mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Jasmina&Tara , četrtek, 19.02.2015 : 11:33:59



Naslov: REFLUKS
Poslano od: Jasmina&Tara , četrtek, 19.02.2015 : 11:33:59
Naša 4-letna psička (mešanka) ima refluks. Je že bila na Ranitalu, ampak ne pomaga. Imam nekaj vprašanj, zanimajo me vaše izkušnje.

Kaj sproži refluks? Hrano dobi večkrat na dan v manjših obrokih, ampak mislim, da prehitro goltanje hrane ni edini vzrok.
Je možno, da refluks sproži premastna hrana (npr. včeraj je dobila maaalo piščančje kože in se potem razburjala nad obiski in je že začela požirati)? Ga lahko sproži razburjanje?
Kakšne brikete priporočate?

Ko začne požirati jo peljem ven, se naje trave in je za nekaj časa ok, včasih tudi pokašljuje.

Če ima kdo izkušnje, bom zelo vesela vaših nasvetov ;).


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: kvisnar , nedelja, 22.02.2015 : 21:05:24
Hej.

Moja kužica je imela eno epizodo refluksa, ko sva morali poiskati veterinarsko pomoč (in zdravila). Če se prav spomnim, je bilo to pred skoraj dvema letoma, torej cca 13 je bila stara.

Od tam dalje se sama izogiba hrani, ki vsebuje zanjo preveč maščob. Skoraj nikoli ne bo več pojedla zgolj in samo maščobe, ampak ji te dodajam k siceršnjemu obroku. So jutra, ko se zbudi in ima malce refluksa, ampak to se potem umiri in gremo dalje. Seveda se pri obeh psih izogibam transmaščobam.

Sicer pa sta moja psa od konca 2010 na brezglutenskih briketih (ostalo pa je meso, zelenjava, občasno kaj riža), and we never ever looked back. Sem že tudi bila strokovno kregana, da zakaj kar nekaj to po svoje delam, ampak jaz si mislim, da verjetno že kaj prav delam, če sta psa tu, kjer sta. To sploh ne pomeni, da sem ter tja ne prideta v stik s hrano, ki vsebuje gluten, ampak večinoma pa sta BG.

Upam, da bosta to dobro razrešili!


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Jasmina&Tara , torek, 24.02.2015 : 10:16:19
Tudi pri nas je imela eno serijo refluksa (okoli novega leta), ki je trajal par dni, po malo. Ko je jedla Ranital je bilo boljše, ampak, ko smo z njim nehali je bilo spet po starem. Lahko je en mesec (ali več) čisto ok, potem pa nekaj malega, narobnega poje in ima "napad". Veterinarka je rekla, da s tem ni nič narobe, samo prehrano moramo prilagoditi. Sem že brskala po internetu, ampak o pasjem refluksu zelo malo piše.

Katere brezglutenske brikete jima daješ? Meni je veterinarka svetovala Eukanuba Daily Care Sensitive Digestion.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: kvisnar , torek, 24.02.2015 : 13:59:23
Glede na to, da sta oba stara, dobivata seniorske BG brikete, puranje meso.
Prej pa sem Acana ali Orijen BG.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , torek, 12.01.2016 : 14:42:50
Mislim, da ima tudi moje pseto s tem težavo. Nisem (še)šla k veterinarju, zaenkrat imam naročeno novo hrano, z manj maščobami, kcal  in brez ovce, tole, ki jo je imela zadnja 2 meseca je ovčetina, z nekaj več maščob in bom spravila drugam.

Na spletu sem našla kar nekaj angleških virov. Tudi svetovanje glede prehrane.

Zdaj, če je res problem v tem refluksu oz. želodčni kislini. Bi naj pomagala hrana z nizko vsebnostjo maščob, zmerno vsebnostjo beljakovin in več manjših obrokov dnevno. Moja 33kg buča je imela 2, sedaj 3 in mislim, da ji bom šaltala na 4 obroke. Nekaj briketi, nekaj kuhano, surovo.

Je pa smiselno tudi testirat prehrambene alergene in tudi to imam v planu, čim zvem kakšne so danes opcije. Pred časom sta bili dve-Madrid ali Moravske Toplice.

Če se stanje ne bo umirilo...Pol bo treba pa veterinarju raziskat njen prebavni trakt in kri.

Pri nas je tako, skoraj mesec dni ni bilo težav (brez nočnega bruhanja). Sedaj pa v dveh tednih 2x.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , nedelja, 17.01.2016 : 19:52:59
Kaka ideja, kako bi ugotovila v čem je težava? In ali je smiselno it k veterinarju? Obnaša se normalno, apetit. Samo res pogosto bruha sredi noči/zgodaj zjutraj rumeno tekočino, včasih se še trave nabaše. In popravek v 14 dneh 3x bruhanje.

Težave so se nekako začele na hrani TOW jagnje, hkrati sem začela občasno dodajat pasjo ustno vodo v vodo (drekožer)....Zdaj približno 14 dni nima več TOW....ampak problem je še ostal.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , nedelja, 17.01.2016 : 20:06:22
A pasjo ustno vodo pa še dobiva?


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , nedelja, 17.01.2016 : 21:13:49
Ne, ne dobiva več, za vsak slučaj sem tudi s tem prenehala. Imam sicer še doma. Od Beapharja. Pred tem, september, oktober, ko bruhanja NI bilo, sem ji tudi občasno dajala ustno vodo neke druge znamke, ne spomnim se.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: nadja , petek, 22.01.2016 : 19:54:02
Kako pa to izgleda pri Bini?

Težave, ki jih opisuje Jasmina&Tara ima občasno tudi Ginny, zadevo smo rešili tako, da dobi brikete vedno namočene, pomaga tudi, da ima posodico na višini, in da obroki niso preobilni. Parkrat na leto se to "požiranje" še vedno pojavi, takrat ji najbolj pomaga, da se nažre trave.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , sobota, 23.01.2016 : 23:15:23
Kakega požiranja ne opazim. Razen, če s tem misliš na oblizovanje? Malo drugače kot, če poje kaj slastnega. Takrat vem, da ji je slabo in probam hitro ponudit kaj za podzob ali pa jo spustim ven in potem ali bruhne rumeno peno ali pa se naje trave in bruhne s peno skupaj.

No, te dni mi jo je pošteno zagodla in je sredi noči, na debel volnen tepih izbruhala konkretno vsebino (ribja konzerva, listje od dreves, nekaj gumijastega in seveda nekaj mesa, ki ga je staknila v parku)...To je bilo iz nedelje na ponedeljek. Od takrat ni imela še dodatnih epizod z žolčem.

Sem pa bila opozorjena, da bi lahko bilo povezano s klopnimi bolezmi (ima anaplazmozo), da bi ji lahko nagajali titri, jetra, ledvice. Po bruhanju je imela dieto (PON 0 jesti, samo prazna juha od kuhanega piščanca in korenčka, TOR podušen ribji file in spasiran korenček, SRE enako, v četrtek pa sem prvič dala tudi brikete. Sedaj dobiva pri prvem obroku tudi probiotike zraven, poleg Inflamex in Joint Care. Ustne vode ji ne dajem več. V pondeljek pa pride PON Golden years (prava znanost najt brikete brez koruze, z manj maščobami in zmerno vsebnostjo beljakovin.

Vedno dobi namočene in na 10cm polici. Sedaj nekaj časa dobiva 3 enakomerne obroke dnevno. Zadnji je moker (ali surovo, konzerva, kuhano).
Sem pa opazila da se bruhastična epizoda začela cca mesec dni potem, ko je jedla TOW jagnjetino. Kake tri tedne sedaj ne dobiva več tega. Ta teden tudi pošljem vzorec na test alergenov. Mogoče je res jagnjetina tista ki ne ustreza in višji delež maščob? in potem traja nekaj časa, da se umiri vse skupaj?


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , torek, 26.01.2016 : 14:40:23
Kako pa to izgleda pri Bini?

Težave, ki jih opisuje Jasmina&Tara ima občasno tudi Ginny, zadevo smo rešili tako, da dobi brikete vedno namočene, pomaga tudi, da ima posodico na višini, in da obroki niso preobilni. Parkrat na leto se to "požiranje" še vedno pojavi, takrat ji najbolj pomaga, da se nažre trave.

A veš da sem čisto pozabila, da je imela tudi Ginny težave. No, pa moja tudi, to požiranje. Nekaj mesecev nazaj sem slučajno naletela na info glede tega. Žal trenutno ne najdem linkov, je pa zadeva kar pogosta. In pojma nimajo zakaj se pojavi, kaj jo sproži. Pri nekaterih zna trajati tudi 24 oziroma 48 ur in tahujše primere so dali na fenobarbital. Pišem po spominu, ker res ne najdem linkov. >:( ::)



Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , torek, 26.01.2016 : 14:41:04
Binas, ob kateri uri pa dobi zadnji obrok?


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , torek, 26.01.2016 : 21:15:33
Prvi obrok je ob 6h zjutraj (oz kak vikend se zgodi da je kako uro kasnej), drugi obrok je med 15-17uro in zadnji obrok je okoli 21h.
Pri briketih dobi 2x po 80g, konzerve ali kuhanega pa tam 160g. Pač dnevna doza briketov je približno 250-280g, ima pa 33kg, kar je njena zgornja meja.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.01.2016 : 19:24:56
A si poskusila s tem, da ji tik pred spanjem daš kakšen manjši priboljšek (piškot npr.)? Pač tisto kar ok prenaša.

Si pišeš dnevnik? Kaj je v tistem dnevu pojedla in kdaj, kaj je bruhala (če je bruhala)?


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , četrtek, 28.01.2016 : 20:58:50
Jaz grem spat ob 21.30, ona pa tudi.

Dnevnika ne pišem. Problem je tudi, ker je sesalec na sprehodih. Čeprav je na povodcu, čeprav jo 90% animiram in pravočasno reagiram. Se zgodi, da ravno ko pobiram njen drek, brišem sebi nos, si zavezujem čevlje-najde nekaj za požret.  ::)


Je pa trenutno mir (nič več jagnjetine in ustne vode), tudi po želodcu kak teden dni ne slišim ropotanja. Ustne vode in l-carnitina ji ne dajem več. Samo jointcare + inflamex. Trkam, da tako ostane.

Saj ne vem kaj je glavni krivec jagnjetina ali ustna voda. S tem da sem ji ustno vodo že prej občasno dajala, pred jagnjetino. :/

Bruhala je pa dosedaj  samo rumeno tekočino in pa prejšnjo nedelejo neko gumo, ostanek ribje konzerve in listje. Za tisto vsej vem kaj je bil krivec.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 01.02.2016 : 13:41:12
Lej, jaz bi na tvojem mestu, če je to bruhanje res pogosto, preprosto začela pisati dnevnik. Pišeš kaj je pojedla, tudi če je kaj ukradla na sprehodu ipd., si beležiš bruhce in potem čez nekaj časa poskušaš najti povezavo.

Je kdaj jedla samo jagnjetino, torej ne briketov, ki vsebujejo jagnetino, ampak prav samo meso in imela po tem težave?



Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , ponedeljek, 08.02.2016 : 22:16:21
1x je ukradla kos jagnjetine iz žara. Po tem je imela težave. Ampak tisto meso je bilo namenjeno človeškim uživalcem-začinjeno. Tako, da nisem mogla vedet v čem je problem.
Drugače pa ji nikoli nisem pripravljala jagnjetine.

Iskreno-lahko vodim dnevnik tega, kar ji jaz dajem za jest in kdaj je bruhala in delček tega kar požre. Vsega kar posesa na sprehodu pa žal ne. Sicer se blazno trudim in ogromno požrtije preprečim, ampak pri njej bi mi pomagalo samo, da jo nosim v naročju (33kg). Vsako misli sekundo nepozornosti, prepozne reakcije, pa mi nekaj posesa s tal (pa naj bodo robci, ostanki kebaba, hrenovk, čipsa, kruh bogisvedi česa!). Opažam, da je SG zelo nasmeteno mesto. Sem razmišljala o nagobčniku, sem si premislila, ko sem ugotovila, da bi najbrž nasvinjala nagobčnik in gobec, pa še požrla drek.

Zaenkrat trkam na les 3 tedne brez kozlanja. Tudi trebuh se ne oglaša in ropota.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Nanook , sreda, 10.02.2016 : 10:48:27
Sama se boš morala odločit, jaz sem ti samo napisala kaj bi sama naredila na tvojem mestu. Sesalec gor al pa dol.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: agi , sreda, 10.02.2016 : 14:02:15
Glede na to kar si napisala da pes  vse požre, se ne čudim da ima razdražen želodec. Poskusi z enolično prehrano. Ali brikete ali kuhano, nekateri psi ne prenašajo mešanja. Pa tile dodatki l-carnitine, pa jointcare, pa inflamex. Kakšne zdravstvene težave pa ima da potrebuje toliko dodatkov?

Pojdi s psom na sprehod, mej ga na poleg, daj mu na mestu kjer ni toliko svinjarije toliko svobode, da se polula in pokaka (mej ga pod nadzorom), potem pa ga daj spet na poleg. Tako ti ne bo pojedel nič. Stalno razdražen želodec tud ni ok in pušča posledice, poleg tega si ne želi da ti pes poje kakšen strup ali pa da se mu kaj zatakne v prebavilih, ker ga bo potrebno odpirat.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: Binas , sreda, 10.02.2016 : 15:23:17
Jah, se še bolj trudim z animacijo na sprehodih, da sem pozorn ananjo, če si brišem nos...ji pa zdaj veselo namignem, kako čudovito bi bilo, če bi se ona vsedla.

agi-sprehod je namenjen psproščanju in razgibavanju psa. In športna vaja poleg=s plečko ob moji nogi, pogled v oči in veselo korakanje. Kratek čas. To ni namenjeno sprehodom, ker je za psa in njegov vrat prenaporno, da bi eno uro hodila s pokončno glavo zasukano v stran.

Jointcare, inflamex se dodajata zaradi sklepov, predvsem njenih kolkov, sploh desnega. L-carnitin dobiva občasno po potrebi, odvisno od prehrane-pretežno zaradi skeleta in težavnega ohranjanja teže. In za vse te tri dodatke sem se predhodno posvetovala z veterinarjem. Predno je dobivala konstantno za sklepovje dodatke, so se pri eksplozivnih gibih pojavile bolečine v desnem kolku. Zaradi lepšeg ain tanjše denarnice ali bohnedaj mode, kot je pri nekih ljudeh, pa res ne dajem dodatkov. So z namenom in zaradi potrebe. Zaradi požrtije je bruhala v 7 letih cca 3x.  Tole, o čemer sem pisala, pa v vseh teh letih nikoli. Novembra se je začelo, decembra je bil mir, janurja nekaj časa spet.

Zgolj in samo rumena tekočina. Brez kakih ostankov hrane.


Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: agi , sreda, 10.02.2016 : 16:20:07
Sprasujem o dodatkih zato ker so lahko vzrok za nadrazenost zelodca. Ne vem pa koliko casa jih dodajas k prehrani.

Pa sej kdo pa pravi da mora pes ki hodi poleg gledat v oci. Naj normalno hodi ob nogi brez vohanja tal.



Naslov: Re: REFLUKS
Poslano od: agi , sreda, 10.02.2016 : 17:21:08
Ena možnost je tudi da je pes enostavno lačen. Včasih je bruhanje žolča lahko znak lakote. Če imaš psa na 3 obrokih, je včasih bolje da greš na 2 večja, ker je pes lahko enostavno skos lačen na manjših obrokih. 33kg pes bi moral pojesti vsaj 350-400g briketov na dan (npr. acana, ki se jo hrani manjše količine) oz. 800-1000g kuhanega na dan (2-3% telesne teže).