mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 15:44:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Najka
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Najka  (Prebrano 32415 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #45 : torek, 08.12.2009 : 10:20:42 »

Jaz sem sledni povodec zacela uporabljati sele, ko sva imela  izdelan odpoklic, sele, ko se pes malo navadi nate. Na kaksnih sirokih gozdnih poteh tudi uporabljam sledni, ampak tam so skusnjave in vonjave in zvoki raznih zivali zato se je treba prilagoditi psu. Ce je za psa vse to toliko motece in bezlja sem in tja, je mogoce res bolje, da ga v gozdu ne uporabljas in scasoma vidis, ce je kaj napredka. Flip je na zacetku bil kar obremenjen z vsem, zdaj ne vec in tudi, ce kaj zavoha, slisi, ga lahko usmerim stran od tega.   Drugace je pa res fleksi super za po gozdu, kot je rekla Alba Smiley
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #46 : torek, 08.12.2009 : 10:25:34 »

Pri nas so poštarji, prostovoljci, inšpektorji  Tongue, posvojitelji, otroci, drugi psi, mačke in še kaj. Šunder in gužva od jutra do večera, pa včasih še ponoči. Še dobro, da je nisem evtanazirala, ker se bojim, da bi mi lahko ušla. Se opravičujem za ta komentar, ampak res ne vem, zakaj jaz lahko, drugi pa ne.

Najka seveda lahko gre s Scotty-jem, sta najboljša prijatelja in oba neproblematična, v kolikor sta pod nadzorom.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #47 : torek, 08.12.2009 : 10:27:20 »

To je pač treba prej poštimati.
Načeloma begosumnost itak velja za vse pse, redko kateri ne bo podlegel skušnjavi odprtih vrat.
Psica kot taka verjetno ne bo ravno iskala možnost izhoda, pač pa ne bo niti premislila, ko bo zasledila vonj/plen na drugi strani odprtine. Ne bo ji v interesu zbežati od vas, temveč samo slediti nagonu.

V bistvu se je treba samo malo preorganizirati, tako kot dom preurediš varnega za otroka, pač lahko tudi za ta primer. Če so otroci in vrata problem, je treba pač kakšno dodatno varovalo umislit, dodatna ključavnica izven dosega, dodatna vratca,... koristilo bo vsem Grin S poštarjem se pa tudi da zmeniti, ali pa poštni nabiralnik prestaviti, ali.... Vse je možno, če je volja.

Ni noben problem imeti takega psa, v prid ti je če si en mal en kontrolfrik, pa imaš vse svoje na broju in oči na pecljih itn... Grin Lahko ti pišem samo na splošno iz mojih izkušenj, Najke ne poznam, je treba zaupati Polonini oceni, imam pa eno podobno doma. Super nam gre, povodec za nas ni ovira na sprehodu, v hribih je na 15m+,  pri igri/cufanju je sledni tudi kdaj lahko na tleh pod nogo, gremo na poligon na agility, zaposlimo se zunaj in znotraj, itak je največji žur mečkanje na postelji, kjer ne rabi ne ovratnice, ne povodca Smiley
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #48 : torek, 08.12.2009 : 10:30:12 »

Na Najkinem forumu je bil sledni povodec že predlagan kot primeren zanjo. Ali to pomeni naprimer, da bi se lahko z njo potepala po gozdu in imela tak povodec spuščen??
Aleksandrina, tole ti moram povedati, mogoče bo pomagalo (sem že o tem pisala in se opravičujem, če se ponavljam, ampak...) : moja prejšnja psička je bila na vsakem sprehodu v naravi vedno in izključno odvezana, za povodec na travnikih in gozdovih še slišala nisva in povodec v naravi sem vedno dojemala kot nekaj grozno negativnega. Po njeni smrti sem posvojila psičko, za katero se je že pri slabih petih mesecih in mogoče še prej izkazalo, da ima pošastno močan lovski nagon in ko rečem pošastno močan ne pretiravam. No, Mora je v naravi neprestano, brez sekunde izjeme, na 8 m dolgem flexiju. Potrebovala sem skoraj dve leti, da sem razumela, da fleksi pri takem psu NI OVIRA, fora je bila samo v temu, da sem pač spremenila svoj način gledanja na navezane pse in da sem spremenila svoj način klatenja po gozdovih - posebno pozimi, ko ni kač (na kraškem robu kamor največ zahajava jih mrgoli) ji sledim po brezpotjih in ji pustim, da pač uživa na svoj lovski način - do določene mere seveda. In sem danes, po štirih letih, prepričana, da fleksi na tak način res ne predstavlja omejevanje svobode. Slednega nisem nikoli imela, ker je včasih zaradi svoje moči Mora skorajda neobvladljiva že pri 8-metrskem povodcu, zato daljši pri meni ne pridejo v poštev. Garantiram, da pri najinih ekspedicijah neznansko uživa, čeprav vem, da bi še bolj uživala pri zasledovanju srn, ampak rizik (lovci na prvem mestu, pa da se izgubi tudi) je malce prevelik, da bi to prišlo v poštev, pa še jaz sem velika nasprotnica lova (z lovskim psom, heh...).

Če si nepripravljen (in jaz sem žal bila nepripravljena) je življenje z lovskim psom lahko zelo naporno, vendar se na koncu in s pomočjo malo zdravega razuma izplača - če imaš rada naravo, boš na ta način in z njeno pomočjo odkrila cel kup novih poti in čudovitih skritih kotičkov in nabrala si boš ogromno kondicije, verjemi mi Smiley) In tistega zavzetega, resnega in skoncentriranega pogleda ne more nadomestiti nič na tem svetu, verjemi mi Wink
Če si vrgla oko na Najko, če veš da boš dosledna pri vzgoji in če vsaj malo uživaš v naravi in si pripravljena na super dogodivščine z njo takoj pokliči v zavetišče!
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #49 : torek, 08.12.2009 : 10:31:51 »

Aleksandra takole bom napisala. Moja huskyca izkoristi vsak milimeter, ki bi ji bil dan, da bi popihala. Ampak jaz se s tem nisem posebej obremenjevala oziroma da ne bo narobe razumeno, zame to ni bila ovira.
Sicer če bi jo dobila s tem znanjem, ki ga imam danes, se najbrž tistih par pobegov, ko je izkoristila napake, ne bi zgodili. Tudi da pes odpre vrata na zapah mi na kraj pameti ni prišlo. Ključavnica vsepovsod, morda omejiti sprav prostore kjer se pes nahaja, da se izolira možnosti pobega.

Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #50 : torek, 08.12.2009 : 10:38:49 »

Jaz imam podobne izkušnje kot moksa; prej sem imela psičko, ki se je lahko sprehajala povsod brez povodca, razen  v določenih situacijah ( bližina druge psice recimo). Potem pa sem posvojila lovca. Ajoj, nikoli si nisem predstavljala, da se lahko pes čisto sproščeno zlaufa na fleksiju. Pa se! Da bi bil kdaj spuščen ni šans, še v ogradi pregledam vsak mm ograje če je res Čip-diht Grin. Ampak verjemi da so sprehodi ravno tako zabavni, ravno tako uživa, ravno tako se igra z drugimi psi. Zato ti mirne duše povem da ni noben bav-bav imeti psa, ki bo vedno privezan, je begosumen ali ima močen lovski nagon. Se mi zdi, da je to ena od tistih zadev, s katerimi imamo mi več težav v glavah kot psi.
Hoela sem napisati, da dejstvo da bo psička vedno na povodcu ne more in ne sme odvrniti posvojitelja.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #51 : torek, 08.12.2009 : 10:43:44 »

Da še jaz pristavim en lonček "pametovanja" Smiley

Tako, kot si se odločila za otroke in vedla, kaj vse prinašajo s sabo v tvoje življenje, ga prilagodila, kjer je bilo treba, prilagodila tudi vaše življenjsko okolje, da so varni, tako narediš tudi s psom.

Otrokova varnost = pokriti štekerji, zavarovane stopnice, varnostni pasovi in sedeži v avtu, oči na pecljih in ušesa s posebnimi sposobnostmi.... pasja varnost = povodec (tak ali onak), zaprta vrata, gibanje omejeno na "varne" prostore, oči na pecljih in ušesa s posebnimi sposobnostmi Smiley.

Vse se da.
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #52 : torek, 08.12.2009 : 10:47:31 »

Vse se da.

Res, res!  Wink
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #53 : torek, 08.12.2009 : 11:01:26 »

Jaz pa lahko povem samo to, da je vsem našim psom čisto vseeno ali so na povodcu ali spuščeni. Spustim jih v bistvu zaradi lastne komoditete (v varnem okolju, seveda), da mi ni treba "štrikati" s 4 fleksiji v rokah.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #54 : torek, 08.12.2009 : 11:09:05 »

A lahko še jaz pristavim

Prav sedaj imam znanca, ki žaluje za psom. Zakaj? Ker je bil pes priden, hodil zraven, odpoklic je imel izdelan, živeli so na odročnem koncu parih hiš ... psa je poklical sosed čez cesto, čisto neprometno, nikoli nikogar - razen sedaj. Psa je avto zadel direktno v bok in je poginil na poti do veterinarja. Če bi bil pes pod boljšim nadzorom, recimo na povodcu ali za ograjo, se to ne bi zgodilo.

V šoli v naši skupini je tudi en pes, ki ga nikoli in nikdar ne spuščajo razen v ograjenih prostorih, ker zavoha nekaj in leti. Nekaj časa so bila to presenečenja, sedaj, ko se bolje poznajo, znata lastnika tudi psa bolje brat in reagirata že ob manjših znakih.

In mislim, da je pri vseh psih tako. Na začetku morajo tako ali tako biti vsi na povodcih. Čez čas, ko psa bolje spoznamo (in on nas) in z njim delamo, pa lahko pride do nekaterih večjih svoboščin, tudi pri takšnih, ki so preveč begosumni, da ne bi bili na povodcu - daljši povodci, sledni povodci ...

Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #55 : torek, 08.12.2009 : 11:20:10 »

Jaz mislim, da boš ob majhnih otrocih (si predstavljam, da se boste veliko sprehajali skupaj) itak laže sprehajala na štriku. Pozornost se razdeli na več bitij in edina šansa da jo zavaruješ, je pomoje vrvica. Če ti nekam odluta, ta malih pač ne moreš pustit samih in tekat za njo.

Glede odpiranja vrat, otroke se da nenormalno veliko naučit. Večji morajo tako ali tako pazit, da se vrata zapirajo in ta mali 'pleničar' kam ne odtava, pade po stopnicah, zaide v kopalnico in pije čistila in šampone, se gre po štirih sam sprehajat na cesto itd. Po mojem to dvoje komot združiš, ker gre za zelo podobno vižo. Ni pa pes tako kot muc, da bi ves čas raziskoval naokrog in stikal po hiši za luknjami, kjer bi se dalo prit nekam ven. Verjetno bo večinoma sodelovala pri življenju krdela in ne bo medtem tičala sama v predsobi in delala na odpiranju vrat.

Aja, pa posvojitelj, ki ga je strah in dvomi, je verjetno tisti, ki se zaveda nevarnosti in svojih šibkih točk, torej zna bit, da je odgovoren in kar primeren Wink. Joj, kako bi želela Najki eno luštno krdelce Tongue...
Logiran
šogunka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 222


WWW
« Odgovor #56 : torek, 08.12.2009 : 11:22:46 »

In mislim, da je pri vseh psih tako. Na zaèetku morajo tako ali tako biti vsi na povodcih. Èez èas, ko psa bolje spoznamo (in on nas) in z njim delamo, pa lahko pride do nekaterih veèjih svobošèin, tudi pri takšnih, ki so preveè begosumni, da ne bi bili na povodcu - daljši povodci, sledni povodci ...

Ne vedno. Nekateri psi so pač taki, da nikoli ne bo varnega spuščanja, razen v ograjenem prostoru. Naj razložim: moja starša sta posvojila lovskega psa. In čeprav se ta pes pri njima izredno dobro počuti, ju ima rad itd., ko je na sprehodu v naravi, mu (dobesedno) pade mrak na oči. In bi šel po svoje, kamor bi ga pač vodila sled. Takemu psu ne gre nikoli zaupati in na srečo se tega zavedata tudi starša. Sicer pa mu ni hudega: ima 8-metrski fleksi in ograjen vrt. Drugače pa je prav tako scrkljano bitje, kot vsi naši ostali psi in zadnjič je celo oče priznal, da si nikoli ni mislil, da je tudi lovski pes tako fajn (ker smo do sedaj vedno imeli samo take pse, ki se niso oddaljili od človeka več kot 2 m in se je vsem zdelo nepredstavljivo, kako je imeti begosumnega psa)
Logiran
aleksandrina
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #57 : torek, 08.12.2009 : 11:32:15 »

D Grin Grin Grin Grin
O, punce, vse ste tako pijazne! Vaše izkušnje mi vlivajo pogum.
Si že ogledujem internetno ponudbo mrežnih vrtnih ograj ki bi rešile vse probleme pasjih želja po sosedovih putkah.
Pes na vrvici se mi res ne zdi težava.  Se pa vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega, kar je pri begosumnem psu lahko večja težav kakor pri "običajnem". Lahko se naprimer zgodi, da otroček po nesreči spusti vrvico.....saj tudi pri vas kdaj otroci poprimejo povodec? In če pes, ki čuti, da je popuščen, takoj zdirja, je hudo.
Zavedam se, da bi z Najko potrebovala nekaj časa, da se navadiva druga na drugo, da mi začne zaupati, me gledati, poslušati itd itd.  Sprva brez ostalih članov družine, samo midve.... Enako verjetno velja za Scottya. Oba, do sedaj vsakega posebej, sem si poskušala predstavljati v našem življenju, nenadoma pa se mi zdi, da sta še najbolj srečna kombinacija skupaj.

p.s. Naša pokojna Bina je bila lahko skoraj stalno brez povodca, kar tudi ni prišlo čez noč, a je prišlo! Težave so bile, če je kdo v bližini jedel sendvič. Takrat je sedla in nepremično zrla, dokler si ni preislužila koščka..
Počakala je tudi pred trgovino, celo pred mesnico! Zdaj zakaj sem jo puščala odpeto pred trgovino: Nekoč je nekoga v samoobrambi ugricnila, ke jo je vztrajno božal, bezal in ne vem kaj še, ker me ni bilo zraven. Ona se ni mogla umakniti, tako da je šavsnila.....
V gozdu je odšla za sledjo in se vrnila. Prišla je na klic. Hočem reči, da nkaj let izkušenj imam tudi sama, a pes se razlikuje od psa....
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #58 : torek, 08.12.2009 : 11:32:29 »


Hoela sem napisati, da dejstvo da bo psička vedno na povodcu ne more in ne sme odvrniti posvojitelja.

Tako je! Tudi sama imam zelo zelo begosumnega psa, kot opisuje Alba. Iskoristi in najde vse moje napake, da zbeži. Tudi mrežo v pesjaku je pregriznil  Shocked si nisem mogla mislit. Hvala bogu sem ga takoj opazila, ter šla za njim, in se mi je pustil ujeti. Drugače bi šla z avtom za njim, ne bi bilo prvič. Tega me je res groza. Ampak me ne moti, pazim, da je vedno pod kontrolo, in se trudim, da ga vedno dobro sprehodim, se zabavava, uporabljava sledni povodec, ter 8m fleksi, in mu nič ne manjka, prav tako meni ne. Res to ni ovira. ČE imaš psa rad, se boš potrudil, da ga boš na kakšen način zmatral, in načinov je več. LE pogumno.  Wink
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #59 : torek, 08.12.2009 : 11:34:46 »

Ne vedno. Nekateri psi so paè taki, da nikoli ne bo varnega spušèanja, razen v ograjenem prostoru. Naj razložim: moja starša sta posvojila lovskega psa. In èeprav se ta pes pri njima izredno dobro poèuti, ju ima rad itd., ko je na sprehodu v naravi, mu (dobesedno) pade mrak na oèi. In bi šel po svoje, kamor bi ga paè vodila sled. Takemu psu ne gre nikoli zaupati in na srečo se tega zavedata tudi starša. Sicer pa mu ni hudega: ima 8-metrski fleksi in ograjen vrt. Drugaèe pa je prav tako scrkljano bitje, kot vsi naši ostali psi in zadnjiè je celo oèe priznal, da si nikoli ni mislil, da je tudi lovski pes tako fajn (ker smo do sedaj vedno imeli samo take pse, ki se niso oddaljili od èloveka veè kot 2 m in se je vsem zdelo nepredstavljivo, kako je imeti begosumnega psa)

No pa saj to sem napisala  - pri tistih, ki so preveč begosumni, da ne bi bili na povodcu so te svoboščine daljši povodci, sledni povodci, ograjeni vrtovi.
Sprehajati Yina na povodcu prvih 14 dni je bil žur nad žurom, ker smo se zapletli okrog vsakega drevesa, ki se je kar naenkrat postavilo na pot, če bi imel še daljšega, bi bili verjetno še sedaj zavozlani nekje na Golovcu. Hotela sem poudariti to, da so stvari lažje, ko se lastniki s psom bolje spoznajo. Tudi spuščanje v ograjenem prostoru, če pes nikakor noče nazaj do tebe je lahko precej zabavna dogodivščina, kot tudi predolg povodec, ko še ne poznaš dobro moči svojega psa on pa ne svojih omejitev.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Najka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines