mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 04:48:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: potrebujem nasvet!!!!
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: potrebujem nasvet!!!!  (Prebrano 11141 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
alenka
midi
***
Sporočil: 133


« Odgovor #15 : petek, 19.06.2009 : 21:15:16 »

Tokrat pa ne morem več mimo tega.
"Pasma španjelov" niti slučajno ni trmasta in samosvoja. Ker jih sama vzrejam in živim z njimi, lahko to mirno trdim. Da pa imajo agresivnost v sebi, je pa prav neverjetna žalitev teh izjemno nežnih in človeku privrženih psov!
Kot je že Jana omenila, so vzrejni pregledi zelo strogi do psov/psic, ki bi kazali agresivno vedenje in praviloma bo tak pes/psica dobil vzrejno prepoved (seveda pa se slovenski šteparji mirno požvižgajo na vse to in še naprej producirajo mešance in lahko samo sanjajo o tem, da bodo le-ti imeli  pravi španjelski karakter).
Naslednja stvar, ki me je razjezila, pa je popolnoma napačen nasvet o vzgoji angleškega koker španjela. Lepo vas prosim - ostro in ukazovalno! - to je vendar pes, za katerega se je že zdavnaj, ko to še ni bila splošna navada pasjih šol vedelo, da je z njim potrebno delati nežno in " z veliko ljubezni, brez ponižujočih kazni in udarcev, ker so to občutljivi in čustveni psi" (G. Pugnetti, Vse o psih, 213, DZS 1983). Ne razumem zakaj bi ga morali voditi s seboj  na kratki vrvici? Kaj mislite z izsiljevanjem?
Morda ne bi bilo slabo, če bi si še kaj prebrali tudi v opisu pasme. Ugotovili bi, da je španjel radoveden in da želi biti vedno v bližini svojih gospodarjev, da rad prosjači za hrano - če smo mu to dovoljevali, ko je bil majhen - je to izsiljevanje? Ker je radoveden, ga na sprehodu vse zanima, vse bi rad prevohal - naj bo zato na kratki  vrvici? Dandanašnji vendar znamo bolje!
Vsi mi, ki svoje španjele razstavljamo, smo jih brez kakršnekoli prisile navadili na hojo z nami, tek, poziranje pred sodnikom in vse ostalo kar je potrebno.
Zdi se mi pa logično, da postane agresiven vsak pes, ki se zaradi nemogočih okoliščin (privezovanje na verigo!!!, velike osamljenosti, več zategov z ovratnico kot pa ljubezni), počuti odrinjenega iz svojega krdela. Poleg tega, če so psi iz šteparskih legel, so praviloma popolnoma nesocializirani, ker od malega živijo v različnih garažah ipd., z njimi se pa nihče ne ukvarja.

Vse, ki imate slabo mišljenje o koker španjeli vabim, da me obiščete in si jih ogledate v živo. Obljubljam, da boste domov prišli nepogrizeni, verjetno pa slinasti od poljubčkov.

Alenka - Tamalanna
Logiran
alenka
midi
***
Sporočil: 133


« Odgovor #16 : sobota, 20.06.2009 : 12:03:01 »

Danes dežuje in naš pasji piknik je odpadel, pa se mi bolj kot navadno ljubi sedeti pred računalnikom...

Rada bi vse, ki razmišljate o vzgoji in ne morete iz standardnih okvirov (alpha pes, dominanca, ipd.) opozorila na ponovno več kot odličen članek v zadnji št. Kinologa, v katerem naša priznana strokovnjakinja Metoda Mikuž Bačkovič (šola Švrk) piše prav o tem - o novih spoznanjih v odnosu človek-pes. Bom citirala samo en stavek, da vam spodbudim radovednost: " Če ljudje vztrajajo in zagovarjajo teorijo o dominanci, se morda ne bodo nikoli naučili razumeti psa kot živalsko vrsto ter jim, v okviru možnosti, pustiti življenje, kjer se najbolje počutijo."
Preberite - ne bo vam žal!

Tako ali tako je moje mnenje, da odgovorno lastništvo psa vključuje tudi vseživljensko izobraževanje - pred nakupom, po tem ko je mladič prišel v naš dom ter ves čas, dokler ga imamo. Samo tako bomo sposobni slediti novim spoznanjem, ki bodo naše življenje s psom naredila prijetno, ne pa da je vir stresa za oba udeleženca.

Alenka
Logiran
alenka
midi
***
Sporočil: 133


« Odgovor #17 : sobota, 20.06.2009 : 20:21:49 »

 sram
Se oproščam - M.M. Bračkovič, seveda.
(joj, pa te tipkovnice... Wink)

Alenka
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: potrebujem nasvet!!!!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines