mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: pzorko , sobota, 16.03.2013 : 18:43:33Naslov: Priden pes
Poslano od: pzorko , sobota, 16.03.2013 : 18:43:33
Gleda kdo zdaj to oddajo? Imate kakšna mnenja?

lp


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: Lanabela , nedelja, 17.03.2013 : 14:25:03
Prvo kot prvo, oddaja je bila skoraj negledljiva zaradi predolgih in prepogostih reklam - razmerje 1:1 je za moje potrpljenje malce preveč.

Drugače pa: učenje odpoklica zunaj ok, prevzgoja v hiši pa...ne vem no, sicer so notranji privezi znana in dosti uporabljena metoda,  a v tem primeru se mi je zdelo celodnevno privezovanje psa na 1m špago streljanje s topovi na vrabce: saj pes ni rabil drugaga, kot da se ga malo umiri. Definitivno pa je delovalo, če je lastnica s končnim izdelkom zadovoljna. Meni se je zdel posnetek psa v stanovanju na koncu žalosten.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: mamaF , četrtek, 21.03.2013 : 00:12:07
Oddaje sicer nisem gledala, tako da ne morem komentirati, prebrala sem nekaj komentarjev v raznih "razpravah" na FB, no tule pa sem naletela na članek, ki je očitno nastal kot posledica različnih odzivov na prvo oddajo. V njem Alfakanova inštruktorja pojasnjujeta še detajle, ki jih v sami oddaji baje ni bilo moč videti.
Morda bo zanimivo za tiste, ki ste oddajo dejansko gledali:
http://www.dominvrt.si/clanek/ljubljencki/tega-v-oddaji-pozor-priden-pes-niste-slisali.html

Moram pa povedati, da sem že v ponedeljek zjutraj zasledila na zidu neke FB "frendice" zapis: "po nasvetu strokovnjakov sem mojega kužka privezala v stanovanju ... zdaj me ves čas v službi skrbi, kaj se dogaja"
Mene je kar zvilo v želodcu, ker mi je ta gospa že pred dvema letoma tožila, da njen pes v njeni odsptnosti uničuje stanovanje, lula iz protesta in podobno (ločitvena tesnoba očitno). Sama sem ji predlagala obisk pasje šole čimprej, magari individualno svetovanje, postopno navajanje na kletko, branje našega foruma in še kup drugih stvari. Za box ni bilo variante "ker se ji smili", za šolo "ni časa" ... skratka, nikamor se očitno ni premaknila. Zdaj pa je pod vplivom te oddaje psa prvič v življenju psa privezala na 5 m fleksi v stanovanje in odšla v službo za 8 ur :o - v upanju, da pes štrika ne bo pregriznil, da se ne bo zadavil itd.
Prej se ji je pes smilil, da bi ga poskušala po pet minut na dan navajati na box, zdaj ga je pa lahko od danes do jutri na radiator (ali nevemkam) zvezala :'[
Nimam komentarja ...
Žal mi je (ker res ne vem, kako je bilo v oddaji pojasnjen postopek navajanja na hišni privez), če ljudje brez premisleka sprobajo doma čisto vse, kar vidijo na TV.
Pa, kot pravim, ne morem ne soditi ne obtoževati same oddaje, ker je nisem videla in tudi nisem noben strokovnjak ... ampak, če bodo zaradi takih oddaj zdaj ljudje ravnali na lastno pest brezglavo kot kure, kot tale moja "frendica" s FB in si mislili, da ne rabijo za svoj primer iskati sebi prilagojene rešitve oziroma se na 4 oči posvetovati v pasjih šolah in pri raznih strokovnjakih ... potem pa tudi boljše, če takih oddaj sploh ni :-X

Upam le, da ni vse tako črno, kot se meni zdi in da zadeva vseeno ni tako slaba - da si je le tale gospa vse skupaj po kokošje interpretirala :-X Upam.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: uncas , četrtek, 21.03.2013 : 00:36:05
Šit, upam, da je s psom vse ok...

Moja Fru ima npr. konkretno ločitveno tesnobo - pa sva v šoli (10. semester :)  )  - pač na splošno piflarski pes. Kletko sem imela, je šlo super, dokler je nisem prvič same pustila več kot 15 min notri (po tem, ko je bila ža povsem domača v kletki, odprti ali zaprti, vse faze prešla z odliko), sem našla pregreto in je hiperventilirala.
Potem sem pa uvedla "destruction box" in to je stvar, ki pa funkcionira toliko, da komaj čaka, da se poberem :D

Privezovanje v stanovanju, sploh brez predhodne priprave...... No comment


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: mamaF , četrtek, 21.03.2013 : 03:12:29
Ja, s tistim psim je na srečo ostalo vse v redu. Na srečo!!! (fizično, za ostalo pa ne vem) Jaz pa sem bejbi nalimala en kup linkov do pregradic, kletk, pasjih šol in "svetovalnic". Saj vem, da šola sama po sebi ne reši težave (imam sama primer doma), ampak v šoli lahko vsaj predebatiraš zadeve z inštruktorji, drugimi tečajniki, pa če ti tam ni všeč, greš še drugam - to sem ji hotela dopovedat. Da enih reči sam z ignoranco do vse pomoči, ki bi ti jo lahko drugje dali, včasih pač ne zmoreš.
Ampak saj vemo, kako je ... če je treba delat in delat, pa če se ti ne da, se išče pa neke instant rešitve, češ "saj onemu drugemu je pa pomagalo" :(
In zdaj ... ja, lahko upam, do naslednje oddaje, da ne bo spet kakšne "rešitve" zase videla in sprobala naslednjo minuto :-X

Pa kdo ve, koliko takih "kokošk" je naslednji dan pse privezalo na radiator, ker "so pač na TV tako rekli" ... vprašanje, koliko od tistih jih je vsaj tale "off scene" pojasnila iz tega članka prebralo :-\


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: airedale10 , četrtek, 21.03.2013 : 06:56:03
Saj to, da je pes privezan ko lastnice ni doma še nekako razumem... Ampak še vedno mi ni jasno, zakaj je pa privezan tudi, ko je lastnica doma? ??? Saj takrat bi ga lahko če bi hotel skočiti na posteljo ali kaj drugega neprimernega sama popravila, spravila s postelje... Vsaj meni se zdi, pa čeprav za 1 mesec malo pretirano, da je pes res čisto ves čas, ko ni na sprehodu zavezan...  :-\


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: sanco1a , četrtek, 21.03.2013 : 08:28:10
Ej, šit, ampak če je to način discipliniranja psa (celodnevno privezovanje, skoraj ketnar), imam bistveno raje eno barabo in sama stisnem zobe ... Čeprav je hvalabogu nimam.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: sanco1a , četrtek, 21.03.2013 : 08:29:49
No, ja, čeprav sem se tega sama posluževala že pred leti, ampak ne za več kot pol ure in tako, da je bil pes ves čas ob meni oz. v neposredni bližini. Toliko da se je umiril, ko je bilo to res nujno potrebno.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: pzorko , četrtek, 04.04.2013 : 18:00:14
Lanabela, se strinjam s tvojim odgovorom, povsem enako sem tudi sam razmišljal!

Ste še kaj gledali to oddajo?


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: Lanabela , četrtek, 04.04.2013 : 18:37:27
Ne. Ali ima kdo link do katere od njih? bi jih z velikim veseljem pogledala, če bi lahko spustila reklame.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: mamaF , četrtek, 04.04.2013 : 18:39:09
So verjetno vse na plačljivem VOYO (5 eur na mesec) na žalost :(


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: atilap , petek, 05.04.2013 : 06:30:03
Uncas, povej več o "destruction box" :)


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: Lanabela , petek, 05.04.2013 : 11:08:27
Škoda. Ne dam nobenga fičnka za ogled.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: uncas , nedelja, 07.04.2013 : 11:07:43
Uncas, povej več o "destruction box" :)

V prisotnosti psa vzameš kartonasto škatlo, notri daš npr. zmečkan papir, kake wc role, .... ter kako žvako, kong, priboljške, ..... in pustiš, ko greš. Nekako takole izgleda:

http://www.youtube.com/watch?v=0Y5qhN_ilDU (http://www.youtube.com/watch?v=0Y5qhN_ilDU)

Ko se vrneš, v njegovi prisotnosti pospraviš in to je to.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: pzorko , nedelja, 05.05.2013 : 17:26:05
Pa ni to v bistvu spodbujanje destruktivnega vedenja? Da dolgčas preganja na tak način. Se ne spravi potem še na druge stvari?


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: uncas , nedelja, 05.05.2013 : 18:25:34
Pa ni to v bistvu spodbujanje destruktivnega vedenja? Da dolgčas preganja na tak način. Se ne spravi potem še na druge stvari?

Ne.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: pzorko , nedelja, 05.05.2013 : 19:07:09
Kaj pa? Povej mi, ne vem ...


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: maja01 , nedelja, 05.05.2013 : 19:27:12
Igraca, ki ga zaposli, spodbuja njegovo "kreativno" razmisljanje in dolocene nagone (enrichment). Glede na to, da je narejena doma, dobesedno iz odpoadkov, tui zelo poceni. Lahko pa kupis konga, oz. druge miselne igrace, seveda za precej vec denarja.


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: uncas , nedelja, 05.05.2013 : 19:51:11
Fru, ki je prej sama bila praktično nevarna sebi, ker je razkopala stanovanje, da bi našla kaj užitnemu podobnega, razturi škatlo, včasih nit vsega ven ne pobere in gre spat, se j eže zgodiklo, da je pozabljena mačja hrana ostala nedotaknjena...

Lahko daš tudi konga v škatlo, ampak samo kong prej pri Fru ni naredil nič - kong je bil spraznjen, smeti razkopane, s polovico stanovanja vred


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: D.Roze , ponedeljek, 06.05.2013 : 17:36:00
hm tut mene to zanima..kak gledate na to? ker moja sedaj tut na kavč spravlja dolgcajt..glede na to, da pridem ob 16 iz sihta..in grema na canicross ali šolanje ali karkoli..pol pa spi ko top..zjutraj pa seveda polna energije..


Naslov: Re: Priden pes
Poslano od: eva84 , ponedeljek, 12.05.2014 : 12:57:03
Da malo osvežim temo. Gledala tega kokrčka v soboto. Pri hranjenju psa jaz vedno dobivam kontra informacije, da je najbolje
1) Psu nastaviti hrano, na dodeljeno mesto, v njemu primerno posodo. Tam pustiti hrano recimo pol ure ali 20 minut. In potem (ko psa ni zraven) posodo in morebitne ostanke hrane umakniti. Med hranjenjem psa ne motimo, ne ogovarjamo in ne posegamo v posodo.
2) Pri psu ostanemo, ves čas ko je in ga že od malega navajamo na to, da naša prisotnost pomeni nekaj dobrega tako, da občasno v njegovo skledico dodamo kak posebej slasten košček. Pes ne sme renčati, ali se bati, ko posežemo  po njegovi hrani. Če se to zgodi, preidemo na hranjenje iz roke.

Poznam kar nekaj lastnikov, ki prakticirajo prvo metodo in niso nikoli imeli problemov s hranjenjem. Kaj se zgodi, če pes na sprehodu najde kaj, za kar se odloči, da je njegov obrok pa ne vem. Sicer pa tudi drugi pristop ne prakticira poseganje psu v gobec, ko je to pač nujno potrebno, tako da ne vem, kako velike so razlike.
Drugi način pa se mi zdi tudi malo problematičen in sem se nanj spomnila ob tej sobotni oddaji. Če je stvar že tako daleč, da pes agresivno reagira na nas, ko zgolj stojimo ob skledi, laja, renči in grize - kaj potem? Se mi zdi, da so tudi oni obdržali ta prvi del druge možnosti: psa počasi navajamo na našo prisotnost ob skledi. Ampak ne razumem, zakaj je to potrebno. In če sem prav ujela, je eden od gostiteljev rekel, da je potrebnih od 5 do 6 tisoč (!) ponovitev, da se stanje normalizira. Še če pes je dvakrat na dan in desetkrat posežemo v njegovo skledo, se mi zdi to noro dolgo.

Ni smiselno potem skledo in tak tip hranjenja čisto ukiniti? Ali pa na neki stopnji ni več mogoč prehod na hranjenje iz roke? Ali psi branijo/so posesivni tudi do tistega grižljaja hrane, ki jim ga ponujamo? Se to, da bi potem pes hlastnil po roki, da izpustimo hrano, pogosto dogaja?