mojpes.net

o psih => Učenje vaj, veščin in trikov => Sporočilo, začeto od: Pino , petek, 18.01.2002 : 21:13:13



Naslov: kliker
Poslano od: Pino , petek, 18.01.2002 : 21:13:13
Lep pozdrav vsem

Berem o vzgoji psa s pomocjo klikerja.
Me ta nacin zanima, bi pa rad vedel, kje se dobi te klikerje.
Spomnim se, da smo to imeli kot otroci, sedaj jih pa nisem videl ze vrsto let :D
Ce mi prosim kdo lahko svetuje kje se bi klikerji dobili.

Mogoce je na mojpes.net kje ze napisano pa sem spregledal zato ne bodite hudi ce sprasujem kar nekateri ze veste. >:( >:(

Hvala in lep pozdrav


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Ninocka , petek, 18.01.2002 : 22:09:35
Vprašaj v trgovini specializirani za male živali. Tukaj je link od trgovine Gali, kjer ti bodo tudi prijazno svetovali. Imam zelo dobre izskušnje. Stran si lahko ogledaš na naslovu: www.gali.si
LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Ponga , sobota, 19.01.2002 : 19:49:37
Mogoče bo pa gospa, ki je ta članek prevedla vedela kaj več o temu. Ime ji je Manja Žiberna in opazil sem, da je predsednica kluba ljubiteljev psov Divača. Njihov home page je objavljen na povezavah.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: althea , ponedeljek, 25.02.2002 : 19:58:16
Zadnjič sem bil v trgovini Gali&Nika in že imajo klikerje, cena za kos pleha prelitega s plastiko pa je 1.500 Sit.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Jana , ponedeljek, 25.02.2002 : 22:07:07
Pino,
v rubriki Pasja oprema je še ena tema o klikerju!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: MAJ , ponedeljek, 04.03.2002 : 00:41:59
Sama sem prevedla kar nekaj gradiva o metodi učenja s klikerjem. Sem tudi velik navdušenec nad to metodo. Prvič sem tukaj izvedela, da prodajajo klikerje v SLO po 1500 SIT, kar je za tak košček plastike res kar dosti. Jaz sem jih naročila v Angliji preko interneta - mislim, da se bolj izplača. Vrečka z 10 klikerji stane tam 8,25 ang.funtov, prišteti pa morate še 10% tega zneska poštnine.
Vrečka z 10 klikerji z verižico (finger clickers) pa stane 9,25 funtov.  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Tibetanka , torek, 16.04.2002 : 11:17:13
Mi lahko sporočite naslov, kjer bi jih lahko naročila?

Lep pozdrav, Vesna


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Dani , torek, 16.04.2002 : 14:24:03
Firma, ki legalno uvozi neko zadevo, nima samo dodatnih stroskov s postnino, kot fizicne osebe, ampak gre poleg postnine ali prevoznih stroskov se za stroske posrednika, spediterja, carine; potem je tu trgovska marza in se 20 % DDV. Toliko v vednost tistim, ki mislijo, da je mozno stvari pri nas prodajati po enakih cenah kot v tujini.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: althea , sreda, 17.04.2002 : 07:03:09
Ampak ta kliker pa res ni nevem kakšna umetnost za izdelati. :'(

Mogoče bi bilo pametno najti kakšnega slovenskega proizvajalca, ki bi jih izdeloval ter s tem pospeševati slovensko gospodarstvo ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: drevo , sreda, 17.04.2002 : 07:05:50
Vseeno je 1500 SIT preveč za kliker! Včasih so bile te stvari praktično zastonj, samo, da nihče ni vedel za kaj naj jih uporablja - le mi otroci smo klikali, kar tako, malo za zabavo. Sedaj, ko pa je namen znan in povpraševanje večje pa se lahko tudi cena navije - povsem razumljivo.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: pzorko , sobota, 01.06.2002 : 08:28:10
Ej, kaj naj naredim ker se moj pes tako strašansko boji klikerja. Sem probal met kliker tudi v žepu, vendar se tudi boji. Bi kaj pomagalo, če bi zamenjal kliker s tleskom s prsti?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: altervita , sobota, 01.06.2002 : 11:20:38
Ko se igraš z njim, klikni in če se bo ustrašil, mu strogo rečeš NE, in ga pomiriš z igro. To počni večkrat in se bo navadil, da klikne ponavadi, ko je lepo in ko dela prav.

Drugače pa pomagajo raznorazni pripomočki, finta je samo v metodi, moj prijatelj na primer tleska s karabinom od povodca in prav tako deluje.

LP
Aleš


Naslov: Re: kliker
Poslano od: yo , torek, 11.06.2002 : 16:54:19
Tudi jaz sem nasedla  :-[ fori s klikerjem.
Po 1 tednu ležanja v predalu  ::)(ker še nisem obdelala literature o uporabi klikerja, sem ga vzela ven in -  >:(ZARJAVEL JE!!!
Ja, mislim, da je 1.500 SIT preveč.

Lp, Yo


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Dani , torek, 11.06.2002 : 20:10:42
Yo, Yo - za kvaliteto ne moremo jamciti. Lahko ga prineses zamenjati, ni problema. Sicer pa - zakaj ga pa nisi sla iskat k S.S.Pipan? Nikjer pa ne pise, da ti mora prodajalec povedati celotno proceduro ucenja s klikerjem. Saj ti prodajalci pri nakupu povodca tudi ne razlagajo, kako z njim solaj psa. Tudi dobavitelj ni dal zraven nobenih napotkov. Za to so drugi ljudje. Tudi nikjer ne pise, da mora biti zraven klikerja se literatura, po moznosti kar celotna knjiga o ucenju. Mogoce pa sploh nisi vprasala, kako se z njim dela. Ce si bila v trgovini dopoldan in bi vprasala, bi prav gotovo dobila osnovne napotke.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: yo , sreda, 12.06.2002 : 06:57:19
Dani, ;)

tudi sama imam podjetje in se ukvarjam s trgovinsko dejavnostjo. :P In za kvaliteto izdelkov, ki jih prodajam 100% jamčim.  :oIn se mi zdi, da je to prav in edino pošteno do strank. Kako pa naj potem verjamem vašim besedam o kvaliteti drugih izdelkov, ki jih prodajate? ??? :-/
Res je, da nikjer ne pise, da ti mora prodajalec povedati celotno proceduro ucenja s klikerjem. Sem pa pričakovala osnovne napotke glede učenja s klikerjem, saj se ravno na strani mojpes.net kar precej "oglaša" šola Gali. :'(
Sploh pa nisem rekla, da bi me kdo mogel učiti ali kaj podobnega, lahko pa bi dali vsaj najosnovnejše napotke, kajne? In, da, sem vprašala, kako se z njim dela. OK, torej moram biti v trgovini dopoldan in bom bolje poučena? Je prišel tudi gospod Simončič,  ;Dpa mi je samo porinil v roko tisti rumeni listek z reklamo za pasjo šolo, ki ga dobim vsakič, ko imam kakšno vprašanje. :-/

Lp, Yo


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Sona , sreda, 12.06.2002 : 16:57:09
Ne pretiravaj yo. jest sem pa  zlo zadovolna. Zmeri mi vse razložijo kar prašam. Sam jest razumem da čist vse ne morjo povedat ker bi se pol z eno stranko lahko 2 ure zajebaval. Nek na tem forumu je pisal da so dopoldne za pasja prašanja in u sobotah. Zakva bi pa mogu Simončič usakmu delat predavane o šolanju. jest nisem še od nobenga inštruktorja dobila tko odgovorov kt ud nega. Zaston! Drugi use računajo tolk da veš. Glih tko morš h nim u šolo če češ kej več zvedet. Hvala bogu de se kle oglašajo ker dajo tud dobre odgovore. Me zanima če bi ti u drugmu pasjimu marketu povedal koko psa uč hodit poleg. Tle so mi. Zmeri lepo prašam in zmeri dobim lep odgovor.  


Naslov: Re: kliker
Poslano od: yo , sreda, 12.06.2002 : 17:27:53
Dej, Sona,

odgovor je bil namenjen Dani. Sicer ti čisto verjamem, da si zadovoljna. Mnogo ljudi poznam, ki so čisto zadovoljni.
Ti verjamem, da si dobila veliko odgovorov in upam, da si z rezultati tudi zadovoljna in da boš enako lahko potrdila tudi čez 1 leto, 2 ali več. Mimogrede, ko omenjaš druge pasje markete - vsaj enega poznam, kjer bi mi, in gre za to, da mi je Dani odgovorila, da za kvaliteto izdelkov ne jamčijo. Ja, p....madonna, kako pa naj verjamem, da so potem vsi njihovi preparati, ki jih prodajajo, in, ki roko na srce, niso ravno poceni, imajo zajamčeno kvaliteto? To sem vprašala Dani in nič ne pretiravam. Ker pa imajo tudi pasjo šolo, pričakujem od njih malo več strokovnosti kot od koga drugega, v čisto navadni prodajalni.

Lp, Yo

P.S. O klikerju nočem več razpravljat, bi pa rada samo še odgovor Dani, kako je s kvaliteto drugih izdelkov.
Ker so moji psi zame pomembni.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Dani , sreda, 12.06.2002 : 21:09:07
Yo, mislim, da tole ni pravo mesto za polemiziranje v nedogled. Pridi na piknik in se bova prijateljsko pogovorili - razen,
ce hoces biti anonimna. Spostujem tudi to. Jamstvo za kvaliteto je bilo misljeno za klikerje, ker ga tudi noben proizvajalec za tako stvar ne da. Za vse ostale izdelke, katere uvazamo mi, seveda jamcimo, za tiste, ki jih pa uvazajo drugi, pa morajo jamciti oni in na podlagi tega potem mi. Zato pa so pri drazjih stvareh garancije in podobno. Ampak pri nas tudi pri cenejsih stvareh ne kompliciramo in zamenjamo brez problemov. Od klikerjev, ki so ze nekaj casa v trgovini, ni se nobeden zarjavel. Seveda pa dopuscam tudi to moznost, zato sem pa napisala, da ti ga bomo zamenjali. Pasja sola je namenjena vzgoji in solanju psov, svetovalne ure so namenjene svetovanju, trgovina pa prodaji. Svetovanje o vzgoji v trgovini je dodatek, ki sva ga prevzela z Martinom, in ne delovna obveznost vsakega prodajalca, sploh pa ne, da na dolgo in siroko razlaga o nacinih in metodah solanja. In ne udrihaj po tistih, ki so pri nas zadovoljni. Sone osebno ne poznam, ocitno pa prihaja k nam.
Ne bos mi verjela, ce ti napisem, da zelimo psom in mackam nasih strank samo dobro. Tudi jaz sem ze dovolj dolgo na svetu, da dokaj hitro ugotovim, kam ob takih napadih "pes taco moli".
S tem sem zakljucila pregovarjanje na tem mestu in ce ti grejo moja pisanja tako zelo v nos, lahko tudi popolnoma obmolknem. Imam dovolj drugega dela.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Thor , nedelja, 16.06.2002 : 09:58:37
Cena za kliker je res absolutno previsoka , glede na to da jih trgovine od uvoznika nabvljajo po 450 SIT !!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: paprika , petek, 26.07.2002 : 10:59:38
holja! :D

Jaz sem klikerje naročila iz Anglije prek interneta. Plačaš lahko z evrokardom. 10 klikerjev s pštnino vred je prišlo 4200 sit, kar je bistveno ceneje kot pri nas. Lahko jih naročiš tudi manj, 3, 5, ker zdaj vidim da je 0 preveč, ker se meni po 2 mesecih ni še noben pokvaril, zgubila pa jih tudi nisem.
ole pa je naslov, kjer to lahko naročiš.

http://www.traininglines.org.uk/clicker.htm#Clicker%20Training


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Thor , petek, 26.07.2002 : 13:00:02

V BTC-ju, v trgovinici ALER majo klikerje po 290,00 SIT. V primerjavi z Galijem - cca 1500 SIT :o je to bistvena razlika, in se torej ne splaca vec po internetu narocat ;D

LP

TGT


Naslov: Re: kliker
Poslano od: KAVKA , ponedeljek, 26.08.2002 : 10:09:13
Ja tudi jaz sem v Kranju dobila klikerje po 290 SIT. Tako da vam svetujem da včasih zavijete tudi v manjše trgovinice specializirane za male živali. Čisto lahko se ti zgodi, da najdeš stvar na mestu kjer to najmanj pričakuješ. Vsi vedno raje zavijejo v trgovine znane po vsej Sloveniji, ko pa stvari dobiš ceneje v manj znanih trgovinicah.

LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Maja , ponedeljek, 26.08.2002 : 11:47:21
Hojla!

Ko smo že pri klikerjih. Kje oz. kdo pa me lahko poduci o pravilnem ravnanju oz učenju s klikerjem. Lp  maja


Naslov: Re: kliker
Poslano od: RONATISA , torek, 17.09.2002 : 18:04:17
kAVKA, kje v Kranju se dobijo klikerji! Sem z Gorenjske in mi je do tja najbližje.Sicer pa sem nova na sceni, moja  dalmatinka je stara dobrih deset tednov in rada bi poiskusila vzgojo s klikerjem!

Pa še splošno vprašanje - kakšne so izkušnje vas, ki ste s klikerjem že poiskusili, pa ste ravno taki laiki, kot jaz? ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: yo , ponedeljek, 30.09.2002 : 13:51:56

Citat

Yo!

Zanima me, če si že začela učenje z klikerjem?
lp Maruša



Ne, tudi ni bilo nobenega učinka. Tako, da zdaj hodim naokoli s kengerujčkom, polnim briketkov  ;D ;D ;D Pa tudi to počasi ne bo več dovolj, ker se Thor počasi osamosvaja  >:( Mogoče bom začela mahati okoli sebe s pasjo radostjo... ::)
Kin, ali ti učiš s klikerjem?

Lp, Yo


Naslov: Re: kliker
Poslano od: KIN , ponedeljek, 30.09.2002 : 14:24:28
Ne še. Bi pa rada poizkusila. Zdaj si še nabiram literaturo. Tudi Kin že postaja samosvoj.  >:( Pri Kinu sem ugotovila, če mu kaj ne paše in da ga imam na vrvici me kar napade in začne grist. :-/ Mogoče mi bo z klikerjem uspelo to preprečiti. Zelo nerada ga tepem po zadnji plati. Saj ga bolj malo, ampak vseeno. Če je treba, je pa treba. lp M.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: yo , ponedeljek, 30.09.2002 : 16:12:09

Citat

Tudi Kin že postaja samosvoj.  >:( Pri Kinu sem ugotovila, če mu kaj ne paše in da ga imam na vrvici me kar napade in začne grist. :-/


Thor mene ne napada in me ne grize, samo bolj trapasto me pogleda in (verjetno) si misli svoje  :-/ - nekaj takega kot baba trapasta  :-/ ???... Sicer pa so to nekateri iz foruma ze videli in potem sem se pocutila se bolj trapasto. Na kliker pa se trzne ne...

Lp, Yo


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , nedelja, 26.01.2003 : 20:49:46
Pozor vsi pasjeljubci!

Zbiram vse informacije=vaše izkušnje pri učenju psov (in drugih živali) s KLIKERJEM.

Prosim, napišite, kaj vse ste preizkusili, pri kakšnih pasmah, kaj vam je uspelo in tudi kaj vam ni; sporočite, če se na klikerju, ki ste ga kupili, trenutno nabira prah in zakaj ste ga odložili.

Oglasite se mi tudi kinološki in drugi "profiji", ki imate kakršne koli izkušnje s klikerjem!

Aja, in sporočite, v katerih SLO pasjih šolah uporabljajo klikerje.

Zelo bi bila vesela, če se mi oglasi kdo, ki uporablja kliker v razstavnem ringu!

Hvala in lp,  :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: MAT , ponedeljek, 27.01.2003 : 12:48:05
Kliker je zadeva,ki lahko trajno pokvari nas odnos s psom.Kliker je v bistvu moteci dejavnik s katerim preusmerimo oziroma dosezemo pozornost psa.Ze v osnovi je to popolnoma v nasprotju z obstojecimi pravili pri solanju oz.dresiranju ali kot je meni ljubse treniranju psa.Zanimivo pa je kako hitro Slovenci poberemo in prevedemo vsako neumnost,ki nam jo vsiljujejo iz tujine.Prav tako je to s klikerjem,zadeva pa ni tako preprosta.Dovolite,da vam pojasnim za kaj dejansko gre,zakaj kliker skoduje mentalni povezavi z nasim psom.
Ko treniramo psa v prvi vrsti zelimo doseci,da se bo odzival na nasa povelja,ukaze,gibe,glas in nase misli.Poudarjam,nas glas,mimiko telesa,nase misli.Tako je,pomembno je,da se pes odziva na nas glas,nase gibe in povelja,ne pa na sosedov glas in gibe.Ce delamo s klikerjem in z njim pritegnemo oziroma preusmerimo pozornost psa,je to v nasprotju s tem kar mi zelimo.Zelimo,da pes reagira na nas glas,nase gibe,nase misli ne pa na zvok klikerja.Tudi tujec lahko uporabi kliker in zmede nasega psa,pravzaprav kdorkoli.Mi pa zelimo,da pes poslusa in izpolnjuje samo nasa povelja,oz.druzinskih clanov.Pozornost psa je potrebno preusmeriti oz.pritegniti z nasim glasom,gibom,naso mislijo,kretnjo,zvizgom ali cimerkoli kar izhaja iz nas ne pa z klikerjem.V bistvu je kliker nas glas,gib nase roke,zvizg iz nasih ust.Mi moramo biti motivacija nasemu psu,ne pa kliker.Nekdo,ki nima razvitega krdelskega nagona,bi moral to razvijat,ne pa takoj poseci po klikerju.Psa moramo brezpogojno trenirati na nas glas,nase gibe,misli,tako kot to pocne vodilni divji pes oz.volk.V naravi divji pes oz. volk ne uporablja klikerja ali kajjazvem se kaj,ne in se enkrat ne.V urbanem okolju smo mi lastniki vodilni pes,vodja krdela in moramo s svojim jazom,karakterjem,glasom ,gibi,doslednostjo postati vodja krdela ne pa z nekaksno igracko v nasih rokah.Tako kot pri mnogih stvareh so tudi tukaj naivnezi padli na limanice,nekdo je pa zasluzil.Po celem svetu se prodaja megla,ne steje pa nic.Brez dela ni rezultata in edina stvar,ki steje pri dresuri psov je-
1.ljubezen do psa
2.ucenje,poglabljanje,razumevanje
3.medsebojna povezanost
4.doslednost,disciplina
5.navezanje psa nase,ustvarjanje motivacije
6.igra
7.delo,delo in se enkrat delo
in seveda podtocke,ki spadajo pod vsako stevilko.Upam,da ste razumeli,kliker kar pospravite v predal in POSTANITE vi sami kliker.
lp,MAT


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Alien , ponedeljek, 27.01.2003 : 12:54:40
Če se ne motim si malo narobe razumel/a namen klikerja, ki se ne uporabla za motivacijo, ampak za potrjevanje pravilnega dogodka ki ga pes naredi,
Da pa to naredi je pa še vedno psa potrebno zmotivirat z nečim drugim....
Sama kliker uporabljam samo za potrjevanje, ker se je odlično obnesel pri odpoklicu in prinašanju predmeta.
To je vse kar sem zaenkrat izboljšala pri svojem psu, ki ga šolam tudi s pomočjo klikerja...
Je pa res da za kliker si moraš vzeti čas in temeljito razmisliti kaj hočeš doseči....
pa še enkrat ...KLIKER ni motivacija, namesto njega v večino pasjih šol uporabljajo besedo JA recimo ko pes nekaj naredi dobro, šele potem pa sledi nagrada hrana ali igra.

LP,


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Peibie , ponedeljek, 27.01.2003 : 13:04:36
MAT, si ti ze kdaj od blizu opazoval ucenje s klikerjem?

Mojca


Naslov: Re: kliker
Poslano od: MAT , ponedeljek, 27.01.2003 : 13:06:35
Alien,za potrjevanje pravilnega dogodka se uporabi zvocna pohvala,bozanje,priboljsek,ce hoces lahko tudi poljub na celo,kliker je pa popolnoma nepotreben.Za potrjevanje pravilno izvedenega nasega ukaza ali zelje smo potrebni MI,ne pa kliker in prav odlicno vem o cem govorim,saj pri nobenem psu,ki sem jih treniral nisem uporabljal klikerja,ker je nepotreben,nezazeljen.Nadalje pises,da ga uporabis,ko ze dosezes motivacijo,to je pa res nerazumljivo.Razumi vendar,da je kliker nekoristna zadeva,ki kvari nas odnos s psom.Ti sama moras biti motivacija in potrditev in pohvala,ti in pes,ti moras biti vodilni pes in potem bo vse teklo kot mora teci.
lp,MAT


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Alien , ponedeljek, 27.01.2003 : 13:22:52
Mat - zvočna pohvala je lahko tudi kliker, saj je specifičen zvok, ki ga uporaljaš samo zato...
V bistvu ni to pohvala, ampak samo znak da je pes nekaj naredil prav kot recimo beseda JA, potem sledi pohvala kot sem že napisala.
Se ti ne zdi da je kliker bolj sprejemljiv za psa kot beseda JA, ki jo dostikrat pes sliši tudi kadar ni pri učni uri ali dela slučajno nekaj kar nam ni všeč in lahko vodi v zmedenost psa...

LP,


Naslov: Re: kliker
Poslano od: MAT , ponedeljek, 27.01.2003 : 13:34:54
Alien,ni pomembno ali recemo ja,da,bu ali mu.Pomembna je barva glasu oz.ton glasu,ki je ob pohvali drugacen kot ob graji.Pomembno je,da glas izgovorimo MI,ni pomembno kaj recemo,pomembno je da prihaja od nas,iz nas.Psa ne zmedemo,ce pravilno uporabljamo barvo glasu,ki jo pes perfektno cita,razume.Pes mora biti nor na nas,ne na kliker.Mi smo njegov bog,za nas bo naredil vse.Potrjevanje s klikerjem in doseganje motivacije s klikerjem oz.preusmerjanje pozornosti je brezosebno,ne nosi nase osebnostne note.Klika lahko vsak,tujec,sosed,sovraznik,...Ton glasu pa je samo eden,nas in nasih domacih,je ziv,psu poznan,prijeten po potrebi oster ampak nas,njegovega krdela.Mogoce se doloceni ljudje,ki nimajo dovolj znanja o kinologiji ali so preleni za delo zatekajo k uporabi klikerja.Takim ljudem priporocam,da poglobijo svoje znanje kinologije in postanejo dejansko v oceh svojega psa vodilni pes,vodja krdela.
lp,MAT


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Mitja , ponedeljek, 27.01.2003 : 14:05:11
Prav nič ni narobe s šolanjem s klikerjem in prav nič ni narobe s šolanjem brez klikerja (razen da je enostavnejše saj ti poleg vsega drugega ni treba skrbeti še za bedasto plastično igračko).

Kliker = "sekundarni pozitivni ojačevalec"
To vlogo lahko prevzame katerikoli zvok ali beseda. Čeprav v literaturi pač reklamirajo, da je prednost klikerja v tem, da je zvok vedno enak, da deluje tudi ko je pes oddaljen od vodnika ..., se s tem nekako ne morem strinjati. Če ustno pohvalim svojega psa(bravo, priden, super, ...) ko je lepo izvedel recimo vajo naprej in je 30-40 metrov stran od mene me bo verjetno slišal in razumel pohvalo. Če isto storim s klikerjem ne bo slišal nič in ker tudi vodnik pri delu s klikerjem ne reče nič bo kuža popolnoma zafrustrirano zijal in si mislil, kaj za vraga je bilo spet narobe. Enako velja za trening agilityja, kjer po možnosti še blizu parkurja besno laja kakšnih 5-6 psov, ki bi tudi radi delali.

Če vzpostaviš pravilen odnos s svojim psom bo razumel katerikoli sekundarni pozitivni ojačevalec (madona sem strokoven), samo da bo to tudi jasno in glasno slišal.

Vsekakor pa velja: česar ne znaš naučiti brez klikerja, tudi s klikerjem verjetno ne boš uspel.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: altervita , ponedeljek, 27.01.2003 : 21:15:06
kot si sama napisala , kliker služi POTRJEVANJU, če ne potrdiš takoj, nima smisla...pa potrdi v trenutku- enakovredno- pravilno vedenja psa z igračo hrano ali ukazom.......ne gre, zmerej zamudiš , pa čeprav stotinko. Ko pes v detajle obvlada vajo, se kliker prične opuščati pri tej vaji. Kljub temu po uspešno opravljeni vaji sledi NAGRADA (hrana ali igrača-plen).
Če sem še bolj pikolovski, tudi za šolanje s klikerjem je dobro, da imaš "nadzornika" ki potrjuje, nagrajuješ pa sam, seveda.

kot so Matu napisali že pred menoj bi mu ponovil še sam: Kliker psu ne pomeni NAGRADE ampak POTRDITEV, da Nagrada prihaja. pes bo kliker seveda poznal in poznal posledice klikanja ob vsaki novi vaji ki se jo bosta pričela učiti. Zato se tudi reče, da kliker ko ga predstavimo psu, KALIBRIRAMO( če ve kdo bolj ustrezen prevod naj ga pove)....na primer, vsakič, ko nas pogleda, kliknemo, in temu sledi nagrada...tako pes dojame, da klik pomeni, da je nagrada blizu.

Sam kliker uporabljam, a ne toliko, ker nimam pomočnika, ki bi mi pomagal pri detajliranju, drugače pa je to res ok pripomoček...le opazovat je treba dobro oba, psa in vodnika, ter potrjevat na pravih delih vaje.

Bi bilo pa dobro da inštruktorji, ki ga morda uporabljajo v pasji šoli, povedo kaj več o tem.

P.S. Mat, hvala bogu da pograbimo vsako novost v nasprotju s konzervativci tvojega kova, ki pridigajo mnogo počasnejše metode učenja, da s tem podaljšujejo ure šolanja in s tem odvisnost vodnika psa, od svojega inštruktorja. Če je novost slaba, jo tudi laiki hitro zavržemo, vi inštruktorji pa se smejčkate, češ "saj smo vam rekli". Če je novost uspešna, ste pa kar naenkrat zanjo stručkoti , ki jo v nasprotju z nami bebčki, "poznate in z uspehom uporabljate že desetletja" (pa čeprav ste prvega psa izšolali šele pred manj kot desetimi leti, novosti-recimo klikerja- pa niti od daleč niste preizkusili). Oz. če želiš prevod: imam močan občutek, da nimaš pojma o čem kvasaš, občutek, da niti K od klikerja nisi videl, kaj šele treninga, zato je bolje da modro molčiš. Aja še nekaj...DRESURA je beseda ki jo mnogokrat uporabljaš..ja res, dreserji klikerja ne uporabljajo.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , ponedeljek, 27.01.2003 : 22:37:01

Citat

Vsekakor pa velja: česar ne znaš naučiti brez klikerja, tudi s klikerjem verjetno ne boš uspel.

Dragi Mitja,

kako si lahko tako prepričan v zgornjo trditev ?!?

Tudi jaz sem obiskovala tečaj šolanja psov za ISP-A in ISP-B v KD, tečaj je vodil inštruktor z vsemi potrebnimi licencami s strani KZS; in verjemi mi, da s standardnimi metodami nisem mogla nikakor pripraviti svojega psa do nikakršnega prinašanja, pa tudi vaja "Naprej" je bila le zelo slab približek tega, kar bi morala biti.
No, pa sva s klikerjem vse to in še mnogo več dosegla! In ne vprašaj me, kako bi to učila psa brez klikerja!

Lp,  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: MAT , torek, 28.01.2003 : 07:39:46
Altervita,seveda zagovarjam dolgo obdobje treninga naspram kratkim tecajem.Prav tako zagovarjam odvisnost psa od svojega cloveka,ne od instruktorja kot pravis ti.Zagovarjam tezo,ta mora vsak lastnik sam solati psa.Vsak bi moral maximalno poglobiti svoje znanje kinologije,s tem bi tudi veliko bolje razumel svojega psa.Govorim o individualnem treningu oz.odnosu med lastnikom tj.vodnikom in psom,ne pa o instruktorjih.Seveda sem tudi jaz proti instruktorjem,ki samo pobirajo denar naivnim ljudem.Toda ti ljudje morajo najti voljo in sami nekaj narediti in izpopolniti svoje znanje kinologije.Ce nimajo volje ali interesa,potem ne razumem zakaj imajo psa.Pes zahteva celega cloveka,ne samo polovico ali tretjino.Sem proti klikerju,ker govorim o individualnem treningu lastnika in psa,o odvisnosti psa od enega cloveka oz.druzine.Ce treniramo psa,ki ne bo imel dolocenega lastnika oz.vodnika lahko uporabljamo kliker,ker bo pes kasneje izvajal ukaze razlicnih ljudi.Jaz pa govorim,pisem vedno o individualnem,poglobljenem odnosu med clovekom in psom.Sam ne zelim,da moji psi delajo na ukaze drugih,ki niso clani druzine.Altervita,potreben je dolgotrajen proces treninga zaradi mentalne povezanosti psa in vodnika ter avtomatiziranja gibov oz. dejanj.Noben trening kjerkoli,ne samo v kinologiji,ki temelji na kratkem,povrsnem obdobju ni uspesen.Instruktor je potreben,da vodniku pokaze,svetuje,prebije led.Vodnik mora sam garati,vsak dan znova ponavljati vaje,v dezju in soncu,burji in snegu.Vse je odvisno od vodnika,cloveka,ki s psom zivi,ne od instruktorja.Pravis,da nimam pojma.Poglej,sam sem trener pa ne zivim od tega.Imam drugo sluzbo,pse ne treniram za denar ampak ker tako zeli moje srce.Res je,da sem dvakrat zaracunal ure treninga/pri treningu Rortvailerja in Dobermana/,cca  15 ur,toda ne zaradi dela samega ali nasvetov ampak zaradi izpada casa v drugi sluzbi,ki sem ga moral nekako prinesti noter.Ponavljam zagovarjam dolgotrajen,poglobljen trening vodnika,ne instruktorja.Prepriceval sem lastnico,da ji bom pokazal naprej pa mora delati sama.Nasla je 101 izgovor,od pomanjkanja casa,da ne more vstajat tako zgodaj,da dezuje,...Saj mi je bilo kar hudo,ljudje ki niso pripravljeni sami delati s psom in vse prepuscajo instruktorjem/razen extremno treniranih psov/naj imajo raje kaksno drugo,manj zahtevno zival.Pes zahteva celega cloveka in najboljsi kliker je ce ta clovek tleskne s prsti,zazvizga,da glasovni signal,konkreten gib,...
Upam,da ste razumeli.
Lp,MAT


Naslov: Re: kliker
Poslano od: altervita , torek, 28.01.2003 : 11:34:04
men je bil en stavk iz filma beli očnkjak zelo všeč: oni so psi, mi smo bogovi. Mi naredimo, da palica leti.

Tlesk, žvižg, glas, kliker...mi delamo, od nas pride.
samo....kliker vedno enako klikne...pes ne rabi bit zmeden...vedno ko sliši klik, mu je točno jasno, da dela prav. Itak pa sem že rekel prej....kliker se kasneje opušča...je zgoljpripomoček za potrjevanje.

In na koga bo pes pozoren tudi nima veze s tem kateri pripomoček uporabljamo...mojadva mene ubogata (kolikor pač zahtevam, pa nimam nevemkašnih velikih zahtev, le toliko, da lahko mirno sobivamo), drugih pač ne (razen če je v igri nagrada, pa še takrat raje izsiljujeta kot pa da bi naredila vajo), tudi znotraj družine...in če klikne, gledat k meni, ne k klikajočemu...jaz dam nagrado, jaz hvalim. Pes samo ve: če nardim nekaj, bo kliknilo, in lastnika bom pripravil, da me bo ubogal in mi dal nagrado.
pri nekaterih vajah pri meni recimo, je kliker šel v predal že prvi dan, pri nekaterih kasneje, pri nekaterih pa ga sploh nisem uporabljal.

Se strinjam...če nimaš vzpostavljenega odnosa s psom, tudi kliker ne deluje. prav tako pa tudi ne glas, žvižg tlesk....ker svojemu psu pač ne predstavljamo avtoritete.

Ampak to ni tema o tem, temveč o učenju z pripomočkom. Kaj bi bilo ko bi jaz namesto da nekomu povem kako naj dela z zatezno ovratnico, rekel...."odnos vodnika je važen, pa je ne boš rabil?" "ko bo psa nekdo drug peljal na zatezni ga bo ubogal.....". Če ne veš kako se dela s kakim pripomočkom, še ni treba bit apriori proti in nam "slovenčke " servirat. Sam to. Da pa pes ni podkupljiv (da torej uboga druge ipd.), pa nima veze s klkerjem. Kaj pa recimo porečeš na to: moj prijatelj za kliker uporablja karabin od povodca. Po tvojem, bi moral pes pritečt in (ali, oz.) ubogat vsakega ki bi v njegovi bližini pripenjal svojega psa. Pa temu ni tako.

no, upam da si tudi ti razumel poanto.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Ajda , torek, 28.01.2003 : 12:52:57
Vsem, ki vas zanima delo s klikerjem, toplo priporocam knjigi Morgan Spector: Clicker Training for Obedience in Karen Pryor: Don't Shoot the Dog. Splaca se kaj prebrati in poskusiti, potem pa lahko sami presodimo ali deluje ali ne.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Mitja , torek, 28.01.2003 : 13:37:06
Dragi/a Flufi,
V svoje trditve sem še kar prepričan ker sem jih obilno preizkušal in to z in brez klikerja. Pri t.i. učenju s klikerjem je sam kliker popolnoma nebistven, bistvo je v teoriji operantnega kondicioniranja, kar pa lahko popolnoma enako ali še boljše izvajaš tudi brez klikerja.
In ti dragi/a flufi nisi naučil teh vaj zaradi klikerja, ampak zaradi drugačnega pristopa kot so ga uporabljali v pasji šoli ki si jo obiskoval in očitno ni bil pisan na šolo tebi in tvojemu psu. Globoka pa se strinjam, da v mnogih pasjih šolah delajo preveč šablonsko in brez občutka za posamezne pasme in pse.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , četrtek, 30.01.2003 : 21:37:10
Halo,

še vedno zbiram informacije o tem , kako ste kako vajo naučili psa (mačko, ribo, konja,..) s klikerjem!
No, napisali ste mi predvsem tiste lastnosti učenja s klikerjem, ki so po vaše slabe.
Zdaj pa me zanimajo še dejanski rezultati: npr. vaja poleg s klikerjem, odpiranje in zapiranje hladilnika, agility, učenje razstavne poze,..

In, ali kdo ve, če v kaki SLO pasji šoli uporabljajo kliker?

Lp,  :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: dasa , sobota, 01.02.2003 : 10:34:42
živjo!

jaz ne vem kako se nauči mačko in ribico vem pa kako se pse ker ga sama uporabljam.
pri nas ni nobene posebne sole v kateri bi ucili s klikarjem.
men se to ne zdi slabo ce psa naučis stvari s klikarjem.

lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Alien , nedelja, 02.02.2003 : 20:22:40
Flufi - na mojpes.net imaš nekaj prvih korakov učenja s klikerjem.
Prva vaja, s katero sem začela - seveda je treba psa prej navaditi na to kaj pomeni kliker, je bila učenje da se pes dotakne moje roke.
Pes se na besedo dotik dotakne moje roke, katerekoli in to je zelo hitro obvladal, prav tako pa zdaj za ta ukaz ne potrebujem več klikerja.
Najbolj zanimivo pa je bilo gledat, kako pes razmišlja ko sem pustila žogico na sredi dnevne sobe, kao gledala tv in ni rabil dosti da je poštudiral, da če se gre dotaknit žoge brez da  mu kaj rečem dobi klik in seveda nagrado  ;D ;D
Ukaz se doda kasneje, najprej pa psa zmotiviraš da nekaj naredi brez ukaza....

LP,


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lester1 , sreda, 12.02.2003 : 14:26:28
na temu linku je "filmček" kako mačka dela agility - na podlagi kliker treninga /poglej pod Is your cat your Valentine?/

http://www.clickertraining.com/home/index.htm

kar zadeva kliker , je na linku , ki je namenjen  pasmi kerry blue terierju  , v katerem so vsi generalni nasveti za pasmo, in seveda svetovanje glede treininga/vzgoje, kjer je omenjen kot opcija tudi kliker trening in navodila (menu:TRAINING; menu : Introducing to clicker training)
http://www.kerryblues.org/


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , sreda, 12.02.2003 : 14:35:27
Na tem istem linku je tudi filmček, kako riba na znak plava skozi obroček.

Najdejo pa se tudi navodila, kako ribo nauciti tega.

Lp,  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lester1 , sreda, 12.02.2003 : 15:52:44
no moram rečt, da tiste ribe nisem našla, sem našla pa tegale papagaja ;D ;D ;D
http://groups.yahoo.com/group/Bird-Click/


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 12.02.2003 : 16:05:06
Tule je ribica: http://clickertraining.com/films/?PHPSESSID=30efcb795ef41dbff16530a257517863 "Clicker training an oscar" in potem izberes enega izmed Playerjev.

Tu je pa direkt link http://clickertraining.com/films/clickertrained_oscar.mov?PHPSESSID=30efcb795ef41dbff16530a257517863 quick time


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , petek, 30.05.2003 : 16:42:58
Vprasanje za vse, ki delate s klikerjem; katere priboljske uporabljate? Moj se je ze malo navelical Gimbornovih Sport snackov in sva "presaltala" na toast, katerega pa zelooo dolgo zveci  ::) (gre za neko psihicno foro in ne nevemkako trd toast, da ne bo pomote. Mali je ocitno pravilo, da je treba hrano dobro prezveciti, vzel nekoliko prevec zares :P).


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Ajda , sobota, 31.05.2003 : 07:14:54
Hrenovke - ravno prav mocen vonj imajo in krasno se jih da razrezati na 96 kosckov  ;D.

LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Tomster , ponedeljek, 02.06.2003 : 10:03:29
Nanook, probaj s sirom... Drim bi ubijal za male koščke sira! ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.06.2003 : 13:18:17
Hrenovke sva probala pa se jih prav tako navelica  ::), pa se zelo slane so. Sircka pa res ze dolgo ni dobil, marbit bo pa delovalo. Veliko je odvisno tudi od trenutne volje NS, vcasih on preprostno ne bi zvecil nicesar.


Naslov: Kliker
Poslano od: lena_as , ponedeljek, 29.12.2003 : 10:07:34
Čao!

Napisanega je dosti o klikerju, zanimajo pa me vaše izkušnje z njim.

Kje ga kupiti?

lp
Alenka


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Kati , ponedeljek, 29.12.2003 : 11:32:30
Živjo, pri nama se kliker ni kaj preveč obnesel to pa zato, ker nisva na njem delale, same krive, ni kaj. Drugače pa ko smo ga poiskušale je deloval. Mogoče se bova nazaj spravile k temu.

Kliker lako kupiš v trgovini Gali&Nika v Lj, če pa si iz Ljubljane ti lahko tudi jaz enega dam, ker imam dva, ki pa ju ne potrebujem.

LP K


Naslov: Re:Kliker
Poslano od: bina , ponedeljek, 29.12.2003 : 15:47:50

Kje ga kupiti?


Jaz sem ga zadnjič videla v Semenarni Kalia na Rudniku.

Sama ga pa ne uporabljam na svoji psici, ker še nimam dovolj znanja o tem. Upam, da ga bodo uvedli v KD-jih do takrat, ko bom imela že naslednjega psa.

Lp jana


Naslov: Re:Kliker
Poslano od: flufi , ponedeljek, 29.12.2003 : 16:50:25
Čao!

Napisanega je dosti o klikerju, zanimajo pa me vaše izkušnje z njim.

Kje ga kupiti?

lp
Alenka
Zivjo,

klikerje prodajajo tudi v trgovini za male živali ALER v ljubljanskem BTC-ju.

Ce si iz okolice Sezane, pa lahko kliker in nekaj prikazov s psom dobis pri meni doma.

Lp


Naslov: Re:Kliker
Poslano od: meilleure , četrtek, 01.01.2004 : 17:10:41
..., zanimajo pa me vaše izkušnje z njim.


Živijo!

Jaz imam psičko pasme beagle, ki sem jo pred pol leta posvojila. Ker se mi je zdela metoda s klikerjem za naju zelo primerna (ona obožuje hrano, jaz pa ne maram prisile), sem se odločila za trening po tej metodi. Rezultati so bili vidni že po dveh tednih, zdj pa je na glavo obrnjen kuža. Midve sva torej zelo navdušeni!

LP,
Iris


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 02.01.2004 : 18:24:20
Pozdravljeni vsi klikerasi,

obvescam vas, da imam nekaj nazornih filmčkov, ki sta jih z digitalnim fotoaparatom posnela moja prijatelja z Gorenjske s svojim KLIKER aljaskim malamutom Blujem.

Blu je bil pri prvem filmu star 3 mesece, pri zadnjem pa 8 mesecev.

Ce koga zanima, naj se mi javi.
Namrec, nimam ADSL-a, zato ne morem filmov posiljat po mailu.

Vse najlepse v novem letu !


Naslov: Re:kliker
Poslano od: bina , petek, 02.01.2004 : 22:08:53
Hej, Blu-ja pa jaz poznam. Skupaj je bil z mojo Bino v mali šoli. In že takrat je zelo zelo obvladal vso stvar. Ali pa njegova lastnica  ;D ;).

meilleure: kje si se pa učila uporabe klikerja? Iz kakšne knjige?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 02.01.2004 : 23:32:22
Ja, Bina, to je tisti Blu !

Sem bila enkrat v vaši mali šoli (oz. igralnih uricah) in sem videla tudi tvojo bernardinko, ki pa jo je vodila ena gospa, verjetno tvoja mama.

Kar se pa Bluja tiče, je rezultat "moje šole" oziroma oba lastnika sta mega 1A !!
V glavnem sta s pomočjo klikerja in ostale "ameriške navlake" dosegla vse in še več, kot sem si sploh predstavljala.

Škoda le, da zaenkrat nimata dostopa do računalnika, da bi nas sproti obveščala, kako napreduje njihovo učenje.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 02.01.2004 : 23:38:11
Hojla, Meilleure, hvala za e-mail čestitko !

Tudi mene zanima, če ti je knjigca CLICKING WITH YOUR DOG kaj pomagala pri klikerju ??

Lp, Manja


Naslov: Re:kliker
Poslano od: meilleure , sobota, 03.01.2004 : 22:37:17

meilleure: kje si se pa učila uporabe klikerja? Iz kakšne knjige?

Glede klikerja sem najprej prebrala vse mogoče na internetu, nato pa sem se obrnila na flufi, ki mi je prijazno pomagala z literaturo in nasveti (zelo je dobro, če se pogovoriš z nekom, ki ve veliko o tem in ima predvsem izkušnje). Eden od zelo dobrih priročnikov je Clicking With Your Dog, ki jo zgoraj omenja tudi flufi . Vsebuje nazorne slike različnih vaj in nasvete, kako jih naučiti. Drugače pa je tudi na internetu veliko priročnih člankov (tudi na mojpes.net  ;))

FLUFI: Hvala enako! Ja, knjga je enkratna, samo s "shapingom" gre malo počasneje (predvsem zaradi Inkine volje). Ampak tudi tu napredujemo ;)...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: bina , nedelja, 04.01.2004 : 09:56:50
Glede klikerja sem najprej prebrala vse mogoče na internetu, nato pa sem se obrnila na flufi, ki mi je prijazno pomagala z literaturo in nasveti (zelo je dobro, če se pogovoriš z nekom, ki ve veliko o tem in ima predvsem izkušnje). Eden od zelo dobrih priročnikov je Clicking With Your Dog, ki jo zgoraj omenja tudi flufi . Vsebuje nazorne slike različnih vaj in nasvete, kako jih naučiti. Drugače pa je tudi na internetu veliko priročnih člankov (tudi na mojpes.net  ;))



Kje si pa dobila to knjigo Clicking With Your Dog?  Jaz je ne dobim v nobeni knjižnici  :-\ :( >:(.

Lp jana


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , nedelja, 04.01.2004 : 10:29:07
Knjigo "Clicking With Your Dog" se da naročiti na Amazonu, kjer stane $ 19.96.

A se v knjižnicah sploh da dobiti kaj literature o klikanju? - jaz sem nad tem že zdavnaj obupala in sploh ne iščem več  :(


Naslov: Re:kliker
Poslano od: meilleure , torek, 06.01.2004 : 09:50:13
Kje si pa dobila to knjigo Clicking With Your Dog?  

Kot je ze Ziva rekla, se da knjigo naročiti po internetu, ampak jaz imam kr skopirano  ::)(pssst!)

V knjiznici pa se res bojim, da skorajda (ali pa sploh) ni literature o tem.)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , četrtek, 08.01.2004 : 10:42:49
Hojla,

ne, v knjižnicah ne boste dobili nič o klikerju iz preprostega razloga, ker ni še nič izšlo v slovenščini oziroma pri naših založbah.

Sicer pa kliker ni nič drugega kot praktična uporaba operantnega ali instrumentalnega pogojevanja v pasjem svetu.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: larčy , ponedeljek, 12.01.2004 : 16:44:30
meilleure:

A ne bi bilo zanimivo še en ''zločinček'' naredit? A mi prosim skopiraš to tvojo knjigo in mi jo pošlješ po pošti? Sj ti bom dala za tisto fotokopiranje, sam prosim??? ;)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.01.2004 : 17:21:06
Ojla banda klikarska!  ;D

Vsem toplo priporocam vpis na clicker solutions mailing listo. Deluje podobno kot forum, le da sporocila dobivas na mail. Je kar obiskana in sporocil je precej, tako da izberite opcijo "no email" oz. "daily digest" (razen ce imate velik mailbox). Vec info tule (http://www.clickersolutions.com/subscribe.htm).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , ponedeljek, 26.01.2004 : 11:42:32
Ojla Nanook!

Nam pomagaš z linkom, da ne bomo rabli iskati?

Hvala :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.01.2004 : 12:36:05
Link je ze zgoraj, klikni na "tule".  ;)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , ponedeljek, 26.01.2004 : 12:54:22
Ah, seveda. Sem očistila očala in našla ;D. Ampak ti odtenki zelene niso najbolj prijazni za slabovidne (in malo površne)  ;).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , petek, 27.02.2004 : 21:18:34
Vidim, da je ta tema kar zamrla...

Kaj je tu kdo, ki ima več izkušenj s klikanjem? ??? Jaz imam namreč probleme že takoj na prvi stopnji  :-[ in bi rabla kakšen nasvet, če bi se dalo...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , sobota, 28.02.2004 : 22:02:59
Hojla Lilit,

novofundlandci in molosoidne pasme nasploh so nore na kliker - le lastniki se morate malo potruditi in najprej razumeti logiko učenja in pomen t.i. timinga.

Prvo stopnjo pa je zelo koristno najprej videti pri nekom, ki ima vsaj nekaj izkušenj s tem učenjem.

Sporoči, od kod si, pa te lahko usmerim h komu.

Lp,  :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , sobota, 28.02.2004 : 22:52:06
Oj,

sej mi je jasno, da sem jaz tista, ki rabi dodatno izobraževanje  :P
Zakaj pa so posebej molosoidi nori na kliker? A naj ne bi bili vsi?  :)

Sem pa iz Kopra, med tednom sicer v Ljubljani, ampak brez psa :( :(
Če me res lahko kam usmeriš, hvala :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , sobota, 28.02.2004 : 23:07:31
Opla, seveda je kliker primeren za vse pasje duše, pa tudi za mačke, ptice, konje, ribe, ...

Z molosi sem hotela povedati predvsem to, da se jih redko kaj uči in da zato z malo prakse izgleda, kot da kliker pri njih dela čudeže  ;)

Namreč, službene pasme itak šolajo na vse mogoče načine, pri naših molosih pa ni tako.

Torej, v Kopru ne poznam zaenkrat še nikogar, ki bi delal s klikerjem, v LJ pa imaš dr. Sabino Stariho in inštruktorice v KD Krim, ki stvar obvladajo.
Naša najbolj znana klikerašica pa je zagotovo trenutna svetovna prvakinja v agilityju Silvija Trkman.

Lp  :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , sobota, 28.02.2004 : 23:18:00
Kaj pa v Divači, imate tudi kaj takega?

Čez vikend sem namreč dosti bolj mobilna ;), Divača pa tudi ni tako zelo daleč...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , sobota, 28.02.2004 : 23:36:22
Seveda si vabljena v Divačo, če hočeš videt, kaj počne njufko, ko uzre kliker.

Najina zadnja kliker-vaja je huda konkurenca gdč. Silviji za slalom med nogami  :D Posledica vaje: pes, ki se že sam po sebi rad mota pod nogami, se prilepi na noge (moje seveda).

 ;)

(http://users.volja.net/bambi82/maj.jpg)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 29.02.2004 : 16:29:24
Super ;D ;D

Potem bi pa jaz povabilo kar izkoristila, če smem :)

Kam in kdaj pa vas lahko pridem gledat?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: pzorko , nedelja, 29.02.2004 : 18:12:23
Moj se ga boji ko ognja!  :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , nedelja, 29.02.2004 : 18:14:14
ja v KD obala nobeden ne dela s klikerjem ::)
(razen reševalcev) vse je bolj ali manj klasična poslušnost

Mene je ravno danes eden izmed njih navdušil nad klikerjem pa si ga bom res nabavla, ker je ful dobra zadevica.




Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , nedelja, 29.02.2004 : 20:42:19
Pzorko,

za take pse se uporablja t.i. žabico namesto klikerja, ker ima veliko "nežnejši" zvok ali pa se klikne v žepu ali ovije kliker s cunjo, da zaduši premočan zvok.

Lilit,
vabljena si vsak dan v popoldanskih urah, le prej se najavi na moj gsm (ti pošljem v zasebna sporočila), da ne bom šla kam pohajat.

Joj, pa sliko sem uspela dodat v prejsnji post! Moja prva kliker-njufko-slika na forumu !  :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 01.03.2004 : 10:39:07
Hmm... ampak jaz slike ne vidim... ???


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , ponedeljek, 01.03.2004 : 10:45:05
Vceraj je bila, danes je izginila.

No, bom ze Jano nekje dobila...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , sreda, 31.03.2004 : 21:06:13
Ravno danes sem iskal v Ljubljani v Zoo Market Preisu klikerje, pa sta rekla prodajalca, da kaj čjo to oni prodajat, če je pa neuporabno ???, pa bil sem še v oni v City Parku, pa tudi nimajo.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 01.04.2004 : 07:42:22
Hm, neuporaben? Saj samo prtisnes in naredi "klik".  ;D Vse ostalo je na tebi, od tebe je odvisno ali bo uporaben ali neuporaben (mogoce je pa zato toliko ljudi proti  ;D ;D). Dobis ga pa v Alerju, Hala A.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 01.04.2004 : 10:32:58
Južni Primorci pa dobite kliker v trgovini Kuža (upam, da sem si prav zapomnila ime?) na Župančičevi ulici v Kopru!!! ;D
(Nismo več 100 let za kačami, juhu! ;) ;D ;D ;D)  


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , četrtek, 01.04.2004 : 12:38:38
Južni Primorci  ;D ;D ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: mary , četrtek, 01.04.2004 : 12:41:01
Kranjčani pa lahko kliker dobite v trgovini Repek na Primskovem ::) ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , četrtek, 01.04.2004 : 23:41:18
Nanook, hehe imaš prav da je uporaben toliko kolikor ga narediš, vendar se človek kar malo zamisli ob takile izjavi...  :o Madonish sem zazijal  ::)

Primorci, a  že kaj klikate? ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , petek, 02.04.2004 : 13:43:05
Hehe ;D
Ta vikend bomo po daljšem premoru (zaradi raznih obveznosti :-\) ponovno poskušali, na novo podprti z več teorije in praktičnim prikazom! ;) Bom poročala v ponedeljek 8)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , petek, 02.04.2004 : 18:24:28
No midva se nekako matrava ...no počasi in vztrajno, mogoče bi mogla še kaj teorije prej si nabavit in kakšno praktično zadevo še videt...

Me prav veseli, da je kliker dosegel tudi južno primorsko  ;D, kolko pa stane? Jaz sem mojega mogla nabavit v Ljubljani...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 02.04.2004 : 21:04:01
Hojla Petra,

a ti hodiš na tečaj k Tini ? Zdaj smo jo zapecali tudi na našem koncu, hehe.

Aja, glede klikerjev si po možnosti nabavite tiste z nerjavečega jekla, ki ostanejo lepi. Zdaj so v modi novi klikerji z gumbom, ki pa imajo šibkejši zvok. Angleški behaviorist in inštruktor Stephen G. King pa je "skonstruiral" luštno pripravico, ki je kliker & piščalka za psa v enem.

Jaz sem ta teden uspela naučit s klikerjem mojega psa prinašanja žogice, saj se mu je prej dobesedno upiralo "dati" karkoli v gobec. Ko smo v tečaju "B" pred nekaj leti trenirali prinašanje, smo začeli vajo tako, da je pes sedel pred tabo in ti si mu s poveljem "Drži" dal klobaso iz blaga v gobec. No, moj pes je iz drugega planeta in je s takim odporom delal to vajo, da se je kmalu kar obrnil stran, še preden je videl klobaso...

Zdaj navdušeno prinaša in razume, da mora držati "stvar" v gobcu dokler ne sliši "Spusti". Zanimivo je predvsem to, da mu je na začetku med potjo padla žogica iz gobca, ker ima izjemno mehak gobec, pa jo je takoj sam od sebe pobral in lepo pred mano počakal na "Spusti".

Lp,



Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , petek, 02.04.2004 : 21:14:10
Flufi, ja sem hodila k Tini (v pretekliku), ker imajo zdej treninge med tednom, jaz sem pa med tednom v Ljubljani.
 :-\

Res? Kliker tudi pri nas? Super...bom probala kdaj pridet dol v četrtek, da bom utegnila it na kakšen trening... ;)

hmmmm kakšen kliker? Jaz imam prav enega češkega...pa še zelene barve je povrhu vsega, da se fanj zgubi v travi  :-[ :-X...no sem ga pobarvala s fluorescentno  ;D

S klikerjem se zaenkrat nekaj hecava in poskušava kaj se naučit, npr. hoja poleg (pozorna in odpiranja vrat...)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , petek, 02.04.2004 : 23:22:01
Meni pa pred dvemi dnevi ni uspelo dobit klikerja in sem ga prinašanja vzvite vrvi naučil kar brez, samo s pohvalo in nagrado. Pa komaj čakam, da ga dobim, mislim, da bo stvari hitreje zakapiral, ker sem opazil, da zelo posluša, vsi zvoki so mu zelo zanimivi, spada med tiste poštekljive radovedneže.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , sobota, 03.04.2004 : 15:37:14
Chris,

če nimaš klikerja, pa kar eno pivce za živce zvrni, pa si s prazno pločevinko pomagaj  ;D

Sicer pa ti lahko enega pošljem po pošti, če želiš.

Lp,


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 04.04.2004 : 20:45:46
No evo, moje poročilo ;D

Teorija in praktični prikaz (hvala flufi) sicer pomagala, ampak še vedno ni videt nekega skokovitega napredka. Ne vem, mogoče pričakujem preveč naenkrat, ma ves čas berem zgodbice o "čudežnih" učenjih, ko v trikrat po 5 minut pes zna neko lahko stvar? In pozornost na vodnika ne bi smela bit tako težka! >:(
Sta pa vsaj približno dojeli, da se ne smeta trudit dobit hrano. Samo Vona namesto pogledat mene se ful zagleda v tla in to prav vztrajno! Koza ::) ;D
In mislim, da je problem tudi v tem, da z njima delam samo čez vikend, ker med tednom vse tri pozabimo, kaj smo ugotovile zadnjič ::) Tako da računam, da bo poleti, ko bom doma, boljše, ker bomo lahko vsak dan delale.

Petra, v Kopru imajo tisti obični kliker, ki ga maš verjetno tudi ti, zeleno škatlo, Karlie al kaj je že. Stane pa isto kot v Lj, če se prav spomnem, 340 SIT ali nekaj podobnega. Kaj Tina ima prav tečaj klikerja? To bi šla tudi jaz...
Chris, pomagajo tudi pokrovčki od Fructala, čeprav na naše dve niso imeli efekta, ker so pretihi.

lp,
Urška


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , nedelja, 04.04.2004 : 21:12:32
Ejla, Primorke,

Tina NIMA tečaja klikerja, da ne bo pomote, temveč tradicionalni tečaj osnovne poslušnosti.

Lilit,

po moje je pri tebi problem (poleg odsotnosti) predvsem nezanimanje psice za priboljšek. Kako je z igračko (igro) sicer ne vem, vendar sklepam da tudi igračka ni zanimiva. Če pes na začetku ni v okolju z nič motečimi dejavniki, najbolje v zaprtem prostoru in če ga hrana, ki jo ponujaš, ne zanima, potem ne moreš nič delat.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 04.04.2004 : 21:25:36
Oj,

smo v okolju popolnoma brez motečih dejavnikov, in če je ne bi hrana zanimala, potem se ne bi trudila jo dobit iz zaprte pesti? Mogoče je ne zanima dovolj.
Ampak ne, zato ker vsakič, ko kdo odpre vrata od kantine, leti notri, ker tam delava, tako da vsaj malo se ji mora zdet zanimivo; in če ji priboljšek, ko mi ga jemlje iz roke, pade na tla, začne prav panično vohat, dokler ga ne najde (in potem prevoha še ful naokoli, da vidi, če je slučajno še kaj ;D)
Tako da po mojem ji še ni potegnilo, da mora nekaj naredit, da dobi priboljšek, oziroma, da je pogled v oči tudi dovolj...
Bom probala še kakšno drugo vajo.

lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: mm , ponedeljek, 05.04.2004 : 13:54:04
Se opravičujem, ker upadam v debato kar sredi (in priznam, da nisem prebrala vsega), ampak Lilit, glede na tvoj avatar domnevam, da se greš te igrice z novofudlancem. No in ker se sama igram taisto ravno z novofudlanko, ki je sicer izšolana na tradicionalni način, se mi zdi da se srečujem s podobnimi težavami.

Zelo znano mi je tisto buljenje v tla - zdi se mi, da je to Mišin odziv na nekaj kar jo zmede. Ker do takrat, ko sem začela klikati, ni bilo zaželjeno, da dela kar nekaj, ampak je morala delati samo tisto, kar smo ji izrecno pokazali. Zato je bila na začetku precej zmedena. Pri določenih vajah, ki jih ni razumela je sicer poskulila par stvari, potem pa se je začela vrteti, zunaj jesti travo, ali pa se je vlegla, vzdihnila in nesrečno gledala nekam v tla.
Pomagalo je, da sem jo od začetka čimbolj vodila (s hrano ipd), potem pa sem postopoma to odmikala. No, pa še vedno ne dela tako kot neki drugi, ki sem jih videla, ki veselo probavajo eno vajo za drugo, dokler ne najdejo prave.

Vseeno pa mi je sistem všeč, počasi in vstrajno gradiva določene vaje, tudi take, ki jih sicer zna vendar so narejene površno.



Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 05.04.2004 : 14:03:57
Vedno vec klikerasev in klikeriranih pesjanov, superca.  ;D

Midva trenutno se vedno zvoniva, zacela sva pa tudi z lupcki (povsem slucajno je mali ukaz, da se s smrckom dotakne roke, povezal tudi z obrazom in zdaj vztrajno "buma" moj noc in usta; pri tem moram pazit, kdaj izgovorim ukaz, ker ce ne fasem francoza  :-X ;D :P). No, tudi moj ni prevelik navdusenec za hrano in igracko, zato vedno poleg hrane dobi se porcijo "klovnarstva", to pomeni, da zancem vzklikat "bravoooo, priden, jeeee" in ploskat. To ga blazno motivira in je potem boljse volje. Sicer pa opazam, da je odkar klikava dosti bolj pozoren sam nase, zaveda se, da ima sprednji taci in glavo in nos, za rep in zadnje tace...no, to pa se pride. Odpoklic sva kljub nejevernim tomazem ("ah, kaj bos pa ti pri 7 letnem psu izboljsevala, prosim lepo no, bla bla bla") izboljsala do te mere, da mi ga je ze uspelo odpoklicat iz pretepa in stran od divjadi (katero je ze gonil!). Sicer sem se zadrla kot jesihar, ampak je pomagalo. Se posebej pa mi je vsec, da se dretja ni ustrasil (kot nekateri) in je pricapljal ces "pa kva se deres stara, sej te cujem".

Od tanove literature pa...se sploh ne morem odlocit, katero naj najprej preberem, zato berem vse naenkrat in vse mesam; okej, edino za slikce pa vem kam katera pase ;) ;D.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , ponedeljek, 05.04.2004 : 18:53:56
Citat
Tina NIMA tečaja klikerja, da ne bo pomote, temveč tradicionalni tečaj osnovne poslušnosti.


Ah ja to pa vem  ;) sem že mislila, da so se na kliker vrgli...vem, da se reševalci nekaj trudijo s klikanjem  ;D

Hja, ker sem mela kliker s sabo na razstavi sem ga valda pozabla v torbi v Lj  >:(, no pa sva imela pavzo z Blujem ta vikend... :-\
Sva se raje ob morju sprehajala in preganjala galebe  8) ;D, bova pa nadoknadla zdej na podaljšanem velikonočnem vikendu  ;)

Pri Bluju je tako, da je ena velika zbirčna rit  :P, če mu res kaj ne diši (super dišeči in dobri priboljški) ga zadevščina prav dosti ne zanima... ::)

No pa bom še tu vprašala, a bi se dalo s klikerjem popravit sedi v gibanju?



Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , ponedeljek, 05.04.2004 : 21:00:03
Joj, kako lepo, da se vas je toliko javilo v tej temi!!  :D :D

Glede "Sedi v gibanju" ima Nanook podrobna navodila v priročniku "CLICKER TRAINING FOR OBEDIENCE". Samo mora še do tja pridet, pa bo kaj poročala  8).

Joj, pa kar 3 njufiji - očitno energičnim samcem prej "potegne", psičke pa so malo bolj sramežljive..

Čim več izkušenj napišite, saj ima kliker neomejene možnosti uporabe in prav iz vsake ugotovitve se nekaj naučimo.

Aja, pa za tiste, ki še nimate kake dobre literature:
zelo priročna vaja za začetek je "Dotik", najprej tanke palice, ki ji par centimetrov konice zavijte v kontrastni izolirni trak (po možnosti fluorescentne barve). Za tiste posebej sramežljive "crossover-je" pa podrgnite to konico ob košček sira, kikirikijevega masla ali česa podobno slastnega. Tako se bo prvič zagotovo s smrčkom dotaknil konice in takoj imamo priliko za C&T (=klik&nagrada).

Moja zadnja kliker-vajica je "vzvratni poleg"= vodnik in pes hodita ritensko. Tako je poleg bolj zanimiv za psa in je bolj pozoren, ker ve, da bo nekje sredi "Poleg" sledil "kontra-poleg".

Lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 05.04.2004 : 22:33:32
Nanook trenutno obdeluje mafina Iana (Flufi, sej si uganila koga bom najprej, ane  ;)), ampak obljublja, da bo tudi stric Morgan prisel na vrsto.  ;D :D ;) Se mi pa zdi, da je bilo o hitrem sedanju govora tudi med mojimi tauzenti mailov (vec kot 30.000zagotovo :P); bom pobrskala, ko jih specem.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , torek, 06.04.2004 : 08:33:34
Toplo priporočam Clicker training for obedience, ki jo je že Flufi omenila.

Drugače pa imam tudi jaz eno počasi učečo razbojnico brez samoiniciative (kakšna beseda ::)), čeprav se učiva s klikerjem odkar je pri hiši. Na začetku sva imeli precejšne težave z motivacijo. Čisto nič na tem svetu ni bilo dovolj pomembno, da bi se malo potrudila, razen preganjanje ptičev, kar pa malo težko uporabiš kot nagrado  :-\. Zdaj se jo sicer da kar dobro zmotivirati s hrano, pa kljub temu, kadar ji kaj ni jasno (ji ne pokažem, kaj hočem od nje), gre kar stran in odpove sodelovanje :-\.

Smo se pa počasi in vztrajno naučili kar nekaj trikov in tudi agility nam gre vedno bolje :). Na začetku sem bila pa kar malo zafrustrirana - bereš kako bi naj zadeva izgledala, vidiš par filmčkov, tvoj pes te pa gleda, kot da bi mu poskušal razložiti vsebino Hamleta.

Lp vsem klikerašem ;).

PS Nanook, prideš v Ajdovščino. Moja prva uradna tekma - že zdaj sem čisto na koncu z živci :P.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , torek, 06.04.2004 : 08:53:41
Petra: sedi v gibanju (iz Clicker trainig for obedience).

Ko se pes zanesljivo vsede vsakič, ko sliši povelje (med poveljem in vsedanjem pa preteče nekaj časa), se začne nagrajevati samo hitrejše vsedanje in se postopoma zaostruje kriterije (skratka iz zbirke odzivov, ki jih pes ponuja, nagradimo samo najboljše). Najprej pa mora zadevo obvladati v mirovanju (se vsede v trenutku, ko sliši povelje), preden lahko dodamo kriterij gibanje.

Ko dodamo nov kriterij (gibanje), malo popustimo pri ostalih kriterijih in jih postopoma spet zaostrimo. Gibanje na začetku ne rabi biti klasični poleg, ampak se pes prosto giba nekje okoli nas (še lažje bomo nadzirali hitrost vsedanja). V bistvu poskušamo psa naučiti, da SEDI pomeni: daj rit na tla v trenutku ko slišiš povelje, ne glede na to kaj počneš in kaj se okoli tebe dogaja.

Upam, da sem kaj pomagala.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , torek, 06.04.2004 : 09:37:10
Aha zgleda, da bom mogla nekje dobit to knjigo  8).

Sej Blu obvlada sedi, jaz bi rada samo pospešila usedanje  ;D med gibanjem...

Citat
ampak se pes prosto giba nekje okoli nas (še lažje bomo nadzirali hitrost vsedanja). V bistvu poskušamo psa naučiti, da SEDI pomeni: daj rit na tla v trenutku ko slišiš povelje, ne glede na to kaj počneš in kaj se okoli tebe dogaja.

to mi je pa všeč  ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , torek, 06.04.2004 : 10:03:17
Kako lepo, da napenjamo možgančke in poskušamo na vsak način prelisičit naše pse - kar pa ni enostavno, hehe.

Pa eno nevmesno vprašanje oz. me zanima vaše mnenje: namreč, jaz sem si vtepla v glavo, da je možno doseči pri psu, ki ga živcira, če drugi pes zarenči nanj, da postane renčanje "sovražnika" CUE (namig, znak) za gospodarjevo veselje.

Ej, sem zdaj tole zakomplicirala: skratka: srečaš sovražnika, sovražnik gleda in zarenči, tvoj "klikeriran" pes pa te lepo pogleda in zasluži nagrado & pohvalo & igro & tek z lastnikom...

Thnx -  :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 06.04.2004 : 11:09:37
Hm, to bo sicer zdej samo laično mnenje, ampak po moje se da.

Če malo razmislim o tem, potem bi jaz tako: pes bi že prej znal poglej me oziroma ustrezen znak za pogled, in potem bi, ko bi srečala renčečega psa, rekla glej me in če bi pogledal bi bil ekstra pohvaljen.

Ali te zanima drugačna situacija? Nisem sigurna, če sem prav razumela, kaj točno te zanima....

lp :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , torek, 06.04.2004 : 11:51:04
Flufi, po moje se da, problem pri mojem pesjanu pa je ta, da nisem se nasla necesa, kar je bolj fino od rencecega psa in pa ta, da moj vedno zarenci nazaj in je ful tezko ujeti tajming, ko un renci, moj pa ne (da ne bi moj slucajno dobil ideje, da mi je pa rencanje vsec).

Ziva, upam da pridem v Ajdovscino, se se odlocam, ker je nekaj vmes prislo (mas na mailu). :-\


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Petra , torek, 06.04.2004 : 12:21:51
Citat
srečaš sovražnika, sovražnik gleda in zarenči, tvoj "klikeriran" pes pa te lepo pogleda in zasluži nagrado & pohvalo & igro & tek z lastnikom...

Po moje je v teoriji možno...na svojem psu pa ne vem kako bi delovalo ???
Blu ni nek agresiven pes, je pa res, da če se srečamo s kakšnim psom in ta zarenči nanj mu ne ostane dolžen ...mislim renči nazaj...(nikoli pa on ne zarenči prvi al pa da bi se celo s kom hotel pretepat  8))

Mogoče bi se dalo ampak si ne predstavljam kako bi lahko to vadli, ker če srečamo takega psa gleda samo njega in močno dvomim, da bi ga kliker od tega odvrnil  :P


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , torek, 06.04.2004 : 22:03:11
Tale je težka ane….. Renčanje je pač pasji jezik, ki ga razume vsak pes, tudi naš, pa če to hočemo ali pa ne, zanj je to grožnja. Ne vem, se mi zdi, da je težko, da bi ga naučili, da renčanje tujega psa nanj pomeni gospodarjevo veselje. Ni pa izključeno.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , torek, 06.04.2004 : 22:18:23
Aha, pozabila sem napisat, da se grem tole igrico seveda samo v primeru, če je "sovražnik" na povodcu ali za ograjo.
Pri nas je tako, da ne najdeš psov, ki bi se prosto "pasli" po naselju, ker imamo enega ali dva "sokrajana", ki take zadeve čez noč rešita s strupom. ::)
Renčanje je res pasji jezik, ampak pes naj bi se na povodcu obnašal kulturno in nekako ga moraš naučiti, da ne sme burno odreagirati na mimoidočega psa-samca.

Meni ta poskus zaenkrat še kar uspeva, čeprav z določenimi primerki ne (še 8)) na majhni razdalji.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 13.04.2004 : 09:53:41
No, ta vikend nam je šlo DOSTI boljše ;D Tako da za vse krivim moj grozen timing in neizkušenost. To, da delamo samo čez vikende, vse skupaj samo poslabša :-X

(Drugače pa tolko o tem, da hrana ni motivacija: ker ju klikam posebej, dokler sem z eno v kantini, druga zunaj praska po vratih, ker hoče prit notri ::) :P)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , torek, 13.04.2004 : 10:41:33
Lilit, kaj se pa ucite? Midva se vedno zvoniva, zacela pa sva tudi z lupcki (Tarijeva pogruntavscina  ;D).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 13.04.2004 : 11:34:02
Ah, še vedno "attention" ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , torek, 13.04.2004 : 11:36:17
Bravo Lilit ! :D  Se je izplačal podaljšan vikend..
A "Dotik" si probala ??

V kliker-krogih pa je zdaj "IN" učenje psa, da klikne NAM !
Npr. rečeš psu "Kako si lep!" in Fifi nam klikne - na kliker oblike i-Click seveda.



Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 13.04.2004 : 12:08:24
Ne še... čakam, da najprej to obvladamo 8)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: 123456 , petek, 16.04.2004 : 11:42:31
Živji!!!

Mene pa zanima če kdo pozna kakšno trgovino na Gorenjskem,ki bi prodajala klikerje.Upam da je , ker se te klikerje res ful težko najde. >:(


Naslov: Re:kliker
Poslano od: ninci , petek, 16.04.2004 : 14:29:55
Mogoče trgovina Aquarium v Lescah? Nisem 100% poišči številko in pokliči, ti bodo sigurno povedali ;)
LP nina


Naslov: Re:kliker
Poslano od: mary , sobota, 17.04.2004 : 11:14:52
Živji!!!

Mene pa zanima če kdo pozna kakšno trgovino na Gorenjskem,ki bi prodajala klikerje.Upam da je , ker se te klikerje res ful težko najde. >:(

Imajo jih v trgovini Repek na Primskovem. :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: 123456 , sobota, 17.04.2004 : 18:38:49
Upam da jih majo res, ker sem bila danes v Ljubljani v trgovini za male živali in so mi rekli, da pri nas klkerjev sploh ni in da jih v tujini uporabljajo le trenerji in tisti strokovnjaki.
Ampak to po mojem ne more bit res!!! >:(
Res sem se dones začudla ko je prodajalka to rekla!!! :-\ :'( :-[


Naslov: Re:kliker
Poslano od: mary , sobota, 17.04.2004 : 19:42:54
No, v Repku so mi rekli (ko sem ga pred nekaj časa sama iskala), da jih prodajajo, a jih trenutno niso imeli na zalogi, jih je zmanjkalo. :o ::) Če hočeš grem lahko v ponedeljek vprašati če jih trenutno imajo. ;) Je pa ta trgovina na Likozarjevi ulici na Primskovem (številke se pa ne spomnim, bom v pon. pogledala :-[ :P).
Lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , nedelja, 18.04.2004 : 01:59:05
Jaz pa že tri dni uporabljam novi i-clicker in nama gre prav fino. Moram povedat, da me je skrbela glasnost, ker naj bi bil tišji od običjanega klikerja, vendar je glasnost super, ravno pravšnja, še zelo dobro je, da je malo tišji, ker ga imam vedno na sponki pri roki in mu klikam po cele dneve ::) kadar kaj zaželjenega naredi, to pa ni malokrat ::). Ga pa že razume, ker sem klik samo povezal z besedo 'priden', ki jo je kapiral že prej, prav tako kot besedo 'ne'. Pri običajnih željenih dejanjih, ko npr. zamiruje ali me pogleda in podobno niti ne uporabljam priboljškov. Drugače pa je aport obvladal že pri starosti 11 tednov, ukaz 'stoj' (v razstavnem položaju in kadar mu pripenjamo ovratnico ali povodec) in pa 'sedi' prav tako. Aport je bil naučen s priboljški, 'stoj' samo s pohvalo, 'sedi' pa tudi ni bilo težko, ker vedno rad sedi in nas opazuje. Sedaj ta ukaz utrjujemo, preden dobi obrok in sodeluje kot norček ;) Samo delno je bil z aportom naučen tudi ukaza 'sem'. Vendar tega še nisva nič utrjevala. Naslednja lekcija je 'lezi' in pa 'poleg' brez povodca, kar tudi ne bo težko, ker nam tako ali tako vedno sledi tik ob nogi po stanovanju, če je v roki hrana pa sploh. Se samo hvalim ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 19.04.2004 : 15:12:11
Nam je ta vikend spet šlo slabše :-\
Res je sicer, da sva vadili samo v nedeljo, ker v soboto nisem imela nič časa (med drugim tudi zaradi friziranja gospodične - spomladanska menjava dlake je huda ;)), ampak dvakrat ji je kar šlo, na zadnjem "sessionu" pa je kar pozabla, za kaj sploh gre...
Se tolažim s tem, da bom čez mesec in pol doma za dlje časa in takrat ne bo več milosti! ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: ninci , ponedeljek, 19.04.2004 : 16:20:39
Lilit koliko pa je stara tvoja psica, ki jo šolaš z klikerjem?

LP Nina


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 19.04.2004 : 16:24:43
5 let bo, ta druga pa 14.

lp :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 26.04.2004 : 08:58:01
Ker sem uspešno založila kliker >:( sem šla danes iskat novega v Koper... in jih je zmanjkalo - ker imajo v Portorožu šolo klikanja/s klikerjem! :o

Kaj ve kdo kaj o tem?

lp
Urška in mrcine


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , ponedeljek, 26.04.2004 : 20:06:42
Lilit,

kolikor vem, ima v Portorozu (oz. okolici) tečaj za azilaše ga. Alenka.
Kaj več pa ne vem, bi bilo treba iti kaj pofirbcat  :D

Lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 29.04.2004 : 10:33:59
Evo, za malo trenirat klikanje:

http://www.clickertales.com/clickertimingame.html

lp :)

ps. Nic cudnega, da mi na nasih dveh ne uspe nic naredit... se pri enem bogem virtualnem golobu mi gre bolj slabo >:(


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , četrtek, 29.04.2004 : 11:41:17
Ha, ha Lilit, pri meni pritiska ta tič na stikalo kot nor ! ;D :D

Če hočem, pa tudi skače.

Vsekakor malo bolj živo "oblikovanje" (shaping) kot pri novofundlandcu...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 29.04.2004 : 14:45:53
Ja nič treba bo vadit in vadit :-\

Ampak šele zdej mi je kapnilo, da je klikanje v bistvu kot Skinnerjeva kletka, samo malo bolj razdelana... zanimivo 8)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 29.04.2004 : 16:03:45
Lilit, vidis k ne beres, ampak vse gradis na lastnih izkusnjah! A se ni fajn ucit na napakah drugih.  ;) ;D ;D Malo te zezam.
Meni ta ptic kar fajn skace, pa prhuta, vrti itd., razen ko mi zacne racunalnik stekat. ;D
Ste imeli Skinnerjevo kletko pri Valentincicu?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 29.04.2004 : 16:35:06
Sej berem :-[ ;), samo v tem, kar sem do zdej brala, niso omenjali Skinnerjeve kletke (samo Skinnerja).

Ja, smo jo imeli pri etologiji na vajah (oziroma, eni so jo delali, ampak smo imeli razlozeno, kako zgleda), zato sem se spomnila, oziroma šele zdej, ko sem zagledala tega ptiča, mi je KLIKNILO v glavi :D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , petek, 30.04.2004 : 08:11:11
Ta golob je pa super za "suhi" trening :D. Meni zelo pridno kljuva  8), ko pa sem hotela, da prhuta, ni več tako pridno sodeloval (mogoče se je že najedel  ::) ;D); bom morala še malo delati na tajmingu :-[.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: 123456 , petek, 30.04.2004 : 20:07:41
Mary!

Sori ker ti dolgo nisem odpisala. Hvala ampak saj ni treba. sem v eni  drugi temi prebrala, da lahko namest klikerja uporabš tut pokrovček od frutka ali pa kej takga. In moram priznat, da se kar obnese. Pa še glih prava jakost je (uredu se sliš).


LP. Lucija


Naslov: Re:kliker
Poslano od: kejbica , nedelja, 09.05.2004 : 02:14:51
Hoj, vsi ljubitelji klikanja! :)

Zanimiva stran za vse, ki razumete nemško: www.clicker.de (http://www.clicker.de) .

Pozdrav!

Kejbica


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 19.05.2004 : 07:45:16
V Mozambiku pa s klikerjem trenirajo "podgane za odkrivanje min". ;D-->http://www.nytimes.com/2004/05/18/international/18RAT.html (http://www.nytimes.com/2004/05/18/international/18RAT.html)
Treba se je sicer registrirat, ampak se splaca, ker ima NY Times kar dost zanimivih clankov (vsaj pred leti jih je imel).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Chris , sreda, 19.05.2004 : 15:29:08
Citat
V  Mozambiku pa s klikerjem trenirajo "podgane za odkrivanje min".

Zanimivo. In kako to poteka, ti ki si prebrala članek.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 06.06.2004 : 11:14:01
http://www.clickersolutions.com/articles/2004/gettingbehavior.htm (http://www.clickersolutions.com/articles/2004/gettingbehavior.htm) Se en clancic (ni o podganah; "povzetek" tistega sledi, ko se spravim pisat ;D).

No, pa se en clanek (ravno maile pregledujem ;D): http://clickertraining.com/training/advanced_topics/index.htm?loaditem=0403_clickandwait&itemnumber=12 (http://clickertraining.com/training/advanced_topics/index.htm?loaditem=0403_clickandwait&itemnumber=12).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Focoso , torek, 15.06.2004 : 07:09:50
oj!
kupila sem kliker ampak priznam, da ne vem kako se psa uči z njim. Povedali so mi, da ko psu ukažeš naprimer sedi in ko se vsede klikneš ter mu daš hrano. Ali delam prav?!Rada bi slišala vaše izkušnje in naj mi prosim nekdo na kratko razloži šolanje s klikerjem. Kmalu bom šla v pasjo šolo in vem da mi bodo tam vse povedali ampak vseeno mi pomagajte.
hvala
lp, ana


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 15.06.2004 : 08:17:08
http://www.clickersolutions.com

Lahko gres tudi na google in napises clicker training, na netu imas polno osnovnih navodil, kako zacet s tem.

Nanook ima pa verjetno celo zalogo clankov ;)

V MS imate solo klikanja? :o


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Focoso , torek, 15.06.2004 : 13:38:20
Ne nimamo šolo klikanja samo imamo normalno pasjo šolo kjer te pe vrjetno tudi to naučijo.
lp, ana


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , torek, 15.06.2004 : 14:11:31
Ma skoraj dvomim, da se boste v navadni pasji soli ucili dela s klikerjem...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 16.06.2004 : 09:30:25
Zakaj pa sedi, klik in nato nagrada?  ???

Tule je postopek lepo in razumljivo opisan: http://www.clickerlessons.com/lessons.html (http://www.clickerlessons.com/lessons.html)

Pa tudi na pikanet imas cel kup clancicev: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=363 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=363)

(Trenutno nimam casa za pisanje "romanov" ;D, ste reseni, zaenkrat.)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Focoso , sreda, 16.06.2004 : 10:02:19
ojla nanook: glede tistega sedi klik in nato hrana to sem slišala, kot pa sama pravim nevem kako se točno dela s klikerjem zato sprašujem za pomoč. Hvala za linka!
lp, ana


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 16.06.2004 : 23:06:21
Hojla,

ti kar preberi te clanke preden zacnes klikat, saj se ne mudi.  :)

Na hitro pa: ti kliknes in das priboljsek, brez sedi ipd., le pazi, da pesjan ne pocne kaj prepovedanega ;). To ponavljas dokler ne pogrunta, da kliku sledi nagrada. (klasicno pogojevanje)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Vixen , nedelja, 20.06.2004 : 16:28:34
Če kuža zna "sedi", je vse skupaj enostavno (in a_n_č_i ima prav)!!! Jaz sem na primer po izpitu (Spremljevalec 1) mojo pitbulko navajala na kliker. Ukazu "sedi" je sledilo njeno usedanje, nato TAKOJ (v istem trenutku) klik in takoj potem nagrada (hrana). To sem naredila - recimo - 20x, da je psička povezala klik z nečim dobrim (hrano). Potem sem šele začela učit nove stvari s klikerjem ( konkretno ukaz "spusti"). V pol ure je prinesla igračko pred moje noge, se usedla in ko sem jo prijela, tudi izpustila.
Če pa učiš popolnoma novo stvar (če pes ne pozna ukaza "sedi"), pa seveda ne moreš začet tako, da daš najprej ukaz - ker tako samo naučiš psa, da ukaza ni treba ubogat (ker ga ne more, saj ga ne pozna).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 21.06.2004 : 11:02:45
Vixen, zato da pes poveze klik in nagrado, ne potrebujes ukaza "sedi". Eni delajo tako, jaz nisem. Po pravici povedano pa mi ne potegne, zakaj zaboga je treba reci "sedi", klikniti in dati nagrado.  ;D :-\


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 03.07.2004 : 14:56:44
Evo, skoraj identicen clanek (gre za skrajsano verzijo), samo na drugi strani: http://www.theage.com.au/articles/2004/05/18/1084783512636.html?oneclick=true (http://www.theage.com.au/articles/2004/05/18/1084783512636.html?oneclick=true)
Glede podgan in min. V bistvu jih ucijo s pomocjo cisto simpl pogojevanja. Ko podgana popraska tam, kjer je mina, si prisluzi klik in nagrado. Klika ni, ce praska na napacnem mestu. Ko vse to obvladajo, gredo pa na tazaresno delo.
Tole so pa podgane-->http://www.rzu2u.com/gambian.htm (http://www.rzu2u.com/gambian.htm).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Lilit , sobota, 03.07.2004 : 15:06:52
Ma to niso podgane, to so PODGANE - 75 cm :o ???


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 03.07.2004 : 15:30:41
 ;D ;D ;D

V dolzino, da ne bo koga kap, da obstajajo podgane, ki so vecje od kerozincev. ;D ;D ;D ;D ;) Polovico dolzine ali celo vec pa itak predstavlja rep. ;)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 03.07.2004 : 20:41:36
Tole sicer ni o klikanju, ampak se mi ostale teme nekak ne zdijo primerne...: http://www.siol.net/novice/default.asp?site_id=1&page_id=8&article_id=1804070201100865 (http://www.siol.net/novice/default.asp?site_id=1&page_id=8&article_id=1804070201100865)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , torek, 06.07.2004 : 18:06:59
Se en linkec, tokrat do filmckov: http://www.clickersolutions.com/training/videoclips.htm (http://www.clickersolutions.com/training/videoclips.htm). Lustno ane. ;D

Pa se ena zanimiva stran, ki razlozi operantno in klasicno pogojevanje. http://www.wagntrain.com/OC/ (http://www.wagntrain.com/OC/)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , torek, 06.07.2004 : 21:43:12
Pa se ena novicka:

v kratkem bo izsla zanimiva knjiga avtorice Emme Parson z naslovom CLICK TO CALM: TREATING THE AGGRESSIVE DOG.

Med vsemi pristopi, ki jih omenja, je zanimivo ucenje psa, da se za klik & nagrado dotika s smrckom drugega (zoprnega) psa oziroma da se za klike & nagradice pusti dotikati drugemu psu!

Na tem linku pa najdejo Nanook in somisljeniki  ;) zanimivo in poucno poletno branje: http://www.clickertraining.com/training/advanced_topics/index.htm?loaditem=0504_benpaperabma&itemnumber=13


Lp



Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 07.07.2004 : 17:45:20
Ja, mi po tanajnovejsem spadamo med bojecke-tiste, ki napadejo iz strahu. Za to se najlepse zahvaljujem crni k***i, ki je tako zelo prijazna in tako zelo ubogljiva.  :P  ::)
No, mogoce mi le uspe dopovedat pesjanu, da ga veliki crni kuziji ne bodo pojedli. Zaenkrat kaze kar dobro, ker nama pomaga en zelo prijazen bernc. :-*
Tale clancic je pa prav upanje-vzbujajoc (dokler spet ne srecamo tiste k***e).
Sicer pa spet malce bolj intenzivno klikava in je kar inovativen (pa se jaz imam vec casa). Kako gre pa kaj ostalim?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 24.07.2004 : 09:38:51
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=633 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=633)

Uzivajte.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 10.09.2004 : 16:37:38
Se ena stran o klikanju->http://www.click-l.com/ (http://www.click-l.com/). Namesto liste je zdaj forum, zal zaenkrat se manj aktiven.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , sreda, 06.10.2004 : 09:51:50
No tele teme sem se nalašč tako dolgo izogibala zaradi lenobe.
Danes sem se spravila prebrat in sprintat celotno temo in linke.
Sva z Agnes včeraj ugotovile, da si je za tale kliker najbolje kar vzeti dopust ;)
Ok, knjige. Vem, da se jih da naročiti na amazonu, vem pa tudi, da jih ima vsaj nekdo od vas doma. Za kakšno kopijo sem pripravljena tudi kaj plačati, poleg stroškov kopiranja seveda. Bi lepo lepo prosila.
Z malo Bejbko sva se danes zjutraj v pol ure naučli dotika dlani in popolnoma brez pomoči :D He he, nisem vedela, da je tako brihtna punca :P
Brin bo verjetno malo trši oreh, ampak poskusit ni greh.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Agnes , sreda, 06.10.2004 : 09:58:37
Hej, Andi, najbolje, da se midve skupaj spraviva in receva kaksno cez bukle (beri greva v skupno narocanje in branje bukel). Brinkopobalinko in pa njegov pobalinski brat Darkobarko bosta po mojem tudi zastekala sistem klikanja, ni se za bat. Lp N.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , sreda, 06.10.2004 : 14:20:45
No evo, probali še na pobalinu. Ni mu še čisto jasno. Sva delala samo to, da sem ga seznanila s klikerjem pa mu v 10 minutah še ni potegnilo. bejbi je v bistvu po petih klikih. Sej pravim, da je brinčkula bolj počasne sorte ;D
Me pa zanima če lahko delam z obema hkrati? Nanook, tako si mi tale kliker hotla na vsak način približat, zdej pa odgovor prosim :P


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 06.10.2004 : 18:28:24
Pocasi pocasi...se dalec pride. Tudi Brincku bo potegnilo. Se 11 (oz skoraj 12) letnemu krasevcu je. ;D

Z obema hkrati-da obema klikas naenkrat? Ne. Daj najprej z enim delat nekaj casa, potem pa se z drugim.

Pa cel kup clankov imas tudi na mojpes.net, je flufi zrihtala.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , sreda, 06.10.2004 : 19:43:15
Jaaa, sem že vse sprintala :D tako, da imam branja in študiranja tehle tekstov za čez vikend. Potem pa knjige...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: sirtaki , sreda, 06.10.2004 : 20:48:30
Zelo ODLIČEN link o klikanju je tudi tale (zadeve preverjeno delujejo  ;D

http://www.clickandtreat.com/Clicker_Training/GG/gg.htm



Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 06.10.2004 : 21:07:16
Hehe Andi, klik, pridnaaaa.  ;)

Ce imas dovolj velik mailbox in potrpljenje, se ti morda splaca vclaniti na Clicker Solutions (http://www.clickersolutions.com/subscribe.htm) mailing listo. Je vredno, mas gor res tapravo "starosto klikanja".


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 08:37:04
Ej punce, sori ampak tale  Brin je resnično velik bukselj. Mogoče pa jst ne delam pravilno? Se pravi, najprej se ga hotela spoznati s klikerjem. Recimo pes stoji pred mano in gleda v tla. Klik, Brin še vedno gleda v tla. A potem kliknem takoj ko me pogleda? Samo a ni to potem že vaja za pozornost in ne spoznavanje s klikerjem. Mah,...


Naslov: Re:kliker
Poslano od: maj , četrtek, 07.10.2004 : 08:45:43
Andi, pusti se presenetiti  ;) ;)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Bonie , četrtek, 07.10.2004 : 08:51:29
Andi, najprej moraš narediti povezavo za klik in hrano. Se pravi, da najprej kar tako brezveze klikaš in vsakič ko klikneš, psu daš priboljšek, ne glede na to kaj on dela. Bo pa kar hitro ugotovil, da klik pomeni hrano in te bo verjetno takoj pogledal, saj ve, da hrana pride od tebe. Povezava bo narejena takrat, ko boš opazila, da psu, ko klikneš, kar malo poskočijo ušesa. Šele takrat lahko pričneš z drugimi vajami. Ampak ponavadi gre to kar hitro. Moja psica je takoj pokapirala, da klik pomeni hrano. Refleks ušes pa se je pojavil že pri drugi seansi. Po mojem je najboljše, da klikaš nekaj krat na dan po kakšnih 5 minut. Potem pa sem jaz začela z vajo dotik, ker je najlažja, in pa psa moraš najprej naučiti, da mora nekaj narediti, da si zasluži klik in priboljšek seveda. To pa gre po mojih izkušnjah najlažje z takšnimi vajami kot je dotik.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 09:01:42
Bejba je tudi takoj pokapirala, tako da sva še včeraj zvečer probale in že v prvem kliku je dvignila glavo in me pogledala.
Če sem si prav zapomnila ne smeš klikat ko te pes gleda ampak recimo začne hodit po stanovanju, ti klikneš, če se odzove mu daš hrano. A ti si klikala ne glede na to ali te pes gleda ali ne?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Bonie , četrtek, 07.10.2004 : 09:36:45
Andi, če pes še nima povezave med klikom in hrano, se na klik odzove zgolj slučajno, ker sliši nek nenavaden zvok. Kolikor jaz vem, dokler nimaš vzpostavljene povezave med klikom in hrano, te pes ne rabi pogledati ob kliku, saj sploh ne ve, kaj hočeš... Kot sem napisala, najprej klikaš in hraniš kar tako, brez da pes karkoli naredi (tudi pogledati te ne rabi). Ko bo pes začel povezovati klik in hrano, takrat te bo začel gledati, saj bo pričakoval hrano po kliku.
Da ti boljše opišem: ti se samo nekam postavi s klikerjem v eni roki in z hrano nekje v žepu, da ne bo pes pozoren nate samo zato, ker imaš hrano. Potem pa začni s klikanjem. Klik in hrana, pa spet klik in hrana, pa spet klik in hrana in to kar zaporedoma kar nekaj minut. Sem pa sigurna, da te bo pes že po nekaj klikih in hrani začel gledati. Ti ga pa hrani ne glede na to, če te pogleda ob kliku ali ne. To delaj par minut. Potem pa končaj, vmes nič ne govori. Čez nekaj časa pa ponovi vajo. Te seanse ponavljaj dokler psu ne začnejo ob kliku poskakovat ušesa (kot sem že napisala). Potem šele pa začni pogojevati klik z nekim opravilom psa: vaje dotik itd.
Aja, če te pes ob kliku pogleda, to še ni vaja za pozornost. Ob kliku te bo kasneje pes začel gledati, ker čaka na hrano. Hrano pa kot ve, vedno dobi od tebe. Torej, logično da te bo takoj po kliku pogledal, če pa čaka na hrano.
Preden pa ve, da klik pomeni hrano, pa res ne vem, zakaj bi te gledal - samo zaradi nenavadnega zvoka oz. radovednosti ali kaj? Vaje za pozornost pa so nekaj drugega, tam te mora pes pogledati še preden klikneš. Klik je potrditev, da je nekaj naredil v redu.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.10.2004 : 09:38:00
Andi, ni Brin tisti, ki je bukselj.  ;) ;D Hec.

Ti klikni in mu daj priboljsek; kar tako, "za nic" in to ponavljaj tolikokrat dokler ne bo pokapiral, da klik pomeni, da prihaja nekaj dobrega. To je kljucni del, da poveze klik in "dobro". Brez tega ni nic.

Citat
Bejba je tudi takoj pokapirala, tako da sva še včeraj zvečer probale in že v prvem kliku je dvignila glavo in me pogledala.
Če sem si prav zapomnila ne smeš klikat ko te pes gleda ampak recimo začne hodit po stanovanju, ti klikneš, če se odzove mu daš hrano. A ti si klikala ne glede na to ali te pes gleda ali ne?

A to mislis se vedno kot ucenje kaj kliker je ali?
Ko zelis psa necesa nauciti, kliknes takrat, ko to "nekaj" pocne. Oz. pocne vsaj priblizno.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 09:54:43
Ok, hvala Bonie.
Nanook, ja ko mu šele kažeš kaj sploh je kliker.
Nama z Agnes so prikazali nekako takole. Agnes popravi me če sem se zmotila.
Pes stoji in ti ga nikakor ne smeš gledat. Klikneš, pes pogleda, daš nagrado. A pol če recimo kliknem in pes ne pogleda mu tudi štulim salamo v usta?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Bonie , četrtek, 07.10.2004 : 10:16:48
Pes stoji in ti ga nikakor ne smeš gledat. Klikneš, pes pogleda, daš nagrado.

Kje so pa vama to kazali???? To bi kvječemu bilo še kolikor toliko v redu, če bi psa želel naučiti npr. ukaz stoj (ne da se ustavi, samo da stoji na nogah). Pa če bi pes že bil navajen na kliker. Potem bi, ko bi pes stal na miru, kliknil, pes bi te verjetno pogledal, ker bi pričakoval hrano. Torej še enkrat: s klikom kasneje ko pes že povezuje klik s hrano, samo potrjuješ željeno vedenje. Npr. če želiš psa naučiti sedi, potem, ko se on sam vsede, enostavno klikneš in daš hrano. Dobro je da mu daš hrano malo vstran, da se mora spet vstati. Potem pa se obrneš vstran in čakaš, da se ponovno vsede. In v tistem trenutku spet klikneš in daš hrano. In tako pri vseh vajah. Pes tako pokapira, da je njegovo vedenje (npr. rit na tla) povzročilo klik, ki pomeni hrano. Kasneje začneš dodajati ukaze... Pa zelo pomemben je timing.

Torej še enkrat: Klikanje je za psa tako kot npr. kakšna igra: npr. igra z žogo. Pes, ki ni navajen igre z žogo, mu lahko žogo mečeš kolikor hočeš, pa ne bo stekel za njo... Tako pes, ki ne pozna klikerja, ne ve, da klik pomeni nekaj dobrega - hrano in zato na klik ne bo reagiral (sicer pa tudi ne vem, kakšna naj bi bila prava reakcija na klik???). V smeri zvoka bo mogoče pogledal zgolj iz radovednosti, češ kaj pa zdaj to je. Se pravi, osnova pri klikanju je, da psa naučiš, da klik pomeni nekaj dobrega - hrano. To pa narediš samo tako, da ga najprej kar tako hraniš po vsakem kliku -"za nič" kot je napisana Nanook. Najprej te bo pes verjetno malo čudno delal, češ nič ne rabi narediti pa dobi salamo, ampak ti samo s tem nadaljuj. Saj s tem utrjuješ takorekoč pogojni refleks (pri biologiji si se sigurno učila o tistem psu, ki mu je nevemkdože, vedno pri hranjenju vklopil sireno, potem pa se je ob zvoku sirene pes začel že sliniti, saj je pričakoval hrano). Da je ta povezava klik - hrana utrjena imaš potrditev v poskakovanju ušes ob kliku in pa pozornosti psa (takrat šele te pes pogleda ob kliku, saj pričakuje hrano). Nato šele pa začneš psa navajati na delo s klikerjem. Tako da klikneš na neko vedenje in šele potem hraniš. Torej pes ne dobi klika in hrane kar zastonj, pač pa mora še zato nekaj narediti.
Salame pa mu ne štuliš v usta, ampak mu jo samo brez besed ponudiš na roki. Če pes ni zainteresiran za salamo (je sit, ni dobra...), raje prenehaj z vajo in nadaljuj ob drugi uri.
Upam, da sem bila vsaj malo jasna.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: nina_d , četrtek, 07.10.2004 : 10:23:30
Pravite, da je 1500 SIT za kliker preveč. Se strinjam.
Rada bi opomnila samo, da namesto klikerja lahko uporabite tudi pokrovček od tiste "posodice" v kateri so ponavadi kumarice, olive, marmelada, itd. S pritiskom na sredino pokrovčka je zvok enak, poleg tega pa lahko kupite veliko pokrovčkov za nekaj sto tolarjev.

Meni osebno metoda s klikerjem ni všeč. Zakaj? Preprosto: Ker pes dela za kliker in ne zate! Pes vam ustreže (sedi, lezi, taco...) v želji, da boste zaklikali in ne zato, da bi ustregel VAM. Poleg tega-če se že odločiš za tak način dela s psom, zakaj ne bi uporabljal pribolškov ali pohvale?

Saj ne pravim kako morate delati s psom-to je samo moje mnenje. ::)

Uživajte s svojimi štirinožnimi prijatelji. :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Bonie , četrtek, 07.10.2004 : 10:41:57
Nina_d

1500 sit za kliker je res preveč, ampak ne vem, kje stane toliko, ker jaz sem zanj dala 250 sit. se pa strinjam, da lahko namesto klikerja uporabljaš cel kup drugih home-made pripomočkov...

Klikanje z mojim psom pa je zame predvsem igra in koristno izkoriščanje prostega časa s psom. Psu je zanimivo, pri tem napenja možgane, ker cel čas ugotavlja, katero njegovo vedenje bom pa tokrat kliknila... pa še nauči se pri tem ogromno novih stvari. Nekaterim potem dodam še ukaz, nekateri pa so samo trenutna zabava.
V glavnem, nisem noben ekspert za klikanje, kakor tudi ne za drugačne metode šolanja psov, moje mnenje pa je, da je klikanje predvsem zelo koristna metoda za učenje psov posameznih ukazov. Po mojem mnenju psa najlažje naučiš, kaj npr. sedi pomeni, s pomočjo klikerja. Pa ne samo enostavnih ukazov, kot je sedi, pač pa tudi veliko bolj zapletenih ukazov, ki jih bi sicer učila s prisilo psa. Saj ne rečem, tudi tako se da, vsekakor pa je meni, kakor tudi moji psici bolj zabavno, če se nove ukaze učima s klikerjem. Ko pa ona ve, kaj pomeni npr. sedi ali karkoli drugega pa seveda še vedno rabiš avtoriteto, da bo ta ukaz izpolnila 100% in kjerkoli. To je pač moje mnenje. Na žalost psi ne govorijo po človeško, kaj naše besede pomenijo, pa jih po mojem mnenju najlažje in najbolj zabavno naučimo s klikerjem. Vsekakor pa kliker ni vsemogočen, še vedno namreč pes v končni fazi v življenju (klikerja namreč nimaš povsod s seboj) dela samo zate. Dober odnos z psom je po mojem še vedno najpomembnejši.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 10:51:01
Bonie, o klikerju smo imeli predavanje, ki so ga predstavile punce iz KD Krim.
Ne vem če sva se dobro razumeli. Ni nujno, da pes stoji (to sem dala za primer). Lahko recimo leži in ti se pogovarjaš. Klikneš, pes trzne na klik in ti daš nagrado. Naj povem, da psička, na kateri je bil kliker predstavljen, še nikoli klikerja ni videla. Do konca predavanja se je naučila dotika roke. Sicer ji je res postalo jasno po par klikih.
Mislim, da sem se jaz malo prehitro lotila tega klikanja. Mi par stvari res ni jasno.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Bonie , četrtek, 07.10.2004 : 11:20:24
Klikneš, pes trzne na klik in ti daš nagrado.

To se pa sliši čisto drugače, kot si prej napisala. Ta psica je verjetno bila v novem okolju, tistega s klikerjem ni poznala, pa je bila radovedna in bolj dojemljiva, kot je tvoj pes pri tebi doma. In je seveda takoj po kliku pogledala v smeri zvoka. Tvoj pes pa te, ko ga učiš povezave kliker - hrana, ne rabi pogledati, kakor tudi ne rabi takoj trzniti. Trznil bo, ko bo povezava kliker-hrana že vzpostavljena. Ti samo nadaljuj tako kot sem ti napisala, pa bo tudi tvoj pes začel trzati ob kliku.

Pa malo si preberi na internetu o osnovah učenja s klikerjem. Je ogromno navodil na netu, pa še kakšna knjiga, ki ti je doma vedno pri roki, kar prav pride.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Tomster , četrtek, 07.10.2004 : 11:54:16
Andi, psu ni potrebno ponuditi hrane iz roke, ko ga ucis, kaj je kliker. Ce npr. voha po tleh, klik in mu vrzi priboljsek na tla pred gobec, ce lezi, prav tako klik in vrzi priboljsek v negovo blizino... Ko te bo ob kliku pogledal, pa mu ga ponudi iz roke. In ko te bo pogledal ob VSAKEM kliku, ga lahko zacnes uciti s klikerjem.

Tako sem jaz zacela z Drimom.

LP, Nina (tokrat in ne Tomaz ;))


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.10.2004 : 12:56:11
http://www.clickerlessons.com/clicker.html (http://www.clickerlessons.com/clicker.html)-charging up the clicker; navajanje na klik

Kaj je OC: http://www.clickersolutions.com/articles/2001/ocguide.htm (http://www.clickersolutions.com/articles/2001/ocguide.htm)

Za skeptike: http://www.clickersolutions.com/articles/2002/skeptics.htm (http://www.clickersolutions.com/articles/2002/skeptics.htm)

In pa Don't Shoot The Dog.

Point vsega je, da ti psu "razlozis" kaj klik sploh je. Ne mores pa mu razlagati tega, ce se ti ne ves, za kaj sploh gre.

Nina_d; se ne strinjam-pes dela za nagrado. Pri nekaterih pasmah/psih je nagrada vodnik ali pa delo, ki ga opravljajo. Za take uporabljam posebno besedo, ki lastnikom dviguje lase pokonci, dobijo kurjo polt, poleg tega so pa se na smrt uzaljeni. Nikakor pa to ne velja za vse pse (HVALABOGU!). Jaz osebno nikakor nisem pristas tega, da pes dela zame (pa upam, da sem te prav razumela).
Kaj ima/nima kliker s tem, pa ne razumem? Kliker kot napravica ali kliker kot metoda-kot marker?

Citat
Poleg tega-če se že odločiš za tak način dela s psom, zakaj ne bi uporabljal pribolškov ali pohvale?

 ??? Saj uporabljas priboljske in pohvalo. Ali mislis, da bo pes delal samo zato, da slisi klik, nagrade pa ni? Ne enacit klika in priboljska ali klika in pohvale.
Ja, so delali in se delajo tako (nekateri!) v delfinarijih, z orkami idr. delfini, ampak kaj, ko se potem tolcejo po glavi, ker jih uni ne smirglajo vec (kaj, a naj zastonj skacejo ;D).

Zakaj je mojemu pesjanu klikanje vsec? Ker misli s svojo glavo.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Blumina , četrtek, 07.10.2004 : 13:27:53
Andi!
Zato, da bos ospesno uporabljala kliker si moras tocno razjasnit zadevo v svoji glavi. Kdaj, kako in na kaksen nacin klikat. Vzemi si cas in pojdi na kaksno predstavitev o klikerju. Pri nas v klubu se taksne predstavitve dogajajo redno. Dokler ti ne ves kako, je skoda, da probavas na svojem psu. Jaz sem si vzela nekaj mesecev casa, da je zadeva dozorela v moji glavi, med tem prebrala ogromno clankov o tem, se pogovorila s klikerasi in sele potem zacela. In kaksen odziv sem dozivela takrat, pri ze nekaj let stari psicki. Kot bi se lucka prizgala v njeni glavi! :o
Sedaj sem zagrizena klikerasica in svojo mlado psicko ucim le na ta nacin. Uspesno, verjemi!
Se enkrat vzemi si cas in pojdi na predstavitev ali pa poisci preverjeno osebo, ki ti bo to v zivo razlozila. Takole preko mailov se bojim, da ne bo ravno najbolje. Si lahko vse malo po svoje razlozis. Potem bos pa razocarana, ker ne bo pravega odziva od tvojih dveh psov.
Pozdrav in upam, da se kmalu vidimo in recemo kaksno o klikerju
Blumina



Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , četrtek, 07.10.2004 : 16:59:26
Joj, pa kaj se vsi tako mrzlicno bojijo tega, da bo nek neumni kliker nadomestil njihove ljube igracke, pa bozanje, pa ljubcke, pa zogice, pa njihov glas, pa pes se bo ljubckal samo se s s klikerjem - bljak!

Igracke, hrana, nase ljubkovalne, pohvalne besede in piski, piskanje zogice so KRASNE nagrade za pse, so pa SLABI "event markerji" = zaznamovalci dogodka ! In v tej definiciji se skriva KEČ, ki ga ne razumejo niti mnogi tradicionalni instruktorji solanja psov.

Odkar klikam se sele veliko vec igram s psom - prej ga zogica sploh ni zanimala... Da o "ljubezenskih" vzklikih, objemih in mokrih ljupckih sploh ne izgubljam besed... Pozornost psa name pa se je izboljsala za kakih 500% samo zato, ker je kliker-igra takooo zanimiva, nepredvidljiva in nagrajujoca za obe strani.

Tako da - brez strahu, kliker je vas zaveznik, ne tekmec !!!  :D Pes vas bo z njegovo pomocjo se bolj gorece "ljubil"  ;) ;D


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 17:12:35
Blumina, za kliker me je navdušila prav predstavitev, ki jo je organiziral vaš klub. Do sedaj sem prebrala članke na tem portalu, ki jih ni malo he he. Sprintan je  kar zajeten kup papirja. Čakamo na knjige.
Začela pa sem, ker smo dobili v klubu domačo nalogo. Do ponedeljka je potrebno pokazati vsaj eno vajo. Bejbka je sicer včeraj naredila dotik roke, danes moramo še enkrat sprobati in zadevo malo ojačati. Bom poročala kako je šlo pobalinu z vašimi nasveti.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: sirtaki , četrtek, 07.10.2004 : 17:52:26
Andi za kak dan dva nehaj klikat in enemu in drugemu.
In si dobro preberi kaj pise o klikerju na teh linkih, ki sva ti jih dali z Nanook.
Če nau šlo drugače ti v soboto v Naklem pokažem v živo kako zadeva deluje, ker tkole ko berem, dejansko nisi začela na pravem koncu oz. s pravim pristopom.

Kako sva začeli s Tax? Nič, v eni roki sem imela hranco, v drugi kliker. Jasno jo je zanimalo kaj pocnem oz kaj drzim v roki (kliker to). Potem sem kliknila in dala TAKOJ hranco, na zacetku ko psa sele navajas na povezavo klik-hranca, moras to dati takoj k spustis klik.
In tako dokler ni pospravila celo pest. Vse skupaj je trajalo max kakih 5minut.
Nato sem jo pustila pri miru nekaj ur, in ponovila. In tako 2-3 dni zapored.

Dotik sem v bistvu zahtevala sele po kakih 3 dneh klikanja. Pa je hitro skapirala. Enako s pogledom.
Vmes pa vsake toliko casa se edno izvajala seanso samo klik-hranca, za brezveze.

Uglavnem res da aussie hitro skapira zadevscne, ampak ne prehitevaj dogodkov. Do ponedeljka imas se dovolj casa, da jo naucis kaj res nezahtevnega.



Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , četrtek, 07.10.2004 : 19:39:32
Ja ok ampak meni še vedno ni jasno kje sem pravzaprav falila. Delala sem pač tako kot sta razložili Ana in Katja.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Agnes , četrtek, 07.10.2004 : 19:45:17
No, da priznam. Danes sem kupila kliker in posteno zalogo salamice. Pa smo se sli: klik in salamca direkt v snefko. Najprej sem mu kliker pokazala, firbec je seveda takoj vtaknil surlo zraven, pa sem kliknila in mu isti moment potisnila salamo v snefek. In ponovila takisto nekajkrat. Potem smo cez dan se nekajkrat kliknili metali salamico v smrc. Po kakih 20 klikih je vedel, da klik = salama. Bomo pa jutri in v soboto ponovili vajo, tako da bomo do ponedeljka dodobra vedeli, kaj kliker pomeni. Pocasi se dalec pride, ane?

Andi, meni se zdi, da je res vsa fora v tem, kdaj kliknes. Slisi se morda preprosto, ampak po mojem ni, ker lahko stvar dokaj hitro zabremzas. Prav tako se mi zdi, da prehitevati (tako kot pri vseh stvareh) ni pametno. Pocasi, pa z obcutkom. Nova stvar se morta najprej posteno usest, sele potem lahko startas z novo.

Lp Neza


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Blumina , četrtek, 07.10.2004 : 22:09:32
Oj Flufi!
Saj se nihce nic ne boji! In verjemi tudi pri nas objemckov, poljubckov, horonskih vklikov in poskakovanj od veselja ne manjka. Brez tega dobrega solanja ni!!!
Andi, ne razumi narobe. Nisem te hotela ustrasit. Le zelela sem ti povedat, da moras res vedeti kdaj pravilno klikati, saj kot ze povedano je zelo pomembno, da kliknes ob res pravem trenutku. Pa tudi pri ze malo bolj zahtevnih receh si moras izdelat nacrt, kako psa pripeljati na pravo pot.
Da ne bom prevec dolgovezila, ce sem prav prebrala na nasi oglasni deski je predstavitev dela s klikerjem predvidena za 21. 10. na Gmajnicah. Bodi tam. Verjemi, splaca se to slisat, predno bos zacela. Predavali bosta Karmen in Mia. Ves, najbolje ti lahko razlozijo kako je treba le tisti ljudje, kateri imajo sami ogromno, ogromno izkusenj. In uciti se je potrebno pri taksnih.
V soli bodo pa ze pocakali do enaindvajsetega. Saj potem bos pa videla. Trikci bodo leteli kot po tekocem traku. :P
Cau
Jasna


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Ajda , petek, 08.10.2004 : 06:46:41
Za vse, ki ste malo nerodni in ne najboljših refleksov (kot npr. jaz ;D) - z i-klikerjem (http://clickertraining.com/store/) se da zelo izboljšati tajming. Preiskušeno!. Edina pomanjkljivost je, da je zelo tih in ga v hrupnem okolju pes ne registrira, sploh če ga še ni vajen. Prednost tihega klika pa je ta, da se pozornost in koncentracija psa poveča in še za pse, občutljive na zvok, je bolj primeren.
Aja pa še eno pomanjkljivost ima - večja možnost je, da ga stisneš po pomoti ::).


Naslov: Re:kliker
Poslano od: andi , petek, 08.10.2004 : 09:35:54
Že imam na koledarčku rezervirano za predavanje. Sva z sirtaki včeraj kar dosti razčistile in mislim, da mi je sedaj bolj jasno.
Agnes, majčkeno drugače so naju učili. Upam, da se mi pridružič na Gmajnicah.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Blumina , petek, 08.10.2004 : 10:06:07
KLIK! :D
Bravo, pridna Andi! ;)
Mogoce se vidimo tam.
Blumina


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 08.10.2004 : 10:10:18
Hehe Andi, pridna. Saj bos videla; ni komplicirano, samo razumeti je treba. Pa ciiimveeec branja.  ;)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: TagTu , petek, 08.10.2004 : 10:29:18
Ali gre zadeva z dvema pasjima glavama hkrati? In če, kako?


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Blumina , petek, 08.10.2004 : 11:32:43
Jaz imam doma dve, s katerima obcasno delam tudi v dvoje. In gre!
Sicer vsak trik naucim vsako posebaj. Ko pa zadevo obvladata ze obe in ju poskusam zdruzit v en trik, ali pa delam poslusnost, potem to izgleda priblizno takole.
Naprimer Geo dam na odlaganje (prostor), z Blum pa delam med tem casom poslusnost. Ce sta obe naredili dobro, potem kliknem in dam nagrado obema. V tem primeru je Gea na odlaganju, zato se jaz sprehodim do nje in ji dam nagrado. Ce npr. Gea med blumino poslusnostjo vstane, potem recem Blum naj pocaka in korigiram Geo nazaj na prostor. Grem do Blum in ce je pridno pocakala, kliknem njej. Cez cas, ko je Gea uspesna, grem do nje in kliknem se njej ali pa obema in ji oz. jima dam nagrado. Pri meni to stima in psicki tocno vesta kdaj gre pohvala kateri. Je pa res, da pri poveljevanju in tudi pri pohvalah vedno uporabljam njuna imena. Tako tocno vesta kaj gre kateri. Npr. Gea-prostor, Blum-poleg. ali pa Gea-pridna, Blum (ce ni bila pridna) dobi besedo  Blum-e-e. To besedo imam kot sporocilo, da ne dela prav. In deluje. Je pa res, da moras biti se bolj skoncentriran kot pri delu le z enim psom.
No, tako delam jaz!
Blumina


Naslov: Re:kliker
Poslano od: TagTu , petek, 08.10.2004 : 11:42:19
Zelo razumljiva navodila - hvala. Bom poskusila.

LP


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Alix , petek, 08.10.2004 : 12:04:46
Drugače pa imate dva vredu članka v Kinologu, september, oktober 2004...pa veselo klikanje:)
Lp
Nina


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 17.10.2004 : 10:25:22
Se ena stran o klikanju (morda ze kje omenjena): http://www.click-4-success.com (http://www.click-4-success.com)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Barbara Rozman , sobota, 23.10.2004 : 07:25:33
mi smo imeli v mali soli v cetrtek predavanje o klikerju, vceraj sva zaceli delati z njim in sva navduseni. takoj je pokapirala, da je klik salamca in potem sem klikala samo se, ko se je usedla (ker se je itak skos usedala). mislim, da je to super metoda.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Keziah , petek, 19.11.2004 : 16:16:40
Lep pozdrav

Mene pa zanima, če bi bil kdo od vas, ki imate knjige (CLICKING WITH YOUR DOG ali CLICKER TRAINING FOR OBEDIENCE), tako prijazen, da bi mi po pošti poslal fotokopijo.Stroške kopiranja in pošiljanja seveda plačam jaz. Prosim


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , nedelja, 21.11.2004 : 19:10:02
Zivjo @ndrej,

Vidim, da so te nase pisarije o manevrih s klikerjem (skoraj) prepricale  :D.

Knjiga Clicking With Your Dog je cudovit prirocnik za zacetnike in tiste z ze malo prakse – je moja najljubsa kliker-knjigca sploh! Notri je polno nazornih grafik, zato ti ne bo zal, ce jo narocis preko interneta, saj so fotokopije zaradi raznih sivin grafik vprasljive – da ne omenjamo avtorski pravic, seveda  ;).

Prirocnik Clicker Training For Obed. Je zelo podroben prirocnik za tiste ne prevec zelene uporabnike. Samo osnovna vaja »Poleg« je opisana na 50 straneh A4 !

Lahko pa ti posljem po posti nekaj uporabnega gradiva za ucenje s klikerjem, ki ni v e-obliki. Zraven ti lahko prilozim tudi CD z nekaj »domacimi« kliker-filmcki z razlicnimi psi, vkljucno z 1,5 mesecnimi mladici (celim leglom).
Ce te zanima, se mi oglasi na zasebna sporocila.

Lp  :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , torek, 07.12.2004 : 23:06:16
Obvestilo!

Te dni je koncno izsel pricakovani prirocnik Click to Calm: Healing the Aggressive Dog, avtorice Emme Parsons. Prirocnik z mnogimi prakticnimi napotki in vajami je namenjen vsem, ki imajo tezave z agresivnim vedenjem psa do drugih psov.

Emma Parsons je instruktorica in vedenjska svetovalka, ki je na lastni kozi izkusila, kaksne posledice so pustili tradicionalni, kruti pristopi »instruktorja« pri odpravljanju agresivnosti do psov pri njenem mladem zlatem prinasalcu Benu. Kako je pomagala Benu in s kaksnimi metodami dela, si lahko ogledate v spodnjem linku.

Svoj primer je opisala v studiji z naslovom »Ben: An Aggressive Dog case Study-Using Clicker Training to Shape Aggressive Cues Into Extinction«, ki jo najdete tukaj http://www.clickertraining.com/training/advanced_topics/index.htm?loaditem=0504_benpaperabma&itemnumber=13 in zanj prejela nagrado za napredek za dobrobit zivali, ki jo podeljuje Animal Behavior and Management Association.

Zagotovo uporaben prirocnik za pasjo knjiznico  :D .

Lp,  :)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: sana , petek, 10.12.2004 : 10:46:26
Tudi jaz že nekaj časa uporabljam kliker in se mi zdi res super. Psa zdaj resnično sodelujeta z mano in to mi je všeč. Imam pa nekaj težav s "ta starejšim psom", ki je včasih agresiven do drugih samcev. Ker nočem uporabljati klasičnih metod, ki so mi jih priporočili ( da psa, ko pokaže agresivnost potisneš k tlom, ali ga streseš za vratno gubo,...), tega njegovega vedenja pravzaprav nikoli nisem skušala zares odpraviti. Zato sem precej navdušena nad to novo knjigo click to calm. Poskušala jo bom naročiti in ko jo dobim, bom delala na opisani način. Ko bo kaj napredka se spet oglasim :)
lp, Sandra
 


Naslov: Re:kliker
Poslano od: lopez , petek, 10.12.2004 : 12:58:17
Jaz uporabljam kliker že nekaj časa oz. sem ga zacela, ko je bila Lopez stara tri mesece. Osnove me je naučil Miloš Kovač in nato naprej v šoli KD Krim in moram reči, da sem izredno zadovoljna z rezultati.  :D ;D.
Imam pa eno pripombo glede ponudbe klikerjev v Ljubljani. Prvega, ki sem ga dobila v dar, sem nekam založila in želela kupiti novega. In to je bil v Ljubljani cel projekt. Nočem zdaj obtoževat vse prodajalne za male živali, mogoče sem imela samo jaz nesrečo, vendar sem šla kar v 3!!!!, kjer niso imeli pojma kaj kliker sploh je  :o :o :o. Ne razumem, kako imaš lahko trgovino za male živali in še nikoli nisi slišal za kliker.  :-X :-\

Lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 10.12.2004 : 14:03:01
Ma to, da v trgovini ne vedo, kaj kliker je, jaz cisto razumem.  ;D
Sicer ga pa dobis v Alerju v BTCju.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: TagTu , petek, 10.12.2004 : 14:45:36
Gali&Nika ima tudi.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: lopez , petek, 10.12.2004 : 14:50:05
Najlepša hvala obema za informacijo. Saj potem sem našla eno trgovino, kjer so jih imeli. Vse kar mi je bilo čudno je bilo to, da poleg tega, da ga niso imeli niso niti slišali za kliker  ??? :-\

Lp


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 10.12.2004 : 18:15:01
Trgovine pac hehe. Meni je bolj smesno, da se ne ve, kdo je Bailey. ::)


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 10.12.2004 : 18:41:18
Evo, vec zanimivih info o stricku B. Baileyu in njegovih zivalicah si lahko preberete tukaj http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=633

Lepo, da se uporabniki klikerja kar mnozijo  :D - je pa zanimivo brat iz ameriske ClickerSolutions mailing liste, da imajo povsod po svetu zelo podobna vprasanja in probleme pri uporabi klikerja.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 10.12.2004 : 18:55:10
Se link: http://groups.yahoo.com/group/ClickerSolutions/ (http://groups.yahoo.com/group/ClickerSolutions/).
Flufi, kaj pa je zdaj tema? Meni je zmanjkalo casa za spremljanje.  :-\


Naslov: Re:kliker
Poslano od: ChUcK_Sara , petek, 10.12.2004 : 21:06:08
Lp!
Verjetno sem kje spregledala-zakaj se sploh kliker uporablja??Vsi o tem klikerju..Kaj sploh je to? ???LP


Naslov: Re:kliker
Poslano od: Nanook , petek, 10.12.2004 : 21:10:05
Za zacetek: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=358 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=358)+ ogromno povezav na dnu strani.


Naslov: Re:kliker
Poslano od: flufi , petek, 10.12.2004 : 21:53:42
Nuki,

na CS (ClickerSolutions) listi se teme kar hitro menjujejo - trenutno je aktualno vprasanje moznosti zaustavitve ugriza pri pubertetniskih in odraslih azilasih, potem kako doseci zavidljiv "Poleg", pa problemi pri zmesnjavi povelj (cues).

Ma prevec je vsega, res; bi rabila 8-urni delavnik samo za vse te teme sproti predelat...

Klik !


Naslov: Re:kliker
Poslano od: weimi , ponedeljek, 24.01.2005 : 14:35:51
Kliker!Zelo fina stvarca :D.jaz delam samo na kliker in res deluje.Uporabiš ga lahko skoraj pri vsaki stvari(agility,rally obidience,...)Proporočam vsakomur.



  lp   weimi


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , sobota, 02.04.2005 : 20:27:06
Tu sem našla eno fino poučno stran s filmi. Poglejte, kako šiba pišče in kako sodeluje žirafa ! Pa da ne bo kdo mislil, da pišče ne razmišlja...  :)

http://www.nerdbook.com/sophia/movies.html


Naslov: Re: kliker
Poslano od: rina , torek, 19.04.2005 : 17:46:06
flufi, super filmčki! :D

Evo za vse tiste, ki ne veste kako izgelda kliker:
(http://www.moj-album.com/slike/57377/swrkT0AM1v3ccZmQ.jpg)

Tudi jaz pred nekaj meseci nisem imela pojma, kaj kliker je, kako deluje, kako se ga uporablja... Pa sem prebrala nekaj prispevkov na netu in v revijah in se odločila, da bova tudi z Witty poskusile, če res deluje. Klikerja pa nisva takoj dobile, zato sva se nekaj časa učile kar z pokrovčkom:
(http://rina.moj-album.com/slike/57377/8wmN4GDKPKIRKHmO.jpg)

S pokrovčkom je bil učinek malo slabši. Mislim da zato, ker moraš biti res spreten, da lepo in vedno enako klikneš na pokrovček, jaz pa nisem.

lp, rina


Naslov: Re: kliker
Poslano od: T.M.T , torek, 19.04.2005 : 19:01:24
To je to?????No jaz pa sem si to predstavljala čisto drugače........Čisto na izi-po domače povedano.No hvala za predstavo.

Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: jasminaj , četrtek, 05.05.2005 : 13:36:08
včeraj sem končno tudi sama uspela kupiti kliker.. in seveda takoj na delo.. sem klikala, pa nagrada.. pa pavza..pa spet isto.. pa sem potem zvečer že probaal vaje ,ki jih že zna..sedi,klik, nagrada.. in še vse ostale vaje ,ki jih zna.. pa ni bilo problema..zanimanje za delo je bilo.. hrano je tudi vedno pojedel.. pa pozornosti je imel vedno an meni oz. na moje roke(malo je gledal kliker, malo hrano :D).. to bom ponavljala še dan ali dva.. potem pa ga bom probala naučit kakšen novi trik z klikerjem.. pa vam potem sporočim, če je to res tak super stvarca za učit  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: rina , četrtek, 05.05.2005 : 21:34:05
pa vam potem sporočim, če je to res tak super stvarca za učit  ;)

Hehe, boš videla da je. ;) Samo eno slabo lastnost ima. Zelo hitro se ga lahko kam založi.
Meni je kliker najbolj pomagal, da sem Witty naučila da pusti pogledat zobe. Sva šle postopoma, najprej samo dotik gobčka in klik + nagrada, potem sva ta dotik podaljšali do 5 sekund in če je bila teh 5 sekund pridna je sledil klik + nagrada. Potem sva dotik počasi spremenili v prijem celega gobca, nato sva dodali dvigovanje ene ustince, potem še druge, tako da je Witty sedaj čisto pridna če ji prešlatam cel gobec. :) Samo še na tujce se morava navadit.

lp, rina



Naslov: Re: kliker
Poslano od: anana , petek, 20.05.2005 : 11:51:15
Vidim, da je rina že dala slikco  8), jo bom pa vseeno še jest. Kliker je v naravni velikosti dolg prb. 5cm, širok pa 3cm. Klikneš na pločevino ki se upogne in spet vrne v prejšnji položaj :P. Mislim, da ni dveh klikerjev, ki klikata (po zvoku) čisto enako ??? :D :D.
Zato, če vaš pes sliši drug kliker, katerega zvoka ni navajen, se verjetno ne bo odzvel enako :). Jest mam tut tako slikco kot rina, samo, da je kliker rumen ::).
Če ga kam založiš, pa si ga pripni nekam, saj ima gor obroček, kot je na ključu ;). Hecno zgleda :D.

http://anana.moj-album.com/album/451486/?os=459920

lp ana ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: samo , petek, 20.05.2005 : 14:58:07
Tisti obroček je na klikerju zato, da si ga natakneš na prst in ti tako ni v napoto ter ga lahko vedno uporabiš ko ga potrebuješ. Seveda je kliker nataknjen tako, da je v dlani.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: samo , petek, 20.05.2005 : 15:00:19
Manjkajo vejice, se opravičujem sem prehiter.



Naslov: Re: kliker
Poslano od: Uma , petek, 20.05.2005 : 19:55:06
Tudi mi smo prejšnji vikend kupili kliker in se počasi "naklikavamo" s sostem klik+priboljšek. Glede na to da je Karmen zadnjič na predavanju poudarla, da mora to trajat vsaj en teden, da kuža kliker res sprejme, smo pri tem ostali. Opazla sem da je tam en četrti in peti dan začela za ta klik sama od sebe delat kar vse vaje, ki jih zna iz male šole torej sedi, prostor, pa kr poleg je hodla zraven mene ko sem se sprehajala po stanovanju, samo za klik+hrano. V ponedeljek pa sledi prva uporaba v šoli, se že veselim!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: anana , petek, 20.05.2005 : 21:15:24
Uma kam pa hodita s psom v malo šolo ::)?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Rincy , petek, 20.05.2005 : 22:39:13
Midve z Rino sva ga začeli uporabljat pred 14 dnevi,pa moram rečt da je super.Bolj je pozorna....,res super,se pozna,da je nekaj drugače.

lp,
Nina


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Łyra , sobota, 21.05.2005 : 18:54:35
Pozdravljeni!
Zamima me, če je za učenje s klikerjem moja psička (2 leti) prestara. ??? Sicer vse osnovne ukaze obvlada, ampak vseeno si želim preizkusiti kliker! :-\
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor! :-*


Naslov: Re: kliker
Poslano od: rina , sobota, 21.05.2005 : 20:33:47
Ne, tvoja psička ni prestara. ;) Z Witty sva začele pri njenih 5 letih, pa nimava nobenih problemov in nama gre čisto vredu.

Pa še nekaj: Če še ne veš kako kliker deluje in kako začeti si preberi celo to temo in linke, ki so objavljeni v njej. Ko boš (če še nisi) kupila kliker, na njem (oz. na embalaži) vrjetno piše, da moraš psa nagraditi in potem klikniti. Tega ne delaj, ker nima smisla. No saj ko boš malo prebrala ti bo kmalu postalo jasno zakaj.

Lp in veliko veselja pri klikanju!
rina


Naslov: Re: kliker
Poslano od: skar , nedelja, 22.05.2005 : 04:38:24
Živjo,

meni, ki me je očitno čas povozil in nikakor ne morem slediti vsem modnim trendom na področju šolanja, se pa zdi, da pes pravzaprav dela za hrano in ga z zvokom spomniš, da jo bo dobil. Priznam, najbrže absolutno preveč poenostavljena verzija uporabe klikerja, ampak jaz to tako razumem. Ok - pozitivna motivacija v obliki priboljška in glas nekakšnega pokrovčka, da pes ve, da nisi doma pozabil piškotov zanj. Kaj pa, ko nimaš klikerja ali pa priboljškov s sabo? A takrat psi tudi delajo ali so užaljeni, ko že sedemnajstič naredijo nekaj in zaslužijo nagrado, od vas pa nič ne pade in se nič ne sliši? A moraš torej na sprehod vedno z vrečko za drekce in klikerjem ter ključi od stanovanja? Kako pa potem s klikerjem izvedete kakšen izpit? Recimo višje stopnje? OK - pozitivna motivacija za dobro opravljeno delo. Kaj pa korekcije obnašanja? Takšne bolj na hitro, ko je kriza?

Prosim, ne mi napisat, naj si literauro na tej in tej strani preberem. (Hvala za razumevanje.)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 22.05.2005 : 06:38:02
Scasoma zmanjšaš uporabo klikerja. Najprej povezes kliker-hrana, potem klikas vsakic za dobro opravljeno vajo, potem pa ne klikas vsakic, ampak vedno manjkrat in po moznosti ne v rednih razmakih, ampak nakljucno. Tako pes nikoli ne ve, kdaj bos kliknil in kdaj ne, se pa vsakic zeli potrudit, ker si zeli klik.

To je to, zelo na hitro.

Z visjimi izpiti zal nimam izkusenj.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: samo , nedelja, 22.05.2005 : 08:35:08
Točno tako kot je zgoraj napisala Lilit.Bom samo še nekaj dodal.

S klikerjem označimo točno določeno vedenje ali vajo, ki  jo želimo naučiti oziroma izboljšati.
Kliker je samo nadomestek za  našo pohvalo- bravo ali priden.Z njim hitreje in lažje označimo točno tisti trenutek, naprimer na samem začetku ko te pes pogleda v oči.Kliker ima vedno enak zvok za razliko od našega glasu, ki je odvisen od našega razpoloženja.

Bil sem na seminarju v Gropsuplem,  kjer nam je predaval Miloš Kovač. On pravi, da celo v državni reprezentanci iz  uporabljajo kliker za izboljševanje vaj poslušnosti.

Sam se pripravljam na IPO 1 in uporabljam kliker in  se zelo dobro obnese.

LP, Samo.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , nedelja, 22.05.2005 : 16:51:40
Kako pa potem s klikerjem izvedete kakšen izpit? Recimo višje stopnje? OK - pozitivna motivacija za dobro opravljeno delo. Kaj pa korekcije obnašanja? Takšne bolj na hitro, ko je kriza?

Prosim, ne mi napisat, naj si literauro na tej in tej strani preberem. (Hvala za razumevanje.)

Mislim, da je pravi naslov za te info forumovka Deteljica.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Uma , nedelja, 22.05.2005 : 19:55:13
Ker ne morem verjet, danes smo se po enotedenskem naklikavanju naučili dotik papirčka na tleh s smrčkom s klikerjem in to nepričakovano uspešno. Kar ne morem verjet, skratka definitivno bomo vstrajali!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 23.05.2005 : 09:46:59
Mislim, da je pravi naslov za te info forumovka Deteljica.

glede korekcij na popravkov na hitro:
Načeloma se s klikerjem ne dela "na hitro" pač pa tempo diktira pes in tvoja spretnost.
Sicer pa hitrost šolanja ni pomemben podatek, Važna je končna kvaliteta dela. Ko pes nekaj dobro zna in lepo dela, nikogar več ne zanima, ali si to učil en teden , en dan ali dve leti. Tudi če zmagaš na svetovnem ni bistveno ali je to pri 2 letih ali pri 9.
Kar pa se tiče korekcij- v fazi učenja jih ni. Enostavno nagrajuješ, kar je bolj prav, če ni nič čisto prav in počasi pririneš do cilja. Če se vrtiš na mestu ali gre trend v napačno smer, delaš nekaj narobe. Ali klikaš napačno stvar , prezgodaj ali prepozno ali kaj drugega ne štima. Pomaga videoposnetek in študija, in ogled nekoga , ki ne ve nič o stvari s strani.Če gledalcu ni jasno, kaj klikaš oz kaj želiš doseči , tudi psu ne more biti. Se pravi razmisli in probaj po drugi poti ali bolj natančno, odvisno od analize.
Kar se tiče korekcij za motnje koncentracije jih lahko uvedeš, ko je pes zrel in dobro zna vaje, če je res potrebno. Pri srednje mehkih, mehkih  in ne divje dominantnh psih do tega navadno sploh ne pride. Če je treba, pač v zadnji fazi dela uvedeš klasične korekcije. Tudi tu  potem klik pomaga psu ,da se hitreje uravnovesi po motnji, saj ga takoj potrdi v znani vaji na znan način. Če pes po korekciji ne gre takoj v vajo, pač pa je zmeden ,mu pomagaš tako, da pokažeš  ali pa klikneš že za opustitev prejšnje dejavnosti.
Če pes potem v naslednjih poskusih še vedno ne najde vaje takoj po korekciji, pomeni, da je ne zna vsaj ne dobro, ali pa si povelje izrekel drugače kot navadno..


Naslov: Re: kliker
Poslano od: helena.g , torek, 26.07.2005 : 21:44:10
lep pozdrav vsem!

a obstajajo mogoče kakšni seminarji o delu s klikerjem in ali je kakšen na štajerskem?
ali je kje kakšen štajerc, ki bi se mu dalo prenašati začetnico, da bi lahko v živo videla kako izgleda trening s klikerjem. s psico hodiva sicer v pasjo šolo, ampak še nisem srečala nikogar, ki delal s klikerjem. prebrala sem že mali milijon člankov na internetu, pogledala ravno toliko filmčkov, ampak to ni isto kot če bi videla v živo.
lep pozdrav, helena


Naslov: Re: kliker
Poslano od: jasminaj , sreda, 03.08.2005 : 12:56:36
mene pa zanima kaksna je pravilna uporaba klikerja, ko učiš psa da postoji v neki stvari.. ukaz čakaj razume.. hmmm, kak naj povem kaj mislim ::)
torej, ko vadima razstavno drzo, zelim da jo cimdlje drzi.. torej kako naj klikam zraven, da bo skapiral, da pravilno dela oz, kako naj ga z klikerjem naucim, da bo se dlje ostal v rzstavni drzi? ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: samo , nedelja, 07.08.2005 : 15:39:29
Postopoma podalšuješ čas trjanja raztavne drže in na koncu vedno zaklučiš s klikom, potem pride priboljšek, igra itd.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , ponedeljek, 05.09.2005 : 21:30:32
Pozdrav!

Zanima me, če lahko s klikerjem učimo več trikov (vaj) naenkrat. Na primer "stopiti" v oprtnico in se vrteti v levo stran. Z "naenkrat" mislim ali v eni senasi ali pa v ločenih.

Lp,
Malka


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , ponedeljek, 05.09.2005 : 21:36:02
Hm ... oprsnica in seansa seveda. ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , sreda, 07.09.2005 : 10:33:43
Naj z vami delim eno zanimivost ... Imam gluhega kužka. Danes sem kar tako za brez veze domov prinesla kliker. Ta stvar ima neverjetno nadležen glas :o,  kar sem ugotovila že med vožnjo (valda sem morala takoj poskusit :P). No, frekvence dosegajo očitno takšno nadležnost, da se celo Gaja ozira od kod prihaja "zvok". ;D Ne vem sicer, če sliši ali pa samo čuti (ker namreč tudi meni zvok kar pribije v bobnič), se mi pa zdi vsekakor zanimivo. Večina lastnikov gluhih psov uporablja namesto klikerja majhno lučko, kar imam tudi sama namen storiti. Me je stvar prav presenetila. ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: DoY-ca , nedelja, 11.09.2005 : 14:01:36
Hey!!Zanima me če kdo ve za kakšno trgovino na internetu kjer prodajajo klikerje???pa če je mogoče trgovina naj bo slovenska.. :) sem že iskala samo našla nisem kaj(razen neke trgovine v ameriki :-\)

lp,Urska


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Rincy , nedelja, 11.09.2005 : 14:18:10
UrŠka : kliker imajo ponavadi v vsaki živalski trgovini,tako da ti ni treba kupovat preko interneta.

Lp,
Nina


Naslov: Re: kliker
Poslano od: DoY-ca , nedelja, 11.09.2005 : 14:22:34
uff verjamem,samo težava je v tem da živimo mi nekje bogu za hrbtom in ga v v naši trgovini(za pse)pač nimajo.
lp,Urška


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 15.09.2005 : 10:53:18
Pozdrav!

Zanima me, èe lahko s klikerjem uèimo veè trikov (vaj) naenkrat. Na primer "stopiti" v oprtnico in se vrteti v levo stran. Z "naenkrat" mislim ali v eni senasi ali pa v loèenih.

Lp,
Malka

Jaz trenutno delam loceno-ena seansa, en trikec.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TagTu , petek, 16.09.2005 : 10:05:24
A ima kdo idejo, kako psa naučiti, da bo hitro tekel na ukaz. Moja hči je namreč z eno izmed naših dveh princes začela z agilityjem in ovirce super obvlada, ne vidi pa nobene potrebe, da bi med njimi tekla ::) ??? Sicer je prava dirkalna tibetanka ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , petek, 16.09.2005 : 11:10:11
A tudi ce dela klovna iz sebe malcica ne pospesi?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TagTu , petek, 16.09.2005 : 12:00:39
Klovna? Kako to misliš? Sicer pa ni v špilu malčica, ampak bjonda ;) Tamalo imam za šolanje jaz v krempljih, ampak zaenkrat delam preveč dimnih oblačkov, da bi laufala na agilityju :P


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , petek, 16.09.2005 : 19:10:46
Mislim tako, da s ful visokim glasom "krici" priiidna, hiiitro,... take in podobne klovnske zadeve so pri Tariju kar palile kar se hitrosti tice (nisva agija trenirala, samo tak sva se malo hecala).


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , nedelja, 18.09.2005 : 11:11:02
Citat
Citat
Pozdrav!

Zanima me, če lahko s klikerjem učimo več trikov (vaj) naenkrat. Na primer "stopiti" v oprsnico in se vrteti v levo stran. Z "naenkrat" mislim ali v eni seansi ali pa v lčenih.

Lp,
Malka

Jaz trenutno delam loceno-ena seansa, en trikec.

Moj proces dojemanja moti predvsem to, da pes dobi povelje šele, ko stvar obvlada. ;D A ga potem ne zmede preveč, če enkrat želimo prvo in drugič drugo stvar (čeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?
A kdo uči tako, da samo čaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (če napravi stvari, ki bi ju radi naredili naučeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih) ???? Al pa na primer, da delate eno vajo z vabo in eno kr tako spontano, a pes potem ni cel zmešan?
Sicer smo mi še čisto na začetku in si še blinkamo. ;) Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se slučajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, če lahko to kar tako eno čez drugo ... ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 18.09.2005 : 11:46:54
Moj proces dojemanja moti predvsem to, da pes dobi povelje šele, ko stvar obvlada. ;D A ga potem ne zmede preveč, če enkrat želimo prvo in drugič drugo stvar (čeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?
A kdo uči tako, da samo čaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (če napravi stvari, ki bi ju radi naredili naučeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih) ???? Al pa na primer, da delate eno vajo z vabo in eno kr tako spontano, a pes potem ni cel zmešan?
Sicer smo mi še čisto na začetku in si še blinkamo. ;) Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se slučajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, če lahko to kar tako eno čez drugo ... ???

Moram priznat, da meni klikerja ni ravno uspelo spraviti v prakso z mojo psico :-[ sem pa teorijo dobro nastudirala ;)

Naceloma lahko ucis vec stvari hkrati, ampak samo eno na seanso.
Point je itak v tem, da pes sam pogrunta, kaj hoces. Se pravi, po mojem lahko kliknes, ko zazeha, ce se cez 5 minut popraska, pa kliknes se to.
Enkrat, ko ji "potegne", kaj naj dela, da bos klikala ;) naj bi zacela sama "ponujat" vedenje, in potem v eni seansi utrjujes samo zehanje, v drugi seansi pa samo praskanje.

No, tako naj bi bilo teoreticno ;) ampak kot pravim, prakse nimam, tako da... ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , nedelja, 18.09.2005 : 12:56:58
Jaz sem najprej, preden sem se sploh začela resno ukvarjat z idejo, da bi pa to tudi mi uvedli, razumela učenje s klikerjem kot izključno takšno spontano učenje. Sem mislila, da moraš cel dan čakat, da bo pes  zazehal. ::) In to počneš cel mesec, če mu pač ni do zehanja. ;D Potem sem ugotovila, da se lahko preprosto tudi postaviš pred njega s klikerjem v roki, pa bo že sam začel kaj migat. In nazadnje je do mene tudi prišla ideja z vabo. ::) Hja, nič, bomo poskusili. ??? No, predvidevam, da začet pa je najboljše z eno stvarjo. ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 13:01:45
Hehe, ne, to se zdalec ni edini nacin. Lahko cakas, da sam kaj stori, in potem kliknes. Lahko pa mu do tega pomagas.
Primer: dvig tacke. Lahko bi cakala, da bo sam od sebe kdaj dvignil tacko in takrat kliknila-precej dolgotrajna in (zna biti) tudi dolgocasna zadeva. Zato sem mu zacela pihati v faco in vsakic, ko sem pihnila, je dvignil tacko cez ucke-takrat sem kliknila. V roku 10min ali manj je ze sam od sebe (brez pihanja) dvigal tacko.
"klikanje" ponuja ogromno moznosti, ne mores reci, da je samo ena prava, ker je toliko razlicnih "tehnik" kolikor je psov in vodnikov; vsak pac malce prilagodi zadeve.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Sammy , nedelja, 18.09.2005 : 13:03:35
AklAm, jaz klikam samo za vedenje, ki ga želim dobiti. recimo ne kliknem za "preval", če hočem "priklon". pri obeh uporabljam podobno držo telesa, kar psa zmede in včasih pomeša, ampak kliknem pa vselej samo za tisto, kar v tistem trenutku želim.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 13:12:45
Moj proces dojemanja moti predvsem to, da pes dobi povelje šele, ko stvar obvlada. ;D A ga potem ne zmede preveè, èe enkrat želimo prvo in drugiè drugo stvar (èeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?

Pes dobi povelje cisto na koncu. Sama utrjujem tako, da tik preden stori zadevo, izrecem povelje in potem dobi nagrado. Cisto na koncu pa dobi nagrado samo, ce zadevo stori potem, ko izrecem povelje-spontano dajanje tacke (recimo) ni nagrajeno, nagrajeno je samo, ce naredi zadevo po povelju.

A kdo uèi tako, da samo èaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (èe napravi stvari, ki bi ju radi naredili nauèeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih) ???? Al pa na primer, da delate eno vajo z vabo in eno kr tako spontano, a pes potem ni cel zmešan?

Jaz rajsi delam v seansah, ker pes uziva; cakanje je dolgocasno in mu zato, ce takoj ne rata, nakazem, katero vedenje morda vodi do klika (ampak samo malo nakazem, tako da je vseeno zanimivo, ker mora naprej sam potuhtati). Nikoli ne klikam za dve razlicni stvari naenkrat-v eni seansi. Ce se uciva obrat v levo, bo klik samo za obrat v levo, pa ceprav recimo vmes naredi se par korakov nazaj in bi torej lahko zasluzil klik za nazaj.
Tega z vabo pa ne razumem? Midva sva zacela obrat z vabo, vendar tako, da v roki vcasih nisem imela nicesar, vcsih pa briketek (slediti ji je moral). Je kar hitro pogruntal da je obrat tisti, ki vodi do klika, neglede na to, ali imam kaj v roki ali ne (nagrada je bila vedno-kljub prazni roki). Tako ni povezal "polne roke" z nagrado in torej ni vazno ali imam kaj v roki ali ne-ker nagrada ni odvisna od tega.

Sicer smo mi še èisto na zaèetku in si še blinkamo. ;) Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se sluèajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, èe lahko to kar tako eno èez drugo ... ???

Jaz pri mojem tega ne delam, ker mu tudi ne klikam "kar tako", ampak imava zadnje case seanse (ca. 10min?), kjer potem izvaja razne vragolije.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , nedelja, 18.09.2005 : 14:26:14
en "vpad" v debato - morda kdo ve kje bi se v Lj. dalo dobiti kliker (baje se jih trenutno ne dobi)?
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , nedelja, 18.09.2005 : 14:36:20
V Mr. Pet so jih imeli, drugače se mi pa zdi,da jih imajo sedaj tudi v zooticu.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.09.2005 : 14:39:53
Aler v BTC?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 18.09.2005 : 15:03:25
Prejsnji petek (se pravi 10 dni nazaj) so jih v Galiju se imeli.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , nedelja, 18.09.2005 : 15:28:03
Citat
Tega z vabo pa ne razumem.
Tako sem mislila, kot si napisala, da pes sledi "vabi". Se pravi, da psu več ali manj pomagata (Nanook in Sammy) do rešitve? Nas so namreč naučili, da gre tako počasneje (dolgoročno), ker pes pri tem načinu manj "razmišlja", ampak včasih samo sledi vonju klobasice. ;D Itak pa vsega kar sam od sebe ne bo ponudil, a ima kdo takšen primer? ???

Aha, sem bila očitno rahlo nejasna v izražaju, to se mi dogaja, ja. ::) Ne mislim, da bi psu za vsak potencialni trik kliknila, sploh pa ne, če bi se to zgodilo v katkem časovnem razmaku. Na primer, da želim, kot sem že napisala, psa naučiti odpreti gobec (da bi se pri ščetkanju zob znal lepo obnašat ;)). Ker večino časa preždimo v eni sobi, ni težko na mizo vreči par koščkov sira in pripraviti kliker (v mojem primeru "blinker", kar pa stvar seveda rahlo zakomplicira :-\). Ko slučajno opazim, da odpre gobec, blink (klik), priboljšek. Med tem čakanjem na odprt gobec pa imava še na primer štiri seanse, ko pa se učiva na primer stojo. ;D ;D (Optimistično!) To je bilo mišljeno z "eno čez drugo".

Vaba sodi torej v seansirano učenje. ::) Pri tej spontanosti sem pa rahlo dvoumna, bom se zdaj sterminirala  ;D ... Spontana spontanost na primer, ko sedim in par ur potrpežljivo čakam na zeh, sensirana spontanost - vzamem kliker (blinker ::)), mala začne noret, delat vse mogoče in jaz (mal manj kot v prejšnjem primeru) čakam na določen gib, iz katerega bom kasneje skušala oblikovati določeno vedenje. No, seanse, po potrebi vabo in saensirano spontanost bi rada pomešala med spontano spontanost in me skrbim, da male junakinje to ne bo preveč iritiralo. ;D

A sploh kdo ždi in čaka na kakšno pasjo norijo, da bi jo oklikal?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , nedelja, 18.09.2005 : 15:30:42
Aja, Sammy, hvala za pripombo glede podobnih vaj. Bom pazila, da jih bom učila čim bolj ločeno, še nisem pomislila na to. ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 19.09.2005 : 09:57:48
Mislim tako, da s ful visokim glasom "krici" priiidna, hiiitro,... take in podobne klovnske zadeve so pri Tariju kar palile kar se hitrosti tice (nisva agija trenirala, samo tak sva se malo hecala).

Pri njej klovna špilat je čisto brez zveze - samo uhlje dvigne in glavo nagne in si verjetno misli "A je s tabo vse OK?"
Teče zelo hitro, ampak takrat, ko njej ta oblika rekreacije paše.
Zdajle sta čez vikend doma malo poskušali, saj verjetno bo dojela ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.09.2005 : 19:34:42
AklAm, jaz mu samo nakazem, do resitve sam pride. Pa se to ne nakazem vedno, ce mu samemu uspe oz. vidim, da bo slo brez. Ker gre pri njemu na ta nacin hitreje, tisti "pure shaping" mu nekak ne sede, trenutno. Najraje ima tole. Vcasih pa ni potrebno nic. Glede sledenja-kot sem napisala, imam vcasih v roki kaj, vcasih pa ne, tako da ga niti ne moti, da kaj je oz. cesa ni, ker ve, da nagrada ni od tega odvisna.

Ja, ce med eno seanso ne klikas za dve stvari hkrati, potem bi po moje slo. Glavno je, da ti pes loci; ce pes loci, je vse kul-ni vazno kaj kdo rece.

Zdenje kar tako se meni zdi bolj ali manj dolgocasno (dopuscam izjeme), vsaj zadnje case delava v seansah, ker takrat mali eksplodira in zacne kar sam od sebe ponujat vedenja (trenutno je moderno butanje z gobcem in sicer butanje vsega-postelje, omare, zvoncka, torbe, skatle, POLNIH in odprtih steklenic z vodo-to je se poseben zur). ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: david , ponedeljek, 24.10.2005 : 07:05:38
Kliker je preizkušena dobra metoda učenja. Kliker se dobi v vsaki živalski trgovini.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 24.10.2005 : 10:15:42
Jaz sem se zadeve lotila tako, da sem najprej začela klikati neko takšno vedenje, ki ga ni bilo težko dobiti. (pri moji poklonček, ker je to stalno poskušala)in še nekaj podobnih zadev. Potem sem začela delati razne "tarče" kar je tudi izredno hitro pokapirala ( s hrano kot vabo ne morem delati, ker je psic tako požrešna da sploh ne more misliti, kakdar ji kaj užitnega visi pred gobcem). Vedno sem na eno seanso delala samo eno vajo, ki jo psica še ni obvladala, pa zraven še tiste, ki jih je že izvajala na povelje. Ko pes enkrat pokapira sistem, ponavadi ponudi toliko različnih vedenj, da se da najti tudi kaj bolj zahtevnega, odpiranje gobca recimo.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , ponedeljek, 07.11.2005 : 20:29:21
Jaz se tudi zanimam za kliker trening in bom kmalu tudi kupila to malo zadevco. Naletela pa sem na to stran, ki mi je zelo zanimiva in tako preprosto pove, da jo moram deliti z vami. ;D
http://www.clickerlessons.com/lessons.html
Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 07.11.2005 : 21:47:15
Super stran! :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 07.11.2005 : 21:57:08
Hm, mislim da je tele lessons flufi prevedla in so tudi na portalu. :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bauci , torek, 08.11.2005 : 09:50:14
super stran!

samo moja angleščina je katastrofalna... je že eno desetletje (  >:( ) minilo od srednje šole, pa sem pozabila precej....


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Geri , torek, 08.11.2005 : 10:59:28
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=363 ti je ena lekcija prevedena ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bauci , torek, 08.11.2005 : 12:19:28
o, super hvala!  :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , torek, 08.11.2005 : 13:40:12
Mene samo nekaj zanima pri tem. Če ste prebrali pri targetingu, a ne manjka še ena roka :D ;D. Eno imaš prazno, v drugi imaš hrano, v kateri imaš pa potem kliker :o?
LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , torek, 08.11.2005 : 13:42:27
Jaz imam eno roko prazno, v drugi kliker, priboljske pa v posodi za mojim hrbtom.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , torek, 08.11.2005 : 13:46:49
Hvala za pojasnilo. Sicer sem pa danes dobila kliker in kupila poli salamco tako, da bove jutri začele, če ne celo danes.
Lp ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: anana , torek, 08.11.2005 : 14:02:21
Pri nas je na sprehodu težko, ker Naro učimo s klikerjem lepe hoje, v eni roki vrvico, v drugi priboljšek, kliker pa.... v tretji ::) ;D. Zato je lažje, če imaš kliker pripet npr. na ledvički s priboljški ;).

Lp, Ana


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TagTu , četrtek, 10.11.2005 : 15:55:09
Kliker lahko držiš v isti roki kot povodec (leva), z desnico pa operiraš s priboljški......


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , četrtek, 10.11.2005 : 17:48:30
Midve sve začeli s klikerjem in ne gre glih fino :-[. Kana je tolk nora na hrano, da sam golta, potem ji pa klikam, ko me v oči pogleda, me pa frajla non stop gleda v oči :o. Kdaj naj pa potem kliknem, a cel čas klikam? To se mi ne zdi v redu. Bove še probale, mogoče so predobri priboljški, ker je vsa zmešana, ko vidi kaj bo dobila :D.(pa saj ne, da drugače nič ne dobi, samo je enostavno požrešna).
Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 10.11.2005 : 17:53:31
Jah, ce kliknes, ko te gleda v oci, logicno, da te bo skoz gledala v oci.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , četrtek, 10.11.2005 : 18:06:09
Hja, to je ena od idej pri klikanju, da se pes skoncentrira nate, če nisem narobe razumela ???. Ampak ona mene skoz gleda, ne da bi stran pogledala, takrat ne vem, a naj ji klikam, al kaj? Mal jo moram še umirit, ker je res hiperaktivna pri tem, ko gre za hrano(ampak res samo pri tem ;D), kot da bi jo stradal, al kaj?! :D.
Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 10.11.2005 : 18:22:16
A te gleda v oci tudi, ko ti jemlje priboljsek iz roke?

Ce te takrat pogleda v roko, je itak uredu. Se pravi te gleda do klika, in potem pogleda stran. Ce pa te ves cas gleda, poskusi, da jo kdo zmoti med vajinim klikanjem.



Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , četrtek, 10.11.2005 : 18:54:55
Sem še enkrat prebrala "clicker lessons" in sem ugotovila, da sem prehitevala. Najprej morave "attention" vajo dat skoz in potem uvest, da me gleda v oči. :) No, sej počasi se bom še naučila, upam samo, da ne bom Kane preveč zmedla.
Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , četrtek, 10.11.2005 : 21:24:27
A ni najprej targeting in potem attention ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 10.11.2005 : 21:44:41
Najprej moras psu dopovedat kaj klik sploh je, se pravi najprej stric Pavlov.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , petek, 11.11.2005 : 10:43:24
Ja, saj sem rekla, da prehitevam. Včeraj sve imele "targeting" in je poštekala. Sicer je vmes mal pavzirala, ker me je samo gledala, kao kaj jaz pravzaprav hočem od nje, ampak potem proti koncu je že obvladala. Po mojem bove to ta teden spilile do konca :).
LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: čara , nedelja, 13.11.2005 : 11:23:56
tudi moj peso nori od veselja ko vzamem kliker v roke, teko zelo, da se je zadnjič udaril z gobcem ob mizico ::)

hmmm...moj je tak požrešnež, da mi skoraj roko odgrizne in konec klikanja imam vedno celo polizano roko. zato je ukaz "vrti"  bil na začetku tak, da je praskal po roki, in skakal za sirčkom, pa ga ni dobil in je nahal s praskanjem, se lepo zasukal in klik-nagrada.

Sem pa zelo vesela, ker je takrat 100% pozoren name, pa še možgančke uporablja in potem ni tako siten in pretirano umivanje je izginilo. Zgleda da je bil zdolgočasen.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bolha2 , torek, 15.11.2005 : 09:41:25
Zdaj me pa zanima, kolikokrat na dan in po koliko minut trenirate s klikerjem? In, koliko časa vaš pes rabi, da se popolnoma nauči vaje? To mislim, da vsakokrat naredi tisto kar mu rečete. Že ko mislim, da moja Kana stvar obvlada(še vedno na targetingu), me preseneti in me ignorira enkrat ali dvakrat, potem pa spet dela naprej. Ignorira v smislu, da me samo gleda ali pa celo namesto dotika hoče dati tačko. Seveda to razumem, da še ne ve točno kaj hočem od nje. :-[
Hvala za odgovore.
LP


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , torek, 15.11.2005 : 09:53:37
Mali ima 5 mesecev. Midva trenirava priblizno 3x na dan, kot imam cas, tudi po 15 minut - pa se potem, ko koncava, bi on se in se kar uleze pod polico, kjer je spravljen kliker in caka ;)

S klikerjem, enkrat ko pogrunta, kaj hocem od njega (recimo, za tacko sva rabila 10 minut) vedno to ponudi. Rabim pa malo dlje za ga naucit povelje in da mi to dela tudi, ko ne vidi klikerja ali hrane :-[ Recimo preval, ce vidi nagrado naredi z veseljem... prej sem ga 15 minut "prepricevala", naj naredi preval, sem na koncu jaz obupala... :-[ domnevam, da je se malo premajhen, pa malo tudi izsiljuje ;) Ponuja pa vse, kar zna, ko se mu cesa ne da naredit.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 12:35:20
Nekateri psi nočejo delati prevala, ker je to zanje ponižujoč položaj, ki pomeni popolno predajo. Če ga prepričaš. da je to samo šala in igra bo šlo. Vsaj pri Daisy je bilo tako. Še vedno pa noče narediti prevala kadar so prisotni drugi psi, ne glede na nagrado.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , torek, 15.11.2005 : 19:09:05
Zanimivo, na to pa nisem pomislila! Hvala za nasvet ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , sreda, 16.11.2005 : 11:19:06
se je kdo s klikerjem ze igral pri kaksni drugi vrsti zivali?
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TinaZ , sreda, 16.11.2005 : 11:28:14
Maja, enkrat je bila nekje na forumu ena tema o uni miniaturni kozici, ki so jo ucili s klikerjem. Delala je pa tudi agility  :) Ti bi verjetno probala z dihurcki, ne?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , sreda, 16.11.2005 : 11:39:58
saj res, kozica ... Ja, jaz bom probala s tamalimi posastmi. Kliker imam ze doma, edini problem je, da ko kliknem, se vsa horda (s Spelo na celu) zgrne okrog mene in sili gledat to cudo... Tako da je nemogoce delat samo z enim. Mislim, da nujno rabim vecje stanovanje ;D
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: andi , sreda, 16.11.2005 : 11:44:07
Maja, sploh ni priporočljivo delati z večimi oz da ostali slišijo klik. Najbolje je, da jih takrat umakneš nekam drugam.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , sreda, 16.11.2005 : 11:46:08
ja, saj ni moj namen delat z vecimi, samo ko kliknem enemu, se ostali "usujejo" zraven firbcat kaj pocnem. Mislim, da bom morala kopalnico zrtvovati za zacasni poligon. :/


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TinaZ , sreda, 16.11.2005 : 12:21:45
Pricakujemo porocilo o napredku  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Blumina , sreda, 16.11.2005 : 12:44:25
se je kdo s klikerjem ze igral pri kaksni drugi vrsti zivali?
m.

Ja, tole je
Maja, enkrat je bila nekje na forumu ena tema o uni miniaturni kozici, ki so jo ucili s klikerjem. Delala je pa tudi agility :) Ti bi verjetno probala z dihurcki, ne?

Ja, tole je bila pa moja hci Katja. Kliker deluje super, kozica se odziva enako zavzeto kot nasi psi, zacetek pa je bil malo drugacen, saj smo ze takoj vkljucili targeting. Nekaj malega glede tega je opisano na nasi spletni strani, kjer je tudi zelo uporabna povezava o zacetku klikanja pri konju.
http://freeweb.siol.net/sporar4/spotty.htm
Tule pa si lahko pogledate nekaj fotk Spotty, ko dela trikce.http://spotty.moj-album.com/album/454863/Pa v dom starejsih je tudi sla zadnjic. Nepozabno! http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=483
Opogumite se, klikajte in uzivajte v vsem kar vam bo uspelo.
LP
Blumina


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Blumina , sreda, 16.11.2005 : 13:02:49
S tole povezavo sem nekaj narobe naredila. Popravljam!

Tule pa si lahko pogledate nekaj fotk Spotty, ko dela trikce.
http://spotty.moj-album.com/album/454863/


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , sreda, 16.11.2005 : 14:20:26
maja01, jaz nisem probala, sem pa brala, kako brez problema klikajo macke, morske prasicke, podgane - v clicker campih pa itak delajo na kokosih...


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 16.11.2005 : 14:41:20
Pa ribe. ;) Ceprav jaz tega ne bom (se). Kasneje enkrat pa sigurno.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , sreda, 16.11.2005 : 14:48:12
prebrala sem tudi jaz ze za vse zive zivali, samo me je zanimalo, ce je kdo ze kaj sam poskusil. No, z literaturo sem se oborozila, prebrskala sem par strani, zdaj se moram samo se zares lotit vsega skupaj. Bom v parih dneh porocala kaksni so rezultati. Oz. ze prej, ce bom imela tezave.
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TinaZ , sreda, 16.11.2005 : 14:57:39
Drzimo pesti, da ti uspe tudi z dihursko bando!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 23.11.2005 : 19:41:11
Jaz se bom spomladi probala zraven vstulit pri "klikanju ribam" oz. nekaj podobnega bo, upam (Lilit, a je?), pa porocam kako je slo.

Ne vem na kateri strani je bilo govora o potrebi po treh rokah: v eni je (recimo) target, v drugi priboljsek, v tretji pa kliker hehe. V glavnem-jaz priboljskov, ce mi manjka roka, nimam v roki, ampak v zepu. Saj ni nujno, da TAKOJ dobi priboljsek, glavno je, da timing klika taprav. Saj pesjan itak ve, kaj sledi, pa ce zadeva sledi cez 2 sekundi, ali pa cez 10s. Zdaj se recimo uciva "five"; ena roka je zasedena, v drugi je kliker, priboljski so pa ali v zepu ali pa na tleh (tako da jih ne vidi). In ko je "klik", potem z eno ali drugo roko (mislim da s tisto, v kateri imam kliker), sezem v zep in mu dam nagrado. Ni zaradi tega nic manjsi psiho in ucenje ni pocasnejse.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , četrtek, 24.11.2005 : 10:20:25
no, da porocam ... klikali smo prejsnji teden, dva dni in Tidra je hitro postudirala, da tisti klik pomeni nekaj dobrega. Potem pa smo zadevo zaradi zdravstvenih tezav malo zanemarili. Danes, ko sem se "spravila k sebi", bomo rec malo obnovili in potem jutri nadaljevali.
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: čara , petek, 25.11.2005 : 10:12:11
jas sem s kuncem delala in zna sedi, tačko, dol, hop, skozi roko skoči, pride na klic...škoda je le, da ga nimam jaz amapk sestrična


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flatka , petek, 25.11.2005 : 17:06:45
Vedno sem preskočila to temo, ker sem se enostavno izogibala klikerju.  ???
Danes pa mi je prijatelj malo razširil pogled in sem torej kliknila tole temo.

 :D Wa, res čudovito!
Koze, ribe,.....  ;D

čara kako si začela s kuncem? Enkrat probam tudi jaz.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , petek, 02.12.2005 : 12:22:42
Maja, kako kaj napredujeta?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: maja01 , petek, 02.12.2005 : 15:24:30
Ko jo poklicem, Tidrca pride k meni in mi skoci na nogo (tko sva trenirali, da ne bo kdo mislil, da mi zasadi zobe v stegno in mi potem binglja dol ...). Zdaj razmisljam kaj bi bilo naslednje, pomoje bova vadili preval.
m.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , nedelja, 04.12.2005 : 14:52:44
Tisti, ki ste se bolj poglobili v teorijo ... A bi psa preveč zmedlo, če bi uporabljala dva označevalca vedenja? Na primer lučko in dotik? Nekaterih vaj ni mogoče učit z lučko, ker je pes obrnjen tako, da je ne vidi. Pa tudi s shapingom ne morem delat, tako da delam samo z vabo. To z dotikom sem včeraj prvič zasledila, prej nisem pomislila na to. Če pa bi začela s tem, bi dotik uporabljla poleg lučke - pač odvisno od polložaja. Kaj mislite?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: LuncaPunca , nedelja, 04.12.2005 : 19:40:39
Ceprav sem bila tudi jaz na zacetku zelo proti klikerju, sem zdaj, ko sem pravzaprav prebrala kako se s tem dela, totalno za! V naslednjih dneh grem zadevo kupit in sprobat na nasem pesjanu.
Ko sem prebrala, da se je s klikerjem kot prvo stvar najbolj fino naucit targeting, sem tako za foro poskusila kar brez njega. In je pes pogruntal v cca 5 minutah, da se mora z gobcem dotaknit moje roke. :D Samo mislim, da bo tudi za njega ucenje bolj zabavno, ce nabavim kliker :P


Naslov: Re: kliker
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 05.12.2005 : 14:38:26
mene pa zanima ce je kdo sprobal kliker na dveh pseh naenkrat? oziroma ce je to sploh mozno, ne vem sploh kak se naj lotim tega :-\.. ker je fora ce enega zaprem v drugo sobo, mi ta s katerim ostanem, ni skoncentriram, ta v drugi sobi pa se tudi dere.. tak da bi probala z obema skupaj..ma sploh smisel ucit z klikerjem dva psa naenkrat?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 05.12.2005 : 14:57:20
Tisti, ki ste se bolj poglobili v teorijo ... A bi psa preveč zmedlo, če bi uporabljala dva označevalca vedenja? Na primer lučko in dotik? Nekaterih vaj ni mogoče učit z lučko, ker je pes obrnjen tako, da je ne vidi. Pa tudi s shapingom ne morem delat, tako da delam samo z vabo. To z dotikom sem včeraj prvič zasledila, prej nisem pomislila na to. Če pa bi začela s tem, bi dotik uporabljla poleg lučke - pač odvisno od polložaja. Kaj mislite?
a je tvoj pes gluh?
Lučka je enako dobra kot kliker po moje, samo mora utripnit.
Dotika jz ne bi uporabljala,ker je silno nepraktično, bi rekla, da celo neizvedljivo. Če je pes gluh lahko uporabljaš določen gib- npr kot tlesk s prsti , dvig roke vegeta znak ipd. Pes ki ne sliši te mor aitak gledat.
Psi se lahko navadijo ,da imata dva znaka enak pomen- jaz imam poleg klika še besedo (ena ali drugo seveda), ker klikerja pogosto nimam pri sebi.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AklAm , ponedeljek, 05.12.2005 : 18:00:47
Citat
a je tvoj pes gluh?
Jap.

Citat
Lučka je enako dobra kot kliker po moje, samo mora utripnit.
Lučja je skoraj enako dobra, najboljše so tiste, ki samo blinknejo in jih ni potrebno vklopit in izklopit. Edina slaba stran, kot sem že napisala, je, da je pes ne vidi, če je obrnjen vstran. Pa tud na primer sončna svetloba zelo moti. Potrebovala bi nekaj, kar bi psa doseglo tudi, če me ne bi gledal in če bi bila na premočni svetlobi.

Citat
Če je pes gluh lahko uporabljaš določen gib- npr kot tlesk s prsti , dvig roke vegeta znak ipd. Pes ki ne sliši te mor aitak gledat.
Za "ja", oziroma "dobro", uporabljam dvignjen palec, ampak tale znak uporabljam tudi brez priboljškov (če pozabiš kliker, ponavadi pozabiš tud priboljške), zato sem se odločila še za lučko, ki pa jo uporabljam izključno kot kliker, torej izključno s priboljški.

Citat
Psi se lahko navadijo ,da imata dva znaka enak pomen- jaz imam poleg klika še besedo (ena ali drugo seveda), ker klikerja pogosto nimam pri sebi.
Če te prav razumem, uporabljaš besedo v istih primerih, kot jaz dvignjen palec. Ko nimaš klikerja in priboljškov. Ampak to potem ni kao pravi kliker. Jaz bi pa potrebovala dva "prava" klikerja. Sicer pa imam tudi jaz po dva znaka za sedi, lezi, pazi ..., enega za primere, ko sem blizu in stojim in drugega za primere, ko je kužkinja blizu in me ne gleda ali pa sedim.

Citat
Dotika jz ne bi uporabljala,ker je silno nepraktično, bi rekla, da celo neizvedljivo
Pri gluhem psu je to še kako praktično. ;) Znaki z dotiki so zelo fini, če sediš v kakšni kafani in se psa samo dotakneš na določenem mestu, pa pes sede, leže, odvisno od dotika - znaka. Ne vem, zakaj bi bila stvar dotik = kliker neizvedljiva. Potrebno je samo vzpostaviti povezavo impulz, torej dotik, - hrana. Na dotik, ki pomeni "pozor" moja zelo intenzivno reagira (veliko bolj kot na vibracijsko ovratnico). ;D Pa jo lahko čisto nalahno "potapkam" po hrbtu.

Ampak zanima me, kaj mislite o tem, da bi uporabljala dva označevalca vedenja hkrati. Za določene vaje lučko, za druge, kjer lučka ni aktualna, ker psa impulz ne dosež, dotik. Slišečega psa kliker doseže, tudi če zvoka ne pričakuje in lahko vedenje lovimo. Gluh pes pa mora lučko (ali pa poseben znak) pričakovati, ker je svetloba skoraj prišibka, da bi ga dosegla, če ne bi bil pozoren nanjo. Zato bi rada uvedla še dotik, ker bi nekatere stvari lažje oklikala in pa spodbujala tudi vedenje, ki ga zdaj ne morem.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Zoia , sreda, 07.12.2005 : 16:56:13
Jaz sem ta teden uspela naučit s klikerjem mojega psa prinašanja žogice, saj se mu je prej dobesedno upiralo "dati" karkoli v gobec. Ko smo v tečaju "B" pred nekaj leti trenirali prinašanje, smo začeli vajo tako, da je pes sedel pred tabo in ti si mu s poveljem "Drži" dal klobaso iz blaga v gobec. No, moj pes je iz drugega planeta in je s takim odporom delal to vajo, da se je kmalu kar obrnil stran, še preden je videl klobaso...

Bom tale citat uporabila za iztocnico, ceprav je iz ene 6. strani ::)

Pri nas je isto. Prinasanja je na cisto nikakrsen nacin nisem uspela nauciti (se trudim ze 6let ???) in me res zanima, ce bi s klikerjem lahko to popravila. Cela srecna leti za zogo/palico/storzem, pol moram pa jaz za njo do predmeta, da ji ga lahko spet vrzem ;D
Ker bi izkljucno zaradi tega nabavila kliker. Nobena druga vaja ali trik nama ne dela problemov, vse se da naucit, to pa nikakor..

Tako da Flufi, ce se beres to temo, bi te prosila za postopek tega tvojega ucenja.. Pa seveda tudi druge :)


Naslov: Kliker
Poslano od: Julie , sreda, 25.01.2006 : 16:24:19
   
                   

        Živjo!!! ;) ;) :)


Zanima me, kakšna igrača je kliker in zakaj se uporablja?? :P :P :P

Mejte se ;) ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: samo , sreda, 25.01.2006 : 16:50:20
Julie preberi si temo od začetka do konca pa boš izvedla.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Marc , ponedeljek, 06.02.2006 : 12:59:49
Igrače so za otroke.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Malko , sreda, 08.02.2006 : 20:12:07
Jaz sem bil poleti v mali šoli s psom. Imam malamuta, pubertetnika, mlad je še.
Bil se najprej skeptičen okoli klikerja, sva delala brez najpej. Smo imeli potem eno predavanje o klikerju, pa so razložili, da se da s klikerjem naučit psa vse kar je fizično sposoben naredit, pa to kar hitro. Pa mi je žal, da nisva več delala s klikerjem. Pa da sedaj ne delava dosti.
V glavno gledat te mora v obraz in ne v kliker in v roke, kaj imaš za njega, pribolške itd.
Ko naredi tisto kar želiš, takoj (tisti trenutek) klik in pribolšek, potem dodaš še povelje.

A imate kakšne linke o treningu s klikerjem (priznam nisem prebral vsega v tej temi tukaj)

LpM


Naslov: Re: kliker
Poslano od: andi , četrtek, 09.02.2006 : 10:30:15
Malko, v brskalnik vtipkaj clicker training in dobil boš ogromno strani, kjer so opisane metode, vaje, trikci itd.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Jana , četrtek, 09.02.2006 : 10:57:14
- Učenje s klikerjem (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=357)

Se vec clankov o klikanju pa najdes v rubriki Vzgoja (http://www.mojpes.net/modules/news/index.php?storytopic=77) na portalu mojpes.net (http://www.mojpes.net/modules/news/).


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Malko , četrtek, 09.02.2006 : 21:28:10
Hvala za koristne informacije, bodo prišle zelo prav.
Se odločam kam na šolanje spomladi. Sem iz okolice LJ.
Do takrat (marca) pa vadit s klikerjem.
Kakšne so vaše izkušnje s klikerjem, kaj ste jih naučili?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Pehta , torek, 07.03.2006 : 15:39:45
Jaz sem danes poskušala s klikerjem. Mimogrede ali sem kupila slabega, ampak so imeli samo tega ali pa se meni zdi pretih. Baje je ta moj kliker s tremi zvočnimi ferkvencami( je trixijev). Ali kdo ve ali je ta kliker ok? Tiste prestave se mi ne zdijo ravno praktične. Moram pa priznat, da je težko delat z njim. Aja pa še to.... če delam pravilno. Dam povelje sedi, ona sede. Ko sede kliknem in potem jo nagradim. Ali je prepozno učiti psa s klikerjem pri letu in pol starosti?

             lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: _Tyra_ , torek, 07.03.2006 : 15:42:15
Meni osebno so vsi klikerji ok, razen Karlie-jevega - mi ima preveč kovinski zvok.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , torek, 07.03.2006 : 16:31:27
Jaz sem danes poskušala s klikerjem. Mimogrede ali sem kupila slabega, ampak so imeli samo tega ali pa se meni zdi pretih. Baje je ta moj kliker s tremi zvočnimi ferkvencami( je trixijev). Ali kdo ve ali je ta kliker ok? Tiste prestave se mi ne zdijo ravno praktične. Moram pa priznat, da je težko delat z njim. Aja pa še to.... če delam pravilno. Dam povelje sedi, ona sede. Ko sede kliknem in potem jo nagradim. Ali je prepozno učiti psa s klikerjem pri letu in pol starosti?

 lp

Moj pes bo letos dopolnil 10 let, klikati sva zacela pred par leti... ne, pri enem letu in pol sigurno ni prepozno za klikanje. ;)

Zakaj ji ukazes sedi in sele potem kliknes? Ce prav razumem, sta cisto na zacetku in jo ucis, kaj klik sploh pomeni?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Pehta , torek, 07.03.2006 : 17:32:28
Ja, ampak nekaj stvari že zna, zato sem mislila... Skratka zdaj, ko sem si podrobno prebrala vsa navodila(različna) bom začela popolnoma pri začetku. Upam, da mi bo uspelo. Imam zelo razvajeno in dominantno psičko. Sem hodila z njo v pasjo šolo, ampak sem ugotovila, da drži, da pasje šole ne izbiraj po tem, ker ti je blizu. Tam mi je začela renčat na druge pse itd. Ampak samo tam. Potem se mi je tak začela gonit in sma nehale hodit, potem je imela vnetje maternice in je šlo celo poletje adijo. Skratka nanook hvala za vzpodbudne besede. Pehta je moj prvi pes in vem, da sem pri marsičem zafrknila z njeno vzgojo, ampak samo zaradi tega, ker jo imam rada kot otroka. Seveda jo tudi skregam, ampak se mi zdi kot da se mi dobesedno reži v fris :D ;D ::) Jaz pa kot njen cucek  :P Ampak  pozor, stanje se izboljšuje


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , petek, 11.08.2006 : 21:10:40
meni samo nekaj ni jasno glede klikerja....ko pes že obvlada recimo vajo sedi na klik in potem počasi preideš na povelje no kako lahko preideš na povelje, če pa pes ne ve kaj to pomeni...npr.:ti mu rečeš sedi in pes ne ve kaj bi ti rad od njega...res da lahko proba tudi sesti, vendar se mi zdi da je to zelo maloverjetno

zelo rada bi slišala vaše mnenje

aja pa še tole zanima me če tudi pri klikerju velja da se uči samo eno vajo hkrati????


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 11.08.2006 : 21:40:06
Upam, da poznaš prvo fazo učenja s klikerjem, kjer ga naučiš na kliker. Klikneš in mu daš hrano in ponavljaš toliko časa, da pes 100% dojame. Odvisno od psa, kako hitro dojame. Lahko to delata nekaj dni, teden...moj je dojel v 15 minutah. V glavnem pes mora dojeti, da klik pomeni hrano.
Potem pa, ko obvlada prvo fazo lahko začneš z učenjem.
Ko se pes samodejno vsede klikneš in mu daš priboljšek. Potem spet čakaš, da se vsede in klikneš. To po seansah ponavljaš toliko časa (lahko vsak dan malo), da pes ugotovi, da zakaj dobi klik. Ko se vsakič vsede, dodaš prej povelje sedi. In potem se to vadi doma, potem še zunaj, ker so moteči dejavniki in pes obvlada vajo sedi.
Šele ko zna eno vajo se ga začne učiti novo, ostale od prej se pa utrjuje.

Tale potek je v tej temi sigurno že nekajkrat napisan. Veliko sreče pri učenju.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 12.08.2006 : 12:44:20
aha zdej mi je vse jasno...no skoraj vse tisto pri prvem delu  ko klikneš in psu daš hrano, da ve da klik pomeni hrano...no a to moraš klikat kar tako ali klikneš le ko se recimo v tem primeru vsede????


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 12.08.2006 : 13:51:13
Na začetku klikaš kar tako, da pes poveže klik s hrano. Ko pes resnično dojame, da klik pomeni hrano, se lahko začne učiti.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 12.08.2006 : 15:04:32
aha hvala končno sem dojela...oprosti če sem ta potek kje izpustila..upam da ti ne "težim" preveč

samo še tole...ko psa navajaš na to da klik poveže s hrano, no kako pogosto lahko to delaš....recimo rekla si da tvoj pes dojame to v 15ih minutah a to pomeni da kar naprej klikaš in psu daješ priboljške????? :(


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 12.08.2006 : 15:16:08
aja še tole ko psa naučiš da se na povelje in klik vsede...no a potem moraš zmeraj ko mu kaj ukažeš še kliknit ali se potem pes navadi recimo vsesti samo na povelje???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: 5rca , sobota, 12.08.2006 : 15:23:31
myphone, preberi si tole:

http://ilirija.agility-slo.net/?Zanimivosti:Kliker_trening_za_telebane_-_I.
http://ilirija.agility-slo.net/?Zanimivosti:Kliker_trening_za_telebane_-_II.
http://ilirija.agility-slo.net/?Zanimivosti:Kliker_trening_za_telebane_-%26nbsp%3BIII.

Na začetku klikaš in daješ priboljške. Kadarkoli in kjerkoli. Ko boš videla, da se odziva na klik in čaka nagrado, potem nadaljuješ.

Recimo, da ga učiš, da se usede. Čakaš, da se usede, klikneš in to ponavljaš. Potem, da navadiš na povelje, daš sedi takoj, ko vidiš, da se bo 100% usedel. To ponavljaš, dokler ne vidiš, da pes 100% obvlada zadevo. Potem greš naprej, recimo na prostor na isti način.

Glede klikanja. Dokler pes ne zna sedi 100%, klikaš. Nato ti ni treba več, razen, če hočeš recimo izboljšati hitrost usedanja (tako da klikaš samo najhitrejša usedanja)



Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 12.08.2006 : 18:41:08
aha hvala končno sem dojela...oprosti če sem ta potek kje izpustila..upam da ti ne "težim" preveč

samo še tole...ko psa navajaš na to da klik poveže s hrano, no kako pogosto lahko to delaš....recimo rekla si da tvoj pes dojame to v 15ih minutah a to pomeni da kar naprej klikaš in psu daješ priboljške????? :(

Ne delat predolgo, da se pes ne navelica. Jaz neham takrat, ko mu gre najbolje od "rok". Ko ga ucis, kaj klik pomeni, ti kliknes in mu das priboljsek. Ce vidis, da se pricenja dolgocasit, nehaj. Pa ponovi vajo cez nekaj casa ali pa naslednji dan. Naj se ti ne mudi.

aja še tole ko psa naučiš da se na povelje in klik vsede...no a potem moraš zmeraj ko mu kaj ukažeš še kliknit ali se potem pes navadi recimo vsesti samo na povelje???

Klikanje potem opuscas. Pohvala/nagrada ostane, klik pa opustis. Klik NI ukaz.
Je pa vse lepo opisano v clankih na portalu mojpes.net: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=363
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=367


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 13.08.2006 : 09:03:33
ja sej to sem že nekaj brala....no mislim a zdaj končno razumen....samo še nekaj me zanima :a ti uporabljaš način ko psa zvabiš v dejanje ali način ko dejanje loviš, oziroma kaj se ti zdi bolj zanesljivo in lažje za učenje???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 13.08.2006 : 09:25:23
Kakor kdaj. Ce mi rata ulovit, probam potem tako, ce ne mu pa malo pomagam.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 13.08.2006 : 10:58:10
aha sm če luviš a ni to pol mal dolgoročno?????


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 13.08.2006 : 11:03:45
Kako to mislis?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 13.08.2006 : 13:17:30
ja, no, vsaj jstaz sem razumela to tako, da moraš luovit dejanja, ki jih pes naredi in ko nekaj naredi, kar ti je všeč, klikneš in mu daš nagrado.... no, zdi se mi, da preden ga nekiaj naučiš, kar traja, zato ker ne/veš, koliko cčajtsa rabiš, da bo kuža spet ponovil vajo... mislim, lahko je tutdi  čez 2 minuti, 2 uri, 2 dni .... če pa psa pripraviš, da nekaj naredi, se mi zdi, da je to lažje, saj to lahko vadiš oziroma ponoviš kadar hočeš.....??


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Jana , nedelja, 13.08.2006 : 13:26:55
myphone, se ti zdi zanimivo branje popravljenega teksta?
Najbrz ravno tako, kot meni (in ostalim), ki beremo tvoje.
Na tem forumu pisemo slovensko.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 13.08.2006 : 13:43:32
jana, oprosti....od zdaj naprej se bom bolj potrudila in bom pisala bolj slovnično.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , nedelja, 13.08.2006 : 19:09:50
Saj ti ni treba cakati, da pes naredi tocno komplet tisto dejanje, ki ga ti cakas. Pac klikas priblizke temu. Recimo, da zelis, da se s smrckom dotakne skatle. Ne cakas, da se bo kdaj v naslednje pol ure/enem tednu dotaknil, ampak preprosto kliknes, ko gre proti skatli, potem klikas, ko je blizu, ko obrne glavo tja, ko se pribliza s smrckom, ... Neko vedenje/dejanje, ce zelis, razdrobis na vec manjsih kosckov in "lovis" vsakega posebej. Lahko mu pa z roko nakazes, kaj in kako, recimo da se ti dotaknes skatle in ga vabis, da se tudi on. Ko se dotakne, kliknes.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 13.08.2006 : 20:01:43
aha no meni je bolj všeč ta način da psa v nekaj zvabiš....tisti drugi se mi zdi preveč zapleten


Naslov: Re: kliker
Poslano od: 5rca , nedelja, 13.08.2006 : 20:47:20
Pri drugem načinu mora pes malo več misliti pa včasih traja dlje. Se pa pes nauči bolje razmišljati s svojo glavo.  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , nedelja, 13.08.2006 : 22:34:25
Čisto odvisno, kaj hočeš, da pes naredi. Za začetek je najbolje, če se učita stvari, ki jih sam ponudi. Sedi, prostor itd. Potem pa se začneta učiti tudi kakšne vaje z napeljevanjem, ker nekaterih stvari ne bo naredil sam od sebe. Naprimer za slalom med nogami ne bom čakala, da bo on sam to dojel, ampak ga bom vodila s priboljškom, ki ga bom imela v eni roki in mu dajala nagrado iz druge roke. Ko bosta začela, boš videla, kako preprosto je vse skupaj.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , torek, 22.08.2006 : 16:07:42
upam da res....no sedaj imam že nekaj literature o klikerjih, ki me čaka da jo preberem


kliker se mi zdi res vredu stvar....prebrala sem tudi, da z nijim učijo vse možne živali(vse od delfinov, pa do zlatih ribic).


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , četrtek, 24.08.2006 : 18:19:35
upam da res....no sedaj imam že nekaj literature o klikerjih, ki me čaka da jo preberem


kliker se mi zdi res vredu stvar....prebrala sem tudi, da z nijim učijo vse možne živali(vse od delfinov, pa do zlatih ribic).
Res je super stvarca ;D.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Živalca , četrtek, 24.08.2006 : 18:47:54
Tudi jaz sem ga (pravzaprav ga še vedno) uporabljala pri učenju svojega psa. Z klikerjem je psa res lažje naučiti ukaze.  ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , petek, 25.08.2006 : 14:39:27
samo še tole me zanima.....ko psa učiš trik, ki ga ne ponudi sam od sebe in če je ta trik precej zapleten....no prebrala sem, da v tem primeru psa učiš tako, da ga trik naučiš po delih

ni mi čisto jasno kako je to mišljeno, oziroma kako sploh vse skupaj zgleda???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 25.08.2006 : 15:59:33
Bom razložila na konkretnem primeru. Ko sem ga učila mahanja, sem v stegnjeno dlan med prste skrila priboljšek. Tačko sem mu položila na roko in kliknila. Takoj je ugotovil, da se mora moje roke dotakniti s tačko. Potem, ko je 100%vedel, da se mora dotakniti, sem roko dala malce stran, da se jo je trudil dotakniti in kliknila, ko je zamahnil proti roki. To sva potem nekaj časa vadila, naučila na povelje mahaj.
Za vsako stvar si je treba izdelati delni načrt, kako bi na koncu prišli do željenega rezultata.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , petek, 25.08.2006 : 17:35:13
aha...kako pa bi to izgledalo na povelje prinesi(da kuža prinese npr. žogico, ki si mu jo prej vrgel) ali na pridi????


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , nedelja, 27.08.2006 : 09:10:47
Za pridi kliknes vsakic, ko kuza pride, ko ga poklices.
Za prinasanje pa zacnes tako, da imas kuzka pred sabo, mu nastavis zogico, da jo vzame v gobcek in kliknes, ko spusti. Ko to obvlada, mu zacnes metat, najprej zelo blizu, potem pa vedno dlje.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 27.08.2006 : 21:03:04
aha hvala!!! Zedva ukaza sta se mi zdela nekoliko bolj zapletena...

zanima me kaj na splošno menite o klikerju???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: ModraPanda , torek, 29.08.2006 : 09:32:51
Jaz mam takšno izkušnjo, da učenje vednja ki ga čakam in klikam sicer traja dlje časa se pa ponavadi nauči bolje kot tistega v katerega ga zvabim. Pri trikcu v katerega ga zvabim ponavadi dojame hitro kaj mora, ampak potem dolgo časa traja preden samo izrečem ukaz on pa to naredi, ampak morem še dolgo z roko nakazovat kaj hočem. Pri trikcu, ki ga lovim pa lahko traja tudi mesec, da dojame kaj hočem, ampak ko enkrat dojame, potem to res obvlada. Tako, da očitno pri mojemu psu bolj deluje lovljenje vedenja.

Sicer pa sem pristaš klikerja, svojega psa sem vse kar zna naučila s klikerjem. Vse trike za "cirkuške predstave", kot tudi vaje poleg, prinašanje(še v fazi učenja), itd. Je pa to moj prvi pes, kliker sem naštudirala še preden sem ga dobila, tako, da sem ga naklikala takoj in ne vem kako bi potekalo učenje brez njega. Nekako ne morem dat primerjave in rečt kaj je bolje, s klikerjem ali brez, lahko le rečem, da se kliker odnese.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , torek, 29.08.2006 : 17:30:32
jaz sem ravno danes kupila kliker, da se še malo seznanim s to stvarjo, preden dobimo psa!!!

kolikor vem o njem se mi zdi kliker res imenitna stvar za učenje!!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , torek, 29.08.2006 : 21:08:28
Jaz imam nad učenjem s klikerjem same pozitivne izkušnje. Na začetku še nisem poznala klikerja in je trajalo dolgo časa, da sva osvojila čisto osnovne vaje. Tudi pes sploh ni bil zainteresiran. Potem mi je prijateljica prinesla kliker in sprememba je bila res očitna. Učenje nama je postalo zelo zabavno in pes hitro dojame, kaj hočem od njega. V mojem primeru gre za prevzgojo psa in s klikerjem sva že ogromno dosegla.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , petek, 01.09.2006 : 15:14:30
meni je klker že všeč, vendar je problem v tem, da se ne morem in ne morem spomnit načina, kako bi psa nekaj naučila.....??


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 01.09.2006 : 20:11:36
A pa že uporabljata kliker? V tej temi je ogronno načinov kako se kakšen trik nauči.
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5734.495/topicseen.html
Mislim, da postopki sploh ne bodo problem.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 02.09.2006 : 13:20:02
ne ne uporabljam ga še, vendar se že pripravljam na to, saj psičko lahko dobimo že čez 2 ali 3 tedne!!!

drugače sem pa na tej temi ravno včeraj začela pisat....

zanima me še če psa ko klikneš ne pretrese ta zvok, sajs e mi zdi kar močen poleg tega da psi slišijo dosti boje od nas.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 02.09.2006 : 13:38:07
ne ne uporabljam ga še, vendar se že pripravljam na to, saj psičko lahko dobimo že čez 2 ali 3 tedne!!!

drugače sem pa na tej temi ravno včeraj začela pisat....

zanima me še če psa ko klikneš ne pretrese ta zvok, sajs e mi zdi kar močen poleg tega da psi slišijo dosti boje od nas.
Mojega ni nič pretreslo, pa je drugače tak zajec ;). Obstajajo različni klikerji. So tudi manj glasni, imajo tudi take na piskajoč zvok.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Sammy , sobota, 02.09.2006 : 14:30:38
myphone, če se učenja s klikerjem lotiš sama lahko narediš več škode kot koristi, zato poišči nekoga, ki stvar obvlada, da ti razloži in pokaže, kako se pravilno dela z njim tudi v praksi. Ti lahko prebereš tisoč člankov na to temo, pa še vedno ne boš vedela natanko, kako se z njim dela. Tako kot ti sedaj ni jasno, kako bi psa kaj naučila ... Če bi prebrala teh 24 strani, bi se ti mogoče že začelo malo svitati, ampak bi vseeno bila v dvomih. Zato ti dobronamerno svetujem, pojdi s kužkom v tako kinološko društvo, kjer pse (in predvsem lastnike ;)) učijo s klikerjem. Če še nimaš (in to je očitno) izkušenj s psi, boš sama doma težko kaj dosegla.
Veliko uspeha!  :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 03.09.2006 : 07:39:57
dobro, se bom pozanimala in se učila še na praksi!!!

drugače pa izkušnje imam, z višavcem, še prej ko sem bila majhna pa z šarplanincem....res pa je da takrat še nisem uporabljala klikerja.....

no hvala za nasvet


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , nedelja, 03.09.2006 : 12:17:31
Ko se bosta vpisovala v malo šolo, izberi KD, kjer delajo s klikerjem. Če ga imaš v bližini. Tam ti bodo vse skupaj razložili in pokazali. Drugače ga boš pa tudi brez klikerja vzgojila, če se boš dovolj in pravilno ukvarjala z njim. V vsakem primeru se moraš naučiti, kako se dela s psi. Zato pa so kinološka društva, da naučijo lastnike učiti svoje pse.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 03.09.2006 : 13:30:33
hmmmm...glede malih šol smo razmišljali in mislim da bova s psičko hodili v Švrka.

res se bojim da mi s klikerjem ne bo šlo, vendar ne bo hudega, saj mi gre šolanje brez njega še bolje....bomo videli.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , ponedeljek, 04.09.2006 : 17:23:49
Saj ni važno, s klikerjem ali brez. Pomembno je, da se bosta naučila in to tako, kot vama najbolj ustreza.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , torek, 05.09.2006 : 20:17:52
ja s tem se strinjam, vendar pravijo, da se pes sklikerjem dosti hitreje predvsem pa bolje nauči stvar no naj bi hitrje dojel, zato sem se tudi odločila za šolanje s klikerjem.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 08.09.2006 : 19:31:27
ja s tem se strinjam, vendar pravijo, da se pes sklikerjem dosti hitreje predvsem pa bolje nauči stvar no naj bi hitrje dojel, zato sem se tudi odločila za šolanje s klikerjem.
V mojem primeru to zelo drži. Tako ali tako je najbolje, da probaš oboje in primerjaš.
Mene je prodajalka v živalski trgovini na vsak način prepričevala, kako je kliker zanič zadeva itd. Rekla je, da sam proizvajalec klikerjev pravi, da niso vredu :o. Najprej sem se trudila in ji poskušala razložiti, da že dolgo časa delava s klikerjem in so rezultati odlični, potem sem pa ugotovila, da je nima smisla prepričevati. Na svojih psih ga ni niti poizkusila ;D.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 09.09.2006 : 09:45:25
 :Dja te trditve so po mojem popolna neumnost, sploh pa zato, ker klikerja prodajalka sploh ni poizkusila..kako lahko potem to trdi >:(
čudno se mi zdi tudi to da je kupca odvračala od stvari ki bi jo hotel ta kupiti :-\ :-\


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 09.09.2006 : 10:01:12
:Dja te trditve so po mojem popolna neumnost, sploh pa zato, ker klikerja prodajalka sploh ni poizkusila..kako lahko potem to trdi >:(
čudno se mi zdi tudi to da je kupca odvračala od stvari ki bi jo hotel ta kupiti :-\ :-\
Saj zato sem napisala, ker znajoajo tisti, ki ga še nikoli niso poizkusili povedati največ slabih lastnosti klikerja. O trgovini pa raje ne bom izgubljala besed.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 09.09.2006 : 18:12:37
ja tole me je res malo presenetilo.....no ampak drugače pa ne poznam ljudi, ki bi imeli slabe izkušnje s klikerjem, poznam pa jih veliko, ki se bojijo začeti učenja z njim


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 09.09.2006 : 18:53:17
Tudi jaz ne poznam nobenega nezadovoljnega uporabnika klikerja ;).


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , sobota, 09.09.2006 : 19:42:46
Pred kratkim sem bila s kolegico in njenim psom, ki ima nekaj resnih vedenjskih težav pri naši strokovnjakinji za vedenje družnih živali in celoten potek treninga-rehabilitacije s tem psom poteka s pomočjo klikerja.
Pa te težave niso posledica neznanja oz. prepoznega reagiranja lastnikov nanje, temveč prirojene kar resne stvari.

Hočem povedat, da najbrž je kliker (oziroma točneje teorija učenja, ki stoji za njim) kar uporabna znanost - tudi v strokovne namene.

Prodajalka je imela delno prav: ti klikerji, ki se jih dobi v slovenskih trgovinah, so tudi po mojem mnenju prav slabe kvalitete, nekateri so prav težki za uporabo, nekaterim jeziček ostane upognjen, ipd. Ker jih že kar nekaj let naročam iz tujine, poznam razliko.

Bistvo je poznavanje teorije učenja, ne klikerja kot plastične napravice.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , sobota, 09.09.2006 : 19:47:42
Pa pazite, ker kliker slabše kvalitete JE nevaren.
Kolegici je počil jeziček ravno, ko je imela prst v klikerju in se ji je zagozdil.
No to, da se je grdo porezala mi verjetno ni treba pisat, se je pa mora precej potrudit, da je prst ven dobila.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 09.09.2006 : 20:53:51
Tega pa nisem vedela. Moj mora biti kar vredu, ker mi že dve leti pridno služi.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: ARIEB , nedelja, 10.09.2006 : 11:59:09
A morda kdo ve, če se "pripravlja" v SLO v kratkem kakšen seminarček na to temo?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , nedelja, 10.09.2006 : 14:28:51
moj kliker je tudi kar vredu, sicer ga še ne uporabljam, vendar ga na vsake toliko časa primem v roke in nekajkrat navdušeno poklikam z njim!!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 11.09.2006 : 06:51:23
myphone...  ;D  ;)

Mene tudi zanima kakšen seminarček  :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sreda, 13.09.2006 : 18:34:22
ja res bi se bilo dobro pozanimati!!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Sammy , sreda, 13.09.2006 : 18:53:02
Hehe, meni pa je prodajalec rekel, da tega pri njih nimajo oz. da ga v na splošno v trgovinah ni ter da se dobi pri vzrediteljih, da naj tam povprašam ;D. lol ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: brina05 , četrtek, 14.09.2006 : 09:09:25
A morda kdo ve, če se "pripravlja" v SLO v kratkem kakšen seminarček na to temo?

V KD Krim imajo organiziran prikaz učenja s klikerjem.  Morda kaj več o tem na njihovi spletni strani http://www.kd-krim.si/


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , četrtek, 14.09.2006 : 11:49:34
V KD Krim imajo organiziran prikaz učenja s klikerjem.  Morda kaj več o tem na njihovi spletni strani http://www.kd-krim.si/

Mislim, da je imela Angseter v mislih kakšno nadgradnjo, ker ostalo že obvlada.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , četrtek, 14.09.2006 : 20:58:20
jaz bi prišla samo sem zamudila ker sem prepozno prebrala to sporočilo!!!!!


razen če je tudi v petek-piše da je še eno predavanje 15.9, v četrtek.....to ni mogoče!!!

no če je tudi jutri obvezno pridem...kliker me res zanima!!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , petek, 15.09.2006 : 07:27:47
hm... sej v bistvu se lahko izv tudi marsi kaj iz samih začetkov...
Načinov kako uporabljati kliker je več. Tako, da vedno se lahko sliši kaj novega.

Malo me zanima učenje pozornosti malo drugače po čisti kliker metodi. Sem nekaj prebrala, nekaj so mi tudi pokazali. V bistvu vem kako poteka...
Pes ti sledi povsod s pogledom.
Med poletnimi mi je namreč zaradi mojega nedela pasja pozornost padla.

Bi bila vesela tudi z vašimi izkušnjami  ;D

Nadja a ti si mislila začetni ali nadaljevanlni?

V bistvu so ta predavanja vsa v povezavi s samim šolanjem, kot nekakšen uvod ali malo bolj kompleksno o klikerju.
Mene bi zanimal kakšen seminar in predvsem kratek praktični prikaz čim več različnih stvari ;)
Da se dobi kako novo idejo.  :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 15.09.2006 : 08:40:55
V KD Krim je predavanje tudi danes ob 18:30. Na tem predavanju sem bila lani in je res super, ker vse pokažejo na psih. Najprej so na mladičku, ki še nikoli ni videl oz. slišal klikerja pokazali, kako je treba naučit svoje pse. Takrat sem že uporabljala kliker in nekih novih stvari nisem izvedela, ker je predavanje bolj namenjeno tistim, ki klikerja še ne uporabljajo.
Angseter: Ali lahko prosim malo več poveš o tisti drugi pozornosti.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , petek, 15.09.2006 : 09:12:30
Ja mene tudi to o pozornosti zanima :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , petek, 15.09.2006 : 09:41:08
Nabavite si kako video kaseto ali DVD iz tujine ker nekaj le-teh je zelo zanimivih in vrednih ogleda, delajo z različnimi psi, različnih starosti + druge živali: konj, riba, mačka..

Imate pa ponekod tudi možnost, da si takoj po plačilu downloadate na svoj PC celoten video ali posamezno lekcijo, ki vas zanima.

Na zadnjem videu, ki sem si ga privoščila, npr. navaja inštruktorica svojo psicko na čudne pojave tako, da se sprehodi s psičko po travniku, kjer je predhodno namestila tisto popularno masko iz grozljivke Scream. Haha, sej bi jo tudi jaz odkurila v rikverc, če bi jo zagledala sredi gozda... ;D

Ali pa prizor, ko drži vaditeljica v rokah veliko tablo z napisom ATTENTION, istočasno pa jo trije psi nepremično gledajo v obraz..  :) Nasploh so mi take kreativne domislice pri ucenju psov zelo vsec.. :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , petek, 15.09.2006 : 10:20:17
Standardni način je iz osnovnega položaja: pes sedi s plečko ob naši levi nogi in gleda okrog na začetku... Ko pogleda - klik.
To se stopnjuje. Pol se narediš kot da greš naprej in pes mora gledat... Ko to dela probaš naredit korak, pes gre s tabo in te gleda... Postopoma stopnjuješ. To je čisto navadna metoda. S klikerjem ali brez.

Druga varianta pa je, da ti pes (bilo kje je) sledi s pogledom. Ni važen osnovni (prisilni) položaj. Pač pes te samo gleda v oči, ti na začetku samo stojiš, pol se malo prestopaš, kasneje narediš kak korak... Pes naj te nebi samo gledal, ampak ti tudi sledil. Brez kakih povelj.
Kot nekaka igrica sledi mi.
Zdaj ko malo vadim vadim oboje. Škodit ne more verjetno ;)

Vidim pa, da ji prva metoda ni tako všeč, ampak ji postaja in mi je glede na trenutno stanje boljši pristop in se ji je pozornost lepo popravlja, s tem, da lepo postopoma podaljšujem čas trajanja vaje, da si prisluži nagrado.
Lažje mi je, ker pes že ve kaj se od nje pričakuje, samo ne da se ji, ker ji prej ni bilo treba kar nekaj časa  ::) pa verjetno je še malo pubertete zraven...

Druga metoda je dosti hitrejša na sploh in po moje da boljše rezultate. Malo kombiniram, da je pač bolj zanimivo.
Ker ob tem sledenju pogledu, lahko psa komot pripelješ v idealni položaj za poleg. Ker če zaostaja te ne more več gledat v oči, če pa prehiteva, se mora spremeniti v sovo  :P
Pes, ki zaostaja ali prehiteva te NE gleda takrat...
Če bi gledal in bil skoncentriran nate bi se k večjemu malo odaljil v stran, kar se pač mimo grede korigira... in ostale vaje naknado vpelješ.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , petek, 15.09.2006 : 12:27:23
Hvala. Tole drugo metodo bo treba probat.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , petek, 15.09.2006 : 12:34:06
Hvala za razlago, tudi mi bomo probali :D

(ps. a tudi pri vas se kar puberteta seka ::))


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , petek, 15.09.2006 : 12:54:30
Se mi zdi da malo še ali pa je to kakšen ponoven val v manj hudi obliki ;) ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lilit , petek, 15.09.2006 : 13:21:47
flufi: mislim, da je v zivo vseeno boljse. Ce ne drugo, lahko kaj vprasas...


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , petek, 15.09.2006 : 14:04:29
Seveda tudi v živo mora biti.

Vendar pa velikokrat rabiš čim več načinov za učenje željenega vedenja in pridejo prav tuje izkušnje, znanja, načini dela.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , petek, 15.09.2006 : 21:16:09
na predavanje o klikerju na žalost nisem mogla......vendar mi je prijateljica sporočila da je tudi v ponedeljek nekje predavanje....no po vsej verjetnosti bom šla tja!!!!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: brina05 , petek, 15.09.2006 : 21:43:28
Tudi jaz na žalost danes nisem mogla iti. Vendar če se ne motim bodo v prihodnosti ponovili predavanje in prikaz učenja s klikerjem.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , sobota, 16.09.2006 : 08:06:47
Vi kar obveščajete...
Kdaj se bova pa verjetno še z Lilit prislinli ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: myphone , sobota, 16.09.2006 : 08:27:52
AngSeter:ha ha ha......kar pridita


Naslov: Re: kliker
Poslano od: lejca , sobota, 16.09.2006 : 12:17:50
Še veliko bo takih predavanj. Če ne prej, bodo za spomladanske tečajnike.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: ARIEB , petek, 22.09.2006 : 15:47:33
Šele sedaj sem videla, koliko noveag je napisanega... ne vem zakaj me ni obvestilo o odg. ???

Citat
Vi kar obveščajete...
Kdaj se bova pa verjetno še z Lilit prislinli

Jaz tudiiiiii ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , petek, 22.09.2006 : 16:35:53
Smo že trije.  :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: sedi! , petek, 08.08.2008 : 19:58:32
Že nekaj časa učim mojo psičko brez klikerja - zna že sedi,prostor,hop...zanima ali lahko zdaj nadaljujema s klikerjom?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Shilu , petek, 08.08.2008 : 20:02:37
Seveda lahko! Jaz sem  z mojim začela šele pri enem letu... ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bruno188 , ponedeljek, 11.08.2008 : 19:31:07
Ej, klikeraši! Jaz imam pa problem s sestavljanjem vaje.... kje bi to lahko videl v živo? Teorija (predavanja in literatura in članki) je eno  ::) , praksa pa drugo  :P!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 11.08.2008 : 21:09:31
boš mogu povedat za kakšno vajo gre, da ti bo lahko kdo pomagal :)
drugače je ogromno tega materiala na youtubu ;) clicker training/lessons


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , torek, 12.08.2008 : 08:37:12
bruno al pa kakšna šola... :) mogoče ti zna kdo pomagati. Pa malo lastne iznajdljivosti


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bruno188 , sreda, 13.08.2008 : 21:17:29
ja, hvala za link, mislim, da bo šola še najboljša!
enostavno, naprej od enostavne "dej taco" al pa kaj podobnega ne prideva, ker ne znam nadgrajevat vaje... to je ful zapleten, bom še delal na tem!
v jesen pa v šolo!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , četrtek, 21.08.2008 : 12:03:35
Kaj bi pa rad psa nauci, kater trikec, poleg itd.?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Mava , ponedeljek, 25.08.2008 : 16:22:45
No, sem še ena več, ki se je navdušila nad klikerjem  :)

Bi pa imela eno vprašanje: in sicer sem te dni poskusila s klikerjem pri svojem višavskem terierju, ki je star 7 let in sem ga do zdaj učila brez klikerja. Obneslo se je tak-tak - verjetno se nisem dovolj potrudila, me je pa nekaj zmotilo. Ko sva s klikerjem delala vaje, ki jih sicer že zna, sem ob pravilnem vedenju takoj kliknila, potem pa nekako podzavestno še pohvalila ("priiiden", "jaaaa", "bravo"..). Sploh nisem želela tega počet, ampak sem tako navajena.. Nato pa sem začela razmišljati in nekak ugotovila, da se to verjetno ne sklada preveč s klikerjem, saj je že klik znak, da je nekaj nardil prav in ni potrebno potem še na veliko hvalit, a ne? Se bojim da bom s tem samo zmedo delala.. Dobim čez par dni namreč mladička in njega bom od orvega dne naprej s klikerjem učila.

Kaj menite?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 25.08.2008 : 16:57:27
Si po kliku nagradila s priboljškom?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Mava , ponedeljek, 25.08.2008 : 17:06:47
Sem.

Torej dala sem mu ukaz (pri vajah, ki jih že znama), ko je izvedel sem kliknila, dala priboljšek in istočasno nekje še verbalno pohvalo.

Torej je pravilno, da se klikne ob pravem vedenju, da seveda takoj nagrado, verbalnih pohval pa ni nič potrebno ali kako?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 25.08.2008 : 17:34:19
Verbalnih pohval res ni več treba, ampak ni nič narobe, če tudi pohvališ. Klikneš itak avtomatično najprej, saj je to motorično najhitreje, potem pa pohvališ in daš nagrado.

Si ga prej navadila na kliker? A pes ve, kaj klik pomeni?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 25.08.2008 : 17:58:45
Mava, nic ni narobe, ce pohvalis, sploh ne. Cisto odvisno od psa, nekateri imajo to ful radi, nekaterim nic ne pomeni. Mojim se vcasih kar ucke zasvetijo, ce slisijo se tisti super bravo krasno priden.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Mava , ponedeljek, 25.08.2008 : 19:04:41
Aha. Ste me zdaj malo pomirile, hvala lepa.  :)

Kaj točno kliker je še ne ve. Trenirava zdaj s koščki hrenovke in klikanje "v prazno". Bomo videli kdaj bo "pokapiral"  :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 25.08.2008 : 20:57:38
Ja, to najprej dobro strenirat, da poveže klik s hrano. Brez tega ne gre.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , torek, 26.08.2008 : 16:34:48
Tudi midve z bibo se trudiva s klikerjem...jaz ji klikam kar v prazno in po tem mecem priboljske na tla (to pocneva notri)..ce pa me pogleda ko kliknem ji ga dam iz roke.. Zanima me koliko casa priblizno traja da se pes na kliker navadi preden lahko zacneva delat kaksne trikce? Tudi meni ni jasno kako s to pohvalo, ali to opustiti ali pa kljub kliku pohvaliti.. Pa se nekaj, ko se bo na kliker navadila, ali ji naj klikam tudi za trikce, ki jih ze zna? Lp  :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , torek, 26.08.2008 : 17:01:48
meni so odsvetovali metanje priboljškov na tla, ker potem je možno da bo vedno po tleh iskala in vohala. Tako da to je bilo to.... mi smo se navajali takole (če bo komu pomagalo)
1. teden: vsaj dva obroka je dobila poklikana. Nič gledanja nič karkoli ukazov... samo klik in hrana, klik in hrana, klik in hrana.... po cca. 3 dneh se ji je mešalo, če sem samo kliker prijela v roke, ker je vedela da bo hrana
2. teden: (začetek ukaza glej)- v trenutku ko me pogleda v oči- Klik in hrana. Nič drugega. Brez ukazov in pohval. Poskušala sem razširiti roke, čepeti karkoli... samo da je bil priboljšek stran od oči, ker nisem mogla ločiti ali gleda mene ali priboljšek. Nekako smo to delala 3 dni, pa me je skoz gledala v oči. To je bilo nadgrajeno. Me pogleda- rečem ukaz "glej"- kliknem in hrana. In to spet in spet in spet
3. teden: na ukaz "glej" (tudi če gleda stran) me pogleda, sledi klik (hkrati pohvala "ja" kot oznaka, da je nekaj naredila prav) in takoj še priboljšek. Ko ji pade koncentracija, jo po uspešno narejeni vaji fuuuul pohvalim- pridna, super, krasno,... pa dobi spet zalet

Tudi kasneje ponavljava trikce, ki jih že zna kar s klikerjem. Pa v čim več okoljih. Ne da me samo doma posluša. Na poligonu, zaradi prisotnosti psov imava še največ težav, ampak nama kar gre že.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: oaza88 , torek, 26.08.2008 : 17:04:11
ej catjusa - Pika tole bere pa se sam križa, kva vse da jo čaka  :-\ ....Pa jo tolažim, da midve bova dale sam malo šolo skoz, nč tkole univerzitetnega.  ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , torek, 26.08.2008 : 17:27:08
sej to je mala šola :) pa Čipka se prav zabava in se ji kar smeji ko vidi kliker (dokler ni v bližini drugih psov, ker potem so oni bolj zanimivi- to zdej poskušava utrjevati) :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Shilu , torek, 26.08.2008 : 17:33:04
oaza: Boš videla, da se bo Pika križala, če boš nehala z malo šolo, klikanjem... ;D ;D ;D ;D

Mene moj pes ponavadi zjutraj prebudi z klikerjem v gobcu, ko pišem nalogo prinese kliker, ko mu je dolgčas nosi kliker. Vrjetno zaradi tega ker imam v eni roki polike v drugi kliker in si roke izmenjavam in kliker diši po polikah... :D ;D ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , torek, 26.08.2008 : 17:39:46
Catjusa bom tudi jaz probala tako-klik in hrana. To se nisem niti spomnila, verjetno ji bo tako lazje povezat klik z necim dobrim  :)  Na ukaz glej me ze pogleda, bom pa probala s klikerjem (ko se nanj navadi) in podaljsevala trajanje. Hvala za nasvete, lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , torek, 26.08.2008 : 17:46:42
jah mene so tako učili v šoli, pa je ful štorasto mi to opisat, ker mi smo skoraj telovadili (mogoče si kod od sosedov misli, da sem malo ubrisana ko se valjam po tleh in hočem da me gleda )... oaza, tudi mi smo meli v planu malo šolo, pa sva se obe tako zabavali, da sva nadaljevali.

Poanta klikerja naj bi bila: psu "poveš" da je nek ukaz naredil prav in da z njim lahko preneha. Npr. ko se usede mu klikneš, mi sedaj ta čas med ukazom in klikom podaljušujemo, pa se mi zdi da ful fino kapira.

Še vedno, pa podpiram to, da se gre v malo šolo, kjer so inštuktorji tisti ki naj bi znali pravilno uporabljati kliker. Jaz sem samo laik, tak da ne me tepst, če je kaj narobe. :)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , torek, 26.08.2008 : 18:09:48
catjusa, čas med ukazom in klikom ne morete podaljševati. To bi bilo navzkriž s poanto klikanja, saj moraš klikniti v trenutku, ko pes ukaz izvrši, nič prej in nič pozneje.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , torek, 26.08.2008 : 19:14:38
S klikom vedenje koncas. To pomeni, da ko se pes usede in ti kliknes, lahko vstane-mu ni treba vec sedeti. Ce zelis, da obsedi, pac podaljsujes cas do klika. Ukazi pa pridejo sele na koncu v postev, ko neko vedenje poimenujes in zahtevas, da ga naredi samo na ukaz.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TalQec , torek, 26.08.2008 : 19:14:55
jaz že od kar je moj psiček prišel k meni uporabljam kliker. meni se to zdi ena zelo uporabna stvarca. :) ča kdo potrebuje nasvet sem tukaj! ;)  s psom sem opravila vse tečaje šolanja in sedaj začenjava z agility-jem.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , torek, 26.08.2008 : 19:45:57
Aha, Nanook, drug pristop. Pri nas poznamo prekinitveno povelje, klik pa ostaja čisti označevalec pravilnega vedenja in ne tudi signal, da je vaja končana.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , torek, 26.08.2008 : 21:29:29
Zakaj pa ste dodal prekinitveno povelje?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , torek, 26.08.2008 : 21:50:01
Zato, ker je struktura vaje ukaz-trajanje vaje-konec vaje. Ves ta proces nadzoruje vodnik. Da ukaz, pes ga izvrši, vodnik pohvali in mu da spet ukaz, s katerim mu pove, da je vaje konec. Ves ta čas je pes pozoren na vodnika in je prost šele, ko mu vodnik to dovoli. To ti zelo olajša delo s psom, omogoča sestavljanje vaj, lažje je učiti dolgi prostor, dolgi sedi, vaje v gibanju etc.

Tako na primer učiš dolgi prostor tako, da psu klikaš, medtem ko leži, ga tudi nagradiš, ampak pes ostane na prostoru do prekinitvenega povelja. Prostor v gibanju prav tako: poleg, prostor/klik, pes obleži, vodnik gre naprej, sledi odpoklic in nato sprostitveno povelje, ker je šele takrat konec sekvence.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: apollo , torek, 26.08.2008 : 22:50:42
Zato, ker je struktura vaje ukaz-trajanje vaje-konec vaje. Ves ta proces nadzoruje vodnik. Da ukaz, pes ga izvrši, vodnik pohvali in mu da spet ukaz, s katerim mu pove, da je vaje konec. Ves ta čas je pes pozoren na vodnika in je prost šele, ko mu vodnik to dovoli. To ti zelo olajša delo s psom, omogoča sestavljanje vaj, lažje je učiti dolgi prostor, dolgi sedi, vaje v gibanju etc.

Tako na primer učiš dolgi prostor tako, da psu klikaš, medtem ko leži, ga tudi nagradiš, ampak pes ostane na prostoru do prekinitvenega povelja. Prostor v gibanju prav tako: poleg, prostor/klik, pes obleži, vodnik gre naprej, sledi odpoklic in nato sprostitveno povelje, ker je šele takrat konec sekvence.
Ma svašta ;D :D :D ;D ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: apollo , torek, 26.08.2008 : 23:11:25
Tole bi bila kar primerna razlaga http://www.clickertraining.com/node/303 zakaj se ne niti 1% ne strinjam z zgoraj napisanim... ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , torek, 26.08.2008 : 23:34:42
samo da se zabavaš...


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 27.08.2008 : 06:51:25
Hm, podaljsujes lahko komot brez prekinitvega povelja-s shapingom. Ko pa ze enkrat prides do ukazov, ki jih pes razume in izpolnjuje, klikerja ne potrebujes vec. Sprostitveno povelje po koncanem delu-vsekakor. Pri samem klikanju se mi pa ne zdi smiselno. Tudi ne razumem, kako bi to karkoli olajsalo, saj se da dolgi prostor, dolgi sedi, vaje v gibanju ipd. fantasticno delati s klikerjem brez tega povelja. Enostavno pac podaljsujes cas do klika in potem sestavljas razlicne vaje skupaj, lahko tudi kot back-chaining, ce pase.

Npr. zgoraj opisan prostor v gibanju bi jaz z mojim delala tako: poleg, prostor, pes oblezi, vodnik gre naprej, sledi odpoklic (pes pride do mene-klik) in sele potem sprostitveno povelje="konec tega dela, lahk se spilava".

Celotno vajo pa razdres na majhne koscke in jih potem sestavis skupaj v celoto.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.08.2008 : 10:10:34
Tudi jaz ne vem zakaj bi na tak način podaljševal vajo.

Če je potrebno pa komot uvedeš besedo, ki pove psu, da je na pravi poti. Samo tudi to je za moje pojme, če napreduješ postopoma nepotrebno, oz. lahko celo moteče.

Iz lastnih izkušenj lahko komot rečem, da je to samo kompliciranje.

Ampak, če nekomu paše in se najde v takem načinu in ga razume v nulo in ga zna psu predstavit in seveda deluje, zakaj pa nebi delali tako... Čez par let se lahko celo izkaže, da je super, če pa ni se pa komot opusti.
Za posmehovat pa res ni no...  ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 27.08.2008 : 10:17:09
Ni bilo misljeno kot posmehovanje. :-[


Naslov: Re: kliker
Poslano od: apollo , sreda, 27.08.2008 : 10:42:47
Nanook to je verjetno letelo name ::). A povem zakaj tak smeh? Mah ne bom... 8). Nima smisla :-X. Samo da se klika :D. Se bom probala vnaprej zadržat komentarjev :)!
Ampak, če nekomu paše in se najde v takem načinu in ga razume v nulo in ga zna psu predstavit in seveda deluje, zakaj pa nebi delali tako... Čez par let se lahko celo izkaže, da je super, če pa ni se pa komot opusti.
Za posmehovat pa res ni no... ::)
Se popolnoma strinjam. Pa kaj če se dela narobe, boljš da smo tiho a ne :P! Saj se nas itak ne tiče... ??? In pol se sprašujejo, zakaj kliker sistem ne deluje... ???


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bina , sreda, 27.08.2008 : 11:03:08
oh, saj bi se nestrinjanje lahko povedalo tudi brez zasmehovanja :-\ a je danes kaksna luna, al kaj?!

Citat
Pri nas poznamo prekinitveno povelje, klik pa ostaja čisti označevalec pravilnega vedenja in ne tudi signal, da je vaja končana.
na tak nacin je bila solana moja psica. Edino brez klikerja. Povelje - izvajanje - sprostitveno povelje.

Ko sem dodala kliker, ji bil klik v vecini primerov samo oznacevalec dejanja (recimo vaja "naprej": psa sem poslala na mizo, klik + besedna pohvala ko je prisla na mizo, odpoklic in nagrada ter sprostitveno povelje ko je prisla do mene).

cez kaksen mesec bom pa lahko sporocila na kaksen nacin bo solana tamala psica.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Kalsang , sreda, 27.08.2008 : 11:07:20
Apollo, deluje, kljub sprostitvenemu povelju. Ne boš verjela. Sem zadnja, ki bom trdila, da ne deluje, saj imam dve psici izšolani s klikerjem in z narejenimi izpiti.

In nisem edina, ki delam na ta način.

Debatirala pa naprej ne bom, ker kot je bilo že napisano, se da tudi brez zasmehovanja povedat, da se ne strinjaš.

lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: apollo , sreda, 27.08.2008 : 11:37:24
No Jana tvojo psico osebno poznam in če si jo že izpostavila bom tudi jaz povedala svoje mnenje ;). Bini ni jasno, kaj sploh klik pomeni... Ker pač ni "vklikana" in ker ti nimaš ambicije delat po kliker sistemu. Tudi če klika na mizi ne bi bilo, bi bil rezultati isti... Upam, da se boš strinjala z mano. Sem jo imela priložnost spremljat in delat z njo celo leto :).

Kalsang deluje, deluje... Pri določenih vajah pa več ne deluje. Bi ti tudi lahko točno povedala, kje nastanejo pri takem načinu dela problemi in grem stavit, da jih tam tudi imaš 8). Edina pa nisi-to se pa tako strinjam da se bolj ne bi mogla. Celo v enem velikem in priznanem slovenskem društvu učijo na tak način ::). Pa psi delajo...

OK tudi jaz prekinjam debato o tem. Kogar zanima zakaj se ne strinjam z opisanim načinom dela naj si prebere članek na prejšnji strani in kaj "potegne iz njega", komur je všeč tak način dela pa naj še naprej dela tako. Vsaj psom ne škoduje, če drugega ne. Pač se ne strinjamo, ampka zato se noben od nas ne bo sekiral :D. Smeške pa vedno rada pripopam ;D ;D ;D ;D ;D.

Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bina , sreda, 27.08.2008 : 11:55:09
Ker pač ni "vklikana" in ker ti nimaš ambicije delat po kliker sistemu. 
Ja, imas res  ;D nimam teh ambicij, pa nimam ambicij u nolu imet izsolanega psa, pa nimam ambicij po delovnem psu, pa nimam ambicij po... :P

A smeskoti so ti vsec? ;D :D ;D :D ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , sreda, 27.08.2008 : 12:03:19
Nanook, ja na ta način je bilo meni razloženo, da se vajo podaljšuje. Pač klik pomeni, da je vaja končana. (uspešno seveda)... pa mi je vseeno kako to drugi delajo, sam moja kuža to čist fino kapira... dokler ne pride na poligon (a ne apollo;))


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 27.08.2008 : 12:03:42
Hm, se vidi, da nic naokrog po solah ne hodim.. A tako se zdaj dela po solah al kaj? ??? Kaj lahko, ce si v soli, kjer tako delajo, delas po svoje ali se moras prilagodit vecini?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lanabela , sreda, 27.08.2008 : 12:10:49
Ojojoj koliko hrupa za prazen nič. Delat se da na različne načine. Je treba sprobat in če se obnese krasno, če se ne probaš na drug način. Sem zelo nekonvencionalna in pri svojih psicah uporabim tisto, kar mi ravno leži. Trenutno mi leži kliker trening, ampak ne ortodoksno kot teorija veli. In ja, pri posameznih vajah se mi Kalsangov način obnese. Čeprav dejansko do enakega učinka prideš tudi s shapingom. Ali je to teoretično pravilno ali ne me niti ne zanima. Saj teoretično tudi ni pravilno, da s psi komuniciraš v celih stavkih, pa se jaz temu užitku nikakor ne mislim odpovedati.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.08.2008 : 12:16:34
Ne drži za vse tisto kar je napisano verjetno.

Nanook, nisem mislila nate.

In jaz bi v taki šoli, ki bi klik uporabljal na tak način delala po svoje. Mi je bližje. Ko sem jaz hodila v malo šolo in na BBh itak skoraj nihče pri nas ni klikal. Pa kaj ;)
Slediš uri in potrjuješ po svoje.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 27.08.2008 : 12:34:52
Glede na to, da ima zdaj ze skoraj vsak svojo definicijo klikanja in je edina skupna tocka v bistvu samo instrumentalno pogojevanje, se mi zdi, da je o neki teoreticni pravilnosti tezko govoriti.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Lanabela , sreda, 27.08.2008 : 12:45:01
Meni se zadeva obnese pri dolgem prostoru. Recimo:  hitro vleganje = klik + nagrada, čakanje na prostoru brez mrdanja  dokler ne pridem nazaj = klik + nagrada, prehod iz lezi v sedi ( ali poleg) = klik + nagrada, sledi sprostitev.
In še bolj pri vodenju, kjer lahko med vajo poljubno kadarkoli nagradim posebno lepo pozornost ali posebno hiter obrat ne da bi zaradi tega vajo prekinila.
V prvem primeru pri mladi psici, kjer vaje šele sestavljam, drugi primeru pa pri stari psici, če hočem izboljšati vajo, ki jo  že zna.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , sreda, 27.08.2008 : 12:57:58
jaja... mam tudi jaz dve psici pa ena deluje ne klikanje druga pa ne... eno smo učili tako, drugo tako... jaz polušam inštruktorja v šoli, pa mal preberem, pa probam kaj psu in meni ustreza. Ko sva to našli delava tako. Če je prav ali narobe je meni vseeno, midve se mava fino  ;D ;D kar je pa poanta vsega pomoje   :D :D

Pogovarjanje s kužom v celih stavkih, sploh ko si slabe volje, je pa itak terapija  :-* :-*


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sreda, 27.08.2008 : 13:02:12
Hehe, catjusa, jaz tudi. Sam pri tadrugi pa trmarim kar se klikanja tice, kot Gargamel. ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , sreda, 27.08.2008 : 13:06:05
Ma men se zdi, da tamala kliker obužuje, ta velike pa nikol nisem "vklikala" pa je tudi ne mislim, ker je bila šolana na drug način, ki ji očitno ful ustreza. Pač tako je...

Jaz sem napisala kaj delam jaz, da mi psička uboga in naredi vajo, ki jo želim. Mogoče komu lahko pomagam. Sicer sva tudi midve se prve dni lovile kako nama paše tole klikanje...

Samo če jo ne bi vsi na poligonu motili, ker doma je pa juhuju pametna in pridna... ampak sem bolj trmasta ko ona in bo tud na poligonu taka  ::)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , petek, 29.08.2008 : 17:29:05
V ponedeljek se nam zacne pasja sola in sem prav vesela..instruktorica je rekla da bomo lahko delali tudi z klikerjem (tisti, ki bomo zeleli). Sem prav navdusena, da mi bo nekdo pokazal kako, ker sama res ne znam. Se bojim da bi bilo vec skode kot koristi  ;D Sem malo brala po forumu in zdaj tudi jaz bibi klikam preden ji dam hrano-mogoce se bo tako prej navadila na kliker.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , petek, 29.08.2008 : 20:37:24
Hja, samo se ne klikne, glih preden ji damo skledo na tla, ampak za vklikat si pripravimo njen obrok briketkov ali bilo česa, se počimo magari na kavč in klik-hrana, klik-hrana, dokler ne pojemo vsega ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , sobota, 30.08.2008 : 12:58:40
In evo, ravno zato nisem uporabljala klikera. Sem vedla da bom nekaj zablodla  :o No, bom prenehala s tem do ponedeljka, ker zgleda da bom res nardila vec skode kot koristi  :-[


Naslov: Re: kliker
Poslano od: catjusa , sobota, 30.08.2008 : 13:18:27
AngSeter: ja tako nekako smo delal tud mi. Pač en obrok ali več je bil poklikan.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 30.08.2008 : 13:24:50
Hehe, bibaleze, samo brez panike, saj bos videla ponedeljek, da zadeva ni prav noben bavbav. :)



Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , sobota, 30.08.2008 : 13:50:35
Sej pri klikerju škode ravno ne moreš naredit. Vse kar lahko je, da ti ne bo pomagal toliko, kot bi lahko, ampak samo do takrat, ko zaćnemo delat prav ;)


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , sobota, 30.08.2008 : 14:52:17
No, me veseli, da vsaj skode nemorem nardit, ker sem se ze vstrasla..  ;D  Saj ze komaj cakam na ponedeljek, da bom koncno tudi jaz lahko klikala..nevem, samo to se mi zdi ful zabavno, cetudi se neznam  :-[


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 01.09.2008 : 22:13:59
Kako je bilo v soli?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , sobota, 06.09.2008 : 10:12:24
Prvi dan sole je bil super, biba je bila zelooo pridna, tak da se mi je vse skupaj zdelo kar malo sumljivo  :) No, je pa zato drug dan pokazala vse kar nebi bilo treba  :D Sploh se ji nic ni dalo, ona je veselo plazila po travi in sopihala v njo, nakar jo je doletela tista njena minuta, ko je zacela kot norc divjat in tekat okoli psov dokler ni omagala v travi  :D Katastrofa! Prav malo nerodno mi je bilo, celo instruktorica je rekla da zgleda da to ni bil ravno najin dan  :o In res ni bil, saj me je biba veselo ignorirala in se ob moji zadregi zelo zabavala...kaj hocemo, se zgodi. Upam da bo drugic boljse  ;D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: flufi , sobota, 06.09.2008 : 12:29:06
bibaleze,

v anglescini obstaja ena zelo pregledna, super knjiga oz. priročnik z naslovom When Pigs Fly! -Training Success With Impossible Dogs, avtorice Jane Killion, ki so jo "učili" še prav posebej njeni bulterierčki.. Knjiga je bila tudi nagrajena in jo toplo priporočam!


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , sobota, 06.09.2008 : 13:10:57
Hehe, to bo pomoje res knjiga za mene in mojo pujsiko :D Upam, da se jo da kupit pri nas. Hvala za priporocilo, bom sla kar v akcijo...


Naslov: Re: kliker
Poslano od: bibaleze , petek, 17.10.2008 : 17:58:02
Tole knjigo je pa res tezko dobit....in koncno po mescu dni cakanja so mi jo uspeli poslat iz Amerike  :D Vsa navdusena sem knjigo ze skoraj prebrala in tudi zacela delat s klikerjem. Moram priznat da mi je sistem ucenja, ki je v knjigi opisan, dosti bolj vsec od ucenja v pasji soli. Sem pa tudi opazila da moja psicka hitreje napreduje in se nekako raje uci. Kako se bo najin sistem obnesel v pasji soli se nevem, ker sva bili odsotni 14 dni (je dobila kuzni kaselj), ampak sem odlocna, da bova tudi tam uporabljale tak sistem, ki se mi zdi psu nekako bolj prijazen in zanimiv. Res super knjiga  :D in se enkrat hvala za priporocilo!  ;) Lp


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 15:59:44
Shenzi je po skoraj dveh letih koncno zakapirala kliker. :D 8) Pomoje je cakala na Obamo. :P


Naslov: Re: kliker
Poslano od: TalQec , petek, 07.11.2008 : 16:12:53
super! :D


Naslov: Re: kliker
Poslano od: miskica , nedelja, 30.05.2010 : 17:21:22
Butasto vprašanje, a sem pozabila in v knjigi ne najdem: ko učim novo vajo in smo že tako daleč, da jo poimenujem - najprej kliknem in potem rečem "besedo" ali najprej "beseda" in potem klik?


Naslov: Re: kliker
Poslano od: missysb , nedelja, 30.05.2010 : 17:49:11
Kolikor vem gre prvo beseda, ko pa pravilno naredi (ali ko pravilno naredi enega izmed korakov do želenega) pa klik in nato priboljšek...


Naslov: Re: kliker
Poslano od: moonbeam , nedelja, 30.05.2010 : 18:01:50
• Psa najprej naučimo vedenje do čim bolj dovršene oblike in šele nato dodamo povelje.

vir: http://www.kliker.si/?q=node/16


Naslov: Re: kliker
Poslano od: AngSeter , nedelja, 30.05.2010 : 22:07:17
Pred klikom in med izvajanjem vaje.


Naslov: Re: kliker
Poslano od: Nanook , sobota, 27.07.2013 : 19:06:24
Obvezno branje za tiste, ki jih zanimajo meje učenja. Da se ne bo treba matrat in tople vode odkrivat ;) >:D. The misbehavior of organisms. (http://psychclassics.yorku.ca/Breland/misbehavior.htm)