mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:41:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Kupiranje psov
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kupiranje psov  (Prebrano 87018 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #120 : petek, 17.07.2009 : 10:57:43 »

Meni se zdi, da so vzreditelji načrtno poenotili videz in neke osnovne karakterne lastnosti psa. Tisti bolj ˝oštri˝ psi, so tudi večkrat rezani. In tisti, ki se za psa s takim karakterjem odločajo, jim ponavadi tudi tak videz ustreza.
In če potem naredijo po videzu enega ˝Plutona˝ iz take pasme, potem paket ni več popoln Wink.
Načeloma sem tudi jaz proti rezanju, razumem pa po eni strani zagovornike, zakaj vztrajajo.
Je pa vse stvar glave - ali si pripravljen sprejeti samo pol paketa, ali pač ne.
Evo, lahko pa da se čisto motim..... Tongue
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #121 : petek, 17.07.2009 : 10:59:32 »

Doberman z nekupiranim repom in uhlji v razstavni drži na zgornji fotki se meni še vedno zdi hud.

Je pa frka s tem, kako naj bi bil rep nošen, saj dokler so ga rezali, je bilo čisto vseeno, zato na to ni bilo selekcije, zdaj pa so nekupirani repi različni (ista zgodba z rotvajlerji, kodri itd.) Zato so nekateri vzreditelji in kinologi glasni in se upirajo kupiranju repa.

Zanimivo, da veljavni pasemski standard ne določa, kakšen naj bi bil rep - se pravi, zavit čez hrbet kot pri zgornjem psu, nošen ravno navzgor, vodoravno, navzdol, ampak pravi samo:

TAIL : It is high set and docked short whereby approximately two tail vertebrae remain visible.  In countries where docking is legally not permitted the tail may remain natural.

Nič čudnega, če je taka zmeda in toliko upiranja, če celo standardi ne določajo, kako bi moralo biti in celo najprej povejo, kako naj bo rep kupiran.

Klavdija, mogoče veš, kakšen naj bi bila naravna drža repa pri dobermanu?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #122 : petek, 17.07.2009 : 11:04:33 »

Oziroma ali si pripravljen sprejeti paket z rdečo (kupiran) ali pa modro (nekupiran) pentlco. Tongue

Predlagam, da dobermane/bokserje/ASTje krizajo/krizate s tajci. Bodo imeli usesa gor (ok, pa greben... pa DS, pa mogoce "mal" zaj... karakter, no, pa menjava dlake zna bit se bolj zabavna, pa horse-coat-i bodo vmes...). Malo za salo malo za hec.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #123 : petek, 17.07.2009 : 11:06:15 »

Sem ravno hotela vprašat, če se z načrtno vzrejo čez ene miljavžent let ne bi dalo naresti teh psov z ušesi gor Cheesy Grin
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #124 : petek, 17.07.2009 : 11:12:38 »

Hja, povsem se strinjam, da je zakon zakon in da je prav tako ob "manjsih" mucenjih treba reagirati, ampak taksne stale delati okrog tega kupiranja po mojem mnenju res ni treba. Se posebej, ker med nami ni vecine tistih, ki jim je kritika namenjena, sploh pa ne tistih, ki dajo kupirati psom uhlje in repe tako, da jih lahko "najdemo" v sporocilu za javnost sveta za za zaščito živali: "... vse večje število psov, ki potrebujejo zdravljenje komplikacij zaradi nestrokovnih posegov prirezovanja uhljev."

Koliko psov nasih clanov je kupiranih (da so dali sami lastniki kupirati uhlje ali da so takega psa iskali in ne tisti, ki so bili taki posvojeni - imam eno posvojeno brez repa, odrezanega ima zelo grdo, prav pri korenu, je pa nerodovniska)? Takih, ki so koteni po uveljavitvi zakona? Bi morala dobro raziskati, da bi jih nekaj nasla.
Ta trenutek pa brez tezav najdem na netu na prodaj celo vrsto nerodovniskih bokserjev (vsi) in kokerspanjelov s kupiranim repom. Protizakonito, pa ne gre nihce njim srat po glavi. Mucenje, vendar je najbrz vseeno, ker jih ni tukaj in se ne oglasajo, jih ne vidimo ...?
Najdem pa lahko, recimo, tudi leglo rodovniskih nemskih bokserjev, kjer imajo vsi mladici repke Wink. Ga najdete tudi na mojpes.netu Smiley.

lunca, delas v vet ambulanti. Lepo prosim, povej, koliko rodovniskih psov pripeljejo k vam ljudje s tezavami po rezanju uhljev? In koliko pripeljejo vseh psov ("rotiji" z rezanimi repi, "bokserji" z rezanimi repi in uhlji, "argentinci" z rezanimi uhlji, "doge" z rezanimi uhlji, "dobermani" z rezanimi uhlji in repi, "kokri" z rezanimi repi? Namrec, po zakonu o zasciti zivali je dovoljeno rezanje repov samo psom tistih pasem, pri katerih standard to zahteva. Za mesance ni standardov. Kot tudi ne za pse, katerim ni mogoce dokazati porekla. DNK teste najbrz ne delajo, ali pac? Ampak to ze ne briga vec ne VURSa, ne njegovega "sveta" in ne vas, tako zagrizenih nasprotnikov tistih, ki jim je morda bolj vsec "pes iz starih casov", ki se niso tako stari, le spomin nekaterim seze zelo na kratko.

AngSeter, povsem sigurno ni prav noben veterinar spodeloval pri kreiranju clena o prepovedi rezanja uhljev. Posebej ne tak, ki dela v kaksni vet ambulanti. Stavka "Veterinarji so si sami odvzeli en vir zasluška. Sigurno ne zaradi lepšega..." sta zato povsem mimo. To je tako, kot veti priporocajo vsaki stranki, da je njihov mesanec krasen za parjenje in njihova mesanka krasna za kotitev. In tudi ne naredijo prav nic, ko ugotovijo, da je imela kaksna psica dvakrat letno leglo. Vsak nov mladic jim pripelje potencialno stranko. Bolj, kot je bolan, bolje za njih. Dokler jim nekdo (povsem drug in veti bodo proti takemu clenu striktno proti) ne bo predpisal, da ni vsak pes/psica za parjenje, bodo bluzili neumnosti v imenu "dobrega zasluzka" in stilu "stranka je kralj".
Logiran

Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #125 : petek, 17.07.2009 : 11:30:40 »

Sem ravno hotela vprašat, če se z načrtno vzrejo čez ene miljavžent let ne bi dalo naresti teh psov z ušesi gor Cheesy Grin

Saj nekateri dobiji imajo naravno ušesa gor - so pa malo podobni netopirjem  Wink Wink Wink

Seveda bi se dalo z vzrejo v XY letih ustvariti dobija s stoječimi ušesi, potrebno je samo:

1. prepričati ljudi, da bodo teh nekaj XY let pa menda ja potrpeli z nekupiranimi dobiji, ki imajo ušesa in rep
2. imeti vzreditelje (XV št. dobrih), ki to počnejo
3. za to potrebuješ nekupirane dobije, ki imajo manjša ušesa (+ ustrezajo standardu pasme)

Glede na to, da se zatakne še pred točko 1 -  Roll Eyes Roll Eyes
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #126 : petek, 17.07.2009 : 11:35:36 »

Kalsang;
standard pri dobermanu ne navaja nič posebnega kako bi naj stal naraven rep. (pri ušesih je navedeno)

Sama nisem v teh strokovnih vodah Wink, ampak sem le opazovalec in ljubitelj teh čudovitih psov.
Vsekakor mora rep držati gor. Že po kupiranem repu vidimo, da ga mora držati gor - ampak seveda pod določenim kotom...

Na zadnji specialki pri nas sem imela čast "delati" s strokovnjakom za pasmo doberman, G. Bechtom. Vsaka mu čast - saj ve kaj dela - gleda! Veliko sem se naučila.
V opisne liste nisva vpisovala nič o ušesih in repih. Sam je povedal tudi, da on gleda le "celotnega"  psa. "Gesamtbild". Ocenjevati rep nekupiranemu dobermanu, ki stoji v ringu z nekupiranimi pa je sila krivično. Zato gleda repe nekupiranim tudi le do drugega členka.

Me pa je leto nazaj zmotil stavek sodnika, ki je sodil takrat na specialki dobermanov pri nas. (čeprav jaz še zmeraj upam, da je šlo za napačen prevod...)
Citiram:” Prav s temi težavami pa se sedaj srečujejo vzreditelji, ko morajo, npr. zaradi nepravilno nastavljenih ali nošenih uhljev ali repa, iz vzreje izločiti kakšno sicer perspektivno žival.

To je zame popolnoma nesprejemljivo.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #127 : petek, 17.07.2009 : 11:39:53 »

Vzreditelji so pa druga zgodba spet; oni bi lahko veliko pripomogli pri ohranjanju pasme - tudi z ušesi in repom. V veliki večini pa so oni sami mnenja, da doberman ni več doberman, če je nekupiran.
Če bi jaz bila vzreditelj in bi k meni prišel kupec, ki bi mi rekel nekaj takega, bi ga kar poslala  domov... Popolnoma neprimeren skrbnik za to pasmo.
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #128 : petek, 17.07.2009 : 11:41:26 »

Zdaj pa resno - po mojem mnenju smo se problema kupiranja in nekupiranja lotili v naši državici z napačnega konca. Undecided

Najprej bi bilo potrebno ljudi ozaveščati in spodbujati naraven videz pasem, kar bi morala početi predvsem kinološka scena (KZS, klubi, društva...) - pa tudi država - in za nekupirane pse na razstavah uvesti neke vrste pozitivno diskriminacijo (npr. posebne nagrade za zmagovalne pse, ki niso kupirani......) ter še zagotovo marsikaj drugega. V tem času bi pse še vedno lahko kupirali edino in zgolj uradni veterinarji na klinikah in tako bi psom zagotavljali ustrezno in strokovno nego tudi v primeru, da so se odločili za kupiranje.

Šele po daljšem časovnem obdobju, bi lahko začeli z malo bolj strogimi zadevami, kot je prepoved razstavljanja kupiranih psov, nižja ocena na vzrejnem itd. Ampak kupiranje bi bilo še vedno možno pri veterinarjih.

Po preteku XY let pa bi se lahko kupiranje psov prepovedalo in po preteku XZ bi lahko bili lastniki kupiranih psov celo kaznovani.

Vse to pa bi zahtevalo skupno in celovito strategijo tako države kakor tudi uradne (in neuradne) kinološke srenje - kar pa je zaenkrat zgoj iluzija, saj že na drugih področjih ni možno doseči enotnega nastopa in učinkovitosti (preprodajalci, šteparji, čipiranje, odgovorno lastništvo........)

Kar pa smo s prepovedjo kupiranja (takšno, kot je) dosegli je, da se pse reže/mesari po garažah, kopalnicah, se jih vozi v druge države, kjer to ni prepovedani ali pa tudi tam kupirajo na črno in da lastniki kupiranih psov ob zapletih ne iščejo pomoči pri veterinarjih. In spet so na slabšem samo psi.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #129 : petek, 17.07.2009 : 11:44:23 »

Citat
Zdaj pa resno - po mojem mnenju smo se problema kupiranja in nekupiranja lotili v naši državici z napačnega konca 
  Smiley
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #130 : petek, 17.07.2009 : 11:45:31 »

da ne pozabim - lani v Grazu so izbirali najlepšega nekupiranega psa. Mislim, da so bili trije v ringu. Roll Eyes

Grem letos spet - morda jih bo kaj več.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #131 : petek, 17.07.2009 : 11:57:16 »

Citiram:” Prav s temi težavami pa se sedaj srečujejo vzreditelji, ko morajo, npr. zaradi nepravilno nastavljenih ali nošenih uhljev ali repa, iz vzreje izločiti kakšno sicer perspektivno žival.

Takšne izjave renomiranih, tudi naših kinologov, poznam. Bile so objavljene tudi v Kinologu, v samem uvodniku itd. Se strinjam z Jano, da VURS ne kaže na pravega krivca, po drugi strani pa mislim, da KZS vseeno ne bi smela dopuščati takšnih izjav, še zlasti v svojem glasilu ne, saj se potem odražajo kot uradno mnenje cele organizacije.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #132 : petek, 17.07.2009 : 12:06:13 »

Hja..jaz sem takrat celo čakala na odgovor - kakšen pa je zaželjen naraven rep po standardu?
Pa nič...
Kako si lahko potem sodniki in vzreditelji postavljajo neka svoja merila....?

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #133 : petek, 17.07.2009 : 12:17:13 »

Drugega jim pač ne preostane, ker tisti, ki bi morali, ne postavijo jasnih meril.
Logiran
uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #134 : petek, 17.07.2009 : 12:37:41 »

Mene pa na nek način moti odnos - kaj je to proti..., saj je dost trpljenja drugje..... Se pravi, pustimo vse in se pejmo ukvarjat le s ta hudimi stvarmi, majše zlo pa je ok?
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Kupiranje psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines