mojpes.net

o mačkah => zdravje mačk => Sporočilo, začeto od: sarabenji , petek, 25.08.2006 : 02:09:20



Naslov: Mačja kuga
Poslano od: sarabenji , petek, 25.08.2006 : 02:09:20
odpiram novo temo za izmenjevanje izkušenj in informacij o mačji kugi. v sosednji temi
(http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8324.0.html) se je začela debata o kugi in smo tako kar dobro ''zasmetili'' temo.

ker pa je ta bolezen resna in pogosta, je verjetno vredno, da ji damo nekaj prostora, a pač ne tam, kjer se išče namestitev za mucke...  ;)

tako da lahko tule nadaljujemo. tecka je tamle napisala o bolezni pri odraslih mackih. me pa res zanima, ce ima se kdo taksne izkusnje...


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tecka , petek, 25.08.2006 : 11:06:29
Res je huda zadeva. In žal cepljenje ni 100%, kot je že bilo napisano. Zato se kar malo bojim sprejeti kakšnega mačkona ali mačko začasno, če ni testirana... Sicer sem tudi že privlekla domov zapuščene muce, vendar so bile do testiranja pri veterinarju vse strogo v kopalnici in špricala sem kot nora  ;). Paničar po naravi, kaj 'čmo.
Pri kugi je hudo, ker se vse zgodi zelo na hitro. Ko se pojavijo znaki je že prepozno. Vsaj tako je bilo pri babi. So bili sicer zdravi, močni mačkoni pa jih je kar čez noč pobralo.
Res me zanima, če obstaja še kdo s tako izkušnjo
lp
T.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: bolha2 , sobota, 26.08.2006 : 11:13:15
A je dovolj 1x cepiti odraslo mačko, ki je še nikoli nisi cepil, a je potrebno 2x v razmaku meseca, tako kot pri mladičkih? V kolikem času pa pride od infekcije do simptomov kuge?
Lp, hvala.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Jana , sobota, 26.08.2006 : 13:53:32
Kopiram sem nekaj Sarinih sporocil o kugi:

mačja kuga se pokaže v 10 do 14 dneh od okužbe, do takrat pa mačka nima nobenih znakov, čeprav je že prenašalka virusa. in tudi veterinar ne bo mogel povedati, kdo je okužen in kdo ni, dokler ne razvijejo znakov.

ravno zato obstajajo karantene, v katere se zapre živali, dokler se ne izteče rok, v katerem se pokažejo znaki bolezni. tvoje mačke so bistveno bolj ogrožene zaradi kuge, če so mlajše od leta dni. najbolj so ogrožena najmlajše, ko so stare nekaj mesecev pa so že nekakšne boljše možnosti, da ob primernem zdravljenju preživijo, če se okužijo. čeprav je kuga kar huda ruska ruleta...

vsekakor je dobro mačke od prihodu v novo okolje za začetek izolirat od ostalih živali, da se vidi, če so zdrave in da se navadijo najprej na človeka... če pol izbruhne kak pretep, je tako lažje poseč vmes, kot če se te ''nove'' mačke še bojijo. v ta namen so idealne kopalnice.

cepljenje proti kugi se ponavlja 3krat, pa tudi to ni čisto 100%. kuga je v bistvu zbiren pojem za cel kup virusnih obolenj, ki se vsa kažejo na podoben način, čeprav so tudi netipični poteki bolezni, ko nobenemu na začetku ni jasno, kaj se dogaja. v splošnem velja: če so apatične, vročične, driskajo in bruhajo, je to kuga. in moraš TAKOJ k veterinarju. če je žival mlada (do 3 mesece, tudi kaj več), gre lahko v nebesa v 12 urah. od popolnoma zdrave mačke do ''bivše'' mačke v pol dneva... ni za se hecat.

sicer pa kuga tudi ne preži glih za vsakim vogalom. recimo da samo za vsakim tretjim... ;)

ok, šnapi, ne me zdaj za besedo držat.... morda je pri mačkah tudi samo dvakrat. jaz sem pri tistih z velikim pretokom živali, pa cepim po ''šparovni'' varinati, samo po enkrat... če sploh. sicer to prepustim posvojiteljem. hja. teorija in praksa v tem primeru nista eno in isto, ker finance ne omogočajo tega. tudi enkratno cepljenje naj bi zagotavljalo kar visoko stopnjo zaščite - po mojih izkušnjah je to kar res.

tole večkratno cepljenje je idealna varianta, pa še ta ni 100%. ker nekateri virusi ''prelisičijo'' tudi cepivo. variacij virusa je namreč cel kup...

torej, sem malo zabluzila: morda je res samo dvakrat. to velja za prvo cepljenje, potem pa vsako leto zadevo ponoviš po enkrat. čeprav v resnci bi lahko tudi na leto in pol, ker cepivo drži več kot eno leto... če rabiš papirje o rednem cepljenju, moraš pa seveda ponovit zadevo čez 12 mesecev.

pa da tole tesnobno temo malo omehčamo: teorija pravi, da lahko obolijo vse mačke, tudi odrasle. ampak jaz še nisem videla mačke, starejše od 12 mesecev, ki bi zbolela za kugo. niti nisem za tako mačko slišala od koga, ki bi to na lastne oči doživel, čeprav se kar veliko pogovarjam z ljudmi o ''mačjih'' tematikah. nočem rečt da so moje izkušnje merodajne, ampak vseeno sem jaz pri odraslih mačkah precej brez skrbi, kar se tiče kuge. sama sem lastnica nekaj odraslih mačk in vse od njih so bile v stiku z enim ali več mladiči, ki so oboleli za kugo in mnogi tudi poginili (kljub dragemu vrhunskemu zdravljenju, da ne bo kdo kaj narobe razumel...). pa so odrasle to preživele kot nič. in ko napišem ''v stiku'' mislim na to, da smo živeli skupaj v istih prostorih in da so spali en ob drugem in se igrali in umivali. in potem smo se nekga jutra npr. zbudili vsi nagneteni na postelji in eden od tamalih je ''kuhal'' z vročino leže tik ob drugih (torej prvi znak kuge)... pa se niso nalezli, pa niso bili nikoli (!) cepljeni.

ja, lahko se prenese s čevlji, oblačili, okuženimi rokami (božaš prej okuženo mačko), če namestiš mačko v slabo razkužen transporter itd. zelo ''kužna'' zadeva, tale kuga.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , sobota, 26.08.2006 : 15:26:09
Samo še nekaj...odraslih za kugo obolelih mačk je v primerjavi z mladiči zelo zelo malo, sicer pa niso tako redka reč, kot je morda sklepati z izkušenj. Je pa res, da občajno odrasle ne poginejo oziroma jih je možno dosti lahko pozdravit. Včasih se zgodi, da zdraviš pri odrasli mački močnejši "prehlad", ki pa to v resnici ni. Tako da...cepljenje je še vedno edina in najboljša reč za preprečit najhujše.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Death Knight , ponedeljek, 28.08.2006 : 15:26:21
Doma imam mačko (pritepenko), staro kakšno leto dni. Zanima me, kako poteka cepljenje. Se cepi enkrat in je ni treba potem nikoli več, ali je treba cepljenja ponoviti vsako leto? Koliko stane cepljenje proti kugi? Hvala.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tecka , ponedeljek, 28.08.2006 : 15:32:47
Cepljenje se ponavlja.
lp
T.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: WildAngel , torek, 29.08.2006 : 09:17:29
Cepljenje proti kugi stane okrog 4000-5000sit. Cepiti moraš dvakrat v razmaku 1meseca, potem pa na 1 leto.
Sem pa brala, da cepivo drži tudi 3leta in da naj ne bi bilo potrebno vsakoletno cepljenje... Jaz sem svoja mačka do sedaj letno cepila, sedaj pa razmišljam, da bi ju na 2 leti...

Kdo kaj ve?

ta stran je super!
http://cats.about.com/cs/vaccination/a/vaccination_2.htm


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: šnapi , torek, 29.08.2006 : 09:41:12
Jaz sem za eno cepljenje proti kugi za muco plačala 6600.

Tudi jaz sem že slišala, da cepivo drži več kot eno leto. Tako psičko cepim vsako drugo leto.
 
Kar se mucic tiče pa mi je kolegica povedala, da ji je veterinarka sama svetovala, če je muc samo v stanovanju in nima stika z zunanjim svetom in drugimi mucami res ni potrebno vsakoletno cepljenje.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: WildAngel , četrtek, 31.08.2006 : 09:08:17
Jaz toliko še za psico ne plačam..... :o



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: šnapi , četrtek, 31.08.2006 : 09:59:11
H kermu vetu pa voziš svoje žvavce? Pri nas v Kmaniku je očitno višja terifa. :-\


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: arončka , četrtek, 31.08.2006 : 21:22:36
Jaz sem danes malo klicala okoli. Na Veterinarski postaji, C.v Mestni log (bela opečnata hiša) je cena 5500, v Bubi v Grosupljem pa 4400 (brez davka, če sem prav razumela). Ostale klinike imajo občutno višjo ceno, okoli 8000. :o


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: PikaPoka , nedelja, 01.10.2006 : 18:53:49
Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z mačjo kugo.
Kolegica ima mačko, staro cca 5-6 let, ki je bila "predvidena" za evtanazijo, pa jo je veterinar poklical in sedaj je pri njej v začasni namestitvi. Enkrat je bila cepljena proti kugi (cca 10 dni nazaj), zdaj naslednjič bi morala biti, če se ne motim čez 3 tedne?
Zanima me pa sledeče. Našla se je interesentka za to mače, vendar je imela pred malo več kot pol leta nazaj tudi sama okuženega mladiča doma cca 3 dni, preden so ga (mislim da) evtanazirali. Ali je varno,da vzame mačko od kolegice kljub temu, da je imela "okuženo stanovanje"? Lahko mačka vseeno zboli?
Ta gospa ima tudi svojo mačko, ki pa se takrat ni okužila in je tudi cepljena tako kot mroa biti.
Mi lahko kdo svetuje?
Hvala!

Pika


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:48:09
Pika, mislim, da ne bi smelo biti nobenega problema s posvojitvijo. Toliko stara muca zboli res izjemoma, sploh pa po cepljenju. Enkratno cepljenje zadošča, deset dni je pa tudi prava  doba, da na cepivo telo odreagira, kot mora. Če je gospa razkužila stanovanje, po možnosti večkrat, lahko muco oddate. Lp


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mrrrcina , petek, 30.03.2007 : 12:05:54
Naše muce cepljene takoj ko so bile dovolj stare, smo na vasi in mačkon se rad odpravi ven. Stalo je pa cca 5000 SIT na mačko, lani druga polovica leta.Cepljene tudi proti steklini in vse ostalo po spisku. Sej ne vem če je vse potrebno ampak vsesort živali lahko srečajo tam na naših koncih pa ......Niso imele nobenih težav po cepljenjih, upam da bo zmeraj tako.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mitri , torek, 10.04.2007 : 14:47:25
Oj, jaz bi pa rada vprašala sledeče.

Mitri je hišna muca in taka bo tudi ostala. Vendar če grem na obisk k staršem (Prekmurje) imamo tam kužija mešančka. Ker bosta v kontaktu ali je potrebno to cepljenje. Eno cepljenje je bilo opravljeno v zavetišču. Kuži je pod stalno oskrbo in se ne potika okrog brez kontrole. Seveda šnoflja okrog ko gresta z očetom na sprehod je revček že parkrat kaj takega požrl, da mu je bilo slabo  :'(

Gaja


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Gargamel , torek, 10.04.2007 : 18:51:02
Ojla,

moja mačkonarja sta stanovanjska muca in sta oba cepljena, letno seveda. Zakaj bi reskiral, če lahko preprečiš? ;) Kugo ti lahko npr. v stanovanje ali hišo nekdo prinese tudi s čevlji...zato moja dva dam cepit proti kugi in respiratornim boleznim (zg. dihala) - kombinirano cepivo.

LP, Maja


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tecka , sreda, 11.04.2007 : 09:08:11
Mitri: sicer ti je Gargamel povedala, pa vseeno, muco cepi v vsakem primeru. Kuga je res grozna  :-X


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mitri , sreda, 11.04.2007 : 10:40:36
Morda ne razumem prav dobro  :-\.
Mitri je cepljena (bila pri Poloni mislim, da tam enkrat decembra 2006) ali je dovolj da jo cepim npr. decembra 2007 ali je potrebno da jo že prej npr. sedaj ko greva na "kmete".

Gaja


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Gargamel , sreda, 11.04.2007 : 12:48:27
Cepljenje drži 1 leto (mislim da 12-13 mescev), tako da je verjetno ni potrebno še zdaj cepiti, ker cepivo še drži ;) Vsekakor pa nadaljuj z cepljenjem vsako leto od decembra naprej.

LP, Maja


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mitri , sreda, 11.04.2007 : 14:30:02
Hvala, Gargamel.

 8)

Gaja


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: maja01 , četrtek, 19.06.2008 : 14:59:02
Polona (ali pa katera druga z izkusnjami) eno vprasanje. Glede na to, da sem imela doma pred kratkim par maldicev s kugo (in ena prezivela ostane pri meni, kot vem, pa so prensalci lahko se nekaj casa) me zanima kdaj je "varno" (vsaj priblizno - mesec, dva, tri, pol leta, leto ..?), da k sebi vzamem v zacasno varstvo se kaksnega mladica. Glede na to, da so vse kapacitete trenutno hudo polne, bi rada vsaj malo pomagala (ce z enim mackom, pa z enim), jasno, nocem ga pa ze v naprej obsodit na smrt ... Odraslega macka tezko vzamem, zaradi mojih zivali, predvsem psice.
Mini (ta ki je prezivela) in Bine (eden od maldicev, ki je zbolel) sta seveda pretaknila vse stanovanje, tako da sterilnega prostora nimam. Stanovanje je seveda ze bilo razkuzeno, parkrat se bo, ampak ravno UV luci pa doma nimam, da bi lahko z gotovostjo rekla, da smo "parvo frei".
Pa verjetno to zanima se katero od punc, ki ima/je imela doma kaksenga od takih nesreckotov ...
m.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , četrtek, 19.06.2008 : 19:24:28
Saj veš, "grožnja" je še nekaj let lahko, če ne razkužiš dobro. Kar pomeni: razkužiš tako, da vse pobiješ ali pa so ostali lahko ogroženi še nekaj let. Jaz se že dolgo nisem srečala s parvo ali kugo (trkam), sem se pa s klamidijo. Takrat, ko je kaj resnega, razkužujem z varikino. Glede na to, da ena ostane pri tebi, sploh ne jemlji mladičev, ki niso vsaj enkrat cepljeni in je od cepljenja preteklo manj kot deset dni vsaj še eno leto.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: maja01 , četrtek, 19.06.2008 : 19:36:37
Ok, potem je tako kot se mi je zdelo ...
Ja, itak varikina in to "za ziher" v razmerju 1:10 in ne 1:32 ... Parkrat zapored.
Hvala, m.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , četrtek, 19.06.2008 : 20:27:12
Upam, da imaš kaj na nosu, ko to delaš. Prvič sem bila zelo pametna, tudi v podobnem razmerju, pa sem v dihalne stiske padala še nekaj časa.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 08.12.2008 : 16:32:56
Bom vprašala tukaj. Imam kar nekaj vprašanj.

Tudi sama sem imela pri sebi pred kratkim nastanjenega mladiča, ki je zbolel za kugo. Preproga, igrače, njegovo ležišče, plenice, preproga itd. - to sem vse vrgla stran. Razkuževala sem z varekino (1:10, nihče na veterini me ni opozoril, da je potrebno paziti na dihala pri tej koncentraciji) - tla, kopalnico, transporter, wc itd.

Ker gre za stanovanje, v katerem je imel muc seveda vstop v vse prostore, si ne umišljam, da je moje stanovanje sedaj dezinfecirano. Kolikokrat še ponoviti razkuževanje? Je sploh smiselno, glede na to, da so tu še kavč, prevleke itd., ki jih ne morem očistiti z varekino.

Kaj naj naredim z vso hrano za mačke, ki jo imam v stanovanju? (gre za kakšne 4 kg briketov, ki niso več originalno zaprti, priboljške itd.) Verjetno najboljše, da tudi to vržem stran? Kaj s plezali, košaro za spanje? Je z varekino razkužen boks dovolj varen za lovljenje prostoživečih mačk? Predvidevam, da ne.

Lahko čez čas začasno nastanim cepljeno mačko? Raje odraslo, predvidevam, in ne mladiča?

Hvala za vse odgovore.






Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Lu Lu , četrtek, 18.12.2008 : 21:56:01
Sijajno bi bilo ko bi kompetentni, tisti z izkušnjami in znanjem odgovorili na vprašanje...

Tisti ki smo imeli mačjo kugo v hiši smo nekoliko panični..
Pri nas smo zavrgli od oblazinjenih stolov do kompletne opreme mucice ki je umrla z kugo, seveda tudi hrano , čistimo in dezinficiramo z razredčeno varikino vsako režo pohištva, parketa, itd itd

Tedensko,pa na 14 dni ..in še se bojimo za naslednje mucice...

Prijazno prosimo za še kakšen nasvet !

Ali res vsaj 6 mesecev ne smemo uzeti v začasno varstvo nobeno novo mucico ?



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Ursssa , petek, 10.04.2009 : 22:18:41
Sicer je tale tema že precej stara, ampak vseeno sem se odločila, da pišem tukaj, da ne bom odpirala nove teme. Na strani macjahisa.si sem prebrala, da mačke, ki prebolijo kugo, postanejo dosmrtno imune. Moj Jakob je kot mladič prebolel mačjo kugo, ali to pomeni, da ga ni potrebno več cepiti? Ker jaz ga vsako leto vozim na cepljenja in mi ni veterinar še nikoli rekel, da je imun. Glede na to, da gre menda pravzaprav za več virusov, se mi zdi malce neverjetno, da bi bil zdaj kar odporen na vse. Kaj menite?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tinchka , petek, 10.04.2009 : 22:57:48
Ja sej cepivo imaš za kugo, herpes in calici hkrati, tako da če ga ne cepiš, nima zaščite proti herpesu in calici (mačji prehlad) - po moje.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Ursssa , petek, 10.04.2009 : 23:24:09
Seveda, butelj babji. Saj je res trivalentno. Hvala, Tinchka.
Lp.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: helena , petek, 10.04.2009 : 23:24:20
Sicer je tale tema že precej stara, ampak vseeno sem se odločila, da pišem tukaj, da ne bom odpirala nove teme. Na strani macjahisa.si sem prebrala, da mačke, ki prebolijo kugo, postanejo dosmrtno imune. Moj Jakob je kot mladič prebolel mačjo kugo, ali to pomeni, da ga ni potrebno več cepiti? Ker jaz ga vsako leto vozim na cepljenja in mi ni veterinar še nikoli rekel, da je imun. Glede na to, da gre menda pravzaprav za več virusov, se mi zdi malce neverjetno, da bi bil zdaj kar odporen na vse. Kaj menite?

To, da je prebolel res mačjo kugo, je samo domneva. Ti ga kar cepi.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 24.08.2009 : 13:46:12
 :'( Meni se sesuva svet.
Moja Micka, nova posvojenka, stara dobre 3 mesece, ki je se je k hiši pritepla (ali pa so jo odvrgli) 1. 8., medtem, ko smo bili na morju, se je včeraj sesula.
Mucko smo spoznali prejšnji torek, ko smo se z dopusta vrnili in izgledala je lepa, zdrava, živahna muca (predstavljena v Fickovi temi  http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,27590.195.html  ) in ravno ta ponedeljek sem jo nameravala peljati na prvi pregled k veterinarju, da jo razglistimo, splaniramo cepljenja, sterilizacijo in vse potrebno.
V soboto popoldan pa sem opazila lužico izbruhane sline z nekaj izbljuvane trave. Micla in Ficko sta ležala na ploščicah v najhladnejšem prostoru hiše in se hladila - kot vsak popoldan v teh vročih dneh. Potem pa sem postala pozorna na Micko, ki je bila dosti bolj mirna kot ponavadi, samo spala je in spala. Nakar je vstala in začela bruhati, spet slino, rumenkaste barve. Ponudila sem ji malo vode, pa je tudi to takoj izbruhala. Ni imela prave volje za igro s Fickom, samo lulat je šla, zato sem jo pustila počivati v njeni košarici v tistem prostoru, saj sem domnevala, da je morda pojedla kako čudno rožo ali kaj takega. Proti večeru sem ji spet po brizgi vsilila malo vode in jo opazovala - na srečo tokrat ni bruhala. Poklicala sem veterinarjevo dežurno številko, svetoval mi je, naj mucici po brizgi dajem vodo - glede na opisano je tudi on domneval, da bi znala biti kakšna blažja zastrupitev. Ker je odsotem, tudi dežurna ambulanta ni delala, zato mi je svetoval, da jo takoj v ponedeljez zjutraj prinesem na pregled. V nedeljo dopoldan nisem našla nobene lužice bruhanja in Micka je nekam nezainteresirano hodila po hiši, večino dneva pa prespala. Vsaki dve uri sem ji po brizgi dajala vodo in upala, da bo bolje. Zvečer pa se je kolcanje in bruhanje spet začelo - vsako drugo brizgo (5ml) je izbruhala. Ponoči je spala, jaz pa ne - komaj sem čakala jutra, da greva na veterino. Ob petih zjutraj je začela glasno mijavkati in siliti na prosto, pa tudi "tlačenje" v transporter ni bilo ravno prijetno...
Še vedno sem upala, da gre morda za zastrupitev ali pa da ji te težave povzročajo zajedalci ... veterinar pa je ob pregledu ugotovil močno dehidracijo in glede na vse znake postavil diagnozo KUGA.  :'(  Šok.
Uboga moja mucica!
Dobila je antibiotike, zdravilo proti bruhanju, eno intravenozno infuzijo in še eno podkožno. Jutri morava nazaj. Micka je totalno apatična in samo leži, vsaj novih 5ml vode po brizgi ni izbruhala ...

Zdaj pa sem totalno iz sebe zaradi dejstva, da je moj Ficko preživel vseh teh 24 dni v neprestanem stiku z njo! Tast in tašča, ki sta mucico sprejela v hišo, seveda nista vedela, da bi bila potrebna izolacija in tudi ko sem jaz prišla domov, ju nisem ločevala. Joooj, kaj naj zdaj? Ficko je bil sicer 2x cepljen, zadnjič konec marca, pa vendar me zelo skrbi, ker tukaj berem, da cepivo ni 100%.
Micico sem osamila, da počiva, ji dala lasten WC, njunega skupnega spraznila, oprala in razkužila z raztopino varikine - zdaj pa: kako naprej?
Vse sobe bom presesala in umila z varikinino raztopino, kaj pa posteljna pregrinjala in blazine na stolih, tepihi in ostale tekstilne stvari, kjer sta se oba valjala?
Saj vem, da bi mi vse to lahko povedal veterinar, ampak moram priznati, da ves ta čas, ko sem bila z Micko na infuziji sploh nisem vedela, kaj naj še vprašam. Še tega ne vem, kako sem se domov pripeljala. Zato vas lepo prosim, vse, ki ste bolj izkušene in ki ste se z mačjo kugo že srečale, da mi svetujete, kako naprej.
Upam, da bo moja ljubica preživela ta dan in bo jutrišnja infuzija in vse ostalo uspešno.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: alexx , ponedeljek, 24.08.2009 : 13:59:24
MamaF, me pokličeš na 040 705 405...
Lp, Aleksandra


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 24.08.2009 : 14:03:53
Hvala, alexx, že kličem!


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 24.08.2009 : 14:43:53
alexx, boš ti dala mamiF kontakt od zmagice?

mamaF, Ficko je cepljen, zdrav in dobro negovan. Bodi pozorna, če se tudi on usuje in v tem primeru NEMUDOMA k veterinarju z njim, da dobi infuzijo in antibiotik, je pa pri cepljenih mačkih potek zdravljenja krajši in znaki manj intenzivni.

Držite se  :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 24.08.2009 : 14:46:03
Še nekaj: čiščenje z varekino, kar pač gre, ostalo preškropi s Spitadermom (npr. kavče, praskalnike), ki ga uporabljaj tudi za razkuževanje rok. Kar gre od tekstila, prekuhaj, ostalo sem jaz oprala z Impresanom, čeprav moram reči, da nisem prepričana, če Impresan na virus kuge res deluje.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:01:06
Hvala! Alexx mi je vlila optimizma za današnji dan. Zdaj grem maltretirat naše stanovanje z varikino, Micko sem itak osamila v poseben prostor, jutri pri vetu kupin še Spitaderm za vse ostalo. Ufff, samo da zvozimo tale dan in to noč! Zdajle sem dala Micki na pol ure po 1ml vode po brizgi in se ji hvala bogu niti kolca ne. Očitno je medtem probala iz svoje košare it tudi lulat v WC, ker je pesek malo razmetan (prej se je namreč po vsej infuziji že pri vetu kar v leže polulala pa še enkrat v avtu.
Pa čisto malo i/d konzervice sem ji z brizgo stisnila v gobček in je pogoltnila - ne bruha. Že zaradi teh malenkosti sem boljše volje.
Zdaj pa v nove bitke z vsemi štirimi! Hvala vsem za pozornost! Bom še poročala - morda bodo še komu koristile te informacije.
"Glavo gor", je rekla Alexx :-* in danes se bom tega trdno držala.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:03:17
Ker ne vem kako je z natančnostjo diagnoze pri kugi, ti samo povem, da marsikateri virus lahko povzroča te znake (neješčnost, bruhanje, driska), tako de ne izgubi upanja! V mojem primeru kuge sta mucki odšli v roki 48 ur, ni bilo pomoči. V drugih primerih z istimi znaki je trajalo kakšen teden, da so bili izven nevarnosti, ali pa so ledvice odpovedale. Včasih takšno reakcijo in znake povzroča že samo razglistenje :( Držte se, čeprav me malo čudi, da vam jo je dal veterinar domov, ampak tega ne morem presodit. Pri nas ostane v kritičnih primerih kar na kliniki. Mislimo na vas in ne dajte se!


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: miskica , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:04:30
Spitaderm dobiš tudi v Sanolabor trgovinah, če imaš kako blizu.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:05:15
Torej ni rečeno, da je res kuga, ampak itak je vseeno. Arabela je zbolela in umrla za enakimi znaki. Ker je bila redno cepljena, so rekli viroza, ne kuga. Če bi zdaj še enkrat lahko odločala, bi jo TAKOJ peljala na infuzijo, ne šele čez 2 dni.

Držte se, je hudo, ne morem reči nič drugega. Se spomnim še Skuiki z njenim malčkom... Ampak vaša zgleda močnejša.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mateja4 , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:06:30
In v lekarnah.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: king-roy , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:08:15
Spitaderm dobiš tudi v Sanolabor trgovinah, če imaš kako blizu.

in v Merkurju


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:12:42
Jaz osebno bi imela žival ves čas na infuziji, to, da ne zbruha vse, je dober znak, zelo. Sicer bolje infuzija, ker vedno zbruha več, kot uspeš vanjo spraviti.

A/d NE, je preobremenjujoče za želodec (to je mastna hrana). Če hoče jesti, skuhaj malo piščančka in prepasiraj.

Sicer je pomoč pri bruhanju in driski: borovničev čaj, po kapljicah, vsakih 5 minut. Imam izkušnje s sinom, ko je imel 2 leti. Bil je rojen bruhač, smo ga morali dati na infuzijo. Ko se je zgodilo naslednjič, sem ga očuvala s tem, da je dobil vsakih 5 minut čajno žličko borovničevega čaja. Tako male količine ni mogel izbruhati.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:14:17
Pardon, sem narobe prebrala, ni a/d; i/d pa ne poznam.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:20:40
O, hvala za nasvet o borovničevem čaju. Zdajle letim v lekarno še po to.
Na I/D konzervici pa piše, da je priporočljiva pri težavah s črevesjem in prebavnim traktom, ter driskah, torej jaz razumem, da mora biti izjemno lahka in blaga. Saj bomo videli, koliko bo sploh te hrane danes prišlo v poštev, je pa priporočljiva itak tudi v obdobju okrevanja, tako da bomo, če bo vse po sreči, še nekaj časa na njej. Sicer bom šla pa na juhico - riž+piščanca, takoj ko bo malo volje do hrane. Zdaj se mi zdi še 2 ml vode brez bruhanja zmaga :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:21:11
Hvala! Alexx mi je vlila optimizma za današnji dan. Zdaj grem maltretirat naše stanovanje z varikino, Micko sem itak osamila v poseben prostor, jutri pri vetu kupin še Spitaderm za vse ostalo. Ufff, samo da zvozimo tale dan in to noč! Zdajle sem dala Micki na pol ure po 1ml vode po brizgi in se ji hvala bogu niti kolca ne. Očitno je medtem probala iz svoje košare it tudi lulat v WC, ker je pesek malo razmetan (prej se je namreč po vsej infuziji že pri vetu kar v leže polulala pa še enkrat v avtu.
Pa čisto malo i/d konzervice sem ji z brizgo stisnila v gobček in je pogoltnila - ne bruha. Že zaradi teh malenkosti sem boljše volje.
Zdaj pa v nove bitke z vsemi štirimi! Hvala vsem za pozornost! Bom še poročala - morda bodo še komu koristile te informacije.
"Glavo gor", je rekla Alexx :-* in danes se bom tega trdno držala.

Tako je prav, mamaF, s pogumom :)

Pa vztrajaj ne glede na vse - malo po malo, mililiter po mililiter, samo da je. Če čez nekaj časa bruha, potem spet lepo od začetka. Če je res kuga, se bo prej ali slej pričela tudi krvava driska, ker virus uniči vso sluznico, ampak nikar NE OBUPAJ zaradi tega.

Še nekaj: nujno, nujno nosi zaščito med čiščenjem z varekino in čimbolj zrači, ko čistiš. Jaz sem si uspela z vdihavanjem varekine med čiščenjem parkrat vse "požgati".

Glede infuzije: če bi bila takrat bolj pametna, bi vsekakor že na začetku prosila, da naj vstavijo metuljčka in bi muca doma sama priklapljala na infuzijo. Moj je dva dni dobival podkožno infuzijo, šele nato direktno v žilo. Če muca ne bruha po vodi in hrani je to vsekakor dober znak.

Glede hrane: i/d je v redu. Sicer se ga uporablja pri živalih s težavami, ki se tičejo prebavnega sistema.

Zmagica je svojo začasnico uspešno pozdravila, čeprav je bila mucica res zelo majhna in je izgledalo zelo hudo (to napišem, ker vem, kako je meni pri zdravljenju pomagala misel, da je njeni muci uspelo). Kuhala je piščanca in ga pasirala s paličnim mešalnikom. Hrano lahko daš tako, da nežno odpreš gobček in namažeš na nebo, konico prsta po konico prsta.



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tecka , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:25:11
Če greš v lekarno lahko tam vzameš še Spitaderm. Pri veterinarju dvomim, da ga imajo za prodajo ;). Vso srečo vam želim.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 15:51:55
Riža ne rabiš dajati zraven, mačke so mesojede.



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 24.08.2009 : 20:53:12
 :) malo bolj vesela novica. V teh urah sem Micki uspela postopoma na konici prsta vsiliti celi dve čajni žlički i/d konzervice in pa približno 10 ml vode (skoraj po kapljicah - vsako uro malo). In - ni bruhala sploh nič - že od jutra, preden sva šli na veterino!!!
A mislite, da ji bi vodo in hrano morala dodajati še pogosteje (brizgo sicer zelo zavrača, pa tudi gobčka ne odpira ravno prostovoljno)?
Aja, pa še najbolj važno. Položila sem jo na pesek v wc-ju in je celo malo pokopala s tačkicani, potem pa polulala kar lepo lužico  :). za zakopavanje revčka ni imela moči in bi se kar v pesek nazaj vlegla. No, zdaj jo bom pustila še malo počivati.
Aja, pa božica zdaj prede, ko jo božam, dopoldan je pa skoraj ob vsakem dotiku jokala. A bo a ne? Driske tudi ni!
Hvala za vse stisnjene pesti, punce, jaz sem prepričana, da nama pomagajo!


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: moonbeam , ponedeljek, 24.08.2009 : 22:33:30
Eno vpašanje. Če ima mačka kugo in so poleg še druge mačke, necepljene, se prenese na te ali obstaja možnost, da druge ne zbolijo kljub stiku?

Koliko časa po okužbi žival še živi, če se ne zdravi, kako hitro napreduje?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 25.08.2009 : 08:22:35
Spakirani za na veterino - po novo infuzijo.
Noč je bila mirna, sinoči smo še malo popili na brizgo, malo podriskali, skuhali borovničke - driske ni bilo več  :) Zjurtaj še malo popili, se skobacali sami iz posteljice lulat  :), upamo na najboljše. Je pa koža še precej ohlapna in niti malo želje po samostojnem pitju in hranjenju.
Ampak OK, samo da smo še med vami! :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 25.08.2009 : 08:26:30
@Moonbeam, na prvi strani te teme je kar nekaj tega, kar te zanima. So mi pa punce včeraj rekle, da pri prenašanju ni nekega pravila (recimo Alexx pozna kolonijo prostoživečk, kjer sta dva mačka zbolela in preživela kugo, ostale se niso nalezle). Tudi veterinarji si niso povsem enotni - seveda je karantena in razkuževanje izredno koristna reč, pa vendar nikoli ne veš, po kakšni poti virus kljub vsem varnostnim ukrepom zajadra med zdrave muce.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mišelinka , torek, 25.08.2009 : 08:27:34
Vesela za vas  :D, držim pesti še naprej!

Mišelinka


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , torek, 25.08.2009 : 08:38:21
Spakirani za na veterino - po novo infuzijo.

Obvezno naj bo na infuziji ves čas!!!!! Naj ti vstavijo kanilo in dajo flaše za domov. Potem naj ti dajo še infuzijo s hrano, ne samo NaCL (ali kar že je). Naj ti razložijo, kako se prepere kanilo, pa vse ostalo. Ni težko. Imam občutek, da te malo na lahko jemljejo. Mačka je še vedno v smrtni nevarnosti.

Nočem strašiti, ampak po Arabeli vem, da zadeva ni lahka, kaj šele za mladiča. Izboljšanje ne pomeni vedno, da je bolje, pomeni tudi obratno.

Glede infuzij imam precej izkušenj pri psih (Barak, Nika) in je pomembno, da je čimprej, čimdalj, pa tudi hrana, ne samo elektroliti. Vse to na veterini imajo.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , torek, 25.08.2009 : 08:47:56
oh mamaF, ko bi ti vedla, kako zelo sem s tabo in tvojima dvema obema mušnisoma... :-* :-* :-*
Dršte se še naprej, res upam na naaaaj boljše novice! :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 25.08.2009 : 12:31:20
Smo doma. Mačkica je po mnenju dveh veterinarjev napredovala, danes se je že krepko upirala injekcijam, dobili smo eno infuzijo (elektroliti in še nekaj)v žilo. Pa antibiotike in še eni dve stvari.Zdaj me jezi, da nisem še pet minut ostala za kompjuterjem, da bi uporabila tvoj nasvet glede infuzije za domov, Vis in Nox.  Uffff.... ja tega mi pa niso omenili. Pa sem težila z vsemi možnimi vprašanji glede tega, koliko vode naj ji dajem, dokler sama ne želi piti, koliko hrane itd.
Jutri zjutraj grem itak nazaj - tokrat bom povprašala, kako je zdaj s tem (hrana v infuziji).
V glavnem, takoj, ko sem jo spokala iz polulanega transporterja in jo postavila pred hrano, je zavila proti pesku in šla sama lulat - in tudi zakopala. Ker se mi zdi, da se ji bo od mojega pitanja i/d konzervica slej ko prej zamerila, bom danes skuhala še malo piščančka s čisto malo riža (so mi rekli, da je majhen dodatek riževe sluzi fajn za črevesje).
Nadaljujemo torej z upanjem na najboljši možen razplet, se pa zavedam, da bitka še zdaleč ni dobljena. Čeprav - sem ratala kar solzna, ko mi je Micka med infuzijo vstala na zadnji tački, sprednji položila na ramo in me bucala pod brado. Imam en tak dober občutek, da me tale punčka še noče kar tako zapustiti. Lubica  :-*

Aja, pa seveda sem vprašala tudi, kako so prepričani, da je kuga. So mi rekli, da so vsi znaki res tako tipični (in je možno, da sem drisko zamenjala za lulanje) in da se je vse tako na hitro zgodilo, da je diagnoza "kuga" prvo, na kar v takem stanju pomisliš. IN tudi če je kak drug virus, je doktrina, da se podporna terapija izvaja enako kot pri kugi (ravno zaradi tega, ker ima kuga tako hiter razplet in ni kaj čakati). Sicer pa ja, daš kri na analizo in čakaš na izvide ... samo to traja kar nekaj časa, ker morajo kri poslati v poseben laboratorij in čakati na izvide in do takrat je lahko že prepozno. Nekih posebnih (preventivnih) testov pa pri kugi ni, ker se virus zazna šele ob okužbi, kateri itak sledi hiter izbruh bolezni - v nasprotju s Faids in levkozo, kjer virus lahko mrtvo hladno ždi v telesu, dokler ga kakšen stres ne "aktivira".


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , torek, 25.08.2009 : 12:47:38
Super, jaz tudi mislim, da bo! Je že prav, da kakšen tudi kugo sfajta! Držta se, obe! :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: branka , torek, 25.08.2009 : 13:12:16
Super novice, le tako naprej, mačkica  :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , torek, 25.08.2009 : 13:20:36
Pri kugi je driska krvava, mar ne? Taka bi se opazila.

Arabela je puščala iz danke prav kapljice krvi, ko je želela na WC. Čisto živo rdeče. In driskica je tudi bila čisto krvava.

Arabela je bila proti kugi cepljena, kot sem že povedala.

Vseeno kaj je, samo da se pozdravi.

Je maček, ki preboli kugo, nanjo potem imun? Se potem še cepi ali ne?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 25.08.2009 : 14:31:46
Ravno zdaj brskam po raznih člankih na to temo:
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=222
http://www.vet.uga.edu/VPP/clerk/mcninch/index.php


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Nika2 , torek, 25.08.2009 : 15:56:53
Ojla, mamaf, sele zdaj sem videla, kaj se dogaja, ker pac tezko brskam po racunalniku ...

A mi prosim sporocis tvojo tel. st. (priznam, da sem jo ze dvakrat izgubila). Lahko na mail ****.

Te poklicem :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 25.08.2009 : 23:33:22
 :) No, še poročilo današnjega popoldneva. Eni dve fajn lulanji smo opravili, pa dvakrat kakali - prvič na začetku malo tekoče, nato pa je ratalo kot ena gosta marmelada. Drugič tudi ena ultra smrdljiva "marmelada". Oboje barve mlečne čokolade, rdečkastih (krvavih) sledi ni. Sem zihr, ker sem bila obakrat zraven in drugič celo belo servieto podložila, da bi bolje videla (potem je pa boga Micka pri zakopavanju debelo gledala, kam je šel kakec ;D). Torej - to ni slabo, kaj pravite? Aja - pa zakopava tudi sama in kar (če se temu lahko tako reče) "poskočno" stopi iz posteljice do WC-ja.
Druga štorija pa je pitje in hranjenje. Gospodična še vedno odločno odvrne "ne", če ji pod nos pomolim skledico z vodo ali hrano. pa smo se spet fajtali z brizgo - nekaj vode, par kapljic borovničk in par žličk zmiksanega kuhanega piščanca s par zrni riža. Jaz ji zdaj s to hrano in vodo težim vsako uro do uro in pol. A mi lahko katera, ki je imela take probleme, pove, a je to v redu, ali je preredko ali kako?
In - kaj ponuditi maci, da bi ji zadišalo (in bilo hkrati zdravi zanjo), da bi imela vsaj željo sama s prsta polizati? OZ. - če ima katera kontakt od Zmagice, bi jo prosila, če Zmagico opozori na to temo, da bo še ona kaj povedala (ne samo zaradi mene, sigurno bo kdaj še komu koristili napotki o hranjenju in zdravljenju tako bolne muce). Tale dva veterinarja, ki sta včeraj in danes skakala okoli naju, sta prav fajn, samo takele "vsakdanje stvari", ki te čakajo potem, ko ostaneš z bolno muco sam doma, pa veste samo punce, ki ste vse to že dale skozi, zato sem zelo zelo vesela vseh vaših odgovorov!


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , torek, 25.08.2009 : 23:50:10
mamaF, meni je zmagica takrat napisala, da je svojo začasnico hranila na dve uri, tako da je po moje tvoj režim zelo v redu :)

Česa druga kot kuhanega piščanca pa ji osebno raje ne bi ponujala, dokler ne bo čisto v redu. Če je res kuga (ali katera druga virusna bolezen, ki ima za posledico drisko in bruhanje), je to vsekakor najprimernejša hrana.



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , sreda, 26.08.2009 : 06:33:42
mamaF, bom zdele zmagici napisala, naj bo pozorna na tole temo in se ti kaj oglasi - ji bom dala tud tvoj GSM, a lahko -  ajprou?
Sem pa vesela vesela za mico in za vas vse, da se držite kar dobro, res!
Srečno še naprej! :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sreda, 26.08.2009 : 07:55:28
 :-* Ja, Oaza, super, ti ga kr dej. Zdejle bom sicer ene tri ure bolj slabo nedosegljiva, potem bom pa prav hvaležna za Zmagicine nasvete!  Pa še jutranje novičke: me je skoraj kap, ko Micke nisem našla v košarci ... ta lumpa se pa ne stolu preteguje  ;) in me totalno nedolžno gleda (BTW učke so lepo odprte - mislim, tretje veke ni več videt!). Hrane in pijače pa se sama še vedno noče pritaknit, lumpa, zgleda, da jo plezalna ekspedicija na stol in skok z njega nista zadosti zmatrala  :P. Se mi pa zdi, da se tudi ona (poleg mene) občutno boljše počuti - po spanju namreč vidim, da zdaj prav udobno leži napol na hrbtu in zaprede, ko jo zbudim, še v ponedeljek je bila pa ves čas zbita skupaj v en kupček nesreče.
Zdej greva k vetu, potem vam pa spet poročam, kaj bo novega.
Punce, sej vem, da sem že malo zlajnana - ampak - brez vas mi ne bi blo lahko.  :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sreda, 26.08.2009 : 07:57:08
bom sicer ene tri ure bolj slabo nedosegljiva

ups - mišljeno je slabo dosegljiva ali pa nedosegljiva (ne morem telefonirat v avtu, v ambulanti pa tudi ne).


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: alexx , sreda, 26.08.2009 : 09:50:53
:) Še vedno seveda držimo pesti!
(pa zelo dobro vam gre!)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sreda, 26.08.2009 : 12:24:24
 :) Dobili infuzijo (baje je tudi glukoza noter), spet antibiotik, zdravilo proti bruhanju in želodčni kislini. Dohtar (spet en nov, ma sem mu težila z vsemi božjimi detajli zadnjih štirih dni, da se me ni mogel kar tako znebiti  :P ) ji je ponudil malo "recovery" RC paštetke, polizati ni hotla, po brizgi pa je šlo kar dobro - vsaj lepo požira, če so čisto majhni "grižljaji". Do jutri naj bi po planu po požirkih popila 100 ml vode in za vsaj polovico paštetke + mojega zmiksanega piščanca. Bomo dežurali vsako uro in se "maltretirali" (popacana sem pa že zdaj po mojem "bolniškem" predpasniku tako, kot nisem bila pri obeh dojenčkih skupaj  ;D ).
Moja današnja inspiracija je Zmagica, s katero sva se slišali, ki je bistveno manjšo mucico uspela kljub krvavi driski (ki jo pri nas na srečo -še-? ni) s potrpežljivim pitanjem na vsako urco spraviti na noge. Zdaj vem, da je čisto možno, da bomo morda morali po brizgi vztrajati tudi 14 dni, ampak, če se bo obrestovalo, mi ne bo žal nobene minute :)
PS. Glede na to, kako se je Micka zvijala in otepala, ko smo v ambulanti merili vročino (38,5) in sva jo z dohtarjem vsak na svojem koncu kar v zraku držala, bi človek težko verjel, da  tale moja mala zverinica v bistvu še vedno visi na nitki.
Ampak se bova potrudili iz tele nitkice narediti en fajn močen štrik, ki se ne bo kar tako strgal, da bi lahko poletela proti mavrici. Se ne damo! ;)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mišelinka , sreda, 26.08.2009 : 12:48:58
Držimo  pest in tačke, da bo pridno papcala.

 :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , sreda, 26.08.2009 : 12:52:29
mamaF  in mala Micika :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , sreda, 26.08.2009 : 12:56:24
mamaF - eh sej nauš verjela, kva zdele počnem... Ja cmizim od veselja nad dobrimi novicami, kaj pa drugega! Najbrž tole sicer še ni čisto dokončna zmaga - ampak zdej pa res res res ne dvomim niti pikice več, da bo vse kul! :)
 :-* :-* :-* :-* :-* :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: alexx , sreda, 26.08.2009 : 13:54:38
mamaF - eh sej nauš verjela, kva zdele počnem... Ja cmizim od veselja nad dobrimi novicami, kaj pa drugega! Najbrž tole sicer še ni čisto dokončna zmaga - ampak zdej pa res res res ne dvomim niti pikice več, da bo vse kul! :)
 :-* :-* :-* :-* :-* :-*
Si že vse povedala...  :'(  :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: vis in nox , sreda, 26.08.2009 : 14:19:48
mamaF - eh sej nauš verjela, kva zdele počnem... Ja cmizim od veselja nad dobrimi novicami, kaj pa drugega! Najbrž tole sicer še ni čisto dokončna zmaga - ampak zdej pa res res res ne dvomim niti pikice več, da bo vse kul! :)
 :-* :-* :-* :-* :-* :-*


Ne bi mogla bolje povedati, jaz tudi! :-* :'( :-* :'( :-* :'(


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: branka , sreda, 26.08.2009 : 14:22:00
Seveda bo vse kul  ;) :) saj mora biti, mi stiskamo fino  :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Samješveš , sreda, 26.08.2009 : 16:51:27
Tudi mi pošiljamo dobre želje. :-* :-* :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sreda, 26.08.2009 : 21:55:01
 :D Drage moje, vse vaše dobre želje so čudežne! Micka se sicer upira "pitanju", čeprav sem pogruntala en kar hiter in dober sistem (iz brizge si špricnem malo paštetke na karalec, potem ji pa tisto namažem na nebo in nema spasa, mora pogoltnit  :P ), nama je pa do sedaj ratalo kar 3/4 100 gramske paštetke porabit. Pa še eno skoraj triurno pavzo je imela vmes, ker sem morala še z otrokoma pa šolske potrebščine. Ona je bila sicer zadovoljna, da je imela mir pred mojimi brizgami in prsti, jaz pa vsa na trnih.
Pa še ena vesela: celo umivati se je začela po obrazku :D (valjda, saj je dama, ne)

Kakorkoli obrnemo, tiste, ki se še odločate za človeške dojenčke, ne se bat ... mulci so mala malca proti temule  ;D resno!
Zato še enkrat dajem kapo dol pred vsemi med vami, ki iz meseca v mesec spravljate gor dudarčke, pa zdravite bolančke in imate še zmeraj zadosti energije za normalno funkcionirat.  :-* :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , sreda, 26.08.2009 : 22:20:50
oh ti mamaF, tale je pa čisto in izključno samo zate, evo: :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Oxer , sreda, 26.08.2009 : 23:19:12
Kapo dol tudi tebi.  ;) :-* Marsikdo bi že zdavnaj obupal nad tole revico.  :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , četrtek, 27.08.2009 : 00:01:03
Glukoza je v taki situaciji premalo, mačka rabi Dufalit pod kožo, da ne gredo jetra k vragu. Ampak dobro, če vsaj na silo nekaj poje in ostane v njej, najbrž ni tako nujno.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , četrtek, 27.08.2009 : 00:12:34
O, Smetka, hvala za informacijo. Kaj pa je Dufalit? A je to antibiotik (me zanima, da bom jutri lahko spet malo gnjavila  veterinarje)?
Ja, na srečo že od ponedeljka vse, kar popije in poje, ostane v njej. Res nič več ne bruha, pa tudi neke vodene, sploh pa krvave driske ni. Danes je po enem od obrokov naredila en tak čeden kupček "marmeladaste" strukture, sicer nekako sluzast, ampak krvi pa ni. A misliš, da bo Ok?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , četrtek, 27.08.2009 : 07:54:44
Pri kugi je treba preživeti deset dni. Teoretično (in žal potrjeno v praksi) si deveti dan že skoraj ok, deseti dan te pa ni več.
Dufalit je umetna hrana, rumena tekočina, ki peče kot pri norcih. Mački je ne marajo pod kožo dobit. Saj veterinarji vedo, kaj je to.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , četrtek, 27.08.2009 : 12:03:57
Evo, sva nazaj od dohtarja. Od danes naprej baje ne rabimo vec infuzije, naredili smo Fiv in Faids test - negativno, dobili antibiotike  za domov, vitamine - en B kompleks z dodatki in če bo stanje stabilno, lahko jutri ostanemo doma. Sicer se bomo pa še naprej pitali z intestinalom in piščancem in probali še dodatno kaj popit.
Sem povprašala po Dufalitu, tale dohtar mi je rekel, da je to "en tak "koktejl" poln vitaminov in ker res ful peče, dajo raje vitamine na drug način, ker tudi Dufalit ni čudežno zdravilo".
Sicer pa se tokrat ni tako vzorno obnašala - sva bila oba z vetom popraskana že zaradi ene injekcije, ko pa je vžgal strojček za striženje, da bi naredil malo plešice za testiranje, je začela pa sploh noreti, trma trmasta. In še celo pot domov je jezno tulila v avtu (saj ni čudno - smo brez klime in vsak dan 60 km je tudi njej tu mač).

Vsekakor pa imam namen v ponedeljek Micko pokazat še drugemu veterinarju - ta je v bistvu prav "moj" oz. Fickov, samo kot zakleto je ravno za ta teden odpotoval nekam v tujino in tako sem morala uporabiti pač tole kliniko, kamor me je v nedeljo zvečer napotil.
Zdaj pa veselo prst v konzervico in


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Gargamel , četrtek, 27.08.2009 : 22:50:16
nisem prepričana, če Impresan na virus kuge res deluje.

verjetno ne (bolj glive ipd), bolj ziher je kuhanje.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , petek, 28.08.2009 : 00:31:07
... da nadaljujem - prst v konzervico oz. zmiksano vsebino vrečke RC intestinal, ki je je do sedaj zmanjkalo že kakih 75 g. Seveda še zmeraj po metodi "prst v usta", pa vendar. Lulamo tudi lepo, en čisto zadovoljiv "marmeladast" kakec temno rjave barve je tudi že ratal dopoldan, gospodična se vedno bolj pogosto umivajo ;D, zdaj je sploh vesela, ker nima več kanile v tački, in še največje presenečenje: enkrat popoldan so jo s sinom ravno prišla malo pokukat in sva videla, da se je odpravila proti skledici z vodo. najprej je malo zabodeno gledala vanjo, potem sem ji pa s prstom malo omočila smrček in ... Micka je začela sama piti!!! Sicer samo par požirkov, pa vendar - začetek je! Juhej! Sicer jo še zmeraj - za ziher - napajam z brizgo, ampak že ta majhen korakec mi je vlil še več upanja. Ej, samo, da ljubica začne z apetitom ovohavati hrano, pa bom najsrečnejša mama pod soncem :) Jutri spet kuhamo piščanca, bomo videli, če ji bo kaj bolj všeč kot vrečkice.
Za zdaj sem dobre volje :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Tecka , petek, 28.08.2009 : 02:53:04
Mogoče bi bilo za probat tudi RC Baby cat paštetke. Kolegičina mačka, tudi na koncu z močmi zaradi virusa (sicer stara 3 leta in redno cepljena) je edino to.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , petek, 28.08.2009 : 09:48:21
Hvala, Tecka, bom nabavila v ponedeljek še to. Sicer mi za zdaj svetujejo raje lažjo hrano (RC intestinal) in piščanca in po malem Recovery. Saj bo! Zjutraj, ko sem prišla k njej, me je čakala za vrati in se začela drgniti ob moje noge! Prede pa tako glasno in buca tako močno, da človek kar ne more verjeti, da je to še zmeraj eno drobceno shujšano bitjece, ki ga v kremplih drži kuga. ;) Vesela! Pa svežo vodo sem ji dala in je spet sama malo spila. Zajtrk sem ji dala sicer še v gobček, potemsem pa odprla novo vrečkico in malo vsebine zlila na krožniček in je kar nekam radovedno ovohavala. Borba se nadaljuje - 7. dan od prvega bruhanja (ki ga na srečo od ponedeljka ni več).


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Mišelinka , petek, 28.08.2009 : 09:52:00
Borka mala, drži se še naprej!

 :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , petek, 28.08.2009 : 13:50:34
Kako lepo je prebrati, da je pikica mala boljše  :)


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , petek, 28.08.2009 : 21:47:13
tkole rečemo kle gor pr` nas, lej: ejga Micka - drš se!
Lepo vas je brat.  :)
Poljube vsem od cele vesele oaze88! :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sobota, 29.08.2009 : 10:38:29
Mačja kuga - 8.dan: spet imamo apodbudne novice! :) Micka je včeraj prvič, odkar je bolna, prav sama nekaj pojedla :D. Čisto tako za probo sem ji poleg žličke "intestinala" dala še 4 briketke (njene RC kitten 36) - in lumpa je kar naenkrat stegnila vrat kot žirafa in brikete enega za drugim pohrustala! Paštetke pa niti od daleč  ??? , sem ji jo morala spet tlačit v gobček. Zvečer sem jo poskušala prefintirati tako, da sem na krožniček naložila prav mičkene kupčke intestinal paštetke, na vsak kupček pa položila briket. Potem sem jo pustila samo in čez nekaj časa pokukala v sobico. Briketki so izginili, kupčki paštete pa so ostali strokovno nedotaknjeni. Lumpa trmasta! No, včeraj nama je ratalo "pod kapo" spraviti eno 100 g vrečko Intestinala in za eno zvrhano žlico zmletega piščanca. Pa ene 100 ml vode po brizgi + kar je sama spila (čisto malo). Pa dve super duper čvrsti "klobasici" sta ratali dopoldan in šest kar fajn kepic od lulanja v pesku  :)
Danes zjutraj sem ji šla menjat vodo in jo za dobro jutro pocartala s petimi briketki, ki so spet takoj izginili :)
Zdaj me pa nekaj zanima: nekako sem prepričana, da je najbolj prav, da muca še kar nekaj časa uživa dietno hrano (torej vrečkice in paštetke Intestinal in pa kuhanega piščančka). Zdaj pa tole z briketki ... Kaj se vam zdi, ji  lahko dam še kaj RC Kitten briketov, ki jih imam itak doma in so očitno edina hrana, ki jo trenutno res privlačijo, ali so briketi v tem trenutku za njen želodček in črevesje še "premočni"? Zdaj - mislim, da ji tistih včerajšnjih 15 briketov ni moglo prav hudo škodovati - ampak imam občutek, da bi jih ona še kar jedla, če ji bi jih dala? Naj ostanejo samo za nagrado (po pitanju Z "dieto") ali ji jih lahko privoščim vsak dan malo več?

Še dva (al pa raje za rezervo tri, štiri) dni!


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , sobota, 29.08.2009 : 11:29:42
Najbolj važno od vsega je, da papa. Torej kar, karkoli in toliko, kot ji paše. Še vedno lahko dobi probiotike za podporo črevesju.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sobota, 29.08.2009 : 12:59:09
Smetka hvala - tvojih odgovorov sem še posebej vesela, ker vem, da si stvojo "kilometrino" videla in doživela že marsikaj!
Ji torej lahko dam Linex kapsulo zmešano v hrano? Pa še to: sluznice ima še zmeraj zelo blede. Je to še normalno ali bi morali pri vetu še kaj zahtevati? Morda kontrolo krvi čez čas - kdaj?
PS.: veterinar mi je sicer rekel, da zna bit bledica poleg ostalega tudi posledica notranjih zajedalcev (pojma nimam, od kje se je muca vzela in če je bila sploh kdaj razglistena, zato je dobila še 3 dni po črtico Biovermin pastice). Dobila pa je tudi škatlo VMP vitaminov (ne vem če lahko objavim proizvajalca, da ne bo reklama) za podporo.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , sobota, 29.08.2009 : 13:17:16
Lahko ji daš Linex. Še nisem videla nobenega s kugo in brez anemije, torej bledih dlesni  ;). Čim manj kompliciraj, naj papa in dobiva predpisana zdravila, po kakšnem posebnem ponovnem pregledu krvi pa ni potrebe, v kolikor se bo po bolezni normalno razvijala.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , sobota, 29.08.2009 : 19:14:11
Tole je za "tršico"Smetko, ki jo "učenka" Micka na daljavo pridno uboga in vse, ki ste trdno držale pesti  :-* :-* Prav sama papca piščanca!
http://www.shrani.si/?3b/h3/3kqqzh3s/1/29809-mica-002.jpg


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 31.08.2009 : 11:20:16
Kuga-10.dan - zaenkrat vse super OK  :D !
Piščanca papamo ko norci, pa še malo briketkov za povrh, lulamo, kakamo in se igramo. Izgledamo sicer še malo anoreksični, ampak bomo že zrihtali tiste dekagrame in kilce, da pridejo nazaj  ;)

Zdaj pa še eno pomembno vprašanje glede vnovičnega združevanja obeh naših mačk. Micka je že toliko krepka, da ji je dooolgčas in praska po vratih, ker bi rada "v svet", spet po ostalih sobah v hiši. Na drugi strani vrat pa je Ficko, ki mi prav tako sledi kot senca in čaka pred njenimi bolniškimi vrati. Kot že veste - Ficko je bil 2x cepljen februarja in marca, v neposrednem stiku sta bila itak že 20 dni pred izbruhom bolezni, na srečo je ostal zdrav.

Kdaj bo pravi čas, da lahko odprem tista presneta vrata, ki ju ločujejo in ju spustim skupaj?
Poleg kužnosti me namreč matra tudi to, da je Ficko začel že ene tri dni, preden se je sesula, občasno "naskakovati" (postkastracijska travma  ??? :o ? ), kaj ji ni nič kaj pasalo, pa ne bi rada, da jo zdaj, ko je še tako krhka  poleg Kuge še on maltretira  ???.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 31.08.2009 : 16:45:20
14 dni po koncu kliničnih znakov bolezni so živali še kužne za druge. 14 dni še ne združuj, bi bil torej pravi odgovor. Tudi če so ostali cepljeni.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: oaza88 , torek, 01.09.2009 : 06:30:17
mamaF - pa rečmo 15 dni še ne. Ajprou. Za vsak slučaj.
 :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: mamaF , torek, 01.09.2009 : 09:00:23
;) ja, smo vzeli na znanje, hvala. Se bomo pa prav matrali - ker tale žverca je ratala živahna in komaj čaka družbe in je treba hudo resno pod noge in vrata gledat ;D  (kdo bi si mislil, da sem točno en teden nazaj vsa solzna čepela z njo na infuziji, sva bli kot dva uboga kupčka nesreče).
Vsem svetovalkam :-*


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Nika2 , torek, 01.09.2009 : 12:49:21
mamaf, me veseli, da ste ok, se ze se slisiva ... lp


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: nastia , torek, 11.09.2012 : 09:56:43
Že nekaj časa nazaj sem se javila tu gor, vsa vesela, da se moja muc in muca super razumeta. Upam, da bo kdo prebral tale moj "klic na pomoč"? Prebrala sem vse kar piše tu, morda nima niti smisla, da karkoli sprašujem? Pred 3mi tedni je muci otekla sprednja tačka.Dobila je inekcije-antibiotik in inekcijo za zdravljenje garij, ker jih je že drugič imela v desnem ušesku. Drugi dan ni imela več vročine,normalno jedla, bila živahna. Po 14h dneh smo ponovili cepljenje za garje, a naslednji dan je bila spet vsa boga, samo ležala je.Peljala spet k veterinarju,imela je vročino,dobila antibiotik-v obliki injekcije...Tretji dan- v nedeljo, sem jo peljala kar na nočitev na vet. kliniko. Včeraj so po pregledu krvi ugotovili --mačjo kugo !! Leži na infuziji,šla sem jo pogledat..., crklala se je, mahala z repkom, upirala tačke v mojo roko....meni se je pa mešalo..... Doma jo čaka prjatelček, ki ima očitno astmo (ga ne morem spravit do veterinarja,ker se ne pusti ujet,le pobožam ga lahko na hitro) Kot sm tu prebrala je možno, da tudi on dobi kugo... Najbrž je bil cepljen , ker sem ga šla iskat prek vašega foruma..., a je to že 3 leta. Muca je stara 3 leta, včasih ju spustim na vrt, kjer so sigurno tudi drugi mački. Vem, da ju bi morala zadržat notri, a, če se le da --uideta. Me lahko kdo potolaži, da bo muca preživela?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , torek, 11.09.2012 : 10:29:41
Mačka je stara 3 leta, če prav razumem? Kaj pa maček, prav tako?
Je bila kadarkoli cepljena proti mačji kugi?
Če prav razumem, je trenutno na kliniki na podporni terapiji (antibiotik, infuzija itd.)?

Glede na to da gre za odraslo mačko, močno močno držim pesti, da se bo izvlekla!
Njena možnosti preživetja so namreč precej večje kot pri mladičih.

Mačka opazuj, če se bodo pojavili znaki bolezni, takoj na podporno terapijo z njim!
Sicer pa upam da se ne bo okužil, da ima še dovolj protiteles, čeprav je bil cepljen
samo kot mladič.

Zdaj ne bom začela s tem, zakaj mački niso cepljeni proti mačji kugi, ampak če imajo
izhod ven, bi morali nujno biti! Mačka seveda ne vozi na cepljenje sedaj, ker nima
smisla dokler traja karantena za kugo.





Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , sreda, 12.09.2012 : 06:44:01
nastia, kako ste?



Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: nastia , sreda, 12.09.2012 : 10:35:14
Naj hvala za odgovor! Včeraj sem muco obiskala popoldan in zvečer. Gre na bolje, vročina je padla na 38,5, jedla je in v mojem naročju na glaaas predla. Glede njenega iztrebka mi dr. ni povedala nič, le, da gre na bolje.

Muc je kak mesec starejši od nje.Že, ko sem ga dobila, je težje dihal,a so mi rekli, da je prehlajen. To sem opisala veterinarju in dal mi je 2 tableti, kateri sem mu dajala 20 dni. Z dihanjem,škripanjem....ni nič bolje,a takšen je že ves čas. Včasih kašlja, se davi in slišati je, kot, da ima do konca zamašen nos.  Če muca ozdravi in pride domov, ju ne morem ločit,ker je stanovanje premajhno...in zelo sta navezana. Za enkrat ni nobenih sprememb z njim. Je živahen, le dlaka mu ispada že 2 meseca. Ker je muca imela garje, sem tudi njemu dala za vrat ampulo in čez 14 dni ponovim. Praska se pa po ušeskih nikoli, ker muca se je.
Glede izhodov ven -- vem. Zgubila sem že enega muca, ker so ga ustrelili. Ta "moja dva" gresta skupaj, ne za dolgo in le na vrt in po travniku. Lumpa je bolj poredna in je kako uro dlje zunaj. Največ 4 dni zdržita samo noter,potem sledi pa razdejanje stanovanja,rože na tleh in pobeg ...če slučajno nisem previdna, ko otovorjena z vrečkam vstopam .

Še enkrat - hvala 


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: neko , sreda, 12.09.2012 : 11:51:53
Sicer tega ponavljajočega se naključnega 'pobega' dveh mačk ne verjamem.
Če pa je temu res tako, dajem tukaj idejo, kako dokočno ne bo več prihajalo do neželjenih pobegov:
vrečke pustiš pred vrati (v avtu?), greš v stanovanje. Mačka daš v transporterčke. Nato v miru prienseš predmete v stanovanje. Zapreš vrata in spustiš mačke.
Če si pa želita ven, ju neseš s košaricama. Čez čas bosta razumela, da je to edina pot na prosto- in te že sama čakala v njej. Seveda je tudi povodec alternativa.
Posvojitvene pogodbe ni bilo, ko si dobila mucka (preko tega foruma)?


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Skuiki , sreda, 12.09.2012 : 13:24:48
nastia, od koga si posvojila oba mucka?
A imaš posvojitveno pogodbo? V pogodbi piše, kolikokrat in kdaj sta bila cepljena pred odhodom v nov dom.
To nujno preveri, da sploh veš, če je bil muc kadarkoli cepljen. In kdaj je bil nazadnje.
V skladu s tem je treba ukrepati.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: nastia , torek, 18.09.2012 : 10:49:11
Mucka sem šla (prek tega foruma) iskat v Gameljne,tri leta nazaj, kjer jih je bilo še veliko v kletkah. Kakor sem razumela,so bili to prostoživeči kosmatinčki, ki so jih ujeli in sterilizirali in kastrirali. Muc je bil kastriran, nimam nobene pogodbe, torej to ni bla posvojitev. Hotela sem ga vrnit, ker je bil vse dni le pod posteljo, a sem se na koncu odločila,da ga obdržim in mu pripeljala frendico. Muco sem vzela pri eni hiši, kjer jih je blo več. Po enem tednu sem jo sterilizirala, pregledali so jo, cepili pa ne. Moja krivda, vem !! Ker ni blo drugih mačk okoli hiše, bila sta le na vrtu,sem enostavno zanemarila vsakršno ceplenje.

V sredo sem jo dobila domov, v petek sva imeli pregled, vse je blo ok. Ne spustim ju ven, danes pa nameravam muco peljat s povodcem. Vem, da bo hudo. Muc se še drži, ne kaže, da bi zbolel, le, noče ne pit ne jest, če muca pije in je z njegovih posodic. Imata vsak svojo, a kaj, ko tega njej ne morem dopovedat. Ko poje,ali samo obliže svoj del, gre še njegovo, če pusti.
Moram pa povedat, da sem lani oktobra začela hranot eno muco, skoz je bla v bližini, smilila se mi je. Najprej sem mislila, da ima lastnika, a očitno ni blo tko. Spomladi je imela mladičke na sosedovem kozolcu, smukala v moje stanovanje.... Jasno,je blo tud velik mačkov okrog. Parim sem dala ampule proti bolham in klopom, a vsem pač ne, ker se 2 nista pustila pobožat. No, muca je imela avgusta spet mladičke, a ni skrbela zanje. En je poginu, 3 in muco, pa so sprejeli v zavetišče Meli. Po tednu dni, je soseda našla poginule mladiče še od spomladi...nekje na kozolcu... Odkar te muce ni, ni niti moških oboževalcev okrog hiše.


Naslov: Re: Mačja kuga
Poslano od: Jana , sreda, 19.09.2012 : 00:29:21
A se še spomniš, kako je bilo mucku ime, ko se je še oddajal? Temu, ki si ga na tem forumu našla.