mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:40:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Ilirska bistrica prevoz NUJNO!
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ilirska bistrica prevoz NUJNO!  (Prebrano 5816 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : četrtek, 01.05.2008 : 16:19:34 »

Citat
Zavetišče ga je dolžno sprejeti. Če nima prostora, se najde kje drugje, ker se MORA. Po zakonu.

Ha, ha ha. Sliši se lepo. V praksi ne deluje. Sem poskusila parkrat. Ne poskušam več.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #16 : četrtek, 01.05.2008 : 17:15:29 »

Potrebno je vztrajati in težiti, se pri tem sklicevati na zakon. Pisati prijave, četudi nekajkrat ne uspe, z vztrajnostjo se bo nekaj moralo premakniti naprej. Jaz tako dolgo sitnarim, da najdejo rešitev, niti pod razno ne odneham prej. Wink
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #17 : četrtek, 01.05.2008 : 17:48:39 »

Veterinar ga je dolžan sprejeti in mu nuditi prvo pomoč. Zavetišče ga je dolžno sprejeti. Če nima prostora, se najde kje drugje, ker se MORA.

o bi le bilo tako. Pa ni. Oz. je, če imaš čas in denar, da sam poskrbiš za to. Tega pa vedno ni. Oz. je tako, kot je napisala Dominika.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #18 : četrtek, 01.05.2008 : 20:04:44 »

Mene tudi zanima kakšni so scenariji, če muco predaš zavetišču (ne Horjulu)? Ali jo zdravijo, ali evtanazirajo in na kakšni osnovi se odločajo. Za Arabelo sem se odločila, da ne gre v zavetišče, ker sem se bala, da bo evtanazirana (starost nad 5 let, precej bolna), ali pa sterilizirana in vrnjena v naravo, kar bi bilo še slabše. Pred meseci sem organizirala reševalno akcijo za muco sredi avtoceste. Sem morala kar precej težiti policiji, da se je zmigala. Potem so prišli ponjo z Gmajnic in jo takoj evtanazirali, češ da je preveč poškodovana, jaz pa se še danes sprašujem, kako bi bilo, če bi jo prevzela jaz in zdravila na svoje stroške. Dilema ostaja, tudi to, ali je smiselno zdraviti muco, za katero boš težko našel primeren dom. Je pa res, da ko enkrat držiš živo bitje v svojih rokah, se za evtanazijo zelo težko odločiš. Takole pametovati je veliko lažje.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #19 : petek, 02.05.2008 : 01:03:28 »

Kako izgleda pa v praksi pa si lahko pogledaš tukaj:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,21508.0.html

Točno tako in nič drugače. Da ne govorim o tem, da ga gospodična ni znala niti naložit v avto in sem to počela jaz.
Logiran
kaja
Moderator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #20 : petek, 02.05.2008 : 07:47:20 »

Najdeno poskodovano macko bi verjetno nesla na evtanazijo.  V Zonzani jo ne dam, namestitve ponavadi nimam (razen, ce se res pokaze kaksna varianta - kar je malo mozno, saj se za mladice ni namestitev), denar je tudi problem, na cesti je pa seveda ne bi pustila. Pri nas tudi ni mozno pustiti poskodovane zivali na veterini, za kaj vec kot osnovno oskrbo bi morala v Ljubljano.

Kako smiselno je zdraviti poskodovano zival, ki ima zelo malo moznosti za posvojitev, pa naj presodi vsak sam. Ce ima moznost, da jo veterinarsko oskrbi in ji potem nekaj mesecev isce nov dom, potem ga osebno podpiram. Tudi kak evro kdaj primaknem za kaksno taksno macjo revo. Ce namestitev ni mozna, potem je vseeno bolje, da gre zival na evtanazijo, kot da crkuje na cesti. Undecided lp
Logiran

Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #21 : petek, 02.05.2008 : 08:00:04 »

Ce namestitev ni mozna, potem je vseeno bolje, da gre zival na evtanazijo, kot da crkuje na cesti. Undecided lp

To itak. Tu mislim, da se nas večina strinja.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #22 : petek, 02.05.2008 : 09:22:29 »

Je pa res, da ko enkrat držiš živo bitje v svojih rokah, se za evtanazijo zelo težko odločiš. Takole pametovati je veliko lažje.

Res je.In včasih se iz takih tragedij naredijo čudežne zgodbe,včasih pa so le tragedija do konca.
Vsak se v takih trenutkih odloča sam,po svoji vesti,glede na svoje možnosti.
Najhuje pa je obrniti se vstran in potem še pametovati.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #23 : petek, 02.05.2008 : 11:20:13 »

A ne gremo malo izven konteksta? Pravite, da v zavetisca (razen v nekatera) ne dajete najdenih zivali? Cemu pa potem sluzijo zavetisca?
Se vam ne zdi, da je treba nekje drugje ukrepati?
Se komu zdi, da je prihodnost takale: se naprej nekaj malega zavetisc, ki delajo po zakonu, gradnja novih zavetisc z drugimi vodilnimi (namesto nekaterih, ki ne delajo "dobro"), gradnja novih zavetisc zaradi zasluzka (ja, zavetiscarstvo je fantasticna vreca denarja brez dna), do tedaj pa izogibanje zavetiscem ter polnjenje drugih (po vasem mnenju dobrih) in oskrba zivali pri prostovoljcih?
Cemu so potem zakoni in predpisi ter ustrezne sluzbe? Zakoni zato, da jih beremo norci, sluzbe pa zato, da je manj brezposelnih? Se vam zdi prav, da delujejo zavetisca, ki delajo dobro, preko svojih fizicnih in financnih zmoznosti tudi zato, ker tja "porivamo" zivali, ki bi sicer spadale drugam? Na drugi strani pa se "zasluzkarskih" zavetisc lotevate tako, da jih ignorirate? Samo zato, ker ste vi nasli zival?

Kako dolgo mislite, da bo tak sistem funkcioniral?

V celoti se strinjam, da je zival bolje evtanazirati kot obnemoglo prepustiti ulici. Ce se ne motim, zavetisca niso dolzna prevzeti vseh zivali. Recimo, v neki obcini imajo pogodbo za xy zivali, kar naenkrat pa nastane ekspanzija le teh v tej obcini in v vseh ostalih obcinah. Smetka bi znala tocno povedati, kaj pravijo predpisi. Po moje se rece "stop", ko so kapacitete polne. Nihce ne more prisiliti gospodarsko druzbo, da preko predpisanih kapacitet (in v nasprotju z zakonom) nastani najdeno zival. To lahko stori samo oskrbnik ali lastnik zavetisca, kot se lahko samo ta odloci za evtanazijo ali ne na 30. dan. Saj zato so predpisi, pogodbene kvote, omejitve s prostorom in delovno silo ... Za zivali, ki so "nad pogodbenimi kapacitetami" je odgovorna obcina (zato, ker je celoten sistem nesposoben najti pravo odgovorno osebo - lastnika zivali), kjer so najdene. Ker pa obcinam v glavnem ni prevec mar, da se po njihovem ozemlju seta toliko zapuscenih lastniskih zivali, ne naredijo prav nicesar, da bi bilo le-teh manj. Kot ne naredi nasa/vasa okolica. In kje je boj za dosledno izpolnjevanje zakonskih dolocil? Tako pri cipiranju/cepljenju/evidentiranju zivali kot pri kontroliranju vseh v verigi, ki se ukvarja s posedovanjem zivali, z zapuscenimi zivalmi, s prodajo zivali ...?
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #24 : petek, 02.05.2008 : 11:37:11 »

Se strinjam, ampak to je po mojem mnenju splošna slika. Ko pa ti v rokah držiš konkretno žival in se odločaš kaj boš z njo (oz. bodo z njo), pa mislim da je marsikdo ne bo peljal v ''zaslužkarsko'' zavetišče samo ''zaradi principa'', če vidi v njej možnost izboljšanja in če ji lahko zagotovi boljše življenje. Ker se ve, kaj bodo verjetno z njo tam naredili.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #25 : petek, 02.05.2008 : 11:47:52 »

In kaj pol narediti?
Dejstvo je, da za nekatera zavetišča vemo, da za npr. poškodovano žival ne bodo mignili s prstom. Potem se nekateri pač odločimo, sežemo v žep (zakaj sploh, saj žival ni naša) in plačamo tisto odrešilno evtanazijo.
Boriti se in prerekati pomeni preveč časa za tiste živali, ki trpijo. Predolgo traja.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : petek, 02.05.2008 : 12:11:16 »

Ja, v nekaterih zavetiščih za povoženo ali bolno mačko naredijo več kot v drugih. Samo če jo uspeš spravit noter. Ponavadi, če jo že pobereš in poskrbiš zanjo, noter ne pride.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #27 : petek, 02.05.2008 : 13:11:41 »

Hm, se vedno sprasujem:

Cemu pa potem sluzijo zavetisca?

Dodajam: Imamo zavetisca samo zato, ker nekako spadajo v sodobni cas? Komu so namenjena? Zapuscenim lastniskim zivalim in bolj ali manj iznajdljivim podjetnikom?

Se strinjam, da pac postopate s konkretno zivaljo, ko jo drzite v rokah, v okviru moznosti, ki jih imate v danem trenutku. Torej, gre za neko osebno odlocitev, da boste prav to zival oskrbeli sami oz. s pomocjo prijateljev, znancev, zlahtnikov.

Vendar, tukaj pisete na splosno, da zivali ne bi peljali v zavetisce (izjemoma samo v nekatera, v druga pa nikakor). Se vam to ne zdi skregano z namembnostjo zavetisc?

Imate obcutek, da se bomo tako v prihodnjih 20 letih kam premaknili na podrocju funkcioniranja zavetisc?

Sicer sem pa precej presenecena nad izjavo:

Boriti se in prerekati pomeni preveč časa za tiste živali, ki trpijo. Predolgo traja.

Predvsem zato, ker je ne morem umestiti v koncept neke svetlejse prihodnosti.
Torej, pravite, da je to edina resitev, da v nedogled dajemo potuho vsem, ki delajo "narobe" (neodgovorni lastniki in mucitelji, v zavetiscih, na obcinah, na VURSu, na ministrstvu, v represivnih aparatih ...)?
Noben boj ni brez zrtev. Razlika med "bojnimi zrtvami" in "zrtvami sistema" je v tem, da gre pri prvih za doloceno stevilo in prinasajo svetlejso prihodnost potomstvu, pri drugih pa nedoloceno stevilo pozabljenih pada vsak dan znova in znova in vsak dan jih je vec.
Logiran

Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #28 : petek, 02.05.2008 : 13:57:50 »

Jana, saj lahko osvetlim tole mojo izjavo oz. razložim, kaj sem mislila.
Eden od primerov je kuža, ki ima svojo temo, na katero sem dala povezavo. Nekaj dni je trajalo, da so prišli ponj. Če ne bi skoraj zmrznil in toliko oslabel, da se ga je dalo ujeti, ne bi prišli.
Ko je prostoživečo mačko v našem naselju povozil avto in so za njo ostale 4 sirote... Kaj je bilo? Eno so sprejeli v Gmajnice, kaj se je zgodilo z njo, ne vem. Tri sem "obdržala", ker so mi povedali, da ni prostora, sploh pa nimajo nikogar, ki bi se z dudarji ukvarjal (se mi spet poraja vprašanje, kaj se je torej zgodilo s tisto ta prvo).
Ko sem s ceste pobrala pohabljeno mačko in klicala zavetišče, so mi rekli, da naj jo namestim sama, ker jo je tja brezveze vozit, saj je pri njih že bila, pa lastnikom pač "dol visi".
Pa še par takih zgodbic je bilo. Govorim o našem, "ljubljanskem" zavetišču. Saj ti je jasno, kaj bo, če lahko poskrbiš, poskrbiš. Ja, delamo točno to, kar si napisala. Potuho jim dajemo. Ampak, bo res kaj drugače, če živali kljub vsemu peljemo v taka zavetišča? Saj nikoli nihče ne izve zanje. Preprosto izginejo oz. postanejo številka v statistiki, ki pa je mi niti vidimo ne.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #29 : petek, 02.05.2008 : 14:24:15 »

Hm ..., ok, potem po starem dalje, ampak med tem "starim" lahko naredimo morda se kaj, da opozorimo na dogajanje in ne samo da v "ozadju" poskrbimo za zivali sami in morda tu in tam napisemo nekaj stavkov. Gmajnice placuje MO Ljubljana, ce se ne motim, oz. verjetno se nekatere obcine po pogodbah. Na MO Ljubljana je nekdo zadolzen za zadevo "Gmajnice". Na vsak gmajniski odgovor, da ni prostora, da naj sami namestite zival, da ... napisite dopis o dogajanju v Gmajnicah, ko ste hoteli oddat najdeno zival, pa je niso hoteli sprejeti, in ga skupaj z zivaljo nesite osebi na MO v pisarno, predajte papir, ponudite zival ... Najprej bo morda 5 zivali na teden, potem 10, potem pa bo nekomu zadeva zrastla cez glavo in se bo morda lotil resevanja ali pa vsaj prisluhnil problemom, ki so na terenu. Prav tako bi morali dopisi o vsakem klicu, na katerega se niso odzvali oz. niso ustrezno ukrepali, romati tej osebi/osebam.

Najdena zival v Ljubljani spada v Gmajnice. Ce nimajo prostora, spada na MO, oz. mora dati resitev MO. Torej, ne se dat odpravit Gmajnicam, temvec povejte tudi njihovim placnikom, da ste namesto njih vi oskrbeli zival. Ce o tem nihce nic ne ve, problema pac ni.

Ma, kaj vem. Ne morem se sprijazniti, da je to vse, kar se lahko naredi - da se ob takih zasluzkih nekaterih zavetisc ne da narediti drugega, kot poskrbeti za zivali sami. Ja, zivali pa je iz dneva v dan vec takih, ki bezljajo okrog. Tudi ljudje na stolckih, ki so povezani z "zavetisci", je vedno vec in vedno bolj so zasidrani, krijejo drug drugemu hrbte in podpirajo mahinacije. Dobro so organizirani v nasprotju s kompletno sceno na podrocju zascite zivali, kar je tocno tisto, kar si zelijo, oz. kar si aktivisti na podrocju zivali ne bi smeli zeleti in ne bi smeli dopustiti.
Logiran

Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Ilirska bistrica prevoz NUJNO!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines