mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:50:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Igra prinašanje(fetch)
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Igra prinašanje(fetch)  (Prebrano 17551 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #30 : četrtek, 10.02.2011 : 13:01:39 »

Kako vama pa odpoklic špila brez igrače za prinašanje?

Razumeti moraš tudi, da se boš očitno morala prinašanja lotiti bolj kot vaje in manj kot igre. Najprej delajta na kratkem povodcu, da res nima kam. Pri sebi imej nagrado (ali drugo še bolj ljubo igračo ali pa priboljške). Nekaj časa potem počnita tole:
Igračo vržeš samo tako daleč kot seže povodec, ko psica pobere, se ji umikaš in jo kličeš za sabo, takoj ko lahko igračo primeš in se cufaš, zmaga psica, igračo ji pustiš dokler se sama ne naveliča, potem jo pobereš/zamenjaš za hrano in vajo ponoviš. Če se le da, za povodec ne vlečeš, uporabiš ga samo, če hoče psica z igračo zbežati.

Ko bo ta način šle dobro, si pa preberi še ostale in "napredujta" nanje, daljšajta povodec ...

Glede ostalih iger imaš pa milijon različnih tem po forumu, med drugim tudi tista kamor si tudi kopirala tole svoje vprašanje.  Naučita se predvsem pravilnega "ravsanja" igranja. Je pa pomembno, da se ne  nauči narobe. Za učenje prinašanja določi eno igračo (po možnosti nekaj še ne videnega), kar boš potem uporabljala samo za to, sicer se pa s tem ne bo smel igrati oz. bo itak pospravljeno nekje izven dosega. To pravim predvsem zato, ker si mu pri žogicah do sedaj že neuspešno preprečila, da ne bi odvihral z njimi, zato se ti vsaj zaenkrat pri teh igračah ne splača zahtevati, da jih nosi nazaj.

Pravilna vaja prinašanja izgleda tako, da pes predmet prinese, se usede pred tebe in ti ga potem izroči v roko (pomeni, da ga ne izpusti na tla oz. izpljune). To istočasno pomeni, da mora obvladati sedi in pa izpusti, pa tudi odpoklic.

Sicer pa psa nasplošno zaposli kakršno koli učenje (vaje trikci), samo časovno ne pretiravaj, da ne izgubi zanimanja ... naenkrat je dovolj cca 15 min. S katerokoli vajo prenehaj, ko mu gre super in ne, ko je že slabše in se mu ne da več.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #31 : četrtek, 10.02.2011 : 13:13:19 »


Pravilna vaja prinašanja izgleda tako, da pes predmet prinese, se usede pred tebe in ti ga potem izroči v roko (pomeni, da ga ne izpusti na tla oz. izpljune). To istočasno pomeni, da mora obvladati sedi in pa izpusti, pa tudi odpoklic.


Ok, tole z "sedi" in "izročitev v roko" bo treba še precej izpiliti  Tongue  sram  Ampak se mi zdi, da nama gre po šestih skupinih mesecih kar dobro  Smiley

Jaz sem seveda začela na slednem povodcu (ne zaradi prinašanja) in tisti čas z bližino ni bilo problemov. Tudi kadarkoli na Flexi-ju ne. Ampak vedno, ko je bila spuščena. Sicer sem jo vedno spustila le za čas in namen igre (tako je tudi sedaj), zato se je že takoj, ko sem jo odpela, "nalepila" name in čakala žogo.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #32 : četrtek, 10.02.2011 : 17:02:13 »

No, da se še jaz oglasim.
Med drugim sem tudi lastnica tri leta in še nekaj stare maltežanke. Saj si vsi predstavljamo maltežane - majhni, ljubki, lap dogi... Koliko maltežanov pa lovi teniško žogico??
No, pri meni je tako, moja psička je na žogo N-O-R-A! Pa ne neko malo piskajočo ampak gumijasto žogo v velikosti teniške žogice. Zanjo bi naredila vse, ko pridema na kakšen malo večji travnik samo gleda, če mam žogo zraven. Lovi jo neprestano, mečem ji jo po dvajset, petindvajset metrov, lovi in prinaša pa mi jo nonstop, doker ne prekinem igre. Ni mi je treba (več) klicat, naj mi jo prinese nazaj, ker ve, da ji je drugače pač nihče ne bo spet vrgel, da pa se za nečim podi, pa ji je smisel življenja. Tudi skoči in jo vlovi v zraku. Se nama je pa že zgodilo, da je mela neko čudno obdobje (zdnje je trajalo lpkar dva meseca!), ko je žoga niti malo ni zanimala Huh Jaz sem se seveda sekirala, jao, to je moj večni problem (ste tudi vi že kaj podobnega dali skos?)

Zdaj sva začeli tudi  s frizbijem, sva zaenkrat še pri rollerjih, ampak ga pa vedno prinese nazaj  vlovi med gibanjem, spusti ga pa z malo večjim odporom kot žogo Tongue, ampak bo... zaenkrat mi je važno, da jo sploh zanima, prav zaprav je frizbi trenutno kar aktualen.
Mam pa problem, ker ta frizbi zelo slabo leti, ker je zelooooo lahek in majhen (za maltežana pač)? Ve kdo, kje bi lahko kupla kakega dobrega, a istočasno dovolj majhnega in lahkega?
Lp
Logiran
tea t.
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #33 : petek, 11.02.2011 : 14:31:51 »

Vesoljka in Houdini hvala vam za odgovore. Ta fora, da se obrnes in gres proc, pa da ti potem kuza prinese zogo za tabo se nekako gre, problem pa je, da ko me vidi odhajati, res pritece za mano z zogico v ustih, me prehiti in potem zogico pusti dalec pred mano. Torej sem skoraj na istem. Poskusala sem tudi ze z povodcem (kratkim) tako, da sem mu vrgla zogico le korak proc, pa mi ne uspe. Jo sicer prime, vendar ko ga poklicem, zogico spusti na tla in pride h meni. Zgleda, da se bom morala se mocno potruditi. Upam, da ce bom dovolj vztrajna me bo kuza razumel in slej ko prej se bo naucil.

Houdini imas prav, bom poskusila z kaksno drugo igraco, ker se z zogico nima smisla maltrat. Mogoce bom pa samo novo zogico nabavila, da ne bo ista kot jo ima sedaj.

Hvala se enkrat!

Imejte se fajn. Pozdrav vsem skupaj,
T.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #34 : petek, 11.02.2011 : 22:40:48 »

Jo sicer prime, vendar ko ga poklicem, zogico spusti na tla in pride h meni.

Potem ga pa mogoče čisto za začetek sploh ne kliči, vrzi, naj vzame v gobec, ptem pa ti hitro k njemu in se z zadevo igrajta ravsanje. Mislim, da bo za učenje boljša kaka zavozlana vrv, ki jo lahko dobro primeta oba iz vseh strani.
Ko bo pogruntal, da je z ravsanjem nagrajen, ko ne izpusti iz gobca, naredita tako, da ko jo prime se za trenutek poigraš, potem pa odmakneš dva tri korake z njim na vrvici in preden jo izpusti se spet igrata. Pač narediš še več korakov po potrebi, potem pa stvari podaljšuješ Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : sobota, 12.02.2011 : 13:17:37 »

Seveda se zadeve lahko lotiš tudi od zadaj naprej. To se najlepše dela s klikerjem. Najprej imaš predmet v roki in nagrajuješ vse, kar pes poskusi v zvezi z igračo, nato nagrajuješ, ko jo prime z gobcem, potem nagrajuješ držanje igrače v gobcu in šele ko ima to povsem utrjeno, daš igrači na tla, da jo pobere, nagrajuješ spet držanje v gobcu. Metat začneš šele povsem na koncu.
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Igra prinašanje(fetch)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines