mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 22:15:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: ugrizne rane
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: ugrizne rane  (Prebrano 22696 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« : sreda, 27.10.2004 : 17:32:15 »

Danes je sla mami z mlajsim psom v mesto in ga za zelo kratek cas pustila privezanega pred trgovino. Ko je prisla domov, sem opazila, da ima na hrbtu dve rani od ugriza. Sicer nista veliki, poznata se dva zoba in cisto malo je krvi. Tam kjer sta rani ima malo oteceno - kot dve bunki. Zgleda da ga je kaksen pes ugriznil pred trgovino. Je tudi apaticen in nejesc. Zanima me, ce ga je potrebno peljati veterinarju ali mu lahko sama razkuzim in ce je nevarno??

Lp, Eva
Logiran
astra
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 188


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 27.10.2004 : 18:58:08 »

Dobro bi ga bilo peljati zaradi tega ker se lahko pod kožo naber gnoj potem so pa lahko še večje komplikacije, verjetno ti bodo razkužili vgrizno rano.

Držimo pesti in tačke da se bo čim prej pozdravilo Wink

LP
Logiran
Tarabas
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 70


« Odgovor #2 : sreda, 27.10.2004 : 18:59:58 »

Ewchy, največja nevarnost je tetanus. odvisna kako globoka je rana. Upam, da si jo že razkužila. Dostikrat se zgodi, da na zunaj zgleda kot luknjica od zoba, pod njo je pa ogroma luknja, ker pes ugrizna in strese. Če si prepričana, da je rana samo površinska ni treba k veterinarju, bolj pa ko je globoka, večja je nevarnost.
Upam, da ni nič hudega.lp
Logiran
astra
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 188


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 27.10.2004 : 19:12:47 »

Se strinja bolje preventivni pogled veterinarja, kod da bi kasneje imela velike probleme.
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #4 : četrtek, 28.10.2004 : 06:19:36 »

No mojega pesjana je ugriznil njegov bratec... >:(In to v predel ličnice. Rana je izgledala le površinska, zato sem jo dobro razkužila...V dveh dneh se je zažela gnojiti in takrat sem pridno (2x na dan) razkuževala in malzala s Spot gelom...Ta je res učinkoval...Pozdravila se je v parih dneh. Ti pa predlagam, da postrižeš dlake okoli rane, ker se običajno lepijo na rano in se ta zato še hitreje vname! sram
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #5 : četrtek, 28.10.2004 : 08:19:31 »

Pri ranah zaradi ugriza se zelo pogosto pojavijo ti. žepki. Žepek nastane zaradi tega, ker se zob ne zasadi v meso, ampak gre pod kožo (no, tako nekako). In ker zobje niso ravno sterilno čisti, se svinjarija z zoba prenese v ta žepek, kjer ima idealne pogoje za "razcvet".

Čeprav vidite le dve luknjici, je ponavadi pod luknjicama tudi takšen žepek.
Peljite psa k vetu, ki bo zadevo razkužil in  dal potrebna preventivna zdravila. Včasih je zadeva takšna, da mora vet kožo nad žepkom prerezati, da lahko dobro očisti in seveda sledi šivanje.
S tem boste preprečili komplikacije, ki so lahko zelo neprijetne in predvsem se boste izognili dolgotrajnemu zdravljenju.

Pacanje doma je sicer lahko uspešno, a sama se v takšnih primerih nisem nikoli šla domače veterinarske prakse.  lahko bi naredila več škode, kot pa koristi.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #6 : četrtek, 28.10.2004 : 09:08:42 »

No, sama imam srečo, da se je pri mojemu psu zacelilo brez komplikacij, prepričana pa sem, da bi, če bi šla k veterinarju, spet dobila antibiotike...tako kot za vsako drugo stvar! Angry Cry
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #7 : četrtek, 28.10.2004 : 09:27:08 »

Ja, tele antibiotike res talajo kar z lopato.  Undecided
Vendar so včasih vseeno potrebni.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #8 : četrtek, 28.10.2004 : 09:48:52 »

Hja, res je...jaz se kar bojim it k veterinarju, ker za vsako malenkost (beri drek) pokasirava antibiotike...Da potem ne omenjam tega, kako mu pade odpornost in spet izbruhe borelija  Huh Angry
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #9 : četrtek, 28.10.2004 : 14:09:40 »

Lahko sama lepo postrižeš dlako okoli luknjic, ranici razkužiš in posušiš. Če je prišlo do infekcije, se bo 3.do 4.dan po ugrizu ali začel cediti gnoj, če pa se bodo ranici zaprli, bo pričelo otekati. Takrat je potrebno stopiti do veterinarja, ki bo predpisal antibiotike, ne brez zveze ampak zaradi infekcije. Pri ugriznih ranah pa skoraj vedno pride do infekcije, zato jih ne smemo podcenjevati in enačiti z drugimi ranami, ker so le-te globlje, pes pa z ugrizom vnese v rano bakterije. Najpomembneje pa je, da je rana čista in suha, če je pod njo oteklina, je bolje, da se počasneje celi in se luknjica ne takoj zapre.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #10 : četrtek, 28.10.2004 : 14:14:54 »

Še nekaj sem hotela napisati, glede antibiotikov. Če se s tem načinom zdravljenja ne strinjate, lahko odklonite, preden veterinar živali aplicira antibiotik. Jaz pred vsako injekcijo vprašam, kaj vsebuje in antibiotik sem že odklonila, vendar se morate zavedati, da je v primeru bakterijske okužbe edino učinkovito zdravilo. Še nekaj: če si žival liže zagnojeno rano, lahko okužbo prenese, kot moj muc, ki jo je prenesel s tačke na ustnico in takrat se antibiotikom nismo mogli več izogniti.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #11 : četrtek, 28.10.2004 : 14:18:01 »

Najlepsa hvala vsem za odgovore!
Danes je ze bolje, mu grem se zdajle porezati dlake okoli rane. Vceraj sem mu tudi razkuzila, zginile so tudi bunke okoli ran. Tako da verjetno se ne bom sla do veta, ce se stanje ne bo izboljsevalo pa seveda takoj.
Kakrsnokoli mnenje bo se prislo prav

Lp, Eva
Logiran
hipo
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 342


« Odgovor #12 : ponedeljek, 01.08.2005 : 11:07:05 »

V mojem primeru sicer ne gre za ugrizno rano, ampak mislim da vprašanje vseeno spada sem;
Ko se Mond igra s psi se velikokrat grizejo...in še posebej eden ga vedno grize po glavi-licih.Zato je Mond tam ves pogrizen, sicer nič hujšega, ampak mi zelo grdo izgleda ker je ves rdeč in pikast ker se poznajo zobje.na prvi pogled izgleda kot alergija, in tudi jaz sem na začetku mislila da gre za alergijo, potem pa sem videla za kaj gre,...

Zdaj pa lepo prosim če ima kdo kakšen nasvet s čim in kako bi se to najhitreje zacelilo?razen s tem da ga ne vozim več k temu psu, ampak tega užitka mu nebi rada prikrajšala Undecided

LP,petra
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : ponedeljek, 01.08.2005 : 12:25:59 »

Tisti pes naj se najprej nauči igrati, potem pa naj uživa. Mondu pa raje najdi primernejšo družbo. Taki ugrizki na licih so lahko precej zoprni, če imaš smolo, se tak čisto droben in komaj opazen ugrizek lahko razvije v absces. In potem imaš psa s pol glave pobrite in v denarnici vsaj 20k manj. Ko katerikoli pes pri igri začne gristi je igre konec Amen.
Logiran
hipo
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 342


« Odgovor #14 : ponedeljek, 01.08.2005 : 12:38:16 »

ja, to imaš prav.... Undecided do zdaj sta se normalno igrala, noben nič pogrizen, nič, zdaj je pa začel kar vlečt monda za lica Angry
nekaj časa itak ne grem tja, danes sem mu jod dala gor...upam da se čimprej pozdravi!
sem pa nabrala pelin, in ga namočila, potem pa mu bom s tem namazala glavo, pa bomo vidli če bo ta pes še grizel ker bo mond tako grenek Tongue
je pa malo nerodno, ker je ta pes edini s katerim se lahko igra-ostalih ali lastniki ne pustijo da se ne bo komu kaj naredilo Angry ali pa so zunaj na ketnah že celo življenje Angry
no...te druge možnosti s pobrito glavo in prazno denarnico pa res nebi.... Sad
hvala za odgovor!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : ponedeljek, 01.08.2005 : 13:10:56 »

Saj ju lahko daš skupaj, samo v trenutku, ko bo začel grist (ali samo hotel gristi) mora biti igre konec. Mogoče bo pogruntal, da se mu ne splača.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #16 : ponedeljek, 01.08.2005 : 13:53:45 »

lanabela mi lahko bolj podrobno poves kaj je to absces? kaj ga povzroci, kako zgleda? Huh
ker drugace johny, ko se igra, se tudi z vecino vlecejo za ne vem uhe, lica, vrat.. predvsem johnyja jih dosti tak vlece, ker ima full prevec koze, samo njemu se ne vidi tak kot mondu..mogoce zato ker ima johny vec koze ali kaj?..
torej kaj je absces?
pa ja kako je najboljse take rane prvotno zdravit oz. s cim jih namazati, da se cimprej zacelijo Huh
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : torek, 02.08.2005 : 12:45:42 »

Absces je gnojna bula. Nastane tam, kjer je v koži čisto majhna luknjica, skozi katero pridejo bakterije. ker je majhna se praktično takoj zapre in zaceli. Na zunaj ni videti nič, notri pa se začne nabirati gnoj. sam po sebi ni nevaren, lahko pa nastanejo kar velike bule. Ko "dozori" se predre, gnoj izteče in rana se lahko lepo zaceli brez posebnega zdravljenja. Vendar pa je veliko bolje, da tak ognojek očisti veterinar (za kar je potrebna vsaj lokalna anestezija) Zelo pogosto se namreč zgodi, da se na mestu, kjer je bil absces gnoj nabira znova in znova. Okrog abscesa se naredi ovojnica (s katero se brani organizem pred tujkom) ki postaja čedalje debelejša. nazadnje je potrebna čisto resna operacija, s katero odstranimo tudi ovojnice. Pri psih se abscesi najraje naredijo ravno na licih. Mački, ki se pretepajo jih imajo pa najpogosteje na vratu.
Nekaj podobnega so žepi, ki nastanejo pri malo večjih ugrizih. Tudi v njih se nabira gnoj, so pa nevarnejši, mogoče zato, ker niso omejeni z ovojnico. Se je že zgodilo, da je pes dobil sepso in poginil.
Jaz dam na ranice betadin, vendar lahko razkužiš samo na površini, kaj je notri pa ne veš.  V bistvu lahko samo upaš, da se ne bo zagnojilo (ponavadi se ne).  Večje ugrizne rane (luknje), pri katerih je to možno, je treba sprati tudi od znotraj. Če si upaš, lahko narediš sama,rabiš malo večjo brizgo brez igle,  lahko uporabiš najprej sterilno fiziološko raztopino potem pa še (pravilno razredčen) Plivasept ali betadin. Je pa veliko bolje, če to naredi veterinar, saj se večina psov  otepa, sprati pa je treba res temeljito.
Logiran
Ester
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 298


« Odgovor #18 : sobota, 06.08.2005 : 14:33:40 »

Živjo.

Našega buldoga je predvčerajšnjim na sprehodu ugriznil in stresel zlati prinašalec. Doma sem ga pregledala, vendar nisem našla rane. Danes zjutraj pa opazim na vratu bulico- bila je zasušena kri okrog majhne rane. S čim mu jo lahko razkužim? Jaz sem jo namazala z bapanthenom, ki razkuži in zaceli. se pes lahko nalaze še česa drugega, ne samo tetanusa? Kakšni so simptomi? Naš je danes ponoči dobil drisko, je možna povezava?
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #19 : sobota, 06.08.2005 : 14:51:39 »

Ester najboljše da greš k veterinarju, ki bo preveril, če se pod majhno rano ne skriva žep v podkožju. Ob ugrizih namreč skoraj vedno pride do vdora zraka v pokožje in temu se reče žep. S slino drugega psa se v ta žep vnesejo bakterije in kljub temu da na koži rana ne izgleda velika se lahko v podkožju že začnejo procesi in kmalu nastane absces (nabiranje gnoja v podkožju).
Drugače je take rane najboljše razkužiti z vodno raztopino joda (tržno ime v lekarni Betadine). Ampak kljub temu je treba preveriti ali je žep. Kajti če je potem je potrebna kirurška obdelava rane. Saj je to sedaj že dva dni stara rana.
Tetanus je pri psih zelo redek. Driska najbrž ni povezana z ugrizom.
LP Katja
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #20 : sobota, 06.08.2005 : 15:13:09 »

Mogoče je driska posledica ugriza, vendar le zaradi živcev. Se je po ugrizu kaj drugače obnašal?
Driska je najbrž le pokazatelj stresa. Boš pa videla, kdaj se bo stanje umirilo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : nedelja, 07.08.2005 : 15:38:24 »

Ester ne sekiraj se, psu ne bo nič, samo preveri, da ni slučajno nastal žep.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 07.08.2005 : 20:45:11 »

Mi sicer nimamo ugrizne rane, temveč rano od šivov, po kastraciji. Malo se mu je vse skupaj vnelo in na kliniki so mi dali pol spreja Bivacina. Poskusila sem vse, da bi ga našpricala ampak je nemogoče. Imam pa doma Garamycin. Bi ga lahko s tem namazala?
Logiran
Ester
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 298


« Odgovor #23 : nedelja, 07.08.2005 : 21:46:06 »

Mogoče je driska posledica ugriza, vendar le zaradi živcev. Se je po ugrizu kaj drugače obnašal?
Driska je najbrž le pokazatelj stresa. Boš pa videla, kdaj se bo stanje umirilo.

Maja jaz sem tudi na začetku mislila, da je psihično, samo on se je po napadu obnašal, kot da se ninič zgodilo in se je razveselil naslednjega psa, ki je prišel mimo. Jaz sem bila pa z živci čisto na koncu. sem se zjokala! Tako, da se zdaj jaz psov bojim. Sej vem, da pretiravam, samo ker se bila v šoku in nisem mogla čisto nič naredit. driska se nam je pa umirila.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 07.08.2005 : 22:15:19 »

Andi, če je rana gnojna in koža okrog rane pordela potem bi bilo najboljše dati jodove obkladke, vsaj dvakrat na dan. Jod deluje baktericidno (preprečuje rast bakterij) in suši rano. Pa seveda nujno preprečiti lizanje rane. Ko (oz. če) pa je ze krasta lahko namažeš z Garamycinom za zaščito. Na gnojno rano pa antibiotik ne bo pomagal.
Je pa res da se rane po kastraciji zaradi nežne kože na modih počasneje celijo, pa še poletje je in vroče.
Upam da bo kmalu OK. Koliko časa po kastraciji pa je?
LP Katja
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #25 : nedelja, 07.08.2005 : 22:19:21 »

andi, Liziki se je tudi malo vnelo in sem tako, kot je omenila oliver dajala jodove obkladke in pa seveda zeloo pazila, da ni prišla v stik s kakšno umazanijo in se je hitro uredilo.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #26 : ponedeljek, 08.08.2005 : 16:25:48 »

Oliver; zdaj je 13 dni od kastracije. Ko so mu dali ven šivčke, se je pri enem malce odprlo in je tudi steklo ven rumeno.
Potem Garamycin ne pride v poštev? Ker na mazilu piše, da deluje proti bakterijam. Kaj pa je razlika med Garamycinom in Bivacynom?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #27 : petek, 12.08.2005 : 01:05:51 »

Andi, Bivacyn se dobi tudi v mazilu brez recepta, je pa Garmycin močnejši in ga lahko mirno uporabljaš , Antimikrobna mazila so še Gentamicyn ali Chlorampfenicol.

Dobro je imeti tudi razstopino Mukosa skinsept (imajo na veterini), lahko pa večkrat na dan namažeš z jodom in bo tudi o.k. ne sme pa si lizat.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #28 : petek, 12.08.2005 : 08:23:26 »

Andi, sedaj je upam rana že OK!
Drugče pa kot pravi Primavera, pa tudi po mojih izkušnjah je najboljše jod nekajkrat na dan, pa seveda zaščiti pred lizanjem!
Lp K
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #29 : petek, 04.11.2005 : 11:15:01 »

da na hitro opisem dogajanje pri nas Roll Eyes. Johny ima na vratu vgrizno rano. Prvih par dni se mu je lepo cello, nato pa je nastala bula. po treh dneh, ko bula se vedno ni zginla, smo odsli k veterinarju, kjer je dobil antibiotik- to je bilo dva dni nazaj. Rekel je, da ce cez dva dni se vedno ne boljse, mu bodo bulo rezali- bula ni na kozi in je trda. Ker stanje se vedno ni nic kaj boljse, gremo danes spet do veta, ki mu bo po vsej verjetnosti rezal bulo. Zdaj pa me zanima, ima kdo izkusnje z tem? kako zgleda, ko mu rezejo? Undecided verjetno ga tak uspavajo Undecided kaj pa kako dolgo se taksna rana celi? Ter kako velika rana je po rezanju, saj si niti pribliznjo ne predstavljam, koliko mu morajo rezati ?  Undecided
se vedno pa upam, da mu bo bula cudezno izginla, dokler pridem domov iz sluzbe, tako da mi ne bo potrebno do veta Roll Eyes Cheesy
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : petek, 04.11.2005 : 12:01:41 »

Naredila si napako, ugrizne rane je treba dobro sprati in to od zunaj in od znotraj čim prej po ugrizu. Jaz to sicer naredim sama, če ne znaš, je pa bolje da naredi veterinar. Tudi je redkokateri pes pripravljen torturo mirno prenašati. Ker se pri takih ranah radi naredijo žepi ( navzven je pa videti samo luknjico od zobka), je treba paziti, da se rane ne zacelijo prehitro. (recimo s temeljitim spiranjem). Kadar je žep večji, se spodaj naredi luknjico, skozi katero lahko odteka tekočina, če je treba se vstavi tudi cevko za drenažo. Če pa tega ne narediš in pustiš, da se rana prehitro zapre, se zgodi to, kar se je zgodilo pri tebi - rana se navzven zaceli, v žepu pa se pridno množijo bakterije in se nabira gnoj. Zadeva sploh ni nedolžna, psi so zaradi tega tudi že poginili. Mogoče bo zadosti, da se bulo spodaj odpre in se vstavi drenažo, se pa zna zgoditi, da jo bo treba izrezati, kar je pa že kar velika luknja.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #31 : ponedeljek, 07.11.2005 : 13:18:32 »

lanabela hvala za odgovor. si me malo prestrašila z njim, samo boljse tako, kot pa da bi vzela to bulo preveč "na easy".
zdaj pa da na hitro poročam. Johnyju se je že v petek bula rahlo zmanjšala (toda še vedno je bila dokaj velika Undecided), tako da je dobil se en antibiotik. Danes gremo se enkrat k vetu. Bula se mu iz dneva v dan rahlo manjša. Ugotavljajo, da je zgleda rana na mišici. Če bo le možno bomo sprobali pozdravit brez rezanja. Četudi mu bo po vsej verjetnosti ostala mala bulica. Bomo vidli, danes gremo po mnenje se k drugemu veterinarju.  Cheesy
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : torek, 08.11.2005 : 13:48:09 »

Če se manjša in če pes nima vročine ali drugih znakov infekcije, bo šlo samo z antibiotiki. Bula bo zginila, samo zna pa zelo dolgo trajati. Meni je ( meni, ne psici) v podobnem primeru bula ostala skoraj eno leto.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #33 : ponedeljek, 14.11.2005 : 08:31:16 »

luknja, spodaj velika bula, ki se počasi manjša.
Vsakodnevno čiščenje rane.
2x bila pri veterinarju- vse ok, skoz prišla brez antib.

Je pa problem, ker se  luknja počasi zapira. Znotraj seveda še ni zaceljeno, tudi oteklina ni izginila.
Rana ni gnojna.
Kako naj ohranim rano ODPRTO?! Jaz več ne vem Angry
Poleg tega imam vprašanje koliko časa se ugrizna rana celi znotraj?
Ugrizna rana je stara 15 dni.

hvala za odg.

lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #34 : ponedeljek, 14.11.2005 : 10:55:49 »

jaz sem luknjo vzdrževala tako, da sem parkrat na dan sprala rano od znotraj ( z brizgo) vendar sem po nekaj dneh pustila, da se je zacelila. Če bi hotela imeti rano odprto dlje, bi po moje rabila drenažo (cevko) ampak če je samo oteklina, to po moje ni potrebno. Oteklina včasih ostane zelo dolgo, po moje je nesmiselno ohranjati rano odprto toliko časa. (kot sem že napisala, je meni po enem malo hujšem ugrizu ostala bula eno leto.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #35 : ponedeljek, 14.11.2005 : 23:44:08 »

jaz sem luknjo vzdrževala tako, da sem parkrat na dan sprala rano od znotraj ( z brizgo) vendar sem po nekaj dneh pustila, da se je zacelila. Če bi hotela imeti rano odprto dlje, bi po moje rabila drenažo (cevko) ampak če je samo oteklina, to po moje ni potrebno. Oteklina včasih ostane zelo dolgo, po moje je nesmiselno ohranjati rano odprto toliko časa. (kot sem že napisala, je meni po enem malo hujšem ugrizu ostala bula eno leto.
Tudi jaz izpiram, poleg tega po navodilih rano tudi iztisnem. Ni problem v sami buli, problem je, ker iz rane teče tekočina. Po moji logiki se ravno zaradi tega ne sme zapreti.
Ko bom spet kaj mimo ''svoje'' veterinarke, se definitivno oglasim pri njej.

lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : torek, 15.11.2005 : 12:37:32 »

res vprašaj, meni se 15 dni zdi že veliko. Saj gre drenaža ponavadi tudi po kakšnih 10 dneh najkasneje ven.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #37 : nedelja, 18.12.2005 : 22:39:16 »

V mojem primeru sicer ne gre za ugrizno rano, ampak mislim da vprašanje vseeno spada sem;
Ko se Mond igra s psi se velikokrat grizejo...in še posebej eden ga vedno grize po glavi-licih.Zato je Mond tam ves pogrizen, sicer nič hujšega, ampak mi zelo grdo izgleda ker je ves rdeč in pikast ker se poznajo zobje.na prvi pogled izgleda kot alergija, in tudi jaz sem na začetku mislila da gre za alergijo, potem pa sem videla za kaj gre,...

Zdaj pa lepo prosim če ima kdo kakšen nasvet s čim in kako bi se to najhitreje zacelilo?razen s tem da ga ne vozim več k temu psu, ampak tega užitka mu nebi rada prikrajšala Undecided

LP,petra

Mi smo imeli enak problem, psa smo peljali k veterinarju, naredil je test na demodex-negativen, dal nam je antibiotike in šamponček-to smo ponavljali 2 meseca, pa še vedno ni bilo nič bolje. Potem smo pa ugotovili, da je to od drugih psov in smo jih začeli ločevati-potem je pa izginilo.

Ga je pa danes ugriznil sosedov pes-sem dala samo propolis na rano in na srečo sem imela doma še antibiotike, tako da mi ni bilo treba k veterinarju. Je propolis dovolj, ali je potrebno kakšno močnejše razkužilo?

LP
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #38 : nedelja, 18.12.2005 : 23:21:53 »

Maja, kakšna pa je rana?
kaj pa jod? Meni osebno (no, za pse osebno Wink ) je jod najboljši.
 pa antibiotiki (tablete?), upam, da jih imaš dovolj, da bo cela ''kura''
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #39 : nedelja, 18.12.2005 : 23:29:29 »

Ranice so 3 in izgledajo zelo nedolžno. Jih pa ima po gobčku-po gubicah.
Antibiotikov imam za 1 teden, imenujejo se Cefa-Cure.
Joda trenutno nimam, ker pa je danes nedelja, sem uporabila tisto, kar sem imela doma.

LP
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #40 : sobota, 24.07.2010 : 14:39:03 »

Sančota je malo nazaj napadel pes (nepazljivi lastniki, odprta dvoriščna vrata). Na uhlju ima približno 2,5cm dolgo ugriznino, uhlja  ni pretrgal. Psa sem zvlekla z njega, na srečo je imel na sebi tudi precej debel dežni plašč.  Doma nimam ničesar pametnega za rane razen arnike v žganju in 70% etanola.
Rano sem mu sprala z arniko, mu  jo lahko razkužim z etanolom?
Kaj naj sicer v ponedeljek nabavim v lekarni? Če me spomin ne vara, je še najboljši peroksid za razkuževanje ran.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #41 : sobota, 24.07.2010 : 14:42:29 »

Ne vem, kaj je dobro za tako rano, ampak če rabiš hermeliko v šnapsu, povej in dobiš.

Ubogi Sančo Kiss
Logiran
bvovk
rad pišem
****
Sporočil: 410


« Odgovor #42 : sobota, 24.07.2010 : 14:48:49 »

kaj pa betadine? to je jodovo razkužilo, ki (kolikor vem) tudi spodbuja celjenje ran.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #43 : sobota, 24.07.2010 : 14:49:38 »

Peroksid bo kul, lahko tudi jod. Tudi vsak alkohol razkuži. Če si v LJ, greš lahko tudi danes do lekarne, so ene tri ali štiri odprte.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #44 : sobota, 24.07.2010 : 14:55:39 »

Sančo ni prav nič ubogi, ker je odšel z bojišča povsem prepričan, da  je hudirja premagal on sam, z repom, samovšečno dvignjenim kot zastavo. Afro Poscal je na stotine vogalov do doma. Sem prepričana, da je na  uhelj izjemno ponosen. Začudena sem bila, da je bil zelo  nepričakovano presenečen, ampak se ni dolgo spustil gristi in ležati, temveč se je sam hotel postaviti nazaj, pa se ni mogel zaradi povodca.
Eh, enkrat, že dolgo nazaj, je imel prav tako raztrgan uhelj, ki se mu je začel še gnojiti. Peljala sem ga k vetu, tampa so samo potegnili krasto dol in mi dali vodikov peroksid za spiranje. je bil v nekaj dneh ganz nov.
Hvala, Cats, bomo videli, kako se bo stvar razvijala do ponedeljka.

Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #45 : sobota, 24.07.2010 : 14:58:00 »

Samo bom pa res šla. Bom poskusila z betadine, če ne pa v ponedeljek po peroksid.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #46 : nedelja, 25.07.2010 : 12:15:33 »

Sem vseeno kupila vodikov peroksid in  fajn namazala. Danes je že veliko boljše, rana se zelo lepo celi, mesa se ne vidi več.  :)Skoraj moraš iskati mesto ugriza.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: ugrizne rane
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines