mojpes.net

o psih => Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni => Sporočilo, začeto od: smrcek , sreda, 07.04.2004 : 10:31:53



Naslov: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: smrcek , sreda, 07.04.2004 : 10:31:53
V nekaj dneh se selim na obalo. Pri veterinarju so me samo na kratko opozorili na možnost te bolezni.
Kot preventivo so mi dali tekočino stronghold, vendar pa sem slišal, da obstajajo še tablete in tekočina za zaužiti skupaj z hrano.
Nekaj informacij sem dobil že tule
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=336;start=0
in tu
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=414
Vendar pa nisem zasledil naziva tablet niti tekočine.
Zanima me kako se obnašajo ta zdravila v kombinaciji z Frontline in Zantel ali Pratel, ki jih uporabljam kot običajno preventivo.
Ali res prenašajo to bolezen tudi muhe.
Kužek ima med 38 - 40 kg in zelo rad, če ga ne vidimo zgrabi mrhovino ali pa se posladka z iztrebkom  ???
Prosim še za kakšno informacijo.
Hvala že vnaprej.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Agnes , sreda, 07.04.2004 : 11:38:19
Nekaj malega je napisano že tule: http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=336

Upam, da bo kaj pomagalo. Lp N.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: _Tyra_ , sreda, 14.04.2004 : 08:18:57
Čao

Po mojih informacijah so najbolj učinkovite pastile Kardotek + (izgledajo kot plastelin, pa še kužkom lepo dišijo :D) skupaj s sprejem Frontline. Taka kombinacija naj bi bila res učinkovita.

Oboje lahko dobiš pri veterinarjih, v kolikor imaš pa kak namen hodit čez mejo (v Italijo), jih lahko kupiš v njihovih lekarnah po veliko bolj ugodni ceni.

Obstaja pa tudi cepivo - kak mesec po vrnitvi z morja lahko odpelješ kužka na ceplenje proti dirofilariji.

Lp


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sreda, 14.04.2004 : 09:36:43
Smrček (btw dobrodošel na obali) steklenička preventive stane 3840 sit na veterinarski v Kopru. Greš tam in rečeš, da rabiš preventivo...deluje pa tako, da pobije mlade parazite, dokler se še ne razvijejo, odrasle gliste pa zajedajo na srcu.

Te zajedalce pa prenašajo okuženi komarji, ki so malo večji od navadnih in pikajo speče živali in sicer tiste, ki spijo zunaj... >:( (poleg 1 000 000 000 klopov še ta golazen)

Glede na težo, no za 30 kg daš 1.75 ml (se mi zdi) na mesec v hrano, jaz ponavadi zmešam v pašteto, ki jo potem poliže (sicer bolj ne rad, tako, da sklepam, da nima lih najboljšega okusa)... :-\

Našega kraškega ovčarja nismo mogli pozdravit, :( imajo pa sosedi 15 let starega bobtaila, ki je uspešno preživel zdravljenje  :).

Ne vem pa če je to ista zadeva Stronghold namreč (je sicer v vrečki od strongholda oz. škrtocu), ker na steklenički nič ne piše. Ja ena ti pa traja približno eno sezono komarjev (od maja do novembra, čeprav jaz sem Bluju že dala, ker je ful toplo pa komarje sem tudi že vidla)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: toby , sreda, 14.04.2004 : 20:39:20
Smrček - odvisno tudi,na kateri konec obale greš...
največ okužb je v predelu Škofij in Hrvatinov,baje tudi Bertokov....pa tudi ob reki Dragonji.
Drugje ni kritično,ampak je vseeno dobro dajati preventivo! :)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , petek, 16.04.2004 : 08:13:11
Tekočina proti filariji se dobi na veterinarski postaji v Kopru, dozira se v hrano, glede na težo psa. Lahko dobiš tudi injekcijo Inverktina, ki pa ni tako učinkovita, ker sčasoma izgubi učinkovitost, tekočino pa je potrebno dajati vsakih 30 dni, ker ubije do 30 dni stare mikrofilarije, ki krožijo v krvnem obtoku. Če nisi z obalnega območja in se boš vrnila domov, ti svetujem, da daš tekočino pred odhodom na Obalo in vsaj enkrat po 30 dneh. Obalnim lastnikom pa bi svetovala, da pred dajanjem tekočine (ki je cenejša od tablet), opravijo krvni test, ki pregleda tudi prisotnost borelije in erlihije, ter potem pričnejo s preventivno kuro. Moj pes, ki sem ga posvojila iz zavetišča (odraslega), je bil okužen z mikrofilarijami in z odraslo glisto, ki je zelo trdoživa in nevarna. Zdravljenje je bilo zelo boleče, dolgotrajno in drago. Sedaj je negativen in že sem mu dala prvo letošnjo dozo tekočine.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lucy , petek, 16.04.2004 : 09:03:55
Konec naslednjega tedna se odpravljamo na enotedenski dopust v hrvaško Istro. Zanima me, če je že obstaja nevarnost, da se naš kuža okuži.
Lanski poletni dopust smo mu dali ampulo Strongholda. Sedaj pa ne vem, ali so že komarji. Sem bila prejšnji teden pa jih nisem zasledila. Naš pesi spi v hiši pri nas in je čez dan z nami na sprehodih.
Ali je potrebno nabaviti tekočino?



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: kemist , petek, 16.04.2004 : 10:57:53
Hallo!

Karmen, ali bi lahko odgovorila na nekaj vprasanj?

Kaj vsebuje tekocina, ki jo kupis na vet. postaji?
Koliko stane steklenicka tekocine na vet. postaji in koliko doz vsebuje za 40kg psa?

hvala
k.



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , petek, 16.04.2004 : 12:49:08
Oj kemist to ti pa lahko jaz pomagam.

Na steklenički ne piše kaj je notri (vsaj tisti, ki sem jo kupila na vet. v kp) Piše, da je Preventiva filarioze  ??? izdeluje pa lekarna SAN SINEX. Lani sem kupila in je stalo 3840 al neki takega.
V flaškici stoji cca 50 ml (od oka  ;)), ker ne piše točno kolko je tega noter.

Za 40 kg težkega psa pa daš enkrat mesečno 2 ml v hrano.

Citat
ker ubije do 30 dni stare mikrofilarije

Jaz imam drugačen podatek in sicer, da pobije do 3 mesece stare larvalne stadije...(ker Bluju kot mladičku do 6 mesecev nismo smeli dajat preventive in je lih tako spal zunaj, pa ker sem gnjavla in gnavla, če ga pa vseeno ne pikajo mi je rekel veterinar tako...

Ja najbolj okužena območja pa so v okolici Bertokov, Škofij (seveda  ::)) in Hrvatinov...Škocjanski zatok pa to...


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , torek, 20.04.2004 : 19:47:29
Lep pozdrav, sem komaj danes zasledil to temo.
To kar imajo pri nas veterinarji za preprečevanje filarije je na bazi IVERMETINA (mislim da se tako reče tudi v slovenščini). Nekaj pasem je na to alergičnih (npr. border colliji, za druge ne vem katere so) in to zelo. Lahko je zaradi preprečevanja filarije alergična reakcija tudi smrtna!!!!!! To je zanesljivo, saj mi je to najprej povedala vzrediteljica in nato (seveda sem moral najprej sam vprašati, sami bognedaj da bi mi povedali) še veterinarji. Vzrediteljica in ena od koprskih veterinark so mi priporočile naj dajem tabletke od INTERCEPTORJA, ki nimajo ivermetina. Dobi pa se jih v Italiji v lekarnah (ponavadi imajo oboje na zalogi) pri nas jih ni. Obstajajo različne tabletke glede na težo psa. Naša jih kar iz roke poje, tako da verjetno niso tako slabe, so pa tudi za preprečevanje ostalih notranjih zajedalcev.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , četrtek, 22.04.2004 : 14:17:04
POZOR, tiste tekočine, ki jo prodajajo na veterinarski in je "doma" zmešana, ne kupujte, saj ni učinkovita in tudi kot je pod Simon_in_Bay napisano sem slišala :o :o. To sem slišala iz več virov in zanesljivih ljudi, ki se kar nekaj spoznajo na te reči! Osebno tudi poznam skrbnike, ki to dajali in je kuža umrl, ravno za filarijo (ali dirofilarijo), ki jo prenašajo komarji (ne muhe).

Učinkovite so naslednje preventive (ena izmed, seveda ne vse) na 30 dni (ne na 1 mesec, so me opozorili): CARDOTEK (briketek, ki lepo diši in je očitno zelo okusen), INTERCEPTER (tabletka, ki jo daš v salamo, da tudi dobro diši) in STRONHOLD (ampula, ki jo iztisneš na tilnik)  ;D.



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , petek, 23.04.2004 : 09:31:11
Kje pa dobiš te briketke? Na veterinarski?

lp :)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , petek, 23.04.2004 : 10:03:32
Stronhold vem da imajo na veterinarski tudi pri nas, Cardotek in Inretcepter pa sem do sedaj vedno kupovala vedno v Italiji, dobiš jih v lekarni (lekarni, normalni, za ljudi).

In še to sem pozabila napisat: vse tri zadeve so v Italije ceneje kot pri nas  ;); in vse tri zadeve se kupuje glede na kilažo kužka.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Aladin , petek, 23.04.2004 : 10:20:03
Zivjo,
jaz sem pa ravno dva dni nazaj poizvedovala na kliniki, ali je potrebno dati psu preventivno zdravilo, ker gremo za 1. maj na morje, pa mi je veterinar rekel, da naj mu stisnem sele 14. dan od takrat, ko pride 1. na morje tekocino v gobec!Kako je s tem? A potem se veterinarji ne vejo, kako se to zdravi oz. preprecuje?!
Arieb, a je treba dat briketke ali tablete preden gres na morje, ali potem, ko se z morja vrnes?
Lep pozdrav, Neza


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: MISSA , petek, 23.04.2004 : 10:58:59
LP,Aladin!
Mi imamo že dolgoletne izkušnje s to zadevo. Naš veti je tako prijazen, da mi da tekočino in injekcijo kar za domov. Na veterini pa mi naštimajo stekleničke za vsakega psa posebaj(saj veš,kilaža je pomembna). Pred prvim obrokom jim vsebino špricnem čim globje v gobček in koliko je meni poznano, se to naredi kakšen dan ali dva PRED odhodom na morje. Če ga komarček piči, je dajanje čez 14 dni po prvem dnevu na morju že prepozno. Razen pod predpostavko, da ga v tem času nič ne napade. Tako so mene podučili. Glede na to kar pa prebiram tukaj gor je res videti, da je možnih več načinov. Kateri pa je 100% pa tudi mene zanima.
LP,Miša


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , petek, 23.04.2004 : 11:21:45
Po informacijah, ki jih imam je najučinkoviteje preprečevanje, torej pes mora biti zaščiten, ker baje zdravljenje ni 100% (odvisno je tudi kdaj se ugotovi da je pes okužen). Tako da je vsekakor boljše za tiste, ki pridete na obalo, da se psa prej zaščiti, ker so itak te tablete tudi za gliste in ne izgubite nič. Jaz dajem psički  tablete Interceptor. Ravno danes ali jutri grem kupit tablete (v Milje), pa bom vprašal kakšne izkušnje imajo.

Sporočim ko izvem


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , petek, 23.04.2004 : 11:47:58
Arieb zdej sem pa čisto paf  :o :o, da tekočina ne pomaga  :o  :(, zakaj pa jo potem prodajajo kot preventivo >:(?
(oz. kaj sploh ni učinkovita al je nevarna če je kuža alergičen?)  :o

Jutri grem takoj na veterinarsko in hočem izčrpen odgovor na moje zasliševanje  >:(.

Simon_bay, kaj mi lahko poveš kolko boš/si dal za tiste tabletke? In če jih imajo v lekarni v Miljah jih tečem tudi jaz iskat  ;)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: sisi , petek, 23.04.2004 : 11:51:12
Živjo!
Zanima me po kolikem času se pokažejo težave če ima kuža srčne gliste.Kolikor sem prebrala tukaj rabim svojemu kužku dajati zdravilo vsaj 1 mesec prej ,da grem na morje,zanima me katero zdravilo je najboljše.Hvala!LP ;D


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: sisi , petek, 23.04.2004 : 12:00:27
Živjo!
Ravno sem govorila z veterinarjem saj sem čist prestrašena :P in on prisega na stranhold (ampulo) pravi ,da je najbolj enostavno in učinkovito .Kakšne izkušnje imate vi.LP


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanook , petek, 23.04.2004 : 12:07:31
Toplo priporocam tale clanek: http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1621&articleid=743 (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1621&articleid=743)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , petek, 23.04.2004 : 12:27:45
Cena mislim, da je bila približno 30 evrov ampak tista za pse do 10 kg, točno ceno in koliko tablet je v škatlici sporočim danes oz. jutri. Stronhold še nisem slišal kako deluje, v Italiji uporabljajo največ kar jaz vem Interceptor in Cardotek, ki pa lahko povzroči alergijo.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sobota, 24.04.2004 : 08:01:12
jah šit ne...vse lahko povzroči alergijo.

Mene zanima pa, če to kar ste prej napisali pomeni, da sem jaz Bluju dajala preventivno tekočino kr tako v tri dni in pes spolh ni bil zaščiten in je zdej okužen?
Arieb, lahko, da je bil pes že prej okužen z glisto, namreč odrasle gliste so zelo trdovratne...lahko so dajali preventivo, ko je bilo že prepozno...(tako se je nam zgodilo pri prejšnjem psu, ker sso se ravno pojavili ti komarji in ni blo podatkov o tem kako in kaj bi se dalo preprečit)
Veterinar zagotavlja, da tekočina pobije mlade stadije teh mikrofilarij in je zato treba dajat vsak mesec.

Tudi v članku, ki ga je dala Nanook piše, da je tista snov (Ivermitin) uporablja kot preventiva (in kolkor sem na hitro preletela je edina, ki nima dodanih snovi... ???

AJA POZOR!!! KOMARJI, KI PRENAŠAJO ZAJEDALCE SO BILI ŽE OPAŽENI NA OBALI  



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , sobota, 24.04.2004 : 10:27:25
Citat
Arieb, a je treba dat briketke ali tablete preden gres na morje, ali potem, ko se z morja vrnes?
Ogd. je že Missa, ker jaz nimam izkušenj z obcasnimi izleti na Obalo - živimo tu in damo prvo zaščito že marca, aprila, ko prvič vidim v zraku "bilokakšnega komarju podobnega letecega zmaja"... Letos prvič že 18.03.!

Citat
Arieb, lahko, da je bil pes že prej okužen z glisto, namreč odrasle gliste so zelo trdovratne...lahko so dajali preventivo, ko je bilo že prepozno...(tako se je nam zgodilo pri prejšnjem psu, ker sso se ravno pojavili ti komarji in ni blo podatkov o tem kako in kaj bi se dalo preprečit)
Ja, Petra, lahko; zato pa je potrebno pred prvo zaščito kužka pelajti na pregled oz. test krvi!!!


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sobota, 24.04.2004 : 11:33:03
hmmm, zgleda, da bo treba razmislit tudi o tem  ???
(mislim o testiranju)

Čeprav Bluju dajem preventivo že od vsega začetka...(od 5 meseca dalje)

Bom šla pogladat kdaj in kako bi lahko prišla na odvzem krvi...amapak, kaj ne to testiranje pokaže samo prisotnost mladih larv ki so še v obtoku?

In še to, ljudje z obale, kam kej hodite k veterinarju? Priporočali so mi Kozino, ima kdo izkušnje?
Zaenkrat sva namreč v Kopru, ampak no je kar je


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , sobota, 24.04.2004 : 11:54:51
No ravno sem prišel iz Italije. V lekarni pravijo, da sta tako Cardotek kot Interceptor za filarijo učinkovita kot preventiva. V Italiji nekateri dajejo tabletke kar čez celo leto, saj preprečujejo tako tudi gliste in ni strahu, da bi se spomladi zamudilo začetek dajanja tabletk. Cardotek oziroma vse tablete, ki imajo Ivermetin se absolutno ne sme dajati Bobtailom in vsem angleškim ovčarjem saj je velika verjetnost, da so alergični, ni pa mi vedela povedat zakaj so ravno te pasme alergične. Torej vsi, ki imate bobtaile in angleške ovčarje dajajte tablete kot so Interceptor (oziroma BREZ IVERMETINA).
Cena Interceptor tabletk (8 komadov, za pse od 12-22 kg) je 40,20 evra, Cardotek so navadne 35 evrov, Cardotek plus (te naj bi bile tudi za gliste 100%, ker imajo še en dodatek) 37 evrov. Povedali pa so mi da so vse 3 vrste za filarijo dobre in da še niso imeli težav.
Novejša zaščita je cepljenje proti filariji, ki preprečuje okužbo za eno leto, vendar me je opozorila, da je že slišala za smrti po cepljenju, :o tako da naj se kar držim tabletk in bo vse OK!

Upam, da sem vam vse povedal in da bomo obvarovali naše pse pred komarji!

Lp, Simon


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: kaja , sobota, 24.04.2004 : 14:04:02
Tole sem ze enkrat dala v eno drugo temo, vendar mogoce ne bo odvec, ce dam se sem.

http://hem.passagen.se/klolsson/sheltie/kim13.htm


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sobota, 24.04.2004 : 23:19:40
ok ok ne me strašit... :-X

Dobro testiranje, kaj to verjetno po vsaki sezoni al kako?  ???

to, da tekočina naj ne bi učinkovala slišim prvič, pa sem medna prav jaz odprla eno temo (še pred prenovo foruma) ravno o filariji in se ni nihče oglasil, da naj bi bila tekočina neučinkovita...
S to tekočino sem bla pa vedno točno, no še zmeraj sem...(nisem zamudila skoraj ure, kaj šele dneva)  ::)

Pa tolko ljudi( oz. skoraj vsi ki jih poznam) tukaj na obali jo daje (še v pasji šoli so nas napotili po preventivo na vet. postajo)...


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , nedelja, 25.04.2004 : 10:27:09
Petra, danes ali jutri ti pošljem na domači e-mail (da se tema ne sprevrže v samo najino klepetanje ;)) par besed (tema: testiranje..., pri nas pripravljena tekočina..., kam k veterinarju...).

Ni se treba bat, fajn pa je, da samo seznanjeni; več izkušenj, bolje je - potem pa se tako vsak odloči, kakor je najbolj prav :D


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: maja01 , nedelja, 25.04.2004 : 11:38:01
se eno vprasanje - pa ti okuzeni komarji so samo na Primorskem ali tudi drugje? Pa kateri deli Primorske - obala + zaledje ali tudi sevreni konec (od Gorice gor proti Bovcu)?
lp, m.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , nedelja, 25.04.2004 : 13:10:01
Arieb ok  ;)

Maja01, okužen je samo obalni konec (epicenter je pa baje na Škofijah, valda, kjer smo mi  >:() Mislim, da na obali so povsod, mogoče jih je kaj manj na območju Lucije in Portoroža, ne bom pa trdila. V Novi Gorici pa mislim, da jih ni, v Bovcu pa še manj. ;)


No danes zjutraj sem se pogovarjala s sosedo, ki ima psičko (sicer mešanko, ampak sej to  nima veze) in ji daje že 4 leta isto preventivo kot večina (to tekočino) ženska pa dela v laboratoriju (tako, da malo se spozna na te zadeve) in mi je povedala, da sta šla na pregled krvi pred kratkim in, da je bil test negativen (nativna kri in serum...tako, da nekaj pa že more pomagat a ne?)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 25.04.2004 : 17:16:37
Mislim, da smo zagnali kar veliko panike med vse, ki berejo to debato. Jaz še nisem slišal, da ta zdravila, ki so na voljo tako pri nas kot tudi v Italiji nebi delovala (upam da se nisem zarekel in ne bomo sami prvi to izkusili). Tako da če jih daješ redno in jih začneš dajati dovolj zgodaj naj ne bi bilo težav.
Sam sem rekel edino, da tekočino, ki jo prodajajo naši veterinarji ima ivermetin, ki je zelo veliko krat povzročitelj alergičnih težav pri bobtailih in vseh angleških ovčarjih (na srečo to ni pravilo), seveda pa ni rečeno, da niso lahko alergični tudi na Interceptor tablete. Pred 6-7 leti smo imeli škotsko ovčarko, kateri smo dajali zdravilo, ki smo ga kupili pri veterinarju v Kopru. Na srečo ni bilo nobene alergije. Vendar, če pravijo ljudje, ki se res dobro spoznajo na te zadeve (od raznih vzrediteljev pa do farmacevtov in veterinarjev), bomo raje skočili v Ita in kupili tam zdravila, pri katerih je možnost alergične reakcije veliko manjša. Ali ne...?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 26.04.2004 : 05:44:51
se eno vprasanje - pa ti okuzeni komarji so samo na Primorskem ali tudi drugje? Pa kateri deli Primorske - obala + zaledje ali tudi sevreni konec (od Gorice gor proti Bovcu)?
lp, m.

LP,Maja01!
Če me spomin ne vara,se spominjam nekega grafa, kjer je bilo statistično prikazano, da je v okolici Škofja Loke največja možnost okužbe. Tako, da se ti komarji ne nahajajo samo na obmorskem koncu in pa seveda v Istri, kjer jih je največ. Baje je na tem koncu tudi največ tiste sorte komarjev, ki prenašajo mrzlico,le da niso okuženi!
LP,Miša!


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 26.04.2004 : 09:49:56
Citat
bomo raje skočili v Ita in kupili tam zdravila, pri katerih je možnost alergične reakcije veliko manjša. Ali ne...?
Absolutno se strinajm! ;D


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 26.04.2004 : 11:28:05
Živjo!
Tele srčne gliste so tudi pri nas povzročile celo paniko  ;) Konec tedna gremo z Bubo prvič na morje in sicer na Hrvaško, v Paklenico. Veterinarji niso vedeli, ali je tudi ta konec okužen, tako da sem klicala na Veterinarsko upravo, kjer mi je mag. Hrovatinova prijazno povedala, da je okužena cela jadranska obala  :o  ,nekateri deli bolj, nekateri manj, in mi priporočila preventivo. Po vseh klicarjenjih in spraševanjih veterinarjev, ji bomo dali Stronghold. Upam, da bo odgnal komarje  ;D
Lp,
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , ponedeljek, 26.04.2004 : 20:19:53
Z Blujem sva šla danes na testiranje (ker je bla pač panika) in ziher je ziher.

No, sva negativna, hvala bogu  ::) :D

Tekočina iz veterinarske očitno opravlja svojo funkcijo....vseeno pa greva po tablete za naslednji mesec.

Mogoče ne bi bilo slabo, če bi kdo kaj naredil v smeri osveščevanja ljudi okoli te zadeve (glede na to, da so okuženi komarji prav povsod po Sloveniji...) :-\ (ampak samo na obali dajemo preventivo celo sezono, nekateri pa še tu ne)



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , četrtek, 29.04.2004 : 10:23:30
Naši psički smo naredili test in reva je okužena (dobili smo jo iz azila). Svetovali so mi zdravljenje z inekcijami, kolegica pa mi pravi, naj je raje ne podvržem terapiji, ker da je zelo rizkantna. Pravi, naj ji dajem preventivna zdravila,ki uničijo ličinke (torej se ne bodo razmnoževale), črvi pa bodo sami od sebe pomrli. Je bolj dolgoročno vendar z manj nevšečnosti. Njen 7-letni pes je namreč po inekcijah poginil. Naša psička ima dve leti (kar je seveda boljše glede na odpornost) ima pa že prve znake (občasno kašlja).
Kakšne so vaše izkušnje? :'(


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: kemist , četrtek, 29.04.2004 : 10:48:35
matilda!
Zakaj bi crvi kar poginili? Zivijo 5 let in v tem casu naredijo vec kot dovolj skode na pljucih, jetrih, srcu in ostalih organih psa, da podleze, in ce ne, ima zelo borno zivljenje.
Drzi, da je zdravljenje riskantno (se opravicujem za tujko), saj se uporablja, ce se ne motim, arzen, vendar ce pes hitro ozdravi ima lahko naprej spodobno zivljenje.

Razmisli

bye
k.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , četrtek, 29.04.2004 : 11:36:21
JOJ, matilda, me je kar stisnilo ob tvoji navedbi!  :'( :'( :'(

Jaz na srečo nimam izkušenj, a upam da ti bodo "forumovci" znali pomagat in svetovat, ko so že mnogokrat in marsikateremu  :o


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , četrtek, 29.04.2004 : 11:41:53
matilda!
Zakaj bi crvi kar poginili? Zivijo 5 let in v tem casu naredijo vec kot dovolj skode na pljucih, jetrih, srcu in ostalih organih psa, da podleze, in ce ne, ima zelo borno zivljenje.
Drzi, da je zdravljenje riskantno (se opravicujem za tujko), saj se uporablja, ce se ne motim, arzen, vendar ce pes hitro ozdravi ima lahko naprej spodobno zivljenje.

Razmisli

bye
k.


Saj ne delam drugega kot da tehtam in tehtam  :-\ in si želim čim več nasvetov oz. izkušenj. Na koncu bo seveda "prevagal" zdravnik (kar je tudi prav). Vendar ko ti nekdo opiše v kakšnih mukah mu je kuža umrl...
Za zdaj mora dobivati aspirin, da se pripravi, pred samo terapijo bom pa poiskala še 2. mnenje (trenutno je na dopustu).
To, da črvi živijo 5 let nisem vedela, po pravici povedano sem še iz veterinarja morala vleči razne podatke, tudi to, da so po inekciji zelo bogi (mi je povedal šele kasneje).
Vem, da je njim to rutina, moja kuža pa je nam edina in najdražja.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 29.04.2004 : 13:09:56
Matilda, moj kraševec je imel te zajedalce (kužkom iz azila ne dajejo preventive, ker si tega ne morejo privoščit).

Je živel z njimi, ampak temu ne bi mogli rečt polno pasje življenje  :'((je kašljal, se davil ko je hotel lajat in več kot 200m na sprehod ni mogel), zato se tudi jaz tako zelo bojim teh prekletih komarjev in filarij.

Dobival je nekaj zdravil (ampak odraslih glist ni odpravlo, ker so rekli, da lahko pogine in, da psa pri 6 letih ni vredno zdraviti, ker naj bi itak živel še mogoče 4 leta  :o >:(, no tak odgovor sem dobila iz vet v Kp), potem pa smo mu dajali že prej omenjeno preventivo, ki pa je očitno pomagala tolko, da se niso razvijale nove odrasle gliste (krvni test je bil negativen, kot pa sem že rekla je imel od prej odrasle stadije že na srcu.  :'(
So pa sosedovega bobtaila zdravili, je bil kriičen nekaj časa ampak je ozdravel in živi še zdej (mislim, da ima 15 let)..

Zato ti polagam na srce, ne it tam, pejdi kam drugam, kjer ti bodo odgovorili na vsa vprašnja in ti znali razložit kako in kaj.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , četrtek, 29.04.2004 : 14:44:42
Hvala Petra, pravkar sem jo naročila v Ljubljano,kjer so mi že po telefonu povedali da je potrebno ugotoviti v katerem stadiju je in potem naprej... :)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , četrtek, 29.04.2004 : 15:20:07
Matilda, osebno menim, da si se pametno odločila, da greš v LJ (kam? na VF - Klinika za male živali? jaz imam z njimi ZELO dobre izkušnje v več primerih: dermalološko, interno, dentistično in ortopedsko - so le specialisti za posamezna področja).
Na katerem koncu SLO pa s kužkom živiš?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , četrtek, 29.04.2004 : 18:03:05
Odrasla glista preživi tudi do sedem let, v tem času pa lahko povzroči veliko škodo, do pogina psa. Zdravljenje je hudo, vendar je najpomembnejša priprava na zdravljenje. Naj opišem naš primer: pes pozitiven na mikro in tudi odraslo glisto. Zdravljenje: 3 mesece zaporedoma 1x na mesec injekcijo za pomor mikro filarij, nato test, na mikro negativen, na odraslo pozitiven. Priprava na nadaljevanje zdravljenja: 1 mesec injekcije c vitamina, tablete b-compleks in majhen aspirin 1x na dan (za redčenje krvi). Nato v Italijo po ampule (60.000.- sit). Najprej ena injekcija, čez dva dni druga. Pes je imel neznosne bolečine, podnevi in ponoči je tulil, mi pa z njim. Po drugi injekciji je bilo huje kot po prvi. Gibanja skoraj nič, samo zelo počasen sprehod, nekaj minut na dan, da je šel na stranišče. Tako tri tedne. Ves ta čas je jemal b-compleks in aspirin. Po treh tednih počasi gibanje in sprehodi, po šestih mesecih test krvi, negativen na oboje. Od takrat vsako pomlad opravimo test in mu dajemo tekočino od aprila do decembra.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 29.04.2004 : 18:19:29
Joj Karmen, ko sem to brala me je kr groza. :'(

Jaz tudi dajem Bluju preventivo od aprila do decembra (raje en mesec prej in mesec več, kot pa doživet kaj takega)
Kakšen test pa opravite? Nativne krvi al serološkega?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: sisi , četrtek, 29.04.2004 : 18:35:57
Zivjo!
Vsi govorite vecino o tabletah in tekocini :-\meni pa je veterinar priporocal injekcijo.Kaj je zdaj bolje .Prosim za nasvet saj grem v naslednjem tednu po to injekcijo in se lahko dogovorim za tekocino oziroma tablete.Hvala LP


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , četrtek, 29.04.2004 : 20:30:59
Matilda, osebno menim, da si se pametno odločila, da greš v LJ (kam? na VF - Klinika za male živali? jaz imam z njimi ZELO dobre izkušnje v več primerih: dermalološko, interno, dentistično in ortopedsko - so le specialisti za posamezna področja).
Na katerem koncu SLO pa s kužkom živiš?


Živim seveda na Obali (drugje so te okužbe redke oz. baje, da jih sploh ni).
Nekje na forumu sem zasledila ime veterinarke Nataše Tozon, ki dela na VF, vendar je nisem dobila po telefonu in kasneje sem izvedla, da je specializirana za onkološko praoblematiko. Od kolegica, ki ima kar nekaj izkušenj pa sem dobila naslov Klinike za male živali na Gorkičevi, za vet. Zaninoviča. In sem "nas" naročila. Je že kdo bil tam?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , četrtek, 29.04.2004 : 21:29:26
Odrasla glista preživi tudi do sedem let, v tem času pa lahko povzroči veliko škodo, do pogina psa. Zdravljenje je hudo, vendar je najpomembnejša priprava na zdravljenje. Naj opišem naš primer: pes pozitiven na mikro in tudi odraslo glisto. Zdravljenje: 3 mesece zaporedoma 1x na mesec injekcijo za pomor mikro filarij, nato test, na mikro negativen, na odraslo pozitiven. Priprava na nadaljevanje zdravljenja: 1 mesec injekcije c vitamina, tablete b-compleks in majhen aspirin 1x na dan (za redčenje krvi). Nato v Italijo po ampule (60.000.- sit). Najprej ena injekcija, čez dva dni druga. Pes je imel neznosne bolečine, podnevi in ponoči je tulil, mi pa z njim. Po drugi injekciji je bilo huje kot po prvi. Gibanja skoraj nič, samo zelo počasen sprehod, nekaj minut na dan, da je šel na stranišče. Tako tri tedne. Ves ta čas je jemal b-compleks in aspirin. Po treh tednih počasi gibanje in sprehodi, po šestih mesecih test krvi, negativen na oboje. Od takrat vsako pomlad opravimo test in mu dajemo tekočino od aprila do decembra.

Pozdravljena,

glede na to da si imela zelooo bližnje srečanje s to boleznijo me zanima
- koliko je bil pes star, ko ste ugotovili okužbo,
- ali je imel kakšne simptome,
- kje ste ga zdravili.
Hvala


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sobota, 01.05.2004 : 07:42:04
Oj sem sicer dala že pod temo klopi, pa bom dala še tukaj.

Advantix od Bayerja naj bi pomagal tudi proti komarjem in sicer tako, da psov sploh ne pikajo  :)

Linki se pa dobijjo pod temo klopi, ker sem pač talent in sem že vse strani zaprla razen te
http://nationalpetpharmacy.com/store/dept.asp?dept_id=4060&root_id=4000

Smrt komarjem in vsej golazni  >:(


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 03.05.2004 : 11:05:02
Matilda, pes je bil star dve leti, ko sem ga posvojila iz zavetišča, simptomov ni imel nobenih, zdravil ga je Jadran Gombač v Kopru. Glede Nataše Tozon pa jaz vem, da je specializirana za take bolezni, kot je filarija, borelija in podobno, saj ima paciente s Primorske. Preventivna injekcija pa naj ne bi bila tako učinkovita, ker ima rok učinkovitosti 6 mesecev, med tem časom pa izgubi moč. Jaz se za njo ne bi odločila, saj vsakomesečno dajanje tekočine ali tabletke ubije filarije stare do 30 dni, injekcija pa celih 6 mesecev ne more biti enako močna.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: IgiS , petek, 28.05.2004 : 15:01:51
Danes sem bil pri veterinarji in mi je proti dirofilariji dal tekočino IVERKTIN.
Ali pozna kdo to zadevo??

LP
Igor


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanook , petek, 28.05.2004 : 15:30:37
Mislis ivermektin?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: IgiS , petek, 28.05.2004 : 15:40:50
Mislis ivermektin?

ma napisano je na roko Iverktin 1ml/20kg
verjetno je to to  ???

LP
Igor


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanook , petek, 28.05.2004 : 17:04:09
Za iverktin: http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/veterina.asp (http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/veterina.asp) (za konje, ovce, svinje, govedo). Vsebuje pa ivermectin.

Za ivermectin: http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1940&articleid=2245 (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1940&articleid=2245) in http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=0&cat=1463&articleid=1429 (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=0&cat=1463&articleid=1429)



Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Chris , petek, 28.05.2004 : 19:48:23
Koliko pa je ta zadeva kaj pogosta na primorskem? Če gre kuža na dopust za dva tedna, so priporočljivi kakšni ukrepi, tablete ali kaj podobnega?

Lp


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: mefisto , sobota, 29.05.2004 : 14:03:11

Nekaj malega je o bolezni opisanega v novi reviji Moj pes, predvsem o življenjski dobi glist, ličink, kako in kam potujejo.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanook , nedelja, 06.06.2004 : 12:36:28
Se en clanek, tokrat o ivermectinu (med drugim) in obcutljivosti dolocenih pasem. http://www.vetmed.wsu.edu/depts%2DVCPL/ (http://www.vetmed.wsu.edu/depts%2DVCPL/)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , nedelja, 06.06.2004 : 19:41:22
Citat
Koliko pa je ta zadeva kaj pogosta na primorskem? Če gre kuža na dopust za dva tedna, so priporočljivi kakšni ukrepi, tablete ali kaj podobnega?


Ja je ful pogosto in je treba takemu psu dat preventivo. Komarji ga bodo sigurno pikali in ogromno je okuženih. Mislim nikakor se jim ne moreš izognit skoraj (a ja ne nasedat govoricam, da komarji v Luciji niso okuženi, tisti v Kopru pa so...VSI so okuženi in dejte raje preventivo ko pridete z dopusta raje, kot, da se pes okuži s to grozljivko)
Veljalo naj bi tudi za celo istro (mislim, da so komarji okuženi)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: matilda , ponedeljek, 07.06.2004 : 19:51:27
Naša  kuža je ta vikend dobila injekciji za "pomor" glist in je vse kar junaško prestala. malček je jamrala in bila poklapana, vendar je naslednji dan že veselo jedla in razgrajala po hiši (predvsem ker ni smela na daljši sprehod). Po drugi injekciji še vedno jamra in malce težav ima z zadnjimi nogami (ki jo očitno bolijo, ker je v mišice na nogah dobila doze). Sedaj mora še naprej jemati aspirin in čez dva tedna "famozne" kapljice. Glede na to, da so mi jih dali na veterini jim moram pač zaupati, bom pa drugo leto uporabila ampule. Test pa bodo opravili šele drugo pomlad?!? Pravzaprav jih moram poklicati in vprašati kako sedaj vedo, da je pomorilo vse gliste. Ko si tam se vse dogaja tako hitro in te bolj skrbi tisto" pišče" na mizi kot kaj drugega.
Sem pa šla po 2.mnenje v Ljubljano (kot sem že napisala), kjer so jo poslikali, pogledali celotno krvno sliko (zaradi splošnega stanja psa), naredili ultrazvok itd. Tako se je vsaj videlo koliko naj bi bilo teh "hudičev" in mi priporočili naj terapijo opravim v Kopru, ker da je tam več izkušenj. Je pa potekala povezava med ambulantama.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , ponedeljek, 07.06.2004 : 21:16:11
Matilda držim pesti za kužico  :-*


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Focoso , ponedeljek, 07.06.2004 : 21:22:25
pozdravljeni! Mi lahko nekdo malo opiše znake te bolezni?


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Chris , torek, 08.06.2004 : 22:10:28
Ja je ful pogosto in je treba takemu psu dat preventivo. Komarji ga bodo sigurno pikali in ogromno je okuženih. Mislim nikakor se jim ne moreš izognit skoraj (a ja ne nasedat govoricam, da komarji v Luciji niso okuženi, tisti v Kopru pa so...VSI so okuženi in dejte raje preventivo ko pridete z dopusta raje, kot, da se pes okuži s to grozljivko)
Veljalo naj bi tudi za celo istro (mislim, da so komarji okuženi)
Se pravi, teoretično, grem na razstavo v Portorož, psa med dremuckanjem v senčki pičkomar  :-X in imam potem celo sranje zaradi tega?  >:( ???


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sreda, 09.06.2004 : 07:42:12
Ja teoretično ...mislim...vem, da sem panik ampak je preventiva vseeno boljša kot kurativa... :-X

V glavnem je blo tako, da ti komarji pikajo pse ponoči, ko spijo zunaj...zdej pa s pojavom teh tigrastih komarjev ki so lačni 24 ur na dan pa ne vem... ???

Znaki bolezni...jah kašljanje (davljenje med lajanjem ), hropenje, prehitra utrujenost...moder jezik po prevelikem naporu (ki je lahko tudi vsakdanji sprehod)...


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Focoso , sreda, 09.06.2004 : 10:20:29
ali so ti komarji fejst pogosti? mislim ker moja psička je začela kar na enkrat delat tako kot da se davi kar na lepem. Mislila sem, da se ji je kaj zataknilo samo se ji ni. Nevem modrega jezika nima. Glede zmatranosti pa nevem ker je še mladič. Saj pomoje nima teh srčnih glist ampak ali se za preventivo tudi lahko da zdravilo? In kakšno je to zdravilo mislim kako se imenuje.
lp, ana


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , sreda, 09.06.2004 : 10:46:32
Anči,

brez panike, verjetno se ji zatika kaj, kar je pojedla zunaj (trava, vejice,...) ali pa ima mogoče manjšo alergijo na kakšno zadevo. Moja Buba (ima 8 mesecev) se je nekaj časa, ko so začele cveteti trave, ful davila. Najprej mi ni bilo jasno, zakaj, potem sem jo pa opazovala in ugotovila, da se ji to dogaja samo zunaj in potem še ene pol ure, ko sva doma. Trajalo pa je skoraj en mesec, zdaj je že boljše.

Malo jo opazuj, drugače pa kar k veterinarju  ;)

Lp,
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Chris , sreda, 09.06.2004 : 14:28:56
Ahhhh, Anči to ni to ;) Moj je tudi še mladič pa sigurno vsak dan tako naredi, ko se mu kaj zatakne, ko je grizel palico, tudi več ur po tem ali pa preveč zdivja pa se na povodcu malo močneje zaustavi, ko le tega zmanjka.

Lp


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Focoso , sreda, 09.06.2004 : 14:37:37
dobro saj toliko ne skrbim samo resno pa na vsake toliko časa dela kot mi ko kašljamo recimo ampak to se sliši kot da bi imela kaj v grlu in se davi nevem kako bi opisala. Mogoče ima samo nizko nebo pa se tako sliši.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.06.2004 : 08:06:03
Živjo!

Eno vprašanje (mogoče bodo bolj Primorci vedeli): v petek grem v Trst (preddopustniški shopping) pa me zanima, kje je kakšna pasja trgovina. Kupit moram Stronghold oz. karkoli (naj bi se dobila tudi neka tekočina- mogoče ve, kako se imenuje?) proti srčnim glistam (preventiva).

Hvala & lep pozdrav,
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sreda, 23.06.2004 : 08:25:05
TinaZ

Takih zadev v trgovinah za živali ne boš dobila, ker jih imajo samo v lekarnah, zato najboljše, da poiščeš kakšno lekarno, ki jih je pa precej že na poti do Trsta in potem v Trstu tudi nekaj..

Preventiva je najboljša v tabletah (pastiglie) Interceptor ali Cardotek (tekočino pa se dobi pri nas na vet.)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.06.2004 : 10:00:35
Petra,

ful hvala, bomo torej šli v lekarno. Mi lahko prosim poveš, kako se reče dirofilarija (domnevam sicer, da isto) po italijansko, pa da so tablete za psa, da ne bom kot en idiot z rokami kazala, kaj hočem (mogoče bi pa začela lajat in bi me razumeli   ??? ).

Mogoče ve kdo iz Ljubljane, kje se tekočino dobi pri naših veterinarjih (nimajo je namreč vsi, večina priporoča Strongold ampule)?

OK, dovolj nadlegovanja  ;)
Lp,
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sreda, 23.06.2004 : 10:29:25
Hmmm tako je, če daš stronghold naj bi bilo dovolj in ti ni treba dajat še tablete... 8)

Drugače pa prideš v lekarno in rečeš, da: "Vorrei pastigllie Cardotek/Interceptor..." preventiva per la filariozi / per il cane "in bi mogli vedet zakaj gre, te bodo verjetno vprašali kolko kg ima pes (če veš napiši tukaj pa ti povem kako se reče)  ;)

Drugače pa razumejo tudi slovensko, če prav ne bo šlo drugače...mogoče se delajo, da ne razumejo  ::)


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.06.2004 : 10:40:06
Sej ji ne bi dala tablet in Strongholda- samo se mi zdi malo zoprno obremenjevat kožo s Strongholdom in Frontlinom, tako da bi ji raje dala tablete (ali tekočino) in Frontline.

Hvala za prevod, bomo uporabili, za kile pa znam povedat (zaenkrat še, ker znam številke do 10, Buba ima pa ravno 10 kil).

Lepo se imej!
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Teja , sreda, 23.06.2004 : 18:43:15
LP!
Imam vprašanje;
psica, s katero bom obiskala Krk ni preventivno zaščitena pred dirofilarijo. Mislila sem, da bo spala zunaj na terasi (hiša ni moja in se mi zdi nevljudno prositi, če je pes lahko notri :-\ ), sedaj pa ne vem ali jo naj dam spat raje v avto??
(Avta je navajena, saj spi v avtu tudi na lavinskih tečajih.)
Hvala za kakšen nasvet!


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , sreda, 23.06.2004 : 19:28:55
Po mojem mnenju je v avtu mogoče nekoliko bolj varno kot zunaj, ampak komarji pridejo tudi v avto (kolikokrat jih lovim ko se vozim >:(). Tako, da mislim, da je boljša preventiva tabletke ali pa tekočina, ki jo dobiš tudi pri naših veterinarjih.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 28.06.2004 : 10:07:30
Advantix od Bayerja naj bi pomagal tudi proti komarjem in sicer tako, da psov sploh ne pikajo  :)

Živjo,

Advantix ampule so proti klopom, bolham in komarjem (da ne pikajo- deluje isto kot Stronghold), držijo 4 tedne, za 10-kilskega kužka stranejo 4 ampule 27.50 evrov. Pri nas jih še nisem opazila, mi smo jih kupili v Trstu (malo smo "zamudili" lekarno za Cardotek tabletke, ker smo bili tako dolgo v pasji trgovini, potem so nas prijazno spustili nazaj še za Advantix). Upam, da res deluje. A ima kdo izkušnje s temi ampulami?

Lp,
Tina


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , ponedeljek, 28.06.2004 : 18:19:18
Ok, jaz sem dala Bluju včeraj drugo ampulo Advantixa in morem rečt da nimam besed, klopov ni, bolh tudi ne, kar se pa komarjev tiče je tako kolikor je meni znano, da Stronghold deluje kot preventiva (pobija mlade stadije mikrofilarije) Advantix pa deluje tako, da komarji psa ne pikajo (kot npr. Autan ali Off na ljudi)...

Tako, da to ni to mislim , da se lahko advantix uporablja kot preventivo...in ni 100% vsaj po moje, da kužka ne bo pičil noben komar (lahko se najde kakšen res ful ful lačen  :o ;D), sej veste kako je tudi mi se lahko našpricamo z prej omenjenimi sredstvi pa nas kakšen lahko vseeno piči  ::)
Sem opazila, da so komarji sicer leteli okoli Bluja ampak pristal pa ni noben  ;) (seveda ko gre proti 4 tednu so ga tdi pikali sem pa tam)

Tudi jaz sem dala za 4 ampule, za pse nad 25 kg 28,5 eura...


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: retrieverka , petek, 02.07.2004 : 13:38:26
Zivjo..se eno vprasanjce o preventivi proti tej nadlogi (kot da klopi in bolhe se niso dovolj ;))! Torej, cez pribl. en teden se odpravljam na morje z vso pasjo druscino zraven. Seveda sem poskrbela tudi za nakup strongholda pa me zanima kdaj naj ga dam gor (ze kar zdaj?) in ali ga moram dati tudi se kaj po tem, recimo en mesec po morju? ??? S tem mislim, ce mogoce te filarije zivijo oz. se razvijejo kaj kasneje in je potreben se en tretma? Ravno tako me zanima ce lahko dam oboje (se frontline) na kozo ali je lahko kaj narobe? Pa se ali stonghold kaj izgublja na moci ce se pes dnevno kopa? No hvala zaenkrat... ;D


Naslov: Srčne gliste
Poslano od: SPUTNIK , torek, 20.07.2004 : 09:32:58
Menda so komarji na jadranski obali prenašalci srčnih glist... Zanima me če se pojavljajo tudi v Istri (Pula)? ???


Naslov: Re:Srčne gliste
Poslano od: linchaich , torek, 20.07.2004 : 09:40:15
Tale tema je ze bila odprta tukaj:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=1442

... in bo verjetno prestavljena tja!

Lp, Ursa


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Barbara Rozman , sreda, 21.07.2004 : 16:23:00
tudi jaz imam vprašanje, vem da paničarim ampak ziher je ziher.moja xara (beagle) se s je skotila pred tremi tedni in živi še pri mamici v bližini škofje loke.brala sem, da je tudi tam veliko okuženih komarjev.ali rejci dajejo zdravila proti tem komarjem tudi mladičem, je to sploh potrebno oziroma ali bi morala o tem govoriti z rejcem?upam, da mi kdo lahko odgovori ...   ???


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: eka , sreda, 21.07.2004 : 17:25:34
Barbara!
Lahko si brez skrbi glede teh srčnih glist,Sava Sara še ni srečala nobenega komarja,pa tudi sicer so naši psi vedno preventivno pod veterinarsko kontrolo,katji v največje veselje mi je imeti zdrave pse.
LP Neva


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Barbara Rozman , sreda, 21.07.2004 : 17:48:12
v to sploh ne dvomim samo prvič slišim za te gliste pa me zanima, kako je s temi zdravili in mladički.verjetno so zdravila, ki pobijejo gliste kar močna,za mladičke pa verjetno obstaja kakšna blažja zadeva?ali pa pomagajo zdravila proti črevesnim glistam  ???


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: eka , sreda, 21.07.2004 : 18:03:40
Te gliste se pojavljajo največ na primorskem in to zaradi pika komarja,naša Viva je doma v Izoli in vsako leto dobi posebno tabletko za to zaščito,tudi psom ki grdo na morje jo je priporočljivo prej dati,dobi pa se na vseh veterinarskih klinikah in se ne daje mladičkom do 4 meseca.


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Barbara Rozman , nedelja, 19.12.2004 : 08:38:46
zdravo! mene pa zanima, ce je potrebno dajati preventivo pred dirofilarijo tudi v tem letnem casu, ker gremo cez praznike v strunjan. hvala!


Naslov: Re:Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , nedelja, 19.12.2004 : 14:52:07
Mislim, da ni potrebno, ker v tem letnem času na Primorskem ni komarjev.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Breza , četrtek, 21.04.2005 : 21:24:34

   :o  Bojda so okuženi komarji tudi že na otoku Krku. Kdo ve kaj o tem?  :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Uma , četrtek, 21.04.2005 : 21:39:58
Mene pa čisto okvirno zanima, kolikšna je cena takšne preventive, npr. v primeru 14 dnevnega dopustovanja v Istri?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , četrtek, 21.04.2005 : 22:05:09
Uma cena je približno 35 evrov (lanska cena, ampak mislim, da bistvene razlike ni) za 8 tabletk. Pri nas ne vem kakšne so cene. Preberi si vsaj prve 3 strani.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , nedelja, 24.04.2005 : 14:19:56
Kolikor jaz vem se ta golazen pojavlja ob jadranskih obalah (tako pri nas kot na Hrvaškem).

Uma, če greste za 14 dni na morje moreš dat prevetnivo po tem, ko pridete nazaj (v roku 30 dni), ker zadeva deluje tako, da pobije mikrofilarije stare do 30 dni.

No mi smo že drugo leto na cardoteku (eno tableto smo že vzeli), ker se komarji že pojavljajo, poleg tega imamo tudi advantix proti pikanju.

No za tiste, ki ste me lani pošteno prestrašili, da sem Bluja tekla testirat in zagnala še in še panike, bližnja soseda uporablja prevetivo, ki se jo dobi na veterinarski v Kp in psico redno testira in je negativna (vsako leto). Tako, da razen neustrezne označenosti oz. deklaracije zadeva očitno deluje in služi temu, čemur je namenjena (hvala komurkoli pač).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 25.04.2005 : 09:31:54
Petra, jaz sem mojemu prejšnjemu psu vse življenje dajala preventivo, najprej tablete, ki sem jih kupila v Italiji, ko pa se je pri nas pojavila tekočina, sem mu dajala to. Vsako leto semo testirali in vedno je bil negativen. Mislim, da je tekočina učinkovita, kot druge oblike zdravil. Moram pa povedati, da našim psom dajem od 1.aprila do 1.decembra. Kdor tekočine ne daje točno na 30 dni ali včasih celo izpusti, ali pa daje premalo mesecev (novembra imamo na Obali še komarje-odvisno od vremena), naj se ne čudi, če bo pes zbolel. To se je zgodilo moji znanki, ker je enkrat jeseni pozabila, potem pa do naslednjega leta ni več dajala, psička je zbolela. Kar se tiče testiranj, pa sem jaz to opravila vsako leto (test pokaže tudi borelijo, erlihijo,...), italijanski veterinar pa mi je rekel, da vsako leto ni potrebno, tako da se sedaj ne morem odločiti, letos testa še nismo delali, čeprav sem preventivo že dala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 25.04.2005 : 10:14:09
Petra,

a daješ najprej Advantix, potem pa vsakič, ko pridete z morja še tabletko? A se te tablete dobi v Sloveniji? Jaz dajem Bubici Advantix, lani ji tablet nisem dala, pa verjetno te ampule le niso tako 100%-ne...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:02:16
Citat
Moram pa povedati, da našim psom dajem od 1.aprila do 1.decembra

No letos smo dali teden ali dva nazaj (morem na koledar pogledat), ker je bilo zelo mraz in komarjev res ni bilo (zdej pa že veselo letajo tu pa tam kakšni primerki), jeseni pa vztrajava do prve fanj pozebe (se pravi sigurno do oktobra-novembra, ko muh ni več, tudi komarji zmrznejo...pa še njihov življenjski cikel je krajši....kolikor vem ne prezimijo ampak so vsako leto sveži)  :-\

Je pa bistveno to, da daješ psu ali tableto ali pa kaj drugega ne na več kot 30 dni (raje manj)...piše tudi v navodilih za cardotek. 8)

Karmen, če si preventivo že dala (aprila) nima smisla maja delat testa. Jaz mislim, da če si vzameš en mesec prej rezerve in končaš mesec kasneje s prevetnivo kot piše ne bi smelo biti panike. :)

Citat
a daješ najprej Advantix, potem pa vsakič, ko pridete z morja še tabletko? A se te tablete dobi v Sloveniji?

Advantix dobi moj tudi zaradi klopov pa bolh. Tableto oz cardotek kolikor vem se dobi samo v Italiji (v vsaki lekarni takoj čez mejo), ja tako je, če greš npr v juniju v roku 30 dni večkrat na morej potem ne daš vsakokrat ko prideš nazaj ampak od 1. dneva ko si na morju v naslednjih 30 dneh (ne več) pa ji moreš dat preventivo (enkrat), če pa hodiš na morje od junija do septembra to potem znese 4 tablete.
TinaZ, najbolj so izpostavljeni psi, ki spijo zunaj, ker jih komarji najbolj pikajo.

Citat
ali pa pomagajo zdravila proti črevesnim glistam
To sem zasledila že enkrat prej in NE, ne pomagajo. Za to je preventiva posebej.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , ponedeljek, 25.04.2005 : 23:24:44
Ojla,

sem prebrala celo temo že 3 x ;), imam pa vseeno še nakaj vprašanj, in sicer:

Moj Ori je poleti zelo,zelo veliko na morju. Kupila sem že ampule Stronghold, samo se res bojim da to ne bo dovolj. Ali bi bilo bolje, da mu dajem Stronghold + Advantix, ali Cardotex + Advantix, ali samo eno od tega?   ???Ker je res velikooo na morju, me je zelo strah. Spi sicer notri, samo je pa po cele dneve zunaj!

Pa še nekaj: 2 tedna nazaj je imel pregledano kri (šel je na opearcijo, pa so mu še kri pregledal). Ali bi veterinar ugotovil, če bi bil ukužen z Dirofilarijo pri kateremkoli oz. kakršnemkoli pregledu krvi, ali je treba izrecno povdariti in delati pregled krvi ??? Se pravi, tudi če nismo delali posebej pregleda krvi za Dirofilarijo, ali bi bilo to vseeno vidno v krvi? ???

LP



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Geri , torek, 26.04.2005 : 00:23:51
Mel, v navodilih za stronghold piše da če daješ ampule na 30 dni naj bi bilo to dovolj saj pobije parazite. Jaz sem tudi kupila to ampulo in bom dajala vsak mesec do oktobra, potem pa ne več. Dobro je če jo daš še en mesec potem ko komarjev ni-kot preventivo. Drugega jaz ne bom dajala, ker se mi zdi psa brezveze zastrupljat. Bom pa ko gremo na morje pošpricala malo z biokilom.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , torek, 26.04.2005 : 06:55:11
Ko pogledajo kri, če so prisotne mikrofilarije se jih vidi med eritrociti, drugače pa pravijo, da je najboljše nardit serološki pregled (na protitelesa).

Kar se preventive tiče, je pa Geri že napisala. Ali stronghold ALI advantix+cardotek. ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , torek, 26.04.2005 : 19:59:33
Ko pogledajo kri, če so prisotne mikrofilarije se jih vidi med eritrociti, drugače pa pravijo, da je najboljše nardit serološki pregled (na protitelesa).

Aha.. 8).torej če prav razumem, bi vseeno bilo vidno, samo je bolj sigurno, če se naredi serološki pregled? ::)

... Drugega jaz ne bom dajala, ker se mi zdi psa brezveze zastrupljat. Bom pa ko gremo na morje pošpricala malo z biokilom.

Razumem, hvala. S čim pa je najbolje potem kombinirat Stronghold, da psa obenem zaščitiš tudi pred klopi? ???, in da vsej tej golazni pes smrdi ????

LP


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Geri , torek, 26.04.2005 : 20:23:23
Mel. Pri nas biokil kar deluje.. deluje 4 tedne, če pa psa medtem skopaš pa moraš ponovno nanest. Psu lahko pošpricaš le tačke in okoli vratu, saj tam klop spleza na psa.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , torek, 26.04.2005 : 20:27:07
Geri hvala!

Moj je namreč na morju vsake pol ure v vodi (pa nej še kdo reče, da se pasma ni razvijala ob morju ;D ), zato bi bilo tole z Bilkoilom malo nerodno  prakticirat ;)

Morda kakšen nasvet o bolj obstojni zaščiti? ???

Hvala in LP


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , sreda, 27.04.2005 : 07:08:10
Aha.. 8).torej če prav razumem, bi vseeno bilo vidno, samo je bolj sigurno, če se naredi serološki pregled? ::)

Ja. ;)

Hmmm bolj obstojna zaščita je sporni advantix, o katerem je govora v temi o klopih.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , sreda, 27.04.2005 : 09:33:28
Citat

Hmmm bolj obstojna zaščita je sporni advantix, o katerem je govora v temi o klopih.

Ok, grem pogledat h klopom, da vidim kaj je tako sporno ;)

Lp


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Matic. , nedelja, 14.08.2005 : 12:02:53
V soboto, 13.08.2005 je bilo v oddaji Sožitja nekaj povedanega o srčni glisti.
Dr. Senčar je rekel, da preventive NI! Povedal je, da to bolezen prenašajo komarji (seveda na morju) in da je "inkubacijska doba" 1 mesec. Toliko časa traja, da paraziti vdrejo v krvni obtok.
Se pravi, da imamo 1 mesec časa za kurativo. Baje je dovolj le Stronghold. Ampak le kot kurativa, kot preventivo ga ne uporabljamo, saj je neučinkovit. Namreč drži le okrog 1 meseca in ker traja 1 mesec, da gliste prodrejo iz podkožja v kri, potem ko gliste vdirajo v kri, Stronghold že neha delovati in je zato neučinkovit.

LP


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Barbara Rozman , ponedeljek, 19.12.2005 : 08:39:28
mene pa zanima, kje se lahko opravlja ta test, ki pokaze dirofilarijo in bolezni klopov. ali ga opravljajo tudi v ljubljani ali samo na obali? se mi pa zdi, da bi morali tablete za preventivo proti dirofilariji prodajati pri vsakem veterinarju. gres na morje pa moras najprej po recept v koper potem pa se v trst v lekarno.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.12.2005 : 08:44:00
Teste na klopne bolezni-erlihija, babezia, borelija, delajo v Lj. ja. Za dirofilarijo bi pa tudi lahko, ampak ne vem.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , ponedeljek, 19.12.2005 : 09:31:35
Kakor jaz vem, tudi za dirofilarijo delajo v LJ.

LP,
Diana


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: retrieverka , ponedeljek, 19.12.2005 : 14:33:55
V soboto, 13.08.2005 je bilo v oddaji Sožitja nekaj povedanega o srčni glisti.
Dr. Senčar je rekel, da preventive NI! Povedal je, da to bolezen prenašajo komarji (seveda na morju) in da je "inkubacijska doba" 1 mesec. Toliko časa traja, da paraziti vdrejo v krvni obtok.
Se pravi, da imamo 1 mesec časa za kurativo. Baje je dovolj le Stronghold. Ampak le kot kurativa, kot preventivo ga ne uporabljamo, saj je neučinkovit. Namreč drži le okrog 1 meseca in ker traja 1 mesec, da gliste prodrejo iz podkožja v kri, potem ko gliste vdirajo v kri, Stronghold že neha delovati in je zato neučinkovit.

LP



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: retrieverka , ponedeljek, 19.12.2005 : 14:36:57
V soboto, 13.08.2005 je bilo v oddaji Sožitja nekaj povedanega o srčni glisti.
Dr. Senčar je rekel, da preventive NI! Povedal je, da to bolezen prenašajo komarji (seveda na morju) in da je "inkubacijska doba" 1 mesec. Toliko časa traja, da paraziti vdrejo v krvni obtok.
Se pravi, da imamo 1 mesec časa za kurativo. Baje je dovolj le Stronghold. Ampak le kot kurativa, kot preventivo ga ne uporabljamo, saj je neučinkovit. Namreč drži le okrog 1 meseca in ker traja 1 mesec, da gliste prodrejo iz podkožja v kri, potem ko gliste vdirajo v kri, Stronghold že neha delovati in je zato neučinkovit.

LP

Opa, prejle sem ponesreci kliknila (Jana prosim zbrisi prejsnje sporocilo) :(
Jaz dajem stronghold malo preden gremo na morje in potem se en mesec po prvi dozi. Ravno zaradi tega kar si napisal - "zihr je zihr", pa se to verjetno ni "zihr"...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: KARMEN , torek, 20.12.2005 : 06:49:36
To je res, nobeno zdravilo ne preprečuje pojav glist, ampak le pobije gliste, ki so vdrle v organizem in so stare do 30 dni. Mi dajemo našim psom preventivo enkrat mesečno od 1.aprila do 1.decembra, saj smo z Obale, spomladi pa še testiramo kri.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: WildAngel , torek, 04.04.2006 : 09:34:31
Zakaj dajete advantix in cardotek? Meni so rekli na koliniki, da je advantix dovolj?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , torek, 04.04.2006 : 09:41:38
Advantix samo odganja komarje, kot Autan.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanda , torek, 04.04.2006 : 10:18:17
Sem napisala nekaj na to temo tudi pri "klopih"....


Naslov: Re: Beli višavski terier - čvek
Poslano od: PIKA POKA , sreda, 26.04.2006 : 15:36:43
ciao!
za vse tiste ki bojo prisli na obalo s svojimi ljubljencki, dajte jim ampulo al jih cepite proti filarji (srcna glista) ker je lani res dosti psov poginilo pri nas od tega. tudi moj :'(  :'(  :'(  jaz bom takoj ko dobim priscillo, pa tudi meni se zdijo veterinarji vsaj malo bolj zanesljivi.
pozdravcek z vroce primorske :)


Naslov: Re: Beli višavski terier - čvek
Poslano od: taja75 , sreda, 26.04.2006 : 19:06:26
Pika Poka, jaz sem kakšen mesec nazaj ogromno preiskala/prebrala na netu o tej srčni glisti, med drugim o preventivi, za katero večina trdi, da je ni, čeprav na primorskem prodajajo neko tekočino, ki naj bi zaščitila kužke. Pa le-ta pri nekaterih deluje, pri drugih ne  ???
Mene je do zdaj prepričal Stronghold! Sicer ni preventiva, ampak bolje nekaj kot nič! Stronghold ampulo damo kužku v roku 30 dni, ko smo prišli z morja. Če je kužka pičil okužen komar, Stronghold pobije ličinke srčne gliste, preden se le-te razvijejo! Preventivno ga nima smisla dajati, ker deluje šele potem, ko je kuža že okužen.
So pa menda te Stronghold ampule dražje od vseh ostalih, ampak se da kupiti samo po komad.

Jaz bom naši Luni čez leto najverjetneje dajala Advantix (ker vsebuje repelent in deluje tudi proti klopom), po morju pa eno kuro Strgongholda!
Za vas, ki živite ob/na morju je drugače, ker so kužki dejansko "ogroženi" celo leto in vam res ne zavidam, kar se tega tiče  :o


Naslov: Re: Beli višavski terier - čvek
Poslano od: Lilit , četrtek, 27.04.2006 : 07:36:33
Pika Poka, jaz sem kakšen mesec nazaj ogromno preiskala/prebrala na netu o tej srčni glisti, med drugim o preventivi, za katero večina trdi, da je ni, čeprav na primorskem prodajajo neko tekočino, ki naj bi zaščitila kužke. Pa le-ta pri nekaterih deluje, pri drugih ne  ???

To pa ni res.
Pri primorskih veterinarjih se dobi tekocina, Ivermectin. In je 100% ucinkovita, ce jo dajas redno in pravilno dozo (je pa res, da verjetno ni najbolj prijetnega okusa, glede na to, da jo moras psu v gobec spricnit...)
Poleg Strongholda dobis v Italiji tudi nekaj razlicnih tablet proti filariji, ene vsebujejo isto snov kot tista tekocina.
Vsa ta zdravila das priblizno en mesec po tistem, ko je bil kuza prvic izpostavljen komarjem (oziroma vsak mesec, ce si vec casa na morju). Preventive ni v tem smislu, da ne mores preprecit, da bi licinke filarije prisle v kri, ampak ce redno dajas zdravila, pobijejo te licinke, preden pridejo v srce.

Kar se Advantixa in Strongholda tice, pa ne smes dat dveh ampul hkrati na psa, tako da ce bos dala Stronghold, ne smes dat Advantixa ali Frontline.


Naslov: Re: Beli višavski terier - čvek
Poslano od: taja75 , četrtek, 27.04.2006 : 08:16:06
Lilit, brala sem izkušnje uporabnikov, mislim, da na 3 različnih forumih, in nekateri pravijo da pomaga, drugi, da ne! Kaj je res ne morem trditi, ker sama izkušenje s tem nimam. Vsi so se pa strinjali, da Stronghold 100% deluje, le da kot kurativa in ne preventiva.

To, da hkrati 2 ampul ne smem dati, mi je tudi jasno  ;)  bom pač tako skombirnirala, da bo po morju na vrsti nova ampula in takrat ne bom dala Advantixa, pač pa Stronghold. Med letom se mi pa zdi Stronghold nesmiselno dajati, saj nismo doma na "ogroženem" področju.
Če bi obstajale ampule, ki bi bile za vse, bi dajala tiste, tako bo pač treba malo kombinirati  :)


Naslov: Re: Beli višavski terier - čvek
Poslano od: AngSeter , četrtek, 27.04.2006 : 08:28:46
Da se javi še ena primorka...

Lilit ma čisto prav in namesto, da sprašujete na raznih forumih, kjer informacije nikoli niso stoprocentne, skočite do svojega veterinarja pa vam bo povedal enako.

Psi, ki ne dobivajo zdravila, poginejo, če pridejo v stik z okuženim komarjem. Problem je v tem, da ponavadi lastniki opazijo prepozno. Pes samo pokašljuje sem pa tja. Pri nas te najprej, ko prideš k vetu, vprašajo, če si dajal zdravilo za filarijo, če ne, gre pes takoj na test.
Edina preventiva je zdravilo samo, ki pobije ličinke v začetnem stadiju. Ko zrastejo v črve (20 cm dolgi!), pomaga lahko samo še veterinar s kar močnim strupom, ki ni mačji kašelj.

Psi, ki dobivajo redno to tekočino, ki jo dobite pri veterinarju, tablete ali Stronghold, ne zbolijo!
Če pa ne daješ redno in ne doziraš po pravilih je pa skoraj tako, kod da nebi dajal... Je loterija.

Ta zajedalc na žalost ni tako redek. Za točnejše informacije pa kar veterinarja poklicat.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nanda , četrtek, 27.04.2006 : 20:21:29
...pa še ena Kraševka....ki je tudi Primorka....

In ja...AngSeter.... ..pa ga poklicat na Primorsko (veterinarja mislim), ker so moji malčki oz. njihovi tanovi lastniki skrbno sledili mojim navodilom in so jih veterinarji po Sloveniji čudno gledali kaj komplicirajo okrog srčne gliste.....pa čeprav so spraševali za nasvete pred odhodom na morje.......Se dogaja  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 27.04.2006 : 21:21:09
ma jaaaa!? :o

Ma kaj niso iz iste fakultete? A so prešpricali!? >:(  :(


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Babalu , petek, 28.04.2006 : 07:13:30
Hm,mene so tudi v LJ na priznani kliniki malo cudno gledali in rekli da na primorskem vec vejo,ker so v kontaktu s to boleznijo. :(
Drugace pa smo na faksu parazite vsi malo "prespali" ;D Hec,ampak najbolj popularen predmet pa ni :D
Zakaj pa ne smes dajat skupaj npr. frontline in stronghold? Ena substanca gre v kri,druga ostane v podkozju in dlacnih mesickih.Tako da jaz uporabljam oboje ampak v razmaku 2 tednov (seveda samo v dobi komarjev) in pes je cel in zdrav.
Lp


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , petek, 28.04.2006 : 08:38:14

Zakaj pa ne smes dajat skupaj npr. frontline in stronghold? Ena substanca gre v kri,druga ostane v podkozju in dlacnih mesickih.Tako da jaz uporabljam oboje ampak v razmaku 2 tednov (seveda samo v dobi komarjev) in pes je cel in zdrav.


Meni se to zdi občutno preveč agresivna kombinacija :P

Drugače pa glede vetov na Primorskem - ne vem no, moja znanka, ki je imela težave s svojim muckom in ga je peljala na kliniko, sem ji jaz svetovala, naj obenem povpraša še za dirofilarijo - naj ji vet razloži glede preventive in kurative. Pa jo je malo čudno pogedal in ji sicer dal Stronghold (je sama vprašala zanj), pol je bila pa debata zaključena :-\ Ok, saj vem, da so muce slabše gostiteljice kot psi, ampak vseeno lahko zbolijo tako da bi vet lahko kaj več povedal ali pa vsaj opozoril.

lp,
Diana


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Babalu , petek, 28.04.2006 : 10:51:29
Meni pa se zdi se najmanaj agresivna od vseh-ker ce psu v zameno za stonghold das kakrsnekoli tablete proti filariji je njihova sestavina dosti bolj toksicna kot selamectin.Vsaj to je moja ugotovitev, ko sem po raznih straneh ugotavljala toksicnost sestavin enih 10 produktov za filarije.
lp


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , petek, 28.04.2006 : 11:11:11
Ja Balu saj to se čisto strinjam, zato bo tudi moj dobil Stronghold ;) Samo ne v kombinaciji s Frontline-om.

lp,
Diana


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 28.04.2006 : 11:58:08
Živa, pol, če ne boš prešpricala, boš takoj po študiju veljala za strokovnjaka  ;D ::)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Babalu , petek, 28.04.2006 : 12:18:39
Ah,skoda je ze narejena in ta materia delno prespricana(to so namrec nizji letniki) :( ;D
Mel:kaj pa naredis pol s klopi? Ce namrec ne das frontline ali drugih podobnih preparatov? Ce bi stronghold bil se proti klopom,bi blo pa enkratno...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , petek, 28.04.2006 : 12:34:57
Balu, proti klopom sem do zdaj uporabljala eterična olja (Ori je imel lani vsega skupaj mislim da 3 klope od tega je 2 pokasiral na isti dan). Letos pa sem začela z PETVITAL Bio Insect Shocker-jem (delan je na bazi eteričnih olj in deluje proti klopom, bolham, jajčevcem...), nekaj smo že govorili tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,426.msg197024.html#msg197024)

Sem bila z Orijem cel prejšnji vikend naokoli (travniki, gozdovi), pa ni nič domov prinsel (trkam).

lp,
Diana


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , sobota, 29.04.2006 : 09:15:32
To si je treba pa zapomnit... PETVITAL Bio Insect Shocker


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , sobota, 29.04.2006 : 09:16:31
joj pozabla... V ta novi številke revije MP je članek o dirofilariozi!


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: jerkre , sreda, 03.05.2006 : 11:05:23
A je ta srčna glista samo na Primorskem - torej pri nas ali so psi ogroženi tudu na Hrvaškem morju - Dalmacija?

Lp


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Teski , sreda, 03.05.2006 : 14:16:57
Hrvaška, Italija (predvsem porečje Pada in Toskana), Portugalska, Španija, Korzika...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: jerkre , četrtek, 04.05.2006 : 06:06:47
Hvala za odgovor. Kajti moji psici sedaj dajem EX-spot ampule proti klopom, imam pa tudi sprej, ki sem ga dobila pri veterinarju. Potem je najbolje, da prej predem grem na morje (grem v okolico Zadra) kupim pri veterinarju še tablete za srčne gliste?
Prej sem imela Frontline in Advantix, pa se mi nekako ni zdelo, da kaj pomaga. Medtem, ko se mi te ampule zdijo boljše.

Lp


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 04.05.2006 : 09:52:07
Baje znajo bit okuženi komarji tudi že višje in ne samo na primorskem...  :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , petek, 09.06.2006 : 07:43:23
Baje znajo bit okuženi komarji tudi že višje in ne samo na primorskem... :-\

Kako visoko je to "višje"? Je to tudi Štajerska?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , petek, 09.06.2006 : 09:03:10
Potem je najbolje, da prej predem grem na morje (grem v okolico Zadra) kupim pri veterinarju še tablete za srčne gliste?

Tableto oz. tekočino moreš dati PO tem ko se vrneš z morja, saj ta sredstva ubijejo gliste stare do 30 dni.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 09.06.2006 : 09:28:16
Luka, to je povedala veterinarka in je mislila na možnost okužbe. Na srečo niso še odkrili primera višje od primorske.
Mislila je pa nekako do Ljubljane.

Sicer bi lahko bilo tudi drugje, če na primer nekdo pripeljal s sabo psa na morje, tega je piču okuženi komar in ob prihodu domov ni dobil zdravila(preventive)...

V bistvu možnost je, ni pa za paničarit. V primeru zdravstvenih zapletov je pa dobro pomislit na to možnost, ki je sicer verjetno dosti manjša od kake druge pa vendar...

Samo brez panike  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 12.06.2006 : 07:20:34

Potrebujem pomoč oziroma vaše mnenje.
Svoji Aishi kot preventivo proti glistam dajem Pratel. Vendar sem opazila, da ji začne dober teden po zaužitju na nekaterih delih odpadati dlaka. Prvič se je to zgodilon na ušesu in na repu (ki je sicer kupiran), zdaj pa ima te težave na kremplju in ponovno na repku.
Sicer na to ne bi bila preveč pozorna, dlaka ji tudi ponovno zraste, ampak soseda mi je v slučajnem razgovoru omenila izpadanje las pri otroku, kateremu so dajali sredstva proti glistam.
Ali ima morda kdo izmed vas podobne izkušnje?

LP
Drobtinica


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 12.06.2006 : 14:45:27
Nimam takih izkušenj, ampak jaz bi kar zamenjala tabletko. Jih je veliko različnih, za katero bi pa še veta povprašala.
Predvsem zaradi sestave...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , ponedeljek, 19.06.2006 : 06:46:17
Luka, to je povedala veterinarka in je mislila na možnost okužbe. Na srečo niso še odkrili primera višje od primorske.
Mislila je pa nekako do Ljubljane.

Samo brez panike ;)

AngSeter, hvala za odgovor. Se opravičujem, da se šele sedaj javljam, vendar sem bil prejšnji teden toliko zaposlen, da na splet nisem imel časa mislit.
Vem, da ni velike nevarnosti za obolelost, je pa vendarle bolje, če veš, kje je možnost okužbe največja.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , četrtek, 22.06.2006 : 09:14:51
Lani sem bil s svojim psom na dopustu na Malem Lošinju, pa ga nisem zaščitil pred srčnimi črvi in tudi po prihodu domov mu nisem dal tablet. Ali bi bilo dobro napraviti test na prisotnost črva in kje se to lahko opravi?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: pea , četrtek, 22.06.2006 : 10:19:01
Ravno sem govorila z veterinarjem. Ogroženo območje je samo Istra. Tako, da kar brez skrbi.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , četrtek, 22.06.2006 : 10:49:48
Pea, hvala!

Sicer sem tudi sam nekaj slišal o tem, da je Istra najbolj ogrožena, pa vendar je bolje, če se prepričaš. Moram pa tudi povedati, da na Lošinju sploh nisem opazil, da bi bio ne vem koliko komarjev (verjetno jih škropijo).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 10:54:57
Pea kateri veterinar oz iz katerega konca Slovenije ti je to povedal?

Veterinarji na obali (večina) dobro pozna situacijo in svetujejo, da se psom, ki živijo zunaj daje preventivo čez celo leto...

Jaz nočem povzročat preplaha ali se s kom prepričevat ampak, ne verjamem, da komarji v Dalmaciji niso okuženi.

Da je zadeva razširjena samo v Istri se mi zdi dvomljivo, predvsem za to, ker je okužena celotna obala Italije in Grčije (lahko pobrskate v googlu za tiste, ki se radi sami prepričate - dirofilaria immitis - prvi izpis) zato dvomim, da so komarji preskočili obalo Hrvaške.

Jaz vsekakor svetujem testiranje psov, ki niso dobili preventive oz. kurative v 30 dneh po prihodu iz morja (odrasle filarije se namreč veselo razmnožujejo tudi po potem, ko psa ne pikajo več komarji)...

Testiranje in preventiva/kurativa (tekočina ali tablete) ne stane toliko, da bi se splačalo tvegat okužbo.





Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.06.2006 : 10:57:27
Se mi je zdelo čudno, ja... ???

Zdaj mi je pa jasno zakaj zdravila celo leto, hvala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , četrtek, 22.06.2006 : 12:07:39
Nevarnost filarije v Italiji ni samo na obali, ampak tudi višje, npr. Parma in cela Padska nižina.

Mislim, da veterinarji po Sloveniji preveč "na lahko jemljejo" te gliste in širijo cel kup neresnic. Žal, pa tudi na Obali niso 100% seznanjeni s to problematiko. Sem ravno prejšnji teden bral v vet. ambulanti v Kopru o filariiji (imajo nekaj obešeno na zidu) pa je precej pomanjkljivo - sploh ne piše kako bi se lahko prepoznalo oz. vsaj posumilo, da ima pes te gliste.

Angseter,
nekateri priporočajo preventivo za filarijo čez celo leto, ker nikoli ne veš kdaj so komarji (na začetku ne napadajo tako zelo kot poleti) in reskiraš da zamudiš s prvo tableto ali pa prehitro končaš pred zimo. Poleg tega pa so te tablete tudi proti drugim glistam, tako da nardiš dvojno dobro delo  :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 12:10:18
Torej, da še malo obrazložim svoje pisanje.

Veterinarji svetujejo dajanje preventive celo leto psom na obali predvsem zaradi zmedenega podnebja, ker zime niso več zime in lahko kakšen okužen komar v toplih dneh pride na dan in se nahrani na kakšnem psu...in ga okuži.

Citat
Jaz vsekakor svetujem testiranje psov, ki niso dobili preventive oz. kurative v 30 dneh po prihodu iz morja (odrasle filarije se namreč veselo razmnožujejo tudi po potem, ko psa ne pikajo več komarji)...

To je pa za tiste pse, ki so izpostavljeni okuženim komarjem v času dopusta (drugače pa čez leto ne), mikrofilarije, s katerimi ga je komar okužil se po 30 dneh razvijejo v odrasle filarije in preidejo v stadij, ko se zasidrajo v organe (srce, pljuča...najpogosteje), takrat se začnejo tudi razmnoževat v telesu (spet se tvorijo mikrofilarije...in nove odrasle gliste...). To se zgodi, če pes ne dobi preventive/kurative, ki pobije mikrofilarije, ki jih okužen komar ob piku injicira.

To, pa da je cela Ialija okužena je jasno...zemljevidek, ki sem vam odpre ko v googlu vpišete dirofilaria immitis je dovolj zgovoren...






Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , četrtek, 22.06.2006 : 12:11:36
pa je precej pomanjkljivo - sploh ne piše kako bi se lahko prepoznalo oz. vsaj posumilo, da ima pes te gliste.


Simon,

kako pa sploh lahko posumiš, da je pes okužen? Kolikor sem jaz bral o tem, nisem nikjer našel zapisano, da bi obstajali kakšni posebni znaki, ki bi kazali na prisotnost srčnih glist (vsaj dokler okužba ni v zadnji fazi).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.06.2006 : 12:15:14
Kolikor je meni znano se začne kazati, kot popuščanje srca, kašljanje naprimer, samo takrat je lahko že prepozno.

Hvala za podatke!!!  :-*


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 12:16:00
Tisti list sem tudi jaz videla v ambulanti...jaz ne vem...verjetno mislijo, da so ljudje večinoma seznanjeni s tem (mene so še vedno vprašali, če dajem preventivo je pa tudi res, da, če jih ne gnjaviš in sprašuješ ne dajo kaj več informacij od sebe).

Jaz sem enostavno začela gnjavit o čisto vseh stvareh, ker je to edini način, da si prideš na jasno kaj in kako...

Kolikor vem, nekih specifičnih znakov za to, da je pes okužen z dirofialrio ni...razen upehanosti, težkega dihanja in davljenja ob kašlju...ko se pa to pojavi je že precej pozno... :-\
Če pa kdo ve za kakšne specifične znake...naj prosim pove, da sebi in veterinarki prihranim kakšno uro na telefonu  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 12:17:16
A pišemo vsi naenkrat :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.06.2006 : 12:21:58
Ja sej... v popuščanju srca, voda v pljučih, upehanost, kar si napisala. Vsakič ko sem z mojo prejšnjo prišla k vetu ( je mala slabo srce na stara leta) so me vprašali isto.
Je dobila zdravilo proti filariji?
Ja je.

To je bilo pa tudi vse. So pa tudi povedali, da veliko ljudi ne daje zdravila in da je stanje kar slabo. V bistvu sem jaz povedala vsem znancem, ki imajo psa in mislim, da je eden reku, da je že nekaj slišal o tem. To je bilo pred leti, zdaj upam, da se je stanje popravilo. Premalo se govori o tem v javnosti.

Kaka brošurca o vseh preventivah ob prvem cepljenju nebi bila slaba zadevca.



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 12:46:25
Ogromno ljudi ne daje preventive (še vedno), predvsem, ker jim je škoda denarja (pa tekočina na postaji stane 4200 in jo imaš za normalno težkega psa za celo sezono)...pa jim ne moreš na noben način dopovedat (še tistega lista z dvemi besedami, ki visi na postaji se jim ne da prebrat).

Podatki, ki so na voljo kažejo na to, da se pri psih (predvsem na Škofijah, Dekanih, Škocijanu, Ankaranu in Hrvatinih), ki ne dobivajo ničesar proti filariji izkazuje 100% okuženost, kar je precej zaskrbljujoče (in baje da je takih psov resnično še ogromno).

Vsekakor pa se strinjam, kakšna poučna brošura vsakemu lastniku psa bi bila dobrodošla.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: pea , četrtek, 22.06.2006 : 12:58:24
Podatek je iz k-klinike v ljubljani na gorkičevi. Moram priznati, da jim precej zaupam glede teh stvari.
Nočem, da bi me narobe razumeli, ampak zdi se mi da vsesplošno pretiravanje ni zmeraj dobro. Seveda se je potrebno pogovoriti z verodostojnimi viri, če se da, calo večimi. Ampak še vedno sem mnenja, da se zaradi veliko stvari širi pretirana panika (izjave v stilu, da če pes zaužije eno samo jagodo grozdja, bo podlegel v 10 min).
Še enkrat, previdnost je mati modrosti, ampak kar je preveč je pa preveč.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.06.2006 : 13:12:36
Če je alergičen ;)
moja prejšnja ga je kar s tal pobirala in fehtarla če ga je kdo jedu...

Kar se tiče pa filarije, pri nas kar nekaj psov pogine zaradi nje in je ni ravno za jemati površno.

Fora je samo v tem, da se daje preventiva in zaključena debata. To se meni ne zdio nobeno pretiravanje.
Sploh, če se pogleda, koliko ljudi pojma nima o njej ali jih ne briga pol pa pes pogine pri nevem šestih letih, ja bogi je bil star, ma sej mu ni bilo nič, samo malo je kašljal pa bolj miren je bil, ma to je zaradi starosti... Tudi v tem stilu naprimer...
Ker je veliko psov, ki so pred hišo za to da malo pobevskajo in ko pride vet na vas ga cepijo in to je to...

In če se gre na kraje kjer je verjetnost da so okužei komarji ne vem v čem bi bilo pretiravanje, da se mu da tisto tabletko ali ampulo ali tekočinco, ko se vrne nazaj, strošek je minimalen.
V nasprotnem primeru se pa priporoča pregled, ker je spet relativno poceni. Samo kri se vzame in malo poškili pod mikroskop.
Ker fora je pa v tem, da ko pes začne kašljat je organizem že kar pod stresom in oslabel. Takrat je zdravilo za že razvite filarije tako močen strup da lahko zaradi zdravila ali pa odmrtja tolikšnega števila črvov povzroči samozastrpitev in žival podleže.
Pa da ne govorimo, da je tak pes, ki je okužen tudi potencialni prenašalec bolezni!!!
Pa ne psa na psa, ampak pes - komar - pes.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: tanja040 , četrtek, 22.06.2006 : 15:22:23
Jaz svojemu nikoli nisem dala ampule za preventivo,star je 13 let in čez 14 dni greva na morje v ISTRO. V soboto mu bom stisnila ampulo stronghold.
Moj kuža tudi včasih zakašlja kot da se mu je zaletelo ali naj me to skrbi?
Sedaj sem pa zaskrbljena. :'(


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.06.2006 : 16:03:46
Ampulo daš, ko se vrneš, ker pobija klice za nazaj.

Kašljanje je lahko tudi samo zaradi tega ker se mu je zaletelo. Moja je mela pa pokašljevanje, ko se je razburila, ko je hitro dihala, tudi ko se je umirjala je lahko zakašljala. Ni pa bilo to tako pogosto kot je kužni kašelj.
Če pokašlja vsake toliko, recimo trikrat na dan ob točno določenih situacijah, je to že lahko znak za kako stvar ali pa nič.
Sej v tem je pa problem, ko ni kakega zelo izrazitrega znaka, da lahko rečeš, to je pa to. Je splošna slika po kateri posumiš, da bi lahko bilo kaj več.

Sicer je pa kuža starejši in je lahko srce malo bolj slabo od starosti in ne od filarije. Moja je živela še 2 leti po tem, ko smo ugotovili, da ima slabše srce po novem. Vzdrževali kondicijo, ne pa pretiravali, občasno je pa dobila tabletko za odvajanje vode. Poginla je pa od raka pri verjetno 13-ih letih in ne zaradi srca. Pri desetih se je pa začela umirjat in ji ni bilo več toliko do igre z drugimi psi, ampak samo še s peluškom. Tako, da paničarit res ni treba.
Je pa treba vedet, da kužki živijo manj od nas in da nas bodo prej ali slej zapustili  :'(


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: tanja040 , četrtek, 22.06.2006 : 17:39:55
Hvala mi je malo bolje.
Ampulo sem že dobila in veterinar mi je reku da mu jo stisnem čez en teden.Ga bom jutri še enkrat poklicala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , četrtek, 22.06.2006 : 18:29:51
Ena nova iz Obale ;) za tiste, ki kupujete Stronghold, Intercepter ali Cardotek v Italiji (zaradi nižje cene):
--- jaz sem bila včeraj v lekarni in so mi povedali, da od 6.06.2006 v Italiji velja določilo, da moramo za nakup omenjenih sredstev imeti recept od veterinarja :( Ali veste kaj o temu?
Strongholda nisem mogla kupiti... :-\... pa ga je imela v roki... in še ceneji je bil kot pri nas...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 20:14:10
Ja, to je bilo lani. Mislim, da je nekdo napisal na forumu, da ni mogel kupiti cardoteka čez mejo brez recepta.

Verjetno bo najenostvneje, da se ustaviš v Izoli po recept preden greš čez mejo...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , četrtek, 22.06.2006 : 20:26:16
Ne, to je nekaj novega, ker sem v isti lekarni jaz pred 2 meseci dobila Interceptor brez problemov.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , četrtek, 22.06.2006 : 20:51:39
Booo, jaz vem, da sta se lani dve forumovki pogovarjali, da bosta nabavili cardotek in si ga razdelili, ko pa je hotela ena teto menda poslat v lekarno iskat zadevo so ji rekli, da ne morejo dati oz prodati brez recepta...

Sem iskala na forumu...nisem pa našla, da bi lahko citirala.

Sem tudi veterinarko vprašala letos januarja in je potrdila, da se zadevo dobi samo na recept.

Lahko, da je najprej veljalo samo za cardotek, zdaj pa tudi za Interceptor...ne vem...ugibam...mi pa ni novo kar je Arieb napisala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , četrtek, 22.06.2006 : 22:20:58
Morda ima Lilit prav
Citat
Lahko, da je najprej veljalo samo za cardotek, zdaj pa tudi za Interceptor...ne vem...ugibam...mi pa ni novo

Jaz sem prej brez problema kupila... nekaj malega nazaj je svak kupil tudi Intercetor brez recepta... :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , petek, 23.06.2006 : 05:04:04
Petra: kako pol ti kupujes Cardotek, ti je dala Lara recept ???


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: jerkre , petek, 23.06.2006 : 06:30:59
Pozdravljeni.

Jaz grem drug tedn na morje v dalmacijo. Kupila sem stronghold ampulo za srčne gliste in jo aplicirala teden dni nazaj. Na navodilih piše, da moraš potem dati ampulo vsak mesec, nazadnje en mesec po zadnjem stiku s komarji.
Na morje gremo za en teden. Bo v redu, če dam ampulo potem še dvakrat z presledki enega meseca? Zadnjo bi potem dobila nekje sredi avgusta. Ker na morje ne bomo več šli, živim pa v Celju.

Hvala in lp.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , petek, 23.06.2006 : 06:41:34
V bistvu ni potrebno, ampak lahko, ce hoces imet se zascito proti bolham in nekaterim parazitom.
Za filarijo bi bilo dovolj, ce bi dala en mesec po prvem stiku s komarji.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 23.06.2006 : 08:58:16
Ko je šla pa moja prijatelca pred enim mesecem v Trst in hotela kupit ampule, so bile dražje kot pri nas in Interceptor je bil brez recepta.
Nihče pa ni rekel, da se bo kaj spremenilo v kratkem...

A v kaki drugi lekarni si vprašala?



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Petra , petek, 23.06.2006 : 09:51:40
Citat
Petra: kako pol ti kupujes Cardotek, ti je dala Lara recept

Ne, midva sva na tekočini od januarja, ko sva imela druge zdravstvene težave (demodikozo).

Glede na to, kakšna debata se je odvijala kakšno leto nazaj o tej tekočini in ostalih zadevah sem temeljito izprašala veterinarko in odmerek ivermectina, ki ga dobi pes s cardotekom je enak tistemu v tekočini, ki se jo dobi na vet. postaji.
Kot z vsako prevetivo je potrebno biti reden in deluje.  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , petek, 23.06.2006 : 09:55:00
Govorim o Strongholdu 50mg, rjav, za pse od 5,1 do 6,0 kg - cena na veterini v KP = 6628 SIT, v TS = 23,40 €.
Ker grem mimogrede tja, ne zaradi ampul, ampak se vozim mimo lekarne "uz put", se mi zdi pametno prišparat 2x po 4€ na en mesec pa pol, celotna kura me pride stati (za 2 psa) v TS dobrih 60€ manj.

In teh ampul mi brez recepta niso dali, in ker sem bila jezna, sem rekal, pa naj mi dajo Intercepter ali Cardotek, če že Strongholda ne morem dobiti, pa so mi povedali, da to velja za vsa ta preventivna sredstva. >:( :( :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , petek, 23.06.2006 : 09:57:27
AngSeter - še to: Interceptorja (to so tablete, ne ampule) pri nas ne dobiš, tako da ne vem od kje, da je v Italiji dražji... :o


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 23.06.2006 : 13:08:22
mislila sem samo za ampule... Sem predpostavla kot samoumevno. Je pa res, da je ona gledala za velikega psa in se verjetno cene zato toliko razlikujejo...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kalsang , torek, 27.06.2006 : 15:32:34
Arieb, prav ta stronghold (rjavi, tri ampule) sem v Ljubljani pri Zaninoviču vceraj dobila za dobrih pet jurjev.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: tanja040 , četrtek, 06.07.2006 : 16:16:01
Zanima me koliko stane pregled krvi za srčno glisto.Verjetno ga bom peljala, čeprav ni bil nikoli na morju v Istri, ampak pokašljuje in se davi ,kot da bi bruhal ampak nikoli na bruha, včasih samo sekundo ,včasih pa malo dlje.Drugače je pa vitalen in ješč. :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 07.07.2006 : 12:21:16
Da je to filarija je verjetno zadnja možnost po procentih ;)
Najverjetneje je kužni kašelj.
Cene za pregled krvi pa ne poznam, ker še ni bilo potrebe po tem. Je pa zelo rutinska in nebi smelo biti drago.



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: tanja040 , petek, 07.07.2006 : 12:52:29
Hvala AngSeter zdaj mi je lažje jutri greva na morje in so mi malo ventili popustili zaradi skrbi.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: tanja040 , petek, 07.07.2006 : 12:59:26
Sploh pa zato ,ker berem poste nonstop in se mi že počasi rola ,tako pravijo moji pasji prijatelji.Res pa je da sem se veliko naučila. :D


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 07.07.2006 : 13:24:26
Samo pazi, če ma kašelj, ne smeš pustiti da se druži z drugimi psi, ker je zelo hitro hitro prenosljiv. Vseeno je pa teba k vetu pogledat.
Ponavadi dobijo kako vitaminsko inekcijo ali kaj podobnega... ali pa odkrijejo, da je kaj drugega.

Pri odpovedovanju srca je pa lahko tudi en khk na teden! Zato je pa to težko zanesljivo vedet in nikakor ni za povezat samo s kašljanjem ampak je slika širša.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Uma , torek, 11.07.2006 : 08:36:51
Jaz imam eno vprašanje - zanima me ali priporočate Stronghold tudi v primeru enodnevnega obiska Istre. Sicer dobivata obe Exspot za bolhe in klope, pa ne bi rada prevec gor dajala ce ni potrebno, lahko prosim za mnenje??


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: maja01 , torek, 11.07.2006 : 09:05:00
Okuzen komar lahko pici v 5ih minutah, treh urah, enem dnevu, treh tednih, dveh mesecih ali nikoli ... Odlocitev za tveganje bos pac morala sprejeti sama.
m.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Uma , torek, 11.07.2006 : 12:44:15
Saj to je vprasanje ali tvegati ali ne, zato sprasujem, ker meni se zdi tudi vprasanje doziranja dveh preparatov zelo vprasljivo. Ali so lahko kaksne kontraindikacije ce das Stronghold, psicka pa je ze dobila recimo Exspot??


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , torek, 11.07.2006 : 14:02:24
ja pa sej ni samo ampula možnost no...  ::)

Sicer pa kot je že napisano, tveganje je. Kako se tega lotimo je pa naša stvar.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kimi* , torek, 11.07.2006 : 14:10:41
Dve ampuli lahko dobi v razmaku 14 dni - tako so meni svetovali lansko leto (Advantix in Stronghold). Stronghold ni nuno da daš pred odhodom lahko ga daš po prihodu domou, malo pobrskaj nazaj mislim da nekje točno piše glede delovanja (koliko časa in kako).
LPK


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lilit , torek, 11.07.2006 : 15:44:56
Vsa zdravila proti filariji dajes za en mesec nazaj - se pravi, en mesec po tistem, ko je bil pes v stiku s komarji.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , sreda, 12.07.2006 : 08:30:18
Zanima me koliko stane pregled krvi za srčno glisto. :-\

Pri dr. Matku v Topolščici jwe cena 6.000,00 SIT.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: luka , četrtek, 20.07.2006 : 13:16:21
Popravljam, cena je 8.000,00 SIT. Jaz sem ravno prejšnji teden testiral svojega psa, pa so bili izidi na srečo negativni.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ARIEB , torek, 25.07.2006 : 23:15:26
Citat
Dve ampuli lahko dobi v razmaku 14 dni - tako so meni svetovali lansko leto
... meni so vedno svetovali kombiniranje in SAMO en preparat v obliki ampule...
Citat
en mesec po tistem, ko je bil pes v stiku s komarji.
Jaz sem celo slišala, da ne en mesec, ampak 30 dni (očitno je tudi en dan v razvoju te "golazni" veliko :-\)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: rem , torek, 15.08.2006 : 20:07:52
V kolikem času pa se pokažejo prvi znaki - pokašljevanje, če je peso okužen?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Teski , sreda, 16.08.2006 : 18:08:45
Prvi znaki se pojavijo različno hitro. In to v pravem pomenu besede.
Žal sama koncentracija mikrofilarij (razvojna stopnja dirofilarije) v krvi, ki je eden izmed temeljnih diagnostičnih faktorjev, ni nujno skladna s stopnjo simptomov. Mikrofilarije so "produkt" odrasle oblike dirofilarije 6-7 mesecev po infekciji. Pri 25% pa do več kot 50% psih se zgodi, da nimajo mikrofilarij v krvnem obtoku.

Za primer - pri mački se simptomi pojavijo najpogosteje med 4 in 7 mesecem po infekciji. Pri pseh pa zelo zelo različno, ker gre za drugačno občutljivost ampak običajno kasneje kot pri mački. Pri bolj aktivnih ali pa pri manjših pseh se načeloma hitreje pokažejo.

Niti ni nujno, da se znaki pokažejo najprej v obliki kašlja. V nekaterih (sicer manj pogostih) primerih se pokažejo lahko tudi kot t.i. sindrom vene cave, kjer gre za nenadni pojav depresije, anoreksije, dispnee (težkega dihanja), bledih mukoz (sluznic), hemoglobinurije (izločanja hemoglobina z urinom - opazno kot krvav urin), sistolični šum na desni strani srca...

LP, T


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: rem , sreda, 16.08.2006 : 19:54:56
Hvala za res izčrpen odgovor. :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: alessa06 , četrtek, 03.05.2007 : 15:45:34
Sezona se začenja, da malo obnovimo tole temo, mogoče kdo ve, če se kje  pri nas dobijo tablete INTERCEPTOR, za filariozo?? Ali je potrebno po njih v Italijo.
Gremo v Portorož na razstavo pa me zanima , ker ne bi rada da se mi psička okuži. :(


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Teski , petek, 04.05.2007 : 07:41:25
Zaščita proti Dirofilariji je tudi selamektin (Stronghold).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: sparks , petek, 04.05.2007 : 11:16:10
Sezona se začenja, da malo obnovimo tole temo, mogoče kdo ve, če se kje  pri nas dobijo tablete INTERCEPTOR, za filariozo?? Ali je potrebno po njih v Italijo.
Gremo v Portorož na razstavo pa me zanima , ker ne bi rada da se mi psička okuži. :(

Čez mejo - v Italiji.
Interceptor in pravtako Cardotek, sta na voljo pri sosedih.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: dog_lover , petek, 20.07.2007 : 11:51:58
A je kakšna možnost, da nekdo, ki je blizu meje doma, zame (mojega 7 kg psa) kupi to reč (tablete), pa mi jo pošlje po pošti v Velenje z odkupnino. Plačam tablete, vaše potne stroške in poštnino.
Če prav razumem potrebuje le 1 izdelek od obeh navedenih (Interceptor, Cardotek), po možnosti bi imela tistega, ki sproži manj alergenih reakcij (če prav berem je to Interceptor). Moj pasji cukrček je namreč fuuul občutljiv. :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ppetra , sreda, 25.07.2007 : 16:48:29
... če je Stronghold že nanešen potem ne ubije srčne gliste, s katero se pes okuži naknadno. Ko je že nanešen je samo zaščita pred bolhami in ameriškimi klopi, ki jih pri nas ni, pa odstrani notranje zajedalce in garje.
...

Ja potem je brez veze da je Lonny dala svoji psički pred morjem Stronghold. Samo tako ji je svetoval veterinar. A si sigurna da to drži kar praviš.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 16:54:38
No jaz ji še nisem dala tako da....bom še enkrat poklicala veterinarja...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 16:55:29
No so mi rekli da preventivno dela advantix, kurativno pa stronghold, tako da ji ga dam lahko ko pridem iz morja...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 16:56:08
No so mi rekli da preventivno dela advantix, kurativno pa stronghold, tako da ji ga dam lahko ko pridem iz morja... :),


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , sreda, 25.07.2007 : 16:57:58
No, pa gremo sem. Evo, zdaj ste me pa malo zmedle in sem še enkrat poklicala veterinarko. Takole je: S stronghold ampulo je pes zaščiten tudi proti filariji preventivno (moja napaka) ampak problem nastane, ker stronghold ne zaščiti psa pred "balkanskimi" klopi in potem je pes s tem izpostavljen klopnim boleznim. Istočasno mu ampule kot je Advantix ali Frontline, ki deluje na klope ne smeš dati saj mora vmes miniti najmanj 14 dni. Torej je edina rešitev nekaj proti klopom pred dopustom in stronghold po dopustu, da ubije morebitno glisto. Rekla je tudi, da je letos ogromno okuženih klopov (zaradi mile zime)  in da je potrebno psa dobro zaščititi.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ppetra , sreda, 25.07.2007 : 17:01:00
Hm... jaz sem ji dala Stronghold pred morem, torej je to zdaj vredu  :-\ al ne. Je pa po dopustu, ne vem a na morju ali že v Lj dobila en bataljon klopov, upam da noben ni bil okužen (videti ni nič sumljivega).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 17:01:25
Joj zdej sem pa čisto prestrašena zaradi te filarije...mi smo maja že bili malo na morju pa se nismo nič zaščitili... ???


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ppetra , sreda, 25.07.2007 : 17:03:08
Joj zdaj sta obe napisali ravno obratno kot prej in obe sta se pozanimale pri veterinarju  :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , sreda, 25.07.2007 : 17:04:34
Kje ste pa bili na morju? Ker najbolj okuženo je Slovensko primorje in Istra. Dalmacija ni tako zelo na udaru, baje, ampak je tudi možno da jo faše.

ppetra, jaz že celo pomlad in do zdaj poslušam o okuženih klopih, moj je dobil enega kljub temu, da ima vso možno zaščito. Kar se borelije tiče, vem da lahko zelo dolgo traja preden se pokažejo kakšni simptomi.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , sreda, 25.07.2007 : 17:07:09
J,a to sem tudi jaz opazila  ??? Upam, da nisva še celo klicali na isto kliniko. :-\

V glavenem, psa pred dopustom zaščititi z Advantixom, ki deluje na klope, bolhe in preprečuje pike komarjev, po dopustu pa za kurativo ampulo Strongholda. Po moje je to najbolj učinkovite, res pa je da je kveliko kemije. Lahko pa uporabiš tudi kakšen sprej prosti klopom namesto ampule ampak mi še nismo našli takega, ki bi deloval.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: ppetra , sreda, 25.07.2007 : 17:13:42
Sasenka, si že probala sprej Petvital za zajedalce (baje ful pomaga proti klopom). Zdaj samo upam da res noben ni bil okužen ker sva bili prejšni teden v Savudriji, ne vem pa kje jih je dobila ker so bili cisto majceni, sploh se še niso napili, tako da jih je lahko staknila tudi v Lj.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: dog_lover , sreda, 25.07.2007 : 17:25:59
Če daš Stronghold pred dopustom oz. v mojem primeru prvi dan dopusta (žal je pes pri meni že po parih urah šel v vodo in je vprašanje če je sploh kaj primlo), KDAJ mu daš naslednjo ampulo Strongholda, da ubije morebitno srčno glisto?
Čez 14 dni? Ali čez 1 mesec? Zakaj se pri tabletkah mora čakat 30 dni, pri ampulah pa ne? Če tabletka ubije tisto, kar se razvije (če se razvije) po 30 dneh, kako lahko potem Stronghold deluje prej? Se pravi, da deluje Stronghold že na sama jajčeca?
Se lahko živali da Stronghold in tableta (Interceptor) ali je to že overdose?
Prosim za kakšen odgovor.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Nati80 , sreda, 25.07.2007 : 17:51:11
Eno vprašanje glede klicev na veterino.. A vprašate po veterinarju ali vam informacijo dajo na sprejemnem pultu, sej ne da dvomim v njihovo strokovnost ampak vseeno no.. Tudi mene so dvomi dajali ker sem spraševala ravno takrat ko sem ji dala frontline in so mi predlagale stronghold brez vprašat če sem že uporabla kakšno zaščito, pol sem šla pa do veterinarja in je bila čisto druga zgodba, od debate o testiranju naprej.. Sej vas nočem nič strašit, če kdo ni zaupljiv do vseh teh prepletenih informacij sedaj, je najbolje, da se po dopustu kužka testira..


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: dog_lover , sreda, 25.07.2007 : 18:17:58
Ma sej to je to... tisti na pultu pravijo eno, veterinarji drugo... pa en veterinar tako drug spet drugače... človek koncu en velik kupček zmede rata...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , sreda, 25.07.2007 : 18:36:22
Pri vseh ampulah velja, da psa tri dni prej in dni po nanosu (najmanj) ne smeš kopati. Z vsakim kopanjem se delovanje skrajša, zato tudi pravijo, da poleti ko se psi tudi kopajo vse ampule držijo krajši čas. Jaz mojih dveh prve dni na morju nisem pustila  vodo.

Ampula Strongholda, z namenom, da ubije morebitno srčno glisto, se da v roku enega tedna po prihodu z okuženega območja.

Za tablete ne vem, ampak če je pri tabletah tako, potem je edino logično, da Stronghold deluje na jajčeca. Drugače si tega ne znam razlagati, res pa je da se glede tablet nisem zanimala.

Interceptorja pa žal ne poznam.

Ko kličem na kliniko, vedno prosim za veterinarja. Pred dopustom sem sigurno klicala na ene 6 klinik in spraševala o temu. Na treh sem dobila odgovor Advantix in po prihodu Stronghold, na eni so mi zatrjevali, da je Advantix popolnoma dovolj, kar seveda ni res, kar lahko vidi vsak laik, ki si prebere navodila, na eni so me hoteli prepričati, da srčna glista ni tak problem in da kaj se sekiram (veternarju se ni dalo preveč pogovarjati), na koncu mi je še celo rekel, da če imam toliko vprašanj, da naj se raje kar tam oglasim, na eni pa so mi svetovali Inverktin samo je potem veterinarka tako zamutila pri zaščiti za klope, da je sploh nisem razumela kaj naj mu dam, kdaj, kolikokrat, da sem se nehala pogovarjati.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 19:05:41
Ja mi smo bili maja malo na morju in jo takrat nisem nič zaščitila,...bili pa smo v Poreču, pa na Cresu,....
Sem pa na veterini vprašala kaj sedaj pa je rekla da naj dam stronghold po dopustu in to bo dovolj...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Lonny , sreda, 25.07.2007 : 19:05:56
Ja mi smo bili maja malo na morju in jo takrat nisem nič zaščitila,...bili pa smo v Poreču, pa na Cresu,....
Sem pa na veterini vprašala kaj sedaj pa je rekla da naj dam stronghold po dopustu in to bo dovolj... ???


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Teski , sreda, 25.07.2007 : 20:57:22
Pravzaprav ne velja za vse ampule isto. Ampule se med seboj razlikujejo po načinu delovanja, kar vam pove že to, da npr. selamektin (Stronghold) deluje tudi proti določenim notranjim zajedalcem, kar ne velja za večino ostalih ampul. Zato si za potrebne podatke poglejte kaj napiše proizvajalec.

Po Stronholdu lahko pride pes v stik z vodo že po dveh urah in ne bo zato nič manj deloval kot bi sicer, božate pa ga lahko že zelo hitro po nanosu - po 30 minutah. Daje se enkrat mesečno. In kar se tiče dirofilarije, deluje na razvojno obliko tako imenovano mikrofilarijo (poenostavljeno je to tisto kar komar prenaša) - to je stadij iz katerega se kasneje razvije odrasla oblika - srčni črv ali pa druga oblika - kožna.

Pri produktih - velja tudi za zdravila (prav tako humana), bi vas opozorila na to, da ne delujejo vsi enako, tudi če so namenjeni istemu problemu (razlika pač v mehanizmu delovanja) in podobni produkti (npr ampule) ne pomenijo iste stvari, četudi se nahajajo v isti aplikacijski obliki. Tako si raje preberite na kaj delujejo, kako delujejo, itd.. Nekateri namreč lahko proti nečem delujejo, drugi pa ne. O veliko antiparazitikih imate v veterinarskih ambulantah na voljo tudi razne informacije - zgibanke. Mogoče malo povprašajte o tem.

LP, T


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: skogkatt , torek, 04.09.2007 : 18:30:07
No, moje informacije od danes: Stronghold!

Nanesem ga naj 2 dni pred odpotovanjem, ponovni nanos ni potreben, razen če bivamo na rizičnem območju dlje kot 1 mesec.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , torek, 04.09.2007 : 19:10:43
Ja, ampak Stronghold ne deluje na klope. Jaz recimo, sem iskala rešitev tako za klope kot za srčno glisto.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Babalu , sreda, 16.04.2008 : 18:52:32
Ojla, preden grem "cez mejo"...potrebujem recept za Interceptor?

Nekako oklevam med Interceptorjem in Cardotekom...ampak glede na to, da sta oba negativna ni bojazni, da bi sestavina Interceptorja sprozila probleme. A ima mogoce kdo podatke, da lahko ivermectin- sestavina Cardoteka v tem primeru, vpliva na plodnost samcev? Sem zaznala to v eni studiji, ampak nisem mogla cele prebrat.

Hvala
Ziva


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , sreda, 16.04.2008 : 18:58:40
Ja, ampak Stronghold ne deluje na klope. Jaz recimo, sem iskala rešitev tako za klope kot za srčno glisto.

In, si jo našla? :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Sasenka , sreda, 16.04.2008 : 19:17:12
Ne, sem pa čas dopustov bliža in bom sigurno spet imela probleme. Zaenkrat dajem samo Advantix Galu in Frontline Bibi (na Galu ni deloval). Najbrž bom naredila isto kot lani in po prihodu z morja dala še Stronghold.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mel , sreda, 16.04.2008 : 21:06:17
Aha, sem mislila, da ne vem pa da obstaja že kaj novega ;)

Mi ostajamo na Petvitalu -  brez kemije.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: P.m. , torek, 07.07.2009 : 14:34:56
Pozdrav!

Mi prosim pove kdo, ki ima s tem izkušnje, kaj se proti srčnim glistam lahko da breji psički? Zaenkrat sem slišala samo za Stronghold. Je še kakšna druga možnost? Kaj naravnega?
Če ne živiš v krajih, kjer je velika možnost za okužbo, pač med brejostjo psice ne voziš recimo na morje (tako in tako ni priporočljivo breje psice matrat z vožnjo), ampak kaj pa tisti, ki živijo na območjih kjer je nevarnost za okužbo?

Jaz sicer sprašujem samo iz firbca, ker sem našla preveč drugih razlogov za to, zakaj z brejo psico ne na morje, oziroma na daljšo vožnjo. Ampak mogoče pa komu še pride prav.  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , sreda, 08.07.2009 : 19:44:30
Glede na to, da se mora dajat približno enkrat na mesec, bi bilo dobro v naprej malce kalkulirat. Recimo tako, da se da tableto kakšen dan pred parjenjem, pol pa lahko tudi počakaš dva meseca, če si prej dajal redno in pol spet začneš. V navodilih piše, da ga lahko dobijo že mladiči pri dveh tednih. Tako, da če takrat daš mami, nebi smelo biti nič narobe. Drugače ničesar nisem našla o brejih ali doječih psicah. Samo to, da je treba redno dajat...

Za lažje spanje pa še vedno lahko prekineš in pred ponovnim začetkom doziranja narediš test za vsak slučaj, komarje pa v mes samo odganjaš.
Če uporabljaš stronghold, bi jaz dala nekako en mesec pred rokom kotitve, pol pa ne več. Se mi zdi bolj strupen za mladiče, ker se dozira na kožo, takrat pa lahko mladiče to lepo poližejo in se valjajo po koncentratu za odraslo žival.

Tukaj ni bolj narave rešitve, ker preventive razen v obliki preventive samega pika, ni! Vedno lahko edino pobijemo dirofilarije, ki so že v krvi. Nič drugega.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: lunca , četrtek, 09.07.2009 : 05:55:37
P.m.lahko uporabiš Milbemax tablete,proizvajalca Novartis.Te tablete se lahko uporabijo pri vzrejnih psicah med brejostjo in laktacijo.Delujejo pa še na gliste in trakulje.
LP Tjaša


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: P.m. , četrtek, 09.07.2009 : 13:42:11
Hvala obema za odgovore!

Se pravi, če bi dala Milbemax tablete, potem tudi ni treba psice posebaj razglistiti, če deluje tudi na gliste in trakulje? :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 09.07.2009 : 19:49:54
Kaj je pa do zdaj dobivala?



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: P.m. , četrtek, 09.07.2009 : 21:01:34
Do zdaj smo dajali Stronghold takrat, ko smo šli v kraje, kjer je nevarnost za okužbo (preden smo šli, pa potem še enkrat ko je bil čas za naslednji odmerek), sicer pa je dobivala Frontline.
Ampak zdaj med brejostjo ji pa nisem dala niti Frontlina, ker hvala bogu ponavadi nimamo težav s klopi in bolhami, tako da se med brejostjo izogibam kemiji kolikor se le da. Če bi se slučajno zgodilo, da faše kakšne bolhe (klopi se itak nikoli niso lepili nanjo), potem bo nekaj treba dat, sicer pa do odstavitve mladičev ne bom ničesar dajala. Razen seveda tablet za razglistenje.

No, ampak saj pravim, da sprašujem bolj iz firbca, ker kolikor vem v naših koncih zaenkrat (še) ni nevarnosti za okužbo z dirofilarijo, v "nevarne" kraje pa tokrat tudi ne gremo, čeprav je bil en preblisk, da bi si privoščili hitre počitnice pred kotitvijo ::), pa sem si takoj premislila. Mogoče mi bo pa kdaj drugič prišlo prav. Ali pa komu drugemu.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , četrtek, 09.07.2009 : 21:04:40
OK :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: moonbeam , sobota, 11.07.2009 : 07:57:13
Sicer gremo se do veta, me pa zanima, ce je dovolj dobra zascita  stronghold? Glede na to, da je pred kratkim dobil ampulo, bi bilo verjetno najbolje kaksno tableto ali kaj podobnega dat pred dopustom, da bo sigurno, ker se ene mu ne bi dajala v tako kratkem casu? In ce je smiselno to ponoviti po prihodu domov?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: lunca , sobota, 11.07.2009 : 11:45:31
moonbeam,nikoli ne škodi,če daš po vrnitvi iz morja še eno kuro z Strongholdom čez proti dirofilariji.
LP Tjaša


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Li Mei , sobota, 11.07.2009 : 12:50:34
Jaz sem tudi kar prestrašena zaradi dirofilarije.
Sem imela zadnjič pogovor z veterinarjem, ki je zdravil kužka s to okužbo, pa ni kazalo najbolje  :-\  Pes se je okužil na Hvaru.
Je kaj bolj znano, kot par let nazaj, kje točno so ti komarji razširjeni?
Se pes lahko okuži tudi na večernem sprehodu po slovenski obali (npr. Portorožu ali Piranu)?

Se opravičujem za OT, a ker je tema o lišmaniozi malo zamrla, bom kar tukaj vprašala, če ima kdo kakšen nov podatek o tej okužbi? Je že razširjena, so že razvili cepivo, kakšna preventiva...?

Hvala za odgovore!



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , sobota, 11.07.2009 : 15:50:47
Zaščito za filarijo se da VEDNO PO dopustu, ampak ne več kot en mesec od prvega dne na "okuženem področju". Preventive v pravem pomenu NI!

Razširjeni so po vsem mediteranu. Pri nas so na primorskem. Tudi v okolici Nove gorice! Ne samo na obbali... In če mi kdo reče, da tudi kje višje, mu bi čisto verjela  :-\
Vreme, migracija... MEditeransko podnebje je omejitev okužbe večinoma...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: moksa , sobota, 11.07.2009 : 20:49:36
Tako kot je napisala AngSeter: preventiva pri filariji deluje "za nazaj" - torej: pes mora dobiti prvo tableto 30 dni po prvi izpostavljenosti nevarnosti okužbe in nato (čim bolj točno, ne samo približno) vsakih trideset dni - če seveda živi na "okuženem" območju. Velja za stronghold, sentinel, interceptor in ostale preparate te kategorije. Je pa vsekakor zelo zaželjeno, da pred prvo dozo opravi test krvi, za izključitev morebitne že prisotne okužbe.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: alexy , nedelja, 12.07.2009 : 06:51:40
Evo, pa razčistimo tole misterijo glede Strongholda in dajanja le tega (podatki so pridobljeni od Pfizer Animal Healtha).

Stronghold se absorbira in se nato počasi sprošča, zato lahko psa kopate že dve uri po nanosu, in se učinek delovanja ne zmanjša.

Uporablja se ga za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami, za preprečevanje obolenj zaradi infestacij z mikrofilarijami, razvojno obliko Dirofilarie immitis, z mesečnim nanosom, v 80% pa je učinkovit tudi proti klopom. To pa pomeni, da svetujejo, da psa proti klopom še dodatno zaščitimo (vprašajte veterinarja katere ampule oz spreje lahko kombinirate).
Uporablja se ga tudi za zdravljenje ušesnih garij vrste Sarcoptes, za zatiranje infestacij z ušmi in za zatiranje odraslih intestinalnih nematodov.

Stronghold  lahko varno dajemo tudi živalim, infestiranimi z odraslimi oblikami parazita. Kljub temu se priporoča, da vse živali stare 6 mesecev in več, ki živijo v državah, kjer obstaja prenašalec mikrofilarij, pred pričetkom zatiranja s Strongholdom, testiramo na prisotnost infestacije z odraslimi oblikami Dirofilarie immitis. V okviru preprečevanja dirofilarioze priporočamo periodično testiranje psov na morebitno okužbo z odraslo dirofilarijo, tudi takrat, ko Stronghold uporabljamo mesečno. Stronghold ne učinkuje na odrasle oblike D. immitis, ampak samo na razvojno obliko mikrofilarij, ki so v krvnem obtoku tudi do 18 mesecev po okužbi.

Za zdravljenje odrasle oblike D. immitis se dobijo druga zdravila, vendar obstaja večje tveganje za pogin psa, saj lahko pride do okužbe zaradi velikega števila odmrlih parazitov, ki se izločajo v kri.

Stronghold drži 1 mesec. Lahko se ga daje pred izpostavljenostjo psa komarjem (kar je priporočeno, zato da se možnost okužbe zmanjša, prav tako se zmanjša možnost, da se razvijejo odrasle oblike), lahko pa ga dajemo po izpostavljenosti psa (se pravi, da je pes lahko že okužen z mikrofilarijo).

Tole je pa iz povzetka glavnih značilnosti zdravila:
Stronghold so testirali pri več kot 100 različnih čistih pasmah psov, vključno s koliji, in pri mešanih pasmah ter 16 čistih pasmah mačk in niso odkrili nobenih drugih stranskih učinkov. Zdravilo so v trikratnem priporočenem odmerku uporabljali pri  mačjih in pasjih samcih in samicah za vzrejo, vključno pri brejih in doječih živalih, ki imajo leglo z mladiči in v petkratnem priporočenem odmerku pri kolijih, občutljivih za ivermektin, vendar niso opazili nobenih neželenih učinkov.

Upam da bo komu pomagalo  ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Li Mei , nedelja, 12.07.2009 : 08:30:23
alexy, hvala za te informacije o Strongholdu.

Bi pa prosila še koga, če ve kaj na temo spodnjih vprašanj, ki sem jih že prej zastavila.
Je kaj bolj znano, kot par let nazaj, kje točno so ti komarji razširjeni?
Se pes lahko okuži tudi na večernem sprehodu po slovenski obali (npr. Portorožu ali Piranu)?
Se opravičujem za OT, a ker je tema o lišmaniozi malo zamrla, bom kar tukaj vprašala, če ima kdo kakšen nov podatek o tej okužbi? Je že razširjena, so že razvili cepivo, kakšna preventiva...?

Hvala  :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: alexy , nedelja, 12.07.2009 : 08:38:36
Komarji so razsirjeni ob morju (Istra, Dalmacija, Slo. primorje) in celo ze na Krasu, tako da se tvoj pes lahko okuzi ze na sprehodu po slovenski obali.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Li Mei , nedelja, 12.07.2009 : 08:51:39
Še enkrat hvala alexy  :)

Če začneš razmišljati o tem, koliko piz*** po zraku leta in po zemlji leze, si lahko samo še doma  :(


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kalsang , nedelja, 12.07.2009 : 08:56:18
Samo tako, kot pripomba: s strongholdom sem od vseh ampul najbolj zadovoljna. Žal ne deluje na klope, zato imamo zdaj, ko je sezona klopov, še scalibor ovratnico.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Li Mei , nedelja, 12.07.2009 : 09:02:47
Ali mora imeti pes Scalibor ovratnico non-stop na sebi, ali mu jo daš gor samo, ko greš na sprehod?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: alexy , nedelja, 12.07.2009 : 09:04:11
Non stop ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kalsang , nedelja, 12.07.2009 : 09:17:05
Sicer ne spada v to temo, ampak bom vseeno napisala: Li Mei, ovratnica je zelo mehka in prožna. Moji sta sicer postriženi, ampak mislim, da tudi pri dolgodlakem šicuju ne bi bilo krize, če bi jo imel non stop gor. Naštimaš jo bolj na ohlapno, pa je. ;)

Je pa super, odkar jo imamo, pri nas nismo imeli niti enega prisesanega klopa, pa živimo sredi zasavskih host, v tem času pa smo se preganjali tudi po nemških hostah (kjer je mrgolelo klopov, glede na to, koliko jih je fasal pes moje prijateljice, ki nima scaliborja), pa tudi po nizozemskih. Res fajn zadeva. Po dolgem času grem lahko s psicama sproščeno na sprehod.

Jo je pa treba parkrat raztegniti preden jo daš gor in potem vsak mesec spet (tako kot elastiko).


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Li Mei , nedelja, 12.07.2009 : 09:53:58
Super! Bom preizkusila to zadevo.  :)
Pa ne bom več smetila te teme z drugimi vprašanji  ;)

Lep dan!  :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , nedelja, 12.07.2009 : 11:22:50
Ovratnica Sklaibor, kolikor je meni znano, je tudi edina zadeva pri nas, ki odganja tisto muhco, ki prenaša leshmaniozo (ali kako se že napiše ;) ) in je super za dopustovanje Južno od nas :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: moonbeam , nedelja, 12.07.2009 : 12:47:20
Je potrebno ovratnico dajati dol, ce gre pes v sladko, slano vodo?
Torej je dobra kombinacija stronghold+sklaibor, ce gres na jug.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kalsang , nedelja, 12.07.2009 : 13:57:55
Scalibor je treba psu sneti, preden gre v vodo, ker je insekticid na njej škodljiv za vodne organizme.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: moonbeam , nedelja, 12.07.2009 : 15:25:43
Aha ok. Hvala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: scottie , ponedeljek, 13.07.2009 : 16:59:57
Čeprav Stroghold ni ravno najboljši proti klopom, imamo pri nas odkar ga uporabljam (2 leti) občutno manjši ulov klopov kot takrat, ko sem  psu dajala Ex spot ali Frontline. Kjub invaziji sta letos do sedaj dobila vsak samo enega, pa ne dobita nič drugega kot 1 ampulo Strongholda mesečno, doma pa smo zraven gozda, res pa je da klopa lahko dobi tudi doma na vrtu.

LP


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 13.07.2009 : 17:06:45
Pri nas stronghold proti klopom prav nič ne pomaga. Če ne bi imeli scaliborja, bi jih vsak dan fasali vsaj deset. Namreč, imamo jih tudi na domačem vrtu, ki meji na gozd.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: SinM , torek, 18.09.2012 : 09:16:56
Mi smo se letos s psoma prvič "preselili" za en teden na obalo (Istra).
Po enem mesecu sem jima dala Milbemax (predpisano dozo).
Lahko, da sem panična (velika verjetnost), vendar se mi/nama zdi, da sta oba nekam manj živahna, kot ponavadi.

Za preventivo in pred cepljenji smo do sedaj vedno uporabljali Dehimel oz. Pratel in ni bilo nikoli nobenih problemov.
Drugače sta normalno ješča (beri: požrešna, kot vedno). Tudi iztrebljata se normalno.

Ima kdo slučajno izkušnje s podobno "reakcijo"?


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , torek, 18.09.2012 : 09:48:11
Jaz ne pa dajem redno že leta...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: SinM , torek, 18.09.2012 : 09:56:59
Jaz ne pa dajem redno že leta...
Hvala Andreja.

Itak, da se mi zdi čudno. Je pa Milbemax edina stvar, ki je "izven običajnega"...
Tako, da: res ne vem.  :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Žužka , sreda, 07.08.2013 : 09:59:44
Prosim za nasvet.

Moj Binki zaradi bolezni načeloma ne sme prejemati nobene terapije/preventive razen svoje, oz. za nujne primere.

Ker pa moram vseeno pretehtati prednosti in slabosti preventive za srčne gliste, razmišljam, da je tukaj bolje tvegati in dati tablete. Kolikor vem, ni zdravljenje morebitne okuženosti s srčnimi glistami nič kaj prijazno. :-\

Od veterinarja sem dobila nasvet, da mu dam Milbemax v enkratni dozi, namesto dvakratni (kot običajno z razmakom 1 mesec). V navodilih naj bi pisalo, da to tudi zadostuje.
Ravno tako so rekli, naj dam za nazaj, torej takoj po morju. Če mogoče kdo ve kako to deluje? Mogoče kot Stronghold, ki je 1 mesec za nazaj in 1 mesec za naprej od aplikacije?

Hvala!


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: natis , sreda, 07.08.2013 : 10:23:43

Pri srčni glisti ni nič za naprej. Vse je "za nazaj" torej se daje PO tem, ko pridemo domov.

Glede na to, da nisem veterinar sem težko "pametna" ... bi pa v tvojem primeru pretehtala ali sploh dat kaj proti srčni glisti ...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: mamaF , sreda, 07.08.2013 : 10:31:08
Ja, tako delujejo baje vsi ti pripravki. Za nazaj ... za vnaprej nima smisla dajati. Ker (po besedah mojega veterinarja) na samo okužbo ne moreš vplivati vnaprej (razen z uporabo repelentov, ki bi ti odganjali komarje od psa), lahko pa "potamaniš" parazita, ki ga okužen komar prenese na psa s pikom, če ga "ujameš" v začetni fazi, zato se tudi priporoča uporaba sredstev proti dirofilariji v roku 1 meseca po prihodu z okuženega področja.
Pri nas zaradi bližine Furlanije, kjer je baje število okuženih komarjev veliko in se veselo širijo tudi k nam na Goriško in proti Krasu, veterinarji priporočajo vsakomesečno aplikacijo v toplem delu leta (nekje od aprila do oktobra). Jaz mojemu dajem veterinarjev "sirup" za oralno uporabo, sam namreč pripravlja raztopino z ivermektinom v najnižji možni dozi, ki je po študijah še delujoča, da psa pač ne preobremenimo s "strupi". Ta naš "sirup", kupljen na veterini je tudi bistveno cenejši kot če bi 6 mesecev kupovala Milbemax ali Stronghold.
Vendar pa je tu treba biti pozoren, saj je ivermektin za nekatere pasme nevaren (predvsem "collieji" zaradi možno mutiranega gena MDR1) (http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/), zato se pri teh priporoča testiranje na okvaro tega gena. Vendar naj bi bile nevarne večje doze, ki jih uporabljamo pri hujših okužbah in ne te minimalne za prvi stadij srčne gliste.

Upam, da se bo maja01 ali kateri bolj veterinarsko izobražen še oglasil :) Jaz ti "prodajam", kar sem sama poguglala (recimo TULE (http://portal.mrpet.si/AnnouncementsAdvanced.aspx?ModuleID=142&TabIndex=1&TabID=107&ItemID=35)) ali in zasliševala veterinarja ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: SinM , sreda, 07.08.2013 : 10:31:36
Žužka - Milbemax se dozira 30 dni po izpostavljenosti. Primorci ga dajejo pač 1 x na mesec nekje od aprila naprej, oziroma od termina, ko se pojavijo prvi komarji.
In ja - dozira se 1-krat (30 dni po izpostavljenosti).
Če se po morju potikate večkrat (npr. malo v juliju, malo v avgustu, etc.), mu doziraj 30 dni po vsaki izpostavljenosti.   :)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Žužka , sreda, 07.08.2013 : 10:47:45
Hvala, točno tako sem jaz mislila. Ampak so na drugi veterini kolegici dali 1 tableto pred morjem in drugo 1 mesec po morju.  ???

Glede na to, da nisem veterinar sem težko "pametna" ... bi pa v tvojem primeru pretehtala ali sploh dat kaj proti srčni glisti ...

O tem sem veliko razmišljala in tudi mnenja veterinarjev se razlikujejo. Ampak, ker je srčna glista baje bolj pogosta kot sem mislila, se bolj nagibam k tabletam.
Torej, če gliste dobi, bi njegove ledvice in ostalo bistveno bolj sesula terapija kot ta preventiva, za katero se samo predvideva, da dolgoročno ni dobra, naj pa ne bi imela kakšnih takojšnjih posledic.

Če bi šlo za "navadne" gliste, bi počakala do pozitivnih testov zanje, tako pa raje ne bi. :-X


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: mamaF , sreda, 07.08.2013 : 11:06:43
Tudi na okužbo z dirofilarijo se da testirat. Pravzaprav je to ob tipičnih znakih okužbe obvezno, saj pri starejši oz. bolj "razplamteli" okužbi (ki ni odkrita) prav s terapijo "na pamet" oz. večjimi odmerki tvegaš hudo reakcijo, ko umirajoči paraziti "spuščajo" toksine in ogrožajo psa. Meni je naš vet pravil, kako so leta nazaj nekaj časa v Italiji pripisovali nevrološke težave ali smrt psov pri zdravljenju z ivermektimom, kjer so bili potrebni res veliki odmerki (pri močni garjavosti, recimo) temu zdravilu. Potem pa so v nekaj primerih na obdukciji ugotovili, da je bil pes v resnici poleg vsega še poln srčnih glist, ki so "reagirale" na tiste močne aplikacije ivermektina ali drugih substanc in med umiranjem toliko zastrupile psa, da je v bistvu ta poginil od tega in ne zaradi reakcije na zdravilo samo. Ker psi prej pač niso kazali nekih hudih znakov, da bi kdo posumil na srčno glisto, jih pač niso pregledali oz. testirali na to.
Saj to je podobno kot pri zdravljenju mladičkov, ki so recimo močno okuženi z "navadnimi" glistami in trakuljami, pa se po razglistenju totalno "sesujejo" in nekateri tudi ne preživijo, prav zaradi strupov, ki so jih deležni od umirajočih parazitov.
Veliko o tem imaš TULE (http://www.heartwormsociety.org/pet-owner-resources/canine-heartworm.html) napisanega, sicer pač predebatiraj zadevo z veterinarji, ki jim zaupaš, pa skupaj pretehtajte pluse in minuse.
Sicer pa ti še vedno ostanejo repelenti, da poskušaš čimbolj preprečiti dostop komarjev do psa, čeprav to pač ni 100% zaščita.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , sreda, 07.08.2013 : 16:23:57
Žužka - Milbemax se dozira 30 dni po izpostavljenosti. Primorci ga dajejo pač 1 x na mesec nekje od aprila naprej, oziroma od termina, ko se pojavijo prvi komarji.
In ja - dozira se 1-krat (30 dni po izpostavljenosti).
Če se po morju potikate večkrat (npr. malo v juliju, malo v avgustu, etc.), mu doziraj 30 dni po vsaki izpostavljenosti.   :)

Dozira se DO 30 dni po prvi izpostavljenosti. Komot daš prej, kasneje pa ne smeš in če si več kot en mesec na okuženem območju ponoviš aplikacijo čez en mesec. Dati pred izpostavljenostjo je bedarija nekaterih naših veterinarjev (nikakor ne vseh). Povsod piše, da se da vedno pol...

Alternativa (celo manjši spekter delovanja) je Interceptor, ampak se ga dobi samo v tujini (na obali ga kupujemo v Italiji). Kako je v kombinaciji z zdravstvenimi problemi pa je pristojen le in izključno veterinar, ki psa pozna.

Pa ne pozabit, da milbemax deluje tudi proti ostalim tipičnim notranjim zajedalcem in pes ne potrebuje dodatnega razglistenja.

Sama bi takega psa pustila doma. Absolutno pa ga nebi jemala s sabo na okužena območja, ker je tako kot pri klopu. Dovolje je en okužen komar. In zdravljenje je hudo in zelo zahtevno za organizem. Seveda odvisno od količine filarije v telesu. Za primerjavo: pri mokrofilarijah (na te vpliva Milbemax) potrebuje malo strupa ker je izjemno majhna. Odrasle filarije so dolgi beli špageti, ki se namontirajo večinoma v srce. Pes pogine od odpovedi srca, če ni zdravljen. Ker so tele gliste v primerjavi z mokrofilarijami ogromne, je potrebno toliko več strupa na enkrat. Žal ni problematičen samo strup, ampak tudi odmrle gliste v žilnem sistemu. Pes, ki ne preživi zdravljenja se največkrat zastrupi ravno z odmrlim parazitom...

Ne se hecat. Čeprav je okuženost od kar je zajedalec znan občutno padla, ne izpostavljat psov, sploh pa takih s slabim zdravjem. Zdravljenje je zelo zahtevno tudi za pse v dobri kondiciji.  :-\


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Žužka , četrtek, 08.08.2013 : 15:04:15
Doma ga ne bom pustila.
Slabega zdravja ravno ni, vsi izvidi delovanja organov so bp. Gre se bolj za dolgoročno nepotrebno obremenjevanje ledvic in jeter, ki imajo dovolj dela z njegovimi zdravili.

V navezi sem z lastniki psov z enako diagnozo iz Amerike, s katerimi si redno izmenjujemo izkušnje, mnenja. Med njimi so tudi veterinarji. Pri njih nihče ne nasprotuje dajanju takih preventivnih zdravil, če je seveda razlog in ne kar vse povprek.

Podobna situacija pride pri običajnih glistah. Je samo vprašanje "kdaj" in ne "če" jih bo dobil. Torej bom takrat ravno tako morala dati antiparazitik. Zaradi tega ne bo ostal v stanovanju, pa še takrat jih lahko dobi od druge psice.



Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: čarka , četrtek, 08.08.2013 : 21:24:08
Jaz bi najverjetneje pred odhodom dala malemu Stronghold  ::)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 09.08.2013 : 07:46:34
Doma ga ne bom pustila.
Slabega zdravja ravno ni, vsi izvidi delovanja organov so bp. Gre se bolj za dolgoročno nepotrebno obremenjevanje ledvic in jeter, ki imajo dovolj dela z njegovimi zdravili.

V navezi sem z lastniki psov z enako diagnozo iz Amerike, s katerimi si redno izmenjujemo izkušnje, mnenja. Med njimi so tudi veterinarji. Pri njih nihče ne nasprotuje dajanju takih preventivnih zdravil, če je seveda razlog in ne kar vse povprek.

Podobna situacija pride pri običajnih glistah. Je samo vprašanje "kdaj" in ne "če" jih bo dobil. Torej bom takrat ravno tako morala dati antiparazitik. Zaradi tega ne bo ostal v stanovanju, pa še takrat jih lahko dobi od druge psice.



V ameriki načeloma, dajejo tako kot pri nas na obali... Če pravijo da ni panike je pol super :)

Stronghold pa ne drži proti klopom. Bo dvojna doza zdravil za zunanje...
Tablete delujejo na druge stvari, se ne podajajo določeni elementi kot pri ampulah...

Kolikor vem naj bi stronhold vplival tudi na gliste in nekateri psi jih imajo kljub nanašanju strongholda.

Logično mi pa itak ni da za notranje zajedalce apliciraš na kožo, in v povezavi z zgornjim stavkom, jim čisto nič ne zaupam. Kaka glista ni problem. Problem in to velik je pa filarija, če se zgodi. :/


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Žužka , petek, 09.08.2013 : 08:18:01
Ja, Stronghold naša vetka uvršča v isto kategorijo kot tablete, ker gre v kri, torej je dilema ista. ;D

Sem vprašala še tretjega veterinarja in pravi, da se raje da. Američani pa sprašujejo, če imamo kaj, ki je samo za srčne gliste, ne teh kombiniranih zadev? Ampak, ker je bil nazadnje razgliščen 100 let nazaj, mogoče tudi to ne bi bilo napačno. V preteklosti je redno kasiral gliste, ker sva bila veliko v konjskih štalah in so drekci njami. ::)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: AngSeter , petek, 09.08.2013 : 09:28:13
Ja, Stronghold naša vetka uvršča v isto kategorijo kot tablete, ker gre v kri, torej je dilema ista. ;D


Samo kaj, ko analize nekaterih psov kažejo, da gliste vseeno so v organizmu kjlub redni aplikaciji strongholda :/

Samo to je izkušnja nekaterih vetov in njihovih psov. Ni uradna raziskava. Je pa zame dovolj, da podvomim v zaščito, ki jo nudi ta proizvod in ga nikoli ne bom uporabljala. Poleg tega je nujno dodatno apliciranje tudi zaščite za klope (ker tega S. ne podpira) in je na koncu čisto preveč strupov na enkrat, ker se določene stvari podvajajo.

Tableto pes poje in se relativno kmalu tudi izloči. Ampula pa ima dolgotrajnejši učinek...


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Žužka , petek, 09.08.2013 : 09:52:48
Se strinjam za bolhe/klope. Jaz imam predvsem z bolhami redne zmenke in morajo biti moji stalno kvalitetno zaščiteni.  :-X
Če pa še slabo deluje, res nima smisla.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Mačja , sreda, 13.08.2014 : 11:48:44
Malemu sem dala frontline combo en dan preden smo šli na morje, 30 dan po tem, ko smo prišli na obalo, bo dobil milbemax.

Me pa zanima, a pse tudi komarji pikajo tako, da jih to srbi, tako kot ljudi?
Ker se naš večkrat praska zdaj, pa ne vem, a je to zaradi komarjih pikov ali zato, ker ima zdaj ves čas na sebi ovratnico in mu je vroče.
Doma ima ovratnico na sebi samo, ko gremo ven, to pa ni skoraj nikoli več kot 8 ur, če smo ves dan zunaj.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Royalty , sreda, 13.08.2014 : 14:56:31
Mi smo na morju vsako poletje kar veliko, oziroma večkrat za par dni na daljši rok. Kot preventivo uporabljam ampule proti bolham in klopom z repelentom, 30 dni od prvega dneva na morju pa dam Milbemax, ki ga ponavljam na 30 dni, običajno ga moram dati v enem poletju dvakrat ali trikrat.

Nam se že vsa ta leta takšna zaščita ok obnese in psa ne kažeta nobenih znakov okužbe s srčnimi glistami.

Glede na to, da tele srčne gliste res niso hec, bi jaz raje reskirala z Milbemaxom.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: mamaF , sreda, 13.08.2014 : 19:35:57

Me pa zanima, a pse tudi komarji pikajo tako, da jih to srbi, tako kot ljudi?
Ker se naš večkrat praska zdaj, pa ne vem, a je to zaradi komarjih pikov ali zato, ker ima zdaj ves čas na sebi ovratnico in mu je vroče.
Doma ima ovratnico na sebi samo, ko gremo ven, to pa ni skoraj nikoli več kot 8 ur, če smo ves dan zunaj.
To, ali jih pik komarja srbi ali ne (verjetno ja, če jih pik od bolhe ali klopa srbi) ne bi vedela, zna biti pa, da se okoli ovratnice čoha predvsem zato, ker "ga moti".
Ker na sprehodu, kjer jo ima navadno, ko ste doma, je itak zaposlen z drugimi rečmi in verjetno ovratnice ne porajta kaj dosti.
Ko pa jo ima na morju ves dan na sebi, pa je seveda tudi dovolj časa za "nč delat" in tarat se verjetno spomn, da mu gre nekaj okoli vratu na živce ;)


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 31.08.2014 : 09:02:05
Mi lahko prosim kdo pogleda v navodilih ali se lahko daje Milbemax tudi brejim psicam (6 tednov)? Žal mi je veterinarka prodala tablete brez navodil.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: čarka , nedelja, 31.08.2014 : 09:33:42
Na spletu je čisto vse  ;)

http://ah.novartis.com.au/pethealth_products/milbemax_dog.html/section/469

glej predvsem Safety


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 31.08.2014 : 10:52:17
Res je, hvala.


Naslov: Re: Dirofilarija - srčne gliste
Poslano od: Jana , torek, 05.07.2016 : 07:53:46
Sicer so materiali v angleščini, pa vseeno ...

(https://i.ytimg.com/vi/FKKU0CzDWWw/hqdefault.jpg?custom=true&w=196&h=110&stc=true&jpg444=true&jpgq=90&sp=68&sigh=XhHRdTfnq6ADzzDoaamaWgyKzpM) (https://www.youtube.com/watch?v=FKKU0CzDWWw)
klik na slikco

Več o srčni glisti ... na heartwormsociety.org (https://www.heartwormsociety.org/pet-owner-resources)