mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:49:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk
Strani: 1 2 3 4 [5]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk  (Prebrano 14844 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #60 : petek, 30.05.2008 : 10:55:06 »

Obstaja, obstaja ... Ampak je:
a) nezanesljivo (deluje proti dvema podtipoma virusa, jih je pa vec, mislim, da 5)
b) macki so potem na testih +
c) stranskih ucinkov je toliko in so taksni, da je zelo za razmislit, ce se ga "splaca" uporabit.

Kar se pa tice steriliziranih mackonov - pred 20imi leti je bil to pogost poseg, enako velja za sterilizacijo samic (ne kastracijo, ki se izvaja danes). Bi rekla, da je Lanabela imela bolj kot ne v mislih lastniske macke, kajti za prostozivece je povsem vseeno (kar se tice stroskov, stresa, ...), ce se macko kastrira in ne sterilizira.
Sem pa tudi jaz proti temu, da bi bila kastracija za vse nevzrejne zivali obvezna (ceprav so moje vse "postimane"). Itak bi bila "prizadeta" vecina lastnikov, ki imajo svoje zivali itak "porihtane" ali pod nadzorm. Mislim, da je prej treba zacet izvajat kaksnega od obstojecih zakonov, uvest evidenco se za macke in sprozit nek nadzor nad trgovino z zivalmi. Jaz vidim vecji problem v tem, da, sploh z mackami, trenutno "lahko" vsak dela vse kar hoce. Od utapljanja, evtanazij zdravioh maldicev, prodajanja, prodajanja "cistokrvnih brez rodovnik" brez vsakega nadzora. Ampak smo spet tam kjer smo bili v debatah ze 100x.
m.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #61 : petek, 30.05.2008 : 11:33:04 »

Pri moji kolegici doma imajo mački, ki imata samo prevezane jajcevode in se breznata, samo mladičev ni. Splon niso vedeli, da se sterilizacija opravi tudi drugače!
Logiran
sarabenji
odvisnež
*****
Sporočil: 818


« Odgovor #62 : petek, 30.05.2008 : 11:52:19 »

maja01, super za tole informacijo! res nisem vedela tega. Smiley

če te prav razumem, je po tvojem mnenju tole cepivo, bolj kot ne neuporabno, če želimo zaščititi živali in zamejiti širjenje okužb?

in potemtakem ne moremo uporabiti argumenta, da če so živali cepljenje in se parijo brez potomstva, da je to enako ok, kot če se ne parijo? ali z drugimi besedami: poseg, ki naredi, da se žival posledično sploh ne pari, je za samo žival iz tega vidika boljši, ker jo zavaruje tudi pred določenimi okužbami, pred katerimi jih drugače ne moremo zaščititi?


(dlakocepim, vem, ampak rada bi se prepričala, da sem te prav razumela, ker se mi zdi pač pomembna zadeva.)

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #63 : petek, 30.05.2008 : 12:22:32 »

naj samo ponovim, kar sem že napisala, pa očitno nekateri nikakor ne pokapirajo: prostoživeče mačke se polovi in pokastrira, kar je OK. Če se da lastnike prepričati, da vsaj svoje zunanje mačke pokastrirajo, je tudi OK. Lastniškim mačkam, ki jih lastniki iz kakršnega koli vzroka nočejo pokastrirat in jih puščajo brez nadzora ne moreš nič. In hodijo zdajle lepo okrog s trebuhi, čez par mesecev pa bodo njihovi mladiči popolnili luknje, ki so mogoče nastale v populaciji prostoživečih. In jih boste spet lovili in kastrirali.

Če je mačka, ki ni kastrirana zaprta in se ne spari, se začne gonit non stop, lahko na tri tedne. Če se mačka spari, se ne goni vsaj 4 mesece, in to ne glede na to, ali je breja ali ne. Zato imam jaz doma samca. Moje psice, ki tudi niso kastrirane, se ne parijo z nobenimi samci, niti s steriliziranimi ne, ker to ni potrebno. Je zdaj kaj bolj jasno?

Veliko večino mačk na nekem teritoriju oplodi en ali nekaj glavnih mačkov. če te glavne samce kastriraš, jih takoj nadomestijo nižji po rangu. Če pa te glavne samce steriliziraš, pa svoj položaj ohranijo, parijo se s samicami, ki ne samo da ostanejo prazne, ampak se eno sezono ne gonijo več. Mlajši mački, ki pridejo na novo, rabijo precej časa, da se povzpnejo po lestvici dovolj visoko, da pridejo na vrsto pri samicah.



Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #64 : petek, 30.05.2008 : 12:24:15 »

Se zelo strinjam maja01,
zakoni so, a se jih ne upošteva, ker ni kontrole. Tisti, ki žival pušča, da teka po naseljih in ob prometnicah, dobiva in širi bolezni, ki je ne cepi, ne preprečuje potomcev (da ne govorim o čem hujšem), je že v prestopku - prav vseeno, če mu napišemo še sto novih zakonov. Tisti, ki upošteva zakon, ponavadi upošteva tudi lastno pamet in srce, zakonov ne potrebuje - ti so tu za krotenje mase, ker država pač ne more vsakega posebej vabit na prosvetljevalni pogovor.

Sicer pa smo v dokaj bedni situaciji -
zaradi idiotov ki delajo, kar delajo, se javno o nekaterih temah očitno že kar težko govori - Lanabelini mački ne škodijo nikomur, a si komaj upamo pisat o tem oz. "v splošno dobro" raje obsodimo še njo... Jaz sem npr. v neki temi razpredala o tem, zakaj vendar psom brez papirjev, ki izgledajo tipični predstavniki pasme, govorimo "mešanci" (mene tak izraz milo rečeno zabava). Debata tudi v tem primeru ni bila mogoča, so me nekateri narobe razumeli in začeli pisat o šteparjih - strah pred napačnim razumevanjem zaradi zlorab pač prevlada... No, na koncu sem se ravno tega ustrašila še sama in utihnila  Undecided
Po eni strani res vprašanje, ali se ni za take teme boljše dobit na kavi in tam razpravljat, samo potem bo kavarna forum, kaj bo pa tule ostalo? (mal za hec, anede?)
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #65 : petek, 30.05.2008 : 14:56:38 »

Ja, cepivo je bolj ali manj neuporabno in precej kontroverzno (ima toliko slabih lastnosti, da je res treba mocno pretehtat kdaj ga uporabit in kdaj je boljse, da ne). V bistvu, ne vem, ce je v Sloveniji sploh registrirano (ravno zaradi tega).

Moje mnenje je seveda, da je boljse, ce se macke kastrira (in se zato ne parijo) kot da se jih sterilizira (ali sploh ne) in cepi. Govorim seveda o problematiki prostozivecih mack. Kaj bo pa lastnik naredil z zivaljo, je pa njegova stvar (moji so vsi kastrirani). Jasno, spet je govora o primernih lastnikih, vemo pa kako je (zal) z vecino lastnikov zivali ... Ne samo, da niso pokastrirane, se kaj drugega jim manjka.
lp, m.

 
Logiran
Giga
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 52


« Odgovor #66 : sobota, 23.08.2008 : 08:50:01 »

Jah... in kako dopovedati folku, da mačke s/k. Kolikokrat slišim, ja maček se mi spet potepa in ga že cel teden ni doma. Ja halo.... potem pa povem kaj lahko naredija za varnost svoje mačke in drugih, pa me čudno gledajo. Eh mi tega ne delamo...aaaaaaaaaaaaaaaaaaa   Angry
Ali ta je še boljša...mačka mora dat svoj cikel skoz....aaaaaaaaaaaaaaaaaa direkt za strel v glavo. In kako naj tem ljudem dopovemo, da se tako ne dela?  Lips Sealed 
Tako kot občudujem delo vseh tu, ki poskušate pomagat živalim, se po drugi strani srečujem z ljudmi, ki enostavno niso pripravljeni sprejeti resnice in puščajo mačke takšne kot so ne S/K. In kaj sledi po tem...  Undecided

Se čisto srtinjam.Sosedi sem  jeseni (2007),dala jaz denar,za sterilizacijo 2 mačk,pa ko sem že tako brez. Je rekla da sta sterilizirane-madona,zakaj sta ble letos spet debele in sta SPET kotile.
In zakaj so letos spet pobili več kot 10 muckov. 3 mačke imajo,od tega bi 2 lahko bile sterilizirani,pa nista. Za eno sem ji pa misla letos,spomladi dat, pa NEDAM! Čeprav se mi smilijo,za tisti denar bi lahko jaz marsikaj druga nardila,pa sem se mu vseeno odrekla,ona ga pa gre za vse drugo zapravit.  Angry
Potem pa reče da se ji mačke smilijo,ko so tako v zavetiščih. Njej se pa glih kaj smili, a jih zato rajše ubije,da nebi bile v zavetiščih?  Angry
Ko sem pa jaz Gigo peljala na s. me je pa čudno gledala in rekla,da bi ona tudi mačke peljala,samo nima denarja..  Huh
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines