mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: andi , nedelja, 02.11.2003 : 19:51:01Naslov: Siv zob
Poslano od: andi , nedelja, 02.11.2003 : 19:51:01
No pa imava z pobalinčkom spet problemček. Pred 5. minutami sem opazila da ima pes siv podočnik. Vsi ostali zobje so lepo beli, samo ta je očitno čez noč menjal barvo. Ni zobni kamen, tudi boli ga ne in je trden. Jedel ni nič takega da bi se mu lahko obarval. V glavnem zame je to cela uganka. kaj bi sploh lahko to bilo, se pa zelo zelo vidi ko odpre gobec.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: Agnes , nedelja, 02.11.2003 : 20:58:48
Andi, je mozno, da se je pesjan kam udaril? Lep vecer, Neza


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: andi , ponedeljek, 03.11.2003 : 15:16:35
Ja očitno je res moralo priti do kakšne poškodbe. danes sva bila namreč pri veterinarju, ki pravi da bo potrebna operacija. Zob je zalila kri in je umrčkal. O cenah posega pa raje ne govorim.


Naslov: zobje
Poslano od: Sammy , nedelja, 25.01.2004 : 17:30:18
sammy-ju so se pojavile neke sive lise na zobeh. mi zna kdo povedati, kaj je to, kaj naj naredim in zakaj se je pojavilo?


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: Dani , ponedeljek, 26.01.2004 : 09:30:19
Vsako spremembo na zobeh je treba pokazati veterinarju, da ugotovi vzrok in predpise nadaljnje ravnanje oz. terapijo. Mogoce gre samo za zacetke zobnih oblog, mogoce za zacetke kariesa, poceno sklenino zaradi udarca, ali za kaj drugega. Pri spremembah na zobeh je potrebno hitro ukrepati; ce odlasamo, se lahko zacnejo resne tezave.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: retrieverka , ponedeljek, 26.01.2004 : 10:46:23
andi:
Citat
Ja očitno je res moralo priti do kakšne poškodbe. danes sva bila namreč pri veterinarju, ki pravi da bo potrebna operacija. Zob je zalila kri in je umrčkal. O cenah posega pa raje ne govorim.  

andi: Mene pa zanimajo cene ce jih zaupas? Pa zanima me koliko je star tvoj kuza? Imam namrec iste probleme (ne samo z enim zobom), pa je psicka ze 10 let stara in ker je nic ne bolijo mi veterinar ni omenjal nobene operacije.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: KatjaD , ponedeljek, 26.01.2004 : 11:16:17

Siva barva zob je znak, da je z zobom nekaj narobe in, da bo najverjetneje odmrl. Taksne zobe je vedno dobro odstraniti, saj lahko povzrocajo nestete probleme - od tega, da sigurno bolijo, ceprav pes mogoce tega na zacetku se ne pokaze, pa do tega, da zaradi vdora bakterij skozi ta zob zacnejo propadati tkiva okrog samega zoba (dlesen, sluznica in celo kost). Ce cakamo dalj casa so lahko posledice ze zelo hude.
Nocem seveda strasit, ampak pri psih in tudi mackah je na zunaj tezko opaziti, da je z zobom nekaj narobe, potem ko nehajo jesti, pa je vse ze tako prizadeto, da se konca z velikim posegom. Dokler je prizadet samo zob pes narec ostane pac samo brez tega zoba, ko pa so prizadeta se okoliska tkiva, pa je zdravljenje zahtevnejse in tudi dolgotrajnenjse. V dosti primerih, sploh ce je prizadet grabilec (ta velik zob), pa lahko pride tudi do propada kosti v taksni meri, da zacne preko votline zoba komunicirati ustna votlina z nosno (t.i. fistula). Pes ima neprijeten izcedek iz nosa, ki ga tudi precej moti, da o vnetju, ki je posledica sploh ne govorim.

Zaradi vsega tega vedno priporocam, da si kakrsnokoli spremembo na zobeh vedno ogleda veterinar - po moznosti specialist stomatolog.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: retrieverka , ponedeljek, 26.01.2004 : 14:39:21
No kot sem omenila sem bila pri veterinarju pa ni omenil nobenega zdravljenja. Take ima tri zobke, dva ta velika zobka in enega zraven. Veterinar je le rekel da se je verjetno nekam udarila in da so zobje mrtvi. Tega je ze kar nekaj casa in se ni videti da bi jo bolelo-ker vse se normalno grize. In ker si me -ceprav to ni bil tvoj namen- kar postrasila s tvojim odgovorom bom definitivno vprasala naslednjic. Psicka je stara ze 10 let-mogoce zato ni predlagal operacije oz. cesa drugega?? Je mogoce da kljub mrtvemu zobu ni drugih komplikacij? Oz. kako pogoste so le-te?


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: andi , ponedeljek, 26.01.2004 : 17:53:40
Retrieverka: Brinu je zob odmrl in je bilo treba ostraniti živc in spucati zob. Cena je bila 42.000 sit, na privat kliniki bi bil poseg dražji za najmanj 10.000, opravljen preko istega stomatologa.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: nadja , ponedeljek, 26.01.2004 : 18:25:19
Andi, ali je Brin zdaj brez enega podočnika, ali so mu namestili kak nadomestek (se to sploh da :P) ? Ga to kaj ovira pri hranjenju, igri in ostalih radostih?


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: andi , torek, 27.01.2004 : 17:27:48
Ah ne nadja. samo živc je vzel ven. Zobek je notri, zgleda grdo ko se "nasmeji" ampak kaj čmo.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: nadja , torek, 27.01.2004 : 21:58:21
Ajaaa  :-[, nisem vedela, sem mislila da je škrbast  ;D, tolk bolš. Sem se že ustrašila, da je treba potem ful pazit na zobe, da se slučajno kam ne butne, če bi bilo tko bi kmalu verjetno bili vsi psi brezzobi  ;D


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: andi , sreda, 28.01.2004 : 10:02:59
nadja, saj so ga hoteli ven vzeti na dveh klinikah, potem je dr. Pavlica rekel, da ima ta zob preveč pomembno funkcijo.


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: KatjaD , sreda, 28.01.2004 : 15:54:16
Retrieverka, sorry te nisem hotela prestrasit!
Nisem se slisala za primere (pri ljudeh ali psih), ko bolan ali kako drugace poskodovan zob ne bi bolel oziroma vplival na okolico. Je pa res, da nisem seznanjena z vsemi nacini zdravljanja zob, mogoce obstajajo tudi manj drasticni posegi. Vsekakor bi se na tvojem mestu dobro posvetovala pri stomatologu, saj so definitivno dovolj izkuseni, da bodo vedeli kako in kaj. Vsekakor pa drzi, da je z zobki nekaj narobe, ce sosive barve in malo mi je sumljivo, da bi jih pustili kar na miru.

Bos videla, kako se bo izteklo!
LP, Katja


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: Sammy , četrtek, 29.01.2004 : 19:41:35
kako vem, ali so lise začetek zobnega kamna?


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: KatjaD , sobota, 31.01.2004 : 22:16:13
Mehke zobne obloge, ki nastajajo vsakodnevno so nasemu ocesu nevidne (ljudje temu pravijo, da imajo "kosmate zobe"), vendar pa ob pomankljivem ciscenju iz njih nastanejo pri enih psih prej pri drugih kasneje trde obloge (t.i. zobni kamen).
Le-ta je rumenkaste do rjave barve, odvisno kako dolgo se ze nalaga in ga s scetko ne moremo odstraniti. Nisem se zasledila, da bi bil sive barve, kot so lise na zobeh tvojega Sammy-ja.
Sive lise so ponavadi posledica nekih poskodb,... na samem zobu. Najboljse, da jih pogleda veterinar.

LP


Naslov: Re:Siv zob
Poslano od: Sammy , nedelja, 01.02.2004 : 19:18:27
hvala. bom povprašala pri veterinarju. toda ne vem, na kak način bi si lahko VSE zobe poškodoval.


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: Caterpillar , petek, 02.12.2005 : 04:53:02
Ima kdo izkusnje s pulpitisom(inflammation of the pulp) ??? ?

Andi, vem da si pisala ze dolgo nazaj v to temo bi pa vseeno replicirala na del tvojega posta :)
Citat
saj so ga hoteli ven vzeti na dveh klinikah, potem je dr. Pavlica rekel, da ima ta zob preveč pomembno funkcijo
odkar je bil moj pokojni pes zaradi prvih dveh popravljenih zob pri dr. Pavlici 4x pod narkozo(za vsak zob 2x, prvic popravilo, drugic odstranitev) sem pri tretjem zobu zahtevala takojsnjo odstranitev in ugani koliko me je kostala cca. 20.000 SIT, prejsnja 2 zoba pa vsak po 70.000SIT in nobenih problemov vec :). Po teh izkusnjah zob nic vec ne popravljam ampak samo se odstranjujem. Poflikani in popravljeni zobje v pasjem gobcu nikoli ne bodo vec sluzili svojemu prvotnemu namenu, ljudje smo lahko pazljivi pri svojih zobeh psu pa ne mores dopovedat naj zveci na levo stran, ker ima na desni zvezdico oz. svoh zob.


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: andi , ponedeljek, 05.12.2005 : 17:14:28
Mi smo zobka kar obdržali, čeprav bo potreben ponovni pregled, saj sklenina poka.
Ja cene so pa res malo smešne; za odstanitev zoba sem pri psici plačala 24.000 sit, za popravilo oz odstranitev živca pa hm koliko že? Mislim da nekaj čez 40.000 sit.


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 05.12.2005 : 23:10:38
odkar je bil moj pokojni pes zaradi prvih dveh popravljenih zob pri dr. Pavlici 4x pod narkozo(za vsak zob 2x, prvic popravilo, drugic odstranitev) sem pri tretjem zobu zahtevala takojsnjo odstranitev in ugani koliko me je kostala cca. 20.000 SIT, prejsnja 2 zoba pa vsak po 70.000SIT in nobenih problemov vec :). Po teh izkusnjah zob nic vec ne popravljam ampak samo se odstranjujem.

Psom se ne splača popravljati zobovja, nasploh je škoda , da se opravlja jo vsi ti posegi  (razen, če ne gre za kako cirklažo čeljusti po nesrečah, poliranje ipd), najbolje je ZAHTEVATI, da zob izpulijo, če se pojavijo določeni problemi. Kajti, če zob 2-3 popravljamo, kar ponavadi ga, ker plombe padajo ven, psa po nepotrebnem izpostavljamo narkozam, s čimer mu delamo večjo škodo. Pa še ceneje je.
A propos Pavlica in velik račun( po možnosti poseg številka 15) in večkratne narkoze....Nič novega ;) :-X :-X Drugič pač izbrati dr. Erjavčevo....


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: Caterpillar , torek, 06.12.2005 : 03:39:28
Primavera, popolnoma se strinjam s teboj!...je pa tako, da se na napakah ucimo :(! Pri sedanjemu psu sem takoj zahtevala odstranitev zoba pa je slo za zgornji M (ne pri Pavlici). Je ze tako, da ima glede na astronomske cene, v veterinarjevih oceh, vsak zob zelo pomembno funkcijo, samo da se cimvec namolze! Zal mi je samo za vso nepotrebno narkozo in dodatna okrevanja :-\ :'(.


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: Sassy , sobota, 10.12.2005 : 23:19:35
Mi smo zobka kar obdržali, čeprav bo potreben ponovni pregled, saj sklenina poka.
Ja cene so pa res malo smešne; za odstanitev zoba sem pri psici plačala 24.000 sit, za popravilo oz odstranitev živca pa hm koliko že? Mislim da nekaj čez 40.000 sit.

Hmm.. To je povsem logicno, drazje je ce ti  zob zdravijo, plombirajo ali naredijo umetnega, kot pa da ti ga preprosto spulijo, ne? Precej manj dela ter posledicno tudi manj stroskov..


A propos Pavlica in velik račun( po možnosti poseg številka 15) in večkratne narkoze....Nič novega ;) :-X :-X Drugič pač izbrati dr. Erjavčevo....

Pod tole se podpisem 10x ce je treba..

Lp,

Ursa


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: 5rca , petek, 20.01.2006 : 23:01:32
Imam vprašanje. Naša psička (tri mesece) se je pred petimi minutami igrala s fantom in mu skočila v glavo in pri tem sta se zaletela z zobmi. Mislim, da se je njej odbila konica zobka in ta zobek je v trenutku postal sivkaste barve. Se zobek lahko obarva tako hitro? Ker smo bili namreč danes pri veterinarju in niso rekli, da bi bilo kaj narobe z zobki. Psičke zobek nič ne boli in se ne maje.

Kakor sem razbrala iz dosedanjih postov v tej temi, je potrebna operacija zobka. Kaj pa pri mlečnih zobkih? Kako je s tem? Se počaka, da se zobki zamenjajo ali je prav tako potrebna operacija? Ali bodo v tem primeru čistili živec ali se mlečni zobek izpuli?


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: 5rca , sobota, 21.01.2006 : 13:48:33
Sem ze dobila odgovor pa ga bom tukaj napisala, če bo kdo kdaj imel isti problem.

Pri mladem kuzku, ki je ze skoraj v fazi menjanja zobkov, so korenine zobka izredno slabe in zato tako hitro pride do sivega zobka. Kuzek bo tako ali tako hitro zamenjal zobke in ni treba skrbeti okoli tega.

V priemru, da bi se zaletela, ko bi imela ze stalne zobke, bi jo verjetno fant slabse odnesel kot ona (to se je meni enkrat zgodilo, ko je prav tako vame v igri skočil odrasel border in mi je zbil konček zoba).Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: fairy , nedelja, 22.01.2006 : 04:53:48
5rca,
kaksne pasme pa je tvoj pes? Namrec, ce gre za majhno pasmo, potem pri 3 mesecih zagotovo se ni v fazi menjave zob. Tale razlaga, ki si jo dobila pri veterinarju je precej cudna. Ni mi jasno, kaj ima  slaba korenina veze s sivo barvo in razlaga, da bo kuzek tako in tako hitro zamenjal zobe, ni na mestu!

Kar se tice tvojega primera, (pisem tudi zato, ce bo imel se kdo podoben primer, da se bo znal odlociti v dobro svojega psa) je predvsem pomembno,  ali je zob zlomljen. Ce je zlomljena krona, potem je vsekakor na mestu, da poisces pravega veterinarja, ki bo ustrezno postopal. To pa zato, ker je prislo do izpostavljenosti zobne pulpe, ta bo najprej zelo vneta, kako zelo to boli, ve vsak, ki je imel kdaj zlomljen zob, nato pa bo zobna pulpa odmrla.  Predvsem je pa pri tem pomembno, da lahko pridejo bakterije skozi korenino v okolico, tam pa se nahaja zasnova za stalni zob. Ta zob je v fazi formiranja in je zelo obcutljiv, velikokrat se zgodi, da se zaradi  tega sklenina ne formira in ima pes defekten zob, to pa je ze zgodba zase.
Tudi ce zgleda, da je zob cel, je se vedno mogoce, da je zlomljen v korenini, to se lahko vidi na rentgenu. V tem primeru je nekoliko manj verjetnosti za zaplete.
Zakaj je prislo pri tvojem psu do obarvanja zoba? Zaradi udraca, ki je povzrocil krvavitev zobne pulpe, kri pronica v zob in barva potem proseva skozi sklenino. To se lahko naredi tako pri mladih, kot pri starih psih.
Upam, da te s tem nisem prestrasila. Kaksen bo potek pri tvojem psu, je nemogoce predvideti. Lahko bo res zamenjal zobe brez kaksnih posledic, a vseeno veterinarjeva razlaga ni na mestu oz. ni strokovna.


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: 5rca , nedelja, 22.01.2006 : 09:13:28
Hvala.

Nikjer nisem napisala, da sem odgovor dobila pri veterinarju.  ;) Zato sem pa dala na forum, da dobim različna mnenja in nasvete o tem.

Drugače je border. O tem, ali ima odlomljen kakšen del pa ne vem, ker jo je težko pogledati, ker nikoli ne miruje.  :-\ Je pa ne boli in zobek se ne maje.

Vem, da je obarvanost možna tudi pri odraslem psu, samo tukaj je do obarvanosti prišlo v trenutku.Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: 5rca , torek, 28.03.2006 : 21:11:02
Evo, da napišem še, kaj se je zgodilo z ubogim zobkom. Sem šla do dveh veterinarjev pa sta oba rekla, da  bo sam padel ven, da ni (še) treba kake panike delat. Pa sem pričakovala, da bo šel med prvimi, ko se bodo zobki menjali. No, pa ni bilo tako.  ;) Zgleda je bil udarec tako močan, da je zobek potisnilo malce nazaj in ni bil več v taki legi, da bi ga stalni potisnil ven. Pa smo čakali pa čakali pa čakali. Stalni zobek je bil že večji od sivega (pa rastel je lepo vzporedno z mlečnim in v liniji s stalnim na drugi strani). Pa sem se naveličala čakati in šla po nasvet k veterinarju, ali se puli sivega ali ne. Pa je rekel, da počakam še kakšen mesec pa, če ne bo šel sam ven, ga bomo pulili. In zgleda je zobek to slišal in naslednji dan se je začel majati.  Danes je odpadel. In ga imam shranjenega za spomin.  :D ;) Konec dober, vse dobro.  :D


Naslov: Re: Siv zob
Poslano od: KUŽEK , petek, 14.08.2009 : 20:00:08
ja moj yorki ima lepe zobe ampak opažam da ima na nekaterih zobeh rumenkaste obloge, ki jih s ščetko ne morem odstraniti. kaj naj naredim?