mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:48:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk  (Prebrano 14843 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #30 : torek, 27.05.2008 : 22:37:07 »

Mi smo pred par meseci s par kolegi razpravljali o tej problematiki, pa se jim razen enemu ni dalo dopovedat, da so danes s/k pač nujno potrebne, ker se naraščujoče populacije preprosto ne da več kontrolirat. So mnenja, da človek tu nima kaj posegat in da živali ne more kar s/k vse povprek, tu dejansko nismo prišli skupaj. Vsak ki je takega mnenja bi se moral s tem direktno soočati, pa bi verjetno hitro spremenil mnenje.

Se zelo strinjam s tem. Potem pa prideš domov pa pogledaš na mojpes.net in gledaš te najdenčke in punce, Smetko, kako se trudijo, pa se ti zdi, da nikamor ne prideš. joj kako smo ljudje lahko včasih trmasti  Angry 

Sem se pa ob tej priliki spomnila ene zgodbe oziroma prispodobe.
"""Na neki plaži, je nek mož zagledal fantka, ki je stal ob vodi in nekaj vneto metal v vodo. Ker ga je zanimalo kaj počne deček, se je približal, da ugotovi. Začudeno je pogledal fanta, kako je vneto metal v vodo morske zvezde. po plaži jih je bilo polno, ker jih je naplavila voda ob visoki plimi. Mož seveda ni razumel zakaj počne deček to, zato ga je vprašal: "Zakaj pa mečeš morske zvezde v vodo?"  Deček odvrne:"Morske zvezde živijo v vodi. Tu zunaj se bodo posušile, zato jih vračam nazaj tja kamor spadajo." Mož se odzove: "Ampak saj jih je na stotine tu. Nikoli ti ne bo uspelo vreči vseh v vodo. In vedno znova bo naplavila voda nove.Brezupno je.Nima smisla:" Deček ga lepo pogleda in se mu nasmeje nazaj in reče: "Seveda, nove bodo prišle in vseh ne morem rešit. Lahko pa rešim to, ki jo držim v roki." Ko to odvrne, začel zopet tiho metati morske zvezde v vodo. Mož ga je presenečeno pogledal in se malce zamislil. Vzel je morsko zvezdo in jo vrgel v vodo. """

Ne vem točno kdo je napisal to, niti kako točno zveni vsebina. Mislim pa da je vsem jasno kaj želi povedati.

To je za vse tiste, ki vam ni mar za "morske zvezde" in jim vedno znova dajete upanje. Niste same. Vedno več nas je.  Wink
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #31 : sreda, 28.05.2008 : 08:01:48 »

So mnenja, da človek tu nima kaj posegat in da živali ne more kar s/k vse povprek...
Ja, v to je verjetno prepričana več kot polovica prebivalstva. Po drugi strani pa....koliko živalskih vrst je na robu izumrtja? (Zaradi koga?)
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #32 : sreda, 28.05.2008 : 08:14:38 »

Človek, ki je kdajkoli imel v oskrbi take nebogljene mladiče, bedel ob njih, jih masiral in hranil tudi ponoči, po možnosti pa na koncu še uspelo ni, pomoje ne bo nikoli več mnenja, da gre za čudež življenja in da je kaj takega dopustno.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #33 : sreda, 28.05.2008 : 08:18:13 »

Ja čudež življenja,ja.In koliko trpljenja in bolečin živali vmes. Sad
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #34 : sreda, 28.05.2008 : 12:09:40 »

S tem, da kastracije kar vsevprek niso potrebne (in so v končni fazi za populacijo škodljive) se tudi jaz strinjam. Z enim dodatkom: da je nujno potrebno kastrirati vsako mačko ali psa, ki ga lastnik nima popolnoma pod nadzorom. (kar žal pomeni krepko več kot 90% mačk)
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #35 : sreda, 28.05.2008 : 12:49:41 »

Lanabela,kaj pa misliš s tem-s/k kar vsevprek?

Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #36 : sreda, 28.05.2008 : 13:21:54 »

Kaj bi bilo drugače. če bi npr. sprejeli zakon, da morajo biti vse domače živali, ki nimajo vzrejnega dovoljenja, s/k?

Po moje ne kaj dosti! Bi pa tak zakon zelo podprla!

Lanabela: veliko lastnikov, ki imajo svoje živali popolnoma pod nadzorom jih, tudi zato, s/k. Sem že večkrat povedala, pa bom še enkrat: ko smo dobili prvi dve muci, sem se spraševala, zakaj s, če bosta vse življenje zaprti v stanovanju. Bilo mi je jasno, ko se sta se pri 4 mesecih že breznali in je bilo pri Vis to stanje tako mučno (za nas in zanjo), da smo ju po hitrem postopku odpeljali na s. In čudež, takoj po posegu spet vse ok.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #37 : sreda, 28.05.2008 : 15:02:55 »

Kaj bi bilo drugače. če bi npr. sprejeli zakon, da morajo biti vse domače živali, ki nimajo vzrejnega dovoljenja, s/k?

Pomoje tudi ne kaj dosti oz. žal prav nič...
Zaradi mene imajo lahko odgovorni lastniki živali, ki so stalno pod kontrolo, tudi ne-s/k, če jih ne motijo vsi s tem povezani zapleti. Lahko imajo le-te kdaj v življenju celo mladiče (ne nezaželenih), če jih namerava lastnik lepo obdržat doma in zanje skrbet po vseh regl'cih (ne me linčat, je zelooo teoretično mišljeno) . Imamo še mnoge zakone, pa žal ne pomagajo - med drugim tudi zakon, da morajo imet ljudje svoje živali pod nadzorom, pa tole, kar prihaja dnevno v Horjul kaže, da smo še zelooo daleč od nadzora... Da ne govorim o zakonski prepovedi opustitve oskrbe, mučenja itd.

Problem so neodgovorni ljudje, dokler bodo obstajali, bodo obstajale tudi kršitve - od prostega potepanja domačih živali, do nepreprečevanja nezaželenega potomstva, ogabnega ravnanja z njim itd. In zaradi njih je sploh potrebno tako striktno zavzemat se za s/k. Spremembe bodo pa šele, ko se bo poskrbelo za sankcioniranje kršitev in za take kazni, ki bodo ljudem že same po sebi dale mislit, če ne drugače pa pač iz strahu. Pa še takrat se bodo norci našli...

Se malo za hec zavzemam za en odlov teh neodgovornežev, samo mislim, da samo s/k ne bi bila dovolj, bi bilo treba še kakšen možganski poseg izvest...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #38 : četrtek, 29.05.2008 : 10:58:16 »

Jaz bi se takemu zakonu uprla. Mene noben ne bo prisilil, da bi dala kastrirat katro koli svojo žival, če tega sama ne želim. In ja, celo nekastriranimi  mačkami se da čisto lepo shajati. Čeprav je rahlo naporno. Moji dve mački sta lepo celi, gonita se pa samo dvakrat letno, ker imata zraven steriliziranega (ne kastriranega) samca. So zaprti, da pa jim tako  stanje nič ne škodi kaže tudi to, da so stari 19 - 20 let in se jim to še nikjer nič ne pozna.

ne vem, zaklaj bi morali vedno nekaj pametovati in težiti tistim, ki ne povzročajo težav. Tistim, ki take ali drugačne godlje, ki jih sami zakuhajo in prismodijo, potem  servirajo  drugim, no takim pa po pravilu nihče nič ne more.

mimogrede, ena od možnosti, kako omejiti število mladičev pri lastniških mačkah, ki jih lastniki spuščajo ven, kastrirat jih pa nočejo, so prav sterilizirani samci. Če uspeš najti par taglavnih samcev, ki obvladijejo nek teritorij in jih sterilizirati (nikakor ne kastrirati), potem se bo večina mačk sicer sparila, a ostala prazna.
Logiran
Royalty
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.006


« Odgovor #39 : četrtek, 29.05.2008 : 11:26:37 »

No, tole je pa pritegnilo mojo pozornost.

Lanabela, mi lahko razložiš kako naj bi izgledala sterilizacija (in ne kastracija) mačjega samca? Kot razumem iz tvojega pisanja, naj bi tak maček še vedno imel nagon in se bi tudi paril z mačkami, ne bi jih pa mogel zaploditi? Torej bi se še vedno tepel z ostalimi samci in med krvavimi boji prenašal nalezljive bolezni kot sta mačji aids in levkoza? Prav tako bi med parjenjem prenašal morebitne bolezni na samice? Je mogoče že kdo videl koliko časa hira in umira maček z omenjenimi boleznimi, ker zanj nihče ne skrbi, mu ne privošči evtanazije? Se ti res zdi, da bi s tem tvojim načinom res lahko kontrolirali število mačk? Ker če med tako mačjo skupino, pride samo en nesteriliziran ali nekastriran mačji samec, ki bi naprimer nadomestil enega starejšega steriliziranega mačka, bi bile čisto vse samice breje in si na začetku kjer si bil...misliš da bi bilo lastnikom teh mačk kaj mar, da imajo spet mladiče? Tudi že poštimane kolonije prostoživečih mačk je treba stalno nadzorovati, ker prihajajo nove muce in delo ni nikoli končano. V taki koloniji lastniških ali pa nelastniških mačk - konec koncev je vseeno pa ti lahko samo en nov samec, uniči vse dosedanje delo, ko si ugotavljal kateri so tisti samci, ki imajo nadzor nad določenim teritorijem, jih peljal na sterilizacijo (btw ali mi lahko točno razložiš kakšen poseg naj bi to bil in kdo ga opravlja - katera vet.postaja), potem pa ves čas spremljal če so še vedno oni edini samci, ki se parijo s samicami? Daj bodi resna. Še prostoživečih muc prostovoljke ne moremo vseh poštimati, potem pa naj še lastniške mačke vozimo sterilizirati? Hm, pa kar brez dovoljenja lastnikov ali kako? Saj kolikor sem razumela, so tudi ti taglavni samci lastniški ali kako?

Pa še nekaj me zanima...torej tvoji dve nesterilizirani samici in sterilzirani maček se parijo med sabo, samo mladičev ni?

Jaz bi se z zakonom da je vsak skrbnik dolžan sterilizirati oziroma kastrirati svojo neplemensko žival (bi tukaj poleg mačk, psov in ostalih domačih živali, dodala še konje), še kako strinjala. Vprašanje pa je, kako bi se izvajanje zakona nadzorovalo. Saj že obstoječi zakon o preprečevanju rojstev nezaželenih mladičev ni prav nič nadzorovan, kaj šele da bi ga kdo upošteval (razen manjšine ljudi, ki so odgovorni skrbniki).

Pišuka, take ideje pa še mene razkurijo.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #40 : četrtek, 29.05.2008 : 11:30:22 »

Temu se sicer strokovno rece vazektomija. Gre za poseg, pri cemer samcu prerezejo/podvezejo semenovode. Ker testisi ostanejo, se taka zival se vedno goni (in tudi pari), vendar ne more oplodit samice.
Npr. take samce uporabljajo vzreditelji dihurjev (tam je problem, ker gonitev samice - ce se ne spari - lahko traja tudi vec kot pol leta in zaradi visokih konc. estrogenov lahko pride do hudih komplikacij in posledicno pogina).
m.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : četrtek, 29.05.2008 : 11:51:53 »

Royalty, če se boš razburjala zaradi vsake ideje ki ti ni všeč, boš prehitro osivela. Bi bilo škoda. Saj nihče ne pravi, da moraš idejo ki ti ni všeč sprejeti, kajne. Itak je iluzorno, da bi se pri nas lotili česa takšnega. Pri nas so bolj popularne vedno nove zapovedi in prepovedi, ki nimajo nobenega učinka, ker se jih tisti, ki povzročajo težave ne držijo.

Se pa take in podobne metode v praksi uporabljajo, kakšni so njihovi uspehi pa ne vem. 100% seveda ni, vsekakor pa bi se moralo število mladičev znatno zmanjšati. Sterilizirani samci širijo AIDS ravno toliko kot intaktni.  Če bi jih prej še potestirali in cepili negativne, bi  pa ubili dve muhi na en mah. Dejansko se zadeve ne da izpeljati brez sodelovanja lastnikov. Tudi če bi se izpeljalo na občinske stroške (kar se, mimogrede zdi neumno tudi meni, ampak kaj češ, denar gre še za večje neumnosti) bi bilo veliko ceneje, kot loviti in kastrirati vedno nove in nove nekoč lastniške mladiče.

Ja, moji mački se parijo kolikor jim duša poželi, se mi pa zdi, da samcu libido na stara leta rahlo peša in tudi mački se gonita manj kot dvakrat letno. Kaj češ, leta. Mladičev seveda ni.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #42 : četrtek, 29.05.2008 : 11:58:40 »

PS: jasno je, da je bolje kastrirati vse mačke, ki hodijo ven, lastniške in nelastniške. Če pa nad lastniškimi nimaš nobenega vpliva, je tudi nepopolna rešitav boljša kot nobena rešitev.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #43 : četrtek, 29.05.2008 : 12:06:35 »

Lanabela, ogromno število mačjih samic se, če niso s/k, brezna non stop. Očitno imaš ti srečo, pri nas je nismo imjeli. Poleg tega, da je mačka skoraj shirala od non stop breznanja, je bila še nenormalno agresivna. Oboje smo s sterilizacijo popolnoma odpravili. In res ne vem, kako naj bi drugače "prišli skozi". Se mi zdi malo mimo primerjat gonitve psov/psic in bereznanje mačk, ker niti približno ni primerljivo.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #44 : četrtek, 29.05.2008 : 12:08:43 »

potem se bo večina mačk sicer sparila, a ostala prazna.
Pa bolezni, ki se veselo prenašajo?
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Jagoda in Čokolada iz gradu Krumperk
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines