mojpes.net

o psih => Koža in dlaka => Sporočilo, začeto od: georg , petek, 06.06.2003 : 07:46:17



Naslov: alergija
Poslano od: georg , petek, 06.06.2003 : 07:46:17
Imam 3-mesečnega kokeršpanjela. Brala sem, da ti psi radi dobijo vnetje ušes in naš george se je skoz čohal po enem ušesku, da je imel čist krvavega :-[. Peljali smo ga veterinarju, ampak je rekel da nima vnetje ušes in da se sam ne ve kaj je vzrok tega. ??? Dal mu je neke tablete in kapljice za v uho. Ampak zdej, ko mu zdravimo eno uho se je zacel čohati po drugem. Zanima me ali je lahko to alergija. Kakšni so znaki alergije in kako lahko ugotovimo na kaj je alergičen?
Psa imamo prvič in se še ne znajdemo preveč dober.

Lep pozdrav, Karmen


Naslov: Re: alergija
Poslano od: VZ , petek, 06.06.2003 : 12:23:04
Pri španjelih znajo biti ušesa precej občutljiva zadeva, ker so dolga, povešena in zaprta. Zato se vnetja in podobne nevšečnosti velikokrat pojavljajo. Vzrokov za srbenje je lahko mnogo, od vnetja, bolh, za katere znajo mladiči bit bolj dovzetni kot odrasli psi, mogoče kakšni tujki ali travna semena, ki zaidejo v uho in še marsikaj drugega. Močno dvomim, da gre pr 3 mesece staremu mladiču za alergijo in bi prej pomislil na kaj drugega. Poleg tega nisi nič napisal, če se na ušesih morda pojavlja kaj nenavadnega, recimo prhljaj. Ena od možnosti je povečanje kvasovk, ki so se razvile zaradi ranic mogoče že v leglu. Mladički se v leglu stalno igrajo in grizejo med seboj. Ušesa pa so pri španjelih še kako pripravna, da drug drugega zanje vlečejo. Pri tem seveda nastanejo tudi ranice in možnost, da se razvijejo tudi kvasovke, ki dražijo kožo.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: v.furstenfeld , sobota, 07.06.2003 : 09:30:51
Probajte mu istovremeno kapati obadva vuha.Najvjerojatnije ima parazite.Vi očistite jedno vuho, oni se dotle razvijeju u drugom.I to tak može iti zauvijek.Čistite ih obadva.
Mislim da KRKA dela preparat OTIPRIN.Izvrstan je.
Ako ne pomogne Otiprin, nabavite THETMOSOL i pomiješajte ga sa OTOMICIN kapima.To je najbolje za parazite.
Na 5 ml Otomicina ide 1,8 ml Thetmosola.Rešava parazite u roku jedne vure ako se dobro natopiju vuha.
Svakako prije svega nek veterinar z plavom lampom pogleda jel ima ili nema parazita.
Puno sreče!


Naslov: Re: alergija
Poslano od: LIZA , nedelja, 08.06.2003 : 14:05:24
Lahko bi bila tudi alergija,samo ker nisem strokovnjak,ne morem rect tocno :-/Liza je alergicna na cisto vso pasjo hrano in je imela hraste tudi ze v usesih,vecinoma jih ima pa po telesu.
Mozno je tudi da so bile prsice,ker so nekateri psi alergisni nanje,ali pa cvetni prah (ce je bilo to spomladi)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: georg , nedelja, 08.06.2003 : 17:43:32
zdaj mu oba ušeska mažem s tistim mazilom, ki mi ga je dal veterinar tko da se stanje malo izboljšuje.Še vedno se malo čoha in bomo vidl kak bo ko bomo prenehal z zdravljenjem. Upam da ni kakšna alergija, ker potem se bo najbrž to nazaj pojavilo. ::)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Roxi , nedelja, 08.06.2003 : 17:47:21
Vso srečo vama želim -če imata kašne druge težave se pa kar name obrni mam tut španjelčka  ;)
LP :-*


Naslov: Re: alergija
Poslano od: LIZA , nedelja, 08.06.2003 : 18:56:58
Samo,da res ne bo alergija pa bo vse v redu!Ker vem kako je to nadlezna stvar,sploh za tiste,ki imajo psa prvic...


Naslov: Re: alergija
Poslano od: toby , torek, 10.06.2003 : 11:40:51
Hej hov!

Naš Toby ima pa alergijo na travo!!??
Pred nekaj dnevi si je začel lizati eno tačko in si zlizal tri rane.Eno na blazinici in dve na prstih zgoraj.Pa ena se mu je naredila na jajčkih.. ;D Samo še šepal je in se lizal...
Včeraj sva šla k veterinarju in ko je ovrgel sum na klas ali kakšno seme v tački,je rekel,da je alergija...in to na cvetočo travo!
Na,pa je še pes ko njegova gospodarja...alergičen na trave!  ;D
Zdaj mu moram tačke namakat v hladni vodi s hibiseptom.Dobil je dve injekciji, antibiotik,ker se je že gnojilo in eno proti vnetjem,da ne srbi več.
Jutri greva na kontrolo....


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Sammy , nedelja, 15.06.2003 : 15:27:57
sammy ima na prsih vse polno krast, na nekaterih mestih so mu dlake nehale rasti. včeraj sva bila pri veterinarju in je dobil neke tablete, injekciji... alergičen je na neko hrano. hranimo ga z domačo in royal caninom. svetoval mi je, naj mu ne dajem več svinjskega mesa...


Naslov: maltežan-alergija
Poslano od: luka552 , torek, 10.02.2004 : 04:39:12
Na pomoč...ne vem kako naprej!
Imam 8 mesecev starega maltežana.Kuža se neprestano praska,kožo ima močno roza barve in rdeče pikice,in zelo pogosto kiha.Od praskanja ima že kar nekaj hrastic in včasih tudi joka. Poiskusila sem več različnih proizvajalcev suhe hrane,en mesec je jedel samo ribe z rižem,sedaj sem mu kuhala riž z zelenjavo(vse po različnih nasvetih) ampak stanje je vedno slabše. Kjer so ga vzredili so mi zagotovili da pri njih ni bil na nič alergičen in mi namignili da mogoče vzrok ni hrana. Naj povem da sem ga kupila pri 5 mesecih. Kako naj ugotovim kaj je narobe? Kaj bi morala narediti alergijske teste?
Najlepša hvala za kakršnokoli pomoč.


Naslov: Re:maltežan-alergija
Poslano od: MISSA , torek, 10.02.2004 : 06:29:43
D.jutro,Luka552 !
Naše izkušnje z alergijo so precej velike,predvsem pa boleče.Moje skromno mišljenje je,da se odpraviš s kužkom do veterinarja( in to hitro!!!)Najprej izboljšajte situacijo,da bo maltežančku bolje,šele kasneje se odpravi po poti raziskovanja zakaj in kako je do tega prišlo.Možnosti je več in lahko je res,da ni vzrok samo alergija (na hrano,zunanji dražljaji).Ali si mogoče opazil,da bi kuža imel bolhe?Tiste rdeče pikice so lahko tudi od bolšjega ugriza! Kot sem rekla, nima smisla ugibati.Stopi s kužkom do veterinarja (saj to pa ja ni tak strošek) in ugibanj bo kmalu konec.Upam,da boš upošteval moj nasvet v dobro maltežančka.Želim vama čimprejšnje okrevanje.
LP,Miša


Naslov: Re:maltežan-alergija
Poslano od: KARMEN , torek, 10.02.2004 : 08:27:11
Če zelo pogosto kiha, je lahko alergičen na dražljaje iz okolja. Ali imate v stanovanju veliko sobnih rastlin? Ali na njih uporabljate razna listna gnojila? S kakšnim čistilom čistite tla? Ali ima pes na ležišču dekico in ali imate v hiši tapison ali veliko preprog?
Zdaj pa naprej! Rastline poskusite umakniti čimdlje od tam, kjer se pes največ zadržuje, ne uporabljajte na njih raznih kemičnih preparatov. Stanovanje čistite s čimbolj razredčenimi čistili in ne uporabljajte tistih, ki močno dišijo, stanovanje ne dišavite z raznimi preparati, ko čistite tla, dokler se ne popolnoma posušijo, psa umaknite v drug prostor in okna odprite, da se očiščeni prostor dobro prezrači. Na pasjem ležičču ne uporabljajte nobenih volnenih ali kosmatih odej, ampak vedno čiste rjuhe ali brisače. Iz njegove bližine umaknite vse preproge, če pa imate tapison, vam ne morem nič svetovati, poskušajte najprej vse ostalo. Imate mogoče doma tudi kakšno pernato žival?


Naslov: Re:alergija
Poslano od: luka552 , sreda, 11.02.2004 : 00:24:29
Najprej hvala za hiter odgovor!
Pri veterinarju sem pustila že pravcato premoženje in nisem izvedela prav nič.Rožice razen vode ne dobijo prav nič.Poiskusila bom menjati prašek za ploščice(čeprav vsakič uporabim drugega) in tistega za perilo.Bolhic nima,sem mu pa vseeno dala frontline pred kakim mesecem.Menjala sem tudi šampon za enega iz lekarne prav proti alergijam.
Kaj mi lahko priporočite kakšnega res dobrega veterinarja? In pa kje se naredi alergijske teste?
Upam da ni preveč vprašanj!


Naslov: Re:alergija
Poslano od: KARMEN , sreda, 11.02.2004 : 09:10:08
Če si iz Ljubljane ti lahko svetujem kliniko Prvo na Gorkičevi, lastnik je Dr.Pavo Zaninovič, zelo dober in izkušen veterinar, vsaj jaz imam z njim zelo dobre izkušnje. Sicer sem s primorske, zato stanja s klinikami v Ljubljani ne poznam prav dobro, sem pa ob obisku te klinike ugotovila, da tam dela tudi Sabina Stariha-Pipan, pasja psihologinaj iz revije Moj pes. Za alergične težave bo verjetno tudi primerna Nataša Tozon s klinike na Cesti v mestni log. Bi pa rada povedala, da jaz svoje živali ne bi podvrgla raznim alergičnim testom, saj poleg tega, da boš porabila veliko denarja, so ti testi tudi zamudni, za žival mučni, ker jo kar naprej špikajo, pa tudi nezanesljivi. Jaz imam že drugega psa alergika, pri prvem sem se veliko naučila sama, pri drugem sem porabila dve leti, da sem ugotovila kaj mu škodi, poleg tega sem še sama že 20 let alergik in noben zdravnik mi ni pomagal, razen tega, da mi predpisujejo zdravila, pa na urgenci sem že nekajkrat bila na infuziji. Ugotovila sem, da je pri psih glavni vir alergij SVINJSKO MESO, BOLHE IN KLOPI, HIŠNI PRAH IN PRŠICE, nekateri so tudi občutljivi na poletne temperature. Ko vse to izključiš, greš naprej. Psa temeljito okopaš z medicinskim šamponom, tako, da pred izpiranjem počakaš nekaj minut, da deluje, nato ga zelo dobro izpereš, potem ga oplakneš z jabolčnim kisom razredčenim v vodi, sfrotiraš s čisto brisačo in če je le mogoče, ne sušiš s fenom. Od tukaj dalje je še stvar menjave prehrane in ostalih dejavnikov iz okolja, ki sem jih že napisala. Obstaja tudi možnost alergije na cvetoče trave (spomladi), v tem primeru se moramo v tem času izogibati parkov in travnikov, poleti se stanje umiri. Naj navedem še, da se bo ob menjavi hrane alergična reakcija pojavila takoj, če je žival alergična, če pa hrana ustreza, se bo občutljivost zmanjševala postopoma, tako lahko računamo na popolno umiritev šele po pribl.pol leta. Bodi pozorna tudi nato, da če boš dala napr.psu umetno kost iz svinjske kože, se bo praskal čez dva do tri dni, lahko pa po prvi kosti ne bo reakcije, če mu boš pa dala nekaj dni zaporedoma te kosti, se bo alergija pojavila. ko bo telo sprejelo dovolj veliko količino snovi za reagiranje. Ob nakupovanju teh priboljškov sem tudi ugotovila, da veliko ljudi ne ve, da je večina teh stvari za glodanje in žvečenje narejeno iz svinjske kože, kar pa povzroča največ alergij. Kupujte briboljške, ki so iz goveje kože.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: mefisto , četrtek, 12.02.2004 : 11:15:12
Citat
Kaj bi morala narediti alergijske teste?

Da dodam še sama svoja mnenja in izkušnje:

1. leta nazaj so starši imeli novofundlandko ( jo še imajo 13 let je stara ), za katero nihče ni uspel ugotoviti, na kaj je alergična, na teste takrat nismo šli, mogoče jih niso še niti delali, ne vem. Poskušali smo z vsem, kar so nam svetovali  ( kopanja, menjave hrane, antibiotiki,.. ) Na psici nismo nikoli našli niti ene bolhe ali jajčeca. Ko smo ji prvič zaradi klopov dali ampule Frontline, so izginile tudi alergije. Očitno so bile krive bolhe. Sedaj že nekaj let ob uporabi Frontline nima nikakršnih problemov več.

2. V letu 2000 pa smo kupili  odraslega mastina, ki je bil alergičen na vse živo, ali pa alergijski testi vsem pokažejo isto ??? ( trave, pršice,...) Težav nismo odpravili z ničemer, čeprav smo odprli vsa veterinarska vrata. Zdaj je že v večnih loviščih, ker ga je izdalo srce.
Alergijski testi so dobri ali pa tudi ne, saj alergij na hrano ne pokažejo. Niso pa boleči kot je nekdo zapisal. Naš je lepo ležal na boku, dobil tistih cca 30 pikic,...sploh ni nič čutil.
Baje pa obstaja, če se točno določi vrsta alergije, posebno zdravilo narejeno po naročilu, to sem zvedela od dr. Tozon-ove.



Naslov: Re:alergija
Poslano od: bina , četrtek, 12.02.2004 : 11:39:00
No, naše izkušnje glede alergije so pa naslednje:
mi smo imeli z Berotom (pasme veliki švicarski plan. pes) okoli enega leta velike probleme z alergijo. Začel se je praskat po obeh sprednjih tacah in to je trajalo kaksna 2 meseca. Spraskal se je pa do krvi.

Takrat smo mu zamenjali hrano (šli na Nutro Lamb&rice), ukinili vse dodatke (kruh, salame, sir, jogurte...), iz utice smo mu vzeli volneno deko, okoli hiše pospravili vse sumljive stvari, na katere bi lahko bil alergičen. Ampak to mu ni dosti pomagalo. Na koncu je dal vet. psu neke injekcije, da so ga ranice na tacah nehale srbet in potem se mu je vse skupaj zacelilo.

Na kaj je pa alergičen, smo pa odkrili povsem po naključju. Enkrat smo imeli piknik in teta je dala Berotu majhen košček sira. Zvečer je že imel rdeče pikice po trebuhu. Tako smo ugotovili, da je alergičen na sir, za mleko pa nismo prepričani, vendar ga ne dobiva. Nismo pa delali nobenih alergijskih testov.

LP jana


Naslov: Re:alergija
Poslano od: luka552 , četrtek, 12.02.2004 : 15:05:53
Karmen: kaj mi lahko poveš h kateremu veterinarju hodiš na obali? Saj sem bližje morju kot Ljubljani.

Mefisto: Kje pa delajo alergijske teste?

To je moj prvi kuža in sem čisto zgubljena. Je prav bogi,saj če  bi bila jaz toliko na dieti bi lahko bila že prava manekenka ;D

Res ste zlati!


Naslov: Re:alergija
Poslano od: mefisto , četrtek, 12.02.2004 : 16:17:50

Veterinarska klinika mestni log, Lj, dr. Tozon-ova, včasih je bila cena okoli 27.000,00 SIT


Naslov: Re:alergija
Poslano od: Afna , četrtek, 12.02.2004 : 21:17:51
ojla...
Mene pa zanima po kolikšnem času po menjavi hrane se pokaže alergija? Lizi sem namreč pred približno tremi tedni zamenjala hrano ( iz Technical-a na Bosch Energy extra), danes pa se ji je (v petih minutah !!!???, samo stran sem pogledala) iz čistega miru na glavi pojavil 3 x 3 cm velik živordeč krvav madež... Ne gre za fizično poškodbo, ker je bila ves čas ob meni in bi opazila, če bi tiščala "bučo" kamor jo ne bi smela? Skratka madež je samo eden, na glavi ob ušesu in ni nobenega izcedka ali kaj podobnega...nobenih bulic, krastic, ničesar...od jutra pa do zvečer se ni razširil, Liza se ne praska in je očitno nič ne moti... namazala sem jo s clorexydermom...Jutri popoldan se greva sicer pokazat v Lesce k dr. Čopovi, ampak me vseeno zanima če ima kdo podobne izkušnje oz. kaj bi to lahko bilo?  ???

LP, Eva


Naslov: Re:alergija
Poslano od: KARMEN , petek, 13.02.2004 : 13:25:31
Na primorskem je z veterinarji tako: jaz hodim k Jadranu Gombaču že ca.20 let. Potem pa imaš sledeče: zelo hvaljena nova vet.klinika v Hrpeljah pri Kozini, v Sežani pa Vet.postaja Sežana in Klinika Barny, z vsemi imam dobre izkušnje. Glede alergij pa nobeden ne bo naredil čudežev, garantiram! Vse boste morali ugotoviti sami s pozornim opazovanjem psa in zabeležkami o različnih dogodkih. Nekomu pa odgovorjam, po koliko časa se alergija pojavi. Če je pes na določen alergen močno alergičen, se lahko pojavi takoj ali po nekaj urah. Če pa se ta alergen vnaša v telo v manjših količinah (določena hrana), lahko nastopi alergija šele takrat, ko se alergen v telesu toliko nasiči, da ta sproćži alergijo. Eni Afni pa naj povem, da tak nenaden krvav madež na glavi res lahko izbruhne naenkrat. Mojemu psu je izbruhnil na licu, štiri dni potem, ko je naskrivaj dobil svinjsko meso. Naenkrat je bila dlaka na licu mokra, ko sem jo hotela obrisati, se mi je med prsti pocedila kri. Zdravljenje je trajalo dva meseca.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: luka552 , četrtek, 19.02.2004 : 13:30:12
Karmen v glavnem po tvojem nasvetu smo se napotili na Kras in sicer najprej v Hrpelje kjer pa imajo nadvse neumen urnik(ob 17:05 je bilo že zaprto) nato pa v Sežano v kliniko Barny. Moram rečt da je bila zelo prijazna :),pa čas si je vzela, očistila mu je obanalne žleze,ker baje lahko povzročajo probleme enake alergiji. In ena je bila res zamašena. Nato mu je na mojo željo dala še eno inekcijo proti praskanju,tako da se je malo pomiril.Včeraj smo mu menjali še hrano za Forza10 tako da danes driskamo vsepovsod :-\. Zdaj pa spet čakanje al bo kaj boljše ali pa smo spet na začetku.
Kakorkoli en korak naprej smo pa vseeno naredili.


Naslov: Lahko sušene mesnine povzročijo alergijo?
Poslano od: kk , ponedeljek, 29.03.2004 : 21:42:50
imam eno zlo smesno vprasanje, ampak...

pes se je sredi prejsnjega tedna zacel praskati, da se trese cela hisa, nakar se je v noci na vikend na mestu na taci pozrl do zivega... zdaj je nekoliko bolje, ceprav greva jutri se k veterinarju

je standarno hrano, itak mu v glavnem kuham... kak teden pred zacetkom praskanja je res dobival zelo kvalitetne brikete, ki jih obcasno dobiva ze od otrostva, pa nikoli tezav, a cim se je zacelo praskanje, smo itak presaltali nazaj na kuhano...

bolh nima... tudi kakrsnih koli drugih sprememb ni... pol pa sem se spomnila, da je prejsnji teden za posladek v hrano dobil kar konkreten kos prekajenega susenega mesa - po stajersko bunke, neke vrste stajerskega prsuta...

a mislite, da se mi bo veterinar smejal, ce omenim, da bi lahko to bil razlog za praskanje? ;D ;D


Naslov: Re:Lahko sušene mesnine povzročijo alergijo?
Poslano od: Dani , torek, 30.03.2004 : 06:57:53
Vzrokov za praskanje je nesteto, zato je potrebno veterinarju povedati vse, kar se je zgodilo izrednega oz. kar odstopa od vedno enakega nacina, bodisi hranjenja, bodisi nege ali cesa drugega.  Tudi suho meso lahko pri nekaterih psih povzroci srbecico, zato pri veterinarju kar z besedo na dan. Ce bo imel vec informacij, bo lazje dolocil vzrok.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: KARMEN , sreda, 31.03.2004 : 08:40:00
Če je to meso svinjsko, je 100% vzrok za alergijo. Poleg tega je bilo verjetno tudi močno soljeno, to pa res ni dobro za psa. Svinjsko meso je zelo močan povzročitelj alergij.


Naslov: claritine
Poslano od: Lucy , sreda, 07.04.2004 : 09:53:50
Zanima me,če bi lahko dala 8 kg psički polovičko tablete Claritine proti alergiji. :-\
 Najprej se je praskala po celem telesu, sedaj se pa praska samo še okrog gobčka in po tačkah. In to zelo močno. Sedaj sem jo nekaj dni mazala z ognjičevim mazilom, pa ni pomagalo.  :'(
Ugotovili smo, da na hrano ni alergična.


Naslov: Re:claritine
Poslano od: Lilit , sreda, 07.04.2004 : 10:05:27
Ti si tista, ki si že prejšnji teden pisala, da se ti psička praska, ne?

Nam je veterinar rekel, da naj antihistaminiki psom ne bi pomagali.
Aja ime tistega šampona, ki ga mi uporabljamo, je Sebo zero in nam je edino ta uredu.
Kako ste pa ugotovili, da ni alergična na hrano?


Naslov: Re:alergija
Poslano od: Lucy , sreda, 07.04.2004 : 13:39:04
Ugotovil je veterinar. Pravi, da praskanje po ostalih delih telesa ne bi ponehalo, če bi bila alergija na hrano in tudi, če je jedla to hrano tako dolgo, ne bi smelo biti od hrane. Ne vem.  :-\
Ne bi je pa radi dali že takoj na testiranje.
Bom upoštevala nasvet tvojega veterinarja in ji ne bom dala Claritine.  :-*


Naslov: Re:alergija
Poslano od: bibi bobi , torek, 04.05.2004 : 17:57:26
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam težave z mojim Luxijem. In bojim se, da bo kakšna alergija. Pred mal več kot mesecem, sva se odpravila k veterinarju zaradi vnetja kože (takrat samo na predelu vrata). Koža je vneta, rdeča, rahlo serozna, dlaka ne izpada, ampak se drži v skupkih. Pes se tudi ne praska. Bolh ni imel in jih tudi nima. Ker sem mislila, da je od ovratnice, sem mu jo odstranila (že 3 tedne brez).
Pri veterinarju dobi inekcijo proti parazitom (za vsak slučaj), drugo z vitamini. Dajo mu tudi olje za dodatek k hrani (spet z vitamini) in tablete z vitamini, pa seveda smo spremenili hrano (prej je jedel makarone in pasjo konzervo, riž, tudi kakšno svinjsko kost,...) sedaj je "dermatosis" ali nekaj takega - prav za pse z občutljivo kožo.
Vsake tri dni sem ga tudi skopala s šamponom - clorexyderm.

In sedaj ni še nič bolje, kvečjemu še slabše, ker imam občutek da se mu je razširilo. Sedaj ima vneto tudi pod "pazduho" in zadnjih par dni tudi na tačkah med blazinicami - tako da že šepa. Ali mislite, da so za tačke krivi deževni dnevi (pes je večje pasme - mešanec - in ga imamo zunaj - seveda pod streho na suhem, ampak...)

Rekli so mi, da je lahko alergičen na karkoli: tudi na iverne plošče (sintetična lepila) na kateri leži, pšenico, ki je v makaronih,.....

Pomagajte, prosim, vsi nasveti bodo dobrodošli.

P.S. Vetrinar mi je hotel dati tudi antibiotike, pa sem jih odklonila, ker je po njih nekoč zelo bruhal in smo ga komaj k sebi spravili.

Hvala


Naslov: Re:alergija
Poslano od: kabi , torek, 07.09.2004 : 00:05:13
LEP POZDRAV!
moj mopsek OXY,star 10 tednov ima pa naslednjo težavo:od stegen pa do repka se ves čas grizlja in ima hrastice in tudi ranice.Zaenkrat veterinar ne ve točno od česa to je,je pa dal povezavost z zaprtimi analnimi vrečkami.Zanima,me če je imel kdo podobne težave?Ali je mogoče alergija ali kaj drugega?
Najlepša hvala za odgovore!!


Naslov: izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: pia15 , nedelja, 10.10.2004 : 17:17:55
Naš westi se je začel na veliko grizti in praskati ter sedaj izgublja dlako po hrbtu in ima polno ranic. Bolh nima, ker je zaščiten pa pregledala sem ga in nisem nobene našla. Imeli smo že podobne probleme a vedno ko gremo k veterinarju rečejo alergija in to je vse...A sedaj je prvič tako hudo. Devamu mu tablete proti alergiji claritin pa še zaenkrat nič ne pomagajo tudi, ne vem točnega imena olja, dobiva to olje. Kaj svetujete?


LP

Pia


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: rina , nedelja, 10.10.2004 : 17:27:07
Ravnokar sem brala, da se te simptomi lahko pojavljajo zaradi hrane. Ste mogoče menjali vrsto hrane?

lp, rina


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: pia15 , nedelja, 10.10.2004 : 17:30:07
Ja samo že dolgo nazaj in ima hrano royal canin sensitive....


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: irenchy , nedelja, 10.10.2004 : 17:39:19
Gaja(od moje prijateljice psička) je imela iste težave! Dajali so ji olje(2krat na teden) in za jesti je dobivala samo brikete(Royal canin).
Aja pri njej je na izpadanje dlake tudi vplivalo ležišče! Pred pesjakom je imela (nekaj takega kot tepih-samo da je gladko), v pesjaku pa tepih z deko! Ko so tisto (gladki tepih) dali stran se je staje izboljšalo!  Je mogoče to?


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: rina , nedelja, 10.10.2004 : 17:44:05
Kaj pa če je na kakšno jesensko travo alergičen? No, nevem. Veterinar je rekel samo alergija in nič kakšna?

Si ga mogoče kopala, pa nisi dobro sprala šampona? Al je pa na šampon alergičen?

lp,rina


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: Nanook , nedelja, 10.10.2004 : 17:52:56
S cim je zasciten? Kaj je? Katero olje dobiva (mogoce tole (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=1907))?


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: astra , nedelja, 10.10.2004 : 17:54:13
Zakaj pa pri veterinarju ne naredijo laboratorijskih preiskav, če je stanje tako slabo, vprašaj jih.
Upam da se bo stanje čimprej izboljšalo in da bo kmalu zdrav ;)


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: irenchy , nedelja, 10.10.2004 : 17:55:50
Moji prijateljici so naročili naj dobiva navadno kuhinjsko olje!
Veterinar rekel!

Tudi jaz upam, da bo čimprej zdrav!


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: pia15 , nedelja, 10.10.2004 : 18:19:12
Zasciten je s frontline in tabletami program. Je brikete royal canin. Olje se pa imenuje dermanorm.


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: irenchy , nedelja, 10.10.2004 : 18:23:56
Pelji, k veterinarju in zahtevaj, da ti povejo zakaj gre! Saj zato pa so!


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: astra , nedelja, 10.10.2004 : 18:38:59
Najdolje da ga peleš k takemu ki je specializiran.


Naslov: Re:izpadanje dlake, grizenje...
Poslano od: maja01 , nedelja, 10.10.2004 : 19:55:20
podobne teme - morda ti bo kaj pomagalo. Drugace pa je fino, ce pred odprtjem nove teme pogledas, ce obstaja ze kaksna podobna.
Specialistka dermatologinja je pa dr. Tina Kotnik z Univerzitetne klinike v Mestnem Logu. Svetujem ti, da jo poklices (01/477-92-77) in se dogovoris za obisk...
lp, m.
 izgubljanje dlake (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=394)
alergija (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=368)
prhljaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=364)
izpuščaji na koži višavskega terierja (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=1362)


Naslov: Pes se spraska do krvi
Poslano od: Robbie , nedelja, 31.10.2004 : 08:33:14
Lep pozdrav!
Imam zlatega prinašalca starega 2 leti in pol. Zadnjih nekaj mesecev se veliko praska, do krvi se je spraskal na tački, vendar smo sprva menili da se je kam udaril in da se zato liže. Danes pa sem opazil, da se je na zadnjem delu trupa (med repom in zadnjo taco) spraskal do krvi..in to kar na veliko (za velikost manjšega pepelnika). Zanima me, če je imel kdo od vas podobne probleme? Zaradi tace sva bila takrat pri veterinarju, ki nama je dal neko kremo za mazat. Opazil sem tudi, da ima pes veliko manjših hrastic po trupu.
Je to lahko zaradi hrane?Hranim ga namreč izključno z Briketi Hills...prej je jedel brikete Eukanuba pa ni bilo nobenih težav.

Hvala za odgovore!

LP

Robbie


Naslov: Re:Pes se spraska do krvi
Poslano od: KARMEN , nedelja, 31.10.2004 : 09:00:29
To je alergija. Poskušajte ugotoviti, na kaj je alergičen. O alergijah pa je bilo tukaj že veliko napisanega, poišči.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: Agnes , nedelja, 31.10.2004 : 09:17:57
Lahko je alergija na marsikaj, lahko je pa tudi nervozen, mu je dolgcas... Opazuj ga, kdaj se grize, oz. razmisli, ali se je zacel gristi po menjavi hrane. Si ga mogoce kopal, zamenjal sampon? Si mu v zadnjem casu dajal kaj proti bolham, klopom? Ce ga imas v stanovanju, ste morda kaj pretirano cistili ali uporabljali kaka noca cistila? Razmisli, saj bos tudi tako pomagal vetu, da bosta skupaj nasla kaksno pametno razlago za njegovo pocetje in ga bosta tako lahko ucinkovito pozdravila.

Srecno, Neza


Naslov: Re:alergija
Poslano od: čara , ponedeljek, 01.11.2004 : 12:07:43
Vem, da je bilo govora o alergiji zaradi hrane. No mi imamo dalmatinca in so se problemi (prb. 5 let nazaj) pojavili zaradi hrane Pedigre. Tud več drugih psov je alergičnih na Pedigre, Friskis in podobno.

Od takrat je Eukanubo(lamb& rice), Hill's, Royal Canin, sicer pa je vitamin C blažilec alergij (kivi, peteršilj, sadje...)

papa


Naslov: Re:alergija
Poslano od: TinkaS , petek, 19.11.2004 : 13:20:56
Zdravo vsem,
jest imam pa 4 in pol mesece starega beagelcka, pa me zanima, ce je mozno, da bi bil alergicen na stronghold proti bolham in srcnim glistam? Pomislila sem tudi ze na pralne praske, ker mu pac njegovo posteljico in odejico veckrat perem. Ima pa rdece ucke, iz enega mu skoz tece in veliko otresa z glavo.

Hvala za nasvet,


Tina in Snupko


Naslov: Re:alergija
Poslano od: TinaZ , petek, 19.11.2004 : 13:26:52
Tina,

ce se domnevna alergija kaze kot vnete oci in stresanje z glavo, sigurno ne gre za alergijo na Stronghold. Mislim, da si je Snupko enostavno prehladil ucke in usesa (ker stresa z glavo). Kar k veterinarju ga pelji, da mu da kapljice in pogleda, ce mogoce ne gre za kaksen tujek v usesku.

Drzim pesti, da se cim prej pozdravite!

Lp,
Tina


Naslov: Re:alergija
Poslano od: oks , petek, 19.11.2004 : 13:54:41
Mislim, da bi se alergija kazala kot spremembe na koži, mogoče tudi bruhanje...To kar opisuješ je pa definitivno vnetje ušes...vrjetno tudi oči!Takoj k veterinarju!!!! :-[


Naslov: Re:alergija
Poslano od: TinkaS , petek, 19.11.2004 : 14:51:47
Sej problem je v tem, da sem mu že dajala antibiotik kremo v učke, v ušesa pa tisto čistilno tekočino in mi je veterinarka, ki se ukvarja prav z alergijami, rekla, da če ne bo v redu, je najbrž kakšna alergija. Pa sedaj ugotavljam, na kaj bi bil lahko alergičen.
Se mi zdi, da so se te težave začele, ko smo prišli z jadranja in se mi je zdelo, da se je pač prehladil.
No, sicer sva pa drug teden naročena pri specialistu za učke in bomo videli.
Hvala obema za nasvet.

TinaZ, tebi sem pa kmalu po jadranju poslala sporočilo, pa se mi nisi nič javila, če si ga sploh dobila? Se pa javi kaj!

LP, T.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: zoycik , petek, 19.11.2004 : 16:20:31
Običajno so vneta ušesa in alergija povezani, pri naši boxerki je bilo podobno kot pri vas, po nasvetu veterinarja smo jo hranili samo s kvalitetno trdo hrano običajno ovčetino in riž, okoli vratu ji ne dajemo kovinske ovratnice, doma je brez, na sprehodu ima pa usnjeno, posodo za hrano smo tudi zamenjali, kovinsko s plastično, počasi se je stanje izboljševalo, predvsem je pomembno vztrajati pri taki hrani brez vseh priboljškov.

Upam da sem bila vsaj majčkeno v pomoč, želim vama hitro ozdravljenje.


Naslov: Re:alergija
Poslano od: TinkaS , sreda, 24.11.2004 : 20:00:11
Naj vam sporočim, kaj je z našim Snupkotom: vnete učke že dalj časa in kvasovke v ušesih. Dobil je enk kup kapljic in čez 10 dni imamo kontrolo.
Dr. Zemljič je rekel, da se vnetja pogosto dogajajo pri mladih kužkih, ker se privajajo na vse nove stvari v okolju, kar se pa glivic tiče, je pa težko rečt.
No, upam, da se bo vse skupaj pozdravilo, drugače pravi, da gre pa lahko za kakšno alergijo, kar pa upam, da ne.

Želim veliko zdravja vašim kužkom in tudi vam seveda.

LP, Tina


Naslov: Alergija na travo
Poslano od: Mrha2 , četrtek, 28.04.2005 : 20:02:48
Pozdravljeni,
moj maltežan ima alergijo na travo, ki se mu je zdaj pojavila predvsem zaradi tega ker veliko časa preživi na travi na vikendu; prosla bi če mi lahko kdo ve kako blažiti simptome oziroma jih preprečiti (predvsem rdečica po trebuhu)
LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Lanabela , petek, 29.04.2005 : 11:39:37
Travo zelo pogosto kosite, tako da ne bo mogla cveteti. Sprehodom po travnikih s cvetočo travo se izogibajte, če pa že greste tja, psa po prihodu domov po trebuhu in tačkah sperite z malčno vodo. Na izpuščaje, ki niso odprti, lahko daste okladke iz hrastovega lubja (dobi se v lekarni, skuhaš čaj, ohladiš in narediš obkladke, lahko pa psa v to kar namočiš), na odprte izpuščaje pa lahko daš obkladke z Betadinom (tudi dobiš v lekarni)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: ARIEB , četrtek, 23.06.2005 : 14:05:45
Sestra ima TT in alergijo... na... kdo ve...
Bila je na veterini v Lj, naredili čez 30 testov, a nič pametnega ni pokazalo. Sedaj je dietno hrano in pije tablete TELFAST 180 mg, ki se jih tudi v humami medicini uporablja za lajšanje ali (to ne vem) zdravljenje alergije. Glede na to, kar je bilo že nazaj pisano
Citat
...Zanima me,če bi lahko dala 8 kg psički polovičko tablete Claritine proti alergiji....
...Nam je veterinar rekel, da naj antihistaminiki psom ne bi pomagali...
pa me zanima, ali kdo pozna ta zadravila. Nas tudi moti to, ker kužka zelo pogosto tableto, že nekoliko "predelano", izbruha.. posebej pa še to, ker je pred jemanjem tablet morala narediti EKG (?) in po treh tednih jemanja bo morala zopet na EKG. Ali niso morebiti škodne za srce?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: deteljica , četrtek, 23.06.2005 : 14:15:48
ko ste že ravnopro praskanju..
če vsi testi za alegijo in vse tovrstne ideje odpovejo ,se spomnite še na tole:
tudi erlihijoza lahko povzroči praskanje...


Naslov: Re: alergija
Poslano od: luka , sreda, 06.07.2005 : 12:36:54
Tudi mi se borimo z alergijo pri našem buldogu, pa nam nikakor ne uspe najti vzroka. Poizkusili smo že z menjavo hrane, izogibanjem določenim stvarem itd. itd. Še vedno upam, da nam bo uspelo odkriti vzrok.
Sicer pa še ena zanimivost: Prijateljica uma boston terierja, ki je tudi venomer imel alergije. Ko je že skoraj obupala, ji je nek veterinar rekel, da je to lahko posledica stresa (pes se je zaradi njene službe nenehno selil od nje h hčeri ali celo k sinu v drug kraj). Nato so pustili psa kakšne 3 mesece pri sinu, pa se je stanje popolnoma znormaliziralo. Sedaj je pes samo pri njej, včasih je po nekaj ur sam ali pa ga vzame s sabo v službo (si lahko privošči - privat). Pes nima več alergij.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: fortuna , sobota, 06.08.2005 : 16:30:11
Včeraj zjutraj sem med čohanjem psice začutila na njenem telesu dve manjši bunkici.

Do popoldneva, ko sem šla do Shivine veterinarke, so se bunkice že zelo razširile po telesu. Po spodnjem delu (predel trebuha, zadnje tačke) bunkice izgledajo kot manjše rdeče pikice, po hrbtu (odlakani deli) pa kot mehurčki, ki počijo in nastane manjša ranica.

Zaenkrat sem dobila samo Plivasept šampon, s katerim moram psico vsake dva dni skopati, če ne bo bolje, pa moram nazaj do veterinarja.

Je morda kdo že imel podobne izkušnje? Naj povem, da je to Shivina prva "alergija", v prehrani nismo uvedli nobene spremembe.

Vsaka informacija bo več kot dobrodošla.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: oliver , nedelja, 07.08.2005 : 22:22:28
Fortuna ali te bulice Shivo srbijo? Tara od Noli je imela pred kratkim popolnoma enake težave. Ko sva predebatirali je ugotovila, da ji je ena mačka, ki občasno prebiva pri njih prinesla bolhe. Taro je skopala, ponovila Advantix, prešpricala okolico in sedaj nima več težav. Ja pa Taro to zelo srbelo.
Lahko bi bila alergija na določeno travo, ki cvete, na določen material na katerem leži (čeprav bi bile potem spremembe večinoma le po trebuhu), voda v kateri se kopa (potok, jezero, ...)
Upam da se alergija umirja.
LP Katja


Naslov: Re: alergija
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 08.08.2005 : 12:39:34
Fortuna ali te bulice Shivo srbijo? Tara od Noli je imela pred kratkim popolnoma enake težave. Ko sva predebatirali je ugotovila, da ji je ena mačka, ki občasno prebiva pri njih prinesla bolhe. Taro je skopala, ponovila Advantix, prešpricala okolico in sedaj nima več težav. Ja pa Taro to zelo srbelo.
Lahko bi bila alergija na določeno travo, ki cvete, na določen material na katerem leži (čeprav bi bile potem spremembe večinoma le po trebuhu), voda v kateri se kopa (potok, jezero, ...)
Upam da se alergija umirja.
LP Katja

Oliver, Shive izpuščaji na srečo ne srbijo. V soboto sem jo skopala s Plivaseptom, vendar do sedaj še ni nobene vidne spremembe na bolje. (hvalabogu tudi ne na slabše) Danes jo bom ponovno skopala, jutri pa grem tako in tako do dr. Matka, pa me zanima če bo znal on kaj več povedati o teh pikicah.

Pri Shivi sta možni dve stvari - ali trava (v petek je divjala po travniku s še enim psom, zavila sta celo na njivo, kjer je prej rastla pšenica ali pa voda... Prejšnji teden smo se kopali drugje, kot ponavadi.

Upam, da bo kmalu minilo.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.08.2005 : 12:46:11
Tudi jaz Bino danes peljem k vetu zaradi bulic in ranic, ki so se ji pojavili po telesu. Sprva samo po glavi, danes pa tudi po vratu in hrbtu. Je imela ze lani nekaj podobnega (in je izginilo brez ukrepanja-vzrok se vedno ni znan), ampak lani se iz teh bulic ni niso razvile tako velike rane (v velikosti kovanca) kot letos. Drugače je pa čisto normalna z velikim apetitom in ogromno energije!!
Po tacah so se ji pa pojavile drobne bunkice (kot da jo opekle koprive na več mestih), po trebuhu pa rdeči fleki. Tudi jaz sumim na kakšno alegijo na travo (rastlino), sumim celo na cepivo proti steklini (cepljena je bila v sredo)... Pri hrani ni imela nič sprememb.

Bom poročala, kaj bomo danes izvedeli.

Aja, srbi jo pa ne preveč....

Lp Jana


Naslov: Re: alergija
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 08.08.2005 : 12:50:11
Luka, stres je dostikrat vzrok alergijam- tudi mi smo pri Bubici ugotavljali vse mogoče, nekaj časa celo ponosno ugotavljali alergijo na mleko, potem pa ugotovili, da je vzrok njenemu lizanju šapic stres. To se najbolj izraža takrat, ko je podvržena kakšnim spremembam v njenem sicer zelo lagodnem življenju (npr. sedaj, ko smo se preselili) ali pa če sva midva preveč živčna. Psi so res prevodniki našega stresa in vse prevečkrat obdržijo to v sebi- pa se potem to odraža v alergijah...
Upam, da je s Pacotom vse OK- kakšno alergijo pa ima? Mislim, kako se to odraža?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.08.2005 : 15:24:57
Evo, smo že nazaj :) :)

Podkožne bunkice naj bi nastale zaradi kakšne reakcije na neznano snov. Je rekel vet., da ponavadi same izginejo. Glede ranic (kjer so se ji začele delati že hrastice) pa je rekel, da izgledajo kot nekakšno vnetje. Dobila je Plivasept šampon s katerim jo moram umivat vsak dan do petka. In da naj bi se do takrat stare ranice posušile, nove pa ne nastale. Če do takrat ne bo bolje (če se bo širilo), bo dobila antibiotik.

Tako, toliko za sedaj iz naše strani.

Lp Jana


Naslov: Re: alergija
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 08.08.2005 : 18:31:49
Jana, verjetno imaš Plivasept peneči? Roza barve? Koliko časa ga moraš pustiti delovati na Bini? Jaz ga pustim Shivi 10 minut in potem sperem.

Upam, da se bosta Bina in Shiva kmalu "pozdravili". :)

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.08.2005 : 19:18:13
Ja, dobila je Plivasept rdeči (peneči). Na njej naj bi ga pustila 15 min.

Lp Jana


Naslov: Re: alergija
Poslano od: fortuna , sreda, 10.08.2005 : 08:24:54
Jana, kako je z Bino? Se ji stanje umirja?

Jaz sem Shivo do sedaj 2x skopala s Plivaseptom, včeraj pa sem kupila Diprogenta kremo, s katero se namaže samo izpuščaje. Bom poročala rezultate.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bina , sreda, 10.08.2005 : 10:34:55
Ja, jaz sem jo umila 2x (v ponedeljek in v torek-vceraj). In stanje je bilo boljše že po prvem umivanju 8) Tako da očitno je imel veterinar prav (Roman, hvala :-*) in antibiotiki ne bodo potrebni :) :) :)

Ima pa Bina sedaj takoooooo mehko dlako :D :) :) :)

Lp Jana


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bina , četrtek, 11.08.2005 : 22:03:10
Binino stanje je iz dneva v dan boljše. Čeprav jo moram še vedno umivat :-\ Jutri pa kličem veterinarja, če lahko preneham.

Tako pa izgleda naše umivanje:

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Primavera , petek, 12.08.2005 : 00:09:51
 :(
Hm, kot kaže smo tudi pri nas fasali to zadevo, o kateri teče tule beseda! Izpuščaji so sicer zelo majhni, malo se praska (zlasti, ko ji je dolgčas in hoče vzbuditi pozornost), na bradi ima spet nekaj zagnojenih mozoljev, ki jih rešujem z jodom. Verjetno gre res za alergijo na travo.
Skrbi me, če bi jo morala kopati s Plivaseptom, kajti dobermanom (vsaj mojim) je kopanje tuje- prejšnje psico sem v desetih letih kopala le enkrat, pa je imela vedno čudovito bleščečo dlako ki je tudi v pozni starosti dišala po medu. Sploh ne vem, zakaj nekateri kratkodlake pse tako pogosto kopajo.

Fortuna, čakam na tvoje poročilo o Diprogenta kremi. raje bi se poslužila te opcije. Sicer pa mora najprej veterinar povedati svoje mnenje.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Primavera , petek, 12.08.2005 : 00:33:41

Diprogenta mazilo je v bistvu kortikosteroid pod imenom Betametazon, ki ga proizvaja firma Schering, gre za isto stvar kot je mazilo Kuterid  (Lek) ali Beloderm (Belupo-HR).

Vsekakor bi se raje odločila za kopanje s Plivaseptom, preden bi se poslužial kortizonskega mazila. Čeprav je včasih zelo v pomoč... ;)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: oliver , petek, 12.08.2005 : 08:26:15
Plivasept samo preprečuje sekundarno okužbo z bakterijami. Če gre res za alergijo (na travo, bolhe, ...) potem je mogoče dobro za krajši čas, dokler je izpostavljenost tem alergenom uporabiti tudi lokalno kortikosteroid (mazilo).
Upam da se bo pri vseh koža kmalu umirila!
Lp K


Naslov: Re: alergija
Poslano od: fortuna , petek, 12.08.2005 : 13:27:34
Primavera, Shivi sem samo 1x namazala izpuščaje (ampak res samo po izpuščajih) in so v celoti izginili. Po kopanju s Plivaseptom so bili še vedno prisotni, pa tudi kakšen nov se je naredil.

Naša "alergija" je trenutno mimo in upam, da bo tako tudi ostalo.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: brin , nedelja, 25.09.2005 : 09:51:28
Pozdravljeni,

po dolgem casu se oglasam. Z nasim Brinom, zlatim prinasalcem, starim 4,5 let so se pred dobrimi 3 meseci zacele hude tezave z srbezem, zaradi katerega se grize non stop in si je naredil rane.  Sli smo k veterinarju v Bubo, dal je sampon Clorexy derm in Dermol tablete za 7 dni in seveda plasticni ovratnik da se ne more zgristi. Stanje se ni izboljsalo, nato so mu vzeli bris, kjer se je videlo da ne gre za parazit, pac pa za alergijo. Dobila sem Xciklav, predpisali so mu strogo diteto z Hills dietno hrano d/d, in seveda se naprej naj nosi plasticni ovratnik. Nato sem za mnenje vprasala se v mestni log , kjer so predpisali Otonazol in v primeru slabsanja smo se dobili recept za Medrol.In seveda plasticni ovratni mora nositi.....Sedaj se je stanje blazno poslabsalo, na licu pod ocesom si je v 5 minutah, ko ni imel plasticnega ovratnika, spraskal do zivega rano, ker pa se stalno praska po glavi in buta z nogo po plasticnem ovratniku, si od te rane stalno dol spravlja hrasto. Vceraj pa sem pogledala bolj temeljito in videla da ima polno alergijskih izpuscajev po glavi. Glede na to,  da sem sedajle bolj z psom hodila na sprehode, sklepam, da je prisel v kontakt z kaksno travo....Sklepam to, ker hrana najveretneje ni, ker ga hranimo z dietno hrano Hillls ze 1 mesec, pa tudi tip izpuscajev naj bi kazal na to, da gre za kontaktno alergijo.  Od vceraj dalje mu daljem Medrol, vendar ga nic ne umiri.
Kaj sploh lahko se naredim? Pes ima ze 3 mesece plasticni ovatnik na sebi, tudi za 2 minuti ga ne smes spustiti izpred oci, stanje pa se nic ne izboljsuje, samo slabsa se navkljub zdravilom. Veterinar v Bubi je povedal, da gre najverjetneje za kontaktno alergijo (prah, ali pa trava) in da se to ne da pozdraviti z zdravili, lahko se samo lajsa ob izbruhih.Zdrav pa tak pes ni nikoli vec.

Sele novembra se v mestnem logu delajo alergijski testi, mi pa sploh ne vemo kako bomo zdrzali do takrat. Vidim da ima veliko psov te tezave, vendar v vecini primerov pomaga zamenjava hrane, sredstvo proti parazitom, pa kaksen Medrol se predpise in to je to. Pri kontaktni alergiji pa stvari niso vec enostavne.
Pes je drugace v pesjaku (razen sedaj smo ga ponoci dajali spat v hiso, ker zaradi ovratnika ni mogel iti v koco), imamo tudi zagrajen vrt. Da bi ga imeli v hisi, si pa najmanj zelimo, saj imamo enega 1,5 let starega otroka, drugega pa dobimo cez slaba 2 meseca.
Je kdo od vas imel podobno izkusnjo???Prosim za odgovor, saj vse skupaj postaja huda nocna mora za nas in za psa....
Lep pozdrav,Mateja


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Nanook , nedelja, 25.09.2005 : 10:08:27
Ce je v dietni hrani stvar, na katero je alergicen, potem hranjenje s tako hrano seveda ne bo pomagalo.
Kaj je pa jedel pred tem?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Lilit , nedelja, 25.09.2005 : 10:22:43
brin, imas ZS.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: brin , nedelja, 25.09.2005 : 20:09:44
Nanook, prej je jedel Bosch brikete, vcasih pa je dobil od kosila tudi makaronovo meso (sicer redkokdaj), pa mucku mu je vcasih uspelo "ukrasti" kaksne brikete ali mleko. Je namrec zelo pozresen.
Do tega izbruha nismo vsa ta leta imeli nikoli tezav.
Sedaj mu je veterinar predpisal dietno hrano od Hillsa, okus Salmon and rice, d/d. To hrano jemljemo sedaj 1 mesec.
LP, Mateja


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 26.09.2005 : 12:47:18
Če gre za kontaktni dermatitis odstrani vse umetne materijale,  uporabis lahko les, platno, bombaž. Nobene sintetike, tapisona... Travo na vrtu imej pokošeno čisto na kratko. Ko prideš iz sprehoda ga stuširaj po trebuhu in tacah. Psu lahko daješ obkladke iz hrastovega lubja (kupiš v lekarni, skuhaš čaj in delaš obkladke, lahko celega psa v to namočiš).
Dobro premisli, kaj se je v okolju psa spremenilo malo pred tem, ko se je pojavila alergija, mogoče boš odkril vzrok brez dragih testov.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: brin , torek, 27.09.2005 : 19:28:36
Včeraj je nas Brin dobil spet nov  alergijski izbruh :'( in sicer na glavi pod usesom. Peljala sem ga v Mestni log, kjer so rekli, da glede na to , da je sedaj na dieti ze vec kot 1 mesec, vzrok alergije verjetno ni hrana - na zalost. Dobil je nove kapljice za usesa Otomax in mazilo za prizadete rane Kuterid, poleg tega je na Dermolu.
Lanabela, vsa zadeva  se je zacela pred 3 meseci, ko smo na dvoriscu zaceli z tlakovanjem. Mogoce je cement????Cudno se mi zdi namrec to, ker smo ta vikend z betonirali stebricke za ograjo, v ponedeljek pa je bil pes pod usesom poln izpuscajev.

Zoprno pa je tudi to, ker si je na drugi strani glave pod ocesom z krempljem naredil rano cca 1 cm x 1 cm. In ko se naredi hrasta ga zacne srbeti, in se praska tako, da z nogo buta ob plasticni ovratnik, zato pa hrasta spet odpade. To se vlece ze 14 dni,  ker se rana nikakor ne more posusiti. Poviti ga pa ne morem, ker je rana na tako zoprnem mestu.
p.s. Drugace pa v pesjaku nima nobenih umetnih materialov. Na tleh so tlakovci (sedaj so ze stari kaksni 2 leti, tako da ni vec agresiven material), lezi na lesu ki ga ima pred koco, v koci pa nima nic dekic itd, poleg tega jo na kaksen mesec  presesamo.
LP, Mateja


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Lanabela , sreda, 28.09.2005 : 10:16:10
Mogoče bi se ti splačalo poklicati vzreditelje, pa če lahko dobiš še kakšnega lastnika od Brinovih prednikov. Alergije so dedne, ne pomeni, da so starši nujno bili prizadeti, če pa so bili, je velika verjetnost, da je brin alergičen na iste snovi kot oni. Lahko da se je pri njih kazalo v bolj mili obliki.

Kadar je srbenje tako hudo, se splača narediti malo daljšo kuro s kortikosteroidi - kljub možnim stranskim posledicam.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: KIN , sreda, 28.09.2005 : 19:37:24
Pozdravljeni,

po dolgem casu se oglasam. Z nasim Brinom, zlatim prinasalcem, starim 4,5 let so se pred dobrimi 3 meseci zacele hude tezave z srbezem, zaradi katerega se grize non stop in si je naredil rane. Sli smo k veterinarju v Bubo, dal je sampon Clorexy derm in Dermol tablete za 7 dni in seveda plasticni ovratnik da se ne more zgristi. Stanje se ni izboljsalo, nato so mu vzeli bris, kjer se je videlo da ne gre za parazit, pac pa za alergijo. Dobila sem Xciklav, predpisali so mu strogo diteto z Hills dietno hrano d/d, in seveda se naprej naj nosi plasticni ovratnik. Nato sem za mnenje vprasala se v mestni log , kjer so predpisali Otonazol in v primeru slabsanja smo se dobili recept za Medrol.In seveda plasticni ovratni mora nositi.....Sedaj se je stanje blazno poslabsalo, na licu pod ocesom si je v 5 minutah, ko ni imel plasticnega ovratnika, spraskal do zivega rano, ker pa se stalno praska po glavi in buta z nogo po plasticnem ovratniku, si od te rane stalno dol spravlja hrasto. Vceraj pa sem pogledala bolj temeljito in videla da ima polno alergijskih izpuscajev po glavi. Glede na to, da sem sedajle bolj z psom hodila na sprehode, sklepam, da je prisel v kontakt z kaksno travo....Sklepam to, ker hrana najveretneje ni, ker ga hranimo z dietno hrano Hillls ze 1 mesec, pa tudi tip izpuscajev naj bi kazal na to, da gre za kontaktno alergijo. Od vceraj dalje mu daljem Medrol, vendar ga nic ne umiri.
Kaj sploh lahko se naredim? Pes ima ze 3 mesece plasticni ovatnik na sebi, tudi za 2 minuti ga ne smes spustiti izpred oci, stanje pa se nic ne izboljsuje, samo slabsa se navkljub zdravilom. Veterinar v Bubi je povedal, da gre najverjetneje za kontaktno alergijo (prah, ali pa trava) in da se to ne da pozdraviti z zdravili, lahko se samo lajsa ob izbruhih.Zdrav pa tak pes ni nikoli vec.

Sele novembra se v mestnem logu delajo alergijski testi, mi pa sploh ne vemo kako bomo zdrzali do takrat. Vidim da ima veliko psov te tezave, vendar v vecini primerov pomaga zamenjava hrane, sredstvo proti parazitom, pa kaksen Medrol se predpise in to je to. Pri kontaktni alergiji pa stvari niso vec enostavne.
Pes je drugace v pesjaku (razen sedaj smo ga ponoci dajali spat v hiso, ker zaradi ovratnika ni mogel iti v koco), imamo tudi zagrajen vrt. Da bi ga imeli v hisi, si pa najmanj zelimo, saj imamo enega 1,5 let starega otroka, drugega pa dobimo cez slaba 2 meseca.
Je kdo od vas imel podobno izkusnjo???Prosim za odgovor, saj vse skupaj postaja huda nocna mora za nas in za psa....
Lep pozdrav,Mateja

Pozdravljena Mateja!

Kot bi brala mojo zgodbo. Kin je dopolnil aprila 3 leta. Letos se mu je čisto ista alergija pojavila že tretjič. Se pravi. Začeli so se mu delati taki majhni rdeči piki, potem že beli mozoljčki pod pazduho, nad lulčkom, okoli lulčka proti stegnom,...2-krat sem prosila za injekcijo, za tretjič sem pa rekla, da je tega dovolj in da moramo ukrepati. Takoj smo začeli z zdravljenjem. Najprej nam je ( smo bili tudi pri Bubi ) veterinarka Alenka Hrovat vzela bris in ugotovila, da gre za neko alergijo. OK. Predpisala nam je antibiotike Xciklav 2 na dan, 1 Synulox in po 2 tabl. na dan Dermanorm + poleg tega je imel non stop ovratnik gor, ker je bilo neznosno. Kopala sem ga vsak dan z tistim šamponom ClorexyDerm + celega skopala z šamponom od firme Virbac Allercalm. Pred jemanjme antibiotikov je bilo 4 dni, preden smo bili naročeni zelo mučnih. Kin se je skoraj cel pojedel. Te čisto razumem kako ga je gledati pa mu nikakor ne moreš pomagati. No, ko je pa začel jemati ta zdravila in z šamponi se je stanje končno začelo popravljati. Zdravljenje traja že dober mesec in ostali so mu samo črnifleki, ki pa upam da bodo s časoma izginili. V četretke čisto prenehamo z antibiotiki, Dermanorm bo pa verjetno jedel celo življenje. Zamenjali smo tudi hrano in sicer imamo isto kot Brin od Hill's Salmon & Rice. Še to me zanima. Si mogoče kupila vrežo z 15 kg? V Bubi prodajajo samo po 5 kg kar znese 7.000 jurčkov, medtem ko so imeli zraven pa od race 15kg ki je stala 16.000. Ko sem vprašala za Salmon kje je 15kg je baje sploh ni na tržišču. mogoče kaj veš o tem? Jo lahko kje dobim? No malo sem skrenila iz poti. Zdaj gremo pa še na te alergijske teste. Se kateri da opisati malo bolj na dolgo kaj vse bo mogle moj Kin še prestati? Samo če bodo ugotovili, da je alergičen na travo, na hrano pomojem ni, bom pa čist znorela. Namreč govorim da je kriva trava. Ker kakor so pa te zadeve drage je pa joj.  No upam pa vsaj da povejo na katero? Brin če te še kaj zanima me komot lahko vprašaš. Smo pa iz istega kraja. :))) lp vsem pa čimprejšnje okrevanje vam želim.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: brin , ponedeljek, 03.10.2005 : 19:39:44
Kin,
ti briketi res obstajajo samo v 5 kg vrecah - sem preverila pri uvozniku. Drugace pa sumiva z mozem, da je vzrok alergije cement. Namrec prejsnji vikend smo betonirali ograjo, Brin je pa vtikal glavo v vrece od cementa. In cez 1 dan je bil poln izpuscajev. Sedaj se mu to zdravi, pa tudi miren je.Zanimivo je to, da je tudi moz mocno alergicen na cement....
Lanabela , sem preverila pri vzreditelju in baje nimajo tezav z alergijami - upam, da so to rekli iskreno.
Kin, poglej pod privat sporocilo, ker sem ti poslala sporocilo.

LP, Mateja


Naslov: Alergija na hrano?
Poslano od: kalči , torek, 04.10.2005 : 10:22:24
Imam 3 mesečno nemško ovčarko. Ko smo jo pripeljali pred mesecem domov, se je praskala ko nora. Skopali smo jo s šapmonom, nato sem ji dala gor Frontline pilule proti bolham in klopom. pa hudiča se je praskala še vedno kot nora. Naj pove, da je pri kopanju prišla iz nje ena sama uš. V glavnem, kakšen teden kasneje, ko se je še vedno čohala in grizla, sem šla k veterinarju, da mi je dal spet neke ampule, pa se sedajle ne spomnim kako sejim reče, mislim pa da je bilo že govora o njih, da se jih zežko dobi. Ko sem mu omenila, da se še vedno praska, je omenil možnost da je alergična na hrano? Hm, kako ? V glavnem hranim z vsem, makaroni, polento, Hill sovimi briketi, kupljeno hrano,.... zakaj se še vedno praska.


Naslov: Re: Alergija na hrano?
Poslano od: Maja. , torek, 04.10.2005 : 10:26:44
Tema že obstaja, ni potrebno odpirati nove:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3164.75.html#bot

LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Maja. , torek, 04.10.2005 : 10:27:29
Imam 3 mesečno nemško ovčarko. Ko smo jo pripeljali pred mesecem domov, se je praskala ko nora. Skopali smo jo s šapmonom, nato sem ji dala gor Frontline pilule proti bolham in klopom. pa hudiča se je praskala še vedno kot nora. Naj pove, da je pri kopanju prišla iz nje ena sama uš. V glavnem, kakšen teden kasneje, ko se je še vedno čohala in grizla, sem šla k veterinarju, da mi je dal spet neke ampule, pa se sedajle ne spomnim kako sejim reče, mislim pa da je bilo že govora o njih, da se jih zežko dobi. Ko sem mu omenila, da se še vedno praska, je omenil možnost da je alergična na hrano? Hm, kako ? V glavnem hranim z vsem, makaroni, polento, Hill sovimi briketi, kupljeno hrano,.... zakaj se še vedno praska.

Ve kdo, kako pomagati?


Naslov: Re: Alergija na hrano?
Poslano od: Rosa , torek, 04.10.2005 : 20:41:24
Mozno da je alergija na hrano, tudi moja psicka se kar naprej krempi, pa smo ji tudi dali ampule.... pa se se vedno krempi, pa tudi ona je hills. Je pa res da ima prhlaj, ampak to je znak da ji nekaj ne pase. Drugi veterinar mi je rekel, da je verjetno hrana, lahko pa je prah (ceprav se ne valja v prahu, ampak je baje se toliko praha kot ga je v stanovanju dovolj)...

Zdaj sem se odlocila da bom poskusila z nutro, pa bom videla kaj bo. Ce boste menjali hrano in se potem ne bo vec praskala mi prosim povej katero hrano ste kupili.

Pozdravcek!


Naslov: Re: Alergija na hrano?
Poslano od: Kast , torek, 04.10.2005 : 21:21:14
Probajte raje z posebno dietno hrano proti alergijam  Hill's, pa mislim da je tudi Eukanuba (dermatologic).


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Nanook , sreda, 05.10.2005 : 12:29:39
Moje mnenje o alergijah-pametno je imeti dnevnik, kamor pisemo:

-kaj je tisti dan jedel,
-kje je bil,
-kaj zunaj cveti,
-kako je s cvetnim prahom nasploh (vrednosti),
-kaksna nova cistila, mehcalec, pralni prasek,
-...

in potem primerjati s simptomi ter poskusati ugotoviti, ce je kak vzorec.

Dieta oz. izlocevalna dieta pri mladicku se meni osebno zdi rizicna kar tako na slepo (predvsem zato, ker dolgo traja).


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Lanabela , sreda, 05.10.2005 : 12:48:34
Jaz bi ob vsem tem še odstranila vse umetne mateijale (sintetiko, tapison...)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , sreda, 03.05.2006 : 07:01:51
Jaz postajam počasi čisto obupana glede tele alergije.... In če ima kdo kakšno idejo, prosim - na plano z njo!

Astor je 1 leto star bernski planšarski pes. Začetek februarja 2006 (ko je bilo še kar precej snega) si je prvič čez noč lizal in grizel tace, da je imel rane vnete in je posledično šepal. Odšli smo h veterinarju - diagnoza: sol na asfaltu (dobili antibiotike + 2 injekciji proti srbenju). Stanje se je umirilo, vendar je zače kmalu otresati z glavo. Gremo h veterinarju -> diagnoza: sploh se ne vidi kaj je v ušesu, ker so tako zapacana z ušesnim maslom. Dobili smo neko tekočino za čiščenje ušes. Otresanje z glavo se je zmanjšalo za 20%.
Vnetje tac se ponovi čez 2 tedna. Tokrat v hujši obliki in na drugih tacah. Pri veterinarju potrdijo sum na alergijo. Predpisana stroga dieta (eukanuba dermatosis + samo tocno dolocene stvar -> vsi dosedanji priboljski in dodatki so ukinjeni) + medrol. Tace se pozdravijo, čez 2 tedna se stanje ponovi - ponovno hujše kot doslej. Tako smo rane zdravili več kot 1 teden! Tace so bile sedaj pozdravljene cca 4 dni, vendar se je danes ponovno pojavilo šepanje (tačka začuda ni nič vneta -> vendar je dan še dolg).
Narejen je bil test na demodikozo (na sprednjih dveh tacah, vendar se vnetje pojavlja malo mešano) -> negativen. Pes še vedno otresa z glavo + sedaj izdatno kiha (sklepam, da zaradi cvetnega prahu).
Pes biva mešano - malo notri, malo zunaj (odvisno od zdr.stanja) - vendar se vnetja pojavljajo različno in ne samo, ko spi zunaj (npr.).  Ko je notri, spi na keramičnih ploščicah (ne mara podlage  ::) ) ali pa na gumijasti podlogi (takšna kot jo nalepijo na spodnji del preprog, da ne drsijo). Če je zunaj, spi na lesu ali pa betonu (pesjak).
Bolhe so izločene, ker redno prejema sredstva proti temu (prej Frontline, sedaj Expot).
2 izmed Astorjevih sestric (isto leglo) imata podobne težave, medtem ko sami starši nimajo nobenih alergijskih težav.

Torej - kakšne ideje, na kaj naj pomislim, bom pozorna....? Ker je vse skupaj že malo mučno.... pes je že 3 mesece na "bolniški" in še na pošten sprehod ne more iti.  :-\


Lp


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , sreda, 03.05.2006 : 11:31:37
Mogoče pa je bil že problem v leglu, če imata dve sestrici isti problem in je vzrok mogoče pri vzrediteljih.

 :-\


Naslov: Re: alergija
Poslano od: apollo , sreda, 03.05.2006 : 13:06:02
Citat
medtem ko sami starši nimajo nobenih alergijskih težav.

Ali ste z lastniki staršev vaših kužkov stalno v kontaktu? Ne vem če ti bo kateri vzreditelj priznal da so starši alergični na določene stvari, ker se ve da je to dedno...  ::) In če je psov s podobnimi težavami v leglu več potem...
Drugače pa če ne bo druge pojdite na veterinarsko fakulteto-tam naredijo alergijske teste, da se približno doloiči na kaj je pes alergičen in nato se lahko izvede tudi posebna terapija, samo mora pes od pol do enega leta dobivati posebne injekcije mesečno!
Lp


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , sreda, 03.05.2006 : 13:54:58
Recimo, da je stik z vzrediteljem verodostojen in da dejansko mama ni imela težav. Z lastnikom očeta nimam stikov - je pač eden izmed tistih zaželjenih samcev za paritev in ima ogromno legel.
Hodiva na kliniko na vet.fakulteti in mu bodo naredili teste, samo se bojim, da ne bodo ugotovili alergena (je tudi veterinarka izrazila dvom).


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , sreda, 03.05.2006 : 15:20:36
Mogoče pa je bil že problem v leglu, če imata dve sestrici isti problem in je vzrok mogoče pri vzrediteljih.
Glede na to, da imajo 3je psi iz legla 9ih psov težave (za 2 se ne ve - ker nimata z nobenim stikov), bi tudi jaz rekla, da je nekaj dednega (ni pa nujno!). Vzrok v vzrediteljih  - kako je to mišljeno? Ne razumem čisto dobro.  :-[ Vzreditelj ni štepar, je čisto normalen vzreditelj - je pa to bilo njegovo prvo leglo.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , sreda, 03.05.2006 : 15:38:19
Vzreditelj ni štepar, je čisto normalen vzreditelj - je pa to bilo njegovo prvo leglo.
se strinjam

Npr., če je psica jemala kakšna zdravila v času dojenja lahko pusti posledice pri mladičih. Glede na to, da starša in predniki nimajo problemov z alergijo in imajo trije mladiči iste probleme, bi bil lahko tudi to vzrok. Lahko, da so mladički kaj neprimernega zaužili pri vzreditelju, pa imajo zdaj posledice,...vzrokov pri vzreditelju je lahko več, pa to ne pomeni, da je vzreditelj slab.



Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , sreda, 03.05.2006 : 19:10:22
vzrokov pri vzreditelju je lahko več, pa to ne pomeni, da je vzreditelj slab.
No, saj zato pa sem vprašala v kakšnem smislu bi bil vzrok v vzreditelju.  :-[  Žal se sama ne spoznam toliko na vplive genov in dedovanje. V bistvu je to moj prvi pes in se sproti učim po najboljši meri. Zatorej hvala za informacije. Bom poizkusila poizvedeti pri vzreditelju, vendar dvomim, da se bo kakorkoli strinjal s tem.  :-\

Mogoče še kaj drugega?

Aja - pa še to. Danes Astor že cel dan šepa, koža na tački pa ni nič vneta, nič ga na dotik (stiskanje, mečkanje) ne boli. Je možno, da pes začne že toliko časa prej šepati (preden pride do gnojnega vnetja)?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , nedelja, 07.05.2006 : 11:50:16
Astor je začel ponovno šepati. Prejšnje šepanje, ki je bilo brez vnetja na koži med blazinicami (zaradi česar običajno šepa), se je umirilo v 1 dnevu, s tem da ga na dotik ni nič bolelo. Naslednji dan ga je tudi pregledala veterinarka in ni odkrila nič (na otip naj bi bila izključena displazija). Ker je pes normalno hodil in tekel, se nismo posvečali temu.
Danes je ponovno začel šepati - na isto tačko kot zadnjič (sprednja desna). Spet ni vnetja na tačkah (ki se drugače pojavlja zaradi alergij). Pec zacvili ko mu zravnam nogo in jo hkrati potisnem čisto malo naprej. Je možno, da je to še kakšna posledica alergij?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aro-l , sobota, 20.05.2006 : 15:02:05
Zdravo,
vprašal bi oz rabu bi pomoč ali svetovanje, glede psa-labradorca, ki ima hudo alergijo na cvetni prah. V temspomladanskem času se mud med "prsti" hudo vname kože postane rdeča. Letos ko je veliko cvetnega prahu ima ves čas vneto in si j eže tudi zfrizel do krvi. Hodim k veterinarju po inekcijo saj v nasportnem primeru bi si verjetno zgrizel do krvi. rad pa bi to alergijo, ki jo verjetno ne bom mogel preprečiti saj zmanjša že na začetku pomladi, zato bi vprašal če ima kdo kakšne izkušnje s tem. Vterinar ponavdi da inekcijo, brez nje itak n evem kao bi bilo, in nog emu namakam v poseben šampon. Zanim ame ali kdo tud i pozna kakšnega veterinarja ki se bolj specializiran za alergije oz kožo. Hvala ter LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: apollo , sobota, 20.05.2006 : 16:40:23
dr. Kotnikova, veterinarska fakulteta, Ljubljana ;)
dr. Sabina Stariha-Pipan, Prva klinika, Ljubljana ;)

Obe sta specializirani za dermatologijo! Problem se da rešiti, če ne drugače se naredi alergijske teste in se na osnovi tega izdela vakcina, ki spremeni imunski odgovor psa... Je pa postopek kar dolgotrajen, vendar če ni druge možnosti se splača! :-[


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , sobota, 20.05.2006 : 21:44:55
Aro: Apollo je že napisala specialistki za dermatologijo.

Vendar kakor razumem vi že veste na kaj je pes alergičen? V tem primeru potrebujete zdravljenje, ker iz lastnih izkušenj vem kako zoprno je ko si pes nenehno grize tačke, posledično pride do vnetja in nato šepanja (imamo pri nas iste probleme).

Nekaj nasvetov (oz. stvari, ki se jih mi poslužujemo in relativno pomagajo):
- kupite plastnični ovratnik za psa, da ne bo mogel doseči tačk in jih grizti
- čiščenje ran z fiziološko raztopino & nanos bivacina (dolgotrajen, vendar uspešen način zdravljenja vnetja kože)
- krema Kuterid (kakor vem se dobi zgolj na recept) - super stvar (Astorju je čez noč izboljšala stanje!)

Vendar so to zgolj nasveti za "zdravljenje"/lajšanje vnetja, ki se naredi na koži na tačkah.

Je pa tako, da pri nas še ne vemo na kaj je pes alergičen (če ima res alergijo).

Razna kožna vnetja pa so lahko tudi znak za klopne bolezni.


Lp,
M



Naslov: Re: alergija
Poslano od: Ula , ponedeljek, 29.05.2006 : 12:11:43
Jaz bi samo opozorila, da krema kuterid sicer res pomaga ni pa cisto nedolzna. Dolgotrajna uporaba slabo vpliva na notranje organe. Krema  tanjsa kozo. To vem iz lastnih izkusejn, saj se je moji psicki koza v tednu dni tako zelo stanjsala da so bile vidne vse zile in pa izginil je tudi ves pigment z mesta kjer sem jo mazala. Sicer se je stanje po prenehanju spravilo v red in je sedaj tako kot je bilo ped mazanjem oz pred alergijo, vendar res ni nedolzna in sama je ne bi uporabljala, razen ce ne bi bilo druge resitve.

Lp


Naslov: Re: alergija
Poslano od: scythe , ponedeljek, 29.05.2006 : 17:46:33
Jaz bi samo opozorila, da krema kuterid sicer res pomaga ni pa cisto nedolzna. Dolgotrajna uporaba slabo vpliva na notranje organe. Krema  tanjsa kozo. To vem iz lastnih izkusejn, saj se je moji psicki koza v tednu dni tako zelo stanjsala da so bile vidne vse zile in pa izginil je tudi ves pigment z mesta kjer sem jo mazala. Sicer se je stanje po prenehanju spravilo v red in je sedaj tako kot je bilo ped mazanjem oz pred alergijo, vendar res ni nedolzna in sama je ne bi uporabljala, razen ce ne bi bilo druge resitve.

Da, to so me opozorili v lekarni. Ampak nam je krema pomagala že po enkratnem nanosu (tankemu seveda - zaradi tanjšanja kože). Tako, da smo vsega skupaj 3x namazali in je bilo vse zaceljeno (pa je bilo kar orng vnetje). Torej namesto 2x na dan 10 dni, smo mi mazali 1x na dan 3 dni.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bela.orhideja , petek, 08.09.2006 : 10:03:55
Lep pozdrav vsem. Sem nova tukaj. Upam, da mi uspe:-) Imam psičko pasme Lhasa Apso. Od meseca marca letos se pojavljajo težave na njeni koži in dlaki. Koža potemni postane črna, smrdi, psička se liže, ni več enako raz posajena kot je bila. Da ne omenjam, da sem jo peljala takoj k veterinarju, dobila je injekcije (alergijske, kot hormonske), in kasneje tudi tabletke ter strogo dieto, če bi bila alergična na hrano, vse to sem upoštevala, čeprav naša Lady je prav vse,od zelenjave naprej do sadja, in kaj na koncu se stanje umiri za kratek čas in zopet se pojavlja enako v takšnem stanju je še sedaj. Od veterinarja nazaj domov z injekcijami in tabletkami, dieta, čeprav ne verjamem, da je hrana, tudi sama sem alergik, edina stvar, ki bi jo lahko v stanovanju motila je tapison v spalnici, vendar, tam psička samo spi, in ko ji je bilo najhuje je spala pri meni, ker jo je srbelo, ušeske ima prav tako vnete, želim si, da bi se to že končalo, da bi bila zdrava, vsi vemo, da imamo radi naše ljubljenčke, ampak se mi res smili, ne vem več kaj naj še storim, morda ima kdo od vas kakšno idejo, da ne omenjam koliko denarja sem že porabila, da bi ji pomagala zaman, to te žalosti. Resnično bi bila hvaležna, če mi lahko kakorkoli pomagate z nasveti kakorkoli bom vesela, prav tako psička Lady.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , petek, 08.09.2006 : 11:08:56
V zgornjih postih sta omenjeni dve dobri dermatologinji - psičko peljite k eni od njiju. Jaz mojo vozm k dr. Starina-Pipan pa ji še enkrat ni dala inekcije, ker le-te tudi niso prav zdrave, samo omiljo posledice vzroka pa tako ne boste odpravili niti ugotovili.

Mogoče pa bi se posvetovala še z vzrediteljem?

LPK


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Mel , petek, 08.09.2006 : 15:46:35
Se strinjam s kimi, morda le še ugotovite kdaj se je to začelo? Ste probali zapisovati stvari, da bi našli neke vzporednice?

lp,
Diana


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Mel , petek, 08.09.2006 : 15:47:39
Mogoče si preberi še tole temo: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7660.0.html


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , petek, 08.09.2006 : 16:34:37
Pojdi k Starihovi na Prvo kliniko, ona ti bo pomagala po najbojših močeh, ...ne pretiravaj takoj z injekcijami (sploh če je to medrol...pri Starihovi je to res ta zadnja varianta zdravljenja alergij). So vzeli bris iz kože? Kaj pa če so bakterije in je potrebno zdravljenje z antibiotiki, seveda brez injekcij????
LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bela.orhideja , nedelja, 10.09.2006 : 06:19:44
Kimi hvala za nasvet. Sicer sta dermatologinji verjetno iz Ljubljane, jaz sem štajerka.Psičko sem dobila, ko je skoraj napolnila 3 leta. Vse do letos marca ni bilo posebnih težav z njo, je rodovniška psička. Res pa je, da sem morala urediti papirje zanjo, od pasoša etc, ker to ni imela urejeno, vnetje ušes je imela ampak smo tudi to uredili. Kar se tiče vzreditelja, da bi kontaktirala z njim, mislim, da ne bo mogoče, ker psička ni slovensko leglo, ta možakar pa mi že več kot eno leto ne dvigne telefona. Sedaj kontaktiram z eno drugo vzrediteljico s katero sem letos želela kužiko pariti, vendar je zaradi omenjenih težav, nisem, ker še do sedaj ni stanje boljše. Da vam še malce napišem kaj je naša Lady dobivala oz. dobiva. hrana Canine
d/d sva imeli dieto, in Eukanuba dermatosis, vendar je velik problem, ker je pri prejšnjem lastniku jedla le brikete, in sedaj je noro, ko mi jemo hrano, prosi, joka, sadje ima rada zelenjavo, kruh in ta stroga dieta menim, da je tudi sama že sita vsega. Mažem jo s kremo Daktarin, to mi je bilo predpisano, šampon Clorexy Derm, sedaj ima Meladerm, naprej Cefa cure tabletke te ima sedaj, prej je imela Synulox tabletkeaha in jod je dobila, da jo mažen na tistih črnih vnetih, srbečih mestih, žal mi je, ampak ne morem razbrati kakšne injekcije je dobivala do sedaj..

Aha, da ne pozabim Kast ne niti krvi ji niso vzeli do sedaj, niti brisa, to sem sedaj na zadnjem obisku sama vprašala, če bi ji lahko vzeli bris in kri. prej niso niti pomislili na to možnost. Vse je možno, da so bakterije Kast res, ne vem, nisem več pametna, vem le to, da tako ne gre več naprej, morda je dedno, morda stres, ker je psička resnično navezana name, kjer je bila prej je imela očitno premalo ljubezni. No ja sem se preveč razpisala :)

Pa hvala vsem za pomoč :-*


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , nedelja, 10.09.2006 : 08:35:40
Ja žal je tako, da je večina strokovnjakov strnjenih v LJ. Tudi sama imam slabe izkušnje teh lokalcev, zato sem se odločila, da bom vozila psičko malo dlje, pa mi niti malo ni žal. Na srečo moja nima podobnih težav, ampak ima en njen sine. Zdravil se  je tudi pri Matkotu, a mu je pomagal le začasno (dal mu je tudi medrol), pootem so se po mojem nasvetu odločili za LJ dr. Starihovo, pa rabijo iz Štajerske več kot 2 uri vožnje, upam pa le, da bodo pri njej nadaljevali zdravljenje.
Pri tovrstni alergiji je najlažje, da da veterinar medrol, pokasira, lastnik pa je zadovoljen, ker je pes hitro boljši, stanje se mu v kratkem roku popravi...in tako dela večina veterinarjev. Ampak kmalu se stanje ponovi,... pa spet ista štorija...medrol...vet. pokasira...lastnik začasno zadovoljen....
Jaz sem Primorka, pa vseeno vozim psičko v LJ, če si Štajerka, ne pomeni, da te bodo v LJ grdo gledali. Vprašanje je le, če si za psičko pripravljena iti na pot.
Pa brez zamere.
LP



Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , nedelja, 10.09.2006 : 15:27:48
bela orhideja jaz sem iz zasavja in tudi psičko vozim v LJ, še na cepljenje jo peljem v LJ. Prvič ko se je praskala sem peljala k lokalnemu veterinarju, da ji sprazni žlezo in je takoj predlagal inekcijo. Takrat sem z lokalnimi veterinarji zaključila in sedaj raje naredim 60 in več km v eno smer samo zato da ima psička dobrega veterinarja. Res smo zadovoljni z dr. Stariha Pipan, tako da vam res priporočam da se odpravite na pot. Pri njen ni bilo nikoli potrebno prositi za kakšno preiskavo sama ji je vzela bris tako ko je videla da ima na koži 'lišaje'. Tudi cene niso nič višje kot pri lokalcih, meni se zdi celo da v končni fazi plačš manj, ker psa res ne 'futrajo' z vsemi možnimi tableti in inekcijami. Pokliči jih in se dogovori za datum, res ti ne bo žal.
Vem kako hudo je, ko ne veš več kako bi svojemu ljubljenčku pomagal, zato ne odlašaj in se zapelji do dermatologa.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: GAYON , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:25:29
Pozdravljeni!

Moja psička Gaja ima že nekaj let probleme z alergijami. Bili smo povsod, zamenjali hrano, videli vse možne veterinarje, opravili nešteto testov pa NIČ. Ko pa smo bili letos na morju pa je iz mize, ko nihče ni gledal ukradla tri čevapčiče   >:(  (seveda ji tega ne morem zamerit, ker je že štiri leta na tistih briketih Eukanuba Dermatosis ) in nastala je PANIKA.  :oPo celem telesu so se spustile krvave bule (ponavadi jih je imala samo okoli spolovila in anusa ) in rdečkasti fleki. No na tistih delih so jo pri veterinarju postrigli  in ko se je alergija malo pomirili (ob pomoči steroidov in antibiotikov ) dlaka na teh predelih noče in noče zratsti nazaj...
ali kdo ve kaj lahko še probam da ji saj malo popravim dlako. Kopamo z plivaseptom.

Hvala




Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:38:33
Obstajajo tablete Dermanorm, K1 za izboljšanje dlake, nimam pa nobenih izkušenj z njimi in tudi ne vem, če jih lahko psi z alergijami jemljejo. Najbolje, da pokličeš kakšnega veterinarja in vprašaš.
LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 02.10.2006 : 19:15:41
pri nasi prejsnji "porciji" alergije, je Dermanorm (kapsule) pomagal, se pa strinjam, vprasaj vasega veta, ce jih psicka lahko jemlje.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Ancyka , nedelja, 24.12.2006 : 08:35:38
g+Georg, tudi moj pes je alergičen na hrano in je zaradi tega doživel hudo vnetje ušes in počil mu je desni bobnič...po približno 3 mesecih smo intenzivno zdravljenje končali in uhca so spet v redu... :D potrebno pa je bilo veliko truda

Izkazalo se je, da je šlo za alergijo na hrano, Cani se je tudi praskal, veliko čohal po ušesih in stresal z glavo, uho je bilo polno rjave, gnojne snovi... imel je tudi pretirano raumnožene glive kvasovke in preveč ušesnega masla...
Sedaj imamo brikete Hills d/d salmon&rice, ki jih menjavamo z Hills d/d duck&rice, saj mu oboji ustrezajo, ker v njih ni snovi, ki njegovemu telesu ne ustrezajo. Odkar se je stvar uredila je postal tudi bolj živahen, veterinar je rekel, da je to zaradi menjave hrane, ki mu zelo ustreza.
Upam, da boste tudi vi odkrili vzrok težav z ušesi, saj so uhca lahko velik problem.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 05.03.2007 : 11:32:50
Zdaj odgovor, ki ga imam jaz za svojo pasmo je - dedno se prenaša nagnjenost k alergijam, rezultat ali pa bo alergija izbruhnila ali ne, pa je odvisen od številnih okoliščin: tako same kombinacije staršev, prehrane psička, izpostavljenosti raznim alergenom, stiki z drugimi psi, itd.

Ravno zato so alergije tako nepredvidljive in je lahko eno leglo staršev z alergijami popolnoma vredu, torej potomci brez kaksnih alergij, naslednje pa spet ne.

Da ne bom smetila teme o shih-tzujih bom tu postavila vprašanje.

Kaj je mišljeno pod, stiki z drugimi psi? Kakšno ima to povezavo z alergijo?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Uma , ponedeljek, 05.03.2007 : 12:19:10
Brala sem enkrat eno raziskavo, da lahko v primeru, da kuža ki kot mladič ni imel dovolj stikov z drugimi psi prej razvije alergije, ker telo ni oblikovalo potrebnih obrambnih sistemov. Mogoče sem se nerodno izrazila, ampak mišljeno je bilo to.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , ponedeljek, 05.03.2007 : 13:00:05
Če je eden od staršev alergik je veliko vrečja verjetnost da bodo potomci tudi alergiki ali ne?
Moje laično mnenje je da je veliko večja verjetnost in prav zaradi tega so v nekateri linijah alergije veliko bolj pogoste kot v drugih...Moje mnenje je tudi da bi morale alergije vplivati tudi na vzrejno dovoljenje - spet samo moje laično mnenje.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Uma , torek, 06.03.2007 : 10:27:10
Verjetnost je, ni pa niti priblizno nujno, lahko nobeden ni alergik, pa se kar naenkrat pojavijo. Glede vpliva na vzrejno pa je tako, da z eticnega vidika kot vzreditelj mislim da taksne psice/psa nebi smel parit. Z vidika vzrejne komisije pa je to enostavno nemogoce kontrolirat, ker se alergije danes dokaj dobro zdravijo na eni strani, na drugi strani pa se nekatere pojavijo sele kasneje v zivljenju psa, ne nujno ze kot mladicu in lahko psica ze ima vzrejno dovoljenje npr.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , torek, 06.03.2007 : 11:00:34
ja se strinjm da komisija tega ne more kontrolirati :(
Nas je pa malo tako etičnih, da na svet ne bomo spravljali micenih alergičnih kepic....upanje na boljše čase pa seveda obstaja :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , torek, 06.03.2007 : 14:22:08
Alergija se ne deduje vsako koleno, lahko so starši zdravi in je npr. imel le praded alergijo in potem lahko zboli pol legla. Tako, da ni vse odvisno le od staršev. Dobro je poznati celoten pedigree.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: ppetra , torek, 06.03.2007 : 14:52:41
Hja, kot da zraven piše, ta je imel alergijo, ta pa ne. Težko je to vedet. Poznati celoten rodovnik bi pomenilo da poznaš vse pse, ki so nastopili v rodovniku, kar pa je praktično nemogoče. Tudi večina tega ne pove in se tak podatek lahko hitro zgubi. Njbolj fer bi res bilo izločitev takih kužkov iz vzreje, samo ne samo teh, ki imajo alergijo, celega legla, kar pa je prektično neizvedljivo.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , torek, 06.03.2007 : 15:52:55
Se strinjam, da je dobro poznati celoten pedigree ampak tako kot pravi ppetra na žalost nikjer ne piše kateri plemenjak je imel alergijo.
Ko so pri moji psički odkrili alregijo sem se na vse kriplje trudila da bi izvedela ali ima alergijo kdo od sorodnikov, pa ne zato, da bi s prstom kazala ampak zato da bi nam bilo to v pomoč pri iskanju na kaj je alergična (bi potrebovali veliko manj časa za odkrivanje in tudi Lini bi bilo marsikaj prihranjeno) no pa ga ni bilo junaka ki bi bil pripravljen pomagai :( Vzrediteljica mi je povedala da so pri mami sumili alrgijo na bolhji pik vendar ni bilo nikoli dokazano, ni imela takšnih problemov kot Lina in problemi so izginili že v mladosti.

Če pustimo ob strani plemenjake, pri katerih obstaja velika verjetnost, da bodo imeli njihovi potomci alergije (ker je pač nekdo v liniji že imel alergijo) in za začetek nebi parili kužkov, ki alergijo dejansko imajo (kljub odličnemu poreklu) bi bilo verjeno že kar dosti storjenega, pa se verjetno ma kaj verjetno, sigurno dogaja parjenje 'alergikov' in se tudi bo...


Naslov: Re: alergija
Poslano od: zhelvica , sobota, 24.03.2007 : 11:15:23
Pozdravljeni!
Vidim da je že ogromno napisanega na temo alergije. No, tudi moja maltežanka ne izstopa. :'( Pred nekaj časa se je začela gristi po tački, tako da je zdaj na tisti tački očitno manj dlake kot na drugi. Prav tako pa se praska po gobčku, za ušesi ...  :(

Seveda sva pred tednom dni obiskali najino veterinarko, ki je rekla, da ima klasične znake alergije, zdaj je samo potrebno ugotoviti na kaj je alergična. Zdaj je Ajša na Hillsovi dieti. ZAenkrat se nič ne pritožuje in pridno jé  :D

Zanima pa me, po kakšnem času uživanja te hrane, bi se naj nehala praskati, oziroma da se vsaj vidi, da učinkuje, če sploh. Baje da je potrebno do 3 mesece biti na dieti ali več. Kako je s tem?
Hvala za odgovore.

LP


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , sobota, 24.03.2007 : 12:28:03
Jaz mislim, da če ji hrana odgovarja in ni alergična na nobeno njeno sestavino ter če je sploh alergična na hrano, bi se morala kmalu nehati praskat in ne šele čez 3 mesece, sploh pa če je zdaj še na kakšnem zdravljenju s antibiotiki......


Naslov: Re: alergija
Poslano od: zhelvica , sobota, 24.03.2007 : 21:30:00
Nisva dobili nobenih antibiotikov. Imela je samo suho kožo in dlako na eni tački pogrizeno, tako da mislim da to ni še tako hudo, da bi bili potrebni antibiotiki. Ali?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , sobota, 24.03.2007 : 21:54:16
Veterinar že ve, če ni predpisal antibiotikov, da je tako že prav ;).....rečmo.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: pikapoka2 , ponedeljek, 10.09.2007 : 20:19:59
Lp.
Midva z mojim kužatom starim 2 leti sva tudi preživela že veliko. Bil je kastriran in to kar dvakrat ,ker mu prvič enega jajčka niso našli in se jo to kasneje spustilo. Ker je imel velike probleme tudi z analnimi vrečkami so mu te odstranili istočasno z kastracijo. In potem smo mislili da smo že doživeli dovolj, ampak očitno temu ni tako. Začel se je praskati in gristi na vse pretege, pri tem se ne pozna da bi bilo kaj manj dlake ali da bi naredil kakšno odprto rano. In smo šli spet k veterinarju, ta ga je pregledal in rekel da ni nobenih sledi o bolhah...in tudi jaz jih ne najdem. Našla sem eno bolho, pa še ta je plezala po dlaki (kuža je zaščiten z ampulami), mislim da jo je staknil pri sosedovem psu. Pa b bilo sicer možno da bolhica povzroči toliko praskanja?
Dobil je tudi neka tablete, ki jih je jemal in potem je bilo praskanja za nekaj časa konec. Veterinar je rekel, da če bo bolje pomeni da je to neka zunanja alergija.
Kakšen predlog kako naj to uspešno rešimo?   ???


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , torek, 11.09.2007 : 07:54:31
Pikapoka2 za začetek ti predlagam obisk dermatologa, če malo pobrskaš po temi boš našla tudi imena dobrih dermatologov....sicer pa če je pes alergičen na bolšji pik ni nobenih sledi, bolhica piči in to povzroči alergijo (praskanje) in na žalost tukaj ne moreš nič veliko narediti.

Tablete za alergijo vsaj meni dermatolog ni nikoli dal, niti kakšnih injekcij ipd...potrebno je najprej ugotoviti na kaj je pes alergičen (če sploh gre za alergijo) nato pa preprečevati da pride v stik z alergenimi stvarmi (npr. hrano). S tableti samo začasno prekineš praskanje ne ugotoviš pa razloga za praskanje.

Torej obišči dobrega dermatologa, ki to bo že po načinu in mestih praskanja lahko povedal zakaj gre, potem boš nekaj časa delala po njegovih navodilih in sigurno boste ugotovili zakaj se kuža praska.

LPK


Naslov: Re: alergija
Poslano od: ppetra , torek, 11.09.2007 : 08:38:39
Kimi* kako pa ste pri vas odkrivali in na koncu odkrili alergijo oz na kaj je pes alergicen?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kast , torek, 11.09.2007 : 13:20:42
Zanima me, ali ima kdo izkušnje s homeopatskim zdravljenjem alergij (bioresonanca)? Menda naj bi bilo zelo učinkovito???
Homeopat je poleg drugih stvati, ki jih je naredil za mojo psico tudi testiral za alregije in pravi, da ni našel nobene pomembne alergije.
Ali so ti testi ravno tako zanesljivi kot npr. pri veterinarjih oz. kjerkoli že to delajo?

Hvala


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , torek, 11.09.2007 : 14:24:00
ppetra u bistvu ni 100% potrjena alergija na bolšjo slino, so pa že od samega začetka bolhe osumjenec št. 1. Na to diagnozo pa je dermatologinja prišla med drugim zaradi značilnega praskanja, na značilnih mestih in ker je dosti bolje odkar uporabljamo sprey frontline, ki naj bi bolhe tudi malo odganjal (ne samo 'ubil' ko pičijo).  Je pa hudo ker bolhe so vsepovsod in blazno rade pikajo....ne gre pa zato da je pes bolhast da ne bo kakšne pomote  - Lina namreč še ni imela 1 bolhe naseljene na kožuščku, niti nikoli nima iztrebkov na dlaki ali koži.

Drugače pa smo šli čez kure s hrano (smo še vedno na dietni hrani) in niso pokazale pretiranega izboljšanja torej gre za nekaj iz okolja in dermatologinja je mnenja da gre za alregijo na boljšjo slino...nismo pa delali testov....trenutno pa intenzivno razmišljam tudi o tem, da bomo 100% dokazali na kaj je alergična. Planiram obisk Pipanove v roku 14 dni.

LPK



Naslov: Re: alergija
Poslano od: pikapoka2 , torek, 11.09.2007 : 14:41:23
Kimi* hvala za odgovor. Midva sva se dons naročila k dermatologinji za v petek, in bomo vidli kako bo.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: bela.orhideja , torek, 14.10.2008 : 20:51:58
No, da še jaz povem, kako sem rešila svoj problem, kot ste mi že prej pisali nekateri, da vozite kužke daleč k vetrinarju, sem se tudi sama odločila za takšno pot, ker sem dobila veliko pozitivnih smernic glede Veterinarsktva Trstenjak v Ljubljani. Lepo me je sprejel veterinar in jo temeljito pregledal, in mi direktno povedal, da je to kronično, kar razjokala sem se tam, ker sem najprej pomislila na najhujše. Dedno je to mi je povedal, in tega nisem prej nikakor mogla vedeti, kajti te stvari se razvijejo šele čez čas. Ni ji dal nobenih injekcij, ampak dieta vnaprej, in tabletke Prednisolon, katere je in bo jedla vseskozi, ter tabletke Dermatin za kožo. Psička se je počasi začela postavljati na noge, koža in dlaka se ji je začela obnavljati. Glede na to, da sem si želela, da bi naša psička postala vsaj enkrat mamica, mi je odsvetoval, ker je to dedno, in bi prenesela na rod, tega pa nisem želela, da bi mladički trpeli, kot njihovi lastniki. Tudi sterilizacijo mi je odsvetoval, in rekel, naj gre vse po naravni poti naprej. Bolezni se ne da odpraviti, lahko jo le kontroliramo, s temi predpisanimi zdravili. Naredila sem vmes tudi probe in ji nisem dajala 14 dni tabletk, kot sva se dogovorila, vendar se je ponavljalo. No jaz in moja družina smo to sprejeli, glavno, da je pri nas, in, da jo imamo radi, kljub njeni bolezni, in, če se da na takšen način kontrolirati, in ji pomagati, je to zelo zelo veliko, le, da se ne bi slabšalo.

lp


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , sreda, 15.10.2008 : 14:36:58
kakšno diagnozo ima


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Kimi* , sobota, 18.10.2008 : 16:06:40
tudi mene zanima kakšna je diagnoza in zakaj je odsvetoval sterilizacijo?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , torek, 21.10.2008 : 18:17:13
Vsi govorite samo o alergijah, ki se kažejo na koži (srbenje). A res nima nihče alergije v smislu intolerance na hrano, ki se kaže kot akutno bruhanje in driska, ki jo je mogoče ustaviti le z antibiotiki? Je samo mojega doletela ta izjemna sreča?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , nedelja, 26.10.2008 : 19:42:10
Naš je imel drisko, bruhal ni hvala bogu ker je bilo ze tako preveč hudi je pa dobil antibitotike in pa seveda oglje dokler je jedel antibiotike je bilo dosti bolj tudi koza se je popravila ta vikend pa spet vse butnilo na pano griže liže in nasploh se mu tudi v vedenju pozna da ni ta prav, ker sama menim, da alergije  ne morš pozdarviti če nisi res prepričan ai je to hrana ali trava ali bog si ga vedi katera zadevšna sprašujem za nasvet kam naj se obrnem za res dobrega strokovnjaka postojna?veterinarska klinika?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 26.10.2008 : 20:19:10
Moj je hodil od veterinarja več let, predno so sploh ugotovili, da je alergija na hrano. Dokler nisva nasla vet., ki mu je predpisala ustrezno hrano. Sedaj ga že šest let uspešno zdravi, pes je ok, še posebej,  če se strogo drži diete,  če naskrivaj kaj poje, je cel hudič. Lahko ti povem ime te vet, s katero imam dobro izkušnje, je pa v LJ. Vendar ima moj predvsem želodčno-črevesne težave, ne kožnih.  Drisko mojemu zdravi vedno z antibiotiki Efloran, so super, nikoli z ogljem. Če ni prehudo, lahko poskusiš z Linexom. Lahko pokličeš na 031/261-036


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , ponedeljek, 27.10.2008 : 10:02:39
Tudi eros je dobil Efloran zraven pa še oglje... Kam pa hodita? Z Prvo nimam dobrih izkušenj in se rajši prepričan čigava je zgoraj navedena tel. št...Hvala v naprej!


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 27.10.2008 : 14:40:16
Aidaprana, št. je SEVEDA moja, bi se pogovorili kar osebno, če te karkoli zanima. Ne razumem sicer posta.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , ponedeljek, 27.10.2008 : 15:54:58
:) greva po nasvetu naše vzrediteljice kar v mestni log na veterinarsko kliniko, pregled imava drug petek, do takrat ga bom mazila z ognjičevo kremo in pazila, da ne pomlasti vse njemu tako ljube kravjeke  :-\


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 27.10.2008 : 17:49:04
No, če so pa kravjeki, pa temu ni mogoče reči alergija na hrano. Ker kravjaki niso hrana. Tiste prave alergije na hrano pa ne privoščim nikomur.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , torek, 28.10.2008 : 08:34:55
dvomim, da so kravjeki ker ga na vsakem sprehodu budno spremljava in odvračava od bližnjega srečanja z umazanji take in drugačne vrste... tudi ajz sem začela razmišljati v tej smeri ampak je brez testiranja nesmiselno sklepati na kaj vse bi bil lahko alergičen tako da bomo počakali do drugega petka potem pa javim.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: aidaprana , petek, 14.11.2008 : 15:37:26
diagnoza znana alergija na hišne pršice in pršiče v hrani, bega me slednja veterinarka je namreč rekla, da močno dvomi, da bo naš mali še kdaj lahko jedel brikete, baje se le te "neselijo" v vso suho hrano, kar pomeni vsakodnevno kuhanje oz. hranjenje z konzervami, česar pa sama ne odobravam. vsakršnega nasveta v zvezi z alergijo na pršice že v naprej toplo pozdravljam.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: alexy , petek, 14.11.2008 : 21:37:14
Midve imava tudi to :)

Zaenkrat sva 3 mesece na kuhani hrani+dietnih konzervah, nato pa bomo pocasi zaceli dodajati brikete.

Jaz svoji tudi sedaj kupim Dermatosis brikete, jih napakiram po odmerkih, dam zmrznit in jih tik pred uporabo dam ven. Potem jih se prelijem z vrelo vodo in hitro odcedim, da se ne zmehcajo.

Zaenkrat nama tole cisto odgovarja..stanje se izboljsuje, tako da bova kar na tem sistemu. Lahko pa tudi samo zmrznes ali pa samo prelijes z vrelo vodo, odvisno kaj deluje pri tvoji ;)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: tanja040 , sobota, 15.11.2008 : 08:44:37
Ali dam lahko psu polovico tabletke claritine proti alergiji.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: majas , sobota, 15.11.2008 : 09:00:04
Ali dam lahko psu polovico tabletke claritine proti alergiji.

nikoli ne dajat psu "človeških" zdravil brez predhodnjega posveta z veterinarjem! mi imamo tudi alergika doma in pred uvedbo česarkoli novega (hrane, pijače, poslastic, kremic, etc.) vedno vprašamo njegovo zdravnico. psu dat kaj na pamet ponavadi povzroči več škode kot česarkoli drugega.

lp, maja :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: WildAngel , petek, 28.11.2008 : 07:53:57
Tisti, ki hranite pse z eucanubo dermatosis - koliko je futrate? Ali po navodilih, kot piše na vreči?
Naša namreč je izključno te brikete in je ves čas lačna, kqar golta jih. Dobi jih pa vsaj 1/3 - 1/2 več, kot piše na vreči!
Je pa shujšala kar precej. Bila je kar orenk psica, že na zgornji meji, močna kot kakšen samec, sedaj je pa shujšala 4 kg sigurno. Sedaj pa ne vem ali zaradi teh briketov - ali ji dajemo premalo za jest ali zaradi bolj urejene presnove, ker je sočasno začela tudi s terapijo  za ščitnico, ker ji je prej premalo delovala. V glavnem skoz bi jedla, suha je pa vedno bolj.
Sedaj je tko že na spodnji meji suhosti..kar je sicer ok, ker ima še artritis in ne sme biti predebela.

Ali vašim psom zadostuje takšna mera teh briketov, kot je napisano na vreči?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: majas , petek, 28.11.2008 : 08:01:41
ne, nam ne - Skoki je tudi kar naprej lačen. po navodilih dermatologinje mu dajemo več kot piše na vreči - tudi glede na to koliko je aktiven. tudi on dermatosis brikete golta in jih bi pojedel celo vrečo (če bi smel) ;) dobi ali dnevno dozo dermatisisa + priboljške (konjski zrezek, jogurt, sir, skuta oz. vse kar sme) ali pa veliko dozo briketov. če ga imam na dozi glede na navodila na vreči mi tudi hujša.

lp, maja :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: šnapi , sreda, 04.03.2009 : 14:13:52
Ali mi morda lahko kdo svetuje, kakšna ležišča za psa uporabljate pri alergiji na pršico? Kakšne ukrepe izvajate glede zmanjševanja alergena v bivalnem okolju?
Že sedaj po hiši nimamo nobenih tepihov, itisonov. Psička ima ležišče Comfort in pa na hodniku ima pogrnjeno deko. Trenutno perem deko na 60 stopinj (kaj bo od deke ostalo še ne vem :) ), ležišče bom dala ven na mraz, takoj, ko bo spet minus zunaj (če sploh še bo), brikete sem dala v zamrzovalnik. Kaj še lahko naredim?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: alexy , sreda, 04.03.2009 : 14:23:11
Jaz z globinsko krtaco vsak teden presesam Zarino posteljo (ima plasticno kosaro, notri pa blazino), kavc in najino posteljo. Njeno deko, ki jo ima v dnevni sobi, in najino posteljnino pa vsak teden operem (kadar je med vikedom mraz, zaprem radiatorje in odprem vsa okna).

Jaz ji brikete prelivam z vroco vodo. Samo prelijem in odcedim. Za priboljske ima hrenovke in brikete.

Brikete kupujem manjse vrece (max 7 kg), pa se to vakumsko pakirane. Sem opazila, da nekje do polovice vrece ne rabim prelivat briketov, potem pa moram zacet.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: kocka , sreda, 04.03.2009 : 14:49:21
Mislim da je bil je dr. Bertenijev (dermatolog za človeke ::) ) tisti, ki je zelo odsvetoval sesanje posteljnih vzmetnic in kavčev z globinskimi sesalci.
Po njegovo naj bi bili ti sesalci močni ravno dovolj, da vse tiste pršice, ki so v globini vzmetnice lepo ˝pospravljene˝, privlečejo ravno toliko blizu površine, da še te (oz. njihovi izločki) začnejo povzročati težave, ki jih sicer ne bi, da pa tak sesalec za domačo rabo (pa čeprav zelo dober) ni dovolj močan, da bi vse te pršice zares odstranil.
Kakšen pa je bil njegov nasvet, kako ravnati s posteljo ipd, pa se žal ne spomnim :-\.
V spomin se mi je vtisnil samo ta del o sesanju....
Saj lahko, da gre za brco v temo, vendar samo predam naprej informacijo v razmislek :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: alexy , sreda, 04.03.2009 : 15:35:03
Kocka imas navadno globinsko krtaco, ki je za razne tepihe itd. in pa "posebno" globinsko krtaco, ki seze 12cm v globino. Jaz jogi posesam s to krtaco iz obeh strani pa je.

Sem sla prav zaradi Zare kupit nov sesalnik, kjer so mi razlozili katera krtaca je za kaj, pa obvezno sem kupila sesalec s hepa filtri :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: šnapi , četrtek, 05.03.2009 : 12:13:45
Hvala za odgovore  ;)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 07.10.2018 : 08:45:36
Pri mojem šicuju se je pojavila začetna (ne premočna, a očitna) kožna alergija na kdovekaj. Zamenjala bom hrano z dieno, pa rada bi mu za  krepitev imunskega sistema začela dajati tiste gobice ;). Mi lahko nekdo, ki ima izkušnje z njimi, pove način doziranja (7,5kg)? 1 kapsula na dan?


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 07.10.2018 : 08:46:49
Pardon, ...zamenjala bom hrano z dietno ...


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Pepsi , nedelja, 07.10.2018 : 10:00:24
Do 10 kg teže daješ 1 kapsulo na dan.  ;)
Pri nas imamo s tem odlične izkušnje, lahko samo pohvalim. Vsebino kapsule lahko tudi streseš v hrano in tako psa ni treba metat na finto s salamo/sirom ipd. Okus je očitno dober - vsaj pri nas je vedno vse pojedla tista, ki je bila pacientka. 


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 07.10.2018 : 10:18:38
Uh, z mojo kitajsko, pardon, tibetansko trmo ::) bo težko v hrani, hvalabogu je vsaj dovolj mahnjen na meso, da mu lahko tudi vanj zavito kaj podtakneš ...
Najlepša hvala za pojasnilo :), a se dobijo tudi pasje variante kje v LJ.? Sicer bomo pač naročili.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Binas , nedelja, 07.10.2018 : 17:27:40
Jaz pa ne bi probavala z briketi, ker so pogost alergen poleg žit, krompirja, piščanca, svinjine tudi prehranske pršice in te imaš v vsakih briketih. Problem je potem tudi ta, da je v briketih več različnih sestavin.

Moja ima nekaj alergij (koruza, jabolko, česen, mleko, jajce) in kup občutljivosti (vsa žita, krompir, govedina, svinjina)....

Moj nasvet bi bil ta, da ji skuhaš in 3-4 dni hraniš z eno vrsto mesa, eno vrsto zelenjave. Pišeš, opazuješ, če je OK zamenjaš vrsto mesa po 3-4 dneh zopet in potem dodaš eno vrsto dobro kuhanega žita (ajdovo kašo, proseno kašo, riž). Na 3-4 dni menjaš živila eno po eno in vodiš dnevnik. Za vsak slučaj imaš pri roki vedno kak Sikapur gel ( 1/2 ČŽ na 5kg 2-3x dnevno) je fajn pri driskah ali Ranital (doziranje po navdilih veterinarja)-če kislina nagaja, bruhanje, žretje trave, če je težava v praskanju boš rabila doma nek antihistaminik (dobiš pri veterinarju, vpraša za doziranje).

Druga opcija je bioresonančno testiranje imaš različne ponudnike s približno enakimi cenami. Nekateri delajo na daljavo (pošlješ vzorec), nekaterim moraš iti osebno. Vse lahko izbrskaš na spletu.

Tretja opcija so pa razni krvni testi, ki jih opravi veterinar, so sicer precej dražji od bioresonančnega testiranja.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Binas , nedelja, 07.10.2018 : 17:30:14
Ni gumbka popravi....okoljske alergije, ambrozija spet cveti, insekti etc. Moja ima blago alergijo na pik ose in čebele in še kakega insekta verjetno in ko se je to združilo s prahranskimi. Jaooo bogi moj pes, huuuda srbečica, skoraj je znorela, jaz pa z njo vred. Taprvič sva morali veterinarju, za drugič sem imela "orožje" doma.  Je pa bilo to 2x v roku cca 6 let.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 07.10.2018 : 17:44:26
Ja, dobro poznam ta režim (moj prejšni pes težek alergik, vendar samo s prebavnimi težavami, mucka z obojimi, kronično), ampak bom preizkusila šele, če se bo stanje poslabšalo.
Zaenkrat se ne praska preveč,  nekajkrat dnevno, še ni zelo moteče, podobno je bilo spomladi par tednov, nato je čisto izzvenelo.
Poskusila bom s skin care  RC briketi, imajo menda veliko esencialnih maščobnih kislin za okrepitev bariere kože. Pa imunski sistem se mu je po moje porušil po  nedavni,  dogotrajni terapiji z antibiotiki zaradi nekih bakterij. Bi rada najprej okrepila imunski sistem, ker so alergije pogosto posledice padca imunosti. Sicer pa tudi jaz sumim na okoljske alergene, s prebavo ni težav.
Z bioresonančnim testiranjem pa ... pri moji kolegici je ena bioresonanca pokazala ene alergene, druga, narejena čez par tednov, pa čisto druge... Če bo slabše in potrebno, bom raje plačala DNK teste s krvjo. Dražji, ampak verjetno zanesljivejši.
Sicer pa pršice na koži ubija stonghold na 3 tedne, po priporočilu veterinarja.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Pepsi , nedelja, 07.10.2018 : 18:15:23
a se dobijo tudi pasje variante kje v LJ.? Sicer bomo pač naročili.

Mislim, da ne več, ker so zaprli trgovino pri hipermarketu Mercator v BTC ... najbrž bo treba kar naročit  :-\


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , nedelja, 07.10.2018 : 18:16:07
Smo že, hvala vseeno ;)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Binas , torek, 09.10.2018 : 06:34:24
Drugače tudi krvni testi obdobno različno pokažejo, ker se stanje spreminja ;) 3-6 mesecev traja, da se črevesna flora obnovi, s pomočjo probiotikov in kvalitetne hrane, kvalitetna je pa tista, ki psu ustreza.

Edini vitamini, ki gredo OK skozi so pri moji zaenkrat Multiboost.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , torek, 09.10.2018 : 06:57:33
Binas, gre za medicinske gobe, ki zvišujejo odpornost in menda pripomorejo tudi pri alergijah, pa veliko lastnikov  ima odlične izkušnje z njimi.  :) Bomo poskusili, poročam.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: Binas , torek, 09.10.2018 : 13:25:47
Ja, so odlične. Ampak nujno rabiš probiotike, če je bilo antibiotično zdravljenje.


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , torek, 09.10.2018 : 15:34:34
Itak,  in seveda vzporedno z antibiotiki in po njih po navodilih veta.
Me samo zanima, če gobe kaj vplivajo na prebavo (ne v slabem, mislim).


Naslov: Re: alergija
Poslano od: sanco1a , sobota, 13.10.2018 : 17:17:20
Že po nekaj dneh dajanja skin care hrane od RC in sočasnega dajanja gobic se moj šicko Lev praska tako občutno manj, da skoraj ne morem verjeti. Čista zmaga, če bo šlo tako dalje. :D :D
Pa prebava je po obojem odlična.  :)


Naslov: Re: alergija
Poslano od: riry , ponedeljek, 15.10.2018 : 11:28:48
Super, da ste boljše! :)