mojpes.net

o mačkah => o mačkah - razno => Sporočilo, začeto od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 12:32:42



Naslov: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 12:32:42
Pozdravljeni,

Na vas se obračam, ker nimam ideje kaj narediti. Pred dvema letoma smo na dvorišče "prejeli" mlado mačko, ki smo jo obdržali, sicer pa imamo od prej še starejšo mačko, s katero se sicer ne razumeta preveč. Mačke so notranje zunanje. Čez zimo večino časa notri, med poletjem zunaj oziroma kakor jim paše. Pred kakima dvema mesecema se je začelo, da mlajša mačka urinira po stanovanju. Kuhinjski pult, hodnik... kamorkoli lahko. Poskusili smo s poprom, vendar samo najde drugo mesto. Včeraj sem jo dobila pri tem, jo pomočila notri, dala vedeti, da ni prav in vrgla ven (prosim brez očitkov, ker vsako jutro pucati scanje iz vseh možnih delov stanovanja...). Danes zjutraj me je pričakal nov paket na kuhinjskem pultu. Torej to ne pomaga, poper ne pomaga... Mačka včeraj tudi namignila ni, da bi želela ven. Mačjega wcja notri nimamo in to tudi ni rešitev, ker ga ne bomo imeli, saj domači ne pustijo. Naj omenim, da mačka tudi zunaj ničesar ne zakoplje..
Kaj naj naredim? Mačke ne želim čez zimo puščati zunaj, samo v nasprotnem primeru mi drugega ne bo preostalo, ker pač vsako jutro čiščenje tega ni rešitev.
Nimam pojma niti zakaj se je to začelo šele sedaj po dveh mesecih... Mačka res tudi namigne ne da bi šla ven, ona samo gre v hodnik in opravi svoje.. Sterilizirana je bila sicer že pri nekaj mesecih, tako da tudi tukaj ne vidim povezave, starejša mačka je bila notri tako kot ona že prejšnje leto in ni bilo teh problemov..
Prosim za pomoč.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , petek, 25.12.2015 : 14:28:32
Premalo podatkov
A je mačka zdrava? Glede na to, da se je to zgodilo kar naenkrat, obstaja precejšnja verjetnost uroinfekta
Kakšno je lulanje?
Kako pogosto?
In če je bolna, bi jo pozimi kar vrgli ven al kako?

Če je zdrava
A gre lahko ven samostojno?
Če ne - pol je razumljivo, da se nekam polula/pokaka ko jo tišči
Ne moreš met mačka zaprtega not brez mačjega wca


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 16:52:07
Mačka deluje zdrava, normalno je oziroma glede na starejšo več. Pri veterinarju je bila zaradi cepljena, zajedavce ima redno odpravljene...
Kaj pomeni urinoinfekt? Oziroma kako se kaže?
Temne barve je drugače, kako pogosto pa žal ne vem.
Kolikor sem jaz uspela ugotoviti, mačka ne razume, da se pač to ne počne notri. Ne razumem pa, zakaj se je to kar naenkrat začelo dogajati. Mačka ni notranja, kot sem rekla, ima proste vstope in izhode. Ko hoče ven "pove", velikokrat tudi sredi noči, tako da to, da ne more ven ni razlog zakaj se to dogaja, ker če uspe povedati da želi ven sredi noči zaradi ne vem česa, potem ima enako opcijo, če jo tišči lulat.
In ne, meni to ni razumljivo, ker starejša mačka in tudi ta, do sedaj, ni imela takih težav. Mačka, ki smo jo imeli pred tem, in smo jo morali zaradi starosti uspavati, je tudi bila tako navajena.
Mačjega wcja ne bomo imeli. Ker so pritožbe čez mačke s strani domačih že tako ali tako in wcja v stanovanju ne bodo dovolili. Tako pač je. Mačkam ne manjka nič, hrano imajo, opcijo notranjega bivanja tudi, ki jim zaradi ogromnega dvorišča, razen pozimi, niti ne ustreza, v primeru kakih bolezni tudi veterinarja.
Zanima me oziroma prosim za kak nasvet kako to odpraviti?
Sicer mi je sodelavec razlagal, da se njim to tudi dogajalo, pri tem, da je bila mačka notranja in imela wc. Zadeve niso uspeli odpraviti, tako da so mačko peljali k sorodnikom na kmetijo. On je trdil, da se je zadeva začela dogajati po sterilizaciji. Pri meni take povezave ni. Jaz v skrajnosti ne mislim iti, tudi mačke ne mislim dajati stran, želela pa bi pomoč, kako zadevo rešiti.



Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 17:02:15
Kolikor sem uspela prebrati o uroinfektu.
Ne vem sicer kakšne barve je normalen mačji urin? Meni izgleda precej temen.. oranžnorumen..to pomeni, da ni čisto ok?
Mačka pod stresom ni bila, pije normalno, meni se zdi skoraj da veliko..
Na otip jo nič ne boli..


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , petek, 25.12.2015 : 17:29:16
Če je urin temen, ima kri not, kar kaže resno infekcijo
K veterinarju po antibiotike in to čimhitreje


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 17:53:21
Hvala. Ali je jutri sploh kaj odprto, glede na to da je praznik? Ali delajo samo dežurni?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Pepsi , petek, 25.12.2015 : 18:02:30
Jutri bodo odprte samo dežurne ambulante.  :-\


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 18:49:54
Kaj pa naj naredim v tem primeru? K dežurnemu ali počakam do ponedeljka?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , petek, 25.12.2015 : 21:08:27
Jst bi šla k dežurnemu


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 21:49:40
Mislim da bomo res šli jutri, ker zdaj je pa dejansko videti slabše. Napenja se, skoz se liže, apatična.. Upam samo, da ni že zelo kritično, ker nisem že prej pomislila, da je lahko kaj zdravstveno narobe pa bi lahko prej rešila stvari.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 21:51:10
Kam pa priporočate, da jo peljem? Sem iz Lj.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , petek, 25.12.2015 : 22:12:38
Najbrž najboljše, da kar na kliniko od vet.faxa (klinika za kirurgijo in male živali), so zagotovo dežurni.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , petek, 25.12.2015 : 22:51:37
Če se ful napenja, da bi lulala in nič ne priteče ven, pretipaj spodnji del trebuha - tko bolj med zadnjimi tacami
Tam je mehur
Če ima mehur kot teniško žogo - velik, trd - je treba it takoj, da ga spraznijo s katetrom, ker je v primeru obstrukcije maček hin v nekaj urah
Če v trebuhu ne tipaš "teniške žoge", lahko počaka do jutri


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 25.12.2015 : 23:15:13
Sem jo ravno zbudila.. Nič ne zatipam na srečo. Tako da bomo šli jutri.
Hvala za pomoč.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 26.12.2015 : 13:08:32
Bili smo pri veterinarju. Na pamet antibiotikov ne bi dajala, ker se ji ne zdi da jih potrebuje. Urina niso mogli vzeti, kljub temu, da so ji dali infuzijo in da smo čakali več kot eno uro pa večkrat probavali. Tako da zdaj moramo doma dobiti urin in ga prinesti, da se vidi če potrebuje antibiotike. Dobili smo pa samo neke brusnične tablete. Cena pa na žalost kot da bi jo najmanj operirali. Še to damo pregledati pa da vidimo kaj točno sploh je, čeprav po mnenju veterinarja ni nekaj hujšega. Hvala za pomoč še enkrat. Včasih očitno preveč paničarimo.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Pepsi , sobota, 26.12.2015 : 13:23:46
Urin se da vzeti tudi direktno iz mehurja z iglo, kar je v takih primerih pametno - čudi me, da tega niso predlagali. Pri psih gre v večini primerov brez pomirjevala, za mačke pa ne vem. 

Glede cene ni kaj ... :-\  Je pa VF edina, ki za dežurstvo zaračunava 200% ceno, vsi ostali dežurni imajo (kolikor je meni znano) 150% nad osnovno ceno. So pa dejansko edini, ki so res dosegljivi 24 ur na dan, vse dni v letu. Poleg njih je v Ljubljani vedno dežurna ena izmed vseh veterinarskih klinik (se izmenjujejo, številko in naziv trenutno dežurne pa dobiš na odzivniku katerekoli ambulante).

Kar se tiče paničarjenja, je pa mojem mnenju boljše biti paničen desetkrat preveč kot enkrat samkrat premalo. Tako da se ne sekiraj.

Držim pesti, da se vse srečno izteče!


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: luna7 , sobota, 26.12.2015 : 19:15:47
Se strinjam s Pepsi. Rava pa zelo dobro ve, kako je lahko takšna situacija kritična. Tako, da ste naredili dobro. Še sreča, da ni bilo nič nujnega.  O0 >3 hu:g


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 26.12.2015 : 19:27:41
Saj ne vem kaj sploh je... Do včeraj zvečer mačka ni bila čudna..
Uspeli smo nesti urin na kliniko, vendar ne ve točno kdaj bo imela rezultate ker ima baje gužvo, tiste brusnice ki smo dobili, so pa pomoje bolj blažev žegen. Zdaj pa uglavnem samo sedi, malo se uleže, na običajnih mestih ne leži, v naročje ne leze, hodi na wc pa enkrat uspe, večkrat ne.. Ne vem zakaj bi se kar iz danes na jutri tako spremenila v vedenju pa da vse kar imamo so protibolečinske in pa tiste brusnice..


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , sobota, 26.12.2015 : 21:18:17
Zdrava mačka brez razloga ne začne kar tako okol lulat
Najpogostejši razlog je uroinfekt, stres zaradi kake drastične spremembe ali pa to, da je kaj z njenim wc-om narobe
Zadnja dva razloga pri tebi odpadeta (vsaj omenila nisi, da bi bilo kaj takega v igri)

Normalen urin je bledo rumene barve in če je temnejši je not kri, kar je znak infekcije in se mi čudno zdi, da niste dobili antibiotikov takoj
Mi imamo doma stalno pesek z indikatorjem (stran 7 na linku http://home.amis.net/vetpetdi/tekoce_novice/Zootic%20NOVICE%20marec%202008.pdf )

Nezdravljen uroinfekt ima lahko zelo težke posledice - trajne okvare ledvic, obstrukcijo sečil, ki je lahko smrtna, in podobne stvari - mal preberi na netu
Moj Piki je nagnjen k uroinfektom in če ne bi zganjala panike, bi bil že zdavnaj mrtev, jaz bi se pa leta in leta žrla zaradi slabe vesti, da nisem storila dovolj

Super, da ste uspeli dobiti urin, ker se bo poleg ostalega videlo tudi, če ima slučajno kake kamne (pogosti so struvitni)
Če je struvitov relativno malo, se zadeva ful fajn rihta z dietno prehrano - vsaj midva s Pikecom imava take izkušnje
To, da se revca napenja, pa sigurno ni ok

Držimo pesti za muco


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , nedelja, 27.12.2015 : 11:33:05
Evo prisotni so bili bacili, tako da smo zdaj na antibiotikih. Potem pa še enkrat kontrola urina. Potem pa upam, da je to to.
Bi bilo pametno iti na urinary hrano za kakšne pol leta? Glede na to, da se je stvar zgodila zaradi bacilov in ne zaradi stresa ali česa drugega je najbrž manjša možnost za ponovitev?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.12.2015 : 12:36:55
Ne, če ni bilo struvitov, sečnih kamnov, so pojasnili meni na VF. V nasprotnem primeru namreč lahko prav dietna hrana sproži nastanek kakšnih kristalov.
Vsekakor se o hrani posvetuj z lečečo veterinarko, je pa vsako uriniranje mačke na neobičajnih mestih najpogosteje znak bolezni. Pri nas so pomagali zgolj antibiotiki, gre pa za bakterije, ne bacile.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.12.2015 : 12:39:06
Pa mačji wc notri bi definitivno pomagal. Ga ne moreš imeti vsaj v svoji sobi in mačko ponoči pri sebi?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.12.2015 : 13:35:12
Vse dni v tednu je 24 ur odprta tudi vet. ambulanta na Kodeljevem, Glonarjeva ul., podružnica ambulante Šentjur. Zelo prijazna ekipa, ne vem, če so cene sicer kaj višje  izven rednega delovnega časa, so naši že nekajkrat peljali tja mačko ob 21. uri (naročeni) in bili zelo zadovoljni z veterinarkami, predvsem eno. Vašo mačko sicer kar pozdravite tam, kjer ste začeli.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , nedelja, 27.12.2015 : 13:46:11
Saj dežurnih je kar nekaj ambulant kolikor sem uspela prebrskati. Vedno je dežurna ena za področje Ljubljane plus VF plus še nekaj posameznih kot jih omenjaš.
Trenutno imamo wc notri v kopalnici, ne bo pa za stalno. Mačka ga niti ne zna uporabljati, pesek je povsod, zakopati ne zna itd. Trenutno jo imamo notri, pa vendar vsake toliko teži za ven. Kot sem že omenila, mački sta pri nas navajeni ven, nobeni se še nikoli do sedaj ni zgodila "nesreča" notri, pa tudi sedaj je bil razlog drugje - bolezen.
Mislila sem bakterijo ja, samo imam polno glavo vsega pa niti ne vem več kaj pišem.
Torej se še naprej hrani isto hrano in s tem ne kompliciram?
Drugače pa še enkrat hvala za vse nasvete, super ste. Z mačkami do sedaj na srečo nikoli nismo imeli težav, tako kot pri psički, in sem bolj mrzla kar se tega tiče. Prav tako ne vem kako bomo do konca porabili tele antibiotike, ker mačka je le mačka.. Že psička nam je po nekaj dnevih začela antibiotike ven pljuvati, tako da upam da bomo zvozili teh 9 dni :)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 27.12.2015 : 13:50:36
Ne, če ni bilo struvitov, sečnih kamnov, so pojasnili meni na VF. V nasprotnem primeru namreč lahko prav dietna hrana sproži nastanek kakšnih kristalov.

Tako
Kokr jst to razumem, urinary diete kisajo urin
Struviti nastajajo v preveč bazičnem urinu

Če pa urin preveč zakisaš, lahko začnejo nastajat oksalatni kamni in samo škodo narediš, ker ti so hujši - struvite se da nekako topit s prehrano, oksalatov pa ne in je zadeva rešljiva samo z operacijo
Tega pa nočemo, ane

-------------

Zdajle je izredno pomembno to, da se terapija izvede do konca, tudi če mačka že pred koncem čisto ok zgleda
V mnogih primerih se zadeva rada ponavlja
Glede na to, da je bila bolna in nezdravljena 2 meseca, bi se znala zadeva sprevršt tudi v kronično obolenje

En cajt jo bo treba imet ornk na uču kam in kako lula in jo v primeru simptomov ponovne infekcije čist takoj našopat z antibiotiki, da zadevo sčasoma dobite pod kontrolo

Če pa se ne bo ponavljalo, bo pa sploh čista zmaga


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.12.2015 : 13:52:35
Če bo hud problem s tabletami, prosi za injekcijo s podaljšanim sproščanjem, bi jo morala dobiti. Za hrano le pokliči vetko in vprašaj, ampak če sama ni izrecno omenila diete, hrani kot doslej. Meni so pri obeh odsvetovali urinary dieto.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 27.12.2015 : 14:39:27
Če bo hud problem s tabletami, prosi za injekcijo s podaljšanim sproščanjem, bi jo morala dobiti.

Ja, reče se pa convenia

Midva s Pikijem imava zelo dobre izkušnje s convenio pri njegovih uroinfektih
Injekcija drži 14 dni in mačka ni treba maltretirat s tableti

Ker pa se mu zadeva ponavlja in se bojim, da tiste njegove bakterije postanejo rezistentne na convenio, menjam s tableti
Tako da če zboli enkrat dobi convenio, drugič tablete

Samo zaenkrat zgleda, da sva uspela zadeve kar lepo spravit pod kontrolo in zdaj že precej časa ni bil na antibiotikih :) (trkam na les, da tako tudi ostane

Forumi so pa res carska zadeva, mojpesnet pa sploh rula O0 - jst sem se ogromno naučila
V tem smislu, da veliko hitreje prepoznam, če je z žvavkami kaj narobe, pa tudi to, da znam veta taprave stvari vprašat in zagnjavit 8)



Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , nedelja, 27.12.2015 : 17:35:15
Zaenkrat je s hrano pojedla, zdele ta drugo rundo bom pa probala kar v gobček dat. Je pa toliko stvari.. antibiotik 2x na dan, brusnice, analgetik...
Sporočim kako nam gre :)
Rava zaradi česa pa pri tvojem Pikiju to rata?
Ne vem, če prav razmišljam, samo v primeru, da je vzrok bakterijski potem to ni zaradi stresa?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 27.12.2015 : 19:23:17
Moj Pikec je bil povožen divjak
Ima kronično zaprtje in uroinfekte kot posledico prometne nesreče, ki je bila strašen stres in je ogromno pretrpel

Ful cajta je trajalo, da sem pogruntala, kako ga hondlat s čim manj stresa, ker je ob skoraj vsakem stresnem dogodku prec kri scal, enkrat pa je imel tudi zaporo sečil
Ampak se ne dava, obiski pri vetu so vedno redkejši in zdaj že kar lep cajt nisva bila in imava kar dolgo zdravo obdobje ,^

Sicer si pa čisto tako amatersko predstavljam, da je pri mačkih podobno kot pri ljudeh
Stresi in bolezni po moje najprej usekajo na najšibkejši del telesa - recimo mojemu decu na dihala in glavobole, meni na ledvice


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.12.2015 : 21:20:41
Tudi bakterijsko vnetje lahko pride od stresa, pri mačkah celo zelo pogosto, ni pa nujno.
Če bi slabše jedla  ali celo bruhala, ji jaz analgetikov (verjetno rimadyl)  ne bi dajala, antibiotike pa nujno mora. Vsi trije moji psi so doslej ob rimadylu bruhali kot norci, nazadnje Alba, ko je zaradi vnetja ušesa dobila kombinacijo antibiotikov in analgetikov. :-\ Mačka zaradi uroinfekta nista dobila nobenih analgetikov, samo synulox.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 27.12.2015 : 21:47:38
Tru dat
Jst tudi nisem nikoli protibolečinskih dajala ob uroinfektu


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , torek, 29.12.2015 : 00:28:44
Antibiotik nujno dajati redno in do konca, ker sicer preživijo najbolj odporne bakterije in se vnetje ponovi (lahko v trdovratnejši obliki). Pred koncem dajanja pa obvezno nesti urin na kontrolo, da se terapija po potrebi podaljša.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , torek, 29.12.2015 : 00:31:06
(Če je uroinfekt hud, jaz ponavadi - če ni kontraindicirano - dam za kakšen dan ali dva tudi analgetike.)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 02.01.2016 : 19:57:12
Nekaj dni me ni bilo. Mački se sicer daje antibiotike.. Meni pa se zdi zelo čudna. Apatična. Je to normalno? Opazila sem, da ima zelo slabe kremplje, vse nekaj razcepljeno in lomijo se. Kaj bi to pomenilo? Do sedaj je imela normalne..


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sreda, 13.01.2016 : 20:58:29
No mi smo spet slabi, tako da grem jutri spet po antibiotike... Ne vem ali starejša mačka povzroča stres tamali ali je vzrok kje drugje... spet nas čaka dober teden tablet. Ko bi vsaj normalno uporabljala wc, da ne bi bilo vsega povsod...


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , sreda, 13.01.2016 : 21:10:10
Lahko da je zdravljenje trajalo premalo časa
Tako zastarano vnetje se ne pocajta v parih dneh


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sreda, 13.01.2016 : 22:58:45
9 dni antibiotikov, meni se je to zdelo kar precej dolgo. Sicer lahko primerjam samo s človeškim in pasjim trajanjem zdravljenja..ampak 9 dni je kar precej.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , četrtek, 14.01.2016 : 00:45:29
Odvisno od antibiotikov, ampak kar sem jst antibiotikov dajala mačkom, skoraj ni bilo pod 10 dnevi
Recimo injekcija s podaljšanim delovanjem drži 2 tedna
Če je vnetje trdovratno, sta potrebni 2 ali celo tri zaporedoma - torej 4-6 tednov


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: SinM , četrtek, 14.01.2016 : 07:04:30
Tako kot pravi rava. Odvisno od antibiotikov in tudi trdovratnosti bakterij.
Mi smo doziral za herpes najprej 3 tedne, po ponovitvi pa 1 mesec.  :*[


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , četrtek, 14.01.2016 : 10:29:04
Te injekcije mi nočejo prepisati, češ da to ni za to??
Antibiotikov mi tudi nočejo dati brez da mačko pripeljem tja, kar je ne želim, ker so jo nazadnje matrali dve uri, pa niso uspeli nič narediti, samo še bolj so jo znervirali. Najprej stiskali mehur, dali ne vem kakšno količino infuzije, potem pa še kar nekajkrat stiskali mehur pa nič dosegli, samo konkretno zaračunali. Prav tako pa ne vem kateri antibiotiki so bili, da ne bomo dobili drugje istih, tam mi pa tudi ne bodo povedali. Jaz ne vem, ali jim res tako primanjkuje strank, da se na na vso silo oklepajo vsake? Tole me je dele prav šokiralo kako neprijazni so bili..


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , četrtek, 14.01.2016 : 11:34:56
Vsak obisk veterinarja je za mačko stresen, jeb*ga

Že itak ste ful zamočili, ko ste mačko brezveze preganjali s poprom, jo bolno metali ven in podobno, namesto da bi revco pravočasno peljali k vetu

Lahko da je zaradi tega infekt postal kroničen in bo treba terapijo ponavljat ikskrat
Lahko da bo zdajle eno leto na antibiotikih vsak mesec

Če mački hočeš dobro, pač nimaš druge izbire kot to, da jo pelješ k  veterinarju
Ni hudič, da ne najdeš nekoga, ki bo všeč tudi tebi


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: SinM , četrtek, 14.01.2016 : 12:07:01
Word!  O0


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , četrtek, 14.01.2016 : 17:13:59
Drugače, sem že od drugega veterinarja dobila info, da tista injekcija s podaljšanim delovanje ni za te stvari.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , četrtek, 14.01.2016 : 17:14:42
Žal za nazaj ne morem spremeniti. Sigurno pa ne bom več gledala, da mi mačka dve uri maltretirajo. Urin bom pač dobila doma in ga prinesla, če je to problem.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , četrtek, 14.01.2016 : 17:20:47
Ja, convenia je splošni antibiotik in je bolš imet bolj ciljanega
Mi imamo srečo, da pri Pikiju prime tudi na uroinfekt
Če pa ti doma rata urin ujet, je pa to itak čista zmaga
Držimo pesti, da se žvavca ornk pocajta


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 15.01.2016 : 06:52:18
Mi smo kupili poseben pesek ki urina ne popije, tako da se ga potem samo s kapalko pobere in je to to.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , petek, 15.01.2016 : 06:55:50
Se eno vprašanje.. ob toliko antibiotikih.. ali dajete mačkam še kaj probiotikov ali pa kaj za zaščito želodca? Ali sploh obstajajo probiotiki za mačko?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , petek, 15.01.2016 : 12:03:49
Obstaja prav pasta (jo stisneš v gobček, po mojem za mačko primernejše kot kake tablete), benebac ali nekaj podobnega, če ne ta, pa kaka druga. Dobiš pri veterinarju :).


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Xena , petek, 15.01.2016 : 12:50:32
Kam ste jo pa peljali na pregled?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 16.01.2016 : 16:48:26
Riry hvala :)
Xena prvič smo jo v mestni log, kjer imam sicer dobre izkušnje.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , sobota, 16.01.2016 : 18:12:31
Mi smo kupili poseben pesek ki urina ne popije, tako da se ga potem samo s kapalko pobere in je to to.

Uau, sploh nisem vedela, da to obstaja, tole je pa res fajn

----------

Probiotiki v ampulah imajo en tak čuden kvasast vonj in okus, da ga v hrani niso hoteli jest, ko pa sem zadevo tlačila v gobček, je bil pa cel hudič >:D
Mi imamo prebavne motnje vseh sort, en cajt sem dajala linex, ki pa pri naši veliki potrošnji pride ful drag
Iskala sem cenejšo alternativo in nekje na netu našla probiotik v prahu za dojenčke, ki ima iste bakterije kot linex, ampak je cenejši

Prah oz kapsulo zmešam v mokro hrano, ki jo pojedo brez težav

Če uporabljaš človeške probiotike, moraš preračunat količine na mačjo težo
Rule of thumb pravi, da daš mačku desetino doze za odraslega človeka, če pa v navodilih najdeš dozo na kile, je pa to itak čista zmaga


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 16.01.2016 : 19:17:34
Aja, da lahko kar za ljudi probiotike tudi. Super.
Ja mi imamo s temi antibiotiki zdaj težave, pri prvem pa nismo imeli. Pljuva ven, potem sem pa za današnji dan zmešala v hrano pa ne poje. Saj ji ne zamerim, ker imajo antibiotiki tudi meni ogaben okus, pa pojem samo zato ker vem da moram.
Ne vem ali je boljše, da ji zdaj stlačim v gobček drugega, pa potem zadnji dan pač ne dobi, ker tega v hrani sigurno ne bo pojedla :S

Jaz nisem sprobala tega peska, je mami, ker mene ni bilo doma... ampak naj bi se pač "tekočina" nabrala na vrhu, zraven imaš pa tisto kapalko in pobereš.  Mi smo kupili na kliniki, ga je pa notri zelo malo. Naša ni zbirčna koliko peska je notri, ne vem pa kako je, če maček rad koplje preden opravi.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: uraa , sobota, 16.01.2016 : 19:27:53
Potrudi se, da bo dobivala antibiotike tako dolgo kot je bilo naročeno. Magari pojdi po dodatne, če ti jih bo zmanjkalo.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , sobota, 16.01.2016 : 20:16:21
Glede dajanja tablet - izdatno "obleči" tabletko v maslo/margarino ali gavrilović pašteto ;), potem pa naj eden dobro drži mačko (nekako razumem, da ni ravno pripravljena sodelovati), ti ji pa razpri gobček, tableto ob strani porini noter čim globlje, gobček ji drži zaprt, malo po vratu pomasiraj...načeloma bi mogla tableta že zaradi mastnega ovoja zdrsniti po grlu. Ker tableto v hrani res malokatera mačka poje, najboljše je direkten napad  >:D.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , sobota, 16.01.2016 : 20:39:56
Okus probiotikov ni problematičen, antibiotiki so pa vsi fuuuuulll zanič
Mi vse antibiotike tlačimo v mačke s surovo silo  >:D >:D >:D
Pri enem ful pomaga, če imam zraven na talarčku kos surovega mesa
Ker ima fokus na tisti kos mesa in kumi čaka, da tableto poje, da se potem mesa loti
Pri ostalih ta metoda ni preveč funkcionirala, ampak mačji bonbonček po tableti je pa obvezen, da se žvav pocrklja in popravi tisti zanič okus


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , ponedeljek, 18.01.2016 : 18:52:11
eno vprašanje. Linex sem dobila v kapsulah, pa rekla sem tam, da je za mačko in mi je namensko te dala. Ne vem po kakšni logiki. Lahko vsebino kapsule stresem v hrano? Saj ovoj ni toliko važen?


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: uraa , ponedeljek, 18.01.2016 : 19:20:26
Ovoj je bistven. :) Da pride vsebina do črevesja.

Stresi odvečno vsebino stran, ostalo pa pusti v kapsuli.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , torek, 19.01.2016 : 01:38:11
To je pa tudi zame nekaj novega

Kapsule so ogromne in je težko to v mačka spravit
Zato sem vsebino kapsule vmešala v konzervico
Pa so probiotiki čisto ok delovali

Kako vem, da so delovali? Ker se brez njih ni pokakal na nobeno vižo, če pa je dobil zmešane v konzervici, se pa je ;D


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , torek, 19.01.2016 : 09:11:41
Samo kako naj spravim mački v usta tako veliko kapsulo?? Sicer pa mi je hrano zmešano s tem pojedla samo včeraj, danes že noče več..


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , torek, 19.01.2016 : 10:02:21
Brez zamere, samo res ne vem zakaj si otežujete življenje - kot rečeno, obstaja probiotična pasta, ki je v brizgi in se enostavneje aplicira (vsaj po mojih izkušnjah). Jaz sem jo nazadnje nabavila na veterini na Gorkičevi, če kaj pomaga. Mačke so zakomplicirana bitja ;), zato si je fajn olajšat zadeve kolikor je le možno. Linex kapsule so res velike in če ima mačka drobčken gobček verjamem, da je problem. Govorim iz lastnih izkušenj- dajanje tablet proti glistam. Samo zaradi samičke kupujemo tadrobne tablete, ker z normalnimi ni šlo, nisem pa hotela živalce še dodatno travmatizirat - je bolj delikatna kar se tiče posegov v njeno bit ::).

Naj bo mucka čim prej ok ;).


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , torek, 19.01.2016 : 10:13:16
Hm, lahko pa probaš tabletko zmešat v eno majhno količino paštetke, razredčiš z vodo in vse skupaj posesaš v brizgo (sej veš, tiste plastične igle, ko smo se igrali kot otroci ;D). Samo ne prevelike, da bo lažji dostop do gobčka.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: luna7 , torek, 19.01.2016 : 12:03:05
Rajši ne pomislim, da bi morala kakorkoli tole s tableto handlat z našo Emo... masaker Zato si ksušam zelo dobro zapomnit naveden prijeme...  >:D


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , torek, 19.01.2016 : 20:01:51
Jaz zmešam v večjo količino konzerve,  pa nekako poje. To govorim o linex kapsulah. Samo pač kot sem rekla, jaz kapsulo odprem in stresem vn prah. Drugače ni šans, da tole spraviš mački po grlu, ker je kar velika tableta.
Z antibiotiki mamo pa že itak težave, ker je zdaj nagruntala da samo drži zaprta usta dokler se je ne spusti, potem pa lahko pljune ven. Prepametne so :)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , torek, 19.01.2016 : 20:02:07
Drugače pa hvala za ideje in nasvete. Eni so prišli zelo prav :)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Laisha , sreda, 20.01.2016 : 10:44:50
Jaz se z mojima dvema sploh ne pregovarjam več. Dobita injekcijo antibiotika in je to to. Se je zgodilo tudi to, da smo bili vsak dan na veterini, ali vsak drugi dan.

Probiotike iz tubice, mislim, da se jim rece Bene-bac, moja poje z veseljem, tudi brez dodatkov. Pa je sicer zelo odločna pri tem, da česa ne bo jedla, če opazi, da je notri kakšen dodatek, ki ji ne ustreza.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sreda, 20.01.2016 : 19:01:33
Če je to tista injekcija, o kateri je bilo govora na začetku, je to antibiotik širokega spekterja in načeloma ni primeren za tele okužbe. Oziroma se veliko raje predpisuje antibiotike namenjene točno temu. Če se ne motim to tudi pomaga, da bakterija ne postane odporna na določen antibiotik.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sreda, 20.01.2016 : 19:02:56
Pomoje nekako tako kot če bi človek vzel amoksiklav pri vnetju mehurja. Lahko pa da se motim, samo tako sem si interpretirala kar so mi povedali na dveh klinikah.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , četrtek, 21.01.2016 : 00:04:10
Brez zamere, samo res ne vem zakaj si otežujete življenje - kot rečeno, obstaja probiotična pasta, ki je v brizgi in se enostavneje aplicira (vsaj po mojih izkušnjah).

Ma vseh sort je teh mačkov 8)
S Pikijem, ki zelo pogosto rabi probiotike, je relativno simpl hondlat, ker ne kolje kot zverina, ampak mi teh probiotičnih past in ampul ni hotel dol pojest
V gobčku je držal tist, ful spsihiran, pol ves slinast in penast ratal, da je vse teklo, pa 2 dni je bežal pred mano
Zato to doživetje ni glih tak presežek, ki bi ga človek z veseljem velikokrat ponavljal
Če pa probiotičen prah stresem v ribe, ki imajo najbolj intenziven okus, pa popapca brez problemov in sva oba hepi :D ;)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: riry , četrtek, 21.01.2016 : 10:08:28
Ma vseh sort je teh mačkov 8)
Ja, itak, sej zato je dobro imet vse možne rešitve na lagerju :D. Je pa res super, če žvala sodeluje in požre vse kar ji daš na krožničku, jst bi tudi imela take mačke No pa sej, ne smem se pritoževat - pridno popapcajo tabletko zarinjeno v požiralnik :P :D.

Hehe, si me spomnila na to, ko je pokojna mačka morala dobivati antibiotike...sem dobivala jaz napade tesnobe, ko se je bližala ura za tabletko  >:D. No, potem ko sem si nabavila semiš rokavice za blokiranje ugriza in ko je foter izdelal držanje mačke ovito v brisači...no, potem je šlo ;D


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , četrtek, 21.01.2016 : 10:59:17
Zlomek kosmati ne požre vsega - samo probiotike  ;D
Za vsakega moraš met svoj lager fint ;D - pa še nikoli ni dovolj
Zaenkrat nimam pojma, kako bi dajala tablete Ma Čkotu in Franclnu ???


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Laisha , četrtek, 21.01.2016 : 17:20:37
Če je to tista injekcija, o kateri je bilo govora na začetku, je to antibiotik širokega spekterja in načeloma ni primeren za tele okužbe. Oziroma se veliko raje predpisuje antibiotike namenjene točno temu. Če se ne motim to tudi pomaga, da bakterija ne postane odporna na določen antibiotik.

Ne spomnim se, če je ob vnetju mehurja dobila Convenio. Možno. Strinjam se, da antibiotik širokega spektra ni (vedno) najboljša izbira. Ampak obstaja tudi kakšen drug antibiotik v injekciji. Pač, nisem dovolj spretna, da bi enemu ali drugemu dala tablete, sodelovati pa nočeta.

Kar se tiče vitaminskih in probiotičnih past. Starejši me samo prezirljivo pogleda in odkoraka proč. Mlajša z veseljem poje eno ali drugo. :)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , sobota, 23.01.2016 : 22:02:27
Spet jaz. Na žalost. Torej danes imamo zadnji antibiotik, ampak že pred cca 3 dnevi se je stanje spet poslabšalo, spet jo očitno matra mehur, kljub temu, da je antibiotike. Jaz tega ne razumem, je imel kdo podoben primer? Prejšnjo rundo se je zgodilo že dan ali dva po končani terapiji, zdaj pa že vmes. Antibiotike smo zamenjali in ne vem ali ne primejo ali se zadeva tako hitro ponovi? Antibiotik na antibiotik je pa tudi za želodec neprimerno. Pri katerih veterinarjih vam predpišejo te injekcije? Kamorkoli pokličem samo ponavljajo, da to ni primerno za mehur.
Problemi so pa že pri domačih, saj nimamo prostora za mačji wc, mačka gre pa po ne vem kolikokrat na dan na tako malo kot veliko potrebo (starejša mačka gre pol manjkrat - kakanje menda ni povezano z mehurjem), dreki ležijo mimo wcja, urin prav tako, zakoplje ne ničesar, če pa že, ima vse tace zasvinjane in stopinje "dreka" spet po celem stanovanju. Sicer razumem, da je bolna, vendar domači žal ne. Pa tudi to je bolj povezano s tem, da wcja ne zna uporabljati oziroma se sploh ne sekira, če gre "mimo". Stanje se pa izboljša ob jemanju antibiotikov samo za kak dan, s tem, da imamo itak vsak večer borbe z antibiotiki :S


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 24.01.2016 : 12:15:24
Zgleda, da niso prijeli
Antibiotiki so v tem primeru neprimerno manjše zlo kot infekcija in tle ni kaj gruntat in mislit na stranske učinke, želodec in podobno
Mačko je treba z njimi našopat kot bika in pocajtat uroinfekt - ni druge

Ostalo smo že vse napisali - to, da zdravljenje z antibiotiki lahko traja tedne in tedne, da se ornk porihta

Pa tole

Antibiotik nujno dajati redno in do konca, ker sicer preživijo najbolj odporne bakterije in se vnetje ponovi (lahko v trdovratnejši obliki). Pred koncem dajanja pa obvezno nesti urin na kontrolo, da se terapija po potrebi podaljša.

Zgleda, da se je ob prekinitvi zgodilo točno to, pred čemer je posvarila Sonce_rumeno


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , nedelja, 24.01.2016 : 19:42:22
Ja, saj bomo nesli. Samo meni je izredno čudno, da se je infekt pozdravil, potem pa se sredi kure antibiotikov ponovil? To pomeni, da se je infekcija ponovila, ne pa da je ostala, ker potem bi stanje bilo cel čas nespremenjeno. Vsaj tako razmišljam.
Prosila bi samo za podatek, kjer ste dobili to injekcijo, ker danes smo dali zadnji antibiotik iz te zadnje kure in ga je nemogoče dati. Sicer imam to srečo, da ne praska in ne grize, ampak se samo upira in potem ne pogoltne. Drži toliko časa zaprt gobček, da mislimo da je pojedla, potem ko jo spustimo pa spljune ven.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.01.2016 : 21:09:18
Tableto se zavije v maslo ali margarino, da v gobček in toliko časa drgne po grlu, da se sproži refleks požiranja (kot pri psih).  Sam od sebe je ne bo (skoraj) noben maček in pljuvajo še boljše kot kamele.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.01.2016 : 21:14:16
Pa pri tem, da se je stanje nenadoma poslabšalo, bi se bilo umestno vprašati, ali je mačka tablete zares spravila vase ali pa so končale kje v kakšen kotu stanovanja. In to je prva stvar, kar mene vprašajo na VF - ali so zdravila končala v živali ali mimo nje.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , nedelja, 24.01.2016 : 22:15:33
Tablete je pojedla ker potem dobi priboljsek in ce izpljune ven jo izpljune takoj takrat in potem ponovimo vajo. Saj pac ne pravim da je nemogoce je pa vcasih treba precej potrpljenja. Meni je bolj cudno zakaj se je zadeva poslabsala med jemanjem antibiotikov.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , četrtek, 11.02.2016 : 23:47:27
Torej mi smo bili vmes še dvakrat na antibiotikih.. nič pomagalo. Ultrazvok naletel vedno na prazen mehur. Tako da je bila predstavljena edina možnost, da se odpre pa vidi kaj je v mehurju. Danes je bila operirana, prisoten je bil pesek pa nek majhen kamenček, veterinarka pravi, da je pričakovala kaj večjega glede na težave... Je pa možnost raka, ker je bila stena mehurja hudo zadebeljena in nenavadna, kar je lahko posledica vnetij ali pa pač rakavo... Danes smo tako po narkozi, ampak prenaša zelo zelo slabo, po sterilizaciji ni bilo tako.. Ker je nisem mogla vsako sekundo gledati, ji je celo uspelo skočiti na posteljo :S eno sekundo je spala, naslednjo je bila na postelji. Glede na to, da zdaj spi, upam da si ni kaj potrgala...


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: Laisha , petek, 12.02.2016 : 21:02:45
Hitro in uspesno okrevanje. Držim pesti, da so zadebelitve posledica vnetij.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , nedelja, 14.02.2016 : 18:45:40
Ojej, boga revca, držimo pesti, da se čim hitreje pocajta


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , ponedeljek, 15.02.2016 : 13:17:19
:-\ Jaz bi dala mačka na operacijo šele po vseh ostalih diagnostičnih metodah. Najprej natančen mikroskopski pregled urina (lahko se ga pridobi s stiskanjem, kateterizacijo, cistocentezo) - če so prisotni kristali, samo antibiotiki niso dovolj, ampak je potrebno na podlagi vrste kristalov določiti dieto. Po mojih izkušnjah je 9 dni antibiotikov redko dovolj; večinoma so potrebni vsaj 14 dni, včasih tudi 3 tedne ali več. Glede na vzorec urina se določi začetno terapijo, potem se pa pred zaključkom dajanja antibiotikov nujno ponovno pogleda urin in se terapija po potrebi podaljša. Če antibiotiki (po potrebi v kombinaciji z dieto) ne primejo, se jih zamenja ali - boljše - se naredi antibiogram (določi se, na katere antibiotike so bakterije v urinu občutljive).

Če so operirali in je bila stena spremenjena, potem upam, da so vzeli vzorec in ga poslali preiskavo.

Glede na to, da opisujete, da tudi splošno počutje ni O.K., bi jaz zagotovo - po natančni anamnezi in kliničnem pregledu - predlagala še kakšne dodatne preiskave...

Ne vem... Jaz ne sodim rada, če ne poznam vseh plati. Če vzamem samo to, kar ste napisali, pa bi jaz na vašem mestu zagotovo šla po drugo mnenje... 


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , ponedeljek, 15.02.2016 : 13:57:36
(In čisto BTW... Meni se ne zdi prav, da se v takšnem kontekstu omenja konkretne veterinarske ambulante, ker lastniki marsikaj interpretirajo po svoje (kar je meni logično, ker informacij je veliko in če nisi strokovnjak...) in včasih zgodbe niso čisto takšne kot jih slišimo. Oz. mislim, da bi moral imeti dotični veterinar vsaj možnost, da se v takih primerih brani. Bi se mi pa zdelo prav, da bi se lastniki živali pozanimali, kakšni so postopki v različnih ambulantah. Torej ne cene, ampak sama obravnava, diagnostične možnosti, strokovnost osebja ipd. Namreč... Težko bi rekla, da imamo v Sloveniji učinkovit nadzor nad kakovostjo veterinarskih storitev...)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , ponedeljek, 15.02.2016 : 14:02:15
(Pa še to...  :P Pogosto so živali po nekaj dneh terapije z antibiotiki videti zdrave, vendar to ne pomeni, da je npr. vnetje mehurja pozdravljeno in se terapija lahko zaključi.)


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 15.02.2016 : 16:22:10
Podobno sceno smo imeli mi s psico njeno zadnje leto življenja. Na koncu niso nobeni antibiotiki prijeli. Je imela kristale, ki smo jih zmanjšali, ampak, vnetje mehurja se je pa ponavljalo in je bilo boljše, pa spet nazaj slabše. Na koncu so ji pomagala homeopatska zdravila-psica je oživela. Je pa res, da zna biti, da je bilo povezano s kakšnimi rakavimi obolenji, saj smo jo dali čez dva meseca uspavat zaradi nenadnih zelo pogostih epileptičnih napadov in počasne odpovedi zadnjega dela telesa. Psica je bila stara 13 let. Hemopatija in veterina nista vedno izključujoča.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , ponedeljek, 15.02.2016 : 16:41:43
je pa tako, da lahko tudi čisto mini kamen blazne probleme naredi
meni se dela pesek in čisto mičkeni kamenčki - vse skup nič za videt, pa je za crknit, če pride do akutne faze napada


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , ponedeljek, 15.02.2016 : 17:44:03
To je res. In da ne bo pomote... Kirurska odstranitev kamenckov/kamnov je vcasih edina resitev. Samo mora biti pred tem - za moje pojme - ze kaj narejeno.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , ponedeljek, 15.02.2016 : 20:18:50
Vzorec se je vzel in imam možnost, da ga pošljem na preiskavo.
Drugače pa, mačka je na antibiotikih že praktično od sredine decembra pa do tedna nazaj. Vsakič se je stanje izboljšalo po končani terapiji in se čez nekaj dni ponovilo, zadnje dvakrat pa učinka antibiotika razen en dan sploh ni bilo.
Vem, da je možnost, da se kristale in kamne raztopi s hrano, vendar če pogledam pri ljudeh, to prime pri enem od 100ih ljudi. Torej je tukaj na mestu vprašanje ali raje mačko operiram pa se stanje takoj izboljša in se tudi vidi kaj je dejansko z mehurjem (npr te zadebeljene stene) ali pa da poskušam reševati s hrano, kar v 99% ne bo uspešno in je na koncu še vseeno potrebna operacija, mačka sem pa tistih nekaj mesec brez potrebe dodatno matrala. Jaz sem se raje odločila za operacijo.
Vem pa da bi lahko mogoče peljala na kako boljše opremeljeno kliniko, kjer bi imeli mogoče modernejši ultrazvok, ki bi pokazal kaj več pred samo operacijo, samo kolikor se je izkazalo, je bila operacija na mestu.
Urin je bil odvzet, sicer nismo šli nikoli preverjati točno katera bakterija je, sprobani so bili trije različni antibiotiki pa noben ni bil dolgoročno učinkovit - kolikor so mi veterinarji razložili, v primeru da antibiotiki ne primejo obstaja večja verjetnost, da gre za kristale ali kamne ali mogoče celo samo pesek, ki vedno znova razdraži mehur. Je pa res, da nikoli ni bilo rečeno, da je v urinu pesek, čeprav je v mehurju bil.
Zaenkrat se mi še vedno zdi, da sem se odločila pravilno. Upam pa, da smo razlog vnetij odpravili in da ni vzrok rakavo obolenje (rečeno mi je bilo, da ta vzorec lahko nekaj časa počaka, mogoče kdo ve ali to drži?).


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: sonce rumeno , ponedeljek, 15.02.2016 : 20:34:32
če so prisotni kristali, samo antibiotiki niso dovolj, ampak je potrebno na podlagi vrste kristalov določiti dieto.

Pri večini mačk dieta pomaga. (In to ne v nekaj mesecih, ampak se običajno počutijo občutno bolje že v nekaj dneh.)

Kakorkoli... Primera ne poznam in moje oglašanje tukaj ni bilo najbolj na mestu.

Vsekakor želim mucki hitro okrevanje. Upam, da bo šlo samo še na bolje...


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: rava , torek, 16.02.2016 : 12:10:34
Vem, da je možnost, da se kristale in kamne raztopi s hrano, vendar če pogledam pri ljudeh, to prime pri enem od 100ih ljudi. Torej je tukaj na mestu vprašanje ali raje mačko operiram pa se stanje takoj izboljša in se tudi vidi kaj je dejansko z mehurjem (npr te zadebeljene stene) ali pa da poskušam reševati s hrano, kar v 99% ne bo uspešno in je na koncu še vseeno potrebna operacija, mačka sem pa tistih nekaj mesec brez potrebe dodatno matrala.

Itak so mački tudi ljudje  8) ;) >3, samo s kamni je to vseeno malo drugače pri njih

Ljudem večinoma nastajajo oksalatni kamni, ki niso topni
Mačkom pa večinoma struviti, ki SO topni v bolj kislem urinu
Zato pri mačkih diete delujejo, ker znižujejo ph urina

Tle je izredno pomembna informacija o tem kakšen je kamen - to naj ti povejo
Če je struvit, ji bo urinary dieta ful pomagala

Jst ne verjamem, da ima raka


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , torek, 16.02.2016 : 20:38:43
Hvala za vse komentarje, mi pridejo zelo prav. Žal tega o kamnih nisem vedela, pa sem sklepala tako kot je pri ljudeh. Za operacijo sem se pa odločila hitro, ker je urin ratal ne temen od krvi ampak je bila kri že kar notri v urinu vidno prisotna in nisem želela več "matrati" pa packati s stvarmi, ki bi samo mogoče pomagale.
Bom povprašala kakšen je bil kamen, to mi res niso nič povedali. Struviti so tisti, ki so zobčasti in ne tisti bolj gladki? Sicer jo imamo na urinary veterinarski dieti, vendar na tisti (najverjetneje ne smem pisati znamk, jih pa tako ali tako ni veliko), ki preprečuje verjetnost nastanka novih kamnov, ne pa na tisti, ki jih staplja, saj jih trenutno nima.
Možna diagnoza za raka je bila zaradi zadebeljenih sten. Baje naj bi bil mehur tanek, ta je bil pa zadebeljen in čudne konstitucije oziroma čuden na otip, prav tako naj bi bil na enem mestu (ne znam ponoviti izraza) "ohlapen", saj je veterinarka predvidevala, da ji je tudi uhajal urin, česar nisem opazila. Če se bo v parih dnevih tole lulanje umirilo (trenutno je precej boljše, je bilo pa prve dva dneva precej precej pogosto in še krvavo od operacije), potem je bilo najverjetneje res od kamna in stene mehurja take, zaradi tega, ker se je zadeva tako dolgo vlekla, če se bo pa stvar hitro ponovila pa pravijo, da je večja verjetnost raka.


Naslov: Re: macka - uriniranje
Poslano od: spelcy , torek, 16.02.2016 : 20:42:57
Še eno vprašanje, sicer bom jutri vprašala veterinarja, pa vendar. Mačka je imela na zunanji strani kakšne dva šiva, ostalo je bilo vse "notranje" zašito. Za ta dva šiva je bilo rečeno, da ni panike, če si jih populi ven in si jih seveda je (kljub ovratniku), je pa vse tako rožasto in rana pač zgleda malo odprta. Ni pa nobene krvi. Ali je to zato, ker ni teh zunanjih šivov ali zato ker si je sama uspela kaj spackati? Saj se jo skos opominja, da ne sme pa gledamo kaj počne, kadar le lahko, ampak se je naučila da se lahko poliže deloma tudi če ima gor ovratnik ali pa se poskuša polizati drugje, pa si z ovratnikom podrgne ob to rano.. Saj pomoje samo paničarim...