mojpes.net

o psih => Nega dlake => Sporočilo, začeto od: Ninca10 , sobota, 31.12.2005 : 17:13:43



Naslov: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , sobota, 31.12.2005 : 17:13:43
Oj!

Zanima je kolikokrat je priporocljivo skopati dolgodlakega psa...v tem primeru mislim predvsem na nasega civavkota... jaz ga trenutno kopam priblizno 1x na mesec, vedno s pasjim samponom, ki ga pred nanasanjem redcim z vodo...

Pes enostavno po dolocenem casu zacne smrdeti...poleti, ko je vse suho ga mogoce kopam bolj poredko, pozimi, ko pride domov moker in zacne smrdeti pa se zgodi, da ga skopam tudi na 14 dni...

Se veckrat ga ne upam kopati, ker se bojim, da bi koza postala prevec suha...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Joni , ponedeljek, 02.01.2006 : 11:42:50
Jonija kopam tudi tako nekje na mesec dni, saj dobi po usesih kar mastno dlako in mu potem dol visi kot v enih rezancih.

Zdaj ko je tako mokro vreme, mu moram pogosto tusirati grude snega iz dlake, prav tako redno umivamo spodnji del trebuscka, drugace dobi rumeno dlako od lulanja.

Verjetno ce uporabljas kvaliteten sampon v kombinaciji z balzamom, kopanje na mesec dni ne skodi. Balzam hrani dlako in tako preprecuje izsusitev dlake, prav tako jim koristi kaka zlicka olivnega olja na brikete ali pa malo pivskega kvasa med kuhano hrano.


Lp, Tinkara


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Dani , ponedeljek, 02.01.2006 : 13:30:47
Uporabljaj sampone brez kemikalij. Kadar pride samo blaten s sprehoda, ga umij z mlacno vodo brez sampona. Mocnejsi vonj je normalen, kadar je dlaka mokra, ko se posusi, motecega vonja - razen izjemoma - ni vec.
Neprijeten vonj je vcasih pogojen tudi s prehrano ali drugimi dejavniki.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , ponedeljek, 02.01.2006 : 13:52:50
Ja ja to itaq...ko prideva s sprehoda, mu samo tacke in pa trebuscek umijem s mlacno vodo...tudi smrad se potem, ko se kuzman posusi zmanjsa...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.01.2006 : 13:56:06
Dolgodlaki psi, še posebno mali družni psi iz 9. FCI skupine /maltežan, šicu, bišoni etc/ imajo drugačen tip dlake z obilo podlanke. Njihova dlaka je na otip svilnata, prav nič mastna kot npr. pri nemških ovčarjih etc. Ne samo, da pogosto kopanje njihovemu kozuščku ne škodi, ker se pri tem ne spira zaščitna plast maščobe, saj je preprosto ni, temveč je tudi priporočljivo, saj v nasprotnem primeru pride do vnetij kože etc. Šicuji in maltežani se npr. kopajo vsakih 14 dni, razstavni psi pa celo 1x na teden! Seveda je treba uporabiti ustrezen kvaliteten šampon in balzam, kužka pa posušiti s fenom, saj se njihova dlaka sama od sebe zelo slabo suši. Teh šamponov ni mogoče kupiti v trgovinah za male živali, ampak na razstavah ali po internetu.

Za dolgodlake čivave sicer ne vem, si pa predstavljam da je njihova nega bolj podobna negi malih dolgodlakih psov kot drugih.

Vprašaj na forumu za čivave!!!


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 02.01.2006 : 13:59:47
hm, kalsang, kaj pa mislite za kavalirja, kako pogosta pa le tega kopati? moja je po glavi že huuudo mastna, ker jo vsak poboža, poljubčka ( no, to jo jaz  :-[ )... stara bo 7.2. 4 mesece, kopala je še nisem.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.01.2006 : 15:05:15
Lepo, da je od lubčkanja mastna... :)

Na kavalirje se ne spoznam, ampak jaz bi jo skopala... Seveda z najboljšim šamponom... kateri je za kavalirje najboljši ne vem, za šicuje uporabljamo No. 1 All Systems ali še kaj boljšega... Pozanimaj se pri kakšnem dobrem vzreditelju ali na forumu za kavalirčke.

lp


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 02.01.2006 : 15:14:13
heh, vzreditelji v slo odpadejo, jih ni ravno kaj dosti, kaka 2 ali še manj... bom kar z "all systems" poiskusila  :), hvala.

hehe, prelubčkam jo pa kar preveč, mi je kar nerodno včasih. pa saj ona mene tudi, predvsem, če je kak fini mačji kakec popapala  ::)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.01.2006 : 15:59:38
Ko boš kupovala No. 1 All Systems, se na stojnici (če bo to na razstavi) pozanimaj, kateri šampon bi bil najbolj primeren za tvojo srčico....

Ja, lubčkanje po kakcih... poznamo...  :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 02.01.2006 : 16:03:39
hvala za nasvet, bom kupila v lj na razstavi  :)... tako da bom povprašala, kaj predlagajo... sploh, ker ima fuuul suho kožo, kot "mama"  :)

hehe, najbolj fino pa je, če kake tuje ljudi fino poliže, pa vem, da je kakce jedla... samo potem je malo nerodno povedati, kaj je papala pred tem... če pa komu rečem, da naj ne pusti lizati, pa vse kao ne moti.. torej njihov problem  ;D  8)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.01.2006 : 16:07:12
A ji dodajaš kaj olja v hrano? Žlico sončničnega na brikete... A brikete imaš kvalitetne? Imaš variante posebej za kožo on dlako, Nutro Lamb and Rice na primer...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 02.01.2006 : 16:15:25
to z oljem bom zdaj začela, brikete pa ima arden grange, ap mislim ,da bom menjala. da bom ravno na te nutro šla. je bolje sončnično ali olivno olje? za dlako in nasploh!

en  :-* od annie in 2x  :-* od mucik!


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.01.2006 : 16:24:10
Oboje je v redu, sploh olivno, samo vsi psi ga ne marajo. Moja psička ga noče...

Mislim, da imajo tudi pri Arden Grange kakšno varianto za boljšo dlako/kožo. Se ti splača preverit, ker so AG veliko bolj okusni od Nutro. Vsekakor pa vzemi najprej tester, da vidiš, če ji je Nutro sploh všeč.

Mogoče se bo pa stanje zboljšalo že z dodajanjem olja, občasno ji lahko daš tudi tabletko pivskega kvasa. Če ga dobiš v kapsulah, kapuslo odpri in potresi vsebino po briketih. :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 02.01.2006 : 16:52:44
hm, za mladičke imajo le piščanca, potem za odrasle pa je jagnjetina...

bova z oljem tudi probali, to s kapsulami pa je tudi pametna  ;D. aja,stara je šele 4 mesece ( no, čez 5 dni bo ).  :)

upam, da se ji bo dlakica popravila, saj tudi njo srbi, pa nima bolh! pa še kopanje, pa bo super, upam...  ???

Kalsang, hvala za vse nasvete! poljubčke tudi vašim kepicam in to od mene in kosmate družine!  ;D


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , ponedeljek, 02.01.2006 : 20:38:58
Mojega Papillona kopam 1x do 2x na mesec, odvisno koliko se umaže, se ji pa tudi masti dlaka po ušesih kot pravi Joni.

Jaz uporabljam šampon DOGIT, mislim da je za pogosto kopanje in ga nič ne rečim ker je iz zelišč in naredi ful lepo svilnato bleščečo dlako. Moja psička nima nobenega psoblema s tem šamponom pa ga že nekaj let uporabljam.Kupila sem ga pa v zooticu.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 02.01.2006 : 21:41:41
Dolgodlaki psi, še posebno mali družni psi iz 9. FCI skupine /maltežan, šicu, bišoni etc/ imajo drugačen tip dlake z obilo podlanke.
Samo popravek ;) Maltezani nimajo podlanke, kopa pa se jih redno(kot si ze povedala vsaj razstavne)enkrat tedensko, zaradi olja na dlaki. "Domace"pse pa se kopa po potrebi ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , ponedeljek, 02.01.2006 : 22:23:11
Z veterinarskega vidika, naj bi se pse čim manj kopalo in ne pogosteje kot enkrat mesečno. S kopanjem naj se ne bi začelo pred četrtim mesecem starosti psa (čim kasneje tem bolje). Je pa res, da se temu žal ne moremo vedno izogniti (povaljanje v svinjariji - moj je to naredil že pri starosti 2 mesecev...). Pomembno je psa tudi sprati z vodo, če se je kopal v morju in sedaj pozimi mu sprati morebitno sol (posipane ceste) s tačk. Če se pogostemu kopanju ne moremo izogniti, se je dobro poslužiti dodatnih preparatov, ki vsaj delno vračajo koži njeno kislost in določeno zaščito.

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , torek, 03.01.2006 : 15:12:56
Pa tudi jaz bi dala popravek, tudi Papilloni nimajo podlake. ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , torek, 03.01.2006 : 19:07:04
Za Papillone nisem nič govorila, za maltežane se pa popravljam...

Se pa ne strinjam z veterinarskimi napotki glede nege. Mislim da ne veljajo za vse pse. Za naše (šicuje ipd.) sigurno ne, ker je tip dlake in kože čisto drug. Imam občutek, da je pri nas vsa kinologija še vedno naštimana na nemške ovčarje in ostale podobne pse, ki imajo čisto drugo dlako in druge potrebe.

Šicuje je npr. nujno treba redno kopati, vsake 14 dni do tri tedne, drugače se začnejo težave s kožo. Seveda pa uporabljamo kvalitetne šampone in jih posušimo do suhega. Imela sem pa že čisto drugi tip psov, nemško dogo, ki se jo pa kvečjemu enkrat na leto skopa, drugače pa bog ne daj, ker narediš škodo...

Stvari so relativne. Ne da se posploševat.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , torek, 03.01.2006 : 22:00:35
Pomembna je nega psa kot takega. Če je pes umazan, ga je pač potrebno očistiti, umiti, skopati. Zato je tudi pomembno zlasti pri pasmah, ki so še posebno nagnjene (zaradi anatomske zgradbe,npr. itd.) k kožnim problemom skrbeti za primerno čistočo vseh delov telesa in sicer vsakodnevno nego kožnih gub pri šarpejih, buldogih, mastifih itd., nego oči, ušes, šap (dlake in kože med blazinicami itd.). Splošno pravilo v veterinarski dermatologiji je zudi izogibanje pretiranemu kopanju psa (s šamponi! - ne voda), ker vodi v kožna obolenja, saj z njim dlaki odvzamemo oljno zaščito in kožo izsušujemo. In to velja za vse pse, NE GLEDE NA PASMO.

Je pa res, da se pogostost kopanja glede na "pasmo" - vrsto, kvaliteto, dolžino dlake pa tudi situacije in zahteve lastnikov razlikuje. Če imamo npr. dolgodlakega psa, je nega dlake in pogostost kopanja vsekakor drugačna. Iz dermatološkega vidika je nekako zastavljena meja kopanja približno en mesec - pri zdravem psu. Pes z dermatološkimi problemi (konkreten pes) pa ima potem svoj režim kopanja s primernimi preparati. Z razvojem produktov za nego psov pa se bo (in se) lahko psa kopalo pogosteje (vedno več je tudi produktov - npr. za po kopanju, ki vračajo koži vsaj del njene izgubljene zaščite in nekaj vlage).

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sreda, 04.01.2006 : 09:56:48
Šicuji in še kakšna pasma NIMAJO oljne zaščite na dlaki... če verjameš ali ne... Njihova dlaka je bolj kot človeški las, zato je redno kopanje nujno, nikakor pa ne škodljivo. Kot sem rekla, NIMAJO vsi psi isti tip dlake. Lahko se prepričaš v strokovni literaturi.

Seveda pa se uporabljajo pasmi primerni šamponi in balzami.

lp


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Nanook , sreda, 04.01.2006 : 13:13:27
Pa seveda je zelo pomembna prehrana. ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: TagTu , sreda, 04.01.2006 : 14:32:42
Ob prehrani, ki psu ne ustreza, lahko narediš več škode, kot z malo manj kvalitetnim šamponom. 


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Botticelli , sreda, 04.01.2006 : 16:03:41
Jaz Taro - yorkica- kopam 1x tedensko oziroma na 10 dni. Na začetku sem jo vsake 3 tedne, samo ko mi je izkušena vzrediteljca rekla da lahko večkrat, jo pač večkrat. Ker na 3 tedne je bilo res premalo, posebno če psa češeš vsak dan, ga dviguješ in ga čohajo še drugi in zraven tega še spi v postelji. Na 10 dni pa je glih vredu, da ohranjaš psa čistega inprimernega za v stanovanje. Ker yorkija z dolgo dlako ne moreš samo z vodo spirati, ker se dlaka zavozla in se ne da sčesati... tako da edina varianta je šampon+balzam - seveda kvaliteten.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , sreda, 04.01.2006 : 17:17:45
Vem, da je tema o samponih ze odprta, vendar vseeno, Boticelli s katerim pa jo ti kopas....


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Botticelli , sreda, 04.01.2006 : 17:41:04
Moram povedati da še kar imam biogroomov puppy šampon, ker ga še nisem porabila  ??? ::) Pa tudi med bolj blagimi šamponi je tako da ni problem prepogosto kopanje. Drugače pa imam balzam Jean peau (Coat balm), ki mi je zelo všeč.
No na prihajajoči razstavi pa imam namen kupiti kakšen kvaliteten šampon in balzam ki se ga drugače ne dobi - All systems ali kaj podobnega.

na začetku sem jo samo skopala z šamponom brez balzama, ker sem pač mnenja čim manj umetnih substanc. Samo ko sem enkrat probala balzam in kaj naredi z dlako - nobenih težav s česanjem več, dlaka rata svileča, mehka... res neverjetno :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , sreda, 04.01.2006 : 17:43:29
kalsang, zdaj bom verjtno mimo vsekala, ampak imajo perzijke podobno vrsto dlake kot šicuji?  :-[


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sreda, 04.01.2006 : 18:42:58
Ne vem, če je čisto dobra primerjava... Tako približno ja...

Šicuji imajo ravno svilnato krovno dlako in veliko podlanke. Na otip je njihova dlaka kot fini svilnati lasje. Dlako je treba redno, vsak dan česati, da odstraniš odmrlo podlanko, drugače se zavozla, pod vozli pa se lahko vname koža. K redni negi pa sodi tudi kopanje. Si predstavljaš, kako bi bilo, če si mi ne bi redno umivali las? Katastrofa...

Šicujeva dlaka nima oljne zaščite, ker jih greje podlanka, zato s pogostim kopanjem /recimo 1x na teden/ ne narediš nobene škode, kvečjemu koristi, ker iz podlanke odstraniš ves prah in umazanijo, saj se ta še posebno rada nabira, ker ni oljne zaščite. Po kopanju pa je treba kužka do suhega posušiti s fenom, ker se dlaka slabo suši sama do sebe zaradi obilne podlanke in seveda zato, ker ni oljne zaščite.

Podobno je tudi z drugimi tibetanci, kot na primer s tibetanskim terierjem in lhasa apsom.

lp


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Nanook , sreda, 04.01.2006 : 19:17:09
Ahem, glede susenja... Moj TT je skoraj v trenutku suh, s fenom ali brez, med kopanjem moram prekleto paziti, saj se mi velikokrat osusi se preden se stegnem po sampon. In to neglede na to ali je ostrizen cisto na kratko ali ima ca. 15cm (recimo) dolgo dlako, ali pa vec, ce ravno tako nanese.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , sreda, 04.01.2006 : 19:37:02
Glede feniranja, jaz papillona, ki ima kar gosto in daljšo dlako, feniram samo po zimi pa še to ne do konca, ker pol itak začne noret po hiši in se posuši, poleti pa jo pustim, da se sama posuši.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , sreda, 04.01.2006 : 19:48:41
Ja jaz tudi dolgodlako civavo fenam pozimi...mu se ful pase, ker je toplo (kar nastavlja svojo rit proti fenu, da mu je ja cimbolj toplo ::))...
poleti pa fen opustim, ker je zunaj itaq toplo in tece ven ter se na soncku posusi... se zgodi da tudi po pol ure, vcasih se dlje, lezi na soncu (v mislih imam temp. nad 30°C)...jaz ne zdrzim tako dolgo kot on... :-[



Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sreda, 04.01.2006 : 21:20:13
Nanook, kaj misliš s tem, da se v trenutku osuši... a se strese?


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Mel , sreda, 04.01.2006 : 21:45:02
Samo popravek ;) Maltezani nimajo podlanke, kopa pa se jih redno(kot si ze povedala vsaj razstavne)enkrat tedensko, zaradi olja na dlaki. "Domace"pse pa se kopa po potrebi ;)

Pia se strinjam s tabo z vsem, samo s tem oljem na dlaki od Maltežana ne ravno najbolje ;) Razstavne maltežane so kopa cca 1 tedensko, večinoma pa nerazstavne lastniki kopamo nekje na 14 dni...

LP,
Diana


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Nanook , sreda, 04.01.2006 : 22:07:29
Kalsang, ne. Cisto pri miru je cel cas. Ce se strese, se pa sploh ekspresno hitro posusi.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , sreda, 04.01.2006 : 23:31:52
Šicuji in še kakšna pasma NIMAJO oljne zaščite na dlaki... če verjameš ali ne... Njihova dlaka je bolj kot človeški las, zato je redno kopanje nujno, nikakor pa ne škodljivo. Kot sem rekla, NIMAJO vsi psi isti tip dlake. Lahko se prepričaš v strokovni literaturi.

Seveda pa se uporabljajo pasmi primerni šamponi in balzami.

lp

Oljna zaščita "prihaja" iz žlez lojnic. V kateri literaturi piše, da ta pasma le-teh nima? (znojnice so pri pseh omejene le na določene dele telesa - lojnice pa so pri dlakah - imamo jih tudi ljudje ob dlakah in laseh).
Redno kopanje in nega je seveda potrebna pri vsakem psu (sem že napisala), pretiravanje pa definitivno ni koristno.

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , sreda, 04.01.2006 : 23:37:44
"oljna zaščita" je mišljeno pač maščobni izloček žlez lojnic - če sem se narobe izrazila...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , četrtek, 05.01.2006 : 00:33:53
Malo tako na splošno, če vas zanima o koži, dlaki in negi - zelo poljudno napisano (npr. o žlezah sebaceous glands = žleze lojnice):
http://www.proplan.com/pet_expert_advice/dr_fortney.aspx?strID=21

Naslednji link pove kaj so to žleze lojnice (v par stavkih):
http://www.mrsci.com/Integumentary-System/Sebaceous_gland.php

Navedeni linki govorijo o obolenju, ki privede do uničenja žlez lojnic - dedno pogojeno OBOLENJE (pri določenih pasmah - so navedene) - v bistvu gre za vnetje žlez lojnic:
http://www.barkbytes.com/medical/med0009.htm
http://www.upei.ca/~cidd/Diseases/dermatology/sebaceous%20adenitis.htm
http://www.lhasa-apso.org/health/sajenny.htm

Pri starejših pseh, pa navadno te žleze producirajo manj "maščobe".

Linki niso zahtevni za branje in dajo veliko odgovorov na vprašanja zastavljena v tej temi in mislim, da se jih splača prebrati.

LP in veselo branje, T




Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , četrtek, 05.01.2006 : 10:54:53
Ta maščobni izloček je pri malih dolgoldakih družnih psih kot je šicu minimalen in ga skoraj ni opaziti, pa četudi psa ne okopaš mesec ali več, ker kožušček teh psov ščiti obilna podlanka in ne izločki.

lp


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , četrtek, 05.01.2006 : 15:35:22
Svetujem, da se prebere "linke", ki sem jih navedla, kajti tam je lepo obrazloženo, da vlago in zaščito koži daje ta izloček (ni toliko pomemben za dlako) in s kopanjem ga pač "umijemo" in ob preobilnem umivanju to privede do povečane možnosti sprememb na koži, ki pa se odražajo seveda tudi na dlaki. To je pravzaprav bistvo tega, zakaj je treba biti zmeren in ne pretiravati s kopanjem. Kar se tiče pa lepote dlake, da boste psa lahko razstavljali in podobno (da bo dlaka čista, bela, itd.) je pa popolnoma druga stvar in ni vedno kompatibilno z zdravjem same kože.

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , petek, 06.01.2006 : 10:24:08
Ja, ampak, poglej... Ne poznam nobenega razstavnega šicuja, ki se ga kopa enkrat na teden, da bi imel probleme s kožo. Prej obratno. Tisti, ki se jih ne kopa redno, imajo ponavadi hitro kakšne krastice in spuščaje. Se ti ne zdijo tvoje tditve nekompatibilne s prakso?


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: TagTu , petek, 06.01.2006 : 11:13:27
En manjši popravek nekaj postov nazaj - tibetanski terier nima in ne sme imeti svilnate krovne dlake. Tudi vsakodnevno česanje ni doživljenjsko - predvsem pa je odvisno od zrelosti in tipa dlake, tako krovne, kot tudi spodnje. 


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , petek, 06.01.2006 : 17:08:30
Mislim, da se bom nehala hvalit, ker pojma nimam...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , petek, 06.01.2006 : 18:49:29
Ja, ampak, poglej... Ne poznam nobenega razstavnega šicuja, ki se ga kopa enkrat na teden, da bi imel probleme s kožo. Prej obratno. Tisti, ki se jih ne kopa redno, imajo ponavadi hitro kakšne krastice in spuščaje. Se ti ne zdijo tvoje tditve nekompatibilne s prakso?


Moje trditve v večini primerov (tudi v povezavi z drugimi temami) pač temeljijo v veliki meri na literaturi in izsledkih raziskav. Žal/k sreči (še nisem ugotovila ali je "žal" ali "k sreči") sem zelo naravoslovno usmerjen človek, ki se zanaša bolj na študije - seveda tiste, ki temeljijo na čim večjem številu različnih osebkov, ker le take so relevantne (pa še na drugih stvareh - o tem ne bi, ker lahko o verodostojnosti različnih študij razpredamo na dolgo in široko) kot pa na občutek ustvarjen na nekaj videnih psov. Tako, da se zanašam na tisto prakso, ki se je z določenim vprašanjem konkretno ukvarjala in ne na majhnem številu psov. Treba je upoštevati to, da je dokazano, da je nagnjenost psa, ki se mu prepogosto "umije" oz. izsuši kožo, do kožnih obolenje večja kot tistemu, ki se ga normalno neguje. Problem nastane pri definiciji pojma "normalna nega" (nikjer to ni blazno natančno določeno, ker se razlikuje od pasme do pasme in od psa do psa, pa tudi mnenja različnih veteriarjev in strokovnjakov se na tem področju razlikujejo in tudi z novimi dognanji spreminjajo, pa tudi sami kužki so si kot osebki toliko različni, da ne morejo nikoli popolnoma enako odreagirati ne na ista zdravila, ne na isto hrano, ne na isti režim oskrbe). Potem je treba ponovno poudariti, da izraz "nagnjenost" ne pomeni, da se bo to zgodilo. In še to - psi, ki se jih razstavlja so velikokrat na splošno boljše oskrbljeni kot pa ko marsikateri nevestni/nevedni lastnik psa katerekoli pasme svojega ljubljenčka tako zanemari, da se kužku za vsemi vozli in umazanijo koža vname in podobno. Definitivno bi bilo boljše, če bi ga tak lastnik pretirano kopal kot pa tako zanemarjal, ker je pa v takem primeru možnost problemov večja pri zanemarjenem kužku.
Da ne bo pomote to ne velja na splošno, da so nepasemski in nerazstavni psi zanemarjeni, da ne bo kakšen vesten lastnik nepasemskega ali pa pasemskega nerazstavnega psa narobe razumel. Mislim oz. predvidevam, da smo na tem forumu vsi taki "manijakalski" ljubitelji svojih psov, da kar glava boli in nas ima marsikdo za čudne.

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: maximilian , ponedeljek, 09.01.2006 : 13:57:03
zivjo,
jst mojga mešančka kopam 1x na mesec, sam se kaj hitro umaže ker ima dolgo dlako.
zadnje čase opažam da se mu je začela vozlati dlaka, čeprav ga vsak dan počešem?!


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Sally , ponedeljek, 09.01.2006 : 14:16:11
zivjo,
jst mojga mešančka kopam 1x na mesec, sam se kaj hitro umaže ker ima dolgo dlako.
zadnje čase opažam da se mu je začela vozlati dlaka, čeprav ga vsak dan počešem?!
Poskusi po vsakem kopanju nanesti balzam (lahko tudi cloveski - Pantene se zelo dobro obnese), tako bos preprecil prekomerno vozlanje dlake. ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , ponedeljek, 09.01.2006 : 15:18:18
Sally, ko si napisala, da das lahko cloveski balzam na psa...ali je to ok? Ne povzroca kake dodatne izsusitve koze, ker je recimo prevec koncetriran ali kaj podobnega... :-[



Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , ponedeljek, 09.01.2006 : 16:37:18
Meni se tudi zdi čudno dat človeški balzam. Po moje je premočen, saj tudi človeški šamponi so za ljudi premočni in naj bi se jih rečlo. ???


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , ponedeljek, 09.01.2006 : 16:45:39
Preparati za ljudi niso primerni za pse. Zakaj se ne poslužite raje balzamov narejenih posebej za pse?

LP, T


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Mel , ponedeljek, 09.01.2006 : 17:49:07
Jaz sem tudi mojemu že balzam za ljudi, pa je bila dlaka enkratna, koža pa tudi. Seveda ga ne dajem na kožo, ampak izkljkučno na dlako.

Poznam tudi nekaj razstavnih psov, ki jim dlako "obdelajo" s človeško subrino ;)

LP,
Diana


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 09.01.2006 : 18:28:58
No moj Damč  že ni  raztavni, je pa dolgodlak in  mu  po  vsakem kopanju  na dlako  dam  subrino(  za  tanke občutljive lase 8) ;D)  in ima  zelo lepo dlako  nobenih problemov z kožo  in  z lahkoto se razčeše. Kopam ga pa  cca  na  dva meseca  ,  poleti  tudi  vsak mesec.  Z  šamponom kupljenim v Merkatorju(vitalcraft- ali nekaj takega...  z cedrinim oljem  in citronelo- vedno pozabim ime :P)-    Imam  šprico za  rože-  notri pa  stisnem   malo  enega  šampona  in še  tistega drugega  za- proti bolham(  od  veterinarja) ,ter  oboje zalijem z vodo(  drugače mu lahko celo  flaško  dam  nanj :P). Drugi dan po kopanju pa  še  ampulo frontlina  dobi za vrat :)
Tamalo pujso  pa isto- če se pa  kje  vlači po kakšni svinjariji  jo  pa  še večkrat  skopam.......
Potem jih pa  oba  z  fenom  presušim  ... in sta  dišeča puhca, in lahko pri meni  spita 8)(  to zadnje  je verjetno  tudi razlog  , da se  tako veselita kopanja  ::);D)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Sally , ponedeljek, 09.01.2006 : 18:49:05
Ahhh... :) Govorim iz prakse, lastnih izkusenj, 15 let zivljenja z dolgodlakimi psi in ne iz teorije, kot jo marsikdo na tem forumu tako rad opeva in ima za edino pravilno. ;)

Tudi mene so nekoc prepricevali, da je beardie pac pasma ki jo je potrebno cimbolj poredko kopati, cimmanj sampona uporabljati, o balzamu ni bilo ne duha ne sluha... Pa se clovek z leti in izkusnjami navadi. Le cista in negovana dlaka lahko hitreje raste, se ne lomi in cufa, odseva zdrav lesk in izgleda lepo. Obicajno pse po kopanju dobro natrem v razredcenem balzamu, ki ga nikoli NE izpiram iz dlake...

Ker se trenutno malo bolj intenzivno ukvarjam z nego puffkov (powder puff kitajcki o.p. ;)), ki imajo malo bolj komplicirano dlako (predvsem mlajsi) kot beardiji lahko povem, da sem prvic uporabila razredceni pasji balzam (LaserLite-ov) in nisem bila prevec navdusena nad rezultatom, saj se je dlaka ze po nekaj dneh pricela vozlati. Drugic sem poskusila z Dove-om in bila navdusena nad njegovim delovanjem. 8) Vsak mora poskusiti, da ugotovi, kateri dlaki pase kateri balzam/regenerator... ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Mel , ponedeljek, 09.01.2006 : 19:32:06
Sally,

jaz tudi ne izpiram balzama, in je dlaka potem res super  ;)


 in sta  dišeča puhca, in lahko pri meni  spita 8)(  to zadnje  je verjetno  tudi razlog  , da se  tako veselita kopanja  ::);D)

Ane, a ne kako dišijo :D

LP,
Diana


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Joni , ponedeljek, 09.01.2006 : 20:09:11
Še jaz pristavim svoj lonček .. Tudi jaz sem bila skeptična do pred kratkim to glede nespiranja balzama iz dlake. Se mi je zdelo da bo dražilo kožo psa itd. Po nasvetu Sally sem prejšnji teden poskusila z mešanico balzama in tople vode na dlaki in sem potem psa takega tudi posušila, pa sem navdušena nad rezultati. Dlaka je zelo sijoča in lepo pada, saj je bila prej bolj suha. Jonija sem naslednje dni opazovala, pa nobene reakcije, uporabila sem pa pasji balzam, Biogroom Silk. Naslednjič bom uporabila mešanico vode in čičkovega olja, baje ima podoben učinek.

Kar se pa tiče človeških preparatov, se mi pa zdi da če se razredčijo in potem pes nima nobene kožne reakcije (izpuščajev, praskanja) ne vidim tu nič spornega. Se mi zdi, da so mnogi pasji preparati bolj "one fits all" medtem ko obstaja tako veliko tipov dlake. Zagotovo psi z dolgo dlako potrebujejo več nege in različne preparate kot bokserji, recimo. Tudi mi našega dalmatinca mogoče vsaka 2 meseca skopamo, medtem ko se dolgodlaki psi (še posebej taki razstavni) kopajo 2x-3x mesečno. Sama vem, da če ne bi Jonija kopala tako pogosto in se toliko ukvarjala z nego (med drugim tudi vsakodnevno razčesavanje) ne bi imel take dlake kot jo ima danes.




Lp, Tinkara


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Uma , ponedeljek, 09.01.2006 : 21:25:28
Tudi meni so svetovali za okrepitev dlake, redno skropljenje z razredcenim balzamom, sicer skropim samo spodnje dele dlake, saj morajo hrbet ostat teriersko trden, ampak se obnese in dlaka je v zadnjem casu precej bolj svetleca kot je bila, pa tudi hrana je verjetno kaj zraven pripomogla.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , torek, 10.01.2006 : 08:12:37
To, ko ste pisali od blazama...

Da vidim ce zastopim stvar: najprej psa skopam, sperem sampom, potem pa v flaski razredcim blazam za ljudi (npr. Panten ali Dove) in ga vtrem v dlako (ali pa ga samo poskropim po dlaki), psa vzamem iz banje in posusim...potem ko dam na dlako balzam tusa ne uporabljem vec in nic ne spiram? :-[

Zmotilo me je to, ker ko dam jaz na svojo glavo balzam, ga potem sperem dol, zato ne vem, ce sem prav zastopila, da pri psu to ni potrebno... :-[


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , torek, 10.01.2006 : 16:42:49
Jaz menim da Papillonu ni potrebno dajat balzama, ker nima tako dolgo in gosto dlako kot recimo maltežan ali podobni. Jaz Taro skopam s šamponom za pse od Dogit in dobi fantastično dlako. Tudi ko smo jo razstavljali je dobila pohvale. Jo pa seveda vsak dan počešem in ne kot piše o negi papillona, da se ga češe 1x tedensko.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Geri , torek, 10.01.2006 : 23:48:22
Tara, saj noben pes ne RABI balzama, pač bolje je če ga uporabljaš. ;) Je pa balzam bolj uporaben za razstavne pse da dlaka lepše pade in je bolj mehka. Pri papillonih se uporablja balzam pred razstavami in pa sprej za bolj svetlečo dlako tik pred razstavo ;).


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sreda, 11.01.2006 : 10:37:36
Za šicuje lahko rečem, da je zelo priporočljivo uporabljati balzam. Jaz ga samo enkrat nisem, tako iz lenobe, pa saj imam profi šampon itd. .... Tega ne bom nikoli več ponovila, ker se je dlaka začela takoj vozlat v knedle.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , sreda, 11.01.2006 : 12:12:39
Ma meni se zjijo balzami , še posebaj pa špreji, če jih pes ne potrebuje čisto odveč.
Posebaj šprejanje jaz tratiram kot mučenje svojega psa in ostale ki so v  bližini in morejo to vohat.
Jaz sem mnenja, da se mora pes pokazat v svoji naravni lepoti in tisti si zasluži nagrado , ki je samo skopan in ok balzam, da se dlaka ne vozla. Glede balzama je nekdo napisal da se ga ne spira. Tisti, ki uporabljajo človeški balzam bi ga mogli spirat, ker je tako napisano v navodilih (za pasjega ne vem), ker psa lahko to pol srbi. Zdaj lahko nima nobenih znakov ampak kasneje jih bo lahko imel, še posebaj razstavni psi, ki se jih bolj pogosto kopa. To je isko kot punce, ki se pudrajo v mladosti. Najprej so lepe, ko pa se malo začnejo starat pa ratajo grde in vse zgubane s kožo bog se usmili.
Pa brez zamere ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Sally , sreda, 11.01.2006 : 14:30:15
Tara04,
dala si ZELO slabo primerjavo... Dajanje balzama na dlako pri psih je prej podobno "dekletom, ki skrbijo za svojo kozo in nanjo redno nanasajo vlazilno kremo, zato da na stara leta ne dobijo prehitro starostnih gub". ;) ;D

Pa ko pises o "se posebno" razstavnih psih. Ce bi tvoja teorija drzala, potem bi vsi uspesni psi dolgodlakih pasem kmalu postali bogi revcki, s kupi alergij in ne vem cesa se nisi napisala. Moje izkusnje s takim nacinom nege dlake so pricele s tem, ko sem prisluhnila izkusnjam dolgoletnih vzrediteljev, razstavljalcev dolgodlakih psov.

Cloveski balzam se izpira, da lasje niso mastni. Brez skrbi, sem poskusila najprej na sebi! ;) Res ne vem kako ne mores razumeti, da "mastno" nikakor ne more izsusiti?! :P Ali uporabljas sama morda kaksne posebne (suhe) balzame? :o ???


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sreda, 11.01.2006 : 15:20:37
Tara04, naj ti zagotovim, da dolgodlaki razstavni veterani, ki jih jaz poznam, nimajo težav s srbečico in alergijami, izsušeno kožo in dlako, kot bi rada ti prikazala....

Zato, ker se za njihovo nego uporablja profesionalne, dobre in pasmi ustrezne preparate, izključno z balzami.

Kožo imajo meni znani razstavni psi zdravo.

Dej, ne govor brez veze.... Najprej se pozanimi, probi in vpraši....

Sprejanje je pa itak na razstavah že prepovedano in je res nepotrebno.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Tara04 , četrtek, 12.01.2006 : 14:33:16
Malo sem se narobe izrazla. Mislila se obsodit bolj špreje kot balzame. Tiste pudle pa itak še vedno šprejajo in lakirajo z preparati za ljudi kar sem jaz vidla na razstavah. Hotela sem povedat, da, če ni potrebno psu dajat balzama ker se mu ne vozla dlaka da se mi zdi ga brez veze filat s temi stvarmi. Za pse ki pa imajo dolgo dlako pa balzam podpiram ker ga verjetno če ne tudi cuka ko ga češeš. O suhi koži zaradi balzama pa nisem nič pisala, saj vem da mastijo lase ker ga tudi jaz uporabljam.

Za napačno izražanje se opravičujem :-[


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , četrtek, 12.01.2006 : 20:10:13
Ni problema Tara04, saj tudi jaz pogosto kakšnega kozla ustrelim, čeprav sem ljubiteljica živali :)

Ob pogledu na vse tisto lakiranje in maltretiranje pudlov na razstavah tik preden gre v ring pa se meni tudi želodec obrne. Še posebno tistih italijanskih... Mogoče bo še kakšen skrbnik pudla več o tem povedal, in sicer kaj je potrebno in kaj ne.

Sama imam dokaj zahtevno pasmo za nego in razstavljanje /shih-tzuje/, toda pravijo, da so pudli še bolj zahtevni.

lepo bodi in enga smeškota si naštimi!!!! :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: gomiscek , ponedeljek, 24.04.2006 : 17:00:16
Kupili smo psa pasme Coton de teluar. Zanima me glede kopanja, ker sem slišal, da prepogosto kopanje s šamponom škoduje dlaki, tukaj pa berem da ga kopate vsakih 14 dni. Ali se ga lahko kopa z vodo v katero dodamo jabolčni kis? Kaj moramo dajati psu za pigment?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav vsem ljubiteljem psov.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , torek, 25.04.2006 : 10:08:28
Najbolje je, da se ravnate po navodilih vzreditelja, ki vam bo tudi svetoval, kateri šampon morate uporabljati. Dolgodlake pse se kopa pogosteje in kopanje vsakih 14 dni s kvalitetnim šamponom ni škodljivo.

Ne vem, zakaj želite uporabiti jabolčni kis.

Za pigment še nisem slišala, da bi se kaj posbej dajalo. To je stvar genetike.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , torek, 25.04.2006 : 10:31:31
Glede kisa...meni je stvar poznana s strani moje babice...namrec to so vcasih prakticirali na cloveskih laseh, da so bili le ti mehkejsi, bolj svilnati in so dobili lesk... Ko se umije lase oz v primeru psa dlako, se na izprane lase/dlako polije jabolčni kis (potem se ne izpira več) in se posusi...
Lasje, dlaka nimajo nobenega vonja, kljub temu, da se ne izpira kisa...

Drugace pa se uporablja jabolčni kis tudi pri psih, ki imajo temno dlako (predvsem črno)...s kisom se namoči brisačko, potem pa s tako brisačo obrišemo psa in dlaka dobi lesk..ista zgodba, samo da se tukaj nanasa na suho dlako...

Kis kljub pH 2 ne uničuje in ne poškoduje dlake oz. las...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , torek, 25.04.2006 : 11:31:52
Jaz bi raje uporabila kvaliteten balzam. Ta ni samo za lesk, ampak tudi za lažje razčesavanje.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ninca10 , torek, 25.04.2006 : 12:02:27
Kis pri razčesavanju nima nobenega vpliva, ga niti ne olajšuje niti ne otežuje...

Se strinjam ja, da pri dolgi dlaki verjetno res bolje kvaliteten balzam kot pa kis...ceprav skodovati tudi kis ne more...



Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: honki , petek, 28.04.2006 : 17:14:21
pozdrav

se strinjam z uporabo balzama namest kisa. niso nastali balzami kartako brezveze.

tud sama sem prvo mislila kaj bom matretirala svojga yorkija z balazmi pa spreji in ostalimi bedarijami. :P

do 7 meseca gre vse lepo in fino, karnaenkrat pa je dlaka dolga - da si lula po njej, se posebej to smrdi ko se urin ojca- v casu spolnega dozorevanja, ko se tud markiranje poveca :-\

takrat sem zacela uporabljati poleg sampona se balzam-kr tk en kupljen v trgovini za male zivali. je blo ze mal bols.

po 2 mesecih mucenja, vozljanja, razcesavanja, in izzumljanja nemogocih stvari sem videla da nimam druge kot pa da si narocim dober sampon, balzam, in olje - ki ga potrebujem nujno, saj sem zacela psa navijati v papircke- da si ne lula po dlaki ;)

kakor koli se slisi bedarija, psa postrici ne morem, saj cakam da lahko greva na vzrejni pregled in ne morem z postrizenem yorkijem prit tja. :)

tako da ne skrbite-psa balzam, olje ne moti, tudi povijanje ne. saj jim olajsa premikanje. olje mora bit naneseno pred povijanjem tako da je isto nujno. balzam mi je pa olajsal cesanje in njemu trplenje-saj ga ne cukam.  :D

lp vsem


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Ancyka , četrtek, 17.08.2006 : 15:46:32
jaz svojega kopam na dva do tri tedne s šamponom, umes pa po potrebi samo z vodo, ga dobro obrišem in posušim, potem pa skrtačim
tudi v poletnem času lahko pes začne smrdeti zaradi vročine ipd.....


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: honki , četrtek, 17.08.2006 : 15:53:06
Aa pa jst mojga kopam na 10 dni pa ni nobenga problema. ga nic ne srbi , dlaka je zdrava in lepa, samo lepo je treba ves sampon dol sprat.

kar se tice psov kot so maltezani in yorkiji in to ko nimajo podlanke jih lahko kopas kar pogosto ker je njihova dlaka kot nasi lasje.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: *NiKiCa* , sobota, 16.12.2006 : 19:35:25
hey

mene pa zanima koliko časa kuža ne sme ven ko ga skopamo?
LP


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: tjasav , sobota, 16.12.2006 : 19:51:58
Yorkiji baje 9 ur. Vmes seveda lahko gre na stranišče, ampak ne preveč za dolgo.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: ka ty a , sobota, 16.12.2006 : 19:54:26
Najbolje,da jo skopaš zvečer potem gre pa spat zjutraj pa normalno ven.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: *NiKiCa* , sobota, 16.12.2006 : 20:21:04
no saj to sem tudi nameravala da bi jo danes zvečer skopala okoli 10ih potem bi šla pa jutri zjutraj okoli 8ih ven na sprehod (na stolp katya ti veš kje je to ;))


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: ka ty a , sobota, 16.12.2006 : 20:22:59
vem vem.
Tako bo verjetno vredu.Mi smo jo zmeraj zvečer.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: honki , ponedeljek, 18.12.2006 : 10:58:51

ja mmidva se kopava vedno zvecer, po "friziranju"ga spustim se ven lulat, ko je sfenan in  ko se po fenanju ohladi, in potem spat. in pocitek do jutra. zjutraj pa normalno na wc.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Uma , ponedeljek, 18.12.2006 : 11:13:13
Tudi mi tako delamo. Kopamo po zadnjem vecernem lulanju, recimo okrog desetih, potem fenamo in potem zjutraj normalno ven, vmes pa pazimo, da ni na prepihu ali kaj podobnega oziroma v sobah, ki se zracijo pred spanjem.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Mel , ponedeljek, 18.12.2006 : 11:14:16
Tudi mi tako delamo. Kopamo po zadnjem vecernem lulanju, recimo okrog desetih, potem fenamo in potem zjutraj normalno ven, vmes pa pazimo, da ni na prepihu ali kaj podobnega oziroma v sobah, ki se zracijo pred spanjem.

Enako...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: bauci , ponedeljek, 18.12.2006 : 16:15:31
midve pa pravzaprav po potrebi. moja je pravi pujs, večje blato je, bolj je lušno. tačke ji umijem po vsakem sprehodu, po "blatnih" pa jo pravzaprav po celotnem podvozju.  ;D potem pa dobro obrišem ter takoj na toplo! po možnosti pod odejo na eno gretje.  ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: tjashybosty , torek, 19.12.2006 : 23:40:10
Pri nas se tudi skopljemo zvečer - imam maltežana - potem se obvezno zavijemo v brisače, sfeniramo in do zjutraj nič ne hodimo ven... Lula itak lahko v kopalnici, tako da ni panike, pa še brez veze se mi zdi tvegati in stakniti kak prehlad...

Lp, Tjaša ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: nikinik , torek, 11.09.2007 : 16:43:28
kako pa kopas srednjo dlake zahodnovisavske pse ????


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: žana , torek, 16.10.2007 : 17:32:27
Naj še jaz vprašam, kako rešiti problem z dlako angl. koker španjela. Psička ima neznosno zavozlano dlako po  "podvozju", kot se je nekdo pred mano simpatično izrazil. Zgoraj je OK, ampak po trebuhu in nogah je groza. Dlaka se vozla čisto pri koži in ne npr. na koncu ali nekje na sredini ( je dolga ) in zato mi jo nikakor ne pusti razčesavat. Poleti smo jo čisto postrigli, da ne rečem pobrili, saj mi je bolj pomembno, da ji ni bilo vroče, kot pa "pravilen" izgled, ki smo si ga takoalitako izmislili ljudje. Tega pa na zimo res nebi ponovila. Problem je, ker  živim na deželi in so najini sprehodi vedno po travnikih, poteh, pa skoraj vedno se skopa v reki.
Res prosim za nasvet, čeprav mi je že vedenje, da lahko uporabim balzam bilo dobrodošlo.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Zoia , torek, 16.10.2007 : 18:01:04
Prvo kot prvo, dlaka v poletnih mesecih psa varuje pred vročino, pozimi pa ga greje. Tako da britje ni potrebno (smo pa mi našo enkrat na nulo pobrili ravno zaradi cofov). S cofi je bilo grozno, delali so se ravno tako čisto pri koži in nikakor se jih ni dalo razvozljati. Včasih smo postrigli, včasih pa probali razčesat z glavnikom za cofe - ima ene 6 rezil, ki režejo vozlje. Edino to je vsaj približno pomagalo, večinoma smo pa kar odstrigli. Pa še to je bil problem, ker je imela glede tega nikakvo dlako.
Tako da česaj česaj in še enkrat česaj, pa ta glavnik si kupi


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Botticelli , četrtek, 18.10.2007 : 11:16:38
Najprej, če je pes tako zavozlan da se vozlov ne da izčesati, je potrebno vse kar je v vozlih pač odstriči oz pobriti, če so vozli tik ob koži. Potem pa se res redno čese, od takrat dalje ko se vozle odbrije. Ker enkrat ko ti kužka pobriješ, mu dobesedno uničiš naravno termoregulacijsko sposobnost, zato se organizem odzove tako, da začne rasti bolj gosta dlaka, da se normalno stanje vzpostavim čim prej - se pravi večkrat briješ, bolj gosta in puhasta dlaka postane.
Največja napaka je pobriti psa poleti, češ da mu je vroče. Ljudlje razmišljamo preveč po človeško glede tega.

No drugače pa dlaka po treduščku in notranji strani stegen, se lahko skoz striže na kratko, ravno zaradi tega, da se čim manj smeti nabira not in da se ne delajo vozli.

Če ne gre drugače, jo pelji španjelko k pasjemu frizerju, da ti postriže res vse vozelčke z spodnje strani in pove kako dalje.

Pa še to, če je kokerček samička in po možnosti sterilizirana, potem se lahko kvaliteta dlake ful spremeni, začnejo ji poganjati dlake tam kjer prej niso in rata ful gosta in neobvladljiva dlaka večinoma. V tem primeru pa je skorajda neizogibno redno striženje oz, britje dlake, posebno če se ne češe redno.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: žana , petek, 19.10.2007 : 11:22:40
To pa prvič slišim. Ja, točno to. Je samička in dali smo jo sterilizirat. Izgleda, da jo bomo po spodnji strani res morali briti saj je živahna 100 na uro in je na sprehodu po travnikih res ne mislim imeti na povodcu. 

Najlepša hvala,


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Botticelli , petek, 19.10.2007 : 21:21:51
Ja saj, tega nobem veterinar ne pove. Ampak mislim da je kar velik problem to pri kokrih, ker je dlaka res grozna pri večini potem.
Jaz vidim to po kokrih ki se hodijo stričti k frizerki, res ne moreš verjeti kaj naredijo hormonske spremembe z dlako. Pa res večinoma samo pri kokrih in prih tipa španjel (recimo tudi kavalirčki).


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: žana , ponedeljek, 29.10.2007 : 08:13:59
Tako, pa smo jo peljali k frizerju. Je takoj vedel v čem je problem, pa tudi povedal, da se ta vrsta dlake dobesedno sprime skupaj in jo je praktično nemogoče razčesavat. Fine, ne :(
Hja, bomo pa uvedli novo pasmo - kratkodlaki koker španjel ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Zoia , ponedeljek, 29.10.2007 : 10:46:16
Že obstaja  :D  8)


http://img329.imageshack.us/img329/4594/img1104zh8.jpg


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: honki , ponedeljek, 29.10.2007 : 21:28:07
joj men je prav lusten tale "kratkodlaki" koker.....


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Zoia , torek, 30.10.2007 : 17:28:49
Meni je bila taka res zelo všeč, sam se domači niso strinjali s pobritim psom, tak da britja nismo ponavljali. Je bilo pa potem par mesecev super, ker se kratka dlaka ne vozlja ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: žana , torek, 06.11.2007 : 22:22:13
Moja je ista. Je pa sedaj definitivno bolj srečna, kot prej s tisto zvozlano dlako po trebuhu in nogah, ki se skoraj ni mogla nikoli prav posušiti. Čist pobrito tudi mi ne bomo imeli, ampak, ko bo dolžina taka, da se bodo zopet začeli vozlji gre k frizerju in pika.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: žana , četrtek, 29.11.2007 : 22:06:33
Sem srečala danes kokerko - zlato rjavo, ki je imela do sterilizacije fantastično svilnato dlako , ki se je naravnost osupljivo bleščala. Sedaj pa - kot, da ni ona - dlaka popolnoma mat, čisto druga (ne)kvaliteta, .... Šokantna razlika.  Pa saj ne, da bi se ona kaj sekirala zaradi tega ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Botticelli , petek, 07.12.2007 : 23:56:42
Jap vse to se zgodi zaradi sterilizacije...pa da ne omenjam postavo. Običajno ratajo res mali debeluščki, pa mi noben veterinar nebo zatrjeval da ni to zaradi sterilizacije...ampak to je že druga tema...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pokica , nedelja, 27.01.2008 : 18:27:04
Včeraj smo bili pri vetrinarju, sicer zaradi cepljenja, vendar kot ponavadi, smo se pogovarjali še vse sorte drugih stvari. Ko sem tam, povprašam še vse tisto, kar se mi poraja kot vprašanje v preteklem času. In tako je tema nanesla tudi na kopanje moje psičke. Ko je vet. tehnica "zvedela", da jo kopamo nekje na 14 dni, nam je rekla, da je to absolutno preveč pogosto. Potem je poklicala še veterinarko in ta je začela govor o pasji strukturi kože, dlake, kako prepogosto kopanje psu škodi (neodvisno od pasme), da se bomo na "pasji vonj" morali preprosto navaditi (pa čeprav tega ni nihče niti omenjal),....

No, pa sem dobila svojo brezplačno lekcijo o kaopanju dolgodlakega psa.  ;)

Toliko o tem, mi je bilo hitro žal, da sem sploh kaj rekla na to temo. :) Bom za drugič vedela bolje.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , nedelja, 27.01.2008 : 18:55:35
Ja, veterinarji dostikrat ne poznajo dovolj nekaterih pasem, še zlasti malih dolgodlakih ne, da bi lahko pravilno svetovali. Zdaj veš. ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pokica , nedelja, 27.01.2008 : 20:10:32
Jap, zdaj vem!  :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Felina , nedelja, 27.01.2008 : 20:49:39
Jaz pa mojega shih-tzuja nisem skopala s šamponom že več kot leto in pol in je lepo čist in brez vonja...ga pa redno češem po večkrat na teden, pa tudi ekstremno dolge dlake nima, nekje 1 dm  ;) Medtem ko pa dolgodlaki ovčar še ni bil v 3,5 letih nikoli skopan s šamponom in če je pes zdrav, redno negovan,  suh, sploh pa mlad tudi vonja nima.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , nedelja, 27.01.2008 : 21:02:44
Felina, sploh ne gre za vonj. Poznam ljudi, ki si lase umivajo samo z vodo brez šampona, pa so tudi čisti.

Dejstvo je, da dlaka šicujev zahteva več nege, kot jo priporočajo veterinarji. Veliko je odvisno tudi od tega, v kakšnem okolju živiš. Dokler sem živela v centru Ljubljane, sta bili Tara in Pamo vsak dan vsaj enkrat v bani na pranju podvozja, ker je bila dlaka črna od asfalta in mestne umazanije, ki ni šla stran samo z vodo. Odkar smo pa na vasi, se pa veliko redkeje kopamo kot v mestu in ko se kopamo, je voda skoraj čista. Seveda pa kljub temu dlako od Pamo skrbno negujem z balzami v rrazličnih oblikah, dokler še hodiva po razstavah.

V povprečju je treba šicuje res kopati na štirinajst dni (če vzamemo v zakup, da nekateri živijo v bolj umazanem okolju, drugi pa v bolj čistem). Njihova dlaka je kot človeški las in tako pogosto nego prenese, še zlasti, ker pri tem uporabljamo njim ustrezno kozmetiko.

Vonja pa čist šicu nima, čeprav zna dlaka okrog gobca zaradi izcedka iz oči hudo smrdeti.

Po drugi strani pa sem videla že veliko zanemarjenih šicujev, takšnih, da so do neba smrdeli. Toda ti so imeli dlako zavozlano v neprebojen oklep in so se v njej nabrali izločki in izcedki.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pokica , nedelja, 27.01.2008 : 22:19:45
Jaz si ne predstavljam, da Tijo ne bi skopala nekaj mesecev ali celo več kot leto.  :o
Pa ji tačke vsak dan, po sprehodu, umijem, trebuh prav tako. Česanje tudi, sicer, bolj na hitro, po vsakem sprehodu, temeljito pa enkrat na dan. Gobček umijemo po vsakem obroku, popivnam z brisačko po tem ko pije vodo, brišem učke nekajkrat na dan.
Pa imam vseeno že po enem tednu "kosmate" prste, ko jo čoham po kožuščku. In ta umazanija se tudi vidi na njej, ker njena dlaka rata kar sive barve na tačkah in trebuhu, od praha, smoga,.... Živim v takem okolju (strnjeno naselje), kjer je betona na pretek, v Centru sva pogosto, in med sprehodom pobereva marsikaj na poti. Njeno umazanijo pa krasno vidim v banji med kopanjem.   :P


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Lonny , nedelja, 27.01.2008 : 22:44:28
Tudi jaz si ne predstavljam da nebi moje Lone okopala vsaj 1x na mesec....Ker je ubistvu že po 3 tednih praktično sive barve in ne bele. Mogoče je res odvisno kje oz. v kakšnem okolju živiš, mi smo sredi ljubljane kjer je večinoma beton in smo večino časa sive barve...:(


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Pmaxi , nedelja, 27.01.2008 : 22:57:03
Tudi jaz si ne predstavljam, da ne psa nebi kopala vsaj na 3 tedne, če že ne na 14 dni, ker je pes vsak dan z nami na kavču. Že sedaj mu non stop umivam tačke, ga češem in skrbim, da je kar se da čist, da pa ga nebi oprala leto dni - BRUH. Me čisto nič ne briga a to škodi dlaki al pa ne, svinjarija škodi nam kot družini! in to je nad vsem.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Nati80 , petek, 09.05.2008 : 08:20:32
Upam, da bo v pravo temo postavila vprašanje.
Kupila sem volumen šamppon od Jean Peau in v navodilih piše "koncentrat 1:4"

Ali to pomeni, da ga morem redčit v razmerju 1:4?

Hvala, LP


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pokica , petek, 09.05.2008 : 08:47:17

Tako je. :)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , petek, 09.05.2008 : 17:07:17
Malo vas bom popravila. Kot sem tudi že enkrat o tem pisala: Večina veterinarjev prav dobro pozna sestavo kože in delovanje vseh njenih delov in organov in pravilno svetujejo o prepogostem kopanju z raznimi preparati - ne glede na to kaj je rečeno na samem preparatu (tudi če je ultra nežen). Prav tako večina veterinarjev prav dobro pozna določene posebnosti in nagnjenja različnih pasem, tako, da prosim ne kritizirajte preveč, ker na koncu se vseeno znajdete ravno pri njih, ko pride do težav.

LP, T

P.S.: Pa brez zamere.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , sobota, 10.05.2008 : 19:14:12
Teski, brez zamere, ampak poznam kar nekaj šicujev, ki se pogosto kopajo, dosti jih je že v letih, pa noben od njih še ni šel k veterinarju in nima težav s kožo in dlako. Še vedno trdim, da vsi psi nimajo enake kože in dlake. Primerjaj npr. nemškega ovčarja in šicuja! Lahko rečeš, da imata enako kožo in dlako?

Lepo bi bilo, če bi nehali posploševati. Razlike obstajajo in temu primerna nega tudi.

lp


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Teski , nedelja, 11.05.2008 : 23:14:33
Prav tako večina veterinarjev prav dobro pozna določene posebnosti in nagnjenja različnih pasem,

 

Je pa definitivno skupno dejstvo to, da prepogosto kopanje odvzema koži zaščitno mastno "plast" in jo izsušuje. Pa ne le to. Poleg tega je s tem odvzeta organizmu tudi obrambna plast, ki ščiti organizem pred vdorom določenih bakterij in ostalih povzročiteljev "problemov". Seveda se ta plast ponovno vzpostavi. Vendar je koža brez te zaščite nekaj časa po kopanju. Histologija in fiziologija kože sta pri vsek pasmah psov v osnovi enake, ne glede na tip dlake. Seveda so tudi razlike med pasmami, vendar ne v pogledu kopanja - prepogosto kopanje definitivno ni koristno (razen, ko je potrebno za nanašanje določenih terapevtskih preparatov ali za odstranjevanje škodljivih snovi oz. po kmečko "svinjarije")

Še ena stvar pri psih z daljšo dlako ali gubicami na koži ali dolgimi visečimi ušesi, itd. - če se po kopanju psa ne posuši dovolj, je vlaga zelo primerno mesto za razno razne povzročitelje določenih kožnih problemov.

Hvala bogu se pri večini res ne pojavijo problemi. Marsikateri predstavnik te ali one pasme pa bi imel lahko kak kožni problem manj, če ne bi bil deležen prepogostega kopanja. Seveda ob redni negi, ki zajema redno odstranjevanje odmrle dlake, preprečevanje vozlanja (redno razčesavanje), osušitev po dežju itd...

LP, T

P.S.: O tem sem tudi že podrobneje nekoč pisala, če se ne motim - sicer ne vem, če je bilo v tej temi... Je pa zelo pomembno razumevanje zgradbe kože in delovanja njenih organov, da se razume tudi problem kopanja in ostale stvari.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 12.05.2008 : 08:55:53
Na splošno jaz tudi nekopam pogosto. Psičko v bistvu skoraj nikoli nebi, če nebi šli včasih vsake toliko na razstavo.
Ampak...  ;)

Prejšnjo psico sem na stara leta MORALA skopat vsaj 1x na mesec, ker če ne je dobila hot spot.  Starejši pes, ki ga imam tudi v oskrbi občasno, mora biti prav tako skopan vsaj 1x na 2 tedna, ker prav tako takoj dobi izpuščaje in hot spote in ga vse srbi.

Tako da tudi v to smer ni potrebno poslpoševat...


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 12.05.2008 : 10:18:34
Teski, to razumem. Se pa pojavlja vprašanje, kaj pomeni prepogosto. Po mojih izkušnjah je to relativno glede na posamezen tip dlake, pasmo, potrebe, zdravstveno stanje, itd.

Glede nege šicujev naj samo dodam, da je sušenje z ne prevročim fenom obvezno po kopanju in da se psa par ur po kopanju ne sme peljati ven. Ne gre za to, da psa s prvim šamponom, ki pride pod roko, okopaš in potem pustiš, da se sam posuši. Postopek je veliko bolj kompleksen. Kopa se samo razčesanega psa, uporablja se točno določene, blage šampone in balzame, primerne za pasmo (na našem tržišču jih ni - kupuje se jih na razstavah ali naroča prek interneta), pri katerih smo tisti, ki šicuje razstavljamo še kako izbirčni, saj kožuh ne sme biti izsušen, dlaka mora biti zdrava, voljna, čista, in se ne sme lomiti (torej mora koža biti zdrava), po kopanju pa obvezno sledi feniranje.

Ta postopek izvajam zadnjih pet let na dveh psicah in njuna koža je popolnoma zdrava. Poznam ljudi, ki to počnejo še veliko dlje na več psih in ni nobenih problemov kožo. Pse pa kopamo nekje na 14 dni do 3 tedne.

Doma smo imeli tudi nemške doge, katerih se pa res ne sme kopati več kot enkrat letno. In tega smo se strogo držali, saj je bila to specifika pasme.

Zelo zoprno je, ko pride stranka prvič k veterinarju z mladičkom šicujem in veterinar že takoj, vnaprej zažene vik in krik, da psa pa boh ne dej kopat. Stvari niso črno bele in lepo bi bilo, če bi bilo več povratnih informacij med veterinarji in lastniki ter vzreditelji posameznih pasem. Nedavno me je na primer prodajalka v veterinarski prodajalni dobesedno nahrulila, da kaj si pa mislim, da svoje pse s šamponom kopam, saj se volkovi nikoli ne kopajo s šamponom. Mislim, da je evolucija pri psu naredila svoje in da se ga nikakor ne more več primerjati z volkom. Če je to nivo študija veterine pri nas (gospodična mi je obenem zatrdila, da ona že ve, ker je to študirala), potem mi stroka ne vzbuja preveč zaupanja.

Poleg tega bi se morali veterinarji zavedati tudi razlik med nerodovniškimi in rodovniškimi psi. Med nerodovniško populacijo psov, ki so "kao čistokrvni" je veliko več problemov, med drugim tudi s kožo, saj je tovrstna vzreja popolnoma nenadzorovana, nihče ne preverja zdravja prednikov, saj jih ne pozna, pa tudi pari se zaradi tega dostikrat v ožjem sorodstvu. Znanka veterinarka mi je enkrat omenila, da so šicuji zelo slabega zdravja. Debelo sem jo pogledala, saj se v meni znani populaciji rodovniških šicujev pojavlja izredno malo problemov, redno pa me kličejo ali mi pišejo ljudje, ki so pravkar zaradi genetske bolezni izgubili svojega nerodovniškega šicuja (večinoma pri rosnih nekaj mesecih) in zdaj vneto iščejo drugega, tokrat rodovniškega.

Zdi se mi, da bi morala veterinarska stroka upoštevati tudi tovrstne informacije.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 12.05.2008 : 10:56:54
Sicer o šicujih pojma nimam, lahko pa povem da za veliko večino psov velja, da čim večkrat psa kopaš (s šamponom, s samo vodo lahko kolikor hočeš) tem hitreje se dlaka maže. Za samojede to definitivno velja. Svoje okopam enkrat ali dvakrat letno. In če ne gre slučajno naslednji dan na razstavo, potem se povsem dobro obnese zelo poceni blagi zeliščni šampon (kopriva ali breza) za ljudi.  Malce dvomim, da je pogosto kopanje šicujev tako grozno nujno. Pasma je stara, njihovo prvotni lastniki jih prav gotovo niso kar naprej kopali, sploh pa ne z ogabno dragimi fancy šamponi. Dvomim da  se je sama kvaliteta kože in dlake tako grozno grozno spremenila s časom. Če se pa je, potem bi se bilo dobro vprašati, ali je šla selekcija v pravo smer.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 12.05.2008 : 11:47:33
Eh, Lanabela. Pusti šicuje tistim, ki se na njih spoznajo, tako kot si jaz ne upam tebi soliti pameti o tvoji pasmi.

V klubu imamo en kup fotografskega materiala iz Tibeta, saj naši člani redno potujejo tja. Psi na fotkah, ki so pripeti na verige pred bajtami, so nerazpoznavni, v tako hudih dredih so in na njih je toliko svinjarije. Za nekatere sploh ne veš, kaj gledaš, dokler ti tisti, ki je fotko posnel, ne pove, kaj to je. Toliko o tem, da se dlaka bolj maže, če psa bolj pogosto kopaš, saj v Tibetu ne psi in ne ljudje niti od daleč par mesecev ne vidijo šampona.

Dlake polarnih psov nikar ne primerjaj z dlako šicujev. Druga zgodba.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: pokica , ponedeljek, 12.05.2008 : 11:55:43
Svojo psičko kopam na dva do tri tedne.

To, da se psov včasih ni kopalo, pa nimam za nek argument. Včasih so ljudje verjeli, da si bodo s "prepogostim" kopanjem, "sprali" zaščitno plast in bodo zato hitreje zboleli. Danes vemo, da je ravno obratno. Nehigijena je, kot vsi vemo, lahko razlog za mnoge bolezni. So pa ljudje zaradi takega verovanja izumili tudi nekaj pozitivnega. Parfume! :)

Šalo na stran. To sem navedla samo kot predstavo o nekih stereotipih, ki vladajo in se zadeve zelo posplošuje.

Malo se čudim temu skoraj da pokroviteljskemu odnosu nekaterih. Verjetno nekdo, ki si omisli kakega psa tudi kaj prebere ali vpraša nekoga o tej pasmi (ponavadi je to vzreditelj), in ne dela stvari na pamet. Skoraj pa tako izpade, kot bi človek želel škodit svojemu psu, ker ga, po mnenju nekaterih umiva - prepogosto, pa še to s "fancy" (pasjimi) šamponi ne pa s koprivnim za ljudi.

Moje mnenje je, da je potrebno upoštevati vzreditelje določenih pasem, ki so" eksperti" za "svojo" pasmo in še najmanj kar obvladajo je verjetno osnovna nega psa. ;)


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Yo , ponedeljek, 12.05.2008 : 12:11:18
To o zaščitnem sloju velja npr. za škote in take so dejansko tudi moje izkušnje. Škotov se ne kopa oz. čimmanj. Tudi češe se jih ne pretirano, če želimo, da dlaka ostane lepa, predvsem pa, da se dobro počutijo.
O šicujih pa naj sodijo tisti, ki imajo z njimi izkušnje.


Naslov: Re: Kopanje dolgodlakega psa
Poslano od: Starsy , petek, 30.05.2008 : 17:25:41
Se čisto strinjam s Pokico in Kalsang. Ne moreš reči, da imata dva psa enako kožo, pa sta čisto različnih pasem. Tudi TT-ji, ki so v Tibetu... Kot je rekla Kalsang, so zavozlani in zelo zelo umazani. Selekcija v napačno smer?? Če s tem misliš, da je grozno če psa večkrat skopaš, da ne smrdi in ni umazan..potem se ne strinjam s tabo.

Fancy šamponi? Mislim, da je bolje kopat z pasjimi, po tvoje fancy šamponi, kot pa koprivnimi za ljudi. Ljudje so ljudje, psi so pa psi! Nega pa gotovo ni enaka za vse pasme, še manj pa za ljudi in pse.

Sama Baileyja (tibetanski terier), zdaj ko je še mladiček ne kopam prepogosto..nekje na 3 tedne. Potem, ko bo pa odrasel z dolgo dlako, pa na 14 dni. Pa naj nekdo ki ima samojeda reče, da je to prevečkrat. Ni. Pač imajo tako dlako in vsi lastniki dolgodlakih tt-jev. vzreditelji, razstavljalci, jih tako kopajo.

LP