mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:35:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: kako krotiti lovski nagon?
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: kako krotiti lovski nagon?  (Prebrano 22769 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bevska
gost
« : sreda, 29.01.2003 : 15:06:33 »

Naju z Zarom zanima kako bi lovski nagon prijetno združila z igro..Želiva si da bi lahko mirno hodila na sprehode...ne da bi Zara bolj kot žoga zanimali ptiči...Zar je star 9 mesecev in je mešanček,mama je bila beagle..hvala za nasvete!bevska in Zar
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #1 : sreda, 29.01.2003 : 23:48:08 »

Če prašaš mene...brez šole ne bo šlo.... :-/

Lovskega nagona mu ne moreš zatret, lahko pa ga malo preusmeriš. Odpoklic je zakon!

lp
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #2 : četrtek, 30.01.2003 : 13:33:49 »

udeleži se kakšnega osvnega tečaja poslušnost, ki ga priredi kakšno lovsko društvo. Sicer mi lovci glih niso ne vem kako pri srcu. Sem pa poznala nekaj lovskih psov , ki so bili v lasti lovcev - pa moram reči, da so bili zelo lepo vzgojeni , da ne govorim o odpoklicu..........
Logiran
Tinka
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 65


« Odgovor #3 : četrtek, 30.01.2003 : 14:33:21 »

Živjo bevska! Tudi jaz imam beagla-dobrih 9.mesecev je star, ki ga zanima bolj kot igrača, vse ostalo, zdaj pa sploh ko je živalce začel preganjat. Če mene vprašaš je težko lovski nagon zatret, sploh pri beaglu. Odpoklic je pa tudi umetnost  Grin Midva greva zdaj spomladi v pasjo šolo. Smiley Lp, tina
Logiran
bigec
gost
« Odgovor #4 : sobota, 01.02.2003 : 19:57:03 »

Tudi moj beagle je strasten lovec  Smiley
Pogosto na sprehodu srecava srne in se mu kar utrga  Angry
Prav histericen postane in ce ne bi bil na vrvici (  sram ), bi ga kot raketo odneslo! Ko prideva na polje vedno vreba, ce je kje kaksna srnica in ce jo zavoha (ker na dalec ne vidi prav dobro, se mi zdi), spusca take zvoke, da to res ni! Slisi se ga pa menda tudi kilometer dalec  Grin
Pa sem obupala, da ga bom kdaj ukrotila kar se lova tice  sram sram Skoda, da nisem lovec  Wink
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #5 : nedelja, 02.02.2003 : 14:07:30 »

Jaz imam s svojim huskijem enak problem. Ko je bil majhen, je  kadar sva videla srne, odpoklic deloval, sedaj pa v gozdu ne sme biti več spuščen, ker ko jih zavoha (tudi zajce) ga ne ustavi nič več.
Sicer ga pa doma učim vaje išči, da vsaj malo zadovolji to strast.
Kaj pa kopanje mišjih lukenj? Ali svoje pse pustite to delati ali ne ? Namreč Sky je kar učinkovit lovec.
Logiran
bevska
gost
« Odgovor #6 : nedelja, 02.02.2003 : 14:59:48 »

Sončki...Hvala za nasvetke...Z Zarom zadnji čas precej vadiva odpoklic na deset metrskem povodcu,dokler je mali na njem je ko pupica,ko pa ga spustim...mu dobesedno preklopi...pomaga samo še agility,tam je pravi sonček...Pasje poljubčke od bevske in Zara!!!!!!!!!!!!
Logiran
bigec
gost
« Odgovor #7 : nedelja, 02.02.2003 : 21:54:25 »

Bevska, pametno delata Wink

Tudi meni je 'ucitelj' v pasji soli svetoval, naj vadiva odpoklic na cim daljsi (omenjal 30 m) vrvici.

Mislim, da je pri beaglu (in drugih psih) najpomembnejsa vztrajnost, ker gre (vsaj pri mojem) le za to, kdo bo koga ubogal  Grin
Logiran
bigec
gost
« Odgovor #8 : ponedeljek, 03.02.2003 : 10:05:25 »

Sky, oprosti, ker sem te zignorirala  sram

Moj bigec je sicer 'lovec' po krvi, a ne za misi  Wink Kopanje in luknje v tleh ga sploh ne zanimajo. No, mogoce le, kadar hoce kaksno kost skrit.
Logiran
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« Odgovor #9 : torek, 04.02.2003 : 15:55:18 »

OJ!
Moj fant ima nemškega lovskega terierja, za katerega v večini skrbim jaz.Star je 1.5 leta in ni bil nikoli šolan.Ko sem začela skrbeti zanj je bil popolnoma nemogoč.Vlekel je, ko sem ga spustila je brezglavo dirjal in se ni odzival na moje klice.Na srečo sem to neprijetnost kmalu odpravila, saj sem se zelo veliko ukvarjala z njim.Zdi se mi pa, da je pri lovskem psu res najtežje odpraviti lovski nagon.Vsakič, ko ga peljem na sprehod ga spustim da se zleta a gorje, če se kje pojavi kakšna mačka!Takrat ga ne prikličem nazaj pa če je ne vem kaj....ubogega mačka pa jaga toliko časa dokler ga ne ujame in ubije! :'(Sicer se mi je to zgodilo le 2x ampak je vseeno kaplja čez rob!Zdaj ga vozim na sprehod na travnike kjer ni žive duše..samo jaz in Ron, kajti on napade vsako žival.Prosim za pomoč(kako naj preprečim njegovo željo po lovu in ubijanju???)

Hvala!

Mateja
Logiran
bigec
gost
« Odgovor #10 : četrtek, 06.02.2003 : 09:53:58 »

Pozdravljena Asha!

UH  sram
Tezko vprasanje in nanj ne vem odgovora. Se svojega pasjega lovca ne znam ukrotit, da ga ne bi odneslo kot raketo za kaksno divjadjo   Cry

Poznam pa primer, ko je jazbecar nenehno moril kure in mu je lastnik potem privezal mrtvo kokos okoli vratu...
Menda je pomagalo  Grin

Mislim, da bi bilo s takim vprasanjem bolje obrniti se na kaksnega pasjega ucitelja  Huh

Ne obupaj  Wink
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #11 : petek, 07.02.2003 : 09:06:31 »

Tudi jaz potrebujem nasvet glede tega. Lovski nagon pri mojem psu me niti toliko ne moti, saj ko izgubi sled se takoj vrne. Težava je v tem, da ga bolj kot lovski nagon premami kakršnakoli hrana v katerikoli obliki (napr.mrhovina). V tem primeru je bolj neposlušen. Ko se nabaše s svinjarijo, se vrne.
Ker ima kožno alergijo, moram pri prehrani zelo paziti, on pa vedno s takim početjem izniči ves moj trudi. Razmišljala sem, da bi mu na sprehodu nataknila nagobčnik. Kaj mi svetujete?
Naj povem, da je pes po naravi velik požeruh, zato sem prepričana, da tega početja ne bom spremenila z nobeno vzgojo (psa sem vzela v zavetišču in je bil pri prejšnjem lastniku očitno navajen poskrbeti sam zase).
Logiran
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« Odgovor #12 : sobota, 08.02.2003 : 14:46:56 »

Uf ja tole z mrhovino je pa tud hudič... sram
No amm glede obešene kure okoli vratu.....ne predstavljam si Rona s mrtvim mačkom okol vratu :-/ tko da tega raje ne bi prakticirala....se bom pa obrnila na kakšnega poznavalca Wink
Vseeno hvala Bigec!
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #13 : sobota, 08.02.2003 : 16:40:43 »

KARMEN,
Jaz moji psički velikokrat nataknem nagobčnik, da ne je česar ne bi smela. To se mi zdi boljše, kot pa da potem bruha.
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #14 : nedelja, 09.02.2003 : 13:55:38 »


Citat

Kaj pa kopanje mišjih lukenj? Ali svoje pse pustite to delati ali ne ? Namreč Sky je kar učinkovit lovec.



Živjo Sky!
Jaz svojemu kopanja mišjih lukenj ne pustim več odkar me je napadel zaradi tega. Ko je zavohal miš je začel tako vneto kopati, da jo bo le dobil, da me sploh ni pustil zraven. Saj pravim od takega dogodka, ki so se mi pri njemu pirpetili ene 3x ga moram na sprehodu imeti skoz na očeh, da mi ja ne bo kopal, ker pol je cel hudič.

lp Maruša
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #15 : nedelja, 09.02.2003 : 14:28:18 »

Tudi jaz sem imela z mojim starejšim nekaj problemov glede kopanja lukenj. Moj je pa krte vohal in veselo kopal. Tako da je potem prišel domov čisti čunek, nekaj časa sem mu dovolila, ampak ko ga je pa prvič dobil in veselo pohrustal, mu od takrat naprej ne pustim več. Sicer sma imela kar nekaj problemov, kdo bo bolj vztrajen pri prepričevanju, sem na koncu le jaz zmagala  Cheesy. Sicer pa si včasih še vedno ne more pomagati in začne kopati, vendar stroga beseda fuj zaleže.

Lp, Eva
Logiran
pia_in_kaja
gost
« Odgovor #16 : sreda, 23.04.2003 : 18:11:50 »

doma imam skoraj štiri leta staro angleško koker španjelko kajo. kadar grem z njo na sprehod in jo spustim iz vrvice se zažene v najbližji gozd ali k najbjižjemu kurniku.  že v naprej hvala za nasvet!
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #17 : nedelja, 04.05.2003 : 08:25:30 »

Jest imam tut podoben problem. Moja psička ima izreden lovski nagon. Koplje luknje in tut kakega voluharja skoplje samo ga ne poje!! Kjerkoli se pojavijo kokoši postane problem sem ji tut že iz gobca vlekla kokoš. FUJ ne pomaga, tudi stresanje za grivo je brez pomena. Jest sm se s tem sprijaznila in ji pustim kopati luknje, ker vidim da tako uživa, vendar le takrat ko ji jaz dovolim! Drugače pomaga le vrvica s katero jo zvlečem stran!

LP
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #18 : nedelja, 04.05.2003 : 21:44:43 »

Hoj, dragi "lovčki"!

Takole ko berem vaše poste ugotavljam, da bi nam bil marsikateri lovec nevoščljiv za vse te lovske nagone, ki se pretakajo po žilah naših štirinožcev.... mi pa bi dali vse, da bi jih lahko v gozdu ali na polju mirno spustili in se ob tem ne bi bali, kje se skriva kak maček, miška, srna ali - bog ne daj - predstavnik "zelene bratovščine".

Dvomim, da se vam bo javil kak pasji učitelj (to sem tudi sama - že skoraj 20 let!), ker vsi potihem vemo, da pri zelo močnemu nagonu - sploh pri psu, ki ga je v mladosti lahko dodobra izpopolnil, npr. najdenčki, potepuhi, azilaši, mešanci z lovskimi ipd... - vsaka poslušnost praktično odpove v tisti sekundi, ko dobi v nos svežo sled. Kot rečeno, kinoloških izkušenj nimam malo, ampak, ko moja tamala azilantka zavoha srno, veverico ali kaj podobnega, mi ne preostane nič drugega, kot da še bolj trdno primem povodec in jo počasi preusmerim v nadaljevanje sprehoda.

Pa da ne bo pomote - nočem reči, da nam ne preostane nič drugega, kot da se pustimo vleči po dolgem in počez čez polje za kako divjadjo  Grin Grin, ampak, da nam bo (in našemu kosmatincu) lažje, če se bomo sprijaznili z dejstvom, da bosta povodec in pri nekaterih nagobčnik pač vedno prisotna na sprehodih. In veliko potrpežljivosti!

Lep pozdrav!
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #19 : sreda, 07.05.2003 : 07:50:50 »

Tudi jaz imam dva psa s predobrim nosom. Samojedko moram voditi na sprehod na fleksiju, ker je popolnoma neposlušna in nobena še tako preizkušena prevzgojna metoda se pri njej ne obnese. Ona bi letela za vsako muho. Najraje pa ima razne kobilice, črve, deževnike, kuščarje, tudi za kačo je že letela, da o divjadi sploh ne govorim. Samec ima tudi izredno dober nos, vendar smo pri njem dosegli to, da ga lahko pravočasno zaustavimo(moramo biti zelo pozorni) preden steče, z zelo ostrim klicem. Skoraj vedno nam uspe. Seveda je potem močno pohvaljen, preusmerimo mu pozornost drugam in nadaljujemo sprehod. Če pa v svojem vohljanju vztraja in si zamaši ušesa, potem ga kar pripnemo in nadaljujemo sprehod na povodcu. Je že sam ugotovil, da je lepše priti na klic in potem zopet prosto pohajkovati pred nami, kot pa biti ves čas na poleg. Včasih se nam ta metoda zaradi nepazljivosti ne obnese, vendar z vztrajnim ponavljanjem postaja vse bolj učinkovita.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #20 : sreda, 07.05.2003 : 09:40:22 »

Sama imam še ne eno leto starega ptičarja, kar seveda pomeni, da je v gozdu (ta se začne 50 m stran od naše hiše in tja ga tudi peljem vsak dan na sprehod) njegov nos ves čas 'v zraku' ali pa pri tleh. Glede na to, da ima kot lovski pes precej močan lovski nagon, zanesljive metode, kako mu preprečiti, da ga ne bi 'odneslo' vsakič, ko zavoha sled, seveda ni (razen, če bi bil ves čas na 'štriku'). Pomaga pa, če si na psa ves čas  pozoren (dobro opazuješ njegovo obnašanje in telesno držo ves čas sprehoda) in ga s klicem ustaviš še predno steče po sledi ali za divjadjo (ko enkrat štarta, je običajno že prepozno in ga je pač treba počakati, da pride nazaj - moj na vso srečo vsaj ne leti prav daleč). Po mojih izkušnjah je v veliko pomoč tudi vaja hoje ob nogi (brez vrvice ali s spuščeno vrvico in seveda ne predolgo - morda pol kilometra), tako da je kuža 'prisiljen' biti pozoren na vodnika. In vaja odpoklica (pa ne takrat, ko vaš kuža že veselo dirja po svoje in je popolnoma gluh za vaše klice) - jaz običajno vadim odpoklic kar nekajkrat med vsakim sprehodom - psa pokličem, ko pride, ga pohvalim, za nagrado pa mu vržem še kako palico (kuža je nor na leteče predmete - ptičar pač).  Palica ali  pa kak drug predmet (tudi kaka priljubljena igrača) je tudi dober način za doseganje (in preusmerjanje) pasje pozornosti in posledično za doseganje uspešnega odpoklica (pes priteče že zato, da bi dobil igračo). Vsekakor vse to zahteva nekaj truda (tudi živci včasih malce trpijo Wink), rezultat pa naj bi bil lovski pes, s katerim greš lahko na sprehod, ne da bi se bal, da ga bo 'odkatapultiralo' vsakič, ko bo v nos ujel zanimiv vonj. Res pa je tudi, da se bomo morali lastniki lovskih pasem (in psov, lovcev po srcu) pač  sprijazniti tudi z občasno naglušnostjo naših 'divjakov' ali pa si omisliti zlato ribico.
LP
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #21 : petek, 07.04.2006 : 08:13:49 »

vidim, da je tema že čisto umrla. pa jo bom malo osvežila! :-)
moja kavalirka je odkrila španjela v sebi, kar je grozno... in sicer od kar ni več snega. nosa sploh ne dvign, pomaga nobena igrača, hrana, klicanje, skakanje, nič!
v šoli so mi rekli, da se naj sprijaznim in da ne bo bolje, samo glede na to, da je stara 7 mesecev ( danes  Grin ) se mi zdi, da ib lahko kaj naredili... mi je bilo prav nerodno ,smo vadili v šoli odpoklic, annie steče proti meni, naenkrat nekja zavoha in konec, bremza...  Roll Eyes tudi pri agility-ju... lepo skače, naenkrat nekaj zavoha, konec! nosa ji sploh nisem mogla več dvignit...

kaj se da tu kaj narediti? aja, ptiče tudi z velikim veseljem preganja, samo tega ji ne pustim in jo kregam... pa moja mačona...  Grin no, oni se pač lovijo, ko pa muca mine, pa ji že pokaže, da je konec!

kakšni nasveti, proooosiiiim!?  sram  Undecided   

Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #22 : petek, 07.04.2006 : 08:58:10 »

vidim, da je tema že čisto umrla. pa jo bom malo osvežila! :-)
moja kavalirka je odkrila španjela v sebi, kar je grozno... in sicer od kar ni več snega. nosa sploh ne dvign, pomaga nobena igrača, hrana, klicanje, skakanje, nič!
v šoli so mi rekli, da se naj sprijaznim in da ne bo bolje, samo glede na to, da je stara 7 mesecev ( danes  Grin ) se mi zdi, da ib lahko kaj naredili... mi je bilo prav nerodno ,smo vadili v šoli odpoklic, annie steče proti meni, naenkrat nekja zavoha in konec, bremza...  Roll Eyes tudi pri agility-ju... lepo skače, naenkrat nekaj zavoha, konec! nosa ji sploh nisem mogla več dvignit...

kaj se da tu kaj narediti? aja, ptiče tudi z velikim veseljem preganja, samo tega ji ne pustim in jo kregam... pa moja mačona...  Grin no, oni se pač lovijo, ko pa muca mine, pa ji že pokaže, da je konec!

kakšni nasveti, proooosiiiim!? sram Undecided


Če je samo to še ni tako grozno kot se ti zdi Grin  Wink Bolj  kot to , da  izrablja  nagon se mi zdi da izrablja  tebe.
.... kot so ti že v šoli rekli, izključno  nagona res ne boš  mogla  kar tako odpraviti Wink
Delaj, le na tem,  da njeno koncentracijo  popolnoma preusmeriš nase. Ko  se  bo prepuščala vonju  jo moraš prelisičiti,  pokaži ji nekaj  bolj zanimivega,  npr  igračo(  lahko si  pomagaš  tudi  s kakšno  tako, ki je  narejena iz perja ali kože Wink)
Predvsem pa  šteje  koliko si ti  skoncentrirana in z mislimi pri  psu Wink
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #23 : petek, 07.04.2006 : 16:19:04 »

hvala,  bom morala kot kaže res kakega ptiča nagačenega pokazat, ker ne deluje nič zaenkrat, niti igrača pred nosom, klobasa, nič... pač, kadar zavoha kaj. ima pa res rada tisto mačjo igračko s perjem, se potem vedno skup igrajo, bom še s tem poiskusila...

kaj pa naj tam naredim, ko npr teče proti meni, pa kaj zavoha in zabremza? mi je bilo res pošteno nerodno, vsi ostali psi so tako veselo tekli k lastniku!  Grin

hm, saj to, da ne sme vohat, ji nočem preprečit, samo rada bi bilabolj zanimiva od dnevnih novic, vsaj kadar delava!  Grin
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #24 : petek, 07.04.2006 : 16:54:50 »

Hm, sicer je metoda odvajanja bezljanja za divjadjo malcek kruta, deluje pa gotovo. Ce ti pes pobegne za vsako zadevscino, ga daj na 10 m strik (ne na fleksi). Psa spustis, da strik vlece za seboj (upam, da ni treba poudarjati, da te metode ni najbolj pametno uporabljati sredi gozda, ker se pes lahko zaplete kam). Ko kuza uzge nos v luft in hoce za plenom, pac stopis na strik in das prepoved. Nekajkrat ga tako cuknes, pa bo bolje. Ampak to je bolj skrajna metoda.

Seveda ce ne zelis, da kuza odkriva lovske care, mu ni prevec pametno tlaciti pod nos perjadi, ce ne ves, kaj delas. Predlagala bi torej, da najprej s psom delas pozornost nase in osnovno poslusnost v civilizaciji. Ko bosta utrdili to, pojdi v gozd in poskusaj to tam. Pa seveda, kar sem ze stokrat napisala ODPOKLIC mora biti pri jagrskih psih narejen milijon procentno. Saj vsi vemo, da ko kaj zavohajo, jim pade tama na oci in grejo po svoje. Ce odpoklic ni ampak res milijon procenten, lahko potem v takih primerih vzamemo casopis, prizgemo ene tri cike in cakamo svojega jagrcka, da blagovoli pricapljati nazaj.  Lp N.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #25 : petek, 07.04.2006 : 17:11:57 »

hm, saj njo že v civilizaciji čisto trga... čim dobi kaj v nos, je konec! pa kavalirji naj bi bili čisto hišni in popolnoma nezainteresirani za ptice in vonjave!  Grin hahaha!   

kaj pa, ko nos dol zabije, pa hočem kaj delat z njo, pa pač ne klapa nobena "vaba"?

hvala za nasvete! :-)
Logiran
_Donna_
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75


« Odgovor #26 : petek, 03.08.2007 : 13:34:25 »

Citat
Mislim, da je pri beaglu (in drugih psih) najpomembnejsa vztrajnost, ker gre (vsaj pri mojem) le za to, kdo bo koga ubogal  Grin
heh, moj vtis (pri beaglih) je tudi tak ... kar se mi zdi najbolj zanimivo je to, da me moja, ko sva sami na spehodu, res 100% uboga in se nikoli ne oddalji dalj od cca. 20 metrov. KO pa gre z nama še kdo drug, pa se mi zdi, da se začne borit za pozornost in začne namerno brskat po grmovjih, itd. Bolj ko jo kličem, z večjim veseljem se oddalji... pač, samo da dobi pozornost Cheesy ... pomoje je najpomembnejša stvar, ki jo je treba vedet, ta, da bi beagli ubijal za hrano ... torej, par briketov s sabo, ni jih treba prekomerno hranit, samo pač toliko, da vedo, da imaš hrano s sabo ... oz. vsaj tako sem jz "ukrotila" svojo Tongue.. pa je večkrat zatavala po svoje (sicer je potem znala prit sama domov, hvala bogu...) ko je bila mlajša... no, zdaj tega ne dela več Smiley
Logiran
*shella
otrok do 14 let
*
Sporočil: 47


« Odgovor #27 : ponedeljek, 10.09.2007 : 15:50:55 »

Pogosto med svetovanjem v primeru preusmerjanja  lovskega nagona uporabite besedo "odpoklic".
Pojma nimam kaj pomeni pa čeprav ne bom imela lovskega psa mi lahko kdo napiše.
Predvidevam da je to ukaz za ..nekaj...

Kmalu moram v knjigarno po kako dobro knjigo o šolanju in vzgoji psov,ker naslednje leto dobim psa!
Komaj čaka!!!!
lp,
Špela
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #28 : ponedeljek, 10.09.2007 : 16:35:55 »

Odpoklic pomeni, da pes na tvoj klic priteče k tebi. To je najpomembnejša veščina, ki jo mora pes ubogati. Dobro izdelan ali sto procenten odpoklic pomeni, da pes takoj priteče k tebi, ko ga pokličeš, ne glede na okoliščine.

lp
Logiran
*shella
otrok do 14 let
*
Sporočil: 47


« Odgovor #29 : ponedeljek, 10.09.2007 : 17:17:20 »

Torej to pomeni da ko ga pokličeš  npr:Fifi sem!, da takoj pride k tebi.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Špela
Logiran
Zobek
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #30 : torek, 11.09.2007 : 09:09:50 »

Ja *shella, to pomeni točno to. Ne glede na to, ali so v bližni psi, divad ali karkoli, na tvoj
klic mora prit k tebi.

Lp
Logiran
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #31 : torek, 11.09.2007 : 15:34:00 »

Se oglašam tudi jaz z enim problemom.
Naša Pia je zadnje čase navdušena nad ježi  Shocked, pri nas je 10 mesecev vendar do sedaj tega ni počela. Zadnjič na sprehodu je vohljala okoli žive meje in kar naenkrat prinese v gobcu veliko kepo - me je skoraj kap ker prvo sploh nisem vedela kaj je. Na ukaz spusti fuj ga je sicer izpustila vendar, če je ne bi na silo zvlekla proč bi ga zagrabila še enkrat. To se nama je pripetilo sedaj že ene 5x, Pia zavoha ježa na daleč in ponavadi (ker je že mrak/tema) jaz ježa ne vidim dokler ga ne prinese. Doma sem jo pregledala, če je kaj poškodovana vendar ni bilo nič, verjetno ga ne zgrabi grobo vendar kot sem že napisala, ne vem kaj bi bilo, če bi imela priliko ga zgrabit še enkrat kajti upira se dokler lahko, ko jo hočem potegnit proč.  Angry
No, meni se to ne zdi ravno normalno, jež ima ja bodice in ne vem kaj ji je tako zanimivo in zakaj je začela s tem početjem sedaj pri skoraj dveh letih?
Ima mogoče kdo kakšen nasvet ali podobno izkušnjo?

lp  Smiley
Logiran
remica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #32 : nedelja, 03.06.2012 : 09:14:13 »

Tudi sama imam psičko, mešanko z nemškim lovskim terierjem. Priznati moram, da jo vsak dan kar dobro "zmatram" da usmerjam njeno odvečno energijo, ki je v njej. V urbanem okolju je res pridna, se vidi, da sem veliko delala na tem (med drugim sem hodila tudi v pasjo šolo, ki pa po mojem tega problema nikakor ne reši), ko pa pridemo v naravo, njeni možgančki preklopijo. Dokler česa ne zavoha je vedno okoli mene, ko se pa pod njen smrček prikrade kakkšen nenavade, divji vonj, je pa nikakor ne ustavim. Kljub temu, da je velika požrešnica in bi za en priboljšek naredila marsikaj, tam odpove. Menim, da lovski psi ravno zaradi tega razloga niso najbolj primerni družinski psi. Do neke mere se jih res da ukrotit, vendar njihov nagon je vedno nekje potuhnjen in čaka na priložnost.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #33 : nedelja, 03.06.2012 : 09:35:26 »

Zaradi tega, ker ji v naravi "možgančki preklopijo", še ne pomeni, da psi z močnim lovskim nagonom ne morejo biti primerni družinski psi, sicer pa se da z ustrezno in vztrajno vzgojo doseči marsikaj.
Logiran
remica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #34 : nedelja, 03.06.2012 : 10:21:58 »

Zaradi tega, ker ji v naravi "možgančki preklopijo", še ne pomeni, da psi z močnim lovskim nagonom ne morejo biti primerni družinski psi, sicer pa se da z ustrezno in vztrajno vzgojo doseči marsikaj.

Očitno nisi dobro prebrala, kar sem napisala... glede tega, da vztrajno delam na tem, pa bolj malo pomaga...
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #35 : nedelja, 03.06.2012 : 10:34:15 »

Sem dobro prebrala. Tudi moja psica ima izreden lovski nagon, pa je kljub temu prijeten družinski pes in na tem forumu jih je še kopica takih in podobnih. Hočem reči, da se lovski nagon in prijetno sobivanje v družini ne izključujeta, mogoče celo obratno, ker tak pes zahteva več dela in z večjim delom se s človekom še bolj povežeta. Jaz sem tudi šest let vztrajno delala na tem, a ne v pravi smeri in rezultatov seveda ni bilo. Teče sedmo leto in s primerno strokovno pomočjo nabiramo prve zmage - popolne poslušnosti v naravi pa moja psica ne bo imela nikoli - če bi imela primerno šolanje od prvih mesecev življenja dalje, pa sem prepričana, da bi ubogala na "tren oka".
Logiran
remica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #36 : nedelja, 03.06.2012 : 12:09:52 »

Sej ne rečem, tudi moja psička je super družinski pes in je ne zamenjam za nič na svetu. Pogovarjala sem se pa tudi že z več lovci, ki imajo čistokrvne nemške terierje (kljub temu, da je moja mešanka ima vse karakteristike mame terierke). In kaj so mi vsi po vrsti povedali, ko sem jih spraševala glede poslušnosti? Poslušni sicer so, morajo biti, vendar so mi čisto vsi brez izjeme dejali, da ko njihovi psi zavohajo plen, grejo. V tistem momentu ne velja noben odpoklic. Če ne gre drugače, ustrelijo s puško saj takrat pes misli, da so nekaj uplenili in pride.
Sicer pa sem enkrat tudi ujela literaturo na to temo, kjer piše da je vse mogoče...hja po 10 letih treninga pa bi res verjela, da je mogoče Smiley
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #37 : nedelja, 03.06.2012 : 12:34:29 »

Psa z lovskim nagonom, ki nima izdelanega odpoklica, imej v naravi obvezno na povodcu ali fleksiju (ko se požene za plenom, ga itak ne bo nič ustavilo) - moja je kjub velikemu napredku v "divjini" še vedno navezana in tako bo do konca življenja. Uživata lahko tudi tako Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: kako krotiti lovski nagon?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines