mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 22:25:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?  (Prebrano 61062 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #60 : ponedeljek, 09.03.2009 : 21:01:48 »

Mel, podpis.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #61 : torek, 10.03.2009 : 10:06:15 »

Frigga, a mislis, da zitarice in podobno rastlinsko "navlako" pa vse pojemo. Wink
Dejstvo je, da nas je prevec in posledicno prevec zremo in svinjamo. Tako vegetarijanci kot vsejedi.

Citat
Malo morgen. Na poljih ne bi rasla pšenica za lačne revčke iz Afrike. Ampak repica za disel.

Glavno je, da je zadeva "bio".  Wink Grin Grin Grin

Mimo mi je bil VURSov jumbo plakat in mimo mi je jumbo plakat teh osvoboditeljev. Denar bi lahko oboji porabili drugace, je pa tudi res, da od osvoboditeljev ne pricakujem kaksnih konkretnih (in uporabnih) predlogov za resitev tezav.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #62 : torek, 10.03.2009 : 10:30:03 »

Frigga, a mislis, da zitarice in podobno rastlinsko "navlako" pa vse pojemo. Wink
Dejstvo je, da nas je prevec in posledicno prevec zremo in svinjamo. Tako vegetarijanci kot vsejedi.

Se strinjam, jst sem izpostavila meso, ker je tekla debata o tem. Bi pa še zmeraj raje videla, da bi en prašiček več ostal živ kot pa npr. pšenica. Dvolično? Mogoče, ampak naj najprej dokažejo, da pšenico tudi boli, ko kombajn zapelje na polje.

Mislim, da bi bile idealne razmere takšne, da bi vsi tisti, ki jemo meso, doma redili pujska, kravico in piščanca ter po potrebi opravili zakol. Jst vem, da bi bila v tem primeru vegetarijanka, pa najbrž še marsikdo drug. Najbolj komot je pogledat filmček o ''delu'' v klavnicah, potem pa it v trgovino, zamižat na en uč in vrečt v voziček piščančji file in par paštet. Sem tudi jaz takšna. Meso mi je dobro in ga rada jem, nikoli pa ne bi zmogla sama opraviti cele poti reja-zakol do zrezkov. Zelo hinavsko, ker dopuščam, da ''umazano delo'' namesto mene opravijo drugi.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #63 : torek, 10.03.2009 : 10:53:42 »

Ne samo da nas je preveč, Nanook. Lahko bi nas isto število pojedlo več kot pol manj hrane, pa ne bi bil prav nihče lačen.

Za meso to še posebej velja. Sploh ker je njegova pridelava tako potratna (najprej pridelajo sojo in koruzo, da jo potem pojedo krave in prašiči - baje kar 2/3 svetovne proizvodnje - da te potem pojedo ljudje, ob čemer seveda nastanejo velike izgube). Poleg tega ga pojemo vedno več - letna poraba je bila l. 1960 71 miljonov ton, zdaj pa znaša 280 miljonov ton! Ne rečem, da bi vsi morali postati vegiji, bi se pa na državni ravni verjetno kar nekaj prihranilo (zdravila za holesterol in pritisk, ki jih uživa že skoraj vsak nad 50, so draga), če bi bil tudi podatek porabe mesa na Slovenca nekoliko nižji:
svinjina 41kg, govedina 24, perutnina 25kg. 90 kg na leto je po mojem ogromno, celo uradna priporočila kažejo, da toliko beljakovin pač nihče ne potrebuje. Me zanima, zakaj smo potem poslušali reklamo 'rdeče meso, telo ga potrebuje'. Lobiji pač...

In še metanje stran.
Če vržeš stran četrt glave solate, si pač zavrgel solato. Če vržeš stran eno kurjo perutnico, si vrgel stran v bistvu kar ene par glav solate, pa koruze, zrna... Ko sem bila majhna, je bilo doma pri mizi pravilo 'krompir lahko pustiš, meso pa pojej do konca'. Mi je šlo na živce, ampak dejansko je tako, da je vanj vloženo veliko več polucije okolja, dela, energije. Meso je skratka potratno živilo. Na tejle strani http://www.fcrn.org.uk/ (foof climate research) je podatek, da bi posameznik že samo z nekoliko zmernejšo porabo mesa na leto prihrani eno do dve toni ogljikovega dioksida (izpust povprečnega avtomobila na 10.000 km). Niti ni treba postat vegi, da v tej smeri kaj narediš torej... To je pa tudi za mesojedce pomoje za premislit, hehe Tongue Wink
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #64 : torek, 10.03.2009 : 10:55:42 »

Zdejle berem še, da ima 2/3 Slovencev preveč holesterola, uf smo pujski...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #65 : torek, 10.03.2009 : 12:00:09 »

frigga, se pravi je "fora" v tem, da zival boli, rastline pa ne... Huh Roll Eyes

Idealne razmere bi bile, da bi si vsak sam delal/pridelal obleko, obutev, naredil bivalisca, zdravnikov in bolnic ne bi bilo, slo bi po nacelu "pomagaj si sam". Vsak bi sam lovil/gojil zivali in prideloval flance. Ne bi bilo avtomobilov, ne koles, ne rolerjev, letal, ladij, pa tudi preseravanj s sojo na 1001 nacin ne... Tako kot pred XY leti. Aja, pa elektrike tudi ne bi bilo, pa plina, bencina...

Fizolova zupca, svinjarije bi bilo se vedno veliko prevec. Se vedno bi se vozili z avtomobili, letali, ladjami, hodili v trgovine, uporabljali razlicne "bio" pripravke za gojenje flanc, uporabljali cistila in tako naprej.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #66 : torek, 10.03.2009 : 12:42:51 »

Ne samo, da se preseravamo pri svoji hrani. Kako se šelo preseravamo pri hrani za pse in mačke. Celo nekateri najbolj zapriseženi vegetarijanci svoje mesojede ljubljenčke hranijo s prvovrstnim mesom v količinah, ki bi zadoščale za prehrano velike vsejede družine.
Najprej bi se morali znebiti psov in mačk, pa kar je še kakšnih bolj eksotičnih ljubljenčkov. Ena brezdelna mačka, ki ne lovi miši, poje na dan več mesa kot en ne preveč požrešen vsejed človek. Ko sem še kuhala za svoje cucke, sem sicer kuhala klavnične odpadke (dele živali, ki so sicer povsem v redu za pse, ljudem pa ne gredo v slast), ko pa sem kuhala za tastaro psico in uporabljala kvalitetno meso pa...Ona je na dan dobila poleg ostalega recimo dva srednjevelika osliča. Meni zadostuje en. Ali pa eno puranovo kračo. Iz nje se da narediti recimo rižoto ali golaž za celo družino, pa še kost daš lahko v juho. Da ne govorim o ljudeh, ki za pse kupujejo lososa ali žrebičkove zrezke. Če bi pse zamenjali za ovce in prašiče, mačke pa za kunce, bi prihranili uhuhu trpljenja ubogim klavnim živalim. Ali pa mogoče živali, ki jih na koncu pojedo psi in ne ljudje manj pojedo, manj prdijo in na koncu manj trpijo?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #67 : torek, 10.03.2009 : 12:53:38 »

Idealne razmere bi bile, da bi si vsak sam delal/pridelal obleko, obutev, naredil bivalisca, zdravnikov in bolnic ne bi bilo, slo bi po nacelu "pomagaj si sam". Vsak bi sam lovil/gojil zivali in prideloval flance...

Ni mi všeč ta filozofija - če ne morem storit vsega, ne bom pa nič.

Če ne morem bit brez elektrike, jo bom pa raje kuril na veliko. Če ne morem pridelat sam flanc, se tudi polovičarske rešitve - kupit flance in jih potem odgojit, ne grem. Če ne morem bit brez kolesa, ki je že s svojim materialom in postopkom izdelave onesnaževal, se bom pa z avtom vozil, ker je itak vseeno. Če ne morem vsega narest sam, pa rajši nič ne naredim sam oz. nič ne spremenim.

Ne gre samo za vegetarijanstvo ali delno odpoved velikim količinam take ali drugačne 'preserantske' hrane, gre za 'state of mind'. Pri taki nastrojenosti bomo tudi avte z manj izpustov kupovali, pa s sojo se ne tako preseravali ( Huh), pa včasih na vetru namest v sušilcu cunje posušili, pa manj čistil ponucali in rajši malo bolj drgnili, pa...

Vem ja, saj se ne splača, ker ena velika tovarna posvinja toliko, kot vsi mi mali uporabniki skupaj. Ampak SE splača. Ker se mentaliteto spreminja tudi od spodaj navzgor. Ko bo dovolj ljudi ravnalko tako in ne samo čakalo na 'idealne razmere', tudi tovarna ne bo imela več zakonske podlage za svinjanje. Idealno pa nikdar ne bo - takle mamo...
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #68 : torek, 10.03.2009 : 13:10:37 »

FŽ, ti tako pomirjujoče vplivaš name  Smiley Bi tudi jst v tem smislu povedala, ampak verjetno veliko bolj tečno. Zato - hvala ti.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #69 : torek, 10.03.2009 : 13:35:42 »

Ja. ampak tako miselnost je treba privzgojiti. Pri nas starih packih zaleže sistem palice in korenčka (kaj pravite, koliko več lepo posortiranih ločenih odpadkov bi dobili, če bi zaračunavali odvoz smeti na količinio proizvedenih mešanih odpadkov in ne pavšalno?) Mlajšim se pa najlepše usede, če imajo zgled v starejših.
Ampak to s fanatizmom osvoboditeljev živali nima prav nobene zveze.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #70 : torek, 10.03.2009 : 13:41:07 »

fizolova zupca, kje v citiranem pa ti najdes filozofijo, ki jo podtikas meni?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #71 : torek, 10.03.2009 : 13:45:12 »

Mene pa jezi ko odrasli silijo otroke naj jejo meso in če ga ne, dobijo batine.
Groza od groze. Sama jem meso, svojega otroka pa ne silim. ker ji očitno ne paše. Ponavadi meso vedno ostane na krožniku, še tiste najmanjše pikice faširanja od špagetov izbeza stran,tudi klobas ne je, zato imamo velikokrat brezmesne obroke.Ima ga na razpolago če si ga zaželi, silim je pa ne.
Sem pa že slišala pripovedovaja staršev: ˝Moja ni pa en mesec jedla mesa ker so ji boge živalce, pol sem jo pa s kuhlo narezala, zdaj ji je pa vse dobro.˝ Pač še ena butasta logika da moramo meso na veliko jesti.
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #72 : torek, 10.03.2009 : 14:08:24 »

Nanook, nisem rekla, da rastlin ne boli, ampak, da naj dokažejo, da jih. Pri pujsu je na primer jasno videti, da se upira, kriči. Kaj veš, mogoče tudi rastline oddajajo kakšna takšna znamenja. Tongue

Večkrat preberem tole Menartovo pesem...

KOLINE

Jaz rojen sem po zákonih narave.
Odkod, čemú je ona? To ne vem.
Zavzet strmim pred umetnijo glave,
a groza me je krutosti, da jem.

Vsak moj grižljaj je dedič bolečine
in moja slast ob njem del tujih muk,
moj krožnik je bel katafalk živine
in jaz sem ubijalec kot kdo drug.

A če bi se ravnal po tanki vesti
in zbrisal iz željá meseni greh -
bi smel brez krivde svet rastlinja jesti
in gon tešiti z zadnjo od uteh?

Žal, kar živi in raste, prav mogoče
po svoje čuti, vriska in trpi;
kaj če, ko grizem jo, solata joče
in če fižolček kisa se boji?

Kdo naj zanika to? Saj, če pravilo
življenja-smrti vlada vsem stvarem,
kako potem bi stvarstvo dovolilo,
da stvar bi se prištevala k rečem?

In kaj potem naj jem? Prst, kamen, glino?
A saj še to, se zdi, živi na pol:
ko z mikroskopom gledam raztopino,
sam vidim, da kristalizira sol.

Ni to mar znak, da soli morebiti
je muka, če ji voda bit razdre -
bi sicer se trudíla povrniti
tako zagrizeno spet v to, kar je?

Tako je vse, kar je, plen neki nuji
in če do konca bi ubogal vest,
bi shiral v smrt in s tem bil muki tuji
prizanesljiv, do sebe pa zločest.

V ta svet rudnin, rastlinja in živali
sem bil po žrebu sil spočet za zver,
vnaprej določen, da se bom s kristali,
z rastlinjem, z mesom grizel venomer.

Z obsodbo v takšen svet sem rešen greha;
a to pomirja vest. Je pa še čut.
In prazna, nadčloveška je uteha,
da svet je moder, kajti svet je krut.

Krog stvarstva zida red na bolečini
in tem, ki ni jim dano biti slep,
ta svet kljub veleumni veličini
ne more biti božji in ne lep.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #73 : torek, 10.03.2009 : 14:33:19 »

Rastline se odzivajo, ja, so tudi clanki na to temo. Sproscajo kemicne snovi ob npr. pozarih oz. ognju. So delali poskuse. Zanimive zadeve.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #74 : torek, 10.03.2009 : 14:35:52 »

Ali napadih škodljivcev/objedanju - sporočajo sosednjim rastlinam, naj začnejo producirati strupe ipd. v večjih količinah.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines