mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:29:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Kupiranje psov
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kupiranje psov  (Prebrano 87040 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #75 : sreda, 15.07.2009 : 13:38:55 »

Poznam ljudi, ki psu pod nobeno ceno nebi pustili uhljev.

Jaz se na pasme spoznam toliko kot krava na izdelavo sladoleda. In na psa gledam preprosto kot na žival, ki smo jo ljudje udomačili in je danes družinski član, ponekod delovno sredstvo oz. sodelavec, v glavnem bitje, odvisno od ljudi.... Zato me izjave (tudi tu na forumu sem jih v temi nekega legla čisto pred kratkim prebrala), kako je psica oh-in-sploh, še lepša pa bi bila, če bi imela kupirana ušesa, čisto mimo.

Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke), pa ne štekam, da se hišnim psom amputira dele telesa zaradi človeške nečimrnosti. Ker točno to je kupiranje delov telesa - dandanes samo še človeška nečimrnost.

Standard neke pasme so postavili eni ljudje, ki so se zmenili, kakega psa bi imeli. Ampak v 21. stoletju se lahko tudi plebiscitarno zmenimo, da živih bitij, ki so od nas odvisna, ne bomo fizično pohabljali. Standardi se pišejo in popravljajo, pa jih dejmo še za vse pse, pri katerih se trenutno predvideva kakršno koli estetsko kupiranje. Tudi pasji boji... menda so prepovedani. Torej, zakaj bi morali argentincu rezat ušesa, ker so sicer lahko med borbo predmet poškodbe, če pa pasjih borb ne maramo, nočemo, ne odobravamo, se jih ne gremo?!

Tu filozofiram kot padalec, ampak mislim, da imam prav. Upam, da tja do moje penzije človeštvo toliko napreduje kar se tiče etike do živali, da takih filozofiranj ne bo več treba.

Lp, Tjasa
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #76 : sreda, 15.07.2009 : 13:44:29 »

kocka, zato, ker nekateri ne bi vec kupili dobermana, ce ne bi bil kupiran. In posledicno vzreditelji ne bi vec mogli prodati (nekupiranih) psov. To je ena stvar. Druga pa je, da bi nekateri se vedno kupirali pse in ker kupiranih ne bi mogli razstavljat, jih recimo tudi ne bi vec uporabljali za vzrejo. Tako bi se dosti dobrih psov "izgubilo". Kar recimo bi res znal biti problem, ampak mislim, da ce ima kdo res tako rad pasmo, bo pac pustil uhlje in vzrejal naprej. Ce pa je edino merilo pri izbiri pasme to, da ima kupirane uhlje, potem pa je to cist mimo. Bi moral pri izbiri vseeno biti vsaj karakter na prvem mestu...
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #77 : sreda, 15.07.2009 : 13:46:54 »

Hvala, kaja...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #78 : sreda, 15.07.2009 : 13:47:49 »

Ja, kocka, ves, gen. pool se zmanjsuje zaradi kupiranj, zaradi testiranj, zaradi tega, ker dva samca nategneta pol sveta, pa ne...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #79 : sreda, 15.07.2009 : 13:52:07 »

Pravzaprav me je res samo zanimalo, kakšen agrument se ponuja za tisto izjavo Wink
Sama pač nisem uspela nagruntat, kaj bi to lahko bilo Roll Eyes  sram
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #80 : sreda, 15.07.2009 : 13:55:49 »

Saj to je samo tak enmal zafrkantski povzetek. Wink Sam da je v dobro pasme.  Cool
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #81 : sreda, 15.07.2009 : 14:14:57 »

Hm..., ze mnooooogo povedanega (tole je ene 10. tema, ki govori o tem, ena je TUKAJ, ima pa kar 63 strani argumentov in protiargumentov Tongue), pa vendar je point VURS-a najbrz v tem, da se nekaj dogaja, da so na "bojni nogi" z okoljem (tokrat morda na strani "tapravih" ...) Ce bi na VURS-u zeleli resiti zadevo, bi v zakon dali clen, ki pravi:

"lastnik psa s kupiranimi uhlji, kotenega po x.y.2009 placa kazen xy €."

Zdefinirali bi se trenutek, kdaj je treba placat (hm ..., po prijavi veterinarja, recimo; ali te policaj lahko ustavi, ali ...) in zadeva bi bila resena. Ni vazno, ali da kupirati vzreditelj, pa cetudi v Ravalpindiju, tisti, ki poseduje (svinjska beseda) psa v trenutku, ko ga dobijo ... placa kazen. Na razstavi se lahko inspektorji postavijo pred vhod zgodaj zjutraj in pobasejo kup denarja od razstavljalcev (slovenskih - lastniskih), ki bi pripeljali take pse. Pobrskali bi po oglasih in popecali vse, ki prodajajo pse s kupiranimi uhlji. Hitro bi zraven stopila tudi KZS z novimi pravili (hm ..., sicer morda ne tako hitro, kot nic tam ni hitro).

Dam roko v ogenj, da tisti, ki ze dolga leta vzrejajo pasme, pri katerih so se uhlji kupirali, ne vozijo psov z "grdo" rezanimi uhlji k veterinarjem (kot pravi tekst "sveta za nekaj ..."), ker zadeve ze obvladajo in zaupajo rezanje samo "preverjenim". Druga pesem je pri raznih rejcih, ki se vedno repe z gumico smajsajo in doma na tnalu rezejo usesa, ali pa dajo za majhne pare porezat cez mejo. Kar poglejte oglasnike, primerjajte oglase ... Ce se ne motim, se celo v znani stacuni da dobiti pse "s certifikati" in porezanimi repi in uhlji. Pa nihce nic ne naredi, oz. menda nihce nic ne more, ker je v tem primeru glavni krivec KZS. Ja, pa jade. Nisem zagovornik KZSja, nikakor, vendar traparij obesat dezurnim krivcem, torej tistim, ki so slucajno ravno pri roki, je vedno mimo. In verjetno bo cez leto ali kaj vec spet kaksno pisemce kaksnega sveta za blabla romalo okrog.

Se teme, za siritev obzorja - v sivih barvah:
- Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?
- Oprostite jim, saj ne vedo, kaj delajo!

Da smo si na jasnem - vsekakor sem za ukinitev rezanja katerihkoli uhljev in repov. Generalno. Tole, kar se gremo zdaj je pa brcanje "kar nekam". Kot obicajno v slovenski kinologiji in na zivalovarstveni sceni. Na pol predpisi, neizvajanje se tistega, kar imamo in pisanje protestnih not v javnost.
Logiran

AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #82 : sreda, 15.07.2009 : 14:28:47 »

Če je vse kar je od pasme ostalo uhlji, lahko zaradi mene tudi izgine.  Shocked
In take se grejo kako ljubitelji pasme... Kako da ne.  Roll Eyes

miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #83 : sreda, 15.07.2009 : 14:32:45 »

miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...

Aha, hvala. Vem nekaj novega.
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #84 : sreda, 15.07.2009 : 14:39:07 »

Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke),

Na ta račun so španjeli bili/so kupirani (rep).
Ja si nisem sprva predstavljala kako izgleda španjel z repom.. zdaj pa imam sama psičko z repkom ki je ves čas v "muvingu".
Naj se bi rep med delom v gozdu poškodoval... ko pa je bilo to potrebno dokazat so pa psa namerno poškodovali.

Sploh pa kupiranje repov sega še v čase vitezev,.. ko so za vsak pasji rep plačevali davke in so jih zaradi teh stvari tudi sekali (to so bili kmetje). Drug namen sekanja je bil pa še v tem, da je bil pes manj sposoben za lov.. ker bi plačali kazen če bi pes lovil..
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #85 : sreda, 15.07.2009 : 14:46:31 »

No, schipperke so kupirali izkljucno zaradi videza. Smiley Ker pasma ni lovska, ne delovna ne nic. Da bi brez repa kaj bolj lajali in cuvali ali pa kaksno podgano hitreje fentali pa tudi ni za pricakovat. Torej le zaradi estetike. Cool Torej je to, da Americani se vedno kupirajo navaden bulshit.
Logiran

ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #86 : sreda, 15.07.2009 : 16:31:55 »

Tudi kangalom se kupira ušesa, sploh v Turčiji zaradi: a) boja z volkovi, b) da bolje slišijo (Huh), c) estetski videz. Izven Turčije, npr. Kanada, ZDA, UK, Avstralija, Nova Zelandija,... ima večina psov nekupirana ušesa, pa so prav tako delavni. Nekaj kupiranih psov se opazi v Nemčiji, izključno zaradi estetskega videza. Ušesa so kupirana pri glavi, na okroglo (kot npr. pri kavkaških ovčarjih) in taki mladički izgledajo kot mladički leva.

Če pa v določeni državi obstaja zakon, ga je pač treba upoštevati. Ampak, če VURS in KZS nista usklajena, je vse skupaj brez zveze, poleg tega je potrebno kršitelje kaznovati, kar pa je za naše inšpektorje že hudo naporno delo, saj je lažje sedeti cele dneve v pisarni kot pa zmigati rit, ki si jo brišejo z... saj vemo čigavim denarjem. Potem je pa tukaj še črni trg (mogoče tudi pri kakšnih slov. veterinarjih) in idioti, ki to počnejo sami.

Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #87 : sreda, 15.07.2009 : 16:47:20 »

Pa kaj potem, če je na razstavi pes s kupiranimi ušesi bolje ocenjen. Jaz se glede tega ne bi sekirala, če moj pes nima kupiranih ušes. Pomembno je, kakšne gene prenese pes na potomce; seveda je pomembna telesna ocena, vendar pa so pomembni tudi izvidi glede gensko prenosljivih bolezni.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #88 : sreda, 15.07.2009 : 17:54:28 »

Jaz se na pasme spoznam toliko kot krava na izdelavo sladoleda. In na psa gledam preprosto kot na žival, ki smo jo ljudje udomačili in je danes družinski član, ponekod delovno sredstvo oz. sodelavec, v glavnem bitje, odvisno od ljudi.... Zato me izjave (tudi tu na forumu sem jih v temi nekega legla čisto pred kratkim prebrala), kako je psica oh-in-sploh, še lepša pa bi bila, če bi imela kupirana ušesa, čisto mimo.

Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke), pa ne štekam, da se hišnim psom amputira dele telesa zaradi človeške nečimrnosti. Ker točno to je kupiranje delov telesa - dandanes samo še človeška nečimrnost.

Standard neke pasme so postavili eni ljudje, ki so se zmenili, kakega psa bi imeli. Ampak v 21. stoletju se lahko tudi plebiscitarno zmenimo, da živih bitij, ki so od nas odvisna, ne bomo fizično pohabljali. Standardi se pišejo in popravljajo, pa jih dejmo še za vse pse, pri katerih se trenutno predvideva kakršno koli estetsko kupiranje. Tudi pasji boji... menda so prepovedani. Torej, zakaj bi morali argentincu rezat ušesa, ker so sicer lahko med borbo predmet poškodbe, če pa pasjih borb ne maramo, nočemo, ne odobravamo, se jih ne gremo?!

Tu filozofiram kot padalec, ampak mislim, da imam prav. Upam, da tja do moje penzije človeštvo toliko napreduje kar se tiče etike do živali, da takih filozofiranj ne bo več treba.

Lp, Tjasa


Jaz se pa s temle 100% strinjam - miškica, bravo! In tudi jaz upam, da bo človeško raso še za časa mojega življenja srečala pamet.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #89 : sreda, 15.07.2009 : 21:27:18 »

Če je vse kar je od pasme ostalo uhlji, lahko zaradi mene tudi izgine.  Shocked
In take se grejo kako ljubitelji pasme... Kako da ne.  Roll Eyes

miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...
Tudi drugje in tudi za lov na druge živali in ponekod tudi v pasjih bojih, žal. Marsikdo bi bil presenečen, če bi vedel komu vse v pasmi so te stvari interesantne za pogledat.
Sicer je pa tako, da je meni pasma draga zaradi svojih karakteristik, z uhlji ali brez. Kaj mi je lepše pa tu tako nima veze, hehe.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Kupiranje psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines