIONS FOR FCI DOG SHOWS
14. BAN ON SHOWING
Every member and contract partner of the FCI is obliged, in accordance with its national legislation, to publish a list of all dogs, exhibitors and/or handlers who are banned from shows.
All organisers are bound by this ban.


Kje je seznam, ki bi moral po FCI in KZS pravilih obstajati? Kako in koga se doda na tak seznam?

Pravilnik o disciplinski odgovornosti KZS (http://www.kinoloska.si/images/obrazci/pravilniki/disciplinskipravilnik_web.pdf) pravi takole:

2. člen
Disciplinski postopek se sme predlagati oziroma voditi le proti tistim pravnim in fizičnim osebam. ki so v pravnem, funkcijskem, organizacijskem ali drugem odnosu s KZS in se ukvarjajo s kinologijo:
[...]
- proti udeležencem kinoloških prireditev pod okriljem KZS;
[...].
 
3. člen
Disciplinske kršitve določa ta pravilnik.
Proti fizičnim osebam se disciplinski postopek vodi le za neposredne kršitve statuta in pravil KZS oziroma v primerih, ko je fizična oseba v neposrednem odnosu s KZS.
Kršitve znotraj društva, ki je član KZS, se obravnavajo v društvu po njihovih pravilih.


V. VARSTVENI UKREPI

19. člen
Varstveni ukrep se izreka zaradi zaščite interesov KZS. Izreče se proti fizičnim ali pravnim osebam, ki delujejo v nasprotju s pravilniki in drugimi listinami KZS ali v nasprotju s pravili FCI (mednarodne kinološke zveze), ki jih mora KZS spoštovati.


20. člen
Varstveni ukrepi so:
[...]
- prepoved razstavljanja psov, ki se izreče udeležencem razstav pod okriljem KZS;
[...]
Varstveni ukrep se izreče za dobo od 1 - 5 let, z izjemo odvzema priznanj, odličij in nazivov, ki se odvzamejo trajno.

21. člen
Za izvršitev varstvenih ukrepov je odgovoren upravni odbor KZS.  

XI. EVIDENCA O IZREČENIH KAZNIH IN VARSTVENIH UKREPIH
47. člen
O kaznih in varstvenih ukrepih izrečenih v disciplinskih postopkih vodi evidenco pisarna KZS.


Pa tudi tole:

VII. ZASTARANJE
23. člen
Disciplinskega postopka ni mogoče pričeti in kršitelju izreči kazni, če je potekel čas enega leta od dneva, ko je bila kršitev storjena ali če je potekel čas enega leta od dneva, ko je oškodovanec izvedel za kršitev.


Je bil disciplinski postopek že začet? Dogajanje je iz jeseni 2010, zdaj pa smo v jeseni 2012.

Rečeno je tudi bilo, da so na KZS čakali VURS. Na KZS strani je tole - KLIK (http://www.kinoloska.si/domov/item/81-izjava-za-javnost-v-zvezi-s-primerom-tetoviranja-smrčka). O 'kinoloških' sankcijah ni niti besede, o disciplinskem (KZS) postopku pa tudi ne.
Povsem razumem, da ne gre izvajati talibanskih akcij, dokler niso na mizi vsa dejstva. Ni mi pa jasno, da se dve leti ne izreče ukrepa prepovedi sodelovanja psov v lastništvu vpletenih oseb, čeprav je jasno, da je smrček bil tetoviran in da je bil na eni izmed slovenskih razstav (celo v okviru evropske razstave 2010 v Celju) izveden poizkus goljufije, ki se je na srečo ponesrečil zaradi prijave neke druge razstavljalke. Sodnik mora take poskuse, v kolikor (iz)ve za njih (ali jih opazi, recimo), preprečiti z diskvalifikacijo, kar je bilo v Celju tudi storjeno.

Kaj pa naprej? Kako se lahko organizator reši takih razstavljalcev? Dejstvo je, da tako početje meče slabo luč na ostale razstavljalce in vzreditelje ter celotno kinologijo. Ne glede na to, ali so ostali razstavljalci in vzreditelji člani članic KZS ali ne. KZS mora skrbeti za vso razstavno in vzrejno sceno in njihova pravila ter sankcije se morajo nanašati na vse 'udeležence', ne glede na članski ali nečlanski status.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: kocka , sreda, 12.09.2012 : 08:16:18
S strani razstavljanja se ne spoznam, sem pa presenečena in razočarana nad sicer tako zelo pohvaljenim dr. Matkom :-\


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: uncas , sreda, 12.09.2012 : 09:50:31
S strani razstavljanja se ne spoznam, sem pa presenečena in razočarana nad sicer tako zelo pohvaljenim dr. Matkom :-\

Nisi edina...


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: Jana , sreda, 12.09.2012 : 10:49:29
Se strinjam z obema, kot se tudi strinjam z mnogimi protestnimi pisanji, ki jih lahko spremljamo po netu. Vendar to ne bo pomagalo pri dejanskem izločanju glavnih akterjev iz igre, kot tudi ne konkretnemu psu, ki ga žal ni več. VURS in policija več kot očitno ne bodo naredili nič. Vsi se sklicujejo na stroko in proti temu laična javnost najbrž ne bo imela nikakršnega uspeha. Četudi Matko (in še kdo) dobi opomin, to ne bo spremenilo veliko in taki primeri se bodo še lahko šetali okrog in se infiltrirali na sceno, brez da bi bilo, razen nekaj več ali manj anonimnih skakanj in vpitja po internetu, kdaj kaj drugače. Res je, da se bomo tisti, ki sceno spremljamo, za vedno spomnili tega početja in si zapomnili akterje, res je pa tudi, da se lahko zgodi jutri, pojutrišnjem ali pa čez leto ..., da bomo soočeni s tako konkurenco v vzreji ali v ringu, pa mnogi sploh vedeli (več) ne bodo, za kaj gre.

Na kinološki sceni lahko vrata sankcijam odpre le še KZS. Zaenkrat so videti ta vrata še neprodušno zaprta in taki in podobni psi se lahko že jutri prosto pojavijo v vzreji in na razstavah. Ne sme biti vse odvisno samo od tega, ali se bo našel kdo, ki tako dobro pozna posamezne pse in se takoj loti prijave, kot je storila Silvana. Žal se v tem primeru tudi po tej prijavi ni nič posebnega zgodilo, temveč se je začelo dogajati šele po lansiranju podrobnosti v javnost s čisto druge strani. Uradna strokovna kinologija mora najti pot, da bo uradno obsodila in kaznovala tako početje in s tem zaščitila vse, ki so z vzrejo in razstavami povezani. Tako ostale vzreditelje in razstavljalce, ki delujejo pošteno in v duhu skrbi za pse in pasme, kot kupce in nenazadnje javnost. Trenutno je namreč splošna javnost grozljivo naperjena proti vzreji in razstavam in premnogi posplošujejo ta primer na celotno vzrejno in razstavno sceno. Zagotovo je bilo s tem primerom za slovensko pasemsko sceno storjene še ogromno dodatne škode k že tako slabi splošni luči. Pa ne samo za dogaše.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: SunnyDay , sreda, 12.09.2012 : 11:20:39
Trenutno je namreč splošna javnost grozljivo naperjena proti vzreji in razstavam in premnogi posplošujejo ta primer na celotno vzrejno in razstavno sceno. Zagotovo je bilo s tem primerom za slovensko pasemsko sceno storjene še ogromno dodatne škode k že tako slabi splošni luči. Pa ne samo za dogaše.

Ja, spet dodatne točke in argumenti za nakup pri dvoriščnih rejcih, preprodajalcih, šteparjih "čistokrvnih brez papirjev" in kar je še takih - ne glede na pasmo. >:(


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: fortuna , sreda, 12.09.2012 : 19:40:34
Eh, ste pa res čudni, pomembno je, da pes ob tetoviranju ni trpel ker je bil v anesteziji in da obstajajo hujše oblike mučenja živali (beri, so brez zavetja, vode, hrane itd...) - besede V. Čadonič Špelič. Ne vem zakaj (itak sem čudna), ampak ves bes tega sveta me popade, ko vidim ali slišim NJO govoriti o mučenju oz nikakršnem mučenju živali!

Ta primer sem sicer že pred xy meseci spremljala na netu, že takrat bila razočarana nad veliko stvarmi...pa ne mislim niti pisati nad katerimi konkretno, ker tukaj gre itak za poden od podna od samega začetka do konca, danes sem pač samo PONOVNO zaprepadena, razočarana nad ljudmi, ki so pripravljeni za ceno, pardon, za kakšno ceno že, iti do podna in še naprej.

Nimam besed.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: uraa , sreda, 12.09.2012 : 19:57:35
Bolano, res.  :e
Pa ni mi jasno, kako je lahko V. Čadonič Špelič po vseh aferah še na položaju. Pa takšne neumnosti, kot je govorila v tem prispevku.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: mamaF , sreda, 12.09.2012 : 20:00:15
Eh, ste pa res čudni, pomembno je, da pes ob tetoviranju ni trpel ker je bil v anesteziji in da obstajajo hujše oblike mučenja živali (beri, so brez zavetja, vode, hrane itd...) - besede V. Čadonič Špelič. Ne vem zakaj (itak sem čudna), ampak ves bes tega sveta me popade, ko vidim ali slišim NJO govoriti o mučenju oz nikakršnem mučenju živali!


Da ne govorimo o NJENEM pojasnilu vzroka pogina psa, ko je rekla, da "gospa je psa hranila z briketki in je bil napihnjen, torej je kazalo, da je s prebavo nekaj narobe in tako je poginil" ...
Brez besed tudi jaz :'[


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: branka , sreda, 12.09.2012 : 20:24:18
Eh, ste pa res čudni, pomembno je, da pes ob tetoviranju ni trpel ker je bil v anesteziji in da obstajajo hujše oblike mučenja živali (beri, so brez zavetja, vode, hrane itd...) - besede V. Čadonič Špelič. Ne vem zakaj (itak sem čudna), ampak ves bes tega sveta me popade, ko vidim ali slišim NJO govoriti o mučenju oz nikakršnem mučenju živali!


Moj podpis.

In še dodajam:
"moj pes je dobil 5 šivov pod anestezijo, in je tulil, jokal in trpel dokler nismo končali, in vse skupaj ni trajalo več kot 15 minut, to tetoviranje pa je bilo sigurno neprimiljivo z njegovim "trpljejnjem", ki si ga res ne predstavljam"

Ta njegova lastnica-skrbnica je prva, ki jo lahko označim za mučiteljico živali, nagravžno in meni nepojemljivo dogajanje. NIKOLI ne bi šla namerno povzročati bolečin svoji živali, NIKOLI. In Vida, a je imela sploh že kdaj svojo žival, in kako lahko daje takšne komentarje, če ima svoje živali, in če jih ima rada?

Tudi jaz sem včeraj ostala brez besed. Ne samo brez besed, ampak brez diha, ker mi je šlo močno na jok zaradi uboge doge.

Jaz bi jo takoj odstavila, TAKOJ, nima več kaj delati na tem položaju.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: natis , četrtek, 13.09.2012 : 10:42:37
no jaz je ne bi odstavila TAKOJ ampak precej dolglo nazaj že ....

ob vsem tem se mi poraja vprašanje ... ZAKAJ POTREBUJEMO VURS??? zato, da živijo ma moj/naš račun??? zato, da mi bo ... o za kozlat .... nekdo rekel, da pes pogine zaradi briketov in napihnjenosti ... moje bi morale bit že nekajkrat mrtve zgleda ...

vsi (verjetno) veste, kakšno pasmo imam, da razstavljam, da so dolgodlake, da vzrejam ... pa še vedno moje bejbe živijo NORMALNO življenje in se, ob takem prispevku, lahko samo zamislim in rečem ... se ne čudim več, da me folk gleda postrani zaradi razstav ...


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: Jana , četrtek, 13.09.2012 : 11:07:19
"gospa je psa hranila z briketki in je bil napihnjen, torej je kazalo, da je s prebavo nekaj narobe in tako je poginil"

Zgornje ovinkarjenje prevedite v 'zasuk želodca'. Seveda neuradno. Je pa v prispevku povedano, da naj bi prišel pes na veterino že mrtev.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 13.09.2012 : 11:14:04
"gospa je psa hranila z briketki in je bil napihnjen, torej je kazalo, da je s prebavo nekaj narobe in tako je poginil"
Zgornje ovinkarjenje prevedite v 'zasuk želodca'.
Ja, kot bi ga opisovala ena mamca, ki še nikoli ni peljala psa k veterinarju, kaj šele slišala za zasuk želodca.


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: uncas , četrtek, 13.09.2012 : 12:30:18
Ja, kot bi ga opisovala ena mamca, ki še nikoli ni peljala psa k veterinarju, kaj šele slišala za zasuk želodca.

My point exactly


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: Xena , četrtek, 13.09.2012 : 12:39:02
Jao, pa jaz o zasuku želodca že RUMENIM RUTICAM plozam.... :P


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: kaja , četrtek, 13.09.2012 : 12:42:54
Ocitno Cadoniceva ni nikoli hodila k rumenim ruticam....nobenim  ::)


Naslov: Re: Tetoviranje
Poslano od: mamaF , četrtek, 13.09.2012 : 14:49:02
Ja, kot bi ga opisovala ena mamca, ki še nikoli ni peljala psa k veterinarju, kaj šele slišala za zasuk želodca.
Ja in to pri sosedi na kafetu, ne pa na delovnem mestu, kot "strokvnjakinja" in na javni TV!

Je bil na to (mislim vso zgodbo) kakšen odziv iz veterinarskih krogov morda (razen tega kar smo videli v TV prispevku)? Ve kdo? Ali kolegi kolegu krijejo hrbet? :-X