mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 05:53:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Nevzgojen pes
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nevzgojen pes  (Prebrano 16314 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« : sreda, 25.08.2004 : 20:35:00 »

Živjo!
Pred pol leta sem prevzela skrb za triletnega psa, ki pa ga nikakor ne morem ničesar naučiti. Večkrat mi pobegne, če ga začnem klicati začne še hitreje teči. Kadar mi ga uspe ujeti, začne renčati name in se me včasih celo dotakne z zobmi (nikoli ne ugrizne). Kako naj psa prevzgojim? Je pes že prestar za šolo?
hvala za odgovore
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #1 : sreda, 25.08.2004 : 21:48:38 »

Pes ni prestar za šolo.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2 : sreda, 25.08.2004 : 21:53:11 »

Kaj pa če bi nam povedala kako velik je kuža (oz. katere pasme je) in kaj sta delala pol leta odkar je pri tebi (pač način življenja- sprehodi, srečanja s psi in ljudmi...)??
Pa kje živi (notri, zunaj), kdo se z njim poleg tebe še ukvarja(če se)
ITD...
Šele potem bi ti znali (vsaj jaz  ) svetovati!

LP
Teja & 3 lepo vzgojeni pesjani Grin  Grin Grin Wink
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #3 : četrtek, 26.08.2004 : 14:02:27 »

Pes je srednje velik (podoben je nemškemu ovčarju, le da je manjši). Zanj skrbim pretežno sama, njegov lastnik je moj oči. Njega pes uboga ,ker se ga boji (pes ve, da ga bo udaril, če ga ne bo ubogal). Odkar sem začela skrbeti za psa ga skušam pripraviti do tega, da mi bo zaupal, vendar mi to še ni uspelo. Pes spi zunaj v pesjaku, ima pa redne sprehode, peljem ga tudi na izlete v hribe. S psi se večinoma dobro razume nanje laja le v primeru, če oni začnejo ali pa če je v avtu. Na sprehodu vedno vleče- to težavo sem skušala rešiti s haltijem ampak ni nič pomagalo.
Logiran
psička
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 15


« Odgovor #4 : četrtek, 26.08.2004 : 14:31:21 »

jest bi ti svetovala da ga daš v šolo, drugega se ne spomnim.
samo, da pa tvoj oče pretepa psa Shocked Shocked...... Undecided
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #5 : četrtek, 26.08.2004 : 18:46:52 »

Ja v šolo, itak. A sprehajaš ga na povodcu ali je prost? Če ma navado, da pobegne, bo treba kupit 10 m povodec in ga tak sprehajat. Vsakič, ko odide predaleč naprej, da začne vleči, ga rahlo povleči nazaj in ga z kliči z vabljivim glasom, v roki imej priboljšek. Lahko se obrneš in začneš tudi bežat proti nazaj-pes bo v tebi videl plen in bo prišel k tebi. Takrat ga ful ful pohvali in mu daj priboljšek. Potem pa naprej.
Jaz menim, da boš tega psa naučila 'olike' le z dobro voljo in priboljški, ne pa na silo. Kako pa to, da tvoj oče več ne skrbi za psa? Po mojem bi morali narediti ograjo, da bi imel prostor za gibanje in bi porabil odvečno energijo, da bi sprehodi postali lažji. pa tudi učenje. Če psa priboljški ne zanimajo, ga lahko nagrajuješ tudi s kakšno žogico ali drugo igračko. Se sploh zanima za njih? Če se za priboljške ne, mu pred sprehodi ne daj nič za jesti. Obrok naj dobi šele, ko prideta iz sprehoda (pol ure pozneje ali več).
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #6 : četrtek, 26.08.2004 : 21:07:24 »

Na začetku se nisem hotela vmešavati v vzgojo, ker tega niso hoteli. Sedaj, ko so ugotovili, da pes ni igračka ampak odgovornost, sem skrb prevzela jaz. Oči je poslušal nasvete nekega trenerja psov, ki je trdil, da se mora pes bati lastnika. Ker sem jaz nasprotnik tega, se skupna vzgoje ne bi izšla.
Lp
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #7 : petek, 27.08.2004 : 08:20:49 »

Ne skrbi, s trudom ga boš vse naučila. Ta pes uboga samo avtoriteto in batine, ker drugega ne pozna (zahvali se "izkušenemu" inštruktorju). Sedaj je čas, da se vpišeta v pasjo šolo, tam se bosta veliko naučila (tudi ti). Jaz sem pred dvema letoma in pol v zavetišču dobila pribl. dve leti starega psa, ki ni vedel, kaj je povodec, poznal je le verigo. Ko sem videla, da ne morem večno biti na sprehodih "zastava", namreč, plapolala sem za njim, sem se vpisala v pasjo šolo, februarja sva začela, junija sva opravila izpit A z odlično oceno, bila sva najboljša tečajnika. Sedaj je to neverjeten pes, na sprehodih je lahko na povodcu (v mestu), lahko je tudi odvezan, na klic je 100% poslušen. Pred kratkim je na sprehodu po gozdu zagledal srni, zapodil se je za njima, na moj klic se je takoj ustavil in prišel na poleg. To je bil zame res velik uspeh! Moj nasvet je tak: s psom se čimveč ukvarjaj, poskušaj se veliko igrati, tako da imaš z njim fizični stik (ne samo metanje predmetov), veliko se pogovarjaj, da sprejme tvoj glas, na sprehodu ga ne odvezuj. Trenutni smisel njegovega življenja je ta, da uide, se nadivja, nazaj pa pride, ko se naveliča, potem je verjetno tepen, ampak se vseeno izplača. V pasji šoli boš verjetno imela na razpolago večji ograjen prostor, kamor ga boš lahko peljala, da se steka in naigra, brez da bi pobegnil. Z veliko truda in potrpljenja ga boš spremenila. Vendar to ne pride čez noč. Pa saj tudi mladička vzgajaš vsaj nekaj let, če hočeš imeti odraslega vodljivega in zanesljivega spremljevalca. Naj ti povem, da je zame prevzgoja odraslega psa lažja, kot vzgoja mladiča, ker je odrasel pes bolj resen in z večjo resnostjo sprejema učenje (kot osnovnošolci ali študenti).
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #8 : petek, 27.08.2004 : 09:22:40 »

Se strinjam s predlogi, ki so jih napisali ostali.

Vendar pa je treba, preden se česarkoli lotiš, narediti eno OSNOVNO stvar.
Če se boš s psom ukvarjala ti, potem moraš očetu dopovedati, da nima prav nobene pravice več do vzgoje in šolanja psa.
S psom se ukvarja ena oseba in ne vsak, ki ima 5 minut časa.

Če ne boš uredila tega, potem tudi ne pričakuj nekakšnih večjih uspehov.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #9 : torek, 31.08.2004 : 07:55:18 »

Dodala bi še samo to, če hočeš, da pes vidi v tebi lastnika, boš morala biti ti tista, ki mu vedno nosi hrano - če misliš da te pes ne bo ugriznil mu poskušaj sredi obroka za kratek čas hrano tudi odvzeti (tako se navadi na vodjo krdela), večkrat ga poizkušaj spraviti v pordejen položaj (primeš ga za levo sprednjo in desno zadnjo - ali obratno - pa ga spodviješ na hrbet, pri tem naj te pes gleda v oči in naj tako ostane nekaj časa - to delajo vodja krdela do drugih psov). Ko bo spoznal da si ti tista ki jo mora oziroma jo je vredno poslušati in te bo sprejel za lastnika brez tepeža in grobosti, bo psa tudi lažje, verjetno preprosto učiti. Tvojemu psu manjka socializacija...veliko o tem piše Coren v svoji knjigi Inteligenca psov, prevzgojo imaš bolj proti koncu, kjer tudi natančno opiše te podrejene položaje in podobne stvari!
Lp, Nina
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #10 : torek, 31.08.2004 : 10:50:58 »

Dodala bi še samo to, če hočeš, da pes vidi v tebi lastnika, boš morala biti ti tista, ki mu vedno nosi hrano - če misliš da te pes ne bo ugriznil mu poskušaj sredi obroka za kratek čas hrano tudi odvzeti (tako se navadi na vodjo krdela), večkrat ga poizkušaj spraviti v pordejen položaj (primeš ga za levo sprednjo in desno zadnjo - ali obratno - pa ga spodviješ na hrbet, pri tem naj te pes gleda v oči in naj tako ostane nekaj časa - to delajo vodja krdela do drugih psov).
Lp, Nina


brez komentarja Grin Grin Grin Grin
vseh šaljivcev ni treba vzeti resno Wink
Logiran
Alix
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 455


« Odgovor #11 : sreda, 01.09.2004 : 08:07:54 »

Deteljica: karkoli si že hotela s tem povedati, preizkušene variante so pa vedno najboljše! če imaš kak nasvet ga povej, ni ti treba pa blatit drugih!
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #12 : ponedeljek, 06.09.2004 : 21:06:07 »

Hvala za odgovore. Danes sem ga nameravala vpisati v šolo, pa so mi rekli, da je pes prestar in bi bilo le škoda denarja. Povabili so me na trening sledilnih psov, kjer mi bodo pokazali kako naj ga učim Wink. Začela pa ga bom učiti tudi s klikerjem.

 Lp
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #13 : ponedeljek, 06.09.2004 : 21:58:35 »

Lejca, jaz bi se na daleč ognila pasji šoli, kjer bi mi rekli, da je moj pes prestar in da je škoda denarja  Angry Angry

Še dobro da so na Gorenjskem bolj prijazni in so veselo sprejeli mojo bernardinko (ki mimogrede velja za zelo neumnega psa-Sorry Bina, nisem s tem mislila tebe Wink Kiss). In da se sedaj v družbi 2 NO ter belgijskega ovčarja ter rottike (torej 4 delovnih psov) pripravljave na B-BH in hkrati učive sled.

Ti boš s psom hodila v šolo, gre se za tvoj denar, za tvoj čas, za tvojega psa. Jaz bi se obrnila na kakšno drugo šolo...

LP Jana
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #14 : torek, 07.09.2004 : 08:32:35 »

Lejca, srečo imaš, da te niso sprejeli v to šolo, tako boš vsaj našla eno NORMALNO.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #15 : torek, 07.09.2004 : 09:28:31 »

Lejca, kam si se pa hotla vpisat?
Kliker bi znal bit dobra zadeva....

upam, da boš našla primerno kinološko društvo.

LP, Katarina
Logiran
Kajab
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 75


« Odgovor #16 : torek, 07.09.2004 : 12:47:15 »

Hojla!

Lejca; sama sem pred pol leta posvojila psičko iz zavetišča, sicer je bila še mlada a so mi zraven dali tudi spisek pasjih šol, ki sprejemajo pse iz zavetišč v šolo.
Sama sem se odločila za pasjo šolo švrk-KD Barje, skupina psičkov je bila zelo raznolika od starih do mladih psov, vsak je imel kakšen problem. Vsi smo lepo napredovali in tudi princip same šole mi je bil zelo všeč.
Mislim da bi vzeli tudi tvojega psa čeprav je starejši, ne vem pa če si iz Ljubljane.
Sama mislim da za šolo nikoli ni prepozno.  Smiley
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #17 : torek, 07.09.2004 : 21:38:00 »

Vpisati sem se hotela v KD Naklo. Šolanje v Ljubljani na žalost odpade. Upam, da bom od treninga čim več odnesla in nadaljevala s klikerjem.
Lp
Logiran
Kajab
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 75


« Odgovor #18 : sreda, 08.09.2004 : 09:04:20 »

Hojla

Lejca potem ti pa želim srečo pri šolanju in da bi se ti to čim bolj obrestovalo. Da bosta oba raje hodila na sprehode in da ti bo tako pes kot ti njemu zaupal!
Logiran
Katarina K.
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #19 : torek, 21.09.2004 : 11:24:30 »

Pozdravljeni!
Doma imamo 11 mesecev starega mešančka med sibirskim huskyem in zlatim prinašalce. Z njim imamo ogromno težav.  
1. Pes je zelo trmast in uboga samo kadar to njemu odgovarja.
2. zadnje čase, odkar je dobil novo hiško, se zbuja ob 3 ponoči in izsiljuje, da ga odpeljemo na sprehod (pustiti ga ne moremo, ker imamo z enim od sosedov grozne težave, ker mu gre na živce njegovo cviljenje - mimogrede enkrat je streljal na psa s pirotehničnimi sredstvi. Na sploh imamo grozne težave zaradi sprehodov. Zahteva, da ga, z nočnimi sprehodi peljemo ven do 6 krat na dan, nam pa se časovno to ne izide. Najraje bi videli, če bi se pes navadil, da bi hodil na sprehode 3krat na dan npr. ob 8 zjutraj, ob 14 popoldan in ob 19 zvečer. Problemov z mehurjem nima, ker kakšen dan zdrži do 10 ur (npr. od 7 do 16) brez sprehoda. Prišli smo do spoznanja, da nas večino časa izsiljuje, ker če ga damo iz pesjaka na teraso je lahko priden še dolgo časa in se mu nič ne mudi na sprehod.
3. Zavedamo se, da pes ne sme biti cel dan v pesjaku in ga tudi večkrat pripeljemo v kuhinjo, da bi babici delal družbo, vendar pa pes po 15 minutah začne "težiti" skače po kuhinji se vzpenja po babici, krade kuhinjske krpe in se začne postavljati pred vrata tudi, če je bil pred kratkim na sprehodu.
4. tudi s prehrano imamo težave, glede na to, da raste se nam zdi, da malo je. Kakšen dan ga ne moremo nahraniti potem pa 2 do 3 dnih nič ne je, tudi če mu skuhamo najljubšo jed.
Za konec naj povem, da je bil pes star 6 tednov (ali 5, lahko tudi 4, družina pri kateri smo ga dobili ne ve natančno kdaj se je skotil) ko smo ga dobili. Zanima me če lahko to vzrok, da ga nikakor ne moremo vzgojiti.
Vsem se najlepše zahvaljujem za odgovore!
Katarina
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #20 : torek, 21.09.2004 : 11:35:56 »

He he Katarina, imaš enega pobalina doma.
Situacija je zelo podobna moji pred kakšnim letom.
Z jekleno voljo, veliko ljubezni boš lahko rešila težave.
Nikoli in nikdar mu ne pusti, da z izsiljevanjem doseže svoje. Verjamem, da je težko zaradi sosedov, mogoče razmisli o tem, da bi bil pes ponoči v hiši. V bistvu imate kar precej problemov, vendar je samo en vzrok temu. In to je, da nimate avtoritete. Upam, da se bo kmalu oglasila simi in vam malo bolj podorbno svetovala.
Predvsem pa pasja šola!!!
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #21 : torek, 21.09.2004 : 11:52:25 »

Citat
1. Pes je zelo trmast in uboga samo kadar to njemu odgovarja.

To je zato, ker mu tako vedenje dopuscate ... se pravi ste popustljivi ... on pa vas vrti okoli prsta ... saj se glede na napisano omehcate!

Nikoli mu ne dopustite da obvelja njegova! Ce recete sedi, se toliko casa ne premaknete (pa mora vedet, kaj mu dopovedujete, ne samo da cakate), dokler se ne vsede, potem sledi velika pohvala in nadaljevanje! Vaje se utrjuje veckrat na dan!

Citat
2. zadnje čase, odkar je dobil novo hiško, se zbuja ob 3 ponoči in izsiljuje, da ga odpeljemo na sprehod

Kot je ze Andi napisala ... naj bo ponoci v hisi!

Sicer pa ... popustili ste ... zgleda ze velikokrat ... tako da je pot nazaj sedaj tezja ... ampak z doslednostjo se vse resi ... ignoriranje je najboljsa sola!

Citat
3. Zavedamo se, da pes ne sme biti cel dan v pesjaku in ga tudi večkrat pripeljemo v kuhinjo, da bi babici delal družbo, vendar pa pes po 15 minutah začne "težiti" skače po kuhinji se vzpenja po babici, krade kuhinjske krpe in se začne postavljati pred vrata tudi, če je bil pred kratkim na sprehodu.

Ne zavedate se, da pes ne potrebuje samo sprehoda, vendar ukvarjanje z njim ... tudi na sprehodu ... igranje, poslusnost, ...

Citat
4. tudi s prehrano imamo težave, glede na to, da raste se nam zdi, da malo je. Kakšen dan ga ne moremo nahraniti potem pa 2 do 3 dnih nič ne je, tudi če mu skuhamo najljubšo jed.

Pes naj ima konstantno "dozo" hrane ... ce ne poje, mu umaknite, naslednji obrok naj bo spet enak!

Tudi jaz vam svetujem pasjo solo!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #22 : torek, 21.09.2004 : 12:28:09 »

Jasno, da vas ponoči meče pokonci, ker točno ve, da boste pritekli in bo dosegel svoje.

Nasvet: vrata na hiško in naj bo ponoči zaprt v hiški. Na tak način sem jaz uredila takšno nočno kruljenje in zbujanje vseh v radiusu 500 m, ki je ponavadi trajalo kar celo noč.
Preden sem šla spat, okoli 23 ure, sem psa zaprla in tako je bilo do 6.30 ure zjutraj, ko sva šla na jutranji sprehod.
Seveda pa je pri tem zelo pomemnbo, da je hiška prostorna in se pes lahko notri mirno dvigne, pretegne, obrne - v glavnem mora biti prostorna.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #23 : nedelja, 08.05.2011 : 19:41:45 »

Sicer stara tema ampak vseeno. Tudi Dix, ki je mešanec z zlatim prinašalcem, star je 5 let in živi pri babici zunaj (vsak dan smo tam) in je bil včasih tudi precej nevzgojen. Uhajal je, skakal, vlekel na povodcu, večkrat zarenčal... Zdaj se malo bolj ukvarjam z njim in je pri meni vedno na povodcu, ko povleče mora iti vedno okoli mene in potem lahko spet steče da se malo umiri, če pa vlečenje nadaljuje pa naredim isto, le da psa na mesto da bi stekel ustavim na malo krajši dolžni flexyja in potem skoraj vedno preneha. Renčanje se je pri meni nehalo, odkar me ima za vodjo. Enako se je s tem ublažilo skakanje, ko pa je skočil sem rekla ne in ga povlekla dol, če pa se je šele pripravljal na skok pa sem ga zamotila s sedi. Grem vedno prva skozi vrata oz. ozke prehode, da kaj dobi mora vedno kaj narediti, na daljši povodec ga spustim šele ko je na poleg priden in ne vleče (če vleče se zavrtim in on mora seveda z mano in se potem umiri)... Veliko tudi vadiva trike in ukaze ter je postal zelo poslušen. V šolo dokler ne živim tam pa ga na žalost ne morem peljati. Samcev pa še vedno ne mara preveč vendar bom poskusila to odpraviti.
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Nevzgojen pes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines