mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 15:26:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Čehoslovaški volčjak
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čehoslovaški volčjak  (Prebrano 119472 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #165 : četrtek, 01.12.2016 : 14:51:44 »

Ciril 88: Pri nas so legla volčjakov občasno, na nekaj let. Če bi ga rad v kratkem, bo treba ponj v tujino.
 
Kar se tiče sobivanja z drugimi živalmi: definitivno ga je mogoče socializirati in vzgojiti tako, da sobiva s kmečkimi živalmi, je pa potrebna zgodnja socializacija, ki zna bit malo specifična glede na pasmo in posameznega psa (se precej razlikujejo med seboj). Ni pa lahko in ni nujno, da bo uspelo.
Prav tako volčjaki niso ravno idealni za vlogo kmečkega dvoriščnega psa. Najbolje se obnesejo, če živijo s svojimi lastniki in ne v pesjaku ali na dvorišču. Če so prepuščeni sami sebi, postanejo neobvladljivi, če jim je dolgčas, se začnejo potepat. Če hočejo pobegniti jih zadrži samo zelo visoka  in zelo trdna ograja, po kateri ni mogoče plezati,  z globoko vkopanimi temelji. (načeloma tisti, ki  z svojim vodnikom vzpostavi dober odnos in živi z njim ne beži, ob primerni vzgoji je lepo vodljiv in ubogljiv,  a če ostane zunaj sam in mu je dolgčas, bo verjetno šel, če bo le imel možnost)
Tako da: ja, načeloma je možno, a ni lahko. Če ste trdno odločeni, da bi imeli ravno volčjaka, potem bi bilo dobro, da te pse v živo spoznate, se pogovorite z lastniki in se na podlagi tega odločite. Če pa vam je samo všeč, pa za pasmo še niste odločeni, vam bolj priporočam kakšno pasmo, ki sodi med čuvaje dvorišč (recimo howavart, leonberžan, špic...)
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #166 : četrtek, 01.12.2016 : 15:01:09 »

Srečanje volčjakov:
DSC05648 copy by Irena Dolenec, on Flickr
Več:
https://www.flickr.com/photos/116482612@N04/albums/72157675598135561
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #167 : četrtek, 01.12.2016 : 15:51:15 »

A je trajalo Undecided. Tehnične težave Undecided

Torej, srečanja se je udeležil tudi saarloos Avastor


Čehci
sestrica


stric


Majk


Vila




Ta mala dva sta spredaj za vabo  Grin Grin



Igra. Ta mala žver šiba tako hitro, da je Majk za nekaj trenutkov čisto obstal in samo gledal, kaj je sedaj to.


Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #168 : ponedeljek, 05.12.2016 : 11:54:20 »

Razmišljanje

"Človek je najbolj krvoločna zver na zemlji" Stavek, ki ga slišiš pogosto. Ob njem se ljudje nasmehnejo in živijo dalje.
Nihče pa ne razmišlja o posledicah.

Če se odločate za čeha, se sprijaznite, da bo pes z vami v stanovanju. Ti psi niso za na vrt v boks. Danes sem spoznala človeka, ki je živel v bližini nekoga, ki je imel 15 let nazaj čeha. Ko je videl Majka, se je skoraj v hlače. In to človek, ki se ne boji psov. Ker tisti pes je pogrizel vse, od poštarjev, sosedov, mimoidočih....
Vem, kdo ga je imel.
Da pa bi priznal, da je bil pes agresiven zaradi njihovega obnašanja, to pa ne bodo priznali, pa da svet crkne. Kriva je bila pasma.

Danes sem v debati s tem sovaščanom zvedela marsikaj, kar oni ne bodo priznali.
Zakaj? Zakaj vzgoja s palico? Zakaj nobenega sprehoda? Zakaj 24/7 v boksu? Kaj je res kriva pasma? Psa ali človeka? Je potrebno terorizirati bližnjo in daljno okolico?

Najbolj važno je, da so ustvarili skrajno negativno podobo te pasme. Ker oni res niso storili ničesar napačno. In sedaj se ukvarjaš z ljudmi in jim razlagaš, da je čeh lahko pameten pes, če....
Če pride v prave roke.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #169 : ponedeljek, 05.12.2016 : 13:30:43 »

Ti jim še kar Majka kdaj mimo pripelji, pa še kakega drugega čeha, kak skupinski sprehod čehov.

Mene resnično zaboli kako so nekateri zaverovani v svoj prav. Vedno jim je pes nekaj kriv, pa pes je čuden. Lej, pa če je to tvoj 2., 3., pes, ki ima probleme-jim je vsem skupen lastnik. Vase se moramo zazreti.

Popolnoma razumem, da s prvim psom narediš največ napak, tudi sama sem...ampak k sreči ne tako hudih, da bi sproducirala agresivca. Pa hudiča no? Ogledalo si je treba postavit, pa biti s sabo odkrit in se še kaj naučit iz tega in postati boljši. In potem je vsak pes malo drugačen, pa spet ne moreš po čisto istem kopitu vzgajat, ne šolat. Nekaj posluha je že treba imeti ali pa vsaj kvalitetnega inštruktorja, ki jih na mojem koncu res ni veliko. Jih na prste ene roke preštejem. Trije. Ostali pa...

K sreči jaz opažam vedno več takih, ki se zavedajo, da se z agresijo in nasiljem in averzivnimi metodami pač ne pride daleč, predvsem pa ne do zanelsjivega psa, ki bi pobiral nagrade na tekmovanjih in ne bi bežal od lasnika ob vsaki priliki.

Je pa vsak, posebno inštruktor, ki veselo svetuje bodečke, zatezne, s katerimi obešajo, ki za božjo volje ne zna nardit psa, ki je lahko normlanega obnašanja v okolici...odveč.



Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #170 : ponedeljek, 05.12.2016 : 15:02:40 »

Nepravilna vzgoja, nepravilno šolanje, nepravilna uporaba v namene, za katere ni bil namenjen + slaba vzreja = izjemno slab sloves, ki si ga je pasma prislužila (samo pri nas) pred cca 15 - 25 leti. To je tudi en od vzrokov (poleg prirojenega ali privzgojenega strahu pred volkom) zaradi katerega se srečujemo s paničnimi reakcijami ljudi, tudi takimi, ki se sicer ne bojijo niti velikih "hudih" psov. Posebej pogosto med kinologi.
Čeh ni Nemec. Čeprav dober Čeh lahko dela vse, kar dela Nemec in še kakšno malenkost za povrhu.  Ne prenese stalnega bivanja v pesjaku (če je notri izključno takrat, ko ni nikogar doma je ok), ne prenese menjavanja vodnikov, zelo počasi dozoreva, ne prenese zlorab pri šolanju, za kakršne so Nemce selekcionirali, potrebuje pa močno in dosledno vodenje. Tudi imaš pri njem precej manj maneverskega prostora kar se tiče napak pri vzgoji in šolanju kot pri "običajnih" psih. Lahko so noro dobri psi, ampak za to se je treba pošteno potruditi. Bina pravi, da je dobrih inštruktorjev malo. Takih, ki bi pri nas znali delat s čehi je še nekajkrat manj. Če zamočiš pri čehu, je  možnost, da boš dobil ustrezno pomoč v pasji šoli enaka zadetku na loteriji.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #171 : petek, 16.12.2016 : 19:04:55 »

Najmlajši trenira
https://www.youtube.com/watch?v=yirGDOPrZuM
Logiran
ciril88
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #172 : sreda, 18.01.2017 : 22:32:43 »

Pozdravljeni,

Kaj porečete na članek na Žurnalu: Italijani pse množično parili z divjimi volkovi. So opcije, da tudi na takega mladiča naletiš?

Lp
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #173 : petek, 20.01.2017 : 10:18:21 »

Ciril88, ne znam ti odgovoriti. Mi pa ni jasno, kakšni adrenalinci so to počeli. Že tako je težko vzgojiti čeha, ki ima samo cca 12% volka v sebi, ne vem, kako delati s hibridom.
Leta nazaj so razlagali, da so Francozi mešali lisice zraven, da bi dobili bolj rdečkast odtenek. Ampak, vse to so stvari, ki jih jaz res nisem raziskovala.
Imaš pa v Ameriki tudi hibride, visoko procentne in nizko procentne, in jih vzrejajo in parijo in prodajajo.

Drugače pa tako
Jutri in v nedeljo bomo prisotni na Cacib Ljubljana. Poleg tega, da bomo predstavljali pasmo bomo tudi zbirali podpise za peticijo proti odstrelu volkov.  Le-ti so v Sloveniji redki in zaščiteni, lovci imajo pa hude apetite. In vsako leto zlobirajo odstrel določenega števila volkov.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #174 : petek, 20.01.2017 : 15:31:15 »

Vleče se kot čreva že kaj pa vem dvajset let. Medsebojna obtoževanja med vzreditelji pa to. Razen enega primera izpred xy let v tedanji Češkoslovaški, ko so med čehe vpisali tudi hibrida med ameriškim volkom in nemcem pa ni nič dokazanega. Italijane so obtoževali marsičesa, od parjenja z volkovi do parjenja s sarlosi. Prav zdaj teče več sodnih procesov, kjer vzreditelji skušajo oprati svoje ime. Z DNA analizami. Enemu je to prav pred kratkim tudi uspelo. Tako da...bo še zanimivo.

Zdej zakaj bi to počeli...hočejo dobiti čim večjo podobnost z volkom, želijo dobiti zanimive barve, ki jih pri čehih ni, pri sarlosih pa so (recimo rdeča - ne od lisice)...

Sicer je pa treba pri čehu tako kot pri vsaki drugi pasmi ali pa še malo bolj treba proučiti pasmo, spoznati vzreditelje, kakšne pse imajo....potem je možnost, da pride do neprijetnih presenečenj manjša. načeloma: če vzameš mladiče od staršev, ki izvirajo od dobrih delovnih psov, ki imajo rezultate v katerikoli športni kinološki disciplini, zanesljivo ne boste kupili hibrida z visokim  % volka (več kot 30%). Ker se s temi tega delat ne da.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #175 : sobota, 21.01.2017 : 16:29:43 »

Članka nisem brala, imajo pa Italijani svojo pasmo, ki se bila v začetku križana z volkom. Imenuje se lupo italiano in vsi predstavniki te pasme so v lasti države. Uporabljajo jo uslužbenci njihove guardie forestale, prevod bi bil gozdni čuvaji. Pomagajo predvsem pri nesrečah, požarih in pri iskanju ljudi.
Te pse tako šolajo v iskanju ljudi. Kar nekaj let nazaj sem bila v Italiji na večji reševalni vaji, kjer sem jih tudi videla. Zanimivi. So pa baje težki za šolanje in v povprečju slabši od ostalih tipičnih pasmah za delo. To so besede vodnika.

Boš pa težko naletel na to pasmo...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #176 : nedelja, 22.01.2017 : 10:07:17 »

Sem jih videla pred leti. samo takrat nisem vedela kaj so. Iskali so sicer zelo dobro, so se pa ob najdbi redno stepli, pa če je bil ponesrečenec skrit skupaj s psom je bila tudi cela frka. Glede na to, da se o njih čedalje manj sliši, bi rekla, da prav dobro jim ne gre.

Kar se tiče križanj pa: ni dvoma, da so poskušali marsikaj, nekateri vzreditelji imajo poleg čehov  tudi sarlose, pa uvožene še nepriznane pasme z visoko vsebnostjo volka, lahko da tudi kdaj naredijo kakšno križanje...vse to pa vsaj kar se čehcev tiče ni problematično, dokler se takih križancev s ponarejenimi rodovniki ne vpiše v rodovne knjige kot CSV. K sreči obstajajo DNA testi, s katerimi se tovrstne obtožbe lahko potrdijo ali ovržejo.
Logiran
ciril88
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #177 : torek, 14.03.2017 : 09:27:33 »

@Bamfel, ste že nabavili kokoši? ter kako se razumejo?

@Lanabela, ko bote imeli leglo, mi prosim sporoči.

Lp
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #178 : torek, 14.03.2017 : 10:40:11 »

Pri nas kokoši še ni. In glede na čas, ki ga rabiš za postavitev kokošnjaka, očitno nekaj časa le teh še ne bo. Undecided

Drugače smo pa aktivni. Kaj nam pa drugega preostane. Zimski čas je obupen za vzdrževanje socializacije. Nekajkrat smo se zapeljali 25km daleč, da smo lahko šetali po Obiju, tam imajo psi vstop.
Januarja smo obiskali zoo. Izredno zanimivo doživetje. Medtem ko živali na Freda sploh niso reagirale, je čisto nekaj drugega, ko se pojavi volk. Ob pumi me je spreletaval srh, ko je študirala, kako priti ven iz ograde, tiger je poscal steklo, je označil svoj teritorij, lama, največja, se je pognala v napad. K sreči je kanal dovolj globok, da se je ustavila. Jasno je bilo, da brani svojo čredo. Volk, zadnji in edini je prišel čisto do mreže in sta se vohala.

Januarja smo bili tudi na Cacibu Ljubljana, kjer je v soboto dosegel speciallko, v nedeljo pa cacib. Prav tako v februarju v Celju, na nedeljo, je dosegel naziv, ki ga potrebuje. Ostala sta samo še dva caca, ki ju potrebuje. Načrtujemo, da jih bo dosegel aprila na Barju in potem še maja na Hrušici. Res smo skromni, ker nam je popolnoma samoumevno, da tam, kjer se pojavi, dobi naziv.

Pustne šeme smo šli gledat v Cerknico. Hrušč in trušč in zvočni efekti- noro. Ampak našima dvema nekaj čisto samoumevnega. Jao, kakor da se doma samo deremo.









Od vseh potepanj pa ta pes res uživa le v naravi, v gozdu, po možnosti odpet, da lahko raziskuje. Saj odpoklic ima 99%, tako da je lahko prost. Težava je zgolj v tem, da ljudje, ki jih srečaš v gozdu padejo v nezavest, ko vidijo volka. Tudi ko je na povodcu, ne vedo, ali bi šli mimo, ali ne. Da takega srečaš z odpetim psom, potem je pač težava.
Če človek vpije in krili z rokami, je Majku zanimiv. In potem skače na štirih do pet metrov razdalje okoli njega, se s prednjim delom telesa spusti čisto do tal- mi to vidimo kot vabilo v igro, tujec pa, da bo pes skočil. Vizualno zelo podobno, sploh če je prisoten strah.

Doma ni nikakršen čuvaj. Bog mi je priča, da bi lahko odnesli vse, še psa. Majku nikakor ni jasno, da ima skoraj 40kg. On se stlači v naročje, se pusti pestovati kot čivavica, čeprav rit pade na tla kot hlod, glavno, da je polovica psa v naročju. Ne vsem tujcem, ima izreden občutek, h komu lahko, ampak, če si pravi, potem si moj, pravi Majk. Seveda potem človek ne more spiti niti kave, ker mora pestovati.

Zanimivo je tudi, kako z občutkom "čisto po nesreči Roll Eyes" vedno zadane moža po roki, ko le ta pije kavo.

Z mački smo tam tam. Zunaj so še plen. Ne vem, a bomo dosegli kdaj, da bo drugače.
Notri je pa tako, Bamfa piha nanj, samo če jo pogleda. Firbec je bolj priljuden. Pusti se mu "lubčkati". To pomeni, da je občasno polovica mačka v gobcu, ampak res, samo rit in zadnje noge še gledajo ven. Pa po seansi je mačka za v sušilec. Teče od nje. Ko pes prekorači mejo dovoljenega, mu Firbec samo tačke položi na smrček, pa vemo, da je dovolj. Majk pa v naslednjih treh minutah še 175krat preveri, če je res konec. Njemu nekaj dopovedati, je precej umetnost.

Zanimiv pes. Z njim imaš 25 ur na dan delo.

Ciril88, vi se pa le skorajžite in pridite pogledat to čivavco v živo. Pa prosim, ne v ta najlepših oblačilih. Dlako rad deli z vsemi.

Btw, ko bom prodajala moj avto, bom pod dodatno opremo napisala, da ima krznene sedeže. Lažje, kot avto očistiti vse dlake.

Lp Bamfel
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #179 : nedelja, 02.04.2017 : 20:15:26 »

Še ena zanimivost.
Tornjak, pastirski pes, ki čuva drobnico pred volkovi.
Kljub temu, da je danes prvič videl "volka", se je sprožil sto na uro. Prvo srečanje je bilo glasno in dramatično, seveda smo sprožili še lajež vseh ostalih psov. Bili smo čisto šokirani, kaj je bilo to. Potem je njegov lastnik seštel ena plus ena.
Tudi čez eno uro stanje ni bilo nič drugačno. Kljub temu, da je naš Majk mirno ležal pri mizi, se je tornjak trudil in trudil, kako bi prišel do nas. In lastnik je bil precej razočaran, čehi so mu namreč zelo všeč. Pred prvim stikom smo že skoraj pol ure debatirali o značilnostih čeha, vedenju... Potem je pa prišel njegov mucek na sceno.
Res šok. Kako nekatere živali vidijo volka. Mar ni njihovo prvo čutilo voh?
Logiran
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Čehoslovaški volčjak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines