mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 07:37:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?  (Prebrano 60664 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #75 : torek, 10.03.2009 : 14:56:02 »

Menda je vinska trta še prav posebej zgovorna.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #76 : torek, 10.03.2009 : 15:50:36 »

fizolova zupca, kje v citiranem pa ti najdes filozofijo, ki jo podtikas meni?

Nič ne podtikam, bom pa razložila, kaj sem mislila.
Ni mi všeč, če se posamezna pozitivna dejanja vrednoti samo po nekem globalnem učinku - širše gledano posamezna sprememba ponavadi tako ali tako ne prinese nekih epohalnih dogodkov. Ja, svet bo kot praviš še vedno isti (svinjarije še vedno preveč, še vedno bi se vozili z avtomobili, hodili v trgovine...'). Isti je tudi, če zdajle izpraznim koš smeti skozi okno, kaj strašnega se zato pač ne bo zgodilo.

Takšno razmišljanje pa hitro pahne v filozofijo vseenosti - nič ne morem spremeniti, moja dejanja nimajo vpliva.
Pa ga imajo. Mogoče res neznatnega, ampak svet je v bistvu seštevek malih neznatnosti. In na koncu je vsota neverjetno velika.

Človeku, ki mu ni dovolj, da je njegov jaz sit in zadovoljen, ampak stremi k nekaj več, niti ne more biti pomembna le razsežnost njegovih dejanj, nekatere stvari je dobro včasih početi tudi preprosto zato, ker je tako prav, čeprav je njihov vpliv globalno gledano morda minoren. Kot sem napisala že v prejšnjem postu, enega posameznega dejanja (recimo ne-jedenja živali) ne moreš jemat posamezno, ker gre za 'state of mind', tak človek naj bi se hkrati odločil še za kakšno spremembo. Recimo za malo manj vožnje z avtomobilom, manj trgovin. Zakaj pa ne? Torej, ne bi bilo nujno 'še vedno toliko preveč svinjarije'.

Poanta - vsako dejanje v pravo smer se splača, govorit o idealnih razmerah pa absolutno nima smisla, ker jih nikdar ne bo, sploh pa jih nima smisla omenjat v smislu odsotnosti preseravanj s sojo itd., ki naj opraviči, da mirne vesti še naprej počnemo, kar pač počnemo.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #77 : torek, 10.03.2009 : 16:01:01 »

Menda je vinska trta še prav posebej zgovorna.
Grin tale je pa iz trte zvita Grin

Moram še tole pokomentirat - a mi lahko kdo tale 'jok' (pa tudi 'bolečino') rastlin razloži?
Se mi zdi zelo nedarvinističen. Darwin je kolikor vem rekel, da se neka funkcija razvije zato, ker pomeni prednost v primerjavi z osebki brez nje. Kaj sporoča solata s svojim jokom, ko ji odrežem glavo? Morda kliče drugim solatam, naj se skrijejo?

Enako velja za bolečino - razvila se je kot prednost osebkov, ki imajo omogočeno funkcijo premikanja - da se lahko umaknejo pred sovražnikom in tako preživijo (vzdraženje živca, dražljaj povzroči signal v hrbtenjači, ta 'ukaže' refleksni umik). Praprot se nima kam umakniti, ker nima nog, ampak je statična, zato ji bolečina ne prinese nobene prednosti, ampak bi jo kvečjemu živcirala. Nima nervnega sistema, ni sinaps, ni hrbtenjače, ni niti najpreprostejšega zametka možganov. Kje torej rastlina čuti bolečino? Kaj je namen oz. prednost, da naj bi jo imela?

Če govorimo o neki 'oživljajoči sili', potem seveda, jo ima vse živo, ker je pač živo. Več pa bi jaz težko sprejela, ne vem no...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #78 : torek, 10.03.2009 : 16:28:16 »

Ni iz trte zvito. Pravijo, da so posebej zgovorne tudi druge vzpenjalke in ovijalke.

rastlina nima živcev, vzburjenje se prenaša od celice do celice, zato so reakcije (večinoma) počasne in jih ne zaznamo, ker pač živimo hitreje. Bolečine v prav taki obliki kot živali ne čutijo (upam vsaj  da ne), vendar zaznajo spremembe v okolju. Menda zaznajo že prav kratkotrajne spremembe lege, samo reakcije so za nas prepočasne da bi jih zaznali. in seveda ima evolucijsko prednost. Lahko rastejo stran od neprijetnega dražljaja, lahko najdejo primerno oporo za vitice... In končno: če eno rastlino žrejo gosenice in to sporoči sosednjim rastlinam, te lahko pravočasno proizvedejo svoje insekticide ali dražeče snovi ali kar že premorejo in jih gosenice ne požrejo tako temeljito, kot bi jih sicer.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #79 : torek, 10.03.2009 : 16:40:53 »

Hm, viš, na to pa nisem pomislila. Good one.
Je kar nekako logično, da so vzpenjalke zgovorne, ker v bistvu niti niso tako statične...
Logiran
CAPKA
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #80 : torek, 10.03.2009 : 21:22:23 »

 Zelo zanimivo branje,upam da osvoboditelji živali ne bodo začeli še rastline osvobajat sredi tržnice ,ko vse to preberejo.Pa brez zamere.
Pozdrav!
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #81 : torek, 10.03.2009 : 21:28:11 »

Ni mi všeč ta filozofija - če ne morem storit vsega, ne bom pa nič.

Ne gre samo za vegetarijanstvo ali delno odpoved velikim količinam take ali drugačne 'preserantske' hrane, gre za 'state of mind'.


FŽ, amen pod tole - in še pod vse tvoje ostale poste v tej temi. Se strinjam 100%.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #82 : torek, 10.03.2009 : 21:45:37 »

Ja, res je in vesela sem, da še kdo tako razmišlja - in ravna. Kiss
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #83 : torek, 10.03.2009 : 22:27:23 »

fizolova zupca, ponavljam, kje v citiranem najdes filozofijo, ki jo podtikas meni? Resnicno mi ni jasno, kako ti je uspelo vse tako okrog obrnit (oz. mi pac podtaknit zadeve). Roll Eyes Kako tipicno za take debate.

Kot prvo ne gre za "state of mind", ampak za "not a hobby, but a way of life". Upam da je to razumljivo?
Kot drugo-dajte se potrudit in poleg posameznih dreves videti tudi gozd. Ne gledati, temvec videti. Je to razumljivo?

A se da zastopit, da clovek svinja neglede na to, kaj je? Da je ena izmed glavnih tezav ta, da nas je enostavno prevec. Da pozremo ogromno vode, na tak ali drugacen nacin, s flancami ali brez njih? Da s pomocjo zdravstva "okrog prinasamo" selekcijo, ce se grdo izrazim? Da bi bila najbolj idealna stvar po moje ena ornk pandemija cesarkolize?

Enostavno se ne vidi gozda, ga ni. Ni ne povezav med posameznimi drevesi ne med drevesi in prstjo. Drevesa-zivali, no, ta vidik je pa nekaj tako obskurnega, da se ga tudi ne sanja.

Nekdo locuje odpadke, ker je vegetarijanec ali jih locuje, ker jih pac locuje? Je vegetarijanstvo pogoj za locevanje odpadkov oz. je locevanje odpadkov privilegij vegijev? So vegiji avtomaticno bolj osvesceni od nevegijev? Japajade. Roll Eyes

Nekaj let je popularno vegetarijanstvo/veganstvo, potem pride na vrsto kaj drugega. Tako kot BARF. Nekaj casa je bilo aktualno varcevanje z vodo, pa so vsi dajali flase v kotlicke. Trenutno vse nori za alternativnimi/obnovljimi viri energije (voda, zrak, sonce, veter). Me vse spominja na HOBI, nikakor ne na WAY OF LIFE. Ta teden je moderno locevanje odpadkov-gre nastimast skatle. Naslednji teden si "in", ce se vozis s kolesom. Tretji teden si "out", ce nimas soncnih kolektorjev in tako dalje. Ce za vse skupaj porabis manj denarja kot sosed, si pa sploh zmagal. Kdo izmed teh sploh vidi sirse, vidi gozd? Bi rekla, da zelo malo ljudi oz. nihce.

O Darwinu se mi pa trenutno res ne da, lahko ti samo priporocim, da vzames v roke kaksno knjigo o evoluciji. Pa o rastlinah tudi.

Vsak si bo izbral nekaj ali vec stvari, ki jih lahko naredi za dobro zemlje. Izbral bo tako, da bo kar najbolj komot, pa se drugim bo lahko govoril, da ne naredijo dovolj. Kaj cmo, ohranjanje narave, naravovarstvo, "ekologija" (bohjihnimarad) je zadnja leta vedno bolj "in" in nihce noce biti "out". Dokler gre samo za hobi, ki naravi ne skodi, ajd, pa naj imajo svoje veselje. Me je pa strah, ko bodo/boste s tako zagnanostjo presaltali na, recimo, biodizl.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #84 : torek, 10.03.2009 : 22:48:41 »

Aja, mogoce se tole. Niso vse investicije v alternativo posledica pozitivnega odnosa do narave, zascite itd., ampak tudi (in predvsem?) denarja. Koliko eur prihranim v X letih oz. v koliko letih se mi investicija povrne... Roll Eyes

Sicer mi je bilo najprej zoprno pisati, ker sem imela obcutek, da je cisto izven teme... no, pa ni. Namrec tudi osvoboditelji so spravili le na razstave. Kje so pa preprodajalci, steparji, ubijanje mladicev, svoboda mack...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #85 : sreda, 11.03.2009 : 07:21:18 »

A se da zastopit, da clovek svinja neglede na to, kaj je? Da je ena izmed glavnih tezav ta, da nas je enostavno prevec. Da pozremo ogromno vode, na tak ali drugacen nacin, s flancami ali brez njih? Da s pomocjo zdravstva "okrog prinasamo" selekcijo, ce se grdo izrazim? Da bi bila najbolj idealna stvar po moje ena ornk pandemija cesarkolize?


Nanook, ti ločuješ človeka od narave? Ker tak način
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #86 : sreda, 11.03.2009 : 07:40:00 »

Napačna tipka... Se opravičujem.

A se da zastopit, da clovek svinja neglede na to, kaj je? Da je ena izmed glavnih tezav ta, da nas je enostavno prevec. Da pozremo ogromno vode, na tak ali drugacen nacin, s flancami ali brez njih? Da s pomocjo zdravstva "okrog prinasamo" selekcijo, ce se grdo izrazim? Da bi bila najbolj idealna stvar po moje ena ornk pandemija cesarkolize?


Tako "prenašanje okoli" zasledimo tudi pri drugih vrstah s socialno razvito strukturo. Torej tako pač je - če se evolucijsko "znajdeš" se pač znajdeš. In za koga bi bila najboljša epidemija česarkoli že? A imajo tigri večjo pravico bit na svetu kot ljudje?

Kot prvo ne gre za "state of mind", ampak za "not a hobby, but a way of life". Upam da je to razumljivo?
Kot drugo-dajte se potrudit in poleg posameznih dreves videti tudi gozd. Ne gledati, temvec videti. Je to razumljivo?


Za "way of life" rabiš "state of mind". Ne moreš spremenit načina življenja, če ne razmišljaš tako oz. če do nečesa nimaš odnosa.

Sicer sem podobnega mnenja kot pišeš v večini postov, ampak greš tudi ti v ekstremizem in pišeš malce ozkogledo. Praviš, da je treba videt gozd. A ti ga? Namreč (si sama napisala), nekateri bodo pač vegiji in bodo s tem pripomogli k čemurkoli že, drugi bodo zapirali vodo in menjavali navadne kotličke za ekokotličke, drugi bodo uporabljali kolo namesto avtomobila itd. To je gozd

In ekologija, naravovarstvo itd. pač ni samo hobi in modna muha - ampak je nuja.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #87 : sreda, 11.03.2009 : 08:15:12 »

Mi se nismo nic znasli, samo odlagamo neizogibno. Kar poglej nas, naso vrsto. Se ti zdi, da smo super? Meni se ne zdimo prav nic fajn. In ne, ne locujem cloveka od narave, to poskusa poceti sam in prej ali slej ga bo udarilo po buci.

Ni ti treba biti osvescen in razgledan, s cutom za naravo. Samo $ te mora skrbeti, pa bos zacel varcevati. Torej? Bos kako pomagala s tem? Seveda bos, samo ne iz "plemenitih" razlogov... State of mind je tu le v smeri denarja.

Ja, vidim gozd, vendar narobe razumes moja sporocila. Nisem pisala v smislu "vsak bo naredil nekaj bla bla bla", ampak v smislu tega, da so zadeve, ki jih gor nastevam moderne in jih marsikdo pocne/kupuje ravno zato. Odnos do okolja, narave, je tu potemtakem na drugem mestu, ce ne vsaj nizje oz. ga sploh ni. Je samo sminka, fasada.

Ce bi se res slo za "way of life", potem za voznjo ne bi uporabljali fosilnih goriv, pa tudi biodizla ne, ampak kaj bolj "okolju prijaznega". Tudi prerekanj o vetrnicah na Volovji rebri ne bi bilo.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #88 : sreda, 11.03.2009 : 09:02:47 »

Nismo se znašli? Zakaj pa smo tako uspešni (ljudje namreč)? Kaj pa je to, če ne evolucija? Kaj pa podpira evolucija? Al je to pač tok, ki nas (živa bitja) nosi? Kako to misliš, da se poskuša od narave ločiti sam? Sej dela samo tisto, kar je naravno - skrbi za svojo rit. Kateri primer v naravi pa je drugačen?

Tega ne razumem:
Ni ti treba biti osvescen in razgledan, s cutom za naravo. Samo $ te mora skrbeti, pa bos zacel varcevati. Torej? Bos kako pomagala s tem? Seveda bos, samo ne iz "plemenitih" razlogov... State of mind je tu le v smeri denarja.

Tole je pa jasno - tako pac delujemo:
Ja, vidim gozd, vendar narobe razumes moja sporocila. Nisem pisala v smislu "vsak bo naredil nekaj bla bla bla", ampak v smislu tega, da so zadeve, ki jih gor nastevam moderne in jih marsikdo pocne/kupuje ravno zato. Odnos do okolja, narave, je tu potemtakem na drugem mestu, ce ne vsaj nizje oz. ga sploh ni. Je samo sminka, fasada.

Vecina jih sledi manjsini. Zato je "marsikdo" v tem primeru drevo - skupna smer (iz kateregakoli razloga) pa je gozd.

Kot je rekla FŽ - velikopotezno reševanje sveta ni mogoče. Smo različni. Itak. Ampak, če vsak malo pripomore (pa me razlog ne briga, ker je itak vse naravnano na lastno korist, materialno/denarno ali ne), se zadeve spreminjajo. Al ne?
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #89 : sreda, 11.03.2009 : 09:20:23 »

Ce bi BBC o nas posnel tak dokumentarec kot ga je o psih,... In ne, nismo se znasli, uspesni smo samo v nasih glavah in to naso kobajagi uspesnost opravicujemo na tisoc in en nacin. Darwin in evolucija je en primer.

Tisto pomeni, da ni potrebno, da je nekdo "eno z naravo", ga skrbi za okolje in podobno, da stori nekaj kar bi lahko smatrali za "naravovarstveno dejanje". Npr. nakup soncnih kolektorjev in gretje vode na ta nacin-porabi manj elektrike-varcevanje z energijo. To je naredil zaradi denarja, bo pac privarceval, investicija se bo povrnila v X letih... Njegov "state of mind" ni naravovarstveno naravnan, ne gre za neko skupno vecje dobro, ne gre za "nekaj vec". Gre za cisto egoisticno dejanje, varcevanje. ALI se mu bo denar RES kdaj povrnil ali ne, tu ni vazno, dokler ta oseba verjame, da se bo. Je zdaj kaj bolj jasno kaj mislim, ko napisem, da state of mind ni vazen oz. : "Kot prvo ne gre za "state of mind", ampak za "not a hobby, but a way of life"."? Ja, seveda je naredil nekaj dobrega, ampak ne zaradi nekega visjega cilja, temvec iz cisto egoisticnega razloga, ki se mu rece denar.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines