mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: bergi , sobota, 30.03.2013 : 17:12:34Naslov: Odpoklic
Poslano od: bergi , sobota, 30.03.2013 : 17:12:34
Doma imam Skotskega ovcarja, starega 16 meseceu.  Na sprehode gremo brez povodca, ampak konstantno pa vmes dobiva pribolske. Na travnikih, ko ga poklicemo pride takoj, ko pa pridemo na dvorisce nase hise pa takoj zbezi in noce priti. Eno noc je ze bil celo noc vzunaj, saj smo mislili, da se ga bo kaj prijelo. Ker je vedno v hisi na toplem. In danes je naredil isto ni hotel priti na srco smo ga potem dobili. Zdaj bo bil pa celo noc v pritlicju hise, ker v pritlicu hise ni bivalnih prostorov in ima tudi svojo sobo, ki je pa v njej samo za kazen.  Bili smo tudi v pasji soli za vzgojo mladega psa in tudi v mali soli. Pravijo pa tudi da je narobe da ko pes pride do nas da ga primemo. Kaj naj naredimo? Ali je prav da ga kaznujemo?


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: uraa , sobota, 30.03.2013 : 17:16:49
Je imel na dvorišču hiše kdaj kakšno slabo izkušnjo? Zakaj je bil celo noč zunaj, je bil kar spuščen?
Pes drugače biva v hiši, zdaj ga boste pa za kazen dali stran od vas? Pes ne bo razumel, zakaj bo kaznovan.
Pes mora povezati, da kadar pride do vas, je to dobro - dobi priboljšek, se igrate z njim.. Vsekakor pa, dokler nima res zanesljivega odpoklica, ga ne spuščajte kar tako s povodca.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: bergi , sobota, 30.03.2013 : 17:28:04
Na dvoriscu hise ni imel nikoli slabe iskusnje, celo noc je bil zaradi tega zunaj, ker se ga sploh ni dalo dobiti, ko smo ga poklicali je prisel in je bil kaksnih 3 metre oddaljen od nas potem je pa stekel stran. Tudi ko je prisel do nas in je dubil priboljsek in smo mu pokazali veselje se je potem kar odlocil da nebo vec prihajal ko bo bil na dvoriscu.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 17:29:25
To, da pes, ki noče priti notri ostane pač zunaj bi znalobiti čisto ok delovati, če bi si pes želel noter. Če mu ja zunaj kul, potem pač to ni kazen.
Če psa že spraviš noter, potem pa ga za kazen nekam zapreš ni učinkovito, ker poveže s kaznijo prihod v hišo in ne tega, da prej ni ubogal. Poleg tega pri osamitvi, če jo uporabimo kot kazen zadostuje nekaj minut, ne pa celo noč.
Če pes na sprehodu uboga na vrtu pa ne, imaš naslednje možnosti: pes na vrtu vleče za seboj vrvico (te vrvice ne prijemaš in ne vodiš psa na tej vrvici, vedno je na tleh in se prosto vleče za psom. Za vrt bi verjetno zadostovala 5m ali celo krajša, na koncu je vozel, da jo lahko pohodiš). To vrvico uporabiš samo takrat, ko pes na klic ne uboga.
Naslednja stvar pa je, da začneš delati podobne vaje kot jih delaš na sprehodu tudi na vrtu.
Pa še nekaj: dobro bi bilo da se hrana kot nagrada pri odpoklicu na sprehodu POSTOPNO začne umikat in se nadomesti z drugimi nagradami (igra, kakšen trikec in potem nagrada, odpoklic in za nagrado svoboda, igra z drugimi psi, kopanje v vodi, prinašanje žogice......in hrana samo izjemoma kdaj), se pa nekaj časa striktno nagrajuje uboganje na domačem vrtu.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 17:30:26
Na dvorišču se mu ni zgodilo nič hudega, zna pa bit, da se mu je zamerilo nekaj po prihodu v hišo.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: bergi , sobota, 30.03.2013 : 17:39:02
Mogoce se mu to zameri ker bi bil on po sprehodu rad vzunaj pa more iti notri v hiso


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 18:49:44
Tudi na vrtu lahko delaš enako kot na sprehodu: psa pokličeš, ko pride ga nagradiš (če ne pride, si pomagaš s špago, ki jo vleče za sabo in ga, ko je pri tebi vseeno nagradiš) in ga spet spustiuš. Če psa vedno, ko ga pokličeš daš noter (pes pa bi bil raje zunaj) potem ni čudno, da ne uboga več. Poleg tega naj ga ob prihodu v hišo čaka kaj prijetnega.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: bergi , sobota, 30.03.2013 : 18:52:55
Hvala


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: bergi , ponedeljek, 01.04.2013 : 07:44:49
Zdaj sem pa ugotovila, da moj pes sploh nima zaupanja ko pridemo na dvorisce hise se najprej "zlaufa" potem pa cez cas vidi da imamo v roki priboljsek in pride do mene in ko mu jaz recem sedi je ves nestrpen n mi zacne dajati taspredni dve taci.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: airedale10 , ponedeljek, 01.04.2013 : 10:42:00
Ti priporočam, da priboljška nikoli nimaš v roki, ampak ga daš psu (iz žepa) šele potem ko pride. Ker se mi zdi da veliko ljudi naredi to napako (tudi jaz sem jo), da imajo hrano v roki ko kaj rečejo psu, potem pa ko enkrat ni hrane v roki pes več ne uboga. :-\ Pa tudi s sedi ga jaz ne bi utrujala ko pride za začetek... :)
Sicer pa ne bom preveč pametna, ker imam tudi z Dinotom z odpoklicem probleme. ::) Imam ga namesto spuščenega na dolgem (15 m) slednem povodcu, ki ga vleče za sabo. Kličem ga na sprehodu pogosto, vedno ga nagradim in potem spustim da gre spet po svoje. Na začetku mi sploh ni sledil, sem ga morala kar vleči za sabo ker toliko časa ni prišel za mano, ampak zdaj se je pa zelo izboljšal. Ampak verjetno zanesljivega odpoklica (tudi ob divjadi in drugih psih) ne bova nikoli imela, ker če sem šele po treh letih začela delati na tem.... :-[


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: bergi , petek, 12.04.2013 : 16:43:14
V eni knjigi sem prebrala tudi ce ste sele po 3 letih zaceli delati na odpoklicu ustrajajte, ker vam res nebo zal ;)


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: airedale10 , petek, 02.08.2013 : 19:39:17
Da malo poročam kako nama gre z Dinotom odpoklic  :) Gre nama res super! Ne delam pa več na klasičen odpoklic - ker pes si je že zapomnil da je lahko ''sem!'' tudi negativen, da ni vedno nagrade itd. in je že vajen da ne upošteva vedno - kljub vaji s slednim povodcem. Tako da sem se lotila čisto na novo: naučila sem ga da se dotakne s smrčkom hrbtne strani moje leve roke.  :D Najprej samo v pesjaku, potem pred blokom, na domači ulici, potem šele na sprehodu... In VEDNO ko naredi ga obilno nagradim in vedno delam tako da naredi - torej da ne delam s pretežkimi motnjami kjer ne bi naredil. Tudi povelje je ''tit''  ::) :P , da je čisto nekaj novega in se trudim vedno pozitivno ga govoriti, ne pa kot tisti strogi ''sem!''. In moram reči da je ta metoda res zelo zelo pomagala!  :D Ni se še zgodilo (zaenkrat!) da ne bi naredil, vedno pride z veseljem, maha z repkom in tudi v manjših motnjah je začel delati.  :) Tako da priporočam tistim ki imate probleme z odpoklicem z odraslim psom ker se je že navadil kaj to pomeni, zaenkrat se pri nas obnese super!
Sicer delanje po tej metodi zaenkrat pomeni da moram vedno vlačiti priboljške hrano - ampak mi ni problem, ko bom dolgo čisto vedno nagradila bom počasi, res počasi opustila nagrado, občasno.  :) Upam da tako tudi ostane in da mu bo šlo vedno bolje!


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: čarka , petek, 02.08.2013 : 20:24:54
 O0 <:]


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: sanco1a , petek, 02.08.2013 : 20:44:01
Zelo domiselno, bravo! <:]
Sicer pa učenje s pozitivno motivacijo itak pomeni vlačenje hrane po žepih, a ne. ;) Ni tak hud problem, pomaga pa odlično.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: D.Roze , petek, 02.08.2013 : 22:35:23
Kako ste pa vi s povodci? Moja psicka recimo ko imam rdeč kratki povodec v roki..moram bit zelooo zanimiv da pride na sem..v motnjah..ce pa imam slednega ali canicross povodec..pa takoj hehe sicer pri slednem sma vadla tut da sem jo spustil iz povodca in spet gor in nagrada in dol in tak..rdecega pa smo nekako "zapostavli" in sedaj se to pozna :)


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: pavel , ponedeljek, 01.02.2016 : 22:17:25
Tudi jaz imam kar velike probleme z odpoklicem.Imamo 4. mesece starega mešančka. Živi z nami v hiši ( na kavču), dvakrat dnevno ga za eno uro peljemo na sprehod in občasno po vasi na povodcu do prijateljice, pri kateri se rad igra.
Na sprehod ga peljem na povodcu in rabiva kar nekaj časa, da prideva na travnik, ker ima skoraj vsaka hiša na vasi psa in on bi vsakega obiskal. Ko pridemo na prostrane travnike ga seveda spustim, in to je zanj nekaj najlepšega. Problem pa se pojavi, ko se vračava in ga moram spet pripeti na povodec. Seveda ga med njegovim tekom po travnikih večkrat pokličem, vedno priteče in jaz ga nagradim s priboljškom.
Ko se pa približava vasi ne pride več do mene. Tu ne pomaga nobena nagradica, vabljenje, klicanje.... Priteče do mene, a na razdalji 2 m se ustavi, laja name, skače, kot da se igra, a k meni noče. Tudi ko ga na takšen ali drugačen način privabim in pripnem, mislim da to ni prava rešitev, ker se bo drugič še bol umikal.
Pred dvemi dnevi mi ga nikakor ni uspelo pripeti, pritekel je do ceste in ko sem zakričal nanj,ker sem se ustrašil, da ga kado ne povozi, se je vrgel na hrbet in čakal, da sem ga pripel.
Sedaj že razmišljam, če ga bom lahko še spuščal na sprehodu, ker ne vidim druge rešitve.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: Binas , torek, 02.02.2016 : 07:18:43
10M sledni povodec, primerno lahek za psa, vsaj ena igrača in po možnosti ne taka, ki jo mečeš stran od sebe. Ko bo izdelana igra v tvoji bližini (cufanje, lov za igračo....) pa se lahko začne z metanjem predmetov. Res svetujem dobrega inštruktorja in tečaj (skupinski tečaji tistih dveh, ki imata TV oddajo je zelo primeren).

Tvoje obnašanje pa ne sme biti statično. Nagrada ne sme biti statična. Ti se moraš premikat, bežat stran in se poigrat, roka s hrano, s katero nagradiš ne sme biti pri miru. Vsaj zdaj, dokler mu ni žur dneva prihajat do tebe.

Skratka, za dober odpoklic čim manj lutanja na sprehodu in čim več akcije s tabo. Ta igra s sosedovo-je OK, če se jo prekinja in nagrajuje za prihajanje in če ob tem spoznava tudi ignorantske pse in rahlo zoprne, hej, nimajo vsi psi radi družbe.

Socializacija je navajanje osebka na okolje.

Škoda pa je, da si čakal dva meseca.

Razporedi si dan, ne samo 2x dnevno. Večkrat na dan, krajše seanse. Čez cel dan, bi se naj našle 4 ure za ukvarjanje s psom.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: pavel , torek, 02.02.2016 : 09:33:43
Na malo šolo smo že prijavljeni, samo kaj ko je pri nas pozimi ni, začne okrog 15. marca.
Kje pa so ti skupinski tečaji? Sem namreč s primorskega konca in v Ljubljano bi mi bilo malo daleč.
Dvakrat dnevno greva na daljši sprehod, drugače je pa cel dan z mano po dvorišču in v hiši in večkrat na dan se malo poigrava.

Ko sta s sosedovo psičko ni odpoklic noben problem, ko pokličem vedno pritečeta oba po priboljšek.
Ne razumem, kaj sem čakal dva meseca? Saj odpoklic do sedaj ni bil noben problem, dober teden se pojavlja ta upor.

Še danes kupim sledni povodec in hvala za pomoč

lp pavel


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: Binas , torek, 02.02.2016 : 12:07:28
Direktne reklame se tukaj ne sme delat. Ampak vse leto so vpisi in tudi v Kopru imajo podružnico. Saj veš, od tiste oddaje na TVju. Če ne drugega, te lahko vsaj nekam usmirijo.


Naslov: Re: Odpoklic
Poslano od: pavel , torek, 02.02.2016 : 13:12:33
Res ne vem, o kateri oddaji govoriš. Zelo malo gledam tv in na žalost je še nisem zasledil.
Sem že nekaj našel na spletu. Hvala lepa