mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 07:41:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Težave s sosedi
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Težave s sosedi  (Prebrano 8753 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sicilija
novinec
*
Sporočil: 28


« : petek, 17.10.2008 : 23:23:43 »

Najprej pozdrav vsem skupaj.
Na vse vas se obračam, ker drugje ne najdem nobenih informacij v zvezi s problemom. situacija je pa naslednja...
Že kar nekaj časa imamo probleme s sosedom, ki sicer ni kmet ali lovec, ampak samo idiot, ki se dere ob vsakem laježu naših kosmatincev, kot da bi bil to edini moteči zvok naokoli. Prišlo je že do kreganja in pošiljanja v vse mogoče zadeve, zdej se je pa ta problemček razvil v nekaj bolj ''načrtnega''.
Sosed si je namreč omislil visokofrekvenčni plašilec/odganjalec psov, ki deluje na senzor. In sicer kadarkoli gre nekdo mimo, začne zadeva oddajati zvoke, ki pa jih slišijo seveda samo živali. Reakcija je seveda jasna- ušesa dol, rep med noge in hitro pred vhodna vrata v stanovanje. Zanima me, če ima kdo izkušnje s temi zadevami, če mogoče veste ali so pri živalih kakšne posledice? Psihične posledice so mi seveda jasne, zdej se psi še na dvorišče ne bodo upali lulat. Ali lahko pride do kakšnih fizičnih posledic? In kako je v tem primeru s kakšnimi zakoni, je to dovoljeno, se da kakorkoli ugovarjati?

Hvala vnaprej za pomoč in mnenja.
sicilija
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1 : sobota, 18.10.2008 : 13:19:35 »

Večina psov se na razne plašilce zelo hitro navadi in nanje ne reagira več. Če je tvoj sosed uspel dobiti nekaj kar res deluje, mi pa prosim povej kaj to je. Bi mi prišlo strašansko prav za odganjanje pasjih ženinov z dvorišča.
Kako je to zakonsko urejeno ne vem, na svojem dvorišču ima načeloma lahko kar hoče, če psa splaši ne pa poškoduje. Vendar bi moral imeti senzor usmerjen tako, da ga psi, ki se ne gibljejo po njegovi zemlji ne morejo sprožiti.
Če se psi teh zvokov resno bojijo, bi znali nastati problemi, podobni tistim, ki jih imajo psi, ki se bojijo neviht ali petard.
zelo zoprno, res. Mogoče bi se dalo s sosedi vseeno še kaj dogovoriti, po možnosti ob kakšni kavici. recimo tako, da bi vi poskrbeli, da bi psi čim manj lajali, saj je lajež res moteč.sosed pa bi svoje napravice vsaj začasno izklopil. Če pa vaši psi hodijo na njegovo dvorišče, ste si pa sami krivi.
Logiran
NusaInKlaj
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #2 : sobota, 18.10.2008 : 13:33:25 »

To je po moje nezakonito. Ne more sosed nastavit na skupno zemljišče naprave namenjene odganjanju. Na koncu še ptički ne bodo smeli čivkat.  Huh
Tudi mi imamo tapametne sosede. Pes je baje za na štrik, trava pred blokom pa od boga poslana. Klaj ne sme lulat na njej. Ker baje smrdi (zraven so pa štirje ogromni smetnjaki).   Angry
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #3 : sobota, 18.10.2008 : 13:51:37 »

na temo plasilcev sem nekaj nasla na netu in sicer:
- ko se naprava sprozi je moten njihov živčni sistem in prehrambene, socialne ter komunikacijske navade do te mere, da so zivali prisiljene zapustiti področje, kjer se naprava uporablja,
- da je zadeva predvidena za odganjanje "skodljivcev" (ja, tocno tako je napisano) z domacega vrta in da se naprave ne usmerja na sosedove vrtove ali javne prostore,
- da naj se ljudje in zivali ne zadrzujejo daljsi cas (manj kot 8 m) v blizini te naprave


Zadeva je torej skodljiva.
Zdaj pa me samo se zanima ali ima druga alinea kaksno pravno podlago.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #4 : sobota, 18.10.2008 : 15:58:35 »

Verjetno gre v tem primeru za ultrazvocni odganjalec/plasilec, ki je naravnan na frekvenco, ki je moteca za pse. Obstaja namrec mnogo razlicnih modelov, ki so namenjeni za odganjanje divjadi, glodalcev, ptic, mack, psov, insektov. Namenjeni so zasciti lastnega zemljisca (dvorisca, vrta, njive, zelenice) ali pa notranjih prostorov (podstrehe, kleti, skladisca - zaradi glodalcev, bivanjski prostori zaradi insektov). Ucinkovite frekvence so razlicne za razlicne vrste zivali.
Pri odganjalcih divjadi, mack, psov, glodalcev, gre v vecini primerov za aktiviranje mocnega zvoka, ki je za te zivali motec in se hitro umaknejo iz njegovega dosega. Kadar se ta zvok ponavlja na dolocenem teritoriju, se zacnejo zivali scasoma izogibati tega predela. Ti odganjalci niso skodljivi, saj gre za mocnejsi element presenecenja. Lahko si jih predstavljate nekako tako, kot da bi vam ob preckanju ceste izven prehoda za pesce nekdo z vso mocjo zatrobil ob usesu.
Pri odganjalcih glodalcev in insektov gre v vecini primerov za aktiviranje frekvenc, ki motijo njihov zivcni sistem.
Pri odganjalcih ptic se aktivirajo ali mocni zvoki ali zvoki, ki posnemajo glasove ptic sovraznikov.
Ne glede za katero obliko gre, lahko sosed z napravo "pokrije" samo svoje zemljisce. Ne sme je postaviti tako, da bi domet signala/senzorja segal preko meje na vase zemljisce.
Logiran
sicilija
novinec
*
Sporočil: 28


« Odgovor #5 : sobota, 18.10.2008 : 16:51:50 »

Verjetno sem res malce pomakljivo razložila situacijo. Gre za dve čisto samostojni hiši in posesti, ki sta med seboj ločeni z ograjo in še nikoli se ni zgodilo, da bi naši psi skakali po njegovem vrtu. Tu gre le za njegovo ignoranco in sovraštvo do živali nasploh. Podobno kot naši psi mu gredo na živce tudi vsi mački v okolici, ptiči, itd. Jasno mi je, da na svoji posesti lahko počne kar hoče. Ta signal pa sega vse do naše hiše torej tudi na velik predel vrta oz. dvorišča, kar pa se mi ne zdi ravno zakonito. tudi to je namreč poseg v tuje zemljišče.

Tudi če zadeva ni fizično škodljiva živalim, je psihična škodljivost ravno tako velik problem. doma imamo namreč 3 strahopetce, ki so v hišo že prišli s strahom pred nevihtami, petardami in podobnimi zadevami. Smo prišli nekako do te mere, da razumejo da je doma z nami pač varno. Zdaj pa se tudi ta teorija podre...
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #6 : sobota, 18.10.2008 : 17:04:05 »

Signal oz. senzor ne sme imeti takega dometa, da bi se vkljucil, ko zazna gibanje na vasi strani ob vasi ograji. Torej mora napravo premakniti tako, da bo imela domet samo do ograje z njegove strani.
Mislim, da se v zakonu lahko najde osnova v "motenju posesti" in da lahko zahtevate premaknitev naprave.
Logiran
TalQec
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1.018


« Odgovor #7 : torek, 21.10.2008 : 18:43:04 »

Sosed si je namreč omislil visokofrekvenčni plašilec/odganjalec psov, ki deluje na senzor. In sicer kadarkoli gre nekdo mimo, začne zadeva oddajati zvoke, ki pa jih slišijo seveda samo živali.

samo živali?? kaj pa vem. tudi pri nas je na drugem koncu ulice pri neki hiši nameščea ta naprava in tudi jaz sama zelo dobro slišim ta zvok. sem šla pa že večkrat mimo z mami in ona ni slišala ničesar. tako da bi to malo spremenila. tudi otroci zaznavamo ta zvok!! lp
Logiran
TalQec
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1.018


« Odgovor #8 : torek, 21.10.2008 : 18:43:51 »

aja še to. zvok je tudi zame zelo moteč. kar nekako skozi všesa gre..  Angry
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 22.10.2008 : 06:55:53 »

Določeno frekvenco kot zvok je mladina uporabljala za zvonenje na mobitelu med poukom, ker ga osebe nad 30 let ne zaznavajao, tako da ti čist verjamem Wink
Logiran

Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #10 : sreda, 22.10.2008 : 07:43:06 »

Res je, da mlajse osebe zaznavajo tudi visoke zvoke, pri starejsih se meja zaznavanja visokih zvokov (ultrazvokov) znizuje. Nekje do 18. leta (leto gor ali dol) mlajsi zaznajo zvoke do 21.000 hZ (izjemoma 22.000), potem se ta meja niza in se pri normalno slisocem cloveku ustavi nekje okrog 18.000 hZ. Ultrazvocni odganjalci delujejo na frekvencah od 20.000 hZ do 26.000 hZ, odvisno za katero vrsto zivali so namenjeni. Za pse na primer je najbolj moteca frekvenca 23.000 hZ.
Logiran
TalQec
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1.018


« Odgovor #11 : četrtek, 23.10.2008 : 19:30:21 »

Določeno frekvenco kot zvok je mladina uporabljala za zvonenje na mobitelu med poukom, ker ga osebe nad 30 let ne zaznavajao, tako da ti čist verjamem Wink

hehe, to je res!!  Grin  Grin
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : petek, 24.10.2008 : 07:11:46 »

Še dobro da berem tale forum. Tega o frekvencah, ki jih odrasli ne slišimo, mladina pa, nisem vedela. Hvala za info. Bomo kmalu imeli enega takega mladinca, ki ga bo zanimala taka reč... Wink
Logiran
Nataša47
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 51


« Odgovor #13 : petek, 07.11.2008 : 08:25:11 »

Sicilija
Sočustvujem s teboj. Moji sosedi sta  dve stari sestri, ki se v duetu dereta čez ograjo, kako nevzgojenega psa imam, kadar laja kuža, ki včasih pride k meni in sploh ni moj. Pri tem imata senzorje za luči, ki segajo čez ograjo na mojo zemljo in kadar pridem mimo po svoji zemlji, se prižge luč in me popolnoma oslepi, da ne vidim, kaj je na tleh. Da ne govorim o tem, da lahko na ta način opazujeta moje prihajanje in odhajanje, kar prav gotovo ni v skladu z zakonom. Če ima kdo kakšno pametno idejo, kaj je tukaj storiti, bom zelo vesela.

Torej dejavnost, ki jo povzročajo njegovi senzorji na vaši zemlji, ne more biti legalna. Težko boš dokazala kaj takega, zlasti če to slišijo samo živali in otroci. Mogoče se da kako posneti in se s posnetkom odpraviti na policijo. Ali na sodišče. Posvetuj se s kakšnim odvetnikom.

Upam, da najdeš rešitev.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #14 : petek, 07.11.2008 : 09:10:14 »

Policija nima nič z motenjem posesti na ta način, razen če je treba odstraniti motitelje na fizični način. Lahko jih sicer pokličete zaradi ugotovitve dejanskega stanja, o čemer se naredi zapisnik ki je dobrodošel v primeru tožbe. V tem primeru lahko vložite tožbo na civilno-pravnem oddelku zaradi motenja posesti. To pa traaaajaaaa.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Težave s sosedi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines