mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 05:48:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Otečeni seski
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Otečeni seski  (Prebrano 16363 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
anja87
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« : sreda, 20.08.2008 : 19:54:14 »

Pred nekaj dnevi sem pri naši osemletni psički opazila, da ima rahlo otečene seske - izgleda sicer kot malo maščobe, pač, kot da se je rahlo zredila in ima tam "špeh".
Zanimivo pa je, da sem jo pred parimi minutami božala po trebuščku in na rokah opazila nekaj mokrega. Pogledala sem jo pod lučjo in izgleda, kot da se ji iz seskov cedi mleko.
Tekočina je bele barve, ni rumena ali zelenkasta in tudi ne smrdi (baje naj bi to bil znak vnetja). Psičke božanje po seskih ne moti, je tudi ne boli. Se pa teh zadnjih par dni obnaša čudno - brez razloga gode na ostali psički, vendar ni napadalna, samo "opozarja", kar seveda poskušamo preprečit.
Naj omenim še, da se psička ni gonila že skoraj eno leto, da je ves čas v hiši, zunaj pa pod nadzorom, torej brejost ni mogoča.

Ima mogoče kdo kakšno idejo/izkušnjo, kaj bi to lahko bilo?

Hvala!

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1 : sreda, 20.08.2008 : 20:00:15 »

Nedvomno gre za hormonske motnje. Mogoče se je gonila, vendar je bilo izcedka tako malo, da ga sploh niste opazili, in ima zdaj navidezno brejost. Nikar je več ne božajte po seskih, ker to spodbuja nastajanje mleka v seskih. S kisovimi obkladki ji lahko preprečite nastajanje mleka. Pomaga tudi čaj iz listja maline (pri Dorwestu se dobijo tudi tabletke iz tega listja prav za ta namen, ki so zelo učinkovite). Glede na starost psičke pa ne bi bil odveč obisk pri veterinarju.
Logiran
anja87
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #2 : sreda, 20.08.2008 : 20:03:46 »

Hvala za hiter odgovor.
Bi pa vprašala še, na kakšen način ji lahko dajem te kisove obkladke? Kr na eno gazo malo kisa, razredčenega, kako?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3 : sreda, 20.08.2008 : 20:06:39 »

Tudi nerazredčenega lahko.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4 : sreda, 20.08.2008 : 20:07:26 »

Aja, pa čaj iz malinovih listov naj pije, to ni za obkladke. Wink
Logiran
anja87
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #5 : sreda, 20.08.2008 : 20:11:30 »

Hehe, to mi je pa blo jasno, ja, da ni za obkladke.
Bom poskusila najprej s kisom, ker se mi trenutno niti sanja ne, kje v Celju bi lahko dobila ta čaj. Me je to vse skupaj šokiralo, mi možgani ne delajo kot bi morali  sram
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #6 : sreda, 20.08.2008 : 20:15:33 »

Poskusi v dobri zeliščni lekarni, mogoče v Biotopicu? Eden je v samem centru mesta, drug v City Centru. Drugače pa imaš slovenskega predstavnika Dorwesta tudi na tem portalu in lahko naročiš tabletke malinjaka.
Logiran
anja87
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 45


« Odgovor #7 : sreda, 20.08.2008 : 20:19:42 »

Super, najlepša hvala za vse  Smiley
Logiran
Kimi*
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 595


« Odgovor #8 : četrtek, 21.08.2008 : 08:23:36 »

Anja87 priporočam tudi obisk veterinarja. Navidezna brejost lahko vodi tudi v piometro, ki pa je za psico lahko smrtno nevarna. Te nočem strašiti, ampak pri nas je bilo tako hudo da je psico od bolečine dobesedno metalo v zrak  in to iz malo nenavadnega obnašanja (lenoba, malo zoprnosti itd) v hude bolečine. Takoj ko se je začelo 'čudno obnašanje' sva sli h veterinarju ki je takoj postavil diagnozo navidezna brejost in terapija kisovi obkladki. Ko sva prišli domov se je pa začela agonija in sva šli takoj nazaj in na infuzijo. Po celem dnevu infuzije, preiskav in opazovanja ter kapljic (ne spomnim se kako se jim reče, sigurno pa niso bile naravne Sad in spomnim se da so imele tudi stranske učinke, ampak pomagale so pa res takoj) je bila OK. Ni imela piometre samo tako hudo navidezno brejost, so ji pa na ultrazvoku ugotovili še ledvične kamne, torej je šlo pri nas verjetno za skupek obojega in so bile hude bolečine prej povezane s kamni kot z navidezno brejostjo. So me pa takrat opozorili na piometro.
Aja s kisovimi obkladki pa smo ji 'hladili' seske še kar nekaj časa, čeprav so se po terapiji kar hitro pozdravili. U glavnem dobro opazuj psico kako se bo obnašala, zaprto obliko piometre je namreč zelo težko hitro odkriti.

LPK
Logiran
Rosa-Ula
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #9 : petek, 22.08.2008 : 19:32:30 »

Kje se da malinove tabletke naročiti? Sem bolj nova na forumu...mi pa sam malinov čaj pomaga v toliko, da zaustavi nastajanje mleka. Psihično je psica enaka, cvili in malo ji na agresijo udari. Težava je v tem, da mi psica zbeži že ko začnem kuhat čaj...moram ji ga z injekcijo brizgat v gobec in tega seveda ne mara. Tabletke ali kapsule bi bile super rešitev... Cool Hvala za odgovor.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #10 : petek, 22.08.2008 : 19:39:59 »

Rosa_Ula, s psico čimprej do veterinarja pa ga povprašaj glede kapljic galastop (preprečujejo nadaljni nastanek mleka) - jaz sem moji prejšnji psički to dala ob navidezni brejosti, ampak tega je že kar nekaj let, tako da bolje vseeno vprašati. Pregled pa mislim da je vsekakor nujen, sploh če se pred kratkim ni gonila.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #11 : petek, 22.08.2008 : 22:32:33 »

Tabletke lahko naročiš tu:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1248
Logiran
saska
odvisnež
*****
Sporočil: 563


« Odgovor #12 : sobota, 23.08.2008 : 10:39:11 »

Galastop kapljice imajo veliko stranskih učinkov, meni so jih veterinarji odsvetovali pa je imela Brina res hudo navidezno brejost. Tudi kisove obkladke so odsvetovali, ker s tem v bistvu na nek način masiraš seske in s tem povečuješ nastanek mleka. Pri nas se je obneslo to, da smo zmanjšali obroke za polovico, odstranili res vse stvari, ki bi jih lahko posvojila, kot mladička, ter povečali aktivnost. Treba je psičko čim bolj psihično zamotit in preusmerit njeno pozornost na druge stvari.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #13 : sobota, 23.08.2008 : 12:17:43 »

Mene pa zanima nekaj drugega. Moja psička je po prvi gonitvi dobila nekoliko povečane seske ( zadnja dva kar precej). Najprej se mi je zdelo normalno, glede na hormonske spremembe, vendar pa sedaj po enem mesecu ni nekih sprememb.

Moja prejšna psica, je dobila navidezno brejost vedno nekje 2 meseca po gonitvi, zato smatram, da je za to še prehitro. Je pa njena prva gonitev tako daleč nazaj, da se je več ne spominjam, na stare dni pa je bila sterilizirana.

Imate kakšne izkušnje s tem?

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #14 : sobota, 23.08.2008 : 12:38:23 »

Hormoni pri psicah dobra dva meseca od njene ovulacije delujejo tako, kot da bi bila psica breja. Pri nekaterih se to izrazi bolj, pri nekaterih manj, toda telo vsake psice, ne glede na to, ali je breja ali ne, se hormonsko pripravlja na kotitev. Vrhunec to hormonsko delovanje doseže v času, ko naj bi psica kotila, če bi bila oplojena, potem pa se hormoni v roku dveh do treh tednov umirijo.

Pri nekaterih psicah ni nobenih zunanjih znakov delovanja hormonov, pri nekaterih pa so lahko zelo izraziti in moteči. Pri nekaterih so določeni znaki prisotni cela dva meseca, pri nekaterih samo ko naj bi psica kotila, pri nekaterih jih pa sploh ni opaziti.

Povečani seski so posledica delovanja hormonov. Bodi pozorna, naj bo psica aktivna, odstrani igrače, če bi jih čuvala, ne božaj jo po seskih. Jaz bi ji na tvojem mestu pomagala tudi z Dorwestovimi tabletkami malinjaka (glej link v prejšnjem postu). Pri nas zelo pomagajo.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #15 : sobota, 23.08.2008 : 13:33:55 »

Kalsang hvala lepa! Bomo poizskusili. Kaj pa malinov čaj? So to tiste "navadne" maline, ali so kakšna posebna vrsta?

Ni mi hodit do veterinarja, ker se mi zdi, da vedno pristanemo na antibiotikih. Psička pa je stara 8 mesecev in bi raje poizkusila to rešiti drugače.

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #16 : sobota, 23.08.2008 : 15:48:08 »

Malinov čaj je tudi OK, ampak to je čaj iz listov rdeče maline (tako se reče), ne iz plodov. Dobi se ga v dobro založenih zeliščnih prodajalnah ali pri zeliščarjih na ljubljanski tržnici. Po mojih izkušnjah je sicer laže dajati tabletke, ampak tudi čaj pomaga. Pa tabletke je treba dajat do konca hormonskega ciklusa, se pravi od prvega znaka gonitve do takrat, ko bi psica kotila (oziroma še par dni dlje). Pomagajo tudi, če jih začneš dajati pozneje, samo moraš nadaljevati do konca.

Saj za k veterinarju ni za hodit. Samo če bi bilo res hudo.
Logiran
Rosa-Ula
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #17 : nedelja, 24.08.2008 : 07:10:52 »

Hvala, bom kar naročila. Galastop so hormonske kapljice. Tega jaz nebi dajala, ker so psice na dodajanja spolnih hormonov zelo občutljive in se lahko ob naslednji gonitvi pojavi piometra. Mleka psica nima veliko, ker itak takrat tudi gladovno stavka in nevem iz česa bi se lahko produciralo...Sem pa naročila še neke homeopatske globule, kakšno leto nazaj. Rečeno mi je bilo, da bo pomagalo, vendar postopoma, pri vsaki gonitvi. Od takrat je imela psica že tri pa nebi mogla reči, da se delovanje te zadeve kaj poznalo. Vedno znova pomaga stari dobri malinov čaj, a kaj ko psico pol ure prej lovim po dvorišču...Psica se mi goni na vsake pet oz. šest mesecev. Gonitve minejo zelo hitro, v treh tednih, ampak vedno znova se pojavi navidezna brejost. Za sterilizacijo pa se zaenkrat še nisem mogla odločiti, saj je psica kupirana (inkontinenca), z njo tekmujem in nevem kaj se zna zgoditi poi posegu. Dejstvo je, da sterilizacija, kljub opevanjem veterinarjev, ni brez posledic. Če bo nujno iz zdravstvenih razlogov, jo pa seveda bom.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #18 : nedelja, 24.08.2008 : 09:05:24 »

Imela oziroma še imam podobno situacijo. Moja mlajša psica se je gonila na pet mesecev, sledila je navidezna brejost (sicer ne v najhujši obliki, vendar vseeno). Drugače sama gonitev je pri njej relativno diskretna, tiste tri tedne jo ne meče kaj dosti. Z dosledno uporabo dorwestovih malinovih tabletk teh težav ni več, psica se pa zdaj, ko je nekoliko odrasla, goni na šest mesecev. Tabletke začnem dajati prvi dan krvavitve in jih dajem dva meseca in pol. Tudi jaz ne razmišljam o sterilizaciji, ker bi rada z njo imela leglo. Sem pa pozorna na kakršnekoli bolezenske znake. Doslej jih ni in tudi občutek imam, da se z odraščanjem zadeva umirja (trenutno je stara dve leti in pol).
Logiran
Rosa-Ula
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #19 : nedelja, 24.08.2008 : 09:54:35 »

No, moja izkušnja je takšna, da se je navidezna brejost vsako gonitev stopnjevala. Me je bilo že kar strah, ampak stopnjevalo se je do neke mere, sedaj je pa vedno isto oziroma prejšnjo navidezno brejost celo ni imela gladovne stavke več kot en teden. Takrat jo pitam na roke, ker mi drugače shujša in je je sama kost in koža. Vendar ji ne dam velikih količin hrane. Na sprehodih je pa vedno normalna oziroma takrat je dosti bolj aktivna, kot da bi ti hormoni vplivali malo na agresivnost in potem skozi to na njen plen in aktivnost. Bol laično povedano. Bom poskusila kapsule, so najbrž bolj koncentrirane od čaja. Čeprav se že kakšen teden goni. Jaz dajem čaj samo v času navidezne brejosti in zaustavi mleko oziroma namesto mleka teče malo prozorne tekočine. Kakšne doze pa daješ ti? Tam piše 1 kapsula na 10 kg in to ob prvih znakih navidezne brejosti...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #20 : nedelja, 24.08.2008 : 10:29:37 »

Ne ob prvih znakih navidezne brejosti, pri psicah, za katere je znano, da imajo te težave, se tabletke daje od prvega znaka gonitve naprej in to dve tabletki na 10 kg (prepisujem iz embalaže). Moja psica je težka sedem kil in dajem ji dve tabletki na dan.
Logiran
Rosa-Ula
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #21 : nedelja, 24.08.2008 : 11:28:13 »

Aha, torej za 24 kg težko psico vsaj 4 kapsule dnevno. Uf, to bo pa spet kar drago glede na to, da ji jaz dajem en cel haufn dodatkov... Cheesy
Logiran
Rosa-Ula
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #22 : ponedeljek, 25.08.2008 : 14:40:14 »

A kdo ve kolk je pa poštnina, če naročim te malinove kapsule?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #23 : ponedeljek, 25.08.2008 : 14:57:00 »

Najbolje, da vprašaš zastopnika. So zelo zgovorni tudi v dorwestovi temi na mojpes.netu
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #24 : ponedeljek, 08.09.2008 : 17:52:10 »

Ne vem, če spada v to temo, bom pa poskusila...
Emmy se je pred dobrimi petimi tedni prvič začela gonit, zdej je to za nami vendar pa so se njeni seski spremenili..To vem, da je dokaj normalno, da otrdilo, malenkost spremenijo obliko ampak vsak sesek ima v premeru 2 do 3 cm moder kolač...Sej ne vem kako razložit.. ne zgelda kot udarec, na otip ne kaže, da bi jo bolelo, motilo al karkoli, če ji na rahlo stisnem sesek nima nobenega izcedka..vse skupaj zgleda na nek način čudno.. Vzrediteljica mi je rekla, da pri njenih psičkah tega ni opazila..Ampak preden bi letela na veterino raje vprašam tukaj za kakšno mnenje, izkušnjo..karkoli..Bom poskusla slikco prilimat, kolkr se bo kaj vidlo...Drugače pa hvala že v naprej!
Nataša
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #25 : ponedeljek, 08.09.2008 : 17:57:13 »

Zelo verjetno gre za znak navidezne brejosti. Več o tem si lahko prebereš v zgornjih postih.
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #26 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:02:02 »


Takole zgleda ta zadeva, upam da je videt.. čisto okoli vsakega seska ima tale moder kolaček..
Sem tudi jst pomislila na navidezno brejost, samo nekako mi ne gre v glavo, da se lahko to zgodi psički pri prvi gonitvi..bom pa prebrala še kaj o navidezni brejosti ja
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #27 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:03:43 »

Seveda se lahko zgodi pri prvi gonitvi. Zakaj pa ne? Tudi pri nas se je.
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #28 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:13:19 »

Ma ja, to je bolj moje laično razmišljanje po mojem Smiley si mislim, da pri prvi gonitvi še ne vejo za kaj se sploh gre, kaj se dogaja z njimi in tko  Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #29 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:17:05 »

Oni mogoče ne, telo in hormoni pa naredijo svoje Wink
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #30 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:29:18 »

Tudi moja je po prvi gonitvi imela podobne seske ( malo manj izrazito, pa vendar plavkasto in čvrsto). Sedaj je malo bolje, čisto ok pa še ni. Po moje se bo po 2 mesecih po gonitvi stanje normaliziralo (takrat, ko psice kotijo). Bom pa vsekakor pri naslednji gonitvi dajala liste malinjaka od začetka.
Logiran
lily00
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #31 : petek, 01.01.2010 : 23:15:07 »

Imam psicko 9 mes. staro pred enim mesecem sem je peljala veterinarju ker je imala ene krce v zadnjem delu in tudi otecene seske diagnoza:navidezna brejost na rengenu je bila maternica povecana dobila je ene tabletke (pozabila sem ime) in tudi Eletrolitico prasak dajala sem ji tudi te opklatke po enem tednu sva sle na ponovni pregled maternica je bila vidno zmanjsana in tudi seski nisu bili oteceni kot prej ampak zdej so se zacele se ene tezave...kot da je moti rep in skoz se obraca in coha zadnje tace in rep...ne vem a so to kaksne posledice po tem ili kej drugega? prosim ce mi lakho pomagate
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #32 : sobota, 02.01.2010 : 12:14:19 »

Verjetno bo treba izpraznit para-analne žleze. Pogosto se napolnijo po zaključenem gonitvenem ciklusu. To je zelo preprost poseg, naredi ga veterinar, ga pa prosite, da vas nauči, da boste znali potem tudi sami.
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Otečeni seski
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines