mojpes.net

o psih => predpisi in dokumenti => Sporočilo, začeto od: Nanook , ponedeljek, 29.06.2015 : 15:35:07Naslov: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 29.06.2015 : 15:35:07
Pred kratkim so objavili študijo z naslovom »Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe«. Za kaj pravzaprav gre?

Zaradi poenotevanja pravil glede potovanja s hišnimi živalmi se je močno povečalo število uvoženih rešenih psov na Norveško in sicer iz vzhodne Evrope, predvsem Romunije. V študiji so ugotavljali raven protiteles pri cepljenih »rešenih« psih. Rezultati so... porazni. Več kot polovica »rešenih« psov, uvoženih iz v. Evrope, je imela prenizke titre (se pravi pod 0.5 IU/ml); 31 testiranih psov je imelo manj ali enako kot 0.2 IU/ml, med temi pa 14 psov ≤0.1 IU/ml. Rezultati raziskave kažejo na to, da trenutna pravila glede uvoza psa iz države, kjer je steklina prisotna, povečujejo tveganje za vnos stekline na Norveško.

Pred poenotenjem pravil je moral imeti pes pred vstopom v državo narejen tudi titer protiteles. Zdaj to ni več potrebno, le od prvega cepljenja mora preteči več kot 3 tedne. Študije mi sicer še ni uspelo bolj podrobno prebrati, je pa prosto dostopna na internetu in sicer tule – KLIK (http://veterinaryrecord.bmj.com/content/176/26/672.full), Science Daily pa o raziskavi poroča tule – KLIK (http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150626083445.htm).

Moje mnenje: mislim da je potrebno začeti nekako ločevati med reševanjem psov iz drugih držav (v. Evropa, Balkan, itd.) in drugimi nekomercialnimi premiki. Ne vem sicer, kako bi to izvedli, zdi pa se mi skrajno trapasto, da zaradi lifranja potepuških psov v nove krasne domove nasrkamo vsi – s tem mislim na morebitno ponovno spreminjanje pravil glede potovanja s psom (no, saj tale zadnja sprememba glede 3 mesecev je tudi za posrat zanič). Očitno so se počasi tudi tisti tam gor začeli zavedati, da to reševanje in vlačenje psov gor z namenom, da... kaj?, ni ravno najbolj super ideja.


Naslov: Re: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 29.06.2015 : 16:03:34
In tako imaš absurdno situacijo, da ne moreš legalno uvoziti mladiča iz kontrolirane rodovniške vzreje iz Srbije pred 7 mesecem, se pa brez večjih težav prevaža pocestne pse iz skoraj celega Balkana. Sicer pa ni samo steklina - v Angliji so fasali une ljubke majhna klopke, ki ne rabijo vmesnega gostitelja in se mirno razmnožujejo kar v stanovanju, prenašajo pa cel kup svinjarij. Baje so jih pripeljali s psi iz Cipra.


Naslov: Re: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 29.06.2015 : 18:36:13
Krasno... :-X

PS: Hvala za podatke.


Naslov: Re: Uvažanje psov iz "tretjih držav" (v. Evropa, Balkan) in steklina
Poslano od: Beddie , sreda, 25.01.2017 : 20:45:45
V Angliji so se spomnim pred kakimi 10 leti ko sem še živela gor pripeljali pse iz Indije (rešitelji kao) in ugotovili ko so nardili titre da sploh nimajo protiteles kar pomeni da verjetno sploh niso bili cepljeni ker je bila starost nekje do 3 let in protitelesa so v krvi po 3 letih še vedno prisotna.
Nastala je taka panika, da so vse ljudi vpletene mogli cepit proti steklini in evtanazirali so vse pse plus šepse,ki so takrat bli v karanteni z njimi.

Pol pa mene jebejo ko grem čez njihovo mejo z eno tono dokumentacije in sem moram držat do ure natančno kdaj bom vstopila z enim cuckom,ki je ubogi precepljen do onemoglosti!

Ne vem zakaj je to potrebno. Znanka vozi te pse iz Bosne kao rešene. In pol dobesedno psihološko maltretirajo folk prek FB in vse povsod z slikami in žalostnimi zgodbami in vzbujajo slabo vest. Ma ne mormo rešit celga sveta. Žal je tako.