mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:22:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Novoletna noč - POMIRJEVALA!
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Novoletna noč - POMIRJEVALA!  (Prebrano 28533 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #45 : torek, 30.12.2008 : 02:40:19 »

in ja, da ponovim, potrdim svoje gledanje (pogojeno z tistim kar so mi povedali stručkoti in literatura) ter potrdim Teskijino izjavo:
" Acepromazin se pri nas (in tudi drugje) uporablja pri uvajanju v anestezijo kot premedikacija. Dejstvo (!) da pa samostojno ni ravno dober anksiolitik velja za katerokoli državo in celino."

mislite malo na to!!
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #46 : torek, 30.12.2008 : 03:19:39 »

To sicer ne spada več med anksioznost - pokanje, temveč med anestezijo oz. preparate ali kaj podobnega. Vendar bom odgovorila tu, če se pa moderatorju zdi primerno premakniti, naj premakne.

Anestezija in obvladovanje bolečine sta zelo kompleksni področji, kjer načeloma imamo številne poti nastanka oz. prevajanja dražljajev in tudi številne poti (možnosti) delovanja na različne parametre.

Hm... Težko je tole razložiti enostavno.
Za začetek bi razložila dva pojma, ki gresta nekako z roko v roki:

Multimodalna analgezija
Pot bolečine je zelo kompleksna. Veliko je interakcij zaradi številnih nevrotransmiterjev in različni receptorjev. Z uporabo le ene vrste analgetika (sredstva proti bolečini) ni možen nadzor celotnega sistema. Multimodalna analgezija = uporaba kombinacije različnih analgetikov z različnimi načini delovanja → doseganje bolj učinkovite analgezije. + sinergistični učinek → nižji potrebni odmerki posameznih analgetikov → zmanjšanje tveganja za neželene učinke.

Uravnotežena anestezija
Napredek v veterinarski anesteziji = uporaba različnih preparatov → zniževanje odmerkov posameznih preparatov → manjše tveganje neželenih učinkov, predvsem kardiorespiratornih. Ta koncept poimenujemo uravnotežena anestezija. Uporaba kombinacije različnih preparatov v manjših odmerkih tako zmanjša tveganje za neželene učinke in omogoča boljše vodenje anestezije.


V današnjih časih gre tendenca v anesteziji in analgeziji v smeri zgoraj opisanih pojmov in je zato sama anestezija vedno bolj učinkovita in varna.

Učili pa so nas, da imaš pri vsakem preparatu oz. zdravilu 1/3 osebkov, ki bodo odreagirali v mejah pričakovanja, 1/3 osebkov, ki bodo odreagirali pod pričakovanjem in 1/3 osebkov, ki bo odreagirala nad pričakovanji. Tako imamo določene osebke, ki so npr. alergični oz. preobčutljivi na kakšno substanco (bolj ali manj ali pa tudi ne dedno pogojeno), osebke z raznimi obolenji in težavami, ostarele osebke, kjer pač lahko pričakujemo določene težave in moramo biti previdni.

Nekega kuharskega recepta z natančnimi navodili enotnimi za vse osebke se na področju anestezije oz. lahko bi rekli kar cele veterine ne bo našlo. Za vse je potrebno videti celotno sliko - celotnega pacienta (starost, stanje, itd.) pa še ni nič gotovega. Obstajajo sicer smernice in določena pravila za določene produkte. Ni pa 100% zagotovil ne o preživetju, ne o uspehu, itd.. Lahko se ti zgodi, da bo pes, ki je po vseh parametrih zdrav, v najboljših letih, "neproblematične pasme" imel probleme v nasprotju s pričakovanji (ki se bodo lahko končali s smrtjo), drug, bolan in star pes "problematične pasme bo pa zdravljenje oz. anestezijo prestal brez najmanjšega problema.

Kar se konkretno tiče premedikacije z acepromazinom, jo je zaslediti v uporabi pri bokserjih tako v Evropi, kot v Ameriki - tudi v literaturi (v tako imenovanih "case reportih" in še kje).  Koliko pa se uporablja oz. koliko se izogibajo uporabi pri bokserjih pa nimam statističnih podatkov.

LP, T

Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #47 : torek, 30.12.2008 : 04:29:20 »

dej še Smiley
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #48 : torek, 30.12.2008 : 04:38:20 »

osebno bi se počasi začel izogibat "problematičnim pasmam" v smislu  pasem, ker gre za problematično vzrejo znotraj pasem po mojem mnenju.
Primerjali smo recimo eno mojo psico, ki je drugače netipični eksterijerni primerek pasme in tipični pimerek border kolija ni bil blizu pulmonalni sliki na aparatu. v bistvu je bila psica skoraj klinično mrtva. edini znak da je živa je bilo par rdečih madežev na asistentovem licu, ko ga je z repom užgala. aja, izven acepromazin teme, ker je bila pri zavesti. ko je slikala kolke ni mahala z repom, ker je bila pod acepromazinom. samo bedasto le gledala ene dve ure. napol mrtva, na pol zadeta.
samo medklič
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #49 : torek, 30.12.2008 : 09:20:31 »

Super vesela sem, da se v temi poudarjajo tudi negaitvi učinki dajanja kr'enih pomirjeval" vsevprek.

Ravno zaradi tega, ker sem laik, ker res ne želim, da je moj pes samo paraliziran ali je res pomirjen,  ker nasploh ne maram "kemije" itd.

Teski, Altervita, tega ne sprašujem zase, pač pa za vse tiste, ki so letos pri veterinarjih dobili Prazine tabl. Kaj menita o njih?
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
mešanka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 750


« Odgovor #50 : torek, 30.12.2008 : 11:13:34 »

Jaz sem se glede pomirjeval posvetovala z veterinarjem. Psičko sem peljala sabo, povedala kakšna je situacija in predlagal mi je apaurine. Sama res ne bi hodila v kakšno lekarno iskat pomirjeval. Pač sem se letos odločila, da bom tako poskusila.

Zaradi mene pa lahko spijete apaurin tudi z alkoholom...
Logiran
pokica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 503


« Odgovor #51 : torek, 30.12.2008 : 11:26:26 »

za vse ostale pa priporočam trening:
vzemite 10 petard, povodec, trenerja in delajte na pozitivno motovacijo

Kaj pa če je pes pod takim stresom, takrat, ko poči, da ne vidi ne lastnika, ne hrane, igračke? Se potuhne, rep med noge, stoji na mestu in te scene. Pa svojo psičko nisem nikoli tolažila, delala scene in podobno. Smo se delali, kot da se ni nič zgodilo, ob poku recimo, mirno hodim naprej. Pa je vseeno strah.
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #52 : torek, 30.12.2008 : 18:11:29 »

To, da se v literaturi (in tudi praksi) reče, da je neka pasma občutljiva na npr. acepromazin (ali kaj drugega - kot zasledimo pri kolijih, avstralcih,...) ne pomeni, da so vsi primerki občutljivi. Gre pač za določen procent predstavnikov te pasme, ki je pač za določeno vrednost večji od procenta občutljivih pri drugih pasmah.

V praksi to pomeni, da si pri uporabi takega preparata pač previden oz. če imaš možnost uporabiti drug preparat, za dosego primernega učinka, potem se poslužiš tega. Je pa odločitev veterinarja (zdravnika pri ljudeh) osnovana na pacientu, ki ga ima pred sabo in kaj se pričakuje glede na stanje pacienta (starost, kondicijo, pridružene težave, itd...).

Kot sem že prej omenila. Eno je navajati na poke psa, ki v osnovi ni streloplah - psa, ki je mogoče postal streloplah po slabi izkušnji, ali pa je samo malček prestrašen ob poku, druga pesem pa je streloplahost v pravem pomenu besede, kjer dejansko psa pograbi panika, že ko sliši pok, ki ga mi pravzaprav niti ne zaznamo. Psa, ki se mu dejansko precej spremenijo funkcije organizma zaradi tega. Psa ne moreš kar pustiti, da se pa 120 ur neprestano trese in težko diha, ali pa brezglavo paničari in samo čakaš kdaj ga bo kap. Takega psa boš zelo težko navajal na poke, ker gre za popolnoma drugačen način reakcije. Pri takih, če ne gre (in običajno ne gre) z raznimi naravnimi pripravki vsaj do določene mere omiliti situacije, res nimaš drugega izhoda, kot da se poslužiš kemije. Vendar se je treba res posvetovati z veterinarjem (po možnosti tistim, ki tvojega psa dobro pozna) in ne ukrepati kar na lastno pest (češ, saj mojemu prijatelju, znancu, meni je dal vet lani to...) ter vzeti iz omarice kakšne svoje (ali celo od soseda) tablete takšne in drugačne.

Lepo rešujte težave s pokanjem!

T
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #53 : torek, 30.12.2008 : 18:14:47 »

Teski, morda mnenje o Prazine tabl.? Smiley
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #54 : torek, 30.12.2008 : 18:28:27 »

Imaš Prazine od Plive?
Poglej kaj je noter aktivna substanca. Ker imaš več različnih Prazine tablet.

Mislim, da je sicer promazinijev hidroklorid, ki ima podobno delovanje kot acepromazin - ima le nižjo moč delovanja kot acepromazin in daljši čas delovanja.

Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #55 : torek, 30.12.2008 : 18:52:10 »

Tako je, Teski, prave tablete misliš s pravo substanco. Torej naj bi psa le "omrtvile",  strah pa bo ostal?

Hvala že v naprej za odgovor.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #56 : torek, 30.12.2008 : 19:16:45 »

V bistvu je anksiolitična dejavnost pri promazinih zelo pod vprašajem. Večinoma se v literaturi zasledi zelo slabo anksiolitično delovanje oz. se kregajo celo, ali je ali ni - ki je ključno za zmanjševanje strahu.

Pa še to - kar se pa tiče še uporabe acepromazina: pri pseh z marsikaterim srčnim obolenjem - konkretno npr. z aortno stenozo je kontraindiciran.

LP, T
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #57 : torek, 30.12.2008 : 19:29:17 »

Hvala za odgovor. Smiley
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #58 : sreda, 31.12.2008 : 01:04:26 »

Teski, Altervita, tega ne sprašujem zase, paè pa za vse tiste, ki so letos pri veterinarjih dobili Prazine tabl. Kaj menita o njih?
menim da je treba veterinarje glede tega ignorirat, peljat pse ven in začet pač utrjevat samozavest psom. Ne verjamem v reklo da starga psa ne moreš novih trikov naučit. Sem proti pomirilom, ker menim, da se da travme odpravit na normalen način

me
Jaz sem se glede pomirjeval posvetovala z veterinarjem. Psièko sem peljala sabo, povedala kakšna je situacija in predlagal mi je apaurine. Sama res ne bi hodila v kakšno lekarno iskat pomirjeval. Paè sem se letos odloèila, da bom tako poskusila.

Zaradi mene pa lahko spijete apaurin tudi z alkoholom...

enako kot goraj. Zamenjajte veternarja, ker je en navaden lole ki nima pojma o psih, ampak samo o neki tehniki in najlažje kar mu je, je to da namesto kinološkega nasveta, priporoči eno fejst dozo pomirila, da pes pač dol pade.
Glede nasveta pa hvala: sem gruntal kje dobit za novoletni zadetek apavrin. Mi lahko date naslov vašega veta, da mu pripeljem psa in ga nategnem da je bogi in da rabi apaurin? prooosim, lepooooprosimm. res rabim en dober trip Smiley blink, blink Smiley

Kaj pa èe je pes pod takim stresom, takrat, ko poèi, da ne vidi ne lastnika, ne hrane, igraèke? Se potuhne, rep med noge, stoji na mestu in te scene. Pa svojo psièko nisem nikoli tolažila, delala scene in podobno. Smo se delali, kot da se ni niè zgodilo, ob poku recimo, mirno hodim naprej. Pa je vseeno strah.
ne obupat ampak še naprej trenirat. slej ko prej mine. pri mladičih v enem dnevu, pri starjših kasneje. strokovna podpora je pa zaželjena. dobite trenerja in trenirajte.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #59 : sreda, 31.12.2008 : 01:07:52 »

V bistvu je anksiolitièna dejavnost pri promazinih zelo pod vprašajem. Veèinoma se v literaturi zasledi zelo slabo anksiolitièno delovanje oz. se kregajo celo, ali je ali ni - ki je kljuèno za zmanjševanje strahu.

Pa še to - kar se pa tièe še uporabe acepromazina: pri pseh z marsikaterim srènim obolenjem - konkretno npr. z aortno stenozo je kontraindiciran.

LP, T
spet gre tu glede na osebke. moja psica ki ima aortno stenozo grade 2 je doslej dvakrat prestala sedacijo brez problemov in se je celo za razliko od ostalih prej opomogla, po sedaciji. pa ni dobila manjše doze.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Novoletna noč - POMIRJEVALA!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines