mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:32:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Ko se psa naveličaš
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ko se psa naveličaš  (Prebrano 26305 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sisi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 314


« : nedelja, 11.07.2004 : 17:59:36 »

Živjo!
Zanima me kaj menite o tem ,da se nekateri naveličajo skrbeti za svojega psa in ga potem dajo nekam drugam in to po enoletnem sobivanju.Kako pes to sprejme . Verjamem,da je včasih malo težje poskrbet za red in disciplino a to rabiš vedeti pred nakupom psa ne po tem.Sama sem ponosna lastnica psa,ki ga za noben denar na svetu ne bi dala stran zato tega ne razumem ,kako se naveličaš svojega psa.LP Grin
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1 : nedelja, 11.07.2004 : 20:51:06 »

Ja, tudi jaz tega ne razumem!

Sem lastnica dveh psov, ena je posvojenka, ki so se navelicali pri 11 mesecih! Aika je pri prejsnih lastnikih zivela v pesjaku (bokser nikakor ni za v pesjak), hise od znotraj niti ni videla, le pozimi garazo! Na sprehod so jo peljali mogoce 5x v njeni mladosti, drugace so jo le spustili na vrt - travnik!
Je bilo pa tako! On si je strasno zelel imeti bokserja! Vedel je da zivi pri zeninih starsih in da oni tega nikakor ne odobravajo (zato je pes pristal tudi zunaj!), pa jo je vseeno kupil! Ja, dokler je se mladicek se nekako gre, saj je ravno pravi za v narocje, ko pa zraste, je pa "d*** na cesti"!
No, pa sem jo vzela! Izgledalo je, kot da mu je strasno hudo! Ja, je jokal, pa se mi je kar malo smilil! Sem si mislila, da mora biti kar grozno, ce si nekaj zelis, pa zaradi okoliscin tega ne mores obdrzati. Sploh ker gre za zivo bitje! S tem da so enega psa (NO) na ketni ze imeli! Ampak OK, tega psa si je zelel sam in si ga tudi sam kupil!
Pa je napocil cas, ko se jo je odlocil obiskati! Sam, brez zene, ker ona je tudi bozala ni, ker je bila noseca in bi lahko dobila kakno bolezen od nje (od mackov, ki so spali v hisi to ni bilo mozno! Roll Eyes)
Ja, prisel je! In kako je to izgledalo! Vstopil je v stanovanje (Aika ga ni niti "posmirglala"!!!), potreplal jo je po boku in to je bilo to! Jaz sem mislila, da bom padla dol! Kaj takega se nisem videla! Pricakovala sem, da jo bo stisnil k sebi, kolikor jo bo le lahko, da mu bodo tekle solze, ...
Pa ja! Malo morgen! Kasneje jo je se enkrat potrepljal in to je bilo to! Odsli smo se skupaj na kratek sprehodek in odsel je! Aiki je bilo popolnoma vseeno!

Pred obiskom je poklical enkrat (za njen 1. rojstni dan!) in po obisku se enkrat in to je bilo vse!

Iz pesjaka je prisla na toplo posteljo, iz osamitve v druzbo, iz nezanimanja na veliko pozornosti in iz neljubezni (ali pa vsaj iz neiskazovanja ljubezni) na ljubezen! Kaj pa ce boljsega!

Je preprosto srecna in vem, da se nikoli ne bi vrnila nazaj!!!

Lp, Ursa
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #2 : nedelja, 11.07.2004 : 21:35:00 »

Ker živim na vasi, ki je blizu Italije take zgodbe predobro poznam... Še nekaj let nazaj se je vsako poletje prikradlo v vas vsaj 5 zapuščenih kužkov. Večinoma so to bili pasemski psi (kokeršpanjel, bernardinec, škotski ovčar...) pa tudi mešančki. Enega smo tudi mi posvojili. Bil je zelo star (veterinar je rekel da jih ima okoli 15) tako da je že čez dve leti poginil. Iskali smo lastnika, oglaševali po radiju pa nič. Ko je prišla kolegica iz IT in ga ogovorila po italjansko pa je pomigljal z repkom in izvršil vsa njena povelja. Takoj je bilo jasno od kod je. Bil je zelo zanemarjen in suhljat, da smo ga komaj spravili k sebi. KDO lahko zavrže psa po 15 letih Huh Vsi psi, ki so prišli v vas so bili v slabem stanju, ker so jih lastniki spustili par kilometrov prej in so nekaj dni tavali ali pa čakali da pride lastnik nazaj. Večina velikih psov je končala klavrno. Ljudje v vasi so se jih bali in še preden smo jih lahko spravili v zavetišče so že poslali lovce, ki so enega pošteno obstrelili (smo ga mogli uspavati Cry, ker se je, ko se je zatekel v našo garažo že pošteno mučil dihati, pa še oslepel je- zadeli so ga v glavo...), ostale pa pobili... Žalostno kakšno mentaliteto majo ljudje na vasi (pa tudi drugje..). Angry
Morali bi prepovedati tem ljudem da ponovno kupijo psa (saj se to v večini primerov zgodi), tako bi bilo veliko manj zapuščenih psičkov. Pa še druge živali bi jim prepovedala!!!
Logiran
sisi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 314


« Odgovor #3 : ponedeljek, 12.07.2004 : 17:41:10 »

Živjo!
Linchaich vidim ,da imaš dobro srce tako kot tudi čivava  res žalostno ,da si nekateri kupijo psa preden ,da dobro premislijo kako bo recimo čez 7 let in več.Potem pa ne gre ali jih moti lajanje ali trmoglavost,nevboglivost,velikost ali majhnost,to da spuščajo dlako ne vprašajo pa sebe ali so naredili kaj ,da se stvar izboljša saj bi pes naj vedel kako in kaj se stvari streže Shocked Huh Undecided.Mala šola oooo to pa stane .Saj stane vsakega lastnika psov (razen tistih ,ki obvladajo sami)in ni hudo odšteti kakšen tolar saj se obrestuje in še bi lahko naštevala.Jaz in moja družina smo nekje približno 1 leto razmišljali kakšnega psa kupiti ,sedaj nam ni žal ker smo zadovoljni ,upam da naša lepotana tudi. Wink.In še kakšno besedo o odstrelu psov,to da lovci ustrelijo psa se mi ne zdi ravno sprejemljivo .Poznam zgodbo ,ko je imel neki otrok psa brez ,da bi bil na povodcu na sprehodu nedaleč od doma in mu je psa ustrelil takorekoč pred očmi.Kasneje se je izgovarjal na to da je mislil da preganja živali  Huh.Še dobro ,da se ni zgodilo kaj otroku.Še ena resnična zgodba se je zgodila nekaj let nazaj ko je neki lovec ustrelil psa in se je le ta zvlekel domov , cela družina je jokala ,ko ga je gledala kako trpi in veterinarska pomoč ni mogla rešiti njihovega ljubljenca.Žalostne zgodbe ni kaj Cry.Tudi jaz se strinjam z tem ,da bi blo dobro takim prepovedat imet živali.LP
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 12.07.2004 : 18:12:41 »

Sisi, poglej še iz drugega zornega kota in sicer na divjad. Verjetno niso srnice preveč srečne ko jih podi pes a ne. Da ne govorimo o brejih živalih. Od moje mame partner ima kraševca, vzgojenega, miroljubnega, oh in sploh pes. Kljub temu, pa se mu je na Veliki planini začel oglašati nagon in je v dolino prepodil brejo ovčko. Seveda je tista ovca padala po skalah, se zvrnila v prepad in na koncu izdihnila. Pes je bil zadovoljen, ker je pač žival prepodil nazaj do ljudi.
Vem, da se pes pač mora nekje zlaufat, vendar psi, ki ganjajo srnjad naj bodo na povodcih. Vsekakor pa se med lovci najdejo idioti, čeprav ima veliko število lovcev tudi pse.
Logiran
bolhica
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 56


« Odgovor #5 : ponedeljek, 12.07.2004 : 19:28:24 »

Ne vem meni se zdi čudno to.. psa se ne moreš naveličat.. vsaj jaz se ne bi ! Vedno znova dela nove norčije pa če je mičken al malo starejši  Wink To je pač moje mnenje.. tisti ki pa se naveličajo psa pa boljše da ga dajo stran kot pa da ga trpinčijo ali kaj podobnega.. preden kupiš psa moraš vedet kaka velika odgovornost je to ! pa še to .. pes ni za hec da ga pač maš je živo bitje..

Lp, bolhica
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #6 : ponedeljek, 12.07.2004 : 20:18:01 »

Mi imamo dva psa iz zavetišča, tam sta bila pribl.tri tedne, oba zapuščena odrasla (pribl. 2-3 leta stara). Takoj, ko smo ju pripeljali domov, sta se počutila, kot bi bila od vedno pri nas. Mislim, da so živali zelo prilagodljive in se brez posebnih težav sprijaznijo z nastalo situacijo, če jih v dom sprejmejo ljudje, ki jim naklonjenost in ljubezen izkazujejo. Pes je žival, ki je rada negovana, sita in v človeški družbi. Kdor zapusti odraslega psa, verjetno mu ni nikoli bil posebno naklonjen, tudi posebnih nežnosti mu ni izkazoval, tako da se kmalu privadi na novega. Naša psička je na prvem sprehodu (po nekaj dneh) ušla za sledjo, domov se je vrnila pred nami in nas čakala. To pomeni, da ji je naš dom takoj nekaj pomenil, drugače bi odtavala drugam.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #7 : ponedeljek, 12.07.2004 : 21:47:07 »

Karmen mi imamo doma isti primer (tudi s sledjo in cakanjem pred vrati), razlika je le, da imamo eno psicko. no je pa ta velika in scrkljana za tri Grin
Ne vem, jaz tega, kako se lahko nekdo psa (ali druge zivali) nekdo navelica ali pa nenadoma ugotovi, da zanjo nima vec casa, ne bom nikoli razumela.
m.
Logiran
sisi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 314


« Odgovor #8 : torek, 13.07.2004 : 16:10:48 »

Živjo!
Andi strinjam se z tabo,da je treba zaščitit  tudi divjat oz.druge živali a jaz nisem govorila o takšnih zgodbah pri prvem primeru je bil zraven otrok star 12 let in pes ni bil zelo oddaljen od njega tako ,da ni preganjal živali.Ja tud jaz ne razumem kako se lahko naveličaš psa .Verjetno je krivda v tem ,da si kupijo psa brez,da bi dobro premislili kako in kaj .Mladički pa so tako zelo ljubki in verjamem ,da marsikoga premami ravno to in kasneje ko zraste je vse narobe.Manjka pa tudi čustvena navezava.Verjetno pes res pozabi na prejšnjega lastnika če mu je lepše z novim .  Zelo lepo se mi zdi,da se dobi kužka iz zavetišča in se zanj lepo skrbi.Jaz vedno pravim ,da meni moj kuža daje toliko ,da mu jaz tega ne bom mogla nikoli povrniti pa naj še tako zelo lepo skrbim zanj.LP Grin
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #9 : torek, 13.07.2004 : 19:01:04 »

ko sem dobila psa, so mi vsi (no ja, v šoli) govorili, kak se boš ti še tega psa naveličala, ker je blo očitno da sem bla (in sem še vedno) nad njim ful navdušena. ampak verjetno so imeli nekako prav, kajti če se človek s psom ne ukvarja, mu postane nujno zlo pri hiši, ki ga je treba hranit in letno vsaj enkrat peljati (ter plačat) k veterinarju. Če ga jaz ne bi vedno učila novih trikov in se veselila, ko začne 'stvar' obvladat, pa delala agilityja, potem me verjetno vse skupaj ne bi toliko veselilo. namreč zato, ker mora biti zunaj (večina vas verjetno pozna mojo situacijo). in če je zunaj, pa se človek z njim ne ukvarja, potem se res med njima ne more tvoriti nobena vez. zanimivo pa je, da na začetku nisem nameravala sammyja naučiti niti ene besede oz. ukaza.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #10 : torek, 13.07.2004 : 23:05:27 »

Sem se odlocila, da napisem se dve zgodbi mojega zivljenja – jih je se vec, ampak … (vecina je sicer takih, da smo resevali mladicke)! Danes imam dan zalovanja … in dan pisanja …

… bom poskusila bit cim bolj kratka – ceprav se bom morala zelooo potrudit, ker mi gre to bolj slabo …

13 let nazaj sva z mami obiskali pokopalisce, kjer je pokopana moja babica – v Radomljah! Pa takoj ko stopim iz avta zagledam prikupno mesanko – no, bolj smesno lisicko! In jaz kot jaz, tako skocim do nje in jo ogovarjam! Psicka je imela zob ven, pa se je nisem upala pobozat, ker nisem bila sigurna ce renci! Prizgale sva svecko in odpeljale do stare mame – cisto blizu! Kmalu opazim, da se psicka potika okrog hise!
Pa so povedali, da se ze nekaj casa sprehaja tod okoli! In preden sva odsle ni bilo psicke nikjer! Odpeljeva se! Kmalu pa mami v vzratnem ogledalu zagleda psicko, ki noro dirka za nama! Seveda da je ustavila! Nisva vedeli kaj naj! Mami se je spomnila, da si je njena prijateljica ravno zelela kratkodlakega psa! In sva se odlocili, da jo vzameva! No, pa le ni bilo tako lahko! Nobena se je ni upala prijeti, ker je imela zob zunaj! Ok, pravi mami zdej je pa tega dost! Se usede v avto in hoce odpeljat, psicka pa pred avto. V »rikverc«, ona pa za avto – kakih 10 minut! Nisem mogla verjet! Mami jo je malo nahecala, sla na hitro v »rikverc«, potem pa speljala! Pa je revica tekla za nama! Mami ustavi, jo prime, postavi v avto in odpelje! Se je tudi pobozat nisem upala – celo pot! Dobila je ime Runo – prvo mi je padlo na pamet. Pred blokom vsem povemo, da imamo Runota – ampak samo zacasno! Tudi toliko nismo bili, da bi pogledali ali ima lulcka ali ne! Pa smo sele naslednji dan ugotovili, da imamo psicko – dala sem ji ime Drina – po psicki od mojega starega oceta! In to brejo!!! Kaj sedaj? Jah, nic, tista prijatejica je ni hotela imeti! Dali smo oglase na vse radie – vrtelo se je vec kot 1 mesec! Nobenega klica!
Psicka je ostala pri nas! Tisti zobek je bil le skrivljen in je ves cas gledal ven! Pri veterinarju smo izvedeli, da je stara med 4 in 6 leti! Po tolikem casu so se je navelicali – po moje zaradi brejosti, pa so jo kar odvrgli!
Imela je 6 mladickov! Ker so bili mesancki, se je mami odlocila, da obdrzimo le dva – ostale sem morala pa jaz peljati k veterinarju na uspavanje – po eni strani jo (sedaj) razumem – mesanckov je res povsod dovolj – ceprav tega ne naredim NIKOLI VEC!!! Ampak ni bilo hujsega! Prvic sem jih prinesla nazaj domov, pa sem bila tako kregana, da sem jih naslednji dan res peljala! Jokala sem kot dez! Kasneje smo jo dali sterilizirati!
Psicka se nam je vsem tako prikupila, da je nismo mogli dati nikomur! Bila je zivahna, prijazna, … predvsem pa nasa! Dvakrat sta jo sicer raztrgaa psa – enkrat rott, drugic NO – komaj je prezivela! Bila je lisicka, vendar tako prikupna, da ji ni bilo para – in se danes ga ni!!!
V glavnem skoraj celo zivljenje je gledala za avtomobili – kot kak hobi! Predvidevam, da so jo vrgli iz avta!
Pa saj ji je bilo pri nas zelo lepo! Uzivala je na kavcu, ceprav se je mami na zacetku komaj sprijaznila s tem – zacelo se je sicer z mojo posteljo!
Pred dvemi leti, se pravi po 11-ih letih, pa je prisel … najhujsi trenutek mojega zivljenja – odpovedale so ji ledvice – psicko sem morala »oddati« v pasja nebesa! Pa saj se ima lepo! Upam, da je sedaj ona pojedla tistega rotta – je tudi ze v pasjih nebesih, ker do dobili otroka!!!
Njena slikica pa danes krasi moje omare!



Samo se ena zgodba, da jih ne bo prevec!

Priblizno 4, 5 let nazaj!
Ob stirih zjutraj sem po zuranju peljala prijateljico domov v Medvode! Pred njenim blokom pa zagledam lusnega psa – mrcino!!! Povedala je, da ze par dni kolovrati okoli – zopet eden! Kaj cem! »Napokala« sem ga v jugota – jah majhen avto, pa je vseeno sel noter! Klicem mami, da imam v avtu mrcino in naj se pripravi! Je skoraj znorela – pa se toliko je bila ura! Pa kaj si cem – taksna pac sem! Celo pot sem se bala, da mi ne bi slucajno skocil za vrat – je sedel tocno za mano! Res je bil mrcina. Na pogled zelo podoben bullmastifu, le malo manjsi!
Ko sem ga pripeljala domov, je takoj pokazal agresijo na mojo psicko (opisano zgoraj). Vsakega smo zaprli v eno sobo – se mi je zdelo, da delam krivico moji psicki, ampak sem bila vesela, da je tale koncno prisel na toplo!
Veterinar nam je povedal da ima kaka 2 do 3 leta! In po vsej verjetnosti so tudi tega vrgli iz avta!
Vlekel je ko nor – saj sem (bila) mocna ampak sem ga komaj zadrzevala. Vrvice verjetno ni videl se nikoli, sprehoda tudi ne, ker se na vrvici ni znal obnasati – vetrjetno je bil verigar! Cim je zagledal psa je postal zelo agresiven! In kako naj takemu psu najdem nove lastnike! Malo me je bilo strah! Na noben nacin ga nisem mogla odvadit! Moje psicke se je pocasi navadil, tako da sta po 1 tednu ze spala skupaj! Vsaj to! Do ljudi je bil pa zelooo prijazen!
No, v tednu, ko smo se nanj navajali, pa sva z mami hodile po Medvodah in okolici od hise do hise (parkrat tudi z njim), ce se je slucajno izgubil! Lepili sva letake, objavljale na radiu, pa zopet ni bilo klica! Imeli smo ga kake 2 meseca!
Potem sem pa prisla na vrsto za oddajo 4 tacke! In so naju posneli – pa ravno nagajal mi je in sem bila prepricana, da zopet ne bo nic! … in pozvoni telefon! Oni bi ga pa radi imeli! Prisli so na obisk. Povedali smo jim, da je agresiven, pa so rekli, da ni problema, ker je ravnokar v pasja nebesa odsel njihov noro agresiven dobernam in da za njih ne bo nic novega!
In so ga vzeli! Pes se danes ne prenese drugih psov – zal! No, psicke se nekako – pocasi! Enkrat se je celo zgodila nesreca in je enega tudi napadel – ampak ga imajo vedno privezanega, tako da je napadel privezan (odvezan je bil tisti drugi)! Je pa prava mazica doma! Ima svoj fotelj, ki ga ne da nikomur!

Ce bi imela skener, bi dala tega lepotca tudi gor!

Sem kar srecna, pa tudi se malo zalostna zaradi moje Drincke – Lina ima danes ime po njej, ker smo jo klicali Linci!


Dovolj – ze ce boste to prebrali bo veliko!


Lp, Ursa


PS: Pisanje kratkih zgodbic mi res ne gre!
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #11 : sreda, 14.07.2004 : 07:29:48 »

To pa res ni  tako težko  Lips Sealed Undecided

Če ima sosed psa, ga bom imel pa še jaz, ampak večjega... Če ga imajo Oni, tudi Jaz hočem...Joj, spet so prazniki, kaj podariti...ah tam nekje se dobijo samojedi za kar 25.000,00  Shocked Shocked.
In potem pride "to" domov. Hoče pozornost, igra se, praska, grize, ne uboga, lužice, mlake, dlake, jaz pa nimam časa, škoda pohištva in nove ali pravkar preurejene hiše. Uh, kako pridemo utrujeni domov, pa se nam gmota vrti okoli nog. Nazadnje nam še pobegne in lahko prinese še mladiče. Še dobro da obstajajo reke in potoki, pa tudi gozdovi pridejo prav... Cry Cry In tu se zgodba ponavadi konča...ali pa začne.

Ti "stvori" (ne morem napisati ljudje) ne bodo nikoli razumeli, kako je priti domov, ves utrujen in umazan od dela v vinogradu,  ko vidiš samo še posteljo, ... doma te pa pričaka z mahajočim repkom pesjan in utrujenost kot bi mignil čudežno izgine.  In že si pripravljen za sprehod ali norenje po travi. Kdo bi se sekiral za dlake...so že vedeli, zakaj so izumili sesalce!  Aja, pa tudi hrana stane, pa šola.... UH! Koliko dnarcev sem že odštela za pesjana!!! No, to lahko izračunam  Shocked Shocked, ampak ne morem in niti ne nameravam izračunavati, koliko sem dobila pa jaz! Koliko neizmernih hvaležnih pogledov, mokrih cmok, cmok, .... koliko nežnih objemov s tačkami,.... jaz vem, da to nima cene!!
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #12 : sreda, 14.07.2004 : 09:14:19 »

Linchaich: Končno med večinoma nesrečnimi zgodbami, 2 s srečnim koncem.  Cheesy Wink Pa so le na svetu še dobri ljudje!  Smiley

Pri nas pa imamo sosedo, ki ima kake 2-4 leta starega mešanca. Zelo slabo skrbi zanj! Vodo ima v 'mastni' posodi, za jesti dobi ostanke. Je verigar. Cel dan je na verigi, še pesjaka nima, ampak le uto in verigo. Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed
Pa bi jaz rajši videla da se ga ''naveliča''!  Roll Eyes Ja! Kuža je zelo prijazen. Zna dati tačko, usede se včasih. Je zelo ubogljiv in ustrežljiv.
Zelo rada bi mu poiskala nov dom. Kuža je tudi zelo lep, ampak ni negovan.
Ima največ 1 sprehod na dan-po 10, 15 minut.
Jaz ga včasih peljem na sprehod(ko imam čas), dam mu tudi za jesti, za piti... Res, krasen kuža je!  Smiley

Sedaj že pripravljam za njo eno ''pošto'', da se bo UPAM vsaj malo spametovala. Rajši bi videla, da ga odda...



Lp
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 14.07.2004 : 11:51:02 »

Še jaz napišem eno zgodbico s srečnim koncem. Na radiu Hit sem pred kakšne pol leta in še malo slišala objavo, da se pri Radomljah potika mlad pes in skače pred avtomobile. Ker sem pač tukaj doma, sem se usedla v avto in odpeljala na kraj kjer je bil nazadnje viden. Našla sem ga ob cesti in ko sem mu hotela natakniti povodec mi je seveda zbežal. Pes je bil star prbl 10 mesecev in videlo se je da v življenju ni imel na sebi ovratnice in povodca, čeprav je bil še kar preveč rejen. Ob pomoči kolegice sem psa spravila v avto in  odpeljali sva ga  k njej. Rekla je, da bo poizkusila kako se bosta z njeno psičko ujela in to je trajalo kakšen mesec. Potem ga je odpeljala v zavetišče, ker si enostavno finančno ni mogla privoščit dva psa. Kljub objavam na vseh možnih radijih, kljub lepljenju letakov se ni nihče javil.
In zadnjič se sprehajam po bližnjem travniku s svojima pobalinčkoma in zagledam starejšega ateka s točno tem psom na povodcu. Pred kratkim mu je umr kraški ovčar in je šel v zavetišče pač po novega psa. Ker je bil ta pes izredno podoben kraškemu ovčarju in ker mu je bil karakterno všeč ga je vzel. Zanimivo kako je usoda tega psička pripeljala nazaj v isto vas. Gospod živi le 1 km oddaljen od kraja kjer je bil pes najden. Čudna so pota gospodova...
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #14 : sobota, 17.07.2004 : 09:44:13 »

Sem kar v tole temo dala!

Danes je ponovitev tednika ob 12-ih (original je bilo v cetrtek ob 20.00) - ja, vem, malo sem pozna  Undecided

Tema so Gmajnice in naslov te teme!

Oglejte si, potem pa me zanimajo vasi komentarji!

Lp, Ursa
Logiran
mary
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 458


« Odgovor #15 : sobota, 17.07.2004 : 09:48:04 »

Na katerem programu pa je? Huh Roll Eyes
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #16 : sobota, 17.07.2004 : 09:52:53 »

Na katerem programu pa je? Huh Roll Eyes

SLO-ob 12h  Wink


Lp
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #17 : sobota, 17.07.2004 : 09:54:45 »

Ja, na SLO - mislim, da na enki!

Lp, Ursa
Logiran
mary
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 458


« Odgovor #18 : sobota, 17.07.2004 : 10:43:09 »

Aha, hvala, bomo gledal Grin
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #19 : sobota, 17.07.2004 : 11:08:18 »

Predvidvam, da ze vsi gledate!  Grin

Samo toliko, da se nekaj na novo prijavljenih vidi!

Lp, Ursa
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #20 : sobota, 17.07.2004 : 11:14:13 »

Jaz sem že v četrtek jokala kot dež, ampak očitno sem mazo, ker sedaj tudi sedim pred tv in čakam na ponovitev Tednika.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #21 : sobota, 17.07.2004 : 21:22:57 »

Moji prvi komentarji na to temo!

Ja, sem gledala in kaj drugega kot ... jok! Sad((((((

Kot prvo se pa z necim, kar so povedali tudi priblizno ne strinjam in to je:
da imajo stroske z ukvarjanjem s psi in vodenje na sprehode!

1. Pse sprehajajo prostovoljci!!!
2. Ce bi se ukvarjali z vsakim 5 minut na dan - glede na to, da jih je zaposlenih zelooo malo, bi za vse pse potrebovali 1 teden.

... se dobro, da prostovoljce placajo ... hehehe ... mogoce bi morala pa kaj dobit, pa mi niso dali ...

... tako da so stroski res nenoramlno veliki ...

Sem se pa odlocila, da en dan (ne, bom veckrat kot enkrat) skocim v Kamnisko Bistrico (s pusko v roki Smiley) in ce bom kaksnega zapuscenega psa (ali pa po moznosti kar celo leglo) videla, da ga/jih odpeljem, ce pa srecam kaksnega lastnika, ki ga/jih bo tam pustil, pa da mu odpihnem glavo Smiley - bom mogla it ponoci, se utaboriti in cakati ...

... da o Veliki Planini sploh ne govorim! ...


Ceprav me je pa zmotilo to, da niso nic povedali kaj bodo/so s tistim kuzkom naredili - nisem tocno slisala iz kod je - ta prvi, ki je bil, o katerem je tisti lovec govoril! Ali so ga odpeljali v zavetisce ali so ga pustili kar tam!

Pa za vse ostale tudi niso nic povedali kako in kaj naprej!

Lp, U.

Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #22 : sobota, 17.07.2004 : 21:24:45 »

Tole je na sosednjem forumu napisala Mili - za tiste, ki niste gledali - en delcek  Wink

Citat
Žalostno, da en dan oskrbe psa stane več kot en dan oskrbe osebe v domu ostarelih. In da 70% občin v Sloveniji nima poskrbljeno za zapuščene pse, čeprav bi morala po zakonu vsaka občina zagotoviti vsaj 1 pesjak v zavetišču na 800 prebivalcev. Cene so pa zato tako visoke, ker jih tako določa VURS, pravi direktor Gmajnic. Veterinarji pa veste, da so preklemano dragi. Kaj res ne morejo dati popusta, saj gre za ogromno živali? Vse pa si zaslužijo in imajo pravico do dobre veterinarske oskrbe. Mogoče je to eden od razlogov, da je občinam tako malo mar za zapuščene pse. Smolnikar, župan Kamnika, je rekel, da je prevoz zapuščenega psa iz Kamnika na Gmajnice stal 7200 SIT (kar je več, kot bi plačal človek, ki bi se po isti poti peljal s taksijem). Brezbrižnosti lastnikov psov pa res ne razumem - kako bi se počutili oni, če bi jih na stara leta ali pa že prej, otroci poslali na cesto in pustili tam brez vsega. Ko se enkrat odločiš za psa, si zanj moralno odgovoren do konca njegovega življenja, se pravi najmanj deset let. Ljudje pa so neumni, se ne zavedajo tega, žrtve so pa psi. Ne vem, kje so vse tiste inšpekcije, ki naj bi kontrolirale stanje in mučenje živali. Vem za kar nekaj ljudi, ki nimajo cepljenih psov proti steklini, še prijavljenih nimajo nikjer (psi pa nikoli ne prestopijo domačega praga izven koče na verigi - se mi res smilijo), inšpekcije pa še nikoli nisem videla opravljati nobenih kontrol. Zakaj ne uvedejo obveznega popisa psov v register, kot pri mnogih drugih vrstah živali? In obvezno čipiranje za vse pse, ne le za tiste rojene po oktobru 2002? Mi je pravila neka znanka, da pozna nekoga, ki se rad hvali naokoli: Jaz pa mojega cepim kar z brco v rit. Saj bi jaz njega cepila proti nalezljivim boleznim tudi kar z brco v rit, potem bi pa videl.

Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #23 : sobota, 17.07.2004 : 21:27:27 »

Inspektor linchaich na terenu, hehe…

Danes sem se odpravila v Kamnisko Bistico, da “preucim” situacijo!

Prvi postanek je bila nihalka za na Veliko Planino! Delavca, s katerim sem govorila, nista se videla nobenega psa, ki bi ga tja pripeljali oziroma odvrgi!
Sta mi pa povedala, da pri njih dela tudi gospa, ki je “zaposlena” (saj veste – prostovoljno) pri Drustvu proti mucenju zivali Domzale (ni Barbara!), tako da ona poskrbi za vse muce, ki so tam okoli, in sigurno tudi ona psicke, ki jih tam odvrzejo vzame oziroma odpelje! Super! Eno podrocje je vsaj “pokrito”!
Kaj se dogaja na Veliki Planini se ne ve oziroma se ve le toliko, kolikor so povedali na Tedniku!

Druga postojanka pa je bila gostilna v Kamniski Bistrici (mislim, da je Pri Juriju, ampak nisem 100% - tista, ki je 50m pred zadnjim parkiriscem levo). Tam je pa situacija cisto drugacna! Sad
Na zalost je vse res, kar so povedali na Tedniku – pa saj ne, da jim ne bi vejrela, ampak sem vseeno sla “preverit”! Velikokrat se zgodi, da pridirkajo na parkirisce in iz avta vrzejo skatlo! Vprasanje pa je kdaj in ce sploh kdo pogleda kaj je notri!!! Vecina jih sigurno pomisli, da so smeti, dokler se ne slisi jokanje, pa naj bo to macje ali pasje! Potem pa je tako! Poklicejo pristojne, ampak se v vecini zgodi, da ne pride NIHCE! Pse ali muce zaprejo v lopo! Res, da je tam gostilna in da jih pomij ne manjka, tako da vsaj niso lacni!
Ampak je pa en se vecji problem! Vecino muc, ki jih tam pustijo so podivjane in se nikakor ne pustijo prijeti! Pocasi postanejo (ali pa so ze) divje! Zal je za njih zgoba skoraj koncana! Veliko jih pristane v lisicjih trebusckih! Tistih nekaj, ki lisici uidejo pa pocakajo do zime, takrat je pa tudi konec – tam je veliko bolj mrzlo, kot v LJ!
Ja, za muce (tiste divje), pa naj se se tako grdo slisi, zal ni pomoci!
Pri psih je pa tako (za tiste “nedivje” muce velja enako), da jih ponudijo gostom - ob vikendih jih je ogromno in ti jih kar nekaj odpeljejo, ce pa ne gre, ga pa po nekem casu zal spustijo – konec je po vsej verjetnosti zalosten!

Sem pa pustila tam svojo telefonsko stevilko (me je lastnik vpisal pod EMERGENCY!!!), da me poklicejo vsakic, ko psa/pse ali muco/muce ne bodo mogli oddati ali v primeru, ko pristojni ne bodo ukrepali!!! Ce ne drugega, bom pse ali muce vsaj odpeljala v zavetisce!!!

Bil je hvalezen, ker sem bila prva, ki sem jim sploh ponudila pomoc!!!

Tako! Ko me bodo poklicali (sicer upam, da cim manjkrat), upam, da boste pripravljeni pomagati tudi vi!!!

Lp, Ursa

PS: Najveckrat pripeljejo celo leglo!


... ... ... zal pa je to le delcek ogromne sestavljanke ... ... ...
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #24 : sobota, 17.07.2004 : 22:00:22 »

Jst sm gledala. Groooooooozal  Cry Cry Cry Lips Sealed Undecided Cry
Logiran
RANA
Kaja Toroš
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 94


« Odgovor #25 : sreda, 15.09.2004 : 19:37:45 »

linchaich!
so te ze kdaj poklicali???
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #26 : četrtek, 16.09.2004 : 08:11:48 »

linchaich!
so te ze kdaj poklicali???

Np! Sva se tako dogovorila, da ce ne bo druge moznosti, pridem na vrsto jaz ... se pravi za Gmajnicami in ostalimi dobrimi ljudmi, ki hodijo tja na izlet! Cheesy

Bom sla pa se kaj tja pogledat ... takrat bom sporocila tudi na forum! Wink
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #27 : četrtek, 16.09.2004 : 09:53:31 »

Tudi jaz ne morem verjeti, kako se lahko psa ali muce preprosto naveličaš? Saj niso živali stare hlače ali majica... Jaz nobene moje živali ne bi dala vstran pa če bi bankrotirala in bi vsi skupaj morali jesti samo suhi kruh   Sad
Pa še nekaj ne razumem, kakšen odnos morajo imeti takšni "ljudje" s temi živalmi, če jih, kolikor tukaj berem, potem le-te sploh ne pogrešajo. Za mojo kužiko sem prepričana, da bi od žalosti prav umrla, če mene ne bi bilo več, tako zelo je navezana name... Nihče niti od ostalih družinskih članov ni dovolj dober, samo poleg mene hoče biti in to ves čas. Ko se premaknem iz ene sobe v drugo, gre takoj za mano, pa četudi se mi zdi, da trdno spi... Ko zamujam iz službe, že sedi zunaj pred ograjo  (ne glede na vreme) in se joka... Pa sem jo že na vse mogoče načine hotela to odvaditi. Kakšen človek moraš potemtakem biti, da ti toliko ljubezni ni mar, in se psa, mačke lahko naveličaš?
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 16.09.2004 : 15:32:39 »

Bonie, v življenju se kaj hitro lahko vse obrne na glavo. Kljub temu, da imam srčno rada svoje pse, bi se jim odpovedala, če bi vedela, da za njih nisem več sposobna skrbeti. Bi bilo verjetno zelo hido, vendar pri takih stvareh pač ne moreš biti egoist.
Logiran
Lanyca
novinec
*
Sporočil: 15


« Odgovor #29 : četrtek, 16.06.2005 : 17:40:57 »

Starši otrokom kupujejo pse naveličajo se jih in jih odpeljejo stran. Le kako bi bilo vsakemu izmed nas če bi nas odpeljali od doma nekam kjer ne bi poznal nikogar. Sigurno ne bi uživali. Tudi psički se počutijo tako osamljene na cesti. Če že imaš psa dobro skrbi zanj ne morem razumeti kako lahko daš psa stran. Tega ne bi nikoli naredila!!!!!!!!!!
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #30 : četrtek, 16.06.2005 : 19:28:47 »

Živijo!

Se javlam še jaz z  zgodbo s srečnim koncem (no čistoooo na koncu je  Cry žalostna).Skratka jaz ne razumem ljudi,ki se psa preprosto naveličajo...
Bilo je 13 let in mesec dni nazaj.Na svet je prilajal čistokrvna rodovniška šarplaninka po imenu Cedra.Vzela jo je družina iz Lj,ki je živela v bloku.In ko je psička dočakala 1 leto je bila na žalost prevelika za v blok.Tako je pristala v naši vasi-pri sosedu.A ker so tam že imeli psa so ga dali nam,ker smo mi našega uspavali zaradi oglušitve.
Tako mi je Ara (spremenjeno ime Wink )družbo delala prekrasnih 9 let...let ki se jih še danes živo spominjam...vseh pustolovščin,potepov...sprehodov in izgub...Poznala sem vsak njen lajež,vsak njen znak...vsak gib in korak.Doživela je prečudovita leta...prekrasna...svobodna in igriva.
a prišel je tudi njen čas,ko je resno zbolela in ker ni morala več hoditi je prišel vet. in jo pospremil še zadnji trenutek...Ko bi vi videli njen zadnji pogled...pogled pol hvaležnosti.
Čeprav imamo sedaj novega psa,ki je resnično nasprotje po karakterju se Are spominjam in se je vedno bom.Ko gledam njen rodovnik,njen obesek in ovratnico jokam in upam,da je vesela tam kjer sedaj je...

Najbol bedna izjava njenih prvih lastnikov je bila:"Nisva si mislila,da bo pes tako zrasel.Naveličala sve se je Angry "

Meni tudi ne gredo od rok kreatke zgodbice Tongue

Tako vam lastnikov psov polagam na srce:
"imejte radi svoj zaklad,ki ga ne boste našli nikoli več!Ne naveličajte se psa,ki vas ima rad...
Logiran
valen5
otrok do 14 let
*
Sporočil: 26


WWW
« Odgovor #31 : sobota, 26.11.2005 : 10:57:36 »

ne vem kako se lahko ljudje naveličajo psa,saj vem da ti gre včasih(vsaj meni)pošteno na živce,ampak vseeno se psa ne bom nikoli znebila,ker ga imam neskončno rada in upam da ima tudi on mene.vseeno pa je bolje da lastniki ki se psov naveličajo le te oddajo,kot da jim ne nudijo ustrezne nege.
Logiran
yan
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #32 : torek, 29.11.2005 : 07:30:18 »

No pa se ena zgodbica s srecnim koncem. Sva ponosna lastnika dveh huskyic. Ena je z nama ze od samega zacetka (Tara in je fantova ljubica), drugo pa sva posvojila, ko je bila stara 2 leti (Dina). Oglas sva nasla tukaj tej strani. Neka druzina je mislila, da je husky = nemski ovcar. Po dveh letih so ugotovili, da temu ni tako in so se odlocili, da mora stran. Ko sva jo prisla iskat je bila v pesjaku, ki je sicer imel uto, ampak v uti ni bilo nic zaprto - imela je dva okna, ki nista bila zaprta, tako da je pihalo z vseh strani. Dina je imela hudo vnete oci, bila je zanemarjena in je grozno smrdela. Kljub vsemu je bila ljubezen na prvi pogled (tako za naju s fantom, kot za Taro in Dino) in je sla z nami domov. Dina se je grozno navezala name in ne gre nikamor ce sem jaz doma (tudi na sprehod ne). Ni lepsega kot tisti dolg pogled hvaleznosti in poljub, ki ga dobis. Na to ne mores postaviti cene. Tudi za trenutek ne obzalujeva najine odlocitve.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #33 : torek, 29.11.2005 : 12:59:08 »

Čudovita zgodba yan, ko bi bilo le več takšnih ljudi, kot sta vidva. Zelo pohvalno!  Smiley
Logiran
Maxima
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 350


« Odgovor #34 : sreda, 30.11.2005 : 16:38:22 »

Yan!

Lepa zgoba s še lepšim koncem!

lp

m

Logiran
ČRNI PANTER
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #35 : sobota, 17.05.2008 : 10:31:00 »

Ne vem zakaj ljudje potem psa sploh kupujejo, če se ga naveličajo. Pri mojem bratrancu imajo mešanca med rotwailerjem in nem. ovčarjem, pa ga bodo dali ubit(po 1,5 leta) in zakaj:
Tepejo ga že od malega, pes ima zlomljena rebra, živi na ketni vse življenje, je le pomije...
no in ko g aje ta moj bratranec želel spet namlatit, ga je pes ugriznil.
in zdaj mora umret...  Angry
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #36 : sobota, 17.05.2008 : 10:52:27 »

Ne vem zakaj ljudje potem psa sploh kupujejo, če se ga naveličajo. Pri mojem bratrancu imajo mešanca med rotwailerjem in nem. ovčarjem, pa ga bodo dali ubit(po 1,5 leta) in zakaj:
Tepejo ga že od malega, pes ima zlomljena rebra, živi na ketni vse življenje, je le pomije...
no in ko g aje ta moj bratranec želel spet namlatit, ga je pes ugriznil.
in zdaj mora umret... Angry

Ti za to ves in gledas, pa nic ne ukrepas?

Zakon doloca:
1.) psa se ne sme muciti, mlatiti ...
2.) zdravega psa se ne sme usmrtiti

Torej, kako bos ukrepal? Bos lastnike najprej seznanil z Zakonom o varstvu zivali in s Pravilnikom o zasciti hisnih zivali in ce ne bodo takoj postimali zadev podal prijavo na VURS? Kdaj lahko pricakujemo ukrepanje?
Logiran

Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #37 : sobota, 17.05.2008 : 11:04:41 »

zame so negativci tudi tisti, ki psa uspavajo, ker je pač star, gluh, šepa na eno tačko, slep...
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #38 : sobota, 17.05.2008 : 11:18:41 »

Ne vem zakaj ljudje potem psa sploh kupujejo, če se ga naveličajo. Pri mojem bratrancu imajo mešanca med rotwailerjem in nem. ovčarjem, pa ga bodo dali ubit(po 1,5 leta) in zakaj:
Tepejo ga že od malega, pes ima zlomljena rebra, živi na ketni vse življenje, je le pomije...
no in ko g aje ta moj bratranec želel spet namlatit, ga je pes ugriznil.
in zdaj mora umret... Angry
 
Joj  Shocked 
Če mene vprašaš bi dala na inekcijo te, ki si dovolijo mučenja. Voluhari!!!  Angry   Kr nej se pod zemljo skrijejo takšni. Verjetno jih ni ubogal pa so poskusili s špartansko vzgojo. Pa kaj ljudem ni jasno, da če se s psom ne ukvarjaš, da ne more biti poslušen. Dobijo psa in mislijo, da bo znal že vse  Angry   
Res upam, da se spravi tega psa na varno.  Undecided

zame so negativci tudi tisti, ki psa uspavajo, ker je pač star, gluh, šepa na eno tačko, slep...

Ja. Ljudje so zelo nepotrpežljiva bitja. Kdo drug nas lahko nauči potrpežljivosti, kot žival. 
Eh... že se mi je naredil cmok v grlu zaradi tega psa... brez besed  Lips Sealed
Logiran
ČRNI PANTER
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #39 : sobota, 17.05.2008 : 12:17:13 »

Ti za to ves in gledas, pa nic ne ukrepas?

Zakon doloca:
1.) psa se ne sme muciti, mlatiti ...
2.) zdravega psa se ne sme usmrtiti

Torej, kako bos ukrepal? Bos lastnike najprej seznanil z Zakonom o varstvu zivali in s Pravilnikom o zasciti hisnih zivali in ce ne bodo takoj postimali zadev podal prijavo na VURS? Kdaj lahko pricakujemo ukrepanje?

Nič ne ukrepam? bratranc asem mahnil okoli kepe ko je udaril psa, pa je bila cela pizdarija. Pol pa še očitejo kako oni zmeraj dobijo pokvarjenega psa, pri na spa so vsi prijazni. In ko mu povem da je odvisno od uzgoje se zadere kaj si pa ti naredil za psa? in ko mu naštejem: vstajanje ob petih, hranjenje, česanje, sprehajanje....; pravi da jaz matram psa, da mora bt ps na ketni pa lajat! prav sram me je da imam takega kretena v žlahti.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #40 : sobota, 17.05.2008 : 12:24:13 »

Črni panter prijavi na inšpekcijo Wink
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #41 : nedelja, 18.05.2008 : 11:04:52 »

Joj ne vem no... črni panter, tole ni lepo da gledaš in nič ne narediš saj za to obstajajo pristojne službe...

Kar se pa tiče uspavanja bolanih, šepajočih, gluhih psov....

Tega je že nekaj let (mislm da 7), ko je poginila naša novofunlandka...
Ko smo jo dobili je bila prava mala zverina in kuža je bil ZELO neposlušen. Tako, da smo v osnovno poslušnost- ne, pusti, sedi, poleg, sem- vložili OOOOGROOOOMNOOOO časa in dela. Sicer je bil takrat to večinoma oče, saj sem bila premlada da bi me pes sploh upošteval, pa tudi nisem imela izkušenj, tudi ne volje. Pri približno 2,5 letih je psička postala še bolj lena kot je bila, puščala hrano a se zredila. Cele dneve je ležala, na sprehod ni hodila (ko sem prinesla povodec je običajno skakala, sedaj pa se je le še bolj zvila v klopčič). Kaj kmalu nam je potegnilo, da je s psom nekaj hudo narobe! Tako jo je veterinar napotil na preglede v Ljubljano. Z nekaj testi, usltrazvokom in podobnimi stvarmi so ugotvili, da je psička hud srčni bolnik, ter da ji zaradi tega zastaja voda.
In sledilo je branje knjig, pa posveti z veterinarjem pa oh in sploh. Izogibane hujšim fizičnim naporom, vožnji z avtom, poletni vročini, čim več vode, čim manj mastna hrana... Kljub temu, da je bila zelo bolana smo se odločili, da se bomo VSI od prvega do zadnjega potrudili.

Tako je dobivala vsak dan 5 različnih tablet, ki so bile takrat na "beli" recept in smo jih plačevali. Ja vsak mesec je šlo po 40€ za tablete za psa, pa nam ni bilo težko tega denarja. Bolj težko nam je bilo kuža. Tako se v Ljubljani delali razskavo in po nekje 3 letih po diagnozi poklicali koli časa je naša psička še živela. Mi vsi bledi, kako še živela? Pes ŠE živi, pa je čisto normalna, pa živahna pa leži zraven nas... Izogibali smo se vsemu kar so nam svetovali.

Nekega dne (mislim da nekej 4-4,5 let po diganozi), ji je odpovedalo srce, kjer je videla mene ko hodim proti njej s povodcem v roki. Od samega vseselja ji je srce odpovedalo, obležala je na tleh popolnoma negibna. Ne ni bilo lahko, a vedeli smo da je bila psička srečna in da smo naredili VSE kar smo lahko.
Logiran
ČRNI PANTER
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #42 : nedelja, 18.05.2008 : 11:56:00 »

kaj pa naj nardim? a?
obsojate me kod da bi jaz mrcvaril tega psa! Vidim ga pa mogoče enkrat na pol leta, pa še skregani smo! z njim se menim po gmailu, pa sm ga zbrisal, ker me obsoja kako zmeraj mi dobimo "nepokvarjenega " psa! SAj enkrat je že bil veterinar tam, a je rekel da ga lahko le uspava; sprva so soglašali, ko pa so izvedeli da to stane pa ne več!
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #43 : nedelja, 18.05.2008 : 11:56:22 »

Pravilnik o zaščiti hišnih živali

II. SPLOŠNI POGOJI

3. člen
(naloge skrbnika hišne živali)

(1) Skrbnik hišnih živali (v nadaljnjem besedilu: žival) mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.(2) Skrbnik živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških potreb glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:
1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;
2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;
 …

IV. POGOJI ZA POSEDOVANJE PSOV

19. člen
(prehrana)

Psu je treba zagotavljati ustrezno prehrano, ki mora vsebovati vse potrebne snovi za njegov zdrav razvoj. Mlade pse do šestega meseca starosti se hrani vsaj trikrat dnevno, od šestega meseca do enega leta starosti vsaj dvakrat dnevno, odrasle pa vsaj enkrat dnevno, stalno pa morajo imeti na voljo pitno vodo.

23. člen
(bivalni prostor)

(1) Pes mora imeti ustrezen bivalni prostor, ki mu zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.
(2) Psa ni dovoljeno nastaniti (zapreti) v prostor brez naravne svetlobe, kjer pes ne vidi okolice, ali v prostor brez zadostnega zračenja.
(3) Če pes biva zunaj, mora imeti ustrezen pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje.
(4) Če je zunanja temperatura nižja od 0 stopinj celzija, mora imeti pes na voljo primerno izoliran bivalni prostor. Psice z mladiči ter bolni psi morajo imeti na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 15 do 20 stopinj celzija.
(5) V bivalnem prostoru psa ne sme biti snovi ali predmetov, na katerih bi se lahko pes poškodoval ali bi ogrožale njegovo zdravje.
(6) Skrbnik mora bivalni prostor psa redno čistiti.


Zakon o zaščiti živali

15. člen

Prepovedana ravnanja so:

- zbadanje živali, stiskanje, natezanje ali zvijanje delov telesa živali, obešanje, če ne gre za strokovne posege, udarjanje, potapljanje ali drugačno dušenje živali, metanje, suvanje ali namerno povoženje živali ter spolna zloraba živali;


- preobremenjevanje živali, uporaba plemensko nezrelih živalih (premladih ali spolno nezrelih živali), onemogočanje potrebnega počitka, uporaba bolne, ranjene, poškodovane ali ustrahovane živali oziroma njeno fizično izkoriščanje, preobremenjevanje s tekom ob prometnem sredstvu ter vzpodbujanje živali s poživili (doping);

- vzreja, vzgoja in šolanje na način in s pripomočki, ki živali povzročajo bolečine ali kako drugače škodijo njenemu zdravju;

6. Usmrtitev živali

26. člen

Usmrtitev živali je dovoljena, če je:

- takšen ukrep odrejen zaradi diagnostičnih preiskav in preprečevanja ter zatiranja določenih kužnih bolezni;

- iz drugih zdravstvenih razlogov prepovedan zakol bolne ali poškodovane živali;

- žival po veterinarski presoji v agoniji, neozdravljivo bolna ali ima poškodbe večje stopnje in ji bolezen oziroma poškodba povzroča trpljenje;

- to potrebno zaradi ohranjanja naravnega ravnotežja;

- žival nevarna za okolico oziroma povzroča občutno škodo in tega ni mogoče drugače preprečiti;

- rejena za proizvodnjo kož ali krzna;

- žival dosegla tako starost, da ji odpovedujejo osnovne življenjske funkcije;

- to potrebno za znanstveno-raziskovalno delo na izoliranih tkivih in organih ter na primarnih tkivnih kulturah v znanstveno- raziskovalnih institucijah;
- to v skladu z izdanim dovoljenjem iz 21. člena tega zakona za opravljanje poskusov na živalih oziroma za izvajanje posegov v izobraževalne namene iz 22. člena tega zakona;

- to potrebno za potrebe naravoslovnih muzejev;

- to nujno potrebno zaradi zdravstvenih razlogov ali veterinarsko-sanitarnih ukrepov iz 32. člena tega zakona.

Dovoljeni so le strokovni načini in postopki usmrtitve živali, ki žival usmrtijo v trenutku oziroma z ustrezno predhodno omamo ali v skrajnem primeru na način, ki povzroča le neizogibne bolečine.

Lov divjadi se mora opraviti v skladu s predpisi o lovstvu.

Deratizacijo lahko izvajajo le za to registrirane in usposobljene organizacije s sredstvi, ki žival usmrtijo s čim manjšo bolečino in s čim krajšim trpljenjem, ali s sredstvi za sterilizacijo teh vrst živali.

Usmrtitev živali, ki je naklepno storjena v nasprotju s tem členom, se šteje za mučenje živali.



Torej, ČRNI PANTER imaš dve možnosti; samo tukaj na forumu napisati, kaj se dogaja in ne storiti nič več ali pa skladno z zakonom mučenje prijaviti pristojni veterinarski inšpekciji. Srčno upam, da se boš odločil za slednje!

Ker ne vem od kod si, ti posredujm kontakte območnih veterinarskih uprav: KLIK. Napiši prijavo, pojasni situacijo, če imaš možnost slikaj in priloži slike. Zahtevaj od VURSA odgovor na svojo prijavo.

Logiran
ČRNI PANTER
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #44 : nedelja, 18.05.2008 : 14:04:05 »

sem iz Suhe Krajine, ta moj bratranec pa iz gorenjske, nazadnje sem ga videl pred 3 meseci, ko smo se tudi skregali, in po moje tega psa ni več med živimi. žal.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #45 : nedelja, 28.03.2010 : 09:50:53 »

Hm... poznam en tak primerek, ko se psa naveličaš sram Moja prijateljica si je omislila Samojeda(zdaj je stara 12 let, pes pa 3 leta). Že na začetku sem vedela, da za psa nebo vredu skrbela, saj je njenm oče psa tepel če je naredil kaj narobe. Nekaj dni je bilo vse ok, pes je bil čist, peljala ga je ven itd.... (da ne omenim kolikokrat ga je spustila z povodca na cesti pes pa ni nič ubogal). Zdaj pa pes vsak dan sameva v pesjaku, ves je zanemarjen, osamljen, laja dan in noč, vglavnem groza. Pes je prepuščen sam sebi... pa sem se skušala pogovoriti z njenim očetom, pa me je zahrulil. Pa sem se tudi pogovorila z njo, psa sem ji celo večkrat razčesala, da je bil vsaj malo čist, čez dva dni je bil spet vsran do kraja. To ni res, da se jaz, ki sem 13 let stara moram pogovarjat z njenim očetom, ki je odrasla oseba, na koncu pa me še nadere, pa sem hotela le dobro. 4 x sem že poklicala društvo proti mučenju, živali a se niso javili. Na nabiralnik sem lastnikom psa pošiljala sporočila, kako za psa boljše skrebeti, pa so me spet nadrli.  Groza, da si takšni omislijo pse (pa to ni bil njihov prvi pes, prejšnji pes je napadal ljudi). Takšni si psa definitivno ne zasljužijo. Jaz mojo samojedko peljem vsak dan po 4x ven, pa ne vidim razloga zakaj nebi skrbela za njo, ker je pes odgovornost, ki se je moreš naučiti že pred nakupom psa. Pes ni  igračka, ki se je zčasoma naveličaš, je živo bitje, ki je odvisno od nas.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #46 : nedelja, 28.03.2010 : 10:19:59 »

4 x sem že poklicala društvo proti mučenju, živali a se niso javili.

zivijo,

res je pohvale vredno, da si tako mlada in tako pridna Smiley - Da si za izobljsanje razmer v primeru tega psa zelo prizadevas. Menim, da bi res potrebovala pomoc kaksnega drustva. Naj pa povem, da so drustva vcasih res zelo zaposlena in ne utegnejo poklicat nazaj vseh stevilk, ki so jih klicale. Zato kar poklici se enkrat, poslji sms ali mogoce kar mail na drustvo (preveri pa podatke, ce so npr. tel. st. se vedno prave ipd).
Drustva sicer nimajo moci, da bi krsitelja kaznovale, lahko pa ti pomagajo mucenje prijaviti veterinarski inspekciji, ki lahko krsitelja kaznuje. Srecno.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #47 : nedelja, 28.03.2010 : 16:44:31 »

zivijo,

res je pohvale vredno, da si tako mlada in tako pridna Smiley - Da si za izobljsanje razmer v primeru tega psa zelo prizadevas. Menim, da bi res potrebovala pomoc kaksnega drustva. Naj pa povem, da so drustva vcasih res zelo zaposlena in ne utegnejo poklicat nazaj vseh stevilk, ki so jih klicale. Zato kar poklici se enkrat, poslji sms ali mogoce kar mail na drustvo (preveri pa podatke, ce so npr. tel. st. se vedno prave ipd).
Drustva sicer nimajo moci, da bi krsitelja kaznovale, lahko pa ti pomagajo mucenje prijaviti veterinarski inspekciji, ki lahko krsitelja kaznuje. Srecno.



Živijo

Hvala za pohvalo. Bom poskusila še, ko bom sama doma, ker starša nočeta, da se vmešavam v tuje zadeve.

lp
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Ko se psa naveličaš
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines