mojpes.net

o psih => Nega zob, oči in ušes => Sporočilo, začeto od: majchi , sreda, 26.11.2003 : 11:25:18



Naslov: nega pasjih uses
Poslano od: majchi , sreda, 26.11.2003 : 11:25:18
mene pa zanima kako se pravilno cisti usesa psu majhne rasti.vsem hvala za odgovore.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Miska , sreda, 26.11.2003 : 12:34:41
Jaz svojemu cistim uhe tako, da dam na vatko tekocino za ciscenje uses (trenutno se ne spomnim, kako se ji rece :-\), potem pa samo obrisem uhelj in sluhovod. Ker pa moj nima pretiranega masla v usesih mu to naredim 1x mesecno. Mu pa redno pulim dlake iz uses.

ZELO POMEMBNO: Nikoli psu ne cistimo uses z palcicami za usesa, saj ga lahko poskodujemo.

LP, Simona


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: erika , sreda, 26.11.2003 : 13:54:14

Pri nas čistimo ušesa 1x tedensko. Ušesa tudi niso kupirana, zato so dostikrat bolj umazana.
 Uporabljam papirnate robčke ali brisače, vsekakor nekaj mehkega. Znotraj očistim uhelj in tudi nekaj sluhovoda to je vse.Z vatiranimi paličicami pa ni, da bi pretiraval, bolje je kakšen mehek robček.

 lp erika


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: majchi , sreda, 26.11.2003 : 14:43:34
aha hvala.erika,kaj pri vas cistite usesa s suhim robckom al je kaksna tekocina gor?


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: georg , sreda, 26.11.2003 : 16:45:04
Jaz isto uporabljam tekočino za čiščenje ušes, ki jo zlijem v sluhovod, potem mu zmasiram uho, da tekočina raztopi tisto umazanijo in s papirnatim robčkom obrišem kar je še ostalo od nje.  ;)Tekočino dobiš pa pri veterinarju.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: KatjaD , sreda, 26.11.2003 : 17:45:20

Tekočini se reče Clorexyderm (ne vem če se točno tako napiše), lahko se jo uporablja za preventivno čiščenje ušes, ali ob vnetjih. Dobiš jo pri veterinarju.

Kako pravilno očistiš ušesa: Če boš čistila s to tekočino, jo zliješ v sluhovod, potem masiraš v smeri proti bobniču, dokler ne slišiš "cmokanja" v ušesih. Nato z vato ali mehkim robcem obrišeš tekočino, ki je pritekla ven (obrišeš uho in malo v sluhovod - samo začetek). Kar ostane tekočine v ušesu jo pes strese ven.
Če boš čistila brez te tekočine, čistiš uho z vato ali mehkim robcem, ki jo malo zmočiš (ne premočiš, le toliko da je vlažen), nato pa obrišeš notranjo stran uhlja in začetek sluhovoda - vato lahko malce potisneš v sluhovod, ampak ne preveč.
Palčke odsvetujem, čeprav imajo psi zelo dolge sluhovode. Lahko pride hitro do poškodbe sluhovoda ali bobniča, potem je pa več komplikacij kot s samim vnetjem ušes.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Ivana , sreda, 26.11.2003 : 21:46:38
Pri takem malem psu kot je ši-cu in podobne druge male pasme, je nemogoče očistiti ušesa z robcem. Jaz mojim minijem čistim ušesa redno s palčkami za ušesa, samo človek mora biti res pazljiv pri tem. Ne predstavljam si kako bi kateremu od njih z robcem očistila uhlje.

Lp, Ivana


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Miska , četrtek, 27.11.2003 : 12:36:58
Tekocini se rece Clorexyderm Otto, vendar so meni odsvetovali vliti v uho. Pes nikoli ne strese vse tekocine iz sluhovoda, tako, da je potem ta se vedno moker. To pa je pravi raj za vnetje uses. Cisto zadostuje, ce samo malo navlazis vato z to tekocino in obrises uhelj in del sluhovoda.

LP, Simona


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Meggy , četrtek, 27.11.2003 : 13:10:26
Mi čistimo ušesa s kosom vate in olivnim oljem. Palčke uporabljamo samo za tisti del uhlja, ki je zavit. Odkar je imela ušesne garje (nalezla se je od mačke) smo pa sploh pozorni na vsako spremembo in od takrat dobi po vsakem čiščenju tudi po par kapelj Otonazola.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: majchi , četrtek, 27.11.2003 : 20:20:53
probala sem z vato in vodo pa je se kr slo.sem zadovoljna,moja psicka pa tudi.s palckami pa ne bi tvegala,mogoce res le za zaviti del usesa.  ;)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: mefisto , četrtek, 27.11.2003 : 21:52:46
Citat
Ušesa tudi niso kupirana, zato so dostikrat bolj umazana.

To je slučaj, ne pravilo, vsaj po mojih izkušnjah.
Sedanji pes ( 15 mesecev) in psica 3,5 leta nimata kupiranih uhljev pa imata dobesedno čista ušesa, ne vem če sem jih do sedaj nekajkrat očistila, pa jih gledam in voham.
Pes pred leti, ki je imel kupirane, pa je imel non stop umazana in smrdeča. No tudi eden izmed prejšnjih z uhlji je imel vedno umazana.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: erika , petek, 28.11.2003 : 13:26:55

Ne vem Nataša, kaj naj rečem. Pri nas imajo punce kar umazana ušesa.
Večkrat sem slišala, da je to zato, ker so nekupirana.Jaz nimam izkušenj, vedno smo imeli dol ušesa.

lp erika
 


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: mefisto , petek, 28.11.2003 : 14:14:38

Živ, Erika,

občutek imam, da to o čistih kupiranih ušesih govorijo izključno zagovorniki kupiraže-na nekaj se je pa ja treba izgovorit, zakaj režeš ušesa. Ali pa tisti, ki so podlegli vplivom t.i. poznavalcev, pa zdaj še oni trobijo v isti rog.  ( Sorry, nisem mislila nate! )

A misliš, da naši uhljači tudi manj slišijo ;D ;D


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: andi , petek, 28.11.2003 : 14:15:05
Meggy, a ni tako da olje še bolj vzpodbuja nastajanje maščobe v uhljih?


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: bina , petek, 28.11.2003 : 15:16:17

A misliš, da naši uhljači tudi manj slišijo ;D ;D

JAAAAAAAAA! Vsaj za našega švicarja lahko to trdim. Včasih se mi zdi, da sploh nima ušes in zato nič ne sliši  ;D ;D ;D

Drugače pa sem jaz pri veterinarju dobila neko tekočino, ki jo naliješ psu v ušesa, malo zmasiraš in ta tekočina naj bi stopila ušesno maslo. Potem pa malo pes opleta z ušesi in vsa "svinjarija" leti ven iz ušes. Ampak našemu 5 let staremu samcu smo do sedaj učistili ušesa samo 3x    :-\ :-\ Očistili smo mu jih pa takrat, ko je začel opletati z glavo.

Lp Jana


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: erika , petek, 28.11.2003 : 18:24:36

ha ha ta je pa dobra!

Nataša slišijo, slišijo pa še kakooooooooo! ;D ;D

lp erika


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: ninci , petek, 28.11.2003 : 21:33:44
Tudi mi jih našemu sucamo takrat, ko zčne stresati z glavo, pa še takrat imamo grozne probleme. Ko namreč vidi tisto "grozno" stekleničko tekočine pobegne pod vsak stol, mizo, v najbolj oddaljen kot, samo da ne bi bilo treba dati nič v ušesa.
Uporabljamo pa tudi tisto, ki naj bi sama raztopila ušesno maslo, malo pomasiramo, da v ušesih cmoka in je stvar rešena.

Stvar s kupiranimi ušesi naj bi bila taka, da naj bi pač ušesa bolj dihala, ampak psi kot doge, prinašalci, koker španjeli, mastini itd. imajo z nekim namenom viseča ušesa kajne? Zakaj bi jih torej kupirali, da bi imeli take ko nemški ovčarji, če niso tako ustvarjeni po naravi.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: kaja , sobota, 29.11.2003 : 15:56:30
Jaz vedno cistim usesa s palckami, ker sta psici tega navajeni, pazim pa tudi, da cistim le tako globoko, da palcko se vidim. Pravzaprav se usesa cistijo zelo redko, ker nimata nikoli umazanih. S tekocino nisem poskusila se nikoli. Aja, obe punci imata uhlje dol, ta tretja pa gor, samo njej se nisem poskusila cistit, ker se do danes ni bila pri miru! ;D Najvecja packa je ovcar, ki ima kar naprej umazana usesa, zato mu jih tudi pogosteje cistim. Najhitreje gre z osvezilnimi robcki (oz. s tisto zadevo za otroske ritke), na koncu pa jih zbrisem kar z navadnimi papirnatimi robci.
Glede na ubogljivost so vsi brez uses! Sploh, ce so vsi skupaj! ;D 8)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Miska , torek, 02.12.2003 : 14:20:13
Glede na ubogljivost so vsi brez uses! Sploh, ce so vsi skupaj! ;D 8)

 ;D ;D ;D Si jih kar predstavljam....

LP, Simona


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Sally , četrtek, 11.12.2003 : 19:06:38
Ne razumem Miske, zakaj pravi, da se uses nikakor ne bi smelo cistiti s palckami za usesa. :-X Zame so namrec nepogresljiv "pripomocek" pri tem opravilu...

Obicajno cistim svojima damama (Bearded Collie) usesa po kopanju - pred susenjem dlake, priblizno 1x tedensko, oziroma po potrebi... Ostalim (dalmatinci, snavcerji,...) pa po potrebi in nekako ne manj kot 1x na 2 tedna.

Postopek, ki ga opravljam je sledeci...
Mojima, ki imata dolgo dlako najprej s posebnimi "pincetami" populim dlako iz uses. Slisala sem sicer, da obstaja nekaksen prasek za usesa, ki kozo omehca in olajsa puljenje, a ga zal se nisem uspela najti in preizkusiti. :-\

V uho vlijem nekaj (raje vec kot manj) tekocine za ciscenje pasjih uses "Clorexyderm Oto", zmasiram nekje pod usesno skoljko, da se slisi "cmokanje". Sprva z vatiranim robckom ocistim po usesu in narahlo s prstom v usesni hodprtinah, nato pa z vato, ki jo ovijem okoli (prej uporabljene) pincete poskusam cimtemeljitejse ocistiti uho. Na koncu (za finisiranje ;D) si pomagam se s palckami za usesa, da je uho resnicno cisto. Pri manjsih pasmah so slednje tudi najbolj uporaben rekvizit za cista usesa.

V kolikor so usesa precej zamazana celoten postopek ponovim, ce pa sumim, da gre za kaksno vnetje (pogosto precej zamazano uho, neprijeten kiselkast vonj) za ciscenje uporabim "Otonazol". Menim, da je uporaba "Otonazola" tudi drugace precej zazeljena, za vzdrzevanje zdravih pasjih uses... :)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: mary , nedelja, 18.01.2004 : 12:49:36
Živjo!
Čez 5 tednov dobim labradorko in rekli so mi da naj ji (ko jo bom imela) vsak dan ušesa spnem na vrhu glave za kakšne pol ure, da se prezračijo  :o  ???  Je to potrebno?  ???  
Lp :-*


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: jagoda_ , petek, 12.03.2004 : 17:46:23
zanima me nega ušes kokeršpanijelov,slišala sem da imajo te psi dostikrat težave z ušeši ? lp


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Agnes , petek, 12.03.2004 : 18:07:57
Vsi kuzki, ki imajo povesena usesa, kot npr. kokerspanjeli imajo naceloma pogosteje vneta usesa, ampak take panike pa spet ni. Useska redno cisti, kadar je zunaj mokro, tudi dlako pod useski dobro sfrotiraj. Svojima setroma dlako pod usesi postrizem. Tudi ce jo se tako dobro obrises, nikoli ni 100% suha, in ker jo uho prekriva, se susi se pocasneje in tako hitreje pride do kaksnega vnetja. Ce bos usesa kuzku redno pregledovala in 'negovala' tudi dlako ob usesu, ni nobene panike.
Mary, da pa je treba psu spenjati usesa, pa se nisem slisala. Lep dan, Neza


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: vivka , sreda, 31.03.2004 : 16:33:54
Kako naj kuži očistim ušesa, če pa skoz obrača glavo? Bojim se, da ji s prstom ne grem preglobo v uho. :(


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Chris , sobota, 03.04.2004 : 00:58:53
Vivka, treba ga je umirit, ga zamotiti, če je pri miru, pa ga nagradiš s kakšnim priboljškom in podobno. Mogoče pa glavo obrača tudi zato, ker se ne pusti tam šlatati, mogoče ga boli.  Predlagam, da mu, če te skrbi, da bi šla pregloboko, očistiš samo vidno polje ušesa.

Trenutno precej razmišljam o tej temi, ker bom v sledečih dneh svojemu kužku, ki je še mladiček prvič očistil ušesa, ker so umazana, tetovirano še posebej. Čistil mu bom s Clorexyderm tekočino, ne bi pa rad, da bi se mu že prvič vsa stvar zamerila in bi mi naslednjih 15 let tekal v kot, zato razmišljam kako bi stvar izvedel čimbolj prijazno. Ne vem če bi bilo tekočino dobro vlivati v uho, ker ta ni ogreta na telesno temperaturo in bi se znalo zgoditi, da bi ga bolelo. Ima kdo kakšen predlog?
lp


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: erika , sobota, 03.04.2004 : 13:40:39

Chris, tekočino za izpiranje ušes pusti par ur na sobni temperaturi, če jo imaš v hladilniku.

Drugače pa, jaz naredim to tako, da tik pred sprehodom vljijem v ušesa tekočino, potem gremo ven. Zunaj kuža pozabi, da ima kaj v ušesh, nekajkrat strese z glavo, potem so pa druge stvari bolj zanimive.

Ko pridemo nazaj,očistim ušesa. Njaprej z robčkom, potem še z vatiranimi paličicami. Po sprehodu bo kuža prijetno utrujen in se ti ne bo upiral čiščenju. Če se pa bo mu jih očisti, ko bo zaspal.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Drejči , sobota, 03.04.2004 : 14:03:33
Vivka,
notranjost ušesa je predel kjer skoraj noben pes ne mara "čačkanja".
Sama sem jih navadila takole:
najprej sem psa dobro prečohala po glavi, da se je sprostil, med tem pa sem mu šla s prstom (dolgi nohti so lahko zelo moteči), ki sem ga prekrila z bombažno tkanino - stara navadna spodnja majica je dovolj nežna - v uho in mu očistila tisto svinjarijo, ki je v prvih "ušesnih zavojih" - se pravi nisem šla globoko v uho. Pes je to sprejel kot malce drugačno čohanje.
Vendar, še vsi moji psi so v nekem trenutku na hitro odmaknili glavo (pa ne zaradi bolečine). Takrat sem jim dala za povohat tisto, kar sem "potegnila" iz ušesa in je bilo na tkanini. Hočejo pač videti in prevohati kaj počnem.
Še vsi so to natančno prevohali. Potem pa so eni glavo obrnili stran (bljak), drugi pa polizali (ja vem, sliši se nagnusno, ampak saj je njihovo, he, he). In tako je bilo vsakič: očistit in dati psu v "revizijo".  
Postopoma sem šla s prstom vedno globje, vendar ZELOOO nežno. Sedaj je čiščenje nekaj običajnega in kar na glas godejo, ko NEŽNOOO šarim po njihovih ušesih.
Še vedno pa jim vsakič dam za prevohat, kaj so imeli v ušesih.

Za čiščenje uporabljam izključno samo nežno bombažno tkanino, ki se zelo dobro obnese. Še nismo bili pri veterinarju zaradi problemov z ušesi.
Jim pa včasih preventivno dam Otonazol, recimo 2x letno.

Pa še to, ki ni vezano samo na čiščenje ušes.
Vse nove stvari, ki so namenjene psu, mu dam predhodno povohat pa naj bo to krtača, tableta, krpa za čiščenje ušes, povodec ali ovratnica itd. Psi se počutijo zelo neprijetno ob nepoznanih rečeh. Na ta način jih s predmetom seznanim in ga zato lažje sprejmejo.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: MAIK , ponedeljek, 26.04.2004 : 23:19:28
Menim, da ušes ne čistimo zato, ker so umazana, ampak zato, ker je ušesno maslo hrana za bakterije, ki se nahajajo v ušesih. Seveda,če imajo te bakterije prekomerno hrane(masla) se prekomerno razmožijo in ......Tudi dlako je potrebno občasno populiti iz ušes(ne uhljev), da se maslo nima na čem zadrževati. Tega na mojih pseh nikoli ne počnem, ker jim je narava ,hvala ji, podarila popolnoma neproblematična, zdrava ušesa.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Chris , torek, 27.04.2004 : 12:02:38
Jaz mu jih čistim  Ko spi, z vato in Clorexyderm raztopino v spreju., se da lepo očistit. lp


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: 123456 , ponedeljek, 17.05.2004 : 20:24:50
Pa še nekaj!!!! ;D

Če še kdo ni omenil bom povedala jaz:Po čiščenju ušes(S tekočino)odsvetujem psa dati ven ali pa na prepih. Lahko se mu vnamejo ušeska. :o


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Jenny Tiffany , sreda, 07.07.2004 : 07:19:41
Pripraviti psa do tega, da je pri čiščenju ušes miren, zna biti kar zahtevno opravilo. Še posebej, če ima pes rahlo vneto uho, saj je takrat postopek zanj precej bolj neprijeten. Jaz sem poskusil s čohanjem in igro, kar sem postopoma napeljal na čiščenje oz. najprej puljenje dlake iz ušesa (pri psih s povešenimi ušesi je potrebno izpuliti dlako), pa pes še vedno ni pustil, da mu "šarim". No, potem pa so se začele borbe.  ;) Psa je potrebno spraviti na bok in mu glavo narahlo držati k tlom, da je ne more dvigniti. Tako se pes ne more vstati, saj mora zadnje tace povleči pod sebe, kar mu ne uspe, če ne dvigne glave. Počakam, da se pes umiri, ga malo božam in se z njim pogovrjam FULL prijazno. Potrebno je psu pokazati, da to, kar bomo z njim počeli, ni nič hudega. V takem položaju in po nekaj trenutkih, ko se je pes umiril, sem lahko z ušesi počel, kar mi je bilo po volji.. Seveda tega nisem izkoristil zlonamerno.  :) Nisem pa še uporabljal nobenih tekočin, glede na pisanja drugih pa sklepam, da je to kar priporočljivo.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: zokicar , nedelja, 11.07.2004 : 23:04:27
Drugače lahko psom čistimo ušesa z gazo.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Jenny Tiffany , petek, 30.07.2004 : 11:43:26
Sedaj je čiščenje ušes že rutina, tako za nas kot za Jenny. Preprosto: psa na bok in mu z eno roko čisto narahlo držiš sprednje tačke, malo nad gležnjem. Najlažje je, če so tačke nad gležnjem čisto malo prekrižane. Z drugo roko se mu lotiš ušesa. Mi smo tokrat nabavili tekočino in normalno je trznila, ko sem ji nekaj ml. nacankal v uho. Če uho ni preveč zamaščeno, morda to niti ni potrebno. Jaz vzamem kos vate (kar tiste vatne blazinice), jo dobro poškropim s čistilom in potem kar s prstom očistim uho, kolikor globoko je mogoče s prstom doseči. Sally je predlagala tudi, da okoli pincete za puljenje dlak (to so kot nekakšne škarje s topo konico, ki se na zgornjem delu zaprejo, tako da ne popustijo) namotamo vato in očistimo še globje. Jaz tega še nisem prakticiral, je pa verjetno potrebno biti veliko bolj pazljiv, kot če to delaš s prstom, saj nimaš pravega občutka, kako globoko si. Preveč namotane vate (varnost) pa prepreči doseganje konca ušesnega kanala. Tako kot pri človeku, je tudi pes občutljiv v predelu bobniča. Če bomo prišli tako daleč, bo gotovo pošteno trznil. :)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Sian , petek, 30.07.2004 : 21:31:18
Nekateri kužki se bojijo tekočine za čiščenje ušes.Moj samo da vidi stekleničko,mi beži po celi hiši. ;DZato zdaj že nekaj časa uporabljamo Pet Safe ušesne robčke.Robčki so naoljeni in res učinkoviti!Pa še boji se jih ne. ;)In res v minutki lepo očistim uho.Uporabljam jih pri psu in tudi pri mucki.


                                Lep pozdrav,Sian.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: psička , ponedeljek, 30.08.2004 : 13:10:59
mene pa zanima kolkrat mesečno/tednesko očistiš prinašalcu (mlademu) uhlje?
hvala.
lp, eva & lina


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 30.08.2004 : 15:53:31
psicka, povsem odvisno kako hitro se usesa zapackajo (privzdignes uhelj in pogledas noter. v njem ne sme biti (prevec) rjavega usesnega masla). Nekaterim je treba cistiti tedensko, nekaterim mesecno...
m.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: ninci , ponedeljek, 30.08.2004 : 16:04:50
Mi jih čistimo po potrebi. Dostikrat je tako, da je eno uho popolnoma čisto drugo pa malo zapackano in pač očistimo samo zapackanega. Je pa ponavadi to 1x tedensko, ko umivamo zobe (tega ne počnemo vsak dan  :-[ ::) ), spucamo še ušesa, ...

LP nina



Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Bianca , sreda, 22.09.2004 : 19:59:46
Kje se pa dobijo pet safe robčki?


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Petra , nedelja, 26.09.2004 : 09:42:46
Oj moj Blu kr konstantno stresa z glavo :-\  (vem, da naj bi bil to znak, da je z ušesi nekaj narobe, da so vneta), ko mu masiram uho nagne glavo proti roki.
Nekaj dni nazaj sem mu z robčkom in prstom malo po školjki pomasirala in je začel praskat z nogo, se pravi, da ga srbi, zdej me pa zanima, če mu lahko s to tekočino ušesa očistim (oz. uho), kolikor sem temo preletela, naj bi se tekočina uporabljala tudi pri vnetjih (če slučajno je vnetje).

To se dobi na veterinarski al tudi v lekarni, trgovini? Koliko pa zadeva stane?
ok
hvala :)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Chris , nedelja, 26.09.2004 : 16:39:31
Petra, za vneta ušesa se uporablja eno mazilo bele barve (pozabil ime, mislim pa da je že omenjeno na prejšnih straneh), se pa dobi pri veterinarju. Isto tekočina Clorexyderm, ali pa tudi v kaki zoo trgovini. Stane pa saj veš.....par tisoč ;)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Chris , nedelja, 26.09.2004 : 16:40:55
Aja, pa tekočina Clorexyderm ni za zdravljenje vnetih ušes, je samo za čiščenje. Lp


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: andi , nedelja, 26.09.2004 : 17:01:18
Enkrat sem že pisala o vnetih ušesih pri kokeršpanjelu od kolegice.
Pes je star 8 let in  zadnje par mesecev se mu ušesa stalno vnemajo. Bila je pri Zaninoviču, ki pa mu vedno predpiše Oronazol. Rekel je tudi, da zračenje uhljev v tem primeru ne bo pomagalo kaj dosti. Zdaj me pa zanima od česa se pravzaprav to vname? Dlake v ušesih mu redno striže, uhlje mu vedno posuši in jih spne vrh glave. Kaj se sploh še da narediti?


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Nanook , nedelja, 26.09.2004 : 17:12:51
Za vneta usesa se odlicno obnese tudi netresk (oz. natresk, odvisno kako mu pravite).

Me pa zanima, ce pesjanom dlake v usesih populite, postrizete ali pustite?


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: andi , nedelja, 26.09.2004 : 17:19:13
Sepko ne pusti pulit tako da mu strižejo.
Netresk???


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Nanook , nedelja, 26.09.2004 : 17:24:48
Jp, http://www2.arnes.si/%7eoskksavokl3/netresk.htm (http://www2.arnes.si/%7eoskksavokl3/netresk.htm).

http://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/houlee41.html (http://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/houlee41.html)


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Chris , nedelja, 26.09.2004 : 17:48:10
Citat
Pes je star 8 let in  zadnje par mesecev se mu ušesa stalno vnemajo. Bila je pri Zaninoviču, ki pa mu vedno predpiše Oronazol.

Otonazol in ne Oronazol.

p.s. Kokeršpanjelu dlake znotraj ušes ne rastejo, mu samo okrog ušes, kar pa se pristriže ja. Vsaj razstavne pse se.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: andi , nedelja, 26.09.2004 : 17:53:35
Se opravičujem, res se kiksnila pri imenu.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Petra , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:53:28
ok hvala

Danes sem šla v lekarno in pri nas baje ne držijo veterniarskih zadev  ::) tako, da grem do vet-a danes po tekočino in kapljice.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: Barbara Rozman , sobota, 23.10.2004 : 07:31:12
kdaj naj zacnem uporabljati clorexyderm? zadnjic sem sla na vet. kliniko kupit frontline pa sem vprasala se za to in so mi rekli, da cim kasneje, ce bo otresala glavo in se praskala. kao, da se navadi, ker bo kmalu zima in da je ne smemo prevec mehkuzit. no, pa nisem bila zadovoljna z odgovorom, zato bom vprasala se tukaj.


Naslov: Re:nega pasjih uses
Poslano od: jessy , ponedeljek, 31.01.2005 : 18:56:38
Mi našemu maltežanu dlake iz ušes pulimo. Sicer imamo prav posebne škarje(no, bolj pinceta, vendar je v obliki škarij), ki se kupi pri veterinarju, vendar mi pulimo kar z prsti. Čim globje primeš, manj psa boli.

Tudi naš Bingo se zadnje čase praska po ušesu...  ::) ???


Lp


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Tara04 , torek, 03.01.2006 : 19:50:15
Jaz moji čistim uha s to tekočino in mi je kar v redu saj priteče ful umazanije ven  :)
Moslim da je dobro držat redno higijeno ušes vsaj 1x na teden.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Geri , torek, 03.01.2006 : 21:00:18
Tara, mislim da je 1x tedensko čiščenje s tekočino prepogosto. Jaz Geri čistim na 14 dni z robčkom in tako da grem noter s prstom do kjer pač dosežem. S tekočino pa po potrebi. Naša Maša (dolga viseča ušesa poraščena tudi znotraj) je imela nekaj časa težave z ušesi. Veterinar nam je rekel da naj vsakih 14 dni pulimo dlake ven in s tekočino očistimo. Tako smo tudi delali in Maša je imela pogosto vneta ušesa. Ker dlake niso tako hitro rastle smo to prestavili na vsak mesec, čistili pa redno. To je pripeljalo do hudih vnetij. Sedaj ji že več kot 5 let čistim po tem postopku: Na 14- 30 dni ji čistim z mokrim robčkom in potem obrišem- seveda vsak teden gledam ušesa in na podlagi tega koliko so umazana se odločim kdaj čistiti. Tako da je to na koliko časa zelo odvisno. S tekočino pa čistim po potrebi- ampak ne bolj pogosto kot na 3 mesece! Ko uho očistim z robčkom vedno (ok, sliši se smešno ;D...) povoham kako diši. Če je normalnega vonja ne čistim s tekočino, če pa malo smrdi (tak značilen vonj) pa očistim s tekočino. Vneto uho zelooo smrdi, tako da če gledaš uho vsak teden ne moreš zgrešiti in lahko vedno preprečiš vnetje. Maši tudi ne pulimo več dlak z ušes in že 5 let odkar se tega postopka držimo Maša ni imela vnetih ušes ;) Tako da jaz mislim.. kot pri vsaki stvari, tudi tu ne gre za pretiravat, najbolje je čistiti po presoji in ne po ključu vsak teden, vsak mesec itd. Recimo isto delam s kremplji. Enkrat jih bolj pogosto strižem kot drugič.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: cofa , četrtek, 05.01.2006 : 15:16:50
Tara, mislim da je 1x tedensko čiščenje s tekočino prepogosto. Jaz Geri čistim na 14 dni z robčkom in tako da grem noter s prstom do kjer pač dosežem. S tekočino pa po potrebi. Naša Maša (dolga viseča ušesa poraščena tudi znotraj) je imela nekaj časa težave z ušesi. Veterinar nam je rekel da naj vsakih 14 dni pulimo dlake ven in s tekočino očistimo. Tako smo tudi delali in Maša je imela pogosto vneta ušesa. Ker dlake niso tako hitro rastle smo to prestavili na vsak mesec, čistili pa redno. To je pripeljalo do hudih vnetij. Sedaj ji že več kot 5 let čistim po tem postopku: Na 14- 30 dni ji čistim z mokrim robčkom in potem obrišem- seveda vsak teden gledam ušesa in na podlagi tega koliko so umazana se odločim kdaj čistiti. Tako da je to na koliko časa zelo odvisno. S tekočino pa čistim po potrebi- ampak ne bolj pogosto kot na 3 mesece! Ko uho očistim z robčkom vedno (ok, sliši se smešno ;D...) povoham kako diši. Če je normalnega vonja ne čistim s tekočino, če pa malo smrdi (tak značilen vonj) pa očistim s tekočino. Vneto uho zelooo smrdi, tako da če gledaš uho vsak teden ne moreš zgrešiti in lahko vedno preprečiš vnetje. Maši tudi ne pulimo več dlak z ušes in že 5 let odkar se tega postopka držimo Maša ni imela vnetih ušes ;) Tako da jaz mislim.. kot pri vsaki stvari, tudi tu ne gre za pretiravat, najbolje je čistiti po presoji in ne po ključu vsak teden, vsak mesec itd. Recimo isto delam s kremplji. Enkrat jih bolj pogosto strižem kot drugič.

Moj maltežan je bil pred kašne pol leta pri veterinarju. Rekel je da im malo vneta ušesa. Dal nam je kaplice za ušeca clorexy derm in sicer naj mu jih dajemo na vsake 4 dni dokler ne bo bolje. Nekaj časa je bilo vredu, potem pa se je spet pojavil vonj iz ušes in rjavo-črn izloček. Zanima me če i lahko pričel čistiti s kaplicami tako kot vi. In če ma zanima ali datete kaplice v uho ali na robček

HVALA
LP


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Tara04 , četrtek, 05.01.2006 : 19:27:57
Ja, sem zablodla, 1x na mesec ji čistim tudi jaz,(ko se spomnem) sem zdaj pogledala na koledar  :-[
Tara je imela ful umazanije in mi ne vetka rekla naj ji pucam na 3 dni da se stopi, da nebi jo mučli s cevkami.Nekaj je šlo nekaj pa je mogla s cevko posesat ven. Pol sem ji še parkrat na 3 dni in je bilo ok.
Zdaj pa neki stresa z glavo in ji bom spet parkrat na 3 dni in bom vidla kako je.

Meni je vetka pokazala da se to tekočino zlije v uho da se napolne, pol ji malo pomencaš, da se uno notri zmehča in pol ji z krpico spucam uno ven.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Mel , četrtek, 05.01.2006 : 19:36:38
S katerimi kapljicami to čistite? Je verjetno že napisano, samo ne najdem oz. sem slepa   ::)  :-[

LP,
Diana


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Geri , četrtek, 05.01.2006 : 19:54:02
cofko, seveda ko ima pes vnetje se daje kapljice bolj pogosto.. lahko je potrebno tudi vsak dan. Ko je pes zdrav pa je bolje čistiti enkrat na mesec ali redkeje s tekočino in ne kapljicami (!!). Tekočino za čiščenje ušes se dobi pri veterinarju ali v trgovinah za male živali. Je pa to tekočina za zdrave pse in ne za vneta ušesa. Tako da to je treba paziti. Ko čistim tedensko z robčkom je robček samo moker- vlažen (samo voda ne tekočina!), ne tako da se voda cedi ven in očistim zunanji del ušesa, kolikor ga pač dosežem s prstom. Ko pa čistim s tekočino pa naredim tako kot je že Tara napisala. Stisnem tekočino v huhelj, pomencam spodaj pri korenu uhlja in nekaj časa mencam, da tekočina lepo steče v uho, potem pa se psica sama strese in odleti tekočina ven (zato je tudi potrebno malo podržat da ne gre takoj ven). Kapljice pa so samo za takrat ko je uho res vneto, drugače pa naredite kvečjemu škodo z dajanjem kapljic ;).
Tara, se mi je zdelo prepogosto na en teden ;).
Mel, če si mislila redno čiščenje potem je to tekočina za čiščenje zdravih ušes, kot sem že zgoraj napisala.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: cofa , petek, 06.01.2006 : 13:34:20
Geri, res najlepša hvala
LP!


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: kaja , nedelja, 15.01.2006 : 17:13:52
Ima kdo kaksno pametno idejo s cim ocistiti dlako okrog usesne odprtine, ki je zaradi prekomernega izcedka zapackana? Psici se naredijo pravi vozlji, ki sem jih zdaj sicer postrigla, ampak s tem nisem nic pametnega dosegla. Prej se je izcedek ujel za te dlake, zdaj ga je pa po celem notranjem delu uhlja dovolj.
Usesa so zdrava, brez vnetja, le tekocine je vec...stara kuzica pac. :) lp


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: n3wfka , nedelja, 15.01.2006 : 20:28:13
Ko je imel Šado vnetje ušes, so se mu tudi delali takšni sprijemki. Tiste manjše sem dokaj uspešno odstranila s pomočjo olja, večje sem pa raje postrigla. Poskusi z oljem. Ni nevemkaj, ampak malce pa le pomaga. Saj verjetno se ji ne delajo prav neki ogromni vozli, kot so se Šadu zaradi vnetja.  :)

Lp


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Uma , ponedeljek, 16.01.2006 : 20:38:05
Jaz sem taksno najbolj kriticno pri svoji kar ostrigla, drugo pa z zelo razredcenim samponom in robckom previdno umila - ceprav je to zelo zacasna in predvsem kratkotrajna resitev, ce ima povecan izcedek.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: kaja , petek, 20.01.2006 : 09:01:49
Vceraj sem postrigla vso dlako na spodnji strani uhlja, kar je ostalo pa umila z novim samponom. Bomo videli kako dolgo bo drzalo. Psicka ima pa v zadnjem tednu manj izcedka, tako, da upam, da je bilo to prehodnega znacaja. Hvala.  :) lp


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: kokerspanjel , petek, 23.06.2006 : 17:08:42
Pozdravljeni!

Mene pa zanima naslednje: moj stric ima srednjega šnavcarja in ima čist čista ušesa brez vonja, ter mu jih redko kdaj očisti. Naša kokeršpanjelka pa ima dolga ušesa in nimajo prav prijetnega vonja. Veterinarka je povedala, da smolo (smolo v ušesu) ne smemo čistit, saj ta odganja bakterije, in nima onetja. To se mi zdi malo čudno.

A lahko prosim poveste, če kaj veste o tem. Verjetno bom verjetno morala vprašati kakšnega drugega veterinarja.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: AngSeter , petek, 23.06.2006 : 17:28:45
To se mi zdi čudno, jaz sem moji prejšnji redno odstranjevala odvečno maslo, ko je nastalo... ???
Zdajšnja ma vedno čista, psu pa je treba zelo redno, ker je že imel hudo vnetje zaradi travne rese in se lahko dnevno čisti ta isto uho.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Ancyka , sreda, 16.08.2006 : 10:15:08
Jaz svojemu cistim uhe tako, da dam na vatko tekocino za ciscenje uses (trenutno se ne spomnim, kako se ji rece :-\), potem pa samo obrisem uhelj in sluhovod. Ker pa moj nima pretiranega masla v usesih mu to naredim 1x mesecno. Mu pa redno pulim dlake iz uses.

ZELO POMEMBNO: Nikoli psu ne cistimo uses z palcicami za usesa, saj ga lahko poskodujemo.

LP, Simona

meni pa je rekla veterinarka da lahko s pačičicami samo ne pregloboko


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Kast , sreda, 16.08.2006 : 18:47:09
meni pa je rekla veterinarka da lahko s pačičicami samo ne pregloboko

Ne, se ne sme pucat s palčkami, tudi pri ljudeh ne, ker potem porineš maslo globlje v uš. kanal in se naredi čep!!!


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: honki , četrtek, 17.08.2006 : 15:48:37

men je pa veterinarka rekla da un del ko je zavitpa zguban se previdno ocisti z palckami in tam ko je pa ravno in lepo pa z vatko, palck pa ne tisis v uho ampak vleces umazanijo proti sebi. - lepo jo z palcko dol postrgas.

ne vem, moj nima umazanih uses tk da se ne rabim kaj dosti matrat.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Kast , četrtek, 17.08.2006 : 20:55:57
No, saj zunaj po ušesu mislim, da lahko,...v glavnem pazit moraš, da ne porivaš maslo notri namesto ven.
Moja psiška ima velika ušesa, tako da lahko komot vse zunanje kanalčke z vato ali cunjico obrišem, .pri kakem malem pa najbrž ne bi šlo.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: honki , petek, 18.08.2006 : 15:21:01
ja,ja se razumemo, pr mojmu malemu k ma s ta tezkim kovtrom 2 kili ne gre z vatko. ;D


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 21.08.2006 : 15:10:48
S palčkami in vato samo zunanji del ušesa, notranji sluhovod pa z tekočino, ki se jo dobi pri veterinarju in lahko tudi izbereš kako.
Pol nakapljaš malo v vsako uho, malo pomencaš, malo pustiš in obrišeš z vato tisto, kar je preveč...


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: nezzek , sobota, 15.03.2008 : 10:30:52
Pozdravljeni!

Mene pa zanima naslednje: moj stric ima srednjega šnavcarja in ima čist čista ušesa brez vonja, ter mu jih redko kdaj očisti. Naša kokeršpanjelka pa ima dolga ušesa in nimajo prav prijetnega vonja. Veterinarka je povedala, da smolo (smolo v ušesu) ne smemo čistit, saj ta odganja bakterije, in nima onetja. To se mi zdi malo čudno.

A lahko prosim poveste, če kaj veste o tem. Verjetno bom verjetno morala vprašati kakšnega drugega veterinarja.
ja koker španjeli so "ušesni fenomeni" ;D (hehe)
Jaz imam tudi AnKŠ, staro 1 leto pa je imela že 4x vneta ušesa.
Zdaj jih redno čistim 1x na teden da ja nebi dobila ponovnega vnetja. Smo ji pa ušesa tudi že spirali saj se je notri nabralo veliko umazanije. Tako da imava z ušesi že "lepo" zgodovino. 8)

LP nezzek&Bella :-*


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: MaŠa , četrtek, 07.08.2008 : 10:24:13
Heii
Nekje v temi sem zasledila da kužku iz ušes pulite dlake ... tko da me zanima zakaj to pa zakaj je dober.


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: nezzek , četrtek, 07.08.2008 : 12:43:12
Če puliš ven dlake tako očistiš sluhovod ker se maslo nabira na dlaki..


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: MaŠa , petek, 08.08.2008 : 14:17:37
aha ... no sei naš kuži pa itaq nima skoraj nič dlak v ušeskih :P



Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Miss Teja. , torek, 07.10.2008 : 19:40:33
Ko je bil Oskar mlajši mu nikakor nismo mogli dobro očistiti ušesa, saj tega ni maral. Zdaj čiščenje ušes sploh ni problem.
Oskarja dam na prostor, ga prečoham po glavi tako, da se sprosti, vzamem vato, nanjo našpricam tekočino za čiščenje ušes Audispray in umijem uho. In, ker je ves čas priden, dobi na koncu priboljšek. Skratka, brez komedij :)


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: nezzek , torek, 07.10.2008 : 19:48:29
Ko je bil Oskar mlajši mu nikakor nismo mogli dobro očistiti ušesa, saj tega ni maral. Zdaj čiščenje ušes sploh ni problem.
Oskarja dam na prostor, ga prečoham po glavi tako, da se sprosti, vzamem vato, nanjo našpricam tekočino za čiščenje ušes Audispray in umijem uho. In, ker je ves čas priden, dobi na koncu priboljšek. Skratka, brez komedij :)
A to je tisti za ljudi?? ???
Jaz imam za čiščenje ušes Epiotic, ki ga kupim v trgovini pri vet-u. Preprosto zliješ v uho, pomasiraš in nato odstraniš (obrišeš) z vato. Pomaga Epiotic pri raztapljanju umazanije in gre vse čisto lepo ven. To je sploh problem, ko ima veliko zemlje v ušesih (sploh nebi omenjala kako pride zemlja v uho  ::) ).

lp


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Miss Teja. , torek, 07.10.2008 : 19:56:17
Ja, Audispray je prvotno za ljudi, vendar naj bi bil uredu tudi za pse. Jaz sem ga uporabljala, ko sem imela vnetje ušes in naj bi bil še posebej nežen.
A misliš, da ni vredu?  :-\


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: nezzek , torek, 07.10.2008 : 20:07:07
Ne, v bistvu nevem ali je vredu ali ne.. Nisem slišala, da bi se ga uporabljalo na psih. ??? Nevem niti kako vpliva na ljudi, mi doma ga ne uporabljamo, ker baje ni vredu. Pa ne razumet narobe! ;D


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: Miss Teja. , torek, 07.10.2008 : 20:17:04
Nevem niti kako vpliva na ljudi
Saj pravim, jaz sem ga po priporočilu zdravnice imela pri vnetju ušes, ker naj bi bil nežen, palčke pa pregrobe za občutljivo uho.
Bom pa za vsak slučaj še enkrat vprašala veterinarja. Je pa res, da Oskarju tega ne nalivam oz. špricam v uho, ampak samo navlažim vatico. Tako, da je pomojem nekaj takega, kot bi uporabljala vodo. :)


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: nezzek , torek, 07.10.2008 : 20:29:13
Ja saj če našpricaš na vatko je pomoje čisto vredu.
Nisem pa vedela, da se to tudi da.. :)
Glede tega kako vpliva na ljudi... vrjamem, da je fuul zoprno s palčkami v vneto uho. Jaz ga nisem imela (trkam!) tako, da nevem kako to izgleda.. ;)

lp tebi in Oskarju :-*


Naslov: Re: nega pasjih uses
Poslano od: 1403094017 , četrtek, 05.07.2012 : 16:26:36
jaz uporabljam tekočino Otifree, kupi se jo pri veterinarju. potem pa obrišem z vato- ne vatiranimi palčkami...