mojpes.net

o psih => šolanje => Sporočilo, začeto od: simi , ponedeljek, 08.07.2002 : 13:36:52



Naslov: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , ponedeljek, 08.07.2002 : 13:36:52
Prenašam temo oz. repliciranje iz teme svoboda na forumu.

Rada bi  samo še enkrat povdarila, da ne glede na pasmo ni tipskih vzgojnih metod za pse. Neglede na to o katerih pasmah teče beseda.
Tudi v procesu šolanja se pri istem psu zgodi, da čez nekaj časa določena zadeva, ki je povezana z motivom ni več zadovoljiva oz. je psu popustilo zanimanje za ta motiv in je potrebno popolnoma vse spremeniti. Nekateri pri tem mislijo, da je popolnoma zanič inštruktor, ker danes govori eno, jutri pa drugo. A v tem je biti čar inštruktor. Nikoli ne veš kaj ti prinese nov dan, kaj bodo psi delali, zato si je včasih pametno voditi dnevnik šole, da veš kaj vse si že poizkusil.
Specialistov za šolanje določene pasme pa vsaj jaz mislim, da ni. Približno veš kaj naj bi določeni pasmi ustrezalo, ker motiv in iz tega izhajaš. Le kako pa potem izšolamo "mešančke"?


Naslov: Re: Različni pristopi v
Poslano od: Tomo , torek, 09.07.2002 : 16:10:10

Citat

Specialistov za ?olanje dolo?ene pasme pa vsaj jaz mislim, da ni.


Jaz pa mislim da ja. Odvisno pac  od tega,  kaj si predstavljas pod tem pojmom. Specialist za doloceno pasmo je zame clovek, ki dobro  pozna   pasmo in ima pri solanju te pasme dovolj prakticnih izkusenj. To, da pozna pasmo  pomeni da pozna tako tipicne (tiste, ki NAJ BI jih psi imeli in so obicajno - oziroma vsaj naj bi bili -  spodbujani  z vzrejno selekcijo)  vedenjske znacilnosti pasme, kot tudi  pogosta odstopanja od teh norm in pa seveda kako se s problemi, ki se pri solanju  pogosto pojavljajo, uspesno spoprijeti.  Ti pravis, da med pasmami (s tega stalisca)  ni dovolj ocitnih razlik, da bi jih bilo vredno upostevati. Mislim, da se - ob vsem drugem - doloceni problemi pri solanju  pojavljajo pri nekaterih pasmah mocneje in pogosteje  kot pri drugih. Za nekatere pasme so nekateri problemi tipicni (ceprav se pri nekaterih psih sploh ne pojavijo), za druge ne (ceprav se pri nekaterih psih vseeno pojavijo - pa ne nujno enako intenzivno kot pri prvih). Dolocene razlike in odstopanja znotraj pasem seveda  obstajajo, ohlapna vzrejna selekcija pri mnogih pasmah  pa  to samo se spodbuja. Mogoce res ni nujno, da instruktor pozna pasmo, ki jo skusa solati, vendar je to vselej  velika prednost. Kot merilo za "specializiranost" bi lahko vzeli tudi prakticne izkusnje in uspeh pri solanju  psov  dolocene pasme.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 10.07.2002 : 09:08:06
Tomo, nisva se cisto dobro razumela, ali pa tudi, pa tega ne znava povedati.
Citat
To, da pozna pasmo  pomeni da pozna tako tipicne (tiste, ki NAJ BI jih psi imeli in so obicajno - oziroma vsaj naj bi bili -  spodbujani  z vzrejno selekcijo)  vedenjske znacilnosti pasme, kot tudi  pogosta odstopanja od teh norm in pa seveda kako se s problemi, ki se pri solanju  pogosto pojavljajo, uspesno spoprijeti.


Te zadeve mora instruktor vedeti, ker drugače sploh ne ve, kako bi se lotil solanja.


Citat
Ti pravis, da med pasmami (s tega stalisca)  ni dovolj ocitnih razlik, da bi jih bilo vredno upostevati


Ravno to ti hočrm dopovedati, da ni tipskega ucenja. Vse pse iste pasme ne moras solati enako. Nikakor pa ne vseh psov, ki jih imas istocasno na poligonu.  Tudi v pasemskih klubih, kjer imajo lahko samo eno pasmo to ne gre.

Citat
Mogoce res ni nujno, da instruktor pozna pasmo

Skoraj bi bilo nujno da vsaj priblizno poznas pasmo, saj ti je prihranjeno veliko truda in tudi psa ne ne "mucis" z brezveznimi, predvsem pa neucinkovitim stvarmi. Instruktorju ni potrebno vedeti, kaksni so standardi za psa, mora pa vsaj priblizno poznati njegove tipicn znacajske in karakterne lastnisti.

Ker vcasih v solah (se pred 10 leti) skoraj nisi videl drugega kot nemskega ovcarja, torej imamo same specialiste za nemce?


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Jasna , sreda, 10.07.2002 : 09:41:07
Simi imas prav.
Na zalost, standard v solanju jest nemec.

Nisem se izledila, da se negdo pohvali ali vsaj ukvarja izkljucno s solanjem trmastih pasem. Jaz pa vem, da pri ova moja tri gre samo prepricevanje in redko podkupovanje z hrano. Ce oni niso razpolozeni za delo ni sanse, da jih spravis v to vse delajo kontra ali sploh nic.

Toliko o  mojih iskusnjah s solanjem.

LP Jasna


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 10.07.2002 : 09:48:30
Soalnje z hrano je najlazje za vodnika. Lepo je ce je kuza nor na klobaso in delas na nagonu plena, ko pa je kuza nejesc in nimava velikega nagona plena, pa veliko instruktorjev poseze po prisili. Ampak obstaja se en moriv, ki pa je vodnik. Na tega pa pozabijo.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Jasna , sreda, 10.07.2002 : 10:08:28
To pa drzi, samo treba poslusati ko se z nasimi pogovarjaomo a oni zganjajo svoje. To je za .....


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: brin , sreda, 10.07.2002 : 11:37:40
Zivjo,
Moje mnenje je, da ne obstaja neke formule, kako se doloceno pasmo vzgaja. So psi z mehkim in trdim znacajem - in vsi izhajajo iz iste pasme. Vsak instruktor mora presoditi znacaj in na osnovi tega tudi nacin ukrepanja, ko se pes upira oz. ima dolocene slabosti. Ko sem jaz solala svojega psa, je instruktor vsakemu povedal, kaksnega psa ima in kako se lahko ravna z njim .Nekaterim psom je dovolj, da se jih za kazen potegne za ovratnico, nekateri pa tega sploh cutijo ne!!! Mislim, da ljudje z "mehkim znacajem" ne smejo imeti dominantnih, mocnih psov. Pa da ne bom zasla z debate: specialistov za solanje dolocene pasme  ni. Jaz sem sla v solo s psom zato, ker sem imela s psom tezave in sem jih na ta nacin hotela odpraviti. Ampak slabosti sem najvec odpravila sama, z vztrajnim delom doma...Sola je samo v pomoc, vse ostalo je odvisno od vodnika. LP


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 10.07.2002 : 12:05:06
Citat
Ampak slabosti sem najvec odpravila sama, z vztrajnim delom doma...Sola je samo v pomoc, vse ostalo je odvisno od vodnika.



Super, to je to, cesar bi se mora vsak vodnik zavedati!
Se enkrat cestitam!!!!!


Naslov: Re: Različni pristopi v
Poslano od: Tomo , sreda, 10.07.2002 : 12:19:22

Citat

Skoraj bi bilo nujno da vsaj priblizno poznas pasmo, saj ti je prihranjeno veliko truda in tudi psa ne ne "mucis" z brezveznimi, predvsem pa neucinkovitim stvarmi.


Ja, natanko  to sem hotel povedati.  ;D

Citat

Instruktorju ni potrebno vedeti, kaksni so standardi za psa, mora pa vsaj priblizno poznati njegove tipicn znacajske in karakterne lastnisti.


Govoris zgolj  o lastnostih  posameznega psa ali o nekih pasemskih lastnostih? Ce govoris o slednjem, potem se v bistvu strinjava. Dolocene znacajske/ karakterne, pa tudi druge lastnosti se pri nekaterih pasmah pojavljajo pogosteje in intenzivneje  kot pri drugih (v osnovi je to povezano z vzrejno selekcijo). In glede na to, lahko govorimo o tipicnih pasemskih lastnostih. Instruktor, ce hoce biti uspesen, mora dovolj dobro poznati pasmo s tega vidika. Ne govorim pa o tem, da se, recimo, vse nemce sola enako.  


Citat

Ker vcasih v solah (se pred 10 leti) skoraj nisi videl drugega kot nemskega ovcarja, torej imamo same specialiste za nemce?


Ja, ce bi stanje stagniralo in  ostalo tako, kot je bilo,  bi bila po mojem mnenju to upravicena trditev.  Instruktor se mora tako ali drugace (lahko tudi zgolj  prakticno, na podlagi poskusov in napak)izobraziti o znacilnostih pasem, s katerimi se ni imel izkusenj, da jih lahko bolj uspesno in bolj ucinkovito sola. To misel sem hotel tudi izraziti v svojem prvem postu, nisem pa nikjer trdil, da se vse pse neke pasme sola na enak nacin.




Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 10.07.2002 : 12:48:32
Govoriva isto za vseskozi. Mogoce pa je bilo prav, da sva malo dalj casa hodila do te ugotovitve in s tem spodbudila se koga k razmislanju in preoblikovanju mnenj.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: lester , petek, 19.07.2002 : 11:08:30
zanimivo, da se v temi "dogdance" ne javi noben inštruktor. Tema je zanimiva tudi z vidika tistih, ki so inštruktorji . Sama sem jo  odprla, ker sem upala, da bo dal kdo kakšen nasvet  vsaj za kakšen element.  


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: rott , sobota, 03.08.2002 : 15:40:58
Metode šolanja se med seboj zelo razlikujejo.Bistven je končni
rezultat.Ne moremo vseh psov šolati po enakem kalupu.Zato je potrebno vsaj v osnovi poznati značajske poteze posameznih pasem in potem metodo prilagoditi določenemu psu.Kar se pa mešančkov tiče,ne vidim nobenega razloga.da ne bi prevladovale značajske lastnosti enega od staršev.Mešanci so namreč plod križanja dveh različnih pasem med seboj oziroma dveh različnih ras.

            LP Rott


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sobota, 03.08.2002 : 21:11:44
O cem drugem pa sem jaz govorila?


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: altervita , nedelja, 04.08.2002 : 10:43:07
;D ;D ;D Ko je bilo nekje govora o motivaciji ki jo je treba najt, če pes ne pada na klobaso pri šolanju.

Moj Bark zna po novem pravilno Poleg hodit. Motivacija: (po mojem) misli, da on uči Brino Poleg hodit. Na njegovo oprtnico jo imam zapeto in ko ona vleče naprej, on malo bremza. Tako je končni rezultat ta, da hodi Poleg. In še mene ne cuka, ker ga nimam na povodcu (razen na pločniku seveda -zaradi prometa). Zdej dela zame ČAS in pogojni refleks. Ko mu pride "v kri" smo zmagali.

Aja tudi kazni mi ne bi bilo treba plačat (teoretično, če bi me policaj dobil in bi se hotel zaj...t z menoj), ker sta oba psa na povodcu. Nikjer namreč ne piše, da moram povodec držat jaz.... ;D ;D ;D


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MAT , sreda, 06.11.2002 : 09:38:50
Obstajajo specialisti, ki so specializirani za solanje dolocene pasme ali tipa psa in obstajajo experti, ki so sposobni izsolati vsakega psa neglede na pasmo in tip. Psa moramo spoznati, da ga lahko uspesno solamo. Izkuseni dreserji to poznanstvo dosezejo hitro, zacetniki potrebujejo vec casa. Poleg tehnicnega in takticnega znanja dreserja je najpomembnejsa mentalna povezanost psa in dreserja. Psi iste pasme ali tipa se ne odzivajo vsi enako kar je treba absolutno upostevati pri dresuri. Takticne napake je vcasih tezko popravljati. Najuspesnejsa je kontrastna metoda solanja ob upostevanju, da je prag obcutljivosti razlicen od psa do psa. Mesancki imajo dolocene pokazatelje prevladujoce pasme prednikov pa se da tudi njih odlicno izsolati. Pristop in nacin solanja se od psa do psa razlikuje. Dreser mora spoznati iz narave in obnasanja psa kaksen nacin bo izbral. Od tega izbora je v marsicem odvisen potek in rezultat solanja. Ce bo npr. mehkejsega psa trse prijel ga lahko unici, ce pa mocnejsega psa premehko prijemlje pravega rezultata ne bo. Ce bo psa norega na plen solal z priboljski ali psa norega na hrano s plenom ne bo zeljenega napredka. Upostevati je treba faktor motecih dejavnikov, kjer plasen pes ne bo hotel delati,.... Specialist za posamezno pasmo ima do potankosti razvit cut in pravilen odnos do potreb, navad, razmisljanja /saj vemo,da psi razmisljajo/ dolocene pasme. Spremembe so samo v taktiki medtem ko tehnika v vecini primerov ostane enaka. Expert mora resnicno mentalno komunicirati z psi,se vziveti v njihovo duso /saj vemo da imajo psi duso/ se znati prilagoditi vsakemu psu in iz njega potegniti njegove najboljse psihofizicne lastnosti na nacin, ki ga pes sprejema. Oboji so vrhunski strokovnjaki in se v svojem delu dopolnjujejo.
LP,Matjaz

(moj popravek: "raztegovanje besedila" ;D,
lp, Jana)


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 06.11.2002 : 09:59:35
Matjaz, v tujini in pa tudi pri nas je nekaj takih, ki se ukvarjajo z solanjem psa. Ponavadi so to psi, ki se izsolajo v posebne namene in se potem prodajo naprej.
Eksperti, dreserji, kakor koli ze imenujemo so, ampak ne v pasjih solah. Tem ljudem se enostavno ne da "zezat" s skupino ljudi. To so individualisti, ki mu pripreljes psa za 3-4 mesece, ga niti ne vidis in ne spremljas kaj se s tvojim psom dogaja. Pa se to vzamejo le pse od prijateljev ali pa takrat, ko na hitro potrebujejo nekaj denarja. Cilj (izsolan pes) pa dovoljuje uporabo taksnih ali drugacnih metod. Pa naj bo to hrana, plen ali pa prisila.

Citat
Ce bo psa norega
na plen solal z priboljski ali psa norega na hrano s plenom ne bo
zeljenega napredka.

Kaj pa je hrana in plen drugega kot nagon po prezivetju? O nagonih bi se dalo popisati kar nekaj papirja. V bistvo je pa vsaj gornji primer nagon po prezivetju ce ni plena, ti tut hrana hitro zataji. Kaj pa v primeru mocno razvitega plenskega nagona, ko ti plenski nagon ovira proces solanja?
Takrat pa tudi hrana dela tezave. V procesu solanja je potrebno motive menjati, ker se sele s casom (obremenitvam) pokaze prava osebnost psa. To ne mores vedeti po parih "srecanjih".
Zato tisti, ki delajo psa za nekaj vec, kot le opravljen izpit v KD temu primerno priredijo tudi sredstva (motive).


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , četrtek, 07.11.2002 : 20:21:57
Khm Mat....od kod si pa tale svoj respond prepisal, a?  :-/  Nekak iz njega ni vidno, da bi ti bilo šolanje psov prav blizu...ali pač?

Se strinjam s simi 100 % ... še posebej pa s tistim delom, kjer govori o t.i. dreserjih in ekspertih.  ???

LP



Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MAT , sobota, 09.11.2002 : 21:07:36
Sem šolal psa,pravega požeruha,ki pa sploh ni bil zainteresi-
ran za plen.Z motivacijo in različnimi strokovnimi prijemi mi
je uspelo prag plena pri njemu dvigniti na zadovoljivo raven.
Po drugi strani pa je veselje delati  s psi,ki imajo visoko razvit
plenski nagon sama hrana jih pa bolj malo zanima.No,ta ra-
zlika vpliva na pristop šolanja,kot tudi ostale razlike.Šolanje
na plen in šolanje na hrano NI ista stvar ampak popolnoma
različna zadeva.
lp,Matjaž


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , nedelja, 10.11.2002 : 16:16:45

Citat

Šolanje
na plen in šolanje na hrano NI ista stvar ampak popolnoma
različna zadeva.
lp,Matjaž


Oba motiva plen (igrača, klobadsa, zogice, zarad imene tudi stara superga) in hrana (poli salamca, froliki, pasja radost, sir in ne vem kaksni se priboljski) izhajata iz istega nagona - nagona po prezivetju. Nacin solanja triki in ukance so popolnoma isti.
Kaj pa si potem uporabil za motivacijo in kaksne strokovne prijemi sta imela.


Citat
Po drugi strani pa je veselje delati  s psi,ki imajo visoko razvit
plenski nagon sama hrana jih pa bolj malo zanima


Tisti, ki imajo izrazito razvit plenski nagon, postanejo zelo kmalu. če delas izkljucno na plenu (klobasa ali zogica in podobne igrace) neobvladljivi. Zato jih vsaj ponavadi (ker nimajo potrplenja in casa) po enem mesecu, ce ne prej pa pri vaji poleg cukajo po nepotrebnem ( in ne v majhnih kolicina, ker zaradi plena drugace ne gre). Ce pa delas kombinacijo hrane in igrace, pa je zadeva cisto drugacna, ker ko hoces psa umiriti (upocasniti), ti to lahko naredi le hrana. Je gre z zogico, ampak zraven je tudi cuk.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: mm , ponedeljek, 11.11.2002 : 08:45:59
SIMI - pravzaprav lahko vse nagone združimo samo v dva osnovna - nagon po preživetju in nagon po ohranitvi vrste. Kljub temu pa poznamo malo morje različnih nagonov, ki so pri različnih psih različno intenzivni. Vsekakor se psi razlikujejo po tem koliko so "nori" na hrano ali pa na igračo in pristop k šolanju se po tem vsekakor razlikuje, če drugega ne, uporabljaš drug motiv.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MAT , ponedeljek, 11.11.2002 : 10:45:57
Ja,pristopi in motivi so raznovrstni,vcasih prav hecni.Spomnim
se,ko sem pred leti solal dobermana/z njimi je res uzitek delati,
ker se ne vlecejo,se hitro odzivajo/se nikakor ni hotel plaziti.
Poskusal sem vse mogoce pa nisem bil zadovoljen,vsedel sem
se in razmisljal.Spomnil sem se kako smo se v vojski plazili.Sla
sva na poligon,imel sem ga na kratkem povodcu se zacel plazi-
ti in ga pozivati.Zelo kmalu se je plazil skupaj z menoj in mislim,
da je prav uzival.Tako je kasneje z veseljem izvajal povelje
plazi,veckrat smo se smejali temu dogodku.Vcasih je najvecja
motivacija vodnik oz. dreser,ki s pravilnim pristopom motivira
psa.
lp,Matjaz


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , ponedeljek, 11.11.2002 : 10:53:18
Ce govorimo o osnovnem solanju psa, ki se dogaja na KD je vsekakor motiv vodnika premalo mocen, ker ponavadni vodniki ne znajo pravilno narediti vez med psam in seboj. Ko je kuza enkrat star okoli 8 mesecev, ko pridejo v osnovni tecaj (tu notri se ne steje mala sola), pa je ze prepozno oz. pretece prevec casa, da bi se delalo na kardelnem nagonu.

Pri solanju psa, katerega vodnik ima vecje zelje, kot je le narejen osnovni izpit, pa je v koncni fazi vse odvisno os navezeve pes - vodnik. Takrat pa, ker je solanje veliko daljse v koncni fazi delas na tem, da ti je motiv vodnik.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , torek, 12.11.2002 : 13:47:12
Vseskozi se pogovarjamo o motivaciji pri poslusnosti. Kaj pa sled? Kako delate na sledi?
Lp
Simi


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: mm , torek, 12.11.2002 : 15:30:27
Mi delamo s hrano - z usmrajenimi vampi, pravzaprav :P. Ga skoraj ni psa, ki mu ne bi potegnilo ;D!


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MAT , sreda, 13.11.2002 : 09:43:22
Sled polagamo razlicno glede na lovske pasme in sluzbene pa-
sme.Omenila sta,da polagata usmrajeno meso oz. divjad po ce-
mer sklepam,da solata lovska psa.Lovskim psom polagamo divj-
ad,meso divjadi,kri divjadi,...Pse sluzbenih pasem praviloma ne
solamo na ta nacin.Ne potrebujemo,da nam najdejo divjad,to
je moteci dejavnik.Primarna naloga sluzbenih pasem je izsledi-
ti cloveka.Delamo na motivu plena,psicek na koncu sledi najde
svojo priljubljeno igraco/ponavadi klobaso iz debele vrvi ali kaj
podobnega/,se poigramo z njim in ga pohvalimo.Vcepimo mu
voljo do sledenja z veseljem na koncu sledi.Sled polagamo zju-
traj in pred mrakom po moznosti v visji travi na razlicnih loka-
cijah v razlicnih smereh in dolzinah.Koraki so kratki,travo rahlo pomendramo,hodimo pocasi,na zacetek smeri se vrnemo po drugi lokaciji v smeri vetra.Psa privedemo na zacetek sledi najprej po 20 minutah,nikakor prej.Pokazemo mu kje naj zacne
slediti,povodec ni zategnjen,hodimo ob njemu in ga s prijaznim
nagovarjanjem spodbujamo,da gre po nasi sledi.Na koncu sledi
je nagrada in seveda igra.Zacnemo s kratko sledjo,ki jo scaso-
ma podaljsujemo,delamo kljuke in menjujemo podlago terena.
Psicek NIKAKOR ne sme na sledi doziveti neprijetnih izkusenj,
ga ne kregamo,posiljujemo,vlecemo.Potrebno je potrpljenje,vz-
podbuda in cas.Ko pes primerno obvlada osnovno sledenje,sle-
dimo tudi v mocnem vetru in po dezju.Na izpitih IPO in SCH se
sled polaga z vec kljukami in predmeti na sledi,ki so tocno pre-
dpisanih dimenzij.No,sledenje na omenjenih izpitih se ni tisto
tapravo sledenje.Nadaljujemo sled z drugo,tretjo,... osebo
na razlicnih terenih,pogojih,dolzini sledi,povecujemo cas od po-
laganja sledi do sledenja.Izsolan pes slednik mora najti nezna-
no osebo na podlagi vonja te osebe tudi po vec urah na ne-
znanem terenu v razlicnih vremenskih pogojih.No,do dobrega
psa slednika vodi delo in samo delo,bliznjice ni.
lp,MAT


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Dani , sreda, 13.11.2002 : 11:25:17
Citat
-
Izsolan pes slednik mora najti nezna-
no osebo na podlagi vonja te osebe tudi po vec urah na ne-
znanem terenu v razlicnih vremenskih pogojih.


Dober pes sledar ne sledi vonju osebe, ampak samo talnemu vonju (poskodba tal + mix odpadlih delcev) in isce z nizkim nosom. Ta je tudi sposoben po vecih urah (najboljsi tudi po 48 urah) najti, kar isce, kajti poskodba tal je dolgotrajna. Pes zasledovalec pa sledi vonju osebe in isce z visokim nosom ter po vec kot nekaj urah ni vec sposoben najti, kar isce, ker se vonj v zraku povsem razgubi. Solanje psa sledarja je drugacno kot solanje psa zasledovalca.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MAT , sreda, 13.11.2002 : 12:24:16
Dani,vidim da ne razumes o cem pisem.Clovek na svoji poti oddaja vonj/telesni in vonj oblacil/,hitrejsa je hoja vec vonja oddaja.Vonj pocasi pada proti tlom/zato ne gremo s psom takoj na sled/,na tleh se zadrzi precej casa,odvisno od okoliscin.Na sled ne gremo takoj ker bi pes vohal po zraku namesto po tleh in ker bi veter lahko zmedel psa.Ce damo psu za povohat del oblacila osebe,ki jo iscemo,bo pes sledil vonju te osebe.Nasel jo bo po vonju,ki ga je ta oseba pustila na svoji poti in je po dolocenem casu skoncentriran pri tleh.Pes ne najde sledi zaradi poskodb terena ampak zaradi vonja,ki se nahaja na terenu oz. na poti,ki jo je prehodila iskana oseba.
lp,Mat


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Dani , sreda, 13.11.2002 : 14:12:00
Jaz presneto dobro vem, o cem pisem. Zato tudi dobro vem, da clovek, ki hodi, oddaja vonj in se kaj drugega. Vem tudi, da se vonj spusca proti tlom, vem pa tudi, da se vonj skoncentrira na vrhu same sledi, se najvec pa ga je v tako imenovanem koridorju, ob sledi. Ta koridor pa je glede na vremenske pogoje lahko tudi levo ali desno od prave sledi. Zato lahko vidis pse, ki zasledujejo vonj (ali kombinirajo osebni vonj s talnim vonjem), da grejo tudi do 1 m levo ali desno od talne sledi. Ni pa res, da se z zacetkom sledenja caka zato, da se vonj poleze. Caka se zato, da se v tleh zacnejo procesi, ki sprozajo specificen vonj, katerega pravi sledar isce. Tisto, kar vidimo v filmih, ko clovek psu pred nos pomoli kos oblacila in potem pes "dirka po sledi", je bolj lari fari. Po vonju osebnega predmeta lahko pes zasledovalec zasleduje samo toliko casa, dokler je vonj v zraku. Ob mocnem vetru vonja hitro ni vec. In po 10 urah ali vec ga definitivno ni vec. Kaj pa potem pes sledi? Pravi pes sledar sledi vonj poskodovanih tal, v katerih zacnejo odmirati nekateri organizmi in se zacnejo kemicni procesi. Zaradi tega ima smrcek tik nad tlemi in starejsa ko je sled, bolj bo vohal natancno v stopinjah. Ce ne verjames meni, vprasaj tekmovalce, kako to gre.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 13.11.2002 : 15:21:22
Matjaz, predno bi nadaljevala o sledenju bi te rada vprasala ali govoris o sportni sledi, o zaseldovalci (to so tisti, ki najdejo ljudi), o krvosledstvu, o ......
Sledi je ogromno. Smrcek, predvidevam ima lovskega psa, zato sprasuje o lovski sledi, mm, ki je najprej odgovorila kako delajo sled, se ukvaja izkljucno z sportno sledjo (mm cestitke za soboto, ce ne bi bilo misk bi bila super), rusevinarji in iskalci pogresanih oseb se ukvarjajo zopet zdrugo sledjo. Za vsako sled je zacetek osnova isti finese pa se razlicne. V sportni sledi je nizek nos nujen in se temu primerno tudi kaznuje, pri iskanju ljudi kuzki sledijo z visokim noskom,....

Definiraj o kateri sledi govoris in potem bo pogovor lazji. Mislim pa mm in Dani govorita o sportni sledi, kjer kuzki "iscejo" . vohajo izkljucno specificni vonj poskodbe tal. Kor je ze Dani povedala individualni vonj se posede na tla in ob idealnih vremenskih pogojih v 20 minutah zgine. Na osnovnem izpitu, pa more biti sled stara vsaj 20 minut.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: mm , četrtek, 14.11.2002 : 08:53:43
Smrček - če imaš namen iti v kakšen tečaj, potem jaz na tvojem mestu ne bi prehitevala. Če boš preveč priden, lahko narediš kakšno napako in potem boš imel več dela z odpravljanjem te napake, kot bi ga imel z učenjem od začetka.

Mi smo v šoli začeli lepo počasi, tempo pa se je potem tudi ustrezno hitro stopnjeval, tako da smo lahko vsi, ki smo imeli interes temu sledili.

Simi, hvala za pohvale (pravzaprav sva bile krive kar midve z Mišo - miške na sledi jo motijo samo takrat, ko ni dovolj pripravljena za delo :-/).

Glede na to, da veš za miške - a mi lahko poveš, kam naj te dam ??? :o. Lahko tudi zasebno  :D.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 14.11.2002 : 08:57:14
Smrcek sorry, ti ne morem prav nic pomagati, ker se ukvarjas z lovsko sledjo. Ne vem zakaj imam v glvi da je Darko lovec. Povprasaj njega. Kar pa si napisal, se mi zdi, da delas prehitro, ker dokler na pri eni stvari ni 100% ne smes na drugo. Glede prinasanja bi bilo mogoce dobro, da bi bila to za zacetek cisto samostojna vaja, ker ne mores uciti dveh stvari hkrati (sledenja in prinasanja). Pa veliko srece pri ucenju.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 27.11.2002 : 11:11:58
Citat
Sled polagamo razlicno glede na lovske pasme in sluzbene pa-
sme.Omenila sta,da polagata usmrajeno meso oz. divjad po ce-
mer sklepam,da solata lovska psa.Lovskim psom polagamo divj-
ad,meso divjadi,kri divjadi,...


Bla bla bla...sam ne neumnosti stresat! Mesa se pri šolanju lovskih psov nikakor ne polaga (polaga se kvečjemu kožo, ki je "oblikovana v divjad" ali pa CELO divjad), saj je popolnoma nezaželjeno, da se pes navadi jesti oziroma "poskušati" divjad. Vsaka divjad, ki jo pes najde, mora imeti tako imenovano "kulinarično vrednost za uplenitelja". Torej ne sme v nobenem primeru predstavljati hrane za psa. Pes, ki raztrga in (bože nedaj!!!!) poje divjad je navadno izločen tudi iz vzreje in ne samo s tekme.

Navadno se pse začne šolati na sled z "vlečko" dlakaste ali pernate divjadi (če mal smrdi tolk boljš...sam nekateri psi pa potem tega nočejo prinest). Pri retrieverjih pa je finta ravno v prinašanju. Zato mora pes, preden ga sploh začneš učit vlečko s kljukami, absolutno in brezpogojno obvladati vajo "aport". Pri vlečkah se tudi psa pripravi, da dela z "nizkim nosom", kar vsaj v začetku dosežeš z delom na dolgi vrvi in s polaganjem sledi "z vetrom v hrbet". Čim delaš sled "proti vetru", psi zelo radi dvignejo nos in grejo direkt na plen. To pa ni glih najboljš. Dobro naučena vlečka pa je šele predpogoj za učenje psa na krvno sled.

Smrček, če te še kaj konkretnega zanima glede šolanja lovskih psov oziroma tudi okrog tega, kaj se zahteva na tekmah in preizkušnjah, kr praši.  :)

Lp, Breza



Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 29.01.2003 : 23:40:21

Tkole je glede "iskanja izgubljenega" (ali beri: prosto iskanje in prinašanje izgubljene divjadi iz visokega kritja) - čist kul je, če pes na začetku vidi, kam divjad pade. Potem pa mora sam dojet, da mora "nekaj izgubljenega" poiskat in prinest. Tako iskanje vedno delaš (za razliko od vlečke!!!) proti vetru, da pes dobi plen v (visok) nos. Iskanje izgubljenega lahko delaš tudi brez poka ali ploska, ker se ti v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo pes to povezal in so pol hudičeve muke, da ga "ustaviš na strel" in da ti ne bezla ko nor, čim sliši kak pok. Pes mora vedno po divjad NA POVELJE in ne takrat, ko se njemu zdi. Strel oz. plosk pa je dodatna iritracija in lahko psa tud mal "frderbaš" pa pol rabš čist preveč potrpljenja in živcev in kapavemšečesa, da to popraviš (če ti sploh kdaj rata 100%). Je pa še en problem, če pes poveže strel s plenom in takojšnjim iskanjem....strelomirnost lovskih psov se velikokrat preizkuša tako, da se pse da "na prostor" in potem vodnik ali pomočnik na preizkušnji odda strel. Pol pa maš sranje, če pes takoj pomisli na plen in skače ko opica nekontrolirano sem in tja... Tko da - smrček - ne pretiravat s povezovanjem pokov in plena.

Vlečke: ni glih praktičn, da pes vidi, kam  vlečeš vlečko. Ker psi niso neumni, veš... in če si zapomnijo, kje je plen odložen, jim dostikrat niti slučajno ni do tega, da bi se matral pa iskal pa rinl glavo v tla, če pa že tko al tko vejo, kje zajc leži (btw...vlečko lahko delaš tud z domačim kuncem). Drugo in zelo pomembno pravilo pri postavljanju vlečk: nikol čez sveže zorano njivo al pa čez makadam - vsaj dokler psa učiš, ne! Kot sem že v prejšnjem respondu rekla - vlečka je OSNOVA za naprej, ki jo mora najprej brezpogojno obvladat, če hočeš pol delat krvno sled al pa kej tazga. Ne pluvaj si v skledo in ne matri psa že na začetku po nemogočih terenih, da se mu vse skup ne zafržmaga.

Kje nabavit divjad? Lej...zdej na pomlad ni čas za nabavo divjadi, ker je čas brejosti in mladičev IN SE DIVJADI NE STRELJA!!! Zato tudi na tekmah, ki se dogajajo spomladi ni dela "z mrtvo divjadjo". Sploh pa je bolje, da v času poleganja mladičev (za mlade zajčke to velja že od konca feb.) ne hodiš s psom na teren, ker škoduješ divjadi. Tudi divjad ima pravico do miru, a ne?! V tem času noben jagr ne šola svojega psa "uporabnostno" - oz. na terenu....navadno je pomlad čas za utrjevanje vaj iz poslušnosti. In zdej imaš najlepši čas, da psa res "zrihtaš" v aportu. Počas..."step by step" ... pa nč prehitevat. Vsaka naglica se maščuje prej al slej, veš. Pa ne forserej aporta takoj na divjad....za divjad je vedno čas. Najprej mora 100 % obvladat aport na prinosilu pol pa počas naprej. Ker drugač poveže pes povelje "aport" s plenom in ne s PRINAŠANJEM, kar aport v bistvu pomen. In ko enkrat pes dojame smisel aporta kot prinašanja česarkol in ne samo "kosmatega in pernatega", potem pa lahko rečeš, da si zmagu.

In ravno tuki je potem povezava s tvojim naslednjim vpr. - ena divjad za več psov. Probleme delajo samo psi, ki poznajo "aport kot plen" in ne "aport kot prinašanje". Če pes dojame besedo "aport" v pravem smislu, bo prinesu karkol in kadarkol. Na tekmah ni za vsakega psa svoje divjadi (mal pa je treba merkat tud na human odnos do divjadi in jo "uporabljat" v najmanjših možnih količinah). Če pa psa nimaš dobr "sfriziranga", pa si lahko svojo divjad prineseš s sabo na preizkušnjo.

Glede tega, kaj si pes zapomni... ti povem, zapomni si marsikaj - bolj izkušen je pes v delu z divjadjo, večji "predal za memorijo" ima. Jst si tud z Bilobilom ne bi zapomnila tolk, kot si moji psi.  ;D  ;D

Matr sem se razpisala...smrček - upam, da se ti bo uspelo prebit skozi  ;)

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: nisa , petek, 31.10.2003 : 10:35:57
Zdravo,
z mojo 8-mesečno labradorko hodiva v malo šolo, vendar pa me nekaj moti in me zanima, če je to upravičeno. Ko me Nisa ni ubogala jo je inštruktor zgrabil in večkrat močno potegnil, tako da je bila na koncu čisto zmedena. Na isti način jo je hotel prisiliti, da ostane v prostoru, vendar mu ni uspelo, ker ga je Nisa samo zmedeno gledala. Ko sem ga vprašala, kaj naj storim, če se mi Nisa postavlja po robu, mi je rekel, da jo moram močno stresti za gubo. Ko sem to naredila, je bilo stanje samo še slabše. Sama sem ugotovila, da jo popolnoma pomirim, če jo močno stisnem k sebi. Zdaj se mi ne postavlja več po robu. Zanima me ali sem prav ravnala, ali pa bi morala ostati pri nasvetu inštruktorja. Sem zelo proti kakršnikoli agresiji in bi mi zelo pomagal kakršenkoli nasvet :).
Za odgovor se ža v naprej zahvaljujem.
LP, Milena


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: LIZA , petek, 31.10.2003 : 20:07:00
Nisa!
Takoj zamenjaj inštruktorja,ker pri meni,je inštruktor brcnil psico in se je povsem podrla.Res čisto je bila na tleh in zelo nezaupljiva tudi do mene,ker sem jo takrat držala za povodec,ko pa jo je inštruktor brcnil sem se zadrla,ko bi mene nekdo odiral in je psička verjetno mislila,da se nanjo derem( nikoli si ne bom odpustila te napake :-[ :'().Trajalo je skoraj leto in pol da sem psičko vsaj zasilo spravila k sebi.Moja psička je zlata prinašalka,tako da verjetno vsaj malo podobna labradorki.Res raje zamenjaj inštruktorja.
Drugače pa glede postavljanja po robu:tudi jaz svoje psičke nisem vlekla.To sicer proti volji inštruktorja,ampak sem tako delala,da sem jo pobožala pod vratom.Samo se mi ni toliko postavljana nasproti,ko jo je inštruktor brcnil,ker je bila od takrat čisto plašna.Mislim,da si ravnalo zelo prav,ko si psičko stisnila k sebi namesto da bi jo potegnila za kožo na vratu


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Teja , sobota, 01.11.2003 : 15:37:14
 :o Inštruktor brcnil psičko?? :o :o
no comm...

Zanima pa me slednje:
šolate pse na zatezni ali tako, da se ne zateguje?
Pri nas delamo na zatezno, vendar moji psici to nič ne koristi, zmede jo itd...
XY pa je drugle začel delati na nezategu in je relek, da  psica mnogo bolj napreduje.
Mnenja!


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 03.11.2003 : 16:51:21
Jap,brcnil psičko :o
Mi smo delali na zatežno,ampak tako kot smo mi,raje ne bom govorila.
No drugače pa ko delam z Lizo ima zatežno ovratnico,samo ima zapeto tako,da je ta ne zateguje


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: hunden , torek, 23.03.2004 : 20:41:52
Ojla! :D

jaz imam pa samo en odgovor na vse tole!
Kupi kliker pa vse super ???(pravijo eni)  ;D ;D ;D

lp,
hunden


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Petra , torek, 23.03.2004 : 21:07:40
ej hunden cinizma pa res ni treba zganjat ::)

Kadar se grem za izbiro med zategovanjem, brcanjem in dretjem ter klikerjem izberem kliker vedno.
Pa raje bi take ljudi lastnonogno  ;D zbrcala in jih zategovala, ki to priporočajo kot vzgojni prijem.






Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: hunden , sreda, 24.03.2004 : 11:15:53
jaz že ne brcam svojega psa(samo vcasih) ;D ;D ;D


lp,
hunden


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , sreda, 24.03.2004 : 12:38:29
jaz imam pa samo en odgovor na vse tole!
Kupi kliker pa vse super ???(pravijo eni)  ;D ;D ;D

Yes, hunden.

Saj ne, da imam kaj proti klikerju. Komur šiba, naj ga uporablja.
Imam pa proti tistim, ki iz tega klikerja delajo maltene versko ikono. In so "čisto" paf, zgroženi in ogorčeni, če si nekdo drzne reči, da pa ta kliker le ni tako vnebovpijoče dober in da je mogoče kakšna druga metoda tudi dobra.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Petra , sreda, 24.03.2004 : 12:56:12
Nimam klikerja za nikakršen totem ali kaj podobnega... :o
Z Blujem sva do sedaj delala klasično poslušnost, malo pa se zdej hecava in probava kliker.
Da bom pa zdej napisala hvalo klikerju pa ne, da ne bo kdo narobe razumel. Sem zelo odprta za take in drugačne načine šolanja, če le ne vključujejo grobo ravnanje s psom oz. prisile.

svojega psa pa ne bom brcala nikoli, karkoli naj se zgodi  ???


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: hunden , sreda, 24.03.2004 : 13:10:16
pa Petra, tebi se trga...zato ker se naprimer meni zdi kliker totalna bedarija, še ne pomeni da brcam svojega psa... :o

ironično  pa govorim s takim ko "vse vejo", V obedience-u nikamor ne prideš z brcanjem psom ali klikerjom...vsaj ne samo s klikerjom

ostalo sem ti pa že napisala pod "belgijski ovčarji".

go Drejči go Drejči.. ;) :D


lp,
hunden


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , sreda, 24.03.2004 : 13:13:32
Petra,
moj post ni letel nate. Res ne.

Komentirala sem samo zato, ker sem enakega mnenja kor Hunden, kar se klikerja tiče.



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: hunden , sreda, 24.03.2004 : 13:16:35
ja sej jaz sem tudi samo hotela o klikerju debatirat...pol pa seveda drugi stvari pridejo na dan...

lp,
hunden


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Petra , sreda, 24.03.2004 : 13:23:42
hunden imaš probleme veš in to ne majhne  :-X

Prav nobene stvari si ne pustiš dopovedat...tupiš in tupiš svoje

Veš kaj žalit se pa ne pustim, jaz tebe nisem nikoli in ne vem kaj se zdej neki usajaš  >:(

Se mi zdi da če komu ne da spat, da so drugi drugačnega mnenja si to ti.

Kakorkoli piši kar hočeš očitno se s tabo ne da normalno pogovarjat.  :-\


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: hunden , sreda, 24.03.2004 : 13:29:00
kaj mi pa probavaš tupit v glavo? Da so klikerji super al kaj?


ooo jaz tudi v redu spim, ni dvoma ;D

lp,
hunden


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Petra , sreda, 24.03.2004 : 13:39:55
Neeeeeee nisem nikoli trdila, da je kliker alfa in omega to sem napisala že ne vem kolikokrat.

Tudi pet minut nazaj sem napisala, da zame to ni nikakšen totem.
Pravim, da s svojim psom delam klasično poslušnost. Kliker imam pa zdraven za zabavo.

Veš kaj hunden, če praviš, da je kliker šit, v redu ni panike, ker sem pa lih začela s tem se ukvarjat (in vem, da sem zelena) me zanimajo tako pogledi za in proti, kot sem tudi že napisala.

In nobenega v nič ne prepričujem, to kar ti hočem dopovedat je, da sem za konstruktivno debato o prednostih in slabostih klikerja. Ne me zato napadat, kot, da ti hočem kaj slabega. To namreč ni bil nikoli moj namen. to ti hočem tudi povedat v drugi temi, ampak mi nekako ne uspeva.... ???

Ker kot sem napisala, je zašla debata iz vzgoje naprej na ZDA (ki sem jih navedla kot primer in nič drugega), potem na mladiče itd...

Nimam prav nič proti tebi, ampak tak način ne pelje nikamor...vsaj debate ne.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: deteljica , petek, 02.07.2004 : 10:47:33
Neeeeeee nisem nikoli trdila, da je kliker alfa in omega to sem napisala že ne vem kolikokrat.

In nobenega v nič ne prepričujem, to kar ti hočem dopovedat je, da sem za konstruktivno debato o prednostih in slabostih klikerja.


Zame je glavna slabost klikerja, da ga zmeraj zgubim , založim in da ga zelo pogosto nimam v roki, ko bi ga rabila.
Zato imam vse pse navajene na dva znaka z enakim pomenom- eden je klik s klikrjem, drugi pa bseda z istim pomenom, kakor sem vedno šolala že 15 let , še preden so bile "pokalice" moderne.

pri tem opažam naslednje: nekateri psi reagirajo slabše na kliker kot na besedo. Z besedo dodaš še malo elementa pohvale ( vesl spodbuden glas) kar je psom večinoma dobrodošlo.
Nekateri psi ob "sintetičnem" klikanju pričnejo vaje sicer izvajati pravilno, a nagon kopni namesto , da bi rasel.
Pač pa kliker zelo pomaga nekaterim vodnikom, ki se bolj skoncetrirajo, kadar imajo pokalico v roki.
Mnogi se le s  klikerjem lahko vzdržijo dodatnih nepotrebnih in škodljivih gibov , kar jim ob uporabi besede ne uspe.
Nekateri so šele s pripomočkom v roki sposobni pričeti analitično razmišljati in pozorno opazovati psa.

Tako da se mi zdi, da je kliker prevsem napravica , ki deluje na možgane vodnikov- kar je njegova glavna prednost.



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 08:53:54
Pozdravljeni,

samo v razmislek, ko že razpravljate o različnih metodah šolanja:

Pes je potomec volka in ne avstralopiteka.



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: IgiS , torek, 06.07.2004 : 09:01:37
Pozdravljeni,

samo v razmislek, ko že razpravljate o različnih metodah šolanja:

Pes je potomec volka in ne avstralopiteka.



in danaja je potomec ...  ???


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 09:20:06
V kolikor je to vprašanje - domnevam, da imava skupne prednike. Če pa temu ni tako, predlagam, da dokončaš namig.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: IgiS , torek, 06.07.2004 : 09:26:46
V kolikor je to vprašanje - domnevam, da imava skupne prednike. Če pa temu ni tako, predlagam, da dokončaš namig.

He, he, he,
Jasna, pojma nimam, mogoče avstralopiteka  ???

Daj nam razloži rajši kaj glede Različnih pristopi v šolanju psov in ne o prednikih psa. Tukaj smo si vsi enotni  ;D.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 09:52:40
Glede na to, da sem stara gospa, ti mirne vesti lahko zagotovim, da izkušnje pač potrjujejo različne pristope, pa ne samo pri psih.

Osebno torej menim, da - ob upoštevanju izvora psa, ki je ("kot vsi vemo") mil, nežen in vdan....potomec volka, piškoti in kliker marsikdaj niso dovolj ali pa so velikokrat čisto neustrezni. Bolj se mi zdi pomembna tehnika uporabe takšnih pripomočkov, kot pa sama izbira le-teh.  Definitivno prisegam na vodnika kot edini zveličavni motiv za psa v procesu šolanja.

In še nekaj- represivni ukrepi za obvladovanje družbe in temnih plati osebnosti posameznika so čisto legitimni in stari toliko kot civilizacija in ne vem, zakaj bi bili psi deležni samo dobrot, pohval in brezmejne potrpežljivosti svojega razumevajočega lastnika. " Kazen mora biti vzgojna", je rekel že boter Mesec v Zvezdici Zaspanki. In jaz sem 105% zagovornik zatezne ovratnice. Ne elektrike, ne pretepanja, ne bodičastih ovratnic - ampak zatezne ovratnice pa definitivno. Poenostavljeno iz sociologije: Željeno vedenje posameznika v družbi krepimo z nagrajevanjem dejanj, ki takšno vedenje odražajo, medtem ko nezaželjeno vedenje sankcioniramo. In odkar propagiramo neproblematično sobivanje človeka s psom in njegove nagone omejujemo po naših standardih urbanega okolja, je pač tud pes "posameznik v družbi". Ali morda kdo pozna koga, ki je uspel vzgojiti otroka v odgovornega člana naše družbe samo z neomajno milino, pohvalo in slušnimi efekti, ki ne presegajo sobne jakosti?

Bo dovolj, ne?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , torek, 06.07.2004 : 10:20:56




Poenostavljeno iz sociologije: Željeno vedenje posameznika v družbi krepimo z nagrajevanjem dejanj, ki takšno vedenje odražajo, medtem ko nezaželjeno vedenje sankcioniramo. In odkar propagiramo neproblematično sobivanje človeka s psom in njegove nagone omejujemo po naših standardih urbanega okolja, je pač tud pes "posameznik v družbi".
Bo dovolj, ne?

Končno nekdo, ki je še ženska za povrh :o, ki razmišlja trezno in uporablja pri šolanju psov tudi glavo.

Po vsej verjetnosti svojim psom od vsega začetka postavljaš pravila, ki jih potrjuješ oziroma sankcioniraš v primeru ko so le ta kršena in zato od vsega začetka nimaš problemov pri vključevanju psa naj si bo mladiček ali odrasel pes v urbano okolje.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 10:37:54
Ojla, Simi.

Ne, nimam problemov s svojimi psi. Meje pač morajo biti jasno postavljene že od začetka - in postavljam jih jaz! Zato, ker moj pes je PES - že od začetka. Zato sem se pa vključila v temo z idejo o izvoru psa. Vsa ta nova "vera" o šolanju psa brez prisile - lepo te prosim. Sliši se tako idilično, kot obljubljena dežela, za katero se je potem izkazalo, da je ni. Je pa moderno.... Vsekakor je pa nekaj zelo res: različni ljudje, različni psi, različne metode - vsakomur svoje, se strinjam. In na koncu - ali pa morda tudi že vmes? - rezultati nikoli ne potrebujejo komentarja - njihovo sporočilo je jasno in nedvoumno.





Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , torek, 06.07.2004 : 10:43:14
Danaja? A si ti Jasna, ki ima Valterja?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: IgiS , torek, 06.07.2004 : 11:25:53
Glede na to, da sem stara gospa, ti mirne vesti lahko zagotovim, da izkušnje pač potrjujejo različne pristope, pa ne samo pri psih.

Osebno torej menim, da - ob upoštevanju izvora psa, ki je ("kot vsi vemo") mil, nežen in vdan....potomec volka, piškoti in kliker marsikdaj niso dovolj ali pa so velikokrat čisto neustrezni. Bolj se mi zdi pomembna tehnika uporabe takšnih pripomočkov, kot pa sama izbira le-teh.  Definitivno prisegam na vodnika kot edini zveličavni motiv za psa v procesu šolanja.

In še nekaj- represivni ukrepi za obvladovanje družbe in temnih plati osebnosti posameznika so čisto legitimni in stari toliko kot civilizacija in ne vem, zakaj bi bili psi deležni samo dobrot, pohval in brezmejne potrpežljivosti svojega razumevajočega lastnika. " Kazen mora biti vzgojna", je rekel že boter Mesec v Zvezdici Zaspanki. In jaz sem 105% zagovornik zatezne ovratnice. Ne elektrike, ne pretepanja, ne bodičastih ovratnic - ampak zatezne ovratnice pa definitivno. Poenostavljeno iz sociologije: Željeno vedenje posameznika v družbi krepimo z nagrajevanjem dejanj, ki takšno vedenje odražajo, medtem ko nezaželjeno vedenje sankcioniramo. In odkar propagiramo neproblematično sobivanje človeka s psom in njegove nagone omejujemo po naših standardih urbanega okolja, je pač tud pes "posameznik v družbi". Ali morda kdo pozna koga, ki je uspel vzgojiti otroka v odgovornega člana naše družbe samo z neomajno milino, pohvalo in slušnimi efekti, ki ne presegajo sobne jakosti?

Bo dovolj, ne?

Ekola "prva" ženska na forumu, za katero lahko rečem, da ve kaj govori. Sicer se čisto ne strinjam s tabo, predvsem pri uporabi zatezne ovratnice (jebiga, gilhkar so izginle "vidne" posledice šolanja pri bivši ...), kot drugo pa praviš, da je pomembnejša tehnika kot pa izbira pripomočkov pri šolanju. Za mene osebno je na prvem mestu izbira ustreznega pripomočka pri šolanju psa (kliker, hrana, žogica, kong......), ki je pogojen s vedenjem posameznega psa, nato pa tehnika uporabe tega prpomočka.
Ostalo pa drži skoraj kot pribito.

LP
Igor  


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 11:50:09
Živjo,

odgovarjam kar obema.

Za Simi: Jaz imam Walterja.

Igor, živjo še tebi.
Kar se tiče pripomočka za motivacijo - menim, da mora biti vodnik tisti pravi "pripomoček za motivacijo", žogice, hrana in ostali rekviziti pa zgolj "podaljšek" lastnika, da se pes zabava. Po moje mora pes delati za vodnika, ki psa - če je vajo izvedel pravilno - nagradi s svojim iskrenim veseljem in občudovanjem in potencialno s klobaso, žogico....Ampak pes dela za vodnika, ne za žogico ali kakšen drug rekvizit.. No, pa smo po moje prišli na isto valovno dolžino. Parv v veselje mi je bilo malo pokramljati z vami. Tale forum je prav v redu stvar.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , torek, 06.07.2004 : 12:04:06


Za Simi: Jaz imam Walterja.



Klanjam se ti za osvojeno 2 mesto na tekmi Mondioringa :D
Prav vesela sem, da si se pridružila forumu, ker bomo lahko končno "klasiki" rekli kakšno pametno  ;).

Strinjam se s tem, da je vodnik motiv za psa, ker samo tako je delo pravilno zastavljeno.
Problem je le, ko ljudje ponavadi pridejo v šolo šele takrat, ko imajo s psom probleme, ki pa nastanejo zato, ker je prišlo do konflikta med psom in vodnikom. Navezava pes + vodnik ne štima, pes vodnika ne upošteva, niti ga ne jemlje resno in takrat je uporaba motivacijskih pripomočkov še kako učinkovita.
V primeru, ko pa je od mladička naprej vzgoja pravilna pa se odnos pes vodnik samo še krepi in delo (šolanje) je v užitek tako vodniku kot psu.

Za mene osebno je na prvem mestu izbira ustreznega pripomočka pri šolanju psa (kliker, hrana, žogica, kong......), ki je pogojen s vedenjem posameznega psa, nato pa tehnika uporabe tega prpomočka.
Ostalo pa drži skoraj kot pribito.

LP
Igor  

Mi lahko razjasniš kakšno tehniko uporabe uporabljaš pri žogici in kakšno pri kongu, ker razlika med hrano in žogico mi je jasna. Kong je pa le podolgovata žogica.

Ni mi točno jasno, ker v kong daš lahko tudi hrano, je torej uporaba konga kot pripomočka združevanje hrane + predmeta- žogice, ali je kong nadgradnja žogice kot motivacijskega pripomočka.
Ali pa pri eni vaji npr. poleg uporabljaš žogico, pri drugi vaji npr. naprej pa konga?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: IgiS , torek, 06.07.2004 : 12:11:33
Ti verjetno govoriš o ang. TRAINABILITY - Drive to please the desires of the pack leader.
Na podlagi tega nagona športno šolanje na žalost ni mogoče (vsaj jaz ne vem za ta način?), vsaj učinkovito ne oz. nisem še zasledil uporabe tega nagona kot primarnega motivatorja pri šolanju psa.
Se pa sigurno prepleta s ostalimi nagoni, tako da je sam učinek uspešnosti  zelo  odvisen tudi od povezave pes-vodnik in ne samo od žogce, klobase....

LP
Igor




Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 12:41:07
Kar se tiče konflikta vodnik - pes, takšno je pač življenje. Brez konfliktov ne gre. In konflikt prinese problem in problem rešitev in rešitev nov konflikt...... Tako se pač učimo in evolucijska spirala gre navzgor. In pes ni več pes in človek je še vedno žival. Kdo pravzaprav koga uči????

Trainability - vse lepo in prav. Vsi moji psi so bili šolani tako, da so delali zame. In vsi, ki sem jim pomagala izšolati psa, so poskušali slediti temu principu. Kako se to strokovno poimenuje in kako se vklaplja v teorijo o nagonih, o tem sicer nisem imela nikoli potrebe premišljevati, lahko pa to storim zdaj.Da vidim, kako mi bo šlo...

Nagon psa, izražen skozi pripadnost krdelu... ne glede na to, da v socialni skupini psov vladata strpnost in prijaznost, ima vsak pes ima v osnovi prirojeno poleg potrebe po dokazovanju tudi potrebo po podrejanju - to lekcijo obvladamo, ne?

In če uspemo psu strpno in prijazno razložiti in dokazati (!), da smo nesporni vodja krdela mi, bo njegova prirojena potreba po podrejanju prišla do izraza, ne? n bo storil vse, da svojega vodjo - se pravi NAS - razveseli, nam ustreže in nas s svojim vedenjem ne razjezi. In potem bo nagrajen (Igor, a ti šef kdaj nameni variabilni del plače?) In mi se razveselimo, psa  - podrejenega člana krdela - potrepljamo, se z njim poigramo. In naš štirinožec se sonči v slavi in je sam nase ponosen. In utrjuje pozitivno samopodobo, ki z vidika njegove pasje duše izgleda kot samozavest, značajska stabilnost in vse lepe in koristne lastnosti, ki jih potem ljudje uporabljamo pri šolanju psov. In psa s pozitivno samopodobo je bistveno težje "vreči iz tira" ter mu prizadeti njegov ego do te mere, da so potem sami problemi in konflikti in agresija in jok.

Če se bolj za res, kot za hec vrnem k bolj "človeškim" stvarem: pravega machota pa res ne bo preveč prizadela gospica, ki mu bo " na ovratnici na zateg" pokazala, kdo nosi hlače.

Če je preveč prispodob, kar povejte.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , torek, 06.07.2004 : 13:45:36
No, saj se skoraj strinjam z vami. Pes naj bi delal ZA vodnika, vodnik bi moral biti že sam po sebi motiv za psa in bla bla bla....Že lepo in prav, ampak v realnosti pa ni tako.

Na srečo (ali žalost) imamo nekaj nad 400 pasem psov. In vsaka pasma (in celo psi iste pasme) je drugačna, ima drugačne "želje" za učenje in drugačne motive. Ok, razumem da je nekega NO ali borderja dokaj lahko učiti, šolati, da pes z veseljem dela. Ampak kaj pa lovske pasme, pa terierji, pa hrti...?

Ni težko biti "pameten" glede učenja in šolanja, če imaš (in če šolaš) neko pasmo, ki je namenjena šolanju in delu. Me zanima, koliko slovenskih instruktorjev bi bilo sposobnih (iz)šolati kakšnega "nedelovnega" psa. Saj so instruktorji itak "narejeni" za šolanje NO. Na srečo pa obstajajo še instruktorji, ki vedo, da se NO ali bernardinca ne šola na isti način in da od slednjega ne moreš zahtevati hitrosti ter da potebuje več časa za osvojitev kakšne (nove) vaje.

Lp jana



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , torek, 06.07.2004 : 13:52:48
Tudi psa, ki je bil ustvarjen za delo je lahko težko izšolati, sploh če ne najdeš načina s katerim bi ga lahko motiviral.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 14:35:49
Naj najprej vsem, ki berete to burno debato, razložim, da nisem instruktor, nisem kinološki odvisnik, ne šolam psov profesionalno, nisem član nobenega kinološkega društva in menim, da poleg psov (tudi mojega) v življenju obstaja kopica vsaj toliko pomembnih stvari, če ne še bolj. Torej sem čisto NEOBREMENJENA z različnimi kinološkimi "doktrinami". Free lancer torej. Toliko, da bomo vsi vedeli, kdo je kdo.

Pa še malo zgodovine, za vse tiste, rojene po letu 1975. Do zdaj, ko imam že genetsko predispozicioniranega nemškega ovčarja, s katerim delam enostavno kot z Windowsi (saj veste Enter, Enter, pa dela) sem za domačo uporabo (kajti šolam ne, ne?) vzgojila kar nekaj psov, ki so bili eni izmed tistih ostalih 400 "nedelovnih" pasem. Novofundlandca po današnjih kriterijih za IPO 1 iz leta 1978 ne bom štela, bo pa morda zanimivo nekaj drugega:

---z malinoajem smo si leta 2001 v Polzeli delili 3. mesto v poslušnosti na Državnem prvenstvu službenih psov ......
--- in z 99 točk od 100 je ta pes zmagal v poslušnosti na zaključni tekmi štajerske regije v Celju (orga. KLRW)

....pes, ki ni služben, v bistvu je lovski, skrajno nedeloven in ker je bil multi CH v lepoti torej samo lep in sploh ne pameten - PUDELJ!

Torej, dragi moji, vsi, ki menite, da je "lahko biti pameten" , ker NO je pa NO - dobrodošli! Predlagam, da z žogico, priboljški in klikerjem izšolate predstavnika delovnega ljudstva - delovne linije delovne pasme delovnega psa za.... ne ISP A ali BBH....

Poskusite kaj več. Saj izzivi vlečejo, ne? Zaradi njih pa smo tukaj in se ukvarjamo s psi? Vsaj upam, da so v ozadju kakšni takšni plemeniti nagibi in ne gre za doseganje pozitivne samopodobe.
Predlagam vam šolanje po programu mondioringa, MR 1 bo več kot dovolj. In to bo odlična izkušnja, da vodnik ni motiv za psa samo v teoriji. Ampak žez udobje ga pa ni, ne? Bolj enostavno in hitreje in celo moderno - bo kdo košček čokolade?


LP jasna


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Maja , torek, 06.07.2004 : 15:44:45
Tokrat se ne bom spuščala v debato o metodah šolanja. Vsak ima svojo in seveda svoj prav. Me pa nekaj drugega zanima, kje "zaboga" se v sloveniji lahko šola psa za ring oz. kdo zna sploh to markirat oz. kje lahko sploh narediš izpit????


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 16:21:05
Maja, pozdravljena.

Strinjam se s tabo, da ima vsak svojo tehniko šolnja in prav je tako. Psi, vodniki in inštruktorji so različni...saj drugače bi bil pa dolgčas. Saj vidiš levo moje geslo....pod imenom.

Kar pa se tiče ring programov, je pa takole: V Sloveniji je v postopku registracije drušvo z imenom Mondioring klub Cibyra Minor, trenutno urejajo vežbališče v Logu pri Brezovici, pes Walter (o katerem je bilo govora prej) je bil v svoji kategotiki drugi na mednarodni tekmi v Torin in je edini pes zdaj (in verjetno tudi do nadaljneg) zaradi katerega je kadarkoli na ring tekmi visela slovenska zastava. Imajo markerja z licenco iz tujine za delo s  službenimi psi (ampak službenimi, ne samo IPO), kar nekaj seminarjev iz ring programov v tujini (Švica, Italija, Belgija), uspešne treninge v tujino, pripravljajo se na tekmo v Monaku, izpita pri nas ne moreš naredit, ker KZS te discipline ne priznava -ampak ga delaš potem direktno v državi, ki ga...

Pa sploh ne vem, zakaj pišem v tretji osebi, saj je Walter moj pes in med drugim sem jaz tista, ki hodim v tujino na seminarje in treninge. Vidiš, pravi naslov, če ze kaj zanima. LP Jasna


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: IgiS , torek, 06.07.2004 : 19:00:57
Jasna, čeprav se mi zdi tvoj pristop k šolanju psa zelo nenavaden, če ne že (moje osebno mnenje) nemogoč v športni kinologiji, bi bil zelo vesel, če nas  obvestiš, ko bo ring vežbališče narejeno.
Bi z veseljem pogledal kakšno "predstavo" tvojega Walterja!

LP
Igor


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , torek, 06.07.2004 : 19:32:04
Igor, živjo.

Če res želiš videti Walterjevo "predstavo", ni treba čakati na to, da bo naš teren urejen in v funkciji.  Zdaj pač delamo in gostujemo na drugem terenu v Ljubljani. S psom za MR namreč delaš leta (ne pretiravam) in treningi so v povprečju trikrat na teden. Walter je namreč pripravljen za MR 1 v celoti - za tekme, za 2 in 3 pa delno. Veš, če bi čakali na svoj lasten teren, bi šli lahko med veterane. O tvojem obisku se lahko zmeniva izven etra - CIBYRA.MINOR@SIOL.COM.

Pa še malo v šali: kar se tiče mojih nenavadnih metod - stare gospe z leti postajamo bolj in bolj čudaške. Ampak metoda je pa funkcionirala že prej.

Lep pozdrav, Jasna


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: deteljica , četrtek, 15.07.2004 : 13:40:05
Klanjam se ti za osvojeno 2 mesto na tekmi Mondioringa :D

A je bila v Sloveniji kakšna tekma v mondioringu?
Koliko psov pa je nastopilo?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: deteljica , četrtek, 15.07.2004 : 13:42:50
sorči, sem prebrala naprej in zdaj vem skoraj  ;) vse...


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: dona , nedelja, 05.09.2004 : 08:01:09
V razmislek vsem, kateri šolajo svoje pse z zategom ovratnice!!
Moj pes je na takšnem šolanju dobil poškodbe vratnih vretenc in ima zaradi tega velike teževe. Vsake toliko časa mu cvikne živec in je nekaj časa nesposoben za gibanje, da ne govorimo o bolečinah.
Če bi mi kdaj še kdo rekel naj zategnem psa, bi njemu nataknila ovratnico na zateg in ga nacukala. :'(


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , nedelja, 05.09.2004 : 10:30:41
Se opravičujem, ker se oglašam, a se na tole moram.

Če bi bilo res vse tako grozno in obupno, bi bila moja psica sedajle hroma.
Če bi jo videla na treningu obrambe bi vedela o čem govorim.
Verjetno si bila zavedena pri načinu uporabe zatezne obratnice, po drugi strani, pa mi razloži kakšna je razlika pri tem, ko cukneš psa na na navadni ovratnici (razen da se sila porazdeli na cm večji podlagi) in na zatezni ovratnici.
Verjetno tudi pri navadi ovratnici lahko pride do poškodbe če pes stalo vleče in vleče.

Ni vse tako belo in črno pri nobeni stvari.
Opiši kako je prišlo do poškodbe, je prišlo do vkleščenja živca,....


Mogoče pa bodi realna in premisli ali nisi nekje v šolanju izgubila živce in si prekoračila "pooblastila"..

Pa oprosti, ker sem tako ostro reagirala, a tudi tvoj prispevek ni povedal nič v opozorilo zakaj je do te poškodbe in deformacije živčnega sistema prišlo. ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: dona , nedelja, 05.09.2004 : 14:31:19
Simi!
Nikoli še nisem prekoračila pooblastil zoper nobeno žival še najmanj pa do svojega psa. Če bi naju srečala bi videla v kakšnem odnosu živim s svojo psičko. Šolala sem jo po navodilih inštruktorja, na zateg, včasih jo je vodil inštruktor sam, včasih tudi brez moje navzočnosti. Logično pa je da to ni odvisno od ovratnice in da ga lahko cukneš tudi z normalno. Zaradi cukanja so ji začele popuščat vratne vezi in ji je vkleščilo živec, kar nekaj krat. Seveda je logično, da se to ne zgodi vsakemu psu, mojemu se pa je. Zato ne bom nikoli več poiskušala z to metodo učenja. Želim si da bi šolanje potekalo brez takšne prisile. Mislim, da določenim inštruktorjem primanjkuje strokovnosti, fleksibilnosti in čutečosti.
NIKOLI VEČ NOČEM POVZROČITI SVOJEMU PSU BOLEČINE!! :-[ :'(


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , nedelja, 05.09.2004 : 14:55:04
Šolala sem jo po navodilih inštruktorja, na zateg, včasih jo je vodil inštruktor sam, včasih tudi brez moje navzočnosti. Logično pa je da to ni odvisno od ovratnice in da ga lahko cukneš tudi z normalno. ........... Seveda je logično, da se to ne zgodi vsakemu psu, mojemu se pa je........... Mislim, da določenim inštruktorjem primanjkuje strokovnosti, fleksibilnosti in čutečosti.
NIKOLI VEČ NOČEM POVZROČITI SVOJEMU PSU BOLEČINE!! :-[ :'(


Nisem te direktno napadala, čeprav je mogoče tako zvenelo.
Malo sem sprovocirala tvojo jezo, da si nam povedala kaj več. Upam, da ne zameriš, ker je bilo dobronamerno v poduk tistim, ki se podajate na novo v šolo.

Pojma nimam kje si šolala, mogoče le v opozorilo drugim, da naj pazijo v tisti šoli kjer si bila. oz. naj pri citatu pozorno preberjo kaj sem citirala.
Želim ti, da bi pisčka imela čim manj težav zaradi  napačne vzgoje.

Kazen, pakršna koli že, mora biti primerna in upravičena, še enkrat pa povdarjam (šole se začenjajo) inštruktor nima kaj početi z vašim psom v roki, če je konflikt med vami in psom! Vi živite s psom, vi ste z njim 24 ur na dan. Nič vam ne pomaga, če uboga inštruktorja in ne vas. V tiste momentu, ko ga "inštrukor spravil na tla" ste vi v očeh psa samo še njižje :o


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , nedelja, 05.09.2004 : 16:14:48
Citat
... še enkrat pa povdarjam (šole se začenjajo) inštruktor nima kaj početi z vašim psom v roki, če je konflikt med vami in psom!

Simi, tole pa takoj podpišem z obema rokama!

...gre za odnos "vodnik - pes" in nikakor "inštruktor - pes"...

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 06.09.2004 : 14:24:45
mene pa zanima drugačen način  šolanja in sicer , šolanje lovskih pasem  predvsem ptičarjev.
Veliko sem že prebrskala in preiskala pa vendar nikjer nisem zasledila  šole za ptičarje. Zanima me ali kje obstaja ( Lj- gorenjska....). Veliko nas ima lovske pse  pa nismo lovci, zavedamo se ( nekateri) da je napačna vzgoja  takšnega psa lahko precej nevarna, sploh če živimo na vasi oz. izven mesta. Ti psi imajo sicer(vsaj naš  seter) zelo močan nagon na ptice in večji ko so bolj so korajžni, skratka na koncu so lahko ogrožene sosedove kokoši ali pa račke , pa tudi na pava bi se spravil (perjad v glavnem). Vse lovske šole na gorenjskem vsaj za enkrat preklicane pa trenirajo  jamarje . Torej  ali kdo ve  kje obstaja lovska šola za ptičarje?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , ponedeljek, 06.09.2004 : 16:00:58
damayanti ... prav posebne šole za ptičarje pač ni, kajti vaje poslušnosti so za vse pse vsaj približno enake. Obstajajo pa tečaji, s katerimi psa  - ptičarja pripraviš na določeno vzrejno preizkušnjo. Vendar je pogoj za udeležbo na tečaju, da ima pes tečaj poslušnosti (pri lovskem ali športnem kinološkem društvu) že za sabo.

Spomladi smo imeli tečaj za pripravo na pomladansko vzrejno preizkušnjo ptičarjev, ki je enkrat tedensko potekal VZPOREDNO s tečaji poslušnosti, zdaj pa se je že začel pripravljalni tečaj za jesensko vzrejno preizkušnjo ptičarjev, kjer bodo psi seznanjeni s celotnim delom na polju in v vodi.

Tečaji se "dogajajo" v Ljubljani, v  kolikor pa se bo pokazalo zadostno zanimanje za tak tečaj še kod drugod, bomo pač v Društvu ljubiteljev ptičarjev razmišljali tudi o tem.

V glavnem.....najprej s kužkom v TEČAJ POSLUŠNOSTI.... če so preklcani tečaji za lovske pse, pojdi pač h kakem drugem KD. In šele ko bosta s kužkom že obvladala osnovne vaje poslušnjosti se lahko priključiš dodatnim tečajem za ptičarje.

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 06.09.2004 : 19:03:35
Prav lepa hvala za tale odgovor , očitno  bom morala  malo preklicati lovska društva.  Upam , da bom tokrat malo bolj uspešna. Nazadnje ko sem klicala in vprašala za šolo so mi odgovorili , da moram biti član njihovega društva torej lovec ali pripravnik drugače ne, in še aroganten dodaten odgovor " kaj pa kupujete lovske pse če niste lovec".   Poizkusila bom še v LD Jošt baje  so v Bitnjah pri Kranju začeli prejšnji teden. upam da nisem prepozna in , da me bodo še sprejeli.
 Pa vseeno hvala. L.P   K.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , ponedeljek, 06.09.2004 : 19:43:45
damayanti ...saj ni nujno, da greš za poslušnost ravno k lovcem...  ;D .... če pri jagrih ne bo nič, pojdi pač k športnikom in se potem spomladi priključi lovcem.  ;)

Mi je pa čudno, da so te odpravili s tem odgovorom....
Citat
Nazadnje ko sem klicala in vprašala za šolo so mi odgovorili , da moram biti član njihovega društva torej lovec ali pripravnik drugače ne, in še aroganten dodaten odgovor " kaj pa kupujete lovske pse če niste lovec".  
...kajti - kolikor mi je znano in kolikor sem videla s fotografij, posnetih na tečajih LKD Gorenjske - sprejemajo v tečaj poleg lovcev tudi nelovce in celo z nelovskimi psi (zadnjič sem videla, da so imeli na tečaju tudi ovčarje in mešance). V LKD Zasavje je enako (letos so imeli celo bernardinca!). V LKD Ljubljana sicer vključujejo samo vodnike z lovskimi psi, vendar jih je bila  letos skoraj polovica nelovcev.

V glavnem....kar pogumno in ne daj se odpraviti tako zlahka!   ;)  Včasih ženska trma zaleže bolj kot kar koli drugega .... preverjeno!   8)

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: danaja , ponedeljek, 06.09.2004 : 21:51:24
Brez zamere - vračam se na temo zatezne ovratnice.
Navajanje uporabe zatezne ovratnice kot vzroka poškodbe hrbtenice se mi zdi, milo rečeno, prehudo zavajanje bralcev foruma. Ali se zavedate, kaj lahko takšna izjava potegne za sabo....?

Še dobro, da so psi kot vrsta uspeli preživeti v Darwinovem boju za obstanek, dokler jih je še šolal človek s prisilo zatezne ovratnice. Hvala bogu, da imamo zdaj humanejše metode dela.

Simi, srečo imava - tudi moj pes bi bil lahko že zdavnaj hrom, ampak nemški ovčarji so izgleda dovolj trdoživi.

LP.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: dona , torek, 07.09.2004 : 11:34:29
ODGOVOR DANAJI!
To ni nobeno zavajanje, mojemu psu se je pač to zgodilo, ni rečeno, da se bo tudi vašemu. Vsak si pač za šolanje psa izbere metodo, ki se mu zdi ustrezna. Jaz sem se napačno odločila iz nevednosti.
Če bi lahko naši ljubljenčki izbirali sami si sigurno ne bi želeli, da jim njihov gospodar, katerega imajo tako brezpogojno radi in mu zaupajo, povzroča bolečino.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , torek, 07.09.2004 : 11:41:58
Če bi lahko naši ljubljenčki izbirali sami si sigurno ne bi želeli, da jim njihov gospodar, katerega imajo tako brezpogojno radi in mu zaupajo, povzroča bolečino.

O oni nam pa lahko povzročajo bolečino ??? Pa imam tudi jaz Bino brezpogojno rada, pa mi še vedno povzroča bolečine.....A to je pa OK?

Imaš prav-vsak izbere svojo metodo šolanja. Eni zatezno ovratnico, eni pa navadno. Jaz sem sprva delala na hrano, potem se mi je malo uprla, dobila je zatezno ovratnico, sedaj mi pa dela na igračo in šolanje je spet užitek.

Vsekakor se mi zdi kaznovanje z zatezno (kratek in hitek poteg) boljši način kot pretepanje psa in vlečenje za ušesa....

LP jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , torek, 07.09.2004 : 12:14:45




Vsekakor se mi zdi kaznovanje z zatezno (kratek in hitek poteg) boljši način kot pretepanje psa in vlečenje za ušesa....

LP jana

Jaz vsakega, ki je v dvomih glede bolečine pri cuku prepričam z naslednjim. Na roko si dan zatezno ovratnico in mu rečem naj me cukne. Pri tem naj me gleda v oči, saj oči ne lažejo.
Pri pravilnem cuku ni bolečine, sploh pa če je ovratnica na vratu. Ja boli pa, če je za ušesi.

Razlika med vlečenjem in cukom je in to tudi pokažem na lastniku in ne psu, da pri cuku psa vrže iz ravnotežja, pri vlečenju mu pa samo pomagaš saj nastane elastika, ki kmalu psa katapultira....


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 12:31:29
O oni nam pa lahko povzročajo bolečino ??? Pa imam tudi jaz Bino brezpogojno rada, pa mi še vedno povzroča bolečine.....A to je pa OK?

Aha, torej se gremo "zob za zob" in "oko za oko"? An eye for an eye makes the whole world blind je menda nekoc rekel stric Mahatma. ;)

Bina, jaz bi se pa najprej vprasala, kaj zaboga delam narobe, da mi pes povzroca bolecino. ??? To namrec ves cas dopovedujem mami, pa me nekak ne poslusa. ::)

Citat
Vsekakor se mi zdi kaznovanje z zatezno (kratek in hitek poteg) boljši način kot pretepanje psa in vlečenje za ušesa....

Eh, kot da so to edine opcije... ::)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , torek, 07.09.2004 : 12:42:32
Nuki, ne, poteg in pretepanje še zdaleč nista edini opciji.... Oko za oko...hmmm...ne, jaz se ne grem tako.... Samo rada bi povedala, da se ljudem ponavadi smilijo psi, na lastnika (vodnika) pa nobeden ne pomisli.

To, da je Bina začela skakat v druge pse, nisem jaz kriva. Ko se je naenkrat zagnala v drugega psa, sem jo komaj zadržala (če sem jo sploh lahko). Me je tudi že križ bolel, ker me je Bina naenkrat potegnila. Dobila je zatezno ovratnico, 14 dni malo bolj ostre šole in sedaj je lahko v družbi drugih psov brez da skače v njih, brez da me vleče....

Evo, Bero je bil šolan brez zatezne, brez sile....In rezultat ??? Na sprehod v mesto gremo lahko samo s haltijem.... In komu je sedaj bolje? Bini ali Berotu? Jaz še vedno mislim, da Bini ;)

Aja, Bina ima zatezno samo za šolanje, na sprehodih ima navadno ovratnico.

Lp jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 12:53:27
Jaz vedno pomislim na vodnika, ko vidim kakega "vlecnega" psa. ;D ;D ;D

Citat
Evo, Bero je bil šolan brez zatezne, brez sile....In rezultat  Na sprehod v mesto gremo lahko samo s haltijem.... In komu je sedaj bolje? Bini ali Berotu? Jaz še vedno mislim, da Bini  

Jaz se se vedno sprasujem ali je razlog za(ne)uboganje zatezna oz. pomanjkanje le te. Z drugimi besedami-ja, komot lahko verjamete, da je zatezna tista, ki je "unicila" vlecenje, ma mene ne prepricate. In komot lahko verjamete, da je pomanjkanje zatezne krivo, da pes ne zna hodit, pa me spet ne prepricate. Opcij je veliko, vsak si izbere svojo. Jaz sem si jo ze, ce pa precitam kaksno pametnejso, se pa morda premislim. :)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , torek, 07.09.2004 : 13:09:06
V razmislek vsem, kateri šolajo svoje pse z zategom ovratnice!!
Moj pes je na takšnem šolanju dobil poškodbe vratnih vretenc in ima zaradi tega velike teževe. Vsake toliko časa mu cvikne živec in je nekaj časa nesposoben za gibanje, da ne govorimo o bolečinah.
Če bi mi kdaj še kdo rekel naj zategnem psa, bi njemu nataknila ovratnico na zateg in ga nacukala. :'(

Ma kaj ste se šli vsakodnevni ringelšpil s psom na zatezni ovratnici???
Kar težko verjamem, da ima poškodbo zaradi ovratnice. Če si povprečen smrtnik (tako kot večina nas) in ne "Superbejba", potem niti nimaš te moči, da bi mu s cukom naredila takšno poškodbo.  :D Dopuščam možnost, da je bila to samo pika na i, zaradi neke druge poškodbe ali prirojene napake. Da bi na takšen način uničil popolnoma zdravega psa, hja, potem ste pa to počeli zelo dolgo in zelo dosledno.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Leon , torek, 07.09.2004 : 13:16:03
Kar je napisala Simi drži.Važna je tehnika potega
ali če hočete cuka.Drži,da se na veliko propagira
tehnika šolanja brez prisile.Sprašujem pa se,kako
in kdaj?Veliko bolj humano je uporabiti zatezno
ovratnico,kot pa se igrati z psom rangirne igrice
z pomočjo hrane.Vodja krdela odloča kdaj in koliko
bodo ostali člani jedli.Če ujamejo ostali člani plen,mora vodja na osnovi njihovega dobrikanja
odločiti in deliti hrano,ki ostane po njegovi požrtiji.
Kaj kažemo psu z hrano?Strinjam se,da je hrana kot
nagrada in ne kot motiv.Osnovni motiv naj bo še vedno želja ugajati vodji tropa.Res je,da se propagirajo različne metode dela.Vsak si naj izbere
takšno,kot je njemu bliže.Lep primer sprehajanja psa z haltijem,kot je napisala Jana.Prav je,da poveste svoje mnenje.Še bolje bi pa bilo,da to mnenje bazira na izkušnjah.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , torek, 07.09.2004 : 13:21:40
Jaz se se vedno sprasujem ali je razlog za(ne)uboganje zatezna oz. pomanjkanje le te. Z drugimi besedami-ja, komot lahko verjamete, da je zatezna tista, ki je "unicila" vlecenje, ma mene ne prepricate. In komot lahko verjamete, da je pomanjkanje zatezne krivo, da pes ne zna hodit, pa me spet ne prepricate.
Nuki, v bistu je bilo tako: ko smo prišli v šolo z Berotom, je bil agresiven do drugih psov. in drugo uro je dobil halti. Za instruktorja je problem rešen, za nas pa tudi (smo takrat mislili)  ::) ::) Pa smo se zmotili.... Ker mora pes sedaj imeti halti, da ga sploh lahko zadržiš (sploh moja mami).

Se pravi, da s(m)o krivci za njegovo vlečenje: mi, ker smo bili takrat brez izkušenj in ker smo izbrali napačno pasjo šolo, ter instruktor v šoli, ker nam je dal halti.

Saj Bina je tudi bila agresivna, pa je instruktor drugače odreagiral, jaz sem ga ubogala in sedaj je brez problemov v druzbi drugih psov, tudi ce jih slučajno ne mara >:(

Lp jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , torek, 07.09.2004 : 13:24:46
Nuki, verjamem, da je v tvojem primeru delovala ta tehnika, vendar si jo preizkusila le na svojemu psu.
Pri Brinu brez zatezne žal ne gre,  imam preveč rada svoje kosti in mišice, zaupam pa mu le ne toliko da sem 100 % da ne bo skočil za mačko.
Pri Bejbi je druga pesem. Ona ima sicer polzatezno, vendar jo malokrat uporabim, ker je psica prilimana na moje noge in se premika tako kot jaz.
Razlika je v 50 kg psu, v Janinem primeru krepko čez to kilažo, ali pri 15 kilogramskemu. Tudi če te preseneti ti ne odtrga roke, potrga tetive, tako kot je Brin storil moji mami.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 13:48:31
Andi, katera tehnika? A kje omenjam kaksno specificno tehniko (v tej temi mislim, nisem sla namrec brat za nazaj)?

Bina, jp, kriv je lastnik. Mene pa argumentacija za zatezno se vedno ne preprica.

Moj 13kg akumulatorcek je mami skoraj prezgal mezinec (s fleksijem), skoraj zlomil roko in zvil glezenj, ima pa tudi tezave z misicami, sklepi in hrbtenico (predvsem zaradi starosti in se nekaterih drugih stvari). Moje mnenje ostaja nespremenjeno.

Leon, zame je ze samo solanje prisila (ce smo pedantni), je pa res, da sila ni vedno nujno potrebna. Pac, nekateri bodo vedno uporabljali pri solanju oz. bolj strogo receno-cukanje; na bazi tega ali onega. Prav. Ampak mene ne prepricajo/te. Z osnovnim motivom (zelja ugajati vodji tropa) se pa ne strinjam cisto, prav tako ne z obrazlozitvijo glede hrane in tropa. Ne eno ne drugo mi ni ravno najbolj logicno in smiselno.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , torek, 07.09.2004 : 14:15:36
He he tvoja tehnika, brez zatezne ovratnice. Verjamem, da je lahko tudi taka mrcinica nevarna če nisi pripravljen, vendar ne moreš primerjat z 50 kg težkim psom.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 14:19:31
Ja, teh je kar precej. Saj nista samo dve-brez ali z zatezno. ;D Saj nikjer ne primerjam kilaze, samo komentiram.  ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , torek, 07.09.2004 : 15:21:41
Kakšno tehniko si ti ubrala?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 19:54:19
Prirejeno kombinacijo ti. "be a tree" in pa "penalty yards".


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , torek, 07.09.2004 : 19:55:45
Noo malo bolj obširno obrazložitev teh izrazov prosim ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 20:07:19
Uh, predolgo za pisat. A ti nisem tega ze enkrat razlagala?
Na kratko-se ustavis, ko potegne in zacnes hodit, ko je vrvica spet ohlapna;se ustavis, ko potegne, in naredis par korakov nazaj ter se ustavis in spet zacnes hodit. Jaz, kot prava baraba, sem to pocela (med drugim) ob priblizevanju ograji, za katero sta pesjana cakali dve micni skotinji in en zatreskan skot.

Bolj podrobno pa tule (http://www.clickersolutions.com/articles/index.htm#behaviors), le da je tam pac se klik zraven.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Jana , torek, 07.09.2004 : 20:32:15
Hehehe, Nuki, "be a tree" ;D
Luna je se "na uvajanju" oz. "na utrjevanju", ker se ji se vedno dogaja, da zeli bit kje 5 minut pred mano. Vem, da sva na dobri poti brez zatezne in brez kakrsnegakoli cukanja. Enostavno smo jo najprej naucili "sedi" za vsak drek ;). Zdaj ze, ko jaz pomislim, ona sede ;D.
Ok, brez heca. Od "sedi" smo presli na "cakaj". Ko se odpirajo vrata (katerakoli), pomeni ukaz "cakaj" sedenje vsaj 1 m od vrat in cakanje, da grem cez vrata prva in recem "gremo". Na spancirju se, podobno kot Nuki, ustavim takoj, ko se vrvica napne in obenem recem "sedi" ;D. Na zacetku me je debelo gledala, saj sva bili vendar na sprehodu :-\. No, zakapirala je zelo hitro, da pomeni vlecenje sedenje na mestu, kjer se popolnoma nic ne dogaja. Zdaj sva v fazi, ko tu in tam se potegne, vendar se vecinoma ze sama spomni, da sedenje sredi ceste res ni najboljsa opcija, me pogleda in upocasni. Ce drzim v rokah njeno zogico, je med hojo (in tudi sicer) s pogledom tako fokusirana nanjo, da najbrz sploh ne bi rabili povodca :). Okrog nje je lahko kup psov, pa je ne zanimajo.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , torek, 07.09.2004 : 20:52:40
Jana, pa vcasih pes to »be a tree«  prevec dobesedno vzame in me hoce polulat! ;D
Aja, je pa en problem pri tej metodi (ce si bolj obcutljive sorte)-izpades namrec totalni debil, ko se bodisi ustavis vsake par korakov bodisi setkas gor in dol in dejansko nikamor ne prides. Na koncu so se skoti utihnili in le buljili, kaj zaboga pocneva. ;D ;D ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , torek, 07.09.2004 : 20:55:13
Nuki, jaz sem to počela z Bino; pa še celo brez zatezne ovratnice.... In se je navadila lepo hodit pred mano.

Ampak jaz sem bolj mislila poteg kot način kaznovanja: npr. pes skoči v drugega psa. Kaj boš naredil? Bero je dobil halti in še vedno skače v druge pse. Bina je bila kaznovana s potegom in ne skače več v druge pse. To jaz želim poudarit.

LP Jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: mm , sreda, 08.09.2004 : 07:51:34
Jaz imam krasno pridno super in oh in sploh nad 40kg mrcino. Sama pri njej nikoli ne uporabljam zatezne ovratnice. Pravzaprav razen v naselju niti vrvice ne rabim prav dosti uporabljati - no še v naselju bi šlo brez nje, pa jo imamo zaradi ostalih.
Ampak, ko jo je neko ščene dovolj dolgo izzivalo (beri - par let vedno, ko se nismo uspeli izogniti srečanju) se je v Miši nabrala jeza in sedaj želi to psico napasti. Ko sem pri njej jaz jo že lahko umirim. Ko je pa enkrat našo mami vlekla za seboj po pločniku - ležečke, je bilo pa konec zajebancije - dobila je zatezno in sedaj ne gre mami nikoli z njo na sprehod brez nje.
In ja, je razlika kar se tiče kilaže.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Bonie , sreda, 08.09.2004 : 08:08:57
Moja psica ima trenutno nekaj čez 30 kg, imela pa jih bo še več. Močna pa je tako, da če bi hotela bi jaz samo poletela za njo. Ampak se tudi jaz nekako ne morem odločiti za zatezno, tako da večinoma delama vajo "be a tree". Moram pa reči, da se na splošno zelo obnese. Takoj je namreč pokapirala, da mora upočasnit, ko se jaz ustavim. Celo brez mojega ukaza ali spodbujanja se je sama začela usedat takoj ko se zaustavim. Tako normalno zdaj že kar lepo počasi hodi poleg mene. Problem pa je nekje drugje. Moja psica je prava bojazljivka (kljub nevarnemu videzu, kot pravijo nekateri), še posebej pa se boji pasjega laježa. Ko zasliši kakšnega psa zalajati, se takoj požene v beg, kolikor je noge nesejo. Jaz pa skoraj poletim za njo. In v takih primerih mi nobeno klikanje ne pomaga. Ima kdo kakšen predlog, kako to rešiti?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 08:17:48
Moja psica je prava bojazljivka (kljub nevarnemu videzu, kot pravijo nekateri), še posebej pa se boji pasjega laježa. Ko zasliši kakšnega psa zalajati, se takoj požene v beg, kolikor je noge nesejo. Jaz pa skoraj poletim za njo.

Še en primer, kjer je zatezna ovratnica pametna. Pa ne zato da jo ustaviš, ampak čisto nekaj drugega mislim.
Tebi pica zbezlja naprej, če pa jo bi poskušala umiriti bi se začela izmikat, skakati rikverc in ne vem kaj še vse.
Verjetno se je že mnogim zgodilo, da se jim je pes staknil z ovratnice in zbezljal. Pri zatezni ovratnici se ti to ne more zgoditi, ker ni pogojov, razen da se strga, da se ti pes sname z ovratnice.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: deteljica , sreda, 08.09.2004 : 08:25:07

meni se zdi zatezna uporabna samo za pse ,ki se znajo snet z vsake druge ovratnice , predvsem ob napadih strahu in potem pobegnit in ogrožat svoje življenje z beganjem okrog, p aše v tem primeru je morda oprsnica boljša.
Za skakanje v pse se mi zdi najbolši halti , za vlečenje močnih psov pa halti v kombinaciji z "drevesi", za morebitne "posebne efekte" pri šolanju, pa bi dala prednost "bodečki", če že kdo ravno misli , da brez tega ne more shajat. Zatezna se mi zdi v 90 % primerov škodljiva in neuporabna in nepraktična. Pa še psi v igri si zataknejo zobe vanjo, če je ohlapna binglja psu okrog vratu, ko skloni glavo mu pade za ušesa,če je kratkodlak, če je dolgodlak pa cufa dlako..... res ne vem zakaj so tako popularne.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Bonie , sreda, 08.09.2004 : 08:46:23
Simi,
nisem ne vem kaksen strucko, ampak mislim, da zatezna v takem primeru ne bi naredila drugega kot psico zaustavila. Zaenkrat še taksne primere obvladujem tudi brez zatezne ovratnice - psico drzim na kratko, ceprav vlece kolikor lahko. Načrtno sem probavala ravno v takih situacijah vajo "be a tree", ampak v taksnih situacijah se je to izkazalo za neuspešno, ker psica ni popustila, samo vlekla je kolikor je lahko. V takšnih situacijah presliši vse ukaze, sploh me ne vidi, samo cisto zbegana hoce vstran od lajajočega psa (ponavadi je to kakšen pes za ograjo, kjer grema mimo). Zanimivo je tudi, da ko sma na bližnji jasi sredi gozda, kjer se igra z drugimi psmi, in če kakšen od njih tudi zalaja (ker nekaj sliši in podobno), se prav tako na smrt prestraši, samo tam ne zbeži, pač pa takoj cela prestrašena prileti k mojim nogam in se vsede. Potem pa traja kar nekaj časa, da pride k sebi in se spet lahko sproščeno igra dalje. Drugače je pa prava divjakinja in zelo dominantna, zato mi je to vedenje še toliko bolj čudno.
No, da se vrnem k zatezni, po mojem mnenju zatezna ne bi naredila nič drugega kot sedaj naredim pač s svojo močjo (psico na silo zadržim). Ko tega več ne bom mogla, bom seveda prisiljena uporabiti zatezno. Dokler pa bo to šlo, pa je ne bom. Rada pa bi odpravila vzrok tega strahu pred lajajočimi psmi, pa ne vem kako. Probala sem že s priboljški - ko grema mimo lajajočega psa, jo držim ful na kratko, zraven pa jo skušam zamotiti z njenimi najljubšimi priboljški, ampak sem ugotovila, da to deluje samo tam, kjer se vsak dan srečujema s temi lajajočimi psmi. Ko pa grema kje prvič mimo kakšnega lajajočega psa, pa tam od strahu sploh pozabi name ali na priboljške, samo hoče čimprej vstran od lajajočega psa.
Kar se pa tiče snemanja ovratnic, to se pri moji psici še nikoli ni zgodilo.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 08:59:17


Zatezna se mi zdi v 90 % primerov škodljiva in neuporabna in nepraktična. Pa še psi v igri si zataknejo zobe vanjo, če je ohlapna binglja psu okrog vratu, ko skloni glavo mu pade za ušesa,če je kratkodlak, če je dolgodlak pa cufa dlako..... res ne vem zakaj so tako popularne.


Ok, 10 let se že ukvarjam s psi, 10 let imajo moji tečajniki zatezne ovratnice, 10 let se igrajo med seboj z ovratnicamu na sebi,......

V 10 letih si ni še noben poškodoval zob - pa ne zato, ker se ne igrajo, ampak zato, ker mora biti igra kontrolirana in grizenje za vrat ni normalna igra,  a to je druga tema.
V 10-ih letih še nobenemu ni padla dol - pod pravilno uporabo zatezne ovratnice se smatra tudi prava velikost, s tem pa preprečimo, da binglja okoli vratu in da se sname, ko se pes skloni.

V 10-ih letih še nihče ni imel scufane dlake ali pa posnete dlake - zakaj, ker če se ovratnica pravilno uporablja ti ne poškoduje dlake, ti ne razcufa dlake in ti je ne posname čisto nič manj, kot navadna najlonska ali usnjena ovratnica.
Upam si celo trditi, da ti navadna ovratnica pusti več sledi na vratu kot zatezna.

Jaz sem podala dejstva. Zelo bi ti bila hvaležna, če jih še ti za svojih 90%.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: sirtaki , sreda, 08.09.2004 : 09:03:11

eeee čak mal simi...četudi zatezno ovratnico ne uporabljam v njenem smislu (torej vedno na nezategu), ima psica kar lepo potemnelo dlako na mestu kjer je ovratnica + krajso kot drugje na vratu
ena pa je imela celo scufano dlako poleg nastetega

tako da kovinska je za nekatere vrste dlake neprimerna zaradi skode, ki jo naredi, vse skupaj pa jasno nima veze s šolanjem (igranje drevesa pri nekaterih primerkih lahko pomeni tudi večurno stanje na mestu brez premika vsaj za 1cm  ;D



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 09:03:57
Bonie, da boš odpravila ta panični strah, bi bilo najprej dobro poiskat vzrok zanj. Dokler ne veš vzroka je težko odprvljati posledice.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 09:10:54
e Sirtaki, ne kupuj ovratnic za 450 SIt in ti ne bodo spuščali barve.
Če pustiš, da te pes vleče, ti valda da pusti odtis na dlaki pa naj bo to katera koli ovratnica.... se strinjave?

Ker čisto preprosto vprašanje. Ali ti zlata ali srebrna verižica na vratu pusti sledi? Ali ti verižica iz (pardon nisem najbolj ženska za te stvari) usnja in podobne okrasne verižice pustijo sledi.
Ne, če te noben ne vleče za njih ali če nisi alergičen na kakšno kovino in material.

Malo smo zabluzili vse skupaj.

Bina, Andi, ... pa verjetno še kdo smo mislili isto. Psa je lažje zadržati na zatezni ovratnici.
Potem je pa čisto vseeno ali ga zateguje 0,5 cm ali pa 2 cm. Zategujeta oba, rekla bom celo, da 2 cm veliko bolj boli na goltancu kot pa 0,5 cm.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 09:15:43
Bina, moje mnenje velja tudi za cuk. Halti ne bo odpravil tezave skakanja v druge pse, samo psa se lazje kontrolira in zadrzi. Ja, vem kaj poudarjas in ja, moje mnenje ostaja nespremenjeno.

Tudi za v druge pse zaganjajoce se cuceljne obstajajo druge metode. Moj se na razlicne pse razlicno odzove. Glede na psa, ki se nama priblizuje, potem odlocim, kako dalec mu pustim. Vcasih je bolj pametno, da storpedira.

Simi, glede 2cm in 0,5cm mislis sirino ovratnice? Pomoje pa je razlika, kajti pri 2cm je povrsina vecja in je torej pritisk bolj razprsen kot pa pri 0,5cm.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Bonie , sreda, 08.09.2004 : 09:20:24
Simi, o tem že dolgo razmišljam, pa mi še ni potegnilo. Ker ne najdem drugega vzroka (psica nima nobenih slabih izkušenj doslej, hvalabogu), sem razmišljala, da lajež razume kot svarilo drugega psa. Svarilo pred napadom ali nekaj takega. Ker tudi v igri, kjer je prava divjakinja in skuša nadvladati vsakega drugega psa, ko pa ta zalaja ali zarenči (pa je cisto vseeno ali je ta drug pes pudelj ali kaksen rotwailer), takoj prekine igro in se malo distancira. Kot da bi si drug pes prodobil neko spoštovanje iz njene strani po laježu. Moram pa še povedati, da moja psica sploh ne laja. Niti toliko ne, da bi jo lahko naučila glas. To se trudim že odkar sem jo dobila, da bi znala z laježem pokazati, kdaj hoče ven... Pa je doslej (stara je 8 mesecev) zalajala samo enih parkrat (ko je še bila manjša in se je na vsak način hotela igrati z našimi domačimi mucami in ko se ti dve nista hoteli igrati se je postavila v tako pozo z ritjo gor kot vabilo k igri in nekaj skakala okrog njiju in vmes parkrat zalajala). Zdaj pa ko ve, da se naša mačkona ne bosta igrala z njo, pa niti tega več ne poskuša. Najbolj hecno pa je to, da je drugače zelo pogumna, ničesar je ni strah, takoj gre k vsakemu psu, predmetu... ko pa kakšen pes zalaja pa je kot neprepoznavna, cela prestrašena... Simi, imaš mogoče kakšen namig, kaj bi lahko bil vzrok temu vedenju? Sicer jutri začnema tudi s šolo, mogoče mi bodo tam znali pomagati...


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , sreda, 08.09.2004 : 09:21:09
Mi smo tudi probavali tole drevesno varianto pa je pes postal živčna razvalina sredi sprehoda. Ene parkrat je še šlo, sem ga umirjala, se igrala z njim, ga božala med tem ko je sedel ampak po ene parih poskusih se mu je pa dobesedno snelo in je začel tulit k da ga koljem. Bolj ko ga upočasnjujem, bolj je živčen.
Žal sva morala problem vlečenja odpraviti z zatezno ovratnico in to za ušesi, ker drugače ni imela efekta.
In ja, Brin ima po vratu vidno manj dlake, če leži na soncu se kovinska ovratnica tako segreje, da mu dlako dobesedno zažge.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , sreda, 08.09.2004 : 09:22:59
Bina, moje mnenje velja tudi za cuk. Halti ne bo odpravil tezave skakanja v druge pse, samo psa se lazje kontrolira in zadrzi. Ja, vem kaj poudarjas in ja, moje mnenje ostaja nespremenjeno.
hehe Nuki, saj počasi boš pa zakapirala, kaj ti želim povedat  ;) ;)

Ok, posebej zate, ponavljam še enkrat: Bero je v pasji šoli dobil halti, ker je skakal v druge pse. In sedaj še vedno skače (kar si tudi sama ugotovila, da halti ne reši težave). Bina je dobila zatezno in v 14 dneh nehala skakat na pse. Sedaj gre lahko na navadni ovratnici mimo psov, pa jo brez problemov zadržim. Razumeš sedaj? Torej, meni je zatezna pomagala, da sem Bino odvadila skakanja na druge pse. In dokler so bo dalo, se bom izogibala haltija, ker ti daje samo potuho....

Lp Jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 09:24:38
Saj nismo zato tukaj, da pridemo do konca.
Sto ljudi sto čudi.
Vsak ima svoj prav in vsak vstraja pri njem.
Mneje in izkušnje drugih pa sprejemaš ali ne, ni se pa potrebno zaradi tega razpočit, kaj ne?

Je pa pametno, če vstrajaš pri svojem, da to tudi argumentiraš, ker vsaka stvar je za nekaj dobrega in za nekaj slabega.
Slabe strani opisujete vsi, jaz pač probam napisati tudi pozitivne, ker če ne bi bilo pozitivnih ovratnica ne bi nastala.

Vsak pripomoček nastane zaradi pozitivnih lastnosti, pa naj bodo humane ali ne, še vedno jih delajo zato, da olajšajo življenje lastnikov.
Mislim, da se strinjamo s tem, da nihče ne dela pripomočkov zato, da bi psu škodoval..... Ker če smo zelo precizni in dlakocepski, jih "mučimo" in jim jemljemo svobodo že s tem, ko jim nataknemo ovratnico na vrat, pa če smo še bolj tečni, lahko rečemo, da jih "mučimo" in jim vzamemo svobodo s tem, ki jih postanemo lastniki.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: sirtaki , sreda, 08.09.2004 : 09:25:20
sej sem rekla, da pri dotičnih dveh psicaj zatezne nikoli nisem uporabljala v skladu z njenim namenom
ampak bolj uno "važno da je ovratnica"...pa nobena ni nikoli vlekla, pa sta vseeno fasali škodo, ki jo naredi kovinska ovratnica dlaki (in ne, ni bila neka škif ovratnica, bolj tiste sorte, ki zdrži brez lupljenja ali rjavenja več let)

sicer pa tudi jaz pravim da je zatezna ovratnica vredu, večina jo sicer ne zna uporabljat sploh, zato je včasih bolj na mestu polzatezna (itak se slej ko prej izkaže, da pes ne reagira na zateg, ampak nasploh že na "cinglanje" take ovratnice)



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 09:27:29
Simi, imaš mogoče kakšen namig, kaj bi lahko bil vzrok temu vedenju? Sicer jutri začnema tudi s šolo, mogoče mi bodo tam znali pomagati...

Se bova za to preselile v drugo temo....samo da jo najdem in ti sporočim.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 09:32:04
Joj, bina, saj sem ti napisala, da vem, kaj poudarjas; in dejansko vem, v katerem grmu tici zajec. Pa naj se ti zdi to se tako neverjeno, ostaja moje mnenje (ze tretjic) nespremenjeno. A se citiram kaj si mislim o doticnih primerjavah? Mislim-svasta res. ::)

Evo, na:

Citat
Jaz se se vedno sprasujem ali je razlog za(ne)uboganje zatezna oz. pomanjkanje le te. Z drugimi besedami-ja, komot lahko verjamete, da je zatezna tista, ki je "unicila" vlecenje, ma mene ne prepricate. In komot lahko verjamete, da je pomanjkanje zatezne krivo, da pes ne zna hodit, pa me spet ne prepricate. Opcij je veliko, vsak si izbere svojo. Jaz sem si jo ze, ce pa precitam kaksno pametnejso, se pa morda premislim.

Popolnoma vseeno mi je, kaj si mislis o haltiju. Ga imam doma, sem ga uporabljala in mi je kristalno jasno, kako in kaj pocne halti. Brez skrbi, mam te tako famozne, zazelene, iskane in total prenapihnjene izkusnje s haltijem. ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , sreda, 08.09.2004 : 10:05:51
Nukiiica no, kaj bi storila v mojem primeru ko drevo ne pomaga?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 10:09:32
Prirejena kombinacija be a tree in penalty yards. ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 10:25:15
Se bova za to preselile v drugo temo....samo da jo najdem in ti sporočim.

Najdi pod vzgojo, odnos z drugimi psmi.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: bina , sreda, 08.09.2004 : 10:27:57
Najdi pod vzgojo, odnos z drugimi psmi.

Oz. da ne boš preveč iskal TULE (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=998;start=msg56678#msg56678)

LP Jana


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 10:34:45
Oz. da ne boš preveč iskal TULE (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=998;start=msg56678#msg56678)

LP Jana

Kako ti to rata, meni namreč ni  :o. pa ne me dt na zatezno ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 11:02:40
Da še jaz pristavim "svoj piskerček" k zateznim ovratnicam.

Sama pri svojih psih - kar se tiče šolanja - uporabljam zatezno ovratnico že od nekdaj pa še ni prišlo do kakršnih koli poškodb. Med igro pa ovratnico psom snamem (zataknjene zobe za ovtatnico smo že doživeli!). Ko je šola mimo (in ko psi postanejo veliki in pametni  ;D ), so pri svojem delu vedno brez ovratnice - razen pri delu po krvni sledi, ko imajo na sebi sledno ovratnico.

Na svojih tečajih vodnikom sicer priporočim zatezno ovratnico in jim tudi pokažem, kako s to ovratnico delat (oziroma - kot prvo - kako mora sploh biti pravilno obrnjena, da psu ne škoduje). Če pa kateri izmed vodnikov vztraja na NEzatezni ovratnici, pač lahko dela z nezatezno.

Povem pa lahko, da se veliko vodnikov (ki ne uporabljajo zatezne ovratnice) po parih urah odloči za spremembo. Kajti s pravilno uporabo zatezne ovratnice je mnogo manj konfliktov in tudi mnogo manj fizične moči rabiš (če slučajno nisi 100 kilski mišičnjak z dobro razvitimi tricepsi  ;D). Je pa res, da velikost in kilaža psa igrata pomembno vlogo.

Se mi pa že praviloma dogaja, da vodniki, ki vztrajajo pri nezateznih ovratnicah napredujejo počasneje. Ko sami opazijo, da s svojimi psi ne morejo dohajati drugih, postanejo klub svojim velikim besedam o humanosti, mnogo nasilnejši od ostalih vodnikov. Tudi potegi psov včasih spominjajo na "salto mortale"...  :-\

V glavnem....kaj bo kdo uporabljal pri šolanju svojega psa, je pač njegova odločitev....

In če se nekdo zaveda, da svojega temperamenta in fizične sile ne more kontrolirati in da lahko psa poškoduje, se mi zdi edino pravilno in odgovorno, da se že v naprej odloči za ovratnico, ki ni zatezna.  

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: linchaich , sreda, 08.09.2004 : 11:31:46
Pa da se jaz povem svoje!

Jaz sem tudi ZA zatezno ovratnico! Dokler smo delali z navadno, smo se ucili pocasneje, z zatezno je vse potekalo 5x hitreje!

In kot ste ze napisali, je vse odvisno od pravilne uporabe! Kajti veliko psov, ki jih srecujem na cesti ima zatezno ovratnico, mnogo od njih jo imajo obrnjeno narobe! Kot prvo je pomembna pravilna uporaba!
Sicer bi moralo biti ob vsaki (zatezni) ovratnici, ki jo kupis navodilo za uporabo - ce mene vprasas! Ali pa bi morali dobiti navodilo v trgovini, kako je pravilno obrnjena - jaz se nisem dobila navodil - k sreci jo znam uporabljati!

Kar se pa tice poskodb - jih (se) nismo imeli - glede zob mislim! Je pa res, da se je Lini na njeni belini poznala sled (sivina) kovinske ovratnice! Je pa tudi res, da ima drugacno kot Aika - njej se dlaka ni nic obarvala!
Aja, pa ovratnice so stale 500 SIT - narocene pri Serugi!

Ce imata navadno ovratnico moram uporabit vso silo, da lahko svoji kobili potegnem (imata hudo mocan vrat - na splosno sta mocni) - ce me zacneta vlect, ko pa imata zatezno, pa samo enkrat cuknem, pa je OK!

Lp, Ursa


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Alix , sreda, 08.09.2004 : 11:56:29
Tudi jaz sem ZA zatezno.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: sirtaki , sreda, 08.09.2004 : 11:57:37


!!!!!!!!!!!!!
  :o

Kaj pa: , . ; : -



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , sreda, 08.09.2004 : 12:00:18
Nuki, očitno ne bom dobila izčrpnega odgovora oz nasveta o priredbi drevesa.   :-\
Jaz nisem pristašica zatezne če resnično ni potrebna. Brina nisem odvadila ko je bil čas oz ko je bil majhen. Če bi ga takrat naučila, da povodec v nobenem primeru ne sme biti napet, bi bila zgodba danes malce drugačna.
Kot pravim, z Bejbo sem začela na začetku, zdaj ima pol zatezno ovratnico, podloženo s flisem, ki pa ima učinek bolj navadne kot zatezne.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 12:03:43


!!!!!!!!!!!!!
  :o

Kaj pa: , . ; : -



Že prej nisem najbolje štekala takšnih odgovorov, od kar sem blond pa sploh ne vem več v kateri smeri naj razmišljam....Mi lahko prosim namigneš.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , sreda, 08.09.2004 : 12:22:22
Zakaj pa ne vzamete bodečko namesto zatezne, oziroma ali je zatezna bolj humana od bodečke, ali povzroča več bolečin, ali je bolj učinkovita pri šolanju, ali je potrebno manj potegov, ali pes hitreje skopča ......

Torej strokovnjaki na dan z besedo

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 12:43:59
Mihi, kje si hodil takoooo dolgo :-* ;D ;D

Pa daj napiši še ti svoje mnenje.

Na bodečki gre vse še hitreje, samo ne vem kako naj oči prepričam, da ne bodo reagirale na poteg :o.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: linchaich , sreda, 08.09.2004 : 12:49:23
Zakaj pa ne vzamete bodečko namesto zatezne, oziroma ali je zatezna bolj humana od bodečke, ali povzroča več bolečin, ali je bolj učinkovita pri šolanju, ali je potrebno manj potegov, ali pes hitreje skopča ......

Torej strokovnjaki na dan z besedo

... sicer nisem strokovnja, pa bom vseeno odgovorila!

Bodece pri nas ne bomo nikoli videli  ;D ! Pa naj bo 100x bolj ucinkovita - vse do neke meje!

Nekaj je psa vleci na zatezni (proti, 100 x proti), nekaj je pa pravilna uporaba - se pravi kratek, ne premocan cuk!

Ce je na znas uporabljati, je raje na imej (pa ne leti nate MihaB)!

Lp, Ursa


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 12:58:59
.... MihaB - a mormo res že spet od začetka o nečem, kar je bilo že tolikokrat napisano?....  ::)

Nikjer ne piše, da se morajo vsi z vsem strinjat - vsak po svoje pač (tudi to je bilo že napisano).

Bi bilo pa lepo, da nam  MihaB predstavi svoje izkušnje, metode in predvsem rezultate šolanja z drugačnimi ovratnicami.  Kakšne pse šolaš (velikost, teža...) in za kakšen namen (spremljevalci, delovni psi...). Veš - tudi večina zagovornikov zateznih ovratnic takoj podpiše "humanejši" pristop, če le poveš, kako do željenih rezultatov. Morda pa sistem "klasika - nezatezna ovratnica" ne gre skupaj....ali pa je v učenju kaka druga finta.

Do sedaj smo pač ugotovili, da bodičastih ovratnic za doseganje željenih rezultatov NE POTREBUJEMO, potrebujemo pa zatezne, ker NEzatezne ne zadoščajo (celo več je konfliktov pes - vodnik). Če pa poznaš kako metodo, ki bi dajala ustrezne rezultate z nezatezno ovratnico - kar na dan z besedo! Ti bomo hvaležni!

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 13:32:52
Ja Andi, saj sem ti napisala:

Citat
Uh, predolgo za pisat. A ti nisem tega ze enkrat razlagala?
Na kratko-se ustavis, ko potegne in zacnes hodit, ko je vrvica spet ohlapna;se ustavis, ko potegne, in naredis par korakov nazaj ter se ustavis in spet zacnes hodit. Jaz, kot prava baraba, sem to pocela (med drugim) ob priblizevanju ograji, za katero sta pesjana cakali dve micni skotinji in en zatreskan skot.

Bolj podrobno pa tule, le da je tam pac se klik zraven.

Klikni na "tule". Pa izberes, hm, recimo, "be a tree explained".

Citat
Do sedaj smo pač ugotovili, da bodičastih ovratnic za doseganje željenih rezultatov NE POTREBUJEMO, potrebujemo pa zatezne, ker NEzatezne ne zadoščajo (celo več je konfliktov pes - vodnik). Če pa poznaš kako metodo, ki bi dajala ustrezne rezultate z nezatezno ovratnico - kar na dan z besedo! Ti bomo hvaležni!

Ja madonis, taki strokovnjaki, tako izkuseni, s tako podlago...pa je metoda, ki daje ustrezne rezultate, samo tista z zatezno? ;D ;D ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 13:44:53
Ja madonis, taki strokovnjaki, tako izkuseni, s tako podlago...pa je metoda, ki daje ustrezne rezultate, samo tista z zatezno? ;D ;D ;D

Daj še enkrat preberi vse skupaj in ne preberi samo tistega kar si želiš prebrati  ;).

Nekaj dni nazaj smo govorili o strpnosti in o tem, da se nas večina pozna med seboj.
Nihče ne govori o tem, da ustrezne rezultate dobimo samo z zatezno ovratnico, Breza je lepo napisala, kaj se dogaja na tečajih, Bina je lepo opisala razliko med samcem, ki je imel kot pripomoček halti in samičko, ki je imela kot pripomoček zatezno ovratnico, ne potegne mi toliko nazaj kako je ime dekletu, ki ji je zatezna ovratnica povzročila ali spodbudila poškodbo.



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 13:52:40
Simi, na koncu mojega komentarja je vprasaj, kar pomeni, da gre za vprasanje.

Bom se enkrat citirala:

Citat
Do sedaj smo pač ugotovili, da bodičastih ovratnic za doseganje željenih rezultatov NE POTREBUJEMO, potrebujemo pa zatezne, ker NEzatezne ne zadoščajo (celo več je konfliktov pes - vodnik). Če pa poznaš kako metodo, ki bi dajala ustrezne rezultate z nezatezno ovratnico - kar na dan z besedo! Ti bomo hvaležni!

Torej-ugotovili ste, da so za rezultate nujno potrebne zatezne, nezatezne ne zadoscajo. Metoda, ki bi dajala ustrezne rezultate brez zatezne, pa vam ocitno ni znana oz. sploh ne obstaja? Al kak je to misljeno zdaj.  ???

Jaz nimam nobenih problemov s strpnostjo, brez skrbi. Bini sem ze veckrat odgovorila. Moje mnenje ostaja nespremenjeno. Glede tega, kar se dogaja v tecajih-Brezin opis, pa menim, da ni problem v zatezni oz. pomanjkanju le-te.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: kaja , sreda, 08.09.2004 : 14:21:04
Kako se pravilno uporablja zatezna ovratnica? lp


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: linchaich , sreda, 08.09.2004 : 14:26:04
Gor se jo da takole:
Pes stoji na tvoji levi strani! Naredis P - z ovratnico mislim! Potem P obrnes v levo (trebuscek gleda v levo) in nato trebuscek spustis dol - se previ zopet v levo dol! In tako jo psu nataknes na glavo!

Se zateguje po zgorji strani - upam, da sem razumljivo napisala!

Ovratnica nikoli ne sme biti zategnjena! Le kratki cuki so dovoljeni!
Nekateri psa na zatezni ovratnici kar drzijo nekaj trenutnkov v zraku, kar ni primerno - ni pravilno! Le cuk!!!

Lp, Ursa


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 14:26:48
Simi, na koncu mojega komentarja je vprasaj, kar pomeni, da gre za vprasanje.

Bom se enkrat citirala:Torej-ugotovili ste, da so za rezultate nujno potrebne zatezne, nezatezne ne zadoscajo. Metoda, ki bi dajala ustrezne rezultate brez zatezne, pa vam ocitno ni znana oz. sploh ne obstaja? Al kak je to misljeno zdaj.  ???



Nimam se za strokovnjaka in takrat, ko mi bodo govorili strokovnjak se bom nehala s tem ukvarjati, pa vseeno ne verjamem, da lahko nategnem toliko ljudi, da nimam niti en dan v tednu prost, ker imam skupino in še individualca prej.

Pa šolam na pozitivni motivaciji in uporabljam tudi zatezno ovratnico.
Poznam tudi druge načine, jih upeljujem v moj način šolanja, tudi če bi kdo imel željo, da bi uporavljal kliker ga bi lahko uporabljal.
Tudi na navadni ovratnici je lahko. Ker dokler se vodnik sam ne odloči oz. mu duša ne da, da bi nekaj v kar je prepričan spremenil je brez veze pri tem ustrajati.

Pa ne bom več o tem.
Imam eno vprašanje zate, pa ne daj mi linka kjer mi bo opisano to, ampak mi povej svoje mnenje. Ker zadnjič sem brala eno povezavo tukaj gor, ko je bilo govora o prisli je bilo pa tako napisano, da si to lahko razlagaš na več načinov in glede na opisan razultat si ne želim pomisliti kakšna prisila je bila uporabljena.

Torej vprašanje zate.
Danes se peljem v službo in ker moram peljati še mamo prej v center mesta sem končno prišla malo med ljudi in se ne vozim samo po obvoznici.
Torej: stojim na semaforju in na svoji levi zagledam dekle, ki pelje svoje psa na sprehod. Lep svetel pes, podoben večjemu labradorju, le malo višji. Dekle nekako tvojih let, simpatična na pogled. Psa je imela na lepem rjavem usnjenem povdcu in seveda je bila tudi ovratnica v stilu.
In prečkata cesto. Pes potegne, dekle poleti za njim. Seveda ne bom opisovala obrazne mimike med letenjem čez cesto, ker bi bil najboljši opis nekeko takole  >:( :o :o >:(. Ok to čisto štekam, ker vem kakšen je občutek, ko te potegne 30 kg ali še več.
Zanimalo me je kako bo reagirala - pač namesto, da bi gledala dobr moške riti, ki se sprehajajo po Ljubljani, jaz opazim samo pse.
No reakcija je bila....metoda, ki jo uporabljaš ti.
Pes je vlekel čez cesto, ona je poletela za njim, 10 cm od robnika se ona zakoplje in postane drevo. Pes je bil ravno v naletu zato ga je ob njeni ustavitvi blokiral povodec in ga je odneslo nazaj, da se je zaletel vanjo, ona pa je padla na hrbet, nazaj na cesto. Folk mi je začel hupat in ker je bila za križiščen avtobusna postaja, mi ni dalo miru, in sem se ustavila. Najprej sem mislila skočiti čez cesto in ji pomagati, pa sem si potem raje prižgala cigaret in opazovala.
Dekle se je takoj pobralo faca je bila pa samo še nekako tako  >:( >:( >:(. Odšla je s ceste, pes jo je zopet potegnil. Tokrat se je ustavila cca meter od ceste. Psa je zopet zablokiralo in se je spet zagnal in spet ga je zablokiralo in je padel nazaj (tokrat se je umaknila) in spet se je zagnal in spet ga je zablokiralo...... Pokadila sem cel cigret, psa je še vedno premetavalo, deklica je imela še vedno isti izraz na obrazu (to mi je jasno in se strinjam) in sem se odpeljala.

In sedaj kako bi to naredila jaz oz. kako to delam.
Ko me pes potegne, ko grem čez cesto, ga dvakrat kratko hitro cuknem in me ne vleče več. Da ne bo nesporazumov, mu pri tem rečem ne vleči ali počasi in ga takoj za tem pohvalim.

Dekle mu celo proceduro, ki sem jo opazovala niti enkrat ni rekla ne ali pa kaj podobnega, ker se je dobesedno prelevila v drevo.

In sedaj končno vprašanje (danes imam spet dan govora in te celo prekašam po dolžini ;)).
Kakšna je razlika med mojima dvema kratkima cukoma in njenim najmoanj 4 minutnim samoblokiranjem psa?

p.s. pa predolga sem, da bi še enkrat brala za sabo, ker se mi mudi domov


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 14:39:24
Ajoj, ajoj .... dejmo skurit na grmadi vse hudobce z zateznimi ovratnicami!  ;D  ;D  ;D

V glavnem...mene do sedaj pač niso prepričale NEzatezne - tako je pač to!  ;) In ko mi bo kdo pokazal na konkretnem primeru, da se pride do istih rezultatov pri psih, ki rabijo kaj več kot poleg, sedi, prostor in odpoklic ... potem  tistemu plačam večerjo  pa še zajtrk pa ga prav ponižno prosim, da mi zaupa svoje metode. Predvsem govorim o lovskih psih, pri kateirh moraš obvladati pri šolanju na tone adrenalina in še hud lovski nagon, da ti ne bezljajo nekontrolirano za divjadjo. Če vprašaš kogarkoli, ki ima doma jagra, boš videla, da te pse prav en kl...c brigajo žogice pa priboljški, če imajo "naravne dišavice" v nosu.  ::)

Torej ... ponavljam še enkrat kar sem napisala par postov prej (in kar je nanook pozabila pobarvat na krepko):
Citat
Če pa poznaš kako metodo, ki bi dajala ustrezne rezultate z nezatezno ovratnico - kar na dan z besedo! Ti bomo hvaležni!


Tako je to ....  :)

Lp, B.




Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 14:52:23
Spisala moja malenkost:
Citat
Se mi pa že praviloma dogaja, da vodniki, ki vztrajajo pri nezateznih ovratnicah napredujejo počasneje. Ko sami opazijo, da s svojimi psi ne morejo dohajati drugih, postanejo klub svojim velikim besedam o humanosti, mnogo nasilnejši od ostalih vodnikov. Tudi potegi psov včasih spominjajo na "salto mortale"...  

Spisala simi:
Citat
...Pes je vlekel čez cesto, ona je poletela za njim, 10 cm od robnika se ona zakoplje in postane drevo. Pes je bil ravno v naletu zato ga je ob njeni ustavitvi blokiral povodec in ga je odneslo nazaj, da se je zaletel vanjo...Odšla je s ceste, pes jo je zopet potegnil. Tokrat se je ustavila cca meter od ceste. Psa je zopet zablokiralo in se je spet zagnal in spet ga je zablokiralo in je padel nazaj (tokrat se je umaknila) in spet se je zagnal in spet ga je zablokiralo...... Kakšna je razlika med mojima dvema kratkima cukoma in njenim najmoanj 4 minutnim samoblokiranjem psa?

Se pardoniram simi za kopiranje njenih postov, vendar njen primer najlepše opisuje izkušnje, ki jih imam na tečajih tudi sama z vodniki, ki uporabljajo nezatezne ovratnice.

In da ne ponavljam več tistega o hvaležnosti, če mi kdo zaupa kako ustreznejšo metodo....  ;)

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , sreda, 08.09.2004 : 14:53:21
Tudi jaz imam eno vprašanje in primer ni izmišljen.

Kaj narediti v primeru, ko vodnik uporablja metodo "be a tree" in "penalty yards" in pes zadevo skonta v smislu "kdo bo koga".
Ko se vodnik postavi v "be a tree" položaj, naredi pes enako in ko vodnik začne izvajati "penalty yards" naredi pes enako, seveda vse v kontra smeri. In tako vsakič, ko se vodnik spomni izvajati takšne prijeme.  
Naj povem, da ima pes okoli 40-45 kg  in da je vodnik zaprisežen uporabnik nezatezne ovratnice.
Moram priznati, da se mi oba že pošteno smilita.   :P


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 14:57:36


... potem  tistemu plačam večerjo  pa še zajtrk pa ga prav ponižno prosim, da mi zaupa svoje metode.


Kaj pa tisto med večerjo in zajtrkom ???. Če ti bo slučajno kakšen moški odgovoril, bo ziher hotu tudi to vedeti  ;D ;D ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 15:13:24
No, jaz o prisili oz. uporabi fizicne sile ne bom na dolgo pisala tule, ker sem ze enkrat napisala daljsi post o tem in se mi ga ne zdi smiselno copy-pastati v tole temo. Pa verjetno sem vmes zasledila se kaj bolj smiselnega in tisto tudi ne velja vec. ;D jk

Razlika-tvoje cukanje (sklepam) je tocno tako kot naj bi bilo; ves kako in kdaj cukniti
Njena metoda ni metoda »be a tree«, se manj pa »penalty yards« kot jaz to razumem. Zato tega dvojega v stilu metode ne mores primerjati. Ne mores primerjati metode A (ti z Ajso, recimo), ki je izvedena tako kot naj bi bila, ter metode B (punca s psom), ki ni izvedena tako kot bi morala biti. Eventuelno bi se dalo stvarci primerjati, ce bi bila tudi metoda A izvedena neustrezno (ustrezno-tisto o cuku, kako cukniti, kdaj cukniti...)-primer: recimo da clovek svojega psa, namesto da bi ga cuknil, z zatezno dvigne v luft, da sprednje tace bingljajo v zraku in ga tako vlece poleg ter pri tem poveljuje poleg/pocasi/ne vlect. Metoda A, z zatezno, uporabljena nepravilno. Takrat je primerjava z B na mestu-> pri obeh gre za neustrezno uporabo. Posledica nerazumevanja oz. napacnega razumevanja metod pac, po moje.

Breza, saj sem pobarvala na krepko. Brez skrbi, nikogar ne kurim, ne delat mucenikov iz sebe. Itak ima pa mene folk za carovnico, tako da glede grmade... ;D ;D ;D. Je pa res, da se smejim, to pa (zato tudi smajliji). Pa ni skodozeljno ali privoscljivo ali zajebantsko, ampak tako smejanje iz srca. Jaz ti cisto verjamem, da psi pobezljajo ob vonju divjadi. Prav tako cisto verjamem, da takrat »izklopijo« kar se tice zogic in hrane itd.. Prav tako pa sem prepricana, da to, da jaz recimo necesa ne znam, se ne pomeni, da to, cesar ne znam, ni mozno ali da ne obstaja. Seveda je mozno in seveda obstaja, samo jaz pac tega preprosto ne znam (se). Pa naj gre za metodo ali pa dolocenega psa.

Drejci, jaz bi stricu vodniku najprej prinesla en svezenj sprintanih clankov o »penalty yardsih« in »be a tree« metodah. Potem bi pa spet sel od zacetka. Sodec samo po tvojem opisu seveda. Predvsem pa-vztrajnost, potrpljenje in majhni koraki.

PS: Tudi jaz poznam »kdo bo koga« pesjana. Ravno letos je dopolnil 8 let.

A lahko se jaz nekaj vprasam? Kako 40kg psa pastirske pasme, starega ca. 11 let, odvaditi vlecenja na vrvici. Pes je hodil v solo, naredil izpit (sledenje, obramba, poslusnost), vedno nosi zatezno, lastnica leti za njim po zraku. Metoda cukanja pravilno uporabljana par let, pokazali v drustvu itd.. Pes se vedno vlece. Okrog vratu se mu je ze zgulila dlaka, tudi vozlji so nastali. Edina oseba, ki je pes ne vlece, sem jaz, pa ga nikoli nisem cuknila. Hehe, ni treba odgovarjat, sam eno vprasanje sem morala postavit, ker ce ne se pocutim zapostavljeno. ;D ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 15:20:23
 ;D  ;D  ;D  ;D ... simi a moram vse čist prec povedat?  :-X

Hmmm.... za res dobre in koristne odgovore se grem lahko pozanimat tudi v kak "gostu prijazen nočni lokal" pa mu plačam tam  "najem in uporabo pritiklin".  :P  8)

In ga potem  tam nekje okrog 10.00 h pokličem in povabim na zajtrk (če ga bo zmogu  :P).



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Breza , sreda, 08.09.2004 : 15:28:18
Za nanook:

Citat
Jaz ti cisto verjamem, da psi pobezljajo ob vonju divjadi. Prav tako cisto verjamem, da takrat »izklopijo« kar se tice zogic in hrane itd.. Prav tako pa sem prepricana, da to, da jaz recimo necesa ne znam, se ne pomeni, da to, cesar ne znam, ni mozno ali da ne obstaja. Seveda je mozno in seveda obstaja, samo jaz pac tega preprosto ne znam (se).

Tudi jaz si zelo želim verjet, da obstaja še kaka druga molžnost, vendar mi je do sedaj nihče še ni uspel zaupat...  :-\  

In ko boš izpolnila tisti zadnji "še" bi bila zelo vesela, če  bi nam razložila sistem!  :)

Lp, B.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , sreda, 08.09.2004 : 16:04:24
 Bina je lepo opisala razliko med samcem, ki je imel kot pripomoček halti in samičko, ki je imela kot pripomoček zatezno ovratnico.

Citat

Vsak pes bi odreagiral drugače, lahko bi se Bero s haltijem obnašal čisto drugače, lahko da zatezna ovratnica pri Bini ne bi pomagala čisto nič. Glede na to, da ima Bina kar precej veliko težo je verjetno pogruntala, da lahko Jano odpelje kamorkoli, če ji zapaše. Ampak, če sem si prav zapomnila, je Jana je zraven zatezne ovratnice začela še fajn trenirati in je tudi to pripomoglo k temu, da nima več problemov.
Brin je bil na bodeči ovratnici, razloženo mi je bilo iz strani kinologa "veterana" , kako se jo pravilno uporablja, vendar tudi bodeča ovratnica ni prinesla željenih rezultatov. Pse, ki so "imuni" na bolečino, je nemogoče npr odvaditi vlečenja, če te ne priznavajo kot nekoga, ki jim pač ukaže, da ne smejo vleči.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 16:25:41


Kakšna je razlika med mojima dvema kratkima cukoma in njenim najmoanj 4 minutnim samoblokiranjem psa?





Razlika-tvoje cukanje (sklepam) je tocno tako kot naj bi bilo; ves kako in kdaj cukniti
Njena metoda ni metoda »be a tree«, se manj pa »penalty yards« kot jaz to razumem. Zato tega dvojega v stilu metode ne mores primerjati. Ne mores primerjati metode A (ti z Ajso, recimo), ki je izvedena tako kot naj bi bila, ter metode B (punca s psom), ki ni izvedena tako kot bi morala biti. Eventuelno bi se dalo stvarci primerjati, ce bi bila tudi metoda A izvedena neustrezno (ustrezno-tisto o cuku, kako cukniti, kdaj cukniti...)-primer: recimo da clovek svojega psa, namesto da bi ga cuknil, z zatezno dvigne v luft, da sprednje tace bingljajo v zraku in ga tako vlece poleg ter pri tem poveljuje poleg/pocasi/ne vlect. Metoda A, z zatezno, uporabljena nepravilno. Takrat je primerjava z B na mestu-> pri obeh gre za neustrezno uporabo. Posledica nerazumevanja oz. napacnega razumevanja metod pac, po moje.




Na koncu mi je pa žal, da nisem šla ven in jo vpršala po kateri metodi dela dekle.

Ne sprašujem te kaj je pravilen cuk in kaj ne.
Sprašujem te, kakšna je razlika s stališča "mučenja" oz. nehumanega ravnanja s psom pri mojih dveh cukih in delikčevem dobesednem mučenju sebe in psa.

To kar opisuješ kor primer nepravilne uporaben zatezne ovratnice lahko naredimo tudi z nezatezno ovratnico ali haltijem ali oprsnico, zate je bil primer malo slab.




Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sreda, 08.09.2004 : 17:09:48
Breza, ce ciljas na metode v lovski kinologiji in klasiki, bo pa preteklo se precej vode, ker me tidve podrocji zaenkrat nic prevec ne zanimata, tako da v bistvu tudi ne brskam naokrog glede tega. Sistem pa-operantno pogojevanje, s tem da se pac uporabi le tri sklope (+R, -P in E).

Simi, in jaz ponavljam, da primerjava ni mogoca, ker gre pri tvojem cuku (sklepam) za pravilno uporabo zatezne ovratnice, docim »cuki«, ki si jih videla pri tejle deklci, ki naj bi se delala, da je drevo, k metodi »be a tree« ne spadajo. Ne odgovarjam kaj je in kaj ni pravilen cuk, pravim, da primerjava metode A in B ni mogoca, ker gre pri prvi za pravilno, pri drugi pa za nepravilno uporabo oz. razlago samega postopka. Drugace povedano-tudi primerjava cukov ni mogoca, ker gre za dve popolnoma razlicni metodi, dve popolnoma razlicni stvari.
Vprasanja glede mucenja in nehumanosti pa ne razumem, se ne spomnim, da bi tule kaj komentirala glede tega v povezavi z zatezno.
Prav tako ne trdim, da tega, kar lahko naredis z zatezno (oz. -> noge v zraku...), ne mores narediti z navadno, zgolj navajam primer nepravilne uporabe zatezne ovratnice, glede na to, da je pac varianta »be a tree«, ki si jo ti opazila, prav tako bila izvedena oz. uporabljena nepravilno. Takrat je primerjava sele smiselna-ko sta obe metodi narejeni fousno. Prej pa ne.
Moje mnenje ostaja enako-primerjava ni mogoca.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , sreda, 08.09.2004 : 18:27:49
Ker nisem dobil nobenega strokovnega odgovora na moje vprašanje, Vam ponujam v branje zanimiv članek, kateri bo saj nekaterim tukaj vsaj malo razčistil pojme in ne bojo klamfali neumnosti (upam).
Vir: http://www.dru.org/prongcollar.htm (http://www.dru.org/prongcollar.htm)

THE PRONG COLLAR REVISITED
fact vs. fiction
Julia Maclachlan

        Of all the tools used in dog training, perhaps none is more widely misunderstood and maligned than the prong collar (also known as the pinch collar). Many well-meaning but misinformed people assume that judging by its looks, the prong collar is a barbaric device intended to "stab" a dog's neck in order to correct misbehavior. While walking my own dogs on this type of collar I have encountered complete strangers who think nothing of telling me how cruel I am to use such a harsh device. While I am indifferent to this type of comment, I worry that similar incidents will drive responsible dog owners away from using this excellent, effective and kind (yes, kind) training tool on dogs that benefit from it the most. This article is meant to reassure those who are already using the collar or are considering it and more importantly, to educate those who think it is "cruel" or unfair to the dog.

        While many people think that the prong collar is a trendy new gadget for the modern dog owner, the fact is that it predates the much more commonly used choke chain. Prong type collars appear in photographs and sketches in European training literature from the turn of the century. Presumably invented by people who relied on their dogs' obedience, responsiveness and good attitude in a time when most dogs had actual "jobs", the prong collar still has a prominent place in the "toolbox" of the modern, balanced dog trainer.

        The prong collar works on the concept that evenly applied pressure is gentler and more effective on a dog's neck than the quick jerk and impact of a choke chain or the steady, relentless pressure of a flat collar. While a professional trainer can make a choke chain correction look fast and flawless, it is very difficult for most pet dog owners to master the timing and the release of the correction. Also, even a perfectly executed choke chain correction is a repeated impact on a single spot on a dog's neck. The current trend of the "head halter" system is equally flawed. In an earlier edition of this article, I referred to it as a good choice for dogs with structural problems. In the past few years I have spoken with veterinarians, trainers and owners who took issue with that recommendation based on the potential insult to the soft tissue of the dog's upper neck and the often careless way in which the headcollar is used by people who are assured that it is "humane" and cannot harm their dog. Like every other training tool, it also has its place. However, for a breed already beset with potential spinal and structural problems such as the Doberman, I find myself recommending it less and less. The self-limiting tightening action of the prong collar also makes it a safer bet for strong-pulling dogs. A prong collar can only be pulled so tight, unlike the choke or slip collar, which has unlimited closing capacity and in careless or abusive hands, can cut a dog's air entirely.
        Another aspect of the prong collar is its simulation of a natural "correction" that one dog gives another. If you watch a couple of dogs interacting, you'll notice that a lot of mouthing behavior takes place. Dogs have evolved over tens of thousands of years to tolerate the toothy attention of their canine friends and family, usually in play or posturing and sometimes in a more serious mode. The degree of intensity in their mouthing can be inhibited or increased depending on their relationship with a particular dog and the issue at hand. Likewise, the prong collar can be configured in several ways other than the traditional "live ring" setting that most people use. It can be deadened by hooking both the "d"-ring and the "o"-ring together, rubber tips can be put on some or all of the prongs, prongs can be reversed so that there is only pressure on certain areas. Many of the prong collar's loudest critics are unaware of these variations of its use and throw the word "pain" around freely. A close look at the actual prongs will tell a more perceptive person about the concept of "pain" as delivered from a prong collar: the tips of the prong are very blunt. The larger the prong, the milder the pressure. Put a prong collar around your own arm or leg (or neck, if you must!) and judge for yourself. Now take another look at your dogs as they play roughly: the type of mouthing they solicit from one another in fun would send a human being to the emergency room and yet it barely ruffles the fur on their necks. Remember this when you see a prong collar; not only doesn't it "hurt" your own ultra-sensitive human skin, when correctly fitted and used, it is only a fraction of the pressure dogs use with one another.

        The prong collar is often referred to as the "hearing aid" collar: a dog properly introduced to it in the hands of a person likewise prepared suddenly understands the expectations upon him. Rather than the nagging of a choke or slip collar or the constant muzzle and poll pressure of a head halter, the dog feels no pressure at all except at a precise instant when he makes an incorrect decision. Because of its ease of use and the usually rapid positive change in the dog's attitude and behavior, the prong is an excellent choice for elderly or physically compromised people with strong dogs, small people with large dogs, and even the tiniest of the toy breeds which risk permanent damage from regular collars. Even dogs with certain structural problems can be worked successfully on a prong collar rather than allowed to drag their owners around on a harness!

        So, with all of the good stuff associated with the prong collar,shouldn't every dog wear one? ABSOLUTELY NOT! Some dogs, due to genetics or a poor upbringing, respond poorly to any sort of pressure. Some dogs have spinal problems so severe that no pressure should ever be put on them; these are often dogs who would benefit more from the judicious use of an electronic collar, which uses no overt physical force at all. Very dog aggressive dogs can sometimes escalate their behavior if the prong collar is used primarily as a correction around other dogs. They are often the best candidates for head halters. A good dog trainer will assess your particular dog and your own handling skills before recommending any type of method or equipment. In your search for that trainer, stay clear of those who swear by only one tool, one theory, or one way of doing things. While we balanced trainers have benefitted from their limitations and make lifelong friends and clients of their "failures", they are responsible for many dogs and owners parting ways. Many a dog in the DRU shelter bears the label of "untrainable" from a trainer who was inflexible.  

        The next time you see a dog being walked or worked on a prong collar, think before you jump to conclusions. Does the dog look fairly happy and comfortable with his handler? Does the handler have control without restraint? Ask people who use them how they like prong collars and why they chose this tool for their dog; they'll probably be relieved that you want to be educated and that you're not going to accuse them of cruelty to animals! If you use a prong collar on your dog, try to educate those who would judge you as "harsh" rather than responding defensively. Most of these people mean well: they are quite willing to learn the truth and will be flattered that you take the time to explain it to them. There will always be erstwhile "trainers" and owners who are ineducable due to their personal opinions or emotions. Try not to worry about what they think: your dog will keep reminding you of what he knows. Since we at Doberman Rescue Unlimited are in it for the dogs first, we endorse the use of prong collars on many of our charges.

        Feel free to make copies of this article and share them with your vet, your groomer, and anyone you know who loves dogs.

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 19:58:25
Me veseli, da znaš angleško in me tudi veseli, da zanš copy/paste....... a kot kaže je to tudi vse.

Povej svoje mnenje, ki lahko bazira na prebranem, na izkušnajh, na osnovi dela ali pa poslušanja.
Ne pa copy/pastat ;), to zna vsak, tudi tisti, ki nima pojma kaj copy/pasta :o


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , sreda, 08.09.2004 : 20:54:53
Me veseli, da znaš angleško in me tudi veseli, da zanš copy/paste....... a kot kaže je to tudi vse.


Tipični odgovor tipičnega slovenskega "kinologa" ki misli, da je pojerbal vse znanje tega sveta.
In od kod ti črpaš svoje znanje  ???
- branje ..... NE
- izkušnje .... po tvojih odgovorih ne bi rekel
- na osnovi dela ....  :P
- poslušanje .....  :-X
- nakladanje .....  ;D ;D

preberi pa komentiraj če te je kaj v hlačah  ;D ;D

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , sreda, 08.09.2004 : 21:18:00


preberi pa komentiraj če te je kaj v hlačah  ;D ;D

MihaB

Če me že osebno ne poznaš, v kar sicer dvomim me lahko vidiš na eni skliki, ker se zelo nazorno vidi, da me je kar nekaj v hlačah. Moških je ponavadi (ali pa si le želijo) vspredaj, jaz imam pa v hlačah kar ogromno rit.  ;)

No pa greva.
- branje...ker pametni sedaj po novem ne delate drugega kot lepite linke, ste me prislili v branje  :-*
- izkušnje....jih še pridobivam  :)
- Na osnovi dela... tudi pisanje na forum in odgovarjanje tvojim provokacijam je delo :o
- nakladanje....se učim od tebe  ;D ;D ;D

Samo linkov pe ne znam dobro copy/pastat

In sedaj koliko je tebe v hlačah? Z jezičkom znaš kar dobro opletat. Škoda ker samo preko tipk na računalniku, kje drugod bi bil veliko večji užitek prenašat tvoj jeziček ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , sreda, 08.09.2004 : 21:32:31
Mislil sem da komentiraš ČLANEK in ne moje ugotovitve o tebi. Te držijo kot pribito, tako da komentar res ni potreben  ;D

MihaB

p.s.
ja kdo pa tebe ne pozna, ga nej


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Dunja , sreda, 08.09.2004 : 21:41:55
Živjo,
javljam se kot lastnica večih psov pasme bokser, ki bi jim lahko rekli tudi kralji vlečenja  8) (tisti, ki ima vsej enega takega, ve kaj mislim  ;)).

Strinjam se s člankom, ki ga je prilepil MihaB (op.: prebrala sem samo odebeljen modri del). Vsak pes je zgodba za sebe. Lastnik (vodnik) mora oceniti senzibilnost in inteligenco svojega psa in temu prilagoditi tip dela.

Kot novopečeni lastnik svojega prvega psa, sem psa vodila na kovinski ovratnici - ne na zateg. Kot novopečeni vodnik sem v pasji šoli po navodilih inštruktorja nepravilno uporabljala zatezno ovratnico, ki je domala psihično uničila mojega psa. Moj samec ima 40 kg in je krotka duša. Ni razumel zakaj ga na terenu cukam, ko pa je moj najboljši prijatelj. SchH 1 sva položila (po dolgotrajnem popravljanju škode, ki ga je naredila zatezna ovratnica; z drugim inštruktorjem) na usnjeno nezatezno ovratnico.

Vsem svojim psom na sprehodih pustim, da me vlečejo, ker so razstavni psi. Bokserje v ringu postavljamo "pes na pes". Če pes vlečenje dojema kot negativno, tudi v ringu ne bo stal tako kot je treba. Zelo enostavno. Ko me psi na sprehodih vlečejo preveč, se ustavim, jih dam na sedi in počakam, da gre "tisto zanimivo" mimo. Če je vlečenje obvladljivo, psa pokličem k sebi, ga dam na poleg, ga spodbujam na kontakt oči-oči, kar v večini primerov pomaga (vsaj pri starejši psici, ki ima zelo močan očesni kontakt z menoj). Če se mi pa ne da ukvarjati s tem, mu dam pa samo povodec pod eno od sprednjih tac, kar mu ne olajša vlečenja, saj ga vrže iz ravnotežja in bolj ko poskuša vleči, bolj mu sili glavo k tlom. Ponavadi hitro nehajo vleči.

Ne maram kovinskih zateznih ovratnic. Puščajo sivino na prelepih žametno belih vratovih; pozimi so hladne, poleti vroče. Moji psi jih nosijo samo na razstavah (tisto šmajkersko "kačico" varianto).


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 09.09.2004 : 07:05:34

Vsem svojim psom na sprehodih pustim, da me vlečejo, ker so razstavni psi. Bokserje v ringu postavljamo "pes na pes". Če pes vlečenje dojema kot negativno, tudi v ringu ne bo stal tako kot je treba.


Govorimo o različnih pristopih pri šolanju psov. Primarno je mišljeno šolanje poslušnosti.
Ring dresura je čisto nekaj drugega.
Pri poslušnosti je vlečenje nesprejemljivo oz. nedopustno, pri ring dresuri pa je obvezno.
Tudi sama sem hodila na trening ring dresure, ker mi pač ni bilo jasno kako naj psico, ki je hodila ali tekla ob meni prepričam, da gre oz. da more teči pred mano.
Rezultat je bil, da mi jo je na specialki vodil drug vodnik. Zakaj? Zaradi navzkrižja intersov. V Trbovljah nisem križala interesov in je psica tekla poleg mene.


Miha, napiši kakšen avtorski tekst - pisanje na forum je tudi avtorso delo in ga bom komentirala.
Tukaj nisem niti v vlogi, niti si ne želim biti v vlogi, da bom komentirala literaturo na področju šolanja psov.
Tukaj smo zato, da si izmenjujemo izkušnje, opažanja, vprašanja,... ne pa zato, da komentiramo avtorska dela.

Če bi pozorno bral mojih toliko in toliko avtorskih tekstov na temo šolanja in vzgoje, bi lahko seveda če bi to hotel prebral, da vedno gledaš psa in vodnika, da si nista niti dva psa slična, da se prilagajaš psu in vodniku in njunemu trenutnemu počutju in volji.
Ampak ne, ti tega ne znaš prebrati ali pa razumeti. Ti kakšen svoj tekst prevedem v angleščino, da ga boš potem mogoče hotel prebrati in ga lažje razumeti. Baje je slovenščina skopa z opisnimi besedami. Če ti bo lažje oz. če želiš, ti lahko tudi narišem.
Še enkrat povdarjam, da nisem v vlogi da komentiram strokovno literaturo.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 07:39:37
Simi,
članek se neposredno nanaša na tvoje pisanje v zvezi z uporabo zatezne ovratnice.
Če si dovoliš tukaj na forumu deliti nasvete in "prevzgajati" bralce foruma ni hudič, da ne bi zmogla komentirati tudi ta članek.
Komentarji v smislu "Miha, napiši kakšen avtorski tekst - pisanje na forum je tudi avtorso delo in ga bom komentirala." in "Tukaj nisem niti v vlogi, niti si ne želim biti v vlogi, da bom komentirala literaturo na področju šolanja psov." ter "Tukaj smo zato, da si izmenjujemo izkušnje, opažanja, vprašanja,... ne pa zato, da komentiramo avtorska dela." so milorečeno SMEŠNI in kažejo na tvoje neznanje ali aroganco.

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 09.09.2004 : 08:53:15
Miha zadnjič,
nisem tukaj zato, da komentiram tujo ali domačo strokovno literaturo. In tudi nisem tukaj zato, da delim nasvete in prevzgajam bralce foruma. To delam na poligonu in zato mi plačujejo :o. Tukaj sem zato kot ostali, da izmenjujemo mnenja. Forum je namreč temu namenjen.
In v končni fazi sem svoje menje o uporabi zatezne ovratnice že napisala in ga tudi argumentirala.
Če nočeš razumeti oz. če potenciraš žolčno debato o mojem načinu šolanja si vsak dan ob 18.30 vabljen k meni in bova na licu mesta na osnovi videnega debatirala o uporabi le nje.

Še vedno čakamo na kar nekaj vprašanj, ki smo ti jih zastavili ne samo v tej temi. A najlažje je ostati anonimen, se skrivati za tujini članki in se brez agrumentacij oglašati v temah.

Napiši si kinolog le na forumu ali tudi v realnem svetu. Če si samo na forumu je tvoje vedenje dopustno, če si tudi v realnem svetu je pa žalostno, da se obnašaš kot tipičen slovenski "kinolog".

Torej, kot sem te že v drugih poizkusih tvojega pisanja ignorirala, te bom tudi tokrat, dokler ne napišeš kaj več kot tuje besede ;). Ker če že se pogovarjam z ljudmi na določeno temo se pogovarjam s tistimi, ki mislijo s svojo glavo, ki bazirajo na svojem znanju, ne pa s tistimi, ki od mene pričakujejo, da se bom postavila v vlogo kritika oz. ocenjevalca večletnega dela drugih kinologov.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 09.09.2004 : 08:58:31
Tukaj smo zato, da si izmenjujemo izkušnje, opažanja, vprašanja,... ne pa zato, da komentiramo avtorska dela."[/i] so milorečeno SMEŠNI in kažejo na tvoje neznanje ali aroganco.

MihaB

Tukaj ne gre za nobeno neznanje ali aroganco ampak samo za osnovni kodeks obnašanja, ki sem ga sprejela s tistim, ko sem postala kinolog.
Ne blati in ne ocenjuj dela in znanja drugih :o kolegov. Ker je to nefer in neetično. In tega pri meni ne boš doživel.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Dunja , četrtek, 09.09.2004 : 09:01:39
Živjo,
simi, ni mi treba razlagati razlik med poslušnostjo in ring dresuro, ker poznam oboje.  ;) Ti dve stvari se še kako prepletata. Predstavila sem samo moj konkreten primer.

Svoje pse obravnavam kot celoto, zato je vzgoja za mene skupek učenja vseh stvari, ki jih v življenju z mojimi psi potrebujem. In v konkretnem primeru vlečenja, se 2 potrebi prepletata.

Vsaka drugačna informacija od tiste, ki jo že poznamo, je lahko samo dobrodošla, saj se nam tako odpirajo obzorja.
Jaz osebno od inštruktorjev, ki jih plačujem, da mi pomagajo pri šolanju mojih psov, pričakujem strokovnost, prilagodljivost - fleksibilnost in originalnost, predvsem pa dober posluh za pse.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Alix , četrtek, 09.09.2004 : 09:06:08
Mene pa zanima nekaj povsem drugega - kako dolgo nagrajujete svoje pse s piškotki pri učenju? do katere stopnje recimo? (če jih seveda uporabljate)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 09:22:21
Simi,
tebe ni nihče prosil ali ukazal da moraš komentirati moje izjave ali članek, ki sem ga prilepil. To lahko naredi vsak član tega foruma in NE samo in vedno TI.
Če je za tebe prioriteta "nisem tukaj zato, da delim nasvete ..... To delam na poligonu in zato mi plačujejo" kaj pa pol hudiča odgovarjaš in se razburjaš. Bodi tiho in kasiraj na poligonu in ne mlati prazne slame na forumu.

Sploh pa ne vem, kje piše, da je komentiranje članka nefer in neetično   ??? ???. Če ne znaš angleško ti ne morem pomagati. Poleg tega pa spodaj piše:
Feel free to make copies of this article and share them with your vet, your groomer, and anyone you know who loves dogs.

Pa lep pozdrav
MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , četrtek, 09.09.2004 : 10:19:08
Alix, moj prakticno vedno dobi neko vrsto nagrade (piskotek, igracka, igra, bozanje,...).

MihaB, tisto spodaj samo pomeni, da lahko ta clanek kopiras in ga posredujes naokrog. Kaj ima to veze s komentiranjem?


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 11:10:15
MihaB, tisto spodaj samo pomeni, da lahko ta clanek kopiras in ga posredujes naokrog. Kaj ima to veze s komentiranjem?

Ne vem, kaj je narobe če človek komentira članek. Če se vam zdi, da je komentiranje članka "neetično" in "nefer" pol verjetno sodite v kakšno banana republiko pod vodstvom tovaiša Stalina.

Kar sem jaz napisal spodaj nima neposredne zveze s komentiranjem ampak s Copyright oz. po slovensko s avtorsko pravico avtorja, kjer natančno pove, da dovoli distribucijo in ....... članka. Verjetno se ne bo sekiral, če bo kakšen slovenček oz. pardon slovenčica članek tudi pokomentiral-a ali ne  :P

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Alix , četrtek, 09.09.2004 : 11:22:08
MihaB: kaj si tolk siten, simi ti je namreč že najmanj 3x povedala, da ni tukaj, da bi komentirala ne našo ne tujo strokovno literaturo, sploh pa nima to kaj s tem, ali jo lahko ti copiraš ali ne...ne vidim problema - pač simi je ne misli komentirat, njen pogled na vso stvar pa itak poznaš iz prejšnih postov...


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 11:38:09
MihaB: kaj si tolk siten, simi ti je namreč že najmanj 3x povedala, da ni tukaj, da bi komentirala ne našo ne tujo strokovno literaturo, sploh pa nima to kaj s tem, ali jo lahko ti copiraš ali ne...ne vidim problema - pač simi je ne misli komentirat, njen pogled na vso stvar pa itak poznaš iz prejšnih postov...

Draga Alix,

Prosim da se skoncentriraš, globoko vdihneš in za trenutek odložiš prepovedane substance ter si prebereš še enkrat poste pod zaporednimi št. : 125,129,130,149,150,153,156 in 161

Hvala!

Samo tvoj,
MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Jure , četrtek, 09.09.2004 : 11:57:59
Lep pozdrav vsem!


Vidim, da ste se lepo razpisali- prediskutirali in včasih tudi skregali v zvezi z zatezno ovratnico. Super.

Kaj ko bi na podlagi teme še debato razširili na še drugačne pristope o šolanju da bi bila diskusija konstruktivna, zabavna in poučna še za ostale??

Brez zamere!



Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , četrtek, 09.09.2004 : 12:03:47
MihaB,
daj ne bluzi !!
Raje napiši kakšne uspehe ali neuspehe si ti dosegel z bodečko. Naj kaj moramo posebej paziti pri uporabi tega pripomočka ipd.
Ne opletaj naokoli z ugotovitvami ljudi, ki jih nisi videl pri njihovem delu. V takšnih člankih povdarjajo samo pozitivne plati posameznega pripomočka, nihče pa ne buksne o slabih plateh. Te slabe (nenapisane) plati potem vedno pokasira pes in hvala za takšen članek, ker moj pes ni poskusni zajček.
Sama prisegam na zatezno ovratnico, ker jo ZNAM uporabljati. To pomeni, da pri tem ne mučim niti psa niti sebe. Bodečke še nisem uporabljala in tudi v bodoče nimam tega namena, ker nimam "grifa" za ta pripomoček. Če pa bi se odločila uporabljati ga, potem bi to počela pod budnim očesom nekoga, ki to resnično obvlada in ob predpogoju, da bi pri psu ta pripomoček "palil" ne da bi ga ubijala v pojem. Enako bi naredila tudi za ostale metode, ki mi niso blizu oziroma jih ne poznam do te mere, da bi jih lahko uporabljala brez strokovnega nadzora.

Ne spravljaj se na Simi, ker punca točno ve kaj dela in to uspešno.
Kaj pa ti?

Sicer pa smo si vsi edini, da ni za vsakega psa dobra zatezna ovratnica, kot tudi pri vsakem psu ne pali kliker ali pa metode kot npr. "be a tree" (ker je bila slučajno omenjena v teh postih, da se ne oddaljujem od teme  ::))


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Alix , četrtek, 09.09.2004 : 12:09:21
MihaB: vse poste sem prebrala, pa še zdej ne vem kaj hočeš dosečti????


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 12:15:58
MihaB,
daj ne bluzi !!
Raje napiši kakšne uspehe ali neuspehe si ti dosegel z bodečko. Naj kaj moramo posebej paziti pri uporabi tega pripomočka ipd.
Ne opletaj naokoli z ugotovitvami ljudi, ki jih nisi videl pri njihovem delu. V takšnih člankih povdarjajo samo pozitivne plati posameznega pripomočka, nihče pa ne buksne o slabih plateh. Te slabe (nenapisane) plati potem vedno pokasira pes in hvala za takšen članek, ker moj pes ni poskusni zajček.
Sama prisegam na zatezno ovratnico, ker jo ZNAM uporabljati. To pomeni, da pri tem ne mučim niti psa niti sebe. Bodečke še nisem uporabljala in tudi v bodoče nimam tega namena, ker nimam "grifa" za ta pripomoček. Če pa bi se odločila uporabljati ga, potem bi to počela pod budnim očesom nekoga, ki to resnično obvlada in ob predpogoju, da bi pri psu ta pripomoček "palil" ne da bi ga ubijala v pojem. Enako bi naredila tudi za ostale metode, ki mi niso blizu oziroma jih ne poznam do te mere, da bi jih lahko uporabljala brez strokovnega nadzora.

Ne spravljaj se na Simi, ker punca točno ve kaj dela in to uspešno.
Kaj pa ti?

Sicer pa smo si vsi edini, da ni za vsakega psa dobra zatezna ovratnica, kot tudi pri vsakem psu ne pali kliker ali pa metode kot npr. "be a tree" (ker je bila slučajno omenjena v teh postih, da se ne oddaljujem od teme  ::))

Kva je Drejči, a si ti tud na prepovedanih substancah ???

MihaB


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Jana , četrtek, 09.09.2004 : 12:22:48
Ej, a se ne bi omejili na razlicne pristope pri solanju psov? Torej! Napisite, kako vi solate svoje pse, kaksno opremo pri tem uporabljate, s kaksnimi problemi se srecujete, kje ste uspesni...

Prepovedane substance in komentarje v stilu - jaz imam prav, ti pa ne - pustite za bife.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , četrtek, 09.09.2004 : 12:26:02
Kva je Drejči, a si ti tud na prepovedanih substancah ???

MihaB

Je rekel junky  ;D  ;D  in nežno pogledal svoj zlati šus  ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , četrtek, 09.09.2004 : 12:41:36
Midva klikava (samo ne vem, ce to, kar midva klikava (CT), spada pod "solanje"?-leva, desna taca, bum z nosom na nos, bum z nosom v zvoncek, bum z nosom v roko, preval, jokanje,...je to bolj "cirkusiranje" ;D).
Pri tem ne uporabljam nobenih prepovedanih substanc.


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 09.09.2004 : 12:51:57
Miha, ker me že resno skrbi za tvoje zdravje naj ti napišem, da nisi prišel na svet zato, ker je svet iztiril in ga moraš utiriti nazaj.
Veš, med genialnostjo in norostjo je le korak ;).

Ker me resno skrbi, da boš zaradi mojega neodgovarjanja naredil napačen korak ti povem en primer zakaj sem proti uporabi bodeče ovratnice in v določenih primerih tako kot tudi drugi pripomočki le ta odpove.

Stvar se je dogajala na nekem vzrejnem pregledu. Navzoči so bili slovenski kinologi, ki niso kinologi za računalnikom, ampak krojijo kam in s kakšnimi metodami se razvija naša šprotna kinologija. Seveda jim je uporaba bodeče ovratnice vsakodnevno opravilo in o uporabi le te tudi poučujejo druge. Torej predvidevam, da njih malo bolj spoštuješ oz. jih ne usmerjaš nazaj v tirnice.

Ker je sestavni del vzrejenega pregleda tudi preizkus poguma, ki ga preverijo preko obrambe, so se kinologi odločili, da bodo pse pred preizkusom malo potrenirali. Seveda odmaknjeno od središča ljudi, da jih ne zakompleksajo s svojimi dobrimi psi in njihovimi strokovnimi prijemi. Saj veš, fovšija je najhujši sovražnik kinologije ;)

No psi so bili res pravi, vsaka jim čast, bilo jih je veselje gledati. Vsi na bodečih ovratnicah, a pustimo to, ker se jih od daleč ni opazilo. Le eden je bil na zatezni, ki ni imela bodic.
In glej ga zlomka. Ta pes ni in ni hotel spuščati v prvo, drugo, tretje.....nagon ali nedosledna vzgoja ali ne dovolj podkovani markerji....to sedaj ni važno.
Ker se mora na vzrejnem pokazati v najboljši luči, so se odločili, da bodo malo stimulirali spuščanje. Sklep je bil - uporaba bodeče ovratnice. Uporaba je bila pravilna tehnika izpopolnjena, vse Bp. A pes je pes in še vedno ni spuscal. Ampak ker to tukaj ni važno, to pustimo.

Kar pa je tukaj važno, in kar je del odgovora na tvoje vprašanje (katerega si dobil že takoj pri 1 mojem javljanju tebi, če bi pozorno prebral) pa sledi:
Ponosni kinologi opravijo svoj trening in se pripravijo na vstop v prireditveni prostor. Malo pred vhodom glavni mož, ki je eden vodilnih kinologov pri nas, pa ne po mojih besedah, prileti za vodnikom tistega psa pri katerem so stimulirali spuščanje. In kaj za vraga ga je skrbelo. Ne to, ali je vodnik mogoče kaj živčen, ali pes morda potrebuje vodo,...... ne skrbelo ga je, če je slučajno pes kaj krvav.....pa veretno ne od rokava, kaj ne?


In Mihi, postani mi genialec in si še enkrat preberi svoj post št. 151, kjer si me povabil k komentiranju,
post št. 153, kjer si potrdil s tem, da misliš na post svoje povabilo meni k komentiranju članka. V postu 156 si zelo natančno definiral namen zakaj si ta članek prilepil in si zelo natančno omenjal moje ime in si celo podal trditev, da bi zmogla komentirati tvoj sposojen članek.
V postu 161 preklical svoje tri poste oziroma si bil že čisto na robu stopinje, ki pomeni prestop. V postu 163 si se že zabaval. Po postu 165 in 169 sem se pa odločila da ti le odgovorim, ker si že prestopil mejo.

Še imaš čas, da hitro skočiš nazaj.

In s tem dobesedno zaključujem s tvoje strani neplodno razpravo s teboj.
papa v virtualnem svetu, pozdravljen na zemlji :-*


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: MihaB , četrtek, 09.09.2004 : 13:20:24
Simi,
že 3x si se napisala, da se ne boš več uglašala pa izgleda ne moreš iz svoje kože  ;D

To kar si napisala nima nikakršne zveze z humanostjo "zatezne" ali pa "bodeče" ovratnice. Norci so na obeh straneh in še kje bi jih lahko našli.

Kar se pa tiče komentarja sem mislil, da bodo tvoji prispevki, ki se nanašajo na moje prispevke konstruktivni (in ne semo mlatenje prazne slame), zato sem te tudi povabil da komentiraš vsebino in ne copy/past tehnike. Če sem te pri tem kakorkoli užalil oziroma precenil tvoje sposobnosti se ti iskreno opravičujem.

S spoštovanjem,
MihaB

p.s.
pa ČIM MANJ cukanja, takšnega in drugačnega


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: flufi , četrtek, 09.09.2004 : 17:07:19
Da se vrnemo k naslovni temi  ;):

Ne da bi se spuscala v ves spekter metod pri ucenju psa hoje na ohlapnem povodcu in vaje "Poleg" in njihovo ustreznost ali neustreznost, bi imela za vse tiste, ki ste imeli priloznost spremljati skupine tecajnikov pri instruktorjih, ki uporabljajo zatezno ovratnico, od prvih korakov pa do prvega izpita:

- ali obstaja primer cloveka, ki je svojega psa v zivljenju maximum 5 krat (pravilno) cuknil in potem ni imel vec tezav z napetim povodcem ?

Namrec, ko sem opazovala tecaj za A in B-BH, ki ga je vodila instruktorica z 10-letnimi izkusnjami (ima skupine vsak dan), so psi noro vlekli prvi dan vodniki so noro cukali in cez 3,5 meseca, , ko so vadili za izpit, so se vedno vlekli kot nori... - razen enega srednjega pudlja z ovratnico iz blaga, ki je vsako uro s krasno hojo Poleg pozel obcudujoce poglede drugih vodnikov - ampak to je najbrz ze druga, kliker zgodba..

Aja, glede metode "be a tree":
ta metoda je ZELO dvolicna za uporabo iz dveh preprostih razlogov:
1. preden se vodnik ustavi in obstoji kot drevo, skoraj vedno podzavestno naredi vsaj 1 ali 2 koraka naprej, ko pes ze vlece - pes tako ze dobi potrditev za vlecenje in zacaran krog se nadaljuje brez kakih vznemirljivih uspehov.. :P

2. metoda "drevo" kot taka, brez dodatkov v obliki hoje rikverc, spremembe smeri, tocne pohvale, nagrade, (klika - ne me ubit! ;D) vibriranja povodca, prevezov povodca... pri pubertetniskih in odraslih vlacilcih enostavno NI dovolj in jo je povsem nesmiselno prakticirat v mestu na prehodu za pesce... to je po moje tako, kot ce bi dal novopecenemu soferju jaguarja brez zavor in ga spustil v center Ljubljane.. ???
Je pa "drevo" mogoce smiselno uporabljat pri 2- in 3-mesecnih mladicih, pa se tu ne kot "golo" ampak z dodatki, ki so pri posameznem mladicu uspesni.

Lp pa cim vec jaguarjev z zavorami!  ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: simi , četrtek, 09.09.2004 : 21:19:20
Da se vrnemo k naslovni temi  ;):
.

Aja, glede metode "be a tree":
ta metoda je ZELO dvolicna za uporabo iz dveh preprostih razlogov:
1. preden se vodnik ustavi in obstoji kot drevo, skoraj vedno podzavestno naredi vsaj 1 ali 2 koraka naprej, ko pes ze vlece - pes tako ze dobi potrditev za vlecenje in zacaran krog se nadaljuje brez kakih vznemirljivih uspehov.. :P

2. metoda "drevo" kot taka, brez dodatkov v obliki hoje rikverc, spremembe smeri, tocne pohvale, nagrade, (klika - ne me ubit! ;D) vibriranja povodca, prevezov povodca... pri pubertetniskih in odraslih vlacilcih enostavno NI dovolj in jo je povsem nesmiselno prakticirat v mestu na prehodu za pesce... to je po moje tako, kot ce bi dal novopecenemu soferju jaguarja brez zavor in ga spustil v center Ljubljane.. ???
Je pa "drevo" mogoce smiselno uporabljat pri 2- in 3-mesecnih mladicih, pa se tu ne kot "golo" ampak z dodatki, ki so pri posameznem mladicu uspesni.

Lp pa cim vec jaguarjev z zavorami!  ;D


Enga jaguarja bi takoj vzela  ;D

Vse metode so pozitivne in negativne. Predvsem se podpišem pod tisti del kdaj je mogoče simselno uporabljati "drevo".

Ker so mi ptičice povedale da jaz ali ti misliva da se ne marava, pa verjmem da temu ni tako, mi prosim odgovori na nekaj vprašanj. Rada bi te v živo spoznala, ker se resnično rada pogovarjam s takšnimi kot sem jih nekje višje opisala in ti se mi trenutno  zdiš ena takšnih glede uporabe klikerja oz. "sodobnih metod".
Najprej eno zelo resno vprašanje. Ker vse nove zadeve, katere se mi zdijo smiselne najprej probam na svojih psih tudi "drevo" sem uporabljala na Bajki, dokler ni prestopla meje 20 kg in je drevo podlegel sunkom, me nekaj zanima. Kaj pa ko se pes odloči, da bo drevo. OK, vse vem, ga povabiš, ......Konkretno mojih 70 kg (Alša in Bajka)vsak večer na večernem sprehodu prebereta kdo je imel danes šolo. To izgleda nekako tako kot metoda "drevo", le v obrnjeni funkciji. Jaz hočem naprej, oni dve sta pa drevo. Kako naprej, ko se ukopljeta, ker bereta napet časopisni članek.

In pa zadeva, ki me muči in je ne štekam najbolje: vibriranje povodca.....tukaj se pa priznam ustavim. Kaj s tem vibriranje hočemo doseči..... ma ja brati sem začela, ker so me virtualni kinologi prisili v to in pa ker opravljam hobi, kjer me vprašajo tudi kaj takega kar ne vem takoj in jim povem naslednjič.

Glede cukanja.  Mislim, da ovratnica kakršna koli ne pogojuje ali bo pes vlekel ali ne.
Gre se samo zato, kar veve obe, kako doseči cilj, da pes ne bo vlekel, oz, da bo razumel počasi oz. ne vleči.
Strinjve se verjetno da je končni cilj vseh metod, ki rešujejo problem vlečenja in same hoje na povodcu ta, da pes na ovratnici čuti kdaj je prišel na dolžino vrvice kjer lahko začne vleči in pri tem upočasni tempo. Ker o hoji na povodcu govorimo takrat, ko ne želimo, da pes hodi poleg, ampak da hodi za dolžino povodca ob nas (to sem napisala  zaradi drugih, ne zaradi tebe, ker mislim da "klasična" in "sodobna" šola loči ti dve hoji psa. Popravi me če se motim.). ;)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: flufi , petek, 10.09.2004 : 21:15:35
Ker so mi ptičice povedale da jaz ali ti misliva da se ne marava, pa verjmem da temu ni tako, mi prosim odgovori na nekaj vprašanj. Rada bi te v živo spoznala, ker se resnično rada pogovarjam s takšnimi kot sem jih nekje višje opisala in ti se mi trenutno  zdiš ena takšnih glede uporabe klikerja oz. "sodobnih metod".
Ha, ha Simi, sem opazila, da se tisti, katere si tu na forumu povabila, da bi jih rada srecala v zivo, niso vrnili...
Pridem, ko najamem varnostno sluzbo  ;)

Ne, Simi, tukaj ne bom razpravljala o svojih pogledih in bla, bla.. ker to ni moj namen. Napisala sem pac svoje mnenje k zadevi, kot ga lahko vsak in to je to.

Z mojim psom sva se ze davno tega dogovorila, da mi nakaze, kje lezi casopis, ki bi ga rad prebral in jaz stopim blize ter mu brez vlecenja dovolim, da ga prebere, ko lepo vprasa za to..

Citat
Konkretno mojih 70 kg (Alša in Bajka)vsak večer na večernem sprehodu prebereta kdo je imel danes šolo. To izgleda nekako tako kot metoda "drevo", le v obrnjeni funkciji. Jaz hočem naprej, oni dve sta pa drevo. Kako naprej, ko se ukopljeta, ker bereta napet časopisni članek.
Citat
Ne vem, zakaj bi tu moje mnenje kaj stelo... cuknes in problem je resen  ;). Odvisno, ce psici non-stop bereta  ali samo kdaj pa kdaj.. in odvisno, ce je sprehod namenjen tudi casopisom. Npr. moj samec (65kg) tudi kaj prebere, ampak ce ga poklicem, pride. Ce pa nocem, da bi tam lulal, pa recem "ne,ne" pa gre naprej.. Ce pa je recimo luzica vroce psicke in se vkoplje, kar je zelo redko, takrat ga dobesedno odmaknem z rokami in s svojim telesom, da ga locim od luzice. Potem pa itak samo od sebe stece..

Citat
In pa zadeva, ki me muči in je ne štekam najbolje: vibriranje povodca.....tukaj se pa priznam ustavim. Kaj s tem vibriranje hočemo doseči....
Citat
.
Npr. pes nekaj zagleda in obstane. Namesto da ga cuknemo ali poklicemo, zavibriramo povodec, da pritegnemo njegovo pozornost. Ko se obrne k nam, ga nekako zvabimo na naso levo stran in nadaljujemo sprehod. To je pac se ena metoda, ki pa jo jaz zelo redko uporabim. Stvar predstavlja na svoji videokaseti znana angleska instruktorica Kay Laurence.

Citat
Strinjve se verjetno da je končni cilj vseh metod, ki rešujejo problem vlečenja in same hoje na povodcu ta, da pes na ovratnici čuti kdaj je prišel na dolžino vrvice kjer lahko začne vleči in pri tem upočasni tempo. Ker o hoji na povodcu govorimo takrat, ko ne želimo, da pes hodi poleg, ampak da hodi za dolžino povodca ob nas (to sem napisala  zaradi drugih, ne zaradi tebe, ker mislim da "klasična" in "sodobna" šola loči ti dve hoji psa. Popravi me če se motim.). ;)
Citat
joj, tukaj pa te ne povsem razumem: kaj je klasicna in kaj sodobna sola? Sicer pa po mojem mnenju ni cilj to, da pes zacuti na ovratnici konec povodca temvec to, da se mu napet povodec preprosto ne splaca. Na ohlapnem gre naprej, je pohvaljen & nagrajen, lahko prebere casopis, ce ne povlece k njemu... ce napne, je oni nadrejeni siten, se ustavlja, gre nazaj, ga ne pusti vohljat, tezi...

Poudarjam, da to moje pisanje nikakor ne predstavlja neke socne kosti za debate v stilu zatezna/nezatezna, moderno/tradicionalno, kliker/ne-kliker in podobno.

Lp  :)


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: deteljica , četrtek, 14.10.2004 : 12:09:22
tole ni odgovor nikomur in se na nič ne nanaša, mi je pa bilo všeč in - ekola prevod navodil za domačo vzgojo mladička:
"kadar se malemu kužku kljub vsemu v hiši dogodi kaj nepredvidnega pomaga časopisni papir. V tdno rolico zvit čsopisni papir dela čudeže. Z njim večkrat zapovrstjo MOČNO udrimo po lastnem čelu in pri tem najmanj trikrat zapored ponovimo"nisem dovolj pazil na mladička". Najkasneje po treh ali štirih ponovitvah se vsak človek nauči , da mora bolj paziti  kaj počne kužek. Ta metoda se je izkazala kot uspešna tudi kadar mladiček nenadzorovano žveči stole ali poskuša odkriti kaj se nahaja na drugi strani tapete..."


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , četrtek, 14.10.2004 : 13:00:46
SUPER!  ;D ;D ;D ;D ;D Tole me je pa fejst nasmejalo (v dobrem smislu!)! ;D


Naslov: Re:Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Drejči , četrtek, 14.10.2004 : 13:47:21
tole ni odgovor nikomur in se na nič ne nanaša, mi je pa bilo všeč in - ekola prevod navodil za domačo vzgojo mladička:
"kadar se malemu kužku kljub vsemu v hiši dogodi kaj nepredvidnega pomaga časopisni papir. V tdno rolico zvit čsopisni papir dela čudeže. Z njim večkrat zapovrstjo MOČNO udrimo po lastnem čelu in pri tem najmanj trikrat zapored ponovimo"nisem dovolj pazil na mladička". Najkasneje po treh ali štirih ponovitvah se vsak človek nauči , da mora bolj paziti  kaj počne kužek. Ta metoda se je izkazala kot uspešna tudi kadar mladiček nenadzorovano žveči stole ali poskuša odkriti kaj se nahaja na drugi strani tapete..."

 ;D  ;D  ;D  ;D Če bi začeli uporabljati takšen pristop bi imeli kar vsi po vrsti zardela čela   s prefinjenim dodatkom tiskarske barve.  ;D  ;D  ;D


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: mefisto , petek, 26.08.2005 : 08:30:42
lenzi piše:
Citat
Na tečaju boste potrebovali veliko dpbre volje in nekaj opreme.
oprema: gumi škornji
              pelerina
              1.20 m dolg usnjen povodec
              ovratnica na zateg
              igralne predmete - žogice,igralne klobase
              priboljške

Čemu zatezna ovratnica?, :o ???

tjashybosty je namreč zapisala:

Citat
Za vse, ki se odločate, kam vašega ljubega peseka peljati v šolo, je KD Barje oziroma šola ŠVRK  odlična izbira: šolanje poteka brez kakršne koli fizične sile, kužke izšolajo 'samo' s pomočjo pohvale, priboljškov in igre, po želji pa se uporablja tudi kliker.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 08:33:20
KD Barje in sola Svrk ni eno in isto, vsaj ko sem jaz hodila, ni bilo.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Agnes , petek, 26.08.2005 : 08:40:39
Mefisto:

Kd Barje in Švrk, sta dve različni šoli, ki pa sta na isti lokaciji. KD Barje je posodilo del poligona Švrkom.

LP N.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Agnes , petek, 26.08.2005 : 08:42:10
Čemu zatezna ovratnica?, :o ???

Kaksne ovratnice pa uporabljajo v drugih KD - jih? Lp N.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: mefisto , petek, 26.08.2005 : 08:55:57
Agnes,
sama o zatezni ovratnici načeloma nimam negativnega mnenja. če je le-ta korekturno sredstvo z občutkom.

Vendar,
kako lahko drži trditev večine oglaševanih pasjih šol: "šolanje poteka brez kakršne koli fizične sile", če na tečaju potrebuje pes ovratnico na zateg??


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: simi , petek, 26.08.2005 : 09:03:38
lenzi piše:
Čemu zatezna ovratnica?, :o ???

Čemu pa zatezna ovratnica NE?

Kaksna pa je razlika med navadno in zatezno ovratnico?
Ali je kaj drugace, ce se psa vlece na navadni ali pa na zatezni ovratnici?
V obeh primerih psa vlecemo in davimo, v obeh primerih je pes zasopel in kaslja.

Ali je zatezna ovratnica tista, ki pogojuje, da se psa sola z uporabo fizicne sile?
Ali ni fizicna sila popolnoma ista, ko pes hoce levo, mi pa naravnost? Cisto ista je, le da je pri navadni ovratnici ta sila fizikalno gledano manjsa, ker se porazdeli na vecji prostor, ker so ovratnice sirse.

Dajmo no....zakaj MORA biti pes na izpitu na zatezni vratnici?

Kako je fino provocirat, a ne?

Zakaj pa podobnega vprasaja ne postavis tam, ker solajo brez fizicne prisile, uporabljajo pa psihicno prisilo, a le to zavijejo v celofan?

Bos rekla, da tvoji psi nikoli niso tebe nikamor poegnili in jih nisi fizicno ustavila? Bos rekla da ne uporabljas zatezne ovratnice.
Mogoce ne kovinske, amapak pleteno.
Ves potrebujem zatezne ovratnice ne pri tastari ne pri mlajsi psici. Pri mlajsi psici za solanje tudi povodce na potrebujem. A ju imata obe. Zakaj?
Zato, ker se mi je Bajka lani sredi Trbovelj izmuznila iz navadne ovratnice in letela k Ajsi in bratu. In samo pocasni voznji vseh voznikov se imam zahvaliti, da jo imam se danes in da se ji ni nic zgodilo.
Naslednji dan je dobila zatezno, ker iz nje se ne more sneti.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: TagTu , petek, 26.08.2005 : 09:47:43

Dajmo no....zakaj MORA biti pes na izpitu na zatezni vratnici?


...ki pa mora biti nameščena tako, da ne zateguje - se pravi, da gre karabin skozi obe rinki in ju fiksira, da ne moreta zategovati.

Vse lepo in prav, ampak kdor je obiskoval Švrkov tečaj, je v sosednjem ograjenem prostoru lahko slišal mnogo vpitja in videl cukanje in še marsikaj.

...in povelje vodnikom "Kooo pooooooootegneeeeeee - CUKNI"

Pa še tole...enega izmed tečajnikov z dobermanom sem opazovala, kako je psa, ki je sedel poleg njega na levi, z levo roko božal pod vratom, z desno nogo pa ga je vsakič, ko je poskusil vstati, od zadaj z desno nogo (preko leve) močno brcnil >:( >:(

Upam, da to znanje ni bilo pridobljeno na tečaju......



Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: rožica , petek, 26.08.2005 : 09:54:14
Joj, sedaj me pa že malo mineva tale šola. Samo v bistvu sem za vsako šolo slišala dobre in slabe stvari, tako, da upam, da ne bo problemovjavascript:void(0);
Sad


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 09:56:29
Katera šola? KD Barje ali Švrk?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: rožica , petek, 26.08.2005 : 10:03:19
mislila sem KD Barje- kaj pa ti meniš?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: deteljica , petek, 26.08.2005 : 10:22:18

Bos rekla, da tvoji psi nikoli niso tebe nikamor poegnili in jih nisi fizicno ustavila? Bos rekla da ne uporabljas zatezne ovratnice.
Mogoce ne kovinske, amapak pleteno.

Jaz npr nisem nikoli za nobenega psa uporabljala zatene ovratnice- razen na tekmah in izpitih, kjer je obvezna  ;) .
(Sem pa občasno pri šolanju za višje stopnje uporabljala bodečo ::)  ;)  ;D)


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Agnes , petek, 26.08.2005 : 10:23:35
Ali mi lahko potem prosim poveste, kako solajo v drugih KD - jih?

Ali mi lahko prosim poveste, kako naj potem prepricam svojo 45 kg tezko zverino, ki me v afektu potegne za pobezljanim pudljem, ki se je sekundo prej zakadil vanj, ce ne smem uporabiti cuka in povzdigniti glasu v NE?

Hvala za odgovore, Neza


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Uma , petek, 26.08.2005 : 10:24:53
Meni se zdi skratka zatezna cisto brezveze, ok naj bo na izpitu ce jo pac mora imet. To kar je nekdo omenil, da si v soli v svrku pa res cujes z sosednjega poligina samo cukanje, vpitje in nikoli skoraj nobenih pohval, razen redkih izjem.

Z dovolj vztrajnosti in volje bos tudi tvojo 45kg mrcino naucila, kar se lahko in kaj ne sme brez cukanja.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: deteljica , petek, 26.08.2005 : 10:34:27
Ali mi lahko potem prosim poveste, kako solajo v drugih KD - jih?

Ali mi lahko prosim poveste, kako naj potem prepricam svojo 45 kg tezko zverino, ki me v afektu potegne za pobezljanim pudljem, ki se je sekundo prej zakadil vanj, ce ne smem uporabiti cuka in povzdigniti glasu v NE?

Jaz bi npr uporabila halti in preusmerila pozornost.
Še prej pa bi tistega pudla brcnila stran (joke)

Hvala za odgovore, Neza


tole je seveda sodilo ven citata :-[

Jaz bi npr uporabila halti in preusmerila pozornost.
Še prej pa bi tistega pudla brcnila stran (joke)

In vsako dretje , tudi če je ne, pes razume, kot da se pridružuješ njegovemu napadu oz agresivnemu reagiranju in ga samo še bolj vzpodbudi.



Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Igor- , petek, 26.08.2005 : 10:34:57
Ves potrebujem zatezne ovratnice ne pri tastari ne pri mlajsi psici. Pri mlajsi psici za solanje tudi povodce na potrebujem.

A šolaš na telapatijo al kaj  ;D ;D

LP
Igor


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: TagTu , petek, 26.08.2005 : 10:37:17
Švrk šola s pomočjo priboljškov, igračk in pohval, vedno več pa je tudi tečajev, kjer se doda še kliker. Cukanje in vlečenje psa se šteje za napako, ki si zasluži vso grajo. No, priznam, da sem bila kar nekajkrat kregana, če sem cuknila, čeprav je bil to čisto nagonski odziv na poteg psa :-[


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 10:55:32
mislila sem KD Barje- kaj pa ti meniš?

KD Barje ne poznam, tako da ne morem nic reci. S solo Svrk sem bila zadovoljna.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Uma , petek, 26.08.2005 : 10:56:02
O ja v Švrku sem bla tudi jaz parkrat kregana ker sem cuknila, pa enih 2x sem ji ritko cisto rahlo proti tlem potisnila in tudi bila kregana, ker se to ne dela in so imeli prav.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: bina , petek, 26.08.2005 : 11:18:12
Ne vem, kako lahko primerjate šolanje nekaj kilskega psa s 45 kg ali celo več (moja Bina jih ima 70 kg) psom :o Kot je Agnes že omenila: naj nekdo, ki ima majhnega psa, poskusi na navadni obratnici zaustavit 50 kilskega psa, ki se je ODLOČIL, da bo skočil recimo v drugega psa. Mene je Bina celo na zatezni že spravila na tla, ker se mi je zapletla med noge ;D Tudi meni se je zatezna sprva zdela grozna, ampak zaradi zatezne (in super instruktorja) imam jaz sedaj doma mucka :) Ki ne vleče. In ki ima za navaden sprehod navadno ovratnico.

Deteljica: halti je dobil naš samec. Ja, za instruktorja je bila to super rešitev. Za nas tudi (za čas šolanja). Ampak pes še vedno vleče, če nima haltija gor. Tako da ni naučen čisto nič  ::) Halti je samo prikrivanje napake :P Raje dam psu zatezno za 1 mesec in se mučim z njim, da se nauči, da se ne vleče (čeprav ne vem, zakaj se potrebuje zatezno, da se psa nauči, da ne sme vlečt), kot pa da mu dam halti za celo življenje.

Sicer pa je Simi lepo povedala: vsaka šola je prisila za psa. Kako pa naj vem, da njej paše, da ji postavljam frolice na tla in da jih mora pobirat?? Kaj pa, če bi njej takrat bolj pasalo ležat na balkonu? In tudi to, da mora biti sedaj v moji sobi (in ležat na postelji) je prisila. Mogoče bi pa ona raje zunaj gledala, kako dež pada ;D


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: mefisto , petek, 26.08.2005 : 11:23:49
Simi,

Ni bila mišljena nobena provokacija nikogar.
Enostavno sem v en post strnila dve po mojem osebnem mnenju nasprotujoči si izjavi:
-   tečajnik mora imeti zatezno ovratnico
-   šolanje poteka brez kakršne koli fizične prisile


Verjetno nisem edina, ki ga tak zapis zmede! ( je bilo že pred časom v različnih rubrikah kaj o tem zapisanega ) Vse šole, ki sem jih spomladi poklicala in se zanimala za osnovno šolanje poslušnosti, so mi pojasnile, da njihovo učenje temelji izključno na učenju brez take in drugačne prisile in samo s priboljški, igračkami, celo kliker so mi nekateri obljubljali. No,  in sem si izbrala eno tako šolo z dolgoletnimi izkušnjami. Rezultat: na prvem treningu nasvet: pse na zatezno ovratnico, že po dveh, treh treningih, ko psi niso delali tako kot bi bilo zaželjeno, nazoren prikaz vaditelja, kako se psa "Kooo pooooooootegneeeeeee - CUKNI".
In zaključek je: reklamiranje šolanja brez prisile = odlična reklama

Zato sem šolanje nadaljevala individualno in ga še v šoli, kjer mi nikoli niso obljubljali nemogočega, pač pa kombinacijo metod, prilagojeno na značaj posameznega psa. In dosedanji rezultati močno presegajo moja začetna pričakovanja.
simi piše:
Citat
Bos rekla, da tvoji psi nikoli niso tebe nikamor poegnili in jih nisi fizicno ustavila? Bos rekla da ne uporabljas zatezne ovratnice.
Mogoce ne kovinske, amapak pleteno.
Ne samo potegnili, tudi odvlekli, prevrnili,….sem jih že na vse mogoče načine ustavljala, tudi s pomočjo kakšnega bližnjega droga, drevesa…. >:( ;D, ampak to so vse bolj samo še spomini na preteklost, čeprav “nikoli ne reci nikoli”, sploh glede na pasmo, ki jo imam.
Sem že zapisala, da nimam nič proti zatezni ovratnici, imam tako kovinske kot pletene zatezne in polzatezne, ja pa kaka šminkerska usnjena se tudi najde, pa še oprsnice za v kritične situacije, ker svojih  psov ne davim in ne dušim. Raje uporabim  oster in glasen ukaz ( psihično martretiranje?).

Srečen razplet za Bajko, želim ti, da se kaj takega več ne ponovi. Meni se je privezan pes uspel izmuzniti že tudi na zatezni ovratnici.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 11:52:32
Citat
Ne vem, kako lahko primerjate šolanje nekaj kilskega psa s 45 kg ali celo več (moja Bina jih ima 70 kg) psom

Zakaj pa ne? Kaj ima pa kilaza s tem, razen morda razmerja mozgani:teza? Ne razumem tega zgoraj, res ne. Oba je potrebno nauciti kaj se sme in cesa ne. Od lastnika je odvisno kako bo in ce bo sploh psa tega naucil. Ne razumem, kaj bi imela kilaza s tem. Upam, da si psov ne izbirate glede na tezo, ampak glede na svoje sposobnosti obvladovanja dolocene zivali...

Kaj so morda tezji psi prezabiti za solanje kot je zgoraj opisano? Imajo manjsi psi vec malih sivih celic in so posledicno bolj brihtni?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 12:00:41
Mefisto, se strinjam s tabo, vendar pa mislim, da gre glede teh dveh izjav za nesporazum.
Po moje je tjashybosty govorila o soli Svrk, lenzi pa o KD Barje.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: andi , petek, 26.08.2005 : 12:09:55
Nanook, malokateri pes bi ob ponorelem pudlju odreagiral pasivno, večina bi jih potegnila proti vreščoči mrcini. V tistem trenutku preusmerjanje pozornosti in klikanje pač ni najboljša opcija a ne? Ja in tukaj je razlika ali te potegne 10, 20 kg pes ali pa 45 kg tele.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 12:14:35
Mene zanima kaj ima teza s solanjem. Razumem, da ne gre primerjati solanja razlicnih pasem, celo posameznikov, vsaj ne apriori, ne razumem pa kaj ima pri solanju oz. primerjanju solanj kilaza-teza psa.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: TagTu , petek, 26.08.2005 : 12:16:32
A se pogovarjamo o načinih šolanja ali o reakcijah parov lastnik-pes v različnih situacijah?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: andi , petek, 26.08.2005 : 12:19:26
Se opravičujem, sem nepozorno prebrala citat, ki ga je navedla Nanook, mislila sem, da je vzet od Agnes.

Me pa vseeno zanima kaj bi storile ve, v primeru, ki ga je navedla Agnes?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: bina , petek, 26.08.2005 : 12:21:08
Nuki, ne, res ni nobene povezave med kilažo in možgani ::) Ampak jaz verjetno 5 kilskemu psu tudi ne bi dala zatezne. Tak majhen pes se lahko razpoči (karikiram) ali pa postavi na trepalnice, pa me ne bi premaknil, pa če bi vzel še tak zalet. Bina me brez zaleta lahko spodnese. In ja, če je potrebno zadržati psa na povodcu, potem ima kilaža veliko vlogo. In lažje je zadržati psa na zatezni ovratnici. Samo to sem mislila. Nikakor pa ne, da so veliki bolj zabiti ali pa da so manjši bolj pametni. Ali pa, da majhnih ni potrebo šolati. Ne, tega jaz ne trdim. Moj stavek se je navezoval samo na uporabo zatezne pri velikih / majhnih psih.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 12:28:56
Okidoki, hvala za pojasnilo. :)

Andi, tisto kar vedno storim-brcam proti napadalcu oz. ga poskusam odgnati. Taki primeri pri nas, zal, niso prav redki, ceprav jih je res vedno manj pa tudi Tari se jih je ze pocasi naucil ignorirati in abrambo prepusca meni.


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: andi , petek, 26.08.2005 : 12:48:07
In če bi imela velikega psa?


Naslov: Re: Vabilo na tečaje v KD Barje
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 12:49:13
Me vprasaj takrat ko ga bom imela.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 15:20:31
Se tole o prisili, sem enkrat ze napisala, bom se enkrat. V bistvu je vse prisila, tudi to, da ti psu reces "sedi", je prisila, ker ga pac "prisilis" k sedenju, ceprav bi morda on raje lezal ali pa stal. Ponavadi pa se prisila enaci s silo in reklama, da nekdo ne sola s prisilo, v bistvu pomeni (zame osebno), da namesto cukov, tisanja riti k tlom, vlecenja glave k tlom in whatnot-anja, uporablja druge metode, kjer sila ni potrebna.
Jaz v grobem lahko psa spravim na sedi na dva nacina-lahko mu rit butnem na tla in seveda uporabim silo, lahko pa grem s priboljskom preko glave in mora pesjan, ce zeli slediti, dati rit dol. Brez sile. Se vedno pa je oboje prisila.
Bolj na kratko povedano moje mnenje o prisili na splosno (in nahitro).

Opomba: sila teze je seveda nekaj drugega, zato rajsi uporabljam besedo "gravitacija".


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Lanabela , petek, 26.08.2005 : 16:03:06
Vsakega psa, velikega ali majhnega se da učiti brez ovratnice in brez povodca, brez prisile in brez uporabe sile samo s pozitivno motivacijo. Pa še zelo dobro gre, manj kot je sile, manjši je odpor. Samo na tečaju, kjer je več po možnosti nevzgojenih psov skupaj, je delo od začetka brez povodca neizvedljivo. da se sicer delati s pozitivno motivacijo in negativno kaznijo, ampak 90% lastnikom se to ne ljubi, hočejo hiter rezultat s čimmanj vloženega lastnega truda. saj se vidi, kako malo se da lastnikom recimo igrati s psom. Celo če se tega na začetku naučijo, se jim zadeve kasneje ne da uporabiti. Zatezna ovratnica sama po sebi je čisto v redu, vendar pa predstavlja za lastnike preveliko potuho. Kjerkoli jo na tečaju uporabljajo, se po nekaj tednih sliši samo še cukanje ovratnic pa prav pičlo pohvalo. Pa še za inštruktorje je lažje tečajnike čimprej postaviti v vrsto in jih goniti gor in dol po vadbišču namesto da bi se ukvarjal s vsakim posebej. In večini celo uspe pse na koncu nekaj naučiti. Torej vse v redu, samo ne trdite, da se drugače ne da delati.
Priznam, za šolanje poslušnosti dam mojim psicam gor zatezno ovratnico. Zato, ker potem točno vedo, kaj bodo počele in se vsaj malce zresnijo. (delajo zelo različne zadeve) Tudi se obnese za korekcijo kakšnih počasnih obratov (saj ne da se ne bi dalo brez, je samo bolj enostavno in hitreje) Pri mojih zadostuje že zvok in jih ni treba cukati.

Se mi pa zdi uporaba zatezne ovratnice za kar koli drugega kot za šolanje povsem neprimerna. Pes ki vleče na navdni ovratnici bo vlekel tudi na zatezni. Samo še dlako bo imel uničeno in bolj se bo dušil (lahko pride tudi do poškodbe sapnika)
Če psa ne moremo obvladati na navadni ovratnici, je bolje uporabiti halti.
Odvezani psi pa zatezne ovratnice sploh ne bi smeli imeti gor, sem videla že precej grdo odklanih slednikov, polomljenih krempljev, tudi za zob se je že zataknila.
Da o privezanih psih na zatezni sploh ne govorim.  So se že zadušili, si uničili sapnike pa še kaj bi se našlo.

Psa se da naučiti sed tudi tako, da počakaš da sam sede, mu klikneš (ali uporabiš drug signal ali besedo)in daš nagrado (brez povelja), pustiš da dela kar hoče, ko se vsede spet ponoviš zadevo....Saj poznate sistem ali ne.  Pes se potem začne vsedati ne zato ker bi mu mi rekli, ampak zato, ker se mu to splača. In to počne z velikim veseljem, ker misli, da on manipulira z nami (nas pripravi do tega da mu damo priboljšek) ne pa mi z niim. Pa še malo mora uporabiti možgančke, da ugotovi kaj je tisto, kar prinese nagrado.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , petek, 26.08.2005 : 16:16:11
Klikanja nalasc nisem omenila, ker sem o tem ze precej pisala in trenutno nimam casa se enkrat, in pa ker je sama tematika kar zanimiva, pa bi bilo skoda sesut to s ping-ponganjem glede klikerja in ponovnim razlaganjem + in - kazni in motivacij, ter E-ja oz. kar celotnega OC-ja.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Lanabela , sobota, 27.08.2005 : 12:10:11
Seveda ga nisi omenila, ker ti sesuje celo tvojo teorijo.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Nanook , sobota, 27.08.2005 : 12:18:30
In katera teorija je to?


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Lanabela , sobota, 27.08.2005 : 12:54:30
OK: Nanook, tokrat se ti moram opravičiti, sem šla prebrat tvoje tastare poste.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Malko , četrtek, 19.01.2006 : 23:14:11
Pozdravljeni.
Imam 10 mesecev sratega Malamuta. Je že prava mrcina.
Vsede se samo da rečem sedi (če imam pribolšek, ponavadi imam, to dela prav iz veselja), prostor naredi samo da s prstom pokažem na tla in rečem prostor, seveda takoj pribolšek, glej tudi naredi takoj. Ko sva doma, zunaj tako, tako ..., če so kakšni drugi psi zraven, potem so oni bolj zanimivi. Za odpoklic ga pohvalim ko pride do mene, ne glede kam je prej ušel. Poleti sva hodila v malo šolo, delali smo tudi veliko s klikerjem, kar deluje, samo bi moral bolj vadit doma. Sedaj kliker manj uporabljava (skiraj ne). Šel bi s psom začetek marca v pasjo šolo (pes bo imel 20.marca 1 leto). Zanima me, če imate predlog, kam naj ga peljem, kam naj greva v pasjo šolo. Rad bi pa naredil tudi izpit z Malamutom.
Hvala za odgovor.
Res ste super.
LP Malko.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: andi , petek, 20.01.2006 : 09:42:45
Moraš povedati iz katerega konca Slovenije si in ali bi nadaljeval s klikerjem oz zakaj ne nadljuješ tam, kjer sta se že šolala.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: damayanti , petek, 20.01.2006 : 13:30:44
Pozdravljeni.
Imam 10 mesecev sratega Malamuta. Je že prava mrcina.
Vsede se samo da rečem sedi (če imam pribolšek, ponavadi imam, to dela prav iz veselja), prostor naredi samo da s prstom pokažem na tla in rečem prostor, seveda takoj pribolšek, glej tudi naredi takoj. Ko sva doma, zunaj tako, tako ..., če so kakšni drugi psi zraven, potem so oni bolj zanimivi. Za odpoklic ga pohvalim ko pride do mene, ne glede kam je prej ušel. Poleti sva hodila v malo šolo, delali smo tudi veliko s klikerjem, kar deluje, samo bi moral bolj vadit doma. Sedaj kliker manj uporabljava (skiraj ne). Šel bi s psom začetek marca v pasjo šolo (pes bo imel 20.marca 1 leto).

To je čisto normalno,  da  doma  vse naredi ko so  pa  drugi psi zraven je pa  konec.  Saj imaš  pubertetnika. ;) :D
Neglede  v  kakšno  šolo  ga  boš  vpisal. Sedaj vadita kolikor je le mogoče.  Nič ni narobe  , če pes  že kaj zna  ko pride v pravo šolo. ;)
V kolikor  mu boš pa  sedaj v teh mesecih popuščal  ,  bo pa potem toliko težje.  Tako nekako je bilo pri meni ;) :). Vidva  kar lepo  počasi  doma  trenirajta apel  vaje, in  , ko bosta  tečajnika v šoli    bosta    lahko  tudi  malo  zabušavala , če  se vama  ne bo ravno  dalo  preveč  delati. ;D      jaz  sem morala  dvakrat  bolj delati  kot ostali.
Ko so  ostali tečajniki, klepetali na sredi  in njihovi psi  mirno čakali na prostoru(  odlaganje)  , sem se jaz  ubadala  z mojim psom  in  ga  terala nazaj na mesto kjer  sem  mu  ukazala  prostor.  On je  pa  vstrajno lazil(  puzal)  za menoj. Pa  tudi v tazaresni šoli je  kar precej drugače  kot v mali.  Psi  so že  malo bolj zreli,  in je   razlika  med malo šolo.  V mali šoli je tako ali tako bolj poudarek  na sami socializaciji   psa  kot pa na učenju.


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: aska2005 , sobota, 21.01.2006 : 00:00:06
Tudi pr moji je tako, da doma bo ubogala skoraj vedno, seveda potem dobi nagrado :), pa tud na vrtu oz kjer koli pač že ni drugih psov, če pa so  pa je malce drugače, no rine prav k vsekemu, no še taka je še posebno če sreča kakega poznanega psa, teh pa ni malo...... jo tudi puberteta malce daje ;D....  No Malko mislim, da že prav dobro veš v katero šolo ga boš peljal, če ne tja kamor sta hodila v malo šolo , pač pa tja na Brdo. No mogoče pa ima od vas kdo kak predlog vseeno, kje so tud v okolici lj ali v lj izšolali kakega AM? No vem pa , da če sam ne delaš s psom nič ti nobena šola ne pomaga, pa tud če tam ful uboga, je drugje lahko drugače...pač s psom treba vadit ...vadit ...in vadit, seveda v obliki igre, pozitivne motivacije in vsekakor priboljškov,......pa lp


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Malko , nedelja, 22.01.2006 : 12:43:48
Moraš povedati iz katerega konca Slovenije si in ali bi nadaljeval s klikerjem oz zakaj ne nadljuješ tam, kjer sta se že šolala.

Iz okolice LJ sem (kot je že aska2005 omenila)

Sprašujem pa ker imam Malamuta, kje bi bilo najbolj primerno zanj (in zame  :) ) da bo priden in ...
Pa da bova naredila tist izpit ...  Na rastave ga ne bom vozil. Greva pa dostikrat v mesto, pa na pivo gre včasih z mano  ;D .


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: tinta , sreda, 23.05.2007 : 11:48:04
Pri kateri starosi je kuža dovolj zrel za zatezno ovratnico?


Naslov: Re: Različni pristopi v šolanju psov
Poslano od: Kalsang , sreda, 23.05.2007 : 11:53:41
Nikoli. Uporabljal nezatezno ali polzatezno ovratnico.