mojpes.net

o psih => Lastništvo psa => Sporočilo, začeto od: Packo , sobota, 16.04.2005 : 21:03:03



Naslov: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Packo , sobota, 16.04.2005 : 21:03:03
Mene je zdele kr na rit vrglo k sem na naši oglasni deski prebrala kaj vse se ne spomnejo v našem bloku. Odločili so se da bodo vsakega psa tretirali kot osebo in bomo za vsakega psa tudi plačevali vse stroške kot zame  :-X No to pa še ni vse, od zdaj naprej se otroci in psi ne smejo več peljati skupaj v dvigalu ker imajo otroci prednost, ker imamo baje take hude pse da puščamo hude travme na njih (imam mopsa, angleškega buldoga in čivavo).

Sedaj pa me zanima če se kdo tukaj spozna na kake zakone in mi pove, če obstaja kak zakon koliko psov imaš lahko v bloku in ali mi res lahko to zaračunajo. Da ne govorim da hočejo za nepobran pasji iztrebek v bloku zaračunati 2.000 sit (to me ne moti jaz vedno pospravim če se že res nezgoda zgodi), s tem da pa se v našem bloku prosto sprehajajo mačke.

Do sedaj sem brez problema plačevala 1.000 sit na mesec za vodo za pse se pravi 2.000/mesec zdej pa imam na čuvanju še čivavo bom mogla zgleda 3.000 + še tri dodatne osebe mislm a se norca dealjo al kaj  :-X :-X :-X

Jana če tema ne paše sem te prosim, da jo prestaviš, sama nisem vedela kam naj jo napišem.

Lp Alenka


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: _Tyra_ , ponedeljek, 18.04.2005 : 07:31:42
Pri nas v bloku se plačuje 300 sit na psa (za muce nič), pri moji mami je 1 pes = 0,5 osebe, in se tako tudi zaračunavajo stroški.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 18.04.2005 : 07:53:14
Packo!

Pri nas v Polju je bilo enako ... za psa sem mogla placevati 1.500 SIT na mesec ... se pravi 3.000 SIT skupaj - ja, voda na osebo je prisla kar toliko, pes pa se je tretiral kot 1 osebo! Kako je do tepa prislo? Svet stanovalcev se je zbral in tako odlocil ... ce bi se odlocili, da je pes "5 oseb" in ce bi bila vecina (tistih, ki so bili takrat prisotni) za, bi bilo to sprejeto! ??? ??? ??? Seveda so racunali samo za psa (za macke ne)!   NESPREJEMLJIVO!!!
Tudi v Trnovem smo placevali za psa - 0,5 osebe, ampak je bilo samo 500 SIT na psa! Tukaj pa so racunali za 1 zival - pes, macka!   SPREJEMLJIVO!

Kakor pa jaz vem, ce bi se pritozil na to, ti tega po nobenem zakonu ne morejo zaracunati - zakon kakor vem se ni bil sprejet!!! Jaz se tako nisem mogla "kregat"/pritozevat, ker sem bila samo najemnica v stanovanju!!!

Kaksna pooblastila in moznost zaracunavanja ima pa stanovanjska skupnost pa ne vem - vsega zivega se pa tudi ne morejo zmislit ... sploh ce ni zakonske podlage!

Me zanima koliko jih placuje za ribice???????? Pa koliko za macka?????? Sem prepricana da nobeden nic - pa tudi zaracunajo jim ne!!!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Dani , ponedeljek, 18.04.2005 : 14:46:45
Kolikor jaz poznam to problematiko, je tako, da v vecstanovanjskih stavbah zbor stanovalcev (ali lastnikov) doloci, ce se bo in koliko se bo placevalo za posamezno zival. Najbolj so "alergicni" na pse in ponavadi se placevanje vode in stroskov ciscenja obracunava samo za pse, za druge zivali pa ne.  Je pa od primera do primera razlicno glede visine; nekje se placuje za enega psa polovico toliko, kot za eno osebo, nekje enako, nekje celo malo vec.  Nisem pa sigurna, koliko stanovalcev od vseh mora biti za sprejetje takega sklepa, ali najmanj 50 % ali 75 %. Brez ustreznega sklepa, sprejetega na zboru stanovalcev (lastnikov), pa stroskov ne smejo zaracunavati.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 18.04.2005 : 14:59:13
Nisem pa sigurna, koliko stanovalcev od vseh mora biti za sprejetje takega sklepa, ali najmanj 50 % ali 75 %. Brez ustreznega sklepa, sprejetega na zboru stanovalcev (lastnikov), pa stroskov ne smejo zaracunavati.

Na sestanku se odlocijo (bolje receno predlagajo!), da je en pes ena oseba ... potem zbor ponovijo cez en teden ... 50 % jih mora biti za in je sprejeto (to pomeni, da ce pridejo nasledjic trije in sta dva za to, je sprejeto ... ali pa ce pride eden in je za!) ... tako so meni razlozili - tako da ce je hisnik proti psom je verjetno tudi sprejeto - ce pride samo on! ;)

Samo kakor vem to ni podprto z zakonom!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Dani , ponedeljek, 18.04.2005 : 16:38:02
Mislim, da mora biti najmanj 50 % (ali vec) vseh stanovalcev oz. lastnikov stanovanj v tisti stavbi za. Ce je stanovanj na primer 20, mora biti vec kot 10 lastnikov za. Kadar gre za tako obcutljivo temo, se vedno uposteva stevilo vseh in ne stevilo tistih, ki pridejo na sestanek ali zbor. Ce bi bilo tako, bi lahko na primer trije odlocali o usodi vseh ostalih. Pa ne gre samo za placevanje stroskov za zivali, gre za vsa vprasanja, ki zadevajo vse stanovalce ali celo stavbo. Zakona, ki bi natancno navajal, da so lastniki zivali dolzni placevati stroske, res ni. Se pa najde podlaga tam, kjer pise, da se o skupnih vprasanjih stanovalci dogovorijo. Ce imate tezave, predlagam, da o zakonskih podlagah povprasate pri upravitelju vase stavbe.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , torek, 19.04.2005 : 15:05:08
iz SZ-1:
Citat
30. člen
(delitev stroškov upravljanja)

(1) Etažni lastniki so odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, v skladu s svojimi solastniškimi deleži, če pogodba o medsebojnih razmerjih ne določa drugače.

III.2 Pogodba o medsebojnih razmerjih

32. člen
(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

III.3 Zbor lastnikov in nadzorni odbor

34. člen
(način odločanja lastnikov)

(1) O poslih upravljanja večstanovanjske stavbe lahko etažni lastniki odločajo s podpisovanjem listine, na kateri je zapisan predlog sklepov, ali na zboru lastnikov.

(2) Zbor lastnikov lahko skliče upravnik, etažni lastniki, ki skupaj dosegajo najmanj eno petino solastniških deležev, ali nadzorni odbor.

(3) Tisti, ki skliče zbor lastnikov, tudi oblikuje predlog sklepov, o katerih se bo odločalo z glasovanjem.


35. člen
(podpisovanje listine)

(1) Pisno se glasuje tako, da se podpiše listina, na kateri se odloča za ali proti predlaganemu sklepu. Na listini mora biti naveden predlog sklepov, obrazložitev sklepov, ime lastnika in datum podpisa listine ter navedena večina, potrebna za njihov sprejem.

(2) Kadar se odloča s podpisovanjem listine, je predlog sprejet, če ga v roku, ki ne sme biti daljši od treh mesecev od dne, ko ga podpiše prvi etažni lastnik, podpiše potrebno število etažnih lastnikov glede na njihove solastniške deleže.

(3) Če s pisnim glasovanjem odločitev ni bila sprejeta, ker ni glasovalo zadostno število etažnih lastnikov, lahko upravnik skliče zbor lastnikov. Za sklic in odločanje zbora lastnikov se uporabljajo določbe četrtega in petega odstavka 37. člena tega zakona.

Moje čisto laično mnenje:
Stroški v večstanovanjski stavbi se po zakonu delijo skladno s solastniškimi deleži. Lahko pa se lastniki dogovorijo za drugačen ključ delitve, vendar morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih. Ta pogodba je sklenjena enkrat in velja tudi za vse eventuelne bodoče lastnike stanovanj. Zato ne bi bilo slabo pogledati kaj v tej pogodbi piše glede lastništva živali.

Če pa v pogodbi ni napisano nič, je možno, da se sklep glede dodatnega plačevanja sprejme na zboru lastnikov, vendar mora biti za toliko stanovalcev, da skupaj tvorijo večinski lastniški delež (torej ni pomembna številčna večina).

Seveda pa je za moje pojme nekoliko sporno, da se pse zmerja z osebami, še posebej v razmerju 1:1. Pravilno bi bilo, da se določi tak ključ delitve stroškov, ki je čimbližje realnemu stanju. Pri porabi vode na psa ali na človeka najbrž ni primerjave in mnogo bolj "realno" bi bilo, da te nagradijo z nekoliko višjimi stroški smetarine, če za njimi pridno pobiraš dreke  :).

Tudi jaz sem imel podoben problem. Leta sem plačeval stroške za 5 oseb in to takrat, ko sem imel še samo enega psa. Problem pa je bil, da ni bilo možno plačevanje smo vode, temveč vseh stroškov, ki so se delili na osebe (tudi smetarino, skupno elektriko, čistilko...), čeprav imam atrijsko stanovanje s svojim vhodom. Ko pa so ratali štirje (in ko so hoteli prijaviti še ostale), pa sem nehal, vendar bolj zaradi nekih drugih sporov. V obrazložitev pa sem napisal tudi marsikaj o diskriminaciji napram drugim živalim (vključno z ribami), dokazoval porabo in med drugim zahteval, da če se moji psi tretirajo kot osebe in se za njih plačuje vse stroške, da imajo potem tudi oni pravico do enake uporabe skupnih prostorov in naprav kot vsi ostali stanovalci. No, sedaj je mir. Plačujem za štiri osebe, čeprav enega od sinov med tednom ni doma, za vodo pa imamo po novem števce.

Glede omejevanja števila psov v stanovanjih pa je lahko precej različno. Zakon nasplošno dovoljuje 5 živali iste vrste, vendar lahko število omejujejo tudi razni občinski odloki.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , torek, 19.04.2005 : 18:41:09
Najboljša rešitev so res števci. Mi jih tudi imamo in ni problemov. Skupno imamo samo čiščenje in elektrika skupnih prostorov. Šteje se 1 pes = 1 oseba. Včasih zna zasvinjat tudi kot tri osebe, če se je skopala v blatu ;)
Mislim, da če je možnost, lahko namontiraš svoj števec, ali vsaj predlagaš namestitev števcev ob naslednjem sestanku.
Ne vem pa, če za to potrebuješ dovoljhenje stanovalcev...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , četrtek, 21.04.2005 : 08:55:06
Hmmm ... pes = ena oseba .... ni sans ... od kdaj se pa pes vsak dan tusira, pa parkrat na teden pere cunje, pa .... ne gre ... svinjarijo pa vecje kot clovek pes ne more naredit ... kar malo poglejte okoli sebe ... kolk je kakcev po tleh pasjih, pa kolk cloveskih in cloveskih smeti (loncki, vrecke, robci, plocevinke, razbite steklenice, ... ) - Tivoli je super za ogled tega ... hmm ... pa ne samo zunaj ... tudi po stanovanjskih povrsinah je skoraj enako! :-\ :-\ :-\ Zalostno ... da ne govorim o iglah, ki jih je bilo po "nasem" bloku polno - te tudi niso pustili psi!!!

Ja, stevec ... super ja ... samo kaj ce ti raje nabijejo 1 osebo za psa, pa da se za njih placujes vodo .. seveda vse za svoje dobro ... lastniki psov smo pa tako v manjsini! Glede stevcev pa jih mora biti za 50 % stanovanj ... tako da to tega se dolgo ne bo prislo - so povedali sami ... le zakaj??????? Aja, pa se to .. ena gospa je zalivala svoje rozice (ogromno rozic - grdo pa tolk da je groza - nametano vse v en kup!), ki si jih je posadila pred blokom ... in kdo placuje za to ... rozice so bile pa baje od vseh - ona je tako rekla, ampak odrezat si pa tudi nisem smela nobene! In kdo placuje za zalivanje roz?????????

Na sestanku ZA, da je pes enako eni osebi, NI bilo 50 % vseh stanovalcev!!! Bil je blok cca. 70-ih stanovanj v katerih so povprecno 3 osebe ... se pravi bi moralo biti cca 100 ljudi ... np ... ni bilo tako ... se napisali so da jih je bilo nekje 20 (se ne spomnem tocno) ... ampak so sprejeli ... po takih pogojih, ki sem jih ze napisala zgoraj! Podpisovali "nis(m)o" nicesar!!!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: nadja , četrtek, 21.04.2005 : 16:46:37
Linchaich, če se šteje en pes za eno osebo samo glede skupne elektrike in čiščenja stopnišča, se meni ne zdi pretirano.

Mi imamo v bloku števce za vodo, tako da vsak plača kolikor ima, kar se mi zdi edino pravično. Je pa v našem bloku samo 6 stanovanj tako, da ni takih problemov. Še največji problem bo po mojem stopnišče, saj ga čisti ena soseda, ker ne želi plačevati za čistilko. Potem bo pa verjetno za vse itak pes kriv. Upam, da ne bomo imeli preveč težav, ko bo (če seveda bo)  kuža :)

lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Petra , četrtek, 21.04.2005 : 19:22:31
Zadeva je taka, da ljudje po blokih (takih, ki imajo skupno vodo) radi zaslužijo oz. si zmanjšajo lastne stroške na račun psa (ki tudi po mojem mnenju nikoli ne porabi toliko vode kot človek) ali pa seveda na račun študentov (ki so v stanovanju samo med tednom, nimajo/mo pralnega stroja in ne pomivalnega in nikoli ne porabi stanovanje 4 študentov toliko kot 4-članska familija).

To je vedno tako, že to, da v bloku sploh dovolijo imet psa je zadnje čase privilegij.
Ravno to sem hotela vprašat, ali ti lahko ostali stanovalci ne dovolijo imeti psa (ker jih pač ne marajo)?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Geri , četrtek, 21.04.2005 : 19:40:37
Petra, ja možno je. V nekaterih blokih psi in mačke niso dovoljeni, ostale male živali pa... če bi jaz tam živela bi pripeljala v stanovanje tistega pritlikavega pujsa (pasme se žal ne spomnem), pa ne bi mogli nič reči, ker pujsi niso prepovedani ;D
Ponavadi je bolj problem lastnik če si podnajemnica saj lastniki redkokdaj nimajo pripomb čez psa. Ne vem ali mislijo da psa hranimo z pohištvom ali kaj ???

Je pa res bledarija da bi jaz (študentka, ki sem med vikendi doma, med poletjem pa me najmanj 2 meseca ni v stanovanju) potem za vodo plačevala še za psa!! Saj že jaz porabim najmanj 3/4 vode manj kot pa ostali (niti perila ne perem tu, ampak doma). Na sploh moja mala pikica popije 1 dcl vote maximalno na dan, okopala sem jo samo 1x do sedaj (ima 9 mesecev)... torej v mesecu porabim za njo 30 dcl vode... medtem ko se človek tušira, pa popije veliko več, pa kuha pa...
Tu gre res le za zmanjšanje stroškov stanovalcev ki psa nimajo.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Uma , četrtek, 21.04.2005 : 22:03:00
Kolikor sem jaz seznanjena s stanjem ti blok oziroma zbor stanovalcev ne more prepovedati imeti psa. V primeru, da si najmenik ti to lahko prepove lastnik stanovanja, vendar le če je to določeno v pogodbi. V kolikor to v pogodbi ni izrecno navedeno se smatra, da je lastnik do psa "ravnodušen", in torej ni prepovedano. To da se pri nas v nekaterih blokih dogajajo tako imenovane "prepovedi" je pogruntavščina lastnikov, ki pa ni zakonsko osnovana in torej v primeru spora ni pravno veljavna. Če se motim ali se je stanje v zadnjem času kaj spremenilo, pa naj me kakšen pravnik popravi.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Petra , petek, 22.04.2005 : 10:53:44
No se pravi, da če imam v lasti stanovanje mi noben ne more preprečiti imeti psa. To sem hotela izvedet.

Mislim pa, da se ljudje v bloku (v kolikor pes ni moteč do ostalih) nimajo kaj usajat. Lahko se jaz začnem usajat nad njihovimi otroci, ki se derejo na hodniku...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , petek, 22.04.2005 : 11:02:22
Seveda ti lahko prepovejo psa, četudi si ti lastnica svojega stanovanja. Lastniki skupnih prostorov pa so vsi stanovalci, tako da če se ne strinjajo da je pes v bloku, ti to lahko tudi preprečijo. Na zboru lastnikov se glasuje in dovolj je samo 51% glasov in ti psa ne smeš imeti v stanovanju.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , petek, 22.04.2005 : 11:09:16
Seveda ti lahko prepovejo psa, četudi si ti lastnica svojega stanovanja. Lastniki skupnih prostorov pa so vsi stanovalci, tako da če se ne strinjajo da je pes v bloku, ti to lahko tudi preprečijo. Na zboru lastnikov se glasuje in dovolj je samo 51% glasov in ti psa ne smeš imeti v stanovanju.

Tega mi ne morejo prepovedati ... kje je za to zakonska podlaga???

Se pravi, ce je v bloku 6 stanovanj ... od tega sami starejsi v enem pa imajo mulcka stareja 1 leto, ki se velikokrat joka ... sklicejo sestanek in ti prepovejo imeti otroka???? Si pac v manjsini ...
Hmmm ... ni logicno!

Ce pa ze je zakonska podlaga pa (kar skoraj ne verjamem!!!) ... skupni prostori - ga neses po hodniku v stanovanju pa imas lahko LEVA, ce to zelis .. kaj imam v SVOJEM stanovanju NIKOGAR NIC NE BRIGA!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , petek, 22.04.2005 : 11:28:38
Gre se za živali v bloku in ne za otroke....Poglejte si  pogodbo o medsebojnih razmerjih in preverite kaj notri piše glede živali.

32. člen SZ

(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

Pri nas v bloku je s to pogodbo določeno tudi koliko časa pozimi imaš lahko odprta okna da prezračiš (30 min), tako da v kolikor se penzjonistom sprdne, te lahko zatoži upravitelju in te 100 % tudi bo. Glede živali pa nam dovolijo imeti največ dve in plača se samo porabo vode 1pes =1oseba, 1mačka = 0,5 osebe


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , petek, 22.04.2005 : 11:37:28
32. člen SZ

(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

Sori, ampak se zmeri ne razumem ... kje pise kaj imam lahko jaz v svojem stanovanju?

In kje pise, da gre tukaj za zivali, ne na splosno?

Ce imam konopljo doma mi ne morejo nic ... edino kriminalisti lahko kaj naredijo ...

Pa se glede tega
Glede živali pa nam dovolijo imeti največ dve in plača se samo porabo vode 1pes =1oseba, 1mačka = 0,5 osebe

Se pravi ne smes imeti 3-eh zlatih ribic???


PS: Se ne kregam, samo logicno pa ni ...


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , petek, 22.04.2005 : 11:40:41
Mislila sem dve večji živali (psi in mačke). Ja marsikaj ni logično, vendar če piše tako v tej pogodbi katero morate podpisati oz. ste že podpisali, nimaš kaj. Četudi nikjer v zakonu ne piše nič o kaj maš ti za ene živali v bloku.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , petek, 22.04.2005 : 12:31:55
Delno se strinjam, da se stanovalci s tako pogodbo lahko dogovorijo glede živali. Žal je tudi tako, da ta pogodba velja tudi za eventuelne bodoče lastnike stanovanj. Vendar pa se mi zdi, da ko se pogodba sklepa, morajo biti vsi stanovalci za in takrat ne velja večina. Ne vem pa, kako je v primeru naknadnih sklepov zbora lastnikov. Tem bi se verjetno dalo oporekati oz. vsaj zahtevati, da pride do spremembe pogodbe. In še enkrat: pri kakšnemkoli sprejemanju sklepov se v veliko primerih delata dve napaki:
1. še vedno se sprejemajo na podlagi številčne večine, ne pa po ključu lastniškega deleža
2. glasujejo tudi najemniki stanovanj brez pooblastil lastnikov


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , petek, 22.04.2005 : 12:40:46
Linchaic prečekiraj še hišni red v vaši večstanovanji hiši. Tam mora biti pojasnjeno kako je določeno za hišne živali. ;)


Za urejanje medsebojnih odnosov med lastniki v večstanovanjskih objektih Stanovanjski zakon ni predvidel posebnih določil. Lastniki lahko določijo splošna pravila pri uporabi večstanovanjske hiše s hišnim redom, ki ga z večino sprejmejo in potrdijo na zboru etažnih lastnikov.


S hišnim redom se določajo pravice in obveznosti, ki jih imajo uporabniki stanovanj, stanovalci in uporabniki poslovnih prostorov, z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo stanovanj in poslovnih prostorov, zavarujejo varnost, red, mir in čistoča.

Določila hišnega reda veljajo za vse osebe, ki bivajo ali se nahajajo v zgradbi.
Vsaka stanovanjska hiša ali stavba, v katerem sta dve ali več kot dve stanovanji, mora imeti na vidnem mestu izobešen, hišni red.




Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: sanci_cat , petek, 22.04.2005 : 13:39:25
V našem bloku so trije psi, eden izmed njih je last čistilke.
Največjo pobudo je dal naš "dragi" sosed, ki je izjavil, da pes na dan potrebuje in porabi toliko vode kot otrok. Ja itak.  >:(
To kako ga živcira lajanje je tudi povedal, pozabil je pa omeniti, kako sem njegovo 8 letno hčerko že parkrat dobila, ko je mislila, da nobenega ni doma, trkat na vrat (udarjat, je blažje rečeno)... Ali pa sin, ki se zelo rad tudi zaleti v naša vrata...  >:(

Odločili so se, da bodo računali nam vodo + eno osebo, ampak najbolj smešno pa je, da so soedu, ki ima mačko, zaračunali polovično čiščenje bloka. Maček je pa skoz v stanovanju.  :o

Imam katastrofalne sosede, Emo točno ve in jaz tud, ker sem bila doma, kateri sosedi so se drl čez vrata in trkal... >:(

Kolikor vem, naj bi bil tak zakon sprejet, če bi bilo več kot pol za. Niso gasicer še sprejeli, ampak mislim, da bo kmalu šlo naprej.

Lep pozdrav, Sanja


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: big guy , petek, 22.04.2005 : 14:04:52
Hojla!  ;D

Se bom malo vmešal v tole razpravo, z nekaj popravki in pa mojim videnjem cele zadeve:
s sprejetjem novega SPZ je bil 32. člen SZ razveljavljen, tako da sedaj v zvezi z urejanjem medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki veljajo predvsem določbi 116 in 117 SPZ. Za vas je pomemben predvsem 116. člen SPZ, ki govori o pogodbi o medsebojnih razmerjih:

Pogodba o medsebojnih razmerjih

(1) Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo zlasti:
- opredelitev stroškov in obveznosti, ki bremenijo etažne lastnike, če odstopajo od določila 115. člena tega zakona,
- način oblikovanja rezervnega sklada, če presega najnižji znesek iz tretjega odstavka 119. člena
tega zakona;
- morebitne posebne omejitve pri uporabi posameznih delov v etažni lastnini;
- način uporabe skupnih delov;
- namen uporabe posameznih delov v etažni lastnini;
- nastopanje etažnih lastnikov v pravnem prometu;
- način upravljanja skupnih delov;
- uporabo posameznih delov v etažni lastnini v posebne namene;
- zavarovanje zgradbe kot celote;
- pooblastila upravnika, če odstopajo od 118. člena tega zakona.

(2) Pogodba o medsebojnih razmerjih mora biti sklenjena v pisni obliki in učinkuje proti vsakemu novemu etažnemu lastniku.

To pogodbo morajo skleniti vsi etažni lastniki. V kolikor med njimi ni soglasja o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku. Za eventuelne spremembe te pogodbe (glede poslov ki presegajo redno upravljanje=razpolaganje s stvarjo, določitev načina rabe...) je torej po mojem mnenju potrebno soglasje vseh lastnikov, drugače je zopet na vrsti sodišče.

Ne vem kako je s hišnim redom...mislim da je tudi ta določba z uveljavitvijo SPZ razveljavljena in ga nadomešča sama pogodba o medsebojnih razmerjih, kjer je urejen tudi način in namen uporabe skupnih delov (o tem nisem ravno prepričan).
 
No ja, kar se psov tiče...moje mnenje je, da je to pač stvar ureditve medsebojnih odnosov. Gre za dispozitivna določila, kar pomeni, da so prepuščena volji strank, da jih prosto uredijo...od tam naprej pa...če je pogodba podpisana, se ji moraš pač podrejati oz. poskušati doseči drugačno ureditev v soglasju z ostalimi lastniki. V kolikor pa se temu ne podrejaš, ti v skrajnem primeru lahko grozi celo izključitvena tožba.

Če sm kej u temo brcal, me prosim popravite...

LP


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , petek, 22.04.2005 : 15:16:10
Če sm kej u temo brcal, me prosim popravite...
Niti ne. In to je točno to, kar mislim tudi jaz.

Seveda pa se postavlja nekaj drugih vprašanj: ali bi recimo bila veljavna (sprejeta) pogodba v kateri stanovalcem omejuješ lastnino (le zakaj sem tako za, da se živali še vedno obravnavajo kot lastnina  ???)? Se potem lahko nekdo tudi spomni in v pogodbo zapiše, da stanovalci ne smejo imeti obuval z lesenim podplatom (recimo, tako lajež kot štorkljanje je lahko moteče)? Najbrž, da ne in je to potrebno rešievati kako drugače.

Enako pa najbrž velja tudi za stroške, ki se morajo določati na čimbolj realni osnovi in ti najbrž ne more večina kar določiti, da boš plačeval recimo 100.000,00 več na mesec, ker imaš psa. Ta razmerja pa najbrž določajo drugi zakoni (e.g. Obligacijski zakonik ipd.).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Uma , petek, 22.04.2005 : 20:55:29
Big guy prav si napisal, v kolikor je to stvar pogodbe, ki si jo (prostovoljno ali ne) podpisal, potem nimaš kaj praskat, v kolikor pa tega ni oziroma se z nastalo pogodbo ne strinjaš in je ne podpišeš pa zate ne velja in v primeru spora to odloča sodišče, ki pa v normalnih primerih, če nimaš glih 15 psov v stanovanju, ne podpira tečnežev, ki jih moti vsak šum, ker taki ponavadi spor izgubijo. Postavlja pa se vprašanje kako boš živel v takem bloku, če se s sosedi začneš tožarit zaradi živali in stvari se običajno da urediti drugače.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sobota, 23.04.2005 : 00:25:22
Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: big guy , sobota, 23.04.2005 : 19:05:38
Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?
Iz te stvari izhajajo stroški, za katere je odgovoren lastnik stvari...tudi za hladilnik se plačuje elektrika...

Seveda pa se postavlja nekaj drugih vprašanj: ali bi recimo bila veljavna (sprejeta) pogodba v kateri stanovalcem omejuješ lastnino (le zakaj sem tako za, da se živali še vedno obravnavajo kot lastnina  ???)? Se potem lahko nekdo tudi spomni in v pogodbo zapiše, da stanovalci ne smejo imeti obuval z lesenim podplatom (recimo, tako lajež kot štorkljanje je lahko moteče)? Najbrž, da ne in je to potrebno rešievati kako drugače.
Neveljavna bi bila pogodba, katere predmet bi bil nemogoč ali nedopusten (torej v nasprotju z moralnimi oz. zakonskimi predpisi), drugače pogodba velja, takoj ko se doseže soglasje glede njene vsebine. Torej bi verjetno tudi hoja s coklami lahko bila prepovedana, v kolikor bi se s tem strinjale vse pogodbene stranke. Glede stroškov pa, mislim da je to vse stvar dogovora...v kolikor soglasja glede tega ni mogoče doseči, o tem odloči sodišče (katerega glavno vodilo je seveda tudi pravičnost)...

Postavlja pa se vprašanje kako boš živel v takem bloku, če se s sosedi začneš tožarit zaradi živali in stvari se običajno da urediti drugače.

V praksi pa so stvari pač bolj komplicirane in zato so potrebni kompromisi, ki so pač v dobro oz. v škodo vsem...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sobota, 23.04.2005 : 19:23:33
Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?

Iz te stvari izhajajo stroški, za katere je odgovoren lastnik stvari...tudi za hladilnik se plačuje elektrika...

No, čakaj, ampak pri hladilniku imaš čisto materializirano porabo, a ne? Govorimo pa o psih, ki niso priklopljeni ne na el. kabel ne na vodovod. Najbolj neumno pa se mi zdi, da ne velja povsod in za vse enako.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: sanci_cat , ponedeljek, 25.04.2005 : 09:19:39
Pred nedavnim so nam belili blok in moja mati je dobila račun za plačat za 4 osebe - pes naj bi bil vštet kot ena oseba, ker plačujemo vodo!
Soseda, ki ima tudi psa se je šla pritožit, ker se pes ne šteje kot fizična oseba in se zanj ne sme zaračunavati beljenja.

Moj sosed je izjavil, da ima zaradi mojega psa težave s sladkorjem (???), pa da je velik (49cm plečne, še dobr da nimam doge, ker pol bi ga kap) in da se velik otresa v bloku (ja, vsak dan po par ur) >:(

Pa seveda pes je bolj umazan od vseh otrok, ki obožujejo blato in packajo po stenah... Čudim se da niso psa obtožili, da je luč v hodniku razbil... >:(


Lp, Sanja


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 25.04.2005 : 09:47:44
No, ravno se tukaj gor pritozujem kako in kaj .. pa nas je doletelo ... namrec na zboru lastnikov so dali predlog (zaenkrat samo PREDLOG), da je v enem stanovanju lahko samo 1 pes!!! LE KAKO ??? Saj imas na gospodinjstvo lahko 5 zivali!!! V nasem stanovanju jih je ravno toliko - 4 psi in 1 papagajcek! ;)

Ker gre za pogodbo med etaznimi lastniki to pomeni, da mora biti za (edini) sosed v nasem nadstropju? Se pravi, ce njih ne moti je potem vse v redu???

V glavnem .. baje da do 10.05.2005 dobimo pogodbo ... ce se z njo ne strinjamo je pac ne podpisemo, gremo na sestanek in se s predlogom ne strinjamo! ???

Aja, pa se tole ... kaj so se pritozevali ... hisnik se je pa samo smejal .. da blok zaradi psov (najinih) smrdi - hmmm ... ne recem, ko dezuje, pa se to samo v trenutku, ko gremo v ali iz bloka - CE SPLOH .. priznam, da meni celo DISITA - DISIJO ... pa da se ne da vec z dvigalom vozit (zaradi guzve!!!) ... revcki ... od 30-ih vozenj na teden (priblizno), ki jih naredim, srecam ponavadi 5x koga, 3x mi pa kdo vstopi - do sedaj nisto vstopili samo 2x - ena sitna zenska - ta je sigurno podala ta predlog in ena soseda s psom - ze ve zakaj! Joj, kako so revezi bogi, imamo pa 2 dvigala!

Pa se tole ... iz stanovanja me ne morejo vrzt (lastnik nama dovoli imeti toliko psov!!!) ... kaksni so lahko ukrepi??? ... tako kot je napisala Yo .. pes je SE VEDNO STVAR ... ki pa ti jo NE MOREJO prepovedati (tako kot ti ne morejo prepovedati hladilnika - ko smo ze pri tem ;) )!!!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:35:42
Kolikor vem morajo pogodbo podpisati vsi etažni lastniki. Če je eden ne podpiše, ne stopi v veljavo. Vkolikor ni možno sodeči dogovora, naj bi o tem odločalo sodišče v nepravdnem postopku.

Najbolje bo, da se o vsem skupaj pogovoriš z lastnikom stanovanja, ker je on tisti, ki naj bi pogodbo podpisal. Vkolikor za to pooblasti tebe, da ga zastopaš v njegovem imenu, naj ti da pismeno pooblastilo.

Vkolikor bi dejansko prišla vsa zadeva na sodišče, se mi zdi, da je zelo malo verjetno, da bi take omejitve šle skozi, še posebej glede na to, da si ti bila v tem stanovanju z več psi še pred podpisom pogodbe (razen če ti ne bi zatežil lastnik).

Kar pa se "smradu" tiče, je to na vsak način potrebno tudi dokazati. Tudi jaz sem imel težave zaradi "smradu" z našega atrija, čeprav redno pobiramo za psi, če se že tam podelajo, kar pa ni navada. Kadar je le možno, jih vozimo ven, še posebej, ko nastopi toplejše vreme. Seveda je prišla inšpekcija (celo brez moje vednosti), ki pa je ugotovila zadovoljive razmere in prav nobenega "smradu" ter lepo odšla.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:45:41
Ali ste opazili, da največjo zgago in zdraho delajo v blokih ravno "penzjonisti"? Pa nikoli jim ni čisto prav... ???


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:46:28
Pri nas je cisti mir glede tega (penzionisti). Smo jih fajn vzgojili. ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: big guy , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:53:25
Hm urša, mislim da je to takole:

ker gre za pogodbo med vsemi etažnimi lastniki določenega večstanovanjskega objekta, se morajo z njeno sprememo pač strinjati vsi lastiki etažnih delov tega objekta. Če med njimi do soglasja ne pride, o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku...ki pa pri tem upošteva tako dejansko stanje, interese vpletenih strank, itd. in odločitev je lahko takšna ali drugačna. V tem primeru odločitev zavezuje vse.

Ker ti nisi etažni lastnik, bo podpisnik te pogodbe lastnik...v kolikor ni pooblastil tebe.

Kar se pa tiče tega da te vržejo ven...pa mojem te v skrajnem primeru lahko. Tebe kot najemnika namreč zavezuje pogodba o medsebojni razmerjih, ki si oz. jo je podpisal lastnik. V primeru kršenja dolžnosti iz te pogodbe oz. grobega kršenja pravil sosedskega sožitja (npr. kaljenje miru), lahko zoper lastnika sledi izključitvena tožba...kar pa je za lastnika že zadosten razlog za odpoved najemnega razmerja.

Moje mnenje...poskusi v dialogu s tistimi, ki najbolj godrnjajo najti ustrezno rešitev, jim pojasniti zadeve in predvsem poslušati njihove predloge za izboljšanje situacije...mogoče najdete kompromis. Upam da se bo stvar tudi drugače izšla v tvoj prid, saj imaš zelo cotkane pesote in je žalostno, da ljudje tega ne vidijo...

Pa še enkrat povdarjam: to je zgolj moje mnenje, ki izhaja iz mojega poznavanja teh predpisov in še zdaleč ni rečeno, da je 100% pravilno. Zato, če je kdo v teh zadevah bolj izkušen, naj ma prosim popravi...v kolikor pa boš imela res velike probleme okoli tega, pa se bom zate obrnil tudi na pravnega strokovnjaka (imam namreč to možnost), ki je eden glavnih tvorce Stanovanjskega zakona...

LP pa velik sreče s sosedi... ;)



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 25.04.2005 : 13:54:57
Ali ste opazili, da največjo zgago in zdraho delajo v blokih ravno "penzjonisti"? Pa nikoli jim ni čisto prav... ???

Smo opazili ... ja, revezi nimajo vec kaj poceti, potem pa hodijo (oziroma se vozijo z dvigalom ;) ) po bloku gor in dol in opazujejo kdo ima kaj pred vrati, kdo ima kaj na vratih, kdo gre ven iz bloka, kdo gre v blok, kdo bi lahko bil tat, kdo ima ljubico, katera ima ljubimca ... za nekej so pa le koristni, ne ... hehe ;)


Big guy!

Hvala, ampak ali je etazni del nadstropje ali ne? Ker v nasem nadstropju imamo samo enega soseda, pa se ta ima rad pse! Ce je tako, potem bo verjetno vse v redu! Lastnik je pa ze sam rekel, da naj naju ne skrbi zaradi tecnob ... vedno so bile in vedno bodo!

Zmeniti s tistimi, ki jamrajo ... hehe ... pljunek v morje ... godrnjajo dokler se ne prestavijo v dvigalo ali pa kam drugam ... ni uspeha ... pes sodi ven in to je to!!! Do sedaj sem jo JAZ srecala le 1x, Karmen pa 2x!!!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: sanci_cat , ponedeljek, 25.04.2005 : 22:49:22
Ponavadi so sitni zaradi tega, ker jim je dolgčas. Če bi jim pa kdo ponudil psa, bi ga pa tkoj vzel za svojega in čez noč spremenili mnenje.

Če bom jaz kdaj tak penzionist me prosm dejte v penzion zraven pasjega zavetišča!!!!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 05.05.2005 : 13:50:08
Etažni lastnik ni lastnik nadstropja.
Pod etažno lastnino se šteje tvoje stanovanje,klet... in DELEŽ skupnih prostorov (hodnika, sušilnice, podstrešja....kar pač mate). In etažna lastnina je pol vpisana v zemljiško knjigo.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , četrtek, 05.05.2005 : 14:04:28
AngSter! ... Hvala! Sem mislila vsi lastniki v enem nadstropju ... zgleda ni tako ... saj je MEDetazno ... hehe ... se pravi so to vsi lastniki v bloku! ;)


Da pa povem kaj sem izvedela kako gre glede tega zakona!

Ker gre to za izredni "sklep" (nima zakonske podlage!) ga morajo podpisati VSI lastniki (drugace ga lahko "sprejme" le sodisce, ce bi slo pa za redni "sklep", je pa za odobritev dovolj vecina (baje po kvadratih, ne po osebah - nisem pa sigurna)!


To je to! Upam, da drzi! ;)


Se pravi nam ne morejo nic, ker ne bomo podpisali ... na sodisce pa tudi ne vem ce bojo sli ... pa sigurno ne bomo edini!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: majda , torek, 10.05.2005 : 20:25:43
sem iz Velenja in mislim ,da imamo pri nas njstrožji zakon v Sloveniji.Če se pes zunaj podela in ne počistiš za njim ali če je spuščen na krajih kjer ne sme biti spuščen te lahko kaznujejo z 40.000 sit,ja prav ste prebrali.Ker pa stanujem v bloku naj vam povem kako imamo glede plačevanja za pse.Pred 2 letoma smo stanovali v isti soseki samo 2bloka višje kod zdaj.Hišnik me je prijavil oz.psa kot osebo.In potem sem 2 leti plačevala.Ko pa sem spoznala še druge pasje lastnike sem zvedela da nič ne plačujejo.Potem sem se pozanimala kako je glede tega.V zakonu tega ni, lahko pa hišni svet sprejme takšen sklep samo morajo biti vsi lastniki 100procentni za.To sem hišniku povedala in me je odjavil.Sedaj v drugem bloku so hoteli da plačujemo pol leta za psa,pol leta pa ne.vendar morajo biti zopet vsi lastniki za--kar pa nikoli ne bo.Jaz sem predlagala,da plačujem samo za čistilko za eno osebo,vendar je zdaj že 2 meseca pa ni ne duha ne sluha.Če mislijo zaračunati kot osebo potem bom zahtevala-da plačajo vsi,ki imajo mačke ribe in tako dalje.Ne morejo mi prepovedati psa ker je tp vmešavanje v mojo zasebnost.Kolikor vem lahko imaš v bloku 2 psa.Drugače je moja psička čisto tiho ne laja in nikogar ne moti.Imam labija
LP.Majda


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Chris , torek, 10.05.2005 : 23:29:10
 :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o OOOoooooooo....

Vedno sem 'vedel' da je blok totalno sranje, ampak da je pa tako hudo si pa nisem mislil. Saj ja ne morem verjet! Če bi jaz moral živet v bloku, kjer bi mi sosta novalci krojili življenje, mislim da bi jih že nasljednji dan vse pospravil s tega podlega sveta.  :P

Hvala bogu, stanujem v lastni hiši, kjer si lahko omislim 20 psov, ne da bi za njih plačeval posebej vodo, elektriko, beljenje hahaha  ;D , in ne vem kaj še vse. Po mojem mnenju je to samo zavist sostanovalcev, da imaš ti nekaj več kot oni, plus to, da iz same žlehtnobe, za vse krivijo psa in v njem iščejo vse izgovore za tegobe, ki jih imajo v svojem življenju, skupaj z nižanjem svojih stroškom porabe vode in vsega, na račun ubogega psa. Za števce, ki merijo porabo vode bi pa tudi lahko že slišali, smo že leta 2005.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: majda , sreda, 11.05.2005 : 06:35:50
MIslim da tisti ki stanujete v hišah nimate težav z stroški.Vendar poznam kar nekaj sosek,kjer imajo hiše drugo ob drugem,in tisti ki imajo pse so z nekaterimi v večnem sporu zaradi laježev psov,ali ker se je njihov pes podelal na sosedovo zelenico.Nkateri so skregani in že par let ne govorijo.Tako,da tisti z hišami imajo spet drugačne pprobleme kot mi bločani.Pri nas je problem čiščenje pri vas pa lajež in kakanje zelenice.
LP.Majda


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , sreda, 11.05.2005 : 07:02:27
Majda ... tocno tako je, kot si napisala ... ! Le da lahko enega od zakonov tretiras kot, da imas lahko na osebo 5 psov - zakon o zasciti zivali, ne 2!
Tudi hisni red ne more nicesar spremeniti - se ga drzis ali ne - iz stanovanja te tako ne morejo vrzt!!!

Tudi glede placevanja za "psa" sedaj vem, da zakonske podlage NI!!!!!!!!!!!

V glavnem ... kolikor se boste pustili! ;)

Mi naj bi ze vceraj dobili pogodbo v podpis, ampak je se kar kake pol leta ne bo - ker se jim nikamor ne mudi, ceprav je bilo v zapisniku zapisano .. do 10.5.2005 dobite vsi pogodbe v podpis oziroma lahko nanjo napisete pritozbe!
Imamo pa vsaj hisnika super in je poslusen za vse predloge, ceprav mi je rekel, da so na hisnem svetu predlog, da imas na stanovanje lahko 1 psa, ze sprejeli z vecino na hisnem svetu!!!!! Haloooooo ... potem sem mu pa se povedala po katerem clenu to ni mozno, ceprav je rekel, da stanovanjski zakon pozna!
Bomo videli - sekiramo se ne vec, ker ne morejo nicesar - razen ce se za tak "sklep" odloci sodisce!!!!!!!

Napisem se sem po katerem clenu kaj velja ... upam, da jutri!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Marjetka , sreda, 11.05.2005 : 07:03:17
Ali ste opazili, da največjo zgago in zdraho delajo v blokih ravno "penzjonisti"? Pa nikoli jim ni čisto prav... ???

Ja, kaj niso prisrčni? ;D In za povrh to ponavadi počnejo točno tisti, ki povzročajo v stavbi vlažno zatohlost, s tem ko svoje stanovanje prezračujejo na notranje stopnišče, ker se bojijo svežega zraka.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , sreda, 11.05.2005 : 07:44:32
LOOOl ;D Marjetka, kaj ti živiš v mojem bloku slučajno? Midva sva že dobila pismo v nabiralniku, da naj pozimi ne luftava stanovanja, ker je potem v celem bloku mraz in da se bo zaradi naju pokvarila peč v kotlovnici.... ;D ;D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Marjetka , sreda, 11.05.2005 : 08:13:07
Ne moreš verjet!  ;D Po mojem nismo sosedi, ampak gre kar za splošno značilnost. Sicer pa se mi zdi najboljše, da jih sprejmemo takšne, kot so, z vsemi prismodarijami vred. Če bi midve tekom dneva vdihnile tako majhno količino kisika, bi se nama najbrž tudi kisalo.  :D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: kaja , sreda, 11.05.2005 : 08:31:27
Kar verjemite, gre za splosno znacilnost! Pa ne pozabite, da je treba po prismojenem kosilu tudi stanovanje luftat in najlazje je to delat na hodnik. ;D Komaj cakam, da grem....tja, kjer sosedov sploh ni! ;D :D

p.s. pri nas za pse nic ne placujemo, vecina sosedov jih ima rada, tisti, ki pa nos vihajo so pa nevredni mojega casa! ;) lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tjasa , sreda, 11.05.2005 : 09:26:20
Kaja mene je kar groza živeti v bloku, pa se šele na frišno iz hiše preseljena.  :'(
Psa sploh še nimava, ker še urejava stanovanje. Upam pa da bova tudi na hitro sezidala hiško in nato odšla na svoje, ker bom imela cele dneve okna odprta... ;), pa 5 psov se mi bo podilo po dvorišču :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Chris , sreda, 11.05.2005 : 11:26:49
Hmmmm, nekaj malega mi ni jasno. Torej ima lahko vsak, ki biva na ozemlju RS lahko v svojem gospodinjstvu največ 5 psov?? Ali to velja samo za tiste, ki  živijo v bloku? :D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , sreda, 11.05.2005 : 11:49:26
Torej ima lahko vsak, ki biva na ozemlju RS lahko v svojem gospodinjstvu največ 5 psov??

Ne, ni to cisto to ... tako se lahko samo tretira zakon - ni pa nikjer napisano - 1 oseba lahko poseduje do 5 zivali - TEGA NI!!!

Pa ni na gospodinjstvo ampak na osebo!!!

Zakona o Zasciti zivali (http://www.gov.si/vurs/zakonodaja/1a/1_10.htm)

Splosne dolocbe, 6. člen

V postopku za pridobitev predpisanega dovoljenja za opravljanje dejavnosti reje, prevoza in trgovanja z živalmi ter dejavnosti organizacije razstav, tekmovanj in drugih prireditev, kjer nastopajo živali, sodeluje tudi upravni organ, pristojen za veterinarstvo, za opravljanje dejavnosti reje rejnih živali tudi ministrstvo, pristojno za živinorejo, za rejo prostoživečih živali pa tudi ministrstvo, pristojno za varstvo narave, ki preverjajo, ali so ureditev bivališča, izbrana oprema, tehnologija in zaposleno osebje v skladu s predpisanimi pogoji

Za opravljanje dejavnosti iz prejšnjega odstavka tega člena se ne šteje: - ljubiteljska reja sobnih ptic, akvarijskih rib, okrasne perutnine in malih glodalcev; - oskrba posameznih nemočnih ali poškodovanih živali do usposobitve za vrnitev v njihovo naravno okolje; - ljubiteljska reja ali posedovanje posameznih vrst hišnih živali do pet živali; ne glede na to določbo je dovoljenje potrebno za rejo primatov, zveri, drugih prostoživečih oziroma nevarnih živali ter živali, ki izločajo strupe; - če tako določa drug predpis

.Z opravljanjem dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se sme začeti šele po izdaji dovoljenja za opravljanje dejavnosti.



PS: Zato so se takrat tudi pri ge. Mocilnikovi prijavljali drugi ljudje, da jih je lahko imela doma vec kot 5 - po odvzemu mislim!!! Samo se vedno pravim - to je samo tolmacenje zakona!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Chris , sreda, 11.05.2005 : 12:18:47
Aha, no to mi ni bilo čisto jasno. Ok, hvala, toliko da vem.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , sreda, 11.05.2005 : 21:48:39
Pa ni na gospodinjstvo ampak na osebo!!!
Žal ne bo držalo. Tisti, ki so zaradi števila že imeli bližnje stečanje z inšpekcijo, vedo povedati, da se je ta obesila na hišno številko. Torej 5 psov na hišno številko. če jih imaš pa več, moraš pa registrirati dejavnost (voda na mlin preprodajalcem in šteparjem). Tudi zakon ni tu prav ekspliciten in ga lahko tolmačiš tako ali pa tako


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: nadja , sreda, 11.05.2005 : 21:53:20
Če živiš v bloku je tudi 5 psov na hišno številko?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Chris , četrtek, 12.05.2005 : 00:16:56
No saj se mi je zdelo, da je na gospodinjstvo.

Nadja ja, če je v hiši ena družina. Potem imaš pač eno gospodinjstvo, ali pa na hišno številko, povedano drugače, najbrž je VZ mislil tako v tem primeru. Ker meni je čudno, da bi bilo na osebo 5 psov v 1 gospodinjstvu, nemogoče.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: majda , četrtek, 12.05.2005 : 05:46:02
Tudi jaz nisem vedela da je dovoljeno imeti 5 psov Super.Sicer jih nikoli ne bom imela ampak je super.Nikoli mi ne bodo prepovedali imeti psa v bloku,ker potem se bom pa jaz začela buniti proti sosedom predvsem tistih ki povzročajo nemir ali pa mi kar tako gredo na živce.Potem bomo sklicali sestanek in jim prepovedali bivanje v bloku.ha,ha,ha,kako bi kaj reagirali.Potem bi se pa sklicevali na zasebnost in nedotakljivost.Na to se lahko sklicujemo lastniki psov.PRI MENI JE MALO SMOTANO,KER V BLOKU NI LIFTA IN HODIVA peš,tako da me ne ljubitelji psov gledajo postrani,rečejo zaenkrat še nič mogoče zato ker je psička reševalka.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , četrtek, 12.05.2005 : 08:39:52
Žal ne bo držalo. Tisti, ki so zaradi števila že imeli bližnje stečanje z inšpekcijo, vedo povedati, da se je ta obesila na hišno številko. Torej 5 psov na hišno številko. če jih imaš pa več, moraš pa registrirati dejavnost (voda na mlin preprodajalcem in šteparjem). Tudi zakon ni tu prav ekspliciten in ga lahko tolmačiš tako ali pa tako

Ti lahko dam zapisnik inspektorja, ko je imela gospa doma 11 psov (prijava) - ampak je pisalo takole - ima 8 psov, potem pa nastevanje - ta in ta star toliko let, pa ta in ta star toliko, pa ta in ta star toooliko - skupaj jih je bilo pa 11 - pa noben podvojen!
In kaj mi je rekel gospod inspektor??? - ni zakona, ki bi ji prepovedoval imeti toliko psov - le cepljeni morajo biti - za to ima mesec dni casa!!!!!!!!!!


Evo, danes pa cleni, po katerih se kaj doloca!

Stanovanjski zakon (http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/570376691fe96946c1256616002db3ea/c12563a400338836c1256d4b00244fc6?OpenDocument)

25. clen Stanovanjskega zakona - redno upravljanje - kar s stevilom psov nima veze!!!:

25. člen
(redno upravljanje)

(1) Za posle v zvezi z rednim upravljanjem večstanovanjske stavbe je potrebno soglasje solastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev.

(2) Za posle rednega upravljanja se štejejo zlasti posli obratovanja in vzdrževanja večstanovanjske stavbe, določitev ter razrešitev upravnika in nadzornega odbora ter oddajenje skupnih delov v najem.

(3) Obratovanje večstanovanjske stavbe po tem zakonu je sklepanje in izvrševanje poslov, ki so potrebni za zagotavljanje pogojev za bivanje in osnovni namen večstanovanjske stavbe kot celote ter za uporabo skupnih delov večstanovanjske stavbe. Za posle obratovanja se šteje zlasti zagotavljanje dobav in storitev za skupne dele, zagotavljanje dobav in storitev za posamezne dele večstanovanjske stavbe, če naprave večstanovanjske stavbe ne omogočajo individualnega odjema in obračuna dobav in storitev za posamezne dele, varstvo pred požarom in zagotavljanje drugih ukrepov za zaščito in reševanje, čiščenje skupnih prostorov, hišniška opravila, deratizacija in podobno.

(4) Vzdrževanje večstanovanjske stavbe po tem zakonu je sklepanje in izvrševanje poslov, ki so potrebni za to, da se ohranjajo pogoji za bivanje in osnovni namen večstanovanjske stavbe kot celote. Za vzdrževanje se šteje izvedba vseh del v skladu s predpisi o graditvi objektov ter zagotavljanje delovanja sistemov varstva pred požarom in drugih ukrepov za zaščito in reševanje.

(5) Za redno upravljanje se šteje tudi vgradnja dodatnih delilnikov, merilnikov ali odštevalnih števcev, ki omogočajo posredno določanje deležev za porabljeno toploto, toplo in hladno vodo v posamezni obračunski enoti v skladu s posebnim pravilnikom.



29. clen Stanovanjskega zakona - izredno upravljanje:

29. člen
(posli, ki presegajo okvir rednega upravljanja)

(1) Etažni lastniki odločajo o poslih, ki presegajo okvire rednega upravljanja večstanovanjske stavbe, s soglasjem vseh etažnih lastnikov.

(2) Za posle, ki presegajo okvir rednega upravljanja, se štejejo zlasti spremembe v razmerju med skupnimi in posameznimi deli, posebne omejitve rabe posameznih delov in skupnih delov, spreminjanje rabe skupnih delov in izboljšave, ki se ne štejejo za vzdrževanje večstanovanjske stavbe.

(3) Kadar se glede izboljšav iz prejšnjega odstavka ne doseže soglasje vseh etažnih lastnikov, lahko tisti etažni lastniki, ki želijo takšno izboljšavo, to izvedejo, če sami nosijo stroške izvedbe in če s tem ne ovirajo izvrševanja lastninske pravice drugih etažnih lastnikov.

(4) Če etažni lastniki ne dosežejo soglasja glede posla, ki presega redno upravljanje, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, predlagajo, da o poslu odloči sodišče v nepravdnem postopku. Sodišče pri odločanju upošteva zlasti vrsto posla ter porazdelitev bremen in posledic za etažne lastnike, ki so poslu nasprotovali.

(5) Določbe prejšnjega odstavka se uporabljajo tudi za spremembo pogodbe o medsebojnih razmerjih.



Pri rednem upravljanju gre predvsem za vzdrzevanje .. pri izrednem pa predvsem za "izboljšave, ki se ne štejejo za vzdrževanje večstanovanjske stavbe"!


37. clen Stanovanjskega zakona:

37. člen
(vodenje in odločanje na zboru lastnikov)

(1) Zbor etažnih lastnikov praviloma vodi upravnik, lahko pa tudi etažni lastnik, ki ga z večino prisotnih glasov določi zbor, oziroma tisti, ki je zahteval sklic zbora.

(2) Zbor etažnih lastnikov veljavno odloča, če je na seji zbora prisotna takšna večina, ki se v skladu s tem zakonom zahteva za odločanje.

(3) Če predlagana odločitev ni sprejeta, ker na zboru ni bila prisotna potrebna večina, lahko zbor z večino prisotnih etažnih lastnikov po solastniških deležih sklene, da naj upravnik v roku največ 14 dni skliče ponovljeno zasedanje zbora.

(4) Vabilo za sklic ponovljenega zbora mora, poleg sestavin iz prejšnjega člena, vsebovati tudi opozorilo, da bo zbor lastnikov o predlogih, ki se nanašajo na redno upravljanje, na ponovljenem zasedanju sklepal z večino prisotnih etažnih lastnikov po solastniških deležih.

(5) Na ponovljenem zasedanju zbora se lahko veljavno glasuje o predlogih sklepov, ki so bili navedeni v vabilu za sklic in ki se nanašajo na redno upravljanje z večino prisotnih etažnih lastnikov po solastniških deležih.


... se pravi - vedina prisotnih na zboru lahko odloca LE o rednem upravljanju, ne o izrednem!!!!!!!


Ce sem se kaj ustela me prosim popravite! Preberite si cel Stanovanjski zakon - je dobro vedeti! ;)


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: nadja , četrtek, 12.05.2005 : 15:03:56
No saj se mi je zdelo, da je na gospodinjstvo.

Nadja ja, če je v hiši ena družina. Potem imaš pač eno gospodinjstvo, ali pa na hišno številko, povedano drugače, najbrž je VZ mislil tako v tem primeru. Ker meni je čudno, da bi bilo na osebo 5 psov v 1 gospodinjstvu, nemogoče.

Aha, potem je v bistvu 5 psov na gospodinjstvo, ne na hišno številko.

lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , četrtek, 12.05.2005 : 15:19:41
V bloku naj bi bilo verjetno 5 na stanovanje (če se sosedje prej ne pobunijo).

linchaich, to je že res, da ti jih ne morejo prepovedat in v tem primeru, ki ga ti navajaš, je bil očitno tudi inšpektor kolikor toliko, ker zadeve ni predal kakšni drugi inšpekcijski službi, ki pa bi po zakonu od gospe zahtevala, da prijavi dejavnost oz. ji naložila kazen, ker te nima prijavljene. Psov namreč imaš lahko več, le dejavnost moraš prijaviti.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: VZ , četrtek, 12.05.2005 : 15:30:33
Čim pa želiš prijaviti dejavnost, smo pa spet naokoli, ker za to potrebuješ ustrezne pogoje, ki jih predpisuje ZZZŽiv, pa kakšen drugi tudi. Med temi pogoji pa sta sigurno dva:

1. da imaš ustrezen prostor in pogoje, ki jih zakon predpisuje (stanovanje kot tako sigurno ni)
2. da imaš soglasje sosedov za opravljanje dejavnosti

Seveda pride zraven tudi vodenje knjig, varstvo pri delu in vse ostalo. Manjka samo še kakšno zveneče ime firme, ARM2 d.o.o., recimo  ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , torek, 24.05.2005 : 09:09:31
No, koncno smo dobili osnutek pogodbe in hisni red!

Pise ... "ker se nekateri pritozujejo nad psi, je lahko na stanovanje le 1 pes"!!!!!

Jao ... "ker se nekateri" ... se dobro, da so to dodali, tako da bojo to kar lepo odstranili - ne to, "ker se nekateri", ampak 1 pes na stanovanje! Nimajo na podlagi nicesar to zahtevati!!!


Potem ... pavsalni znesek za psa je 6 EUR - a so nori????? ... to naj bi bilo namenjeno za ciscenje ... ampak ... v nadaljevanju v hisnem redu pa pise ... za svojim psom moras pospraviti in pocistiti sam ... kaj ces potem placevati??? Sebe???? Bom hvala .. si bom nakazala na racun vsak mesec 6 EUR in bojo stroski psa poplacani .. ups ... 12 EUR, ker imam 2 psa ;)


No v glavnem ... "pritozba" je ze spisana ... tako da bomo cakali samo se na odgovor!


Je bilo pa se nekaj drugih napak, ampak nimajo veze s psi! ;)


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: xxxl , torek, 24.05.2005 : 13:41:46
... seveda še noben od vas ni omenil, kaj bi s tistimi, ki imajo po stanovanjih cele rastlinjake ... se pravi lahko me omejijo, da imam 1 psa (kakor je yo že povedala, ki je pravno gledano stvar) ... in plačujem za njega stroške kot za osebo ...  :D
... če imam pa 35 "fikusov", ki jih zalivam na 10 dni ... po 0,5 l ... hmm ... se pravi 35x 0.5l= 17,5l ... pa to 3x na mesec ... se pravi to 52,5l na mesec ... hmmm ...  :-\
... ali pa vsi tisti, ki imajo majhne pasme ... recimo sosed ima doma NO ... jst pa kaj pa vem golega kitajčka ... a je to tudi enaka poraba vode ...  :-X
... ali pa če ima sosed sina, ki trenira nogomet ... vsak dan ... drese oprat ... tuširanje ... itd itd ... in to bi on primerjal z mojim psom, ki ga stuširam 1x na 2 meseca ... hja ...  >:(
... meni so v prejšnjem stanovanju zaračunavali pavšal za pranje avtomobila ... cca 2.500 sit na mes. na 1 avto ... živela sva pa s sestro skupaj ... se pravi 2 avtomobila = 5000 sit ... jaz sem imel službeno vozilo in sem ga pral v avtomatski pralnici ... sestri pa fant pri sebi doma na dvorišču ... in ko sem odjavil pranje vozil in zavrnil plačevanje ... se je 1. oglasil sosed, ki je pral vsako soboto ... pa če je bil umazan ali pa ne ... a sem jih gladko malo odslovil ... pa naj me tožijo ... in me seveda niso ...  ;D
... nauk te zgodbe je ... postaviš se sam zase in naj ti dokažejo in ukažejo, če hočejo in imajo voljo, energijo, čas ... s sklepom sodišča ...  8)
...  ker s takim tolmačenjem zakona se lahko sosedje spomnejo, da ti omejijo obiske na dom ... ali pa da ti jih zaračunavajo ... ker takrat porabiš več vode (za pranje kozarcev), stopnišče je bolj umazano, obraba stopnic, vrat, dvigala, elektrike itd itd ...  :-X


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , torek, 21.06.2005 : 14:55:29
Živjo! Mene pa nekaj zanima: Jaz imam svoje stanovanje ( tro sobno) in še fant pri meni živi in se psička oxy.Rada bi pa imela še enega psa in mi je gospa, ki pač vodi našo stolpnico rekla, da če imam še enega psa, da me bojo vrgli ven.Stanovanje je pa moj.Oxy pa tudi nič ne laja in se sosedi skoz pritožujejo.nevem kaj naj naredim.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Uma , torek, 21.06.2005 : 16:07:42
Preveri kako je s pogodbo med lastniki stanovanja, če je ni, ti ne morejo čisto nič, če je, potem moraš preverit ali so jo podpisali lastniki prejsnjega stanovanja, potem velja tudi zate. Morala bi preverit kaksne so moznosti pritozbe, ceprav mislim, da te ven vrect ne morejo, lahko pa te tozijo ce imajo veljavno pogodbo, ki dovoljuje zgolj enega psa, poudarek pa je na veljavno, torej podpisano od vseh lastnikov.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: linchaich , torek, 21.06.2005 : 18:51:06
Oxy!

Preberi si celotno temo ... mislim, da sem to tem ze pisala! :)

V glavnem ... pri nas so se spomnili, da bomo lahko imeli samo 1 psa na stanovanje, ampak tega ti ne morejo omejiti ... razen v primeru, da se s tem strinjajo vsi lastniki - brez zijeme - tudi ti ... ker gre za izredno upravljanje!!!
Tega pa po moje nisi podpisala ... zelo mozno pa je, da niti pogodbe medetaznih lastnikov se nimate ... zato dobro preberi kaj podpisujes!!!
Pri nas so dali osnutek pogodbe v katerm je to pisalo in smo jim napisali (forumovka yan) ugovor ... pogodba bo spremenjena! :D

Ce boste imeli sestanek sostanovalcev pojdi tja in povej, da ti tega (lastnine) ne morejo omejiti!


Lp, Ursa


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , torek, 21.06.2005 : 20:31:34
Hvala za odgovor! podpisovala še nič nisem in tudi ne bom!drugače pa mislim,da tudi vsi v stolpnici ne bi podpisal tako, da mislim, da ne bo težav.Noben se ne pritožuje samo soseda, ki živi pod mano.( ima preveč časa.....me pa veliko ni doma in oxy tudi ne zato ponovadi spi, ko je doma in je mir.lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , torek, 17.01.2006 : 21:33:51
Zdravo! sedaj imam res dva psa in so se že začeli pritoževati- in to upokojenci......v enajstem nadstropju so se vsi strinjali, da imam lahko še enega psa.....sedaj bomo imeli sestanek in nevem kaj bo.....oxy in kora ne lajata večinoma časa prespita( ker grem na dolg sprehod) tako da pomoje ne sme biti kakšen problem....in nimamo pogodbe medetažnih lastnikov....ker noben nič ne ve....kaj naj?lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: metha , torek, 17.01.2006 : 22:19:24
Živjo!
Se bom tudi jaz oglasila v tej temi, saj me taka in podobna pritoževanja (ponavadi res starejših) stanovalcev, ki so ponavadi tudi povsem brez kakršnekoli pravne podlage, vedno znova ujezijo! >:( Se povsem strinjam z linchaich, da je število psov ali drugih živali vprašanje, ki v okviru urejanja namena uporabe posameznih delov v etažni lastnini spada v pogodbo o medsebojnih razmerjih, ki pa je po Stvarnopravnem zakoniku in tudi Stanovanjskem zakonu obvezna, čeprav v praksi še ni tako. Res je, da sicer obstaja možnost sostanovalcev (reče se ji izključitvena tožba), da v primeru najhujših kršitev sosedskega sožitja oz. dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih (kar pa dva psa, ki ne delate hrupa, ne grizeta ostalih stanovalcev,... prav zagotovo nista), sprejmejo sklep, da se kršilca opomni in nato, če le ta nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko vložijo tožbo za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela.Joj, sem se čist razpisala-gre za poklicno deformacijo! Da povzamem še mal na bolj razumljiv način: ti se kar udeleži vašega sestanka in tem gospodom in gospem povej, da nismo več v času socializma, ko je bilo vse "naše" in ko nam je lahko vsak (takrat upravičeno-saj ni bilo lastniških stanovanj) govoril, kako naj uporabljamo svoje stanovanje-mi smo v tistem obdobju prav zaradi takih težav imeli doma dve čivavi, tako da smo jih lahko nosili in se tako vsaj malo izognili pripombam, kako psi delajo svinarijo po bloku. Sedaj pa je drugače in je za vsak poseg v zasebno lastnino posameznika potrebna zakonska podlaga, ki pa je v vašem primeru, ko kej takega ne določa pogodba, ni! Pa nej še oni vzamejo v roko zakone (sej imajo očitno čas!) in se sami prepričajo o zadevi!Lp, Meta 


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , sreda, 18.01.2006 : 14:11:56
Zdravo Meta! potem mi nič ne morejo?????ker meni je ta gospa, ki vodi stolpnico rekla, da če polovico stolpnice podpiše, da more pes vn potem more res ven.samo jaz ne verjamem.lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: bolha2 , sreda, 18.01.2006 : 15:42:11
Moje mnenje glede tega je tako, da se udeležiš sestanka in vidiš kaj jih mori, potem si pa najami odvetnika oz. se posvetuj, kaj dejansko lahko oni naredijo in kaj ti. Iz tvojega stanovanja te ne morejo kar ven vreči, pa četudi se cela stolpnica strinja s tem, brez da bi imeli kakšen zakon na oporo, ki ga pa očitno nimajo. Lahko se samo pritožujejo glede hrupa ali uničevanja skupne lastnine, pa še takrat ti samo kazen napišejo( v tvojem primeru tudi to ne).
Upam, da ti to ne bo preveč živcev pobralo.
Lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: metha , sreda, 18.01.2006 : 19:30:38
Hojla!
Oxy, res je sicer, da se nekatere odločitve v večstanovanjskih stavbah lahko veljavno sprejemajo z glasovi etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških, vendar pa to velja izključno le za posle rednega upravljanja, kamor štejejo zlasti posli vzdrževanja, doložitev oz. razrešitev upravnika, nadzornega odbora,.... Tako, da odločitev o številu živali v stanovanju sem prav gotovo ne spada in je lahko to vprašanje urejeno samo v pogodbi med stanovalci, za sprejem katere pa je potrebno soglasje vseh! Sama praviš, da pogodbe o medsebojnih razmerjih nimate (preveri še a mogoče obstaja pogodba o upravljanju, ki so sklepale še po prejšnjih predpisih), zato kar pogubno pojdi na zbor etažnih lastnikov in se ne pusti prepričati!Če pa rabiš še kakšno pravno pomoč me pa kar obvesti, pa jim bom osebno prišla pokazat zakon!
Lp, Meta


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , sreda, 18.01.2006 : 21:23:48
Zdravo! danes je ta gospa, ki je pod mano rekla če se po dilah vozimo po stanovanju, da toliko ropotava s fantom.....saj to ni res.....že prvi dan, ko sva prišla v stanovanju je vsa sitna......pa zjutri sem v šoli, popoldne sem na sprehodu edino zvečer sem doma pa še to se učim.......najbolj da sem v svojem lastnem stanovanju skoz pri miru- nevem kaj bi rada.....samo znorela bom enkrat......lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: rem , sreda, 18.01.2006 : 22:49:02
Ne se sekirat, bodi prijazna z njo, :) tam kjer se naveč zadržujete položi po tleh tepih ali itison,da se ne bo toliko slišalo. Starejše gospe včasih poslušajo , da ujamejo vsak šum. ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: metha , sreda, 18.01.2006 : 23:22:18
Ja res, nej te to nerganje ne spravi preveč iz tira. Včasih je bivanje v blokih oz. stolpnicah prav naporno, posebno če so sosedje neprijazni. Tudi sama imam podobno izkušnjo, saj kot sem že omenila smo stanovali (mami še sedaj stanuje tam) v stolpnici, kjer naj bi po mnenju nekaterih stanovalcev morala vladati popoln red in tišina. Z bratom sva bila kot otroka za našega spodnjega soseda vedno preglasna, pri vsaki rojstnodnevni zabavi nas je prišel pozdravit (beri:nahrulit), prav tako ga je motil hrup tačk, ki sta ga povzročali naši dva kilograma težki čivavi, za opozarjanje nam je (verjetno) z ročajem metle pobutal po stropu,...Sej probaš razumet in ne na primer nabijat glasne glasbe v poznih urah, ga vseeno pozdravit na hodniku in podobno, vse ostalo pa skoz en ušes notr in čez druzga takoj ven. Kar pa se problema dveh psov v stanovanju tiče, sem še malo pobrskala po zakonih in svoji glavi-pozanimaj še se, ali imate morda sprejet hišni red in poglej, ali je tam kaj napisano. Sporoči, kako je šlo in res se ne sekirat!!!
Lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , petek, 20.01.2006 : 13:37:35
Zdravo! meni je preveč naporno.....nevem kaj jo moti.....pa večinoma časa me ni doma.....edino če ima prisluhe....ah nama je tudi že butala z metlo po stropu.....pa sm ji nazaj- pa je odnehala.....v te stolpnici so večinoma starejši ljudje in ko sva midva s fantom prišla- dva mlada....od takrt je vse narobe....nikoli nisva imela zabave....ma nič....pa jo kar moti....bom tepih sedaj dala- upam,da bo kaj bolje....samo bom več pospravljala- ker tepih pa dva psa.....malo se bojim.....upam, da bom koro lahko obdržala....nevem kaj naj.....lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sobota, 21.01.2006 : 13:13:56
Jaz imam pa krasne sosede  :D Same starejše gospe in gospode in komaj čakam na jutri, ko vsi kuhajo govejo župco. Ponavadi se med 1 in 3 popoldne zvrstijo pred vrati in prinesejo meso iz juhe za naše štirinožce  :o Recept? Pomagajte jim čez cesto, nesite jim vrečke iz trgovine, vprašajte jih kdaj, ko komaj lezejo po stopnicah (na poti v trgovino), če kaj rabijo, ker lahko prineseš tudi ti. In ne dovolite lajanja, norenja ipd. po stanovanju. Jaz imam trenutno 2 psa in 2 mački, vsi sosedje to vedo, pa ni nobenih problemov. No ja, problem nastane, ko je naenkrat hrane preveč... Bodite obzirni do sosedov, ne obremenjujte jih s svojimi štirinožci, pobirajte iztrebke, pa se nimate česa bati!

Lp, Yo


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tara04 , sobota, 21.01.2006 : 21:54:19
Yo, to je že res kar praviš samo, če se kdo upiči ker nima drugega dela oziroma je takšen po karakterju, pa ne moreš pomagat. Najbolje da preslišiš ali ji pa eno fajn zabrusiš nazaj. Ta druga varjanta velikokrat pomaga. ;D
Nekateri ljudje ne zastopijo lepe besede dokler neudariš po mizi in vidijo da se znaš tudi ti postavit zase in pol ko dojamejo stisnejo rep in so tiho.
To sem dosti krat videla. Sam ta je res ta zadnja, ko ne zdržiš več in prijaznost ne zaleže.
Jaz se selim v blok ampak tam imajo tudi pse tako da mislim, da ne bo problema :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , nedelja, 22.01.2006 : 11:21:04
Zdravo yo! vesela sem, da imaš ti krasne sosede!pobiram iztrebke,v stanovanju ne lajata ne norita,....itd....pa od začetka sem bila prijazna samo to v naši stolpnici nič ne pomaga. taki pač so- nimajo nič za početi, zato se spravljajo na nas mlade.....sedaj sem imela pol leta mir, ko sem med poletjem začela vpiti na vodjo stolpnice in od takrat je ona tako prijazna z mano.....ker nisem imela druge rešitve,.....ta ženska pod mano pa ne da miru,.....vsaka stvar jo moti- ampak če mi kej reče sem samo tiho ali pa se nasmejim in si svoje mislim- ne da se mi....rada bi normalno živela....ja Tara pri nas v stolpnici res samo pomaga, da začneš upiti, ker na lepši način se ne da.lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: bolha2 , ponedeljek, 30.01.2006 : 13:03:13
Mogoče malo neumno vprašanje, ampak mi vseeno povejte, če se v teh 5 živali šteje ena vrsta živali ali več. Recimo jaz imam doma 4 mačke in psico, kar je 5 živali, a to pomeni, da po pravilih ne bi smela imeti še enega psa ali mačko. Pa še to, če bi se jaz z mojimi živalmi preselila k staršem v bajto(kar imamo namen v prihodnosti), ki ima tudi 2 mačkona, bi bilo potem zelo narobe, ker bi bilo 6 mačkov in psica. Kakšno dejavnost pa lahko prijaviš, če imaš več živali, če so vse sterilizirane oz. kastrirane-torej ne morem vzreje, zavetišče tudi nismo, imamo jih za družbo in crkljanje. Kakšna možnost je še.
Hvala za odgovore, lp.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 30.01.2006 : 13:13:58
Kolikor je meni znano, ima 5 zivali lahko ena oseba.
m.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: simi , ponedeljek, 30.01.2006 : 13:43:39
Sedaj se je spremenilo in je 5 zivali na gospodinjstvo.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 30.01.2006 : 13:45:31
Torej mi kršimo zakon, ker imamo 7 živali v hiši-stanovanja so 3, prijavljeno pa je kot skupno gospodinjstvo  >:(


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 30.01.2006 : 13:48:56
Pa prej je veljalo, da med teh 5 zivali ne spadajo recimo ribe, pa morski prasicki, pa ptice, skakaci, hrcki, misi itd.. Mislim da je veljalo za pse in macke, mrbit tudi za dihurje.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Mel , ponedeljek, 30.01.2006 : 21:07:34
Sedaj se je spremenilo in je 5 zivali na gospodinjstvo.

Kdaj se je to spremenilo?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , četrtek, 02.02.2006 : 07:02:57
Ali to povsod velja? ni važno kje......?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: koker , četrtek, 02.02.2006 : 07:27:05
Ta zakon se je spremenil v cca dveh-treh letih, ko je bil v parlamentu g.Blaž Kavčič
(bil je tudi predsednik KZS), velja za celo državo. Sprememba je tudi v tem, da sedaj
piše, da imaš lahko 5 odraslih psov v gospodinjstvu. Ker pet psov v gospodinjstvu,
imaš lahko zelo hitro, ali jih tudi presežeš, ko ti ena psička skoti mladiče.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 21:07:23
Koliko mora biti pa star, da se šteje za odraslega? Npr. imaš psa, starega 8 mesecev, ki ti je ostal iz legla in ga še nisi prodal...?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , sreda, 15.02.2006 : 19:29:38
Zdravo! danes sem šla na spo( podjetje za upravljanje nepremičnin) in vprašam enega gospoda, ki tam dela če lahko dobim pravilnik o hišnem redu in je reku, da ga ni- da sploh ne obstaja,....sem ga vprašala glede živali- pojma ni imel,.....v sredo 22.2 imamo sestanek in bomo šele sedaj govorili o pogodbi medsebojnih razmerjih,....kaj če se pol stolpnice strinja, da mora en pes ven pa da ga jaz ne dam kaj lahko naredijo? jst ne dam nobenega psa ven,.....ni govora,....ali bi kdo od vas, ki ima malo več pojma o teh zakonih šel z mano na sestanek,....ker res nevem kaj bo,....nevem kaj nej,..lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tara04 , sreda, 15.02.2006 : 19:51:49
jaz ti svetujem da vprašaš kakega odvetnika in boš najbolj točno vedela.Pol se pa na sestanku lahko sklicuješ na to da si se posvetovala z odvetnikom.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Uma , sreda, 15.02.2006 : 22:08:46
Mislim da je bilo ze nekje napisano, da je hisni pravilnik lahko sprejet, samo ce se z njim strinjajo vsi etazni lastniki, pol stolpnice jim torej cisto nic ne pomaga..vseeno raje k kaksnemu odvetniku.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: metha , četrtek, 23.02.2006 : 17:12:41
Oxy, kako je šlo včeraj na sestanku? Jaz sem ti prejšnji teden poslala zasebno sporočilo, pa ni bilo nobenega odgovora. Pa so mi potem razložili, da če nimaš vsaj midi paketa, jih ne moreš prejemati. Ampak meni pa je sporočilo poslalo  ???Upam, da je bilo vse OK. Sporoči, če še vedno rabiš pomoč.
lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , četrtek, 23.02.2006 : 23:14:32
Zdravo! ja metha a sploh ne mormo imeti več zasebnih sporočil? a zato meni več ne dela?ja glede sestanka....od fanta strica sem poablastila in je šel namesto mene.....in mu noben tudi besede ni rekel.....ko so pa začeli temo glede psov je pa tisti iz spo-ja rekel, da nikjer nič ne piše glede psov in da naj kar spremenijo temo....problem v tem je da sem mlada in da meni upajo težit( pardon izrazu) v resnic mi pa nobeden nič ne more.....jaz sem se pa tako bala,.....tako, da so se pogovarjali samo o pasjih iztrebkih in nič drugega,....lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Kalsang , četrtek, 23.02.2006 : 23:23:21
Oxy, zelo dobro si se znašla! Upam, da boš imela zdaj mir...

Tale stric mora biti pa res pravi korenjak, da niso niti muksnili!  8)

No, hvala bogu da je tisti tip od stanovanjskega podjetja tudi tolko pri sebi, da jih je postavil na pravo mesto.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Teja , sobota, 04.03.2006 : 16:44:17

Prebrala sem temo, pa mi še sedaj ni nič jasno... (mogoče sem preveč površno brala :-[ )

Zanima me ali ti lahko kdo prepove psa, če si v lastnem stanovanju?
Kolikor sem razumela Oxy, nima nihče te pravice. Je to res?
torej, če se stanovalci ''usajajo'', ti vseeno nimajo kaj?!
Potem se mi ni treba ''žreti'' v primeru, da se selim v blok z dvema velikima mrcinama??
Ti se samo vseliš in ''pač'' s sabo pripelješ še dva psa? ::)
Kako je z zakonom?

p.s. enkrat mi je nekdo poslal nekaj o stanovanju in bivanju psa v bloku, pa moram malo prebrskat svoje dokumente ;)  Bilo je govora o tem, da je pes ''stvar'' in ni važno ali pripelješ v stanovanje 5 televizorjev ali pa pet psov ;D ;D

lp
Teja


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: oxy , sobota, 04.03.2006 : 17:34:29
zdravo teja! ne spoznam se na to samo mislim, da ima glede psov vsaka stolpnica ali blok posebej določen koliko živali ima lahko lastnik stanovanja,....mene je preveč srbelo, ko so mi govorili da bom morala psa dati ven iz stanovanja v resnici mi pa nič ne morejo,....samo govorili so,.....ko je bil sestanek je tisti gospod iz spo-ja rekel, da se od psov ne bojo pogovarjali,zato ker ni njiker črno na belem( na papirju da kaj piše) ,....tako da nevem,....pomoje da dva psa imaš lahko,....če ne lajata in ne uničujeta lastnine od kakšnega drugega,....jaz sem se preveč žrla glede tega,...in od sestanka naprej pa lahko normalno spet živim,....ker če bi lahko kaj naredili( meni- glede psov...) pa mi niso( dva psa imam pa že 3 mes,...)tako, da verjetno nič ne morejo,....tudi prej, ko nisem imela sploh psa so mi grozili, da me bojo ven vrgli,zato ker smo preglasni in itd,....in od tega je 2 leti in jaz sem še zmeraj v istem stanovanju,.....lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: metha , sobota, 04.03.2006 : 18:14:22
Ja, res je tako kot pravi Oxy odvisno od posameznega bloka oz bolj natančno odvisno je od pogodbe o medsebojnih razmerjih, ki jo imajo (nekatere stavbe je še nimajo) sklenjeno etažni lastniki. Ker pa le ta v celoti zavezuje tudi morebitne nove lastnike, si jo je priporočljivo prebrati pred selitvijo. Ponavadi te pogodbe vsebujejo določbe o delitvi raznih skupnih stanovanjskih stroškov (če stanovalci želijo drugačno delitev od tiste predvidene v zakonu), sem pa že slišala za primere, ko je bilo v njej določeno tudi dovoljeno št. psov. Zakon o zaščiti živali govori o tem, da se posedovanje do 5 hišnih živali ne šteje za rejo, za katero bi bilo potrebno dovoljenje, drugače pa s kakšnim drugim zakonom št. psov v stanovanjih ni omejeno.
Upam, da je sedaj mogoče kaj bolj jasno napisano  :).
lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: ostrodlaka , četrtek, 09.03.2006 : 13:44:41
Ojla.

Pri nas v bloku se je zgodilo čisto podobno. Sosedje so poleg tega, da so hoteli, da se pri racunanju stroskov vode in odvoza smeti racuna tudi peti druzinski clan (kuza), prisli se na dve odlicni ideji:
1. da jaz dnevno pobiram pasje iztrebke po zelenici pred blokom (da sicer pobiram kakce za svojim jim ni bilo pomembno)
2. da stanovanjskemu svetu vsako leto pokazem cepilno knjizico, da se ne bi kak sosed okuzil (ceprav je moj pes bolj cist kot pol stanovalcev)
3. da poleg cistilke tudi jaz se enkrat tedensko pomijem tla v bloku (ali pa mi krijemo vecje stroske cistilke)

To, da v enem stanovanju v bloku romska druzina (pa nisem niti malo rasistka) za en praznik (mogoce bajram, ne vem) zakolje enkrat na leto kozo v kopalnici, kri pa potem curlja spodnjim sosedom na stropu njihove kopalnice, pa ni problem.

Ko so me totalno matretirali, je ati ponorel in na sestanek stanovalcev pripeljal odvetnika, ki jim je povedal, da nimajo nobene zakonske podlage za kakršnekoli bolne prepovedi ali ideje, da Maribor nima nikakršnega občinskega odloka, po katerem jaz ne bi smela imeti psa v bloku in da naj se pripravijo na tozbo, ce mi ne bodo dali miru. Pa imamo mir! :) Zal, ce ne gre zlepa, je potrebno postati oster.

P.S. Naj omenim, da imam mesancka velikosti brak jazbecarja.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: rem , četrtek, 09.03.2006 : 13:51:35
V vašem bloku živijo pa res čudni ljudje.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 09.03.2006 : 14:05:07
milo rečeno ;D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: ostrodlaka , četrtek, 09.03.2006 : 14:30:04
:)

Najbolj zalostno je, da imajo moji ljubi sosedi precej hude funkcije (ravnatelj osnovne šole, zdravnica......).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Maja. , četrtek, 09.03.2006 : 14:38:17
Najbrž so vajeni spoštovanja in mislijo, da mora biti tudi zasebno tako  :-\


Naslov: Prepoved psa
Poslano od: Jolly1 , sobota, 17.06.2006 : 09:51:34
Zanima me, če kdo ve koliko je možnosti, da ti sosedje prepovejo imeti psa? Kolegica živi namreč v podnajmeniškem stanovanju, kjer ima za sosede same tečnobe. Zahtevajo, da psa odstrani, če ne pa naj se izseli sama.  Dokler si ne najde novega stanovanja pa zahtevajo, da je pes v skupnih prostorih na povodcu, kar vedno je in da ima nagobčnik. Čeprav pes NI nevaren! Opravila je tudi malo šolo sedaj pa obiskuje bbh. Ali sosedje v bloku to sploh lahko zahtevajo, čeprav pes ne laje, ne grize, pobira kakce za njim.???


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , sobota, 17.06.2006 : 10:36:58
Ne sosedje, ne morejo prepovedati, da bi imel nekdo psa v bloku, edini, ki to lahko stori je
najemodajalec stanovanja, pa še ta bi moral pred sklenitvijo najemne pogodbe, najemnika opozoriti ,(oziroma naj bi se to vpisalo v pogodbo), da ne dovoli živali.
Zaradi ljubega miru, pa svetujem, da se malo prilagodi zahtevam sosedov, in jim s tem da vedeti, da jih posluša, seveda do neke meje. Volk sit in koza cela.

Vem pa iz lastnih izkušenj, da ti taka situacija lahko zelo zagreni življenje.

LP


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: tanja040 , sobota, 17.06.2006 : 14:45:50
Žiži, prilagodi sosedom! Halo!!!!
Potem se naj kar odseli,al kaj.
Jolly, naj se jim tvoja prijateljica ne pusti.A sedaj si lahko pa kar že vsak zmišljuje zakone.Če se lastnica psa drži osnovnih pravil ,potem je vse ok,samo pazi naj da jo ne bodo sosedje prijavili ,če ni prijavljena v stanovanju.Za ta prekršek je velika denarna kazen,zate in za lastnika stanovanja.
Jaz bi jim že dala vetra. >:(


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , sobota, 17.06.2006 : 15:09:21
tanja040

ja, včasih je potrebno najti kompromis, z prepirom s sosedi ne bo rešila prav ničesar, nasprotno, še bolj ji bodo težili in tečnarili, in ker živi kot podnajemnik, lahko reskira s strani najemodajalca, da ta stopi na stran sosedov pa bo imela še tu velike probleme.
Jaz to situacijo popolnoma razumem, ker sem govorila iz lastnih izkušen, sicer sem živela v lastniškem stanovanju in vsaj tega strahu ni bilo, da mi kdo odpove pogodbo. Ravno tako so sosedje vedno sikali, kako moja kokeršpanjelka Kaja svinja stopnice, pušča dlako, kako ima sosed elergijo zaradi naše psičke za vsak kakec pred blokom sva bile krivi midve in še bi lahko naštevala. Kljub temu, da sem zanjo plačevala vse stroške, kot za člana družine, celo elektriko na stopnišču so mi zaračunali tudi zanjo, da ne govorim kakšne vroče debate so bile na sestankih, kjer so zahtevali, da enkrat tedensko pomijem stopnišče, pometem pa po potrebi in pospravim okolico bloka, Pa sem sprejela še te pogoje in veselo pometala in pomivala stopnišče le okolice nisem pospravljala, razen za svojim psom. Sosedom sem zaprla usta, meni pa tudi ni padla krona z glave, sem imela vsaj mir in tišino, nekateri so me začeli celo spoštovati in mojo Kajo tudi.
Ja včasih se je treba za lastni mir, pa čeprav veš, da ne delaš nič narobe, tudi malo žrtvovati.

LepDan


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jolly1 , nedelja, 18.06.2006 : 13:53:06
No v hišnem redu, sem ga šla skupaj z njo prebrati piše, da imajo stanujoči pravico do domačih živali, če le te ne motijo sosedov - hmmm kaj je zdej mišljeno  s tem ne motijo? Pes ne laja, ne skače v ljudi, na sprehod gresta vedno starn od blokov, da se ne bi kdo obregnil da svinjata. V pogodbi med etažnimi lastniki ne piše ničesar!!! Lastnik ji dovoli psa, vendar pravi naj se po mirni poti zmeni sama, če bodo sosedje preveč tožili se zna zgodit, da bo stopil na njihovo stran. Ključ delitve stroškov je zapisan v hišnem redu in piše, da  se deli po lastništvu oz. po velikosti stanovanj. Ji torej lahko rečejo, da morajo plačati za psa kot za eno osebo? Čeprav mački v tem bloku ne plačajo ničesar??
Je pa res gadno, ker v stanovanju ni prijavljena in si ne upa preveč težiti.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: tanja040 , nedelja, 18.06.2006 : 14:16:10
Žiži,ok kompromis ja, ampak tudi sosedje se morajo prilagajati, saj živijo v bloku.Tudi jaz živim v najemniškem stanovanjuin ,kar nekaj problemov sem imela s sosedi ,ker je revež tulil ,ko me ni bilo doma ,ampak samo kadar so se psičke ženile,in seveda jih je to motilo.Tisti ,ki so me hoteli poslušat sem jim zadevo razložila in so razumeli ,drugim pa sem rekla ,da naj grejo mal v naravo, ne pa sam doma viset in gledat čez okno ,kdaj kdo pride,gre,kaj nosim v vrečki,kdo je prišel na obisk,...
Moram pa reč, da si pridna,ker si vse naredila, kar so rekli ,sam jaz že nebi
V bloku živim 26 let,3 leta sem v najemu ,pod mamo živim,vsi me poznajo in me tudi spoštujejo ,saj mslim da.
Je pa čisto odvisno od človeka ,kako se bo nekomu postavil po robu.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , nedelja, 18.06.2006 : 18:36:51
Jolly

ja zelo dvoumno napisano,tako da si lahko vsaka stren razlaga po svoje, za nekoga je motenje že par dlak na njegovem predpražniku, ali nekaj dnevno oglašanje psa pa par tačk, ki se poznajo na tleh itd..., čeprav jaz osebno mislim, da je moišljeno bolj za strnjanje stanovalcev. Ja seveda ji lahko rečejo, če na sestanku hišnega sveta, to zahteva več, kot polovica stanovalcev. Absurd, vendar tako je in kolikor jaz poznam situacijo v večstanovanjskih hišah, se praviloma psa smatra za člana družine in se za njega plačuje vsaj voda, če ne že vse po vrsti.
Če ni prijavljena, pa verjetno nima niti najemne pogodbe in je to še toliko huje. Zato ji res svetujem, da malo potrpi in morda celo komu malo zleze v rit, kot se temu pravi v dobro nje in njene psičke. Ljudje včasih res znajo biti hudo nesramni.

tanja040

veš to je tako, takrat pred 20 leti, ko sem jaz dobila psičko, je bilo še veliko huje kot je danes in sem orala ledino s parimi stanovalci v soseski in vsi smo imeli iste probleme, kajti med ljudmi je veljalo, da noben pes ni za v blok in če sem hotela imeti vsaj malo miru sem se kar morala prilagoditi in sprejeti njihove zahteve, kako naj se pa sama bodem z 9 sostanovalci in jih prepričujem v njihovo zmoto, ne škoda je bilo najprej mojih živcev in časa ,ki sem ga porabila za prepričevanje. Ne hvala, raje sem vzela metlo in cunjo in opravila zahtevano in najbolj sem jim zaprla usta, ker niso imeli prav nobenega vzroka več.
To sploh nisem jemala, kot kazen, ampak kot mojo osebnostno zmago nad njimi.
Danes je morda malo lažje, ke se vse več ljudi, ki živijo v blokih, odločajo za psa in jih je že v enem vhodu ponavadi več ter se lažje uprejo.
Še vedno pa so ponekod zelo hude težave.

LP


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jolly1 , ponedeljek, 19.06.2006 : 12:40:51
No danes sem klicala na Domplan, ker me take zadeve res pogrejejo in mi ne dajo miru.
Gospa na Domplanu je rekla, da teh zadev sicer ne ureja stanovanjski zakon, temveč pogodba o medsebojnih razmerjih, ki pa mora biti 100% podpisana. Torej tistih 5 lolekov, ki so se zbrali na hišnem svetu ne more zahtevat, da se psa odstrani!
Ker ena gospa v bloku je definitivno za psa, sama ima tri mačke in tko da definitivno ne bo ničesar podpisovala. Sem pa danes še sestavila dopis za hišni svet, pa naj si preberjo vse, pa naj potem še  o tem razglabljajo, napisala sem, da nimajo pravne podlage za odstarnitev psa, ki ni nevaren, je navajen ljudi in otrok ima šolo in je redno cepljen. Če ima kdo bolestni strah pred psi, pa to ni zadosten razlog za odtstranitev, temveč kvečjemu za zdravljenje tega osebka v določeni ustanovi. Sama se tudi bojim prepotentnežev, pa ne zahtevam da jih odtsranijo iz našega bloka ali pa da jim dajo nagobčnik.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tecka , sreda, 21.06.2006 : 09:39:24
 
Citat
Sama se tudi bojim prepotentnežev, pa ne zahtevam da jih odtsranijo iz našega bloka ali pa da jim dajo nagobčnik.

Včasih pa bi bilo fino, če bi... Vsaj v našem naselju  ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.06.2006 : 15:13:36
Pri nas v bloku pa so stanovalci dosegli, da je en fant, moški, ki je bil moj sosed, svojega psa oddal.
Ne vem na podlagi česa, ampak ga je na srečo dal stran in to enemu zelo uredu fantu iz drugega konca naselja.
Razlog je pa bil, da je bil ta naš sosed narkoman in je hotel psa pitbula uporabit za čuvanje! :o
Pa čisto nič ne pretiravam.
Kuža je bil sicer čisto prijazen in prav nor na nas otroke, to je bilo kakih 14 let nazaj. V bistvu smo ga vedno šli božat, ko smo ga vidli, čeprav se je lastnik zmrdoval, ker seveda ni hotel, da se pes navadi na "tuje" ljudi.
Kasneje po nekaj letih smo se parkrat srečali na sprehodu in vedno se mi je nasmejal, ko me je videl (pes seveda ;) ).

Tukaj je pa pritisk sostanovalcev obrodil dobre sadove :P

Sicer nima veze z vašimi primeri, je pa ena izkušnja več.  ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: tanja040 , sreda, 21.06.2006 : 15:38:47
To je uredu,da se je tip odločil tako in psa oddal.
Sam ne predstavljam pa si ,da bi nekdo ,ki mu grozijo sosedje oddal psa.Že zaradi psa ,ker je navezan na lastnika.
Meni je enkrat en sosed reku ,da brez veze ,da psa vozim petkrat na dan ven,naj ga raje dam pod inekcijo.Pa sem mu rekla ,da škoda da ni sprejet zakon o evtanaziji ljudi ,ker bi njemu to pomagalo.Tip si je zamislilinod takrat z njim nimam nobenih problemov.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.06.2006 : 16:01:04
He he... si bila preveč prijazna! ;D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , sreda, 27.09.2006 : 12:26:57
Moram priznati, da sem vseh 8 strani kar podrobno prebral, pa še zmeraj nič ne razumem. Moram tudi opozoriti, da to sploh ni prava tema, ker tukaj več ali manj pišete o številu psov. Res je, da pišete tudi o plačevanju stroškov, ampak a lahko kdo sploh jasno pove? Torej kakšna večina mora biti v bloku, kje so zakonske podlage? Predvsem me pa skrbi nekaj, da se ne zavedate posledic, ki bodo temu sledile in pa to, a je kdo predlagal kakšno rešitev? OK, razen števca za vodo pri katerem se tudi zna marsikaj zakomlicirati. Bolj pogrešam kakšen zakon na državni ravni, ki bi točno določal razmerja in normative. Me pa tudi moti obnašanje moderatorke tukaj, ampak ne za to, ker se ne bi hotel držati kakšnih pravil, sem zelo za. Mislim moti me odgovor v stilu, ah saj to smo se pa nekje že pogovarjali. To je že res, ampak prvič nobena tema ne govori točno samo o tem, drugič našli niste rešitve in tretjič tema je še kako aktualna. Torej?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jana , sreda, 27.09.2006 : 12:51:26
Moram priznati, da sem vseh 8 strani kar podrobno prebral, pa še zmeraj nič ne razumem. Moram tudi opozoriti, da to sploh ni prava tema, ker tukaj več ali manj pišete o številu psov. Res je, da pišete tudi o plačevanju stroškov, ampak a lahko kdo sploh jasno pove? Torej kakšna večina mora biti v bloku, kje so zakonske podlage? Predvsem me pa skrbi nekaj, da se ne zavedate posledic, ki bodo temu sledile in pa to, a je kdo predlagal kakšno rešitev? OK, razen števca za vodo pri katerem se tudi zna marsikaj zakomlicirati. Bolj pogrešam kakšen zakon na državni ravni, ki bi točno določal razmerja in normative. Me pa tudi moti obnašanje moderatorke tukaj, ampak ne za to, ker se ne bi hotel držati kakšnih pravil, sem zelo za. Mislim moti me odgovor v stilu, ah saj to smo se pa nekje že pogovarjali. To je že res, ampak prvič nobena tema ne govori točno samo o tem, drugič našli niste rešitve in tretjič tema je še kako aktualna. Torej?

Ok, Hund, ni mi povsem jasno, ce se zavedas, kje si se znasel. Zagotovo ne v kaksni pravni pisarni, temvec na spletnem forumu, katerega je osnovni namen izmenjava izkusenj in mnenj in ne dajanje "najnatancnejsih in celovitih" informacij, pravnih nasvetov ali celo vplivanje na spreminjanje zakonodaje.
V skladu s tem uporabi ze napisane tekste in v skladu s tem pricakuj nove. Lahko pa najames strokovnjaka, ki ti bo podatke zbral in po pravnih reglcih uredil. Vendar temu potem ne bomo vec rekli forumska debata temvec clanek, prispevek, ekspertiza, pravno menje, predlog zakona...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , sreda, 27.09.2006 : 13:12:10
Ja forum ja! Mislim, da so ravno internetni forumi že marsikaj dosegli in tudi spremenili, če pa vi mislite da je to vaša osebna spletna stran potem pa tako povejte. Tukaj lahko eden objavi tisoč slik enega in istega psa (seveda itak, da svojega) pa nič. Ko je pa nekdo mal kritičen in ne gleda sam na svoje osebne interese, se ga pa že preganja stran.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jana , sreda, 27.09.2006 : 13:27:18
Ja forum ja! Mislim, da so ravno internetni forumi že marsikaj dosegli in tudi spremenili, če pa vi mislite da je to vaša osebna spletna stran potem pa tako povejte. Tukaj lahko eden objavi tisoč slik enega in istega psa (seveda itak, da svojega) pa nič. Ko je pa nekdo mal kritičen in ne gleda sam na svoje osebne interese, se ga pa že preganja stran.

Hund, kaj zelis od mene in tega foruma? Da najamem pravne strokovnjake, ki ti bodo pripravili odgovor?
Kaj pricakujes od drugih uporabnikov? Da bodo iskali pravne podlage ter ti pisali strokovne odgovore?

Za razliko od tistih, ki objavljajo slike, ti se nisi tukaj objavil nicesar uporabnega - ne za oko in ne za sive celice.
Cigav interes pa je, da ti pripravim vso strokovno navlako v zvezi z najemnistvom, lastnistvom, placevanjem poloznic za vodo, pravicami stanovalcev...? Moj ne, saj ne rabim teh podatkov. Zivim v hisi, v kateri sama placam tudi vodo, ki jo porabita macka. Tisti, ki rabite te podatke, se organizirajte, placajte strokovnjake in dobili boste strokovne odgovore. Lahko tudi ti sam. Dokler boste samo zahtevali, nic pa dali, bo tukaj samo cvek o tem, kako je in kako bi lahko bilo.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.09.2006 : 13:30:23
Da napišem malo bolj strokovno:
Nihče ti ne sme prepovedati posestva nad psom. To je poseg v tvoje ustavno pravico, ki govori o tem, da je lastnina nedotakljiva.
Razen če s tem posegaš v lastnino in pravice drugih. Ni miru, pes lula po bloku, smrad iz stanovanja...
Takrat imajo drugi etažni lastniki pravico ukrepati. Ampak prej je na vrsti opozorilo, ki ga lahko izda upravnik in celo velja kot uradni dokument.
Edina možnost, za kaj takega je takrat, ko se določa vsebino pogodbe o medsebojnih razmerjih, kjer morajo biti vsi etažni lastniki za. 100% In čisto vsaka stavba, ki hoče biti vpisana v zemljiško knjigo, mora imeti sklenjeno to pogodbo.
Vsi bodoči lastniki, se morajo te pogodbe držati.

Stroške je pa najlažje zreducirat, če se zahteva merilce. Če večina ni za to, se lahko poda predlog na sodišče, ki bo zadevo obravnavalo prednostno. Plača tisti, ki izgubi, če se ne motim. In malo verjetno je, da števci ne bodo odobrjeni.

Vsekakor pa, če kdo ne želi živeti na vojnem območju se je priporočeno kdaj tudi prilagoditi večini, seveda če je v mejah normale.

In ne razumem zakaj bi bila to zgrešena tema...  :o

Zakona, kjer piše, da je dovoljeno imeti maksimalno toliko in toliko živali pa nisem še našla, je pa res, da se nisem poglabljala v to.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: damayanti , sreda, 27.09.2006 : 14:16:22
 kako je pa že tisto ,da moraš  imeti za  nad določeno število  psov  imet psarno prijavljeno.?

(Nekje  nekoč  bežno ujela)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , sreda, 27.09.2006 : 14:26:06
Hund

prosim te, da se najprej malo umiriš, čeprav sploh ne vem zakaj ali na koga se jeziš.Kolikor vem si v vročih temah načel novo temo o plačevanju stroškov za psa v večstanovanjski hiši in, ker je tema že odprta so te člani napotili sem, da naprej debatiramo ravno o tej temi plačevanja ali neplačevanja stroškov za psa.
Če si res tako podrobno prebral vse strani, ti je lahko jasno, da se plačevanje ali neplačevanje stroškov razlikuje od hiše do hiše in to verjetno ravno zato, ker zakona na državni ravni ni (naj me kdo popravi če se motim) in obstajajo samo pravilniki o hišnem redu s katerim se mora strinjati 51% stanovalcev, da je lahko sprejet in če v njem ni izrecno napisano, da se ne dovoli domačih živali jo lahko imaš seveda pa je stvar dogovora o plačevanju stroškov zanj in ponavadi se manjšina prilagodi večini.
Nevem od kje ti ideja, da se kogarkoli podi stran, sodelujem že kar nekaj časa , pa nikoli nisem dobila takšnega občutka in velikokrat se krešejo mnenja in to na zelo zavidljivi ravni, za kar se res lahko zahvalimo samo moderatorjem, ker ne dovolijo nesramnega komuniciranja.In res ne vem od kje ti misel, vaša osebna internetna stran, samo poglej koliko članov ima in večina je zadovoljnih.
Tako, da te prosim, da prestopiš svojo zmoto in začnemo skupaj debatirati, kaj vse bi se dalo spremeniti in na kakšen način, verjamem, da je prav vsaka ideja dobrodošla in tudi tvoja bo, seveda če nam jo boš zaupal

LepDan


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , sreda, 27.09.2006 : 14:37:55
No, tudi čveka ne bo, če se bo užaljena moderatorka toliko vtikala. Se ji tudi opravičujem, saj v bistvu sem samo podal manjšo kritiko, ker me je malce motilo, da se je moja tema kar zaklenila. Od nikogar nič ne pričakujem, še manj zahtevam. Tudi se ne bom spuščal v polemike, čemu je ta forum namenjen. Očitno sem se jaz zmotil, ker sem se sem sploh prijavil.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Kalsang , sreda, 27.09.2006 : 14:41:26
No, pa na svidenje, užaljeni Hund!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jana , sreda, 27.09.2006 : 14:46:42
Hund, tukaj nobena tema ni od nikogar. Ce jo odpres, se lahko nadaljuje, pridruzi kaksni drugi, zaklene, izbrise...
Moderatorka ni nic uzaljena, pa tudi administratorka ne ;D. Vidim pa, da si ti, ker smo ti "ukradli temo" ;)

Hja, je pa dejstvo, da najino pisanje ni pomagalo stopiti niti za milimeter k pravim podatkom ali resitvam. Jaz sem povedala, da nimam pojma, tebe pa se cakamo, da z nami delis kaksno znanje, pa kakrsnokoli ze.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.09.2006 : 15:53:04
Žiži, da so psi ali katera druga žival, če ni drugače zapisano v zakonu (recimo za leva ::) ) v določeni stanovanjski stavbi prepovedani je stvar pogodbe o medsebojnih razmerij, ki je tudi pogoj za vpis v zemljiško knjigo.
Naknadno prepovedovanje ni možno. In če ga celo kdo izpelje ga lahk po hitrem postopku ovržeš na sodišču.

Edina varianta je, če je zaradi živali, v bistvu ne zaradi živali, ampak človeka, kršena pravica drugih etažnih lastnikov.

Kar je bilo pri nas in smo enemu "narkiču" prepovedali, da bi še naprej imel pitbula za čuvanje njegove "robe"...

Pri temu je možno celo lastika stanovanja vreči iz bloka. Kar pa se res ne dogaja pogosto.

Če koga zanima, si lahko vse prebere v Stanovanjskem zakonu, najboljše tisti verziji s komentarjem iz leta 2003 - ta najnovejši.
Sicer psov izrecno ni navedenih.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , sreda, 27.09.2006 : 18:12:05
AngSeter

kaj pa v primeru, ko tega ni v pogodbi in kolikor vem je možno narediti aneks, k vsaki pogodbi ali se v tem primeru motim .
Nevem, res ne vem, jaz sem imela težave pred 20 leti, tako da sedajšnih zakonov res ne poznam, ker sedaj  živim v hiši, bi mi pa takrat res prišel prav kakšen dorečen zakon  ravno na to temo, meni so vedno žugali na sestankih hišnega sveta in če se jim ne bi podredila bi verjetno celo zahtevali, da odam takratno psičko, tako, da sem se jim raje podredila.

LP


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.09.2006 : 19:59:33
Če pravice ostalih etažnih lastnikov nisokršene, kar ne pomeni, da zato ker jim ne paše, ali ker so dlake, ali ker je kdo alergičen morda... To nima veze.

Ne vem kako je bilo 20 let nazaj, ampak a si vprašala kakega pravnika ali upravnika ali kje je vse možno dobiti odgovor na to.

Pogodba o medsebojnih razmerjih pa ni navadna pogodba in če se jo morda kdaj lahko celo spremeni, morajo biti VSI etažni lastniki za. Tudi ti.

In noben nima pravice, da se zbuni, ker mam na primer jaz doma črno pobarvane stene, ali da z mano živi še nekdo, neglede na to, da ta nekdo ne krši po nobenem zakonu ničesar.

Je treba vedet za pravice in dolžnosti.

V zakonu je tako, če se mi bo pa nekdo, kakšen sostanovalec, kar na lepem začel zmišljevat, mu bom lepo navedla še člene če bo hotu.
Če bo pa imel kako razumno, mu pa bom morda celo prisluhnila v znak dore volje in mu to tudi dala vedet ;)
Včasih se je zaradi ljubega miru potrebno malo prilagodit, ampak da ti kdo prepove imeti konja v roza hlevu zato, ker je konj na pike in ne črn, točno vem kaj bi mu odgovorila. ;D

Sicer je pa zakon v veliko knjižnicah in preden sem ga celega prebrala tudi nisem bila najbolj sigurna kako in kaj.
Piše zelo razumljivo...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , četrtek, 28.09.2006 : 08:23:58
AngSeter

al si mi dala dela :-X, sem šla pogledat STANOVANJSKI ZAKON, ki je bil sprejet 19. 06. 2003

in tam v 27.členu,
ki obravnava Hišni red, piše, da etažni lastniki, ki imajo več kot polovico (torej 51%)  solastniških deležev, lahko sprejmejo HIŠNI RED, s katerim določajo pravila sosedskega sožitja v večstanovanjski stavbi.

v 33.členu,
 ki obravnava vsebino pogodb o medsebojnih razmirjih, pa je lepo razvidno, kaj naj takšna pogodba vsebuje in hišni red ni omenjen.

v 52. členu, ki obravnava izklučitveno tožbo, pa je razvidno,
1.  da se groba kršitev hišnega reda šteje za razlog, za tožbo pod pogoji in postopku, določenim z stanovanjskem zakonom.
2.  groba kršitev se določi v hišnem redu.

in kot jaz razumem, če je v hišnem redu prepovedana domača žival, je to kršitev hišnega reda in lastniki lahko zahtevajo, da se jo odstrani.
in če je v hišnem redu dovoljena z dodatki, da se za njo plačuje stroške vode in morda še nekate, moraš za njo vodo tudi plačevati, če ne želiš kršiti hišnega reda.

Tako, da se od mojih časov na tem področju ni prav veliko spremenilo, zakon je še vedno hišni red ali strinjanje solastnikov in njihovo dovoljenje , da imaš lahko psa, pa čeprav v svojem lastnem stanovanju.

In ker me je že zagrabila raziskovalna žilica, sem stopila, do znanke, ki živi v bloku in ima pudlja ,ter sem jo vprašala, kako imajo pri njih to urejeno. V  njihovem bloku visi hišni red na oglasni deski in v njem piše, da ni dovoljeno imeti psov(muce niso omenjene, torej bi jo lahko imela), zato je pred nakupom morala pridobiti soglasja večina lastnikov, da ji psa dovoljujejo, seveda pa plačuje zanj stroške, kot za člana družine.

Ja, žalostno, da se moraš v lastnem stanovanju prilagajati večini, ampak tako pač je, zato je včasih bolje biti diplomat in se vsaj na videzno prilagoditi.  ;)

LepDan



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 28.09.2006 : 09:20:56
Uf... si se potrudla!  :D

Ampak v zakonu nekje piše tudi, da ti ne smejo prepovedat lastništva nad bilo čem. Ok, pustimo ob strani nedovoljene dejavnosti, delo na črno in podobno.

Ne smejo, oz. nebi smeli prepovedat, da imaš rumen pralni stroj, če ga hočeš ali motor. Tu je zgrešeno.
Ne se zgražat, da sem psa primerjala s stvarjo... Sej ne mislim tako.

Če bi ta člen spodbijala na sodišču bi po vsej verjetnosti zmagala. Samo kdo bi pa hotel živeti potem v tisti stavbi? ;)

Sej lahko se sprejme marsikaj, ampak ni rečeno, da je tako prav.

Podobna zadeva je, ko v pogodbi za zaposlitev podpišeš, da ne boš imela otroka še nekaj let... Tega nebi smelo bit, ampak če hočeš službo pač podpišeš...

Na tak način je bilo mišljeno vse skupaj.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , četrtek, 28.09.2006 : 09:54:34
No, končno smo malce bližje. Čeprav še zmeraj opozarjam, da se tukaj notri meša jabolke, hruške in še kakšen sadež, poleg tega se pa še zelo neprofesionalno vtika administratorka. In ker nočem, da spet tukaj notri pade, ji predlagam, da čisto sama odpre še eno temo v stilu graj in pohval na svoj račun.

Sedaj pa k bistvu. Poskušal bom biti čimbolj kratek. Če pa mi bo še dovoljeno razpravljati naprej, bom pa vsako svojo trditev podkrepil z argumenti in dokazi. Torej po mojem opažanju bi lahko govorili o pravem cunamiju, ki je zajel Slovenijo - kar se tiče plačevanja stroškov za psa v bloku. Plačevanje stroškov za psa npr. za psa v bloku, ne samo da ni sporno, celo pošteno bi bilo, ampak samo v primeru, ko plačaš dejanske stroške. Sporno pa je plačevanje v razmerju 1:1, še bolj je sporno to, da ta razmerja lahko povsem poljubno določajo stanovalci. Moja naslednja trditev je, da se za vsemi temi pobudami ne skrivajo poštenjakarji in pravičneži, ki bi jim šlo za red in čistočo, ampak na veliko žalost ljudje, ki iz različnih razlogov ne marajo živali ali jih celo sovražijo. Moja naslednja drzna trditev je, da je to samo prvi korak v postopku, da bi dosegli, da v bloku ne bi bilo več psov. Tisto, kar pa mene najbolj skrbi in zaradi česar se tudi oglašam na tem forumu je pa to, da bodo "takratko" spet potegnili psi. Zavetišča so že sedaj zelo polna, ljudje se bodo sedaj še težje odločal za posvojitev psa, po drugi strani bo pa še več zavrženih živali, kajti zavedati se moramo, da je socialni status ljudi sicer različen, ampak pri marsikomu zelo nizek in pač ne bodo imeli druge izbire.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: damayanti , četrtek, 28.09.2006 : 10:33:10
. Zavetišča so že sedaj zelo polna, ljudje se bodo sedaj še težje odločal za posvojitev psa, po drugi strani bo pa še več zavrženih živali, kajti zavedati se moramo, da je socialni status ljudi sicer različen, ampak pri marsikomu zelo nizek in pač ne bodo imeli druge izbire.

Ja  socialni status  med ljudmi je res  različen.  In še nikjer nisem našla  neke  statistike   katera  bi dokazovala ,da    v  večstanovanjskih stavbah- blokih živijo  zgolj  ljudje  z  nižjim socialnim statusom.

Dam pa  roko v ogenj ,da  večina  plačuje za  mesečne stroške precej manj kot jaz ,ki živim  v hiši.(  stroški elektrika, voda, komunala  itd.)  Pa  tudi  nisem med tistimi ki  bi imeli " high " standard.
Me pa  prav zanima  kolikšni so ti stroški o katerih  govorite?
( kar se mojih  opažanj tiče, socialni standard ne igra vloge  -oz  ne upliva  na to  koliko živali je zavrženih.....  bi prej rekla  , da na to  upliva  napačen odnos  do živali)

.....me  pa  še vedno zanima  koliko  znašajo mesečni stroški v bloku  in koliko vam stroške poviša  pes? ( potem bomo pa primerjali ;)   stroški v  bloku+pes  Vs  stroški v hiši+pes )


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Maja. , četrtek, 28.09.2006 : 10:43:58
No, končno smo malce bližje. Čeprav še zmeraj opozarjam, da se tukaj notri meša jabolke, hruške in še kakšen sadež, poleg tega se pa še zelo neprofesionalno vtika administratorka. In ker nočem, da spet tukaj notri pade, ji predlagam, da čisto sama odpre še eno temo v stilu graj in pohval na svoj račun.

Tudi ta tema je že odprta, imenuje se "Predlogi, kritike in pohvale", ti pa nimaš dostopa, ker imaš paket mini:
http://www.mojpes.net/modules/help/index.php?id=3


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , četrtek, 28.09.2006 : 12:28:22
Hund

poglej, tukaj se pa res ne morem strinjati, ljudje so sedaj veliko bolj strpni do psov v večstanovanjskih hišah, kot so bili pred dvajsetimi leti, ko sem si jaz takrat zaželela psa sem bila ena redkih v našem blokovskem naselju, ki si je dovolil imeti psa v stanovanju in sem res orala ledino in pristala na pogoje(nekatere sem že opisala v mojih prejšnjih postih)na katere danes verjetno ne bi več, oziroma mi ne bi bilo potrebno, razen plačevanja stroškov, kar pa ni nevem kakšen denar, če ti prištejejo še enega člana. Kolikor opažam je vse več psov v blokih in tudi več na enem samem vhodu in če so tisti, ki ne marajo živali ali ki jih nimajo, nestrpni, so velikokrat krivi lastniki sami, ker svoje pse spuščajo iz povodcev okoli blokov in celo na otroška igrišča, ker ne pobirajo iztrebkov za svojim psom, ker psi velikokrat delajo potrebo kar na balkonu, ker se ga lastniku ne da odpeljati ven in nato teče po sosedovih cunjah in ker jih ob polnoči zbudi lajež psa, ki pa ga lastnik ne umiri in še bi lahko naštevala.Naš pes je samo naša odgovornost, skrb in veselje in res ne smemo po nepotrebnem obremenjevati okolice in ljudje bodo bolj strpni in razumevajoči do nas lastnikov, ampak za tole kar sem zdajle napisala res opstaja kar nekaj tem o kulturi nas lastnikov psov.
Nevem zakaj bi bilo tako sporno plačevanje vode za psa, nekaj jo prav gotovo porabi in če imaš kakšno zahtevno pasmo, ki ga moraš kar precejkat skopati pa sploh, če pa bo kdo zavrgel psa samo zaradi tistega tisočaka, si pa psa tako ne zasluži in tudi obratno, če ga kdo ne bo imel samo zaradi tega razloga, naj ga ne ima.
Sporno je celo plačevanje vode v blokih, ko nekaterim ni mar ali jim pušča kotliček ali pipa v kopalnici in ostali plačujejo višjo porabnino, tako da to zame ni razlog  za vprašanje imeti psa ali ne.Če si ga želiš ga boš imel in ne razmišljal koliko te bo pes stal.
Se pa strinjam z damayanti, da je naš odnos do živali na zelo nizki ravni in je največji razlog za polnenje zavetišč.

LP.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , četrtek, 28.09.2006 : 14:10:56
Tukaj moram pa na žalost ostro odreagirati, predvsem na pisanje Žiži. Pred dvajsetimi leti smo živeli v drugem sistemu. V sistemu, ki je eklatantno kršil človekove pravice, če se jih je le dalo. Torej kje so bile šele pravice živali. Kje so bila društva proti mučenju živali, kje so bila zavetišča? Takrat je šlo vse drugače in vsi vemo kako. Ste pač imeli smolo, ker partijci v vaši okolici niso bili naklonjeni psom. V nađem bloku, tam kjer sem takrat živel, niso nikoli plačevali za nobeno žival. Je bilo pa zame (ker sem živel v veliki družini) zmeraj sporno plačevanje vode na podlagi članov gospodinjstva in sem to vedno imenoval "lažna solidarnost". V današnjem sistemu, pa besedica solidarnost sploh ne obstaja več (na žalost!). Torej da vam ponazorim s konkretnim primerom. V bloku, kjer živi ena šetsčlanska družina, ki ne porabi niti kapljice vode, recimo da so šli za en mesec na morje, spodaj pa živi en sosed, ki ima recimo poleg bloka en vrt, mogoče bazen ali pa nenazadnje lahko tudi iz čist žlehtnobe nenamensko zanalašč porabi veliko vode, bo šestčlanska družina pri naslednjem poračunu plačala največ. Če se to zdi komu poštenu, naj se lepo prosim podpiše.

Glede obnašanja lastnikov se pa popolnoma strinjam z vami. Ampak to je spet nova tema in jo kar odprite in bomo tam še to predebatirali. Mogoče samo to, da smo lastniki psov problematični, kaže že tale cel forum, ker se raje med sabo kregamo, kot bi stopili skupaj in si raje pomagali.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: petrca , četrtek, 28.09.2006 : 14:25:01
V bloku, kjer živi ena šetsčlanska družina, ki ne porabi niti kapljice vode, recimo da so šli za en mesec na morje, spodaj pa živi en sosed, ki ima recimo poleg bloka en vrt, mogoče bazen ali pa nenazadnje lahko tudi iz čist žlehtnobe nenamensko zanalašč porabi veliko vode, bo šestčlanska družina pri naslednjem poračunu plačala največ. Če se to zdi komu poštenu, naj se lepo prosim podpiše.

To je v primeru, ko se v bloku plačuje pavšal, kaj ne? V bloku, kjer sem živela prej, smo vsak mesec v nabiralnik dobili obrazec za popis števcev za vodo. Tako da si plačal dejansko toliko, kolikor si porabil.

Sedaj sva se s fantom preselila na svoje (v starejši blok), kjer trenutno ne plačujeva nič za psa. Vsi stanovalci vedo, da imava psa, zaenkrat pa nama še niso rekli, da bi zanj plačevala kakšne stroške. V primeru, da bi (bo) do tega prišlo, se pes šteje kot polovična oseba. Vsi stroški v tem bloku pa so računani na pavšal.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luncica , četrtek, 28.09.2006 : 14:53:25
No, damayanti, da malo potesim tvojo radovednost, hehe. Za vsakega psa pri nas v bloku placamo 10 evrov, stroskov (upravitelj, cistilka, hisnik, voda, snaga, ogrevanje) je z obema psoma vred in za tri osebe okoli 30 jurjev (pozimi pac vec, ker je ogrevanje zraven). Je pa res veliko psov v bloku, tako da se jim teh 10 evrov za vsakega psa veselo kopici - gre pa to baje v nek rezervni sklad, s katerim naj bi se placevalo tekoca vzdrzevanja. Sicer se mi ne zdi pretirano, ampak ce malo pomislim, moramo placati 20 evrov za dva psa, ki itak hodita vedno ven skupaj (se pravi, da je luc na hodniku prizgana za obe naenkrat, in da gresta v dvigalo obe skupaj). Ni posebne krize glede psov pri nas (razen ene parih sosed, ki kricijo, ce vidijo kateregakoli psa), sploh ce pomislim, da jima nonstop menjamo vodo hehe, in da je tavecjo psico treba velikokrat stusirati.
Slisim pa, da drugod po Ljubljani placujejo precej vec za pse - pa nikomur ni jasno, po kaksnem kljucu.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Žiži , četrtek, 28.09.2006 : 15:03:54
Hund

tu, bi se pa dalo debatirati o sistemih prejšnih in zdajšnih in v katerem so bolj kratene ali bile kratene človeške pravice, samo to je forum o živalih in pustimo politiko in sisteme pri miru. :-\
Edino, kar ti lahko priporočim tebi ali tistim, ki želijo plačevati vodo po dejanski porabi, da si vgradijo števce za vodo in bodo plačevali ravno toliko kolikor so porabili.

Glede kulture lastnikov štirinošcev, imaš pa že odprtih nekaj tem v forumu o PSIH - RAZNO in v vročih temah, tako da se debati lahko pridružiš tam in ni potrebno odpirati novih tem.

Pa še to, ma kje zavraga na tem forumu si videl :o, da se člani kregamo med seboj, povemo pač svoja mnenja, to pa zame ni kreg ampak izmenjava mnenj in verjamem , da je vsaj kultura nas članov na izredno visoki ravni ::), kar boš upam opazil tudi ti, ko boš malo dlje časa spremljal tale forum. :)

LepDan


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , četrtek, 28.09.2006 : 15:36:10
Žiži,

Vi ste tista, ki širi teme. Glede sistemov samo to, nobenega nisem hvalil, jaz bi v bistvu kar enačaje postavil med vse, je pa tudi res, da niso pa popolnoma podobni. Pač en sistem, je nekje nekaj dal, pa drugje vzel, drug sistem je pa nekje vzel, pa drugje dal. ;)

Glede števcev sem že zdavnaj povedal, da je edina pravična rešitev. Vendar dajte me popravit, ampak kolikor se spomnim in vem, samo enemu ga v bloku ne bodo vdelali, a ne? Mislim da gre tako, ali vsem ali pa nobenemu? Torej rabiš 100% soglasje vseh stanovalcev?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: damayanti , četrtek, 28.09.2006 : 16:31:17
No, damayanti, da malo potesim tvojo radovednost, hehe. Za vsakega psa pri nas v bloku placamo 10 evrov, stroskov (upravitelj, cistilka, hisnik, voda, snaga, ogrevanje) je z obema psoma vred in za tri osebe okoli 30 jurjev (pozimi pac vec, ker je ogrevanje zraven). Je pa res veliko psov v bloku, tako da se jim teh 10 evrov za vsakega psa veselo kopici - gre pa to baje v nek rezervni sklad, s katerim naj bi se placevalo tekoca vzdrzevanja. Sicer se mi ne zdi pretirano, ampak ce malo pomislim, moramo placati 20 evrov za dva psa, ki itak hodita vedno ven skupaj (se pravi, da je luc na hodniku prizgana za obe naenkrat, in da gresta v dvigalo obe skupaj). Ni posebne krize glede psov pri nas (razen ene parih sosed, ki kricijo, ce vidijo kateregakoli psa), sploh ce pomislim, da jima nonstop menjamo vodo hehe, in da je tavecjo psico treba velikokrat stusirati.
Slisim pa, da drugod po Ljubljani placujejo precej vec za pse - pa nikomur ni jasno, po kaksnem kljucu.

Hvala :)  kolk si ti dobra :-* k me ne ignoriraš   tisti ki se najbolj pritožujejo me ;) :)
 pri nas ti sroški znesejo  cca  50.000(  če  sem pa kaj preveč čvekava po tel pa še več ;)) na mesec (  zgolj tekoči stroški brez hrane  -najine in pasje)
ko pa pride  kurilna sezona je pa polna cisterna kurilnega olja  tam nekje 350.000
Naj omenim, da je  elektrike tudi sigurno za  2.000  sit, več  kot  je bila prej ,ko še ni bilo psov (na mesec )ker  ena  skrinja  v kateri so  rikviziti+  določena pasja hrana  "drgne"  cel dan ravno  zaradi  njih.


Tako ,da  če plačate  10 eur na psa in če imate potem mir, je to ok. 
Glede  ostalih  ki  imajo   komentarje glede psov je pa tako.  Ti so pa  vsepovsod. Ne samo po  blokih ;)




Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 28.09.2006 : 16:35:08
Narod, števci naj bi bili obvezni po zakonu in tam kjer jih še nimat jih mora upravnik čimprej naštimat.
Tu je pa govora o pravični ceni: dajatev-proti dajatev...

Mamo tri kriterije ali kako bi se temu reklo... Najvažnejši in najbolj kršen v našem primeru je "enakost dajatve in proti dajatve", prevod, plačaš kolikor porabiš!
Se pravi pavšal je kršenje tega pravila.
In naloga upravnika je, da jih naštima. Celo EkoSklad, del ministerstva za okolje, daje ugodne kredite ali celo sofinancira(bi bilo treba preverit kaj subvencionira trenutno) z denarjem EU, da bi se čimprej tole poštimalo... (če je napisano prepovedana reklama se opravičujem, sicer pa upam da ni, ker nam vsem lahko koristi).

Stroški, ki jih plačujem posebej zaradi psa so =0,00 SIT
Celo za čiščenje ne plačujemo dodatno, kar bi sicer bilo prav. Je pa res, da če je pes zasvinjal blok, ga spucam tudi sama ali pa samo pobrišem žarišča  :P
Sicer mamo pa vse na števce razen ogrevanja in odvoza smeti(kar pa verjetno nikoli ne bo mogoče točno na stanovanje določit volumen). To nas še čaka. Ker tudi ogrevanje ni pravilno računat na kvadraturo.

"Poslano: Danes ob 13:28:22Poslal: Žiži  
Dodaj citat
Hund

poglej, tukaj se pa res ne morem strinjati, ljudje so sedaj veliko bolj strpni do psov v večstanovanjskih hišah, kot so bili pred dvajsetimi leti, ko sem si jaz takrat zaželela psa sem bila ena redkih v našem blokovskem naselju, ki si je dovolil imeti psa v stanovanju in sem res orala ledino in pristala na pogoje(nekatere sem že opisala v mojih prejšnjih postih)na katere danes verjetno ne bi več, oziroma mi ne bi bilo potrebno, razen plačevanja stroškov, kar pa ni nevem kakšen denar, če ti prištejejo še enega člana. Kolikor opažam je vse več psov v blokih in tudi več na enem samem vhodu in če so tisti, ki ne marajo živali ali ki jih nimajo, nestrpni, so velikokrat krivi lastniki sami, ker svoje pse spuščajo iz povodcev okoli blokov in celo na otroška igrišča, ker ne pobirajo iztrebkov za svojim psom, ker psi velikokrat delajo potrebo kar na balkonu, ker se ga lastniku ne da odpeljati ven in nato teče po sosedovih cunjah in ker jih ob polnoči zbudi lajež psa, ki pa ga lastnik ne umiri in še bi lahko naštevala.Naš pes je samo naša odgovornost, skrb in veselje in res ne smemo po nepotrebnem obremenjevati okolice in ljudje bodo bolj strpni in razumevajoči do nas lastnikov, ampak za tole kar sem zdajle napisala res opstaja kar nekaj tem o kulturi nas lastnikov psov.
Nevem zakaj bi bilo tako sporno plačevanje vode za psa, nekaj jo prav gotovo porabi in če imaš kakšno zahtevno pasmo, ki ga moraš kar precejkat skopati pa sploh, če pa bo kdo zavrgel psa samo zaradi tistega tisočaka, si pa psa tako ne zasluži in tudi obratno, če ga kdo ne bo imel samo zaradi tega razloga, naj ga ne ima.
Sporno je celo plačevanje vode v blokih, ko nekaterim ni mar ali jim pušča kotliček ali pipa v kopalnici in ostali plačujejo višjo porabnino, tako da to zame ni razlog  za vprašanje imeti psa ali ne.Če si ga želiš ga boš imel in ne razmišljal koliko te bo pes stal.
Se pa strinjam z damayanti, da je naš odnos do živali na zelo nizki ravni in je največji razlog za polnenje zavetišč."

S tem se pa čisto strinjam. Pri nas vsi sosedje vejo, da pobiram izrebke in nikoli nam ni nihče nič reku, da svinjamo, ko smo šli mimo tiste boge zelenice, ki jo imamo ;)
Vem pa tudi da mam krasne sosede!  :-*

 


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , ponedeljek, 02.10.2006 : 14:12:15
AngSeter jaz bi te vprašal. če si odvetnik po poklicu ali vsaj koliko velik strokovnjak si na tem področju? Oziroma fajn bi bilo tale zakon videt.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 02.10.2006 : 14:25:18
Sem še frišna od izpita, ne znam pa celega zakona na pamet...  ::)
Ga bo treba še parkrat prebrat, ker pride zelo prav, če živiš v bloku.
Profesor je pa res štručko stare šole in je super razložil zadevo.

Je pa super zadeva Stanovanjski zakon s komentarjem. gadobiš tudi v knjižnici


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luncica , ponedeljek, 02.10.2006 : 15:40:00
Uf, Damayanti, tile stroski so samo tisto, kar je v oklepaju - tj. brez telefona, elektrike, kabelske, interneta, televizije itn. To so pac samo osnovni stroski, ki pridejo skupaj na eni poloznici, tako da vse skupaj seveda nanese kar precej vec. Milsim, da smo kar nekje na istem, ce vse skupaj sestejes - razen, seveda, ogrevanja - v blokih se pac avtomatsko vklopi centralna, ko je (mislim da) tri dni zapored pod 10 (ali pa 15, ne vem tocno) stopinj zunaj, in izklopi, ko je 3 dni nad 20 - nekaj takega. Je pa vsekakor ceneje kot hiso ogrevat.

Mir, ja, je imela ena soseda enkrat ideje, da bi tisti, ki imamo pse, morali veckrat cistiti hodnike, pa jo je mama nadrla, da ce se nasi dve v svinjariji valjata, mi ze pocistimo, tako da lahko se ona zacne, kadar se njen pesjan polula na hodniku  ;D ker za njihovim pa pac ne bomo cistili in pika - njihov problem, ce so rabili 5 mesecev, da so ga navadili, da se lula zunaj  :-X Sicer pa, naj tezijo, ostalih 10 psov iz bloka ni nikoli na povodcih, tako da...  >:(  ...jih kar k njim napotim!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , ponedeljek, 02.10.2006 : 20:32:43
Angseter a lahko vsaj razlago tvojega profesorja mal razložiš? Kajti rabimo res razlago strokovnjaka. Saj jaz mislim, da če bi šlo tole na sodišče (glede plačevanja stroškov za psa ali živali) ne bi šlo nikoli skoz. Tisti, ki misli, da so stroški v bloku manjši kot v hiši - zakaj se potem ne preselite raje v hišo? Ampak poanta seveda spet ni v tem, zato vsem ostalim - a mi lahko kdo razloži stroške ostalih živalic? Torej koliko hrček, koliko papiga, aja pa kakšna je razlka med majhnim in velikim psom? Aja, pa da ne pozabimo, kaj pa stroški vaših rožic? A je že komu kaj bolj jasno sedaj? ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 02.10.2006 : 21:28:57
Problem, če že, je ravno v tem, da ni nikjer nič napisano.

Pa sej ne plačuješ več stroškov, če so plačani pavšalno, ker imaš pralni stroj in zamrzovalno skrinjo razreda D, kot pa nekdo, ki ima razred A+.
Ali več vode zaradi pomivalnega stroja... Se pozna in to zelo na koncu meseca, da ne govorimo o puščajočih kotličkih, ki jih je baje minimalno 2/3.

Treba je dobro prebrat vse možne pogodbe, ki jih imate podpisane...

kakorkoli, čimprej je potrebno naštimat merilne naprave. Po moje je to lažje od kreganja kdo koliko porabi ali umaže.
Predlog na naslednjem sestanku za nastavitev in potem naprej.

Sicer pa pes v avtu ni smatran kot potnik. Sem policista vprašala. Pol verjetno ni smatran niti kot  stanovalec bloka. To pa zato, ker nikjer ni tega napisano, kako se obravava pes. Torej pes je tukaj izključno lastnina. Vsaj tako nam je bilo na nek način predstavljena, čeprav ni bilo kake posebne debate o tem.

Jaz imam trenutno iz knjižnice sposojen zakon (knižnjičar v družini ;) ).
Bom napisala kar piše na naslovnici:
Prof. dr. Janez Šinkovec
Mag. Boštjan Tratar
KOMENTAR
STANOVANJSKEGA ZAKONA
in
Zakon o graditvi objektov,
Zakon o urejanju prostora,
Zakon o nepremičninskem posredovanju
z
vzorci pogodb s področja gradbeništva

Eko, to je to, knjiga je vijolčasta. Tu je zbrano praktično vse in to s komentarjem, ki lepo razloži napisano.
Vsebuje tudi vzorce prošenj za sodišče. Sama nisem vsega brala, samo stanovanjski zakon in stvarnopravni zakonik.
Upam, da ti pride prav.

Kot sem pač sama razumela, kakega hudega omejevanja, razen v izjemnih primerih, nebi smelo biti.
To je namreč že vtikanje v tvojo zasebno lastnino, do katere maš vso pravico, če s tem ne omejeuješ druge, kar normalen pes vsekakor ni.

Je pa ta stanovanjski zakon velikokrat kršen in to baje na veliiiiko.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Hund , torek, 03.10.2006 : 10:34:17
Ja najprej hvala AngSeter. Ostalim pa naj bo to dokaz, da je danes kakšen človek tudi zastonj še pripravljen pomagat. Ampak na žalost si pa največ povedala ravno z zadnjim stavkom. Trenutno imamo v Sloveniji totalni divji zahod. Pri nas delujejo stvari po principu, da ponavadi sploh nimamo zakona, če ga že imamo je po možnosti slab, če je pa že slučajno dober, ga pa zaobidemo ali ignoriramo. Fantastično! :D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AngSeter , torek, 03.10.2006 : 14:54:20
Hund, prosim, ampak sej jih veliko pomaga zastonj.
Upam, da vam pride kaj prav.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: jerkre , petek, 22.12.2006 : 20:12:10
Pozdravljeni!

Sicer je že nekaj časa preteko od zadnejga odgovora pa vseeno. Tudi jaz plačujem za svojega psa vodo (vodovod-kanalizacija), ki jo plačujemo pavšalno (nimamo števcev). Račun pride za cel blok in to se razdeli na osebe in pse. Tako da smo s psom trije in plačujemo cca 6.500 - 8.000 sit na mesec (ker naš pes se seveda tudi tušira vsak dan in popije na litre vode dnevno) - groza.
Sicer pa so stroški v blokih, kjer se plačuje na pavšal res ogromni. Mi plačujemo na pavšal tudi ogrevanje, ki pa je ogromen strošek. In glede na to, da smo v 11. nadstropju do nas ne pride ista toplota kot do tistih, ki so v 1. in imamo radiatorje mlačne. In ta strošek znaša od 20.000 - 35.000 sit mesečno v kurilni sezoni.
Mislim, da novogradnje imajo svoje števce, v starih blokih pa tega ni (razen elektrike), tako da je res grozno.

Lepo se imejte pa VESELE in MIRNE PRAZNIKE!

lp



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: ModraPanda , petek, 29.12.2006 : 17:43:40
Jaz imam srečo, ker, ko  je moja poštena mati omenila upravnici bloka, ki zna sicer bit prava stara vešča, da bomo imeli psa in, če moramo zanj kaj plačevati, je samo butasto pogledala in ni vedla nič o tem, da moraš za žival kaj plačevat. Zdaj v bistvu ne vem, če kaj plačuje ali ne in mislim, da bi jaz najbrž plačevala tudi za celo osebo, ker sem bolj tak človek, da mam raje mir, kot tistega jurja. Se mi pa ne zdi fer, da bi moral kdo plačevati za psa isto kot za človeka, ker kot tolikokrat že napisano, isto ne porabi. Če bi se že kaj bunila, bi se zaradi principa, ne zaradi denarja samega.

Po napadu tistih mastifov, sem pa opazila, da v precej blokih bolj težijo kot so, pri kolegu v fužinah piše na hodniku, da morajo v stavbi vsi psi imeti nagobčnike. Kolikor vem, tega ni nihče sprejel, samo napis so napopali na steno. Ena gospa, ki ima višavca mi je pa rekla, da je šla enkrat mimo bloka in jo je ena stara zalila z vodo.

Pri mojem fantu v bloku imajo eno staro žmešano žensko, ki full ne mara psov. Njihov lift je kar naprej poscan in sumijo njo, da ščije, da bi lastniki stanovanj obtožili pse, da to delajo.  Mojega psa se full boji in moram priznat, da jo včasih zanalašč dražim in ful zalaufam, če jo vidim, da je šla v lift, da se ja z njo peljem. Sem zlobna, ampak kakršne ona po celmu naselju zganja...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: MIŠA , petek, 29.12.2006 : 18:03:30
Jaz se moram pa pohvaliti, da imamo kar srečo, da imajo vsi bloku našega Baka radi in da noben ne sitnari zaradi ničesar. Je pa res, da v stanovanju in po stopnišču nikoli ne laja. Plačujemo prav tako ne, čeprav je bilo že govora, da bo to potrebno. Jaz sem se sicer strinjala (kaj pa čem), vendar do sedaj še na nobeni položnici ni bila dodana ena oseba. Prosila jih pa tudi ne bom!

Glede nastrojenesti do psov, po tistem napadu, se pa strinjam, čeprav so se sedaj zadeve kar umirile. Sem pa tudi jaz doživela veliko slabih izkušen takrat, med drugim poleti, ko je moj Bak ležal v senci, pod enim blokom, jaz sem pa čepela pri njemu in ga božala, naju je nekdo iz bloka začel obmetavati z velikimi kamni.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Podencica , torek, 04.08.2009 : 12:18:27
Zanima me naslednje ...

S strani upravnega organa je bilo na vprašanje o tem,  ali je v stanovanju večstanovanjske zgradbe (lastniškem ali najemniškem) imeti psa ali mačko bil posredovan naslednji odgovor:

"da se o tem, ali stanovalci smejo imeti psa v stanovanju in koliko, se odloča na zborih lastnikov, če ni že določeno v pogodbi o medsebojnih razmerjih." :o

To se mi zdi malo čudna izjava in vsekakor privlečena za lase. :-X

Sama sem sicer iskala odgovor na to po Stanovanjskem zakonu in Zakonu o zaščiti živali, ampak nisem našla nič oprijemljivega in konkretnega.
Vsekakor pa menim, da mora biti vsak sprejeti sklep Zbora lastnikov stanovalcev etažne lastnine v skladu z zakonodajo in je v nobenem primeru ne sme kršiti.

Kaj menite ostali? Ali je res v rokah sklepa sostanovalcev v bloku to, ali lahko imaš doma psa ali mačko?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Podencica , torek, 04.08.2009 : 12:23:41
Sem pozabila omeniti tudi to, da je pa povsem jasno, da se v posedovanje psa ali mačke sostanovalci vpletejo takrat, ko gre npr. za nespošovanje reda in miru v bloku.
Vendar v tem primeru in tem odgovoru upravnega organa to ni bilo mišljeno v takšnih primerih.
Odgovor temelji na splošno o posedovanju živali v stanovanju. Torej tudi tistih, ki imamo doma pse in mačke za svoje družinske člane, jih redno oskrbujemo, lepo skrbimo zanje, so redno cepljeni, ne zganjamo hrupa, torej nikogar ne motimo ...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Podencica , torek, 04.08.2009 : 12:57:35
Se opravičujem ... :-[

Sem že našla nekaj odgovorov na svoja vprašanja v tej temi:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,28990.new/boardseen.html#new

Sicer pa ne sprašujem zase, saj imamo v našem bloku na vso srečo čudovite sostanovalce, ki naše dve psički naravnost občudujejo in imajo radi. :)  :D
Je pa povsem druga pesem pri naših prijateljih, kateri imajo res nemogoče sosede, ki jih vedno nekaj moti in jim zaradi tega, ker so zgledni lastniki dveh psov, povzročajo mnogo preglavic. ::)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Zala_ , torek, 04.08.2009 : 14:49:15
Eh, folk... Pes in maček sta tretirana kot stvar in nihče ti ne more predpisat, katero stvar imaš lahko v stanovanju, če s tem ne motiš/ogrožaš drugih.

Samo ne se pustit takim ljudem, ker potem mislijo, da imajo prav. Na lep način jim je treba razložit, če pa ne odnehajo in celo kaj fizičnega naredijo, se pa pokliče policijo, pa je.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 12.08.2009 : 10:12:44
Ravno sem prejela Uradni list v roke in notri se nahaja nov PRAVILNIK O UPRAVLJANJU VEČSTANOVANJSKIH STAVB (št. 60/09). V 28. členu se nahaja odstavek št. 3, ki pravi, da se lastnike psov bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika. Morda je še kaj zanimivega, pa še nisem našla....

Priporočam branje tega nadvse uporabnega pravnega gradiva  8) ;)

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: miskica , sreda, 12.08.2009 : 10:19:37
Hm, v bloku v LJ, kjer sem prej živela, so za vsakega psa/mačko računali kar vse stroške (tudi vodo, skupno elektriko, ogrevanje, zavarovanje,...) v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika, ne le čiščenje.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , sreda, 12.08.2009 : 10:20:19
Hm, potem pri nas kršijo ta pravilnik, ker plačujem za vsakega psa (imam 2) strošče čiščenja in komunalne stroške kot za dodatno osebo. Torej za dve dodatni osebi. Jim torej lahko s pravilnikom pomaham pred nosom in jih prisilim, da bom plačevala manj?  ??? Za mačke ne plačujem nič.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Jana , sreda, 12.08.2009 : 10:22:32
Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb (http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454) najdete TUKAJ (http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: moonbeam , sreda, 12.08.2009 : 10:25:06
Tu pri nas plačujemo samo za ljudi. Za psa nič. Verjetno je tudi od bloka odvisno. Je pa res, da je že malo starejši blok.  


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Zala_ , sreda, 12.08.2009 : 10:29:30
To je meni prav butasto. OK, da se nekaj zaračuna za čiščenje skupnih prostorov še gre. Ampak smeti pa voda? Če bi meni to računali (pa mi hvalabogu ne), bi hotla, da gremo štet po stanovanjih kdo kolk smeti pridela (ker res tist prazen žakelj od hrane na vsake kvatre je pa res za dodatno osebo za računat) in prav tako, da gremo štet kolk ima kdo rož in kolikolrat jih mora zalivat. So tud živa bitja pa živijo z ljudmi - če so že tolk ''načelni'', da računajo za živali, nej pa še za rastline...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , sreda, 12.08.2009 : 10:30:16
Jana, hvala.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 12.08.2009 : 10:35:43
Jana, hvala za link, sem ga ravno hotela pripopat.
lp vsem!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 12.08.2009 : 10:38:40
Morda še to:
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem
listu Republike Slovenije (15.8.), določbe III. poglavja pa se
začnejo uporabljati štiri mesece po objavi (po 31.12.2009).

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sreda, 12.08.2009 : 11:29:43
Hm... Pri nas plačujemo čiščenje na stanovanje in ne na osebo. Niti slučajno ne mislim dat niti centa več glede na to, da pride snažilka pobrat denar 1x mesečno in ne izstavi računa. Da ne govorim o tem, da čisti do 2x mesečno, ker imam srečo, da živim v bloku, kjer pazimo na red in čistočo in če že kdo kaj zasvinja, za seboj tudi počisti.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , sreda, 12.08.2009 : 11:54:32
Mi plačujemo vse skupne stroške, ki niso vezani na števec, za enega psa, kot za pol osebe. Tu gre za hišnika, čistilko, skupno elektriko v bloku, vodo, ... ::)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 12.08.2009 : 12:08:05
Jaz plačujem za enega psa toliko kot za eno osebo.  ::) ??? >:(
Zato pa se klanjam novemu Pravilniku.
 :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 12.08.2009 : 12:15:12
Hm, potem pri nas kršijo ta pravilnik, ker plačujem za vsakega psa (imam 2) strošče čiščenja in komunalne stroške kot za dodatno osebo. Torej za dve dodatni osebi. Jim torej lahko s pravilnikom pomaham pred nosom in jih prisilim, da bom plačevala manj?  ??? Za mačke ne plačujem nič.

V poglavju III. so opisane delitve stroškov in glede na kaj. Pri nas se je na oglasni deski pojavilo obvestilo, da (glej, glej...) :o >:( naj sporočimo, koliko oseb biva v stanovanju, da se bodo stroški pravično porazdelili med stanovalce. Potem pa ta pravilnik, ki v tem obvestilu sploh ni omenjen! :o
Kot priloga tega Pravilnika je tudi obrazec, ki ga mora vsak izpolniti (če je stanje spremenjeno) in v njem je navedeno:
 _____ oseb in _____ psov. Po teh podatkih bodo torej morali obračunati stroške. Seveda, določbe tega poglavja začnejo veljati 4 mesece po objavi.

Meni se bodo stroški zmanjšali za kar konkretno. Pa imam samo enega psa.
Zdaj se bodo vsakodnevna nepotrebna pranja perila (sosedov) na moje stroške res pravično porazedlila.

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , sobota, 22.08.2009 : 10:51:39
Ne dvigne mi velikokrat kakšna stvar pritiska, ampak tale pravilnik je pa od sile.  >:(

Kot sem ga razumela, sedaj ne bo odvisno od pogodbe o medsebojnih razmerijih oz. od sostanovalcev ali se bo za plačevalo za psa ali ne. V vseh večstanovanjskih stavbah se bo plačevalo dodatno čiščenje za PSE in upravniki bodo to delali avtomatično !!!!!  :o

Pa kje so našli ravno pse! Kaj pa mačke, sploh tiste ki hodijo not pa ven, pa tudi ptičje perje lahko frči vsepovsod! Pa nemoreš zmetati kar vseh psov v isti koš.  Kaj pa kadilci ko trosijo pepel povsod. Pa jaz tudi ne bom več plačevala za cel blok ampak le petino ker sem v pritljičju in nikoli ne uporabljam stopnišča do 5.nadstropja. Kaj pa če bi namestili števce obiskovalcev v posamezni enoti? Obiskovalci tudi svinjajo hodnik, in tisti ki so skor brez obiskov res niso dolžni plačevati za druge! Gospod minister v mojih očeh ste izgubili v so kredibilnost zaradi omejenega in docela pristranskega pogleda na obravnavano problematiko.

Pa kaj državo, ministra ali upravnika briga kako se stanovalci dogovorimo za plačilo čiščenja. Mi smo do sedaj lepo plačevali čiščenje na enoto, pa imamo tudi različno št. članov v gospodinjstvih, a smo se vsi lepo strinjali, da vsi različne pluse in minuse tako kompenziramo (eni imamo majhne pse v pritljičju, drugi velike pse v najvišjem nadstropju, eni hodijo večkrat na dan v klet, kjer imajo delavnico in smetijo, pri drugih si obiskovalci podajajo kljuke, eni stresajo drobtine čez balkon, drugi pozimi krmijo ptice.

Sicer pa plačam sedaj plačam 6 EUR čiščenja in če bo to obveljalo ga bom plačala 5,4  ker živim pač sama. Amak sam namen in ideja, da zaračunavajo za pse se mi zdi povsem zgrešena.

Če se bo našel kak junak, ki bo izpodbijal sprejeti pravilnik, sem takoj med podpisniki.

lp Tina


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Teja , sobota, 22.08.2009 : 11:30:43
katastrofa :o
a veljajo samo tisti psi, ki so prijavljeni na naslovu? ::) :P


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , sobota, 22.08.2009 : 12:38:44
Po moje velja tako, da kjer je privaljen lastnik, tam bo tudi pes. Sicer pa nič ne piše, da mora biti pes lastniški, lahko je od prijateljev, a če je določen čas pristen se šteje, da je uporabnik.Problem boste pa imele z začasniki, ker vam bodo sosedje lahko ravnotako težili.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , sobota, 22.08.2009 : 12:40:31
Pristen = prisoten


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tetameta , nedelja, 23.08.2009 : 08:24:00
Ne dvigne mi velikokrat kakšna stvar pritiska, ampak tale pravilnik je pa od sile.  >:(

Kot sem ga razumela, sedaj ne bo odvisno od pogodbe o medsebojnih razmerijih oz. od sostanovalcev ali se bo za plačevalo za psa ali ne. V vseh večstanovanjskih stavbah se bo plačevalo dodatno čiščenje za PSE in upravniki bodo to delali avtomatično !!!!!  :o

Pa kje so našli ravno pse! Kaj pa mačke, sploh tiste ki hodijo not pa ven, pa tudi ptičje perje lahko frči vsepovsod! Pa nemoreš zmetati kar vseh psov v isti koš.  Kaj pa kadilci ko trosijo pepel povsod. Pa jaz tudi ne bom več plačevala za cel blok ampak le petino ker sem v pritljičju in nikoli ne uporabljam stopnišča do 5.nadstropja. Kaj pa če bi namestili števce obiskovalcev v posamezni enoti? Obiskovalci tudi svinjajo hodnik, in tisti ki so skor brez obiskov res niso dolžni plačevati za druge! Gospod minister v mojih očeh ste izgubili v so kredibilnost zaradi omejenega in docela pristranskega pogleda na obravnavano problematiko.

Pa kaj državo, ministra ali upravnika briga kako se stanovalci dogovorimo za plačilo čiščenja. Mi smo do sedaj lepo plačevali čiščenje na enoto, pa imamo tudi različno št. članov v gospodinjstvih, a smo se vsi lepo strinjali, da vsi različne pluse in minuse tako kompenziramo (eni imamo majhne pse v pritljičju, drugi velike pse v najvišjem nadstropju, eni hodijo večkrat na dan v klet, kjer imajo delavnico in smetijo, pri drugih si obiskovalci podajajo kljuke, eni stresajo drobtine čez balkon, drugi pozimi krmijo ptice.

Sicer pa plačam sedaj plačam 6 EUR čiščenja in če bo to obveljalo ga bom plačala 5,4  ker živim pač sama. Amak sam namen in ideja, da zaračunavajo za pse se mi zdi povsem zgrešena.

Če se bo našel kak junak, ki bo izpodbijal sprejeti pravilnik, sem takoj med podpisniki.

lp Tina

A dej no... Ti imaš pač srečo, da se lahko zmenite glede plačevanja stroškov... Nimajo pa vsi te sreče... Poznam primere, ko morajo lastniki psov v bloku za pse plačevati vse stroške, kot za osebo... čeprav nikjer ne piše, da so psi osebe (v nobenem zakonu)...v bistvu se jih pravno obravnava kot stvari... Tako da se mi ta pravilnik ne zdi tako slab...je pa res, da bi lahko šteli zraven tudi recimo mačke...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: frigga , nedelja, 23.08.2009 : 08:29:19
Tako da se mi ta pravilnik ne zdi tako slab...je pa res, da bi lahko šteli zraven tudi recimo mačke...

A da bi šteli zraven mačke pri stroških čiščenja skupnih prostorov? Moja dva mačka vidita hodnik samo iz transporterja, pa še to samo parkrat na leto, in ne vem, zakaj bi potem plačevala še za njiju.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tetameta , nedelja, 23.08.2009 : 08:36:27
A da bi šteli zraven mačke pri stroških čiščenja skupnih prostorov? Moja dva mačka vidita hodnik samo iz transporterja, pa še to samo parkrat na leto, in ne vem, zakaj bi potem plačevala še za njiju.
Ma ja sej ne vem... Edina škoda, ko niso vsi taki...in se mački sprehajajo po bloku in hodnikih... No pa sej mačk itak ni not v pravilniku...so pa psi, čeprav recimo tut moj pes ni umazal skupnih prostorov, razen ene 2x ko se je polulala, ko je bila majhna, pa še to smo itak spucali...
Ampak glavno je, da ne bo več treba plačevat stroškov za vodo enako za psa in za osebo in podobno...polovica stroškov čiščenja na osebo pa tut ni kak grozen strošek...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: miskica , nedelja, 23.08.2009 : 08:36:58
Zaradi tega pravilnika se razmerja v tistih blokih, kjer so odnosi kulturni in imajo tudi glede plačevanja stroškov za živali zadeve poštimane, se ne bo nič spremenilo. Nikjer namreč ni določenih denarnih ali kazenskih sankcij, če jih v skupnosti lastnikov stanovanj ne bodo upoštevali.

Bo pa ta pravilnik vsekakor v pomoč tam, kjer imajo težavne sosedske odnose in stvari ne zmorejo urediti (ja, tudi to se dogaja) ali pa tam, kjer so (tako kot v mojem bivšem bloku) od lastnikov psov zahtevali plačevanje celo dela stroškov zavarovanja bloka, ogrevanja itd.

Kar se tiče modrovanja o razliki o tem, v katerem štuku živiš... bolj kot je predpis natančen, več izjem bo izpuščenih in več bo možnosti za težave pri njegovem uveljavljanju.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tetameta , nedelja, 23.08.2009 : 08:44:58
Kar se tiče modrovanja o razliki o tem, v katerem štuku živiš... bolj kot je predpis natančen, več izjem bo izpuščenih in več bo možnosti za težave pri njegovem uveljavljanju.
To pa itak nima veze že pri plačevanju skupnih stroškov... ne moreš se izognit npr. plačevanju stroškov za lift, ker živiš v pritličju in ga ne uporabljaš...isto je s čiščenjem...
Ma za moje pojme končno en pameten pravilnik, ki bo vsaj dal pravno podlago za zaračunavanje stroškov, ne pa da so imeli nekateri bloki vse pošlihtano, drugje so pa služili s tem, ko je folk pač imel psa in jim zaračunavali, ko da bi pri njih živela še ena oseba...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , nedelja, 23.08.2009 : 09:58:04
Mnenja so pač različna, ampak jaz bom po novem prišla ceneje skozi. Trenutno mi upravitelj računa vsakega psa kot dodatno osebo za vse stroške in se bo potem kar poznalo. Čisto fer za vse pa po mojem ne more bit. Kdo bo štel, kolikokrat gre kdo po stopnišču in koliko obiskov ima? Bomo potem še gledali, kdo ima bolj blatne čevlje?  :o Razumem pa, da tistim, ki do zdaj niso plačevali nič, to ni prav.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: vis in nox , nedelja, 23.08.2009 : 13:17:45
Se boste smejali, ampak vam povem, da na vasi je pa tudi važno, koliko nas prebiva v hiši. Namreč, dajo nam smetnjak, velikost po izbiri. Praznijo nam ga na 7 dni in razmišljajo, da bi ga samo na 14(!).

In kako nam zaračunajo odvoz smeti. Me je skoraj kap! Sem pričakovala, da nam bodo zaračunali m3 velikosti smetnajka x število praznjenj na mesec (kot v Ljubljani). O, to pa ne! Zaračunajo nam po številu oseb, ki bivajo v hiši!

Zakaj že sem naročila najmanjši smetnjak? Odgovor: ker sem naivna trapa!

Zdaj samo še čakam, da bom morala prijaviti še število živali.

Pa preverjanje števila oseb, je to ustavno? Imajo komunalna podjetja pravico preverjati, koliko oseb živi na naslovu?

Še tole: zakaj z***** potrošnike? Ker je najlažje. Zakaj pa država ne zahteva, da nam mlekarna polni mleko v steklenice, prepove plastične vrečke, itd? Ker si ne upa! Raje gasi požar.

Tudi tole: pasje kakce pobiramo v polivinil vrečke. Kako pa se potem to razgradi? Bi morali uporabljati papirnate vrečke!?

No, tudi na vasi moramo pobirati kakce, ko se sprehajamo po travnikih, da boste vedeli. Potem jih, dobro spakirane v polivinil, odvržemo v navaden smetnjak. Ja, ni kaj, smo bio!!!!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: mabu , nedelja, 23.08.2009 : 16:54:50
vis in nox, kolikor se spomnim še od takrat, ko sem še živela doma, je komunala vedno zaračunavala po številu stalno prijavljenih oseb v hiši. Vem, da sem mami morala močno težiti, da me je odjavila, da je začela plačevati manj ...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: miskica , nedelja, 23.08.2009 : 16:58:17
Očitno ni povsod tako, pri nas na Domžalskem se plačuje od volumna kante za smeti, suminčavi so le, če vedo, da je na nekem naslovu kako številčno gospodinjstvo, zahtevajo pa najmanjšo kanto.

Visova, zadnjič sem že Matiji rekla, tebi pa pozabila - če vama prav pride, vama dam eno zeleno kanto, tako kot jo že imata (Sulo, 240l). Mi smo z novim letom morali obvezno zamenjati barvo kante in zelena v Domžalah ni več dovoljena. Glede na to, da plačuješ po osebi, si torej lahko privoščiš tudi razkošje dveh kant :P


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: vis in nox , nedelja, 23.08.2009 : 19:06:20
Še ena zelena kanta bi nam prav prišla, vendar ne vem, če je dovoljeno imeti dve. Ker praznenje zelene je kobajagi zastonj in smo že itak dobili večjo, to pa zato, ker imamo super ekološko greznico z miljon certifikati.

Čudna so pota občinarjev. ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: miskica , nedelja, 23.08.2009 : 19:08:51
No, javi, če se odločiš, da bi jo imela. :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: šogunka , nedelja, 23.08.2009 : 19:15:24
Zelena kanta je za bio odpadke?
V Ljubljani je dodatna kanta (120L) zastonj, po potrebi dostavijo tudi veliko (400L ali nekaj takega), samo gnjaviti jih je potrebno dovolj dolgo. Moj argument je bil to, da gre za hišo z vrtom in je veliko razgradljivih odpadkov. Sem pa imela izkušnjo, da mi je niso izpraznili, če kanta ni njihova tipska, tudi če je bila nastavljena poleg (razen, če sem zjutraj ujela smetarje in jih izrecno prosila)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: vis in nox , nedelja, 23.08.2009 : 19:21:21
Zelena kanta je za bio odpadke?

Pri nas je zelena, v Ljubljani rjava. Mi imamo vedno polno, ker je kar nekaj trave, pa še smreke sekamo. Tako, da dajemo noter po obrokih.

Miskica, pripelji jo, prosim, ko pridete. Bomo poskusili, če bodo spraznili obe. Hvala.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: miskica , nedelja, 23.08.2009 : 19:22:19
Dil ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , nedelja, 23.08.2009 : 23:02:49
Verjetno boste tisti, ki ste do sedaj plačevali vse ostale obratovalne stroške za pse, to delali še naprej, čeprav pravne osnove tako kot so sedaj, za ostale stroške še vedno ni.

miskica, po moje se motiš. Tudi v blokih, kjer se je dalo kaj dogovorit tega sistema ne bomo mogli več obdržat. Pravilnik posega v avtonomijo soseskih odnosov, saj zahteva prilagoditev pogodb o medsebojnih razmerjih, ki dosedaj niso skladni z njim. Tako ne bomo imeli "pravo glasa", za pse se bo plačevalo, pa tudi ljudi / uporabnike se bo, za namen obračuna stroškov čiščenja, štelo in konec. Strinjala bi se s tako dikcijo pravilnika, da bi bila pač stanovalcem dana možnost izbire ali bodo plačevali čiščenje po kvadraturi, po uporabnikih ali po enoti, ne pa da jih sili v eno od možnosti.

Vseeno bi mi bilo bolj pravično in logično, da bi za pse plačevali pri čiščenju in vzdrževanju okolice, funksionalnega zemljišča,.. večstanovanjskih stavb (ki pa naj bi se tudi po pravilniku obračunavalo na stanovanjsko enoto). Večja verjetnost je namreč, da psi "onesnažijo" (vsaj z urinom in kako odmro dlakico) zelenice v okolici, kot pa skupne prostore v stavbi.

Pravilnik je diskriminatoren (ločuje ljudi glede na lastništvo). Po zakonu je pes (ali kaka druga žival) STVAR. Stvar je tudi kolo ali motor. Kaj pa kolesarji in motoristi, ki vlačijo svoje jekene koničke po skupnih prostorih, kolesa celo po stopniščih, pa po dvigalih, motorje po kleteh, sušilnicah? Če si že dovolijo tak poseg v privatno lastnino, da moraš iz tega razloga prijaviti STVAR, ki jo imaš v posesti, potem naj določijo, da se prijavijo tudi druge stvari in predmeti, ki onesnažujejo skupne prostore in ne zgolj psi. Ja če bomo šteli stvari, potem štejmo vse stvari in ne le ne nekatere, ki gredo posameznikom slučajno v nos.

Urla, tudi jaz bom plačevala manj kot do sedaj, vendar se mi nikakor ne zdi pošteno od zakonadajalca, da tako posega v lastninska razmerja, ki ga prav nič ne brigajo.

Verjetno so cene in stroški čiščenja ponekod nezanemarljivi in bojim se, da bo kar nekaj kužkov pristalo na cesti zaradi tega predpisa. Če se špara pri hrani in se zaradi nekaj evrov razlike kupuje Pe***** , povečan mesečni strošek čiščenja zaradi psa za marsikoga ne bo sprejemljiv.

Tudi to, kako se šteje uporabnike je absurdno:
28. člen "Za uporabnike posamezne enote se štejejo osebe, ki jo dejansko uporabljajo. Za dejansko uporabo se šteje, če je posamezna enota zasedena vsaj 15 dni v mesecu. Kadar gre za posamezno enoto, ki se uporablja občasno (sekundarno stanovanje), pa se šteje, da je dejansko uporabljena, če je zasedena vsaj 6 dni v mesecu."  Lastnike psov se bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika.
Boste morali študenti, ki ne živite doma plačevati na dveh koncih tudi za psa?
Ali to pomeni, da če pridem s psom večkrat na teden k fantu za nekaj ur,  sem tudi uporabnik, pa pes (0,5 seveda) tudi, ali kako? Bom račun dobila jaz kot lastnik ali fant kot uporabnik. Ali oseba, terenski delavec, ki je doma tri dni ob vikendih, sploh ni uporabnik enote in ne bo prispeval k čiščenju? Ne vem, če takšna določba sploh dovolj natančno definira, kaj se šteje za dejansko uporabo?

Pa še off topic: a to ste opazili - kdor bo po novem želel montirati zgolj klimo z zunanjo enoto na zunajo steno, bo zato potreboval soglasje 75 % lastnikov večstanovanjske hiše. (13. člen) Vsak, ki se bo hotel hladiti mu bo pred tem pošteno vroče pri zbiranju podpisov!




Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , ponedeljek, 24.08.2009 : 07:53:04

Urla, tudi jaz bom plačevala manj kot do sedaj, vendar se mi nikakor ne zdi pošteno od zakonadajalca, da tako posega v lastninska razmerja, ki ga prav nič ne brigajo.

Verjetno so cene in stroški čiščenja ponekod nezanemarljivi in bojim se, da bo kar nekaj kužkov pristalo na cesti zaradi tega predpisa. Če se špara pri hrani in se zaradi nekaj evrov razlike kupuje Pe***** , povečan mesečni strošek čiščenja zaradi psa za marsikoga ne bo sprejemljiv.




Se popolnoma strinjam, da je pravilnik diskriminatoren, ampak dejstvo je, da je bilo tako tudi do zdaj.

Na to, da se bo kdo zaradi tega znebil psa, pa jaz, trapa trapasta, do zdaj sploh še nisem pomislila! Jao, jao, upam, da ljudje ne bodo tako trčeni!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 24.08.2009 : 08:27:27

Verjetno so cene in stroški čiščenja ponekod nezanemarljivi in bojim se, da bo kar nekaj kužkov pristalo na cesti zaradi tega predpisa. Če se špara pri hrani in se zaradi nekaj evrov razlike kupuje Pe***** , povečan mesečni strošek čiščenja zaradi psa za marsikoga ne bo sprejemljiv.

Joj ej dej spet pretiravat... Ja zihr bo zaradi stroška 2 do 3 € na mesec velik psov pristalo na cesti...
Še zmeri je boljš, da je vsaj nekaj določeno v pravilniku, ne pa da je vsak blok imel svoja pravila glede plačevanja... V našem bloku smo plačevali nek pavšal za psa (okoli 2 €), v sodednjem pa kot za osebo pri vseh stroških... Je pa res, da nikoli ne bo mogoča ena rešitev, ki bo sprejemljiva za vse...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 24.08.2009 : 10:25:01
Verjetno boste tisti, ki ste do sedaj plačevali vse ostale obratovalne stroške za pse, to delali še naprej, čeprav pravne osnove tako kot so sedaj, za ostale stroške še vedno ni.

BELA Tisa, zagotovo ne bom plačevala vse obratovalne stroške za osebo, ki je v mojem stanovanju NI. Po mnenju hišnega sveta je do sedaj bila..... ::) Povprečna poraba vode 1 osebe na dan znaša 150 l/s - moj pes jo porabi 1 liter dnevno. Se ti to zdi pravilno/pravično?  ??? :o

Citat
miskica, po moje se motiš. Tudi v blokih, kjer se je dalo kaj dogovorit tega sistema ne bomo mogli več obdržat. Pravilnik posega v avtonomijo soseskih odnosov, saj zahteva prilagoditev pogodb o medsebojnih razmerjih, ki dosedaj niso skladni z njim. Tako ne bomo imeli "pravo glasa", za pse se bo plačevalo, pa tudi ljudi / uporabnike se bo, za namen obračuna stroškov čiščenja, štelo in konec. Strinjala bi se s tako dikcijo pravilnika, da bi bila pač stanovalcem dana možnost izbire ali bodo plačevali čiščenje po kvadraturi, po uporabnikih ali po enoti, ne pa da jih sili v eno od možnosti.

Prilagoditev na spremenjen zakon o varnosti v prometu smo tudi preživeli....  :P ??? Končno se je reklo nekaj konkretnega, ne pa, da gre po pravilu najglasnejšega v bloku, ki je seveda (kot zakleto) proti vsem živim bitjem....še proti sebi.... :-X

Citat
Verjetno so cene in stroški čiščenja ponekod nezanemarljivi in bojim se, da bo kar nekaj kužkov pristalo na cesti zaradi tega predpisa. Če se špara pri hrani in se zaradi nekaj evrov razlike kupuje Pe***** , povečan mesečni strošek čiščenja zaradi psa za marsikoga ne bo sprejemljiv.

Tisti, ki imajo pse, že zdaj plačujejo za čiščenje in ostale stroške. Če ga zmorejo že sedaj, verjetno zaradi tega nihče ne bo pristal na cesti. Čiščenje se obračunava po ceniku za čiščenje, ki bi pač moral biti na vpogled vsem plačnikom (stanovalcem). Se pravi, če se je račun drastično povečal, se ponavadi navede razlog za to. Če je razlog za to pes, ki živi na isti način kot prej, potem je poseganje v "lastninske" pravice s pravilnikom še kako potrebno, da se takšne stvari (=preveliko zaračunavanje za nekaj, kar ne porabiš) preprečijo.

Citat
28. člen "Za uporabnike posamezne enote se štejejo osebe, ki jo dejansko uporabljajo. Za dejansko uporabo se šteje, če je posamezna enota zasedena vsaj 15 dni v mesecu. Kadar gre za posamezno enoto, ki se uporablja občasno (sekundarno stanovanje), pa se šteje, da je dejansko uporabljena, če je zasedena vsaj 6 dni v mesecu."  Ne vem, če takšna določba sploh dovolj natančno definira, kaj se šteje za dejansko uporabo?

Nisem zasledila pojasnila, kaj je to "dejanska uporaba", vendar sklepam, da se obiski ne štejejo. Pojasnilo lahko dobiš na MOP-u (ministrstvo, ki je izdalo ta pravilnik), zagotovo, ti ga bodo podali.

Meni je ta pravilnik "odvrnil" od teženja kar nekaj sosedov, pa se imam za zgledno lastnico psa.

Lp polonak




Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: kaja , ponedeljek, 24.08.2009 : 10:54:03
Mi do sedaj za pse nismo placevali in tudi nihce od mojih prijateljev, ki zivijo v blokih ne placujejo nic. Pravzaprav razen Bele Tise ne poznam nikogar, ki bi karkoli placeval za pse. ??? Tako, da vsaj pri nas vem, da bodo ljudje tezili zaradi stroskov. In tocno za 2 evra na mesec.... ::)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: king-roy , ponedeljek, 24.08.2009 : 11:34:06
Mi tudi nič ne plačujemo za psa.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: PikaPoka , ponedeljek, 24.08.2009 : 11:52:33
Tudi pri nas ne plačujemo posebej za psa.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 24.08.2009 : 12:37:05
Pri nas je bilo na hišnem svetu odločeno, da se za psa plačuje kot za eno osebo več  :o. Torej, vsi stroški, ki se obračunavajo na osebo, so pri meni za eno osebo več (voda, čiščenje, smeti, kanalizacija...). Strošek čiščenja je zanemarljiv v primerjavi s porabljeno vodo.
Moje "pravo glasanja" je seveda izključeno (sem edina, ki psa v bloku imam).  :-\ To pa zato, ker so si hišni sveti lahko te stvari do sprejetja tega pravilnika lahko po svoje urejali plačevanje stroškov, ki se obračunavajo pavšalno. 

Lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 24.08.2009 : 12:48:14
Pri nas je bilo na hišnem svetu odločeno, da se za psa plačuje kot za eno osebo več  :o. Torej, vsi stroški, ki se obračunavajo na osebo, so pri meni za eno osebo več (voda, čiščenje, smeti, kanalizacija...). Strošek čiščenja je zanemarljiv v primerjavi s porabljeno vodo.
Moje "pravo glasanja" je seveda izključeno (sem edina, ki psa v bloku imam).  :-\ To pa zato, ker so si hišni sveti lahko te stvari do sprejetja tega pravilnika lahko po svoje urejali plačevanje stroškov, ki se obračunavajo pavšalno. 

Lp polonak

No sej... Zato je pa dobro, da je končno sprejet pravilnik, ki bo vsaj malo uredil plačevanje stroškov in dal pravno podlago za obračunavanje stroškov za pse. Ne pa da v našem bloku plačujemo pavšal za psa, v sosednjem bloku pa je pes oseba (kar se stroškov tiče)...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , ponedeljek, 24.08.2009 : 16:18:02
Ne Kaja narobe si razumela. Sedaj ne plačujem nič več ali manj kot sosedi, ki nimajo živali.  Bom pa  po novem pravilniku plačala manj kot sedaj, ker se bo ponovem računalo na uporabnika in ne na enoto.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , ponedeljek, 24.08.2009 : 17:04:14
Iskreno upam, da se 100% motim,  ??? a še vedno verjamem, da se bo kar nekaj modelov svojih psov znebilo (če jih ne bodo uspeli zatajiti). :-\

Tako kot pravi Kaja, v Zasavju, ne vem, da bi kje težili za plačevanje stroškov za pse in tako večina lastnikov psov po blokih do sedaj ni seznanjena, da ta problem oz. možnost obstaja.  :o Tudi če je razlike oz. doplačila samo (čeprav je verjetno marsikje ta strošek precej višji) 2 EUR/mesec je to 24 EUR letno, kar je absolutno prevelik izdatek za nekatere. Tistim, ki je preveč dati 10 EUR za nujen pregled pri vetu ali za cepljenje, bodo znali tudi to zračunat in se finačnega potratneža znebiti.  :'(  :P

Razumem najemnike, da se ne upajo preveč bunit proti oderuškim računom za stroške za pse, ampak lastniki stanovanj bi vsekakor lahko zaropotali, da nebi zaračunavali vseh teh storškov tudi za pse, ker za to ni nikakšne osnove.  Če so medsoseski odnosi v hiše že skaljeni ni razloga, da jih s svojim uporom, ne skalite še bolj. Težaki se pa najdejo in bodo težili enkrat za to enkrat za drugo. In če bomo takim gnjavatorjem v vsem popuščali bomo kmalu imeli njihovo diktaruro. ( mogoče si omislijo celo policijsko uro  ;D)

Luna7 :
hišni svet je lahko neverjetno zoprna skupina težakov in pametnjakovičev, ampak naj si to še tako želijo ne morejo bili zakonodajalec in ne more določati večjih dolžnosti (ravno tako ne dajati večjih pravic) kot jih predpisujejo zakoni in podzakonski akti. In hirarhično je nad sklepi hišnega sveta ali nad pogodbami o medsebojnih razmerjih kar nekaj predpisov, ki nikjer ne določajo psa kot podlago za obračun (razen seveda tega novega, ki ga komentiramo).

Ne, ni pravično luna7, da morate plačevati za psa, ki je stvar  :'(,  sploh karkoli, to želim povedati.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 17:21:18
Za psa vam NI potrebno plačevati stroškov. Najbolje, da zahtevate denar nazaj, z obrestmi, ker je bil izterjan v nasprotju z zakonom.

Sicer pa, življenje v bloku je zakon, v lastni hiši je težje!


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , ponedeljek, 24.08.2009 : 17:34:40
Km, jaz dajem 2 eur na psa mesečno samo za čiščenje, prišteti je treba še vodo in komunalne stroške ter v bistvu vse, kar je na položnici od upravitelja.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 24.08.2009 : 21:35:16
Za psa vam NI potrebno plačevati stroškov. Najbolje, da zahtevate denar nazaj, z obrestmi, ker je bil izterjan v nasprotju z zakonom.

Sicer pa, življenje v bloku je zakon, v lastni hiši je težje!
Hvala, ideja je zanimiva. Vendar pa nisem našla zakonske podlage za takšno izterjavo. Res, da je pes stvar, ki pač ne more porabiti vode  :P (do sprejetja pravilnika). Kljub temu še nisem odkrila, kakšno težo imajo hišni sveti. Priznam, do pred kratkim sem mislila, da je to pač stvar dogovora stanovalcev (v mejah normale).
Lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: kaja , torek, 25.08.2009 : 06:09:53
bela tisa, sem te razumela, da ze zdaj placujes nekaj. No, pa saj ni vazno.  :) Jaz bom zdaj placala 1,25 eura vec za ciscenje, ostalo pa itak ne placujemo pavsalno. :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Uma , torek, 25.08.2009 : 22:29:21
Jaz bi grobo ocenila, da v povprečnem stanovanju z balkonom rože porabijo več vode kot manjši pes, še dobro, da rož ne zaračunavajo po novem. Človek lahko popeni, ko samo bere to, kakšne klatijo v teh pravilnikih.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sreda, 26.08.2009 : 00:47:43
Sicer malo mimo teme, ampak me pa zdaj res zanima, koliko plačujete za čiščenje skupnih prostorov (v blokih) in na kakšen način - na enoto ali na osebo?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: kaja , sreda, 26.08.2009 : 06:13:28
Na enoto - 5 eurov. lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 26.08.2009 : 09:14:01
Jaz bi grobo ocenila, da v povprečnem stanovanju z balkonom rože porabijo več vode kot manjši pes, še dobro, da rož ne zaračunavajo po novem. Človek lahko popeni, ko samo bere to, kakšne klatijo v teh pravilnikih.

Moje mnenje: nekateri sosedje v prešnjem bloku so kopali kokeršanjela vsak dan :o. Jaz moje psice ne kopam, razen po potrebi (=nadišavljena z "dišavami", po katerih se je povaljala). Nekako je to zdaj urejeno. Rože in pes sta izenačena. Meni se ne zdi ravno klatenje v tem pravilniku. Meni se bodo stvari ZELO uredile.

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , sreda, 26.08.2009 : 09:20:46
Sicer malo mimo teme, ampak me pa zdaj res zanima, koliko plačujete za čiščenje skupnih prostorov (v blokih) in na kakšen način - na enoto ali na osebo?

Na osebo-2 eur, vsak pes se šteje za 1 osebo


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 26.08.2009 : 09:33:48
Pri nas na enoto okoli 5 eurov.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sreda, 26.08.2009 : 10:22:51
Sprašujem, ker si kar mislim, da bodo nastali pri nas problemi. Namreč nam čiščenja ne zaračunava upravnik, ampak pride ženska, ki čisti, 1x mesečno po denar. Plačujemo pa vsi enako na enoto in ne po osebah. In v bistvu res ne mislim dodatno plačat za psa, ker menim, da več porabi 6-članska familija kot midve s hčerko in 2 psa...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: gina1 , sreda, 26.08.2009 : 11:07:58
bela tisa, sem te razumela, da ze zdaj placujes nekaj. No, pa saj ni vazno.  :) Jaz bom zdaj placala 1,25 eura vec za ciscenje, ostalo pa itak ne placujemo pavsalno. :)
kaja - a je pri vas upravljalec Spekter ? Ker mi smo namreč tud po novem dobili nek vprašalnik, v katerega moraš vpisati psa, pa še nisem vse preštudirala oz si moram vzet čas in ta "novi" pravilnik pregledat. Ker po novem naj bi nekaj plačevali - verjetno kanalščino, smeti ... Je tebi kaj bolj jasno ( pa Ervina je tud ziher bolj na tekočem  :P) , kaj naj bi nam to prineslo, ker namreč mi tudi do sedaj nismo plačevali nič.
Pa kakšne so lahko sankcije, če psa pač ne prijaviš ...  :-\
Se bodo pa pri nas pomoje začeli kmalu buniti , sploh zarad čiščenja, sicer upravičeno ... spodnji sosedi so si namreč umislili mladiča "kvazi pekinezerja", in to familija pri kateri so vsi bolj "slabovidni" ( hehe ... kaja zagotovo ve, katere mislim )  in so po novem dvigala in hodnik vsak dan polulani, počistijo pa nikoli .... Ampak itak bomo potem vsi lastniki psov na tapeti.  :(

Mi plačujemo upravniku čistilni servis, na stanovanje, se mi zdi da je šlo iz 5€ na 6,5€, kar se mi zdi ogromno, sploh na stanje kakršno je pri nas ... namreč ti pridejo cca 2x tedensko ( čeprav jih nikoli ne vidim ) , v primerjavi s prejšnjimi leti, ko smo plačevali čistilki, ki je res skoraj vsak dan porihtala vse v nulo, pa še vsakič, ko je bilo kaj izrednega ( polita tla ...) so jo klicali in je takoj priletela. Ampak vedno se najdejo pametnjakoviči, ki jim kaj ne paše ... zdaj pa imajo - noben se ne upa nič bunit, plačevat pa morajo vsi.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sreda, 26.08.2009 : 11:54:24
Ja, no, kakorkoli, jaz vem, da na roko sploh ne bom plačala nič več. Namreč 1x mesečno čiščenje pred 15 stanovanji že tako nikakor ne nanese 75 eur/mesec, sploh ker gre za neobdavčen denar v tem primeru.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Urla , sreda, 26.08.2009 : 19:29:25
Pri nas tudi po novem plačujemo direkt čistilki, ampak vsaj pride 2 krat tedensko. Smo pa tudi mi dobil v nabiralnike vprašalnike in smo morali napisati, koliko ljudi in psov živi v stanovanj, ampak je upravljalec Naklo.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , četrtek, 27.08.2009 : 07:58:42
Če se stroške čiščenja plačuje direktno čistilki vam ne morejo začeti zaračunavati stroške za psa na podlagi novega pravilnika. Stroške čiščenja vam lahko, na podlagi pravilnika, začnejo zaračunavati samo v primeru, da čiščenje skupnih prostorov izvaja upravnik.  Če je čiščenje urejeno, po domače povedano, privat, potem novi pravilnik ni podlaga za spremembe. Pravilnik govori izključno o storitvah in stroških, ki jih izvaja upravnik.

Sem se pozanimala, ker pri nas tudi denar za čistilko zbira sosed, ki potem plača čistilki. Računa tudi jaz še nisem nikoli videla.

Če upravnik ne izvaja čisščenja skupnih prostorov tudi ne more zahtevati podatka koliko psov živi v enoti, ker ga to nič ne zanima, ker za te pse ne more nič zaračunati in ni prav nobene podlage, da bi se pse prijavljalo isto kot osebe.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: gina1 , ponedeljek, 28.09.2009 : 09:56:58
A ste že oddali izpolnjene vprašalnike, ki so bili priloženi k novemu pravilniku , sporočanje števila uporabnikov posamezne enote in števila psov ?
Ali ste prijavili pse in kaj naj bi se res zaračunavalo, samo čiščenje skupnih prostorov ( ki se btw zdaj zaračunava glede na enoto - stanovanje in ne po številu uporabnikov )  ali vse kar še potegne za sabo, oz. vse kar se še deli po številu uporabnikov ?
Kaj več znanega oz. če se izvaja ta novi pravilnik in kakšne so sankcije če psa pač ne prijaviš ?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , ponedeljek, 28.09.2009 : 11:05:22
Sankcij ni oziroma pravilnik sankcij ne predvideva. Upravnik bo sicer izvajal sankcije, če ne prijaviš pravočasno uporabnikov (beri ljudi) in zaračunaval dvojno. Če prijaviš napačno število uporabnikov ali ne prijaviš psov pa ni sankcij. Razen grdega gledanja s sosedi in špecanja, ker bodo podatki viseli na vidnem mestu v bloku. Tudi če te sosed zašpeca te lahko upravnik samo pozove k odpravi napačnega stanja in zahteva pravilno stanje. Drugega ne more.

Rok za oddajo obrazcev je 15.10.2009.

Jaz sem klicala na SPL in se zanimala kaj na bi več plačevala glede na pse. Njihov odgovor je bil, da nič razen, če oni ne izvajajo čiščenja skupnih prostorov. Gre samo za plačevanje čiščenja skupnih prostorov in ne ostalih obratovalnih stroškov.
Ne vem pa kako je, če je čiščenje urejeno privat. Mislim, da bodo vseeno hoteli zaračunati še za pse.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Dada73 , ponedeljek, 28.09.2009 : 13:44:01
           P R A V I L N I K
o upravljanju večstanovanjskih stavb
                                          28. člen
(3) Lastnike psov se bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika.
Za pse piše samo to, da se obračuna, zato jaz smatram, da ni potrebno plačat ostalih stroškov(voda, kanalščina...), ker če se morajo plačat še ostale stvari, bi lahko lepo napisali tu zraven, kaj moramo lastniki psov vse plačat. In iz 28.člena je razvidno samo stroški čiščenja.
Plus tega, kje je logika da bomo plačevali za pol ali pa celo za 1 osebo porabo vode na psa-halo, moj pes, ker je majhen je spije 1 liter na dan, skopamo pa ga po potrebi 1krat na 2 meseca. Torej mi na mesec lahko zaračunajo samo 28-30 litrov vode na dan za psa.
Kaj pa tisti ki imajo na oknih in balkonih polno rož, plus še enkrat toliko v stanovanju, mislim da porabijo dnevno več vode od mojga psa.
Pravilnik je za mene jasen, plačam polovico stroškov za čiščenje skupnih prostorov-na psa.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , ponedeljek, 28.09.2009 : 17:33:38
Ja, je jasen, če se čiščenje plačuje na osebo. Kaj pa, če se na enoto?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: gina1 , torek, 29.09.2009 : 09:12:06
Ja, je jasen, če se čiščenje plačuje na osebo. Kaj pa, če se na enoto?
ja, enako se sama sprašujem....mi zaenkrat plačujemo po enoti/stanovanju ... jih pa imam na sumu da bodo zdaj do spremenili in se bo delilo na osebe +1/2 osebe=pes ....
Plus to, da še vedno ne bodo mogli to zaračunat pri delu na črno ( kjer čistilki plačujejo na roko ) .


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: rem , torek, 29.09.2009 : 09:23:23
Jasno je, da če imamo psa v bloku,da bomo zanj plačali, za čiščenje.
Pes gre na sprehod vsaj trikrat na dan, se pravi vsaj šestkrat na dan hodi po skupnih površinah, zunaj je dež, je sneg, umazana tla, nekdo mora to počistiti, valjda nimamo pred blokom lavorja da mu umijemo tačke preden vstopi.
Pri nas to delamo v stanovanju.
Kako bi bilo, če bi razdelili plačilo čistilke, tisti, ki stanujemo v pritličju bi plačali le pol, ker je jasno,da tisti, ki so v četrtem štuku zaserjejo bistveno več.
Se mi zdi pa naravnost smešno,da štejemo sosedom obiske.
Kosmatinec je naš prijatelj, živi z nami je ob nas vsak dan, živi tudi z našimi sosedi, ki ga imajo radi, ker je prijazen do njih, on in njegov skrbnik pa nista moteča faktorja v njihovem okolju.
Ko se to sorazmerje poruši, kratko potegne kosmatinček.
Kosmatinca ni le lepo imeti, ko ga pripelješ domov, mu nudiš oskrbo na vseh področjih, ljubezen, kakovostna prehrana, zdravstvena oskrba, šolanje, sprehodi, pobiranje kakcev....., sedaj  tudi plačilo čiščenja.
Imeti kosmatega prijatelja pomeni imeti zelo veliko dolžnosti, pravic praktično ni, oziroma je le ta, da si ga vzameš k sebi in izpolnjuješ dolžnosti.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Nanook , torek, 29.09.2009 : 09:27:35
Ce se prav spomnim smo mi ciscenje placevali po kvadraturi stanovanja. Sicer ne vem zakaj, ker pac ni cistilka cistila stanovanj, ampak ok... Argument je bil, da imajo vecja stanovanja vec skupne povrsine. Sem s pridom uporabljala, ko mi je kdo rekel, da kje puscam kolo, da oni ne morejo nikamor dat svojega oz. vozicka. >:D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Gipsy , torek, 29.09.2009 : 11:34:17
V reviji, ki jo urejam, smo ravno objavili članek o novem Pravilniku o upravljanju večstanovanjskih stavb (UL RS, št. 60, 31. 7. 2009), ki podrobneje ureja upravljanje, pooblastila upravnika in način delitve obratovalnih stroškov (določbe o delitvi začnejo veljati konec novembra).

Pravilnik določa, da lastniki psov plačujejo stroške čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška za enega uporabnika.
Stroški čiščenja skupnih prostorov se delijo glede na število uporabnikov v posamezni enoti.

Če koga zanima ves članek, mu ga lahko pošljem, če mi seveda sporoči(te) mail.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Pepsi , torek, 29.09.2009 : 11:43:22
A lahko meni pošlješ, lepo prosim na mail deana.p(afna)gmail.com - hvala! :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Gipsy , torek, 29.09.2009 : 11:51:31
poslala, Lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Pepsi , torek, 29.09.2009 : 11:56:53
Dobila, thanks  :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: SunnyDay , torek, 29.09.2009 : 12:58:13
Tudi meni (andreja.frankovic@totokoki.net), lepo prosim.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: everlast , torek, 29.09.2009 : 12:59:59
Meni tudi prosim :)

silva.benovicafnagmail.com


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Gipsy , torek, 29.09.2009 : 13:29:30
Everlast, sem ti poslala.
SunnyDay: v službi nimam Outlooka (imamo Lotus Notes) in zato povezava na tvoj mail ne dela.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: frigga , torek, 29.09.2009 : 13:32:32
Lahko še meni, prosim: anja.kren(afna)gmail.com


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 29.09.2009 : 13:36:19
A lahko še meni, lepo prosim: imanchy@yahoo.com

Če prav razumem do sedaj napisano, če nimamo organiziranega čiščenja in če čistimo sami - enkrat en, drugič drugi, potem ne rabim plačati nič več in tudi ne rabim nikamor prijavljati mojega psa?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , torek, 29.09.2009 : 14:08:34
O, super,
se meni, lepo prosim: polona pika kocevar afna gmail pika com

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: SunnyDay , torek, 29.09.2009 : 20:31:38
SunnyDay: v službi nimam Outlooka (imamo Lotus Notes) in zato povezava na tvoj mail ne dela.
hehe, no, ce povezava ne dela, se da se vedno videt, kam kaže :P
No, torej andreja.frankovic@totokoki.net


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Gipsy , sreda, 30.09.2009 : 09:31:47
Pa res, in se je spet izkazalo tisto iz jugo filma: "svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem".


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: BELA Tisa , sreda, 30.09.2009 : 12:41:26
Gipsy, prosim tudi meni. Hvala
tina pika letnar afna gmail pika com
lp Tina


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: zona , sreda, 30.09.2009 : 12:45:38
Tudi meni prosim,prosim-se ravno dajemo nekaj okrog tega
kalinaenesa@gmail.com


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: gina1 , sreda, 30.09.2009 : 14:12:05
In kaj ste zdej pogruntali novega ? Sej povezava do novega pravilnika je itak objavljena tu ( objavila Jana ), kako se bo pa izvajalo v praksi ... bo pa čas pokazal .
Kakorkoli .... razumem in se strinjam z rem, da pes zagotovo prinese obveznosti , dolžnosti ... in teh ni malo, tud družinski proračun je kar fino obremenjen .... ampak če se že spravijo delat nov pravilnik, ki pač zajema tud stroške čiščenja za lastike psa, naj ga dodelajo kot je treba .
Sicer pa .... upravljanje večstanovanjskih stavb se že itak zaračunava ful, na računu pa je en kup postavk, ki večkrat niso popolnoma jasne....  :-\
A včasih je pa kar laufalo brez upravnika ....


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , četrtek, 01.10.2009 : 12:17:32
Mi smo nekje mesec-dva dni nazaj, zamenjali upravitelja. Prej smo plačevali za psa kot za polovico osebe, sedaj pa nam upravitelj zaračuna nek pavšal, in sicer 10 eur za enega psa. To je verjetno manj, kot smo prej plačevali. Je pa v bloku prijavljenih 10 psov, jih je pa najmanj 15.

Smo pa ravno včeraj od upravitelja vsi stanovalci dobili v nabiralnik kopijo novega pravilnika in obrazec za (ponovni) vpis oseb in psov v stanovanju.
Upravitelj je na dopisu zraven še napisal, da ne bodo hiteli z uveljavljanjem novega pravilnika, ker je v njem še veliko nedorečenih zadev.

Osebno ne verjamem, da nam bodo sedaj za psa zaračunavali (samo) za čiščenje. Ne glede na pravilnik, ki je, po mojem mnenju, napisan res površno oziroma preveč nasplošno.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: aska2005 , četrtek, 01.10.2009 : 16:53:17
Če koga zanima ves članek, mu ga lahko pošljem, če mi seveda sporoči(te) mail.
Lahko prosim še meni: cbelica@gmail.com


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , petek, 02.10.2009 : 14:36:23
...
Če koga zanima ves članek, mu ga lahko pošljem, če mi seveda sporoči(te) mail.

Dobila in hvala!

lp polonak


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: MaTaAtos , četrtek, 08.10.2009 : 15:04:31
živijo, zdaj sem tudi jaz dobila ta obrazec in oprostite, smešno je, da moramo lastniki psov plačevat dodatno, izpuščene mačke pa vse poserjejo, ljudje pa tudi niso nič boljši - od tega da mečejo po tleh v bloku resn vse živo (od vreč smeti, pljuvajo, itd) do tega da plastične vreče odmetavajo v organske odpadke, enim se pa niti vreče v smeti ne da vržt, jo kar odspredaj pustijo.....
ni niti nujno, da bi plačevala po novi logiki več, ker smo do sedaj plačevali na enoto. se mi zdi pa skajno butasta sama ideja, in da se v pravilniku izključno psa omenja, kot da bi bil to en hud onesnaževalce prostorov....in še evidenco o naših psi bo zdej upravnik vodil - krasno. se bom še odločila, ali ga prijavit  >:(


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Pepsi , četrtek, 08.10.2009 : 19:07:54
se bom še odločila, ali ga prijavit  >:(

Se opravičujem, če je bilo že napisano in sem prezrla, drugače pa: kam lahko prijavim upravnika? Ker bi ga namreč tudi jaz z veseljem.

In pa še, kaj lahko upravnik naredi v primeru, da jaz npr. napišem na obrazec "nič psov", potem me pa žleht sosed prijavi, da imam tri?  Pustimo to,  da on dvakrat na teden avto pere s skupno vodo itd., to so že nianse in jih vsi poznamo.

Hvala za razsvetlitev. Pa kar kregajte me, če že piše in sem sfalila - spadam že v kategorijo "še pomnite, tovariši". :P


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: MaTaAtos , sreda, 14.10.2009 : 10:26:46
mogoče se preveč poglabljam v zadevo....ampak: mi smo vedno večino stroškov, ki jih dobimo za plačat s strani upravnika, delili glede na enote. ko pa sem brala pravilnik in priloženo izjavo, jaz razumem, da se tale obrazec, na katerem je potrebno sporočit število uporabnikov in psov uporablja v primeru, da se delitev stroškov izvaja po ključu števila uporabnikov posameznih enot, ne pa če se stroški delijo po posamezni enoti ali po površini posamezne enote  ???. mislim, sej ne vem al jaz ne znam brat uradnih aktov ali imamo butastega upravnika, ker potemtakem nima on pravice meni pobirat podatke o številu ljudi in psov v stanovanju, ker itak plačujemo po enoti.
zdaj pa, jaz sem mu pisala mail in mi ni odgovoril (oz reku da to ureja pravilnik), ker pač ni znal. koga lahko sj to vprašam? kolikor vem se v našem bloku ni spreminjal način pbračunavanja. namreč, skrbi me, da bom zdej plačevala za enoto plus za psa, čeprou ne vem kako bo to izračunal.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , sreda, 14.10.2009 : 11:06:26
mogoče se preveč poglabljam v zadevo....ampak: mi smo vedno večino stroškov, ki jih dobimo za plačat s strani upravnika, delili glede na enote. ko pa sem brala pravilnik in priloženo izjavo, jaz razumem, da se tale obrazec, na katerem je potrebno sporočit število uporabnikov in psov uporablja v primeru, da se delitev stroškov izvaja po ključu števila uporabnikov posameznih enot, ne pa če se stroški delijo po posamezni enoti ali po površini posamezne enote ???. mislim, sej ne vem al jaz ne znam brat uradnih aktov ali imamo butastega upravnika, ker potemtakem nima on pravice meni pobirat podatke o številu ljudi in psov v stanovanju, ker itak plačujemo po enoti.
zdaj pa, jaz sem mu pisala mail in mi ni odgovoril (oz reku da to ureja pravilnik), ker pač ni znal. koga lahko sj to vprašam? kolikor vem se v našem bloku ni spreminjal način pbračunavanja. namreč, skrbi me, da bom zdej plačevala za enoto plus za psa, čeprou ne vem kako bo to izračunal.

Načeloma bo tako, da bodo stroški, ki so vezani na stanovanje/ enoto, še naprej tako obračunavali, čiščenje (ali pa še kaj), pa tudi glede na število oseb oziroma psov v stanovanju.

Pa saj gre za minimalne sroške, verjetno razlike par evrov, tako da se verjetno ni preveč za razburjat, ne vem.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: SunnyDay , sreda, 14.10.2009 : 11:34:42
Fora je (kolikor jaz vem), da novi pravilnik uvaja nov način obračunavanja - za čiščenje ne več po enoti, ampak po številu članov (ljudi in psov).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , sreda, 14.10.2009 : 12:25:44
Obratovalni stroški se bodo obračunavali glede na število uporabnikov, to je ljudi. Sami stroški čiščenja skupnih prostorov pa se bodo obračunavali glede na število uporabnikov plus število psov. V kolikor imate v vašem bloku čiščenje urejeno preko upravnika oziroma upravniške hiše vam bodo dodatno zaračunali za psa polovico stroškov čiščenja na osebo. V kolikor pa imate čiščenje urejeno privat, torej ne preko upravniške hiše, pa se boš morala zmeniti z drugimi etažnimi lastniki kaj in koliko boš plačevala in je to stvar dogovora. Pravilnik ureja samo stroške za zadeve, ki se izvajajo preko upravnika in vam jih zaračunava upravnik.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 14.10.2009 : 12:52:31
Mi smo nekje mesec-dva dni nazaj, zamenjali upravitelja. Prej smo plačevali za psa kot za polovico osebe, sedaj pa nam upravitelj zaračuna nek pavšal, in sicer 10 eur za enega psa. To je verjetno manj, kot smo prej plačevali. Je pa v bloku prijavljenih 10 psov, jih je pa najmanj 15.

Smo pa ravno včeraj od upravitelja vsi stanovalci dobili v nabiralnik kopijo novega pravilnika in obrazec za (ponovni) vpis oseb in psov v stanovanju.
Upravitelj je na dopisu zraven še napisal, da ne bodo hiteli z uveljavljanjem novega pravilnika, ker je v njem še veliko nedorečenih zadev.

Osebno ne verjamem, da nam bodo sedaj za psa zaračunavali (samo) za čiščenje. Ne glede na pravilnik, ki je, po mojem mnenju, napisan res površno oziroma preveč nasplošno.

Za psa vam morajo obračunati samo za čiščenje-pol osebe. To je napisano v pravilniku, ki je podzakonski akt, ki ga morajo upoštevati - kot predpise v prometu, kdaj se lahko pelješ skozi križišče  >:( :P ::) :o Mislim,... "ne bodo hiteli z uveljavljanjem"..... kakšen odgovor, direktno za inšpekcijo >:( (v stilu, rdečo v križišču bom upošteval ali pa jo bom čez mesec dni.... ::) :o :( )

Ko sem primerjala način obračuna, ki je predpisan, in kar nam pošilja upravnik, je bila edina sprememba v obračunu čiščenja. Vse ostalo je bilo obračunano tako, kot piše v pravilniku.
Edino, kar bo zame dobro, je, da psa ne bo več možno zaračunati kot osebo (moja sladka zmaga... ;)), in, da če oseba ne biva več kot 15 dni na mesec v stanovanju, stroškov ne morejo obračunati.
Sašenka- tako kot si napisala, to je to.







Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , sreda, 14.10.2009 : 13:31:09
Za psa vam morajo obračunati samo za čiščenje-pol osebe. To je napisano v pravilniku, ki je podzakonski akt, ki ga morajo upoštevati - kot predpise v prometu, kdaj se lahko pelješ skozi križišče >:( :P ::) :o Mislim,... "ne bodo hiteli z uveljavljanjem"..... kakšen odgovor, direktno za inšpekcijo >:( (v stilu, rdečo v križišču bom upošteval ali pa jo bom čez mesec dni.... ::) :o :( )

Bom videla, kako bo obračunano za mesec september, če bodo že upoštevali nov pravilnik. Meni je že 10 eur pavšala super, pri prejšnjem upravitelju smo imeli še vodo zaračunano za psa (pol osebe) in čiščenje, pa še kaj bi se našlo.

Upravitelju se seveda ne mudi, saj se noče kar tako odpovedati dodatnim evrom, pa čeprav je znesek majhen. ::)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: MaTaAtos , sreda, 14.10.2009 : 16:06:03
no sej bomo vidli, kot pravim, strošek bo verjetno zame osebno itak nižji, tko da to sploh me ne moti.
bolj me moti to, da upravnik nima pojma kako razložit novi pravilnik, ampak ok, ne poznam človeka, ki bi imel upravnika ki bi dejansko kaj vedel  ::)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Yo , sreda, 14.10.2009 : 16:12:52
Mene samo plačevanje kot tako, v kolikor se res obračunava po osebah tudi ne moti. Dejansko pa ne mislim plačevat čistilki na roko za 2 enoti, ker imam pač 2 psa, tisti brez psov bodo pa npr. še naprej plačevali za 1 enoto, pa tudi če jih je po 5 ali 6 v stanovanju.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , četrtek, 15.10.2009 : 11:45:06
Bom videla, kako bo obračunano za mesec september, če bodo že upoštevali nov pravilnik.
Pravilnik pride v tem delu v veljavo šele po štirih mesecih od objave v URL. Torej, najverjetneje bo položnica, pripravljena po tem pravilniku, šele v januarju 2010.
lp


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , četrtek, 15.10.2009 : 11:53:01
Mene samo plačevanje kot tako, v kolikor se res obračunava po osebah tudi ne moti. Dejansko pa ne mislim plačevat čistilki na roko za 2 enoti, ker imam pač 2 psa, tisti brez psov bodo pa npr. še naprej plačevali za 1 enoto, pa tudi če jih je po 5 ali 6 v stanovanju.
Yo, kolikor razumem ta pravilnik, je uporabnik smatran za osebo in ne za enoto (pes ali stanovanje).

28. člen
(3) Lastnike psov se bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika.

29. člen
(sporočanje števila uporabnikov)
(1) Lastnik posamezne enote ali najemnik, če gre za najemno posamezno enoto, mora upravniku sporočiti podatke o številu uporabnikov.
(2) Če lastniki ali najemniki upravniku ne sporočijo števila uporabnikov posamezne enote pravočasno ali mu števila sploh ne sporočijo, upravnik upošteva, kot da to posamezno enoto uporablja dvakrat toliko oseb, kot se šteje za primerno skladno s 14. členom Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 14/04, 34/04 in 62/06), pri čemer se upošteva površina stanovanja brez plačila lastne udeležbe in varščine.



Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , četrtek, 15.10.2009 : 12:09:43
Pravilnik pride v tem delu v veljavo šele po štirih mesecih od objave v URL. Torej, najverjetneje bo položnica, pripravljena po tem pravilniku, šele v januarju 2010.
lp

Ok, hvala. :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Zala_ , četrtek, 15.10.2009 : 21:20:13
Meni so odgovorili, da se bo pes štel zraven samo pri čiščenju skupnih prostorov (pa zdej ne vem a kot cela oseba al kot pol).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , petek, 16.10.2009 : 07:50:48
Kot pol osebe, pa še to samo v primeru, da vam upravnik izvaja čiščenje. Če imate urejeno privat potem ti upravnik ne more nič zaračunati.

Evo, psihopati smo včeraj oddali obrazec... 2 osebi in 3 psi.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , petek, 16.10.2009 : 08:19:45
Kot pol osebe, pa še to samo v primeru, da vam upravnik izvaja čiščenje. Če imate urejeno privat potem ti upravnik ne more nič zaračunati.

Evo, psihopati smo včeraj oddali obrazec... 2 osebi in 3 psi.
Tako je, obračunano bi moralo biti samo za pol osebe za čiščenje skupnih prostorov.
 O0 ;b ;) tale s psihopati me je pa nasmejala....


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , sreda, 16.12.2009 : 09:01:23
Hehe, mi smo pa dobili nov izračun stroškov. In so ga celo pravilno obračunali.  O0
So se pa takoj zbunili sosedje...češ, da naši obiski preveč porabijo  :e :'[
Seveda, sem že dogovorjena z odvetnikom, kaj bomo storili,  ker je pa to zdaj šlo preko vseh meja.  :') :']


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Houdini , sreda, 16.12.2009 : 09:11:44
Ok, pri nas so paravno sedaj obesili seznam na desko - in so gladko malo napisalo, da imava 1/2 psa (po enem čudnem spletu dogodkov). A to pomeni, da bo zaračunano samo 1/4 čiščenja :D:D:D:D?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: čenča , sreda, 16.12.2009 : 09:12:56
Ravno pravi čas se selimo ven iz bloka  ;b ;b.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , sreda, 16.12.2009 : 09:29:38
Pri nas čiščenje bloka plačujemo tako, da vsak mesec dobimo v nabiralnik kuverto v katero damo denar in vržemo kuverto v nabiralnik od osebe, ki pobira denar za čiščenje.

Včeraj sem dobila kuverto na kateri je bil napisan "nov obračun" in sicer:

2 osebi.....5€
1 pes.......1,25€
2 kužka = 1 pes.....1.25€    :o

Torej, da veste, jaz nimam treh psov ampak imam 1 psa in 2 kužka kar je enako 2 psa. Torej je skrajni čas, da še tretjega psa nabavim, a ne?


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Houdini , sreda, 16.12.2009 : 09:37:27
No ali pa še dva kužka ;)


Samo meni se zdi pa logično, da za kužka :) plačaš manj kot za psa.   Je recimo vseeno razlika če ima nekdo čivavo ali pa yorkija .... ali pa recimo, če imamo škotskega ovčarja - če se že gre za čiščenje. Bi morali dati tudi v zakon pse in kužke :D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: PikaPoka , sreda, 16.12.2009 : 10:05:11
Ravno pravi čas se selimo ven iz bloka  ;b ;b.

Enako ja. Čeprav pri nas nimamo pol toliko komplikacij kot berem tule....


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Pepsi , sreda, 16.12.2009 : 10:52:32
Včeraj sem dobila kuverto na kateri je bil napisan "nov obračun" in sicer:

2 osebi.....5€
1 pes.......1,25€
2 kužka = 1 pes.....1.25€ :o

Torej, da veste, jaz nimam treh psov ampak imam 1 psa in 2 kužka kar je enako 2 psa. Torej je skrajni čas, da še tretjega psa nabavim, a ne?


 ;D ;b
Svašta!
Glede tretjega PSA pa kar pogumno! ;)





Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: deteljica , sreda, 16.12.2009 : 14:16:45
meni se pa zdi ljubko in pravično tole s kužki in psi. Dejansko se s stališča obremenjevanja okolja v vesh pogledih drastična razlika, ali ima nekdo čivavo, ki jo pretežno nosi v rokah, ki nič ne umaže in popije 0,5 dcl vode dnevno in sodi bolj v kategorijo mačk (By the way- a za mačke se pa nič ne računa, da so uporabniki stanovanja ? Spet ena diskriminacija.) ali pa npr črnega ruskega terierja.
Edina pomanjkljivost je, da ni predpisa, ki bi določal mejo med kužkom in psom.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , sreda, 16.12.2009 : 14:23:07
Določanje meje med kužkom in psom bi bilo pa po mojem mnenju že nepotrebno kompliciranje. Verjetno se niti kinologi ne bi zedinili okoli tega kateri je kateri. To je pač življenje v bloku in pač potrebno se je (včasih več včasih manj) prilagajat. :)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Cats , sreda, 16.12.2009 : 14:26:29
Glede mačk, take pogovore smo (bolj za hec) imeli med sosedi, ker so mene zafrkavali, da sta moji mački večji od ene par psov v bajti in, da ju je treba prijavit. Glede porabe vode na mačke, pri meni je pa tako:
- pomivanje posodic za hrano in vodo (2x na dan)
- pomivanje rok (mojih) po čiščenju mačjih stranišč (2x na dan)
- pomivanje sledi, ki jih zasrane riti pustijo za sabo (po potrebi vendar redko)

Kopata se ne, tace si porihtata sama, cunje bi tako ali tako prala, ne hodita na sprehode v slabem vremenu in posledično ni treba sanirat posledic... Aja, stranišči očistim in popolnoma pomijem recimo enkrat na 5-6 tednov.

Skratka, porabim bistveno manj vode, kot če bi imela ene 10 rož v lončkih ;)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: vis in nox , sreda, 16.12.2009 : 14:35:41
Cats, si pozabila omeniti tiste hektolitre vode, ki ju popijeta! ;b


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Cats , sreda, 16.12.2009 : 14:41:46
Ups  :-[ Ampak s postano vodo iz njunih skledic zalivam mačjo travo   ;D


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: rem , sreda, 16.12.2009 : 14:45:08
Zakon je začel veljati 1.12. 2009.
Včeraj je prišla snažilka, plačala sem tudi za našega kosmatinca, saj je enakopraven družinski član.
Me zanima, če ga bo sedaj še imela tako rada, ko ne bom po vsakem sprehodu letela s cunjo na hodnik in brisat. 8)
V bistvu bi morali plačati šele 15. 1. 2010.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Sasenka , sreda, 16.12.2009 : 14:52:05
Saj jaz se nič ne pritožujem. Mi je kar všeč ta nova računica samo Borisa moram še prepričat, da bo razumel, da imava v bistvu samo dva psa.

Bom pa snažilko vprašala, če je sedaj kaj podražila urno postavko oziroma jo bom opozorila, da sem začela plačevati za pse. Ker pri nas en sosed zbira denar in plača snažilki koliko pa snažilka dejansko računa pa ne vem niti še nisem nikoli videla kakšnega računa. Jo bom vsekakor opozorila, da mora dobiti 2,5 € več, da ne bo ta denar slučajno kje drugje ostal.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: deteljica , sreda, 16.12.2009 : 14:59:02
Glede mačk, take pogovore smo (bolj za hec) imeli med sosedi, ker so mene zafrkavali, da sta moji mački večji od ene par psov v bajti in, da ju je treba prijavit.

He he, sej to sem namigovala.
Npr upokojena gospa iz sosednjegastopnišča , ki ima čivavo in je tudi ne vozi ven kaj dosti še najmanj v slabem vremenu, po štengah jo nosi, spije manj ko mačka pere zaradi nje najbrž nič več pa bi morala  plačat kot za enega človeka? Haloo?
In niso vsi mačkrajitaki kot ti. Imamo npr tudi take, ki njihovi mački (ne samo en) prosto hodijo not in ven v dežju in blatu, po hodniku in po lojtrci na balkon in srejejo vse povsod (za mački se seveda ne pobira) in ulovljeno golazen in svoje bolhe pa puščajo po hodnikih. Za njih je čisčenje zastonj. Ker so pač mački in so carji. Zato se jih ne cepi obvezno proti steklini, ne čipira, ne vodi na vrvicah, ne pobira dreka in ni jim treba bit pod nikakršnim nadzorom in če koga opraskajo ali ogrizejo ne pridejo v register nevarnih zveri s posebnimi ukrepi, čeprav ima večina na vsti kakšno življenje (vsaj ptičev) ,  taka so pač stališča našega naroda.
mal zaj. provikativno , ne pa v dikusijo to napišem. Itak da zakon je kakršen pač je. Bedast kot vsi ostali.
Me  pa nekaj zanima:
ali ste to dobili kakšne obrazce za prijavo, ali kako ste prijavljali člane gospodinjtva? Ker mi nismo dobili nobenega vprašalnika, ali poziva za prijavo oseb, na položnici (in obračunu št članov)  pa tudi ni nobene razlike od prejšnjih mesecev .


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Cats , sreda, 16.12.2009 : 15:01:17
Pri nas je upravnik v nabiralnike razdelil obrazce, in zdaj na oglasni deski visi seznam stanovanj in števila stanovalcev (ljudje+psi).


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: pokica , sreda, 16.12.2009 : 15:20:13
Pri nas je upravnik v nabiralnike razdelil obrazce, in zdaj na oglasni deski visi seznam stanovanj in števila stanovalcev (ljudje+psi).

Tudi mi smo dobili tak obrazec, ki smo ga morali izpolniti,  s tem, da ne visi na oglasni deski.


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: Houdini , sreda, 16.12.2009 : 19:16:02
Kolikor sem jaz naše obvestilo razumela je upravitelj moral poslati obrazce in če jih nismo do takrat in takrat vrnili, se nam je obetalo, da bomo grozno več plačali vsega ... in potem, ko podatke imajo, jih morajo na oglasni deski v bloku objavit, da se lahko sosedje pritožijo. Drugače so pa bolj ali manj univerzalni, zamenjane so samo glave, kdo jih pošilja. Mislim, da je eden tudi kot priloga zakonu (na internetu, na koncu zakona)


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: šogunka , sreda, 16.12.2009 : 20:18:27
Meni so pa spet pozabili zaračunati za psa, čeprav sem ga prijavila. ???  Že eno leto se trudim legalizirati mojo mrcino, pa se ne dajo :'[


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: luna7 , četrtek, 17.12.2009 : 10:36:24
Meni so pa spet pozabili zaračunati za psa, čeprav sem ga prijavila. ???  Že eno leto se trudim legalizirati mojo mrcino, pa se ne dajo :'[
;b ;b ;b
Kaj bi dala za take sosede...


Naslov: Re: Stanovanjski zakon, število psov?
Poslano od: čenča , četrtek, 17.12.2009 : 18:17:08
Dejansko se s stališča obremenjevanja okolja v vesh pogledih drastična razlika, ali ima nekdo čivavo, ki jo pretežno nosi v rokah, ki nič ne umaže in popije 0,5 dcl vode dnevno in sodi bolj v kategorijo mačk
;b Ravno take argumente imam jaz, ko mojega prepričujem, da bi imeli še kakšnega manjšega (ali dva  ^-^) psa a'la čivava...namesto mačk, ki jih ne morem imeti ali namesto ptice, ki jih nočem v kletki...Pa se še ne da, zaenkrat  ^-^...

Na naši oglasni deski so po oddaji vprašalnikov izobesili, da nimamo psov, sem popravila na 2 in se podpisala zraven, potem pa se je čistilka bojda hvalila, da je ona popravila podatke... Sto ludi, sto čudi, v blokih pa sploh.  ;b