mojpes.net

aktualno => vroče teme => Sporočilo, začeto od: Jana , ponedeljek, 29.10.2012 : 20:05:49



Naslov: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 29.10.2012 : 20:05:49
V parlamentarno proceduro v Državni zbor RS (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=7C381178B78E3901C1257A8D0038C6E4&db=pre_zak&mandat=VI) je 27. 09. 2012 z Vlade RS (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/GLA_PRE_KAT?OpenView&ExpandView&RestrictToCategory=00728%20-%202012%20/%20000041) potoval Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZIV-C). Na spletni strani Državnega zbora RS (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=7C381178B78E3901C1257A8D0038C6E4&db=pre_zak&mandat=VI) lahko najdemo pripadajočo dokumentacijo. Trenutno je predlog v 'prvi obravnavi'. Celoten zakonodajni postopek je podrobno razložen tukaj (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/ZakonodajniPostopek).

Iz navedenega je razvidno, da je Zakon kot tak že mogoče šteti kot celoto, ki se bo v nadaljni proceduri spreminjala le še v posameznih detajlih - z amandmaji. Zato je čas, da mu namenimo nekaj pozornosti, oz. da se vsaj seznanimo s tem, kaj novega prinaša.

Prav bi bilo, da vsak med nami prebere predlog, predvsem pa uvodni del, kjer so opisani cilji, načela, poglavitne rešitve in prikaz ureditve v drugih državah - na KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), strani 1-9 in del, kjer predlagatelji razlagajo posamezne člene - na KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), strani 26-37. Tako bomo razumeli, kaj spremembe prinašajo in razmišljali, kaj bi lahko še bolje uredili.

Čeprav bo veliko ljudi zamahnilo z roko, rekoč 'za to so poklicani drugi', temu ni tako. Poznavanje Zakona o zaščiti živali je dolžnost vsakega prebivalca te države. Predvsem v delih, ki govorijo o oskrbi, pravicah in odgovornostih tako skrbnikov hišnih živali, kot vseh ostalih. Na cesti se ne moremo preprosto delati, da ne srečujemo psov in mačk. Prav tako se ne moremo narediti slepe, ko v okolju zaznamo mučenje živali. Osnovna določila moramo poznati, da lahko ravnamo odgovorno in v dobrobit živali ter svojo varnost.

Še posebej pa bi dokumentacijo okrog novega zakona, tako stare določbe kot nove rešitve, morali poznati vsi, ki se tako ali drugače aktivno ukvarjamo z živalmi: lastniki in skrbniki živali, vsi člani društev za zaščito živali (ne samo tisti, ki jih tematika zanima), 'ad hoc rešitelji' živali, tisti, ki bolj ali manj organizirano vozijo zapuščene živali od drugod, vzreditelji, člani kinoloških klubov in društev, vsi občinski uradniki, ki so na občinah zadolženi za področje skrbi za živali ... predvsem pa vsi mediji in medijske živalske točke, ki tudi nosimo odgovornost za pravilno obveščanje in prav tako za osveščanje.



Poglavitne spremembe

  • Velik del o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene (predvsem zaradi EU Uredbe). Predviden je tudi nov Pravilnik o pogojih za izvajanje poskusov na živalih - KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), strani 47-61.
  • Pes ob ugrizu ni imenovan za nevarnega,  če gre za ugrize, ki nastanejo zaradi ravnanja s psi med veterinarskimi posegi ali pri ugrizu mladega psa, starega manj kot devet mesecev. To olajševalno okoliščino je možno izrabiti le, če je bil pes ob ugrizu že registriran.
  • Dodana je jasnejša definicija ugriza: "ugriz je poškodba živali ali človeka, ki jo povzroči pes z zobmi, pri čemer pride do prekinitve kontinuitete kože ali sluznice".
  • Podrobno sta definirana pojma 'pes pomočnik invalidov' in 'pes vodič slepih': "pes pomočnik invalidov je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za pomoč invalidom in spremlja invalidno osebo ali svojega trenerja" in "pes vodič slepih je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za vodenje slepih in spremlja slepo ali slabovidno osebo ali svojega trenerja".
  • Novi sta definiciji, kaj je to 'snemanje' in kaj 'zbiranje': "snemanje pomeni postopek izdelave posnetka v komercialne namene, v katerem vodeno nastopajo živali" in "javno zbiranje pomeni organiziran javni shod ali organizirano javno prireditev, kot ju opredeljuje zakon, ki ureja javna zbiranja (npr. razstave, tekmovanja in predstave".
  • Spremenjena je definicija 'prevoza živali', da je bolj splošna in zajema vse živali, ki se prevažajo: "prevoz živali je postopek, povezan s premeščanjem živali s prevoznim sredstvom, in traja od natovarjanja živali v kraju izvora do raztovarjanja živali v namembnem kraju".
  • Določila o obveznem označevanju (čipiranju) psov se iz Zakona o veterinarskih merilih skladnosti premikajo v ZZZiv.
  • Pomembna novost, ki se naj bi uvedla za obdobje po 1. 1. 2015, je 'izvor psa', kjer gre za ukrep, ki bo pomagal preprečiti goljufije na področju prometa s psi. Izvor psa, ki je skoten v Sloveniji, se bo izkazoval z mikročipom njegove matere, v zavetišču posvojenega psa z dokumenti o posvojitvi, za uvoženega psa pa z uvoznimi dokumenti.
  • V CRP se bo kot lastnik psa lahko vpisala le polnoletna oseba.
  • Spremenjeno je določilo o nadzoru živali s strani lastnika, in sicer da je treba stanje živali in njihovega zdravja preverjati v ustreznih intervalih (ne več za vse živali enotno 'vsaj enkrat dnevno'), ki preprečujejo nepotrebno trpljenje, pri živalih, ki se redijo v intenzivnih rejah, pa vsaj enkrat dnevno.
  • Hišne živali se lahko osebam, mlajšim od 18 let, prodaja, oddaja ali podarja le ob navzočnosti enega od staršev ali skrbnika. Prodajalec, zaposleni v zavetišču ali oseba, ki podarja hišno žival, ima pravico zahtevati dokument, ki izkazuje starost kupca/posvojitelja.
  • Poleg osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali za preprečitev rojstva nezaželenih živali, je dodano tudi: "oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu".
  • Iz obveze fizičnega varovanja psov na javnem mestu so izvzeti pasji parki in druga ograjena območja, kjer je psom onemogočen pobeg, ter lovski psi med lovom.
  • Spremembe so pri zaščiti živali, ki nastopajo na snemanjih in zbiranjih (razstave, tekmovanja ...). Predviden je tudi Pravilnik o pogojih za uporabo živali na javnih zbiranjih in snemanjih - KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), stran 66.
  • Prepovedano je vsakršno spolno dejanje (spolno občevanje, z njim izenačeno spolno ravnanje ali kakšno drugo spolno dejanje) med človekom in živaljo zaradi zadovoljevanja človekovih spolnih potreb.
  • Dodana je prepoved uporabe in prodaje sredstev (npr. pasti stopalk in zank), ki žival imobilizirajo tako, da je ne usmrtijo, povzročene pa so ji poškodbe in bolečina.
  • Dodana je prepoved preskubljanja perutnine.
  • Dodana je prepoved teka živali, privezane na motorno prometno sredstvo. S tem so predvsem izvzeti psi, ki lahko še naprej tečejo ob kolesu.
  • Dodana je prepoved spodbujanja napadalnosti živali do človeka ali živali, razen v primeru šolanja psov (šolanje IPO, obramba) ali uporabe službenih policijskih ali vojaških psov.
  • Dodana je prepoved prodaje psov in mačk, ki ne izhajajo iz lastne vzreje nosilca dejavnosti, kar bo pripomoglo k preprečevanju preprodaje pasjih mladičev z neznanim poreklom ali iz vprašljivih rej.
  • Dopustitev skrajšanja enega uhlja za 1/4 (pod anestezijo) pri potepuških mačkah, ki so bile sterilizirane ali kastrirane in se jih spušča nazaj v okolje, od koder so bile odvzete.
  • Dodana je prepoved krajšanja repov psom zaradi estetskih razlogov.
  • Dodana je prepoved odstranjevanja rožnih nastavkov z uporabo jedkih snovi.
  • Dodana je prepoved odstranjevanja analnih mešičkov belim dihurjem.
  • Pristojnost izdaje dovoljenj za poskuse se seli s Strokovnega sveta za zaščito živali na Etično komisijo.
  • Predvidena je prepoved obrednega klanja brez predhodnega omamljanja (prej je bilo za obredni zakol brez omamljanja mogoče dobiti dovoljenje VURS). Začetek veljave je predviden za 1. 1. 2013.
  • Pri razlogih za usmrtitev živali je dodano: deratizacija, odstranjevanje enodnevnih piščancev in zarodkov v jajcih, usmrtitve živali med lovom in ribolovom, usmrtitve laboratorijskih živali, če je tak ukrep potreben zaradi zaščite dobrobiti poskusnih živali, usmrtitve rejnih živali, če zakol ni mogoč ali pa ni ekonomsko upravičen.
  • Dovoljeno bo usmrtiti nevarnega psa, katerega lastniku je bilo odrejeno obvezno šolanje za nevarne pse, pa tega šolanja ni opravil ali pa šolanje ni bilo uspešno opravljeno.
  • Dovoljeno bo usmrtiti neobvladljivega psa. Gre za pse, za katere lastniki ugotovijo, da jih ne obvladajo več, ker so iz tega ali onega razloga postali agresivni, se pogosto vedejo napadalno do njih oziroma članov družine, v katerih živijo, niso pa še nikogar ugriznili, torej ne obstajajo pravni razlogi za imenovanje nevarnih psov. Uradni veterinar bo lahko lastniku na podlagi ustreznih mnenj strokovnjakov z odločbo dovolil, da se pes na human način usmrti.
  • Predvideno je tesnejše sodelovanje zavetišč, veterinarske službe in občinskimi redarji, predvsem pri ugotavljanja lastništva zapuščenih živali.
  • Zavetiščem bo naloženo najmanj dvakratno letno poročanje občinam, za katere izvajajo javno službo, ter enkrat letno VURS-u.
  • Zavetiščem bo naloženo vodenje evidenc o pogrešanih živalih, o prejetih prijavah zapuščenih živali, o sprejemu živali, o vrnitvi živali njihovim skrbnikom, oddaji živali novim skrbnikom oziroma vrnitvi v okolje. V vsaki evidenci so predvideni točno določeni osebni podatki.
  • Zavetišče bo lahko vnašalo spremembe statusa v CRP (pobeg ali izguba psa). Ta evidenca bo vsebovala tiste osebne podatke, ki omogočajo obveščanje lastnika o tem, da je žival najdena.
  • Onemogočeno bo anonimno prijavljanje zapuščenih živali. Ob prijavi najdbe živali bo potrebno dati sledeče podatke: osebno ime, naslov stalnega ali začasnega bivališča, telefonsko številko prijavitelja.
  • Občinam bo omogočena uvedba prispevka (največ 1,5% minimalne bruto mesečne plače v RS za preteklo leto), ki ga zaračuna vsem gospodinjstvom, ki so zavezana za plačilo storitve zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov. S tako pobranim denarjem bo lahko krila stroške izvajanja kastracij in sterilizacij zapuščenih živali ter drugih ukrepov za zmanjševanje prenaseljenosti živali, zagotavljanja varnega okolja občanom v povezavi z zapuščenimi živalmi ter spodbujanja odgovornega lastništva hišnih živali.
  • Predvideni so ostrejši pogoji za pridobitev statusa društva v javnem interesu na področju zaščite živali: predpisano število članov, od teh jih mora predpisano število opraviti usposabljanje s področja vedenja in dobrobiti živali ter predpisov o zaščiti živali (kje in kakšno bo predpisal minister). Predviden je poseben Pravilnik o kriterijih za podelitev statusa društva, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu - KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), stran 62-65.
  • Definirane so dejavnosti društva v javnem interesu: spodbujanje odgovornega lastništva živali, svetovanje skrbnikom živali, organiziranje usposabljanj na področju dobrobiti živali, sodelovanje z zavetišči za zapuščene živali, opozarjanje skrbnikov živali na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali. Predviden je tudi poseben točkovnik - KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/b6ed6de249791ea6c1257a8700294489/$FILE/pred.%20zak.%205.doc) (.doc), stran 64-65.
  • Poleg pogojev za društva so enaki pogoji za pridobitev statusa 'delovanja v javnem interesu' predvideni tudi za nepridobitne zavode in ustanove.
  • Pri sestavi Strokovnega sveta za zaščito živali so dodani tudi predstavniki društev, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali.
  • V pristojnost policije je izvajanje nadzora nad prepovedjo teka živali, vezane na motorno prometno sredstvo, pregon lovljenja divjadi z namenom gojenja pa v pristojnost lovskih nadzornih organov (prej policije).
  • Občinskim redarjem se dodeljuje pravica preverjanja ob odkritem prekršku, ali je pes mikročipiran ali ne.
  • Poleg policistov, ki imajo pristojnost nadzora nad izvajanjem fizičnega varstva psov na javnih mestih, se ta pristojnost dodeljuje tudi občinskim redarjem.
  • Pristojnim inšpektorjem bo dodeljena pravica in dolžnost za odreditev usmrtitve nevarnega psa, s katerim ni bilo opravljeno predpisano šolanje ali to šolanje ni bilo uspešno opravljeno in prepovedi nastopa živali na prireditvi ali snemanju zaradi zaščite dobrobiti živali.
  • Predvideno je, da vložitev predloga za odlog izvršbe odločbe veterinarkse inšpekcije ni dopustna v primerih, ko gre za nujno ukrepanje.
  • Določeno je prehodno obdobje 1 leto od uveljavitve tega zakona, v katerem se morajo društva, ki že imajo status društva, ki deluje v javnem interesu, uskladiti z novimi določili.

Pripravila Jana Pahovnik
29. oktober 2012




Dokumentacija v zvezi z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZIV-C):
- Državni zbor RS (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=7C381178B78E3901C1257A8D0038C6E4&db=pre_zak&mandat=VI)
- Vlada RS (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/GLA_PRE_KAT?OpenView&ExpandView&RestrictToCategory=00728%20-%202012%20/%20000041)
- VURS (http://www.vurs.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/predlogi_zakonodaje/)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 29.10.2012 : 20:07:43
Ker je del o čipiranju psov zelo pomemben, navajam tukaj celoten člen, kot je predviden:

Citat
6. člen

Lastnik psa mora zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način.

Lastnik psa mora v sedmih dneh od pridobitve prijaviti psa pristojni veterinarski organizaciji. Mladiča mora prijaviti najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti.

Pristojna veterinarska organizacija mora ob prijavi iz prejšnjega odstavka v centralni register psov, ki se vodi pri upravnem organu, pristojnem za veterinarstvo, vnesti naslednje podatke:
- o psu;
- o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015;
- osebno ime ali firmo, naslov prebivališča ali sedež, enotno matično številko občana (EMŠO) ali matično številko pravne osebe (MŠ) lastnika psa, oziroma za službene pse podatke o državnem organu.

Lastnik psa mora javiti:
- pristojni veterinarski organizaciji pogin in spremembo lastništva psa ter evtanazijo psa, če ni izvedena v pristojni veterinarski organizaciji;
- pristojni veterinarski organizaciji ali zavetišču pobeg in odtujitev psa.

Pristojna veterinarska organizacija in zavetišče morata podatke iz prejšnjega odstavka vnesti v centralni register psov.

Če je lastnik psa fizična oseba, se lahko v centralni register psov kot lastnik vpiše le oseba, ki je dopolnila 18 let, pri čemer se starost lastnika ugotavlja z vpogledom v osebni dokument.

Izvor psa se za pse, skotene v Republiki Sloveniji, izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. Če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče. Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa se izvor psa izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.

Osebni podatki iz tretjega odstavka tega člena se obdelujejo za vodenje in vzdrževanje centralnega registra psov ter za odločanje po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, in pristojne veterinarske organizacije pridobijo navedene osebne podatke od lastnikov psov ter za potrebe preverjanja točnosti pridobljenih podatkov tudi iz centralnega registra prebivalstva. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, lahko pridobiva osebne podatke iz tretjega odstavka tega člena iz centralnega registra prebivalstva tudi z neposrednim elektronskim dostopom ali s povezavo med centralnim registrom prebivalstva in centralnim registrom psov in jih lahko vpogleda, prepiše ali izpiše ter nadalje obdeluje v postopkih po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti.

Način označitve iz prvega odstavka predpiše minister, pristojen za veterinarstvo (v nadaljnjem besedilu: minister).

Podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, ki je bil predviden v eni od predhodnih verzij predloga, in naj bi se vpisoval v CRP, je vmes 'padel' ven, čeprav je še vedno v razlagi predlagateljev. V verziji, ki je šla z ministrstva (MKO) na vlado (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/6363b654ba3b5eaac1257a75004bcea9?OpenDocument), je pisalo tole:

Citat
Pristojna veterinarska organizacija mora ob prijavi iz prejšnjega odstavka v centralni register psov, ki se vodi pri upravnem organu, pristojnem za veterinarstvo, vnesti naslednje podatke:
- o psu;
- o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015;
- o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje;
- osebno ime ali firmo, naslov prebivališča ali sedež, enotno matično številko občana (EMŠO) lastnika psa, oziroma za službene pse podatke o državnem organu za
namen ugotavljanja lastništva živali v primeru zapuščene živali ali ugriza psa.


Ko je šel predlog čez 2. vladno usklajevanje, je bil že brez tega (KLIK (http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-12.nsf/71d4985ffda5de89c12572c3003716c4/45177658aa8b92b4c1257a800034ae58?OpenDocument), Obvestilo o uskladitvi gradiva št. 2 - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - prva obravnava, 21.09.2012 [MKO]). Žal 1. obvestila o uskladitvi gradiva ni na spletni strani. Kot je videti, je takrat šlo ven.

Še vedno je v verziji, ki je že v parlamentu, tudi tole:

Citat
27. člen
Določba tretje alineje tretjega odstavka spremenjenega 6. člena zakona se začne uporabljati 1. januarja 2015, in sicer se podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, za pse do dopolnjenega tretjega meseca starosti vnese v centralni register psov ob prijavi psa, za starejše pse pa ob naslednjem rednem cepljenju psa proti steklini.

Pa tudi tole v 'razlagi predlagatelja k 3. členu (stran 28)':

Citat
Podatek o tem, ali je pes namenjen za razmnoževanje, predstavlja nekaj možnosti za ukrepanje na več področjih. Z zbiranjem teh podatkov je bolje omogočeno izvajanje 11. člena zakona, ki določa, da mora skrbnik hišne živali, ki ni predvidena za razplod, tega preprečiti.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 14.11.2012 : 09:09:07
Na 8. seji Državnega zbora, ki se bo pričela v ponedeljek, 19. 11. 2012, ob 14. uri v veliki dvorani Državnega zbora, Ljubljana, Šubičeva 4, je predvidena obravnava tudi te točke:

10. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C), prva obravnava

vir: KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=sej&uid=6639F634D968EB58C1257AB4002FB1A4)

Zaenkrat so očitno najbolj dejavni predstavniki Slovenske muslimanske skupnosti, ki so na SDS, NSi in Lojzeta Peterleta naslovili prošnjo, da se upošteva njihova verska svoboda in 'izjemoma dopusti zakol brez omamljanja za potrebe bogoslužja, obredov in običajev'.
Celoten dokument je na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=6CB50127A356A58CC1257A9A002BA6E1&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc).

Upam, da se bodo Slovenski živalovarstveniki zganili in izvršili podoben pritisk na DZ in poslance, da člen o prepovedi vsakršnega zakola brez omamljanja ostane v zakonu.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 19.11.2012 : 14:08:04
Jutri, v torek, 20. 11. 2012, ob cca 14h bo v parlamentu:

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C), prva obravnava, EPA 666-VI (10. točka) (3 ure 20 minut)
- dopolnilna obrazložitev predlagatelja - Vlada 5 min
- predstavitev stališč poslanskih skupin in razprava poslancev o Predlogu zakona:
- PS skupni čas PS = 30 min
- SDS skupni čas PS = 20 min
- SD skupni čas PS = 40 min
- DL skupni čas PS = 25 min
- SLS skupni čas PS = 20 min
- DeSUS skupni čas PS = 15 min
- NSi skupni čas PS = 20 min
- nepovezani poslanec mag. Vogrin 5 min
- nepovezani poslanec mag. Ambrožič 5 min
- predlagatelj, Vlada 15 min.

vir = KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=sej&uid=9BCBA9C7DBE2E6F0C1257AB8004A8C49)
Verjetno bo prenos na TV3.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 20.11.2012 : 11:57:40
Pravkar se je začela točka, v kateri bodo obravnavali ZZZiv-C. Torej, od 11.55 naprej je prenos razprave o tem zakonu na TV3.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: jst , torek, 20.11.2012 : 13:07:46
Hvala, Jana!


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: jst , torek, 20.11.2012 : 13:44:21
Aaaaa??
Samo Bevk o policijskih psih, ki iščejo mamila: Te pse najprej naredijo za odvisnike od mamil, potem se lahko izkažejo kot iskalci. To je tudi mučenje živali.

Je kaj na tem??


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 20.11.2012 : 14:13:55
Ok, jutri je v okviru glasovanj (napovedano je za najkasneje ob 19.40) tudi glasovanje za nadaljno obravnavo tega zakona. Kot je bilo slišati iz razprave, je zakon dobil splošno podporo in gre zagotovo naprej. :)

Pozitivno sem presenečena nad to splošno podporo, negativno presenečena pa nad slabim poznavanjem veljavne zakonodaje nekaterih poslancev, ki so danes razpredali o predlogu zakona.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 20.11.2012 : 14:25:57
Na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=89D24F5DAB6D31DBC1257ABC002C2CA7) je že del magnetograma (zadnji del trenutno še manjka): od odseka številka 37: (nb) - 11.57 naprej


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: maja01 , torek, 20.11.2012 : 14:41:24
Je kaj na tem??

Seveda ne.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 20.11.2012 : 15:18:55
Magnetogram je zdaj cel in ga najdete na zgornjem linku, pa tudi na http://www.mojpes.net/download/magnetogram20112012.pdf (http://www.mojpes.net/download/magnetogram20112012.pdf)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 21.11.2012 : 20:16:54
Poslanci so danes soglasno izglasovali, da je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali primeren za nadaljnjo obravnavo. :)
Tako je zdaj predlog zakona dodeljen matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.
Bomo spremljali nadaljevanje. ;)


Tule je še del današnjega magnetograma, ki se nanaša na ta zakon:

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: In nadaljujemo s prekinjeno 10. točko dnevnega reda - to je s prvo obravnavo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali.
Odločali bomo o predlogu sklepa, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo.
Nekaj obrazložitev glasu, domnevam, da v imenu poslanskih skupin. Najprej v imenu Poslanske skupine Pozitivna Slovenija, gospa Tamara Vonta potem v imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov, mag. Dejan Židan. Šel sem samo po principu, da imajo dame prednost, ne vem pa kdo je prvi dvignil roko. Izvolite.

TAMARA VONTA (PS PS): Hvala lepa.
Moram reči, da je bila razprava o temu zakonu mislim da do zdaj najprijetnejša in tako kot je rekel kolega Ficko da so očitno edino živali še tiste, ki nas združujejo. Malce v šali. ampak res je šlo za dobro razpravo vseh in še enkrat bi rada ta predlog zakona pohvalila. Seveda, so stvari, ki bi se dale še bolje urediti predvsem pa ne glede na to, da vem, da gre za zelo zapleteno materijo, da se čakajo tudi določene odločitve v drugih državah oziroma v tožbah v drugih državah glede cirkusov v katerih nastopajo živali ampak vendarle bomo v Pozitivni Sloveniji vztrajali pri tem da se odpravi, da se takšni cirkusi v Sloveniji ne pojavljajo. Seveda je vprašanje, če bomo uspeli ampak to se mi zdi ena zelo pomembna stvar.
Toliko, hvala... Seveda bomo podprli zakon.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: V imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov, mag. Dejan Židan.

MAG. DEJAN ŽIDAN (PS SD): Hvala predsednik. Spoštovane poslanke in poslanci.
V Poslanski skupini Socialnih demokratov pozdravljamo ta predlog zakona, ga bomo tudi podprli. Nas tudi veseli, ker je bilo zaznano tako s strani Vlade kakor tudi nekaterih poslanskih skupin, tako koalicije kakor tudi opozicije, da je možno še v nadaljevanju zakona nadgraditi. Mi to predlagamo na nekaterih področjih kot prvo pomembno je, da se dodatno zaostri izdaja dovoljenj za poskuse na živalih, temu mi nasprotujemo,

Odsek številka 83 - (KO) - 18.03

(nadaljevanje) da se bolj natančno razdela register, ki mora vsebovati tudi register nevarnih živali. Pomembno je, da društva, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali dobijo dodatne pravice izvrševati to svojo humano poslanstvo in pomembno, da se bolj natančno opiše kaj je primer mučenja pri neprimerni nastanitvi živali. Namreč, neprimerna nastanitev živali je najpogostejši razlog za trpinčenje živali.
Torej, kot poslanska skupina ta predlog zakona podpiramo in pričakujemo kvalitetno obravnavo tudi vnaprej.
Hvala.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: V imenu Poslanske skupine Slovenske ljudske stranke gospod Roman Žveglič.

ROMAN ŽVEGLIČ (PS SLS): Hvala, spoštovani.
V Poslanski skupini Slovenske ljudske stranke bomo zakon podprli. Smatramo, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Še dobro, da regulira predvsem ta odnos med človekom in živaljo in da ne posega še v odnose med živalmi samimi, kar sem tudi iz razprave ugotovil, da bi nekateri radi videli.
Hvala lepa.

PREDSEDNIK DR. GREGOR VIRANT: Glasujemo o predlogu sklepa, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Glasovanje teče. Navzočih je 74 poslank in poslancev, za je glasovalo 72, proti nihče.
(Za je glasovalo 72.) (Proti nihče.)
Ugotavljam, da je predlagani sklep Državni zbor sprejel, zato bo predlog zakona dodeljen matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.
S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Cel magnetogram je na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=34A1D40AAB90A386C1257ABD002D9C99).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uncas , četrtek, 22.11.2012 : 19:42:15
Hvala za izčrpno poročilo, Jana, meni ni zneslo slediti prenosov :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 12.12.2012 : 15:47:59
Kaj je novega:

Na spletni strani DZ - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=7C381178B78E3901C1257A8D0038C6E4&db=pre_zak&mandat=VI), je sproti vsa dokumentacija.

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=6CB50127A356A58CC1257A9A002BA6E1&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: SLovenska muslimanska skupnost)
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C607C967C20DF461C1257AB6002E76DE&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: Civilna iniciativa za izboljšanje pravne zaščite živali)
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=8052D9BF109F5F12C1257AC600390C46&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (Avtor: Ferlic Kristina)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uncas , četrtek, 13.12.2012 : 16:30:06
Ja, stvar gre direkt na ustavno sodišče...


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 08.01.2013 : 23:46:28
Uh, tule se dogaja in DZ očitno nekaj dela ;)

Zakon je v DRUGI OBRAVNAVI in zdaj so se nabrali sledeči dokumenti:

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=458313032650ED44C1257AE7004678B3&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 02.01.2013 [Veganska iniciativa]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=D5A1F7B0E718F9C8C1257AE70050BD3F&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Dopolnila k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 02.01.2013 [VETERINARSKA ZBORNICA SLOVENIJE] (manjka dokument)
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=90927BA005CE0027C1257AE8002FFA29&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Podpisane pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 03.01.2013 [Veganska iniciativa]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=D9080099791C8CF7C1257AE800448845&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 03.01.2013 [Društvo Lajka]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=9488184F5C76948FC1257AE9003A3746&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 04.01.2013 [Slovensko vegansko društvo]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C645B52134868345C1257AE9004827C5&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Predlog amandmajev k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 04.01.2013 [ZAVOD CENTER ZA INFORMIRANJE]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=6278D542EABE3890C1257AEC0031BDC4&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 07.01.2013 [Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2239DFF4FABE722EC1257AEC00323059&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Predlogi amandmajev k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 07.01.2013 [Civilna iniciativa za izbolšanje pravne zaščite živali]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=441F827960E71124C1257AE1002D0C2A&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Mnenje 28.12.2012 [22 - Zakonodajno-pravna služba]

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=312227860F63F6A1C1257AE90037DBAF&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - vsi amandmaji SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=C30F1983414319BEC1257AE90047F668&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - vsi amandmaji

Vloženi amandmaji po členih:

- Amandma (K 3. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]  
V devetem odstavku spremenjenega 6. člena se za besedilom »prvega odstavka« doda besedilo »in podrobnejše podatke o psu iz prve alinee tretjega odstavka tega člena, ki se vodijo v centralnem registru psov,«.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.

- Amandma (K 7. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 7. členu se črtata tretji in četrti odstavek 14.a člena.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.  

- Amandma (K 8. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 8. členu se v dvajseti alinei prvega odstavka 15. člena črta besedilo »in mačk«.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.

- Amandma (K 8. členu) 05.01.2013 [PS]
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
"Na koncu osemnajste alineje se pika nadomesti s podpičjem in se dodajo devetnajsta, dvajseta, enaindvajseta, dvaindvajseta in triindvajseta alineja, ki se glasijo:
"- posedovanje in uporaba prostoživečih živali z namenom prikazovanja v cirkuških in podobnih predstavah,
- reja živali zgolj ali predvsem zaradi pridobivanja krzna ali kože,

- spodbujanje napadalnosti živali do človeka ali živali, razen za namen šolanja psov ali uporabe službenih policijskih in vojaških psov;
- dejavnost prodaje psov in mačk, ki ne izhajajo iz lastne vzreje nosilca dejavnosti;
- tek živali, privezane na motorno prometno sredstvo."."

Obrazložitev: Poslanska skupina Pozitivna Slovenija meni, da je vsakršno nasilno krotenje živali, ki je namenjeno prikazovanju pred občinstvom, za sodobno demokratično družbo nesprejemljivo. Živali namreč ob tem trpijo zgolj zato, da bi ljudi z njihovim prikazovanjem zabavali. Posebej se nam zdi sporno, ker cirkuse radi obiskujejo predvsem otroci, ki na tak način dobijo povsem napačen vtis o tem, kakšen je sprejemljiv odnos do živali. Zato predlagamo, da se uporaba prostoživečih živali z namenom prikazovanja v cirkuških in podobnih predstavah prepove, tako kot je to urejeno v številnih evropskih državah. Obenem smo v Pozitivni Sloveniji mnenja, da tudi ni nobenega upravičljivega razloga za rejo živali izključno za namen pridobivanja njihovega krzna ali kože. Predlagana ureditev prepovedi tovrstne reje pomeni tudi politično odločitev o tem katere prakse so v slovenski družbi nesprejemljive.

- Amandma (K 11. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 11. členu se v drugem odstavku spremenjenega 21. člena črta besedilo »osebo, odgovorno za izvajanje projekta, in«.
Obrazložitev: Amandma je potreben zaradi odprave nepotrebnega podvajanja in večje jasnosti besedila.
 
- Amandma (K 12. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V devetem odstavku se besedilo »v nasprotju s tem zakonom« nadomesti z besedilom »brez dovoljenja iz 21. člena ali v nasprotju s sedmim odstavkom tega člena«.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.

- Amandma (K 13. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 13. členu se v petem odstavku spremenjenega 22.a člena besedilo »iz sedmega odstavka tega člena« nadomesti z besedilom »iz šestega odstavka tega člena«.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.

- Amandma (K 16. členu) 05.01.2013 [PS]
V spremenjenem 26. členu se črta 12. točka.
Ostale točke se ustrezno preštevilčijo.
V drugem odstavku spremenjenega 26. člena se črta besedilo ", kože, krzna".

Obrazložitev: V Poslanski skupini Pozitivna Slovenija smo prepričani, da usmrtitev živali, ki je izvedena zgolj ali predvsem zaradi pridobivanja kože ali krzna, nesprejemljiva. To je dejanje, ki ga ni mogoče opravičiti. Predlagana zakonska ureditev sledi ureditvi v drugih evropskih državah, ki tako kot Slovenija postavljajo dobrobit živali na zelo visoko mesto.

- Amandma (K 17. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 17. členu se v tretjem odstavku besedilo », šesti in sedmi odstavek« nadomesti z besedilom »in šesti odstavek«.
Obrazložitev: Amandma je redakcijske narave in je potreben, ker se v 28. členu dodajajo trije in ne štirje odstavki.

- Amandma (K 18. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 18. členu se v drugem odstavku 31.a člena besedilo »gospodinjstvom, ki so zavezana« nadomesti z besedo »zavezancem«, beseda »gospodinjstvo« pa z besedo »zavezanca«.
Obrazložitev: Amandma je potreben zaradi uskladitve z zakonodajo na področju zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov.

- Amandma (K 21. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 21. členu se v tretjem odstavku spremenjenega 38. člena za besedilom »do nadomestila« doda besedilo »za opravljanje nalog iz prejšnjega odstavka«.
Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS.

- Amandma (K 25. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V 25. členu se 45., 46. in 46.a člen zakona spremenijo tako, da se glasijo:
»45. člen

Z globo od 2.400 do 84.000 eurov se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki:
1. kot skrbnik ali prevoznik živali ne zagotovi fizičnega varstva nevarne živali (prvi odstavek 12. člena);
2. kot skrbnik ne zagotovi fizičnega varstva nevarnega psa v skladu z drugim odstavkom 12. člena tega zakona;
3. na javno mesto oziroma v sredstva javnega prevoza ne pusti psa vodiča slepih oziroma psa pomočnika invalidov skupaj z njegovim skrbnikom (prvi odstavek 13. člena);
4. stori katero od ravnanj iz prvega odstavka 15. člena tega zakona;
5. neustrezno prevaža živali (prvi odstavek 17. člena);
6. opravi boleč poseg na vretenčarju brez anestezije (prvi odstavek 19. člena);
7. ravna v nasprotju z drugim odstavkom 20. člena tega zakona;
8. brez odobritve opravlja dejavnosti vzrejne, dobaviteljske ali uporabniške organizacije (prvi odstavek 20.a člena);
9. ravna v nasprotju s četrtim ali šestim odstavkom 20.a člena tega zakona;
10. izvaja poskus na živali brez dovoljenja iz prvega odstavka 21. člena tega zakona;
11. izvaja poskus na živali v nasprotju s sedmim odstavkom 21.a člena tega zakona;
12. izvaja poskus v izobraževalne namene v nasprotju s prvim odstavkom 22. člena tega zakona;
13. ravna v nasprotju z drugim ali tretjim odstavkom 25. člena tega zakona;
14. usmrti žival v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom 26. člena tega zakona;
15. opravlja dejavnost zavetišča, ne da bi za to izpolnjeval predpisane pogoje (tretji odstavek 27. člena);
16. ravna v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom 28. člena tega zakona;
17. ravna v nasprotju s šestim odstavkom 31. člena tega zakona.
Z globo od 1.600 do 4.100 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
Z globo od 800 do 1.200 eurov se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena, ali ki podatke iz centralnega registra psov obdeluje v nasprotju s petim odstavkom 28. člena tega zakona.

46. člen
Z globo od 1.600 do 42.000 eurov se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki:
1. takoj ne oskrbi bolnih, poškodovanih in onemoglih živali (prvi odstavek 8. člena);
2. ravna v nasprotju s tretjim odstavkom 8. člena tega zakona;
3. kot skrbnik ravna v nasprotju s prvim odstavkom 9. člena tega zakona;
4. ne zagotovi rezervnega sistema prezračevanja v skladu z drugim odstavkom 9. člena tega zakona;
5. zaupa v vodenje nevarnega psa osebi, ki je mlajša od 16 let (tretji odstavek 12. člena);
6. opravlja dejavnost hotela za živali, ne da bi za to izpolnjeval predpisane pogoje (drugi odstavek 14. člena);
7. kot skrbnik omogoči uporabo živali na javnem zbiranju ali snemanju v nasprotju s prvim odstavkom 14.a člena tega zakona;
8. uporabi žival na javnem zbiranju ali snemanju v nasprotju s prvim odstavkom 14.a člena tega zakona;
9. ravna v nasprotju z drugim odstavkom 14.a člena tega zakona;
10. pravočasno ne zahteva veterinarske pomoči in oskrbe bolnih ali poškodovanih živali, veterinarske pomoči pri porodih, kadar je potrebna, ali ne zagotovi ustrezne nege bolnih, poškodovanih in onemoglih živali (18. člen);
11. opravlja znanstvenoraziskovalno ali izobraževalno delo na izoliranih organih, tkivih ali truplih v ta namen usmrčenih živali v nasprotju s prvim odstavkom 22.a člena tega zakona;
12. za dela na izoliranih organih, tkivih ali truplih v ta namen usmrčenih živali uporabi žival druge živalske vrste brez dovoljenja upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo (tretji odstavek 22.a člena);
13. v izobraževalne namene izvaja dela na izoliranih organih, tkivih ali truplih v ta namen usmrčenih živali zaščitenih ali ogroženih vrst, odvzetih iz narave (četrti odstavek 22.a člena);
14. ravna v nasprotju s šestim odstavkom 22.a člena tega zakona;
15. ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim ali četrtim odstavkom 26.a člena tega zakona;
16. goji ali poseduje psa kljub prepovedi iz osmega odstavka 26.b člena tega zakona;
17. ne zagotovi šolanja psa v skladu s prvim odstavkom 26.c člena tega zakona;
18. izvaja obvezno šolanje psov iz prvega odstavka 26.c člena tega zakona po programu, ki ni potrjen v skladu z drugim odstavkom 26.c člena tega zakona.
Z globo od 800 do 2.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
Z globo od 400 do 800 eurov se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena, ali ki vodi psa kljub prepovedi iz osmega odstavka 26.b člena tega zakona.

46.a člen
Z globo od 800 do 33.000 eurov se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki:
1. ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim ali petim odstavkom 6. člena tega zakona;
2. kot skrbnik ne zagotovi katerega od pogojev iz prvega odstavka 7. člena tega zakona;
3. kot skrbnik ne prepreči napak v reji v skladu z drugim odstavkom 7. člena tega zakona;
4. ne zagotovi ločene namestitve živali v skladu z drugim odstavkom 8. člena tega zakona;
5. proda, odda ali podari hišno žival v nasprotju z 10. členom tega zakona;
6. kot skrbnik ne zagotovi osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali v skladu s prvim odstavkom 11. člena tega zakona;
7. kot skrbnik ne zagotovi ustrezne vzgoje in šolanja oziroma drugih ukrepov in je zato žival nevarna okolici (drugi odstavek 11. člena);
8. kot skrbnik ne zagotovi fizičnega varstva psa v skladu s tretjim odstavkom 11. člena tega zakona;
9. na javnem zbiranju ali snemanju, na katerem se uporablja žival, ne zagotovi veterinarske oskrbe in oskrbe živali v skladu z etološkimi potrebami živali (drugi odstavek 14.a člena);
10. ravna v nasprotju s četrtim odstavkom 28. člena tega zakona;
11. ravna v nasprotju s četrtim odstavkom 31. člena tega zakona.
Z globo od 400 do 1.600 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
Z globo od 200 do 400 eurov se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.«.

Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombami ZPS.

- Amandma (K 26. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V prvem odstavku 26. člena se besedilo »se črta« nadomesti z besedilom »preneha veljati«.
V drugem odstavku se besedilo »se v 8. točki črta« nadomesti z besedilom »v 8. točki preneha veljati«.

Obrazložitev: Amandma je redakcijske narave.

- Amandma (K 27. členu) 05.01.2013 [SDS, DL, SLS, DeSUS, NSi]
V prvem odstavku 27. člena se za besedilom »6. člena zakona« doda besedilo »in 1. točke 46.a člena v delu, ki se nanaša na tretjo alineo tretjega odstavka spremenjenega 6. člena zakona«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Določba dvajsete alinee prvega odstavka 15. člena in 4. točka prvega odstavka 45. člena v delu, ki se nanaša na dvajseto alineo prvega odstavka 15. člena se začneta uporabljati 1. maja 2013.«.

Obrazložitev: Amandma je v skladu s pripombo ZPS. Z amandmajem se v drugem odtavku spreminja prehodna določba in določa prehodno obdobje, ki se nanaša na prepoved dejavnosti prodaje psov, ki ne izhajajo iz lastne vzreje nosilca dejavnosti.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 09.01.2013 : 00:33:33
Za 10. 1. 2013 ob 16h je v veliki dvorani DZ sklic 17. redne seje Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, na kateri bodo obravnavali Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C) - druga obravnava.

KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=dt&uid=034D28D3FD5E8F21C1257AE1003C0793)

Vabljeni:
K 1. točki:
- Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
- Zakonodajno-pravna služba
- Veterinarska zbornica Slovenije
- dr. Erih Tetičkovič, predsednik Strokovnega sveta za zaščito živali
- Slovenska muslimanska skupnost
- Dr. Janez Posedi, Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani
- Priscila Gulič, Civilna iniciativa za izboljšanje pravne zaščite živali
- Kristina Ferlic


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 10.01.2013 : 22:08:22
Huh, magnetogram bo verjetno jutri, se je pa pravkar na TV3 začel posnetek današnje seje :).
Sicer se je pa nabralo en kup novih dokumentov:

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=BBF8A37814D79DEDC1257AEE003567DF&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Popravki predlogov amandmajev k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Civilna iniciativa za izbolšanje pravne zaščite živali]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=19DC1C493259D945C1257AEE00395323&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Nove pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=442B670B784A517FC1257AEE0039CE1B&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Veganska iniciativa]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2FCA7FE1E8855C60C1257AEE003AEEB7&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Odgovor na mnenje Zakonodajno pravne službe k Predlogu Zakons o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Ministrstvo za kmetijstvo in okolje]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=E3C6CED94F22B1ADC1257AEE004702B8&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Društvo za zaščito živali Ljubljana]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=ED0FF3C25E85E3A0C1257AEE004A5C00&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=E5B8CC2EA2A78F29C1257AEF0059A224&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Peticija za Slovenijo brez krzna ob obravnavi Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 10.01.2013 [Za vegansko iniciativo: Blaž Babnik Romaniuk]


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: nusko , petek, 11.01.2013 : 00:18:36
Razširil se je glas, da sta bila na današnji seji Odbora sprejeta dva amandmaja, in sicer za prepoved gostovanja cirkusov z divjimi živalmi in za prepoved reje kožuharjev za krzno. Zdaj je na vrsti druga obravnava predloga sprememb Zzziv s sprejetimi amandmaji v DZ, sledi še ena možnost za amandmaje in nato še zadnja, tretja obravnava v DZ.

Nekateri komaj dihamo od vznemirjenja  :D


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: maja01 , petek, 11.01.2013 : 00:29:17
Ce je res, potem padam okorg od navdusenja.  :D


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: SunnyDay , petek, 11.01.2013 : 09:15:27
Več nas bo ob tla metalo. :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: nusko , petek, 11.01.2013 : 14:05:42
Ni magnetogram ali zapisnik, je pa (tudi) Židanova uradna izjava: "Nobene potrebe ni, da se ljudje oblačijo v krzno (http://www.24ur.com/nobene-potrebe-ni-da-se-ljudje-oblacijo-v-krzno.html)".


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: _lori , petek, 11.01.2013 : 17:42:07
Posnetek 17. seje Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje: 1. del (http://tvslo.si/predvajaj/17-seja-odbora-za-kmetijstvo-1-del/ava2.155518952/), 2. del (http://tvslo.si/predvajaj/17-seja-odbora-za-kmetijstvo-2-del/ava2.155519046/).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: dog_lover , petek, 11.01.2013 : 19:11:25
 :D upam da so govorice resnične. :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uncas , sobota, 12.01.2013 : 11:00:54
Se nas bo kar nekaj ob tla metalo in salte delalo, če bo šlo čeez še nekaj stvari, držim pesti :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 16.01.2013 : 16:25:24
17. redna seja Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, 10.01.2013 - MAGNETOGRAM (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=pmagdt&uid=529F19D8E54445FDC1257AF30028D1CA)

Na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=B2EB01D05F2A5156C1257AF4004D86F7&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) = Dopolnjen predlog zakona 15.01.2013 [13 - Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje] = dokument, kjer je vse 'zadnje' zbrano na kupu :).

Verjetno bo Zakon v obravnavi na 10. redni seji DZ, ki je predvidena od 28. 1. 2013 naprej - klik (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/izbranaSeja?mandat=VI&seja=10.%20Redna&uid=F6897322BC0EB104C1257AAD00489847).




Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 22.01.2013 : 14:57:27
10. redna seja DZ je sklicana (KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=sej&uid=1BB67B2BC0CDC478C1257AF70035A211)):

10. seja Državnega zbora, ki se bo pričela
v ponedeljek, 28. 1. 2013, ob 14. uri
v veliki dvorani Državnega zbora, Ljubljana, Šubičeva 4.

Predlog dnevnega reda:
7. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C), druga obravnava, EPA 666 - VI
- Poročilo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje z Dopolnjenim predlogom zakona je objavljeno na spletni strani Državnega zbora v Poročevalcu z dne 15. 1. 2013. KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=B2EB01D05F2A5156C1257AF4004D86F7&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc)


Na portalu DZ, kler so vsi dokumenti v zvezi s tem zakonom KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2738D719162BD271C1257AFB0047FC52&db=pre_zak&mandat=VI), je tudi nekaj nove dokumentacije:

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=A8706680BFF70D8CC1257AFA0036E955&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Mnenje k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 21.01.2013 [RAČUNSKO SODIŠČE RS]
Mnenje se ukvarja predvse z novo 'občinsko takso'.

Na podlagi mnanja Računskega sodišča, je SD vložil amandma, da se 18. člen črta:
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2093AE1EA3269E9AC1257AFB002EF886&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - amandma poslanske skupine SD

Poslanske skupine SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi so vložile sledeče amandmaje KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=60B95100A52E26CBC1257AFB00307ECC&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc):

K 7. členu
V 7. členu se v prvem odstavku 14.a člena za besedilom "v cirkusih" doda besedilo "in cirkusom podobnih prireditvah".
Obrazložitev:
Z amandmajem se prepoved uporabe živali prostoživečih živalskih vrst razširja tudi na druge, cirkusom podobne prireditve.

K 18. členu
Črta se novi 31.a člen.
Obrazložitev:
Z amandmajem se črta člen, ki je omogočal, da občina za sofinanciranje določenih nalog na področju zaščite živali predpiše prispevek.

K 25. členu
V 25. členu se v prvem odstavku 45. člena v 5. točki črta besedilo "ali predvsem".
V prvem odstavku 46. člena se v 8. točki za besedilom "v cirkusu" doda besedilo "ali v cirkusu podobni prireditvi".
Obrazložitev:
Z amandmajem se v 5. točki 45. člena redakcijsko usklajuje besedilo kazenske določbe z besedilom dvaindvajsete alinee prvega odstavka 15. člena zakona in v 8. točki 46. člena se predvideva sankcioniranje kršitve prepovedi uporabe živali prostoživečih živalskih vrst v cirkusom podobnih prireditvah.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 30.01.2013 : 02:40:50
MAGNETOGRAM (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=F2BEE4194F03A686C1257B02002DD471) (od odseka številka 45 (SD) - 12.37 naprej)

Več ali manj ostaja v predlogu vse tako, kot je prišlo v tretje branje. Če povzamem ministra Bogoviča o poglavitnih spremembah:
 
Predlagane spremembe in dopolnitve zakona temeljijo na načelih odgovornega lastništva in humanega ravnanja z živalmi. Preprečuje trpljenje živali, zagotavlja ustrezne informiranosti državljanov, optimiziranje upravnih dejanj, prav tako pa tudi sankcioniranje kršitev.
Predlog zakona obsega, prvič, spremembe na področju poskusov na živalih, ki se usklajujejo z zahtevami evropske zakonodaje, kot izhaja iz direktive 2010/63, predlog zakona uvaja načelo 3R kar pomeni zamenjavo poskusnih živali z drugimi metodami, čim manjše število poskusnih živali in izboljšanje pogojev reje in oskrbe poskusnih živali ter izvajanje poskusov.
Drugič, izvajanje uredbe sveta 1099/2009 o zaščiti živali pri usmrtitvi. Žival je dovoljeno zaklati le tako, da je žival usmrčena v trenutku oziroma z ustreznim predhodnim omamljanjem, tudi pri obrednem zakolu.
V Sloveniji ni in tudi v bodoče ne bo prepovedano bredenje in zakol z omamljanjem. Prepovedano bo klanje živali na živo, s tem ne omejujemo verske svobode temveč ščitimo dobrovit živali.
Zakol brez omamljanja je v Sloveniji dovoljen izključno, če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev izven klavnice za zasebno domačo uporabo.
Tretjič, posodabljanje definicij zlasti glede poskusov skrbnika živali, nevarnih živali in nevarnih psov.
Nevaren bo po novem tudi napadalen pes in tisti, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti in ne le tisti, ki je ugriznil človeka oziroma žival.
Skrbnik živali pomeni osebo, ki odgovarja za žival in ni nujno njen lastnik.
Četrtič, izboljšuje zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov. Obvezen bo vnos podatka o izvoru psa, s čimer želimo preprečiti ilegalen promet z živalmi, trgovine, kjer prodajajo pse in mačke.
Petič, ureditev nadzora na javnih mestih in občinski ravni. Predlog zakona občinskim redarstvom dodeljuje pristojnost obravnave fizičnega varstva živali, psi na povodcih na javnem mestu in v primerih vodenja prekrškovnih postopkov, tudi preverjanje označevanja, se pravi mikro čipiranja psov.


Sicer pa je izločen člen, ki se je nanašal na pobiranje občinske takse, torej občine ne bodo mogle s 'komunalno takso' zbirati denarja za rešitev problematike zapuščenih živali, ostajata pa prepovedi nastopanja divjih živali v cirkusih in reja in lov na živali zgolj zaradi pridobivanja njihovih kožuhov, kož ali perja.

O amandmajih bodo v skladu s časovnim potekom seje zbora odločali danes (v sredo) v okviru glasovanj.

Ne morem pa mimo razprav o 'zaslužkarstvu' slovenskih zavetišč. A določenim še nihče ni dovoljkrat pojasnil še kakšnih drugih podrobnosti o delovanju slovenskih zavetišč ('profitnih' in 'neprofitnih', predvsem primerjave v delovanju in primerjave stroškov ...), ali pa nočejo slišati ničesar drugega, le tisto, kar so jim 'prinesle' Lajke na sejo Odbora za kmetijstvo ... v DZ? Mimogrede - so eni od pobudnikov in 'velikih borcev' za ukinitev zasebnih zavetišč. Bog se nas usmili.
Smiselno bi bilo mag. Tavševi povedat, da zavetišča niso brez nadzora, da delovanje zavetišč (tudi ali predvsem zasebnih zelo podrobno) nadzirajo inšpektorji, in da je občina tista, ki mora nadzirati porabo svojih sredstev. Le kaj je delala na občini, da tega ne ve in obtožuje zavetišče, da je izdajalo račune za visoke stroške, o dogajanju z živalmi pa praktično ni bil obveščen nihče. Hm ... Za crknt, prav res. Če bi šel denar iz njenega žepa, bi se dobro pobrigala in za vsak račun posebej preverila, za kaj je bil porabljen, ker pa je šlo za občinski denar ... Boli njih. Tudi probleme razumet jim ni potrebno, da le imajo o čem pametovat (kao na lastnih izkušnjah).

Za vse njih bi bilo veliko bolje, da začnejo iskat finančne vire za iskanje rešitev, kako zmanjšati število zapuščenih živali (torej preventivo - označevanje, osveščanje, svetovanje, nadzor ...), pa ne bo nobena bivša ali sedanja občinska ali državna uslužbenka imela kaj veliko za opletat čez zavetišča.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Lanabela , sreda, 30.01.2013 : 10:23:31
Odlično. Torej bo po novem zadostovalo, da se boš nekomu zameril, pa boš imel registriranega nevarnega psa? Ker pri ugrizu je vsaj približno mogoče dokazovati ali je ugriz resnično bil ali ne, kako pa se braniti, če te obtožijo, da imaš neobvladljivega in napadalnega psa? Ker je folk lahko  tudi žleht in ker niso redki, ki zamenjujejo igrivost/strah z napadalnostjo. In kakšna je definicija napadalnosti? Pumpanje za ograjo/v pesjaku, zaganjanje na ketni/povodcu, lajanje na balkonu ali renčanje na drugega psa? Kakšna je definicija neobvladljivosti? Ne vem, če imajo še kje uzakonjen tak umotvor.

Po drugi strani pa....pes z bogato zgodovino (prijavljenih) ugrizov, se znajde v zavetišču, a menda sploh nima statusa nevarnega psa, društvo ga oddaja pod nujno ker mu grozi evtanazija, pet pred dvanajsto pes dobi novega super duper odgovornega lastnika, vsi hepi hepi, a kaj ko dan potem novi lastnik objavi posnetek tega istega psa na sprehodu spuščenega brez povodca, brez nagobčnika, še celo sledni povodec se ne vleče za njim. Plosk plosk. Kakšen nevaren pes, glejte ga kako je priden in ubogljiv mucek.
In ko bo zaradi takih in podobnih genijev spet prišlo do hujše nesreče, kako bodo pa potem zaostrili zakon? Bo nevaren pes že tisti, ki te bo krivo pogledal?

Kar se pa zaslužkarskih zavetišč in tudi zasluškarskih vzrediteljev pasemskih psov tiče pa...kdo sploh rabi to golazen, pridejo na vrsto v naslednjem koraku.Takoj za tistim enim prascem, ki se menda še ukvarja z rejo kožuharjev in za cirkusantskimi smrdljivci.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Nanook , sreda, 30.01.2013 : 10:46:03
A potem registra za macke in obveznega cipiranja ne bo?


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 30.01.2013 : 11:08:06
Več ali manj se vsi strinjajo, da so mačke tiste, ki povzročajo težave in stroške, vendar so sklenili kompromis - minister bo lahko predpisal registre za tiste vrste živali, kot bo potreba, torej tudi za mačke.

Iz Poročila Odbora za kmetijstvo ... (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=B2EB01D05F2A5156C1257AF4004D86F7&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc)
Predsednik Veterinarske zbornice Slovenije pa je izrazil prepričanje, da že veljavni zakon s svojimi vsebinami zagotavlja dovolj visoko raven varstva živali, le določbe zakona bi bilo treba dosledno izvajati, nad izvajanjem pa zagotoviti nadzor vseh pristojnih organov in v kazenskih določbah določiti kazni za nespoštovanje predpisanih ukrepov.
Zbornica tudi podpira idejo o uvedbi registra lastnikov mačk in vidni označitvi prostoživečih mačk po opravljeni sterilizaciji ali kastraciji, saj mačke, predvsem potepuške, predstavljajo precejšnjo nevarnost širjenja stekline in drugih kužnih bolezni ter zoonoz. Z registracijo in označevanjem mačk bi bila zagotovljena večja preglednost gibanja živali.


- v zvezi z določbo 3. člena Predloga zakona, ki se nanaša na registracijo psov in vodenje centralnega registra psov, in predlogom za amandma Odbora, katerega namen je uvedba obveznega označevana (čipiranja) in vpisovanja v centralni register tudi za mačke, je večina članov Odbora nasprotovala temu predlogu, saj takšne določbe zakona v praksi sploh ne bi bilo mogoče izvajati. Predstavnica Lajke pa je opozorila, da v nekaterih zavetiščih ta praksa že deluje; vsako oddano mačko čipirajo in vzpostavljajo register prav z namenom lažjega identificiranja lastnika v primeru, da se po izginotju žival vrne v zavetišče. Tudi predsednik Veterinarske zbornice Slovenije je menil, da bi bila vzpostavitev oziroma vsaj možnost vzpostavitve registra mačk smiselna in bi jo bilo mogoče ob določenih logističnih naporih tudi realizirati. V prid temu predlogu je tudi dejstvo, da je to področje v Sloveniji najbolj neurejeno in predstavlja čedalje večji in neobvladljiv problem predvsem za zavetišča. Pri tem je še opozoril, da v Sloveniji prostoživeče živali niso največji problem; večji problem so tiste lastniške mačke, ki jih lastniki bodisi ne cepijo proti boleznim, ki ogrožajo zdravje ljudi in ostalih živali (npr. problematične nalezljive mačje bolezni), oziroma so zapuščene.
Predstavnik MKO pa je pojasnil, da je Slovenija ena redkih držav, ki ima obvezen register psov, registra mačk pa nima nobena evropska država. Če bi sprejeli predlagano dopolnilo, bi bila v tem delu Slovenija izjema. Izrazil je tudi prepričanje, da čipiranje mačk ne bi bistveno prispevalo k njihovi boljši zaščiti, bi pa sprejetje takšnega predloga povzročilo vrsto operativnih težav, začenši z ugotavljanjem izvora mačk, izdatno pa bi bili finančno obremenjeni lastniki živali oziroma občinski proračuni, kolikor lastniki teh živali ne bi bili znani.
V nadaljevanju obravnave tega člena pa so člani Odbora podprli predlog za amandma Odbora, ki poleg centralnega registra psov omogoča vzpostavitev novih registrov za nekatere druge vrste nevarnih živali, ki jih nimamo popisanih (npr. plazilci, kot so krokodili, kače, itd.). Odločitev o morebitni vzpostavitvi novih registrov je v pristojnosti ministra.


3. člen
6. člen se spremeni tako, da se glasi:
"6. člen
[...]
Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, lahko vodi tudi registre za druge vrste hišnih živali, če so podani strokovni razlogi, zaradi katerih morajo biti te živali označene na predpisan način. Za te registre se smiselno uporabljajo določbe prve in treje alinee tretjega odstavka tega člena ter četrtega, petega, šestega in osmega odstavkla tega člena.
[...]"


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: lunca , sreda, 30.01.2013 : 11:38:32
Joj,joj,Lanabela,kako se strinjam s tabo!Še posebno glede tistega dela o reševanju psov,ki jim grozi "Točno opoldne"!


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 30.01.2013 : 12:08:36
Državni svet je dal 23. 1. 2013 Mnenje k Dopolnjenemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=21D2480415F7DB7AC1257AFE003BEA58&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc), predsednik Državnega zbora pa ga je včeraj poslal vladi in prosi, da vlada do mnenja DS zavzame stališče - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=8C727536806E1393C1257B01002C5915&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc).

Novelo zakona (spremembe, ki se zdaj sprejemajo) sta podprli Kmetijsko gozdarska zbornica in Veterinarska zbornica, Kinološka zveza pa ji nasprotuje, ker pravi, da je usmerjena v ukvarjanje s posledicami in ne v odpravljanje vzrokov problemov.

O tem je Državni svet več pisal 09.01.2013 v Mnenju Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=ED0FF3C25E85E3A0C1257AEE004A5C00&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc), kjer je tudi nekaj 'razlage' takega stališča KZS (zastopal jo je mag. Blaž Kavčič), vendar brez kakršnegakoli konkretnega predloga ali vsaj opisa rešitev, za katere se zavzema KZS. Tudi nikjer drugje mi ni uspelo najti nobenega formalnega predloga ali kakšne druge konkretne vključenosti KZS v spremembe zakonodaje, ki sedaj poteka v DZ.

Resnično me zanimajo predlogi in rešitve KZS. Ve morda kdo kaj več? Namreč, povsem se strinjam, da bi bilo treba več storiti na področju preventive, vendar ne vem, na kaj KZS cilja in fajn bi bilo videt, kaj konkretnega je storila v zvezi s tem (tako ob sprejemanju zakonodaje - s konkretnimi predlogi sprememb, kot na področju preventive v svojih vrstah in širše).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , sreda, 30.01.2013 : 12:21:00
Odlično. Torej bo po novem zadostovalo, da se boš nekomu zameril, pa boš imel registriranega nevarnega psa? Ker pri ugrizu je vsaj približno mogoče dokazovati ali je ugriz resnično bil ali ne, kako pa se braniti, če te obtožijo, da imaš neobvladljivega in napadalnega psa? Ker je folk lahko  tudi žleht in ker niso redki, ki zamenjujejo igrivost/strah z napadalnostjo. In kakšna je definicija napadalnosti? Pumpanje za ograjo/v pesjaku, zaganjanje na ketni/povodcu, lajanje na balkonu ali renčanje na drugega psa? Kakšna je definicija neobvladljivosti? Ne vem, če imajo še kje uzakonjen tak umotvor.

Po drugi strani pa....pes z bogato zgodovino (prijavljenih) ugrizov, se znajde v zavetišču, a menda sploh nima statusa nevarnega psa, društvo ga oddaja pod nujno ker mu grozi evtanazija, pet pred dvanajsto pes dobi novega super duper odgovornega lastnika, vsi hepi hepi, a kaj ko dan potem novi lastnik objavi posnetek tega istega psa na sprehodu spuščenega brez povodca, brez nagobčnika, še celo sledni povodec se ne vleče za njim. Plosk plosk. Kakšen nevaren pes, glejte ga kako je priden in ubogljiv mucek.
In ko bo zaradi takih in podobnih genijev spet prišlo do hujše nesreče, kako bodo pa potem zaostrili zakon? Bo nevaren pes že tisti, ki te bo krivo pogledal?

Super povedano!


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 31.01.2013 : 13:55:56
MAGNETOGRAM (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=678FB47A9130C25BC1257B03002E20B6) - (od odseka številka 103 (SD) - 30. 1. 2013 od 17.49 naprej)

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=F5E2A997708EBAA1C1257B0400248741&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) = Pregled sprejetih amandmajev in členov (31. 1. 2013)

Državni zbor bo tretjo obravnavo predloga zakona opravil na naslednji seji. Predlog zakona za tretjo obravnavo pripravi Vlada Republike Slovenije - dopis vladi (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=12326D15924CE30FC1257B04003339E5&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc).

11. redna seja DZ je predvidena za 4. marec 2013.



Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 20.02.2013 : 12:11:10
Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C) je 14. 2. 3013 vstopil v tretjo obravnavo DZ - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=340F0ED02AAB9C2AC1257B120032E31D&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc).

KLIK - Besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - tretja obravnava 14.02.2013 [Vlada Republike Slovenije] (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2F7967F1D57DED91C1257B120042AA7F&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc)

Tole zgoraj je prečiščena verzija predloga ZZZIV –C, v kateri so zajeti vsi sprejeti amandmaji in spremembe, kar je bilo izglasovano v predhodnih postopkih. Za spremljanje prijazen dokument :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: maja01 , sreda, 20.02.2013 : 12:49:49
Ja, se povezavo dodaj ... (link ne dela) :P


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 20.02.2013 : 13:05:47
Ja, prav res, a ne  :-[ -^

KLIK - Besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - tretja obravnava 14.02.2013 [Vlada Republike Slovenije] (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2F7967F1D57DED91C1257B120042AA7F&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , nedelja, 24.02.2013 : 16:41:27
Tole pa moram semle nalimat, ker me prav neznansko ujezi, če folk stresa kretenaste komentarje (fb jih je poln, ker pač ta članek limajo kot suho zlato okrog) glede zadeve, ki je že zdavnaj na smetišču zgodovine.

Bralka: Lovijo jih na domačem pragu. Zavetišče: Ni res!
Objavljeno: 22.02.2013 13:03, Avtor: A. K.
Med Slovenci veliko prahu dviga nov predlog zakona, ki ga je po besedah naše bralke 10. januarja letos v državni zbor vložila Jadranka Juras, glasbenica in velika borka za pravice živali. Zakon naj bi predvideval uvedbo prispevka za zatočišče za zavržene živali, ki bi ga plačevalo vsako gospodinjstvo, in sicer v višini 11,44 evra.

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/bralka-lovijo-jih-na-domacem-pragu-zavetisce-ni-res (http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/bralka-lovijo-jih-na-domacem-pragu-zavetisce-ni-res)

A bi se lahko novinarji pred pisanjem takih člankov pozanimali, kaj je res in kaj ne? Predlog je bil, to je res, vendar taksa v predlogu zakona ni več predvidena. Člen je črtan.

V zadnji verziji, ki jo je za tretjo obravnavo v DZ pripravila Vlada RS, jasno piše:

18. člen
- (črtan 31. a člen)


Dokument je dostopen na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2F7967F1D57DED91C1257B120042AA7F&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) (14. 2. 2013)

31. a člen je predvideval takso. - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=681E4C2D2824C138C1257A8A004C1A43&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) (28. 9. 2012)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 04.03.2013 : 07:14:02
V četrtek, 7. 3. 2013, ob predvidoma 11.00h, bo na 11. seji DZ:

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C),
tretja obravnava, EPA 666-VI (4. točka) (2 uri 10 minut)
- dodatna obrazložitev predlagatelja - Vlada 5 min
- predstavitev stališč poslanskih skupin, razprava poslancev
o Predlogu zakona v celoti:
- PS skupni čas PS = 20 min
- SDS skupni čas PS = 20 min
- SD skupni čas PS = 20 min
- DL skupni čas PS = 10 min
- SLS skupni čas PS = 10 min
- DeSUS skupni čas PS = 10 min
- NSi skupni čas PS = 20 min
- nepovezani poslanec mag. Ivan Vogrin 5 min
- nepovezani poslanec Ivan Simčič 5 min
- predlagatelj 5 min.

KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=sej&uid=4E8BBD1C37EA36E5C1257B2100422A33)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 07.03.2013 : 10:53:22
Evo, dobri dve uri lahko na TV3 spremljamo debato v tretji obravnavi ZZZiv-C v DZ.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 07.03.2013 : 12:06:46
Glasovanje bo danes, najkasneje ob 17:40
Kot je videti, bo večina sprejem predloga podprla. :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: nusko , četrtek, 07.03.2013 : 12:10:51
Hvala, Jana  :)  Eden redkih momentov, ko mi je žal, da nimam TV-ja.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 07.03.2013 : 12:13:25
Maš pa verjetno dovolj dobro internetno povezavo za spremljanje online ;).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 07.03.2013 : 17:10:11
ZZZiv-C je sprejet: za 71, proti 3 poslanci. <:]

Sklep: Zakonodajno-pravna služba pripravi čistopis ZZZiv-C.
Za 71, proti 10 poslancev, sklep je sprejet.

Končno besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali je na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2F7967F1D57DED91C1257B120042AA7F&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Nika2 , četrtek, 07.03.2013 : 17:11:58
Super! :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , četrtek, 07.03.2013 : 17:28:52
Magnetogram današnje razprave je na KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=1ECD6D6B7CFB0B11C1257B27003129C8) (od Odseka številka 11: (nb) - 10.48 do Odseka številka 28 (DAG) - 13.03)
na koncu je pa še zapis o glasovanju (od Odseka številka 71 (SD) - 17.03 do odseka Odseka številka 72 - (SD) - 17.08)

Kako je glasoval kateri od poslancev za Zakon - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/glasovanje?mandat=VI&seja=11.%20redna&uid=8E24CF23B90E65D1C1257B2700589541)

Kako je glasoval kateri od poslancev za Sklep - KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/glasovanje?mandat=VI&seja=11.%20redna&uid=9FE4A30EFF2EA16CC1257B270058A618)







Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: nusko , četrtek, 07.03.2013 : 18:53:13
 :dance:

(@SunnyDay: comp/povezava okupirana z drugimi procesi  :-\, tako da še dobro, da je Jana ažurna 100/h  :D).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: čarka , četrtek, 07.03.2013 : 19:06:04
 ;d :dance: O0


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 18.03.2013 : 19:23:29
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=7C381178B78E3901C1257A8D0038C6E4&db=pre_zak&mandat=VI) - Celotna dokumentacija o ZZZiv-C na spletni strani DZ

- KLIK (http://imss.dz-rs.si/imis/9c25563910ea4ef9b905.pdf) - Besedilo zakona poslano Uradnemu listu, 07.03.2013
- KLIK (http://imss.dz-rs.si/imis/5143e5d6bf2f6680b58e.pdf) - Dopis Uradnemu listu, 15.03.2013
- KLIK (http://imss.dz-rs.si/imis/70a92ba4a5d24d94a7fb.pdf) - Dopis predsedniku Republike Slovenije, 15.03.2013

Zdaj bo pa kmalu :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , petek, 22.03.2013 : 16:33:24
Objava v Uradnem listu: 23/13 stran 2975, dne: 18.03.2013
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201323&stevilka=848 (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201323&stevilka=848)

28. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.


Datum začetka veljavnosti: 02.04.2013 
http://zakonodaja.gov.si/pls/rps_servisi/rps_predpis?tip_oznake=SOP&oznaka=2013-01-0848 (http://zakonodaja.gov.si/pls/rps_servisi/rps_predpis?tip_oznake=SOP&oznaka=2013-01-0848)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sobota, 23.03.2013 : 15:18:21
Iz vse te dokumentacije se je kar težko znajti, zato sem pripravila uporabnikom prijaznejši pregled sprememb :)

Novosti, ki jih za lastnike psov prinaša ZZZiv-C - KLIK (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=2063)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: jst , sobota, 23.03.2013 : 15:33:40
Iz vse te dokumentacije se je kar težko znajti, zato sem pripravila uporabnikom prijaznejši pregled sprememb :)

Novosti, ki jih za lastnike psov prinaša ZZZiv-C - KLIK (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=2063)

Nekaj malega je bilo o tem povednega v oddaji Od muhe do slona ta petek:
http://tvslo.si/#ava2.161853058;;


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Pepsi , sobota, 23.03.2013 : 15:50:28
Iz vse te dokumentacije se je kar težko znajti, zato sem pripravila uporabnikom prijaznejši pregled sprememb :)

Novosti, ki jih za lastnike psov prinaša ZZZiv-C - KLIK (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=2063)

Tole je pa odličen povzetek za telebane - Jana, hvala!  :-*



Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: epona , sobota, 23.03.2013 : 16:00:11
Več kot zlata vredni so vsi ti Janini prispevki.  :-*


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sobota, 23.03.2013 : 16:24:48
Upam, da bo do 2. 4. 2013 na voljo že tudi Uradno prečiščeno besedilo ZZZiv-C, ker bo potem lažje 'brat' zakon in novosti.
Pa manjkajo še nekateri pravilniki, ki jih morajo skreirat na ministrstvu.

Ko človek tako na hitro pogleda, bi rekel, da ni nekih hudih sprememb, ampak jaz sem neznansko vesela, da je veliko tistih majhnih, za katere vem, da so bile skreirane na podlagi 'prakse', ko je bilo pogosto nemogoče naprej samo zato, ker je v zakonu en izraz manjkal, je bilo kaj premalo definirano ali pa stavek narobe obrnjen. Sigurno tudi v tem manjka kup zadev, ki bi lahko bile že zdaj urejene bolje, pa vendar - imamo ga, gremo naprej ;).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , torek, 28.05.2013 : 18:51:22
24. aprila 2013 je Državni zbor potrdil uradno prečiščeno besedilo Zakona o zaščiti živali:

Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3) (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201338&stevilka=1457)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , petek, 16.05.2014 : 15:15:53
Končno je od 25. 4. 2014 na voljo tudi:

Pravilnik o podrobnejših kriterijih za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20141187)

s prilogama 1 in 2 (http://www.uradni-list.si/files/RS_-2014-029-01187-OB~P001-0000.PDF#!/pdf) (program usposabljanja in točkovanje)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , nedelja, 31.08.2014 : 09:32:46
Mene zanima nekaj glede pridobitve statusa društva, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu - glede programa usposabljanja. A to mora društvo samo zaprosit na UVHVVR, da bi člani želeli opravit ta program?


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 01.09.2014 : 22:04:02
V Prilogi 1  je navedeno, kaj mora vsebovat program usposabljanja:

PRILOGA 1

Program usposabljanja mora vsebovati naslednje vsebine:

1. Osnove zakonodaje na področju zaščite živali:

- zakon, ki ureja zaščito živali,
- predpisi, ki urejajo trgovanje z živalmi,
- predpisi, ki urejajo transport živali,
- predpisi, ki urejajo usmrtitev živali,
- predpisi, ki urejajo zaščito rejnih živali,
- predpisi, ki urejajo zaščito hišnih živali,
- predpisi, ki urejajo pogoje za zavetišča za zapuščene živali.

2. Osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka.

3. Aktualne teme na področju zaščite živali.


Ker videt nihče še ne ve, kdo tole izvaja, kdaj in kje, sem pravkar poslala na UVHVVR vprašanje, pa da vidimo ... :)
Objavim takoj, ko kaj izvem.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , ponedeljek, 01.09.2014 : 22:04:44
Hvala!


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.09.2014 : 10:35:43
Z UVHVVR sporočajo sledeče:

Obveščeni smo bili, da program za usposabljanje članstva društev, ki na področju zaščite živali želijo delovati v javnem interesu, pripravljajo na BIC Ljubljana (Biotehniški izobraževalni center).
Osnutek programa pričakujemo v prihodnjih dneh, odobritev programa bi morala biti opravljena v naslednjih tednih. Kdaj bo organizirano prvo usposabljanje, pa bo odvisno od izvajalca samega.

Mitja Šedlbauer, višji svetovalec
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin


Še link na BIC Ljubljana
http://www.bic-lj.si/

Torej, kot razumem, se bo dogajalo takole:

- BIC Ljubljana pripravlja program usposabljanja, ki ga bodo predvidoma dali v prihodnjih dneh v odobritev na UVHVVR,
- po prejemu bo UVHVVR v naslednjih tednih program odobril,
- nato bo lahko BIC razpisal termine usposabljanj, na katere se bomo lahko posamezniki prijavili.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , ponedeljek, 08.09.2014 : 10:56:16
Hvala za poizvedbo! :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Podencica , ponedeljek, 08.09.2014 : 11:26:04
Hvala Jana. :)

Mi lahko kdo od društev za zaščito živali, ki delujete v javnem interesu iz prakse pove še, če za vsako leto posebej, po tistem, ko so vam izdali odločbo, da delujete v janem interesu redno oddajate poročilo o finančnem in konkretnem delovanju društva (in do kdaj datumsko?)  in na kakšen način dokazujete, da imate predpisano število članov (jim pošljete podpisane članske izjave ali je dovolj izjava, da imate določeno št. članov - članstvo je tako razvidno tudi iz vplačanih članarin na TR drušev)?

Torej, kaj so društva za zaščito živali, ki z odločbo že delujejo v javnem interesu dolžna narediti vsako leto, da ta status tudi obdržijo?

Hvala že v naprej za vaše odgovore.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , petek, 26.09.2014 : 09:52:14
Tole so mi odgovorili iz BIC Ljubljana, ko sem vprašala, kje je zadeva glede usposabljanj za člane društev:

Sporočamo vam, da smo vložili vlogo za izvajanje Programa  za usposabljanje za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.
Trenutno še nismo prejeli odgovora od UVHVVR.

V kolikor bomo prejeli pozitivni odgovor vam bomo sporočili vse informacije

****
Organizatorka izobraževanja odraslih
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Medpodjetniški izobraževalni center


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , petek, 03.10.2014 : 14:33:58
Letošnja poslanica UVHVVR ob dnevu živali se nanaša tudi na tematiko, ki je prav v tej temi aktualna, zato bom sem dala link:

Svetovni dan živali - Zaščita živali je dolžnost vsakogar - klik (http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?storyid=305)

Številni lastniki in skrbniki živali so nevedni o načelih ustrezne oskrbe za živali. Pomoč in nasvet tistih, ki vedo, kako živali pomagati, je lahko zelo dobrodošla. Še več. Veliko bolj učinkovito je preprečevati nepravilnosti z nasvetom in učenjem, kot pa s kaznovanjem, ko je nepravilnost že storjena in jo je ugotovil nadzorni organ.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: maja01 , sreda, 05.11.2014 : 12:14:57
Zivjo.

V zvezi z gornjo objavo glede Programa za usposabljanje za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu sporoča, da je BIC-ov program potrjen in da bodo v kratkem vsa društva in organizacije, ki imajo ta status, obvestili o tečaju. Tečaj bo organiziran v kratkem (ne vem kaj točno to pomeni) in pravijo, da bodo oni obvestili vse oragnizacije, ki imajo omenjeni status na področju zaščite živali.

Mi lahko kdo od društev za zaščito živali, ki delujete v javnem interesu iz prakse pove še, če za vsako leto posebej, po tistem, ko so vam izdali odločbo, da delujete v janem interesu redno oddajate poročilo o finančnem in konkretnem delovanju društva (in do kdaj datumsko?)  in na kakšen način dokazujete, da imate predpisano število članov (jim pošljete podpisane članske izjave ali je dovolj izjava, da imate določeno št. članov - članstvo je tako razvidno tudi iz vplačanih članarin na TR drušev)?

Torej, kaj so društva za zaščito živali, ki z odločbo že delujejo v javnem interesu dolžna narediti vsako leto, da ta status tudi obdržijo?

Pa še odgovor na tole - sem spregledala - finančno poročilo oz. poročilo o delovanju moraš itak (kot vsako društvo) oddajati na AJPES, vse organizacije, ki pa imajo status v JI, pa še na pristojno ministrstvo. Število članov do sedaj ni bilo pogoj (je od spremembe zakona), tako da ne vem kako bo to potrebno dokazovati. Po novem bo moralo določeno število članov imeti tudi opravljeno zgoraj omenjeno usposabljanje.

lp, m.



Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Podencica , ponedeljek, 17.11.2014 : 12:58:29
Ups  :-[, tole sem pa sregledala. Hvala za odgovor maja01. :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Podencica , ponedeljek, 17.11.2014 : 12:59:02
Ups  :-[, tole sem pa sregledala. Hvala za odgovor maja01. :)
*spregledala


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 26.11.2014 : 16:22:39
Program usposabljanja za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu bo izgleda oživel :)

Z BIC sporočajo, da bodo usposabljanje izvedli v 8. pedagoških urah,  predvidoma v drugi polovici januarja, v skupini z do 20 udeležencev. V primeru večjega interesa bodo usposabljanje ponovili. Usposabljanje bo na BIC, Gimnazija in veterinarska šola, Cesta v mestni log 47, Ljubljana.

Vsebina programa: osnove zakonodaje na področju zaščite živali, osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka in aktualne teme na področju zaščite živali. Cena je 80 eur (DDV vključen).

Ob zaključku usposabljanja bodo udeleženci prejeli potrdilo o prisotnosti na usposabljanju po programu za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.

Za več informacij in morebitne predprijave se obrnite na svoje društvo.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , ponedeljek, 11.05.2015 : 10:01:49
Tudi tule bo ok :)

Oskrbniki živali v zavetiščih (bodoči in tisti, ki živali že oskrbujete, nimate pa še 'papirja') in ostali iz družine "... pravnih ali fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost oskrbe v hotelih za hišne živali, trgovine s hišnimi živalmi ter organizatorji razstav, tekmovanj in drugih prireditev, kjer sodelujejo hišne živali ..." (15. in 16. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali (https://www.uradni-list.si/1/content?id=93040)):

usposabljanje po programu za Oskrbnike živali bo potekalo 18. 5. 2015 od 9.00 do 16.00 ure v BIC Ljubljana.

http://www.bic-lj.si/mic/index.php/teaji/tecaji-podrocja-veterine/143-oskrbnik-hiainih-afivali (http://www.bic-lj.si/mic/index.php/teaji/tecaji-podrocja-veterine/143-oskrbnik-hiainih-afivali)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Podencica , sreda, 13.05.2015 : 19:03:40
Na katero ministrstvo je potrebno poslati poročilo za podaljšanje statusa delovanja društva v javnem interesu po novem Pravilniku?


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 13.05.2015 : 21:16:44
Podencica, hehehe, sva že dve optimistki, ki upava, da tole sploh kdo v Sloveniji zagotovo ve ;D

Po moje na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ker je v Pravilniku o podrobnejših kriterijih za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu  (http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11904) navedeno tole:

2. člen
(društva)
(2) Ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, lahko zaradi preverjanja izpolnjevanja pogojev zahteva posodobljen dokument iz prejšnjega odstavka.

4. člen
(usposabljanje)
(4) Ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, lahko zaradi preverjanja izpolnjevanja pogojev zahteva kopije potrdil o udeležbi na usposabljanju iz 5. člena tega pravilnika.

6. člen
(vrednotenje pomembnejših dosežkov)
(3) Ministrstvo, pristojno za veterinarstvo, lahko zaradi preverjanja izpolnjevanja pogojev zahteva poročilo o delu društva ali organizacije za zadnji dve leti.


Jaz bi poslala na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. :)
Pa full bi bila tečna glede povratnih informacij (a je vse, a še kaj rabijo, a se da dobit info, kje je zadeva, kdo je kontaktna oseba za informacije ...), vse živo bi spraševala ;)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Cats , sreda, 13.05.2015 : 22:10:02
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ne obstaja več ;)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 13.05.2015 : 22:41:57
Cats ima prav. :)

Pod pravilnikom je podpisan

mag. Dejan Židan l.r.
Minister
za kmetijstvo in okolje


in če izhajamo iz zgornjega, je naslednik tega 'neobstoječega' ministrstva Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - http://www.mkgp.gov.si/ (http://www.mkgp.gov.si/), pod katerega spada tudi veterinarstvo - klik (http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/) (v pravilniku piše 'Ministrstvo, pristojno za veterinarstvo').

Torej, po moje je za poslat na naslov:
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Dunajska 22
1000 Ljubljana

Lahko pa se motim, seveda ;)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Podencica , četrtek, 14.05.2015 : 09:48:23
Hvala. 8)


Naslov: Pridobitev statusa v javnem interesu na področju zaščite živali
Poslano od: Jana , sreda, 15.06.2016 : 11:03:28
Tole je sicer že staro, pa ne bo nikomur škodilo, če spet malo osvežimo, še posebej zato, ker BIC ponovno vabi na usposabljanje članov društev in poslovodstev organizacij, ki na področju zaščite živali delujejo v javnem interesu:
Izvedba: oktober 2016
Vsebina programa:
- Osnove zakonodaje na področju zaščite živali.
- Osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka.
- Aktualne teme na področju zaščite živali.
Ob zaključku usposabljanja bodo udeleženci prejeli potrdilo o prisotnosti na usposabljanju po programu za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.
Cena usposabljanja: 80,00 eur ( DDV vključen)

Več informacij in prijave ... (http://www.bic-lj.si/mic/index.php/teaji/tecaji-podrocja-veterine/450-usposabljanje-clanov-drustev-in-poslovodstev-organizacij-ki-na-podrocju-zascite-zivali-deluje-v-javnem-interesu)

Pridobitev statusa v javnem interesu na področju zaščite živali za društva, zavode in ustanove - podrobno na spletni strani CNVOS - klik (http://www.cnvos.si/article/id/10823/cid/389)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , sreda, 15.06.2016 : 11:15:37
A če so člani društva že bili na prvem usposabljanju (se mi zdi da dve leti nazaj), potem ni potrebno spet it?
Resnično upam, da so kaj izboljšali predavanja, ker na prvem je bilo (menda, tako so meni povedali naši člani) obupno.

Konec koncev ni niti poceni zadeva.


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 15.06.2016 : 11:48:49
Po moje je tako, da ko enkrat pridobiš potrdilo o prisotnosti na usposabljanju :P, je to to do smrti. :D
Ali pa vsaj do spremembe zakonodaje.

Ve kdo, kje bi bil seznam vseh (društev, zavodov ustanov), ki imajo status na področju zaščite živali, brez da bi se ukvarjala z IJZ, MKGP in UVHVVR?
Kar se seznamov tiče, so 💯 let za ... UVHVVR seznami so predpotopni (http://www.uvhvvr.gov.si/si/registri_obrazci_in_spletne_aplikacije/zdravje_zivali/seznam_obratov_na_podrocju_zdravja_zivali/).


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: LAKIE , sreda, 15.06.2016 : 12:42:34
Po moje takega seznama ni. Večinoma ima seznam društev objavljeno ministrstvo pod katerega resor sodijo društva, MKGP ga nima.
V poštev pride še Centralni register društev in Pravilnik o registru društev, registru podružnic tujih društev in evidenci društev v javnem interesu.... vendar pa nikjer nikomur ne zakon ne kak podzakonski akt ne nalaga da bi bilo treba voditi evidenco oz seznam tako, da bi bil objavljen po področjih ( sem vrgla samo eno oko zelo na hitro, tako da ne dam roke v ogenj, sem pa 99%, ne vem predvsem kaj zavezuje UVHVVR). Logika registra je taka da se išče posamezno društvo, celih seznamov pa po moje ni.
Tudi IJZ ne vem če bi kaj pomagal pri iskanju, ker če organ nekega podatka ne vodi na način ki ga prosilec zahteva, ga za prosilca ni dolžan kreirati (izdelati seznama če ga nima)... lahko bi le zahtevali navedbo vseh ki sodijo v določeno kategorijo. Sicer bi prišli do istega rezultata, le papirologije je več in zahtevek bi bilo treba pametno oblikovati....


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 15.06.2016 : 13:15:22
Hvala LAKIE, mi je vse več ali manj jasno, tudi okrog pravil IJZ, zato sem napisala "brez da bi se ukvarjala z IJZ, MKGP in UVHVVR" ;)
UVHVVR kljub večim posredovanjem (tokrat ne mojim) v skoraj enem letu še vedno ni posodobila seznama zavetišč, tako da mi je jasno tudi, da je na njihov morebiten seznam organizacij (ne samo društev, temveč tudi zavodov in ustanov), ki so jim izdali odločbe po novem pravilniku, prava utopija.
Je za razmisliti, kako utemeljiti zahtevo za IJZ o 'seznamu' izdanih odločb. Gre namreč za posebne odločbe, ki temeljijo na posebnih postopkih in na posebnem pravilniku. Mogoče z osebnim vpogledom in pisanjem seznama 'na roke' ... :P
Kaj čmo, takle mamo. ::)



Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 05.10.2016 : 18:11:56
20. 10. 2016 od 8.00 do 14.45 ure bo na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani potekalo usposabljanje članov društev in poslovodstev organizacij, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.
Več informacij ... (http://www.bic-lj.si/mic/index.php/teaji/tecaji-podrocja-veterine/450-usposabljanje-clanov-drustev-in-poslovodstev-organizacij-ki-na-podrocju-zascite-zivali-deluje-v-javnem-interesu)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: uraa , sobota, 15.10.2016 : 10:06:31
A je to samo za pridobitev al je treba tut za ohranjanje statusa hodit?


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , petek, 10.03.2017 : 15:14:25
Program usposabljanja za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu

Kdaj: 31. 3. 2017 od 7.30 do 14.15.
Kraj: Biotehniški Izobraževalni center Ljubljana, Cesta v mestni log 47, Ljubljana.
Cena usposabljanja: 80,00 eur (DDV vključen)
Vsebina programa:
- Osnove zakonodaje na področju zaščite živali
- Osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka
- Aktualne teme na področju zaščite živali

Več ... (http://www.bic-lj.si/mic/index.php/teaji/tecaji-podrocja-veterine/450-usposabljanje-clanov-drustev-in-poslovodstev-organizacij-ki-na-podrocju-zascite-zivali-deluje-v-javnem-interesu)

PS: uraa, si dobila kje podatek, ki te je v jeseni zanimal? :)


Naslov: Re: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Poslano od: Jana , sreda, 23.05.2018 : 22:18:18
Novica, ki spada k zakonodajni tematiki:

Omamljanje živali pred zakolom je v skladu z ustavo
Ljubljana, 23. maja - Drugi odstavek 25. člena zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje zakol toplokrvnih živali brez prehodnega omamljanja, po oceni ustavnega sodišča ni v neskladju z ustavo.

Ustavno presojo sta zahtevala Slovenska muslimanska skupnost in pripadnik islamske vere Edin Kumalić. Menita namreč, da je obredni zakol živali brez predhodnega omamljenja bistveni sestavni del islamske vere. Ta namreč predpisuje uživanje mesa živali, zaklanih na poseben način.

Vendar pa so ustavni sodniki opomnili, da ustava ne dovoljuje, da bi se živalim povzročalo trpljenje, ki se mu je mogoče izogniti. Varstvo živali pred mučenjem je ustavna vrednota, s katerim se v praksi uveljavlja varstvo dobrobiti živali kot pomembna moralna zapoved. Država tako lahko prepove ravnanje, ki ni združljivo s temeljnimi pravili in moralnim okvirjem določene družbe.

https://www.sta.si/2517304/omamljanje-zivali-pred-zakolom-v-skladu-z-ustavo (https://www.sta.si/2517304/omamljanje-zivali-pred-zakolom-v-skladu-z-ustavo)

Odločba Ustavnega sodišča št. U-I-140/14 z dne 25. 4. 2018
23.05.2018
Ustavno sodišče je na pobudo Slovenske muslimanske skupnosti in drugih odločalo o ustavnosti drugega odstavka 25. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv), ki določa, da mora biti omamljenje živali izvedeno tudi pri obrednem zakolu.

Osrednje vprašanje obravnavane zadeve je bilo, ali je izpodbijana zakonska določba v neskladju s svobodo veroizpovedi iz prvega odstavka 41. člena Ustave. Pobudnika (verska skupnost, katere namen je ohranjanje islamskih vrednot, in fizična oseba, ki je po veroizpovedi musliman) sta zatrjevala protiustavnost, ker drugi odstavek 25. člena ZZZiv za vse zakole v klavnicah, brez izjeme za obredne zakole po islamski veri, zapoveduje obvezno predhodno omamljenje klavnih živali. Izpodbijana določba naj bi muslimanom preprečevala vsakodnevno preskrbo in uživanje halal mesa, kakor tudi preskrbo s halal mesom ob priložnosti islamskega verskega praznika kurban bajram zaradi uživanja takega mesa oziroma zaradi njegove ustrezne delitve po tretjinah.

Ustavno sodišče je sledilo pobudnikoma, kolikor sta zatrjevala, da sta redno prehranjevanje z mesom živali, obredno zaklanih v skladu s pravili islama, ter uživanje in daritev mesa tako zaklanih živali ob kurban bajramu, izpolnjevanje pomembnih verskih dolžnosti, razumno povezanih z bistvom verskega prepričanja. Zato je oboje varovano s pravico do svobodnega izvrševanja vere iz prvega odstavka 41. člena Ustave. Ker izpodbijana določba otežuje dostop do mesa obredno zaklanih živali zaradi vsakodnevne prehrane in zaradi omogočanja polnega in neokrnjenega praznovanja kurban bajrama, otežuje izpolnjevanje ključnih verskih dolžnosti. Zato po presoji Ustavnega sodišča posega v svobodo veroizpovedi pripadnikov islamske vere.

Ustavno sodišče je poudarilo, da je treba pri presoji dopustnosti omejitev pravice do svobode vere iz prvega odstavka 41. člena Ustave glede na peti odstavek 15. člena Ustave upoštevati ureditev ciljev, zaradi katerih je dopusten poseg v svobodo vere, kakor jo določa drugi odstavek 9. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.  

Cilj drugega odstavka 25. člena ZZZiv je zagotavljanje dobrobiti živali. V kontekstu obravnavanega primera to pomeni varstvo živali pred mučenjem, ki ga izrecno zahteva četrti odstavek 72. člena Ustave. Opredelitev ustavno zapovedanega "varstva živali pred mučenjem" zajema tudi prizadevanja zakonodajalca, da prepreči, ublaži ali omili telesno neprijetne občutke bolečine, stresa in strahu, ki jih živalim povzroča človek. Cilj zapovedi predhodnega omamljenja živali pred zakolom, to je zagotavljanje dobrobiti živali, je del morale kot skupka pravil, ki vrednotijo in usmerjajo ravnanje ljudi na podlagi pojmovanj dobrega in slabega. Glede na drugi odstavek 9. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah je morala dopusten razlog za poseg v versko svobodo.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je presojani poseg primeren in nujen, da je torej s predhodnim omamljenjem mogoče učinkovito ublažiti bolečino in strah živali ter da ne obstaja milejše sredstvo za dosego tega cilja, ki bi manj posegalo v versko svobodo. Tako presojo je opravil že zakonodajalec. Ker gre za presojo na kompleksnem znanstvenem področju, ki jo je zakonodajalec oprl na strokovne podlage, pri čemer ni prekoračil skrajnih meja proste presoje, ji je Ustavno sodišče sledilo.

V okviru presoje sorazmernosti v ožjem smislu je Ustavno sodišče poudarilo, da je ustavnopravna teža koristi od drugega odstavka 25. člena ZZZiv velika, na drugi strani pa so posledice za versko svobodo omejene – zaradi verske nevtralnosti izpodbijane določbe in zaradi tega, ker je dostop do halal mesa le otežen, ne pa onemogočen.

Ustavno sodišče je zato odločilo, da drugi odstavek 25. člena ZZZiv ni v neskladju z Ustavo.

http://www.us-rs.si/aktualno/novice/odlocba-ustavnega-sodisca-st-u-i-14014-z-dne-25-4-2018/ (http://www.us-rs.si/aktualno/novice/odlocba-ustavnega-sodisca-st-u-i-14014-z-dne-25-4-2018/)

O prepovedi obrednega klanja smo ob sprejemanju Sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali 2010 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,37218.0.html) že pisali tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,37218.msg858522.html#msg858522).


Naslov: Tokrat v Celju: Usposabljanje za oskrbnike hišnih živali, 22. 9. 2018.
Poslano od: Jana , sobota, 18.08.2018 : 07:49:46
Bomo dali obvestilo kar sem, glede na to, da smo o teh izobraževanjih tukaj že pisali:

Tokrat v Celju: Usposabljanje za oskrbnike hišnih živali, 22. 9. 2018.

Kdaj: 22. 9. 2018.
Rok za prijavo: 15. 9. 2018
Kje: Trnoveljska cesta 2, 3000 Celje – predavalnica KGZ Celje.
Kotizacija: 75€.
Prijava in informacije: klik (http://razpis.si/2018/06/14/usposabljanje-za-oskrbnike-hisnih-zivali-22-9-2018/)

Usposabljanje traja 6 ur. Predstavili vam bodo vsebine:
– tehnične in upravne vidike zakonodaje s področja zaščite živali in varstva živali prosto živečih vrst,
– fiziologijo živali – potrebe po vodi in hrani, obnašanje živali in koncept stresa,
– praktične vidike ravnanja s hišnimi živalmi,
– skrb za hišne živali v nujnih primerih,
– varnost osebja, ki ravna s hišnimi živalmi.
Po izvedenem usposabljanju se izvede enourni pisni preizkus znanja. Vsi udeleženci, ki opravijo preizkus znanja pridobijo potrdilo o opravljenem usposabljanju z veljavnostjo 5 let.

Glede na to, da zelo malo živalovarstvenih aktivistov pozna zgornje teme, bi se morali v prvi vrsti tega izobraževanja udeležiti vsi, ki se kakorkoli ukvarjajo z živalovarstveno problematiko. Tudi tisti, ki samo nabijajo po fb. Najprej znanje, potem aktivizem!