mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:33:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Trgovci napeljujejo k zverinskemu mučenju živali
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Trgovci napeljujejo k zverinskemu mučenju živali  (Prebrano 26382 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #45 : sobota, 09.05.2009 : 08:06:02 »

Ravno spet vrtijo. Žalostno sram Po glasu sodeče gre za mlado osebo. Žalostno, kako ravnodušno govori o tem, da bo "crknu pes od podganjega strupa, za 4€ ga dobi dost za psa" sram Lips Sealed
Logiran

SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #46 : sobota, 09.05.2009 : 08:08:47 »

Mogoče čisto OT, ampak ko sem hotela lani kupiti strup za pošpricat dve vrtnici, so mi povsod odgovorili, da moram opraviti tečaj ( 120€ ) in pridobiti izkaznico - če hočem kemični strup, ne eko-one.Zakaj lahko strup za podgane sploh kar tako kupiš? Undecided
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #47 : sobota, 09.05.2009 : 08:28:39 »

skogkatt, ja, za 4 € ga dobi zadost za vec psov, ker naj bi bilo pakirano po vec komadov Angry

Ok, se opravicujem, ker me vceraj nic ni bilo. Alba je sprasevala za naslove, kam poslat. Jaz sem poslala inspektorju za medije in nikamor drugam, po telefonu sem govorila s Policijo in omenjenim inspektoratom, zdaj cakam, kaj bodo odgovorili. Ne pricakujem kaj pretresljivega, ni mi pa jasno, kaksna naj bi bila reklama, ce umaknejo to oddajo (ne ostalih) iz programa. No, ocitno je niso, ker se bo odvrtela do konca (s ponovitvami, na programu je napisano se za jutri).

Na policiji so mi povedali, da podlage za kakrsnokoli ukrepanje ni, dokler ni storjeno kaznivo dejanje. Da ne morejo nic. Da prijava ni smiselna. To mi je napisala po mailu tudi ena od uporabnic: Glede na to, da kaznivo dejanje mučenja živali ni bilo storjeno, se konkretne osebe v tem primeru kazensko ne da preganjati. Poskus v tem primeru ni kazniv, zato tudi napeljevanje in pomoč nista. Če pa bi bilo izvršeno kaznivo dejanje, bi lahko odgovarjala za pomoč pri kaznivem dejanju (27. člen KZ).
Jaz si predstavljam to nekako takole: ce bi nekdo na podlagi nasveta te prodajalke res kupil strup in zastrupil sosedovega psa, pa bi mu to dokazali in zraven dokazali, da mu je to svetovala ta trgovka, bi bila oba kriva. Tako pa se ni se nic zgodilo in tudi ce se bo, ne bomo vedeli, kdo je poslusal oddajo in to storil.

Glede medijev se popolnoma strinjam s Skuiki. Odziv civilne druzbe, pritiski na radie in odgovorne, pritiski za zadruge ... s strani drustev (vecih). Tudi na Policiji so mi svetovali, da je najbolje, da se povezem z drustvom, ki naj pritisne tudi na inspekcije. Kaksen naj bi bil ta pritisk? Hm ...

Skratka, verjetno se ne bo zgodilo prav nic, sem pa mnenja, da tako ne more ostati, oz. da bi se moralo zgoditi vsaj to, da bo koga malo glava bolela: tistega, ki je kretenizme spraseval (ideja za tako vprasanje je nekomu pac padla na pamet), tistega, ki je odgovarjal, tistega, ki je to posnel in tiste, ki so to dali v eter. Da se ve, da ljudje tudi slisimo, kaj povedo in vemo, kaj je prav in kaj ne.

Zal pa je pac tako, da so kretenizmi vseh vrst pri nas dovoljeni in tolerirani, ker vecina prebivalstva 23 ur in 59 minut na dan ne razmislja nic. S komerkoli sem govorila, na radiu ali v uradnih sluzbah, ni nihce prisel na idejo, kaj bi bilo narobe, dokler nisem razlozila pointa, da se pac psov ne more spravljati stran s strupom za podgane, da se tega ne da reklamirati po medijih, saj se nam lahko zgodi, da bo slej kot prej kdo to porabil za odstranjevanje sosedov, tasc, mozev, zen ... No, so se strinjali, ko so slisali in razmislili. Pa ne gre toliko za to, da se lahko to zdaj mnozicneje pojavlja, temvec za to, da to pac ne gre in tudi mi (tisti, ki se zavedamo, da je to narobe) imamo pravico povedati, da je tako svetovanje narobe (ok, ocitno ni kaznivo), da je taka oddaja narobe ... Narobe je tudi to, ce smo tiho in si mislimo, da je to pac oddaja in da je to pac ena prodajalka. Saj menda nozev ne prodaja in "reklamira" kdo na nacin, da svetuje, da z njim lahko zakoljes sovraznika?

Mene je najbolj od vsega groza to, da res tako svetujejo v trgovinah. Verjetno se o marsicem drugem. Glede na to, da strup za podgane legalno prodajajo, je tezko koga drzati za jajca, ce namesto za podgane proda strup za pse. Zal.
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #48 : sobota, 09.05.2009 : 08:47:03 »


Na policiji so mi povedali, da podlage za kakrsnokoli ukrepanje ni, dokler ni storjeno kaznivo dejanje. Da ne morejo nic. Da prijava ni smiselna. To mi je napisala po mailu tudi ena od uporabnic: Glede na to, da kaznivo dejanje mučenja živali ni bilo storjeno, se konkretne osebe v tem primeru kazensko ne da preganjati. Poskus v tem primeru ni kazniv, zato tudi napeljevanje in pomoč nista. Če pa bi bilo izvršeno kaznivo dejanje, bi lahko odgovarjala za pomoč pri kaznivem dejanju (27. člen KZ).



Tole mi pa ne gre dol. Če mi meni nekdo reče "ej, boš fasala strup v kozarec, ko boš najmanj pričakovala", ali pa mi direktno zagrozi, da mi bo psa zastrupil - jaz grem direkt na policijo in ga prijavim in so dolžni mojo prijavo sprejeti. Ali bi morala tudi v takem primeru počakati, da fenta mene ali pa mojega psa?
Zato se mi tole izgovarjanje policije zdi bolj v stilu "ne da se nam s tem ukvarjat" (pa nimam čisto nič proti policistom, prej obratno, da smo si takoj na jasnem).
Če obstaja sovražni govor se mora najti nekaj tudi za take primere, sem prepričana. A je kje tukaj na forumu kakšen pravnik/pravnica, ki bi vedel/a povedati kaj več?
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #49 : sobota, 09.05.2009 : 20:16:55 »

Prijaviš že lahko, ampak dokler se nekaj konkretnega ne zgodi (torej da imaš ti strup v kozarcu), se bojim, da res ne morejo ukrepati. Noro, ampak kolikor mi je kot totalnemu laiku znano ... sram
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #50 : ponedeljek, 11.05.2009 : 08:20:00 »

Da razblinim nase dileme, bom nalimala tukaj del inspektorjevega odgovora:

V zvezi z vašo pritožbo smo preverili vse morebitne možnosti za kakršnokoli
sankcioniranje oziroma za pravno utemeljeno opredelitev, ki bi omogočala
izpeljavo ustreznih postopkov, vendar možnosti za to ni.

Zako o medijih (ZMed-UPB1, Uradni list Rs št. 110/2006)

V 8. členu je določeno, da je prepovedano z razširjanjem programskih vsebin
spodbujati k rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasiljuin
vojni, ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo ali
nestrpnost.

Gre za neposredno izpeljavo določbe 63. člena Ustave RS. Iz konteksta te
določbe (našteva eno od temeljnih človekovih pravic in svoboščin) je
razvidno, da gre za prepoved spodbujanja k "nasilju" nad človekom
posameznikom ali v skupini, zato "nasilja" iz določbe 8. člena ZMed ni
mogoče razumeti širše, torej da bi vključevalo tudi spodbujanje k nasilju
nad živalmi.

Nasilnih vsebin se dotika tudi 84. člen ZMed (1. in 2. odstavek), ki jih,
skupaj s pornografskimi, našteva kot tiste vsebine, ki jih televizijski
programi ne smejo predvajati, ali pa z ustrezno časovno tehnično zaščito.
Pretirano nasilje iz tega člena Zmed je vsekakor možno razumeti širše (ker
omejitev ne izhaja iz ustavne določbe - temeljne človekove pravice oz.
svoboščine), torej tudi vključno s pretiranim nasiljem nad živalmi, vendar
pa se zakonsko določene omejitve iz 1. in 2. odstavka 84. člena Zmed
nanašajo samo na televizijske programe, ne pa tudi na radijske. Zato tudi
teh določb ni mogoče uporabiti za pregon, kadar gre za radijski program.


Sama sem presenecena nad ekspeditivnostjo in natancnostjo tega inspektorata. Od srede popoldan do danes sem dobila zelo natancen odgovor z napotki. Poleg zgornjega tudi razlage clenov iz kazenskega zakonika (se skladajo s policijskimi) in nasvete glede morebitne vlozitve kazenske ovadbe ter njihovo strinjanje, da take vsebine (eticno) niso primerne, zal pa ni nobenih pravnih podlag za ukrepanje.

Tako, da vemo sedaj za naprej, cesa se sploh lahko lotimo ob takih primerih.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #51 : ponedeljek, 11.05.2009 : 08:33:09 »

Ce zelite izliti svoj gnev na tistega, ki si je izmislil in naredil oddajo ali pa ce zelite poskusiti izvedeti, v kateri trgovini dela gospodicna, ki svetuje strup za podgane njihovim kupcem, najdete producenta TUKAJ.
Sicer pa sem skoraj s stola padla, ko sem videla, da se ukvarja tudi z domacimi ljubljencki - KLIK
Ce bo tale gospod okrog padel, ker bo dobil kaksen nemaren mail ali telefonski poziv, mu sporocam, da sem dobila njegov naslov v eni od lokalnih radijskih his.
Logiran

taii
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #52 : sobota, 16.05.2009 : 13:48:27 »

Hmm... Mislim,da bi lahko urednik ubrnil odajo v svoj prid in pokazal ta prispevek v drugačni luči. Lahko bi pokazal kakšni ljudje živijo okoli nas..Koliko so usposobljene trgovke,ki prodajajo razne strupe.. Kako lahko brez težav poveš,da boš zastrupil sosedovega psa in ti trgovec še svetuje,nemesto,da bi te z "metlo po glavi"... No,saj verjetno bi bili vsi presenečeni,če bi stopili v najbljižnjo zadrugo z istim vprašanjem.. Rad bi spoznal to trgovko. Kakšna oseba pa je,da kar tako mirno svetuje kako zastrupit psa??? Dvomim,da ima doma živali. Mislim,da si zasluži le podganji strup...
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #53 : torek, 26.05.2009 : 22:21:56 »

Grozno. Grozno. Grozno.  Angry

Kar ne morem verjet, da nekdo tako mirno govori o tem kako zastrupiti psa. Nekateri imajo očitno res kamen namesto srca, pa še vakum v glavi.  Angry

Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #54 : petek, 29.05.2009 : 11:35:18 »

Jaz sem policiji kar po mailu zastavila vprašanje, ali samo napeljevanje h kaznivemu dejanju, ki je celo dokumentirano, res ni kaznivo ter v primeru da je, že kar podala prijavo neznanega storilca zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju muèenja živali. Prosila sem tudi, da me o nadaljnem postopku tudi obvešèajo.
Bomo videli...

Tole je že malo staro, ampak sem dobila ravnokar sledeči pisni odgovor na moje vprašanje.
Kot je že povedala Jana, kaznovan očitno ne more biti nihče. Če je to OK, presodite sami...

Spoštovana!
Obveščamo vas, da smo vsebino vašega vprašanja preverili vendar nismo ugotovili, okoliščin, ki bi kazale na to, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.
V primeru, da bi dejansko prišlo do zastrupitve psa bi policija slednje obravnavala kot Poškodovanje tuje stvari po čl. 220 KZ-1(denarna kazen
ali kazen zapora do dveh let ) vendar, pa napeljevanje k temu kaznivemu dejanju (37. člen KZ-1) ni kaznivo zato v opisanem primeru nimamo
osnove za pregon po uradni dolžnosti.
S spoštovanjem ...

Ravno hudi poznavalci vejic tudi niso Wink
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #55 : petek, 29.05.2009 : 12:21:37 »

Slovenščina : cvek.
Biologija : cvek.
Vse ostalo pa bohpomagi. Dokler jih ne moreš obsoditi zaradi napeljevanja k zločinu, zgleda da se ne more nič Lips Sealed
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #56 : petek, 29.05.2009 : 12:35:00 »

ojoj... Lips Sealed Undecided
in (poleg ostalega): zastrupitev psa je poškodovanje tuje stvari  Shocked...
Takale terminologija me prav zaboli.  Sad
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #57 : petek, 29.05.2009 : 12:43:10 »

ojoj... Lips Sealed Undecided
in (poleg ostalega): zastrupitev psa je poškodovanje tuje stvari  Shocked...
Takale terminologija me prav zaboli.  Sad
zato sem jim pa dala cvek iz biologije!
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #58 : petek, 29.05.2009 : 13:04:11 »

Žival je po zakonu žal res predmet/lastnina, čeprav nekako ne razmumem, kako imamo lahko potem zakon, ki govori o mučenju stvari??
Imam danes rahlo zoprn dan, zanima me, ali je stvar takole obrazložena samo za konkreten primer, ker se je nekomu pač zazdelo, ali je tako kar na splošno...
Sem jim napisala tole:

Spoštovani,
spodnje vprašanje želim še nekoliko razširiti. Zanima me, ali mnenje temelji zgolj na konkretnem primeru, ali pa gre za splošno prakso?
Recimo da nameravam ustanoviti revijo Mučimačka, v kateri bom na pisma bralcev odgovarjala, kako se znebijo nezaželenih živali. V reviji bi na podlagi nazornih skic nadrobno razložila vrste mučenja - (sledi nekaj nazornih navedb). Čtivo bi bilo javno dostopno v večjih slovenskih kioskih.
Ali bi bila zaradi tega lahko preganjana ali pa je zadeva legalna?
Hvala za odgovor,
Polona Možina
P.s.: vprašanje je hipotetične narave, vendar prosim za povsem praktičen, nehipotetičen odgovor.

Mogoče se sliši trapasto, ampak dejansko me zanima, ali so takšne stvari lahko legalne, ker tega preprosto ne morem verjet.
Če so, je to enostavno katastrofa.

P.s.: Jana, ko dobim odgovor, bom prosila za izbris tegale citata, da slučajno ne bi kakih idej sprožal.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #59 : petek, 29.05.2009 : 13:15:07 »

FŽ, se bojim, da bo odgovor hipoteticno splosen, oz. v smislu, da to lahko storis, le ne sme nihce res muciti zival, ker te sele v tem primeru lahko poklicejo na odgovornost, ob cemer ti morajo dokazati, da se je od tebe nek cepec naucil postopka in si ga nedvoumno ti napeljala k dejanju. Dokler ni mrtvih ali mucenih STVARI, lahko delas kar ces. Ocitno imas lahko tudi zelo nazorno zoofilsko stran in se smejis vsem ostalim v brk, ker se tudi tam se nic ni premaknilo.

Ja, vsekakor bova izbrisali, ce dobis pricakovan odgovor, da torej sankcij ni. Ce pa so, jih bomo z veseljem ponavljali znova in znova.
Logiran

Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Trgovci napeljujejo k zverinskemu mučenju živali
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines