mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 08:52:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Občina Bled!!
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Občina Bled!!  (Prebrano 36091 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sabrina
rad pišem
****
Sporočil: 290


« Odgovor #105 : sreda, 22.10.2008 : 21:04:53 »

Res je, jutri bom napisala par pisem na institucije, ki bi o tem morale skrbet oziroma morale vedet kaj se dogaja na tem podrocju in  na vse naslove, ki mi bodo prisli pod roko.    Poslala bom meile tudi na TV, radio, elektronske caspise in potrebno je dodat tudi kako novo temo na ostale forume. Kolikor vem je Siol forum zelo bran. Ne moremo resiti sveta, če pa lahko pomagamo da bo vsaj majckeno bolje pa vabim vse da mi se pridruzijo.  Ma ni res da se stvari ne morejo premakniti. Pisimo ljudje...... zal je takih kot je Polona premalo in se bolj zaslostno je da je tipov kot tale iz Peruna prevec in se verjetno sam sladko smeji. Pisimo ljudje....
Logiran
zona
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 612


« Odgovor #106 : sreda, 22.10.2008 : 21:18:53 »

Samo reci Sabrina,sem tu,pa kar pogumno,ne morejo se nekateri pretrgat,drugi pa sadove užiti,mater je nepošten ta svet,ali bi nas res preveč koštala iskrenost?Toleranca predvsem?
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #107 : četrtek, 23.10.2008 : 08:03:34 »

Jana ne bi morala lepše napisati. Se absolutno strinjam. Sama gledam tudi iz vidika, da Polona s pomočjo živalim, ki ne spadajo pod njeno območjo, porabi čas in finance, ki bi morda rešile kako drugo življenje pod okriljem Horjulskega teritorija. Ne me narobe razumeti, kapo dol, da obstajajo taki ljudje kot je ona, pa vendar to ne more voditi v nedogled. Tudi Polona ima 24 urni dan in omejene finance, fizično in psihično zdravje.

Podpiram, da se piše pritožbe in da moramo začeti močno opozarjati na nepravilnosti, ki se dogajajo. Morda nam kaj uspe, s tem pa vsekakor lahko Horjul nadaljuje svoje delo za okraje za katere je zadolženo. Nikakor si ne želim, da Smetka pregori. Finančno se bomo skupaj že nekako znašli, fizične moči pa ji ne moremo povrniti. Morda bi bilo treba pisati in se povezati tudi s kakim društvom na Jesenicah ali celo z občinskimi veljaki tam.
Logiran
sabrina
rad pišem
****
Sporočil: 290


« Odgovor #108 : četrtek, 23.10.2008 : 08:09:01 »

Moj soprog je z Jesenic in so starsi vozili psa v Hotel k temu tipu (tud ce si zelim ga ne morem imenovat) pa so nehali,ker  so videli kako postopa z njim in ostalimi psi tam.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #109 : četrtek, 23.10.2008 : 08:45:52 »

Na temo Janinega pisanja sem spraševala že tukaj -
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,25811.15.html
Kdo lahko razen VURSa, ki je, kot razumem nadzorni organ, ki pa nič ne dela, še ˝izsili˝ po uradni poti izpolnjevanje zakonsko naloženih obveznosti od občin? Ali pa je v zakonu tudi ˝varovalka˝, da lahko samo VURS prijavi opustitve?
Ker če obstaja taka varovalka in se VURS že itak ne zgane, potem lahko pisarimo vsi, pa vprašanje če se bodo zganili. Samo nadaljevali bodo s svojim nedelom. Banda.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #110 : četrtek, 23.10.2008 : 08:55:28 »

In s tem, da v 100% strinjate z Polono v njenem dnevniku in potem na drugi strani pisete sem, da ste skrajno srecni, ker Perun ni dvignil telefona, ampak ravno Polona, kaze ravno na to, da dnevnika ne razumete povsem pravilno ali ga sploh ne, ce ga pravilno preberete. ker point le tega je, da dejmokaj nardit - napisat recimo Perunu ljubezensko pisemce ali kaj podobnega. Dejmo se razburjat, ker mora za Malinovca skrbeti Polona, namesto nekoga drugega. Ker pisat, da je ful fajn da Perun ni dvignil telefona, ko bi ga moral, je skoda zavetiscu Horjul.
To sem napisala jaz. In ne bom več Lips Sealed Ever.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #111 : četrtek, 23.10.2008 : 10:55:46 »

Po pravici povedano nimam pojma o tem področju, upam da ne pišem prehudih traparij...
Se mi pa dozdeva, da ne bo šlo drugače, kot da začnemo namesto oz. poleg za razne Malinovce po hitrem postopku zbirat za pravno pomoč. Zakone imamo, spoštuje oz. nadzira se jih ne... Če smo zbrali že za vse mogoče, bomo pa še za to menda. Vse skupaj je šlo ornk čez rob in vsa druga sredstva so po moji logiki izčrpana. Bi se pa po mojem bilo dobro lotit kar posameznih oseb, ker se s tožbo proti inštitucijam praktično nikamor ne pride. Naj plačajo posamezniki, ki ne opravljajo svojega dela, kot bi ga morali.

Recimo par primerov:

- Občina nima sklenjene pogodbe z nobenim zavetiščem, čeprav bi jo morala imet - naj si prislužijo kazensko prijavo, saj ravnajo v nasprotju z zakonom (velja za prav vse občine, ki tega nimajo urejenega). Take vrste prijav bi prevzelo katero od društev in ne Horjul, da ne izgleda, kot da zavetišče išče biznis zase.
Če se po prijavi nič ne zgodi (ni nikakršne reakcije), pritožba na višjo inštanco in še višjo... Pa saj šefov ne more zmanjkat, zaboga no, al jaz kaj ne vem  Undecided  Poleg tega se obvezno spiše civilna tožba za dotično odgovorno osebo, ki je opustila svoje uradne dolžnosti.

- Kdo od Perunu podobnih ne dvigne telefona uradni osebi, čeprav bi ga moral = prijava + Horjul vloži tožbo za stroške oskrbnine živali in vet. stroškov.
Če se pristojni po prijavi ne odzovejo, pritožba nadrejenim (saj jih morajo imet tudi ti??) + civilna tožba odgovorne osebe za nastalo finančno breme zavetišča.

- Policija zagotovi, da 'vsi vse vedo in da nič ni nikakršen problem' (http://www.zavetisce-horjul.net/dnevnik1/index.php) - morda bi se dalo od njih dobiti pisno zagotovilo, da je res tako. Ko se izkaže, da le ni, je potem le nekaj možnosti - ali lažejo policaji ali pa je policajem nekdo lagal. Proti obojim se lahko ukrepa - tožba oz. prijava (glej zgornji alineji).

Mogoče se zdi, kot bi me napadla kaka tožbarska bolezen, ampak trenutno mi to uzgleda še kot edino sredstvo, ki bi lahko učinkovalo - če seveda pravna država ni čisto odpovedala...

 
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #112 : četrtek, 23.10.2008 : 11:08:46 »

Ja ampak na žalost je s tožbami tako, da je naš pravni sistem v p.... in se čaka in čaka ter vleče, na koncu pa še stroškov ne dobiš povrnjenih kljub dobljeni tožbi. To so ogromni stroški.

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #113 : četrtek, 23.10.2008 : 13:12:55 »

Berite po vrsti - členi se navezujejo eden na drugega:

ZAKON O ZAŠČITI ŽIVALI

2. člen

Zaščita živali po tem zakonu je dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.

5. člen

V tem zakonu uporabljeni izrazi pomenijo:
1. Skrbnik živali je oseba, ki ima žival v lasti ali oskrbi in odgovarja za ustrezno rejo, ravnanje, oskrbo in prevoz živali ter imetnik objektov za rejo, trženje, prevoz, zakol, nego in prireditve z živalmi. Skrbnik živali odgovarja tudi za delo in ravnanje oskrbovalcev svojih živali ali živali, ki jih ima v oskrbi. Skrbnik živali, ki so zapuščene, je imetnik zavetišča oziroma občina, če ni zagotovila zavetišča.
[...]

11. člen

Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.
Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

komentar: skrbnik zapuščenih hišnih živali je imetnik zavetišča oziroma občina, če ni zagotovila zavetišča (beri 5. člen)

18. člen

Skrbnik živali mora pravočasno zahtevati veterinarsko pomoč in oskrbo bolnih ali poškodovanih živali, veterinarsko pomoč pri porodih, kadar je potrebna, in ustrezno nego bolnih, poškodovanih in onemoglih živali.

komentar: skrbnik zapuščenih hišnih živali je imetnik zavetišča oziroma občina, če ni zagotovila zavetišča (beri 5. člen)

27. člen

Zapuščenim živalim se zagotovi pomoč, oskrba in namestitev v zavetišču.
Zagotovitev zavetišča je lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri čemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču.
Imetnik zavetišča je lahko občina oziroma vsaka fizična ali pravna oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje.
Izpolnjevanje predpisanih pogojev za začetek delovanja zavetišča ugotavlja upravni organ, pristojen za veterinarstvo, v upravnem postopku.

31. člen

Vse stroške v zvezi z zapuščeno živaljo plača dosedanji skrbnik živali, če ni s predpisi določeno drugače. Če skrbnik živali ni znan oziroma, če lastnika živali ni mogoče ugotoviti, krije stroške imetnik zavetišča oziroma občina, kjer je žival najdena, če ni zagotovila zavetišča.
Zapuščeno žival se namesti v zavetišče na območju občine, kjer je bila najdena, oziroma v zavetišče, s katerim ima ta občina sklenjeno pogodbo.
Če je občina zagotovila predpisano število mest za zapuščene živali, vendar zavetišče zapuščenih živali ne more sprejeti, uradni veterinar odredi namestitev živali v drugo najbližje zavetišče na stroške zavetišča, ki živali ne more sprejeti.
[...]

42. člen

Nadzorstvo nad izvajanjem tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji ter inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave (v nadaljnjem besedilu: pristojni inšpektor), vsak v okviru svojih pooblastil in pristojnosti.
Nadzorstvo nad izvajanjem določb drugega in tretjega odstavka 11. člena, 12. člena ter prve, druge, četrte, pete, šeste, devete in petnajste alinee 15. člena tega zakona poleg oseb iz prejšnjega odstavka opravlja tudi policija.
Društva, ki delujejo na področju zaščite živali, sporočajo pristojnemu inšpektorju kršitve določb tega zakona, ki jih ugotovijo pri opravljanju svojih nalog, ter opozarjajo na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali.

komentar: 2. in 3. točka 11. člena govorita o vzgoji, šolanju in fizičnem varstvu psa,
12. člen govori o nevarnih živalih,
navedene alineje 15. člena se nanasajo na mučenje živali, pasje boje, lov ...


43. člen

Pri inšpekcijskem nadzorstvu ima pristojni inšpektor, poleg pravic in dolžnosti, ki jih ima po drugih predpisih, še te pravice in dolžnosti:
[...]
– prepovedati opravljanje dejavnosti imetniku zavetišča, če ne izpolnjuje več predpisanih pogojev;
odrediti plačilo stroškov v zvezi z zapuščeno živaljo skrbniku ali zavetišču oziroma občini, če ni zagotovila zavetišča;
– odrediti zavetišču namestitev in oskrbo psa, ki ogroža okolico, če skrbnik ne odvrne splošne nevarnosti ali ni znan ali dosegljiv;
odrediti zavetišču ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščene živali.

ZAKON O LOKALNI SAMOUPRAVI (neuradno precisceno besedilo ZLS-NPB3)

90.a člen

Če občina ne opravlja ali v nasprotju z zakonom opravlja z zakonom določene naloge iz svoje izvirne pristojnosti, mora pristojno ministrstvo opozoriti pristojni občinski organ in mu predlagati način izvršitve posamezne naloge ter določiti rok.

Če občina ne ravna v skladu z opozorilom in predlogom iz prejšnjega odstavka in pristojno ministrstvo ugotovi, da občina ne zagotavlja skupnih potreb in interesov svojih prebivalcev in bi utegnile nastati škodljive posledice za življenje ali zdravje ljudi, za naravno oziroma življenjsko okolje ali premoženje, mora pristojno ministrstvo občini naložiti izvedbo naloge z odločbo. Če občina ne izvrši odločbe v določenem v roku, jo izvrši ministrstvo v skladu z določbami zakona, ki ureja upravno izvršbo.


povzetek:
Zapuščenim živalim se zagotovi pomoč, oskrba in namestitev v zavetišču.
Zagotovitev zavetišča je lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri čemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču.
Zagotovitev zavetišča je torej lokalna zadeva javnega pomena, kar pomeni, da gre za zakonsko določeno izvirno pristojnost občine, zato je potrebno uporabiti 90.a člen Zakona o lokalni samoupravi, če občina ne opravlja ali v nasprotju z zakonom opravlja z zakonom določene naloge iz svoje izvirne pristojnosti.


interno in nima veze s to temo:
Maja, hvala. Se ob tvojih navedbah učim natančno brati zakonodajo.


Mislim, da ni treba izumljati tople vode s kakšnimi dolgotrajnimi sodnimi postopki, temveč pri vsakem znanem primeru kakršnekoli kršitve kateregakoli člena takoj in v čim večjem številu opozoriti pristojne, da je do kršitve prišlo, zahtevati ukrepanje in pojasnila ter na koncu poročilo o vsem, kar so naredili - beri: prijaviti, opozoriti, vprašati, zahtevati odgovor ...

Trenutno tudi mislim, da je to edina pot. Tista, ki sem jo predlagala v eni od društvenih tem, ni izvedljiva. Prostovoljke že vedo, zakaj. Zato tudi ni odgovora ali interesa. Nima veze. Očitno na precejšen del ljudi ni za računati, da se bo izpostavljal, oz. da bi izpostavljal živali s tem, da jih ne bi prevzel, da bi jih nesel komu v pisarno ali podobno. Torej, ostane le teženje pristojnim za vsako piko in vejico.

Eni sicer želijo zmago v vojni, vendar pričakujejo, da se bodo borili samo drugi, čeprav imajo večino vzvodov za boj sami v rokah. Se pravi, borili se bomo samo na papirju.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #114 : četrtek, 23.10.2008 : 14:46:05 »

V konkretnem "blejskem primeru":

ZAKON O ZAŠČITI ŽIVALI

5. člen

V tem zakonu uporabljeni izrazi pomenijo:
1. Skrbnik živali je oseba, ki ima žival v lasti ali oskrbi in odgovarja za ustrezno rejo, ravnanje, oskrbo in prevoz živali ter imetnik objektov za rejo, trženje, prevoz, zakol, nego in prireditve z živalmi. Skrbnik živali odgovarja tudi za delo in ravnanje oskrbovalcev svojih živali ali živali, ki jih ima v oskrbi. Skrbnik živali, ki so zapuščene, je imetnik zavetišča oziroma občina, če ni zagotovila zavetišča.
[...]

31. člen

Vse stroške v zvezi z zapuščeno živaljo plača dosedanji skrbnik živali, če ni s predpisi določeno drugače. Če skrbnik živali ni znan oziroma, če lastnika živali ni mogoče ugotoviti, krije stroške imetnik zavetišča oziroma občina, kjer je žival najdena, če ni zagotovila zavetišča.
Zapuščeno žival se namesti v zavetišče na območju občine, kjer je bila najdena, oziroma v zavetišče, s katerim ima ta občina sklenjeno pogodbo.
Če je občina zagotovila predpisano število mest za zapuščene živali, vendar zavetišče zapuščenih živali ne more sprejeti, uradni veterinar odredi namestitev živali v drugo najbližje zavetišče na stroške zavetišča, ki živali ne more sprejeti.
[...]

Občina Bled je očitno zagotovila predpisano število mest za zapuščene živali v pogodbenem zavetišču, vendar to zavetišče zapuščene živali ni moglo sprejeti, ker se niso javili na telefon. Torej je jasno, da je skrbnik te živali Zavetišče Perun (občina Bled ima pri njih zagotovljeno namestitev zapuščenih živali in je s tem prenesla - 5. člen - skrbništvo nad na njihovem območju najdenimi živalmi na Zavetišče Perun) in oni morajo kriti vse stroške v zvezi s to zapuščeno živaljo, kar bi moral odrediti uradni veterinar (beri: veterinarski inšpektor), tudi veterinarske, saj zakon pravi tudi:

18. člen

Skrbnik živali mora pravočasno zahtevati veterinarsko pomoč in oskrbo bolnih ali poškodovanih živali, veterinarsko pomoč pri porodih, kadar je potrebna, in ustrezno nego bolnih, poškodovanih in onemoglih živali.

Nadalje pravi Pravilnik o pogojih za zavetišče za živali:

8. člen
Imetnik zavetišča mora imeti stalen in neposreden vpogled v register psov, in sicer v tiste podatke, ki so potrebni za iskanje skrbnika psa po identifikacijski številki o cepljenju ali opisu živali ter za preverjanje lastništva živali.
Uradne ure v zavetišču morajo biti najmanj štiri ure vsak delovni dan, poleg tega mora biti organizirana stalna 24-urna pripravljenost oziroma dežurstvo za sprejem živali v nujnih primerih. Dežurstvo ima imetnik zavetišča lahko organizirano samostojno ali v sodelovanju z veterinarsko organizacijo, Centrom za obveščanje ali policijo, ki mora imeti telefonsko številko dežurnega v zavetišču.

Zakaj ni bilo organiziranega dežurstva, nas dejansko ne briga, saj sta pogodbeni stranki Perun in občina Bled in ne mi, torej naj se zmenijo med seboj, kdo bo kril komu znotraj pogodbe stroške (vse, da ne bo pomote). Dejstvo je, da je pes drugje in da je vse stroške dolžen plačati Perun. Če je občina Bled zadovoljna z zavetiščem, ki ne opravlja svojih nalog v njihovem interesu, je njihova stvar. Dejstvo je, da mora uradni veterinar odrediti namestitev živali v zavetišču in odrediti plačilo stroškov tistemu, ki jih je po zakonu dolžan plačati. To je v tem primeru Zavetišče Perun. Če manjka Poloni kakšen papir, na katerega bi se morda kdo skliceval, da bi moral biti in da zato ne morejo plačati, ker nekdo ni izdal papirja, ki bi ga moral ... Hm ... Kateri papir manjka in kdo ga je bil dolžan izdati? Če ja, potem je to lahko samo papir kakšnega od VURSovih inšpektorjev. Za njih piše v ZZZiv takole:

43. člen

Pri inšpekcijskem nadzorstvu ima pristojni inšpektor, poleg pravic in dolžnosti, ki jih ima po drugih predpisih, še te pravice in dolžnosti:
[...]
– prepovedati opravljanje dejavnosti imetniku zavetišča, če ne izpolnjuje več predpisanih pogojev;
odrediti plačilo stroškov v zvezi z zapuščeno živaljo skrbniku ali zavetišču oziroma občini, če ni zagotovila zavetišča;
odrediti zavetišču namestitev in oskrbo psa, ki ogroža okolico, če skrbnik ne odvrne splošne nevarnosti ali ni znan ali dosegljiv;
– odrediti zavetišču ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapuščene živali.

Zavetišče Perun je skrbnik in ni bil dosegljiv. Poškodovan pes lahko ogroža okolico in povzroča splošno nevarnost.
Torej, kaj manjka in kaj ni jasno v celotni zadevi?
Logiran

T.R.U.
rad pišem
****
Sporočil: 275


« Odgovor #115 : četrtek, 23.10.2008 : 16:29:13 »

..odredba uradnega veterinarja in plačilo. Vse je jasno.
Logiran
Manya
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #116 : četrtek, 23.10.2008 : 16:31:03 »

Ali pa, kot jaz to razumem, lahko Horjul zdaj izda račun Perunu. Če (ko) Perun ne bo hotel plačati pa "Izvršba na podlagi verodostojne listine". Vsekakor bi moral tu povedati svoje še kakšen pravnik, vendar je po novem (kakšno leto) ta zadeva urejena čisto avtomatsko, brez dolgotrajnih postopkov in dokazovanj. Dejansko rabiš samo izdan in neplačan račun. Razen seveda, če se nasprotna stran pritoži, zato pač brez pravnika ne gre.
Logiran
samojedček
otrok do 14 let
*
Sporočil: 25


« Odgovor #117 : četrtek, 23.10.2008 : 19:13:14 »

smetka in vsi drugi ful ste carji res
same čudeže delate
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #118 : četrtek, 23.10.2008 : 19:37:06 »

Samojedčke problem je tu le, da tudi če s skupnimi močni ljudje do konca življenja zmoremo premagati finančne probleme zavetišča, zdravja ne moremo kupiti. Tega se jaz najbolj bojim. Ljudje nismo na baterije, ki bi jih dali ob spancu napolniti in bi bili zjutraj spet kot novi.
Logiran
binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #119 : četrtek, 23.10.2008 : 20:34:14 »

In celo baterije gredo enkrat k vragu.
Logiran

Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Občina Bled!!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines