mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:12:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Selitev
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Selitev  (Prebrano 13371 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« : torek, 04.02.2003 : 13:09:06 »

Hej hov!

Nisem našla kakšne podobne teme,če pa je ,me popravite -preusmerite!

V kratkem se nameravamo seliti v novo hišo.Zanima me,če ima kdo izkušnje s selitvijo,pravzaprav,kako prenesejo selitev psi.Kako je s privajanjem na novo okolje,prostor,nov vrt....?
Naš Toby je star 2 leti in 8 mesecev.Do sedaj je bil edini pesjan pri hiši.V novi hiši pa bo v spodnjem stanovanju pri mojih starših še en pes.Ta pa je star 7 let in moj Toby ga sicer zelo spoštuje.Upam,da bosta pridno živela v sosedstvu,saj si bosta vrt in dvorišče morala deliti.

Hvala za odgovore! Smiley Smiley Smiley Smiley
Logiran
Pudlica
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 65


« Odgovor #1 : torek, 04.02.2003 : 21:49:05 »


Hov,hov!
Jaz sem se z mojim Vakijem v 18-ih letih kar nekajkrat preselila.Nikoli nisem imela problema z njim,da se nebi navadil okolja...Kuza tako voha vase stvari in takoj ve,da je zdaj to njegov dom.
No,tako je bilo vsaj z mojim Vakijem,mogoce imajo drugi drugacne izkusnje.
Logiran
Cat
gost
« Odgovor #2 : četrtek, 06.02.2003 : 04:54:31 »

Citat
V kratkem se nameravamo seliti v novo hišo.Zanima me,če ima kdo izkušnje s selitvijo,pravzaprav,kako prenesejo selitev psi.Kako je s privajanjem na novo okolje,prostor,nov vrt....?

Toby, odprla si zanimivo temo o kateri sem jaz razmisljala ze kar nekaj casa pa sem njeno odprtje vedno nekaj prestavljala in iskala za svojo lenobnost Roll Eyes raznorazna opravicila Wink Grin.
Jaz bi to temo se malo razsirila, ce dovolis..... :)prosim Smiley.
Med temami tega se nisem zasledila in ce sem bila povrsna bi tudi jaz prosila za preusmeritev Cheesy.
Torej...ce ima kdo izkusnje.....
Kako psu pomagati, ce umre ali kakorkoli drugace iz njegovega zivljenja odide ljubljena oseba, pasji prijatelj ali druga zival na katero je bil pes neizmerno navezan.

Nekaj dni nazaj sem gledala oddajo na kateri je bila predstavljena psicka, ki jo je gospodarica vzela s seboj, ko je zamenjala sluzbo in se preselila na drugi konec USA. Pri tem je sla narazen s svojim fantom, zapustila je tudi svojo mamo in pasjega sprehajalca, na katerega je bila psicka zelo navezana in jo je enkrat na novi lokaciji celo obiskal.
Psicka je po selitvi postala problematicna, zacela si je zveciti prednjo nogo in ko je za preventivo grizenja imela na sebi ovratnik, se je z njim zaletavala ob omaro. Gospodarica je povedala, da je bil pes mocno navezan tudi na njeno mamo in da je nad njenim spremenjenim-problematicnim vedenjem zacudena, ker je take ni nikdar poznala. Bojda je bila zelo miren kuza, postala pa je "kupcek nesrece". Pasja psihologinja ji je svetovala se enega psa, kar pa ne pride v postev, saj je to dekle zelo zaposleno in nima casa za vzgojo mladicka.
Psicka je mesanka med AST.

LP
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #3 : četrtek, 06.02.2003 : 07:21:30 »

Pri selitvi na novo lokacijo praviloma ni problemov,ce se preseli celo krdelo tj.druzina in pes ali pes in njegov najljubsi clovek.Pes je krdelna zival in kot takega ga zelo prizadene izguba svojih bliznjih.Ce se psa preseli samega in izgubi stik s svojim gospodarjem oz. druzino lahko od zalosti tudi pogine,veckrat pa se pojavijo problemi psihicne narave,tudi nejescnost,agresivnost,cudno obnasanje,globoka zalost,...
Pes je navezan na druzino,na gospodarja,ne kot macka na dom.Problem pri selitvi je za macka pravi stres in lahko se odpravi sam nazaj,kljub temu,da se preseli cela druzina.
Torej,ce se preselimo in vzamemo psa seboj ne bo problemov,pes bo srecen ker smo z njim.
Ce psu umre ljubljena oseba ali krdelo ali ga locimo od svojih ljubljenih je to za psa konec srece in dozivi sok.Teza pretresa je odvisna od karakterja psa.Videl sem pse,ki so padli v globoko depresijo,videl sem tudi pse ,ki so postali agresivni in popadljivi.Nikakor ne smemo psa preseliti brez njegovih ljubljenih.Ce pa se to zgodi silom prilik,mora nekdo prevzeti vlogo,ki bo cim bolj podobna prejsnjemu krdelu oz. vodniku ali gospodarju kot hocete.Pes je zival navad in tudi v novem okolju se ne smejo spremeniti oz minimalno kolikor je mogoce.
Ce sta bila ze prej prijatelja/2 psa/ ne bo problemov,v nasprotnem primeru bo na novi  lokaciji prislo do rangiranja,ki pa lahko prinese mir ali pa tudi ne.
lp,MAT
Logiran
yo
gost
« Odgovor #4 : četrtek, 06.02.2003 : 09:24:01 »

Mi smo s psi doživeli takšno selitev konec oktobra. Psička, 7 let, jo je prenesla brez težav, pes, 1 leto, pa je doživel kar precejšen šok. Izgubil je namreč pasjo spremljevalko Hero, s katero sta se vsak večer preganjala po 2 uri. To je bil zanj, se mi zdi, največji šok. Naslednja 2 tedna je hodil naokoli in jo iskal, cvilil, bil apatičen in trmast. Dodatni problem je bilo dvigalo in rešetke pred vhodom v blok. Z obojim smo imeli probleme kar cel mesec. Ni hotel čez rešetke in v dvigalo, niti po stopnicah. Tako sem njegovih 30 kg morala nositi in najina pot do drugega nadstropja je včasih trajala več kot pol ure. No, po enem mesecu so se stvari uredile, dobil je nove pasje prijatelje in postal naš stari Thor, kot smo ga bili vajeni dosedaj. Je pa potreboval spodbudo in veliko potrpljenja.

Lp, Yo
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #5 : četrtek, 06.02.2003 : 13:15:03 »

Hej hov!

Hvala vsem ,ki ste mi že odgovorili!
Upam,da nam selitev ne bo prinesla težav.Za Tobyja bi moralo biti vse skupaj celo preobrat na boljše.Sedaj je bi dopoldan večkrat sam,ker sva s fantom v službi,v novi hiši pa bo imel vedno družbo.Starša sta "frišna" penzijonista...
Glede rangiranja z Nexom (pes mojih staršev) pa tudi upam,da ne bo težav.Do sedaj se je vedno Toby njemu podrejal.Sicer bo novo okolje za oba,ampak mislim,da ga bo že Nex v red dal! Wink Wink
Logiran
Pudlica
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 65


« Odgovor #6 : četrtek, 06.02.2003 : 13:27:02 »


Hov,hov!
Se popolnoma strinjam z MAT-em......
Moj Vaki in jaz sva v vseh teh letih bila vedno skupaj.....pri vseh selitvah,pri menjavi partnerjev  Grin ,pri izgubi njegov najblizjih pasjih kolegov (v svojih letih jih je kar nekaj prezivel  Cry )....ampak vedno sem bila z njim.......
Je pa tudi res,da se vsi kuzki ne odrazajo enako..tako kot ljudje ne.....ene priadene,druge pa ne.....pac razlicni karakter..

Lep pozdrav!
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #7 : četrtek, 06.02.2003 : 14:29:07 »

Hojla,

Najprej anj pohvalim Toby da je odprla tako zanimivo temo.

Tudi jaz se strinjam z MAT-om in ostalimi forumovci glede selitve. Običajno ni velikih problemov če se v novo hišo ali stanovanje preseli celo krdelo. Mi smo se na primer selili poleti. Ker Nati čez dan, ko sem v službi, čuva moja mami in ker smo se res preselili nekaj 100 m stran so bili sprva problemi, ko smo hodili v "nov dom". Hodili smo namreč mimo starega stanovanja, zato je Nati samoumevno še nekaj mesecev zavijala na staro lokacijo. Tam je imela prijatelje pse in enega mačka in jih je želela vsake toliko časa videti. Postopoma pa se je navadila na novo lokacijo, čeprav je bila od začetka nekoliko prestrašena in nesigurna in ni prenesla, da bi jo pustili samo v novem stanovanju ...Zdaj je že popolnoma domača in starega stanovanja še pogleda ne več - mislim, da razzume, da je njen dom zdaj drugje.

Kar pa se tiče smrti ljubljene osebe ali pasjega prijatelja pa to lahko res zelo negativno vpliva na kužke, še zlasti na karakterno šibkejše in občutljivejše. Moja starejša psička Lejka, ki je zelo nežna psička, je na primer vse svoje življenje preživela z mojim prvim kužkom yorkijem, s katerim sta bila neločljiva prijatelja in zelo navezana drug na drugega, čeprav je bil on šef krdela. In ko je umrl (Lejka je bila tedaj stara 8 let), se je Lejki podrl svet. Najprej je bila huda na nas, ker smo ji njenega ljubega prijatelja nekam odpeljali, potem pa je postala popolnoma depresivna, apatična, nič več je ni zanimalo, tudi jesti ni hotela. Ni nam preostalo drugega kot da smo jo pitali iz roke z jedmi ki jih je imela najraje, lahko je spala kjer je želela, postala je zelo crkljiva in srckljana. Mučno je bilo hoditi na sprehode ker je ob srečanju z vsakim yorkijem mislila, da je to njen yorkie Gari. Vsakega je prevohala od glave do repa in bila potem zelo žalostna, ko je ugotovila, da noben kuža ni Gari. Zato smo se določili za novo psičko, ker Lejka ni znala biti edini pes v družini. In ko je prišla Nati je v Lejkino življenje prinesla sonce in novo energijo ter voljo do življenja. Mlad kuža zelo pozitivno vpliva na starejšega, Lejka se je naučila mnogo novih stvari od Nati, pomladila se je in postala spet vesela in živahna psička.

Se opravičujem da sem malo skrenila s teme.

Lep sončen dan in lp vsem kužkoljubcem,

Nati

Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : četrtek, 06.02.2003 : 17:11:39 »

Živjo Toby! Tudi naša Vini se je že selila, iz majhne garsonjere v trosobno stanovanje. Najprej je bilo malo začudenja nad velikostjo njenega teritorija, pa se je hitro navadila in postala čuvaj novega doma. Tudi to, da se vsako jutro seli v varstvo k nam, je ne moti pretirano. Kaja se še ni selila, je pa zato v najinih skupnih skoraj 10 letih izgubila dva zelo dobra pasja prijatelja, ena psička se je preselila, izgubila je tudi nekaj morskih prašičkov (na katere je celo bolj navezana kot na pse-zato smo ji kupili činčilo  Grin), pa tudi zaradi obsedenosti z mano sploh ni opazila, da je kakšen "moj" postal bivši  Wink.

Se pa povsem strinjam s Pudlico; psi imajo različne karakterje in Kaji je vseeno, če spimo doma, pri fantu, v šotoru na morju ali pa pod smreko. Samo, da jo vzamem s seboj. Vem, da je tudi selitev ne bi potrla.

Mogoče bi od začetka malo pazili, da kužka ne bosta sama na vrtu. Lahko, da bo Nex ljubosumen na Tobyja, saj si bo moral starše deliti z njim. Pri nas je od začetka Kaja vedno rinila v naročje ko je prišla Vini. Počasi pa je ugotovila, da je ne ogroža in se je sprijaznila. Nikoli pa nista postali prijateljici, samo prenašata ena drugo. In pa branita med seboj pred vsiljivimi psi. Enako je bilo z Donom, na začetku ljubosumje, danes pa ni nobenih problemov več, razen kadar Kaja rine v njegov pesjak ali skledo. To je pa preveč tudi za pravega gentlemana. Sporoči kako se bosta kužka ujela. lp
Logiran

Zobek
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #9 : torek, 13.06.2006 : 08:45:25 »

Živjo ! Wink Smiley

Jaz imam podobno vprašanje, ne sicer o selitvi, pač pa o navajanju
mladička na nov dom. Zanima me, če lahko mladega psa (2-3 mesece)
vzamemo s sabo na morje ali bi bil to za njega šok, glede na to, da se
bo šele začel navaj na nov dom ?

Lp, Nina Wink
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #10 : torek, 13.06.2006 : 09:09:00 »

Mislism da ga lahko mirno vzames. Nase tamale se selijo cez 3 stanovanja, vecino casa sicer v Lj, obcasno v Mb in Ce, ups, pozabla se cetrto, obcasno pa se v Moravce v vikend, tako da ni problema.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #11 : torek, 13.06.2006 : 13:10:26 »

Kar mirno s psičkom na pot. Pri nas jih tudi vedno vzamemo s sabo in so nad potovanji naravnost navdušene. Jih moramo prav loviti in basati nazaj v avto, ko je čas za vrnitev!
Logiran
Zobek
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #12 : torek, 13.06.2006 : 15:00:43 »

Hvala obema za vspodbudo.
Skrbi me, ker sem nekje slišala
(baje piše tudi v Veliki knjigi o psih, a še nisem prever'la),
da je nek kritičen teden, ko naj bi mladička ne selili  okoli.
Kaj pa vem, tud jaz sem to prvič slišala.

Lp Cheesy
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #13 : sreda, 14.06.2006 : 10:31:37 »

Ne skrbi! Če misliš kužka tudi pozneje jemati s seboj na potovanja, to začni početi že zdaj, da se navadi. Velika večina psov uživa, ko odkrivajo nove kraje.
Logiran
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #14 : ponedeljek, 20.11.2006 : 14:46:25 »

Tudi nam se v kratkem obeta selitev:-/ Tokrat prvic z psom. Sicer je Ray navajen na obiske in potovanja.. Kljub svoji mladosti (5 mesecev) je ze dosti prepotoval in spal na razlicnih krajih. Vseeno pa me predvsem skrbi kak bo ko bo moral sam ostat doma. To je nekaj najhujsega. Njemu in meni. Do zdaj je bil sam samo ko sem sla v trgovino, pa se to smo zaceli precej pozno prakticirat.. Drugace gre vedno z mano.
Kaj bo boljse da ga takoj zacnem navajat al naj se prvo navadi na stanovanje? Sprasujem zato, ker sem do zdaj mislila da ga ne smem prehitro puscat samega, dokler se ne navadi na stanovanje. Zdaj mislim da se je na zdajsnje stanovanje ze navadil. Meni ga je pa se vedno tezko samega pustit.
Upam, da nisem prevec zabluzila in da ste me razumeli.
Ze vnaprej hvala vsem za nasvete!
Katja
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #15 : ponedeljek, 20.11.2006 : 15:53:25 »

Ulpi, stisni zobe, odmisli si vse trpljenje in čimprej začni Raya navajati na to, da mora biti kdaj tudi sam! S čimprej ne mislim drug teden ampak danes!

To veščino mora kuža obvladat, pri tem pa prav nič ne trpi, če je na to naučen pravočasno. Trpimo mi, ker imamo slabo vest, ampak je popolnoma odveč.

Začni tako, da kužka pustiš v eni sobi, ti pa greš ven, npr. za 15 ali 20 min. Če kuža protestira, se vrni šele takrat, ko bo tiho! Ne hodi nazaj, ko tuli, ker ga boš naučila, da te tako prikliče.

Ko se vrneš, ne zganjaj nobenega cirkusa. Mirno vstopi, se začni s čim ukvarjat, mimogrede pa psička pohvali. Namenoma mimogrede, ker če ga boš hvalila na vse pretege in zganjala cirkus, te bo naslednjič težje čakal.

Čas podaljšuj primerno njemu, se pravi kolikor prenese.

Veliko sreče!
Logiran
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #16 : ponedeljek, 20.11.2006 : 17:26:36 »

Kalsang, hvala za nasvet.
Sej Ray ostane sam tudi ze eno uro. No da sem cist iskrena je do zdaj ostal sam 3 krat po eno uro. Ni bilo nobenega problema. Se je sicer vidlo da ni bil vesel ko sva sla, ampak se ni jokal in naju je pocakal na kaucu. Zdaj na zadnje sem pa naredila eno napako in sicer sem sla na okno skilit kaj dela in me je verjetno slisal in se je zacel ful dret. Sicer sva pol vseeno sla in ko sva prisla nazaj je blo vse ok.

Torej zdaj v novem stanovanju ga tudi naj zacnem cimprej puscat samega? Selimo se pa 15 januarja. Malo me skrbi, ker bomo cez praznike v Sloveniji. Kar pomeni, malo v Mariboru, malo v Prekmurju, pa se kje..  In pol takoj za tem selitev.. Upam da ne bo bogi pes cist zmeden. Sicer sem jaz tudi, tak da..

Ja meni je ful hudo samega ga puscat. Vem da v bistvu ni problem v njemu ampak v meni. In da on to verjetno cuti:-( Vem pa da moram.

Kolko casa pa vasi kuzeki ostanejo sami doma?


Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #17 : ponedeljek, 20.11.2006 : 18:47:46 »

Tudi v novem stanovanju kar kmalu začnite. Sicer ne prvi ali drugi dan, tretji pa že. Seveda spet najprej za kratek čas, potem pa dlje.

Moja starejša psica je navajena dolgo zdržati sama, sem jo pa začela na to navajati takoj, ko je prišla k hiši. Mlajša, ki je njena hčerka pa je na žalost manj navajena samote. Nisem bila tako dosledna in tudi v mamini družbi ni zadovoljna, če nas ni doma. To se včasih pozna na pohištvu.

Tako da, kar pogumno! Bosta potem oba bolj zadovoljna.
Logiran
ulpi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 20.11.2006 : 23:09:20 »

Kalsang hvala za nasvete. Jih bom upostevala. Ray na sreco ne unicuje pohistva. Upam, da se bo v bodoce tega tudi drzal:-)
pozdravcek
Logiran
She86
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #19 : sobota, 17.05.2008 : 15:28:00 »

Pozdravljeni,
kuža mojega fanta se nikakor ne more navaditi na novi domek. Kar naprej je samo v eni sobi (spalnici) na postelji, v drug prostor gre samo, če jo midva neseva tja. Hodi čisto pri tleh, previdno in počasi, rep ima med nogami. Ves čas se trese in cele dneve in tudi preden zaspi, diha kot v največji vročini, hrope. Noče jesti in pije samo ko je res že sila in ji jaz prinesem posodico na posteljo. ko gremo na sprehod je že bolj vesela in pogumna, ampak ko se bližamo hiški začne bremzat in noče naprej. To dela tudi kadar gremo na sprehod kam drugam, nekaj časa je vse v redu kar naenkrat pa se ustavi in noče naprej. Me pa že kar skrbi ker res noče jesti in cel dan hrope.

Hvala za odgovor!
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Selitev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines