mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:13:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Vzgoja zlate prinašalke
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzgoja zlate prinašalke  (Prebrano 22773 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #15 : četrtek, 21.05.2009 : 20:09:56 »

Pri nas ponavadi deluje ignoriranje. Kadar te premočno ugrizne, glasno rečeš AU in jo nekaj časa ignoriraš. Ali jo zapreš v boks za 5 min, ali odideš iz prostorav katerem sta trenutno. Iz tega se bo sčasoma naučila, da če grize premočno, je prikrajšana za tvojo pozornost. Mladički niso radi sami in kar hitro bo pogruntala za kaj gre. Enako je pri igri, če postane predivja, igro prekineš in storiš tako kot zgoraj.

Vedeti pa moraš, da vsi mladiči grizejo in da je to normalno. S potrpežljivostjo je še vsem uspelo odvaditi tega. Na razpolago pa naj ima varne igrače in kosti za žvečenje in grizenje. Grizenje se ponavadi umiri, ko psi zamenjajo zobke. Vendar, če se problem ne rešuje, se zna zadeva kar zavlečt.

Če jo boš stresala za ovratnik, se zna zgoditi, da bo v tistem trenutku še bolj ponorela in grizla. Ne obupaj, vztrajnost se ti bo izplačala. Verjemi, da se trud še kako obrestuje, čeprav se ti bo včasih zdelo, da se ti bo zmešalo od male nagajivke. To pač spada zraven k vzgoji mladička! Ko bo odrasla, boš še pogrešala vse njene vragolije!
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #16 : torek, 14.07.2009 : 19:39:02 »

Vpisali sva se v pasjo šolo. Tam je najbolj divja in že skoraj napada vse kužke že skoraj pregrobo. Ko se gremo igranje s psom, ona to razume kot 'ugrizni vodnika kakor hitro moreš če ne da igrače' in ne razumem kako je možno, da samo moja psička to dela, ostali pa se lepo normalno igrajo. Tudi ko se doma igram z njo me želi vedno ugrizniti če ne dobi igrače takoj, včasih pa se tut igrače naveliča in bi samo grizla. Včasih ko jo želim odpeljati v box ali pa samo stran od sosedov kamor včasih pobegne kar podivja in grize in ne pusti da se je niti ne dotaknem. Prvih nekaj minut se je sposobna lepo igrati največkrat pa se ji kar odtrga in potem je vse narobe. Prav tako grize na sprehodih se drugi sprehajalci radi ustavijo da bi jo pobožali ker je oh in sploh luštkana ona pa jih v zahvalo ugrizne ali pa se zaganja vanje. V pasji šoli so mi rekli, naj problem z grizenjem rešim tako, da jo počim po gobčku ko me ugrizne in ko me potem včasih poliže po roki jo pohvalim, pa se mi zdi da to popolnoma nič ne deluje in še bolj ponori. Ignoriranje pa tudi ne pomaga ker potem ko jo ignoriram je še vesela in jo mahne po svoje.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : sreda, 15.07.2009 : 10:19:52 »

Če so ti res rekli tako kot si napisala, potem si najdi boljšo šolo.
Sicer pa pri podobnih problemih najbolje deluje sistem: lahko se igraš, ampak samo, če se držiš pravil. Torej: takoj ko se ji odpuli, je igre konec, psico se priveže (zapre v boks, zapre v drug prostor, se jo da na prostor, če to žeobvlada...) da se ohladi. Pomembno je, da se nanjo ne dereš, se z njo ne puliš, je ne čofaš, in pa da ji je tam, kjer se hladi, dolgčas (se nihče ne zmeni zanjo, ne more kopati lukenj, se igrati z igračami ali celo z drugimi psi). Kazen ni nujno da traja dolgo, včasih zadošča že par minut. če se ji spet odpuli, ponoviš. Lepo, dosledno, kolikokrat je potrebno. Tudi če par dni z njo ne narediš nič. Ignoriranje lepo deluje samo pri izsiljevanju. Ignoriranje neprimernega vedenja pa ne zaleže, ker je pes s tem še nagrajen.

tako, na splošno pa s takimi grizoldami kot je tvoja ni prav nič narobe. Ko se naučijo reda, so celo boljši od vedno pridnih mevžic. Zahtavajo pa vztrajnega in doslednega vodnika.
Grizenje rok lahko ali povsem prepoveš ali pa dovoliš rahlo grizenje, ki ni boleče - prekineš takoj, ko psica preveč stisne. Dobra stran take taktike je, da se psica zelo dobro nauči kontrole ugriza. Vendar lahko tako obliko igre uporabljaš izključno tako, da je pobuda za začetek in konec igre vedno tvoja.
Pri moji psici, ki  tudi zelo rada grize, lahko tovrstno igro uporabim kot nagrado za posebej vredne dosežke. Z njo se lahko igram puljenje z golo roko - ZELO pazi, da ne stisne.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #18 : sreda, 15.07.2009 : 13:06:23 »

Saj ta prekinitev igre, je dejansko ignoriranje, ki sem ga opisala zgoraj. Če je pes pregrob se z njim nehaš ukvarjat in ga daš nekam, kjer je sam, da se umiri. Ni bilo mišljeno, da ignoriraš določeno vedenje. Samo, če candy v 2 mesecih ni dosegla nikakršnega napredka, pomeni to, da se ni ukvarjala dovolj s problemom, ali pa, da dela nekaj narobe.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : četrtek, 16.07.2009 : 09:58:26 »

Jaz pa ne razumem tako.
Citat
Ignoriranje pa tudi ne pomaga ker potem ko jo ignoriram je še vesela in jo mahne po svoje.
Psica, ki je kaznovana za grdo vedenje s "time outom" jo pač ne more nikamor mahniti po svoje.
Lastnica preprosto ni dovolj dosledna in ne ve, kaj je ignoriranje in kaj negativna kazen. Kar ni ravno pohvalno za šolo, ki jo obiskuje.
Sicer obstaja tudi način, kako psu zagabimo grizenje rok s tem, da ga, ko ugrizne, primemo tako, da gobca ne more več zapreti in roke ne spustiti, tudi ko si to želi. Jo pa neiskušenim lastnikom toplo odsvetujem, ker jo lahko odnesejo z grdim ugrizom, situacijo pa bodo samo še poslabšali. Udarci po gobcu se pa ne obnesejo v nobenem primeru.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #20 : petek, 17.07.2009 : 01:33:56 »

Hvala za vse nasvete. Smiley Sedaj uporabljam izključno ignoriranje. Sicer je psička zunaj kar pridna, tut vaje iz pasje šole ji dobr grejo. (: Problem je le čez nekaj časa jo kar nekaj zagrabi in začne bežati pred mano in gristi. =O
Bi morala pasjo šolo zamenjati? Ker tukaj mi je čisto zmeraj, ko sem zatežila, rekel, da naj jo po gobčku. Ko sem ga malo bolj debelo pogledala češ, psa naj 'tepem', mi je rekel: bolje da jo že zdaj odvadiš.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #21 : petek, 17.07.2009 : 01:45:21 »

Uff pa še eno vprašanje imam: Imamo sosede ki imajo psa, ki je nekako podoben nemškemu ovčarju. Nevem točno ker ga zelo redko vidim. Zvečer ga včasih spustijo(ja včasih, redko jih vidim) da prosto hodi okoli hiše in zadnjič je zagledal mene, ko sem se s psičko na povodcu odpravljala na sprehod ter šla po NAŠEM dovozu proti cesti. Seveda je biu v hipu pri njej ter jo napadel, psička se je ustrašila in se je dobesedno drla. Jes sm čist blokirala, ful sm bla šokirana in sploh nism vedla kaj storit, ker sm se tega psa že od nekdaj bala ker me je nekoč nameraval kar napasti na poti v šolo(stara pa sem bila okol 10, 11 let). K sreči je lastnica videla kam je odšel pes ter ga hitro zgrabila, psički ni bilo nič. In sploh nevem kako naj ravnam v takem primeru, ko večji pes napade kužka. Psička sicer nima strahu do večjih psov in nočem, da ga pridobi. Res se bojim, da bi jim še kdaj ušel in vem da ga občasno peljejo tudi v gozd in v primeru, da jim tam pobegne ter ponovno sreča mojo psičko... :S
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #22 : petek, 17.07.2009 : 06:43:46 »

Daj, zamenjaj pasjo šolo, res. Psa ne tepeš, pa če je ne vem kaj Shocked
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #23 : petek, 17.07.2009 : 09:28:49 »

Kako jo je napadel? Jo je zgrabil za vrat in tresel, ali jo je samo "napadel"?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #24 : petek, 17.07.2009 : 09:33:40 »

Aja, kar se šole tiče - zdaj pred koncem tečajev je brez veze menjati šolo, samo neumnih nasvetov kakršen je tisti o udarcih po gobcu ne upoštevaj. Pa ne da bi se mi pes kaj smilil, samo ne deluje. Pri nadaljnem šolanju pa zelo pazi kam boš šla.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #25 : petek, 17.07.2009 : 14:40:06 »

Potem lahko vprašam še če bi to bilo prav, da če psička ni zainteresirana v moje klicanje, ko želim z njo narediti vajo, da cuknem povodec in da, če na sprehodih vleče, jo moram prav tako cukniti? Ker zdej sm pa res zmedena in nevem kaj je prav.
Če zaključim malo šolo v trenutni pasji šoli, potem se lahko vpišem naprej v tečaje v drugo pasjo šolo? Ubistvu se ti tečaji nekako prikrivajo in sploh nevem kam bi jo morala vpisati, bi pa bilo možno v drugo pasjo šolo?
@Lanabela: Psička se je ulegla na tla ter se začela dreti(pa se večjih psov nikol ne ustraši, še igrala bi se z njimi), pes pa nekako stal nad njo, nevem če jo je zbrabil ker nisem mogla videt čez njega, hitro ga je tut lastnica zgrabila. Glavno, da je mene zdaj strah da ji nebo res enkrat nekaj naredil.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #26 : petek, 17.07.2009 : 15:11:24 »

Ni prav, da jo cukneš. Bolj kot jo boš cukala, manj bo zainteresirana za sodelovanje s tabo. Moraš jo motivirat, ji pokazat, da je sodelovanje s tabo zabavno in da ima lahko kaj od tega: igro, priboljšek, pohvalo. Ampak tega pristopa se moraš naučit, zato je najbolje, da greš v drugo šolo. Najprej preveri, kakšen je njihov pristop, izberi tečaj, kjer se uporablja pozitivno motivacijo. Verjetno ne bi bilo nič hudega, če bi program ponovili, saj nimata zgrajenega odnosa in morata od začetka delat na tem.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #27 : petek, 17.07.2009 : 15:56:01 »

Hvala za odgovor. Smiley Potem me pa zdaj čaka še ena težka nalogo: prepričevanje mami, da pasja šola ne bo uredu. Ob tej priložnosti še vprašanje, na katerega mi v pasji šoli niso ustrezno odgovorili: Kako lahko psičko navadim, da na sprehodih ne bo vlekla? Ker včasih vleče zelo, ko pa vidi drugega kužka/avto/sprehajalca/kolesarja je še huje, kar stekla bi za njimi. Rada bi jo tudi spustila na sprehodu, pa ne upam.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #28 : petek, 17.07.2009 : 15:58:02 »

Joj vedno pozabim, če bi še kaj bilo potrebno vprašati. Cheesy Kaj pa če me psička začne gristi na sprehodu? Tam pa ignoriranje in prekinjanje igre ne bo učinkovalo ker jo imam na povodcu in če se mi obesi na nogo ni prijetno. Cheesy
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #29 : petek, 17.07.2009 : 16:11:17 »

Težka naloga bo, mami je mnenja, da zna pač ta inštruktor stvari dobro povedat(tukaj se vprašam, če dobro pove, je nujno da to tudi vse prav?), ter da moram biti odločna, da ni nič narobe če psičko po gobčku ter da cukanje sploh ni slabo, ker se bo psička vsaj navadila da mora biti pozorna name. To, da imam s psom probleme pa ne vidi in misli da mi manjka odločnosti.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Vzgoja zlate prinašalke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines