mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:52:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega dlake  |  Tema: Kako navaditi na krtačenje?
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako navaditi na krtačenje?  (Prebrano 14194 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Shay
novinec
*
Sporočil: 6


« : sobota, 10.01.2004 : 22:56:43 »

shay nikakor ne mara krtacenja...poskusala sem ze na nekaj nacinov pa konec koncev sicer potrpi, se vedno pa vsega skupaj sploh ne mara. me zanima, ce je kak nacin, da bi se krtacenje psu prikupilo.
Logiran
georg
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 24


« Odgovor #1 : nedelja, 11.01.2004 : 19:36:05 »

Tudi naš Georg ni maral krtačenja, ampak se je počasi že sprijaznu s tem. Vedno, ko sem v roko prijela krtačo, jo je že ucvrl pod mizo. Ampak potem, sem mu vedno, ko sem ga krtačla, dajala zraven priboljške, tko da mi zdaj da mir. Roll Eyes
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #2 : ponedeljek, 12.01.2004 : 15:27:34 »

Nekateri psi pač ne marajo krtačenja. Ponavadi je dosti odvisno od tega, kako ga/jo na krtačenje navajaš. Če ga/jo v to prisiliš, sigurno noben pes ne bo maral krtačenja.
Najboljše je počasi in vztrajno navajati na krtačenje - danes en poteg, jutri dva, pojutrišnjem pa pes mogoče ne bo več bežal. So pa pač tudi psi, pri katerih nič ne deluje in celo življenje vztrajajo na tem, da je krtačenje nekaj groznega in ga pač trpijo.

V katero kategorijo spada Shay pa je treba ugotoviti.
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #3 : ponedeljek, 12.01.2004 : 15:36:35 »

Shy:poskusaj tako,kot je rekla Katja korak za korakom...Predlagam ti tudi,da mu ponudis hrano(priboljsek),ter mu jo das medtem pa ga parkrat pokrtacis.Ce bo pes se vedno jedel in ne bo zbezal stran ga pohvali vendar tudi,ce bo usel mu ne smes reci ne ko zbezi,samo ignoriraj ga,ter mu hrano ponudi se enkrat Wink Wink
Moj pes recimo najprej sploh ni maral ne prenesel krtacenja,pocasi sme ga navajala in dosegla ,da se pusti cesat,ne cese se sicer rad,vendar pusti,prav tako je tudi s kopanjem...

lp,pia
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #4 : ponedeljek, 12.01.2004 : 19:12:48 »

Pred leti smo dobili leto in pol starega Chow-chowa. kuža je bil strašno nezaupljiv in v vsem svojem življenju še ni videl krtače. Torej si lahko predstavljate, kako je bilo z njegovo dlako. Tako je imel sprijeto, da sploh ni bilo možno priti do kože.
Najprej sem ga odpeljala v pasji frizeraj, da so ga razčesali. Revež je trpel 2 uri, da so dlako vsaj za silo uredili. Doma namreč nisem imela vse opreme za tako razmeštrano dlako in niti nisem vedela, kako naj se je lotim.
In tako sem domov pripeljala sicer razčesanega, a kaj ko je bila njegova prva izkušnja z glavnikom strašno neprijetna.

Odločila sem se, da bo glavnik igrača in njegov čohalnik. Na začetku sem ga krtačila samo toliko, da je imel občutek, da ga čoham. Niti enkrat ga nisem cuknila (mislim, da je to zelo pomembno). Okoli nežnih in intimnih delom, pa sem ga pokrtačila samo za vzorec.
Nisem ga obremenjevala s tem, da mora ali stati ali sedeti. Pustila sem ga ležati, če je hotel, potem pa ga v igri obrnila na drugo stran in česala dalje.

In tako sem po dveh mesecih dosegla, da je, čim je zagledal glavnik, tekel na prostor, kjer sem ga česala, in se vrgel na hrbet - počeši me.

Na koncu ni bilo nikakršnih težav s česanjem več, ker je to vzel za igro in nekaj prijetnega. Če pa sem ga slučajno preveč cuknila, me je rahlo zgicnil za roko, češ - ne pretiravaj.  Wink

Če boš česanje vzela za zabavo, bo v tem užival tudi kuža. Počaji, z veliko potrpljenja, pa bo.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
larčy
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 53


« Odgovor #5 : ponedeljek, 12.01.2004 : 19:22:58 »

No pri mojem samojedu je pa tako:

Ko vidi krtačo- how how Cool
Potem pa ga preprosto primem in pričnem česati, vmes mu dam kakšen priboljšek, kot nekateri drugi. Eno krtačo ima samo zato da se z njo zamoti. Tako da ugibajte kako izgleda Roll Eyes Grin Grin Grin

Morm rečt da se je kar hitro navadil na krtačenje Wink
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #6 : torek, 13.01.2004 : 09:05:58 »

Moja dva azilaša tudi nista imela pojma, kaj je krtača, predvsem samojedka me je grizla, ko sem jo poskusila krtačiti proti zadnjemu delu telesa. Vendar sem vztrajala, poskušala sem biti nežna, včasih sem kakšen del izpustila. Sedaj ko vzamem krtače v roke, se obem strga in prerivata se, kdo bo prvi na vrsti, tako da imam zopet težave ker medtem ko enega krtačim se mi drugi vriva vmes in ga moram odganjati.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #7 : torek, 13.01.2004 : 13:17:56 »

eh..krtačenje...
nočna mora zame in še bolj za mojega pesjana!
Čeprav spada krtačenje v obvezen del njegovega življenja,ga odločno sovraži.
Potrpi samo,ko je na rednem striženju pri frizerki (takrat je priden za pohvalit!!),ko pa ga doma lovimo po hiši s krtačo...o temu pa raje ne bi!In ko ga končno ujamemo in stisnemo v kot,je treba še obvladati njegovih skoraj 50 kg,ker očitno misli,da je krtača nekaj,proti čemu se je treba boriti... Grin
In  tako že od malega... Wink
Logiran
Pudlica
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 65


« Odgovor #8 : torek, 13.01.2004 : 19:11:16 »


 Hov,hov!

Hahhaha....verjamem,da je za nekatere krtacenje nocna mora.....
Koliko in kako ste vztrajmi od zacetka,tako bo celo "pasje" zivljenje.
Kuzka je treba  privajati takoj na krtacenje.Pri tem pa je treba biti dosleden in nepopustljiv.

No,moj Pierre je bil kar nekaj casa vztajen, on se ze ne bo cesal.....ampak......jaz sem bila se bolj trmasta od njega.Po nekaj mesecih je popustil.Ko vidi,da imam krtaco in glavnik v rokah,kar sam skoci na prostor za cesanje.Lezi,sedi,stoji,kaksna je pac "komanda"tako dolgo, dokler mu ne povem carobnih besed:"ljubci,tak zdaj pa si gotov. " Takrat pa skoci,se strese in je "najtalepsi" kuza  Wink

Lep pozdrav!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #9 : torek, 13.01.2004 : 21:17:33 »

Ha, ha! Tole moram napisati.
Doma imamo enega resastega Podenca, ki je prepričan, da ga češem samo zato, da mu zamorim dan in enega Cirneca, ki misli, da je njegova dlaka izredno dolga - cela 0,5 cm (jaz sicer mislim, da je celo krajša) - in je prepričan, da je ta tip dlake potrebno s posebnim občutkom česati vsaj eno uro na dan.  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
igor
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 237


« Odgovor #10 : sreda, 14.01.2004 : 21:08:11 »

Tudi nas cirnekec  Jimm uziva v krtacenju in je prav ponosen , ko mu na koncu reces,da je lep. Grin Grin Grin

Lp Melvi  Wink
Logiran
Shay
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #11 : ponedeljek, 19.01.2004 : 16:55:49 »

mnogo hvala za vase odgovore Smiley je cloveku takoj lazje pri srcu Wink
se bom se naprej trudila in poizkusala  Grin
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #12 : petek, 12.03.2004 : 20:29:37 »

jaz pa vsem toplo priporočam, da si kupijo ali naredijo mizico za krtačenje, ki jo uporabljajo predvsem razstavljalci (tudi če svojega psa ne razstavljate). saj veste, kako zgleda? 4 noge, plošča, na kateri stoji pes, nekakšna palica ali obešalnik, na katerega pritrdite ovratnico in pes lepo stoji, premikat se preveč ne more, ne sme pa biti tako zvezan, da se skoraj zaduši. in potem lahko v miru skrtačite psa. če mu prej to ni preveč pasalo, ga sedaj zraven še božajte, pomirjujoče govorite in hvalite. deluje preverjeno! če imate težkega psa, ki ga sami ne morete dvigniti, dajte zraven mizice nek stolec ali desko in naučite psa, da gre nanjo sam. agility psi bodo to lažje dojeli, ostali pa pač nekoliko pozneje. mizica naj bo v višini vašega pasu, da si ne boste obremenjevali hrbtenice. ne vem, meni se zdi zelo v redu. da pes mizice ne bo povezoval le s krtačenjem, ga lahko od zdaj naprej ckrljate na njej. najprej navadite psa, da bo sam šel nanjo, da se je ne bo bal (gori ga pač božajte), potem pa pritrdite ovratnico na tisto "reč" in ga nežno krtačite. kaj pravite?
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #13 : petek, 12.03.2004 : 20:32:09 »

pozabila sem omenit, da mora biti podlaga, na kateri stoji pes iz nedrsečega materijala, če je mizica iz kovine, dajte na ploščo neko gumo.
Logiran
Geia
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 83


« Odgovor #14 : četrtek, 24.03.2005 : 16:17:50 »

zdravo,
tudi moja psička ne mara krtačenja. Kljub temu, da ima kratko dlako, pa je je, zlasti v tem času, po celem stanovanju polno. Sploh pa je grozno, ker je dlaka trda in se povsod zapiči. Tudi jaz sem jo poizkušala počasi navajt na krtačenje in po nekaj tednih je bilo nekoliko bolje. Sicer ni mirno stala, je pa vsaj nekko pustila in ni vlekla na vse strani. Potem pa sem naredila napako, ker je nekaj časa, ko dlaka ni močno izpadala, nisem česala čisto vsak dan. Zdaj spet začenjamo vajo od začetka. Bomo videli, če se bo kamlu sprijaznila.

Lep pozdrav, Geia.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #15 : četrtek, 24.03.2005 : 17:16:45 »

Psa je potrebno že kot mladička privajati na krtačenje. Krtačo naj povoha, da vidi, da ni nič hudega. Ni potrebno nobene mize za razstavljanje. Pač krtači se ga med igro, vsak dan po malo, par sekund, potem pa podaljšuješ. Pri tem ga božaš tudi z roko, ga crkljaš, skratka igraš se z njim, ko je priden pa dobi za povrhu še priboljšek..... kar se da prijazno, brez kakršne koli prisile.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #16 : petek, 25.03.2005 : 09:32:11 »

Jaz sem mojo navajala na krtačenje od prvega dneva ko sem jo prinesla domov in kakšen mesec je bilo vse v najlepšem redu. Potem pa kr naenkrat odklop, gospodična se je odločla da se ne bo več krtačila in odtakrat so problemi. Jaz sicer vstrajam in jo neprizadeto češem skoraj vsak dan in počasi zgleda, da se spet umirja(moram potrkat malo). Sicer pa tud jaz počenm to na tak način kot večina ostalih, s prigovarjanjem, priboljški, itn. Mani bi grozno prav prišla ta razstavna mizica, ker jo mislim tudi razstavljat, pa če so takooo drage!
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #17 : sobota, 07.05.2005 : 21:02:39 »

Psa je potrebno že kot mladička privajati na krtačenje. Krtačo naj povoha, da vidi, da ni nič hudega. Ni potrebno nobene mize za razstavljanje. Pač krtači se ga med igro, vsak dan po malo, par sekund, potem pa podaljšuješ. Pri tem ga božaš tudi z roko, ga crkljaš, skratka igraš se z njim, ko je priden pa dobi za povrhu še priboljšek..... kar se da prijazno, brez kakršne koli prisile.

Tocno tako! To je najboljsi nacin, da privadis psa, kdo ve, mogoce bo se uzival!
Logiran
inge
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 516


« Odgovor #18 : sobota, 07.05.2005 : 22:48:35 »

Jaz sem moje navajala na krtačo od majhnega. Res da je en kratkodlaki, drugi pa dolgodlaki. Moji pri krtačenju uživajo. Tale dolgodlaki med krtačenjem ponavadi zaspi - res pa je, da moram paziti, da se ne zavozla, ker si potem moram vzeti malo več časa, da bolj nežno opravim razčesavanje. Mislim, da je glavno to, da psa pri česanju nič ne boli - npr. pri zavozlani dlaki - auu. Moji dobijo priboljšek  po česanju, ali pa tudi ne - me včasih zmoti kak telefon, pa pozabim.
Logiran
Ancyka
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 137


« Odgovor #19 : četrtek, 17.08.2006 : 15:40:13 »

tudi naš pudelj ne mara krtačenja...se pa med njim nekako zamoti z igračko ali kostjo, ki jo grize

velja pa eno: NIKOLI NE KRTAČI S KRTAČO, KI IMA NA KONICAH BUNKICE! MORA BITI MEHKA!
Logiran
kkaty
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 11


« Odgovor #20 : ponedeljek, 21.08.2006 : 20:53:19 »

Res ni potrebno imeti razstavne mizice, prav pride tudi vsaka druga miza ali kaj podobnega, samo da je na višini, kjer se naš (sicer res še mlad - 4 mesece) dolgodlaki NO, med česanjem ne ukvarja z grizenjem krtače ali moje roke, temveč z mislijo, kaj pa jaz za vraga počnem tako visoko in kako bom prišel dol. Definitivno deluje.
Logiran
Maša*
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #21 : sreda, 27.02.2008 : 19:22:16 »

A je mopsa potrebno vsak dan krtačiti? Danes sva imeli prvi poskus krtačenja, ki je kar uspel, saj se je zamotila z igračko. Smiley Čeprav ji  je bila veliko bolj všeč krtača in pa moja roka. Cheesy
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega dlake  |  Tema: Kako navaditi na krtačenje?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines