mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:26:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Psi terapevti in pomočniki (Moderator: Agnes)  |  Tema: pomočnik slepim
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: pomočnik slepim  (Prebrano 52631 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nincula
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« : ponedeljek, 02.06.2003 : 11:53:29 »

Zanima me, kako in kdo ga šola? Ali lahko pridem zraven, se tega izučim? Kateri pes?
P N
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #1 : sobota, 07.06.2003 : 07:47:31 »

Slisala sem,da je nekaj psov za pomoc slepim izsolal Miroslav Zidar.Pred kratkim sem pa brala v reviji Kinolog,da je na neko solo prisla Mojca,slepa deklica s svojo psicko,ki ji pomaga pri vsakdanjih opravilih.Najvec za pomocnike slepim uporabljajo zlate prinasalce in labradorce,solanje pa se zacne ze pri mladicu in traja kaki dve leti.Psa mora izbrati nekdo,ki se na to spozna in je preprican,da bo dober za opravljanje tega "poklica".
Poskusi povprasati pri kaksnem kinoloskem drustvu (samo ne vem,ce to solajo v kd )
Logiran
Manca1
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 47


« Odgovor #2 : petek, 26.11.2004 : 08:41:27 »

Včeraj je bil na Tedniku prispevek o šolanju psov za vodnike slepih in o tem, da je bil v letošnjem letu izšolan samo en tak pes, ob dejstvu, da je pes v Sloveniji pravica slepega in ne privilegij.

Šolanje takega psa naj bi potekalo 6-9 mesecev in stalo 1.5 miljona tolarjev.

Na koncu so pozvali naj se vsi zainteresirani kinologi povežejo z društvom slepih in slabovidnih ter pomagajo pri šolanju.

Mene v bistvu zanima kako poteka takšno šolanje in zakaj je tako drago? Kakšni so postopki izbire psa, ki naj bi se ga izšolalo? Zakaj med kinologi ni interesa?

Kakšno je vaše mnenje o vsem skupaj?
Logiran
manetka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #3 : petek, 26.11.2004 : 09:36:54 »

Tudi sama sem ujela en del tega prispevka. Čisto razumem, da ima slep človek pravico do pasjega vodnika. Mi, ki vidimo normalno si težko predstavljamo kako je če ne vidiš. Normalno se mi zdi, da šolanje takšnega psa stane toliko denarja.

Malo me je motil odnos kako je bila ta problematika predstavljena Undecided. Meni se je zdelo, da se na to gleda kot, da je to šolanje čisto preprosto. Tako je bilo predstavljeno s strani novinarke in zakaj le to toliko stane.

Dimy, malo razmisli zakaj to toliko stane.
Npr že sam pes, stane. Npr vsaj 1000 EUR. Potem stane vsak tečaj, kjer se pripravlja psa na izpit.
Npr samo A tečaj-poslušnost je okrog 45.000 Sit.
Koliko stanejo potem še izpiti in tečaji, ki so potrebni, da pes postane vodnik slepega.

Razumem zakaj med kinologi ni interesa, sigurno je vzrok dolgotrajnost postopka, da se psa nauči vse to, potrebni so tudi visoko kvalificirani inštruktorji, ki jih najbrž tudi ni tako veliko, potem je sigurno posredi še denar, če že samo izračunaš za čas kolikor ga porabi en pes za to, da vse to zna in pa koliko denarja to nanese na mesec to ni prav dosti.
Okrog 150.000 Sit na mesec, kar se meni za takšno zahtevno vrsto šolanja ne zdi veliko.


Logiran
lopez
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 49


« Odgovor #4 : petek, 26.11.2004 : 10:15:17 »

Tudi jaz sem ujela približno polovico tega prispevka. Vem, da je bilo rečeno, da psa izberejo že v leglu, vendar ne vem na podlagi česa.
Me je pa predvsem zmotilo to, ko je slepo dekle razlagalo, da ji voznik avtobusa ni dovolil vstopiti, češ da pes nima vstopa na avtobus. Pri tem so se oglasili še ostali potniki v avtobusu in rekli, da se oni niti slučajno ne mislijo peljati skupaj s psom. Shocked Shocked Punci ni preostalo drugega kot da počaka nov avtobus. Undecided
Ob tem se sprašujem le ali so ljudje danes resnično popolnoma brez srčne kulture. Ne razumejo, da je človek odvisen od psa in le on mu lahko pomaga, da pride iz enega konca na drugega. Huh

Lp
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #5 : petek, 26.11.2004 : 12:00:15 »

... Me je pa predvsem zmotilo to, ko je slepo dekle razlagalo, da ji voznik avtobusa ni dovolil vstopiti, češ da pes nima vstopa na avtobus. Pri tem so se oglasili še ostali potniki v avtobusu in rekli, da se oni niti slučajno ne mislijo peljati skupaj s psom. Shocked Shocked Punci ni preostalo drugega kot da počaka nov avtobus. Undecided
Ob tem se sprašujem le ali so ljudje danes resnično popolnoma brez srčne kulture. Ne razumejo, da je človek odvisen od psa in le on mu lahko pomaga, da pride iz enega konca na drugega. Huh

Tisto je tudi mene ZELO zmotilo- predvsem zato, ker je psom DOVOLJENO vstopiti na avtobus, le nagobcnik mora imeti. Nimajo pa ostali potniki kaj govoriti, da jih moti pes na busu  Angry Meni je enkrat uspelo spraviti Bubo na bus celo brez nagobcnika- ker ji ga pac nimam kam namonitrat  Undecided Je pa res, da sva morali sedeti v prvi vrsti, da naju je imel voznik pod kontrolo  Grin

Mislim pa, da bi v vsakem primeru morala drzava poskrbet za solanje teh psov (se mi zdi, da ce bi bilo teh psov vec, bi tudi stroske lahko malo "oklestili").

Lp,
Tina
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #6 : petek, 26.11.2004 : 12:28:05 »

No stroške bi težko oklestili  Wink.
Zakaj se tako malo kinologov ukvarja s šolanjem psov za vodnike slepih je več razlogov. En je, da je to proces intenzivnega šolanje cca. 8 mesecev (čez cel dan, tudi noč) torej tu odpadejo vsi tisti, ki so redno zaposleni. Za šolanje takega psa je potrebno ogromno znanja, šolanje mora potekati brez kake večje prisile (predvsem učenje mora biti brez prisile, utrjevanje pa mora psa naučiti, da je vajo VEDNO potrebno narediti), tu pa smo v Sloveniji šibki. Problem je tudi dobiti primernega psa, je že res, da ga okvirno izberejo v leglu, potem pa je potrebno psa v rejniški družini socializirati, naučiti osnovne poslušnosti, počakati do enega leta, da se lahko slika kolke in komolce, in potem ko se ugotovi da je pes res zdrav in normalno socializiran, dovolj miren in psihično stabilen, se šele začne šolanje za nalogo, ki naj bi jo opravljal kakih 6 let.  Tako nekako to poteka.

LP Noli
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #7 : petek, 26.11.2004 : 12:34:17 »

Ne pridejo vsi mladičkiskozi prve teste primernosti. Pri tem imajo v tujini posebna vzrejališča , ki vzrejajo le preverjene linije vodičev , pa še tam je izplen bolj ubogi. Vse te mladiče potem "podtaknejo" po začasnih družinah, ki so kvalificarane za vzgojo teh psov do začetka šolanja. Potem pride drugi preiskus- spet je precej osipa. Potem pride šolanje ,ki traja dokler traja...in spet je osip-na koncu je le malo res ustreznih psov- a zdaj veste zakaj je drago?
Pri nas ni namensek vzreje in ni družin, ki bi vzgajale z namenom da dobro leto strega psička potem oddajo v šolanje za malo ali nič povrnitve stroškov- a zdaj veste, zakaj jih je pri nas tudi tako malo?
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #8 : petek, 26.11.2004 : 12:36:52 »

Nimam nobenih izkušenj s šolanjem vodnikov. S svojo psičko sva opravili le malo šolo (je še premlada za več), ostali dve pa sem šolala sama. To povem zato, da je pač jasno da moje mnenje ni strokovno podkovano.
Če bi jaz osebno šolala psa za psa vodnika slepih ne vem če bi bila sposobna, po enem letu bivanja s psom, psa predat tujcu. Jaz se na psa navežem že v par dnevih, kaj šele v letu...
Nekaj številk nazaj je bila zgodba dekleta (kakor dnevnik), ki je dobila psa "pomočnika", sicer ni bila slepa ampak invalidka. Njegov "trener" ju je najprej nekaj dni spremljal, potem pa je psa pustil čez noč pri njej. Pes je svojega vodnika pogrešal. Tako ljudje kot živali se navežemo drug na drugega. Seveda se je potem pes navadil na novo lastnico.
Logično je, da slepi ne morejo sami šolati psa in je to pač edina rešitev. Mogoče pa se tudi zaradi tega premalo kinologov odloča za to.

Lp, Mojca
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #9 : petek, 26.11.2004 : 12:50:22 »

Pa še to , profesionalni handler, ki živi od šolaja psov za slepel, ahko ističasno dela z cca največ 3 psi. Zdaj pa zračunajte bruto plačo, saj mora živet-na mesec in stroške psa k temu ....pa tudi nekaj izveste o ceni.
Psa se šola za določeno osebo- če se ne ujemeta , je potrebno spet nekaj časa za prešolanje in čas, ko se išče in šola novega človeškega kandidata- ja tudi šolanje človeka spada zraven, saj pes ni bela palica , ki avtomatično deluje..ni vsak slpec za psa in vsak pes za vsakega slepca-zapleteno ,a ne?
Prvo , kar bi bilo potrebno , da se stanje izboljša, je pogodba zavarovalnice s profesionalce za več let in število psov- o tem pa kar sanjajte--kajti kdo bo sicer tvegal in zastvil specialno vzrejo in ves sistem na svoj rizik?
Nekoč je precej psov izšolal center za vzgojo in šolanje službenih psov Podutik, a očitno so imeli s tem preveč zgube ali pa so jim bila ukinjena za to namenjena državna sredstva-ne vem..novinarka naj gre v center in na zavarovalnico in komisije ki "talajo"pse, pa bo izvedela....
in 1,5 miljona se vam zdi drago? a veste koliko pa stane zavarovalnico kakšna zahtevnejša operacija in rehabilitacija?
Pa perureditev avta za nekatere handicapirane, pa celo življenje oskrba prizadetih, pa plačilo spremljevalca ........pa tako?
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #10 : petek, 26.11.2004 : 12:59:10 »

Meni se 1,5 mio zdi kar malo za tako naporno in zahtevno delo. Ne pozabiti, da se morajo tudi inštruktorji izobraževati - to pa je mogoče le v tujini. Da morajo vsaj en mesec, vsak dan - hoditi s psom na lokacije, kjer bo ta delal; Šila npr. je šla v zreče, inštuktorica je pa iz Cerknice... Mislim, da s tem zneskom niso pokriti niti osnovni stroški šolanja, kaj šele, da bi se dalo od tega zares živeti.

Kar pa se prešolanja tiče. Vem za primer, ko je bila psica izšolana za vodenje do faze, ko je bilo potrebno vključiti slepega... In takrat se je ugotovilo, da je slepi povrhu še invalid in da nima leve roke...
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #11 : petek, 26.11.2004 : 13:02:59 »

Mene pa zanima še nekaj drugega in sicer, kaj se s psi vodniki slepih zgodi, ko dosežejo starost za "upokojitev" ali morda zbolijo / se poškodujejo ipd. do te mere, da npr. ne morejo več opravljati svoje naloge. In pa, kako je poskrbljeno za to, da ima tak pes dovolj tudi čisto navadnega pasjega življenja, se pravi normalne sprehode z igro ali kaj podobnega, ker si ne predstavljam, da bi pes 6 let samo in izključno delal. Pa še nekaj (skoraj bi pozabila), kdo preverja, kako tak pes živi, kako je tretiran, če je vse OK, saj se spomnim debate izpred mislim da cca 2-eh let, šlo pa je za primer neprimernega ravnanja s psom in zanemarjanja.

Lp, Yo
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #12 : petek, 26.11.2004 : 13:10:08 »

Mislim, da ti psi nimajo "navadnega pasjega življenja"  Wink, to so psi s poklicem, enako kot zdravnik pač nima navadne službe (od 8-16h). Seveda naj bi bilo poskrbljeno za osnovne fiziološke potrebe in primerno zdravje. Kdo je pristojen za kontrolo ne vem, tudi kam gredo po "upokojitvi" ne vem, samo domnevam, da se jim poišče nekoga, ki zanje lepo skrbi zadnja leta. Predvsem vaditelji z čutom za odgovornost, bodo zagotovo poskrbeli, da se s psom lepo ravna in da mu je omogočena mirna in lepa starost.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #13 : petek, 26.11.2004 : 13:19:26 »

V državah, kjer imajo vse organizirano-rejniške družine za mladičke , imajo organizirano tudi posvojiteljske družine za "upokojence". Mislim , da je pri nas pvse stihijsko prepuščeno  uporabniku pripomočka- s psom lahko naredi kar hoče: ga ima do konca , ga pokloni ali pa evtanazira...
Mislim tudi , da ni kontrole kako živi , če ni kaj izjemnega oz če se  pritožijo , da ne deluje...imajo pa, kolikor vem, občasne "osvežitvene tečaje" kjer se opazi, če je kaj zelo narobe, ne vem pa če so obvezni ali prostovoljni za slepe...
Tudi rekreacija itd ostalo življenje psa je prepuščeno  odločitvi novega lastnika-tako kot pri vseh psih -ali ne ?
Je pa dejstvo , da večinoma vložijo vlogo za psa vodiča le tisti, ki psa želijo imeti, običajno tudi kot spremljevalca ne le kot pripomoček..so pa seveda kakor povsod tudi posamezna napačna pričakovaja in odločitve...
Logiran
Manca1
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 47


« Odgovor #14 : petek, 26.11.2004 : 14:17:28 »

Verjamem, da je v tujini vse skupaj veliko bolj urejeno. Glede na to koliko je dela v bistvu cena res ni ne vem kaj (sem malo prehitro rekla Grin).

V prispevku je bilo rečeno, da lastnike svoje pse uporabljajo do konca, kar je popolnoma razumljivo ob dejstvu, da je teh psov tako malo. Po tej strani jih popolnoma razumem, čeprav je na drugi strani tudi res, da star pes tako delo težko opravlja.

Če bi bilo to področje bolj urejeno, bi po vsej verjetnosti tudi preverjanje kako pes živi potekalo bolj natančno in večkrat.

Večkrat sem že gledala kakšne dokumentarce pa nikoli ni bilo bolj natančno predstavljeno življenje slepih s psi razen: "Piki mi zelo veliko pomeni, je moje oči in brez njega ne bi znal/a živeti".
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Psi terapevti in pomočniki (Moderator: Agnes)  |  Tema: pomočnik slepim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines