mojpes.net

Kajin kotiček => Peticije => Sporočilo, začeto od: Jana , sreda, 22.01.2014 : 18:59:39Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sreda, 22.01.2014 : 18:59:39
Zanima me, ali KZS dela, ali se ukvarja sama s seboj?

Čeprav je vsebina peticije skregana z zdravo pametjo, pričakujem, da bo v najkrajšem možnem času KZS obravnavala (ne zanima me, kateri organ je pristojen in kateri ne, pravzaprav bi se morali s temle začeti podrobno ukvarjati tudi vsi pasemski klubi in vsi posamezni vzreditelji)

PETICIJO PROTI USMRTITVI ŽIVALI V ZAVETIŠČIH s predlogi za izboljšanje stanja,
http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol (http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol)
objavljena 22. 1. 2014

v kateri se, med drugim, skriva tudi sledeče:

Podpisniki peticije predlagamo:
- Obvezno sterilizacijo/kastracijo psov in mačk (pasemskih in nepasemskih), razen v primerih vzrejnega dovoljenja
- Mesečni davek za ljudi, ki ne želijo sterilizirati/kastrirati živali oz. se želijo ukvarjati z njihovo vzrejo - pasemskih in nepasemskih živali (eden od možnih načinov zbiranja sredstev za zapuščene živali - glej obrazložitev)
- Prijava vsakega legla (pasemskega in nepasemskega) in omejeno število legel ter dodaten davek na leglo (eden od možnih načinov zbiranja sredstev za zapuščene živali - glej obrazložitev)
- Register storilcev, ki so bili pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje mučenja živali po Kazenskem zakoniku RS ali kaznovani za prekršek po Zakonu o zaščiti živali za primere mučenja živali, kamor štejejo tudi preobremenitve z brejostjo in tistih, ki jih brez razloga zapustijo v zavetišču) ter začasno ali stalno prepoved lastništva katerekoli živali
- Obvezno obiskovanje pasje šole in/ali drugega tipa izobraževanja za lastnike »nevarnih« pasem psov kot napr. Pit bull, Stafford, Rotwailer, Akita inu... oz posameznih psov katerih (pre)vzgoja bi bila bolj zahtevna (napr. zaradi travmatičnih dogodkov v preteklosti): Če se lastnik izkaže za neprimernega, se mu psa odvzame.


Upam, da kinologi ne boste podcenjevali tele akcije tako, kot ste podcenjevali zadnje spreminjanje zakonodaje.
Point in naslov peticije sta taka, da bo mnogo podpisov brez vsakršnih težav mogoče dobiti. Vanjo pa so skrili cel kup zadev, ki neposredno in zelo konkretno zadevajo kinologe in KZS.

Sama je ta trenutek nimam časa podrobno komentirati, je pa nikakor ne podpiram. V prvi vrsti ne zato, ker nikjer ni navedenih nobenih rešitev za dodatno finančno obremenitev občin, zavetišč ... (za neskončno bivanje zapuščenih živali v zavetiščih), oz. je beseda o nekih novih davkih ... Pravzaprav na prvi uč sploh ne vidim, na koga se namerava stroške neskončnega bivanja živali v zavetiščih obesiti. V drugi vrsti pa ne zato, ker so v točkah in razlagah neizvedljivi nesmisli in se vidi, da kreatorji dejansko ne poznajo materije, v katere spreminjanje so se spustili.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sreda, 22.01.2014 : 20:00:38
Za vse, ki ste morda po zgornjem zamahnili, da se vas ne tiče - poglejmo kaj je predlansko jesen že počel pobudnik zgornje peticije:

- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=2239DFF4FABE722EC1257AEC00323059&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Predlogi amandmajev k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 07.01.2013 [Civilna iniciativa za izbolšanje pravne zaščite živali]
- KLIK (http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=BBF8A37814D79DEDC1257AEE003567DF&db=pre_zak&mandat=VI&tip=doc) - Popravki predlogov amandmajev k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali 09.01.2013 [Civilna iniciativa za izbolšanje pravne zaščite živali]

Več je pa tukaj ... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,45433.15.html)

Čepenje na svojem kinološkem vrtičku in glancanje svojega kinološkega palčka ne bo prineslo ustrezne kinološke prihodnosti. Kinologija že dolgo ni več samozadostna, problem je le, da slovenski kinologi tega na izobraževanjih očitno še niso vzeli. Dajmo potegnit glave iz peska in pogledat, kaj počnejo drugi, predvsem tisti, ki prihajajo v kinologijo prijazno ali neprijazno na obisk.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.01.2014 : 20:10:19
Ma ne vem, očitno mislijo, da jih bomo financirali tisti, ki ne mislimo po njihovem diktatu pohabljati svojih živali z nepotreno kastracijo (naj bi jim plačevali mesečni prispevek), dodatno bi se obogatili od vsakega legla, ki bi si ga grešniki še drznili privoščiti, po vsej verjetnosti bi radie volje zaslužili tudi z pbveznim  izobraževanjem lastnikov nevarnih pasem in travmatiziranih psov....če jim že koledarji ne gredo v denar....


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.01.2014 : 20:16:57
in ....auč....občine na razpisih ne bodo smele več izbrati najugodnejšega ponudnika oziroma tistega ki ga bodo same hotele ampak tistega, ki jim ga bodo dovolila društva. zanimivo (a res ni nobenga, ki bi tem .....izprašil rit)


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Wolkowo , sreda, 22.01.2014 : 21:12:32
   ;D  ;D Draga Jana  , trdno sem prepričan da se s tole zadnjo temo nihče od obiskovalcev peskovnika ne bo ukvarjal in so že po dveh stavkih zamahnili z roko  :-\ . Malce naivno pričakovanje   :D . Mogoče tisti , ki so proti pohabljanju psov .  :o


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sreda, 22.01.2014 : 21:27:04
Wolkowo, upam, da ne. V dobro pasem, psov, vzrediteljev in odgovornih lastnikov psov res srčno upam, da ne. Pa upam tudi, da noben od vzrediteljev ni zamahnil z roko, če že na pasemske klube ne moremo polno računati, da bodo razmislili o tem, kaj je dobro za njihove člane in kaj ne.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Wolkowo , sreda, 22.01.2014 : 21:44:23
  nisem mislil vzreditelje , te bi moralo tole še kako brigati , poudarek v prejšnjem postu je bil na " obiskovalcih peskovnika "   >:D


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: mamaF , četrtek, 23.01.2014 : 02:03:09
Evo, se takoj javljam ena nevzrediteljica in nekinologinja ;)

Mislim ... že tale druga alineja "rešitev"
 "- Mesečni davek za ljudi, ki ne želijo sterilizirati/kastrirati živali oz. se želijo ukvarjati z njihovo vzrejo - pasemskih in nepasemskih živali (eden od možnih načinov zbiranja sredstev za zapuščene živali - glej obrazložitev)"
... pa kam gremo? Torej je za predlagatelje "rešitve problema" vse lepo in prav, super in kul, tudi "vzreja" nepasemskih živali - dokler bodo  "legla prijavljena" (komu :'[ ) in dokler bodo "ljudje, ki se želijo ukvarjati z vzrejo" plačevali mesečni davek? Aja? :'[

... naprej pa ne morem več  :e


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Staffy , četrtek, 23.01.2014 : 08:49:42
Kot kinolog in lastnik pasemskega psa plemenjaka nevarne pasme Stafordshire bull terrier, upam da je tale peticija sala.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: kaja , četrtek, 23.01.2014 : 08:58:42
Staffy ne sekiraj se. Tvojemu ne bo treba v solo, v solo bodo sli stafordi, pitbuli in une dve akita inu, ki jih imamo v Sloveniji  >:D


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Staffy , četrtek, 23.01.2014 : 10:07:35
Jaz se ne sekiram, s psom imava opravljen bbh tecaj prav tako tekmujeva po tem programu (2. mesto kd celje in 3. mesto kd slov. bistrica obe regijski tekmi solanih psov). Drugace pa NI nevarnih pasem nevarni smo ljudje. Kdo si je izmislil pasje boje, psi? Kdo si je izmislil solanje psa za napad na cloveka, pes? Potrebno pa je dvigniti raven pasemskih psov in zmanjsati nerodovniska legla (cistokrven brez rodovnika). Niso problematicni psi tudi mesanci ki niso sterilizirani oz. kastrirani, ki so pod nadzorom svojih lastnikov, problem so vsi rodovniski in nerodovniski psi ki so brez nadzora in so prepusceni samemu sebi in se parijo brez nadzora. Potem pa pride domov psicka breja kam z mladicki, aja v skatlo pa v gozd jih bo ze lisica odnesla, ali kaj? Zopet pridemo do zakljucka da smo za to krivi mi ljudje in ne psi.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , četrtek, 23.01.2014 : 12:02:27
Vmes spreminjajo zadeve, kar je do konca in še čez sporno.
A si predstavljate, da ste peticijo že podpisali, potem pa zadnji dan pred koncem sprejemanja 'podpisov' spremenijo tekst iz PETICIJA PROTI USMRTITVI ŽIVALI V ZAVETIŠČIH v PETICIJA ZA USMRTITVI ŽIVALI V ZAVETIŠČIH?
Peticije namreč v nobenem delu ni za spreminjati, ko so jo ljudje že podpisali. Kr nekaj, vsekakor pa skrajno neresno do vseh podpisnikov. Ampak lejte, če ni tožnika, ni sodnika. Jaz je nisem podpisala, torej se nimam kaj bunit ;)

komentar 2014-01-23 10:42
CIIPZZ obvešča:
 Ker je bila zadnja alineja 1.točke precej nerodno napisana in je posledično sprožala nerazumevanje bralcev in podpisnikov, smo jo popravili v ustreznejšo obliko. Hvala za vse predloge.
 Alinejo :
 - Obvezno obiskovanje pasje šole in/ali drugega tipa izobraževanja za lastnike »nevarnih« pasem psov kot napr. Pit bull, Stafford, Rotwailer, Akita inu... oz posameznih psov katerih (pre)vzgoja bi bila bolj zahtevna (napr. zaradi travmatičnih dogodkov v preteklosti): Če se lastnik izkaže za neprimernega, se mu psa odvzame.

 bomo zamenjali z::
 - obvezno šolanje lastnika t.i. nevarnega psa (nevaren pes je poleg psa, ki izpolnjuje pogoje za nevarno žival, tudi pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival (5.čl.). Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka(5 čl.))
 in dodali obrazložitev spodaj.

http://www.pravapeticija.com/forum/79582/start/100 (http://www.pravapeticija.com/forum/79582/start/100)

OBRAZLOŽITEV:
- Po obstoječem Zakonu za zaščito živali je šolanje nevarnega psa obvezno.Vendar: strokovna komisija naj upošteva tudi sposobnost in motiviranost lastnika t.i. nevarnega psa. Če se izkaže, da je pes nevaren zaradi neprimernega lastništva oz. neprimerne vzgoje lastnika se psa lastniku odvzame in ne usmrti ter poskrbi za njegovo prevzgojo.
http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol (http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol)


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: alenka , četrtek, 23.01.2014 : 13:06:33
Razjezilo me je tole:  :']
- "Mesečni davek za ljudi, ki ne želijo sterilizirati/kastrirati živali oz. se želijo ukvarjati z vzrejo (pasemskih in nepasemskih): Denar zbran od davka se porabi za zavetišča oz drugo obliko pomoči brezdomnim živalim (npr. sterilizacije/kastracije ter cepljenja in osnovna oskrba prostoživečih mačk)."
in tole:
- "Prijava vsakega legla (pasemskega in nepasemskega) in omejeno število legel ter dodaten davek na leglo: Denar, zbran od davka, se porabi za zavetišča oz drugo obliko pomoči brezdomnim živalim (npr. sterilizacije/kastracije ter cepljenja in osnovna oskrba prostoživečih mačk)."

Vzreje nepasemskih psov ni, je le štepanje in od tam izvira največ zavrženih živali. Skrbni vzreditelji še kako pazimo, da je naša vzreja načrtovana in dobro dokumentirana. Od nas psički ne prihajajo v zavetišča, ker jih vzamemo nazaj, če nekdo ne more več skrbeti zanje. Vsako naše leglo je čipirano in prijavljeno tako na VURS kot na KZS - mi smo torej odlično izsledljivi - prava tarča za nove davke.  |>

In za to našo resnost in odgovornost naj bi bili po mnenju predlagateljev kaznovani  z dodatnim davkom? Zakaj le? Da bomo pokrivali nemarnosti šteparjev in drugih trgovcev z novci, ki jih nihče ne zna priviti? Pa plačevali zavetišča za ljudi, ki so svoje pse/mačke tja spravili zavestno?

In vse tole se prav nemarno skriva v peticiji z naslovom "proti usmrtitvi živali v zavetiščih"... Torej, še ena iz serije LOP PO VZREDITELJIH.  >:( >:( >:( >:( >:(


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: SinM , četrtek, 23.01.2014 : 13:15:11
In vse tole se prav nemarno skriva v peticiji z naslovom "proti usmrtitvi živali v zavetiščih"... Torej, še ena iz serije LOP PO VZREDITELJIH.  >:( >:( >:( >:( >:(
alenka - ti tega ne razumeš... Če ste pa pridobitniki, no.  :-X :e


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.01.2014 : 13:22:25
Predlagatelji peticije se niti ne zavedajo, kakšno škodo delajo vsem živalovarstvenikom, tistim ki jih dejansko zanima dobrobit živali in tudi sebi samim. In s tem seveda živalim, za katere sicer na vsakem koraku dokazujejo, da jim ni prav nič mar. Ta škoda bi bila največja, če bi se za peticijo po kakšnem čudežu kdo res zmenil in jo spravil v življenje.
Če kdo ne verjame....v Ameriki  so bili ponekod  AR aktivisti  zelo uspešni pri lobiranju za čimbolj restriktivne zakone (v bistvu precej podobno predlahgtanemu, a veliko bolj dodelano in v celofan zavito). Mnogi, ki so jih sprva navdušeno pozdravljali so hitro ugotovili, kaj so jim prinesli v praksi. Med drugim so ponekod uspeli povsem uničiti  (najkvalitetnejšo) hobby vzrejo pasemskih psov, industrijska reja vsega, tudi mešancev, pa je vzcvetela kot še nikoli. Kjub temi da so pokastrirali vse kar leze in gre, se  število pobitih po "zavetiščih" ni zmanjšalo. So pa nekatera zavetišča ob tem da so pobili večino svojih sprejetih, začela voziti lahko posvojljive mladiče majhnih pasem od drugot.
Predvsem pa so ZELO zagrenili življenje navadnim, skrbnim lastnikom živali. Zagrenili v dovoljšnji meri, da se je sprožil revolt: ljudje so začeli paziti, kakšne spremembe zakonov se pripravljajo, se med seboj obveščati, ponekod so se združili vsi prizadeti, od lastnikov psov do kmetov. In preprečili čisto vsako spremembo, celo tiste, ki bi bile zelo zaželjene in bi dejansko izboljšale življenje živali.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.01.2014 : 13:24:50
Se opravičijem za tipkarske napake, na moji tiplovnici manjka pol črk. (niso krive kure ampak slaba izdelava)


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: alenka , četrtek, 23.01.2014 : 13:35:45
S in M 2011  :)

Še nekaj sem pozabila: ta njihov (in PETin) argument :"Vsak novorojeni mladič, ki išče dom, pomeni manjšo možnost ali celo smrtno obsodbo za vsaj enega psa ali mačka v zavetišču."
Namreč, kadarkoli preberem to trditev, ne vem ali je bila prej kura ali jajce, oziroma je klasičen Catch22...

Ali iz tega sledi, da kot dober vzreditelj, ki najdem dom mladičkom pri ljudeh, ki želijo rodovniškega kokeršpanjela in ki nanj pazijo kot na svojega otroka, dejansko spravljam druge, manj srečne kužke v zavetišča in v smrt? HALOOOOO????

Poleg tega ne vem, kaj bi se zgodilo z raznolikostjo pasem, če bi začeli upoštevati te vrste "argumentov". Namreč, brez načrtne vzreje tudi pasem ne bi bilo več - ideal PETE - vsi mešanci in vsi v dobro plačanih zavetiščih...  :']


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.01.2014 : 14:27:09
Ja seveda, kupci pasemskih psov so pa morilci. (Saj se spomnite tistih slikc z ljubkimi mladički za katerimi se vleče krvava sled). Pri tem se pozablja na zelo preprosto dejstvo, da si pasemski mladiči in zavetiški psi med seboj niso konkurenca - ne tekmujejo za iste lastnike. Tisti, ki hočemo imeti pasemske pse, bomo šli ponje v tujino, če jih pri nas ne bo. So pa zavetiški psi huda konkurenca za mešance, ki se oddajajo (in obratno seveda), predvsem pa so konkurenca zavetiškim pocestni psi iz drugih držav, ki pa imajo natančno isto "nišo". o teh pa nič....


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: simi , četrtek, 23.01.2014 : 14:41:11
Vmes spreminjajo zadeve, kar je do konca in še čez sporno.
A si predstavljate, da ste peticijo že podpisali, potem pa zadnji dan pred koncem sprejemanja 'podpisov' spremenijo tekst iz PETICIJA PROTI USMRTITVI ŽIVALI V ZAVETIŠČIH v PETICIJA ZA USMRTITVI ŽIVALI V ZAVETIŠČIH?
Peticije namreč v nobenem delu ni za spreminjati, ko so jo ljudje že podpisali. Kr nekaj, vsekakor pa skrajno neresno do vseh podpisnikov. Ampak lejte, če ni tožnika, ni sodnika. Jaz je nisem podpisala, torej se nimam kaj bunit ;)

komentar 2014-01-23 10:42
CIIPZZ obvešča:
 Ker je bila zadnja alineja 1.točke precej nerodno napisana in je posledično sprožala nerazumevanje bralcev in podpisnikov, smo jo popravili v ustreznejšo obliko. Hvala za vse predloge.
 Alinejo :
 - Obvezno obiskovanje pasje šole in/ali drugega tipa izobraževanja za lastnike »nevarnih« pasem psov kot napr. Pit bull, Stafford, Rotwailer, Akita inu... oz posameznih psov katerih (pre)vzgoja bi bila bolj zahtevna (napr. zaradi travmatičnih dogodkov v preteklosti): Če se lastnik izkaže za neprimernega, se mu psa odvzame.

 bomo zamenjali z::
 - obvezno šolanje lastnika t.i. nevarnega psa (nevaren pes je poleg psa, ki izpolnjuje pogoje za nevarno žival, tudi pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival (5.čl.). Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka(5 čl.))
 in dodali obrazložitev spodaj.

http://www.pravapeticija.com/forum/79582/start/100 (http://www.pravapeticija.com/forum/79582/start/100)

OBRAZLOŽITEV:
- Po obstoječem Zakonu za zaščito živali je šolanje nevarnega psa obvezno.Vendar: strokovna komisija naj upošteva tudi sposobnost in motiviranost lastnika t.i. nevarnega psa. Če se izkaže, da je pes nevaren zaradi neprimernega lastništva oz. neprimerne vzgoje lastnika se psa lastniku odvzame in ne usmrti ter poskrbi za njegovo prevzgojo.
http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol (http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_usmrtitvi_ivali_v_zavetiih_s_predlogi_za_izbol)

A lahko kar crknem od smeha....ma, ne morem, ker moram it prevzgajat enega nevarnega psa.
Pa a te sploh vedo kaj govorijo in ali sploh vedo kako šolanje poteka in na čem se dela, ko pride pes v prevzgojo?


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , četrtek, 23.01.2014 : 17:03:48
Alenka, ni, da bi človek govoril. Lahko bi pomislili, da so kreatorji tele peticije do včeraj živeli v jamah in niso imeli prav nobene možnosti slediti dogajanjem v zadnjih letih, posebej pa ne argumentom, ki jih dan za dnem vpije zelo velik del (upam z gotovostjo reči) slovenskega življa, ne samo vzreditelji in ljubitelji pasemskih psov. Pa ne moremo na to pomisliti, ker so v zadnjih letih prav ti ljudje sodelovali pri več poskusih sprememb zakonodaje, tudi pri zadnji, lanski. Ne bojim se racionalnih, premišljenih in strokovnih odločitev. Bojim se takih, kot je tale, ki ne vsebuje popolnoma nič od naštetega.

Če pomislim, da po eni strani spreminjajo besedilo peticije kar na podlagi komentarjev neznancev po internetu (vmes, med zbiranjem podpisov), po drugi strani pa me ena od glavnih kreatork (ali pa kar glavna, ne vem, ker ni mogoče najti ostalih imen te famozne iniciative) najprej ponoči na fb prosi za prijateljstvo, potem pa mi na vprašanja "S katerimi veterinarskimi strokovnjaki ste usklajevali vsebino peticije? In kdo je predstavljal stroko za delovanje zavetišč? Pravzaprav me zanima kompleten strokovni krog, ki je pripravljal to peticijo?" odgovori, da bi bilo za "začetek dobro, če se učim spoštovanja in prijaznosti.......potem pa mi bo morda odgovorila", me popade groza. Neizmerna.

Cincam, ali sploh pisat ali ne, kaj je po mojem mnenju narobe s to peticijo in zakaj je ne bi smel brez zelo konkretnega razmisleka podpisati prav noben državljan te države. Za začetek bom samo postavila nekaj vprašanj o zadevah, na katerih cela peticija sloni. Verjetno po razmisleku o tem za komentiranje ostalega sploh ne bo več potrebe, sploh pa ne za komintiranje idej o davkih:

1. Kateri podatek je nujno potrebno povedati, ko pozovemo k podpisu peticije, ki predvideva ukinitev evtanazije v zavetiščih za živali in s tem nekomu vzame finančna sredstva in jih da drugemu? Gre za velika finančna sredstva, ki se letno merijo v MIO. Nekdo, ki ne zna specificirati zneskov in opredeliti novih davkov? Ki ne zna postreči z nobeno številko, kaj šele s kakšno analizo ali simulacijo? Zame to ni dovolj.

2. Kako si praktično predstavljate ukinitev evtanazije zdravih živali po 30. dneh v zavetiščih za živali?
Prosim vas za nekaj razmislekov:
Menite, da ima nek aktivist, kdorkoli drug, jaz mogoče, država, premierka, KZS, parlament, UVHVVR, občina, župan vaše občine, predsednik lokalnega DZZŽ ... nadaljujte poljubno s sosedi, žlahtniki, sošolci, sodelavci ... pravico od vas zahtevati, da skrbite (finančno, časovno, fizično ...) za tujega zapuščenega psa (enega), ki ne najde posvojitelja? Dopuščate, da njegove zahteve postanejo resničnost, vendar ne na njegov, temveč na vaš račun? Predstavljajte si, da v zavetiščih ne gre za enega, temveč za 10, 20, 30, 40, 50 ... psov.

Če menite, da nima nihče tega pravice zahtevati od vas, ali menite, da lahko potem vi zahtevate/pričakujete od nekoga drugega? Od zavetišč, občin, sokrajanov, države, društev ...?

Zapomnite si: Občine plačajo izključno samo oskrbo do 30 dni, pa še to ne vseh stroškov. 31. dan za te živali ne plača nikomur nihče več nič, razen morebitnih donatorjev. Donatorji so ali pa niso, živali pa MORAJO jesti, biti cepljene, oskrbljene, tudi veterinarsko ... Razmislite. Bo dal lastnik zavetišča listek z opravičilom v pasjo skledo, ko bo zmanjkalo briketov, ker bo zmanjkalo donacij? Zakaj pa ne bi tega počeli vi, če že želite in pričakujete, da bo nekdo poskrbel za živali tudi po 30. dnevu od najdbe? Zakaj ne bi potem vi redno posvajali živali, ki v zavetiščih ne najdejo posvojiteljev in v vsem skrbeli zanje? Ker se jih bo hitro nabralo 6, boste najprej prijavili gojitev, ko jih bo 11, boste začeli pridobivati gore papirjev za registracijo zavetišča, vmes boste pa še za dotok donacij skrbeli. Mala malica, kajne?

3. Kateri psi so v zavetišču za živali najprej strošek občine, potem pa strošek lastnika zavetišča, v kolikor se le-ta odloči, da je ne bo 31. dan evtanaziral?
Mešanci, rodovniški, stari, mladi, cepljeni, označeni, sterilizirani, kastrirani, bolni, zdravi ...?
Članek Prava resnica o polnih zavetiščih ... ali zakaj se že od leta 2003 ne premaknemo nikamor? (http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?storyid=235), predvsem prvi del, pove natančno, za kaj gre. Drugemu delu navedenega članka se pozna letnica, saj zdaj vemo, da ni rešitev v bezanju inšpektorjev, temveč občinarjev. Občinarji so pri rešitvah ključni.

Ko bomo s strani društev in raznih bolj in manj slavnih živalovarstvenikov dnevno zasuti z informacijami in konkretnimi aktivnostmi (tudi od vrat do vrat, če hočete) o pomenu označevanja psov, kot smo zasuti z informacijami o tem, katere pse vse je treba iz zavetišč (domačih in tujih), cest (domačih in tujih), ketn (domačih in tujih) ... rešit, ne bomo več potrebovali nobene peticije proti evtanaziji katerekoli živali. Sem povsem prepričana.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: vidka , četrtek, 23.01.2014 : 17:35:08
Kdo pa financira življenje psov po 30.dneh na Gmajnicah pa v Horjulu pa še kje kjer ni evtanazij?

Sej ,če ne bo šlo bo pa zaprl podjetje,ali je boljše,da še naprej živi na račun ubijanja živali.


Naslov: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , četrtek, 23.01.2014 : 18:13:59
Kdo pa financira življenje psov po 30.dneh na Gmajnicah pa v Horjulu pa še kje kjer ni evtanazij?

Sej ,če ne bo šlo bo pa zaprl podjetje,ali je boljše,da še naprej živi na račun ubijanja živali.

Tule
http://zavetisce-ljubljana.si/userfiles/petra/file/Zaveti%C5%A1%C4%8De%20LETNO%20POROCILO%202012.pdf
je Letno poročilo o delovanju zavetišča za zapuščene živali Ljublajna za leto 2012. V njem je na 9. strani navedeno, da so imeli v letu 2012 skupaj 434.385 € prihodkov. Lepo prosim za podatek, katera slovenska občina, razen Ljubljanske, si lahko privošči nekaj manj od pol MIO evrov za zapuščene živali, oz. podoben ustrezen delež sredstev na prebivalca? Tisti, ki delajo z občinami (zavetišča, prostovoljci, občani), lahko povedo povsem natančno, kako izgleda po celi Sloveniji pridobivanje sredstev od občin. Praksa je celo taka, da sredi leta rečejo, da so vsa predvidena sredstva izčrpana in je oskrba živali iz tiste občine ustavljena ali ev. na plečih posameznega lastnika zavetišča. Govorimo o obdobju do 30 dni.

Konkretne cifre o sredstvih v zavetiščih (in nekaj razlag) za leto 2012 so na KLIK (http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?storyid=315) po posameznih občinah pa za leto 2012 na KLIK (http://www.mojpes.net/uploads/zavetiscaCifre2012.pdf) (.pdf).

Za Horjul lahko pove lastnica zavetišča sama, če se ji zdi potrebno kakšno pojasnilo.

vidka, kam bodo pa šle potem živali, ko bodo zaprli zavetišča/podjetja? K vam domov? Ali je mišljeno povsem resno, da kdo v Sloveniji živi na račun ubijanja živali? Koliko živali ste 31. dan posvojila ('do smrti') in skrbite zanje z vsem, kar je potrebno, torej ste sama prevzela vse stroške in vse obveznosti? 10? 20? 30?


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: spely , četrtek, 23.01.2014 : 22:15:39
Človek se po branju zgoraj napisanega kar malo zamisli.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: SinM , petek, 24.01.2014 : 07:16:59
Zgolj moje osebno mnenje: mislim, da se bi bilo veliko pametneje in za živali veliko bolj koristno, da civilna družba prične vršiti pritiske na občine, ki:
- ne poskrbijo za z zakonom določene aktivnosti (e.g. zagotovijo sodelovanje z zavetiščem za njihovo področje in oskrbo živali na le-tem ter zagotovijo potrebna sredstva skozi vse leto za zapuščene živali/prostoživečke);
- ki zahtevajo od svojih občanov, da se v primeru najdbe obrnejo najprej na njihov urad, potem pa, če slučajno so sredstva  :-X na zavetišče. Če sploh imajo dogovor s katerimkoli zavetiščem, seveda.  ::)

Ko bo zagotovljeno dosledno izvajanje dosedanjega zakona, pa lahko začnemo razmišljati kako zagotavljati sredstva za "no kill" zavetišča. Če bo to seveda sploh potrebno, ker v izvajanje veljavne zakonodaje sodi tudi označitev lastniških živali.

Študiram pa tudi že nekaj časa, kaj v trenutni situaciji, ko ex-VURS (sploh se ne morem navaditi nove kratice :-[) ne zagotavlja dežurnega veterinarja, lahko kot posameznik sploh storim, če najdem izgubljeno žival na cesti izven delovnih ur...  ???


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: lejca , petek, 24.01.2014 : 11:49:10
Najprej naj grejo na teren in počipirajo VSE neoznačene pse, pa bo takoj manjše število psov v zavetišču. Potem naj se pa trudijo počipirati neprijavljena legla (nordovniški, mešančki) in ne bo treba takih bedarij pisat.
Ampak neeee…dajmo raje nabiti davke vzrediteljem in ljudem, ki imamo vse po regelcih, da se pokrijejo stroški tistih, ki tega nimajo  ::)


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: binulja , petek, 24.01.2014 : 12:06:47
Kdo pa financira življenje psov po 30.dneh na Gmajnicah pa v Horjulu pa še kje kjer ni evtanazij?

Sej ,če ne bo šlo bo pa zaprl podjetje,ali je boljše,da še naprej živi na račun ubijanja živali.

Stroške za namestitev živali recimo da  krijejo v največji meri donatorji. Če le teh ni ali jih je premalo, da bi vse živali  živele poljubno dolgo se bi moralo po vaše zgoditi kaj?

Kolikor je meni znano nihče ne živi na račun ubijanja živali pač pa dobi plačilo, za izvajanje zavetiške službe...torej...365 dni v letu, 24/7, tudi ponoči, v snegu, v vročini in "u ranu zoru", če je potrebno, zagotavlja, da bo prevzel žival s ceste (jo šel iskat na cesto), ji v predpisanem roku zagotovil pregled/primerno vet. oskrbo, jo namestil v primeren prostor, jo hranil in oskrboval vrsti primerno predpisanih 30, v skladu z zakonom in pravilnikom. Od tega nekateri živijo.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: zverca , petek, 24.01.2014 : 13:24:13
No, preko tele peticije pa res ne morem... Pa kje so/ste imeli dragi pisci in pobudniki pamet, ko ste to skupaj spravljali!?? 
Ne, me narobe razumet, nič nimam proti mešančkom v zavetiščih! So imeli doma vedno mixe, take iz vaškega legla, ali posvojene ko so dalj časa blodili naokoli, pa jih nihče ni prišel terjat nazaj...  kasneje sem si kupila prvega rodovniškega, nato drugega, vmes smo tudi iz zavetišča enega posvojili navkljub že dvem psom v hiši,... za vse smo enako lepo skrbeli, nobenemu ni nič manjkalo in vsi so bili deležni enake mere ljubezni. A je potem k hiši spet prišla rodovniška psica z namenom enkrat vzrejati meni ljubo pasmo... Mixi so super ampak da bom nenehno posvajala pse, ki jih je nekdo zavrgel, so bili plod 'ups' legla ali pa neodgovornega nakupa npr.za božično darilo otroku... no tega se pa ne grem in tega ne bom podpirala! In moja morebitna vzreja tudi ne!!! Od mojih treh rodovniških pesjanov v desetletju razen nemajhnih izdatkov, nisem imela prav nobene finančne 'koristi', in tako je pri večini lastnikov psov z rodovnikom, smo pristaši pasme, entuziasti, ki se trudimo, da bi imela pasma neko prihodnost, da bi ljudje uvideli njene najboljše kvalitete in se morda odločili zanjo. Ker nam ni vseeno kupimo dobre in ne ravno poceni pse, jih šolamo, oskrbujemo, opravimo vse predpisane zdravstvene teste in še katerega več, legla so dobro planirana, plemenjaki včasih precej daleč- ker želimo obogatiti genetsko bazo doma, potem so tu še razstave, delavni izpiti,... KZS od takih pasemskih entuziastov ne potegne malo, vet stroka tudi ne, potem bi mi pa po vseh teh izdatkih, ki jih imam bolj ko ne za svojo dušo, nekdo rad naprtil še dodaten davek na moje nekastrirane/nesterilizirane pse in potencialno eno leglo na nekaj let!?? Niti eno mix leglo psov ni izhajalo iz naše hiše, moji psi niso zaplodili niti enega čistokrvnega brez papirjev, moja vest je tako rekoč čista, kar se tiče vseh nesrečnikov, ki se prodajajo/podarjajo na bolhi ali so pristali v zavetiščih! Zakaj, bi potem jaz in moji psi morali nositi finančno odgovornost zanje... sem pa tja kupimo kaj ali darujemo v dobrodelne namene za živali, že to je več, kot stori marsikdo drug ;-)  tako, da pisci peticije, lepo prosim, ne iščite in ne pričakujte solidarnosti od takih ko sem jaz, ker kot bi rekli angleži, lajate v napačno drevo!!!
Rešitev problematike zapuščenih psov ni v dodatni obdavčitvi že tako vestnih skrbnikov in vzrediteljev, pač pa v vsedržavni akciji popisa, cepljenja in čipiranja vseh psov, ter obvezni sterilizaciji in kastraciji, ali pa naj produktorji mixov lepo dobijo svojo gojiteljsko cifro in enako ko vzreditelji rodovnških opravijo vse obveznosti do označitve mladičev njihove reje...  Čeprav po pravici povedano z izjemo redkih načrtnih križanj, ne vidim smisla v produkciji mixov... pa ne, da sem čistun, da ne bo kdo kaj takega ven potegnil... In pa pri vsem še dodatnem 'uvozu' zavetiščarjev iz tujine, ki je v zadnjih letih vse bolj v modi, res ne vidim kako bodo vsi psi v naših lokalnih zavetiščih dobili svoje domove... vseh neštevno število zapuščenih psov, se pa tudi ne da vzdrževat, mi je izjemno žal, a tako pač je! Tudi domov ne morejo vsi dobiti, ker jih je preveč in čeprav bi v kolikor bi imela odvečne finance z veseljem dala dom še kakemu zapuščenemu nesrečnežu, ker si zasluži lepo življenje, tega ne morem storiti in če mi bodo slučajno obdavčili rodovniške, tudi iz principa ne bom! Tak način forsiranja ljudi v nek ekstrem, ker se nekateri očitno ne morejo sprijazniti z realnostjo, da ni prostora za vse nezaželjene in trmoglavo rinejo s zagovarjanjem 'svetosti življenja' skozi zid, ni rešitev, pač pa bo le še spotenciralo problematiko zavrženih živali in skrčilo vzrejo rodovnških... potem že raje nimam psa in sebi ali svoji družini privoščim nekaj denarja več, ko da nekaj naredim ali posvojim pod prisilo :-P Sem grozna, mogčebo kdo rekel, da sem, jaz pa pravim, da sem samo načelna in ne mislim reševat problema, ki ga je zakuhal nekdo drug!!!
Vsemntistim, ki ste se prebili, preko moje pisateljske poplave, hvala za potrpljenje ;-) Če se strinjate prav, če se ne strinjate tudi prav ;-) LP


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , petek, 24.01.2014 : 13:48:35
Pravkar sem na fb eno podpisnico peticije vprašala tole:

Ali veste, koliko (s številko) zdravih živali je bilo lansko leto v slovenskih zavetiščih uspavanih po 30 dneh bivanja v zavetišču? Namreč, zanima me, za koliko živalskih življenj dejansko gre, oz. za koliko živalskih življenj se osebno vi borite s podpisom peticije.

Zgornje vprašanje velja tudi vsem drugim. Ker me res zanima, ali se pogovarjamo o enem, dveh, desetih, petdesetih, petstotih, pettisočih ...
Odgovora sicer ne pričakujem.

Namreč, hm ..., ne glede na številko, imam en velikanski osebni problem, ki se glasi:

Je..... posebej vsakemu podpisniku peticije proti evtanaziji živali v zavetišču, ki ne vidi, da je sosedov pes na prekratki ketni, maček pa sredi ceste, scotan in garjav, brez vode, brez hrane, brez zavetja, brez veterinarja ...

Pa ne mi rečt, da v soseskah vseh podpisnikov peticije ni nobene pomoči potrebne živali, tudi nobene nesterilizirane psice ne na ketni, nobene nesterilizirane mačke na dvorišču, noben nekastriran samec se sam ne sprehaja, blablabla ... Lejte, pojdite se solit vsi, ki mislite, da je evtanazija živali v zavetiščih edini slovenski živalovarstveni problem. In vsi tisti, ki jodlate o 'no kill' zavetiščih, pa se vam sploh ne sanja, kaj to je.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: uraa , petek, 24.01.2014 : 14:31:38

Je..... posebej vsakemu podpisniku peticije proti evtanaziji živali v zavetišču, ki ne vidi, da je sosedov pes na prekratki ketni, maček pa sredi ceste, scotan in garjav, brez vode, brez hrane, brez zavetja, brez veterinarja ...

Pa ne mi rečt, da v soseskah vseh podpisnikov peticije ni nobene pomoči potrebne živali, tudi nobene nesterilizirane psice ne na ketni, nobene nesterilizirane mačke na dvorišču, noben nekastriran samec se sam ne sprehaja, blablabla ... Lejte, pojdite se solit vsi, ki mislite, da je evtanazija živali v zavetiščih edini slovenski živalovarstveni problem. In vsi tisti, ki jodlate o 'no kill' zavetiščih, pa se vam sploh ne sanja, kaj to je.

Amen.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: SinM , petek, 24.01.2014 : 14:34:15
Khm, khm.
Jana, "urejevanje" naj na tem forumu ne bi bilo dovoljeno.   :*[ -^
 ;b ;b

PS: Sej vem. Je bolje tako.  ;)


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , petek, 24.01.2014 : 14:36:36
Jana, "urejevanje" naj na tem forumu ne bi bilo dovoljeno.   :*[ -^
 ;b ;b

 -^ ['*
Zaradi mene dam lahko nazaj, zaradi nekaterih drugih pa raje ne :-*


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: SinM , petek, 24.01.2014 : 14:38:08
Sej vem.  :-*  :-*
Meni še kaj bolj krepkega pride na konec jezika/prstov.   >:(


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sobota, 25.01.2014 : 13:41:24
Hm, mal čudna debata poteka na mojpes.netovem fb. Najdete jo na https://www.facebook.com/mojpes.net/posts/10150342991159982 (https://www.facebook.com/mojpes.net/posts/10150342991159982).


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: natis , sobota, 25.01.2014 : 14:37:18

meni je vse povedal zapis na enem forumu, ko sem imela zadnje leglo ... da bo zaradi mojih mladičev manj posvojenih psov iz zavetišča ... ZA BRUHAT ... prov res ...


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: No Jinx , sobota, 25.01.2014 : 16:16:31
Ko sem se zadnjič vozila iz LJ v MS, sem čvekala z mamoF (brez skrbi, prostoročno) in mi je prebrala nekaj o tej peticiji. Ker nisem vedela ali naj se smejem ali jočem ali naj se kar v taprvi zid zaletim, sem se zatekla k humorju, zdaj pa nisem več ziher, če ne bi bila opcija zaleteti se v zid vseeno boljša ...

Moj humorni predlog, ki se mi danes zdi bistveno boljši od same vsebine peticije je namreč bil sledeč:
A veste, kako otroci raztegnejo roke in rečejo toooolk te mam lad? No, naj vsi tile predlagatelji in  podpisniki peticije stegnejo roke in pokažejo kolk imajo radi živali, jaz bom zmerila razdaljo med obema rokama, oni naj pa vsako leto namenijo tolikšno dolžino svežnjev po sto evrov, kolikor sem izmerila, da imajo radi živali!  >:D >:D

A štartamo eno peticijo s tem predlogom?  :*[

Najprej naj grejo na teren in počipirajo VSE neoznačene pse, pa bo takoj manjše število psov v zavetišču. Potem naj se pa trudijo počipirati neprijavljena legla (nordovniški, mešančki) in ne bo treba takih bedarij pisat.
Neeee, to pa neeee, to bi pomenilo, da bi morali svoje riti dvignit in kaj konkretnega naredit, noooo!  |>


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Nanook , sobota, 25.01.2014 : 16:32:27
Koliko davka bodo pa placali tisti, ki psa posvojijo v tujini oziroma posvojijo psa, pripeljanega iz tujine? Sklepam da duplo?


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: No Jinx , sobota, 25.01.2014 : 16:35:10
Koliko davka bodo pa placali tisti, ki psa posvojijo v tujini oziroma posvojijo psa, pripeljanega iz tujine? Sklepam da duplo?
Pol pa svizec zavije čokolado v alu folijo ... Po možnosti bodo še oproščeni davka, ker so storili dobro delo in rešili ubogega kuŠka iz grozne tujine.  >:(


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sobota, 25.01.2014 : 17:25:23
Tole sem sicer imela namen nalimati tam, pa bom semle, ker me tam res čist popolnoma nič ne razumejo, pa se bojim, da tudi tegale ne bodo.

Konec tega in naslednji mesec bo UVHVVR pošiljal uradne pozive lastnikom psov, ki niso redno cepljeni, so pa navedeni v CRPSi. KLIK (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=2210) Smisel je, da vsi za svoje pse uredimo ustrezen status in aktualiziramo podatke. In bo nekaj 10.000 ljudi doživelo šok, predvsem pa vsi tisti, ki ne sledijo dobro internetu, ali tisti, ki ne marajo imeti popolnoma nič z živalovarstveniki, ali taki, ki jih pač ne zanimajo uradne zadeve, pa taki, ki so se razvadili, da jih glede psa že leta (ali še nikoli) ni nihče nič povprašal ... In, lejte, meni je jasno, da bo marsikdo, ki ni cepil psa dve ali več let, razmišljal, kaj sedaj. Koliko bodo stroški? Bo kakšna kazen? Kolikšna je kazen?

A se komu morda zdi nemogoče, da bo kakšen pes 'smrt storil' zato, ker bo gazda dobil nepričakovano uradno pošto, pa se mu ne bo dalo 'prčkat' z uradniki ali odpirat denarnice? Meni se ne zdi prav nič nemogoče. Si pa upam manipulirat, da bodo kakšni taki smrti živalovarstveniki rekli 'kolateralna škoda', ker pač cifer UVHVVR in noben drug kristus ne bo izjavi, zapisal, zbral, prepisal, objavil ... No, kako že gre una - daleč od oči, daleč od srca. No ...

Namesto, da se po netu ali v živo straši ljudi o visokih kaznih in blebeta o raznih kretenastih veterinarjih, ki predlagajo evtanazijo, če pes na dan cepljenja zboli (tudi to nekateri pisarijo okrog), bi jaz predlagala, da se pozanimajmo, za kaj bo šlo, uredimo zadeve najprej sami, potem pa stopimo še do soseda/sorodnika/znanca/sodelavca ... in ga seznanimo, za kaj gre in kaj naj stori, da bo za psa in zanj najbolje. Raje mu pomagajmo z informacijami in napotki, kot da se privoščljivo režimo, ko bo bentil nad UVHVVR ali pa moral res plačati kakšno kazen. Če pri tem naletimo na nečipiranega psa (hehe, ne mi rečt, da jih ni), lepo kulturno svetujmo, da je najbolj pametno zdajle, še preden kdo lastnika po zdravju vpraša, peljat psa na cepljenje, ga čipirat, plačat tisto, kar je treba vetom in državi dat in kar bo daleč najceneje. Vsak, ki bo ob temle (morda tudi z našo pomočjo) več označen, bo manj možnosti pristanka v zavetišču in manj možnosti za evtanazijo po 30. dneh. Hm ... Ja, vem, mene je skoraj nemogoče razumet, se strinjam.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Nanook , sobota, 25.01.2014 : 18:15:22
Pa od kje ljudem take informacije? In kaj imajo od tega strasenja psi?


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: čarka , sobota, 25.01.2014 : 18:45:08
Pa od kje ljudem take informacije? In kaj imajo od tega strasenja psi?

Se čutim malo izzvana, ker sem sama v drugi temi napisala nekaj na temo pošiljanja kazni za lani necepljene pse . Ne, to ni zraslo v moji zblojeni glavi, ampak sem dobila info od nekoga, ki je zaposlen na UVHVVR. In kaj imajo od strašenja psi? Sosedov kar nekaj, ker je bil v devetih letih zdaj drugič cepljen. Prej so na moja opominjanja vedno odgovorili: Saj ne hodimo z njim v tujino, no, saj sami dosti iz lastnega dvorišča z njim tudi ne, zato pa hodimo z njim na sprehode drugi, pa nam ne bi bilo treba, a ne, ker ni naš pes in naša odgovornost.
In od dne, ko sem številko za kazen tudi sama prebrala na spletu in jim jo (očitno izmišljeno!) predstavila, je pes drugič v svojem življenju cepljen. Pa tega lastniki sigurno niso naredili zaradi dobrobiti psa.
Ja, ampak, če ga že sprehajamo, bi ga verjetno morali tudi sami prej redno cepiti.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Lanabela , sobota, 25.01.2014 : 19:02:25
Ja to gre tko. En na AR strani  xy napiše, da mu je zž rekel, da mu je vet rekel da mu je inšpektor rekel, da je pes, ki je tako bolan, da ne more biti cepljen, za usmrtit. Moderator zadevo pograbi in skozi eno stran komentarjev vneto podpihuje, panika se širi....ko sdem nazadnje gledala ni še nihče poslal vseh skupaj nekam kamor sonce ne posije.

Dejansko pa ni nič drugega kot to, da pač greš in urediš zadeve (veliko mrtvih psov ni odjavljenih, pri prodanih niso vpisani novi lastniki)....in to urediš. Če psa lani nisi dal cepit, ga pač daš. In to je to, zaenkrat kazni ni, ne dvomim pa da bodo za tiste, ki se ne bodo odzvali. Po možnosti zadeve urediš prej, preden dobiš pildek.
 Jaz sem recimo peljala cepit najstarejšo, ki je bila redno cepljena do 15 leta potem pa ne več, ker me je bilo malo strah da se sesuje (seveda se ni sesula, ampak strah ima velike oči). In sva z vetom ugotovila, da je pravkar cepil mrtvo psico. Po nesreči je pred dvemna mesecema odjavil njo namesto njene sestre....Bo imel sedaj nekaj sitnoti, da bo popravil (kar se mene tiče bi bilo vseeno če ne bi, ker so bili razen imela vsi podatki enaki).


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Jana , sobota, 25.01.2014 : 19:27:36
čarka, nisem brala, teme, kjer si o tem pisala, oz. če sem kaj tam brala, sem to spregledala in ne vem, za kaj je šlo. Brala sem na fb, da grozijo kazni in brala sem na fb, da imajo veterinarji navodilo inšpektorjev, da naj psa, ki ni dovolj zdrav za cepljenje, evtanazirajo. Zato sem vprašala direktno in dobila uraden odgovor.
Kazni so verjetno res take, kot jih navajajo razni veterinarji (nisem šla preverjat), ne bodo pa kazni padale na prvo žogo. Morda se motim, sem pa trenutno povsem prepričana, da kazni za tiste, ki bodo zadeve porihtali tako, kot je treba, ne bo. Če jih lastniki ne bodo hoteli/znali/mogli, pa verjetno bodo, kar je pač prav. Bodo pa v vsakem primeru stroški za cepljenje.

Povsem jasno mi je, da je v interesu vseh, da gredo psi na cepljenje. S katerega zornega kota gledaš, lahko predvidiš, kakšen bo način informiranja: inšpektorji in veterinarji pravijo, da bodo kazni, ker mora bit vse poštimano (to je pravzaprav v delokrogu obojih), veterinarji ob tem vsaj malo upajo, da bodo prišli ljudje k njim cepit, ker je (tudi) to njihov kruh. Vsekakor pa, še enkrat, dejstvo je, da moramo vsi imet cepljene pse in porihtat podatke v crp (tudi za poginule in oddane pse ..., pa tudi ne po naši krivdi napačno vnesene podatke, ali pomanjkljive podatke ...)

Mi je pa tudi povsem jasno, da so različni pristopi pri obveščanju/osveščanju ljudi. Ne strinjam pa se, da je treba pri vseh takoj štartat z grožnjami o kaznih. Seveda tudi jaz povem, da so kazni, če ne bodo zadev porihtali, ampak pri objavah, ki sem jih jaz brala, ni šlo za to.

čarka, evo, o takih primerih sem jaz prej pisala - pes, ki ni bil cepljen, zdaj je. Pomagala si, da so ga cepili. Če je bila uspešna šele višina kazni, tudi prav. :)

No, je vmes že večino Lanabela napisala ;)


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: čarka , sobota, 25.01.2014 : 20:46:13
Vsekakor pa, še enkrat, dejstvo je, da moramo vsi imet cepljene pse in porihtat podatke v crp (tudi za poginule in oddane pse ..., pa tudi ne po naši krivdi napačno vnesene podatke, ali pomanjkljive podatke ...)


Seveda in se s tem absolutno strinjam  O0. Ne morem si pa kaj, da nekako dvomim, da bodo res prišli z necepljenimi na čisto (čeprav bi me zelo veselilo, enako oz. še bolj pa za vse, ki niso v CPR), če številka koliko je takih, registriranih, res drži, ker so tega našega soseda, v vseh teh letih gladko spregledali. Tudi meni je težko, da ljudje šele na grožnjo dvignejo riti in peljejo psa na cepljenje, ampak po drugi strani me pa sploh ne čudi. 
In tudi naša stara dama je padla zaradi moje malomarnosti, ker je pač nisem cepila novembra 13, ampak šele v začetku jan.14, in tako kot so postavili, ji spet sledijo tri zaporedna cepljenja, če jih bo dočakala.


Naslov: Re: Peticija proti evtanazijam v zavetiščih
Poslano od: Nanook , nedelja, 26.01.2014 : 07:30:39
Se čutim malo izzvana, ker sem sama v drugi temi napisala nekaj na temo pošiljanja kazni za lani necepljene pse . Ne, to ni zraslo v moji zblojeni glavi, ampak sem dobila info od nekoga, ki je zaposlen na UVHVVR. In kaj imajo od strašenja psi? Sosedov kar nekaj, ker je bil v devetih letih zdaj drugič cepljen. Prej so na moja opominjanja vedno odgovorili: Saj ne hodimo z njim v tujino, no, saj sami dosti iz lastnega dvorišča z njim tudi ne, zato pa hodimo z njim na sprehode drugi, pa nam ne bi bilo treba, a ne, ker ni naš pes in naša odgovornost.
In od dne, ko sem številko za kazen tudi sama prebrala na spletu in jim jo (očitno izmišljeno!) predstavila, je pes drugič v svojem življenju cepljen. Pa tega lastniki sigurno niso naredili zaradi dobrobiti psa.
Ja, ampak, če ga že sprehajamo, bi ga verjetno morali tudi sami prej redno cepiti.

Nimam pojma kdo je pisal, spomnim se samo napisanega, torej groznje s kaznimi. Logika gre pa tako, da dobijo kazen vsi tisti, ki lani niso cepili psa. Pri tem je vseeno ali ga cepijo takoj zdajle, ker pac nimajo casovnega stroja, da bi ga sli cepit  nazaj v leto 2013. Me ne bi nic cudilo, ce bo zaradi takih grozenj kaksen pes koncal svoje zivljenje.