mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 10:33:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Vnetje ušes
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje ušes  (Prebrano 59310 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« : torek, 24.09.2002 : 10:23:35 »

Hojla!

Doma imamo 2,5 let staro pudljico. Moram priznati, da s to pasmo nimamo predhodnih izkušenj in imam kar precej vprašanj. Pa ne mi zamerit, ker sama vem kako pomembno je, da se pred nabavo psa pozanimaš o teh stvareh. Psica je prišla k hiši čisto po naključju in je po enem letu v veliko boljšem stanju kot je bila, ko smo jo dobili. Ker svoje mame pač ne morem spremeniti, se z njo trenutno najbolj ukvarjam kar sama. Tako, da preden me kdo ošteje za neznanje, vam je to kot v obrazložitev.

Pred kratkim sem ugotovila, da ima eno uho zelo rdeče in malo gnojno. Saj ni bilo veliko, da sem ugotovila, da ima vneto uho. Doma imam tudi že razkužilo za ta namen, a ga ne znam uporabljati. Zanimajo me, kdo ve kako se temu streže. Zanima me tudi pravilna nega pozimi, da se bom takim stvarem pač predhodno izognila. Neli je seveda cel dan v hiši, zato predvidevam, da jo včasih tudi rahlo zazebe, ko greva ven. Čez poletje smo jo redno strigli, zdaj pa premišljujem, da ji pač dlako malo pustim, da bo zrasla čez zimo in jo bo vsaj to malo grelo. No skratka tisti, bolj izkušeni na tem področju javite se.

Pa lep pozdrav vsem,

Maja
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #1 : torek, 24.09.2002 : 11:14:02 »

Hojla, Maja!
Pri nas smo imeli pudlja 17 let in 17 let je imel kronicno vnetje obeh uses, tako da mi je kar malo znano.
Katero sredstvo za ciscenje uses pa imas? Ce se je vnetje med tem poslabsalo, bo treba k veterinarju, da to malo pogleda, ker bo verjetno potreben kaksen antibiotik.
Fik je imel pozimi res obicajno malo daljso dlako in prav nobenih tezav z mrazom, razen enkrat, ko sta oba z bokserjem pridelala angino. Sneg je bil tako in tako njegov najljubsi ambient. Nos je vtaknil pod kup snega in delal rove pod njim. Ko je prisel noter, je bil pa zur, ker je bilo treba kepice iz dlake spravit. Aja, pozimi je fino, ce ima lepo postrizene tacke, da se ji sneg ne prijema nanje, ker to mocno cuka.
Pozdravcek,
Mojca
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #2 : torek, 24.09.2002 : 11:34:36 »

Če je to, kar si opazila v ušesu res gnoj, potem je obisk pri veterinarju nujen, ker ni nujno, da je vnet samo zunanji del sluhovoda. Samo s tekočino za čiščenje vnetja ne boš pozdravila in čiščenje tako vnetega ušesa zna biti za psa precej boleče. Veterinar bo psu ušesal očistil sam in dal tudi ustrezna zdravila (v takem primeru najbrž res antibiotik). Drugače pa je za preprečevanje priporočljivo odstranjevanje oz. puljenje dlačic, ki rastejo v ušesni školjki.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3 : torek, 24.09.2002 : 15:11:27 »

Tudi naša Vini pozimi ni ostrižena čisto na kratko (hvalabogu, vsaj ni oskubljena  Grin). Težav z mrazom nima, sneg pa jo ne impresionira preveč. Je pa res dobro, če se ji dlaka po šapicah in med blazinicami postriže, ponavadi pa ji postrižemo še dlako na gobcu in skrajšamo ušeska, da ni preveč dela.
Z vnetji ušes pa zaenkrat nimamo težav. lp in veliko veselja s svojim kodrčkom
Logiran

altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #4 : torek, 04.01.2005 : 02:08:07 »

Sem imel do včeraj enak problem. no skoraj. In od včeraj naprej bom vsakemu ki mi bo jamral o vnetih ušesih, ali pa o "svinjskih" ušesih,  napotil k veterinarju na DETAJLNI pregled vnetja.

Zgodba. Hanni že od malega redno čistim ušeska in je imela vedno bolj zapacana od ostalih. Packa je samo Brina, ker je klapouha in se pod ušesi rad nabira prah. Ostalim samo obrišem. Bark je propeler-uh  Grin, jutu kupirana, Polly in Hanna tudi.
No, ko sem začel redno čistit hanina ušesa, se je moja teorija glede vzrokov za kupiranje oz. za ohranjanje kupiranja malo zatresla. Ker sem imel edino razlago to, da ima ali konstantno vnetje, ali pa morajo njene ozke ušesne školjke imet kaj s tem, da se svinjarija not nabira.
Ko sem pojamral vzrediteljici, je potrdila teorijo ozkih ušesnih školjk, ne pa tudi njene komponente glede nabiranja svinjarije. Vsaj ne v celoti. Rjavordeči, kot s krvjo pomešani "gnoj", so lahko (in ponavadi so!) UŠESNE PRŠICE, ki so lahko zelo nevarne, lahko povzročijo tudi vnetje srednjega ušesa.
Seveda smo šli takoj k vetu in je rekel: vnetje. Kakšno pa? Ja vnetje. Zima verjetno. Pa malo vlage... No poglejte če niso slučajno to Ušesne pršice. U nismo pomislili. In so bile.
tako da "kronična vnetja" znajo bit tudi nezdravljene ušesne pršice.

Ozke ušesne školjke in/ali pa klapouhost naj bi bili vzroki. ker je lepo temno in malce vlažno, v vogalčkih. Psi z stoječimi ušesi in/ali širokimi školjkami, ponavadi naj ne bi imeli toliko tovrstnih težav.
Pomaga tudi obrezovanje dlačic, ki zakrivajo ušesno školjko.

in še razmislek o kupiranju, na katerega me je navedlo potem tudi prebiranje o tej nadlogi:
-predstavljajmo si psa ki se mu vname srednje uho. Malo neuravnovešen rata, verjetno.
-vzrok je znan
-kako generalno zmanjšat možnosti, da pes dobi ušesne pršice. Ena je redno čiščenje ampak pes je izpostavljen vseeno. Kupirani ima malo več šans, da ob dodatnem "glancanju" ne srečajo te nadloge. Ali pa tak z "propelerji", naravno nošenimi ušesi, ki so za ring neprimerna Undecided. Najmanj šans imajo "ozkouhi", če so pa še klapouhi z lepo polikanimi ušeski poleg tega, je pa "jajc". Po tej teoriji seveda.

No, mi imamo eno ozkoušno in se bomo ne glede na kupiranost, morali verjetno s tem vsake toliko pozabavat, če se pojavi. Je pa dobro da vem, in takoj ukrepam Smiley


P.s. Higijena ušes pri mladičih, ki se jim ušesa povija, je prav tako važna, ker imajo vedno kak "štofeljc" v njih, trdni na ozko povezan. Sam sem bil o možnosti pojava pršic opozorjen že takrat, a sem mislil, da je to pač v tem primeru, da ko so ušesa "odprta", ni problema. Zato na to nisem pomislil prej.

Kakorkoli že, vedno ko je rdečkastorjava gosta svinjarija na vatki, je to znak za alarm. Ko veste kaj je na stvari, vet samo še ko zaloge zmanjka, pride v poštev, ga ne rabite vsakič morit in plačevat Smiley. Če bo pa moja domača naravna metoda ki sem jo še dobil kot darilo, delovala, vam pa mogoooče zaupam. Ker ne bi smel, glih. Bakine tajne...
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #5 : torek, 04.01.2005 : 10:54:35 »

Alti, kaj za ene usesne prsice pa so to?

Lp, Mojca
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #6 : torek, 04.01.2005 : 11:11:03 »

Vtipkaj v googlu "ear mites"
en link je tule: http://www.marvistavet.com/html/body_ear_mites.html
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #7 : torek, 04.01.2005 : 11:28:19 »

se ne rece temu usesne garje?  Huh
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #8 : torek, 04.01.2005 : 12:14:15 »

Mite je pršica, črviček. Sam sem najprej angleški izraz slišal, vet pa tudi ni trznil, ko je slišal "pršico", tako da očitno mu je bilo znano.

A niso garje po telesu? Tele pršice so pa kot eni pajkci mikronski , ki jim ravno ušesna votlina mačk in psov odgovarja. Lahko pa da so ušesne garje spet nekaj drugega. ne vem, meni je bilo vse to, nekaj novega, sem prvič "naletel" na to zadevo.
Logiran
Tarabas
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 70


« Odgovor #9 : torek, 04.01.2005 : 14:05:33 »

Otodectes cynotis - ušesne garje pri psih. Tako se po naše reče, ni pa to dobeseden prevod. Ker to so res pršice, povzročajo pa stanje, ki mu rečemo garjavost oziroma garje. Garjavci, Sarcoptes scabiei canis, ki povzročajo garjavost po telesu, so tudi v bistvu pršice. Reče se jim garjavci, ker povzročajo garje.

Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #10 : sreda, 05.01.2005 : 00:47:41 »

ni pa isto, ane? Mislim...to kar mamo "mi", je omejeno na uho, ker drugod na telesu ni idealnih pogojev.
Tu bi nanook prav prišla, da kako drevesno deblo ven potegne, heh.

Mi se zdravimo. Zgleda kar uspešno zatiramo (dobesedno dušimo in utapljamo) to pajkasto zalego. Mater, se je vleklo par tednov, pa verjetno že cel čas nekako tli zadeva. Jaz ji pa maltene nisem naušnikov še nabavil. No, saj, ce bi bil vedež ne bi bil revež. Pa če bi veti bili vedeži, bi res za vsako figo ko pes kihne, k njim letal. Tako me pa izkušnje "nazaj držijo" da ne skočim ob vsakem "kihcu", pa lahko s tem po drugi strani tudi "sranje" naredim, kot je bil tu že skoraj primer, ker je bilo neustrezno oskrbovano toliko časa (zgolj čiščenje in ušesne kapljice ob čiščenju).  Mam kar mal slabo vest.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #11 : sreda, 05.01.2005 : 09:38:52 »

Alti, malo branja  Wink
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/usesneprsice.php
http://www.klinikaloka.com/zajedalci_zunanji.htm
http://www.vetinfo.com/dearmites.html
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1589&articleid=734
Zelim vam cimbolj uspesno in hitro zdravljenje.
m.

p.s. drugace kot preventiva deluje tudi stronghold (ce uporabljas te zadeve).
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #12 : sreda, 05.01.2005 : 18:51:25 »

kaj pa frontline?
hvala za info o strongholdu.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #13 : četrtek, 06.01.2005 : 00:59:54 »

kaj pa frontline?
nope, samo proti bolham in klopom.
m.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #14 : četrtek, 06.01.2005 : 01:28:37 »

stronghold torej
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Vnetje ušes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines