mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: kuža12 , četrtek, 15.11.2012 : 10:19:01



Naslov: pasja šola
Poslano od: kuža12 , četrtek, 15.11.2012 : 10:19:01
Pozdravljeni,

iammo sedem mesecv starega rottija, na povodcu gre lepo,ampa ko srečava psa, vleče k njemu, da bi ga ovohal.Zaenkrat je prijazen in nima slabih izkušenj. Doma imamo še maltežana in ta mu pomeni vse na svetu, da se lahko preganjata. In sedaj vprašanje. Kako boš psu zanimiv, če on samo čaka, da se bo igral z maltežanko? In še , ali mi lahko kdo svetuje res dobrega inštruktorja v kakšni pajski šoli. Že prej smo imeli rottija pa nam je umel, inštruktor pa tudi več ne dela? Smo iz Ljubljanae, hvala za odgovor.


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: bamfel , četrtek, 15.11.2012 : 10:32:18
Pri nas je bila podobna situacija. Namesto maltežana smo imeli mucke. Z raznimi priboljški in cufo sva nekako uspela zadevo urediti. Je pa trajalo. Včasih sem si roke namazala z kakšno mesnato stvarjo (zaseko), pozornost sem pridobila, potem pa igra naprej.
Srečanje z drugim psom pri nas še ni idealno. Sva pa prišla do tega, da dobi ukaz sedi in potem gre drugi pes mimo. Potem pa nagrada: igra. Če pa hodi, pa izklopi možgane. Takrat pa vleče.
Inštruktorja v lj ti pa ne znam svetovati. Kontaktiraj Xeno, ki je tudi na tem forumu. Je inštruktorica. In to zelo dobra.


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: Jana , četrtek, 15.11.2012 : 10:44:18
Za debate o posameznih šolah in inštruktorjih je članom na voljo rubrika Aktualni tečaji in pasje šole (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,59.0.html). Tole je rubrika o vzgoji, ki je namenjena vzgojnim problemom in ne iskanju inštruktorjev ali šol, zato podatkov z imeni ne bo.


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: aska2005 , četrtek, 15.11.2012 : 10:46:42
Dobrih pasjih šol v Lj in okolici je kar nekaj. Poglej v rubriko, katero ti je Jana dala.


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: Snowii , ponedeljek, 15.04.2013 : 07:54:10
Živjo! 
Pred tednom sem posvojila psičko mešanko, ki mi deluje zelo pametna,  ker pa imam očitno premalo izkušenj, ne najdeva skupnega jezika. Mogoče je to zaradi tega ker je stara šele dva meseca in pol, sicer ne pričkakujem kaj od nje, ker je še mladiček, mene bolj skrbi to, da sem mogoče prestroga. Pri svoji vzgoji pa se trudim uporabljati vedno iste besede, da psička ne bo zmedena in da bo razumela kaj hočem.
Zelo rada je kamenje, pesek in rožice. Poskusila sem jo preusmeriti z igračkami, priboljški, z besedo fuj, nič ne zaleže, ker po minuti začne spet veselo glodati nekaj od tega. Poskusila sem tudi z ignoriranjem, pa se je končalo slabo, ker je potem bruhala. (Tudi to je ni izučilo :) )
Prebrala sem tudi, da obstajajo kroglice na vrvici, ki zgledajo kot kamenje, bi mogoče to zaleglo? (sicer pa kako naj vem če ne sprobam :))
Imam pa tudi problem, da vedno cmevka... če skače proti moji postelji jo enostavno ignoriram, ker nočem da se navadi sama od sebe skakat na posteljo. Zanima me samo, kako naj odreagiram, ko cmevka takrat ko hoče nekaj(kar se dogaja nonstop, tudi ponoči ne spim). Če se ji posvetim, pa začnem igrat z njo (ne vedno, mora vedeti da sem jaz glavna) me začne po petih minutah ignorirat, če ne že prej, potem grem strah in spet začne cmevkat. Malo mi je nelagodno zaradi sosedov, ker zna bit res glasna. Vem da je še majhna, sam neke meje morejo biti, da bo kasneje razumela, nočem biti prestroga, da nama kasneje ne bo tako težko se naučit kaj.
Ne vem, ali sem prestroga in se naj bolj posvetim igri...Ali pa se samo preveč obremenjujem, da bi naredila kaj narobe, saj sem prvič lastnica kužka. :)
 Zanima me pa tudi če ima kdo kakšen predlog za kakšno zanimivo igro, igračo, ki ji naj naredim ali kupim ki ji bo zanimiva, ker jaz ji sploh nisem, pa če delam prevale, tečem z njo, mečem žogo, nosim priboljške :D
Hvala za pomoč!

Lp, Snow*


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: pixna , nedelja, 28.04.2013 : 17:05:02
Živjo Snowii!

Za začetek bi ti svetovala, da čimprej prebereš kakšno knjigo o vzgoji! Tudi jaz sem "frišna" pesjanarka, zato raje ne bom preveč pametovala. Osebno mi je zelo zelo pomagalo, da sem prebrala knjigo o vzgoji in razumevanju psa. Jaz sem predelala PSI - NAUČITE SE RAZUMETI SVOJEGA LJUBLJENČKA, zagotovo pa obstaja še vrsta drugih.

treningi in učenje pa obvezno naj bo s pozitivno motivacijo.
Kar se cviljenja tiče: tamala hoče izsiljevat. :) Pusti jo samo v sobi za par minut. Nazaj pridi v tistem trenutku ko NE bo cvilila in jo pohvali. S tem jo boš tudi navadila na to, da bo kdaj sama doma. Igro začni in zaključi ti in ne psička. Izsiljevanje usmeri drugam s kakšno igračo, poskusi jo naučit kakšen trik npr. sedi... Skratka miselna zaposlitev s pomočjo priboljškov je ponavadi kar uspešna. :)

Aja glede postelje: odloči se ali bo lahko gor ali ne in se tega drži. Ker če ji boš enkrat pustila, enkrat pa ne, jo s tem samo zmedeš. Če ji ne boš pustila ji vedno reci odločni NE vsakič ko bo želela na posteljo. Ali pa če bo sama skočila gor, jo lepo postavi nazaj na tla in reci odločno NE.


Kot rečeno, se tudi sama še učim vzgoje, ampak mislim, da nam kar gre.


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: uncas , ponedeljek, 29.04.2013 : 11:45:16
Nujna je tudi socializacija z drugimi psi, priporočam malo šolo


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: D.Roze , sreda, 01.05.2013 : 16:28:23
Midva z mojo Nolo, sma se "trikcov" naucila sama..oz s pomocjo foruma..in stara je 10 mescov in skeptična sma bila ali začetni tečaj poslušnosti ali malo šolo..izbrala sma malo šolo, ker še je igriva in tega ji nebom krajšal..bistvo teh pasjih šol je, da oni ti psa nebojo vzgojili v času 2x45min 1x na teden...pokazali ti bojo pa pot, kako vzgajat psa..kako delat s njim, kaj ti sporoca..kaj ti njemu sporocas..in pol je vse nad vama..ali delati s psom v prostem času..ali ne..


Naslov: Re: pasja šola
Poslano od: Snowii , četrtek, 16.05.2013 : 13:10:39
Hvala za pomoč, sedaj je vse veliko bolje! :)
Edino kar se še moreva navaditi, da ne more vsega izsiliti s cmevkanjem in da me sliši tudi takrat ko nimam kakšnega priboljška, smo doma blizu ceste in je prav grozno, ker rada raziskuje, pa je ne upam spustiti iz povodca da bi se lahko igrala, ker če zavoha ali vidi kaj zanimivega kar gre v tisto smer, pa je sploh ne gane, če jo pokličem. Malokdaj imam to srečo :)